Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την Τρίτη στη Βουλή
  • [02] Debate on Tax Bill on Tuesday
  • [03] Στον ανακριτή ο Θέμος
  • [04] Εντοπίστηκε χασισοφυτεία
  • [05] Πρώτη "πλαστική γέφυρα" της Ευρώπης
  • [06] Πρόστιμα σε 13 εταιρείες από τον ΕΦΕΤ
  • [07] Άνοδος στη τιμή πετρελαίου
  • [08] Συχνές βλάβες σε αεροπλάνα
  • [09] Επανέρχεται ο δακτύλιος
  • [10] Στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ - Ταϊβάν
  • [11] Βομβιστική επίθεση σε καφετέρια
  • [12] Αντιμέτωποι με τις καταιγίδες
  • [13] "Σιωπή" Κάρατζιτς στις κατηγορίες

    [01] Πολιτική

    Η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου

    Την Τρίτη στη Βουλή

    29/8/2008 8:55:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Μετά την κατάθεσή του χθες Πέμπτη στη Βουλή, που στάθηκε αφορμή για σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ξεκινά την Τρίτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην αφήσει τα προβλήματα να εξελίσσονται χωρίς να παρεμβαίνει", τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης υπεραμυνόμενος του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο αποτελεί ομολογία χρεοκοπίας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης η οποία συνιστά η ίδια ασύμμετρη απειλή, τόνισε στη Βουλή ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι σέρνεται πίσω από τη δημοσιονομική πολιτική του κ. Αλογοσκούφη. Για κεφαλικό φόρο σε όλους, αδιακρίτως, τους μικροεπιχειρηματίες, έκανε λόγο ο Αλέκος Αλαβάνος και κάλεσε τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα από ιδεολογικές διαφορές, ενώ το ΚΚΕ κατήγγειλε νέα σκληρή φοροεπιδρομή, με πρόσχημα τη φορολογική δικαιοσύνη. Αδυναμία να παράγει πολιτική καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Ο κ. Παπανδρέου μετατράπηκε σε υποστηρικτή των φοροφυγάδων, αντέτεινε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, επισημαίνοντας πως το υψηλό δημόσιο χρέος είναι δημιούργημα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ενώ νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε επισημάνει ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι καταβάλλουν διπλάσιο φόρο από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

    [02] In Parliament's Relevant Committee

    Debate on Tax Bill on Tuesday

    29 Αυγ 2008 08:55:00

    Sources: ΝΕΤ 105.8

    Submitted Thursday to Parliament, the tax bill triggered off a political wrangling between the Government and the opposition parties. A debate on the bill has been scheduled for Tuesday. The Government is resolute in its decision to not let problems go unnoticed, stressed Finance Minister Giorgos Alogoskoufis, defending the new tax bill.

    Branding the Government as an asymmetric threat, Socialist leader George Papandreou argued that the bill is a manifestation of the Governments failure, while Socialist cadre Evangelos Venizelos blamed the Prime Minister for being dragged behind Alogoskoufis fiscal policy.

    SYRIZA leader Alekos Alavanos spoke for a blow to small businesses and called on Conservative voters to put aside differences and offer their backing to the Coalition of the Radical Left. KKE (Greek Communist Party) spoke of a new and harsh tax evasion under the pretext of tax justice. LAOS (Popular Orthodox Rally) blasted the Government for being unable to produce politics.

    George Papandreou has become a champion of the tax evaders, answered Finance Minister Giorgos Alogoskoufis, noting that the high fiscal debt should be blamed on the Socialist governments.

    Translated by Areti Christou

    Related News:

    Draft-Bill in Parliament

    [03] Κοινωνία

    Υπόθεση Ζαχόπουλος

    Στον ανακριτή ο Θέμος

    29/8/2008 11:10:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Στον 2ο ειδικό ανακριτή Δημήτρη Οικονόμου απολογείται κατηγορούμενος για παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων σε βαθμό κακουργήματος σχετικά με την εμπλοκή του στην υπόθεση Ζαχόπουλου ο φερόμενος ως κομιστής του επίμαχου DVD Θέμος Αναστασιάδης.

    [04] Κοινωνία

    Σε δασική περιοχή του Ταϋγέτου

    Εντοπίστηκε χασισοφυτεία

    29/8/2008 10:56:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αστυνομικοί της ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας σε συνεργασία με την Ασφάλεια Σπάρτης εντόπισαν χασισοφυτεία στη δασική περιοχή Σγούρνας του Ταϋγέτου σε περιοχή του χωριού Αναβρυτή μέσα σε δύσβατη δασική έκταση με ψηλά δέντρα και πυκνή βλάστηση. Στο σημείο εκείνο είχαν διαμορφώσει έκταση 2 περίπου στρεμμάτων με κόψιμο των δέντρων και διαμόρφωση του εδάφους σε 6 αναβαθμίδες όπου είχαν συνολικά φυτέψει 1.300 δενδρύλλια ινδικής κάνναβης, ύψους τριών μέτρων και τα οποία ήταν στο στάδιο της ωρίμανσης και ποτίζονταν από αυτοσχέδια δεξαμενή. Τη χασισοφυτεία φυλούσαν άγνωστοι οι οποίοι κατά την αιφνιδιαστική επέμβαση των αστυνομικών, χθες το μεσημέρι, κατάφεραν να διαφύγουν. Φεύγοντας οι άγνωστοι δράστες εγκατέλειψαν στη χασισοφυτεία προσωπικά τους αντικείμενα, καθώς και 148,2 γραμμάρια ημιακατέργαστης κάνναβης σε φούντα. Τα δενδρύλλια εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν και η Ασφάλεια Σπάρτης διενεργεί προανάκριση για να εντοπίσει τους χασισοκαλλιεργητές.

    [05] Τεχνολογία

    Φρανκφούρτη, Γερμανία

    Πρώτη "πλαστική γέφυρα" της Ευρώπης

    29/8/2008 10:00:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στα τέλη Ιουλίου, στο ομοσπονδιακό γερμανικό κρατίδιο της Έσης, πραγματοποιήθηκε ένα τεχνολογικό επίτευγμα. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), δόθηκε στην κυκλοφορία - στην αούτομπαν 455, στο ύψος του Φρίντμπεργκ - η πρώτη γέφυρα της Ευρώπης, που αποτελείται εξ ολοκλήρου από συνθετικές ύλες, κατασκευάστηκε σε άλλο σημείο της χώρας, ενώ μεταφέρθηκε και συναρμολογήθηκε στη συγκεκριμένη περιοχή εν μία νύκτα. Συνήθως, η κατασκευή μιας γέφυρας σημαίνει για τη Γερμανία αργή ροή της κίνησης στον εθνικό δρόμο, στον οποίο κατασκευάζεται ή, το χειρότερο, χιλιόμετρα καθημερινού μποτιλιαρίσματος. Μια ημέρα μποτιλιάρισμα, όμως, σε μια γερμανική αούτομπαν κοστίζει 400.000 ευρώ και ασφαλώς η κατασκευή μιας γέφυρας δεν τελειώνει μέσα σε μια μέρα. Για το λόγο αυτό, οι αρχές του κρατιδίου της Έσης αποφάσισαν να αποφύγουν αυτό το κόστος, καθώς και την πολυήμερη ταλαιπωρία των πολιτών, που έπρεπε να διέλθουν από το συγκεκριμένο σημείο του ομοσπονδιακού οδικού δικτύου. Έτσι, έδωσαν παραγγελία στο Ινστιτούτο Στατικής Δόμησης και Γεωδαιτικών Κατασκευών του Πολυτεχνείου της Στουτγάρδης - πρωτεύουσα του γειτονικού κρατιδίου της Βάδης Βυρτεμβέργης - να αναπτύξει μια ελαφριά γέφυρα με συνθετικές ύλες.

    Ατού και κόστος συντήρησης

    Οι μηχανικοί του Πολυτεχνείου σχεδίασαν μια γέφυρα με οδόστρωμα από συνθετικές ύλες και ατσάλινους πυλώνες. Το σχέδιο εγκρίθηκε και στα τέλη Ιουλίου συναρμολογήθηκε η γέφυρα. Έτσι, για πρώτη φορά, μια έστω και μικρή γέφυρα, μήκους 27 μέτρων, η οποία ζύγιζε 58 τόνους, συναρμολογήθηκε εξ ολοκλήρου σε άλλο σημείο - περίπου 25 χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή τοποθέτησής της - και μεταφέρθηκε με ειδικά φορτηγά τη νύχτα εκεί όπου επρόκειτο να τοποθετηθεί. Δηλαδή, μέσα σε μια νύχτα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες και η γέφυρα δόθηκε στην κυκλοφορία. Το ατού της νέας, «πλαστικής γέφυρας», όπως την αποκαλούν χαριτολογώντας οι κατασκευαστές της, είναι το οδόστρωμά της. Είναι ελαφρύ, ασυνήθιστα λεπτό και κοίλο κατά 22 εκατοστόμετρα. Γιατί αποτελεί αυτό ατού; Διότι, όπως εξήγησε ο επικεφαλής πολιτικός μηχανικός Μάρκους Γκάμπλερ, «οι συνθετικές ύλες διαθέτουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα ακόμη και από το ατσάλι ανάλογα με το πώς και πού τις χρησιμοποιείς. Η νέα γέφυρα διαθέτει υλικό υψηλής απόδοσης και το ενισχυτικό υλικό των συνθετικών της υλών δεν καταστρέφεται από το νερό και την υγρασία, σε αντίθεση με τις γέφυρες από ατσάλι, μπετόν και βεβαίως ξύλο». Επιπλέον, η «πλαστική γέφυρα» δε χρειάζεται βάψιμο, εκτός από τους ατσάλινους πυλώνες της, δεν καταστρέφεται από το νερό και το αλάτι και χρειάζεται το πρώτο σέρβις έπειτα από 40 χρόνια. Στον αντίποδα, οι γέφυρες από μπετόν χρειάζονται κάθε 20 χρόνια πραγματικές επισκευές, ενώ οι έλεγχοι και τα βαψίματα είναι συχνότερα. Σ όλα αυτά, μάλιστα, πρέπει να προσθέσουμε και τα κονδύλια για το κόστος του μποτιλιαρίσματος, που προκαλεί η χρονοβόρα κατασκευή τους. Για όλους αυτούς τους λόγους, η πλαστική γέφυρα του κρατιδίου της Έσης χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα οικονομική. Σύμφωνα, μάλιστα με τους ειδικούς, σημαντικότατο θεωρείται πως είναι εξοπλισμένη με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Διαθέτει 137 αισθητήρες που φροντίζουν για την ασφάλεια και την εξοικονόμηση κονδυλίων, καθώς καταμετρούν καθημερινά τη φθορά, αλλά και τον αριθμό των αυτοκινήτων, που τη χρησιμοποιούν.

    [06] Κοινωνία

    Για ακατάλληλα τρόφιμα

    Πρόστιμα σε 13 εταιρείες από τον ΕΦΕΤ

    29/8/2008 9:48:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι που διενεργεί ο Ε.Φ.Ε.Τ. σε επιχειρήσεις τροφίμων, τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσο και μετά από καταγγελίες καταναλωτών. Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων, διαπιστώθηκε ότι μια σειρά από επιχειρήσεις τροφίμων κατείχαν τρόφιμα μη κανονικά, νοθευμένα, μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση ή μη συμμορφούμενα στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας. Επίσης, σε κάποιες από αυτές, παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τις υγειονομικές διατάξεις. Στις ανωτέρω επιχειρήσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Φ.Ε.Τ. επέβαλε πρόστιμα συνολικού 62.000 ευρώ. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τις επιχειρήσεις να τηρούν την κείμενη νομοθεσία όσον αφορά την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων. Παράλληλα, διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν συστηματικά και στο επόμενο διάστημα.

    [07] Οικονομία

    Σιγκαπούρη

    Άνοδος στη τιμή πετρελαίου

    29/8/2008 9:42:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Ισχυρές ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία καθώς η τροπική καταιγίδα Γκούσταβ απειλεί τις πετρελαικές εγκαταστάσεις στον κόλπο του Μεξικού. Στις πρωινές συναλλαγές, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου ήταν το πρωί αυξημένη κατά 1,29 δολάρια στα 116,88 δολάρια το βαρέλι από τα 115,59 δολάρια που έκλεισε χθες στη Νέα Υόρκη. Η τιμή του Μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου κατέγραφε άνοδο κατά 99 σεντς στα 115,16 δολάρια. "Ανησυχούμε για τις επιπτώσεις του Γκούσταβ στην αγορά" τόνισε ο Κεν Χασεγκάουα, διευθυντής του τμήματος ενέργειας της εταιρίας "Newedge",στο Τόκιο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του αμερικανικού κέντρου κυκλώνων ,η τροπική καταιγίδα Γκούσταβ αναμένεται να εξελιχθεί σε κυκλώνα το Σαββατοκύριακο πλήττοντας τον κόλπο του Μεξικού και τις ακτές της Λουιζιάνας και του Τέξας τη Δευτέρα. Η εταιρία Shell άρχισε ήδη την μαζική εκκένωση των εγκαταστάσεών της από τις παράκτιες πλατφόρμες στον κόλπο του Μεξικού.

    [08] Κόσμος

    Στην Αυστραλία

    Συχνές βλάβες σε αεροπλάνα

    29/8/2008 9:36:00 πμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό, Ρόιτερ

    "Φως" στα αίτια που οδήγησαν στην επείγουσα προσγείωση αεροσκάφους της αυστραλιανής αεροπορικής εταιρείας Qantas, στη Μανίλα, έριξε η έρευνα που πραγματοποιήθηκε. Η αιτία ήταν η έκρηξη φιάλης οξυγόνου κατά τη διάρκεια της πτήσης προκαλώντας ρήγμα στην άτρακτο και αποσυμπίεση της καμπίνας. Το περιστατικό συνέβη στις 25 Ιουλίου σε ύψος 8.800 μέτρων και ευτυχώς δεν προκάλεσε τραυματισμούς επιβατών. Συχνά είναι τα περιστατικά βλαβών σε αεροσκάφη της ίδιας εταιρίας, το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενώ έξι Boeing της Qantas καθηλώθηκαν το τελευταίο διάστημα εξαιτίας ανωμαλιών στις εκθέσεις συντήρησής τους. Η κατάσταση αυτή οδήγησε τη διεύθυνση της πολιτικής αεροπορίας της Αυστραλίας να αρχίσει ειδική έρευνα.

    [09] Κοινωνία

    Επανέρχεται ο δακτύλιος

    29/8/2008 9:00:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τίθεται σε ισχύ από τη Δευτέρα, 1η Σεπτεμβρίου, ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας. Η Τροχαία, με ανακοίνωσή της, υπενθυμίζει ότι τα όρια του δακτυλίου καθορίζονται από τους δρόμους και λεωφόρους: Αλεξάνδρας, Ζαχάρωφ, Μεσογγείων, Φειδιπίδου, Μιχαλακοπούλου, Σπύρου Μερκούρη, Βρυάξιδος, Υμηττού, Ηλία Ηλιού, Φραντζή, Συγγρού, Χαμοστέρνας, Πειραιώς, Ιεράς Οδού, Κωνσταντινουπόλεως, Αχιλλέως, Πλατεία Καραϊσκάκη, Καρόλου-Μάρνη, Πατησίων, Αλεξάνδρας. Ο δακτύλιος ισχύει από Δευτέρα έως Πέμπτη από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και την Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, ενώ δεν ισχύει τα Σαββατοκύριακα, τις επίσημες αργίες και τις μέρες που πραγματοποιούνται 24ωρες απεργίες των Μαζικών Μέσων Μεταφοράς. Όσοι εξαιρούνται από τους περιορισμούς στο δακτύλιο επιτρέπεται να κυκλοφορούν μόνο με ειδική άδεια, που χορηγείται από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής. Σημειώνεται ότι όσοι έχουν από πέρσι άδειες μπορούν να κυκλοφορούν με αυτές έως το τέλος του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να εκδοθούν οι νέες. Αιτήσεις για άδεια κυκλοφορίας στο δακτύλιο θα υποβάλλονται από σήμερα στην Τροχαία Αττικής, ενώ η προθεσμία υποβολής τους είναι ως τις 30 Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ακόμα ότι οι παραβάτες που κυκλοφορούν στο δακτύλιο χωρίς άδεια τιμωρούνται με πρόστιμο 200 ευρώ και πέντε βαθμούς στο Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών (ΣΕΣΟ).

    [10] Κόσμος

    Αγορά πολεμικού υλικού

    Στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ - Ταϊβάν

    29/8/2008 8:42:00 πμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γερμανικό

    Κάτι παραπάνω από μια απλή αγοραπωλησία στρατιωτικού εξοπλισμού, ενδεχομένως να είναι ή να θεωρηθεί η απόφαση των ΗΠΑ να συνεργαστούν στον τομέα αυτό με την Ταϊβάν, με δεδομένες τις βλέψεις της Κίνας στην περιοχή. Σύμφωνα με απόφαση των ΗΠΑ, πωλούνται στην Ταϊβάν 12 ανθυποβρυχιακά αεροσκαφών Ρ-3C Orion, ενώ ήδη έγινε επιθεώρηση αξιωματούχων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, στην βάση Ταογιάν, ώστε να διαπιστωθεί εάν οι εγκαταστάσεις της είναι συμβατές για να υποδεχτούν τα αεροσκάφη P-3C. Σύμφωνα με δηλώσεις του ναυάρχου Ουάνγκ Λι-Σεν, υπάρχει και σε άλλο επίπεδο στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ, όπως αυτό της αγοράς 60 πυραύλων Χαρπούν, από την Πολεμική Αεροπορία της Ταϊβάν. Μάλιστα για λόγους μείωσης του κόστους, μέρος αυτών των πυραύλων θα δοθεί στο πολεμικό ναυτικό της Ταϊβάν, αφού είναι συμβατοί για εξοπλισμό των υπό αγορά αεροσκαφών.

    [11] Κοινωνία

    Στη μαρίνα της Ζέας

    Βομβιστική επίθεση σε καφετέρια

    29/8/2008 8:29:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Έκρηξη που προήλθε από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, σημειώθηκε στις 4.50 τα ξημερώματα στη Μαρίνα της Ζέας, στο πίσω μέρος της καφετέριας. Από την έκρηξη σημειώθηκαν υλικές ζημιές και αναστατώθηκε η περιοχή από τον εκκωφαντικό θόρυβο. Ο μηχανισμός αποτελείτο από μασούρι και αμμονιοδυναμίτιδα και ο ιδιοκτήτης της καφετέριας είχε δεχτεί απειλές και είχε λάβει προληπτικά μέτρα. Προανάκριση για το περιστατικό έχει αναλάβει το Λιμενικό Σώμα.

    [12] Κόσμος

    Σε ΗΠΑ, Καραϊβική

    Αντιμέτωποι με τις καταιγίδες

    29/8/2008 8:07:00 πμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Ρόιτερ

    Συναγερμό έχει σημάνει η αναμονή του χτυπήματος από την τροπική καταιγίδα "Χάνα", που σχηματίζεται στον Ατλαντικό Ωκεανό και συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας 65 χιλιομέτρων την ώρα. Ήδη η περιοχή της Καραϊβικής χτυπήθηκε από την τροπική καταιγίδα "Γκουστάβ", με απολογισμό 68 νεκρούς. Η "Χάνα", είναι η όγδοη τροπική καταιγίδα για φέτος, όμως ο προβληματισμός για την αντιμετώπισή της, δε σημαίνει ότι ταυτόχρονα δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί και η τροπική καταιγίδα "Γκουστάβ" για την οποία οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι σε λίγες ώρες η καταιγίδα μπορεί να ενισχυθεί σε κυκλώνα. Ήδη στη Τζαμάικα έχουν κλείσει καταστήματα, ταχυδρομεία και σχολεία, έχουν σημειωθεί ζημιές σε καλλιέργειες και οι αρχές συνιστούν στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες. Σε επιφυλακή βρίσκονται και οι πετρελαϊκές εταιρίες που διαθέτουν εγκαταστάσεις στον Κόλπο του Μεξικού, φοβούμενες ζημιές στις πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου ανοικτά της Λουιζιάνα και του Τέξας. Ενδεικτικό της απειλής, είναι το γεγονός, ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας ανακοίνωσε ότι θα αποδεσμεύσει αποθέματα αργού πετρελαίου αν εξαιτίας της καταιγίδας προκληθούν προβλήματα στην παραγωγή. Η κατάσταση συναγερμού ξύπνησε εφιαλτικές μνήμες στις περιοχές της Νέας Ορλεάνης, που είχαν πληγεί προ τριετίας από τον κυκλώνα "Κατρίνα" και απειλούνται εκ νέου.

    [13] Κόσμος

    Αρνείται την ενοχή του

    "Σιωπή" Κάρατζιτς στις κατηγορίες

    29/8/2008 7:51:00 πμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Κινήσεις που δείχνουν αμφισβήτηση της διαδικασίας, έχει προαναγγείλει η πλευρά του προσφάτως συλληφθέντα Ράντοβαν Κάρατζιτς για σήμερα Παρασκευή. Όπως τόνισε ο νομικός του σύμβουλος στη σερβική δημόσια τηλεόραση, ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας θα αρνηθεί να απαντήσει για το αν αποδέχεται ή όχι την ενοχή του. Υπενθυμίζεται ότι ο Κάρατζιτς κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, στον πόλεμο της Βοσνίας, με 11 σχετικές κατηγορίες. Πιθανή θετική του απάντηση στο δικαστή Ίαν Μπόνομι, θα σήμαινε τη μη διεξαγωγή δίκης και την αυτόματη επιβολή ποινών. Αντίθετα η άρνησή του να απαντήσει, θα σημάνει από την πλευρά του, την άρνηση της ενοχής του.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 29 August 2008 - 8:50:33 UTC