Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βαθαίνει η κρίση
  • [02] Η τροπική καταιγίδα " Γκούσταβ" ενισχύθηκε
  • [03] Χωρίς πίστωση η χορήγηση φαρμάκων
  • [04] Συνελήφθηκαν 21 άτομα για στενές σχέσεις με Αλ Κάιντα
  • [05] Πτώχευσε η "Αλιτάλια"
  • [06] Σοβαρά επεισόδια μεταξύ αλλοδαπών στην Αθήνα

    [01] Κόσμος

    Συνεχείς εξελίξεις στον Καύκασο

    Βαθαίνει η κρίση

    29/8/2008 7:44:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Εντείνεται η κρίση στον Καύκασο. Η Γεωργία ανακοίνωσε πως διακόπτει διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία, σε απάντηση για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας από τη Μόσχα. Διόλου βοηθητική για τις διμερείς σχέσεις, χαρακτήρισε το Κρεμλίνο τη γεωργιανή απόφαση και ανακοίνωσε, από την πλευρά του, το κλείσιμο της ρωσικής πρεσβείας στην Τιφλίδα και τη διατήρηση μόνο των προξενικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Οι "27" της ΕΕ, που συνέρχονται τη Δευτέρα στο πλαίσιο έκτακτης συνόδου με αντικείμενο την εκτίμηση της κατάστασης, παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις, αλλά και τον "φραστικό πόλεμο" Ρωσίας-ΗΠΑ, με τον Πούτιν να κατηγορεί την Ουάσινγκτον για "ενορχήστρωση" της σύρραξης και το Λευκό Οίκο να κάνει λόγο για παραλογισμούς. Στη Μαύρη Θάλασσα πάντως πλέουν πολλά πολεμικά σκάφη.

    Έκτακτη Σύνοδος στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί με προσοχή τα τεκταινόμενα, ενόψει και της επερχόμενης Συνόδου, κατά την οποία, όπως διευκρινίστηκε από τη γαλλική προεδρία, δεν θα υπάρξουν κυρώσεις.

    Η έκτακτη σύνοδος ζητήθηκε από τη Γαλλία -που προεδρεύει το τρέχον διάστημα στην ΕΕ- με στόχο να επιτευχθεί μια κοινή θέση των μελών της ΕΕ για να ασκηθούν πιέσεις στη Ρωσία, ώστε να αποσύρει τα στρατεύματά της από το γεωργιανό έδαφος.

    Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Λάντο Γκουργκουενίτζε και η υπουργός του των Εξωτερικών, Εκα Τκετσελασβίλι καθώς και ο υπουργός Επανένταξης Τενμούρ Γιακομπασβίλι θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, προκειμένου να παρακολουθήσουν τις εργασίες.

    "Η Γεωργία αναμένει πως η σύνοδος της ΕΕ θα της προσφέρει μια πολιτική και οικονομική βοήθεια. Η πολιτική βοήθεια έγκειται στη μη αναγνώριση των αυτόνομων δημοκρατιών, καθώς και μέτρα που θα σταματήσουν τη Ρωσία", δήλωσε ο Γεωργιανός υπουργός αρμόδιος για την Επανένταξη, κ. Γιακομπασβίλι. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ελπίζει η ΕΕ να υιοθετήσει μέτρα κατά της Μόσχας.

    Υπέρ των κυρώσεων τάσσονται οι χώρες του πρώην κομμουνιστικού μπλοκ και απέναντι τους βρίσκονται τα παλαιά μέλη της Ένωσης με ισχυρούς, οικονομικούς, κυρίως, δεσμούς με τη Ρωσία.

    Στα πιθανά σενάρια για το τελικό ανακοινωθέν συγκαταλέγονται:

    - Η φραστική υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας - Η προσφορά επιπλέον ανθρωπιστικής βοήθειας και χρηματοδότηση της ανασυγκρότησης της Γεωργίας. - Η προσφορά παρατηρητών ή και ενόπλων ειρηνευτικών δυνάμεων υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστεί η συναίνεση της Μόσχας. - Η προσφορά ευρωπαϊκών διαβατηρίων στους Γεωργιανούς που εγκατέλειψαν την Οσετία και την Αμπχαζία, προκειμένου να μπορούν να επισκεφθούν τα σπίτια τους. - Η προσφορά προοπτικής ένταξης της Ουκρανίας στην Ένωση. - Η προσφορά μεσολάβησης για την επίλυση κρίσης στην Υπερδνειστερία, επαρχία της Μολδαβίας.

    Η Μόσχα, διαμέσου του εκπρόσωπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αντρέι Νεστερένκο, εξέφρασε την ελπίδα ότι "θα πρυτανεύσει η λογική" στους κόλπους της ΕΕ. "Ελπίζουμε ότι η λογική θα υπερισχύσει των συναισθημάτων και ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα βρουν τη δύναμη να αφήσουν κατά μέρος τις προκαταλήψεις και να κάνουν μία ανεξάρτητη και αντικειμενική ανάλυση της κατάστασης", δήλωσε ο εκπρόσωπος. "Ο δρόμος της αντιπαράθεσης δεν ευνοεί καμία πλευρά", πρόσθεσε.

    Ο Νεστερένκο επεφύλαξε πάντως πιο σκληρή γλώσσα απευθυνόμενος στο ΝΑΤΟ. "Τα τελευταία χρόνια, το ΝΑΤΟ επανειλημμένα και με εξόφθαλμο τρόπο έχει αγνοήσει τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ και άλλους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να παριστάνει τον μέντορα στις διεθνείς υποθέσεις και να κρίνει τις ενέργειες άλλων κρατών", δήλωσε, αναφερόμενος στην έκκληση που απηύθυνε την Τετάρτη η Ατλαντική Συμμαχία στη Ρωσία να ανακαλέσει την απόφαση αναγνώρισης της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, με την κατηγορία ότι παραβιάζει "πολλές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ".

    [02] Κόσμος

    ΗΠΑ

    Η τροπική καταιγίδα " Γκούσταβ" ενισχύθηκε

    29/8/2008 11:31:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η τροπική καταιγίδα "Γκούσταβ" ενισχύθηκε και μετατράπηκε και εκ νέου σε τυφώνα, σύμφωνα με έγγραφο πληροφόρησης του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων των ΗΠΑ στις 3:15 μ.μ. (22:15 ώρα Ελλάδας). "Τα στοιχεία από ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας δείχνουν πως ο Γκούσταβ μετατράπηκε εκ νέου σε τυφώνα με μέγιστη ταχύτητα ανέμων σχεδόν 75 μίλια (121 χλμ) την ώρα", ανέφερε το NHC.

    Ο τυφώνας "Γκούσταβ" αναμένεται να ενισχυθεί και να φθάσει στην κατηγορία επικινδυνότητας 3 έως ότου φθάσει τις ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών την Τρίτη, δήλωσαν σήμερα Παρασκευή αξιωματούχοι του τομέα εκτάκτων καταστάσεων των ΗΠΑ.

    Ο τυφώνας αναμένεται να συνοδεύεται από κύματα ύψους 15-30 ποδιών (5-9 μέτρα) κατά μήκος της αμερικανικής ακτής του Κόλπου του Μεξικού και οι πολιτείες από τις οποίες θα περάσει, περιλαμβανομένης της Λουϊζιάνα, αναμένεται να αρχίσουν την απομάκρυνση των κατοίκων τους το Σάββατο, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο ναύαρχος Χάρβεϊ Τζόνσον, αναπληρωτής διοικητής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων.

    [03] Κοινωνία

    Από τη Δευτέρα

    Χωρίς πίστωση η χορήγηση φαρμάκων

    29/8/2008 10:10:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Να περιορίσει την ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση φαρμάκων επιχειρεί η κυβέρνηση με τη νέα ρύθμιση που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας. Ο κάθε ασθενής θα λαμβάνει ιατρική συνταγή μόνο για τα άκρως απαραίτητα για την αποθεραπεία του, φάρμακα. Εκτιμάται ότι με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομηθούν 250 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν, υποστηρίζοντας ότι η εξυγίανση θα μπορούσε να επιτευχθεί με μηχανοργάνωση των ασφαλιστικών ταμείων, με ενιαία συνταγολόγια αλλά και έλεγχο των βιβλιαρίων υγείας.

    Επίσης διακόπτουν από τη Δευτέρα την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Δημοσίου, τους ελεύθερους επαγγελματίες, και τους δικηγόρους, οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Πειραιά, καταγγέλλοντας ότι παρά τις προειδοποιήσεις τα συγκεκριμένα Ταμεία καθυστερούν υπερβολικά τις πληρωμές των φαρμάκων. Έτσι οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν το σύνολο της αξίας των φαρμάκων στο φαρμακείο και με την απόδειξη να απευθύνονται στο Ασφαλιστικό τους ταμείο για την επιστροφή των χρημάτων.

    [04] Κόσμος

    Τουρκία - Πρακτορείο "Ανατολού"

    Συνελήφθηκαν 21 άτομα για στενές σχέσεις με Αλ Κάιντα

    29/8/2008 9:42:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε σήμερα στη διάρκεια μεγάλης επιχείρησης στην Κωνσταντινούπολη 21 άτομα που θεωρούνται ύποπτα για στενές σχέσεις τους με την τρομοκρατική οργάνωση της Αλ Κάιντα, μετέδωσε το πρακτορείο "Ανατολού".

    Η αντιτρομοκρατική αστυνομία έκανε επιδρομές σε πολλά προάστια της Κωνσταντινούπολης και συνέλαβε κυρίως άτομα που λέγεται ότι είχαν εκπαιδευτεί στο Αφγανιστάν και η ιδεολογία τους "ταυτίζεται" με αυτήν των τρομοκρατών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο "Ανατολού", χωρίς όμως να επεκταθεί.

    Οι συλληφθέντες, που τώρα ανακρίνονται, θα οδηγηθούν τις προσεχείς ημέρες ενώπιον της δικαιοσύνης.

    [05] Οικονομία

    Ιταλία

    Πτώχευσε η "Αλιτάλια"

    29/8/2008 9:28:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η αεροπορική εταιρεία "Αλιτάλια" με σημερινό ανακοινωθέν της (περίπου με το κλείσιμο εργασιών του ιταλικού χρηματιστηρίου) ανέφερε ότι "πτώχευσε", ζητά δε η ίδια "να τεθεί σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης", όπως προβλέπεται στον ιταλικό πτωχευτικό νόμο--αυτό κατά τους αναλυτές είναι το πρώτο "βήμα", που οδηγεί αμέσως στη σύσταση της "διαδόχου" της εταιρείας. Η κίνηση αυτή γίνεται με τη σύμφωνο γνώμη της τράπεζας "Intesa San Paolo", που εποπτεύει το σχέδιο δημιουργίας μιας νέας, όμως "απαλλαγμένης βαρών (χρεών)" αεροπορικής εταιρείας της Ιταλίας.

    Μόνον επικερδείς τομείς δραστηριότητας της "Αλιτάλια" θα "κληρονομηθούν" από το νέο "απαλλαγμένο βαρών" αεροπορικό φορέα, για τον οποίο εκδηλώνεται επενδυτικό ενδιαφέρον, διέρρευσε από τραπεζικές πηγές. Εξάλλου τη Δευτέρα, εκδόθηκε από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι ένα νομοθετικό διάταγμα που νομιμοποίησε, με τρόπο "φωτογραφικό", την επικείμενη πτώχευση της "Αλιτάλια".

    Υπενθυμίζεται τέλος ότι το σωρευμένο κατά τα τελευταία λίγα έτη χρέος της "Αλιτάλια" τέλη Ιουνίου συμποσείται στο 1,11 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, το "ενεργητικό" είχε στοιχεία που δεν αποτιμώντο σε περισσότερα από 375 εκατομμύρια ευρώ.

    [06] Κοινωνία

    Κέντρο Αθήνας

    Σοβαρά επεισόδια μεταξύ αλλοδαπών στην Αθήνα

    29/8/2008 8:55:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Σοβαρά επεισόδια μεταξύ τουλάχιστον 150 αλλοδαπών από αφρικανικές χώρες, Σομαλία, Σουδάν και Νιγηρία, σημειώθηκαν περίπου στις πέντε το απόγευμα στις οδούς Γερανίου, Μενάνδρου και Σοφοκλέους με αποτέλεσμα να τραυματιστούν έντεκα αλλοδαποί και ένας αστυνομικός, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Οι αλλοδαποί χρησιμοποιώντας σπαθιά μαχαίρια και ρόπαλα συνεπλάκησαν -σύμφωνα με πληροφορίες -για διακίνηση ναρκωτικών, με αποτέλεσμα την παρέμβαση της αστυνομίας.

    Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, στην περιοχή έγινε πραγματική σύρραξη και όταν έσπευσαν εκεί οι αστυνομικοί ένας αλλοδαπός επιτέθηκε με τσεκούρι και τραυμάτισε στο χέρι αστυνομικό της ομάδας "Ζήτα". Ο αστυνομικός πυροβόλησε με το όπλο του και τραυμάτισε τον αλλοδαπό στο πόδι ενώ από εξοστρακισμό σφαίρας τραυματίστηκε ελαφρά και ένας Έλληνας υπήκοος που περνούσε τυχαία από το σημείο εκείνο. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν συνολικά 49 προσαγωγές ενώ γίνεται έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια των εκτεταμένων επεισοδίων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 29 August 2008 - 20:50:32 UTC