Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σκληρό διπλωματικό παιχνίδι
  • [02] Κίνα: αθώωση γηραιών διαδηλωτών
  • [03] Μέτρα για τον τυφώνα Γκουστάβ
  • [04] Συλλήψεις για παραβατική δραστηριότητα
  • [05] Επιστροφή από την Παλαιστίνη

    [01] Κόσμος

    Για τις εξελίξεις στον Καύκασο

    Σκληρό διπλωματικό παιχνίδι

    30/8/2008 10:12:00 πμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ, Ρόιτερς, Γαλλικό

    Με την έκτακτη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 να συγκαλείται τη Δευτέρα και πολεμικά σκάφη να πλέουν στη Μαύρη Θάλασσα, συνεχίζεται το σκληρό διπλωματικό παιχνίδι μεταξύ Ρώσων και Δυτικών, για τις εξελίξεις στον Καύκασο. Κατηγορίες εναντίον των ΗΠΑ εξαπέλυσε ο ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD. Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Πούτιν: "Γνωρίζαμε ότι υπήρχαν πολλοί στρατιωτικοί σύμβουλοι των ΗΠΑ (στη Γεωργία). Αλλά οι εκπαιδευτές, το προσωπικό που διδάσκει τη χρήση όπλων, πρέπει κανονικά να βρίσκεται στα πεδία βολών και στα κέντρα εκπαίδευσης--και πού βρίσκονταν αυτοί; Βρίσκονταν στις ζώνες των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Κι αυτό μπορεί να οδηγήσει κάποιον στο συμπέρασμα ότι η ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών γνώριζε τις ενέργειες που προετοιμάζονταν κι επιπλέον είναι πιθανό να έλαβε μέρος σε αυτές. Αν η ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών πράγματι στήριξε κάτι τέτοιο, τότε υποψιάζομαι ότι το έκανε για να ενορχηστρώσει έναν μικρό και νικηφόρο πόλεμο. Κι αν το σχέδιο αποτύγχανε, να παρουσιαστεί η Ρωσία ως εχθρός κι έτσι να ενωθεί το εκλογικό σώμα γύρω από έναν προεδρικό υποψήφιο, φυσικά του κυβερνώντος κόμματος". "Φωτογραφίζοντας" τον ΜακΚέην, ο κ. Πούτιν τόνισε: "σε σημαντικό βαθμό η κρίση προκλήθηκε, και από τους Αμερικανούς φίλους μας εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας. Επρόκειτο για χρήση κυβερνητικών πόρων με καταδικαστέο τρόπο για να αποκτήσει πλεονέκτημα ο ένας εκ των υποψηφίων, στην περίπτωσή μας του κυβερνώντος κόμματος".

    Οι ΗΠΑ

    Στο στρατόπεδο των ΗΠΑ, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ντάνα Περίνο, θεώρησε λίγο πολύ αναμενόμενη τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων ΡΡωσίας και Γεωργίας, δηλώνοντας: "Δεν βρίσκω ότι ήταν έκπληξη, δεδομένων των γεγονότων των τριών τελευταίων εβδομάδων. Η Νότια Οσετία και η Αμπχαζία ανήκουν στη Γεωργία βάσει των νόμων που αναγνωρίζονται από τον ΟΗΕ, των νόμων και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας που η Ρωσία έχει υποστηρίξει. Η εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας πρέπει να διατηρηθεί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τη συμφωνία εκεχειρίας που προβλέπει πως τα δύο μέρη θα ξαναπάρουν τις θέσεις τις οποίες είχαν στις 6 Αυγούστου, δύο ημέρες πριν από τη μεγάλη ρωσική επίθεση εναντίον των γεωργιανών δυνάμεων που επιχείρησαν να ανακτήσουν τον έλεγχο της Νότιας Οσετίας. Και πριν από τις 6 Αυγούστου, δεν υπήρχαν ρωσικές βάσεις στην περιοχή αυτή".

    Παρέμβαση Τσάβες

    Υπέρ της Ρωσίας τάχθηκε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, τονίζοντας: "Η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας. Υποστηρίζουμε τη Ρωσία. Η Ρωσία έπραξε ορθά και υπερασπίζεται τα συμφέροντά της".

    Τσεσενία

    Ένας Ρώσος στρατιώτης σκοτώθηκε και τέσσερις άλλοι τραυματίστηκαν από δύο καμικάζι οι οποίοι εισέβαλαν σε ρωσική στρατιωτική βάση στην Τσετσενία και πυροδότησαν τη βόμβα τους, μετέδωσαν τη νύκτα της Παρασκευής προς Σάββατο τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

    [02] Κόσμος

    Από καταδίκη καταναγκαστικής εργασίας

    Κίνα: αθώωση γηραιών διαδηλωτών

    30/8/2008 10:28:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/8/2008 10:50:16 πμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Ρόιτερς, Γαλλικό

    Με τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων, επανήλθε και η πολιτική ζωή της Κίνας στους πρότερους "φυσιολογικούς" ρυθμούς. Όπως έγινε γνωστό, ανεστάλη η ποινή που είχε επιβληθεί σε δυο γηραιές Κινέζες, οι οποίες είχαν ζητήσει να διαδηλώσουν στις ειδικά καθορισμένες ζώνες στην διάρκεια των Ολυμπιακών του Πεκίνου. Τόσο η Βου Ντιανγιουάν 79 ετών, όσο και η Ουάνγκ Σιουγίνγκ, 77 ετών, είχαν καταδικαστεί σε "επανεκπαίδευση μέσω εργασίας", δηλαδή να σταλούν σε στρατόπεδα καταναγκαστικών έργων. Οι αρχές της Κίνας είχαν ανακοινώσει ότι συνολικά είχαν διατυπωθεί 77 αιτήματα διαδηλώσεων, εκ των οποίων κανένα δεν απαντήθηκε θετικά. Οι δύο ηλικιωμένες Κινέζες διαμαρτύρονταν για τον εκτοπισμό τους από τα σπίτια τους που κατεδαφίστηκαν εξ αιτίας των ολυμπιακών έργων. Την υπόθεση αυτή έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κίνα, η οποία κάνει λόγο για συνολικά 24 συλλήψεις διαδηλωτών στην Κίνα, ενώ ο εκπρόσωπος της πόλης του Πεκίνου Ουάνγκ Ουέι απέρριψε τις επικρίσεις, θεωρώντας ότι γίνονται για λόγους προκατάληψης και σκοπιμότητας από ξένα ΜΜΕ.

    [03] Κόσμος

    Σε ΗΠΑ - Κούβα

    Μέτρα για τον τυφώνα Γκουστάβ

    30/8/2008 11:16:00 πμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Ρόιτερς, Γαλλικό

    Την ενίσχυση του τυφώνα Γκούσταβ σε κυκλώνα κατηγορίας 2, ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων στο Μαϊάμι των ΗΠΑ. Μάλιστα μέσα στις επόμενες ώρες ενδέχεται να ενισχυθεί σε κυκλώνα κατηγορίας 4 στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ Σίμσον με ισχυρούς ανέμους ταχύτητας 155 χλμ/ώρα. Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει στην περιοχή της Λουϊζιάνας, όπου υπάρχουν μεγάλες αμερικανικές εγκαταστάσεις με εξέδρες άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο τυφώνας έχει αφήσει απολογισμό τουλάχιστον 85 νεκρών στην Καραϊβική και οι αρχές της Κούβας έχουν εκδώσει συναγερμό για το πέρασμα του τυφώνα, που θα σημάνει καταρρακτώδεις βροχές και σφοδρούς ανέμους.

    [04] Κοινωνία

    Για βιασμό, ναρκωτικά, απάτες

    Συλλήψεις για παραβατική δραστηριότητα

    30/8/2008 10:56:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Εννέα ιρακινοί οδήγησαν με τη βία 13χρονο αλβανό, σε αλσύλλιο στο Αιγάλεω, όπου και τον βίασαν ομαδικά. Από τους δράστες συνελήφθησαν δύο και οδηγούνται στον εισαγγελέα. Ο βιασμός του ανήλικου έγινε στις 28 του μήνα. Στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, Ρουμάνος, που ερχόταν από το Λονδίνο, συνελήφθη από αστυνομικούς να μεταφέρει 18,5 κιλά ναρκωτικής ουσίας "Κατ". Το "Κατ" έχει ευρύτατα διαδοθεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπου καλλιεργείται με την υδροπονική μέθοδο. Στην Κερατέα κατασχέθηκαν 26 δενδρύλλια χασίς και συνελήφθη το άτομο που τα καλλιεργούσε στον κήπο του. Στην κατοχή του ίδιου ατόμου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν και 320 γραμμάρια φούντα. Τρεις έλληνες -μια γυναίκα και δύο άνδρες- συνελήφθησαν γιατί πουλούσαν αυτοκίνητα με πλαστά έγραφα σε αφελείς. Το τελευταίο διάστημα οι δράστες είχαν πουλήσει 17 αυτοκίνητα και 8 μοτοσικλέτες.

    [05] Κόσμος

    Ελλιμενισμός στην Κύπρο

    Επιστροφή από την Παλαιστίνη

    30/8/2008 10:45:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Επέστρεψαν το βράδυ της Παρασκευής στην Κύπρο (Λάρνακα) οι ακτιβιστές από διάφορες χώρες, από το υπό ισραηλινό αποκλεισμό λιμάνι της Γάζας. Δύο καΐκια υπό ελληνική σημαία, μετέφεραν συνολικά 39 συμμετέχοντες, ενώ ο καπετάνιος του ενός Βαγγέλης Πισίας, δήλωσε: "η αποστολή πήγε καλά και πετύχαμε περισσότερα πράγματα από αυτά που νομίζαμε ότι θα είχαμε πετύχει. Ο βασικός μας σκοπός ήταν να ανοίξουμε το δρόμο και τον ανοίξαμε και δημιουργήσαμε, θα έλεγα, μια πολιτική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, η οποία δημιουργεί προϋποθέσεις για μια αναθεώρηση των παλαιών πολιτικών απομόνωσης της Παλαιστίνης και ειδικότερα της Λωρίδας της Γάζας και του αποκλεισμού της από τη Μεσόγειο Θάλασσα και από τον υπόλοιπο κόσμο". Αξίζει να σημειωθεί ότι μαζί με την αποστολή μεταφέρθηκαν επτά Παλαιστίνιοι, μία μάνα με τα τέσσερα παιδιά της, η οποία είχε αποχωριστεί για περίπου δέκα χρόνια από την οικογένειά της, που βρίσκεται στην Κύπρο. Μεταξύ των υπολοίπων Παλαιστινίων είναι ένας πατέρας και ο 16χρονος γιός του, ο οποίος είναι ανάπηρος από έκρηξη ισραηλινής βόμβας και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας. Ο 16χρονος Saeed Musleh ανέφερε ότι είναι πολύ ευχαριστημένος που βρίσκεται στην Κύπρο και ευχήθηκε όλα "τα παιδιά και οι φίλοι του που έχουν χάσει πόδια και χέρια να μπορέσουν να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας και να βάλουν προσθετικά μέλη". Ο κ. Πισίας ανέφερε ότι ασκήθηκε πίεση να μην μεταφερθούν στην Κύπρο ο πατέρας και ο ανάπηρος γιος του και πρόσθεσε ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου στάθηκαν με αξιοπρέπεια και βοήθησαν την αποστολή των ακτιβιστών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 30 August 2008 - 8:50:01 UTC