Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι μουσικές προτιμήσεις "προδίδουν" ταυτότητα (;)
  • [02] Έντονες βροχοπτώσεις στην Ευρώπη
  • [03] Ένα διαφορετικό "antivirus" για υπολογιστές
  • [04] Βότανα εναντίον διαβήτη τύπου 2
  • [05] "Παράξενος" θάνατος στην Εύβοια
  • [06] Eπίσκεψη Άμερικανού ΥΠΕΞ μετά από 55 χρόνια
  • [07] Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5 μηνών

    [01] Πολιτισμός

    Λονδίνο

    Οι μουσικές προτιμήσεις "προδίδουν" ταυτότητα (;)

    5/9/2008 22:45:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οι λάτρεις της κλασικής μουσικής και της τζαζ είναι δημιουργικοί, οι λάτρεις της ποπ είναι πολύ εργατικοί και- παρά τα στερεότυπα- όσοι αγαπούν την χέβι-μέταλ είναι ήπιοι και διαθέτουν εσωτερική αρμονία. Αυτά τουλάχιστον υποστηρίζει ο καθηγητής Εντριαν Νορθ του πανεπιστημίου της Σκοτίας Heriot-Watt, ο οποίος μελετά τη σχέση ανάμεσα στην προσωπικότητα του ανθρώπου και τις μουσικές του προτιμήσεις. "Οι άνθρωποι συχνά καθορίζουν την ταυτότητά τους μέσω των μουσικών τους προτιμήσεων, των ρούχων τους ή των επιλογών τους στα μπαρ και σε συγκεκριμένες λέξεις της καθομιλουμένης", λέει ο Νορθ. Και για όποιον αναρωτιέται γιατί πολλοί οδηγούν ακριβά αυτοκίνητα και βάζουν τη μουσική στη διαπασών, ο Νορθ προσφέρει την εξήγηση: εκείνοι που επιλέγουν να ακούνε έντονη μουσική είναι πιθανό να κερδίζουν πολλά χρήματα, ενώ εκείνοι που ακούνε χαλαρωτική μουσική κερδίζουν λιγότερα.

    Οπως ο ίδιος επισημαίνει, η έρευνά του είναι η μεγαλύτερη που έχει ποτέ διενεργηθεί με θέμα την πιθανή σχέση μουσικών προτιμήσεων και ανθρώπινων χαρακτήρων.

    [02] Κόσμος

    Έντονες βροχοπτώσεις στην Ευρώπη

    5/9/2008 22:33:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Το φθινόπωρο έκανε για τα καλά την εμφάνισή του σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

    Κύμα κακοκαιρίας πλήττει την νοτιοδυτική Ουαλία. Οι έντονες βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι και σπίτια στο Κάρντιφ. Ποτάμια υπερχείλισαν καθώς σε κάποιες περιοχές η ποσότητα της βροχής που έπεσε μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο ήταν ίση με την ποσότητα που πέφτει κανονικά σε δύο εβδομάδες Η πυροσβεστική υπηρεσία τέθηκε σε συναγερμό, αφού έσπευσε να απεγκλωβίσει δεκάδες πολίτες. Αλλά και η βόρεια Ισπανία πλήττεται αυτές τις ημέρες από σφοδρές καταιγίδες. Στη Γαλικία οι άνεμοι έπνεαν με ταχύτητα 100 χιλιομέτερων την ώρα, σηκώνοντας το απαγορευτικό για τα πλοία στα λιμάνια. Αντίθετα στη νότια Ισπανία και συγκεκριμένα στη Βελένθια επικρατούσε το αδιαχώρητο στις παραλίες, αφού ο καιρός ήταν ζεστός και ηλιόλουστος.

    [03] Παράξενα

    Τόκιο

    Ένα διαφορετικό "antivirus" για υπολογιστές

    5/9/2008 22:24:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Στην Ιαπωνία, τη χώρα της υψηλής τεχνολογίας, δεν παρέχουν μόνο οι προγραμματιστές προστασία από τους ιούς των υπολογιστών, αλλά και οι...θεοί.

    Στο ναό του Τόκιο "Κάντα -Μιογίν Σίντο" οι πιστοί μπορούν να πάνε τον υπολογιστή τους και να τον παραδώσουν στους ιερείς του.

    Εκείνοι με τη σειρά τους, μέσα από πανάρχαιες τελετές, θα ζητήσουν από τους θεούς να βοηθούν και να προστατεύουν τον υπολογιστή, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ναού.

    Ο συγκεκριμένος ναός βρίσκεται κοντά στην περιοχή Ακιχαμπάρα, τον αποκαλούμενο και "παράδεισο της τεχνολογίας".

    Η Σίντο είναι μια εγχώρια θρησκεία στην Ιαπωνία. Οι ναοί προσφέρουν προστασία στους πιστούς σε όλη τη ζωή τους μέσα από τελετουργίες και για οποιοδήποτε θέμα. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ιερείς, με μια μικρή αμοιβή, να πραγματοποιούν δεήσεις για την προστασία των πιστών από διάφορα αντικείμενα, όπως για παράδειγμα αυτοκίνητα ή σπίτια.

    [04] Υγεία

    Δανία

    Βότανα εναντίον διαβήτη τύπου 2

    5/9/2008 22:06:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Δανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο φάρμακο για την καταπολέμηση του διαβήτη τύπου 2, το οποίο δεν παρουσιάζει καμία παρενέργεια. Το φάρμακο παρασκευάστηκε από βότανα τα οποία φυτρώνουν στη νότια Αμερική. Τα χρησιμοποιούν κυρίως οι ιθαγενείς στα δάση της Βραζιλίας για να φτιάχνουν τσάι και άλλα αφεψήματα. Το φάρμακο έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε ζώα αλλά θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα 7 χρόνια κλινικών δοκιμών για να κυκλοφορήσει στα φαρμακεία. Οι επιστήμονες δηλώνουν πάντως πάρα πολύ αισιόδοξοι.

    [05] Κοινωνία

    Αμάρυνθος Ευβοίας

    "Παράξενος" θάνατος στην Εύβοια

    5/9/2008 21:51:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Ο μυστηριώδης θάνατος της κόρης Ιάπωνα, πρώην διπλωμάτη στο Βατικανό και νυν πρέσβη επί τιμή που μένει μόνιμα στην Ελλάδα, απασχολεί από το απόγευμα την Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία, η 37χρονη γυναίκα μαζί με την 3χρονη κόρη της πήγαν στην Αμάρυνθο της Εύβοιας για να επισκεφτούν τους γονείς της, οι οποίοι μένουν μόνιμα σε έπαυλη που βρίσκεται στη συγκεκριμένη περιοχή. Από χθες ο σύζυγος της 37χρονης προσπαθούσε να επικοινωνήσει με τη γυναίκα του χωρίς όμως να τα καταφέρει και έτσι δήλωσε στην αστυνομία την εξαφάνισή της.

    Οι αστυνομικοί άρχισαν να την αναζητούν, ενώ η υπόθεση πήρε διαφορετική τροπή όταν σήμερα το πρωί, η Ελληνίδα μητέρα τις 37χρονης πήγε στο νοσοκομείο της Κύμης και ζήτησε πιστοποιητικό θανάτου της κόρης της, κάνοντας λόγο για φυσιολογικό θάνατο (σ.σ. σύμφωνα με την αστυνομία, ανέφερε ότι έπεσε από τις σκάλες). Οι γιατροί ειδοποίησαν την αστυνομία και από εκεί και μετά άρχισαν οι έρευνες.

    Λίγο πριν τις 8 το βράδυ οι αστυνομικοί πήγαν στην έπαυλη που διέμεναν οι γονείς της 37χρονης, αλλά συνάντησαν ένα απρόσμενο εμπόδιο, καθώς στα δωμάτια βρίσκονταν 14 σκυλιά! Χρησιμοποιώντας αναισθητικό για να τα εξουδετερώσουν, οι αστυνομικοί εντόπισαν το πτώμα της 37χρονης σε μία από τις πολλές τουαλέτες της έπαυλης, σε πλήρη ακαμψία και τυλιγμένο σε ένα σεντόνι.

    Εκείνο που προβληματίζει τους αστυνομικούς που ερευνούν την υπόθεση είναι ότι δεν έχουν βρεθεί εμφανή χτυπήματα. Το μοναδικό τραύμα που είναι εμφανές βρίσκεται στον αριστερό καρπό, χωρίς όμως να έχει προκληθεί αιμορραγία. Από μόνο του αυτό το γεγονός οδηγεί τους αστυνομικούς που ερευνούν την υπόθεση στην εκτίμηση ότι πρόκειται για μεταθανάτιο τραύμα, ωστόσο, ασφαλή συμπεράσματα αναμένονται μετά την ιατροδικαστική έρευνα..

    Η Αστυνομία εκτιμά ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια, αλλά απαντήσεις στα ερωτήματα αναμένεται ότι θα δοθούν από την εξέταση του ιατροδικαστή ο οποίος μεταβαίνει στην Αμάρυνθο από την Αθήνα για να εξετάσει το πτώμα. Στο μεταξύ η 67χρονη μητέρα του θύματος κρατείται στην Ασφάλεια μέχρι να ξεκαθαριστεί τι ακριβώς έχει συμβεί.

    [06] Κόσμος

    Λιβύη - Τρίπολη

    Eπίσκεψη Άμερικανού ΥΠΕΞ μετά από 55 χρόνια

    5/9/2008 21:28:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, έφτασε σήμερα στην Τρίπολη της Λιβύης για μια επίσκεψη που χαρακτηρίζεται "ιστορική".

    Η κ. Ράις έφτασε στις 18.15 ώρα Ελλάδας στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Μαατίγκα, κοντά στην λιβυκή πρωτεύουσα και έγινε δεκτή από τον λίβυο υπουργό αρμόδιο για υποθεσεις Βορείου και Νοτίου Αμερικής Αχμεντ Φιτούρι.

    Η κ. Ράις που είναι η πρώτη αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών που επισκέπτεται τη χωρα θα έχει αργότερα σήμερα συνάντηση με τον λίβυο ηγέτη, Μοαμάρ καντάφι, κάποτε "μαύρο πρόβατο" για τις ΗΠΑ.

    Και η ίδια η κ. Ράις σε μια στάση στη Λισαβόνα, που έκανε το αεροσκάφος που την μετέφερε, χαρακτήρισε την επίσκεψή της "ιστορική". "Ειλικρινά το λέω, ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι κάποτε θα επισκεπτόμουν τη Λιβύη, η επίσκεψή μου όμως είναι μια αρχή, ένα άνοιγμα, δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή της ιστορίας" πρόσθεσε μιλώντας στους δημοσιογράφους, λίγο πριν αναχωρήσει το αεροσκάφος της από τη Λισαβόνα για την Τρίπολη. Η κ. Ράις σύμφωνα με το πρόγραμμά της, θα έχει κατ αρχήν συνομιλίες με τον λίβυο ομόλογό της Αμπντέλ Ραχμάν Σαλγάμ και στη συνέχεια θα γευματίσει με τον συνταγματάρχη Καντάφι.

    "Ανυπομονώ να ακούσω τις απόψεις του λίβυου ηγέτη για τον κόσμο" είπε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, η οποία με την επίσκεψή της αυτή --εδώ και 55 χρόνια δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο-- εύχεται να σημειώσει μια διπλωματική επιτυχία υπέρ της κυβέρνησης Μπους και να δείξει στη Βόρεια Κορέα και στο Ιράν τα ωφέλη που μπορεί να αποκομίσουν απορρίπτοντας τα όπλα μαζικής καταστροφής, κάτι που έπραξε η Λιβύη στα τέλη του 2003.

    "Η Λιβύη είναι ένα παράδειγμα που δείχνει ότι εάν ορισμένες χώρες επιλέξουν κάτι διαφορετικό από αυτό που συνήθως κάνουν, μπορεί να έχουν διαφορετικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο και να διαπιστώσουν ότι εμείς τηρούμε τις υποσχέσεις μας" ανέφερε από την πλευρά του με αφορμή την ιστορική επίσκεψη της κ. Ράις στη Λιβύη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σιν Μακόρμακ.

    Η κ. Ράις σημειώνεται πως έχει δηλώσει ότι ένα ζήτημα που θα την απασχολήσει στην επίσκεψή της στη Λιβύη είναι και το πετρέλαιο.

    "Η Λιβύη έχει μεγάλα αποθέματα, εξακριβωμένα και μη εξακριβωμένα, και έχει επίσης και μεγάλα αποθέματα αερίου, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό", τόνισε.

    Για τη Λιβύη τώρα, η επίσκεψη Ράις σηματοδοτεί την επιστροφή της χώρας στη διεθνή σκηνή και αποτελεί μια επιτυχία για τη διπλωματία της.

    Ωστόσο ο κ. Καντάφι, σε σχετικές με την επίσκεψη δηλώσεις του τη Δευτέρα επισήμανε με νόημα: "Δεν μας ενδιαφέρει να έχουμε διαμάχη με τις ΗΠΑ αλλά παράλληλα δεν αποδεχόμαστε να είμαστε υποταγμένοι σ αυτές. Αυτό που θέλουμε πολύ απλά είναι να μας αφήνουν ησυχους". Η κ. Ράις αργότερα σήμερα και μετά από μια συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει μετά το γεύμα με τον Μοαμάρ Καντάφι, θα αναχωρήσει για την Τυνησία, επόμενο σταθμό της περιοδείας της που περιλαμβάνει επίσης την Αλγερία και το Μαρόκο.

    [07] Οικονομία

    Διεθνείς αγορές πετρελαίου

    Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5 μηνών

    5/9/2008 20:50:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠE

    Σε νέο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών υποχώρησε σήμερα η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, σημειώνοντας πτώση μεγαλύτερη των 1,66 δολαρίων ανά βαρέλι, εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης στις ΗΠΑ και σε άλλες καταναλώτριες χώρες.

    Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού παρουσίαζε σήμερα το απόγευμα μείωση κατά 2,15 δολάρια και είχε διαμορφωθεί στα 106,23 δολ. το βαρέλι, τη χαμηλότερη τιμή από τις 4 Απριλίου.

    Στο Λονδίνο, η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ έπεσε κατά 2,21 δολάρια και διαμορφώθηκε στα 104,09 δολάρια το βαρέλι.

    Η αγορά αδιαφόρησε για τα συνεχιζόμενα προβλήματα σε ό,τι αφορά την παραγωγή των ΗΠΑ στον κόλπο του Μεξικού, εξαιτίας του τυφώνα "Γουστάβου", ο οποίος οδήγησε σε αδράνεια περίπου το 25% της παραγωγής αργού και το 10% της διύλισης. Ο παράγοντας που έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην πτώση των τιμών είναι η μείωση της ζήτησης στις ΗΠΑ (3,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος). Μάλιστα, η κατανάλωση βενζίνης στις ΗΠΑ δείχνει ότι θα μειωθεί φέτος -σε ετήσια βάση- για πρώτη φορά από τις αρχές τις δεκαετίας του 80, όπως σημειώνει η στατιστική υπηρεσία του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ (Energy Information Administration).

    Οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές έχουν σημειώσει σημαντική πτώση, πάνω από 40 δολάρια το βαρέλι, μετά την 11η Ιουλίου, όταν και είχε σημειωθεί η τιμή-ρεκόρ των 147,27 δολαρίων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 5 September 2008 - 20:49:53 UTC