Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εγκαινίασε την 73η ΔΕΘ
  • [02] Ιταλία: Απορρίφθηκε μήνυση του Μπερλουσκόνι
  • [03] Πακιστάν: Εκλογή του νέου Προέδρου
  • [04] Αϊτή: Δραματική αύξηση των νεκρών από τις πλημμύρες
  • [05] ΗΠΑ: Νίκη ΜακΚέιν στα σημεία

    [01] Πολιτική

    Ο Πρωθυπουργός

    Εγκαινίασε την 73η ΔΕΘ

    6/9/2008 11:21:00

    Στη Θεσσαλονίκη είναι στραμμένοι και σήμερα οι προβολείς της δημοσιότητας, όπου το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής εγκαινίασε την 73η Διεθνή Έκθεση και ενημερώθηκε από τις διοικήσεις της ΔΕΘ και της HELEXPO. Ο κ. Καραμανλής ξεκίνησε την επίσκεψή του στους χώρους της Έκθεσης από το περίπτερο του Υπουργείου Ανάπτυξης, δίνοντας έτσι το στίγμα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε κατά σειρά τα περίπτερα του Υπουργείου Παιδείας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Πυροσβεστικής, της Ιταλίας που είναι η τιμώμενη χώρα της φετινής έκθεσης, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Τον Πρωθυπουργό, τον οποία συνόδευαν ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Γιάννης Ανδριανός, υποδέχθηκε πλήθος κόσμου, αλλά και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές, ο νομάρχης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Το βράδυ, στην ομιλία του στους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, ο κ. Καραμανλής αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα ενίσχυσης των χαμηλών εισοδημάτων. Ο κ. Καραμανλής θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες της οικονομικής κυβερνητικής πολιτικής, και σύμφωνα με πληροφορίες θα εμφανιστεί αμετακίνητος από τη στρατηγική των μεταρρυθμίσεων και θα αναφερθεί στα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη κυρίως στη βόρεια Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. Στην αυριανή συνέντευξη Τύπου ο Πρωθυπουργός αναμένεται να στείλει μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται στο πολιτικό σκηνικό.

    Επίσκεψη στα περίπτερα

    Μετά την τέλεση του αγιασμού για τα εγαίνια της Έκθεσης ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στους χώρους της Έκθεσης και επισκέφθηκε περίπτερα. Στο περίπτερο του Υπουργείου Ανάπτυξης κι ειδικότερα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, είδε ένα ρομπότ, ενώ στο περίπτερο του Υπουργείου Παιδείας, ο υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης του έδειξε ένα από τα 5.000 laptop τελευταίας τεχνολογίας που δόθηκαν σε μαθητές.

    Στο περίπτερο του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος επέδωσε στον πρωθυπουργό ψήφισμα με τα αιτήματα φορέων της πόλης και του δώρισε μπλουζάκια και αναμνηστικά κουκλάκια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, όπως και αντίγραφα του χρυσού και αργυρού μεταλλίου.

    Ο Κώστας Καραμανλής επισκέφθηκε επίσης το περίπτερο της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, όπου του δώρισαν μια στρατηγική ράβδο, ενώ έξω από το περίπτερο της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης υποδέχθηκαν τον Κώστα Καραμανλή αγόρια και κορίτσια, που με παραδοσιακές ενδυμασίες, χόρευαν ποντιακούς χορούς.

    Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης δώρισε στον Πρωθυπουργό μια πλακέτα και δύο βιβλία, το ένα με τίτλο "Βασίσου πάνω μου" και το άλλο με τίτλο "Τα όπλα του μακεδονικού αγώνα 1904-1908". Σε δηλώσεις του ο κ. Ψωμιάδης τόνισε πως ελπίζει πως η άνοδος του κ. Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη θα αλλάξει το κλίμα, όχι μόνο στην Κυβέρνηση και τη ΝΔ, αλλά και στην πολιτική ζωή της χώρας. "Ανθρωποφάγος δεν είμαι, αλλά έπρεπε, ήδη, να έχει πάρει το μαστίγιο", απάντησε ο Π. Ψωμιάδης σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν ο Πρωθυπουργός "θα έπρεπε να είχε πάρει κεφάλια".

    Στο περίπτερο του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ο γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Γιώργος Ταμπακόπουλος έδειξε στον Πρωθυπουργό την πρώτη σελίδα του Πρακτορείου στο ίντερνετ, το δελτίο ειδήσεων που εκπέμπει διαδικτυακά το Πρακτορείο καθώς και ένα μικρό στούντιο εκπομπών.

    [02] Κόσμος

    Ιταλία: Απορρίφθηκε μήνυση του Μπερλουσκόνι

    6/9/2008 11:15:00

    Δικαστήριο του Μιλάνου απέρριψε την μήνυση που είχε καταθέσει ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι εναντίον του βρετανικού περιοδικού The Economist για δυσφήμιση, ανέφερε το έντυπο στο site του, επικαλούμενο το κείμενο της απόφασης. "Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι το Δικαστήριο του Μιλάνου εξέδωσε απόφαση που καταρρίπτει όλους τους ισχυρισμούς του κ. Μπερλουσκόνι και τον αναγκάζει να καταβάλει τα δικαστικά έξοδα στον Εκόνομιστ", γράφει η σύνταξη του περιοδικού. Δημοσίευσε επίσης ένα αντίγραφο της απόφασης του δικαστή Άντζελο Ρικιάρντι, με ημερομηνία 26η Αυγούστου. Το δικαστήριο έκρινε ότι το άρθρο An Italian Story που είχε δημοσιεύσει το περιοδικό την 26η Απριλίου 2001 "δεν ήταν δυσφημιστικό". Ο δικαστής διέταξε επίσης τον Μπερλουσκόνι να καταβάλει δικαστικά έξοδα ύψους 25.000 ευρώ. Ο δισεκατομμυριούχος που εστράφη στην πολιτική είχε καταθέσει την μήνυση τον Ιούλιο του 2001, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως πρωθυπουργού.

    Το άρθρο του Εκόνομιστ, που είχε δημοσιευτεί μερικές εβδομάδες πριν τις εκλογές εκείνου του χρόνου, αμφισβητούσε την υποψηφιότητα Μπερλουσκόνι για το θώκο του Πρωθυπουργού, ασκώντας σφοδρή κριτική στην άρνησή του να εξηγήσει εάν και πώς θα διαχώριζε τα συμφέροντά του, ειδικά στο πεδίο των ΜΜΕ -μεταξύ άλλων, του ανήκουν οι τρεις μεγαλύτεροι τηλεοπτικοί σταθμοί της χώρας- από τον πολιτικό και θεσμικό του ρόλο.

    Το περιοδικό, που εκδίδεται στο Λονδίνο, επισήμαινε επίσης τις πολυάριθμες διώξεις που αντιμετώπιζε και τις εις βάρος του Μπερλουσκόνι καταγγελίες ότι συνεργαζόταν με την Μαφία.

    Ο Μπερλουσκόνι είχε κερδίσει τις εκλογές και διατήρησε την εξουσία επί πέντε χρόνια, στην μεγαλύτερη θητεία Ιταλού πολιτικού στο θώκο μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Μετά την ήττα του στις εκλογές του 2006 ο Μπερλουσκόνι κατάφερε να εκλεγεί για θριαμβευτικά τρίτη φορά Πρωθυπουργός τον Απρίλιο του 2008.

    [03] Κόσμος

    Πακιστάν: Εκλογή του νέου Προέδρου

    6/9/2008 11:09:00

    Ξεκίνησε στο Πακιστάν η διαδικασία της ψηφοφορίας, στα περιφερειακά και το εθνικό Κοινοβούλιο, για την ανάδειξη του 11ου Προέδρου της χώρας από το 1956, που θα διαδεχθεί τον -παραιτηθέντα, την 18η Αυγούστου- Περβέζ Μουσάραφ. Ως ο επικρατέστερος μεταξύ των τριών υποψηφίων θεωρείται ο Άσιφ Άλι Ζαρντάρι, χήρος της πρώην πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο, τον οποίο οι πολιτικοί του αντίπαλοι αποκαλούν "κύριο 10%", αναφορά στα σκάνδαλα διαφθοράς για τα οποία είχε φυλακιστεί. Αντίπαλοί του, ο Σαϊντουζαμάν Σιντίκι, πρώην δικαστής, υποψήφιος της Μουσουλμανικής Ένωσης του Πακιστάν-Ναουάζ του Ναουάζ Σαρίφ, και ο Μουσαχίντ Χουσάιν Σαγιέντ, υποψήφιος της Μουσουλμανικής Ένωσης του Πακιστάν, του τμήματος του κόμματος του Σαρίφ που είχε ταχθεί με το στρατηγό Μουσάραφ. Η ψηφοφορία είναι μυστική και διεξάγεται ταυτόχρονα στα πέντε Κοινοβούλια, το εθνικό και τα επαρχιακά (Πουντζάμπ, Σιντχ, Μπαλουχιστάν, Επαρχία του Βορειοδυτικού Συνόρου). Ο Πρόεδρος εκλέγεται για 5ετή θητεία με απλή πλειοψηφία στις 702 έδρες του εκλεκτορικού σώματος. Οο συνολικός αριθμός εδρών των πέντε σωμάτων είναι 1.170, αλλά τα επαρχιακά κοινοβούλια έχουν αναλογική συμμετοχή στο σώμα των εκλεκτόρων.

    [04] Κόσμος

    Αϊτή: Δραματική αύξηση των νεκρών από τις πλημμύρες

    6/9/2008 10:59:00

    Σχεδόν 500 νεκρούς ανακάλυψαν οι αρχές στην πόλη Γκοναΐβ της Αϊτής, μετά την υποχώρηση της λάσπης και του νερού που είχαν πλημμυρίσει το μεγαλύτερο μέρος της, φθάνοντας έως και τα 5 μέτρα ύψος, μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις που προκάλεσε η τροπική καταιγίδα Χάνα. Ο πραγματικός, δραματικά αυξημένος, απολογισμός των θυμάτων της πλημμύρας στην πόλη αυτή, την τέταρτη μεγαλύτερη στην πάμπτωχη χώρα της Καραϊβικής, άρχισε να αποκαλύπτεται καθώς τα νερά και η λάσπη άρχισαν να υποχωρούν. Ο επικεφαλής της δύναμης της αστυνομίας στην πόλη Ερνστ Ντορφεΐγ δήλωσε ότι "ανακαλύπτουμε όλο και περισσότερες σορούς. Έχουμε βρει 495 νεκρούς ως τώρα κι υπάρχουν 13 ακόμη αγνοούμενοι. Η οσμή του θανάτου είναι ανυπόφορη στην Γκοναΐβ. Ο απολογισμός μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερος". Οι 13 αγνοούμενοι είχαν παγιδευτεί σε ένα σπίτι. Οι μαρτυρίες γειτόνων τους, που τους άκουγαν να φωνάζουν καλώντας σε βοήθεια, δεν δίνουν πολλές ελπίδες στις αρχές ότι θα τους βρουν ζωντανούς.

    Ο συνολικός απολογισμός της εβδομάδας μετά από μια εβδομάδα πλημμυρών έφθασε, έτσι, τα 529 θύματα. Οι υλικές καταστροφές είναι ανυπολόγιστες. Τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν να συγκεντρωθούν κατεπειγόντως κεφάλαια για την αρωγή των πλημμυροπαθών. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου κάλεσαν να υπάρχουν δωρεές περίπου 3,8 εκατ. ελβετικών φράγκων προς την Αϊτή.

    Το πλήγμα από την τροπική καταιγίδα Χάνα προστέθηκε σε εκείνα από την τροπική καταιγίδα Φέι τον περασμένο μήνα, και τον κυκλώνα Γκούσταβ - τουλάχιστον 50 και 75 νεκροί αντίστοιχα.

    Χθες Παρασκευή έφθασε στην Γκοναΐβ το πρώτο φορτίο βοήθειας από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) του ΟΗΕ, με τρόφιμα και πόσιμο νερό.

    Η Αϊτή είναι η φτωχότερη χώρα της αμερικανικής Ηπείρου, με την πλειοψηφία του πληθυσμού των 9 εκατ. κατοίκων της να ζει με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα.

    Η χώρα κινδυνεύει κι από τον κυκλώνα Άικ, που κινείται με κατεύθυνση τη νήσο Εσπανιόλα και την Κούβα.

    [05] Κόσμος

    ΗΠΑ: Νίκη ΜακΚέιν στα σημεία

    6/9/2008 10:47:00

    Κερδίζει τον αντίπαλό του των Δημοκρατικών Μπαράκ Ομπάμα στην κρίσιμη "μάχη" για την προσέλκυση τηλεθεατών κατά τη διάρκεια της κούρσας για το Λευκό Οίκο ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την Προεδρία των ΗΠΑ, Τζον ΜακΚέιν, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Η εταιρία μελετών ΜΜΕ, Nielsen Media Research, ανακοίνωσε πως 38,9 εκατομμύρια τηλεθεατές, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ, παρακολούθησε τον ΜακΚέιν κατά την αποδοχή του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών την Πέμπτη, λίγοι περισσότεροι από τα 38,4 εκατομμύρια τηλεθεατές που είχαν παρακολουθήσει την ομιλία του Ομπάμα την περασμένη εβδομάδα. Το ποσοστό τηλεθέασης που συγκέντρωσε ο ΜακΚέιν φέρεται να είναι το μεγαλύτερο που σημειώθηκε ποτέ στην εμπορική τηλεόραση για μία και μόνο νύκτα ενός συνεδρίου κόμματος των ΗΠΑ, ανέφερε η Νίλσεν.

    Το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Σεντ Πολ προσήλκυσε επίσης συνολικά περισσότερους τηλεθεατές κατά μέσο όρο απ ό,τι το συνέδριο των Δημοκρατικών στο Ντένβερ την περασμένη εβδομάδα.

    Η Νίλσεν ανέφερε πως 34,4 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν κατά μέσο όρο τις τρεις κυριότερες μέρες του συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών.

    Το τετραήμερο συνέδριο των Δημοκρατικών στο Ντένβερ είχαν παρακολουθήσει κατά μέσο όρο 30,2 εκατομμύρια τηλεθεατές, σύμφωνα με τη Νίλσεν.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 6 September 2008 - 8:50:00 UTC