Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έντονες οικονομικές αναταράξεις
  • [02] "Ακτινογραφούν" τα αποτελέσματα
  • [03] Τον Απρίλιο η νέα Ολυμπιακή
  • [04] Αλογοσκούφης: "Ήπια τα τεκμήρια"
  • [05] Κίνα: Μελαμίνη σε 69 μάρκες βρεφικού γάλακτος
  • [06] Υπόθεση Μονής Βατοπεδίου
  • [07] Απερρίφθη αίτηση αποφυλάκισης του Δ. Ιωαννίδη
  • [08] Τρομοκρατικό χτύπημα με νεκρούς στο Μεξικό
  • [09] Χρηματιστηρίο Αθηνών: "κλείσιμο" με απώλειες 1,99%
  • [10] Ε.Σ.Ρ: Έως 6/10 οι αιτήσεις για ψηφιακό πρόγραμμα
  • [11] Κάθετος πτώση τιμής: στα 91,41 δολάρια το βαρέλι
  • [12] Συνάντηση Τατούλη - Καρατζαφέρη
  • [13] Τα σύμβολα για το νέο Μουσείο της Ακρόπολης
  • [14] Τσίπρας: "Λεηλάτηση του εθνικού πλούτου"
  • [15] "Μπλόκ" σε επικίνδυνα προϊόντα
  • [16] Στο Μαξίμου ο Α.Παπαληγούρας

    [01] Οικονομία

    Μετά την χρεοκοπία της Lehman Brothers

    Έντονες οικονομικές αναταράξεις

    16/9/2008 17:47:00

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕτ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Συνεχίζονται οι έντονες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, καθώς η κατάσταση στην αμερικανική οικονομία, με την χρεοκοπία της Lehman Brothers, δημιουργεί ντόμινο ανησυχίας και αβεβαιότητας. Η παγκόσμια οικονομία οδηγείται σε επιβράδυνση από την πρωτοφανή κρίση στο πιστωτικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών και τον αρνητικό αντίκτυπό της στα χρηματιστήρια. Αυτή είναι η εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και πολλών ανεξάρτητων αναλυτών που φοβούνται ότι το ντόμινο της ύφεσης θα παρασύρει και περιοχές του κόσμου οι οποίες, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δείχνουν απρόσβλητες. Αγωνιώδεις προσπάθειες καταβάλλονται από πολλές πλευρές να στηριχθούν εταιρείες, τράπεζες και αγορές, ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις της κρίσης, που -όπως όλα δείχνουν- θα συνεχιστεί και το 2009.

    Πτωτικές τάσεις στα χρηματιστήρια

    Ώρα μηδέν για την Wall Street.Διακόσια χρόνια μετά τη γέννηση του, το αμερικανικό χρηματιστήριο παύει να υπάρχει έτσι όπως το ξέραμε . Ουσιαστικά η πτώχευση της Lehman Brothers οδηγεί σε αναδόμηση του τραπεζικού συστήματος και επιστροφή στο παρελθόν.700 δισεκατομμύρια δολάρια χάθηκαν εν μία νυκτί στη Γουώλ Στρήτ.

    Οι κλυδωνισμοί της αμερικανικής οικονομίας έχουν δραματικές επιπτώσεις στην επενδυτική αξία των μεγαλύτερων τραπεζικών οργανισμών του κόσμου. Η Goldman Sachs σημειώνει απώλειες 18% μέσα σε ένα χρόνο, η Μόργκαν Στάνλει 39 % με την αξία της να χάνει 27 δισεκατομμύρια δολάρια , η Merrill Lynch 58% , γεγονός που οδηγεί στην εξαγορά της, η Lehman Brothers 92% και πτωχεύει και η Βεαr Stearns 89% και αγοράζεται από την JP MORGAN.

    Ιδιαίτερα δύσκολη ήταν και η σημερινή μέρα για τα διεθνή χρηματιστήρια που κατρακυλούσαν από νωρίς σημειώνοντας απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

    Πτωτικές τάσεις επικράτησαν και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2.933,43 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες σε ποσοστό 1,99%.

    Στη Μόσχα ο γενικός δείκτης τιμών σημείωσε πτώση της τάξεως του 10%, κοντά στο 5% έκλεισε το χρηματιστήριο του Τόκυο, ενώ με πτώση άνοιξε και η Wall Street. Μόνη καθησυχαστική είδηση η περεταίρω πτώση της τιμής του μαύρου χρυσού κατά 4, 30 δολάρια(91,41).

    Ενέσεις ρευστότητας

    Με στόχο την ανάσχεση των επιπτώσεων της χρηματοπιστωτικής κρίσης οι Κεντρικές Τράπεζες, σε παγκόσμιο επίπεδο πραγματοποιούν ενέσεις ρευστότητας

    Από το Σίδνεϊ μέχρι τη Φρανκφούρτη, οι Κεντρικές Τράπεζες διέθεσαν δεκάδες δισ. δολάρια ως έκτακτη χρηματοδότηση για να στηρίξουν τις χρηματαγορές, αλλά ακόμα και αυτές οι κινήσεις δεν μπόρεσαν να προλάβουν την αύξηση του κόστους του διατραπεζικού δανεισμού, και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, σε κλίμακα πρωτόγνωρη, καθώς κάτι αντίστοιχο δεν είχε παρατηρηθεί στην κρίση του Αυγούστου του 2007. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διέθεσε σήμερα στις χρηματαγορές 70 δισ. δολάρια, ενώ αλλά 30 δισ. ευρώ είχε διαθέσει χθες.

    Η ανταπόκριση υπήρξε μεγάλη: 56 τράπεζες ζήτησαν πίστωση. Το συνολικό ποσόν της ζήτησης ανήλθε σε περισσότερα των 102 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΤ.

    Στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εργοδοτών Ερνέστ-Αντουάν Σεγέρ δήλωσε ότι το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη "δεν απειλείται" από την οικονομική κρίση που συγκλονίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    "Έχουμε εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα δεν απειλείται από αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ. Κανείς δεν περιμένει ότι οι δυσχέρειες της Lehman Brothers θα προκαλέσουν μια γενικευμένη συστημική κρίση στον τραπεζικό τομέα", είπε προσθέτοντας ωστόσο ότι ο κίνδυνος δεν μπορεί "να αποκλεισθεί τελείως".

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εργοδοτών εκτιμά ότι προς το παρόν η οικονομική κρίση δεν έχει επηρεάσει το ηθικό των ευρωπαίων επιχειρηματιών.

    Η Τράπεζα της Αγγλίας πραγματοποίησε ένεση ρευστότητας 20 δισ. στερλινών, μετά τα 5 δισ. στερλίνες χθες. Επίσης, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη ένεση ρευστότητας προς τις χρηματαγορές των τελευταίων έξι μηνών, συνολικού ύψους 1,5 τρις γεν (14,2 δισ. δολαρίων), ενώ ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με οικονομικούς παράγοντες της χώρας για να συζητήσουν την κρίση. Ενώ και η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας διέθεσε 14 δισ. δολάρια για χρήση την ίδια ημέρα.

    Το Χονγκ Κονγκ, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν, η Νέα Ζηλανδία και η Ινδονησία, όλες παρείχαν λεκτικές εγγυήσεις, όπως έκαναν και άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη. Βερολίνο, Παρίσι και Ρώμη έκαναν δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι τράπεζες με τους προστατευτικούς τους μηχανισμούς θα υποστούν μόνο μικρή ζημιά από τα γεγονότα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

    [02] Πολιτική

    Αναβρασμός στα κομματικά επιτελεία

    "Ακτινογραφούν" τα αποτελέσματα

    16/9/2008 15:14:00 (Τελευταία ενημέρωση: 16/9/2008 18:26:24)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Τα ευρήματα των νέων δημοσκοπήσεων και τα μηνύματα που εκπέμπονται από αυτές μελετούν τα επιτελεία των κομμάτων και χαράσσουν τη στρατηγική τους. Για πρώτη φορά τα τελευταία οκτώ χρόνια, πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας Μέτρον Ανάλυσις για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, δείχνει το ΠΑΣΟΚ να προηγείται της ΝΔ κατά 2,2 μονάδες. Στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζουν ικανοποίηση από τη δημοσκόπηση που δίνει προβάδισμα στο κόμμα τους. Στη Κυβέρνηση δηλώνουν ότι παίρνουν τα μηνύματα και προχωρούν στις μεταρρυθμίσεις.

    Κυβέρνηση: "Μήνυμα ελήφθη"

    Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τη στιγμή, η κυβέρνηση λαμβάνει τα μηνύματα και προχωρά στο μεταρρυθμιστικό της έργο, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, κληθείς να σχολιάσει τα χθεσινά αποτελέσματα της δημοσκόπησης και πρόσθεσε ότι η άκρατη υποσχεσιολογία δεν είναι σε αντίκρισμα με την εποχή, η εποχή χρειάζεται δουλειά.

    Καμπανάκι για όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων ο υπ. Εθνικής Άμυνας, Ευ. Μεϊμαράκης, ο οποίος ωστόσο χαρακτήρισε το αρνητικό κλίμα αναστρέψιμο.

    Μιλώντας για τον κ. Καραμανλή είπε ότι ο πρωθυπουργός παραμένει το ισχυρό κεφάλαιο της Κυβέρνησης καθώς έχει απ ευθείας σχέση με τους πολίτες ενώ αναφερόμενος στα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων είπε ότι αυτά δείχνουν ότι οι πολίτες εμπιστεύονται τη ΝΔ.

    Πρέπει να περάσουμε, πρόσθεσε, σε μια επίθεση φιλίας προς τον Έλληνα πολίτη και να του εξηγήσουμε τις θέσεις μας από τη μια και τις ασάφειες του ΠΑΣΟΚ από την άλλη. Πρέπει να εντείνουμε τις δράσεις μας για την αντιμετώπιση προβλημάτων που απασχολούν ον πολίτη όπως τα οικονομικά και η γραφειοκρατία, για τα οποία ήδη λαμβάνονται πρωτοβουλίες.

    Ο υπ. Εθνικής Άμυνας έκανε λόγο για "προσήλωση στο στόχο", επαναξιολόγηση της κατάστασης από την Κυβέρνηση σε 2-3 μήνες, ενώ τάχθηκε κατά των "εύκολων εντυπωσιασμών".

    Μιλώντας για τα φαινόμενα διαφθοράς, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι αυτά έρχονται στην επιφάνεια, γιατί η ΝΔ θέσπισε κανόνες με τους οποίους όλα ξεσκεπάζονται, όλα αντιμετωπίζονται.

    "Η δημοσκόπηση είναι φωτογραφία μιας κακιάς στιγμής, μια προσωρινή κατάσταση που είναι στο χέρι μας να την αλλάξουμε, δήλωσε ο Μ. Λιάπης.

    Χαμόγελα στο ΠΑΣΟΚ

    Ικανοποίηση επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι οποίες δείχνουν το κόμμα να προηγείται της ΝΔ , γεγονός το οποίο καταγράφηκε και στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου, για τον προγραμματισμό της κοινοβουλευτικής δράσης του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε παρά τα θετικά αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει με ψυχραιμία το πρόγραμμά του χωρίς να παρεκκλίνει από τους στόχους του. Σημείωσε μάλιστα ότι τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων είναι απόρροια των πρωτοβουλιών των κινήσεων και των επιλογών του κινήματος και δεν οφείλονται μόνο στη φθορά της ΝΔ. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης μεταξύ άλλων αποφασίστηκε το ΠΑΣΟΚ να αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες με βάση τα μέτρα οικονομικού και κοινωνικού περιεχομένου που εξήγγειλε ο Γιώργος Παπανδρέου στη ΔΕΘ.

    "Είναι ευχάριστο ότι η προσπάθεια που κάνουμε για ρεαλιστικές λύσεις βρίσκει ανταπόκριση στην κοινωνία, αλλά μας δημιουργεί περισσότερες ευθύνες", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου. Πρόσθεσε ότι ο στόχος είναι ο ίδιος, "να δώσουμε στη χώρα πορεία αλλαγής" και επισήμανε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο, αφού η εμπιστοσύνη των πολιτών κατακτάται κάθε μέρα.

    Ο κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ έδειξε ότι θα είναι ένας αξιόπιστος πρωθυπουργός, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8, ο Κώστας Σκανδαλίδης, επισημαίνοντας πάντως, πως το ΠΑΣΟΚ δεν ανέτρεψε την απαξίωση που επικρατεί στον κόσμο και για τα δυο μεγάλα κόμματα.

    "Αυτό που κυριαρχεί είναι ότι πρέπει ακόμα περισσότερο να βαθύνουμε τις προγραμματικές μας θέσεις, την επαφή με την κοινωνία" είπε ο Πέτρος Ευθυμίου στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ερωτηθείς για το αν στη Χαριλάου Τρικούπη επικρατούν χαμόγελα μετά από την τελευταία δημοσκόπηση.

    Θα υπάρξει αλλαγή στην ψυχολογία των δυο κομμάτων, αλλά οι δημοσκοπήσεις δεν είναι εκλογικό αποτέλεσμα, σημείωσε από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αναστάσιος Κουράκης.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης σχολίασε: "Δεν είναι μπροστά το ΠΑΣΟΚ, είναι πίσω η ΝΔ".

    Συνάντηση Καραμανλή - Τραγάκη

    Συνεργασία με το γγ της ΚΟ της ΝΔ Γιάννη Τραγάκη είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Τραγάκης δήλωσε ότι συζήτησαν θέματα της κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς έχει προαναγγελθεί η συνάντηση για το γ' θερινό τμήμα της Βουλής, αλλά και η σύγκληση της ΚΟ. Ο κ. Τραγάκης υπογράμμισε ότι η ΚΟ, όπως απέδειξε και στην τελευταία ψηφοφορία του άρθρου 14 του φορολογικού νομοσχεδίου, συσπειρώνεται όταν προκαλείται.

    Ερωτηθείς για το αν η ΝΔ έχει στελέχη που μπορούν να αναλάβουν κυβερνητικές θέσεις σημείωσε πως η ΝΔ έχει άξια στελέχη, τα οποία όταν και όποτε χρειαστεί θα προσφέρουν το καλύτερο των δυνατοτήτων τους, ενώ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των τελευταίων γκάλοπ ανέφερε πως ο ίδιος προτιμά να βλέπει πάντα το ποτήρι μισοάδειο, ώστε να γίνονται οι σχετικές αξιολογήσεις και να επέρχονται βελτιώσεις.

    [03] Οικονομία

    Τον Απρίλιο η νέα Ολυμπιακή

    16/9/2008 14:43:00 (Τελευταία ενημέρωση: 16/9/2008 17:44:24)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Ικανοποίηση προκαλεί στην Αθήνα η πληροφορία ότι το Κολλέγιο των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να εγκρίνει την Τετάρτη το σχέδιο εξυγίανσης της Ολυμπιακής. Σύμφωνα με την πρόταση που έχει υποβάλει το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, η εταιρεία "Πάνθεον" θα απορροφήσει σταδιακά το πτητικό έργο των ολυμπιακών αερογραμμών, καθώς και το όνομα και το σήμα. Στη συνέχεια θα δημιουργηθεί μια νέα Ολυμπιακή με το ίδιο όνομα και σήμα μικρότερη από τη σημερινή. Ο Κωστής Χατζηδάκης επανέλαβε ότι διασφαλίζονται οι άγονες γραμμές και οι θέσεις των εργαζομένων, οι οποίοι αντιδρούν έντονα στα σχεδία και τις ιδιωτικοποιήσεις της εταιρείας.

    Διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι

    Τον Απρίλιο του 2009 ανοίγει φτερά η νέα Oλυμπιακή Aεροπορία υπό την σκεπή ιδιώτη επενδύτη και απαλλαγμένη από κάθε χρέος.

    Η νέα εταιρεία θα είναι σε μέγεθος στα 2/ 3 της σημερινής, θα διατηρήσει το ίδιο όνομα και σήμα, θα πραγματοποιεί όλα τα δρομολόγια αγόνων γραμμών, τα περισσότερα από τα δρομολόγια εσωτερικού και τα βασικά δρομολόγια του εξωτερικού.

    Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στην επικείμενη απόφαση του Κολλεγίου των επιτρόπων σημείωσε, ότι η Ολυμπιακή είναι η πιο ζημιογόνα εταιρεία στην Ευρώπη σε σχέση με το μέγεθος της και η μόνη σε ολόκληρη της Ευρώπη που παραμένει 100% υπό κρατική ιδιοκτησία.

    Στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία μιας νέας εταιρίας που θα κρατάει το όνομα και το σήμα της σημερινής, απαλλάσσοντας παράλληλα τους φορολογούμενους από τα χρέη, τόνισε, ενώ επανέλαβε ότι οι εργαζόμενοι "δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν, γιατί η κυβέρνηση θα συμπεριφερθεί με λογική και ευαισθησία".

    Οι 5000 μόνιμοι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή θα έχουν τρεις επιλογές

    - εθελουσίας εξόδου όσοι έχουν άνω των 6000 ενσήμων, ( διασφαλίζοντας μπόνους και πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα) -μετάταξη σε άλλη υπηρεσία του δημοσίου με τις ίδιες αποδοχές, -πρόσληψη στη νέα εταιρεία με συμβάσεις που θα υπογραφούν από μηδενική βάση.

    Παράλληλα για τους τρεις χιλιάδες συμβασιούχους εργαζόμενους προβλέπεται μοριοδοτηση.

    Ο ιδιώτης επενδυτής παραλαμβάνει τη νέα Ολυμπιακή με μηδενικό αριθμό εργαζομένων και αποφασίζει αυτός πόσους και ποιους θα προσλάβει.

    Η επίσημη ανακοίνωση της Κομισιόν αναμένεται αύριο το μεσημέρι και αμέσως μετά ο ο κ. Χατζηδάκης, σε συνέντευξη Τύπου, θα ανακοινώσει σε ποια λύση έχει οδηγηθεί η Κυβέρνηση.

    Νωρίτερα ο ζήτημα της Ολυμπιακής θα βρεθεί και στο επίκεντρο της Κυβερνητικής Επιτροπής η οποία θα συνεδριάσει στις 11.00 για θέματα που αφορούν το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών.

    Το αναμενόμενο πράσινο φως από την Κομισιόν για την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τους εργαζόμενους . Οι τεχνικοί πραγματοποίησαν πορεία στην πίστα αεροδρόμιου "Ελευθέριος Βενιζέλος".

    Αύριο Τρίτη η ομοσπονδία συλλόγων πολιτικής αεροπορίας πραγματοποιεί έκτακτο συνέδριο προκείμενου να αποφασιστούν οι περαιτέρω αντιδράσεις, στις οποίες όμως δε περιλαμβάνονται απεργιακές κινητοποιήσεις.

    Πολιτικές αντιδράσεις

    Την ίδια ώρα έντονες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων για τη λύση που προωθεί η κυβέρνηση για την εξυγίανση της Ολυμπιακής.

    "Ο νεοφιλελεύθερος κατήφορος της Ν.Δ. αφαιρεί από τη χώρα κάθε δυνατότητα να ρυθμίζει αυτόνομα και αναπτυξιακά για στρατηγικές πολιτικές στις επικοινωνίες και τις μεταφορές. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σκληρή και επικίνδυνη πολιτική που δοκιμάσθηκε και απέτυχε οικτρά σε κάθε χώρα που εφαρμόσθηκε" τόνισε ο Συνασπισμός.

    [04] Πολιτική

    Αλογοσκούφης: "Ήπια τα τεκμήρια"

    16/9/2008 13:23:00 (Τελευταία ενημέρωση: 16/9/2008 18:23:56)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Για περιορισμένες συνέπειες από τη διεθνή κρίση στη χώρα μας, λόγω της υψηλής ανάπτυξης, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό. Τόνισε, δε, ότι πρέπει να συνεχισθεί η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική με μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή. Όσον αφορά τα τεκμήρια ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε πως θα είναι ήπια και δε θα πλήξουν τα χαμηλά εισοδήματα. Συνεργάτες του υπουργού διευκρίνισαν πάντως ότι δε θα συγκαταλέγονται σε αυτά οι πιστωτικές κάρτες .

    Ο κ. Αλογοσκούφης ενημέρωσε, όπως δήλωσε, τον Πρωθυπουργό, για τις συνεδριάσεις που έγιναν στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια στη Νίκαια για τη διεθνή οικονομική κατάσταση. "Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση και η άνοδος του διεθνούς πληθωρισμού έχουν επηρεάσει την Ευρώπη, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, σημειώνοντας ότι αρκετές ευρωπαϊκές οικονομίες το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου βρέθηκαν σε κατάσταση στασιμότητας αν όχι και αρνητικής οικονομικής ανάπτυξης". Ο πληθωρισμός, πρόσθεσε, έχει ανέβει σε όλη την Ευρώπη, σημειώνοντας ότι δημιουργούνται αρκετά προβλήματα και στους προϋπολογισμούς των κρατών - μελών της Ε.Ε. Επιπτώσεις υπάρχουν και στη χώρα μας δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, όμως πολύ πιο περιορισμένες σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

    Η ανάπτυξη στην Ελλάδα εξακολουθεί, υπογράμμισε να είναι υψηλή και ο ρυθμός της είναι διπλάσιος από την υπόλοιπη Ευρωζώνη, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν σημαντικά θετικά αποτελέσματα στην ανεργία, η οποία μειώνεται.

    Ανέφερε ακόμη, ότι υπάρχουν επιπτώσεις στον Προϋπολογισμό , οι οποίες όμως έχουν αντιμετωπιστεί με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή και έχει θέσει και τις βάσεις για τον επόμενο προϋπολογισμό του 2009.

    Πρέπει να συνεχίσουμε την οικονομική πολιτική που ακολουθούμε, υπογράμμισε ο Υπουργός Οικονομίας, αναφερόμενος στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής, προκειμένου όπως είπε, σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία για τη διεθνή οικονομία το καράβι της Ελλάδας να εξακολουθήσει να πλέει με σταθερότητα στην κατεύθυνση που όλοι επιθυμούμε, δηλαδή στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων πολιτών.

    Σε άλλη ερώτηση για τα τεκμήρια ο κ. Αλογοσκούφης απάντησε ότι "μιλάμε για λίγα, ήπια τεκμήρια τα οποία δεν αφορούν τα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα".

    Η προσπάθεια που γίνεται για την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι διαρκής και το γεγονός ότι δεν έχουν αποδώσει τα μέτρα δείχνει το μέγεθος του προβλήματος, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία της Γιούροστατ, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα υποχώρησε κατά 0,1% τον Αύγουστο, σε σχέση με τον Ιούλιο, πέφτοντας στο 4,8%. Την ίδια περίοδο, στην ευρωζώνη, έπεσε στο 3,8% από 4% .

    Αντίδραση ΠΑΣΟΚ

    "Ο κ. Αλογοσκούφης, μέρα με τη μέρα, τραβάει περισσότερο την κουρτίνα αποκαλύπτοντας την ανευθυνότητα και προχειρότητα της κυβέρνησης στη δημοσιονομική διαχείριση και την άσκηση οικονομικής πολιτικής. Είπε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2007 θα μπορούσε να ξεπεράσει την "κόκκινη γραμμή " του 3%", ανέφερε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη , σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις Αλογοσκούφη.

    "Αυτό, τού το είχαμε αποδείξει τον Δεκέμβριο του 2007. Αυτό που μένει τώρα, είναι να ομολογήσει ότι, για το τεράστιο οικονομικό αδιέξοδο που βιώνουν οι πολίτες, υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση και οι πολιτικές της. Η απεγνωσμένη του προσπάθεια να τα ρίξει όλα στη διεθνή κρίση δεν πείθει πλέον κανέναν", είπε η κ. Κατσέλη, προσθέτοντας ότι "η συνολική πρόταση που παρέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΘ δίνει πειστικές λύσεις στα διογκωμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα χαμηλά και μεσαία στρώματα".

    "Τα μέτρα που προτείνονται από το ΠΑΣΟΚ είναι ρεαλιστικά, κοστολογημένα, και εγγυώνται ένα καλύτερο και πιο αισιόδοξο μέλλον για τη χώρα και τους πολίτες", ανέφερε η κ. Κατσέλη.

    [05] Κόσμος

    Νέες συλλήψεις

    Κίνα: Μελαμίνη σε 69 μάρκες βρεφικού γάλακτος

    16/9/2008 16:14:00 (Τελευταία ενημέρωση: 16/9/2008 18:17:00)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η μελαμίνη, χημικό προϊόν που μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο, ανιχνεύτηκε σε 69 μάρκες βρεφικού γάλακτος που παράγονται από 22 εταιρείες, ανακοινώθηκε σήμερα, Τρίτη, από την κινεζική τηλεόραση.

    Η κυβέρνηση διέταξε να σταματήσουν να διατίθενται στην αγορά και οι 69 αυτές μάρκες, ανέφερε η τηλεόραση.

    Η Κίνα συγκλονίζεται από την περασμένη εβδομάδα από το σκάνδαλο με το επιμολυσμένο με μελαμίνη βρεφικό γάλα που αρχικά είχε εντοπιστεί μόνο στο γάλα της εταιρείας Sanlu και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους δύο βρέφη και 1.253 να ασθενήσουν, από τα οποία τα 53 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Τη Δευτέρα η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι περίπου 10.000 βρέφη κατανάλωσαν γάλα σε σκόνη του ομίλου Sanlu.

    Η αστυνομία στην επαρχία Χεμπέι συνέλαβε δύο άτομα τα οποία ομολόγησαν ότι πρόσθεσαν μελαμίνη σε γάλα σε σκόνη για βρέφη του ομίλου Sanlu, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα. Συνολικά τέσσερα άτομα έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής από τα οποία δύο αδέλφια, ενώ 22 ακόμα ανακρίνονται. Νέες συλλήψεις πρόκειται να γίνουν τις προσεχείς ημέρες δήλωσε αξιωματούχος της αστυνομίας.

    Η μελαμίνη είναι ένα χημικό προϊόν που χρησιμοποιείται στην κατασκευή πλαστικού, κόλας και συνθετικής ρητίνης.

    [06] Πολιτική

    Αναμένεται άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών

    Υπόθεση Μονής Βατοπεδίου

    16/9/2008 19:17:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου έδωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομίας Νίκος Λέγκας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Φώτη Κουβέλη, ο οποίος επανέλαβε το αίτημα του κόμματός του για σύσταση εξεταστικής επιτροπής με ανοιχτό χρονικό ορίζοντα. "Θα κάνουμε τα πάντα και όταν λέμε τα πάντα εννοούμε τα πάντα", δήλωσε ο κ. Λέγκας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση με τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειές της έχει οδηγήσει στη ριζική επανεξέταση της υπόθεσης και από εκεί και πέρα θα καθορισθούν οι επόμενες ενέργειες αν χρειαστούν. Ο κ. Κουβέλης, έκανε λόγο για βάρβαρη προσβολή της δημόσιας περιουσίας και σημείωσε ότι η παραπομπή στη Δικαιοσύνη δεν αίρει την ευθύνη της κυβέρνησης που παραμένει εκτεθειμένη. Νωρίιτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσσόπουλος τόνισε ότι πρέπει να αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια για να αποκατασταθεί το κύρος των θεσμών, η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και προχωρά. Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ζητά να έρθει ο φάκελος της υπόθεσης στη βουλή. Την άμεση ανάκληση των συμβολαίων ανταλλαγής ακίνητης δημόσιας περιουσίας στην Ανατολική Αττική μεταξύ Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου αποφάσισε να ζητήσει κατά πλειοψηφία το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής. Όπως ανακοίνωσε ο νομάρχης Λεωνίδας Κουρής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η έρευνα της Νομαρχίας για τις ανταλλαγές στις περιοχές Γραμματικό, Λαύριο και Ολυμπιακό χωριό συνεχίζονται, αφού μέχρι σήμερα, αν και έχουν ζητηθεί, δεν έχουν σταλεί στη Νομαρχία η κοινή υπουργική απόφαση, τα συμβόλαια των ανταλλαγών, καθώς και η απάντηση της ΚΕΔ αν υπάρχουν ακίνητα και σε άλλη περιοχή της Ανατολικής Αττικής.

    Γ. Παπακωνσταντίνου για τη Μονή Βατοπεδίου

    Την κατάθεση του φακέλου των συναλλαγών της Μονής Βατοπεδίου στη Βουλή και τη νομοθετική ρύθμιση για τις συναλλαγές, που έχουν γίνει, ζήτησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Όπως είπε, "ο φάκελος πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή, γιατί είναι αδιανόητο να επιχειρείται ξέπλυμα κάποιων πολιτικών ανδρών και να ενοχοποιούνται κάποιοι άλλοι. Η Βουλή πρέπει να αποδώσει τις πολιτικές ευθύνες".

    Ανέφερε επίσης, ότι η νομοθετική ρύθμιση είναι απαραίτητη και δεν επαρκούν όσα ανέφερε στη Βουλή ο κ. Αλογοσκούφης σχετικά με το πάγωμα των εφεξής διαδικασιών. Και αυτό - όπως είπε - διότι έχουν γίνει πολλές αγοραπωλησίες και πρέπει τα θέματα αυτά να ρυθμιστούν νομοθετικά. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι όσοι πολίτες αγόρασαν με καλή πίστη εκτάσεις ή διαμερίσματα από τη Μονή Βατοπαιδίου, δεν έχουν καμία ευθύνη και δεν πρέπει να πληρώσουν. "Πρέπει - πρόσθεσε - να διασφαλιστούν και να διεκδικήσουν και τα έννομα συμφέροντά τους".

    "Το μείζον στην υπόθεση αυτή - είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου - είναι ότι έγινε ανταλλαγή κάποιων γαιών, που δεν ανήκαν στη Μονή Βατοπεδίου με εκτάσεις-φιλέτα, τα οποία υποτιμολογήθηκαν και στη συνέχεια πουλήθηκαν και από όλη αυτή την διαδικασία κάποιοι έβγαλαν χρήματα". Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι "μια επιχείρηση τέτοιας εμβέλειας δεν γίνεται τυχαία, αλλά σχεδιάζεται και υλοποιείται με την ευθύνη κάποιου κέντρου".

    Επίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι στην υπόθεση του Βατοπεδίου, "για το ΠΑΣΟΚ είναι καθαρό ότι δεν χωρούν συμψηφισμοί και μικροκομματικές λογικές" και κάλεσε και τα άλλα κόμματα να κάνουν το ίδιο.

    [07] Κοινωνία

    Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά

    Απερρίφθη αίτηση αποφυλάκισης του Δ. Ιωαννίδη

    16/9/2008 19:09:00

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στις φυλακές Κορυδαλλού θα παραμείνει ο ισοβίτης του Απριλιανού πραξικοπήματος, Δημήτρης Ιωαννίδης, αφού σήμερα το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά απέρριψε με απόφασή του, την αίτηση αποφυλάκισής του.

    Ο Δημήτρης Ιωαννίδης, από το Μάιο νοσηλεύεται -φρουρούμενος- με σοβαρά προβλήματα υγείας, στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Την αίτηση αποφυλάκισης είχε καταθέσει τον Ιούλιο, υποστηρίζοντας ότι πάσχει από καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ έχει χειρουργηθεί και στον εγκέφαλο.

    [08] Κόσμος

    Στην πόλη Μορέλια

    Τρομοκρατικό χτύπημα με νεκρούς στο Μεξικό

    16/9/2008 18:24:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο κυβερνήτης της επαρχίας Μιτσοακάν του Μεξικού χαρακτήρισε σήμερα "τρομοκρατική ενέργεια" την έκρηξη των δύο εκρηκτικών μηχανισμών που σημειώθηκε στην πόλη Μορέλια, στο δυτικό τμήμα της χώρας με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους επτά και να τραυματιστούν τουλάχιστον 70 άνθρωποι, σύμφωνα με ένα νεότερο απολογισμό.

    Η έκρηξη σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη και σύμφωνα με αξιωματούχο της εισαγγελίας της επαρχίας πολλοί από τους τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της Μορέλια.

    Η εφημερίδα "El Universal" έγραψε ότι οι εκρήξεις που σημειώθηκαν στο κέντρο της πόλης μπορεί να προκλήθηκαν από χειροβομβίδες.

    [09] Οικονομία

    Χρηματιστήριο

    Χρηματιστηρίο Αθηνών: "κλείσιμο" με απώλειες 1,99%

    16/9/2008 17:13:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πτωτικές τάσεις επικράτησαν και στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2.933,43 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες σε ποσοστό 1,99%.

    Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 338,4 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 34,2 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές. Οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες κινήθηκαν στην πλειονότητά τους σε αρνητική τροχιά. Τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσίασαν οι εξής: των Ταξιδιών-Αναψυχής σε ποσοστό 1,16%, του Πετρελαίου-Αερίου κατά 0,20% και των Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών κατά 0,09%.

    Τη μεγαλύτερη πτώση είχαν οι εξής: των Τροφίμων-ποτών κατά 4,57%, των Ασφαλειών σε ποσοστό 4,32%, του Εμπορίου κατά 3,83% και των Τραπεζών κατά 3,21%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, FTSE/20, υποχώρησε σε ποσοστό 2,14%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, FTSE/40, σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 2,04% και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης, FTSE/80, έκλεισε με πτώση σε ποσοστό 2,97%. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 44 ενισχύθηκαν, 201 υποχώρησαν και 40 παρέμειναν αμετάβλητες.

    Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 110,618 δισ. ευρώ.

    [10] Τεχνολογία

    Ε.Σ.Ρ: Έως 6/10 οι αιτήσεις για ψηφιακό πρόγραμμα

    16/9/2008 16:57:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ως τις 14.30 της Δευτέρας, 6 Οκτωβρίου, καλούνται να καταθέσουν στο ΕΣΡ το αίτημά τους και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά οι τηλεοπτικοί σταθμοί περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας, που επιθυμούν να εκπέμψουν ψηφιακά το αναλογικό τους πρόγραμμα.

    Αυτό επισημαίνει το Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με σημερινή του ανακοίνωση, βάσει της νομοθεσίας για τη "συγκέντρωση και αδειοδότηση επιχειρήσεων μέσων ενημέρωσης" και την κοινή υπουργική απόφαση περί διαμορφώσεως χάρτη συχνοτήτων για τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.

    Στην πρόσκληση ενδιαφέροντος αναφέρεται ότι το ειδικό έντυπο της αίτησης πρέπει να συνοδεύεται από το πλήρες εβδομαδιαίο πρόγραμμα του σταθμού για την εβδομάδα που προηγείται της υποβολής της αίτησης, σε ψηφιακό δίσκο και σε έντυπη μορφή, καθώς επίσης και από υπεύθυνη δήλωση του νόμου 1599/1986 του νόμιμου εκπροσώπου του φορέα του σταθμού, ότι τα υποβαλλόμενα στοιχεία είναι αληθινά.

    Το ΕΣΡ διευκρινίζει ότι η απόφασή του για τον καθορισμό των σταθμών, που συμμετέχουν στη διαδικασία της ψηφιακής μετάβασης, δεν συνιστά χορήγηση αδείας παρόχου περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση για τη διαμόρφωση του χάρτη συχνοτήτων, ως ημερομηνία έναρξης της επίγειας ψηφιακής εκπομπής έχει οριστεί η 1η Νοεμβρίου του 2008.

    Ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Ιωάννης Λασκαρίδης, διευκρίνισε ότι το Συμβούλιο θα προβεί κυρίως στον έλεγχο του προγράμματος των σταθμών και για το σκοπό αυτό ενδέχεται να σταλεί προσωπικό σε όλη την Ελλάδα.

    [11] Οικονομία

    Διεθνείς αγορές πετρελαίου

    Κάθετος πτώση τιμής: στα 91,41 δολάρια το βαρέλι

    16/9/2008 16:02:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Υποχώρηση μεγαλύτερη του 4% παρουσιάζει η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές -σήμερα- εν μέσω αυξημένης ανησυχίας ότι ο οικονομικός "κυκλώνας" που πλήττει τις χρηματαγορές θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση τη ζήτηση ενέργειας, κάνοντας τους επενδυτές να στραφούν σε άλλους τομείς.

    Εξάλλου, οι αναφορές πως οι αμερικανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στον Κόλπο του Μεξικού απέφυγαν ισχυρά πλήγματα από το πέρασμα του πραγματικού κυκλώνα "Άικ", συνέβαλαν στην πτώση της αγοράς, η οποία υποχώρησε περισσότερο από 5 δολάρια χθες, μετά την ανακοίνωση ότι η επενδυτική τράπεζα "Lehman Brothers" κατέθεσε αίτηση για να τεθεί σε καθεστώς προστασίας λόγω πτώχευσης.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού παρουσίαζε σήμερα πτώση κατά 4,30 δολάρια και εμπορευόταν στα 91,41 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχε υποχωρήσει ακόμα και στα 91,11 δολάρια το βαρέλι - το χαμηλότερο σημείο των τελευταίων επτά μηνών.

    Εξάλλου, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ υποχωρούσε κατά 4,54 δολάρια και είχε διαμορφωθεί στα 89,70 δολάρια το βαρέλι.

    "Αν ο οικονομικός κυκλώνας συνεχιστεί, η ζήτηση (για πετρέλαιο) θα συνεχίσει να υποχωρεί. Υπάρχει ένας μικρός πανικός στις αγορές" επισημαίνει ο διευθυντής για την Ασία της "Hudson Capital Energy" Τζόναθαν Κόρναφελ.

    Η μείωση της ζήτησης πετρελαίου στις ΗΠΑ και σε άλλες μεγάλες καταναλώτριες χώρες έχει οδηγήσει στην υποχώρηση της τιμής του κατά περίπου 55 δολάρια από την 11η Ιουλίου, όταν και είχε σημειωθεί η τιμή-ρεκόρ των 147,27 δολαρίων.

    [12] Πολιτική

    Στο επίκεντρο η διαφάνεια

    Συνάντηση Τατούλη - Καρατζαφέρη

    16/9/2008 15:54:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Συνάντηση είχαν σήμερα, Τρίτη, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης και ο βουλευτής της ΝΔ, Πέτρος Τατούλης. Ο κ. Τατούλης ενημέρωσε, σύμφωνα με δηλώσεις του, τον κ. Καρατζαφέρη -όπως έκανε και με τους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων και τον Πρωθυπουργό- για την αναγκαιότητα θεσμοθέτησης της ενσωμάτωσης της κοινοτικής οδηγίας για την ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών στα δημόσια δεδομένα. Ο κ. Τατούλης πρόσθεσε ότι η ενσωμάτωση αυτή είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και υπέρ της διαφάνειας, καθώς και ότι η πολιτική είναι αποτελεσματική, όταν προασπίζει το δημόσιο συμφέρον.

    Ερωτηθείς για ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας ο κ. Τατούλης ανέφερε ότι η συζήτηση κινήθηκε αυστηρά στο πλαίσιο αυτό.

    Από την πλευρά του ο Γ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε ενδιαφέρουσες τις απόψεις Τατούλη προσθέτοντας ότι τις χρήσιμες φωνές πρέπει να τις ακούμε και όχι να τις απομονώνουμε. Ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι η πολιτική χρειάζεται περισσότερο προσκήνιο και λιγότερο παρασκήνιο και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου είπε ότι στην έξοδο κινδύνου της κυβέρνησης πολύ γρήγορα θα διαγωνίζονται ποιος θα βγει πρώτος.

    Ο γγ της ΚΟ της ΝΔ, Γιάννης Τραγάκης, ερωτηθείς σχετικά με τη συνάντηση Τατούλη - Καρατζαφέρη δήλωσε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

    [13] Πολιτισμός

    Ξενάγηση του υπουργού πολιτισμού Μ. Λιάπη

    Τα σύμβολα για το νέο Μουσείο της Ακρόπολης

    16/9/2008 15:46:00

    Πηγή: AΠΕ

    Με το γλυπτό άγαλμα της κουκουβάγιας, που αποτελεί αφιέρωμα στην προστάτιδα της Αθήνας και του Παρθενώνα, θεά Αθηνά, θα υποδέχεται από τη νέα χρονιά τους επισκέπτες του, το νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

    Παράλληλα, στο εσωτερικό του Μουσείου και τις σκάλες ανάβασης ένα μαρμάρινο παγκάρι (είδος κουμπαρά) με κλειδαριά στο κάτω μέρος και με την επιγραφή "Παγκάρι της Ουράνιας Αφροδίτης" (από τη Β. Κλιτύ της Ακρόπολης) θα υπενθυμίζει το αφιέρωμα των αρχαίων προγόνων μας στην προστάτιδα των απανταχού νόμιμων ερωτευμένων, την Αφροδίτη. Σημειώνεται ότι κατά την αρχαιότητα, στο παγκάρι ριχνόταν οβολός σαν σύμβολο προστασίας των νεόνυμφων.

    Τα δύο αυτά έργα είναι ενδεικτικά της ατμόσφαιρας, που θα επιχειρεί να προσφέρει στους επισκέπτες του το νέο Μουσείο, το οποίο, σύμφωνα με σημερινές εξαγγελίες του υπουργού Πολιτισμού, Μ. Λιάπη, αναμένεται να εγκαινιαστεί επίσημα, στο σύνολό του, τον προσεχή Μάρτιο.

    Ο κ. Λιάπης ξεναγήθηκε σήμερα στους χώρους του Μουσείου και ενημερώθηκε από τους αρχαιολόγους για την περίοπτη θέση, που θα έχουν τα αγάλματα (κανένα δεν θα ακουμπάει σε τοίχο), ώστε να αναδεικνύονται από το φώς της ημέρας. Οι δε γυάλινες προθήκες τους θα διαθέτουν ειδικά φίλτρα για να μην "τυφλώνεται" ο επισκέπτης.

    Επιπλέον, ο υπουργός παρακολούθησε, σε πραγματικό χρόνο, την τοποθέτηση ενός λίθου από τη δυτική ζωφόρο του Παρθενώνα, στην αίθουσα του ναού, που βρίσκεται στον τρίτο όροφο του Μουσείου, ενώ μεταξύ ημιώροφου και πρώτου ορόφου "φιλοξενούνται" οι πέντε Καρυάτιδες (αυθεντικές και μη).

    Όπως ανακοινώθηκε, παρά την παράδοση των χώρων του Μουσείου στο κοινό, κάποιες εργασίες, μικρής έκτασης, θα εξακολουθήσουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

    Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης επισκέπτονται ήδη περί τους 600 επισκέπτες, ημερησίως. Για την κατεδάφιση των δυο κτηρίων, επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ο υπουργός Πολιτισμού δήλωσε ότι "η υπόθεση θα τραβήξει σε βάθος χρόνου".

    [14] Πολιτική

    Τσίπρας: "Λεηλάτηση του εθνικού πλούτου"

    16/9/2008 15:41:00

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Για λεηλάτηση του εθνικού πλούτου κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Συνασπισμού κατά τη συνάντηση του με τους εργαζόμενους της Εθνικής Ασφαλιστικής. Με αφορμή την πώληση της εταιρείας από τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να σταματήσει το καταστροφικό -όπως το χαρακτήρισε- έργο του. Αποφασισμένοι για κινητοποιήσεις εμφανίστηκαν οι εργαζόμενοι στην Εθνική Ασφαλιστική, οι οποίοι μιλούν για απόπειρα αφελληνισμού της ασφαλιστικής αγοράς, και εξήγγειλαν για την προσεχή Πέμπτη, 24ωρη απεργία.

    [15] Κοινωνία

    "Μπλόκ" σε επικίνδυνα προϊόντα

    16/9/2008 12:07:00

    "Μπλόκο" σε 69 τόνους σταφίδας από την Κίνα και 19,2 τόνους άφρυκτο καφέ από την Ινδία, πραγματοποίησαν οι γεωπόνοι της Νομαρχίας Πειραιά μετά τη διαπίστωση ότι τα "αλλοδαπά" προϊόντα που προορίζονταν για την αγορά ήταν γεμάτα ζώντα έντομα και προνύμφες. Τα εισαγόμενα προϊόντα που ήταν αποθηκευμένα στο Ε Τελωνείο Πειραιά περιμένοντας τους παραλήπτες - εισαγωγείς εμπόρους κατασχέθηκαν, ενώ παράλληλα ενημερώθηκε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στο μεταξύ, μετά τους ενδελεχείς ελέγχους σε 300 επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος οι ελεγκτές δημόσιας υγείας της Νομαρχίας διαπίστωσαν ότι 45 ήταν "καθαρές", 215 σχετικά "καθαρές", 16 ως "ακάθαρτες", ενώ 24 από τις 360 ελεγχόμενες λειτουργούσαν παράνομα, αφού δεν κατείχαν τις προβλεπόμενες από το νόμο άδειες. Τέλος, να επισημανθεί ότι από τις αρχές του 2008 οι Επόπτες Υγείας της Νομαρχίας Πειραιά έχουν πραγματοποιήσει υγειονομικούς ελέγχους σε συνολικά 1.327 επιχειρήσεις, ενώ 65 από αυτές παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη, καθώς λειτουργούσαν καθ υπέρβαση των υγειονομικών διατάξεων.

    [16] Πολιτική

    Είχε συνεργασία με τον Πρωθυπουργό

    Στο Μαξίμου ο Α.Παπαληγούρας

    16/9/2008 11:54:00 (Τελευταία ενημέρωση: 16/9/2008 15:38:54)

    Η μεταρρύθμιση στα λιμάνια, αλλά και η εξασφάλιση άνετης και κατά το δυνατόν πυκνότερης επικοινωνίας της νησιώτικης Ελλάδας με το κέντρο αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες του νέου υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Αναστάση Παπαληγούρα, τις οποίες συζήτησε με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στη συνάντηση που είχαν στις 10 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Παπαληγούρας σημείωσε πως η συνέχιση και η ολοκλήρωση της μεγάλης μεταρρύθμισης στα λιμάνια έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για την ανάπτυξη όσο και για την οικονομία της χωράς, ενώ τόνισε πως θα γίνει κάθε προσπάθεια ώστε να βελτιωθούν συνολικότερα οι συνθήκες ζωής των κατοίκων των νησιών. Αναφέρθηκε επίσης στην ποντοπόρο ναυτιλία για την οποία όπως είπε θα πρέπει να υπάρξουν μεγαλύτερα κίνητρα για επενδύσεις και ανάπτυξη ενώ χαρακτήρισε κρίσιμο θέμα το ζήτημα του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος αλλά και η οικονομική θωράκιση του Αιγαίου, ώστε να είναι μια θάλασσα ειρήνης και ανάπτυξης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 16 September 2008 - 16:50:27 UTC