Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τοξικό γάλα με μελαμίνη
  • [02] Ρωσία: Αύξηση των αμυντικών δαπανών
  • [03] "Κινητοί" κίνδυνοι
  • [04] Αναδρομική έκθεση φωτογραφίας του Ζ. Κουντέλκα
  • [05] Οικογενειακή τραγωδία στην Θεσσαλονίκη
  • [06] Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν ζητά η Γαλλία
  • [07] Παραιτήθηκε Μάρα Ζαχαρέα
  • [08] Τρίζει η καρέκλα του Γκόρντον Μπράουν
  • [09] "Να μην αναζητούν άλλοθι τα Σκόπια"

    [01] Υγεία

    Κίνα

    Τοξικό γάλα με μελαμίνη

    16/9/2008 21:39:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είκοσι δύο διαφορετικές εταιρίες παρασκεύαζαν και διέθεταν στην Κινεζική αγορά το μολυσμένο με μελανίνη βρεφικό γάλα υπό 69 διαφορετικές εμπορικές ονομασίες. Μέχρι στιγμής σε μία μόνο Κινεζική επαρχία έχουν κατασχεθεί 10 χιλιάδες τόνοι μολυσμένοι γάλακτος και πρόκειται να καταστραφούν. Η αποκάλυψη έχει συγκλονίσει την Κίνα και όλον τον κόσμο και η απόφαση της κυβέρνησης να διατάξει αμέσως την άρση των πωλήσεων των προϊόντων δεν αρκεί για να εφησυχάσουν τις αγωνίες εκατομμυρίων γονέων. Μέχρι στιγμής, το άνευ προηγουμένου διατροφικό σκάνδαλο έχει κοστίσει τη ζωή σε δύο μωρά. Περισσότερα από 1250 νοσηλεύονται με προβλήματα στα νεφρά εκ των οποίων 50 χαροπαλεύουν. Ο αριθμός των προσβολών αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο τις επόμενες μέρες καθώς συνεχώς διακομίζονται στα νοσοκομεία παιδιά με πέτρες στα νεφρά κι άλλες επιπλοκές. Η κινεζική αστυνομία συνέλαβε ακόμη δύο υπόπτους οι οποίοι παραδέχθηκαν ότι πρόσθεταν σκοπίμως την ουσία μελαμίνη στο γάλα με στόχο να αυξήσουν την περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες. Οι αρχές λένε ότι θα υπάρξουν και νέες συλλήψεις αφού ήδη ανακρίνονται 22 ύποπτοι.

    [02] Κόσμος

    Μόσχα, Ρωσία

    Ρωσία: Αύξηση των αμυντικών δαπανών

    16/9/2008 21:28:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Οι αμυντικές δαπάνες της Ρωσίας θα αυξηθούν κατά 27% το 2009 μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο δηλώσεις του πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν. "Περίπου 2,4 τρισεκατομμύρια ρούβλια -περίπου 94,14 δισεκατομμύρια δολάρια -θα διατεθούν για τις ανάγκες της εθνικής άμυνας και ασφάλειας (το 2009). Αυτό ισοδυναμεί με αύξηση 27%", φέρεται να δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός σύμφωνα με το πρακτορείο. Ο πρόεδρος Μεντβέντεφ και ο πρωθυπουργός Πούτιν είχαν δηλώσει μετά τον σύντομο πόλεμο στην Γεωργία τον περασμένο μήνα,ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να εκσυγχρονιστούν. Τις δηλώσεις έκανε ο Πούτιν σήμερα που η αξία των ρωσικών μετοχών μειώθηκε κατά 10% εξαιτίας της αναταραχής στις διεθνείς χρηματαγορές και των εσωτερικών ανησυχιών συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Γεωργία.

    [03] Κοινωνία

    Χωρίς κράνος και ζώνη τα μισά θύματα

    "Κινητοί" κίνδυνοι

    16/9/2008 21:04:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Αυξημένα σε σχέση με πέρυσι ήταν τα θύματα τροχαίων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Κυριότερες αιτίες για ατυχήματα και δυστυχήματα στους δρόμους είναι η παραβίαση της προτεραιότητας και η απόσπαση της προσοχής, συχνά με τη χρήση κινητών τηλεφώνων. Τα περισσότερα τροχαία και στις εθνικές οδούς συμβαίνουν την Τετάρτη και όχι τα Σαββατοκύριακα, όπως θα υπέθεταν οι περισσότεροι από μας, ενώ οι πλέον επικίνδυνες ώρες είναι από τις πέντε το απόγευμα ως τις εννέα το βράδυ. Προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό των οδικών μεταφορών κατάθεσαν σε σημερινή συνέντευξη ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ) και το Πανελλήνιο Συνδικάτο Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών (ΠΣΧΕΜ) τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο κλάδος των οδικών εμπορευματικών μεταφορών παράγει το 7% του ΑΕΠ, ενώ την ίδια στιγμή το 80-100% των αναγκών μεταφοράς εμπορευμάτων από ιδιωτικές εταιρείες καλύπτεται από τα Δ.Χ. φορτηγά.

    ΤΕΕ: Αύξηση των τροχαίων

    Την άμεση επικαιροποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου και τη συγκρότηση Ειδικής Γραμματείας Οδικής Ασφάλειας ζητά το ΤΕΕ μετά τη μεγάλη, όπως αναφέρει, αύξηση των τροχαίων στη χώρα μας. Οπως επισημάνθηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΕ εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για τη σοβαρή επιδείνωση των δεικτών οδικής ασφάλειας στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα και μάλιστα 15 μήνες μετά την εφαρμογή του νέου ΚΟΚ/2007. Διαπιστώνει ότι σε μια κρίσιμη φάση για τις οδικές μας υποδομές, καθώς στις αρχές Αυγούστου ξεκίνησε, τυπικά, και το τελευταίο (και πιο δύσκολο) Έργο Παραχώρησης, της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, καταγράφονται σε όλη την έκταση της χώρας αρκετά πολύνεκρα δυστυχήματα. Σύμφωνα με το ΤΕΕ η αρνητική αυτή εξέλιξη επιβεβαιώνεται από τους αριθμούς: Στο πρώτο οκτάμηνο του 2008, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2007, τα θανατηφόρα δυστυχήματα αυξήθηκαν κατά 8,6%, ενώ τα ατυχήματα με σοβαρά τραυματίες κατά 7,8%. Κατά το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου καταγράφηκαν 118 νεκροί περισσότεροι, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, δηλαδή είχαμε αύξηση 32%. Επίσης, 374 βαριά τραυματίες περισσότερους, αριθμός που ισοδυναμεί με αύξηση κατά 23%. Το "πέταλο" του Μαλιακού και ειδικότερα η περιοχή των Θερμοπυλών αναδείχθηκε το πλέον φονικό τμήμα του εθνικού οδικού δικτύου, αφού μόνο σ αυτό καταγράφηκαν 11 νεκροί και μόνο τον Αύγουστο. Σωρεία τροχαίων δυστυχημάτων και ατυχημάτων καταγράφηκαν στις τουριστικές περιοχές και ιδιαίτερα στα νησιά, με αυξημένη συμμετοχή αλλοδαπών τουριστών και κυρίως εκείνων που οδηγούν τετράτροχα με κίνηση δίτροχου, τις γνωστές "γουρούνες". Ιδιαίτερη έμφαση οφείλουμε να δώσουμε στο ατύχημα βυτιοφόρου μεταφοράς καυσίμων στην οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων (Παληοβούνα), που πέραν της δεκάωρης διακοπής της κυκλοφορίας που προκάλεσε σε έναν βασικό οδικό άξονα της χώρας, έθεσε σε άμεσο κίνδυνο πολλές ανθρώπινες ζωές, αποδεικνύοντας πόσο επιτακτική είναι η εγκατάσταση και λειτουργία Σταθμών Ελέγχου Επικίνδυνων Εμπορευμάτων κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου. "Απέναντι σ αυτή την "καταιγίδα" των τροχαίων δυστυχημάτων-ατυχημάτων και την απώλεια ανθρώπων, το ΤΕΕ εκτιμά ότι απαιτείται η άμεση σύνταξη ενός επικαιροποιημένου Επιχειρησιακού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας (ΕΣΟΑ), με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων, λόγω αρμοδιότητας, υπουργείων, το οποίο θα προβλέπει συγκεκριμένες δράσεις, σε προσδιορισμένο χρονικό διάστημα, καθώς, επίσης, τη σύσταση ειδικής διυπουργικής επιτροπής παρακολούθησης των έργων.

    [04] Πολιτισμός

    Μουσείο Μπενάκη

    Αναδρομική έκθεση φωτογραφίας του Ζ. Κουντέλκα

    16/9/2008 21:00:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το ελληνικό κοινό από Τετάρτη 17/9 και για δύο μήνες, θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το έργο του θρυλικού Koudelka, χάρη στην αναδρομική έκθεση που φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς. Η έκθεση εντάσσεται στις εκδηλώσεις για τη γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, βέβαια, σηματοδοτεί την εναρξη της νέας καλλιτεχνικής περιόδου στο Μουσείο Μπενάκη. "Περιμένουμε κοσμοσυρροή", είπε σήμερα ο διευθυντής του Μουσείου, Άγγελος Δεληβοριάς. Λιγομίλητος ο Koudelka, -δεν είναι εύκολος άνθρωπος ο Γιοζέφ, λένε οι συνεργάτες του-, ήταν σήμερα παρών στη συνέντευξη Τύπου δεδομένου ότι είχε και την ιδεα της διάρθρωσής της, στις ενότητες που αποκαλύπτουν όλες τις περιόδους του έργου του: "Το ξεκίνημα και την Αναζήτηση" με πειραματικές φωτογραφίες του 1950, τους "Τσιγγάνους", ένα συναρπαστικό συναπάντημα με τους Ρομά της Σλοβακίας και της Ρουμανίας -"είναι κι ο ίδιος ένας Τσιγγάνος φωτογράφος", όπως εύστοχα είπε η μορφωτική ακόλουθος της γαλλικής πρεσβείας.

    Ακολουθεί η συγκλονιστική σειρά "Εισβολή", από τη ρωσική εισβολή στην Πράγα του 1968, που χωρίς να γνωρίζει τα άρθρα των γαλλικών περιοδικών τραβούσε αυτόματα τις φωτογραφίες κι έκανε το δικό του ρεπορτάζ.

    Μετά, η ενότητα "Εξορίες", εξόριστος ων και ο ίδιος (1970-1990), εξέφρασε μέσα από τις γεμάτες νοσταλγία και αποξένωση φωτογραφίες τη δική του αίσθηση απόρριψης. Τοπία σαν άδεια αστικά σκηνικά, ζώα χαμένα μέσα σε χώρους πολιτισμένους, βαριές σκιές σε άδειους δρόμους.

    Η τελευταία ενότητα της έκθεσης είναι το "Χάος". Πανοραμικές φωτογραφίες που τραβούσε από το 1986, πρακτική που τον οδήγησε σε μια εκ βάθρων αλλαγή του φωτογραφικού του στυλ. Σε αυτή την ενότητα φωτογραφιών αποκαλύπτει την απελπιστική κατάσταση του φυσικού τοπίου, μια προειδοποίηση για έναν κόσμο που χάνεται αμετάκλητα. Η έννοια άλλωστε της λήθης τον απασχολεί ιδιαίτερα. Όταν σήμερα ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την πρόσφατη έκδοση βιβλίου με ανέκδοτες φωτογραφίες του από την εισβολή στην Πράγα, σε οκτώ ξένες γλώσσες, ο ίδιος απάντησε: "Η γενιά του 1968 ήταν ηρωική. Μετά, επήλθε ηθική σφαγή. Οι νεώτεροι δεν γνωρίζουν τίποτε γι αυτά που έγιναν τότε. Οπότε κι εγώ θεωρώ χρέος μου να τα καταθέσω. Πείτε το κατάθεση μνήμης".

    Ο Ζόζεφ Κουντέλκα σίγουρα δεν είναι ένας κοινός φωτογράφος. Υπερβαίνει την πραγματικότητα που απαθανατίζει, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την εισβολή των Ρώσων στην πατρίδα του, την Τσεχοσλοβακία, το 1968. Υπέταξε την πραγματικότητα στη δική του ευαισθησία κι έγινε διεθνώς διάσημος για την υψηλή τέχνη του και τη στάση ζωής του, σε όλη του τη διαδρομή.

    Η αναδρομική έκθεση «Josef Koudelka» πραγματοποιείται με τη συνεργασία των φωτογραφικών πρακτορείων Magnum και Apeiron.

    [05] Κοινωνία

    Αυτοκτόνησε ο συζυγοκτόνος

    Οικογενειακή τραγωδία στην Θεσσαλονίκη

    16/9/2008 20:24:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Οικογενειακή τραγωδία εξελίχθηκε στην Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης, όταν άνδρας πυροβόλησε και σκότωσε την εν διαστάσει σύζυγό του, κι εν συνεχεία, αφού διέφυγε, έδωσε και ο ίδιος τέλος στην ζωή του.

    Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, 41χρονος άνδρας -υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες- πυροβόλησε με καραμπίνα και τραυμάτισε θανάσιμα την εν διαστάσει σύζυγό του 35 χρόνων, όταν εκείνη είχε φτάσει έξω από το σπίτι της, στην οδό Μακεδονομάχων.

    Ο δράστης, μετά την πράξη του, διέφυγε με όχημα το οποίο εγκατέλειψε αργότερα, για να επιβιβαστεί εν συνεχεία σε άλλο όχημα και να τραπεί προς άγνωστη κατεύθυνση.

    Μετά από αναζητήσεις της Αστυνομίας, ο άνδρας βρέθηκε νεκρός, μέσα στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε, στον κόμβο του Μαυρονερίου Κιλκίς. Ο 41/χρονος φέρεται ότι έδωσε τέλος στην ζωή του με το ίδιο όπλο, καθώς έφερε τραύματα από όπλο.

    [06] Κόσμος

    Παρίσι, Γαλλία

    Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν ζητά η Γαλλία

    16/9/2008 20:15:00 (Τελευταία ενημέρωση: 16/9/2008 20:45:59)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Η Γαλλία υποστηρίζει την επιβολή νέων κυρώσεων του ΟΗΕ κατά του Ιράν, μετά από τη δημοσιοποίηση νέας έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού για την Ατομική Ενέργεια (ΙΑΕΑ) σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Ερικ Σεβαλιέ. "Οι έξι δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να εργαστούν το προσεχές διάστημα μόνο πάνω σε μια νέα απόφαση κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", δήλωσε ο εκπρόσωπος, κρίνοντας τη νέα έκθεση της ΙΑΕΑ "εξαιρετικά ανησυχητική". Την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν ζήτησαν και οι ΗΠΑ ήδη από χθες που έγινε γνωστή η νέα έκθεση της ΙΑΕΑ. "Καλούμε με έντονο τρόπο το Ιράν να σταματήσει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού του ουρανίου και να πανεπεξεργαστεί όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχουν ψηφιστεί, ενώ πρέπει να γνωρίζει ότι πιθανόν να επιβληθούν και νέες κυρώσεις" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Γκόρντον Τζόντρο . Από την πλευρά της η Κίνα δήλωσε ότι οι νέες κυρώσεις "δεν αποτελούν λύση" για να επιλυθεί το ζήτημα με τα πυρηνικά του Ιράν. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ εξέφρασε τη λύπη του για τη έλλειψη συνεργασίας της Τεχεράνης με την ΙΑΕΑ σε συνομιλία του με τον Ιρανό ομόλογό του, Μανουσέρ Μοτακί, όπως έγινε γνωστό από γερμανική διπλωματική πηγή.

    Σε αδιέξοδο η έρευνα της ΙΑΕΑ

    Στη νέα έκθεσή της η ΙΑΕΑ εκφράζει τη λύπη της για την πλήρη απουσία προόδου στις συνομιλίες με την Τεχεράνη όσον αφορά την πραγματική φύση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και για μια ακόμα φορά προτρέπεται η Τεχεράνη να προσφέρει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες.

    Ο κ. Σεβαλιέ προσθέτει ότι "δυστυχώς" ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μοχάμαντ Ελ Μπαραντέι στην έκθεσή του σημειώνει ότι "για μια ακόμα φορά το Ιράν αρνήθηκε να προσφέρει όλες τις αναγκαίες απαντήσεις στα ερωτήματα της ΙΑΕΑ που αφορούν τις δραστηριότητες που ενδέχεται να σχετίζονται με την κατασκευή πυρηνικών όπλων".

    Μπερλουσκόνι: Αποστάσεις από τις δηλώσεις Αχμαντινετζάντ

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατηγόρησε τον Ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ σήμερα ότι ενεργεί ως "τρελός" έναντι του Ισραήλ και δήλωσε ότι ο κόσμος πρέπει να τον προσέχει. "Νομίζω ότι πρέπει να δείχνουμε πολύ μεγάλη προσοχή στην τρέλα κάποιου που λέει--πιθανώς για εσωτερική κατανάλωση -ότι το Ισραήλ πρέπει να σβήσει από το χάρτη", δήλωσε ο κ. Μπερλουσκόνι μιλώντας σε εβραϊκό οργανισμό στο Παρίσι όπου τιμήθηκε και με ένα βραβείο. Υπενθυμίζεται ότι η δήλωση του κ. Αχμαντινετζάντ (το 2005) ότι το Ισραήλ θα πρέπει να σβηστεί από τον χάρτη προκάλεσε δυσμενέστατα σχόλια από τη διεθνή κοινότητα. Ο Ιρανός ηγέτης έκτοτε συνέχισε να κάνει διάφορες προβλέψεις επί του θέματος, όπως ότι το Ισραήλ "θα εξαφανιστεί", ενώ επισκεπτόμενος τη Ρώμη στις αρχές τρέχοντος έτους για μια σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε ότι το εβραϊκό κράτος θα πάψει να υφίσταται με ή χωρίς την ανάμιξη του Ιράν.

    Σύνοδος των έξι στην Ουάσινγκτον για τα πυρηνικά του Ιράν

    Οι έξι μεγάλες δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν σύνοδο την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον για να συζητήσουν για τα νέα μέσα με τα οποία θα πειστεί το Ιράν να εγκαταλείψει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σιν Μακόρμακ. Οι πολιτικοί διευθυντές των υπουργείων Εξωτερικών, των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ρωσίας,της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας θα συναντηθούν "για να μιλήσουν για την συνέχεια", δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο εκπρόσωπος.

    "Γνωρίζω ότι ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ αρμόδιος για τις πολιτικές υποθέσεις Ουίλιαμ Μπέρνς έχει την πρόθεση να συγκεντρώσει τους πολιτικούς διευθυντές του P5+1 στο εγγύς μέλλον", πρόσθεσε ο Μακόρμακ. Ο ίδιος στη συνέχεια διευκρίνισε ότι η σύνοδος αυτή θα γίνει την Παρασκευή και ένας ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρίνισε, χωρίς να θέλει να κατονομαστεί, ότι αυτή η σύνοδος θα γίνει στην Ουάσινγκτον και όχι τηλεφωνικά όπως συνέβαινε συχνά.

    [07] Πολιτική

    Ανέστειλε την επαγγελματική της ιδιότητας

    Παραιτήθηκε Μάρα Ζαχαρέα

    16/9/2008 19:16:00

    Πηγή: ΝΕΤ

    Όπως αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή της η δημοσιογράφος «το τελευταίο διάστημα δέχομαι μια σειρά από επιθέσεις γιατί εργάζομαι ως δημοσιογράφος.

    Υπενθυμίζω σε όσους προφασίζονται ότι το αγνοούν ότι είμαι δημοσιογράφος από το 1988, κι εργάζομαι σε διαφορετικά Μέσα ενημέρωσης ανελλιπώς μετά τις δημοσιογραφικές μου σπουδές πριν από είκοσι και πλέον χρόνια.

    Στο διάστημα αυτό, αλλά και τα τελευταία πέντε χρόνια που ο σύζυγός μου είναι υπουργός της Κυβέρνησης, στελέχη όλων των κομμάτων μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δέχθηκαν να μου παραχωρήσουν συνεντεύξεις χωρίς να εγερθεί ζήτημα.

    Θεωρώ τις τελευταίες επιθέσεις κατά του προσώπου μου προσχηματικές, υποκριτικές και αθεμελίωτες. Παρά ταύτα και προτάσσοντας την προσωπική και οικογενειακή μου γαλήνη αποφάσισα να αναστείλω την επαγγελματική μου δραστηριότητα στη δημοσιογραφία.

    Εκφράζω τη λύπη μου για όλους εκείνους που με τη στάση τους έδειξαν ότι συχνά περισσεύει η υποκρισία».

    [08] Κόσμος

    Παραίτηση ζητούν αντάρτες βουλευτές

    Τρίζει η καρέκλα του Γκόρντον Μπράουν

    16/9/2008 19:15:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στην Βρετανία, αναμένονται πολιτικές εξελίξεις στους κύκλους του Εργατικού Κόμματος. Η αποπομπή του υφυπουργού για τα δάση Μπάρι Γκάρντινερ και η παραίτηση σήμερα του υφυπουργού για τα θέματα της Σκωτίας Ντέιβιντ Κέρνς, δρομολογούν πιθανόν μεγάλες πολιτικές εξελίξεις. Προβλέπεται να είναι η αρχή μιας σειράς παραιτήσεων υφυπουργών και γενικών γραμματέων, προκειμένου να ασκήσουν πίεση στον πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν και να τον υποχρεώσουν σε παραίτηση.

    Την ίδια ακριβώς τακτική είχαν ακολουθήσει οι φίλοι του Γκόρντον Μπράουν όταν υποχρέωσαν τον Τόνι Μπλερ να αποχωρήσει πρόωρα από την Ντάουνιγκ Στριτ. Πριν από την παραίτηση του υφυπουργού Κέρνς συνεδρίασε η εκτελεστική επιτροπή του Εργατικού Κόμματος, η οποία αποφάσισε να μη στείλει στους εργατικούς βουλευτές τις φόρμες που είναι για την εκλογική αναμέτρηση για την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, όπως είχαν ζητήσει εννέα αντάρτες βουλευτές.

    Από τη συνεδρίαση αυτή απουσίασε η Τζάνετ Αντερσον μέλος του κοινοβουλίου, η οποία είχε ζητήσει την παραίτηση του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν με τη δήλωση "Δεν μπορούμε να βαδίζουμε ως υπνοβάτες στο παρελθόν. Πρέπει να μιλήσουμε για τους λόγους για τους οποίους βρισκόμαστε πίσω στις δημοσκοπήσεις. Το Εργατικό Κόμμα παραμένει δημοφιλές, ο Γκόρντον Μπράουν έχει χάσει δημοτικότητα".

    Ως πιθανότερος διάδοχός του Μπράουν προαλείφεται ο Υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ. Μόλις 43 ετών και αρκετά δημοφιλής, θεωρείται ικανός να φέρει νέο όραμα στην κυβερνητική πολιτική. Ο ίδιος ο Μίλιμπαντ έχει εκφράσει την αμέριστη υποστήριξή του στο Βρετανό πρωθυπουργό, τους τελευταίους 16 δύσκολους μήνες που βρίσκεται στην εξουσία.

    Αλλαγή φρουράς και στο Τελ Αβίβ με την επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας Τζίπι Λίβνι να εμφανίζεται ως φαβορί για την αρχηγία του κόμματος Καντίμα. Η Λίβνι, που έχει διατελέσει πράκτορας της Μοσάντ, προηγείται αισθητά έναντι του βασικού αντιπάλου της, του πρώην αρχηγού του στρατού Σαούλ Μοφάζ.

    Ο νέος αρχηγός του Καντίμα θα αναλάβει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού και η Τζίπι Λίβνι μετρά τώρα τις πιθανότητές της να γίνει η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός του Ισραήλ μετά την Γκόλντα Μέιρ.

    [09] Πολιτική

    Μπακογιάννη: " Διαπραγματεύσεις με σοβαρότητα"

    "Να μην αναζητούν άλλοθι τα Σκόπια"

    16/9/2008 19:05:00 (Τελευταία ενημέρωση: 16/9/2008 20:00:10)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Σκόπια προειδοποίησε σαφέστατα την κυβέρνηση Γκρούεφσκι ότι οι παρατυπίες που σημειώθηκαν στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές θα βαρύνουν αρνητικά στο ζήτημα της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζοντας τις προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΦΥΡΟΜ, δήλωσε ότι ο κύριος Γκρούεφσκι δεν θα πρέπει να αναζητά άλλοθι στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τα πολιτικά προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας του. Τη θέση της Ελλάδας ότι η διαπραγμάτευση γίνεται μόνο γύρω από το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επανέλαβε για ακόμη μια φορά η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη από τις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι η ηγεσία της ΠΓΔΜ θα πρέπει να αντιληφθεί ότι χρειάζεται να επιδείξει σοβαρότητα στις διαπραγματεύσεις αν θέλει πραγματικά να βρεθεί λύση. Για τους υποψήφιους προέδρους στις ΗΠΑ δεν θα κάνω σχόλιο", τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις Ομπάμα για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. "Φροντίζουμε να έχουμε καλές σχέσεις με πολλές χώρες, και με τις ΗΠΑ, που έχουν σημαντικό ρόλο στο διεθνές σκηνικό. Στο θέμα των Σκοπίων έχουμε απόλυτα δίκιο και χρειαζόμαστε αυτή τη συμπαράσταση και συνεργασία", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.

    Στο σχηματισμό νέου αλβανικού κόμματος, προχώρησε ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του αντιπολιτευόμενου "Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών" (DPA) Ίμερ Σελμάνι. Η παρουσίαση του κόμματος του κ. Σελμάνι, το οποίο ονομάζεται "Νέα Δημοκρατία" και ιδεολογικά κινείται στο χώρο της κεντροδεξιάς, έγινε το βράδυ της Δευτέρας, στα Σκόπια. Στο νέο κόμμα προσχώρησαν συνολικά τρεις από τους έντεκα βουλευτές του DPA και αρκετές τοπικές οργανώσεις του κόμματος του Μέντουχ Θάτσι. Ο κ. Σελμάνι και μερίδα στελεχών του DPA διαφώνησαν το τελευταίο διάστημα με την πολιτική και τον "αυταρχικό", όπως ανέφεραν, τρόπο, με τον οποίο ο Μέντουχ Θάτσι ηγείται του DPA. Για την ώρα, το κόμμα του Ίμερ Σελμάνι, θα παραμείνει στην αντιπολίτευση. Ο Μέντουχ Θάτσι, με την ευκαιρία του σχηματισμού νέου κόμματος από τον Σελμάνι, έκανε λόγο για "αντιαλβανική κίνηση" και κατηγόρησε τον Σελμάνι ότι έφυγε από το DPA και προχώρησε στον σχηματισμό νέου κόμματος για να συμμετάσχει στην κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.

    ΠΓΔΜ: Δηλώσεις Τσερβένκοφσκι για τις τελευταίες ιδέες του Μάθιου Νίμιτς

    Στις τελευταίες αναθεωρημένες ιδέες για την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας που κατέθεσε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς την 11η Σεπτεμβρίου, υπάρχει κατανόηση για κάποιες από τις θέσεις της ΠΓΔΜ, ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. "Στην τελευταία πρόταση του κ. Νίμιτς, σε γενικές γραμμές μπορώ να ανακοινώσω ότι υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση για ορισμένες, όχι για όλες, βασικές θέσεις της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Το μέλημα μας είναι, με επιχειρήματα να αλλάξουμε αυτές τις ιδέες , για να επιτύχουμε την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Εμείς πρέπει να συμμετέχουμε ενεργά στη διαπραγμάτευση και σε καμία περίπτωση να μην προβάλουμε προσκόμματα. Αυτό είναι το συμφέρον μας », ανέφερε ο κ. Τσερβένκοφσκι. Ακόμη ο κ. Τσερβένκοφσκι εκτίμησε ότι η εκκρεμότητα της ονομασίας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα αναφορικά με την ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ, σημείωσε όμως ότι δεν είναι και το μοναδικό πρόβλημα προς την κατεύθυνση αυτή.

    "Η εκκρεμότητα της ονομασίας δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για την ημιτελή εφαρμογή των κριτηρίων που έχουν τεθεί από τις Βρυξέλλες, καθώς και για τον άσχημο τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκαν οι βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο", πρόσθεσε ο κ. Τσερβένκοφσκι. Όπως εκτίμησε, τον τελευταίο καιρό, στο εσωτερικό, για πρώτη φορά τα τελευταία 17 χρόνια που η ΠΓΔΜ είναι ανεξάρτητο κράτος, επιχειρείται η προώθηση ενός εναλλακτικού σεναρίου, το οποίο προβάλλεται ως "εγγύηση" για την οικονομική και δημοκρατική ανάπτυξη, χωρίς ένταξη της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. "Πρέπει να σημειώσουμε ότι καμία εναλλακτική πρόταση, πέραν της ένταξης μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, δεν μπορεί να εγγυηθεί οικονομική και δημοκρατική ανάπτυξη της χώρας μας. Δεν υπάρχει καμία εναλλακτική πρόταση η οποία μπορεί να υποκαταστήσει την ευρωατλαντική προοπτική της Δημοκρατίας της Μακεδονίας" πρόσθεσε ο κ. Τσερβένκοφσκι.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 16 September 2008 - 20:49:49 UTC