Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη για την οικονομία
  • [02] Ανακάπτουν τα ασιατικά χρηματιστήρια
  • [03] Επιστολή Ρουσόπουλου
  • [04] Focusing on Economy
  • [05] Εκατό Φιλιππινέζοι όμηροι των πειρατών
  • [06] Ανακαλύφθηκε σκοτεινός γαλαξίας
  • [07] Χωρίς μετρό την Τρίτη το πρωί
  • [08] Ισραήλ: Συνομιλίες Πέρες με τα κόμματα
  • [09] Γαλλία: Υπάρχει "πρακτικό" για την ενέδρα
  • [10] Στην Αβάνα ο Τσάβες
  • [11] Αλβανία: Σκότωσε με τσεκούρι τους γονείς του
  • [12] ΗΠΑ: Τονωτικές ενέσεις σε Morgan Stanley και Goldman Sachs
  • [13] Επαφές Μπακογιάννη στην 63η Σύνοδο της Γ.Σ. του ΟΗΕ
  • [14] Χονγκ Κονγκ: Πανικός για το γάλα
  • [15] Ισραήλ: Υπερφυσικός μπέμπης 5,25 κιλών
  • [16] Ισπανία: Ένας νεκρός σε έκρηξη
  • [17] Υεμένη: Συλλήψεις για την επίθεση

    [01] Οικονομία

    Στο Μέγαρο Μξίμου

    Σύσκεψη για την οικονομία

    22/9/2008 10:03:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/9/2008 11:11:31 πμ)

    H στρατηγική της χώρας απέναντι στο δυσμενές διεθνές οικονομικό περιβάλλον θα βρεθεί στο επίκεντρο της σύσκεψης που θα έχει στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη και το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο. Αναμένεται να συζητηθούν οι τελευταίες χρηματοοικονομικές εξελίξεις και οι επιπτώσεις τους στην ελληνική οικονομία, ενώ ο κ. Προβόπουλος θα εκθέσει στον Κώστα Καραμανλή τις προτάσεις του για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην ελληνική αγορά.

    [02] Οικονομία

    «Σανίδα σωτηρίας» 700 δισ. $

    Ανακάπτουν τα ασιατικά χρηματιστήρια

    22/9/2008 10:14:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/9/2008 11:20:31 πμ)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

    Ανοδικά κινούνται πλέον τα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές υποδέχτηκαν με ικανοποίηση το σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης για την διάθεση 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να σωθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Το χρηματιστήριο της Σαγκάης κατέγραφε το πρωί άνοδο 5,37%,του Τόκιο 1,98%, του Σίδνει 3,73%,της Ταϊβάν 1,53%, της Μανίλας 2,90%, της Νέας Ζηλανδίας 1,90% και της Τζακάρτα 1,06%.

    Πάντως, οι επενδυτές αναμένουν με σχετική αυτοσυγκράτηση τη σημερινή συνεδρίαση της Γουώλ Στρητ για να εκτιμήσουν την κατεύθυνση της αγοράς.

    "Πολλοί επενδυτές εκτιμούν ότι θα είναι δύσκολο για τις αμερικανικές αγορές για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, μετά και τα μεγάλα κέρδη των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων", τονίζει ο Γιουτάκα Μιούρα, αναλυτής της "Shinko Securities".

    Στη Νέα Υόρκη, ο δείκτης Ντάου Τζόουνς έκλεισε την περασμένη Παρασκευή με άνοδο 3,35% μετά το εντυπωσιακό κλείσιμο της Πέμπτης κατά 3,86%.

    Η κυβέρνηση Μπους πρόκειται να καταθέσει εντός της εβδομάδος στο Κογκρέσσο σχέδιο -διάρκειας δύο ετών- για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ύψους 700 δισεκατομ-μυρίων δολαρίων και θα έχει.

    Σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο, το υπουργείο Οικονομικών θα αγοράσει ή θα δεσμευθεί να αγοράσει "περιουσιακά στοιχεία σχετιζόμενα με υποθήκες από οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ".

    Στόχος του σχεδίου αυτού είναι "να περιοριστούν οι κίνδυνοι μίας νέας κατάρρευσης, όπως με την περίπτωση της Λίμαν Μπράδερς", εξηγεί ο Γιούτζι Σάιτο, αναλυτής της Societe Generale στο Τόκιο.

    Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκε την μετατροπή των δύο τελευταίων επενδυτικών τραπεζών -της Morgan Stanley και Goldman Sachs- σε εταιρείες χόλντινγκ, για να μπορέσουν να ξεπεράσουν την χρηματοπιστωτική κρίση.

    Η αλλαγή της δομής θα επιτρέψει στις δύο αυτά κολοσσιαία, αμερικανικά χρηματοοικονομικά ιδρύματα να επωφεληθούν από την πιστωτική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, καθώς οι επενδυτικές τράπεζες δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία των κεντρικών τραπεζών.

    [03] Πολιτική

    Επιστολή Ρουσόπουλου

    22/9/2008 11:42:00 πμ

    Επιστολή στην οποία παραθέτει αναλυτικά στοιχεία για τα δάνεια που πήρε για να αποκτήσει μαζί με τη σύζυγό του Μάρα Ζαχαρέα τα ακίνητα που διαθέτει, έστειλε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ο Υπουργός Επικρατείας. Ο κ. Ρουσόπουλος αναφέρει ότι για τα σπίτια που απέκτησε σε Καπανδρίτι, Ψυχικό και Πάρο έχει πάρει μαζί με τη σύζυγό του δάνεια περίπου 990.000 ευρώ από το 2000 μέχρι το 2007, σημειώνοντας ότι τα εισοδήματα του ιδίου και της συζύγου του είναι νόμιμα και διαφανή. Ελπίζω -σημειώνει τέλος ο κ. Ρουσόπουλος- με την αναλυτική απάντηση να δοθεί τέλος στην πολιτική κερδοσκοπία και τη σύγχυση που επιχειρήθηκε από ορισμένα στελέχη αντιπολιτευόμενων κομμάτων και μεμονωμένο αριθμό μέσων ενημέρωσης, τα οποία διαστρεβλώνουν συστηματικά και σκόπιμα την αλήθεια.

    [04] Meeting at Maximos Mansion

    Focusing on Economy

    22 Σεπ 2008 10:03:00

    Greeces response to the bleak global financial conditions will top the meeting Prime Minister Kostas Karamanlis will have on Monday with Finance Minister Giorgos Alogoskoufis and Governor of the Bank of Greece Giorgos Provopoulos. They will also touch on the recent financial developments and their impact on Greeces economy, while Provopoulos will unveil his proposals on stability in the Greek market.

    Translated by Areti Christou

    [05] Κόσμος

    Εκατό Φιλιππινέζοι όμηροι των πειρατών

    22/9/2008 11:30:00 πμ

    Περίπου εκατό Φιλιππινέζοι ναυτικοί, των οποίων τα πλοία δέχτηκαν επιθέσεις πειρατών, κρατούνται όμηροι στη Σομαλία και στην περιοχή του Κόλπου του Αντεν, ανακοίνωσε σήμερα η Κυβέρνηση των Φιλιππίνων. Η πιο πρόσφατη επίθεση ήταν αυτή εναντίον ελληνικού πλοίου με 19 ναυτικούς, από τους οποίους οι 17 Φιλιππινέζοι. "Με την τελευταία επίθεση ο αριθμός των Φιλιππινέζων ναυτικών που κρατούνται όμηροι στο κέρας της Αφρικής φτάνει τους 97", δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών στη Μανίλα. Ο ίδιος πρόσθεσε πως το υπουργείο δεν έχει καμιά πληροφορία για την τύχη των ναυτικών αυτών. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Απασχόλησης Φιλιππινέζων στο εξωτερικό, το 1/3 των ναυτικών σ όλον τον κόσμο είναι Φιλιππινέζοι. Η Κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τρόπους ώστε να απαγορεύσει στους ναυτικούς να εργάζονται σε εμπορικά πλοία που πλέουν σε περιοχές όπου δρουν πειρατές.

    Από τα τέλη Ιουλίου έχουν σημειωθεί τουλάχιστον οκτώ επιθέσεις πειρατών ανοικτά της Σομαλίας, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Γραφείου Ναυτιλίας. Σύμφωνα με το BMI, την περασμένη χρονιά σημειώθηκε 263 επιθέσεις πειρατών--αύξηση 10% σε σχέση με το 2006. Από αυτές οι 43 σημειώθηκαν στην Ινδονησία, 42 στη Νιγηρία και 31 στη Σομαλία.

    [06] Τεχνολογία

    Ανακαλύφθηκε σκοτεινός γαλαξίας

    22/9/2008 11:20:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Μια ομάδα αστρονόμων, υπό τη βοηθό καθηγήτρια του πανεπιστημίου Γιέηλ των ΗΠΑ Μάρλα Γκέχα, ανακάλυψε τον λιγότερο φωτεινό γαλαξία, που είναι γεμάτος με τη μεγαλύτερη ποσότητα σκοτεινής ύλης που έχει βρεθεί ποτέ στο ορατό σύμπαν. Ο γαλαξίας ονομάζεται Segue 1 και είναι ένας από τους μικρούς δορυφορικούς γαλαξίες που περιφέρεται γύρω από το δικό μας γαλαξία, με φωτεινότητα ένα δισεκατομμύριο φορές μικρότερη από αυτόν, σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση που θα γίνει σε επόμενο τεύχος του περιοδικού "The Astrophysical Journal".

    Παρόλο όμως τον μικρό αριθμό των ορατών άστρων του (μόλις λίγες εκατοντάδες), ο Segue 1 έχει μάζα σχεδόν χίλιες φορές μεγαλύτερη από ό,τι φαίνεται, γεγονός που υποδηλώνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της αποτελείται από σκοτεινή ύλη, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η σκοτεινή ύλη δεν εκπέμπει ούτε απορροφά το φως, όμως οι επιστήμονες μπορούν να μετρήσουν τη βαρυτική της επίδραση στην κοινή ορατή ύλη και εκτιμούν ότι αποτελεί τουλάχιστον τα τρία τέταρτα της συνολικής μάζας του σύμπαντος.

    [07] Οικονομία

    Χωρίς μετρό την Τρίτη το πρωί

    22/9/2008 11:15:00 πμ

    Χωρίς μετρό θα μείνει αύριο το λεκανοπέδιο από τις 5 έως τις 9 το πρωί καθώς οι ηλεκτροδηγοί πραγματοποιούν στάση εργασίας ζητώντας την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας του 2008. Τριήμερη απεργία στις 24, 25 και 26 Σεπτεμβρίου πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Μεταφορών διεκδικώντας την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων. Τις ημέρες αυτές θα υπάρξουν προβλήματα στις συναλλαγές του κοινού με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Μεταφορών ενώ δε θα πραγματοποιούνται οι πρακτικές και θεωρητικές εξετάσεις των υποψηφίων οδηγών.

    [08] Μ. Ανατολή

    Ισραήλ: Συνομιλίες Πέρες με τα κόμματα

    22/9/2008 10:58:00 πμ

    Ο Πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες συναντήθηκε σήμερα Δευτέρα με ηγέτες αρκετών κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Κνεσέτ, μια ημέρα μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Εχούντ Ολμερτ. Ο απερχόμενος Πρωθυπουργός, που μπορεί να αντιμετωπίσει κατηγορίες σε υποθέσεις διαφθοράς, υπέβαλε αργά χθες, Κυριακή την παραίτησή του στον Πρόεδρο Πέρες, τέσσερις ημέρες μετά την αντικατάστασή του από την Τζίπι Λίβνι στην ηγεσία του κόμματός του, του κυβερνώντος Καντίμα κατά τις εσωκομματικές εκλογές. Μετά την υποβολή της παραίτησης του Πρωθυπουργού, ο Πέρες έχει ήδη συναντηθεί με εκπροσώπους των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων: Καντίμα, Εργατικό, Λικούντ, υπερορθόδοξο Σας και αναμένεται να έχει συνομιλίες με τα άλλα εννέα κόμματα εντός της ημέρας. Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Πέρες είναι πολύ πιθανό να δώσει εντολή σήμερα σε έναν ηγέτη κόμματος για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Η πρώτη του επιλογή αναμένεται να είναι η νέα ηγέτης του Καντίμα.

    "Ο Πρόεδρος συναντάται με εκπροσώπους πολλών κομμάτων σήμερα και κάτι ίσως αλλάξει. Συνεπώς δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι θα επιλέξει την Λίβνι, απλώς έτσι φαίνεται", είπε η εκπρόσωπός του Αγιελέτ Φρις μιλώντας στο στρατιωτικό ραδιόφωνο.

    Η Λίβνι συναντήθηκε αργά χθες με τον υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο Ισραήλ, για να διαπραγματευτεί για μια πιθανή συνεργασία.

    "Ήταν μια καλή επαγγελματική συνάντηση", είπε ο Μπαράκ μετά τη συνάντηση αναφέροντας ότι θα υπάρξει και δεύτερη επαφή.

    Αν η Λίβνι, Υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Ισραήλ στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους λάβει την εντολή, θα έχει έως 42 ημέρες στη διάθεσή της για να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό. Αν το επιτύχει, θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός μετά την Γκόλντα Μέιρ τη δεκαετία του 1970.

    Ο Ολμερτ θα παραμείνει προσωρινός πρωθυπουργός για εβδομάδες ίσως και μήνες, έως να σχηματιστεί νέος κυβερνητικός συνασπισμός ή αν αυτό δεν επιτευχθεί, μέχρι να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

    Η πολιτική αβεβαιότητα στο Ισραήλ περιορίζει ακόμη περισσότερο τις προσδοκίες για μια ισραηλινο-παλαιστινιακή συμφωνία.

    [09] Κόσμος

    Γαλλία: Υπάρχει "πρακτικό" για την ενέδρα

    22/9/2008 10:37:00 πμ

    Την ύπαρξη "πρακτικού" από αξιωματικό του ΝΑΤΟ για την αιματηρή ενέδρα της 18ης Αυγούστου εναντίον των Γάλλων στρατιωτών στο Αφγανιστάν παραδέχθηκε σήμερα Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ερβέ Μορέν, αλλά αμφισβήτησε ότι πρόκειται για "έκθεση". Επισημαίνοντας ότι "το ίδιο το ΝΑΤΟ έχει διαψεύσει την ύπαρξη έκθεσης", ο Ερβέ Μορέν παραδέχθηκε με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL ότι υπάρχει κάποιο "πρακτικό", το οποίο συντάχθηκε από αξιωματικό του Κοινού Επιχειρησιακού Κέντρου της νατοϊκής δύναμης. Η καναδική εφημερίδα Globe and Mail δημοσίευσε το Σάββατο την πληροφορία για την ύπαρξη διαβαθμισμένης έκθεσης του ΝΑΤΟ, η οποία κάνει λόγο για την έλλειψη πολεμοφοδίων και μέσων επικοινωνίας στη μονάδα των Γάλλων στρατιωτών που έπεσαν στην ενέδρα, κατά την οποία σκοτώθηκαν δέκα από αυτούς.

    Σύμφωνα με τον Γάλλο Υπουργό Άμυνας, το υπάρχον έγγραφο είχε αποσπασματικό χαρακτήρα και συντάχθηκε είτε την επομένη της ενέδρας είτε εντός των πρώτων 48 ωρών "εν θερμώ", με βάση τα στοιχεία που διέθετε ο αξιωματικός αυτός.

    Το Υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας είχε ανακοινώσει χθες ότι δεν έχει γνώση για την ύπαρξη έκθεσης, αντίστοιχης με αυτήν στην οποία αναφερόταν το δημοσίευμα της καναδικής εφημερίδας. Το γαλλικό κοινοβούλιο θα αποφασίσει σήμερα σχετικά με την παραμονή των γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

    [10] Κόσμος

    Συνάντης με Φ. Κάστρο & Ρ. Κάστρο

    Στην Αβάνα ο Τσάβες

    22/9/2008 10:14:00 πμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

    Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες βρίσκεται στην Κούβα, που αποτελεί τον πρώτο σταθμό της διεθνούς περιοδείας του, επωφελούμενος σε αυτήν την πρώτη στάση να συναντηθεί με τον προσωπικό του φίλο, Λίδερ Μάξιμο της Κουβανικής Επανάστασης Φιδέλ Κάστρο και με τον κουβανό πρόεδρο Ραούλ Κάστρο.

    Ο νυν κουβανός πρόεδρος υποδέχθηκε θερμά, φορώντας για την περίσταση τη στρατιωτική στολή του, τον Τσάβες κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Αβάνας.

    Ο 82χρονος Φιδέλ Κάστρο, που έχει αποχωρήσει πλέον από την πολιτική ζωή για λόγους υγείας, τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι πρόκειται να συνομιλήσει «για μία ωρίτσα» με τον Τσάβες.

    Κατόπιν, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας θα αναχωρήσει για τη συνέχεια της περιοδείας του, η οποία θα τον φέρει στην Κίνα, τη Ρωσία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία.

    Αρχικά, οι αρχές του Καράκας είχαν ανακοινώσει πως ο Τσάβες θα επισκεπτόταν και τη Λευκορωσία. Όμως, προτού αναχωρήσει ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι πως δεν θα μεταβεί στη χώρα αυτή, χωρίς να δώσει περεταίρω εξηγήσεις.

    [11] Κόσμος

    Αλβανία: Σκότωσε με τσεκούρι τους γονείς του

    22/9/2008 9:50:00 πμ

    Αποτρόπαιο έγκλημα συγκλόνισε μια μικρή κωμόπολη κοντά στα Τίρανα. Τριανταεξάχρονος σκότωσε με τσεκούρι, στο Λάτσι, τους γονείς του και στη συνέχεια τους έγδυσε και πέταξε τα άψυχα κορμιά τους σε πηγάδι κοντά στο σπίτι τους. Η εξαφάνιση των δύο θυμάτων είχε δηλωθεί πριν από τρεις ημέρες στην αστυνομία, η οποία και είχε υποψίες ότι ίσως ο γιος τους εμπλέκεται στην υπόθεση. Τελικά, αργά χθες το βράδυ η αστυνομία εντόπισε τα πτώματα, ενώ ο 36χρονος ομολόγησε το έγκλημα, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει τα αίτια που τον οδήγησαν στο έγκλημα. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο άντρας, ο οποίος ήταν οικονομικός μετανάστης στην Ιταλία, είχε επιστρέψει στο Λάτσι πριν από μερικές ημέρες, παρουσιάζοντας ψυχολογικά προβλήματα.

    [12] Οικονομία

    ΗΠΑ: Τονωτικές ενέσεις σε Morgan Stanley και Goldman Sachs

    22/9/2008 9:43:00 πμ

    Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε χθες βράδυ πως αποδέχθηκε να μετατραπούν οι δύο επενδυτικές τράπεζες Morgan Stanley και Goldman Sachs σε εταιρείες χόλντινγκ, μία νέα δομή που θα τους επιτρέψει να ξεπεράσουν την χρηματοοικονομική κρίση. Σε ανακοίνωσή της αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα προσδιορίζει πως προκειμένου να χορηγήσει "μία αυξημένη βοήθεια στη ρευστότητα" των δύο αυτών τραπεζών, έχει εξουσιοδοτήσει την Fed της Νέας Υόρκης να χορηγήσει πιστώσεις στις μεσιτικές υπηρεσίες τους. Η αλλαγή της δομής των δύο τραπεζών θα επιτρέψει στα δύο αυτά κολοσσιαία, αμερικανικά και παγκόσμια, χρηματοοικονομικά ιδρύματα να επωφεληθούν από την πιστωτική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, παρόλο που θεωρητικά οι επενδυτικές τράπεζες δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία των κεντρικών τραπεζών. Μολαταύτα, οι κανονισμοί αυτοί έχουν τροποποιηθεί από τις αρχές του έτους, αλλά μόνον για ένα προσωρινό χρονικό διάστημα, που εκπνέει τον ερχόμενο Ιανουάριο.

    [13] Πολιτική

    Επαφές Μπακογιάννη στην 63η Σύνοδο της Γ.Σ. του ΟΗΕ

    22/9/2008 9:38:00 πμ

    Σειρά επαφών και ομιλιών ξεκινά σήμερα στη Νέα Υόρκη η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία θα παραστεί και θα προσφωνήσει την 63η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Η ανάληψη της προεδρίας του ΟΑΣΕ από την Ελλάδα το 2009, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, το Κυπριακό, αλλά και προβλήματα που ταλανίζουν την ανθρωπότητα, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων της κ. Μπακογιάννη. Σήμερα το πρωί (τοπική ώρα), στο Ελληνικό Γραφείο Τύπου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, η Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να υπογράψει Μνημόνιο (Memorandum of Understanding) μεταξύ της Ελλάδας και της Αφρικανικής Ένωσης (African Union) για την χρηματοδότηση δράσεων προσαρμογής στη κλιματική αλλαγή ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο για την επόμενη τετραετία. Από πλευράς Αφρικής το μνημόνιο θα υπογράψει ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης, Ζαν Πινγκ , πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Γκαμπόν.

    Στη συνέχεια, η κ. Μπακογιάννη θα λάβει μέρος στη συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τις Αναπτυξιακές ανάγκες της Αφρικής.

    Μεταξύ των συναντήσεων που θα έχει η Υπουργός Εξωτερικών, θα είναι με τον Πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια αύριο, με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, την Τετάρτη, με το Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γιαπ Ντε Χoύπ Σέφερ την Παρασκευή και το Σάββατο με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, με τον πρόεδρο της Γ.Σ., με τον Τούρκο ομόλογό της και στη συνέχεια θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση.

    [14] Κόσμος

    Χονγκ Κονγκ: Πανικός για το γάλα

    22/9/2008 9:24:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/9/2008 11:24:36 πμ)

    Εκατοντάδες γονείς κατέκλυσαν σήμερα Δευτέρα νοσοκομείο στο Χονγκ Κονγκ για να υποβάλλουν τα παιδιά τους προληπτικά σε εξετάσεις μετά το κρούσμα με τρίχρονο κοριτσάκι, το οποίο εμφάνισε πέτρα στα νεφρά μετά την κατάποση επιμολυσμένου κινεζικού γάλακτος. Ουρές σχηματίζονταν μπροστά από την πτέρυγα με τα επείγοντα περιστατικά στο νοσοκομείο "Πριγκίπισσα Μαργαρίτα", στο οποίο μεταφέρονται όλα τα βρέφη και παιδιά που ενδεχομένως να έχουν νοσήσει από το επιμολυσμένο με μελαμίνη γάλα. Οι γονείς χρειάστηκε να περιμένουν πολλές ώρες προκειμένου να υποβληθούν σε εξετάσεις τα παιδιά τους, πολλά από τα οποία έκλαιγαν και παραπονούνταν για πόνους στο στομάχι. Το 3χρονο παιδάκι υποβλήθηκε σε θεραπεία και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο το Σάββατο, αλλά η περίπτωσή του προκάλεσε πανικό στους γονείς, οι οποίοι ταΐζουν τα παιδιά τους με γάλα εισαγόμενο από την Κίνα. Εξάλλου όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας της Κίνας συνολικά 53.000 παιδιά στην Κίνα χρειάστηκαν ιατρική παρακολούθηση εξαιτίας του μολυσμένου με μελαμίνη γάλακτος και περίπου 13.000 από αυτά εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

    Εκπρόσωπος του Υπουργείου διευκρίνισε πως χθες Κυριακή νοσηλεύονταν 12.892 παιδιά, από τα οποία 104 βρέφη σε κρίσιμη κατάσταση, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα. Ο ίδιος πρόσθεσε πως 39.965 παιδιά που κατανάλωσαν γάλα σε σκόνη δέχτηκαν ιατρικές φροντίδες, αλλά έχουν αναρρώσει.

    Στο μεταξύ, το Χονγκ Κονγκ οι μεγαλύτερες αλυσίδες σουπερμάρκετ αποφάσισαν να αποσύρουν από τα ράφια τους και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα από την Κίνα, κυρίως το γάλα Dairy Farm της Nestle, αφού έλεγχοι έδειξαν ότι περιέχουν μελαμίνη. "Παίρνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα μετά τα αποτελέσματα των ελέγχων που έδειξαν ότι στο συγκεκριμένο γάλα ανιχνεύτηκε μελαμίνη", επισήμανε εκπρόσωπος της αλυσίδας Welcome.

    [15] Μ. Ανατολή

    Ισραήλ: Υπερφυσικός μπέμπης 5,25 κιλών

    22/9/2008 9:11:00 πμ

    Μία Ισραηλινή γέννησε ένα υπερφυσικά βαρύ παιδί, το οποίο πάντως χαίρει άκρας υγείας, σύμφωνα με την ισραηλινή ραδιοφωνία. Το νεογέννητο αγοράκι έχει βάρος 5,25 κιλά και η 26χρονη μητέρα το έφερε στον κόσμο με φυσιολογικό τοκετό. "Αισθάνομαι θαυμάσια", δήλωσε η γυναίκα, προσθέτοντας ότι το βρέφος είναι σε άριστη κατάσταση. "Δεν ήταν άσχημα", δήλωσε η μητέρα αναφερόμενη στον τοκετό της. Η μητέρα, που έχει γεννήσει άλλη μία φορά, κατοικεί στο βόρειο Ισραήλ και γέννησε στην Τιβεριάδα, κοντά στη θάλασσα της Γαλιλαίας.

    [16] Κόσμος

    Ισπανία: Ένας νεκρός σε έκρηξη

    22/9/2008 8:42:00 πμ

    Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από την έκρηξη παγιδευμένου μ εκρηκτικά αυτοκινήτου σε μικρή απόσταση από στρατιωτική σχολή στην πόλη Σαντόνα στην Καντάβρια της βόρειας Ισπανίας, επίθεση της οποίας την ευθύνη ανέλαβε με ανώνυμο τηλεφώνημα η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ, ανακοίνωσε επίσημη πηγή. "Ένα άτομο βρήκε τον θάνατο κι άλλο ένα τραυματίσθηκε, χωρίς η ζωή του να διατρέχει κίνδυνο", τόνισε στέλεχος της Κυβέρνησης της αυτόνομης περιοχής της Καντάβριας, προσθέτοντας πως αμφότερα τα θύματα ανήκαν στην στρατιωτική σχολή της Βίρχεν ντελ Πουέρτο της Σαντόνα, έξω από την οποία εξερράγη το όχημα. Ισχυριζόμενος ότι μιλά "εξ ονόματος της ΕΤΑ", ανώνυμος τηλεφώνησε στην Υπηρεσία Οδικής Βοήθειας της Καντάβριας (DYA) και προειδοποίησε πως μία βόμβα επρόκειτο να εκραγεί στις 02.00, ώρα Ελλάδας, στη Σαντόνα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Υπηρεσίας.

    [17] Μ. Ανατολή

    Στην πρεσβεία των ΗΠΑ

    Υεμένη: Συλλήψεις για την επίθεση

    22/9/2008 8:28:00 πμ

    Έξι μέλη μίας ακραίας ισλαμικής οργάνωσης, που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας, από την οποία σκοτώθηκαν 17 άτομα, ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν οι αρχές της Υεμένης. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο Αμπού αλ-Γκάιθ αλ-Γιαμάνι, ο οποίος υπέγραφε τις ανακοινώσεις της οργάνωσης και πιστεύεται ότι είναι ο αρχηγός της. Ωστόσο στη σχετική επίσημη ανακοίνωση, που δημοσιοποιήθηκε μέσω ιστοσελίδας που ελέγχεται από την Κυβέρνηση της Υεμένης, αναφέρεται ότι οι έξι συνελήφθησαν επειδή απειλούσαν ότι θα επιτίθεντο σε ξένες πρεσβείες και δεν γίνεται καμία συγκεκριμένη αναφορά στην επίθεση που έγινε στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Μεταξύ των πρεσβειών που οι ισλαμιστές απειλούσαν ότι θα χτυπήσουν είναι εκείνες της Σαουδικής Αραβίας και της Βρετανίας. Την Πέμπτη, η οργάνωση Ισλαμικό Τζιχάντ είχε ανακοινώσει ότι εκτέλεσε την επίθεση με δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ. Η αυθεντικότητα της σχετικής ανακοίνωσης δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.

    Η οργάνωση υποστηρίζει ότι ανήκει στο δίκτυο της Αλ Κάιντα και απειλούσε ότι θα επιτεθεί στις πρεσβείες της Βρετανίας και της Σαουδικής Αραβίας και εναντίον υψηλόβαθμων αξιωματούχων, ζητώντας την απελευθέρωση μελών της που βρίσκονται σε φυλακές.

    Η επίθεση εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ, την Τετάρτη, ήταν η μεγαλύτερη που έχει γίνει στην Υεμένη μετά το 2000, όταν είχε χτυπηθεί το αμερικανικό πολεμικό πλοίο "Cole" και το 2002, όταν είχε χτυπηθεί το γαλλικό δεξαμενόπλοιο "Limburg".

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ανακοινώσει από την πρώτη στιγμή ότι η επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ φέρει τη σφραγίδα της Αλ Κάιντα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 22 September 2008 - 8:51:01 UTC