Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε εγρήγορση για την οικονομία
  • [02] "Συνεχίζουμε την προσπάθεια για την οικονομία"
  • [03] Συνεδρίαση του Π.Σ. του ΠΑΣΟΚ
  • [04] Μελετούν τα αποτελέσματα
  • [05] Alert over Economy
  • [06] Δημοφιλείς Πούτιν - Μεντβέντεφ
  • [07] Η Ντόρα Μπακογιάννη στην Νέα Υόρκη
  • [08] Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,05%
  • [09] 174 νεκροί από πλημμύρες μόνο το Σαββατοκύριακο
  • [10] 150 αιχμάλωτοι των Ταλιμπάν
  • [11] Πάνω από τα 106 δολ. το αργό πετρέλαιο
  • [12] Απειλούν με απεργιακές κινητοποιήσεις
  • [13] Πακιστάν: Παραλίγο θύματα Πρόεδρος και Πρωθυπουργός
  • [14] Προβάδισμα Ομπάμα στις δημοσκοπήσεις
  • [15] Βρετανία: Περιέργοι θάνατοι πατέρα και παιδιών
  • [16] 13 νεογέννητα πέθαναν σε ένα 24/ωρο στην Σμύρνη

    [01] Οικονομία

    Σύσκεψη στην Τράπεζα της Ελλάδος

    Σε εγρήγορση για την οικονομία

    22/9/2008 1:48:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/9/2008 6:08:47 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σε εγρήγορση είναι κυβέρνηση και εποπτικές αρχές για την αντιμετώπιση δευτερογενών επιπτώσεων στην οικονομία από την χρηματοπιστωτική κρίση. Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην ΤτΕ, στόχος είναι ο καλύτερος δυνατός συντονισμός των εποπτικών αρχών του χρηματοπιστωτικού συστήματος προκειμένου η οικονομία να πορευτεί σε κλίμα ασφάλειας παρά τη διεθνή αρνητική συγκύρια. Αύριο Τρίτη θα συνεδριάσει η κυβερνητική επιτροπή με θέμα και τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από την διεθνή κρίση και όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, απόφαση της κυβέρνησης είναι η στήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού για να υπάρχουν οι μικρότερες δυνατές επιπτώσεις.

    Θωράκιση της εθνικής οικονομίας

    H κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος και οι άλλες εποπτικές αρχές είναι έτοιμες να αναλάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την περαιτέρω θωράκιση της εθνικής οικονομίας και των ελληνικών νοικοκυριών.

    Το μήνυμα αυτό απέστειλε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από την Τράπεζα της Ελλάδος μετά από συνεργασία που είχε με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη τον διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλο και τους δύο υποδιοικητές κ. Παν. Θωμόπουλο και Ελ. Λουρή.

    Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η πολιτική της Κυβέρνησης στην παρούσα αρνητική συγκυρία έχει ως βασικό γνώμονα να διασφαλίσει ότι η διεθνής κρίση θα έχει τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στους πολίτες και ιδιαίτερα στους οικονομικά ασθενέστερους.

    Ο κ. Καραμανλής αναγνώρισε ότι αναπόφευκτα από τη διεθνή κρίση θα υπάρξουν επιπτώσεις και στην ελληνική οικονομία, λόγω της αύξησης των επιτοκίων και του υψηλότερου πληθωρισμού, εξελίξεις που επηρεάζουν τα νοικοκυριά.

    Επεσήμανε ωστόσο ότι οι επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα και σε ότι αφορά την πραγματική οικονομία αλλά και τον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι λιγότερο οξείες απ΄ότι σε άλλες χώρες. Υπογράμμμισε πάντως ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε παρόλο που η ανάπτυξη στη χώρα μας το πρώτο εξάμηνο του 2008 ήταν υπερδιπλάσια σε σχέση με την ευρωζώνη.

    Από την άλλη πλευρά όμως τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας μας, όπως είπε, είναι πολύ μικρότερα λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους και των υψηλών δημοσιονομικών ελλειμμάτων, που επιβάρυναν επί δεκαετίες την οικονομία και τους Έλληνες φορολογούμενους.

    "Η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι, τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να καθησυχάσουν από τις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού, αλλά να αντιδράσουν πριν έρθουν τα χειρότερα, οικοδομώντας τη συμμαχία τους ενάντια στα μονοπώλια.", τονίζει σχολιάζοντας τις δηώσεις του Πρωθυπουργού, το ΚΚΕ.

    "Φοβάμαι ότι ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε σήμερα την Τράπεζα της Ελλάδας μόνο ως τουρίστας για λόγους δημοσκοπήσεων. Τίποτα το καινούργιο δεν ακούσαμε, όταν χρειάζεται να γίνουν πολλά πράγματα.", επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

    [02] Οικονομία

    "Συνεχίζουμε την προσπάθεια για την οικονομία"

    22/9/2008 3:02:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Στη συνέχιση της προσπάθειας για μηδενισμό του ελλείμματος και στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης στην εκδήλωση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων 2008-2010, το οποίο αναμένεται να υποβάλουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά επεσήμανε ότι στο πλαίσιο της μεταρρυθμιστικής στρατηγικής, η χώρα μας παραμένει προσηλωμένη στο μοντέλο της πλήρους και ποιοτικής εργασίας.

    "Καλύτερα χρήσιμος παρά αρεστός"

    "Είναι προτιμότερο να είναι κανείς χρήσιμος για την κοινωνία και τους πολίτες, αντι να σπαταλάει εθνικό πλούτο για να είναι προσωρινα αρεστός ",τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης μιλώντας το πρωί σε εκδήλωση της ΟΚΕ για το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων 2008-2010.

    Ο κ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε ότι η συνέχιση της προσπάθειας για μηδενισμό του ελλείματος και η αποτελεσματικότερη υλοποίηση στων μεταρρυθμίσεων αποτελούν τις βασικες προτεραιότητες της κυβέρνησης. Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι από το 2004 μέχρι σήμερα η κυβέρνηση με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει πέτυχε τη μείωση της ανεργίας κατά τέσσερις μονάδες, την αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο 98 τοις εκατό του ευρωπαϊκού μέσου όρου και την ενίσχυση της παραγωγικότητας στο 105 τοις εκατό του μέσου όρου των 27 κρατών μελών.

    Παράλληλα όπως είπε ο Υπουργός Οικονομίας υλοποιούνται μετρά για την στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων όπως είναι η αύξηση του ΕΚΑΣ των συντάξεων του ΟΓΑ και του επιδόματος ανεργίας καθώς και η σύσταση του ταμείου για την φτώχεια.

    Στην διάρκεια της εκδήλωσης υπήρξε έντονος διάλογος ανάμεσα στον κ Αλογοσκούφη και τον πρόεδρο της ΟΚΕ Χρήστο Πολυζωγόπουλο, ο όποιος υποστήριξε ότι η διεθνής κρίση δεν αποτελεί την αίτια για τα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας και έσπευσε να χαρακτηρίσει "πλασιέ" όσους πολιτικούς υποστηρίζουν ότι η απάντηση στην κρίση είναι οι ιδιωτικοποιήσεις και η περικοπή των κοινωνικών δαπανών.

    Ο Υπουργός Οικονομίας απάντησε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, ενώ την ιδία στιγμή υπάρχει ραγδαία επιτάχυνση του πληθωρισμου και όποιος δεν το βλέπει αυτό εθελοτυφλεί. Πρόσθεσε δε ότι την τελευταία 4ετια έχουν αυξηθεί σημαντικά οι κοινωνικές δαπάνες ως προστάσω του ΑΕΠ και κάθε χρόνιο προστίθενται σε αυτές τις δαπάνες περίπου 5 δις ευρώ.

    Μιλώντας στην ιδία εκδήλωση η υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη Πετραλιά, ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις, ακόμη και με καθυστερήσεις ή εμπόδια που δημιουργεί ο αποπροσανατολισμός από το κοινωνικό όραμα και ο εθισμός στην παραπολιτική, είναι μονόδρομος.

    [03] Πολιτική

    Στόχος η συσπείρωση

    Συνεδρίαση του Π.Σ. του ΠΑΣΟΚ

    22/9/2008 11:21:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/9/2008 6:22:57 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ-105,8

    Με θέμα τον πολιτικό προγραμματισμό συνεδρίασε μέχρι αργά το απόγευμα, υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου, στη Χαριλάου Τρικούπη, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Η συνεδρίαση έγινε λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των τελευταίων δημοσκοπήσεων που δείχνουν προβάδισμα ΠΑΣΟΚ και στον απόηχο της χθεσινής ομιλίας του κ. Παπανδρέου στη Χαλκίδα. Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος, κι ότι το κόμμα του έχει σχέδιο για τη χώρα. Επίσης, όσον αφορά την κυβέρνηση της Ν.Δ. και την πιθανή ανακοίνωση ανασχηματισμού, επεσήμανε ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, κι όχι αλλαγή υπουργών, ενώ τόνισε ότι το χρέος μας είναι να προστατεύσουμε την κοιτίδα του πολιτισμού.

    Σχετικά με την ομιλία Παπανδρέου, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Η εποχή της ακατάσχετης υποσχεσιολογίας έχει πια παρέλθει οριστικά. Οι πολίτες, δεν χρειάζονται τα μεγάλα λόγια χωρίς αντίκρισμα, που εύκολα μοιράζει το ΠΑΣΟΚ. Αυτά υπαγορεύουν, το δρόμο της συγκεκριμένης στρατηγικής, του έργου και του αποτελέσματος για τον τόπο και τους ανθρώπους που με συνέπεια ακολουθεί η κυβέρνηση".

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει, αλλά, ότι υπάρχει δρόμος ακόμη. Πρόσθεσε δε, ότι το μόνο που ανησυχεί το κόμμα του είναι να μη θαμπώσει το μήνυμα και να μην υπάρξει εφησυχασμός.

    [04] Πολιτική

    Προβληματίζουν οι δημοσκοπήσεις

    Μελετούν τα αποτελέσματα

    22/9/2008 2:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/9/2008 6:34:06 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Εσωτερικές διεργασίες και αναπροσαρμογή στρατηγικής είναι τα στοιχεία που κυριαρχούν στα κομματικά επιτελεία, μετά και τις τελευταίες δημοκοπήσεις που καταγράφουν προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ άλλα και του Κώστα Καραμανλή στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται στην πρόθεση ψήφου από 1,1 έως 2,6%, σύμφωνα με τρεις δημοσκοπήσεις, ενώ σε μία τέταρτη προηγείται η ΝΔ με 0,6%. Στην παράσταση νίκης η ΝΔ διατηρεί σταθερό προβάδισμα, ενώ ο Κώστας Καραμανλής παραμένει καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Στην ΝΔ, βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη αναμένουν την ανάληψη πρωτοβουλιών από τον πρωθυπουργό, ο οποίος μελετά εισηγήσεις και κινήσεις, με έμφαση στην αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη. Στο ΠΑΣΟΚ από την άλλη πλευρά, επικρατεί ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Νέο πεδίο στην πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται να δώσει η έναρξη των εργασιών της ολομέλειας της Βουλής σε δύο εβδομάδες. Συνεδριάζει την Παρασκευή η κεντρική επιτροπή της ΝΔ στο πλαίσιο των αποφάσεων που έλαβε ο Πρωθυπουργός για τη σύγκληση όλων των κομματικών οργάνων εν όψει της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, ερωτηθείς για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τόνισε ότι κάθε σοβαρός πολιτικός και κάθε σοβαρή κυβέρνηση προβληματίζονται από τις δημοσκοπήσεις, τις οποίες όμως, όπως σημείωσε λαμβάνει σοβαρά υπ όψιν της η κυβέρνηση παίρνοντας όλα τα μηνύματα.

    "Εμείς κάνουμε πολιτική πράξη την αντιμετώπιση των προβλημάτων, όπως π.χ. με την Ολυμπιακή, για την οποία ουδέν έπραξαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όλα τα προηγούμενα χρόνια", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι έτσι θα κινηθεί η κυβέρνηση και αυτήν την 4ετια. Ερωτηθείς για τα σενάρια συνεργασιών, ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι το θέμα έχει απαντηθεί ξεκάθαρα από τον πρωθυπουργό, καθώς, όπως είπε, η ΝΔ θεωρεί ότι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις είναι αυτές που ωφελούν τον τόπο.

    Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος, παραδέχτηκε, μιλώντας στη ΝΕΤ 105.8, ότι είναι μία δύσκολη συγκυρία για την κυβέρνηση. Ωστόσο, σημείωσε ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη και τόνισε πως πρέπει τα στελέχη να έλθουν σε μεγαλύτερη επαφή με τους πολίτες.

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει, αλλά, ότι υπάρχει δρόμος ακόμη. Πρόσθεσε δε, ότι το μόνο που ανησυχεί το κόμμα του είναι να μη θαμπώσει το μήνυμα και να μην υπάρξει εφησυχασμός.

    ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ: Κόντρα για τη "συνεργασία"

    Βαθιές προγραμματικές διαφορές επικαλέστηκε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, που για ακόμα μια φορά φαίνεται να λέει "Όχι" στο ΠΑΣΟΚ. "Εμείς, σε μια στιγμή μεγάλης κρίσης της Ν.Δ., θεωρούμε ότι, παρά τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν, τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης οφείλουν να προτάξουν μια σειρά κοινά ζητήματα απέναντι στην Ν.Δ. Και μας έχει κάνει εντύπωση το ότι ΠΑΣΟΚ κλείνει αυτήν την πόρτα", ανέφερε ο Αλ. Αλαβάνος από την Κρήτη, όπου πραγματοποιεί περιοδεία.

    Ο κ. Αλαβάνος ανέφερε μια σειρά από θέματα όπως η Ολυμπιακή, η νατοϊκή βάση στη Σούδα και η υπόθεση του Βατοπεδίου, στα οποία, όπως είπε, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αρνείται να συνεργαστεί.

    Ερωτηθείς σχετικά με τα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε: "Oι διαφορές μας είναι μεγάλες. Εμείς όμως, όπως κάναμε μέχρι τώρα εδώ και χρόνια, επιμένουμε σε συγκεκριμένα σημεία που θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε. Όχι σε γενικότερο επίπεδο, βεβαία. Δυστυχώς, όμως, το ΠΑΣΟΚ κλείνει την πόρτα".

    Σχολιάζοντας τη πρόταση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για κοινή αντιπολιτευτική δράση ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι δεν πρόκειται για πρόταση στο ΠΑΣΟΚ και ότι "στην παρούσα φάση ο κ. Αλαβάνος περιχαρακώνεται".

    Η σπουδή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να απορρίψει την πρόταση Αλαβάνου για κοινές αντιπολιτευτικές δράσεις δείχνει ότι η φιλολογία περί συνεργασίας είναι υποκριτική, δήλωσε ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού κ. Δημήτρης Παπαδημούλης.

    [05] Meeting at the Bank of Greece

    Alert over Economy

    22 Σεπ 2008 13:48:00

    Sources: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8-ΑNA/ΜPA

    The government and competent authorities are on the alert to deal with secondary impacts on the economy deriving from the world financial crisis. In his statement after the meeting at the Bank of Greece, Prime-minister Kostas Karamanlis stressed that all efforts aim at the best coordination of the financial system inspection authorities to ensure a safe climate for the Greek economy despite negative world circumstances. The government committee, which convenes on Tuesday, will center talks on the international credit crisis impact to the Greek economy. Government spokesman Thodoros Roussopoulos said that the governments decision is to support low-income groups of people to restrain effects to the least extent.

    Translated by Chrisanthi Sarantis

    [06] Κόσμος

    Δημοσκόπηση στη Ρωσία

    Δημοφιλείς Πούτιν - Μεντβέντεφ

    22/9/2008 7:09:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Θετικά φαίνεται πως εξέλαβε η κοινή γνώμη της Ρωσίας, τον τρόπο που κινήθηκαν τόσο ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μενβέντεφ, όσο και ο πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, το τελευταίο διάστημα, όπου κυρίαρχο θέμα ήταν οι εξελίξεις στον Καύκασο. Για το μήνα Σεπτέμβριο, η δημοτικότητά τους έπιασε τα ποσοστά 88% και 83% αντιστοίχως, όπως προκύπτει από σχετική δημοσκόπηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την προηγούμενη δημοσκόπηση, ο κ. Μεντβέντεφ ανέβηκε κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες και ο κ. Πούτιν κατά πέντε. Στη δημοσκόπηση που διενέργησε το ανεξάρτητο ρωσικό κέντρο Levada, στην ερώτηση: "εγκρίνετε ή όχι τις δραστηριότητες των δύο ηγετών της χώρας", οι αρνητικές απαντήσεις για τον κ. Πούτιν ήταν 10%, έναντι 15% που ήταν τον Αύγουστο και 14% για τον κ. Μεντβέντεφ , έναντι 22% του Αυγούστου.

    Ταυτόχρονα σταθεροποιείται το χρηματιστήριο στη Ρωσία, εξέλιξη για την οποία ο κ. Πούτιν δήλωσε: "Νομίζω ότι οι οικονομικές αρχές της χώρας αντέδρασαν γρήγορα στην κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και έλαβαν μέτρα που είχαν θετική επίδραση. Η κατάσταση στην αγορά σταθεροποιείται".

    [07] Πολιτική

    63η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε

    Η Ντόρα Μπακογιάννη στην Νέα Υόρκη

    22/9/2008 6:10:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Σειρά επαφών έχει από σήμερα στη Νέα Υόρκη η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία θα παραστεί και θα προσφωνήσει την 63η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

    Στο επίκεντρο των συναντήσεων της κ. Μπακογιάννη θα βρεθούν η ανάληψη της προεδρίας του ΟΑΣΕ από την Ελλάδα το 2009, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και το Κυπριακό, ενώ σήμερα υπέγραψε Μνημόνιο με την Αφρικανική Ένωση για τη χρηματοδότηση δράσεων προσαρμογής στη κλιματική αλλαγή, ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, με ορίζοντα την επόμενη τετραετία.

    Η κα Μπακογιάννη θα συναντηθεί αύριο με τον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια και την Τετάρτη με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς.

    O Τσερβένκοφσκι δεν προτίθεται να δει την Ν.Μπακογιάννη

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι εξέφρασε σήμερα αμφιβολίες για τις αναφορές από το γραφείο του Προέδρου της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι ότι ο τελευταίος δεν προτίθεται να συναντηθεί με την Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη,στο περιθώριο των εργασιών της 63ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Από το γραφείο του Προέδρου της ΠΓΔΜ αναφερόταν χθες ότι ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι δεν προτίθεται να συναντηθεί με την Υπουργό Ντόρα Μπακογιάννη στη Ν. Υόρκη, επειδή δεν είναι του ίδιου επιπέδου. Και προστίθετο ότι μία τέτοια συνάντηση θα ήταν «αντιπαραγωγική», καθότι οι τελευταίες αναθεωρημένες ιδέες του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς δεν είναι πλήρως επεξεργασμένες.

    «Αμφιβάλλω για όλα αυτά και είμαι πεπεισμένος ότι ο κ. Τσερβένκοφσκι θα πράξει ότι περνάει από το χέρι του για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας»,δήλωσε σήμερα ο κ. Γκρούεφσκι..

    «Ο κ. Τσερβένκοφσκι είναι έμπειρος πολιτικός και πάντοτε έλεγε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε ευκαιρία για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ονομασίας, καθώς κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ευρωατλαντική προοπτική της χώρας»,ανέφερε ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι.

    Υπενθύμισε ότι ο κ. Τσερβένκοφσι εμπλέκεται στο θέμα της ονομασίας από το 1992 και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να χαθεί καμιά ευκαιρία για να επιτευχθεί πρόοδος στο ζήτημα της ονομασίας. Τέλος ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι «αναμένει αποτελέσματα» από την επαφές του κ. Τσερβένκοφσκι στη Ν. Υόρκη.

    [08] Οικονομία

    Χρηματιστήριο Αθηνών - Στις 3.175,54 μονάδες

    Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,05%

    22/9/2008 5:49:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω διακυμάνσεων στις διεθνείς αγορές. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 3.175,54 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες σε ποσοστό 1,05%.

    Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 247,7 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 26,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

    Οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες κινήθηκαν στην πλειονότητά τους σε αρνητική τροχιά.

    Τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσίασαν οι εξής: της Τεχνολογίας κατά 4,45%, του Πετρελαίου-Αερίου κατά 2,40%,των Ασφαλειών κατά 1,44% και των Βιομηχανικών προϊόντων κατά 0,63%.

    Τη μεγαλύτερη πτώση είχαν οι εξής: των Τροφίμων-ποτών κατά 4,04%, των Τηλεπικοινωνιών κατά 3,86%, της Κοινής Ωφέλειας κατά 2,58% και των Ταξιδιών-Αναψυχής κατά 1,23%.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, FTSE/20, υποχώρησε σε ποσοστό 1,20%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, FTSE/40, σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,31% και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης, FTSE/80, έκλεισε με πτώση σε ποσοστό 1,06%.

    Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 112 ενισχύθηκαν, 121 υποχώρησαν και 43 παρέμειναν αμετάβλητες.

    [09] Κόσμος

    Ινδία

    174 νεκροί από πλημμύρες μόνο το Σαββατοκύριακο

    22/9/2008 5:41:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠΕ

    Τουλάχιστον 174 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην Ινδία μετά τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν σε αρκετά κρατίδια της χώρας το Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα οι νεκροί από τις πλημμύρες να ξεπεράσουν τους 2.400 από τον Ιούνιο, ανέφεραν σήμερα κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

    "Σε τέσσερα κρατίδια, Ουτάρ Πραντές, Χιμασάλ Πραντές, Ορίσα και Ουταρανσάλ, αναφέρθηκαν οι θάνατοι από την Παρασκευή το βράδυ", δήλωσε αξιωματούχος από την Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών στο υπουργείο Εσωτερικών που δεν θέλησε να αναφέρει το όνομά του.

    "Τα περισσότερα από τα θύματα πνίγηκαν, καταπλακώθηκαν από κατολισθήσεις η καταρρεύσεις σπιτιών, προσβλήθηκαν από ασθένειες σχετιζόμενες με το μολυσμένο νερό", πρόσθεσε.

    Συνολικά 2.403 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε περιστατικά σχετιζόμενα με την βροχή σε όλη την Ινδία από τον Ιούνιο που άρχισε η περίοδος των μουσώνων, ενώ περίπου 23 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από τις πλημμύρες σε 16 ινδικά κρατίδια.

    [10] Κόσμος

    Αφγανιστάν

    150 αιχμάλωτοι των Ταλιμπάν

    22/9/2008 3:58:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/9/2008 6:15:45 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ, AFP

    Τουλάχιστον 150 είναι οι Αφγανοί εργάτες κατασκευαστικής εταιρείας που απήχθησαν την Κυριακή από αντάρτες Ταλιμπάν στην επαρχία Φαράχ του δυτικού Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα ο συνταγματάρχης του τακτικού στρατού Φαρούκ Ναέμι.

    "Περίπου 156 εργάτες που επέβαιναν σε τρία οχήματα συνελήφθησαν από Ταλιμπάν και κρατούνται όμηροι", είπε, διευκρινίζοντας ότι οι απαχθέντες εργάζονταν για λογαριασμό μιας κατασκευαστικής εταιρείας για την ανέγερση εγκαταστάσεων του αφγανικού στρατού.

    Προηγούμενη ανακοίνωση του κυβερνήτη της επαρχίας έκανε λόγο για την απαγωγή τουλάχιστον 140 εργατών και πρόσθετε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την απελευθέρωσή τους με τη μεσολάβηση των τοπικών φυλάρχων.

    Την ίδια ώρα ο Αφγανός πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι, αναχωρούσε για επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζορτζ Μπους και θα μιλήσει στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, με θέμα "την ασφάλεια και την αποκατάσταση της ειρήνης στο Αφγανιστάν", ανακοινώθηκε από την προεδρία στην Καμπούλ.

    [11] Οικονομία

    Πάνω από τα 106 δολ. το αργό πετρέλαιο

    22/9/2008 3:25:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Διευρύνει τα μεγάλα κέρδη που σημείωσε την προηγούμενη εβδομάδα, η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού, υπερβαίνοντας σήμερα τα 106 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω ελπίδων ότι το ύψους 700 με 800 δισ. δολαρίων σχέδιο "διάσωσης" που προτείνει η Ουάσινγκτον θα αποκαταστήσει τη σταθερότητα και θα παρέχει στήριξη στη ζήτηση για ενέργεια παγκοσμίως.

    "Υπάρχουν μεγάλες αναταράξεις στην αγορά και ερωτηματικά σχετικά με το κατά πόσον το ύψους 700 με 800 δισ. δολαρίων σχέδιο "διάσωσης" θα φέρει πραγματική ανάκαμψη στις χρηματοοικονομικές αγορές στις ΗΠΑ", διαπιστώνει ο επικεφαλής αναλυτής στην Commodities Warrants Australia Τόμπι Χάσολ.

    Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Οκτωβρίου του αμερικανικού ελαφρού αργού κέρδιζε, το μεσημέρι, 2,05 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με το "κλείσιμο" της περασμένης Παρασκευής, με την τιμή του να ανέρχεται στα 106,60 δολάρια ενώ, νωρίτερα, είχε ανέλθει έως και στα 106,90 δολάρια.

    Στα 103,28 δολάρια ανερχόταν η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Οκτωβρίου του αργού τύπου μπρεντ - νωρίτερα είχε ανέλθει έως και στα 104,10 δολάρια - κερδίζοντας 3,67 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με την τιμή "κλεισίματος" της περασμένης Παρασκευής.

    "Πολύ υψηλές οι τιμές" λέει η ΙΕΑ

    Τα επίπεδα των τιμών του πετρελαίου είναι "πολύ υψηλά" καθώς η επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης δεν έχει ακόμη επεκταθεί στην Κίνα και την Ινδία, όπου οι επιδοτήσεις της κατανάλωσης καυσίμων στηρίζουν τη ζήτηση, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Ουίλιαμ Ράμσεϊ, του αναπληρωτή εκτελεστικού διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) η οποία συμβουλεύει για θέματα ενέργειας τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ.

    "Η οικονομική επιβράδυνση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη δεν έχει ακόμη κάνει σε μεγάλο βαθμό την εμφάνισή της στην Κίνα και την Ινδία αλλά πρέπει να υποθέσουμε ότι αυτό κάποια στιγμή θα συμβεί", είπε ο Ράμσεϊ από την Μπανγκόκ.

    "Η προσφορά έχει κατά τι βελτιωθεί σε σχέση με τον περασμένο Μάιο. Η αγορά αναγνώρισε αυτή τη βελτίωση και οι τιμές υποχώρησαν από τα ιστορικά ρεκόρ που σημειώθηκαν τον Ιούλιο. Εάν μπορείς να παράγεις πετρέλαιο για πολύ πιο κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, για ποιο λόγο πρέπει να πληρώνουμε αυτή την τιμή;", αναρωτήθηκε ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της IEA.

    [12] Κοινωνία

    Συνεδρίαση της ΓΣΕΕ

    Απειλούν με απεργιακές κινητοποιήσεις

    22/9/2008 3:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/9/2008 3:33:00 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Με απεργιακές κινητοποιήσεις το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου για τον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό, τα φορολογικά μέτρα, την ακρίβεια, το ασφαλιστικό και τα βαρέα αναμένεται να απαντήσουν οι εργαζόμενοι. Αυτό τονίσθηκε κατά την συνεδρίαση της ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Έντονη κριτική άσκησε και ο Γραμματέας της Συνομοσπονδίας Κώστας Πουπάκης σε κυβερνητικά στελέχη για τις επιλογές τους.

    Από τα μέσα Οκτωβρίου

    Η διοίκηση της ΓΣΕΕ εξουσιοδότησε την εκτελεστική επιτροπή να κηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις καθ όλη τη διάρκεια του Φθινοπώρου, αρχίζοντας με μια 24ωρη απεργία στα μέσα Οκτωβρίου.

    Στα αιτήματα των συνδικάτων είναι η απόσυρση των φορολογικών μέτρων της κυβέρνησης, η οικονομική ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και χαμηλόμισθων, η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, η μη ανατροπή της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών και η αποτροπή διάλυσης της Ολυμπιακής.

    Στη συνεδρίαση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, είπε ότι μεταρρύθμιση σημαίνει "κατεδάφιση και γκρέμισμα των εργασιακών δικαιωμάτων και των δημόσιων επιχειρήσεων", ενώ ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ, Κώστας Πουπάκης , χαρακτήρισε αλαζονική τη στάση κυβερνητικών στελεχών

    Τετράωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν από τις 9 έως τη 1 το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, ενώ αύριο χωρίς μετρό θα μείνει το λεκανοπέδιο από τις 5 έως τις 9 το πρωί , λόγω στάσης εργασίας των ηλεκτροδηγών.

    Εν τω μεταξύ, από αύριο, Τρίτη, αναμένεται να εμφανιστούν τα πρώτα προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς με καύσιμα, και στη συνέχεια με τρόφιμα, από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των τελωνειακών υπαλλήλων που ξεκίνησαν το πρωί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ταλαιπωρία για χιλιάδες καταναλωτές και επιχειρήσεις, αλλά και ενδεχόμενη αύξηση των τιμών εξαιτίας των ελλείψεων που θα προκύψουν. Όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδία των τελωνειακών, στο πλαίσιο της απεργίας θα παραμείνουν κλειστά, τα διυλιστήρια, τα σύνορα, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια.

    [13] Κόσμος

    Πακιστάν: Παραλίγο θύματα Πρόεδρος και Πρωθυπουργός

    22/9/2008 1:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/9/2008 6:58:32 μμ)

    Ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν επρόκειτο να δειπνήσουν στο ξενοδοχείο Marriott το βράδυ του Σαββάτου όταν σημειώθηκε η επίθεση αυτοκτονίας που κατέστρεψε το ξενοδοχείο, αλλά τελικά άλλαξαν γνώμη, όπως ανακοινώθηκε σήμερα Δευτέρα από το πακιστανικό Υπουργείο Εσωτερικών. Το Σάββατο, μετά το τέλος του ραμαζανιού, καμικάζι ανατίναξε φορτηγό παγιδευμένο με 600 κιλά εκρηκτικών στην πύλη ασφαλείας του ξενοδοχείου σκοτώνοντας τουλάχιστον 60 ανθρώπους. Το Marriott βρίσκεται κοντά στο Κοινοβούλιο, όπου το απόγευμα του Σαββάτου ο νέος Πρόεδρος του Πακιστάν Ασίφ Αλί Ζαρντάρι εκφώνησε την πρώτη ομιλία του ενώπιον των βουλευτών. "Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου οργάνωσε δείπνο στο Μarriott για τα μέλη της Κυβέρνησης, τον Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των τριών σωμάτων των ενόπλων δυνάμεων", δήλωσε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Ρεχμάν Μαλίκ. "Όμως, ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός (Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι) άλλαξαν γνώμη και το δείπνο παρατέθηκε στην κατοικία του Πρωθυπουργού", πρόσθεσε ο Μαλίκ. Στο μεταξύ η Μπρίτις Αίργουεϊς ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά όλες τις πτήσεις της προς το Πακιστάν - συνολικά έξι εβδομαδιαίως. Η αναστολή αυτή οφείλεται στην αιματηρή επίθεση του Σαββάτου. Ο επίσημος απολογισμός από την επίθεση παραμένει 53 νεκροί και 266 τραυματίες.

    Aνάληψη ευθύνης

    Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε με τηλεφώνημά της στο τηλεοπτικό δίκτυο "αλ Αραμπίγια", άγνωστη οργάνωση που αυτοαποκαλείται "Φενταγίν του Ισλάμ". Ο άγνωστος που τηλεφώνησε, διατύπωσε σειρά αιτημάτων, ανάμεσα τους και ο τερματισμός της συνεργασίας του Πακιστάν με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    [14] Κόσμος

    «Είμαστε καλύτεροι» λένε ΜακΚέιν & Πέιλιν

    Προβάδισμα Ομπάμα στις δημοσκοπήσεις

    22/9/2008 11:48:00 πμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Τζων ΜακΚέην και Σάρα Πέιλιν προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποδείξουν ότι οι ρεπουμπλικάνοι είναι ικανοί να δώσουν λύση στην οικονομική κρίση, κι όχι οι Μπάρακ Ομπάμα και Τζο Μπάιντεν.

    Για διαφθορά κατηγόρησε η Σάρα Πέιλιν τους επικεφαλής των οικονομικών ιδρυμάτων και εστίασε στην ικανότητα των ρεπουμπλικάνων να "αναζωογονήσουν" την οικονομία αλιεύοντας ψήφους στη Φλόριντα.

    Ομπάμα και ΜακΚέην ομολογούν πως συμφωνούν με την απόφαση της διοίκησης Μπους να ρίξει στην αγορά 700 δις δολάρια με στόχο να δοθεί λύση στην οικονομική κρίση.

    Παρ όλα ταύτα, ο υποψήφιος του δημοκρατικού κόμματος υποστηρίζει ότι το σχέδιο της διοίκησης Μπους στην προσπάθεια ανάκαμψης της δεινής αμερικανικής οικονομίας, πρέπει να επιβλέπεται από ανεξάρτητη αρχή.

    Η οικονομία, λοιπόν, φαίνεται ότι είναι το στοίχημα των υποψηφίων για το Λευκό Οίκο.

    Εν τω μεταξύ, ο Τζων ΜακΚέην συνέχισε να εξαπολύει πυρά εναντίον του Μπάρακ Ομπάμα, δηλώνοντας ότι ο αντίπαλός του είναι ανίκανος να ηγηθεί.

    Πάντως, οι δημοσκοπήσεις σε Φλόριντα, Οχάιο και Μιζούρι φέρνουν Ομπάμα και ΜακΚέην πολύ κοντά.

    Ωστόσο, η τελευταία παναμερικανική δημοσκόπηση δείχνει τον γερουσιαστή του Ιλινόι να ηγείται της κούρσας.

    Οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία αναμένεται να κονταροχτυπηθούν στην πρώτη τηλεοπτική μάχη στις 26 Σεπτεμβρίου.

    [15] Κόσμος

    Βρετανία: Περιέργοι θάνατοι πατέρα και παιδιών

    22/9/2008 11:47:00 πμ

    Τα πτώματα δύο μικρών παιδιών και ενός 30χρονου άνδρα ανακαλύφθηκαν σε γκαράζ στο Σαουθάμπτον, ανακοίνωσε η αστυνομία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Sun, ο άνδρας ήταν πατέρας των παιδιών και βρέθηκε απαγχονισμένος στο γκαράζ, όπου εργαζόταν μέχρι πρόσφατα ως μηχανικός. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο θάνατος των παιδιών, ηλικίας ενός και τριών, προήλθε από ασφυξία. Ο άνδρας βρισκόταν σε διάσταση με την μητέρα των παιδιών και της είχε τηλεφωνήσει την Κυριακή απειλώντας την ότι θα τα σκότωνε, ανέφερε το δημοσίευμα. Η γυναίκα κάλεσε αμέσως την Αστυνομία, η οποία ανακάλυψε τα πτώματά τους στο πίσω μέρος του γκαράζ στην οδό Πέινς της περιοχής Σίρλεϊ στο Σαουθάμπτον.

    [16] Υγεία

    Πιθανότατα από μολυσματική ασθένεια

    13 νεογέννητα πέθαναν σε ένα 24/ωρο στην Σμύρνη

    22/9/2008 10:58:00 πμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Πρακτορείο Ανατολή

    Από μολυσματική ασθένεια -πιθανώς- να είχαν προσβληθεί δεκατρία νεογέννητα που πέθαναν μέσα σε 24 ώρες σε νοσοκομείο της Σμύρνης, ανακοίνωσε τοπικός αξιωματούχος Υγείας στη δυτική Τουρκία, σύμφωνα με τον τουρκικά ΜΜΕ.

    "Ο αριθμός των βρεφών που απεβίωσαν ανέρχεται σε 13", δήλωσε ο Μεχμέτ Οζκάν, διευθυντής της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Σμύρνης στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή.

    Ο αξιωματούχος υπογράμμισε ότι ιατρική ομάδα διεξάγει έρευνα για να καθοριστεί η αιτία των θανάτων. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιοποιηθούν σήμερα.

    Με εντολή του αρμόδιου για τη δικαστική έρευνα εισαγγελέα, θα διεξαχθεί νεκροψία και στα 13 βρέφη. Οι γονείς πέντε εκ των βρεφών αυτών -οι οποίοι είχαν ήδη θάψει τα παιδιά τους- καλούνται να προχωρήσουν σε εκταφή για να γίνει νεκροψία, διευκρινίζει το πρακτορείο Ανατολή.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι θάνατοι πιθανώς προκλήθηκαν από μολυσματική νόσο στα νεογνά, όλα τους γεννημένα πρόωρα και καταγράφηκαν μέσα σε ένα 24ωρο [το Σάββατο και την Κυριακή], στο παιδιατρικό τμήμα εκτάκτων περιστατικών σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας.

    Ο αρχίατρος του νοσοκομείου καθηγητής Γκαζί Γιγκιτμπασί έκανε λόγο για "μια υποψία λοίμωξης" για τους θανάτους.

    "Σε φυσιολογικό χρόνο χάνουμε 5 έως 6 βρέφη σε τρεις ημέρες και το πολύ να καταγραφούν 20 θάνατοι μέσα σε διάστημα ενός μηνός", πρόσθεσε σύμφωνα με την εφημερίδα Σαμπάχ.

    Άλλα 27 πρόωρα νεογνά πέθαναν τον Ιούλιο μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων σε μαιευτήριο της Άγκυρας. Οι γιατροί είχαν διαγνώσει διάφορες αιτίες όπως λοιμώξεις, καρδιακή ανεπάρκεια, επιπλοκές κατά τον τοκετό.

    Ωστόσο, ένα συνδικάτο είχε καταγγείλει πλημμελείς συνθήκες υγιεινής. Το νοσοκομείο αυτό είναι από τα πιο κεντρικά της Άγκυρας και δέχεται δύσκολα περιστατικά από όλη τη χώρα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 22 September 2008 - 16:50:22 UTC