Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελλείψεις σε βενζίνη και τροφοδοσία
  • [02] Αντιπαράθεση για την Ολυμπιακή
  • [03] Έκκληση της προέδρου της Αργεντινής στο Ιράν
  • [04] Γεωργία: Έφτασαν οι παρατηρητές της Ε.Ε.
  • [05] Εξιχνίαση δολοφονίας
  • [06] Επίθεση εκπροσώπου του Ταλάτ κατά Χριστόφια

    [01] Οικονομία

    Από την απεργία των τελωνειακών

    Ελλείψεις σε βενζίνη και τροφοδοσία

    23/9/2008 9:22:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Τα πρώτα σημάδια των επιπτώσεων της απεργίας των τελωνειακών, άρχισαν ήδη να γίνονται ορατά, καθώς σε αρκετά πρατήρια σχηματίστηκαν ουρές, ενώ σε άλλα υπήρχαν ταμπέλλες που πληροφορούσαν για έλλειψη αμόλυβδης. Επίσης διαπιστώνονται ελλείψεις στα καταστήματα τροφίμων. Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά, με ανακοίνωσή του κάνει έκκληση για αναστολή της απεργίας, φοβούμενος "τον κίνδυνο γενικευμένης καθίζησης της αγοράς. Στους μεθοριακούς σταθμούς Ευζώνων Κιλκίς και Κήπων Έβρου, σχηματίστηκαν την Τρίτη ουρές χιλιομέτρων φορτηγών αυτοκινήτων, ενώ κλειστό ήταν το τελωνείο στις Καστανιές Έβρου. Την Τρίτη από το τελωνείων των Κήπων πέρασαν μόνο δύο φορτηγά αυτοκίνητα που μετέφεραν ζώα (άλογα και βατράχια). Οι τελωνειακοί υπάλληλοι πραγματοποιούν 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για την ένταξη στον κρατικό προϋπολογισμό, ενός ειδικού λογαριασμού τους. Οι απεργοί δηλώνουν οτι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι να ικανοποιηθούν τα αίτηματά τους, το υπουργείο Οικονομικών ωστόσο διαμηνύει ότι δεν μπορούν να εξαιρεθούν από ρυθμίσεις που θα ισχύσουν για όλους.

    [02] Πολιτική

    Κατηγορίες και διαψεύσεις

    Αντιπαράθεση για την Ολυμπιακή

    23/9/2008 9:37:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/9/2008 10:57:20 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Την προσεχή Πέμπτη θα ανακοινώσει η Ομοσπονδία των εργαζομένων της Ολυμπιακής εάν θα προσέλθει στο διάλογο με τον υπουργό Μεταφορών για τις ρυθμίσεις που τους αφορούν και προβλέπονται στο σχέδιο αποκρατικοποίησης του αερομεταφορέα. Το μεσημέρι της Τρίτης οι εργαζόμενοι στην εταιρεία, έκαναν κατάληψη σε πίστα του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος" και σε κτήριο της διοίκησης, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για προειλημμένες αποφάσεις και μυστικές συνεννοήσεις με πιθανούς αγοραστές της Ολυμπιακής. Σενάρια εκτός πραγματικότητας, χαρακτηρίζει ο Κωστής Χατζηδάκης, όσα υποστηρίζουν σε ερώτησή τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για εμπλοκή του υπουργείου Εξωτερικών, του πρέσβη του Κατάρ και Έλληνα εφοπλιστή στην υπόθεση πώλησης της εταιρίας.

    Σχετική διάψευση εξέδωσε και το υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας, πως η κ. Μπακογιάννη, δεν προέβη σε μυστική ή φανερή συνεννόηση, για την πώληση της Ολυμπιακής.

    Σημασία έχει αυτό που κάνουμε στο πραγματικό πεδίο της πολιτικής και όχι σε ένα σταρ σύστεμ που δημιουργεί εντυπώσεις, σχολίασε ο Θόδωρος Ρουσόπουλος αναφορικά με τις αιτιάσεις και τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης και ειδικότερα του ΣΥΡΙΖΑ.

    "Υπάρχει άλλος δρόμος για την Ολυμπιακή", τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Τσιόκας.

    "Είναι σημαντικό να μην ξεπουληθεί η Ολυμπιακή γιατί αυτό σημαίνει απελευθέρωση των θανάτων στον αέρα" σημείωσε ο γραμματέας της ΚΝΕ Γιάννης Πρωτούλης.

    Για νέο Βατοπέδι στις αερομεταφορές, καθώς και ότι η Ολυμπιακή θα γίνει το βατερλό της κυβέρνησης, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας.

    [03] Κόσμος

    ΗΠΑ - ΟΗΕ

    Έκκληση της προέδρου της Αργεντινής στο Ιράν

    23/9/2008 10:03:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντεζ μιλώντας ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την Τρίτη, ζήτησε δημόσια από το Ιράν να παραδώσει πολίτες του, ύποπτους για τον σχεδιασμό της θανατηφόρας βομβιστικής επίθεσης στο Μπουένος Αϊρες το έτος 1994, να δικαστούν στην Αργεντινή. "Ζητώ από εδώ από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να το αποδεχθεί ώστε η αργεντίνικη δικαιοσύνη να ενεργοποιηθεί έναντι αυτών των κατηγορούμενων ιρανών πολιτών", δήλωσε η Κριστίνα Φερνάντεζ στη διάρκεια της ανωτέρω ομιλίας της.

    Οι αρχές της Αργεντινής, μεταξύ άλλων, σε σχέση με την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην οποία σκοτώθηκαν 85 άνθρωποι, έχουν διατυπώσει κατηγορητήριο σε βάρος των Αχμπάρ Χασεμί Ραφσανζανί, Ιρανού πρώην προέδρου, επτά Ιρανών πολιτών, αλλά και ενός πρώην στελέχους της οργάνωσης "Χεζμπολάχ". Για την υπόθεση αυτή έχουν εκδοθεί έξι εντάλματα από την Ιντερπόλ, ωστόσο δεν μπορεί να εξαναγκάσει καμία κυβέρνηση στον κόσμο να προχωρήσει στη σύλληψη των ενδιαφερομένων.

    Από την πλευρά του το Ιράν εμμένει στη θέση ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν μιαν ιρανική εμπλοκή σ αυτήν την υπόθεση και μάλιστα υποστηρίζει ότι μέλη του προσωπικού της Ιντερπόλ δωροδοκήθηκαν, για να διατυπώσουν ένα ψεύτικο κατηγορητήριο. Το 1992 μία βομβιστική επίθεση στην ισραηλινή πρεσβεία στο Μπουένος Αϊρες σκότωσε 29 ανθρώπους. Είκοσι τέσσερις μήνες μετά, από παρόμοια επίθεση σε ισραηλίτικο ασφαλιστικό οργανισμό, τον ΑΜΙΑ, έχασαν τη ζωή τους 85 άνθρωποι, ωστόσο αμφότερες οι υποθέσεις, ποτέ δεν εισήλθαν στη φάση της δικαστικής διερεύνησής τους.

    [04] Κόσμος

    Τμπιλίσι, Γεωργία

    Γεωργία: Έφτασαν οι παρατηρητές της Ε.Ε.

    23/9/2008 9:10:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-ΝΕΤ 105,8

    Έφτασε στο Τμπιλίσι μια πρώτη ομάδα της αποστολής των παρατηρητών της Ε.Ε. για τη Γεωργία, που αποτελείται από 39 Ιταλούς, όπως έγινε γνωστό από ξένους δημοσιογράφους στην περιοχή. Οι παρατηρητές έφτασαν αργά το απόγευμα της Τρίτης με στρατιωτικό αεροσκάφος και μεταφέρθηκαν με τεθωρακισμένα οχήματα προς την πρωτεύουσα της χώρας. Η αποστολή συνολικά θα αποτελείται από 300 παρατηρητές και οι 200 εξ αυτών θα φτάσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας στη Γεωργία για ενημέρωσή τους, πριν αναλάβουν τις επιχειρήσεις τους που θα ξεκινήσουν την πρώτη Οκτωβρίου. Οι παρατηρητές θα πρέπει με βάση τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, να εποπτεύουν την τήρησή της και την αποχώρηση -που θα ολοκληρωθεί στις 10 Οκτωβρίου -των ρωσικών δυνάμεων που βρίσκονται σε περιοχές που γειτονεύουν με τις αποσχισθείσες δημοκρατίες της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας. Τα περισσότερα κράτη -μέλη της ΕΕ θα μετάσχουν στην αποστολή αυτή με μεγαλύτερη αριθμητικά την γαλλική αποστολή. Πολυάριθμες θα είναι και οι αποστολές της Ιταλίας, της Σουηδίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας. Επικεφαλής της ευρωπαϊκής αποστολής παρατηρητών είναι ο Γερμανός Χανσγιοργκ Χάμπερ.

    [05] Κοινωνία

    Θύμα 36χρονη καθηγήτρια

    Εξιχνίαση δολοφονίας

    23/9/2008 8:55:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Το φινάλε για μια οικογενειακή τραγωδία σημειώθηκε στις 7 το απόγευμα της Τρίτης στο Πάρκο Πικιώνη στη Φιλοθέη. Εκεί αστυνομικοί ανακάλυψαν το θαμμένο πτώμα 36χρονης καθηγήτριας μουσικής, μητέρας δύο μικρών παιδιών. Δράστης της δολοφονίας ήταν ο σύζυγος του θύματος, καθηγητής μουσικής και αυτός, από την ομολογία του οποίου η αστυνομία οδηγήθηκε στο χώρο που είχε θάψει ο δράστης το πτώμα. Ο δράστης έπασχε από ανίατη ψυχική νόσο και είχε δολοφονήσει τη σύζυγό του καταφέρνοτάς της πολλαπλά χτυπήματα με διάφορα αντικείμενα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η άτυχη καθηγήτρια είχε εξαφανιστεί στις 16 Σεπτεμβρίου από το σπίτι της στο Ψυχικό και είχε δηλωθεί εξαφάνιση από τους γονείς της στην Αστυνομία. Την Τετάρτη αναμένεται να οδηγηθεί ο δράστης στον εισαγγελέα.

    [06] Κόσμος

    Λευκωσία, Κύπρος

    Επίθεση εκπροσώπου του Ταλάτ κατά Χριστόφια

    23/9/2008 7:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/9/2008 9:24:32 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με αφορμή δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, άλλα λέει και δέχεται στις διαπραγματεύσεις και άλλα δημοσίως, ο Χασάν Ετσακιτζά, εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, δήλωσε ότι οι θέσεις που εκφράζει ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ τόσο εντός, όσο και εκτός των διαπραγματεύσεων "χαρακτηρίζονται από συνέπεια και είναι οι ίδιες". Ο κ. Ετσακιτζά, κάλεσε τον Κύπριο Πρόεδρο να συγκεκριμενοποιήσει τη δήλωσή του ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης μιλά διαφορετικά όταν βρίσκεται εντός των διαπραγματεύσεων και διαφορετικά όταν μιλά στα ΜΜΕ, λέγοντας ότι οι δηλώσεις αυτές προκαλούν σύγχυση ανάμεσα στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Εξ άλλου, ανακοίνωσε νέες επισκέψεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο εξωτερικό. Είπε επίσης ότι θα μεταβεί στο Στρασβούργο, όπου την 1η Οκτωβρίου θα προσφωνήσει την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ). Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα προσφωνήσει επίσης την ΚΣΣΕ, ωστόσο ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες δεν θα συναντηθούν στο Στρασβούργο. Αναφερόμενος στην έκθεση που αναμένεται να υιοθετηθεί από την ΚΣΣΕ σε σχέση με την Κύπρο, είπε ότι έχει τα θετικά και τα αρνητικά της σημεία, αλλά πρόσθεσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά τη θεωρεί αντικειμενική.

    Ομιλία Γκιουλ στη Γ.Σ. του ΟΗΕ με αναφορά στο Κυπριακό

    Τις τουρκικές θέσεις για το Κυπριακό, ζητώντας την άρση της λεγόμενης "απομόνωσης" των Τουρκοκυπρίων, παρουσίασε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ. "Η λύση βρίσκεται στην εγκαθίδρυση ενός νέου συνεταιριστικού κράτους απαρτιζόμενου από δύο συνιστώντα κράτη, ίσου καθεστώτος", τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ηγέτης, προσθέτοντας ότι "η διαδικασία στην κατεύθυνση αυτού του στόχου πρέπει να είναι βασισμένη στις παραμέτρους του ΟΗΕ της διζωνικότητας και πολιτικής ισότητας των δύο πλευρών".

    "Η Τουρκία καλωσορίζει και υποστηρίζει θερμά τις διαπραγματεύσεις για συνολική διευθέτηση, οι οποίες ξεκίνησαν πρόσφατα μεταξύ των δύο ηγετών, κάτω από τις καλές υπηρεσίες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ", τόνισε ο κ. Γκιουλ ο οποίος πρόσθεσε ότι "είναι άδικη η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι υπερψήφισαν θαρραλέα το σχέδιο Ανάν, το οποίο απέρριψε ατυχώς η άλλη πλευρά".

    Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατζάν, ο οποίος απέσπασε κολακευτικά λόγια για την χώρα του από την Κοντολίζα Ράις σε συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη, σε ομιλία του το βράδυ της Δευτέρας στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, υποστήριξε ότι "το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός νέος συνεταιρικού κράτους απαρτιζόμενου από δύο συνιστώντα κράτη ίσου καθεστώτος, με διζωνικότητα και αμετάβλητο το σύστημα εγγυήσεων του 1960". Ο κ. Μπαμπατζάν αναφερόμενος στο Κυπριακό χαρακτήρισε τους προσεχείς μήνες κρίσιμους, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα "υποστήριξε από την αρχή την εποικοδομητική προσέγγιση της τουρκοκυπριακής πλευράς για έναρξη ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό".

    Συνάντηση Χριστόφια - Λαβρόφ

    Στην Κύπρο "υπάρχουν δυο κοινότητες" και "όχι δυο κράτη", δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, αμέσως μετά την συνάντησή του την Τρίτη το βράδυ με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε το συνομιλητή του για την "σταθερή και συνεπή" στάση της Ρωσίας απέναντι στην Κύπρο και μίλησε για τις "στενές και παραδοσιακές σχέσεις", σημειώνοντας ότι ο Ρώσος υπουργός τον διαβεβαίωσε ότι "οι εξελίξεις στην Οσετία δεν επηρεάζουν σε καμία περίπτωση τις πάγιες ρωσικές θέσεις για το Κυπριακό".

    Συνάντηση με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Κοντολίζα Ράις θα έχει το Σάββατο ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 23 September 2008 - 20:49:56 UTC