Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ουρές για βενζίνη
  • [02] Σε καραντίνα το Νοσοκομείο Πατρών
  • [03] Σε εγρήγορση για το γάλα
  • [04] Ανοίγει στο κοινό το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης
  • [05] Φινλανδία: Από το 2002 σχεδίαζε την επίθεση
  • [06] Συναντήσεις για το Σκοπιανό
  • [07] Κίνα: Εκκενώνουν περιοχές λόγω του τυφώνα
  • [08] Κολομβία: πέντε στρατιώτες νεκροί από έκρηξη νάρκης
  • [09] Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο
  • [10] Νέες αιματηρές μάχες στη Σομαλία
  • [11] Διευρύνει το προβάδισμά του ο Ομπάμα
  • [12] Γάζα: Πέντε νεκροί από εκρήξεις σε στοές
  • [13] Μακελειό στη Βραζιλία

    [01] Οικονομία

    Ουρές για βενζίνη

    24/9/2008 11:13:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Εκατοντάδες Ι.Χ. συνωστίζονται από νωρίς το πρωί στα βενζινάδικα του Λεκανοπεδίου τα οποία διαθέτουν ακόμα καύσιμα, υπό το φόβο ελλείψεων ενώ ουρές χιλιομέτρων έχουν σχηματίσει τα φορτηγά στους τελωνειακούς σταθμούς της χώρας λόγω της απεργίας των τελωνειακών υπαλλήλων τους οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους για τρίτη ημέρα. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών μόνο το 25% -των συνολικά 1300 πρατηρίων στο Λεκανοπέδιο- διαθέτει αμόλυβδη και πετρέλαιο κίνησης, αλλά εκτιμάται ότι μέχρι το απόγευμα αν η απεργία συνεχιστεί, όλη η αγορά στην Αττική θα στεγνώσει. Στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό των πρατηρίων που δε διαθέτει βενζίνη αγγίζει το 80%. Στην υπόλοιπη Ελλάδα για την ώρα δεν έχουν δημιουργηθεί ιδιαίτερα προβλήματα. Από τη μεριά τους οι τελωνειακοί δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία, ωστόσο λένε ότι επιθυμούν συνάντηση με τον Υπουργό. Την ίδια ώρα προβλήματα αντιμετωπίζει η αγορά και με την προμήθεια νωπών και κατεψυγμένων προϊόντων. Το αδιαχώρητο επικρατεί στο μεθοριακό Ευζώνων Κιλκίς, στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ, όπου χιλιάδες φορτηγά και ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα παραμένουν ακινητοποιημένα λόγω απεργίας. Εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί και τα υπόλοιπα τελωνεία στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία όπου άρχισαν να σημειώνονται οι πρώτες ελλείψεις κυρίως σε νωπά προϊόντα, ενώ ουρές αυτοκινήτων έχουν σχηματιστεί και σε πρατήρια υγρών καυσίμων.

    Στο τελωνείο των Ευζώνων οδηγοί και επιβάτες οχημάτων, που δεν είχαν ενημερωθεί για την απεργία των τελωνειακών υπαλλήλων, έχουν εγκλωβιστεί από προχθές το πρωί στο έδαφος της ΠΓΔΜ όπου έχουν σχηματιστεί τριπλές και τετραπλές ουρές φορτηγών και αυτοκινήτων, μήκους πολλών χιλιομέτρων. Στο ελληνικό έδαφος η κατάσταση είναι καλύτερη -παραμένουν ακινητοποιημένα πενήντα περίπου φορτηγά- αλλά επικρατεί ένταση και εκνευρισμός, καθώς πολλοί οδηγοί που μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα στο εξωτερικό ζητούν από τους υπαλλήλους να εκτελωνίσουν τα εμπορεύματά τους κατ εξαίρεση.

    Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης εκτελωνίζονται μόνο ποσότητες καυσίμων που προορίζονται για τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Νοσοκομεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ οι πρώτες ελλείψεις σε εισαγόμενα νωπά τρόφιμα, κυρίως ψάρια και κρέατα, άρχισαν να παρουσιάζονται, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να επηρεάζουν σημαντικά την ομαλή λειτουργία της αγοράς.

    [02] Κοινωνία

    Για πολυανθεκτικό μικρόβιο

    Σε καραντίνα το Νοσοκομείο Πατρών

    24/9/2008 11:36:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Σε καραντίνα έχουν τεθεί οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών μετά τη μόλυνση των δύο νεογνών από πολυανθεκτικό μικρόβιο. Την ίδια ώρα μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών κατέθεσαν δύο γιατροί ζητώντας τη διενέργεια έρευνας για το θάνατο του πατέρα τους, 70 χρόνων. Καταγγέλλουν ότι ο θάνατος του οφείλεται σε νοσοκομειακή λοίμωξη ύστερα από χειρουργική επέμβαση, καθώς εξετάσεις έδειξαν ότι είχε προσβληθεί, από τρία διαφορετικά και ιδιαίτερα ανθεκτικά μικρόβια, με αποτέλεσμα ο οργανισμός του να εξασθενήσει. Επιπλέον, εισηγήσεις από την Επιτροπή λοιμώξεων του Νοσοκομείου, για την άμεση λήψη περαιτέρω μέτρων αλλά και την αυστηρή εφαρμογή του επισκεπτηρίου ζήτησε στη διάρκεια σύσκεψης, ο Διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας Ιωάννης Μικόπουλος.

    [03] Κόσμος

    12 χώρες "μπλοκάρουν" τα κινεζικά γαλακτοκομικά

    Σε εγρήγορση για το γάλα

    24/9/2008 11:16:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Τουλάχιστον 12 χώρες, από την Ινδονησία μέχρι την Κολομβία, απαγόρευσαν τα κινεζικά γαλακτοκομικά προϊόντα, λόγω του σκανδάλου με το επιμολυσμένο με μελαμίνη γάλα. Ωστόσο οι Κινέζοι αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν πως η κατάσταση πλέον είναι υπό έλεγχο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από τις τελωνειακές αρχές των κρατών μελών να εντείνουν τους ελέγχους στις εισαγωγές τροφίμων και προϊόντων όπως το ψωμί και οι σοκολάτες για να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία. Ζήτησε ακόμη να τεθούν σε επαγρύπνηση οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές και να αυξηθούν οι έλεγχοι στην αγορά τροφίμων.

    Ο Έλληνας ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Δ. Παπαδημούλης, με αφορμή πρόσφατες καθησυχαστικές δηλώσεις της Κομισιόν, ζητά με σημερινή του ερώτηση να πληροφορηθεί εάν διατίθενται στοιχεία σχετικά με τυχόν ποσότητες γάλακτος ή υποπροϊόντων του που μπορεί να εισήχθησαν και να διακινήθηκαν λαθραία στην ΕΕ, καθώς και ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η Επιτροπή για την προστασία των καταναλωτών.

    Στην Ασία, αναστατωμένοι οι γονείς σε πολλές χώρες, σπεύδουν στα νοσοκομεία με τα παιδιά τους, για το ενδεχόμενο να έχουν αρρωστήσει από την κατανάλωση γάλακτος που έχει επιμολυνθεί με μελαμίνη. Παρά τις διαβεβαιώσεις Κινέζων αξιωματούχων, ότι όλα πλέον είναι υπό έλεγχο, τουλάχιστον 12 χώρες απαγόρευσαν την διάθεση κινεζικών γαλακτοκομικών προϊόντων.

    Τουλάχιστον 54.000 παιδιά αρρώστησαν. Από τον Καναδά μέχρι την Αυστραλία, και άλλα προϊόντα, όπως μπισκότα και γιαούρτι, εξετάζονται πλέον εξονυχιστικά. Ακόμη και μεγάλες εταιρίες τροφίμων παρασύρονται πια στη δίνη του σκανδάλου από τις φήμες που κυκλοφορούν για μολυσμένα προϊόντα.

    Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον τέσσερα παιδιά πέθαναν από πέτρες στα νεφρά στην Κίνα, κατά το τελευταίο διατροφικό σκάνδαλο. Από πέρυσι, όμως, έχουν ενταθεί οι έλεγχοι, όπως διαβεβαιώνει το Πεκίνο, αφού βρέθηκαν μολυσμένα με μελαμίνη παιχνίδια, οδοντόκρεμες, φαρμακευτικές ουσίες και ζωοτροφές.

    [04] Πολιτισμός

    Ανοίγει στο κοινό το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης

    24/9/2008 11:04:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Ανοίγει σήμερα για το κοινό το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ οι Πρόεδροι της Ελληνικής και της Ιταλικής Δημοκρατίας, κύριοι Κάρολος Παπούλιας και Τζορτζιο Ναπολιτάνο, εγκαινίασαν το πρωί την έκθεση με τον τίτλο "Νόστοι". Ανάμεσα στα εκθέματα και ένα θραύσμα από τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα, το οποίο προέρχεται από το πανεπιστήμιο Σαλίνας του Παλέρμο και επιστράφηκε στην Αθήνα, σε μια συμβολική κίνηση που προσδοκάται να ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή κι άλλων γλυπτών.

    [05] Κόσμος

    Φινλανδία: Από το 2002 σχεδίαζε την επίθεση

    24/9/2008 10:34:00 πμ

    O 22χρονος, ο οποίος σκότωσε χθες δέκα ανθρώπους σε επαγγελματικό λύκειο της πόλης Καουχόκι στη δυτική Φινλανδία φαίνεται ότι είχε σχεδιάσει την επίθεση από το 2002, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία. Ο δράστης, ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία ονομαζόταν Μάτι Γιουχάνι Σαάρι, είχε αφήσει σημειώματα στο διαμέρισμά του κοντά στη σχολή. Ο Σαάρι, ο οποίος ήταν και ο ίδιος φοιτητής της σχολής, αυτοπυροβολήθηκε και αργότερα πέθανε στο νοσοκομείο. Τα σημειώματά του αποδεικνύουν ότι απεχθανόταν την ανθρωπότητα και ότι είχε σχεδιάσει την πράξη του από το 2002. Ενα από τα σημειώματά του έγραφε: "Η λύση είναι το Walther," μια αναφορά στο πιστόλι Walther P22. Ο Σαάρι είχε βάλει στην ιστοσελίδα YouTube ένα βίντεο, στο οποίο παρουσιαζόταν να κάνει σκοποβολή με όπλο. Την περασμένη εβδομάδα η αστυνομία είχε επικοινωνήσει μαζί του και τον ανέκρινε την Δευτέρα λόγω του βίντεο, αλλά δεν του αφαίρεσε την άδεια οπλοφορίας. Οι σοροί των θυμάτων μεταφέρθηκαν στο Ελσίνκι προκειμένου να αναγνωριστούν, μια δύσκολη διαδικασία καθώς ο Σαάρι είχε βάλει φωτιές στο σχολείο και πολλά από τα πτώματα ήταν απανθρακωμένα.

    [06] Πολιτική

    Στη Νέα Υόρκη η Ντ. Μπακογιάννη

    Συναντήσεις για το Σκοπιανό

    24/9/2008 10:26:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Χωριστές συναντήσεις με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, έχουν σήμερα, Τετάρτη, στη Νέα Υόρκη η ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη και ο πρόεδρος της ΦΥΡΟΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Ο Μάθιου Νίμιτς θα διερευνήσει τη θέση των δύο πλευρών ως προς το τελευταίο πακέτο ιδεών που κατέθεσε πρόσφατα για το θέμα της ονομασίας. Η Ελληνίδα ΥΠΕΞ, η οποία βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την 63η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, αύριο θα συναντηθεί με την Αμερικανίδα ομόλογό της, Κοντολίζα Ράις.

    Εν τω μεταξύ, θέματα που αφορούν την Ομογένεια, αλλά και ευρύτερα τον Ελληνισμό, συζήτησαν η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, κατά τη διάρκεια χθεσινοβραδινής συνάντησής τους στο γραφείο του Προκαθήμενου της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, στο Μανχάταν. Η υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο για άλλη μία φορά δημόσια, όπως είπε, για τη δική του προσφορά, αλλά και ομογενών οι οποίοι προσφέρουν όχι μόνον χρήματα αλλά και χρόνο και πολύ ποιοτική προσπάθεια για να μπορέσουν να κρατήσουν τον ελληνισμό ζωντανό και δυνατό.

    [07] Κόσμος

    Κίνα: Εκκενώνουν περιοχές λόγω του τυφώνα

    24/9/2008 10:10:00 πμ

    Περίπου 30.000 ανθρώπους απομάκρυναν από τις εστίες τους στις νότιες ακτές της χώρας οι αρχές της Κίνας, στην επαρχία Γκουάνγκντονγκ, καθώς ο ισχυρός τυφώνας Χάγκουπιτ ("μαστίγωμα", στα φιλιππινέζικα) πλήττει από τις 06:45 τοπική ώρα (01:45, ώρα Ελλάδας) την περιοχή. Προηγουμένως πέρασε δίπλα από το Χονγκ Κονγκ, όπου σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις, ξεριζώθηκαν δέντρα, αναφέρθηκαν δεκάδες τραυματισμοί πολιτών και ακυρώθηκαν πολυάριθμες πτήσεις. Η μετεωρολογική υπηρεσία της Κίνας εξέδωσε έκτακτη προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα κι οι αρχές της Γκουάνγκντονγκ προχώρησαν στην εκκένωση χιλιάδων κατοίκων προληπτικά, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα. Πάνω από 50.000 σκάφη κλήθηκαν να ελλιμενιστούν κατεπειγόντως, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Οι Αρχές αναμένουν σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες σε ορισμένες περιοχές. Ο τυφώνας Χάγκουπιτ θα πλήξει επίσης τις επαρχίες Γκουάνγκσι και Χάιναν--τα σχολεία στην Χάικου, πρωτεύουσα της τελευταίας, αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά σήμερα Τετάρτη.

    Το φαινόμενο προκάλεσε νωρίτερα το θάνατο τουλάχιστον οκτώ ανθρώπων στις Φιλιππίνες, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας αυτής.

    [08] Κόσμος

    Κολομβία: πέντε στρατιώτες νεκροί από έκρηξη νάρκης

    24/9/2008 9:49:00 πμ

    Πέντε άνδρες του στρατού σκοτώθηκαν από την έκρηξη νάρκης η τοποθέτηση της οποίας αποδίδεται στην οργάνωση Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (ELN) στο βορειοανατολικό τμήμα της Κολομβίας, σύμφωνα με τον διοικητή της ταξιαρχίας η οποία επιχειρεί στην περιοχή. "Οι στρατιώτες έπεσαν σε ναρκοθετημένη ζώνη. Από την έκρηξη είχαμε τρεις στρατιώτες νεκρούς κι άλλοι δύο υπέκυψαν σε νοσοκομείο", δήλωσε ο στρατηγός Ραφαέλ Γκονσάλες. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι στρατιώτες σκοτώθηκαν ενώ συμμετείχαν σε επιχείρηση εναντίον ανταρτών οι οποίοι επιχειρούσαν επίθεση εναντίον του αγωγού μεταφοράς πετρελαίου Κάνιο Λιμόν Κοβένιας, του σημαντικότερου της χώρας, κοντά στην πόλη Αραουκίτα, στην επαρχία Αραούκα. Ο αγωγός, μήκους 780 χλμ., φθάνει ως τις ακτές της Κολομβίας στην Καραϊβική. Ανήκει στην κολομβιάνικη κρατική εταιρία Ecopetrol και την αμερικανική εταιρία Occidental.

    [09] Οικονομία

    Στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία

    Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο

    24/9/2008 9:41:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/9/2008 9:50:48 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ανοδικά κινούνται σήμερα, Τετάρτη, οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία καθώς η αγορά εξακολουθεί να ανησυχεί για την αποτελεσματικότητα του αμερικανικού σχεδίου για τη διάσωση των αμερικανικών τραπεζών.

    Στις πρωινές συναλλαγές, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου κατέγραφε άνοδο κατά 46 σεντς στα 107,07 δολάρια το βαρέλι.

    Η τιμή του Μπρεντ ήταν επίσης ενισχυμένη κατά 49 σεντς στα 103,57 δολάρια.

    Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν αισθητά χθες καθώς εκφράζονται φόβοι για μείωση της ζήτησης. Στην Νέα Υόρκη, το ελαφρό αργό υποχώρησε κατά 2,76 δολάρια και έκλεισε στα 106,61 δολάρια.

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ,Μπεν Μπερνάνκι προειδοποίησε την Τρίτη το Κογκρέσο ότι κάθε καθυστέρηση στην υιοθέτηση του σχεδίου των 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη διάσωση των αμερικανικών τραπεζών θα έχει "πολύ σοβαρές συνέπειες".

    "Η δράση του Κογκρέσου είναι επείγουσα προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να αποτραπούν οι πολύ σοβαρές συνέπειες για τις χρηματαγορές μας και την οικονομία μας" τόνισε ο Μπερνάνκι μιλώντας στην Επιτροπή για θέματα τραπεζικής της Γερουσίας.

    Ο υπουργός Οικονομίας Χένρι Πόλσον σημείωσε μιλώντας στην ίδια επιτροπή ότι η "θύελλα" των αγορών έχει ήδη κινηθεί μέσα στην ευρύτερη οικονομία των ΗΠΑ. Όπως σημείωσε "πρέπει, τώρα, να πάρουμε περαιτέρω αποφασιστική δράση για να αντιμετωπίσουμε καίρια και εκτενώς την αιτία αυτής της θύελλας".

    [10] Κόσμος

    Τουλάχιστον επτά νεκροί

    Νέες αιματηρές μάχες στη Σομαλία

    24/9/2008 9:20:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/9/2008 9:40:41 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Νέες μάχες ξέσπασαν τη νύχτα της Τρίτης ανάμεσα σε ισλαμιστές αντάρτες και άνδρες της στρατιωτικής αποστολής της Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ) στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, στις οποίες τουλάχιστον επτά άμαχοι να χάσουν τη ζωή τους, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

    "Οβίδες βαρέως πυροβολικού έπληξαν ένα σπίτι και σκότωσαν τέσσερις αμάχους. Αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν στη (συνοικία) Τάλεχ", δήλωσε ο Αμπντουλάχι Μοχάμεντ, κάτοικος της περιοχής.

    Ο Άχμεντ Αμπντιουέλι, κάτοικος μιας άλλης συνοικίας της Σομαλικής πρωτεύουσας, είπε πως αδέσποτα πυρά στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον τριών αμάχων.

    "Βλήματα όλμων που έριξαν οι δυνάμεις της Αφρικανικής Ένωσης έπεσαν στην περιοχή Τόκιο και σκότωσαν τρεις αμάχους", δήλωσε ο Αμπντιουέλι στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    Χθες σημειώθηκαν "οι σφοδρότερες μάχες αφότου αναπτύχθηκαν οι δυνάμεις της ΑΕ. Είδα τις δυνάμεις της Αφρικανικής Ένωσης να χρησιμοποιούν άρματα μάχης", πρόσθεσε ο κάτοικος της πόλης Φάρα Χασάν. "Είδα πολλούς αμάχους στριμωγμένους σε οχήματα (να εγκαταλείπουν το πεδίο των συγκρούσεων). Δεν υπήρχε καμιά δυνατότητα πρόσβασης σε νοσοκομείο για τους τραυματίες στη συνοικία", πρόσθεσε.

    Κάτοικοι της Τάλεχ είπαν ακόμη ότι τα πυρά του πυροβολικού κατέστρεψαν σπίτια και προκάλεσαν πυρκαγιές σε καταστήματα. Ο απολογισμός των συγκρούσεων παραμένει άγνωστος.

    Τη Δευτέρα, συγκρούσεις ανάμεσα στους ισλαμιστές αντάρτες, Αιθιοπικά στρατεύματα και δυνάμεις της ΑΕ είχαν στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 42 ανθρώπων, εκ των οποίων 29 ήταν άμαχοι.

    Χιλιάδες έντρομοι κάτοικοι της πρωτεύουσας της χώρας εγκαταλείπουν την Μογκαντίσου με όποιο όχημα μπορούν να βρουν, ή ακόμη και με τα πόδια, εξ αιτίας της κλιμάκωσης των συγκρούσεων, που πιστεύουν ότι θα ενταθούν. Η πόλη αποτελεί εμπόλεμη ζώνη εδώ και σχεδόν δυο δεκαετίες.

    "Το να μείνουμε στην Μογκαντίσου είναι επικίνδυνο. Πολλοί άμαχοι σκοτώθηκαν χθες κι οι εμπόλεμες πλευρές ακονίζουν τα σπαθιά τους για νέες επιθέσεις", εξήγησε η Σάμσο Μοχάμεντ Άλι, μητέρα δυο παιδιών.

    Οι Ισλαμιστές μαχητές, που είναι γνωστοί ως Σεμπάμπ -αποτελούν την ένοπλη πτέρυγα της Ένωσης Ισλαμικών Δικαστηρίων (ΕΙΔ) η οποία διέθετε τον έλεγχο μεγάλου τμήματος της χώρας έως το 2006-, προειδοποίησαν ότι στρέφονται εναντίον της ΑΕ, στην οποία επιρρίπτουν την ευθύνη για την απώλεια των ζωών αμάχων.

    "Θα διπλασιάσουμε τις επιθέσεις μας εναντίον των δυνάμεων της Αφρικανικής Ένωσης. Η μόνη τους επιλογή είναι να φύγουν από τη χώρα", δήλωσε ο εκπρόσωπος των Σεμπάμπ, Σεΐχης Μουκτάρ Ρόμποου.

    Η ΑΕ ανέπτυξε στρατιωτικές μονάδες στη Σομαλία τον Μάρτιο του 2007, σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην προσπάθεια "σταθεροποίησης" της χώρας υπό την μεταβατική κυβέρνηση του προέδρου Αμπντουλάχι Γιουσούφ -όμως οι ισλαμιστές, οι οποίοι μερικούς μήνες νωρίτερα είχαν καταδιωχθεί από τις δυνάμεις της κυβέρνησης με την ενεργό συμμετοχή του στρατού της Αιθιοπίας και στήριξη του στρατού των ΗΠΑ, εντείνουν τις ενέργειές τους, διεξάγοντας μια εκστρατεία ανταρτοπόλεμου εμπνευσμένη, σύμφωνα με ειδικούς, από το Ιράκ.

    Οι ισλαμιστές απαιτούν την αποχώρηση των ενόπλων δυνάμεων της Αιθιοπίας -που θεωρούν στρατό κατοχής- από την Σομαλία, μια χώρα με πληθυσμό 10 εκατομμυρίων.

    Η ΑΕ διαθέτει μια "ειρηνευτική δύναμη" 3.000 ανδρών στο Μογκαντίσου, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε να σταλούν περίπου 8.000 άνδρες.

    Η σύρραξη κι η εμμένουσα ξηρασία αποτελούν τις αιτίες που τουλάχιστον 3,2 εκατ. Σομαλοί χρειάζονται άμεσα βοήθεια για να επιβιώσουν, σύμφωνα με οργανώσεις αρωγής.

    [11] Κόσμος

    Πριοηγείται με 52% έναντι 43% του ΜακΚέιν

    Διευρύνει το προβάδισμά του ο Ομπάμα

    24/9/2008 9:06:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Διευρύνει το προβάδισμά του ο δημοκρατικός υποψήφιος Μπαράκ Ομπάμα έναντι του ρεπουμπλικανού αντιπάλου του Τζον Μακ Κέην, έξι εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές της 4ης Νοεμβρίου, εκμεταλλευόμενος και την οικονομική κρίση που πλήττει την Αμερική.

    Νέα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Ουάσινγκτον Ποστ και του δικτύου ABC News δείχνει ότι ο Ομπάμα προηγείται με 52% έναντι 43% του ΜακΚέην. Προ δύο εβδομάδων, αντίστοιχη δημοσκόπηση έδινε προβάδισμα στον ΜακΚέην με 49% έναντι 47% του Ομπάμα.

    Η χρηματοπιστωτική κρίση που έφερε στα πρόθυρα της κατάρρευσης αμερικανικούς τραπεζικούς κολοσσούς ,έχει εξελιχθεί σε πρώτο θέμα στην προεκλογική ατζέντα εκτιμούν οι αναλυτές ,με τους αμερικανούς πολίτες να θεωρούν ότι ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος ακολουθεί την πολιτική Μπους στην οικονομία. Το 52% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η αμερικανική οικονομία κινείται στην κατεύθυνση μιας μακροπρόθεσμης ύφεσης.

    Το 80% εκφράζει ανησυχία για την συνολική πορεία της οικονομίας, σχεδόν το 75% ανησυχεί για την κρίση στα χρηματιστήρια και το 60% για την οικονομική κατάσταση των μέσων οικογενειών.

    Το 50% των ερωτηθέντων σημειώνει ότι η οικονομία και η απασχόληση είναι τα σοβαρότερα ζητήματα ,τα οποία θα καθορίσουν την ψήφο στις εκλογές ,από 37% που ήταν πριν δύο εβδομάδες.

    Η δημοσκόπηση έδειξε ότι ο Ομπάμα είναι με μεγάλη διαφορά ο υποψήφιος που βρίσκεται πιο κοντά στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί και έχει μάλιστα διψήφια διαφορά από τον ΜακΚέην σε ότι αφορά τον χειρισμό των δυσκολιών στη Γουόλ Στρητ.

    Είναι ενδεικτικό ότι μεταξύ των ανεξαρτήτων ψηφοφόρων ,ο Ομπάμα προηγείται με 53% έναντι 39% του Μακ Κέην. Ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος είχε ελαφρό προβάδισμα στην κατηγορία αυτή των ψηφοφόρων αμέσως μετά το συνέδριο του κόμματός του.

    [12] Μ. Ανατολή

    Γάζα: Πέντε νεκροί από εκρήξεις σε στοές

    24/9/2008 8:54:00 πμ

    Τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν αργά χθες Τρίτη όταν αιγυπτιακές δυνάμεις ανατίναξαν δύο υπόγειες σήραγγές κάτω από τη συνοριακή γραμμή Αιγύπτου - Γάζας, όπως ανακοίνωσαν ιατρικοί κύκλοι και κάτοικοι της περιοχής. Οι κάτοικοι δήλωσαν ότι οι υπόγειες στοές που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά αγαθών από την Αίγυπτο στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας, κατέρρευσαν όταν αιγύπτιοι στρατιώτες τις έπληξαν με εκρηκτικά για να σταματήσουν την παράνομη διακίνηση αγαθών. Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δεν σχολίασαν το γεγονός. Πολλοί κάτοικοι της Γάζας χρησιμοποιούν τις υπόγειες στοές για να αποφεύγουν τα ισραηλινά μπλόκα τα οποία έχουν γίνει αυστηρότερα μετά την κατάληψη της παραλιακής περιοχής της Γάζας πέρυσι από τη Χαμάς. Ισραηλινοί αξιωματούχοι επίσης υποστηρίζουν ότι πολλές στοές χρησιμοποιούνται από ενόπλους για να διακινούν παράνομα όπλα από την Αίγυπτο στη Γάζα.

    [13] Κόσμος

    Ξεκαθάρισμα λογαριασμών για ναρκωτικά

    Μακελειό στη Βραζιλία

    24/9/2008 8:43:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 8 τραυματίστηκαν σε μακελειό που αποδίδεται σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών λαθρεμπόρων ναρκωτικών στη νότια πόλη Γκουαΐρα, στην μεθόριο με την Παραγουάη, μετέδωσαν τα ΜΜΕ στη Βραζιλία. Κατά την αστυνομία, οι φόνοι οφείλονται σε βεντέτα μεταξύ λαθρεμπόρων.

    Η σφαγή στο διοικητικό διαμέρισμα Παρανά σημειώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας, από ομάδα ενόπλων που μπήκε στην πόλη από τον ποταμό που αποτελεί το φυσικό αλλά και τυπικό σύνορο μεταξύ Παραγουάης και Βραζιλίας και κατόπιν διέφυγε περνώντας με πλεούμενο στο έδαφος της πρώτης χώρας.

    Ανάμεσα στα θύματα είναι ο επικεφαλής μιας συμμορίας που διακινούσε ναρκωτικά, γνωστός με το προσωνύμιο "Πολάκου", δυο γυναίκες και ανήλικα αγόρια.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης της περιφερειακής κυβέρνησης του Παρανά, Λουίς Φερνάντου Ντελαζάρι, δήλωσε ότι οι αρχές της Βραζιλίας ζήτησαν τη συμβολή των αρχών της Παραγουάης στην προσπάθεια εντοπισμού και σύλληψης των δραστών.

    Πρόσθεσε ότι οι εκτελεστές ήταν πέντε και ότι τα περισσότερα θύματα ενέχονταν στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

    Αυτόπτες κι επιζώντες είπαν στις αρχές ότι οι εκτελεστές έφθασαν στη φαβέλα (παραγκούπολη) Βίγια Σάντα Κλάρα με βάρκα κι άρχισαν να αναζητούν τον "Πολάκου", διότι φερόταν να χρωστάει σε άλλους λαθρέμπορους ναρκωτικών στην περιοχή περίπου 1.400 ευρώ.

    "Τον βρήκαν σε μια από τις παράγκες, μαζί με δυο γυναίκες, που δολοφόνησαν. Κατόπιν ανάγκασαν τον Πολάκου να καλέσει τους συνεργούς του και να τους ζητήσει να τον συναντήσουν κοντά στο σπίτι του. Όταν πήγαν, τους έπιασαν και τους εκτέλεσαν", δήλωσε ο Ντελαζάρι.

    Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι οι τραυματίες επιβίωσαν απλώς και μόνο διότι οι εκτελεστές νόμιζαν ότι ήταν νεκροί.

    Ο Ντελαζάρι είπε ότι οι δράστες αναγνωρίστηκαν κι ενέχονται στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Δεν έδωσε τα ονόματά τους στην δημοσιότητα.

    Η Γκουαΐρα αποτελεί τμήμα μια νέας διαμετακομιστικής οδού που χρησιμοποιούν οι λαθρέμποροι τσιγάρων, ναρκωτικών, όπλων και ηλεκτρονικών, κατά τις αρχές.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 24 September 2008 - 8:50:54 UTC