Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μόνο θέμα ονομασίας
  • [02] Αντιπαράθεση στη Βουλή για την Οικονομία
  • [03] Κόντρα για το Βατοπέδιο
  • [04] Ο Γ. Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη
  • [05] Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου
  • [06] Μειώνεται η «ασπίδα» που περιβάλλει το ηλιακό σύστημα

    [01] Πολιτική

    Ν. Υόρκη: Συνάντηση Μπακογιάννη -Νίμιτς

    Μόνο θέμα ονομασίας

    24/9/2008 7:16:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/9/2008 10:39:29 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Η διαπραγμάτευση για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ θα συνεχιστεί με τους αντιπροσώπους των δυο χωρών, ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνάντησή που είχε την Τετάρτη με τον προσωπικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς. Η συνάντηση διήρκεσε μια ώρα και δέκα λεπτά και έγινε στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της χώρας μας στον ΟΗΕ. Ο κ. Νίμιτς, ο οποίος αργά το βράδυ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, διευκρίνισε ότι η εντολή που έχει είναι για λύση που να αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, επισημαίνοντας ότι "τα Ηνωμένα Έθνη δεν ασχολούνται με εθνικές ταυτότητες". Ο κ. Νίμιτς επανέλαβε επίσης ότι υπάρχει "ειλικρινής πολιτική βούληση" από μέρους της Αθήνας για λύση, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναγνώρισε ότι υπάρχουν "διαφορετικές απόψεις" στην ΠΓΔΜ.

    "Η εντολή του κ. Νίμιτς είναι να διαπραγματευτούμε το όνομα της χώρας αυτής", τόνισε η κ. Μπακογιάννη. Συγκεκριμένα, η Ελληνίδα ΥΠΕΞ είπε: "Είχα μια μακρά συζήτηση με τον κ. Νίμιτς. Μια συζήτηση ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική. Μας δόθηκε η ευκαιρία να κάνουμε την ανασκόπηση του συνόλου της διαπραγματευτικής πορείας. Συζητήσαμε τα διάφορα θέματα τα οποία μας απασχολούν. Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί επί της ουσίας με τους διαπραγματευτές μέσα στην επόμενη, μεθεπόμενη βδομάδα, δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Η ελληνική πλευρά είχε άλλη μια φορά την ευκαιρία να δηλώσει καθαρά στον διαπραγματευτή την εποικοδομητική της θέση, τη βούλησή της για ανεύρεση μιας κοινά αποδεχτής λύσης για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων. Μου δόθηκε η ευκαιρία να ξανά θέσω στην κ. Νίμιτς τις ελληνικές θέσεις με σαφήνεια και πληρότητα".

    Σε ερώτηση "τι εννοεί ο κ.Νίμιτς με τη μακεδονική εθνότητα που κάνει αναφορά στις ιδέες που είχε δώσει στις δυο πλευρές", η κ. Μπακογιάννη τόνισε: "Ίσα, ίσα, αυτό το οποίο είπε και είναι απολύτως σαφές είναι ότι η εντολή του κ. Νίμιτς είναι να διαπραγματευτούμε το όνομα της χώρας αυτής. Μιλάμε για το όνομα και αυτή είναι η διαπραγμάτευση η οποία γίνεται". Τέλος, η υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει λύση "χωρίς νικητές και ηττημένους".

    Αντιπαράθεση Κασσίμη -βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για Σκόπια

    "Η Θέση της Ελλάδος για την ονομασία των Σκοπίων είναι ξεκάθαρη και σταθερή και πάνω σε αυτή τη βάση συζητάμε", δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Κασσίμης, στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι καμία διαπραγμάτευση δεν έγινε μεταξύ της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, και του ομολόγου της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, στην πρόσφατη συνάντησή τους, στο Παρίσι.

    Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, τόσο ο αρμόδιος για εξωτερικά θέματα, Ανδρέας Λοβέρδος, όσο και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Θόδωρος Πάγκαλος, εξέφρασαν την αντίθεση τους για συνάντηση αυτή. "Ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, ζήτησε την συνάντηση αυτή υπό την πίεση των ΗΠΑ. Από τη στιγμή που εμείς έχουμε πάγια θέση και τηρούμε στάση αναμονής, δεν μπορούμε να πηγαίνουμε έτσι σε συναντήσει", σημείωσε ο κ. Λοβέρδος, ενώ ο κ Πάγκαλος τόνισε: "Η κ. Μπακογιάννη είχε πει ότι δεν είμαστε επισπεύδοντες. Αντί αυτού, υπάρχει μια συνεχή διάθεση για συναντήσεις και συνομιλίες που μπορεί να εκληφθεί ως πυροτέχνημα της τελευταίας στιγμής, από τη θνήσκουσα ηγεσία των ΗΠΑ, για πρωτοβουλίες προς επίλυση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων". Επιπλέον, ο κ. Πάγκαλος διερωτήθη "μήπως πρέπει να πούμε ρητά ότι δεν συζητάμε θέμα γλώσσας;"

    Απαντώντας ο υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι δεν θα ήταν συνετό να απαντήσει αρνητικά η υπουργός στην πρόσκληση του ομολόγου της ΠΓΔΜ. "Δεν είμαστε επισπεύδοντες. Ο κ. Μιλόσοσκι ζήτησε συνάντηση με την κα Μπακογιάννη. Δε θα ήταν συνετό να πει, όχι, δε σε βλέπω. Ξέρετε ότι όταν η Ελλάδα έχει μια ξεκάθαρη και σταθερή θέση κερδίζει", υπογράμμισε ο κ. Κασσίμης και πρόσθεσε: "Έχουμε πει ξεκάθαρα ότι συζητάμε μόνο ένα θέμα με τα Σκόπια. Το θέμα της ονομασίας. Δεν συζητάμε τίποτα άλλο. Η θέση μας δε, είναι ξεκάθαρη". Τέλος, ο κ. Κασσίμης υπογράμμισε ότι "η στάση του πολιτικού κόσμου είναι αυτή που έχει ενισχύσει τη θέση της χώρας".

    Καταχωρήσεις σε εφημερίδες του Κογκρέσου για την ΠΓΔΜ

    Ολοσέλιδες καταχωρήσεις, στις οποίες επισημαίνεται ότι 130 μέλη του Κογκρέσου έχουν καλέσει την ΠΓΔΜ να σταματήσει τις αλυτρωτικές ενέργειες και να εργασθεί με τον ΟΗΕ για την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας, δημοσιεύονται στις δυο κατ εξοχήν πολιτικές εφημερίδες της Ουάσιγκτον που αποτελούν καθημερινή πηγή ενημέρωσης για τα μέλη της Γερουσίας και της Βουλής και τα επιτελεία τους, στην «The Hill» και στην "Politico". Οι καταχωρήσεις, οι οποίες προβάλλουν και το γεγονός ότι μεταξύ των νομοθετών που έχουν συνυπογράψει τη σχετική τροπολογία περιλαμβάνεται και ο προεδρικός υποψήφιος Μπαράκ Ομπάμα, δημοσιεύθηκαν από την ομογενειακή οργάνωση Εθνική Συντονιστική Προσπάθεια Ελλήνων που συνεργάσθηκε στενά και με τους γερουσιαστές Σνόου και Μενέντεζ. Οι δυο γερουσιαστές δημοσιεύουν σήμερα άρθρο γνώμης στην "Ουάσιγκτον Τάιμς" με το οποίο ζητούν από την κυβέρνηση Μπους να αποσύρει την αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας" εάν η τελευταία δεν επιδείξει την αναγκαία βούληση για επίτευξη λύσης.

    [02] Οικονομία

    Αντιπαράθεση στη Βουλή για την Οικονομία

    24/9/2008 9:57:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Συνέχεια, συνέπεια και ευελιξία προκειμένου να μην μπει η χώρα σε νέες περιπέτειες διασφαλίζει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2009, που θα κατατεθεί σε λίγες ημέρες στη Βουλή, όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι οι προσαρμογές που θα γίνουν εν μέσω μιας από τις κρισιμότερες περιόδους που περνάει η παγκόσμια οικονομία, θα έχουν στόχο την ανακούφιση των χαμηλότερων οικονομικών τάξεων, την ώθηση στην ανάπτυξη και την αντιπληθωριστική τάση. Όσον αφορά στα τεκμήρια χαρακτήρισε αποκυήματα της φαντασίας των δημοσιογράφων τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και προκάλεσαν αναστάτωση στην αγορά. Για ακόμα μία φορά ο κ. Αλογοσκούφης διευκρίνισε ότι οι προσαρμογές που θα γίνουν σε μία ιδιαίτερα αρνητική διεθνή συγκυρία θα έχουν βασικό στόχο την ανακούφιση των χαμηλότερων οικονομικών τάξεων. Στην αναφορά του υπουργού για την παγκόσμια οικονομία και ότι το σύνολο των επιπτώσεων δεν έχει φανεί ακόμη, αντέδρασε από το ΠΑΣΟΚ η Λούκα Κατσέλη λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει χάσει την αξιοπιστία της και απαιτείται περισσότερη σοβαρότητα.

    Από το ΛΑΟΣ ο Αστέριος Ροντούλης έκανε λόγο για καραμέλα πως φταίνε πάντα οι άλλοι.

    Απαντώντας ο κ. Αλογοσκούφης ζήτησε από το ΠΑΣΟΚ να κάνει την αυτοκριτική του,το κατηγόρησε ότι βολοδέρνει μεταξύ του λαϊκισμού της δεκαετίας του 80 και του κρατισμού και σημείωσε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας στη Θεσ/κη έκανε πως δεν καταλάβαινε την οικονομική κρίση, αλλά γι αυτήν την ίδια θα μιλήσει στην Αμερική όπου βρίσκεται.

    [03] Πολιτική

    Βέλη Εφραίμ κατά επικριτών

    Κόντρα για το Βατοπέδιο

    24/9/2008 11:11:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Στην υπόθεση με την περιουσία της μονής Βατοπεδίου, καθημερινά φθάνουν στο φως νέα στοιχεία. Όπως όλα δείχνουν, η διοίκηση του μοναστηριού γνώριζε πώς και πότε να κινηθεί, για να εκμεταλλευθεί τις συμφωνίες με το Δημόσιο και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η αξία της λίμνης Βιστωνίδας αναπροσαρμόστηκε αδικαιολόγητα προς τα πάνω από το 2004 έως το 2006. Κι ενώ η δικαστική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη εντύπωση προκάλεσε η εμφάνιση του ηγουμένου Εφραίμ σε εκκλησία κοντά στη Βιστωνίδα. Έφτασε με πανάκριβα τζιπ, στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, δίπλα στη λίμνη Βιστωνίδα, συνοδευόμενος από 20 Κύπριους μοναχούς, για να τελέσει τον εσπερινό. Ένταση επικράτησε όταν άνδρες της προσωπικής του φρουράς και λαϊκοί επιχείρησαν να απομακρύνουν δημοσιογράφους και τηλεοπτικές κάμερες. Ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου, μιλώντας στους πιστούς, δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί. "Αυτό δεν έχει συμβεί ξανά ποτέ. Να διώκονται μοναχοί στην Ελλάδα με συκοφαντίες και αναλήθειες. Και ο Χριστός κουβαλούσε το σταυρό και διωκόταν. Ταπεινά κι εμείς τα υπομένουμε, μέχρι τη δικαίωση". Από τα βέλη του δεν γλίτωσαν και όσοι προκάλεσαν τις τελευταίες εξελίξεις.

    Για ανάλογο σκάνδαλο με εκείνο του Βατοπεδίου στη Μονή Τοπλού στο Λασίθι, μίλησε σήμερα ο Αλέκος Αλαβάνος.

    Νέα στοιχεία για τη μονή Βατοπεδίου

    Τα στοιχεία που καθημερινά έρχονται στο φως της δημοσιότητας, δεν είναι ενισχυτικά των καλών όπως θέλει να δείχνει ο ηγούμενος Εφραίμ, προθέσεών του. Το αντίθετο μάλιστα. Δύο εκθέσεις που συνέταξαν -με παραγγελία της Μονής - οι τρεις ορκωτοί εκτιμητές με τη βοήθεια τεχνολόγου-ιχθυολόγου για τη Βιστωνίδα μέσα σε διάστημα 1,5 χρόνου, αποκαλύπτουν ότι έγιναν υπερεκτιμήσεις στην αξία της περιουσίας και δείχνουν ότι η υπόθεση ήταν στημένη. Η πρώτη παραγγέλθηκε από τη Μονή στις 20-12-2004, δηλαδή 25 ημέρες προτού εκδοθεί η απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους που επικύρωνε την ανταλλαγή ακινήτων. Οι μοναχοί, σαν να γνώριζαν την απόφαση, ζητούσαν από το σώμα ορκωτών εκτιμητών να κοστολογήσει τη Βιστωνίδα, λίμνη και παρόχθια. Η αποτίμηση ήταν 63.055.000 ευρώ, ενώ ξεχωριστά η λίμνη, λόγω αλιευτικής παραγωγής, αποτιμήθηκε στα 39.700.000 ευρώ. Ένα μήνα μετά, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανάβει το "πράσινο φως" για την ανταλλαγή. Μετά από 15 μήνες, στις 23-6-2006, κι ενώ οι ανταλλαγές με το Δημόσιο βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη, το Βατοπαίδιο ζητεί από τους ίδιους εκτιμητές και τον ίδιο ιχθυολόγο επανεκτίμηση, αλλά αυτή τη φορά μόνο της λίμνης, η οποία αποτιμήθηκε 46.860.000 ευρώ. Προέκυψε δηλαδή διαφορά, μέσα σε ενάμιση χρόνο, 7.160.000 ευρώ. Άρα, σύνολο μαζί με τις παρόχθιες εκτάσεις η αποτίμηση ήταν 70.000.000 ευρώ και όχι 63 που ήταν αρχικά. Σχετικά με το ζήτημα με τη Μονή Βατοπεδίου, ο Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε: "Θα έχουμε και άλλα στοιχεία για το Βατοπέδιο και, όλα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνουν ότι το πρόβλημα αφορά την κορυφή της κυβέρνησης και είναι πολιτικό πρόβλημα".

    Για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και τις σχετικές δηλώσεις του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά, ρωτήθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Σωτήρης Μπάγιας. Δήλωση με σαφές νόημα, όσον αφορά τυχόν ευθύνες υπουργών, έκανε ο κ. Μπάγιας ο οποίος είπε: "Μόνη αρμόδια αρχή να αξιολογήσει και να εκφράσει άποψη για την ποινική συμπεριφορά υπουργών είναι η Βουλή".

    Ερωτηθείς ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ Γ. Καρατζαφέρης πως εκτιμά τις εξελίξεις στο θέμα του Βατοπεδίου και τον ρόλο κάποιων πολιτικών προσώπων δήλωσε: Η κατάσταση είναι ανυπόφορη για τον Ελληνικό λαό , ο οποίος βάλλεται και προσβάλλεται οικονομικά, να υπάρχουν υπόνοιες άκρατου πλουτισμού από Υπουργούς της κυβέρνησης, για συμμετοχή τους σε «κόλπα» σαν και αυτά για τα οποία κατηγορείται ο ηγούμενος Εφραίμ. Χρειάζεται κάθαρση και ο κ. Καραμανλής πρέπει να βρει το πολιτικό θάρρος να αναλάβει τις ευθύνες του. Σε ερώτηση εάν εκτιμά ότι ο Πρωθυπουργός θα αναλάβει τις ευθύνες του στη συνεδρίαση της Κεντρικής επιτροπής του κόμματος του, απάντησε: Ο κ. Καραμανλής έχασε μια χρυσή ευκαιρία στη Θεσσαλονίκη . Ελπίζω να μη χάσει δεύτερη μέσα σε 15 ημέρες.

    Σε άλλη ερώτηση τι έχει να δηλώσει για το θέμα του κ. Ψωμιάδη, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ δήλωσε:"Ο κ. Ψωμιάδης έχει μια λαϊκή πολιτική καταγωγή, την οποία δεν πρέπει εύκολα να αγνοούν τα golden boys". Τέλος, ερωτώμενος εάν είναι ανοιχτές οι πόρτες του κόμματος του, απάντησε: Για όλο το κόσμο !

    [04] Πολιτική

    Σοσιαλιστική Διεθνής

    Ο Γ. Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη

    24/9/2008 8:48:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Στην Νέα Υόρκη βρίσκεται ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να προεδρεύσει της συνεδρίασης του ανώτατου οργάνου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, του Προεδρείου, το οποίο συνέρχεται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στο περιθώριο των εργασιών της 63ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού. Τα μέλη του Προεδρείου, 40 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και ηγέτες σοσιαλιστικών, σοσιαλδημοκρατικών και εργατικών κομμάτων από όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων οι Πρόεδροι της Σερβίας, της Παλαιστινιακής Αρχής, του Πακιστάν, του Ιράκ, της Χιλής, ο Καγκελάριος της Αυστρίας και ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, θα συζητήσουν για την πορεία των Στόχων της Χιλιετίας που έχει θέσει ο ΟΗΕ, την παγκόσμια οικονομική κρίση, τις εξελίξεις σε περιοχές έντασης όπως ο Καύκασος, η Μέση Ανατολή και η Βολιβία και θα θέσουν τις επόμενες πολιτικές προτεραιότητες της οργάνωσης.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να έχει και διμερείς συναντήσεις με πολλά από τα μέλη του Προεδρείου. Κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, με τον οποίο έχει προγραμματιστεί πρόγευμα εργασίας (Παρασκευή, 26/9), ενώ θα συμμετάσχει σε Συνέδριο που διοργανώνει (23-26/9) το Ίδρυμα του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον "Παγκόσμια Πρωτοβουλία", με θέμα την ενέργεια, την κλιματική αλλαγή, την φτώχεια και την παιδεία στην αναπτυσσόμενες χώρες.

    Στο Συνέδριο συμμετέχουν διεθνείς προσωπικότητες, όπως η Βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας, ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν αλλά και ο προκάτοχός του Τόνι Μπλερ, ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ. Παρεμβάσεις μέσω δορυφορικών συνδέσεων θα πραγματοποιήσουν κα οι δύο υποψήφιοι Πρόεδροι των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και Τζον ΜακΚέιν. Τις επόμενες ημέρες ο κ. Παπανδρέου θα πραγματοποιήσει ανοιχτή συγκέντρωση με την ελληνική ομογένεια (Παρασκευή 26/9), ενώ θα έχει και συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κκ Δημήτριο.

    [05] Οικονομία

    Υπουργείο Οικονομικών

    Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου

    24/9/2008 8:04:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στο τέλος Σεπτεμβρίου με τον μισθό του Οκτωβρίου θα καταβληθούν στους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΟΤΑ και λοιπών ΝΠΔΔ καθώς και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας οι νέες αυξημένες αποδοχές τους, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Οι αυξήσεις των αποδοχών προβλέπονται στην εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με την εισοδηματική πολιτική του 2008 που έχει υπογράψει ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Λέγκας. Ειδικότερα οι αυξήσεις και οι βασικοί μισθοί διαμορφώνονται ώς εξής: Ο βασικός μισθός των λειτουργών και υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΟΤΑ και λοιπών ΝΠΔΔ, καθώς και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας αυξάνεται επιπλέον κατά 2% από 1/10/2008, ενώ έχει ήδη αυξηθεί κατά 2,5% από 1/1/2008.

    Ετσι, ο κατώτατος βασικός μισθός, ο οποίος στο τέλος του 2007 ανερχόταν στα 651 ευρώ (για την κατηγορία Υ.Ε.), με την ενσωμάτωση του κινήτρου απόδοσης και την εφαρμογή της εισοδηματικής πολιτικής του 2008, ανέρχεται από 1/10/2008 σε 711 ευρώ, δηλαδή αυξάνεται κατά 9,2%. Αντίστοιχα ο κατώτατος μισθός για την κατηγορία Δ. Ε. αυξάνεται στα 830 ευρώ, για την κατηγορία Τ.Ε. στα 938 ευρώ και για την κατηγορία Π.Ε. στα 985 ευρώ.

    Παράλληλα, την Τετάρτη κατεβλήθη από το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς που ακολουθούν το ίδιο με το Δημόσιο συνταξιοδοτικό καθεστώς η σύνταξη Οκτωβρίου αυξημένη κατά επιπλέον 2%, όπως ορίζεται από την εισοδηματική πολιτική 2008. Οι συντάξεις που καταβάλλονται από το Δημόσιο, καθώς και από τους ασφαλιστικούς φορείς που ακολουθούν το ίδιο με το Δημόσιο συνταξιοδοτικό καθεστώς έχουν ήδη αυξηθεί κατά 3% από 1/1/2008.

    [06] Τεχνολογία

    Αστρονομία - Ρόιτερ και BBC

    Μειώνεται η «ασπίδα» που περιβάλλει το ηλιακό σύστημα

    24/9/2008 7:41:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο ηλιακός άνεμος - το σταθερό ρεύμα φορτισμένων υποατομικών σωματιδίων που εκπέμπεται από τον ήλιο - ο οποίος «φυσά» με ταχύτητα 1,5 εκατ. χιλιομέτρων την ώρα, εμφανίζει την μικρότερη ισχύ των τελευταίων πέντε δεκαετιών, μειώνοντας έτσι τη φυσική «ασπίδα» που περιβάλλει το ηλιακό μας σύστημα, σύμφωνα με την συνολική αξιολόγηση που έκαναν οι επιστήμονες στα δεδομένα 18 ετών που έστειλε το διαστημικό όχημα «Οδυσσέας», όπως αναφέρουν το πρακτορείο Ρόιτερ και το BBC.

    Το γεγονός αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να έχει συνέπειες για όλο το ηλιακό σύστημα, σε μια απόσταση δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων στο διάστημα, καθώς η αποδυνάμωση των ηλιακών ανέμων ισοδυναμεί με μείωση της ισχύος της «ασπίδας» έναντι της εν δυνάμει βλαβερής γαλαξιακής κοσμικής ακτινοβολίας. Ο ηλιακός άνεμος δημιουργεί μια μεγάλη προστατευτική σφαίρα, την ηλιόσφαιρα, γύρω από το ηλιακό μας σύστημα, η οποία αποτελεί και το «σύνορο» με το διαστρικό χώρο.

    Οι μετρήσεις του «Οδυσσέα» δείχνουν ότι η ισχύς του ανέμου έχει πέσει κατά 20-25% από τα μέσα της δεκαετίας του ΄90, ενώ η θερμοκρασία έχει μειωθεί κατά 13%. Καθώς ο ηλιακός άνεμος (που «μεταφέρει» το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου) γίνεται πιο αδύναμος, η ηλιόσφαιρα μικραίνει επίσης σε μέγεθος και ισχύ, επιτρέπονται μεγαλύτερο τμήμα της κοσμικής ακτινοβολίας (υπερυψηλής ενέργειας ηλεκτρόνια και πρωτόνια που διαπερνούν με τρομακτική ταχύτητα το διαστρικό χώρο και προέρχονται από μακρινές εκρήξεις αστεριών) να φθάσουν στο εσωτερικό του ηλιακού μας συστήματος.

    Οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι οι άνθρωποι δεν έχουν κάτι να φοβούνται, καθώς συνεχίζουν να προστατεύονται από το μαγνητικό πεδίο που περιβάλλει τη Γη. Αντίθετα, το γεγονός είναι ανησυχητικό για τους αστροναύτες που χρειάζονται πρόσθετη προστασία, καθώς και για τα ηλεκτρονικά των δορυφόρων.

    Η εξασθένηση του ηλιακού ανέμου, που δημιουργείται στην καυτή εξωτερική ατμόσφαιρα του ήλιου, είναι διαφορετικό φαινόμενο από τον 11ετή κύκλο των ηλιακών κηλίδων, που επίσης εμφανίζουν χαμηλή δραστηριότητα, αλλά σχετίζεται με αυτό.

    Ο «Οδυσσέας» -που κατασκευάσθηκε από τη γερμανική Astrium- είναι κοινή αποστολή της NASA και της ευρωπαϊκής ESA, το οποίο εκτοξεύθηκε το 1990 και είναι το πρώτο που έχει μελετήσει τους πόλους του ήλιου. Μετά από σχεδόν 18 χρόνια, έχει ξεπεράσει κατά τέσσερις φορές την αρχικά προγραμματισμένη διάρκεια της αποστολής του και πρόκειται σε ένα-δύο μήνες να την ολοκληρώσει, καθώς ο εξοπλισμός του εμφανίζει σοβαρά προβλήματα και σύντομα θα χάσει επαφή με τη Γη.

    Επιβεβαιώσεις των στοιχείων του «Οδυσσέα» αναμένονται από το διαστημόπλοιο «Βόγιατζερ», που εκτοξεύθηκε στη δεκαετία του ΄70 και πλέον έχει φθάσει στα σύνορα της ηλιόσφαιρας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 24 September 2008 - 20:50:01 UTC