Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 48ωρο διαβουλεύσεων
  • [02] Η οικονομία στο επίκεντρο
  • [03] ΕΦΕΤ: ''Δεν έχει εισαχθεί στην Ελλάδα γάλα από Κίνα''
  • [04] Queuing for Fuel
  • [05] Ε.Ε: Από το 2011 και… φώτα ημέρας στα οχήματα
  • [06] Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης του Οικουμενικού Πατριάρχη
  • [07] Αύξηση των τιμών κατά 2 δολάρια το βαρέλι
  • [08] Στον εισαγγελέα ο 36χρονος συζυγοκτόνος
  • [09] Σχέδιο εκτόνωσης της "χρηματοοικονομικής υπερέντασης"
  • [10] Επεμβατική καρδιολογία: Τελευταίες εξελίξεις
  • [11] Λιποθύμησε ο μάρτυρας
  • [12] Μωρό από την ...κατάψυξη
  • [13] Προειδοποίηση για "επέλαση" υπερ-μικροβίων
  • [14] Βραβείο σε Έλληνα ερευνητή
  • [15] Άστρο-γίγας
  • [16] Χημικός ...ισημερινός
  • [17] Στο ΣτΕ η Νομαρχία Δυτικής Αττικής
  • [18] Δεν μεταδόθηκε από μετάγγιση αίματος το AIDS
  • [19] Καταγγελίες Αλαβάνου για "Κρητικό Βατοπαίδι"
  • [20] Κυβερνητικές αποστάσεις από τις δηλώσεις Κεφαλογιάννη
  • [21] Ξεκινά η δίκη Άλεξ την Πέμπτη
  • [22] Κινητοποιήσεις εργαζομένων
  • [23] ΑΣΕΠ για τα υπουργεία Οικονομίας και Μακεδονίας
  • [24] Πάτρα: Αντιδράσεις για την αύξηση των διοδίων
  • [25] "Όχι" της Λίβνι στο Ιράν
  • [26] Καναδάς: Ένοπλος 16χρονος αποπειράθηκε να πάρει ομήρους
  • [27] Συνάντηση Ράις-Λαβρόφ
  • [28] Ισραήλ: Κριτική T. Λίβνι στο Ιράν
  • [29] Ολυμπιακή: κινητοποιήσεις και κυβερνητικές δηλώσεις
  • [30] Ανακοινώθηκε η μελέτη για το Ασφαλιστικό
  • [31] Το "Οπορτούνιτι" σε νέες περιπέτειες
  • [32] Εξωσωματική γονιμοποίηση: Μέθοδος υαλοποίησης

    [01] Πολιτική

    Κρίσιμη η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

    48ωρο διαβουλεύσεων

    24/9/2008 12:19:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/9/2008 6:34:48 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Στην ομιλία του πρωθυπουργού κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ την Παρασκευή επικεντρώνεται το πολιτικό ενδιαφέρον. Ο κ. Καραμανλής αναμένεται να δώσει το στίγμα της τακτικής που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα. Κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές ωστόσο, επιμένουν στην ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών.

    Παρεμβάσεις στελεχών

    Με το βλέμμα στραμμένο στην συνεδρίαση της ΚΕ την Παρασκευή και στόχο να πέσουν οι τόνοι της εσωκομματικής αντιπαράθεσης, στελέχη της κυβερνητικής παράταξης προσβλέπουν στις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, προκειμένου να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα των τελευταίων ημερών.

    Την ίδια ώρα, κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές επιμένουν στην ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών.

    Είναι ενδεικτική η απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου μετά την συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος ερωτηθείς για το αν θα υπάρξουν διαγραφές ανταρτών σημείωσε ότι δεν υπάρχουν αντάρτες στη ΝΔ, ενώ αναφερόμενος στη στάση του κου Τατούλη είπε ότι είναι βουλευτής και αγωνίζεται μαζί με άλλους βουλευτές για να στηριχτεί το κυβερνών κόμμα στην πορεία του.

    "Είναι άλλο να λες την άποψή σου και άλλο να αναφέρεσαι σε αντάρτες. Είμαστε ένα ελεύθερο, δημοκρατικό Κόμμα που καθένας μπορεί να έχει την άποψή του και να την εκφράζει ελεύθερα", τόνισε.

    "Ο πρωθυπουργός, όπως σε κάθε συνεδρίαση της Κ.Ε, θα ακούσει όλες τις τοποθετήσεις. Είναι μια συνεδρίαση όπου θα ακουστούν οι απόψεις των μελών επισήμανε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος.

    Χθες ο Υπουργός Άμυνας έκανε λόγο για την ανάγκη διορθωτικών κινήσεων και προσδιόρισε την συνεδρίαση της ΚΕ ως βήμα διάλογου αλλά και λήψης αποφάσεων.

    Η Κεντρική Επιτροπή θα πάει μια χαρά κι όλα τα μελή θα λάβουν το λόγο, εφόσον το θελήσουν. Οι διαφορετικές απόψεις είναι υγεία, τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης, υπογραμμίζοντας ότι η ο κ. Μεϊμαράκης με τις απόψεις που εξέφρασε έκανε μια εποικοδομητική κριτική.

    Ο πρωθυπουργός ήδη αναπτύσσει πρωτοβουλίες. Μέσα στην τετραετία θα γίνει οπωσδήποτε ανασχηματισμός, η Ν.Δ. έχει πάγκο και κάνεις δεν είναι αναντικατάστατος, επεσήμανε μιλώντας κρατικό ραδιόφωνο ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Μαργαρίτης Τζήμας, συμπληρώνοντας ότι η Κ.Ο. της Ν.Δ. είναι συμπαγής και ο κάθε βουλευτής έχει τον δικό του τρόπο έκφρασης.

    Εν τω μεταξύ, με σημερινές του δηλώσεις ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης διαψεύδει τα περί επικείμενης προσχώρησής του στο ΛΑΟΣ.

    "Έχω πει πολλές φορές ότι ανήκω στο λαό. Σε κανέναν άλλον. Είναι ποτέ δυνατόν να προδώσω αυτόν το λαό που επί 28 χρόνια με βγάζει νικητή; Μετά από τόσα νικηφόρα χρόνια με τη Νέα Δημοκρατία, θα είμαι ο τελευταίος που θα εγκαταλείψει τον Καραμανλή. Αγωνίζομαι για την 3η τετραετία του Κώστα Καραμανλή και θα καταφέρουμε να κερδίσουμε πάλι, για το καλό του τόπου", είπε.

    Την συνεδρίαση της ΚΕ θα ακολουθήσει στις αρχές του επόμενου μήνα η σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ σήμερα συνεδρίασε το Διαγραμματιακό Όργανο της ΝΔ.

    Πολύ σημαντική χαρακτήρισε τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την Παρασκευή, ο Γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης, σε δηλώσεις του πριν τη σημερινή συνεδρίαση του Διαγραμματειακού συντονιστικού οργάνου του κόμματος.

    Επιδιώκουμε την ανασύνταξη των δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα με σκοπό να δουλέψουμε πιο αποφασιστικά και πιο αποτελεσματικά για τα προβλήματα των πολιτών, τόνισε ο κ.Ζαγορίτης, ο οποίος σε ερώτηση για το αναμένονται διαφοροποιήσεις απάντησε ότι πάντοτε τα στελέχη εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους και στην Κεντρική Επιτροπή και στα άλλα όργανα.

    Ερωτηθείς σχετικά με αντάρτες στο κόμμα, ο Γραμματέας της ΝΔ απάντησε ότι δεν υπάρχουν αντάρτες, υπάρχουν γνώμες τις οποίες ακούμε με μεγάλη προσοχή, ακόμη και όταν διαφωνούμε κι ακόμη κι όταν είναι σε λάθος κατεύθυνση τις σεβόμαστε.

    Σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μεϊμαράκη, ο κ. Ζαγορίτης δήλωσε ότι κάθε καλοπροαίρετη παρατήρηση είναι αποδεκτή και μελετάται. Πρόσθεσε ότι η λειτουργία του κόμματος συνεχίζεται αδιάλειπτα τα τελευταία χρόνια και με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη Γραμματέα και με τον ίδιο και απόδειξη είναι οι εκλογικές επιτυχίες.

    [02] Οικονομία

    Η οικονομία στο επίκεντρο

    24/9/2008 2:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/9/2008 6:24:51 μμ)

    Πολύ σοβαρή χαρακτήρισε την κατάσταση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ενημερώνοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις δραματικές εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία. Ο κ. Προβόπουλος εξέφρασε πάντως την εκτίμηση ότι μετά το πρώτο τρίμηνο του 2009 η κρίση θα αρχίσει να υποχωρεί. Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα δεν κρύβει την ανησυχία της για τα επιπλέον βάρη που θα κληθούν να σηκώσουν τα υπερχρεωμένα ελληνικά νοικοκυριά από τα πάσης φύσεως δάνεια. Καθώς το τραπεζικό χρήμα γίνεται καθημερινά ακριβότερο, ειδικοί συμβουλεύουν πώς μπορούν οι δανειολήπτες να μειώσουν τις μηνιαίες δόσεις.

    Σημείο αντιπαράθεσης

    Η οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο του θερμού πολιτικού κλίματος.

    O υπουργός Οικονομίας μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή τόνισε ότι το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2009, εξασφαλίζει συνέχεια, συνέπεια και ευελιξία προκειμένου να μην μπει η χώρα σε νέες περιπέτειες,.

    Για μία ακόμη φορά ο κ. Αλογοσκούφης διευκρίνισε ότι οι προσαρμογές που θα γίνουν σε μία ιδιαίτερα αρνητική διεθνή συγκυρία θα έχουν βασικό στόχο την ανακούφιση των χαμηλότερων οικονομικών τάξεων.

    Η κυβέρνηση έχει χάσει την αξιοπιστία της, αντέτεινε η Λούκα Κατσέλη, ενώ απαντώντας ο κ.Αλογοσκούφης ζήτησε από το ΠΑΣΟΚ να κάνει την αυτοκριτική του.

    Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για την ακρίβεια στην αγορά εξαπέλυσε και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, προτείνοντας ταυτόχρονα επιβολή πλαφόν στην τιμή βενζίνης κατά 11 λεπτά φθηνότερη απ ότι πωλείτε σήμερα και μείωση κατά 7,5% των τιμολογίων της ΔΕΗ.

    Η αύξηση του κόστους χρήματος επηρεάζει άμεσα τους δανειολήπτες που έχουν στεγαστικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο.

    Συμφέρουσες λύσεις δεν υπάρχουν καθώς και η μεταφορά πλέον κοστίζει. Η δόση για στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ 15 ετών και επιτόκιο 6,5% από 1.306 ευρώ μπορεί να πέσει στα 893 ευρώ αν επιμηκυνθεί η περίοδος εξόφλησης κατά 10 χρόνια. Το όφελος 473 ευρώ το μήνα αλλά το συνολικό κόστος του δανείου αυξάνεται κατά 32.820 ευρώ (όσο το 1/5 του δανείου)

    Ταυτόχρονα υπάρχουν κι άλλες λύσεις που μειώνουν τη μηνιαία δόση αλλά αυξάνουν το ρίσκο για έναν δανειολήπτη. Αυτές είναι να προσημειώσει το ακίνητο ή οικόπεδο ή ακόμα και να δεσμεύσει επενδύσεις του σε μετοχές, ομολόγα, αμοιβαία.

    Αν το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν είναι παροδικό τότε μπορούν να ζητήσουν από την τράπεζα "πάγωμα" των δόσεων για 12 μήνες με αύξηση όμως της διάρκειας του δανείου

    Έξυπνη λύση για στεγαστικά δάνεια είναι και η μετατροπή του επιτοκίου σε αυτό του ελβετικού φράγκου που είναι έως και 2% χαμηλότερο ..... αλλά υπάρχει και ο συναλλαγματικός κίνδυνος.

    [03] Κοινωνία

    ΕΦΕΤ: ''Δεν έχει εισαχθεί στην Ελλάδα γάλα από Κίνα''

    24/9/2008 5:58:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/9/2008 6:26:43 μμ)

    Δεν έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα από την Κίνα δηλώνει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τα περιστατικά ύπαρξης μελαμίνης σε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα προέλευσης Κίνας και εξηγεί ότι η εισαγωγή γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων σε εδάφη κρατών-μελών της ΕΕ δεν επιτρέπεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που έχει την αρμοδιότητα ελέγχου στις πύλες εισόδου της χώρας για τις εισαγωγές από χώρες έκτος ΕΕ, από τους μέχρι τώρα ελέγχους, προκύπτει ότι δεν έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα από την Κίνα, αναφέρει ο ΕΦΕΤ.

    Επίσης σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, με βάση τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, που είναι αρμόδιος για τα βρεφικά γάλατα 1ης και 2ης βρεφικής ηλικίας, δεν έχει υπάρξει εκτελωνισμός ή γνωστοποίηση κυκλοφορίας στην Ελληνική αγορά τέτοιων προϊόντων.

    Ο ΕΦΕΤ έχει αποστείλει έγγραφα τόσο προς τη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και ΕΦΚ (19η Διεύθυνση) Τελωνιακών Διαδικασιών όσο και προς το Γενικό Χημείο του Κράτους (Διεύθυνση Τροφίμων) για ενημέρωση και την αποστολή στοιχείων όσον αφορά την ενδεχόμενη εισαγωγή από Κίνα σύνθετων τροφίμων που μπορεί να περιέχουν γάλα.

    Επίσης, ο ΕΦΕΤ δηλώνει ότι διενήργησε στοχευμένους ελέγχους τόσο σε επιχειρήσεις μαζικής εστίασης (Κινέζικα εστιατόρια) σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα όσο και σε καταστήματα λιανικής πώλησης Κινέζικων προϊόντων, όσον αφορά τον εντοπισμό των ανωτέρω προϊόντων. Όλοι οι έλεγχοι ήταν αρνητικοί, δεν βρέθηκαν δηλαδή γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα προέλευσης Κίνας ενώ στα πλαίσια και της συνεργασίας του με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί το συγκεκριμένο θέμα. Αναμένεται δε να παραβρεθεί σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιείται στις 25/09/2008 στις Βρυξέλλες.

    Ο ΕΦΕΤ ενημερώνει ότι όλα τα τρόφιμα που διακινούνται στη χώρα υποχρεούται να φέρουν επισήμανση στην ελληνική γλώσσα.

    Παγκόσμια κινητοποίηση λόγω τοξικής μελαμίνης

    Τουλάχιστον 12 χώρες, από την Ινδονησία μέχρι την Κολομβία, απαγόρευσαν τα κινεζικά γαλακτοκομικά προϊόντα, λόγω του σκανδάλου με το επιμολυσμένο με μελαμίνη γάλα. Ωστόσο οι Κινέζοι αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν πως η κατάσταση πλέον είναι υπό έλεγχο. Διατροφικός συναγερμός έχει ξεσπάσει και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τρόφιμα που εισήχθησαν από την Κίνα καθώς υπάρχει πιθανότητα να εμπεριέχουν τοξική μελαμίνη. Η Ε.Ε ζήτησε από τις τελωνειακές αρχές των κρατών μελών να εντείνουν τους ελέγχους στις εισαγωγές τροφίμων και προϊόντων όπως το ψωμί και οι σοκολάτες για να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία. Ζήτησε ακόμη να τεθούν σε επαγρύπνηση οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές και να αυξηθούν οι έλεγχοι στην αγορά τροφίμων. Στην Ασία, αναστατωμένοι οι γονείς σε πολλές χώρες, σπεύδουν στα νοσοκομεία με τα παιδιά τους, για το ενδεχόμενο να έχουν αρρωστήσει από την κατανάλωση γάλακτος που έχει επιμολυνθεί με μελαμίνη. Παρά τις διαβεβαιώσεις Κινέζων αξιωματούχων, ότι όλα πλέον είναι υπό έλεγχο, τουλάχιστον 12 χώρες απαγόρευσαν την διάθεση κινεζικών γαλακτοκομικών προϊόντων.

    Τουλάχιστον 53.000 παιδιά αρρώστησαν στην Κίνα, στη μεγάλη πλειοψηφία τους μωρά κάτω των δύο ετών. Από τον Καναδά μέχρι την Αυστραλία, και άλλα προϊόντα, όπως μπισκότα και γιαούρτι, εξετάζονται πλέον εξονυχιστικά. Ακόμη και μεγάλες εταιρίες τροφίμων παρασύρονται πια στη δίνη του σκανδάλου από τις φήμες που κυκλοφορούν για μολυσμένα προϊόντα.

    Στη Βρετανία, η μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων τροφίμων της χώρας Tesco ανακοίνωσε σήμερα ότι αποσύρει τις καραμέλες κινεζικής προέλευσης, για προληπτικούς λόγους".

    Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον τέσσερα παιδιά πέθαναν από πέτρες στα νεφρά στην Κίνα, κατά το τελευταίο διατροφικό σκάνδαλο. Από πέρυσι, όμως, έχουν ενταθεί οι έλεγχοι, όπως διαβεβαιώνει το Πεκίνο, αφού βρέθηκαν μολυσμένα με μελαμίνη παιχνίδια, οδοντόκρεμες, φαρμακευτικές ουσίες και ζωοτροφές. Την ίδια ώρα το Πεκίνο διαβεβαιώνει πως από πέρυσι, έχουν ενταθεί οι έλεγχοι, αφού βρέθηκαν μολυσμένα με μελαμίνη παιχνίδια, οδοντόκρεμες, φαρμακευτικές ουσίες και ζωοτροφές.

    Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έδωσε στη δημοσιότητα η κινεζική κυβέρνηση τα γάλατα σε υγρή μορφή που έχουν παραχθεί στη χώρα μετά τις 14 Σεπτεμβρίου δεν περιέχουν μελαμίνη.

    [04] Petrol-stations Running out of Petrol

    Queuing for Fuel

    24 Σεπ 2008 11:13:00

    Sources: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105.8

    Hundreds of motorists are queuing at petrol stations since early morning fearing that continuing customs officers strike will cause fuel shortages. According to Petrol Station Owners Federation said that only 25% of Attika petrol-stations have unleaded petrol and diesel, warning that petrol stations in Attika will run out of petrol till afternoon if the strike continues. In Thessaloniki about 85% of petrol stations have run out of fuel while no serious problems have been reported in the rest of the country. On their part, customs officers stated determined to go on with their strike, however, they have proposed a meeting with Finance Minister. In the meantime, the market has started facing shortage in frozen and fresh products without a serious impact on its smooth operation. Thousands of lorries remain immobilized at Evzoni Kilkis station - on Greece-FYROM borders- while customs stations in Central and West Macedonia are also closed. At Evzoni Kilkis customs station, drivers and passengers, who had not been informed on the customs officers strike, have been waiting on FYROM territory where cars and lorries have formed 3 and 4 isle queues since Monday morning. The situation is not as bad on the Greek territory side of the customs station, however, there is tension as lorry drivers transporting perishable products are requesting customs clearance. In Thessaloniki, customs clearance is carried out only for fuel going to hospitals, the Armed Forces and means of mass transport.

    State Minister, Th. Roussopoulos called on strikers to considered the problems they are causing. He underlined that the government respects different views and competent ministries are holding talks to reach a solution which will not have an impact on the economy. In an interview with NET 105.8, the general secretary of the Customs Officers Federation Yianna Hronopoulou said that the field is open for a dialogue with the political leadership and they are meeting with Economics undersecretary, Antonis Bezas on Thursday.

    Translated by Chrisanthi Sarantis

    [05] Τεχνολογία

    Βρυξέλλες

    Ε.Ε: Από το 2011 και φώτα ημέρας στα οχήματα

    24/9/2008 7:25:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με στόχο την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε, σήμερα, στις Βρυξέλλες, οδηγία με την οποία όλα τα νέα μηχανοκίνητα οχήματα θα είναι, από το 2011, εφοδιασμένα με φώτα ημέρας. Τα ειδικά αυτά φώτα θα ενεργοποιούνται αυτόματα με την εκκίνηση της μηχανής και εκτιμάται ότι με τη χρήση τους θα βελτιωθεί η ορατότητα στους ευρωπαϊκούς δρόμους. Παράλληλα, η ενεργειακή κατανάλωση αυτών των προβολέων θα είναι μειωμένη σε σχέση με τα παραδοσιακά φώτα διασταύρωσης.

    Η οδηγία προβλέπεται ότι θα τεθεί σε ισχύ στις 7 Φεβρουαρίου 2011 για όλα τα νέου τύπου ιδιωτικής χρήσης οχημάτων και τα μικρά φορτηγά διανομής, ενώ για τα φορτηγά και τα λεωφορεία οι νέοι κοινοτικοί κανόνες θα ισχύσουν 18 μήνες αργότερα, δηλαδή από τον Αύγουστο του 2012.

    [06] Κόσμος

    Ε.Ε - Βέλγιο

    Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης του Οικουμενικού Πατριάρχη

    24/9/2008 7:14:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τουρκία, Κύπρος, Χάλκη, τα προβλήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και η προσήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη στο διάλογο ανάμεσα σε θρησκείες και πολιτισμούς, ήταν τα θέματα που εθίγησαν κατά την συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά την ομιλία του στην Ολομέλεια του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο κ. Βαρθολομαίος.

    Στη συνέντευξη παρίστατο κι ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Χανς Γκερτ Πέτερινγκ.

    Τη θέλησή του για την ένταξη της Τουρκίας "ως πλήρους μέλους" στην Ε.Ε εξέφρασε ο Πατριάρχης απαντώντας σε ερώτηση για το τι είδους σχέση με την Ε.Ε ο ίδιος θα έβλεπε για την Τουρκία κι αν μία προνομιακή σχέση θα ήταν προτιμότερη.

    "Πρόκειται για μία πολιτική ερώτηση", είπε ο Πατριάρχης και πρόσθεσε:

    "Ως κάτοικος της Τουρκίας, αυτό που θα επιθυμούσα εγώ, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία του τουρκικού λαού, είναι η ένταξη της χώρας μας ως πλήρους μέλους στην Ε.Ε, υπό τον όρο ότι θα τηρηθούν τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις που ισχύουν για κάθε υποψήφια χώρα ".

    Από γεωγραφικής πλευράς, ανέφερε στη συνέχεια, η Τουρκία ευρίσκεται στο μεταίχμιο της Ασίας και της Ευρώπης. "Είναι μία χώρα- γέφυρα μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, Δύσεως και Ανατολής, μεταξύ χριστιανισμού κα μουσουλμανισμού. Έχει υιοθετήσει το κοσμικό κράτος που προβλέπει το σύνταγμα της χώρας. Επιθυμεί να εισέλθει στην Ε.Ε μετά τις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει έως τα τώρα. Πρέπει να πω ότι παρά τα βήματα που έχει κάνει μέχρι τώρα, υπολείπονται ακόμα πολλά για τον πλήρη εκδημοκρατισμό, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαίτερα των θρησκευτικών ελευθεριών", πρόσθεσε.

    Ο κ. Βαρθολομαίος ανέφερε ότι το γεγονός ότι ο πληθυσμός της Τουρκίας είναι κατ εξοχήν μουσουλμανικός δεν θα πρέπει να θεωρείται ως κώλυμα.

    Η συνύπαρξη ανθρώπων, διαφόρων θρησκευτικών πεποιθήσεων και πολιτισμικών καταβολών, είναι αμοιβαίος εμπλουτισμός, είπε.

    Αναφερόμενος στα πολλά εκατομμύρια μουσουλμάνων σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε ότι "η ύπαρξη του Ισλάμ στην Ευρώπη είναι μία πραγματικότητα. Αυτό που θέλουμε από τους αδελφούς μας μουσουλμάνους είναι να ενσωματώνονται, διατηρώντας την ταυτότητά τους και την ιδιοπροσωπία τους και να μην ζουν γκετοποιημένοι. Εμείς δε οι χριστιανοί, που είμαστε πλειοψηφία, θα πρέπει να τους αγκαλιάζουμε με αγάπη και αδελφοσύνη".

    Με άλλο ερώτημα ζητήθηκε από τον Πατριάρχη και από τον κ. Πέτερινγκ να τοποθετηθούν σε σχέση με τις νέες διαπραγματεύσεις, που έχουν ξεκινήσει για την Κύπρο.

    Ο κ. Βαρθολομαίος δήλωσε ότι θα απαντήσει ως θρησκευτικός αρχηγός και μόνο, αφήνοντας την πολιτική πλευρά στον κ. Πέτερινγκ.

    Εξέφρασε δε την ευχή "να επιτύχουν πλήρως οι διαπραγματεύσεις, ώστε να λυθεί το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου που, δυστυχώς, έχει αφάνταστα ζημιώσει και το Πατριαρχείο και την ελληνική ορθόδοξη μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη. Εάν σήμερα το ποίμνιό μας εκεί έχει συρρικνωθεί και ελαττωθεί κατά τρόπο ανησυχητικό, αυτό οφείλεται, εν πολλοίς, στο κυπριακό πρόβλημα". Ο Χ. Πέτερινγκ δήλωσε ότι από νομικής πλευράς το σύνολο της νήσου Κύπρου είναι μέλος της Ε.Ε, παρ όλο που γνωρίζουμε ότι στην ουσία είναι μόνο το ελληνοκυπριακό τμήμα.

    Και πρόσθεσε:

    "Ελπίζουμε να υπάρξει λύση και να αναγκαστεί κάποια μέρα η Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της για την Κύπρο. Αυτό δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί και παραμένει εμπόδιο στις σχέσεις Ε.Ε και Τουρκίας"

    Σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο κ .Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στο θέμα του Οικοτροφείου στην Πριγκηπόννησο, για το οποίο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο ομόφωνα το εδικαίωσε. Εξήγησε ότι υπάρχει ακόμα εκκρεμότητα και για 24 άλλα ιδρύματα και εφ όσον εξαντληθούν όλες οι νόμιμες προσφυγές στη χώρα, θα καταφύγουν και πάλι στο ΕΔΑΔ.

    Αναφέρθηκε τέλος στην Σχολή της Χάλκης υπογραμμίζοντας ότι για την Τουρκία που επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ θα ήταν "μεγάλο πλεονέκτημα και τιμή το να έχει στο έδαφός της το Κέντρο της Ορθοδοξίας". "Το Πατριαρχείο για να ζήσει", είπε, "χρειάζεται στελέχη και όταν δεν έχει τη δυνατότητα να τα μορφώσει και να τα προετοιμάσει, δημιουργεί κινδύνους και για το παρών και το μέλλον του Πατριαρχείου. Εάν ήρχοντο φοιτητές θεολογίας από διάφορα μέρη του κόσμου να σπουδάσουν θεολογική και κατόπιν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους λέγοντας ότι σπούδασαν σε μία μουσουλμανική χώρα με όλες τις ελευθερίες, θα ήταν μεγάλο κέρδος για την Τουρκία".

    [07] Οικονομία

    Διεθνείς αγορές πετρελαίου

    Αύξηση των τιμών κατά 2 δολάρια το βαρέλι

    24/9/2008 6:57:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ανοδική τάση και αύξηση περίπου 2 δολαρίων το βαρέλι παρουσιάζει η τιμή του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές σήμερα, καθώς η ανησυχίες σχετικά με την προμήθεια των ΗΠΑ με καύσιμα και οι ενδείξεις για μείωση της παραγωγής εκ μέρους του ΟΠΕΚ τον τρέχοντα μήνα, ξεπέρασαν σε σπουδαιότητα το αμερικανικό σχέδιο διάσωσης του χρηματοοικονομικού τομέα των ΗΠΑ.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού παρουσίαζε αύξηση κατά 1,79 δολάρια το βαρέλι και βρισκόταν στα 108,40 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχε "πιάσει" τα 100,10 δολάρια.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ -παράδοσης Νοεμβρίου- παρουσίαζε αύξηση κατά 1,80 δολάρια και είχε ανέλθει στα 104,88 δολάρια το βαρέλι.

    Εξάλλου, τα εβδομαδιαία στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ για τα αμερικανικά αποθέματα, που θα δοθούν αργότερα -μέσα στην ημέρα- στη δημοσιότητα, αναμένεται να δείξουν μείωση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια -θα πρόκειται για την 5η συνεχόμενη εβδομαδιαία μείωση- εξαιτίας των προβλημάτων που προκάλεσε ο τυφώνας "Άικ" σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ρόιτερ.

    [08] Κοινωνία

    Είχε σταματήσει να παίρνει τα φάρμακά του

    Στον εισαγγελέα ο 36χρονος συζυγοκτόνος

    24/9/2008 6:42:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε σήμερα ο 36χρονος δάσκαλος Μουσικής, ο οποίος, ύστερα από πολύωρη ανάκριση, ομολόγησε ότι σκότωσε, με αποτρόπαιο τρόπο, την επίσης 36χρονη σύζυγό του, στη Φιλοθέη. Όπως δε, δήλωσε ο δράστης, αιτία του εγκλήματος ήταν οι συνεχείς ενδοοικογενειακές συγκρούσεις, που είχαν με το θύμα, τον τελευταίο καιρό.

    Από την προανάκριση προέκυψε ότι το απόγευμα της 15ης Σεπτεμβρίου ο 36χρονος σκότωσε στο σπίτι τους τη σύζυγό του, η οποία ήταν επίσης μουσικός και στη συνέχεια προσπάθησε αρχικά να τη θάψει στον κήπο, αλλά άλλαξε γνώμη και μετέφερε το πτώμα στην Παιανία, όπου το πέταξε σε κάδο απορριμμάτων.

    Αμέσως μετά, πήγε στα πεθερικά του και τους είπε ότι μάλωσε με τη σύζυγό του, εκείνη κατέβηκε από το αυτοκίνητο και εξαφανίστηκε. Ακολούθως, μετέβη στο σπίτι του, όπου ζήτησε από τη μητέρα του να κρατήσει τα δυο παιδιά τους, ηλικίας 15 μηνών και 5 μηνών και πήγε στο κοντινό πάρκο "Πικιώνη", όπου έσκαψε ένα λάκκο. Την επόμενη μέρα το πρωί, πήγε πάλι στην Παιανία, πήρε το πτώμα της συζύγου του από τον κάδο, στον οποίο το είχε πετάξει, και το μετέφερε στο πάρκο της Φιλοθέης, όπου το έθαψε.

    Την άλλη μέρα το πρωί, αφού έριξε τσιμέντο στο λάκκο, εμφανίστηκε στο αστυνομικό τμήμα και δήλωσε εξαφάνιση. Από την αρχή, όμως, θεωρήθηκε ύποπτος και χθες κλήθηκε για εξέταση, κατά την οποία ομολόγησε. Ισχυρίστηκε ότι του επιτέθηκε η σύζυγός του με μαχαίρι, αλλά την αφόπλισε και όταν αυτή συνέχισε να του επιτίθεται, τη χτύπησε με σίδερο στο κεφάλι.

    Από την ιατροδικαστική εξέταση προέκυψε ότι ο θάνατος της γυναίκας επήλθε από πνιγμό. Για το λόγο αυτό, ο δράστης ισχυρίστηκε ότι, μετά το χτύπημα, την έβαλε στη μπανιέρα για να τη συνεφέρει, αλλά του γλίστρησε και έπεσε στο νερό με αποτέλεσμα να πνιγεί.

    Ο 36χρονος, σύμφωνα με την Αστυνομία, έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα, αλλά εδώ και δύο χρόνια είχε σταματήσει να παίρνει τα φάρμακά του.

    [09] Οικονομία

    Σχέδιο εκτόνωσης της "χρηματοοικονομικής υπερέντασης"

    24/9/2008 6:37:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/9/2008 6:59:21 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ

    Στην αμερικανική γερουσία, όπου σήμερα συζητείται το σχέδιο διάσωσης του χρηματοοικονομικού συστήματος των ΗΠΑ, είναι στραμμένο το διεθνές ενδιαφέρον. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) Μπεν Μπερνάνκι και ο υπουργός Οικονομίας Χένρι Πόλσον επισήμαναν τις τρομερές συνέπειες μιας ενδεχόμενης αποτυχίας να κινηθεί ταχύτατα το σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης, που προβλέπει την εξαγορά "τοξικών χρεών", αξίας εκατοντάδων εκατ. δολαρίων. Οι παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές βρίσκονται υπό "ιδιόμορφη υπερένταση" και απειλούν την ήδη εξασθενημένη αμερικανική οικονομία, ο Μπεν Μπερνάνκι. Όμως ρεπουμπλικάνοι και δημοκρατικοί γερουσιαστές, για να εγκρίνουν το σχέδιο απαιτούν να αποδοθούν και ευθύνες σε όσους οδήγησαν την οικονομία στην σημερινή κατάσταση. Την ίδια ώρα, η ΕΕ δεν κρύβει την ανησυχία της. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Χοακίν Αλμούνια προειδοποίησε ότι η κρίση στις χρηματαγορές αγγίζει πια την πραγματική οικονομία.

    Μπερνάνκι: Έκκληση για επείγουσα δράση

    Οι αρχιτέκτονες του σχεδίου διάσωσης του χρηματοοικονομικού συστήματος των ΗΠΑ, ύψους 700 δισ. δολαρίων (το οποίο περιλαμβάνει εξαγορά από το αμερικανικό δημόσιο "αδιάθετων στοιχείων του ενεργητικού" τραπεζικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ --ιδίως ακινήτων) προσπάθησαν να αποτρέψουν την αντίθεση του αμερικανικού Κογκρέσου.

    Ερωτηθείς ο Αμερικανός υπουργός Οικονομίας Χένρι Πόλσον, από γερουσιαστή, για το "πώς θα δικαιολογηθεί από τους αμερικανούς φορολογούμενους μια τέτοια απόφαση", είπε ότι "κάθε επιχείρηση ή τράπεζα που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ, ή συνεργάζεται με Αμερικανούς πελάτες, είναι σημαντικοί για να μην πάθει ασφυξία το πιστωτικό μας σύστημα και να συντηρείται η λειτουργία των αγορών μας", τόνισε.

    Ο Πόλσον δήλωσε πως η "θύελλα" των αγορών έχει ήδη κινηθεί μέσα στην ευρύτερη οικονομία των ΗΠΑ. Όπως σημείωσε "πρέπει, τώρα, να πάρουμε περαιτέρω αποφασιστική δράση για να αντιμετωπίσουμε καίρια και εκτενώς την αιτία αυτής της θύελλας".

    "Η δράση του Κογκρέσου είναι επείγουσα προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να αποτραπούν, σε διαφορετική περίπτωση, οι πολύ σημαντικές συνέπειες για τις χρηματαγορές μας και την οικονομία μας" τόνισε από την πλευρά του ο Μ. Μπερνάνκι.

    "Η όξυνση της χρηματοοικονομικής υπερέντασης τις τελευταίες εβδομάδες, η οποία θα κάνει τους δανειστές ακόμα πιο προσεκτικούς σε ό,τι αφορά την επέκταση των δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό περαιτέρω ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη" σημειώνει ο Μπερνάνκι στα σημεία που διανεμήθηκαν στα μέλη της Μικτής Οικονομικής Επιτροπής του Κογκρέσου.

    "Συνεπώς οι κίνδυνοι υποχώρησης για την προοπτική (της οικονομίας) παραμένουν ως μια σημαντική ανησυχία" ανέφερε ο επικεφαλής της Fed καλώντας τα μέλη του Κογκρέσου να εγκρίνουν το "σχέδιο διάσωσης".

    Στο μεταξύ, η ιαπωνική Nοmura Holdings συμφώνησε να αγοράσει τα περιουσιακά στοιχεία της χρεοκοπημένης Lehman Brothers και τις επενδυτικές τραπεζικές δραστηριότητες της στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, και ανακοίνωσε ότι αναμένει να διατηρήσει "σημαντικό ποσοστό" των 2.500 εργαζομένων που απασχολούνται στην επιχείρηση.

    Και η ιαπωνική τράπεζα Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει το 20% της Morgan Stanley έναντι του ποσού των 8,5 δισ. δολαρίων, ενώ η Nοmura Holdings εξαγόρασε τις εταιρείες franchise της Lehman στην Ιαπωνία και την Αυστραλία, που διαθέτουν συνολικά 3.000 εργαζομένους.

    Επίσης, αυξάνονται οι φήμες, ότι η Goldman Sachs, που όπως και η Morgan Stanley μετατρέπεται σε τράπεζα λιανικής, ίσως προσφύγει στη Sumitomo Mitsui Financial Group (SMFG) - την 3η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιαπωνίας, με την οποία έχει μακροχρόνια σχέση.

    Πρακολουθεί με προσοχή η ΕΕ

    Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η ΕΕ παρακολουθεί με ανησυχία.

    "Η Ευρώπη ζει κρίσιμες ώρες και δέχεται εδώ και πολύ καιρό δυνατά χτυπήματα από την εξασθένηση της παγκόσμιας οικονομίας, σημείωσε ο Χοακίν Αλμούνια. Η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το τραπεζικό σύστημα έχει κλονιστεί είπε ο κ. Αλμούνια και είναι αναπόφευκτο τα αλλεπάλληλα σοκ στα χρηματιστήρια να έχουν μεγάλο αντίκτυπο και στην ευρωζώνη. Πρόσθεσε ωστόσο ότι "η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε, τώρα, εδώ στην Ευρώπη παρουσιάζεται λιγότερο σοβαρή (της αμερικανικής) η οποία δεν χρήζει ενός σχεδίου διάσωσης, όπως στις ΗΠΑ".

    Την άποψη ότι και άλλα κράτη εκτός από τις ΗΠΑ θα πρέπει να καταρτίσουν σχέδια για να στηρίξουν τους χρηματοοικονομικούς τους τομείς, διατύπωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος Καν, σε άρθρο του στη γαλλική "Le Monde".

    Αν διαμορφωθούν τέτοια σχέδια, ο επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε πως "τα χρηματοοικονομικά συστήματα, που αναπτύχθηκαν με πολύ μεγάλη υπερβολή σε σχέση με την πραγματική οικονομία, μπορούν να σταθεροποιηθούν σε πιο λογικά επίπεδα".

    Ήδη στη Γαλλία τον τελευταίο χρόνο κήρυξε πτώχευση το 56% των καφέ ενώ έκλεισαν περισσότερα από 3000 εστιατόρια.

    Ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε ότι οι ηγέτες των χωρών οφείλουν να είναι "ειλικρινείς" για τη σοβαρότητα της οικονομικής κρίσης και ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις σε όσους ευθύνονται για την κατάσταση.

    Πάντως στην Ευρώπη, απορρίπτεται κάθε ιδέα εκπόνησης και πολύ περισσότερο ενεργοποίησης σχεδίου αμερικανικής έμπνευσης για τη διάσωση των τραπεζών, στο φως της παρούσας χρηματοπιστωτικής κρίσης, ενώ το αναλυτικό ενδιαφέρον προς το παρόν εστιάζεται σε μιαν αυξημένη επιτήρηση με στόχο την ανεμπόδιστη, ομαλή λειτουργία στον τραπεζικό τομέα.

    [10] Υγεία

    9ο συνέδριο

    Επεμβατική καρδιολογία: Τελευταίες εξελίξεις

    24/9/2008 6:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/9/2008 6:35:36 μμ)

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σημαντικές είναι οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της επεμβατικής καρδιολογίας, οι οποίες παρουσιάστηκαν σήμερα ενόψει του 9ου συνεδρίου επεμβατικής καρδιολογίας που αρχίζει την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Οι ανακοινώσεις αφορούν τα αποτελέσματα για το νέο επενδεδυμένο stent (νάρθηκας) που κρατά ανοιχτές τις αρτηρίες και σταθεροποιεί την αθηρωματική πλάκα.

    Το νέο stent που εξελίχθηκε στη χώρα μας και επικαλύπτεται πλέον με φαρμακευτικές ουσίες για να μην επαναστενώνεται, έδωσε εντυπωσιακά αποτελέσματα, καθώς στους έξι μήνες μετά την τοποθέτησή του σε ασθενείς, θρόμβωση παρατηρήθηκε σε έναν στους 200, ενώ μέχρι τώρα ένας στους 85 ασθενείς που χρησιμοποιούσε το παλιότερο επικαλυμμένο με φάρμακο stent εμφάνιζε το πρόβλημα της επαναστένωσης.

    Ο καθηγητής καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης, αναφερόμενος και στα υπόλοιπα νεότερα στοιχεία που θα αναφερθούν στο συνέδριο, έκανε λόγο για τη διαδερμική αντιμετώπιση των βαλβιδοπαθειών. Πρόκειται για μια νέα διαδικασία που βοηθά στην αντικατάσταση των ελαττωματικών βαλβίδων της καρδιάς χωρίς μεγάλη χειρουργική επέμβαση.

    Επίσης, θα ανακοινωθούν οι νεότερες εξελίξεις της Αγγειοπλαστικής και τα νεότερα συγκριτικά δεδομένα μεταξύ Αγγειοπλαστικής και μπάι-πας στην πολυαγγειακή στεφανιαία νόσο. Στην περίπτωση αυτή φάνηκε από αμερικανική μελέτη ότι η συχνότητα θανάτου ένα χρόνο μετά την επέμβαση ήταν ίδια και στις δύο ομάδες - 7,7% στην ομάδα του μπάι πας και 7,6% στην ομάδα της αγγειοπλαστικής.

    [11] Κοινωνία

    Στη δίκη για τη δολοφονία του Μ. Φιλόπουλου

    Λιποθύμησε ο μάρτυρας

    24/9/2008 6:12:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Έντονες στιγμές ήταν το χαρακτηριστικό της ημέρας, στη δίκη για τη δολοφονία του Μιχάλη Φιλόπουλου το Μάρτιο του 2007, στη Λεωφόρο Λαυρίου, μετά από άγρια συμπλοκή οπαδών του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Σημαντικές ήταν οι αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσε μάρτυρας, φίλος του θύματος και διαφοροποιούσαν τη μαρτυρία του, σε σχέση με τις καταθέσεις που είχαν προηγηθεί. Για παράδειγμα στην κατάθεσή του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ο μάρτυρας είπε ότι πήγαινε στο γήπεδο μαζί με τον φίλο του χωρίς να κρατούν ξύλα ή άλλα αντικείμενα, ενώ στις προηγούμενες καταθέσεις στην αστυνομία, είχε υποστηρίξει εντελώς το αντίθετο, καθώς και ότι η μετάβασή τους στο γήπεδο, γίνονταν στα πλαίσια οργανωμένης μετακίνησης οπαδών. Η πίεση και η συναισθηματική φόρτιση που δέχτηκε ο μάρτυρας οδήγησε στη λιποθυμία του και η ολοκλήρωση της κατάθεσής του θα γίνει τη Δευτέρα. Στο δικαστήριο κατέθεσαν καταστηματάρχες της περιοχής, αστυνομικοί των ΜΑΤ, καθώς και δημοτικός σύμβουλος της Παιανίας, αρμόδιος για την διοργάνωση του επίμαχου αγώνα βόλεϊ γυναικών, ο οποίος δήλωσε ότι κανένας από τους δύο συλλόγους δεν πήρε τα εισιτήρια που ζητήθηκαν για τους φιλάθλους τους.

    [12] Υγεία

    Μωρό από την ...κατάψυξη

    24/9/2008 5:33:00 μμ

    Νέα δεδομένα στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης φέρνει στη χώρα μας η γέννηση ενός παιδιού από κατεψυγμένο ωάριο μιας 40χρονης γυναίκας!!!

    Η νέα επαναστατική μέθοδος ονομάζεται υαλοποίηση και δίνει την δυνατότητα στις γυναίκες να καταψύχουν ωάρια, να τα αποψύχουν και να τα γονιμοποιούν όταν αυτές επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί! «Πράγματι πρόκειται για μια μικρή επανάσταση στον τομέα της εξωσωματικής καθώς μέχρι σήμερα η επιστήμη μας έδινε τη δυνατότητα να καταψύχουμε μόνο έμβρυα( γονιμοποιημένα ωάρια)» τόνισε κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου ο διαπρεπής χειρουργός-γυναικολόγος ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και σε προβλήματα γονιμότητας Δρ Μηνάς Μαστρομηνάς.

    Η Συνέντευξη Τύπου δόθηκε στο πλαίσιο του «3ου Επιστημονικού Συμποσίου για την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή» το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Αθήνα στις 27 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή διαπρεπών επιστημόνων-πρωτοπόρων στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης- από Αμερική και Ιαπωνία. «Σήμερα, συνέχισε ο κ Μαστρομηνάς, η υαλοποίηση μας δίνει τη δυνατότητα να καταψύχουμε ωάρια, να τα αποψύχουμε, όταν η γυναίκα θέλει να αποκτήσει παιδί, ακολούθως να τα γονιμοποιούμε και να τα εμφυτεύουμε στη μήτρα της».

    Η υαλοποίηση, μέθοδος που σχεδιάστηκε στην Ιαπωνία, ήδη εφαρμόζεται σε Αμερική, Αυστραλία , Ισπανία και Ιταλία, δίνει τη δυνατότητα σε μια γυναίκα να καταψύξει ωάρια και να τα έχει ως εφεδρεία. Δηλαδή να τα χρησιμοποιήσει σε περίπτωση ανάγκης, μετά από κάποια χρόνια , αν τότε για διαφόρους λόγους τα ωάρια της δεν μπορούν να γονιμοποιηθούν. Ήδη στις χώρες που χρησιμοποιείται έχουν γεννηθεί περισσότερα από 1400 παιδιά, ενώ η χώρα μας είναι η έκτη στον κόσμο και η τρίτη στην Ευρώπη που θα αποκτήσει παιδί με τη μέθοδο αυτή.

    Σοβαρό πρόβλημα ή υπογονιμότητα

    μας, όπως περίπου και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, η υπογονιμότητα είναι ένα πρόβλημα που πλήττει το 15% των ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας, δηλαδή αφορά άμεσα περίπου 250.000 ζευγάρια. Δηλαδή 1 στα 6 νέα ζευγάρια που ζουν ανάμεσά μας για διάφορους λόγους αδυνατούν να τεκνοποιήσουν χωρίς τη βοήθεια της Επιστήμης.

    Σήμερα το 3% των παιδιών στη χώρα μας (περίπου 3000-3500) γεννιούνται με την εφαρμογή μεθόδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

    Περνώντας πλέον την τρίτη δεκαετία εφαρμογής της, η εξωσωματική γονιμοποίηση ωριμάζει, εμπλουτίζεται με νέες τεχνικές και προσφέρει ελπίδα σε χιλιάδες υπογονιμα ζευγάρια.

    Η υαλοποίηση, βοηθά στη διατήρηση της γονιμότητας, αφού παρέχει τη δυνατότητα κρυοσυντηρησης ωαρίων αλλά και ωοθηκικού ιστού. Ταυτόχρονα, η στροφή προς ηπιότερα φαρμακευτικά πρωτόκολλα για την διέγερση των ωοθηκών, μηδενίζει τους κινδύνους υπερδιέγερσης, μειώνει το συνολικό κόστος διατηρώντας τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας μιας προσπάθειας.

    Κατάψυξη Υαλοποίηση

    Η κατάψυξη βιολογικού υλικού απασχολεί τους επιστήμονες εδώ και πολλά χρόνια. Ο κλάδος της Κρυοβιολογίας έχει τεράστια ανάπτυξη. Με την ανακάλυψη των κρυοπροστατευτικών και τις πρώτες επιτυχίες στην εξωσωματική γονιμοποίηση με ανθρώπινα έμβρυα και ωάρια τη δεκαετία του 1990, η κατάψυξη σπέρματος, ωαρίων και εμβρύων πλέον αποτελεί αξιόπιστη λύση.

    Βρίσκει καθημερινή κλινική εφαρμογή σε κάθε πρόγραμμα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η κατάψυξη εμβρύων έχει συμβάλλει στην αύξηση του ποσοστού επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης με ποσοστά κυήσεων παρεμφερή με αυτά των «φρέσκων» εμβρύων.

    Τα τελευταία χρόνια η τεχνική της υαλοποίησης (vitrification) χρησιμοποιείται από αρκετά κέντρα διεθνώς με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Η υαλοποίηση, γενικά, είναι η διαδικασία μετατροπής ενός υλικού σε μια υαλώδη μορφή η οποία είναι ελεύθερη από κρυσταλλική δομή. Αυτό επιτυγχάνεται είτε με την γρήγορη αφαίρεση είτε την προσθήκη θερμότητας ή και με την ανάμειξη κάποιου πρόσθετου μέσου.

    Στην κρυοβιολογία η τεχνική αυτή κατά την διαδικασία της κατάψυξης χρησιμοποιεί αυξημένη συγκέντρωση κρυοπροστατευτικού μέσου με ταυτόχρονη πολύ γρήγορη μείωση της θερμοκρασίας. Με αυτή τη διαδικασία προστατεύεται το ωάριο από τις πιθανές βλαπτικές επιδράσεις που μπορεί να έχει το κρυοπροστατευτικό μέσο, αποφεύγεται η υπερβολική αφυδάτωση και δεν κινδυνεύει από τη δημιουργία ενδοκυττάριων κρυστάλλων πάγου. Για να επιτευχθεί αυξημένη ταχύτητα ψύξης, ένας ελάχιστος όγκος κρυοπροστατευτικού μέσου που περιέχει το ωάριο έρχεται σε άμεση επαφή με το υγρό άζωτο.

    Η τεχνική της υαλοποίησης δεν απαιτεί ειδικό ή ακριβό εξοπλισμό. Δεν απαιτεί πολύ χρόνο και είναι κατάλληλη ακόμη και για εργαστήρια με πολύ φόρτο εργασίας.

    Ποιοι ωφελούνται από τη νέα μέθοδο

    Η μέθοδος της υαλοποίησης προσφέρει ακόμη μία επιλογή στην κρυοσυντήρηση των ωαρίων για μελλοντική χρήση. Η μέθοδος αυτή δίνει επίσης ελπίδα σε πολλές γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία και ιδιαιτέρα σε εκείνες που επιθυμούν τη:

    Διατήρηση γονιμότητας πριν από χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία . Φύλαξη των ωαρίων πριν από πιθανές καταστρεπτικές γυναικολογικές χειρουργικές επεμβάσεις. Παράταση της περιόδου γονιμότητας στο απώτερο μέλλον.

    [13] Υγεία

    Προειδοποίηση για "επέλαση" υπερ-μικροβίων

    24/9/2008 5:21:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τα αντιβιοτικά άλλαξαν τον κόσμο μετά την ανακάλυψή τους πριν περίπου οκτώ δεκαετίες, περιορίζοντας τις κάποτε θανατηφόρες ασθένειες. Όμως τώρα, θεμέλιοι λίθοι της σύγχρονης ιατρικής, όπως οι εγχειρήσεις, οι μεταμοσχεύσεις οργάνων, η χημειοθεραπεία του καρκίνου κ.α., δεν θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένοι στο μέλλον, αν η ολοένα αυξανόμενη αντίσταση των βακτηρίων στα αντιβιοτικά δεν καταπολεμηθεί επειγόντως, αναφέρει σε κύριο άρθρο του το έγκυρο περιοδικό BMJ (British Medical Journal) της Βρετανικής Ιατρικής Εταιρίας.

    Μια συντονισμένη παγκόσμια δράση απαιτείται, καθώς η κατάχρηση των αντιβιοτικών έχει κάνει τα βακτήρια όλο και πιο ανθεκτικά, απειλώντας να "μας γυρίσουν στην εποχή προ των αντιβιοτικών", προειδοποιούν ο καθηγητής της ιατρικής σχολής του σουηδικού πανεπιστημίου της Ουπσάλα Οτο Καρς και οι συνεργάτες του. Τονίζουν ότι τα υπάρχοντα αντιβιοτικά χάνουν την αποτελεσματικότητά τους με ανησυχητικό ρυθμό, ενώ η ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών εμφανίζει υποχώρηση. Πάνω από μια νέα δωδεκάδα νέων κατηγοριών αντιβιοτικών αναπτύχθηκαν μεταξύ 1930 - 1970, αλλά μόνο δύο νέες κατηγορίες από τότε.

    Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τον Έλεγχο των Ασθενειών η πιο σημαντική απειλή ασθενειών για την Ευρώπη προέρχεται από μικρο-οργανισμούς που έχουν γίνει ανθεκτικοί στα αντιβιοτικά. Ήδη από το 2000 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι χρειάζεται μια μαζική προσπάθεια για να εμποδίσει την επερχόμενη καταστροφή. Παρόλα αυτά, επισημαίνει το BΜJ, ελάχιστα έχουν γίνει στην πράξη για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

    Οι γιατροί κάνουν κατάχρηση στη συνταγογράφηση αντιβιοτικών, σε πολλές χώρες τα αντιβιοτικά πωλούνται παράνομα εκτός φαρμακείων, ενώ οι ίδιοι οι ασθενείς συχνά τα παίρνουν μόνοι τους, όχι σπάνια χρησιμοποιώντας αντιβιοτικά που έχουν ξεμείνει στο συρτάρι τους. Αν και πολύ ανησυχητικές αναφορές έρχονται από όλο τον κόσμο για τις σοβαρές συνέπειες της αυξανόμενης αντίστασης των μικροβίων, η αντίδραση των πολιτικών, των γιατρών και του κοινού δεν είναι η σωστή.

    Ένα σημαντικό βήμα, τονίζει το περιοδικό, θα είναι να διασφαλισθεί η ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών. Στην πράξη αυτό σημαίνει να μειωθεί η ζήτηση των καταναλωτών και οι τελευταίοι να ενημερωθούν κατάλληλα ότι η δική τους επιλογή να χρησιμοποιούν πολλά αντιβιοτικά επηρεάζει τη δυνατότητα άλλων ανθρώπων στο μέλλον να θεραπευθούν.

    [14] Τεχνολογία

    Για πρωτοποριακό έργο στον τομέα νανοτεχνολογίας

    Βραβείο σε Έλληνα ερευνητή

    24/9/2008 5:08:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το Βραβείο Εφαρμοσμένης Φυσικής 2008 "Τζούλιους Σπρίνγκερ" θα απονεμηθεί στον Έλληνα ερευνητή Φαίδωνα Αβούρη και στον Τόνι Χάιντς για το καινοτομικό έργο τους στον τομέα των νανοσωλήνων άνθρακα και γενικότερα των ηλεκτρικών και οπτικών ιδιοτήτων των υλικών από άνθρακα σε νανοκλίμακα, τόσο σε επίπεδο θεωρητικής επιστήμης όσο και των σημαντικών εφαρμογών της.

    Το βραβείο, που συνοδεύεται από ποσό 5.000 δολαρίων, θα απονεμηθεί στις 27 Σεπτεμβρίου, στο Χάρβαρντ, στο Φόρουμ Εφαρμοσμένης Φυσικής 2008 "Τζούλιους Σπρίνγκερ". Το συγκεκριμένο βραβείο αναγνωρίζει την πρωτοπόρα συνεισφορά των ερευνητών στον τομέα της εφαρμοσμένης φυσικής. Απονέμεται ετησίως, από το 1998, από τους αρχισυντάκτες των περιοδικών της Springer "Applied Physics" A και Β.

    Οι εξελίξεις του μέλλοντος στο χώρο της ηλεκτρονικής και οπτοηλεκτρονικής θα βασισθούν σε μεγάλο βαθμό στις νανοδομές άνθρακα. Οι μελέτες του Αβούρη και του Χάιντς για τις εξαιρετικές ηλεκτρονικές ιδιότητες των νανοσωλήνων και του γραφένιου αποσκοπούν στη μελλοντική ανάπτυξη μιας νανοηλεκτρονικής τεχνολογίας, που θα επιτρέψει την παραγωγή ηλεκτρονικών συσκευών, οι οποίες θα είναι πολύ πιο μικρές, γρήγορες και ενεργειακά αποδοτικές σε σχέση με τις σημερινές που βασίζονται στη σιλικόνη.

    Από την άλλη, η οπτοηλεκτρονική τεχνολογία αποσκοπεί στην ένωση και την κοινή αξιοποίηση της ηλεκτρονικής και της οπτικής τεχνολογίας, χρησιμοποιώντας ως βάση τα ίδια υλικά. Η εργασία των δύο ερευνητών βοηθά στην ανάπτυξη μελλοντικών ηλεκτρονικών συσκευών υψηλής ταχύτητας, επικοινωνιακών συστημάτων και αισθητήρων για ποικίλες εφαρμογές. Πολλοί κλάδοι της βιομηχανίας, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η αεροδιαστημική, η ενεργειακή βιομηχανία, η ιατρική, η βιονανοτεχνολογία κ.α. αναμένεται να ωφεληθούν από τις έρευνές τους.

    Ο Φαίδων Αβούρης σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια απέκτησε διδακτορικό στη φυσικο-χημεία από το κρατικό πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Σήμερα εργάζεται ως διευθυντικό στέλεχος του τομέα νανοεπιστήμης και νανοτεχνολογίας στο Κέντρο Ερευνών Watson της ΙΒΜ στις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα έχει διατελέσει επίκουρος καθηγητής στα πανεπιστήμια Κολούμπια και Ιλινόις.

    Ο Τόνι Χάιντς έχει σπουδάσει στα πανεπιστήμια Στάνφορντ και Καλιφόρνια (Μπέρκλεϊ), έχει διατελέσει ερευνητής της ΙΒΜ και σήμερα είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια.

    [15] Τεχνολογία

    Άστρο-γίγας

    24/9/2008 5:04:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Οι αστρονόμοι επιβεβαίωσαν το βάρος του μεγαλύτερου άστρου στο γαλαξία μας, ενός γίγαντα με μάζα περίπου 116 φορές μεγαλύτερη από τον ήλιο μας. Το δεύτερο μεγαλύτερο άστρο είναι 89 φορές μεγαλύτερο από τον ήλιο μας και σχηματίζει, λόγω βαρυτικής έλξης, "ντουέτο" με το μεγαλύτερο άστρο.

    Αυτό το "δίδυμο" αστρικών γιγάντων ονομάζεται Α1 και βρίσκεται στο αστρικό σύμπλεγμα ΝGC 3603, στο σπειροειδή βραχίονα "Καρίνα" του γαλαξία μας, σε απόσταση περίπου 20.000 ετών φωτός από το δικό μας ηλιακό σύστημα. Και τα δύο θεωρούνται άστρα τύπου "Wolf-Rayet", τα οποία έχουν πολύ υψηλή θερμοκρασία, είναι πολύ βαριά και φωτεινά και χάνουν σταδιακά μεγάλο μέρος της μάζας τους, που διαρρέει στο διάστημα εξαιτίας ισχυρών αστρικών ανέμων.

    Το τρίτο μεγαλύτερο άστρο του γαλαξία μας είναι 83 φορές μεγαλύτερο από τον ήλιο μας. Θεωρητικά ένα άστρο μπορεί να είναι μέχρι 150 φορές μεγαλύτερο από τον ήλιο μας, όμως ελάχιστα άστρα έχουν βρεθεί με μάζα πάνω από 100 ηλιακές μάζες. Όσο πιο τεράστιο είναι ένα άστρο, τόσο μικρότερη είναι η διάρκεια ζωής του, καθώς "καίγεται" ταχύτερα, πριν "πεθάνει" με μια έκρηξη σούπερ νόβα.

    Η ανακάλυψη των τεράστιων άστρων είχε γίνει πέρυσι από την ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ υπό τον Άντονι Μοφάτ, ο οποίος τώρα χρησιμοποίησε μετρήσεις από το Νότιο Ευρωπαϊκό Τηλεσκόπιο στη Χιλή και το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ για να εκτιμήσει καλύτερα τις μάζες των γιγάντιων ουράνιων σωμάτων. Υπάρχει πάντως αβεβαιότητα για το ακριβές μέγεθος του μεγαλύτερου άστρου του γαλαξία μας (της τάξης των συν-πλην 30 ηλιακών μαζών από το εκτιμώμενο μέγεθος των 116 ηλιακών μαζών), η οποία ελπίζεται να διαλυθεί με μελλοντικές αστρονομικές παρατηρήσεις.

    Η σχετική δημοσίευση έγινε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού "Monthly Notices" της βρετανικής Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρίας.

    [16] Τεχνολογία

    Χημικός ...ισημερινός

    24/9/2008 4:56:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα «χημικό ισημερινό» που χωρίζει το μολυσμένο αέρα του Βόρειου Ημισφαιρίου από τον καθαρότερο αέρα του Νοτίου Ημισφαιρίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα του πρακτορείου Ρόιτερ και της ηλεκτρονικής υπηρεσίας New Scientist.

    Ερευνητές του Τμήματος Χημείας του βρετανικού πανεπιστημίου της Υόρκης, με επικεφαλής τη δρα Τζάκλιν Χάμιλτον, ανακοίνωσαν σήμερα στη Σιγκαπούρη ότι ανακάλυψαν, στον ασυννέφιαστο ουρανό του δυτικού Ειρηνικού, την ύπαρξη μιας ατμοσφαιρικής χημικής ζώνης πλάτους περίπου 50 χιλομέτρων, λίγο βορειότερα της Αυστραλίας. Στη βορειότερη πλευρά της ζώνης το επίπεδο του μονοξειδίου του άνθρακα είναι τέσσερις φορές υψηλότερο από ό,τι στη νότια πλευρά.

    Η ανακάλυψη, που για πρώτη φορά δείχνει ότι τα χημικά και μετεωρολογικά «σύνορα» των αέριων μαζών του Βορρά και του Νότου δεν είναι κατ ανάγκην ίδια, θα βοηθήσει τους επιστήμονες, όπως δήλωσαν, να προσομοιώσουν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές με μεγαλύτερη ακρίβεια τις κινήσεις των ρυπαντικών ουσιών στην ατμόσφαιρα και να αξιολογήσουν την επίδρασή τους στις μεταβολές του κλίματος.

    Προηγουμένως οι επιστήμονες πίστευαν ότι η Διατροπική Ζώνη Σύγκλισης αποτελούσε το όριο ανάμεσα στο μολυσμένο αέρα του Βόρειου Ημισφαιρίου και στον καθαρότερο αέρα του Νοτίου Ημισφαιρίου. Η Ζώνη αυτή είναι μια κινούμενη νεφώδης περιοχή που περιβάλλει τη Γη περίπου στο επίπεδο του γεωγραφικού ισημερινού και όπου οι αληγείς άνεμοι των δύο ημισφαιρίων συναντιούνται. Χαρακτηρίζεται από συχνές βροχοπτώσεις και θεωρείται μετεωρολογικό σύνορο για τη μεταφορά ρυπογόνων ουσιών ανάμεσα στα δύο ημισφαίρια.

    Όμως η νέα έρευνα, που θα δημοσιευθεί στο γεωφυσικό περιοδικό Journal of Geophysical Research - Atmospheres, διαπίστωσε τεράστιες αποκλίσεις στην ποιότητα του αέρα από τη μια στην άλλη πλευρά του «χημικού ισημερινού», ο οποίος τοποθετείται πολύ βορειότερα του μετεωρολογικού συνόρου της Διατροπικής Ζώνης Σύγκλισης (που την εποχή της έρευνας βρισκόταν πάνω από την κεντρική Αυστραλία).

    Η ανακάλυψη του «χημικού ισημερινού» έγινε με τη βοήθεια αισθητήρων πάνω σε ένα ειδικά εξοπλισμένο αεροπλάνο στη διάρκεια πολλών πτήσεων βορείως της Αυστραλίας. Η Χάμιλτον δεν αποκλείει πάντως η ανακάλυψή της να έχει εποχικό χαρακτήρα.

    [17] Κοινωνία

    Για την επέκταση των ΕΛ.ΠΕ.

    Στο ΣτΕ η Νομαρχία Δυτικής Αττικής

    24/9/2008 4:25:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/9/2008 4:36:21 μμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσε σήμερα η Νομαρχία Δυτικής Αττικής, με την οποία ζητά την ακύρωση των περιβαλλοντικών όρων που έχουν ήδη εγκριθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ για την υπόθεση της επέκτασης των ΕΛ.ΠΕ. Ταυτόχρονα προγραμματίζονται σε άλλα επίπεδα και άλλες ενέργειες που αποσκοπούν στον ίδιο στόχο. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Νομαρχίας: "Ο αγώνας για τα μεγάλα προβλήματα της Δυτικής Αττικής συνεχίζεται τόσο στο πολιτικό όσο και στο νομικό επίπεδο, μακριά από ακρότητες και λαϊκισμούς. Στο πλαίσιο αυτό ο Νομάρχης Αριστείδης Αρκουδάρης συγκαλεί την Πέμπτη 25.9.08, 1 μ.μ. στο Νομαρχιακό Μέγαρο, σύσκεψη με τους Δημάρχους των Δήμων της Δυτικής Αττικής, με στόχο την ενημέρωση για τις εξελίξεις και το συντονισμό των παραπέρα ενεργειών τους απέναντι στην περιβαλλοντική επίθεση που δέχεται η περιοχή. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης θα συζητηθεί η συμμετοχή της Νομαρχίας και των Δήμων της Δυτικής Αττικής στην "Ελευσίνια πορεία περιβάλλοντος", που πραγματοποιείται τη Δευτέρα 29/9 στις 7 μ.μ.".

    [18] Κοινωνία

    Δεν μεταδόθηκε από μετάγγιση αίματος το AIDS

    24/9/2008 4:24:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Δεν σχετίζεται η μετάγγιση αίματος με την μετάδοση του ιού του AIDS στο 70χρονο άτομο που βρέθηκε θετικό πριν από εβδομάδα στον ιό. Κατά την έρευνα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σε όλες τις παρτίδες αίματος και τους έντεκα αιμοδότες, που γέμισαν τις φιάλες, δεν βρέθηκε ο ιός HIV σε κανένα στάδιο της αιμοδοσίας ή της μετάγγισης. Οι επιστήμονες, όταν ρωτήθηκαν από δημοσιογράφους, για το αν έχει προσδιοριστεί ο τρόπος που μεταδόθηκε ο ιός στην 70χρονη γυναίκα, αρνήθηκαν να αναφερθούν σε οποιαδήποτε πιθανή εκδοχή, επικαλούμενοι σαφώς και το ιατρικό απόρρητο. Οι υπεύθυνοι του ΚΕΕΛΠΝΟ κοινοποίησαν ότι από το Νοέμβριο θα ξεκινήσει στην Ελλάδα ο καθολικός μοριακός έλεγχος του αίματος, καθώς στις αρχές Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την ανάληψη του έργου, που αφορά τα αντιδραστήρια.

    [19] Πολιτική

    Καταγγελίες Αλαβάνου για "Κρητικό Βατοπαίδι"

    24/9/2008 4:02:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Για "Κρητικό Βατοπαίδι" έκανε λόγο σήμερα ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, υποστηρίζοντας ότι το Δημόσιο παραιτήθηκε από 15.000 στρέμματα σε σύνολο 30.000 στρεμμάτων, που διεκδικούσε στην Κρήτη η Μονή Τοπλού. Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται για δημόσια έκταση, υπό καθεστώς "Νatura" με σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, τον μοναδικό στη Μεσόγειο που έχει επιβιώσει από την Μινωϊκή ως την Βυζαντινή περίοδο. Στην εν λόγω έκταση, όπως είπε, υπάρχει η πρόθεση για ανέγερση ξενοδοχείων και γηπέδων γκολφ. "Ο εθνικός πλούτος κηρύσσεται εν κινδύνω. Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Η μόνη λύση είναι η αποχώρηση αυτής της κυβέρνησης που συνεχίζει τις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, θέτοντας σε κίνδυνο όλο τον εθνικό πλούτο", είπε.

    Στον Εισαγγελέα τα στοιχεία

    Η περιπέτεια αυτή, ανέφερε ο κ. Αλαβάνος, ξεκίνησε το 1991 επί κυβερνήσεων του Κώστα Μητσοτάκη, ο οποίος αναγνώρισε ένα σουλτανικό φιρμάνι που επικαλέστηκε η Μονή, συνεχίστηκε επί κυβερνήσεων του Κώστα Σημίτη και ολοκληρώνεται τώρα.

    Όπως εξήγησε ο κ. Αλαβάνος δίνοντας στη δημοσιότητα και τα σχετικά έγγραφα, η ιστορία ξεκίνησε το 1991 επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο οποίος δέχθηκε ότι η Μονή Τοπλού έχει την κυριότητα επί 30.000 στρεμμάτων. Στη συνέχεια η Μονή δημιούργησε ένα ίδρυμα για την εκμετάλλευση της έκτασης. Μάλιστα, είπε, μια αγγλική εταιρία έδειξε ενδιαφέρον. Στη δε συνέχεια, μετά από δικαστικές αποφάσεις, τα μισά στρέμματα πέρασαν στη κυριότητα του κράτους.

    Ωστόσο, πρόσθεσε ο κ. Αλαβάνος, λίγο αργότερα και εν μέσω δικαστικής εξέλιξης, με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους καλείται το δημόσιο να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση. Το 1997 με κοινή υπουργική απόφαση η κυβέρνηση κάνει δεκτή την επένδυση.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, πρόκειται να στείλει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Σανιδά το σχετικό φάκελο, παράλληλα δε θα φέρει στη Βουλή την υπόθεση.

    Ακόμα, ο κ. Αλαβάνος ανέφερε ότι Παγκόσμιο Αρχαιολογικό Συνέδριο απευθύνθηκε στον ίδιο το πρωθυπουργό, ζητώντας του να σταματήσει η κατασκευή τουριστικών εγκαταστάσεων, που άρχισαν μετά από κοινή υπουργική απόφαση των αρμόδιων υπουργείων το 2007,αλλά δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.

    Τέλος, ο κ Αλαβάνος επανάφερε το θέμα ελέγχου και έρευνας όλης της εκκλησιαστικής περιουσίας.

    [20] Πολιτική

    Κυβερνητικές αποστάσεις από τις δηλώσεις Κεφαλογιάννη

    24/9/2008 3:54:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/9/2008 6:30:07 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Διακριτικές αποστάσεις από τις δηλώσεις Γιάννη Κεφαλογιάννη κράτησε η κυβέρνηση. Ο πρώην Υπουργός επιτέθηκε χθες στη δικαιοσύνη, με αφορμή την καταδικαστική απόφαση που εκδόθηκε στο Ρέθυμνο. "Εμείς είμαστε σταθεροί στην άποψή μας. Δεν σχολιάζουμε αποφάσεις της Δικαιοσύνης", δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η γραμμή του ΠΑΣΟΚ είναι τυπική και προβλέψιμη και ανάλογα με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, της επιτίθεται ή υπεραμύνεται αυτής. "Εμείς δεν επιτιθέμεθα στη Δικαιοσύνη. Δεν σχολιάζουμε αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Είναι στάση ευθύνης που τηρούμε επί σειρά ετών. Δεν την αλλάζουμε και δεν πρόκειται να την αλλάξουμε", τόνισε και σε άλλη παρεμφερή ερώτηση είπε πως "εμείς έχουμε γενική συγκεκριμένη στάση απέναντι στη Δικαιοσύνη. Την έχετε εκτιμήσει σε πολλές περιπτώσεις. Ισχύει και τώρα".

    Ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων

    Στις αναφορές του κ. Κεφαλογιάννη για τον εισαγγελέα της έδρας στην οποία εκδικάστηκε η υπόθεσή του απάντησε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος:

    "Η κριτική των δικαιοδοτικών ενεργειών των δικαστικών λειτουργών είναι αποδεκτή και αναγκαία, αρκεί να είναι καλόπιστη και να ασκείται εντός των ορίων της ευπρέπειας. Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά υπερέβη πρόδηλα τα όρια αυτά. Είχε σαφώς εξυβριστικό χαρακτήρα και προσέβαλε όχι μόνο τους συναδέλφους δικαστικούς λειτουργούς, αλλά και τον ίδιο τον θεσμό της Δικαιοσύνης. Εκφράζουμε την βαθιά μας λύπη και την έντονη αποδοκιμασία μας για την συμπεριφορά αυτή", επισημαίνεται σε ανακοίνωσή της.

    [21] Κοινωνία

    Ξεκινά η δίκη Άλεξ την Πέμπτη

    24/9/2008 4:09:00 μμ

    Μνήμες από την υπόθεση εξαφάνισης του Αλεξ Μεσχισβίλι, θα αναβιώσουν από την Πέμπτη, στην αίθουσα του Μονομελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, καθώς ξεκινάει η δίκη των πέντε ανηλίκων, που κατηγορούνται για την εξαφάνιση του 11χρονου αγοριού από τη Βέροια. Η δίκη θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών και αναμένεται να κρατήσει βδομάδες. Έχουν δε κληθεί να καταθέσουν περί τους εκατό μάρτυρες. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, που εκδόθηκε ύστερα από πολύμηνη δικαστική διερεύνηση, οι πέντε ανήλικοι -ηλικίας σήμερα 14 και 15 ετών- αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, με ενδεχόμενο δόλο, από κοινού, και της περιύβρισης νεκρού από κοινού.

    Τα παιδιά είναι ένα αλβανικής και ένα ρουμανικής καταγωγής, ένα προέρχεται από τη Βόρειο Ήπειρο και τα άλλα δύο ελληνόπουλα αδέρφια.

    Μαζί τους θα καθίσει στο εδώλιο ο μεγαλύτερος αδελφός των δύο ανηλίκων από την Ελλάδα, ηλικίας σήμερα 17 ετών, που κατηγορείται για υπόθαλψη εγκληματία κατά συρροή και ψευδή ανωμοτί κατάθεση κατ εξακολούθηση.

    Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης του 11χρονου Αλεξ, η τύχη του οποίου αγνοείται από τις 3 Φεβρουαρίου του 2006, ανατέθηκε το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, με απόφαση της Ολομέλειας των Εφετών Θεσσαλονίκης, στον ειδικό εφέτη ανακριτή Μ. Γεωργίου, λόγω της μεγάλης σπουδαιότητάς της και του αντίκτυπού της στην κοινή γνώμη. Προηγήθηκε σχετική εισήγηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά.

    Όπως αναφέρει το πολυσέλιδο βούλευμα, οι πέντε ανήλικοι φέρονται να είχαν φραστικό επεισόδιο με τον Αλεξ, το απόγευμα της 3ης Φεβρουαρίου του 2006, στην πλατεία Ελιάς της Βέροιας. Τότε του επιτέθηκαν, χτυπώντας τον σε διάφορα μέρη του σώματός του. Ο άτυχος μαθητής προσπάθησε να διαφύγει και καταδιώχτηκε από την παρέα των πέντε αγοριών μέχρι την πλατεία Δημαρχείου της πόλης, όπου του επιτέθηκαν εκ νέου.

    Το θύμα δέχθηκε αλλεπάλληλα χτυπήματα στο κεφάλι, στο πρόσωπο και σ άλλα μέρη του σώματος, με αποτέλεσμα να χάσει την ισορροπία του, να πέσει στα μαρμάρινα σκαλοπάτια, που οδηγούν στην οδό Έλλης, με τελικό αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα στο κεφάλι.

    Οι πέντε ανήλικοι φέρονται να μετέφεραν, με καρότσι οικοδομικών έργων, το άψυχο σώμα του Αλεξ στην περιοχή, όπου διέρχεται το ποτάμι της πόλης. Στη συνέχεια φέρονται να το πέταξαν μέσα στο νερό, με αποτέλεσμα να παρασυρθεί μέχρι τις εκβολές του ποταμού Αλιάκμονα, καταλήγοντας στον Θερμαϊκό κόλπο, όπου και εξαφανίστηκε.

    Για την υπόθεση διώκονται επίσης οι γονείς των παιδιών -επτά άτομα- που παραπέμπονται σε δίκη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων.

    Εξάλλου, ο παππούς των ανηλίκων κατηγορουμένων από την Ελλάδα θα δικαστεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης με τις κατηγορίες της υπόθαλψης εγκληματία κατά συρροή και της ψευδορκίας μάρτυρα κατ εξακολούθηση.

    Η διεξαγωγή των παραπάνω δικών έχει προσδιοριστεί σε άλλες ημερομηνίες.

    [22] Κοινωνία

    Κινητοποιήσεις εργαζομένων

    24/9/2008 3:25:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/9/2008 4:18:06 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Προβλήματα στις συναλλαγές με το Υπουργείο Μεταφορών αναμένεται να προκύψουν το επόμενο τριήμερο καθώς οι εργαζόμενοι ξεκινούν κινητοποιήσεις μέχρι και την Παρασκευή διεκδικώντας την καταβολή ειδικών επιδομάτων. Πάντως, με ανακοίνωσή της η Νομαρχία Αθηνών ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους πως οι προγραμματισμένες για σήμερα, αύριο και μεθαύριο, πρακτικές εξετάσεις υποψηφίων οδηγών για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης, θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

    Κλειστά θα είναι τα δικαστήρια της χώρας, στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου,1 και 2 Οκτωβρίου λόγω της τετραήμερης πανελλαδικής απεργίας, που κήρυξε η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας με οικονομικά αιτήματα.

    Ακινητοποιημένο θα μείνει το τραμ αύριο Πέμπτη από τις 12:00 - 16:00 λόγω στάσης εργασίας, που πραγματοποιούν οι ηλεκτροδηγοί. Όπως ενημερώνει η διοίκηση του Τραμ, η σταδιακή απόσυρση των οχημάτων θα αρχίσει στις 10:30 ενώ η πλήρης εξομάλυνση των δρομολογίων θα πραγματοποιηθεί στις 17:15.

    Σύσκεψη φορέων τη Δευτέρα

    Ευρεία σύσκεψη Συνδικαλιστικών και Επιστημονικών φορέων πραγματοποιείται τη Δευτέρα 29-09-08 και ώρα 11πμ στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με θέμα :

    Κοινή δράση Συνδικαλιστικών και Επιστημονικών φορέων Στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ- ΓΣΕΒΕΕ- ΤΕΕ- ΕΣΗΕΑ- ΠΟΕΣΥ- ΠΙΣ- ΙΣΑ- ΔΣΑ- Συμβολαιογράφοι- Φαρμακοποιοί- Δ. Επιμελητές και άλλοι φορείς. Η ασκούμενη ασφαλιστική και οικονομική πολιτική πλήττει όλους τους πολίτες για αυτό και απαιτείται ο συντονισμός της δράσης και η ενιαία αντιμετώπιση.

    [23] Κοινωνία

    ΑΣΕΠ για τα υπουργεία Οικονομίας και Μακεδονίας

    24/9/2008 3:11:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Εκδόθηκε από το ΑΣΕΠ η 1Γ/2008 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ (ΦΕΚ 461/11.09.2008, Τεύχος Προκηρύξεων ΑΣΕΠ), που αφορά τη διεξαγωγή γραπτού διαγωνισμού για την πλήρωση 877 συνολικά θέσεων τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής (ΠΕ), Τεχνολογικής (ΤΕ) και Δευτεροβάθμιας (ΔΕ) Εκπαίδευσης των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης.

    Το ΦΕΚ της προκήρυξης έχει καταχωρηθεί στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ (www.asep.gr ) και διατίθεται δωρεάν από το Εθνικό Τυπογραφείο (Μάρνη 8, Αθήνα), από το Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών του ΑΣΕΠ (Πουλίου 6, Αθήνα), από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τις Περιφέρειες της χώρας.

    Το έντυπο «Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωση» (για την κατηγορία ΠΕ έντυπο ΑΣΕΠ 175, για την κατηγορία ΤΕ έντυπο ΑΣΕΠ 176, για την κατηγορία ΔΕ έντυπο ΑΣΕΠ 177) διατίθεται από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τα Επαρχεία της χώρας, καθώς και από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Οι υποψήφιοι μπορούν επίσης να αναζητήσουν το έντυπο της αίτησης στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ (www.asep.gr).

    Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής λήγει με την πάροδο της Παρασκευής 24 Οκτωβρίου 2008.

    Σημειώνεται ότι η αίτηση υποβάλλεται στο ΑΣΕΠ μόνο ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή στον ειδικό φάκελο ΑΣΕΠ POST, ο οποίος διανέμεται από τα ΕΛΤΑ, στην ακόλουθη διεύθυνση: ΑΣΕΠ, Αίτηση για την Προκήρυξη 1Γ/2008, Κατηγορία: ΠΕ ή ΤΕ ή ΔΕ, Τ.Θ. 14308

    [24] Κοινωνία

    Πάτρα: Αντιδράσεις για την αύξηση των διοδίων

    24/9/2008 11:53:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/9/2008 12:06:00 μμ)

    Αυξάνονται καθημερινά οι αντιδράσεις για την αύξηση των διοδίων στην Εθνική οδό Κορίνθου Πατρών, ενόψει της έναρξης των έργων κατασκευής του νέου οδικού άξονα. Ήδη Νομαρχία Αχαΐας, Δήμος Πάτρας, Δήμος Συμπολιτείας, Επιμελητήριο Αχαΐας, ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος και Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, ενώ η Επιτροπή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσε ότι διοργανώνει διαμαρτυρία στα διόδια του Ρίου, αύριο Πέμπτη στις 5.30 το απόγευμα.

    [25] Κόσμος

    Για να μπεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

    "Όχι" της Λίβνι στο Ιράν

    24/9/2008 2:23:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Πρώτο δείγμα γραφής μετά τον εκλογικό της θρίαμβο, το οποίο επί της ουσίας δεν αποτέλεσε έκπληξη, έδωσε η ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι, που ήδη έχει λάβει από τη Δευτέρα από τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης συνασπισμού. Η νεοεκλεγείσα στην πολιτική ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος Καντίμα και διάδοχος του πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ, με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της , σχολιάζει την υποψηφιότητα του Ιράν για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και η θέση που εκφράζει η ισραηλινή ΥΠΕΞ είναι ότι: "Τι πιο παράλογο να ζητεί μια χώρα να γίνει μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αποστολή του οποίου είναι η συμβολή στην παγκόσμια ασφάλεια, ενώ η ίδια απειλεί την ασφάλεια των γειτόνων της και ζητεί την καταστροφή μιας άλλης χώρας". Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υπάρχουν δέκα μη μόνιμες θέσεις και το Ιράν (που είχε αντίστοιχη θέση την περίοδο 1955 έως το 1956) διεκδικεί να πάρει τη θέση της Ινδονησίας, η οποία θα μείνει κενή τον Ιανουάριο.

    [26] Κόσμος

    Καναδάς: Ένοπλος 16χρονος αποπειράθηκε να πάρει ομήρους

    24/9/2008 12:39:00 μμ

    Ένας 16χρονος Καναδός, ο οποίος, υπό την απειλή όπλου, επιχείρησε χθες να κρατήσει ομήρους έναν πάστορα και 300 μαθητές σε σχολείο του Καναδά, συνελήφθη και το επεισόδιο έληξε αναίμακτα, ανακοίνωσε η Αστυνομία. Ο έφηβος, πρώην μαθητής του γυμνασίου Luther College, στη Ρετζίνα, απείλησε τον πάστορα στη διάρκεια της λειτουργίας, την οποία παρακολουθούσαν περίπου 300 μαθητές, όπως μετέδωσε το καναδικό τηλεοπτικό δίκτυο CBC. Σύμφωνα με τη μαρτυρία μιας μαθήτριας, της Τρίστα Γκάργκολ, το αγόρι έδωσε στον πάστορα μια επιστολή τριών σελίδων και απείλησε να τον πυροβολήσει αν δεν τη διάβαζε. Το περιεχόμενο, πάντως, της επιστολής δεν έγινε γνωστό. Το τηλεοπτικό δίκτυο επικαλέστηκε τη μαρτυρία κι ενός άλλου μαθητή, του Ντέρεκ Ντιμπόλτ, ο οποίος δήλωσε ότι οι μαθητές νόμιζαν ότι το όπλο ήταν ψεύτικο και ότι ήταν στραμμένο στο πρόσωπο του πάστορα.

    Οι καθηγητές κατάφεραν να απομακρύνουν με ασφάλεια τους περισσότερους μαθητές από το γυμναστήριο όπου τελείτο η λειτουργία καθώς ο πάστορας διάβαζε την επιστολή.

    Περίπου 60 μαθητές παρέμειναν στο γυμναστήριο, ανέφερε η ίδια πηγή.

    Η αστυνομία έφθασε στο σχολείο μέσα σε λίγα λεπτά και με τη βοήθεια δύο υπαλλήλων του σχολείου κατάφερε να αφοπλίσει το μαθητή.

    Όπως δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό CKRM ένας μαθητής, ο ένοπλος είχε αποβληθεί από το σχολείο τον περασμένο χρόνο.

    [27] Κόσμος

    Συνάντηση Ράις-Λαβρόφ

    24/9/2008 11:47:00 πμ

    Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις πρόκειται να συναντηθεί σήμερα Τετάρτη με το Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ, μια συνάντηση που πραγματοποιείται σε περίοδο έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών εξαιτίας του πρόσφατου πολέμου στη Γεωργία. "Διανύουμε προφανώς μια περίοδο έντασης στις σχέσεις μας με τη Ρωσία", δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος την παραμονή της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο, όπου διαμένει η Ράις. Ο εκπρόσωπος της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ δήλωσε ότι οι συνομιλίες Ράις-Λαβρόφ θα επικεντρωθούν στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, αλλά ότι η Ράις θα θέσει και το θέμα των ρωσικών ενεργειών στη Γεωργία, το οποίο ευθύνεται για την επιδείνωση των σχέσεων Μόσχας-Ουάσινγκτον.

    [28] Κόσμος

    Να μείνει εκτός Συμβουλίου Ασφαλείας

    Ισραήλ: Κριτική T. Λίβνι στο Ιράν

    24/9/2008 1:56:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/9/2008 2:26:00 μμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Πρώτο δείγμα γραφής μετά τον εκλογικό της θρίαμβο, το οποίο επί της ουσίας δεν αποτέλεσε έκπληξη, έδωσε η ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι, που ήδη έχει λάβει από τη Δευτέρα από τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης συνασπισμού. Η νεοεκλεγείσα στην πολιτική ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος Καντίμα και διάδοχος του πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ, με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της , σχολιάζει την υποψηφιότητα του Ιράν για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και η θέση που εκφράζει η ισραηλινή ΥΠΕΞ είναι ότι: "Τι πιο παράλογο να ζητεί μια χώρα να γίνει μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αποστολή του οποίου είναι η συμβολή στην παγκόσμια ασφάλεια, ενώ η ίδια απειλεί την ασφάλεια των γειτόνων της και ζητεί την καταστροφή μιας άλλης χώρας". Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υπάρχουν δέκα μη μόνιμες θέσεις και το Ιράν (που είχε αντίστοιχη θέση την περίοδο 1955 έως το 1956) διεκδικεί να πάρει τη θέση της Ινδονησίας, η οποία θα μείνει κενή τον Ιανουάριο.

    [29] Οικονομία

    Παραμένει η διάσταση απόψεων

    Ολυμπιακή: κινητοποιήσεις και κυβερνητικές δηλώσεις

    24/9/2008 3:01:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/9/2008 5:58:26 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης για την Ολυμπιακή, εξέφρασαν το πρωί, με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Μεταφορών εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή Αεροπορία, μέλη του ΠΑΜΕ, κάνοντας λόγο για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με διεκδίκηση λύσεων που να εξυπηρετούν τους υπαλλήλους της εταιρείας. Με αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε ο υπουργός Μεταφορών κ. Χατζηδάκης, που επανέλαβε ότι "με το προτεινόμενο από την κυβέρνηση σχέδιο, δημιουργείται μια νέα Ολυμπιακή, με το ίδιο όνομα και το ίδιο σήμα, που θα είναι υγιής, ενώ παράλληλα θα υπάρχει απόλυτη κάλυψη των εργαζομένων, χωρίς καμία μείωση εισοδήματος". Αναφερόμενος στην κινητοποίηση, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι: "Δημιουργούμε μια νέα υγιή εταιρεία με απόλυτη κάλυψη των εργαζομένων. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει μπροστά γιατί αυτό είναι το πατριωτικό της καθήκον". Επίσης ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι δεν κατανοεί την εμμονή του ΠΑΜΕ να μην αλλάξει τίποτα υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι εναντίον των λαικών στρωμάτων, καθώς οι φορολογούμενοι πληρώνουν για μια εταιρεία που δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι. Μέσα στις επόμενες ημέρες η διυπουργική επιτροπή θα δώσει το "πράσινο φως" για το διαγωνισμό, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, που επανέλαβε ότι είναι απολύτως σαφή όσα έχουν σχέση με τους εργαζόμενους, αναμένοντας την ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση διαλόγου που τους έχει απευθύνει.

    Oι βασικές ρυθμίσεις

    Τέσσερα βασικά μέτρα εξασφάλισης των εργαζομένων προβλέπει - σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες- το σχέδιο του υπουργείου Μεταφορών. Μεταξύ αυτών η δυνατότητα μεταφοράς όλων των τακτικών υπαλλήλων της εταιρείας σε αντίστοιχες θέσεις στο δημόσιο ή σε ΔΕΚΟ. Προβλέπεται οι τακτικές αποδοχές τους να είναι αντίστοιχες με τις σημερινές καθώς και η ενίσχυση τους από τον ΟΑΕΔ με εφ άπαξ ποσό που αντιστοιχεί στο ύψος της αποζημίωσης που θα έπαιρναν από τον εργοδότη τους τη στιγμή που λύεται η σύμβασή τους.

    [30] Οικονομία

    Από την εθνική αναλογιστική αρχή

    Ανακοινώθηκε η μελέτη για το Ασφαλιστικό

    24/9/2008 2:35:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/9/2008 5:16:49 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Ενιαίο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων σε όλα τα Ταμεία προτείνει η εθνική αναλογιστική αρχή για την αντιμετώπιση των οικονομικών του συστήματος. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας: "Η ανεξάρτητη Εθνική Αναλογιστική Αρχή ανέθεσε, στις 11-4-2006 στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας έναντι 300.000 ευρώ, τη σύνταξη Αναλογιστικής Μελέτης για τομείς του Ασφαλιστικού μας Συστήματος. Είναι προφανές ότι τα στοιχεία και οι παραδοχές πάνω στα οποία στηρίχθηκε η Μελέτη που η Αρχή δημοσιοποίησε σήμερα, έχουν αλλάξει άρδην από το νόμο 3655 του 2008 για την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση: Τα Ταμεία και οι Κλάδοι των ασφαλισμένων από 133 έχουν γίνει 13. Ο αριθμός των ασφαλισμένων τους έχει αλλάξει, οι διοικήσεις των Ταμείων και τα περιουσιακά τους στοιχεία ελέγχονται πια από τους ίδιους τους ασφαλισμένους και τους έχει δοθεί η δυνατότητα επωφελούς αξιοποίησής τους με διαφανείς διαδικασίες".

    Στην έκθεση του διεθνούς γραφείου εργασίας, η οποία προβλέπει εκτίναξη των ελλειμμάτων σε 25 χρόνια από σήμερα, η διέξοδος που προτείνεται είναι να αναληφθούν πρωτοβουλίες αντιμετώπισης του ταμειακού προβλήματος τώρα, ενώ ο αντιπρόεδρος της Αρχής, Μιχάλης Βαμβακάς, τόνισε χαρακτηριστικά: "να μην παρέλθει άλλη μια δεκαετία απραξίας". Ο κ. Βαμβακάς σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των πρόσφατων νομοθετικών παρεμβάσεων για το νόμο Ρέππα είπε ότι δεν προσέφερε κάτι το ιδιαίτερο και για το νόμο Πετραλιά ότι πιάνει μόνο ένα μικρό κομμάτι.

    Επίσης στην ανακοίνωση του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, αναφέρεται ότι "έχουν θεσμοθετηθεί και προωθούνται ήδη αποφασιστικής σημασίας μέτρα για τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής και τον έλεγχο των ιατροφαρμακευτικών δαπανών, όπως είναι η υποχρεωτική καθιέρωση για όλους τους πολίτες της Κάρτας Ασφάλισης-Υγείας με Μοναδικό Αριθμό (ΑΜΚΑ) από 1-6-09. Επομένως, τα συμπεράσματα της Μελέτης μπορεί να έχουν ξεπεραστεί από τα γεγονότα, πιστοποιούν όμως, για μια ακόμα φορά, την αναγκαιότητα της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης".

    Aντιδράσεις

    Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, δήλωσε: "Μέσα στη γενικότερη αναστάτωση που προκάλεσε ο κοινωνικά άδικος και, εντέλει, αναποτελεσματικός ασφαλιστικός νόμος - καρμανιόλα, τώρα τα βέλη εναντίον της δήθεν μεταρρύθμισης έρχονται εκ των έσω. Η παρέμβαση του Αντιπροέδρου της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής έρχεται να επισημάνει ξανά την ανεπάρκεια και το αδιέξοδο του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, με βάση μελέτες που η ίδια η κυβέρνηση παρήγγειλε. Η σημερινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Απασχόλησης δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα από όσα πραγματικά απαντά: 1. Εάν -σύμφωνα με το ίδιο το Υπουργείο Απασχόλησης- η μελέτη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας είναι ξεπερασμένη, τότε πού βασίστηκε η ασφαλιστική «μεταρρύθμιση»-καρμανιόλα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων του Ν. 3655108/08, που δημιούργησε λαϊκή κατακραυγή; Σε ποια στοιχεία βασίζεται η ενοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων, την οποία εδώ και μήνες καταγγέλλουμε ως ατεκμηρίωτη και ότι προκάλεσε περισσότερο χάος απ ό,τι έλυσε προβλήματα; 2. Τα 300.000 ευρώ, τα οποία στοίχησε στους ασφαλισμένους μια «ξεπερασμένη» μελέτη, που είχε παραγγελθεί από τον τότε υπουργό Απασχόλησης της ΝΔ, δεν αποτελούν αλόγιστη σπατάλη του δημοσίου χρήματος, και όταν η λεγόμενη ασφαλιστική «μεταρρύθμιση» έγινε δήθεν για εξοικονόμηση πόρων, τη στιγμή μάλιστα που τα κυβερνητικά στελέχη εκποίησαν δημόσια περιουσία για να εισπράξουν πολύ λιγότερα; 3. Γιατί απαξιώθηκε η Εθνική Αναλογιστική Αρχή, η οποία παραμένει ακέφαλη, όπως έχουμε καταγγείλει επανειλημμένως εδώ και μήνες; Το ΠΑΣΟΚ ζητά να δοθούν άμεσα απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά και να δημοσιοποιηθεί η Έκθεση Βαμβακά και όλες οι σχετικές μελέτες του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση για να γίνεται παιχνιδάκι και πεδίο πειραματισμών μαθητευόμενων μάγων".

    Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει: "Η έκθεση της λεγόμενης Αναλογιστικής Αρχής για τα ασφαλιστικά ταμεία, που αξιοποιεί τη χρυσοπληρωμένη από την κυβέρνηση αναλογιστική μελέτη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, έγινε κατά παραγγελία της κυβέρνησης. Οι προτάσεις της αναλογιστικής αρχής φανερώνουν ότι δίπλα και μαζί με το ξήλωμα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων διαμορφώνουν ένα συνολικό σχέδιο αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης, μείωσης των συντάξεων στο κατώτατο δυνατό επίπεδο, αλλά και ένταση της εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης της Υγείας - Πρόνοιας. Η έκθεση της Αναλογιστικής Αρχής αποκαλύπτει ότι τα έως τώρα βάρβαρα αντιασφαλιστικά μέτρα αποτελούν μόνο τη βάση συνέχισης και κλιμάκωσης της επίθεσης κατά των κοινωνικών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Είναι επιτακτική ανάγκη η εργατική τάξη ενιαία και αποφασιστικά να ξεσηκωθεί με στόχο την ανατροπή όλων των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για σύγχρονα ασφαλιστικά δικαιώματα. Να συσπειρωθεί στη γραμμή της ανυπακοής και απειθαρχίας στην ΕΕ, στην αποδυνάμωση των κομμάτων της, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής".

    [31] Τεχνολογία

    Το "Οπορτούνιτι" σε νέες περιπέτειες

    24/9/2008 3:56:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το γερασμένο αλλά "ατρόμητο" ρομπότ Οπορτούνιτι που εξερευνά τον πλανήτη Άρη από το 2004, θα ξεκινήσει μια νέα αποστολή, διάρκειας δύο ετών, που ενδέχεται να μην προλάβει να την ολοκληρώσει ποτέ: να καλύψει μια απόσταση 12 χιλιομέτρων και να πάει σε έναν κρατήρα κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτόν όπου βρισκόταν τα δύο τελευταία χρόνια.

    Στις αρχές του μήνα το ρόβερ βγήκε από τον κρατήρα Βικτόρια και οι επιστήμονες της NASA το κατευθύνουν προς έναν άλλο κρατήρα, τον Εντίβορ, που είναι 20 φορές μεγαλύτερος. Ωστόσο, το Οπορτούνιτι μπορεί να ταξιδεύει μόλις 100 μέτρα την ημέρα, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί δύο χρόνια για να φτάσει στον προορισμό του. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως θα συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι τότε.

    Το Οπορτούνιτι, όπως και το "δίδυμο" του, το Σπίριτ, που βρίσκεται στην άλλη πλευρά του Άρη, έχει προ πολλού υπερβεί το "όριο" των τριών μηνών ζωής που του έδιναν οι επιστήμονες, αφού εξερευνά τον πλανήτη εδώ και 4,5 χρόνια, από τον Μάρτιο του 2004.

    "Μπορεί να μην φτάσουμε εκεί αλλά, από επιστημονικής άποψης, είναι η σωστή κατεύθυνση", δήλωσε ο Στιβ Σκουάιρς του Πανεπιστημίου Κορνέλ. "Ο κρατήρας (Εντίβορ) είναι εντυπωσιακά μεγάλος σε σύγκριση με οτιδήποτε έχουμε δει μέχρι τώρα", πρόσθεσε.

    Τα δύο ρομπότ, που είχαν ξεκινήσει μια φιλόδοξη αποστολή για τον εντοπισμό στοιχείων νερού, είναι εξοπλισμένα με όργανα εργαστηρίου και κάμερες για την εξερεύνηση των βράχων και του εδάφους του Άρη. Στο Οπορτούνιτι λειτουργούν ακόμη και οι έξι τροχοί μολονότι ο δεξιός μπροστινός δεν στρίβει πλέον.

    [32] Υγεία

    Από κατεψυγμένο ωάριο

    Εξωσωματική γονιμοποίηση: Μέθοδος υαλοποίησης

    24/9/2008 6:27:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠE

    Η γέννηση ενός παιδιού από κατεψυγμένο ωάριο μιας 40χρονης γυναίκας, με τη μέθοδο υαλοποίησης, ανοίγει νέους δρόμους στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης στη χώρα μας, ανέφερε σήμερα στους δημοσιογράφους ο χειρουργός γυναικολόγος, που ειδικεύεται σε προβλήματα γονιμότητας, Μ. Μαστρομηνάς.

    Η περίπτωση της γυναίκας που έμεινε έγκυος και αναμένεται να γεννήσει σε τέσσερις μήνες, με τον τρόπο αυτό, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς οι γιατροί "αναγκάστηκαν" να εφαρμόσουν τη μέθοδο, όταν η ίδια είχε επισκεφθεί το κέντρο τους, είχε δώσει τα ωάριά της, αλλά την ίδια μέρα, ο σύζυγός της έπεσε θύμα τροχαίου και έπρεπε να μείνει κλινήρης για μία εβδομάδα, συνέπεια του οποίου ήταν να μην μπορέσει να δώσει σπέρμα για την τεχνητή γονιμοποίηση. Έτσι, οι γιατροί αποφάσισαν να προχωρήσουν στην υαλοποίηση, τη μέθοδο που δίνει τη δυνατότητα να καταψύχονται ωάρια και να τα αποψύχονται, όταν η γυναίκα θέλει να αποκτήσει παιδί. Ακολούθως, γονιμοποιούνται και εμφυτεύονται στη μήτρα της.

    Η μέθοδος, που "συνελήφθη" στην Ιαπωνία, εφαρμόζεται ήδη σε Αμερική, Αυστραλία, Ισπανία και Ιταλία. Με αυτήν έχουν γεννηθεί περισσότερα από 1.400 παιδιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μαστρομηνάς, η υπογονιμότητα είναι πλέον πρόβλημα που πλήττει ποσοστό 15% των ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας, αφορά, δηλαδή, άμεσα περίπου 250.000 ζευγάρια. "Ένα στα έξι ζευγάρια που ζουν ανάμεσά μας, για διάφορους λόγους, αδυνατούν να τεκνοποιήσουν, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ποσοστό 3% των παιδιών στη χώρα μας, περίπου δηλαδή 3.500 παιδιά, γεννιούνται σήμερα με τη εφαρμογή μεθόδων ιατρικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής", τόνισε ο χειρουργός.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 24 September 2008 - 16:51:28 UTC