Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυμα ελήφθη
  • [02] Ομιλία Μπακογιάννη στον ΟΗΕ
  • [03] Κινητοποίηση αγροτών και κτηνοτρόφων στο Κιλκίς

    [01] Πολιτική

    Δηλώνουν υπουργοί και στελέχη μετά την ΚΕ

    Μήνυμα ελήφθη

    27/9/2008 8:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/9/2008 10:04:29 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Συσπείρωση, προσήλωση στο πεδίο της πραγματικό πολιτικής και φυγή από την εσωστρέφεια, ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του Πρωθυπουργού προς άπαντες και, κυρίως τους διαφωνούντες, κατά την ομιλία του την Παρασκευή, στο πλαίσιο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. "Μήνυμα ελήφθη", λένε Υπουργοί και στελέχη της ΝΔ. Όμως αίσθηση προκαλεί συνέντευξη που έδωσε ο βουλευτής Φθιώτιδας Θανάσης Γιαννόπουλος στο "Πρώτο θέμα", που κυκλοφορεί την Κυριακή, μέσω της οποίας επαναλαμβάνει την προτροπή για παραίτηση του Θόδωρου Ρουσόπουλου, αλλά και την άποψη ότι η ισχνή πλειοψηφία δεν σημαίνει πολιτικό σιωπητήριο. Ο ίδιος με γραπτή του ανακοίνωση, δήλωσε ότι η συνέντευξη προηγήθηκε της ομιλίας του Πρωθυπουργού, η οποία, όπως λέει, τον κάλυψε πλήρως. Διαψεύδει τα λεγόμενα του κ. Γιαννόπουλου η εφημερίδα. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι δυο νέες δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύονται στον Κυριακάτικο Τύπο, οι οποίες διενεργήθηκαν πριν τη συνεδρίαση της Κ.Ε. Στην πρώτη δίνεται προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ, ενώ στη δεύτερη ο Κώστας Καραμανλής εμφανίζεται να κερδίζει τις προτιμήσεις των ερωτηθέντων όσον αφορά στο "ηγετικό προφίλ", έναντι του Γιώργου Παπανδρέου.

    "Δυνατή ομιλία"

    Η επόμενη μέρα για τη Νέα Δημοκρατία περιγράφηκε στα λόγια και το αυστηρό ύφος του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος μιλώντας ξεκάθαρα έθεσε όλους ενώπιον των ευθυνών τους και περιέγραψε το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί από δω και πέρα.

    Δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις έτσι όπως έχουν σχεδιαστεί, εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Στις άμεσες προτεραιότητες του για το επόμενο διάστημα είναι η κυβερνητική - ομπρέλα στους πολίτες για ακρίβεια, δάνεια και στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων. Ακόμα, η συνέχιση των μεγάλων και μικρών έργων σε όλη την Ελλάδα, ύψους 18,5 δις ευρώ, η προώθηση των μεταρρυθμίσεων και η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού.

    Η ομιλία του Πρωθυπουργού βρήκε καθολική ανταπόκριση στην κομματική βάση. Κύκλοι του Μαξίμου δηλώνουν πως όποιοι δεν πήραν και τώρα το μήνυμα πλέον θα έχουν να κάνουν με το κόμμα και την κυβέρνηση. "Ο πέλεκυς θα είναι βαρύς", δηλώνουν.

    "Ο πρωθυπουργός απηύθυνε μια δυνατή ομιλία, μέσα από την ψυχή του. Έβγαλε τον ηγέτη που θα οδηγήσει με γρήγορα βήματα τη χώρα στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις", σχολίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντός.

    "Ο πρωθυπουργός έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Μίλησε ξεκάθαρα και με λεβεντιά. Λάβαμε το μήνυμα. Αυτό που λέω είναι, λίγα λόγια και περισσότερη δουλειά", είπε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Φώλιας

    Συνέντευξη Γιαννόπουλου

    Όμως προτού περάσει ένα 24ωρο από τη λήξη της συνεδρίασης, η συνέντευξη του Θανάση Γιαννόπουλου ταράζει τα νερά.

    "Λέω την αλήθεια, αυτή που βγαίνει από την καρδιά μου, τη γνώση μου, την πολιτική μου ευπρέπεια και την εντολή που μου έχουν δώσει οι εκλογείς και συμπατριώτες μου" τόνισε στη συνέντευξή του στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" ο πρώην υπουργός, συμπληρώνοντας ότι "οι σκέψεις και προτάσεις δημιουργούν συνθήκες υγείας στους κομματικούς μηχανισμούς".

    Ο κ. Γιαννόπουλος απαντώντας στην ερώτηση αν πιστεύει "ότι η παραίτηση του υπουργού Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλου θα συνέβαλε καθοριστικά προς την εκτόνωση της κρίσης που ταλανίζει τη ΝΔ" ανέφερε ότι: "θα μπορούσε πραγματικά να αποφορτίσει το όλο βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί" καθώς και πως "παράλληλα πιο άνετα μπορεί να υπερασπιστεί σε όλα τα θρυλούμενα τον εαυτό του", ενώ ερωτώμενος αν πρέπει να γίνει πιο κοινωνική η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, αφού απαντά ότι "η οικονομία μας δεν βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση σήμερα", τονίζει ότι δεν πρέπει να παραβλέπουμε τις διεθνείς συγκυρίες που επηρεάζουν και τη δική μας οικονομία, ζητώντας να παρθούν μέτρα, τα οποία όμως δεν πρέπει να θίγουν τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους χαμηλόμισθούς, να έχουν κοινωνική διάσταση και να μην δημιουργούν προβλήματα στην αγορά.

    Ο ίδιος με γραπτή ανακοίνωση του προς τα ΜΜΕ ανασκεύασε, λέγοντας ότι "η συνέντευξη εδόθη προ της ομιλίας του Πρωθυπουργού στη Κεντρική Επιτροπή, η οποία με κάλυψε πλήρως και συντασσόμενος με τις αρχές και προτροπές του δεν έλαβα το λόγο".

    "Λυπούμεθα ιδιαιτέρως που ο πρώην υπουργός και βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ καθηγητής κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος αναγκάζεται, κατόπιν κυβερνητικών κομματικών αξιωματούχων - ιδιαιτέρως δε του γραμματέα του κόμματος κ. Λευτέρη Ζογορίτη - να διαψεύσει τον εαυτό του. Ο κ. Γιαννόπουλος απέστειλε το πλήρες περιεχόμενο της συνέντευξή του που δημοσιεύεται αυτολεξεί στο "Πρώτο Θέμα" στις 4.05 μ.μ. την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου -αρκετές ώρες δηλαδή μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στην Κεντρική Επιτροπή. Τούτο αποδεικνύεται, άλλωστε, και από το σχετικό e-mail που απέστειλε ο κ. Γιαννόπουλος στον υπογράφοντα τη συνέντευξη συντάκτη. Εάν χρειαστεί, θα δοθούν και περαιτέρω λεπτομέρειες και αποδεικτικά στοιχεία από το "Πρώτο Θέμα", απάντησε η εφημερίδα.

    Δημοσκοπήσεις

    Δυο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον Κυριακάτικο Τύπο, εξακολουθούν να δείχνουν ρευστό το πολιτικό σκηνικό.

    Στη μέτρηση της VPRC για την Ελευθεροτυπία, που ολοκληρώθηκε πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και την παρέμβαση του πρωθυπουργού το ΠΑΣΟΚ προηγείται της ΝΔ με δυο ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου. Τη ΝΔ επιλέγει το 32,5%, το ΠΑΣΟΚ από το 34,5%, το ΚΚΕ το 8%, τον ΣΥΡΙΖΑ το 14% , τον ΛΑΟ το 4,5%, και το 4,5% επιλέγουν Οικολόγους.

    Στη σφυγμομέτρηση προηγείται επίσης ο Γιώργος Παπανδρέου ως επιλογή ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων, και επιλέγεται από το 41% των ερωτηθέντων, έναντι του 36% που επιλεγεί τον Κώστα Καραμανλή, ενώ 20% απαντά κανέναν από τους δυο. Στο ερώτημα ποια κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, λέει το 27%,της ΝΔ το 21%, ενω καμία από τις δύο, απαντά το 46% των ερωτηθέντων.

    Στην Καθημερινή της Κυριακής δημοσιεύεται πανελλαδική έρευνα της Public Issue που αποτυπώνει το ηγετικό προφίλ των πολιτικών αρχηγών. Σε σειρά ποιοτικών δεδομένων ο Πρωθυπουργός προηγείται του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο ερώτημα ποιος πείθει περισσότερο το 40% απαντά Κ. Καραμανλής, 16% Γ. Παπανδρέου, ενώ 24% κανείς. Το 30% θεωρεί σταθερό στις απόψεις του τον Πρωθυπουργό, έναντι 17% τον κ. Παπανδρέου 19% την κ. Παπαρήγα, ενώ ηγέτη θεώρει το 45% τον Κ. Καραμανλή, έναντι 18% τον κ. Παπανδρέου. Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα της διαφθοράς το 34% θεωρεί ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να το αντιμετωπίσει καλύτερα, ενώ το 21% θεώρει το ίδιο για τον Πρωθυπουργό. Τέλος στην ερώτηση ποιος σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε την λέξη ειλικρινής το 31% απαντά κανένας, 30% απαντά Κώστας Καραμανλής και 21% Γιώργος Παπανδρέου.

    [02] Πολιτική

    Ομιλία Μπακογιάννη στον ΟΗΕ

    27/9/2008 7:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/9/2008 7:54:48 μμ)

    Με την αποψινή ομιλία της στην 63η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, ολοκληρώνει το πρόγραμμα της επίσκεψής της στη Νέα Υόρκη.

    Η κ. Μπακογιάννη, πριν προσφωνήσει τη Γ.Σ., θα έχει συνάντηση με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, με τον οποίο αναμένεται να συζητήσει το Κυπριακό, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, την κατάσταση στον Καύκασο και άλλα περιφερειακά ζητήματα.

    Η υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας θα έχει νωρίτερα συναντήσεις με τους ομολόγους της Τουρκίας, της Βοσνίας, του Ιράν, της Βραζιλίας και της Αιγύπτου, καθώς και με τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης.

    Χθες, κατά τη συνάντησή της με το ΓΓ του ΝΑΤΟ, η Υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι το θέμα της ένταξης των Σκοπίων στη Συμμαχία μπορεί να ξανανοίξει μόνο όταν επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας.

    [03] Κοινωνία

    Κινητοποίηση αγροτών και κτηνοτρόφων στο Κιλκίς

    27/9/2008 7:46:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κινητοποίηση πραγματοποίησαν σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι στην πόλη του Κιλκίς.

    Κινήθηκαν με τα τρακτέρ και τα αγροτικά οχήματα τους στον κεντρικό δρόμο της πόλης όπου και πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας. Στο σημείο μοίρασαν φρέσκο γάλα και άδειασαν ποσότητες καλαμποκιού και σιταριού, ενώ επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στο νομάρχη Κιλκίς, Ευάγγελο Μπαλάσκα.

    Διαμαρτύρονται για τις χαμηλές τιμές διάθεσης της παραγωγής τους. Όπως είπαν 95 λεπτά έως 1 ευρώ πωλούσαν πέρσι το 1 κιλό πρόβειου γάλατος και φέτος η τιμή στην παραγωγή έπεσε στα 85 λεπτά. Από 50 στα 40 λεπτά έχει πέσει φέτος η τιμή του κιλού στο αγελαδινό.

    Ίδια κατάσταση και στα σιτηρά. Οι διαδηλωτές μεταξύ των άλλων, ζητούν τη δημιουργία μητρώου αγροτών, καθώς και σύνταξη ΟΓΑ στα 60 χρόνια για άνδρες και γυναίκες, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας έπειτα από 35 χρόνια εργασίας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 27 September 2008 - 20:49:52 UTC