Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομιλία Μπακογιάννη στον ΟΗΕ
  • [02] ΗΠΑ: "Φως" βλέπουν στο Κογκρέσο

    [01] Πολιτική

    Ομιλία Μπακογιάννη στον ΟΗΕ

    28/9/2008 10:32:00 πμ

    Τις βασικές παραμέτρους και τις προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ανέπτυξε η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στην 63η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, με την οποία ολοκλήρωσε το πρόγραμμα της επίσκεψής της στη Νέα Υόρκη. Η Υπουργός Εξωτερικών λίγο νωρίτερα είχε συνάντηση με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. "Μου δόθηκε η ευκαιρία να υπενθυμίσω ξανά τις ελληνικές θέσεις, το θέμα των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, όπου ενημερώθηκε βεβαίως ο Γενικός Γραμματέας για την πορεία των συνομιλιών. Επίσης, για μια πρόσκληση, για μία μεγάλη διάσκεψη που ετοιμάζουμε στην Ελλάδα το 2009 για τα θέματα μετανάστευσης και ελπίζουμε ότι ο Γενικός Γραμματέας θα έλθει" δήλωσε η κ. Μπακογιάννη μετά τη συνάντησή της με τον κ. Μπαν Κι Μουν. Στο περιθώριο των εργασιών στον ΟΗΕ η Υπουργός Εξωτερικών είχε συνομιλίες και με τον Τούρκο ομόλογό της Αλί Μπαμπατζάν, με τον οποίο συζήτησαν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και την κατάσταση στην περιοχή του Καυκάσου και ειδικότερα στη Γεωργία. Σε δηλώσεις τους αμέσως μετά οι δυο Υπουργοί ανέφεραν ότι είχαν μια "φιλική συζήτηση", εκφράζοντας την υποστήριξή τους στην προσπάθειες που καταβάλλουν οι "δυο ηγέτες" στην Κύπρο για λύση του προβλήματος. Σημειώνεται ότι υπάρχει πρακτική να συναντώνται οι Υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών. Η συνάντησή τους έγινε στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ.

    Οι παγκόσμιες προκλήσεις, σταθερότητα στη ΝΑ Ευρώπη & Κυπριακό

    Κατά την ομιλία της ενώπιον του Σώματος των Ηνωμένων Εθνών η κ. Μπακογιάννη επεσήμανε ότι χρειάζεται πολλή δουλειά από τη διεθνή κοινότητα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, όπως οι ένοπλες συγκρούσεις, η πείνα, η φτώχεια, η καταστροφή του περιβάλλοντος, η τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, η εμπορία ανθρώπων, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η κατάχρηση εξουσίας. Αν σ αυτά προστεθεί και η κρίση της παγκόσμιας οικονομίας, είναι δύσκολο να ατενίζει κανείς το μέλλον με αισιοδοξία, σημείωσε η Υπουργός Εξωτερικών.

    Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην περιοχή μας, η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε τη δέσμευση της Ελλάδας για μία νοτιοανατολική Ευρώπη όπου όλες οι χώρες θα ανήκουν στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική οικογένεια. Μας ενθάρρυναν, σημείωσε, οι πρόσφατες εξελίξεις στη Σερβία η οποία έρχεται όλο και πιο κοντά στην Ευρώπη, ενώ συμφωνούμε και με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και τους εταίρους μας στην ΕΕ ότι η FYROM θα πρέπει να προσκληθεί, όταν και εάν επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

    Η υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συνεχιζόμενη επί 34 χρόνια τουρκική κατοχή του ενός τρίτου της Κύπρου, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα χαιρετίζει την πρόσφατη απόφαση του Κύπριου προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλή Ταλάτ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Πιστεύουμε, επεσήμανε, ότι οι Κύπριοι μπορούν από μόνοι τους να πετύχουν μία βιώσιμη λύση, μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων, χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες.

    [02] Οικονομία

    Κοντά σε συμφωνία έγκρισης του πακέτου Μπους

    ΗΠΑ: "Φως" βλέπουν στο Κογκρέσο

    28/9/2008 11:00:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, Γερμανικό Πρακτορείο

    Ηγετικά στελέχη του αμερικανικού Κογκρέσου δήλωσαν σήμερα Κυριακή ότι έχουν σχεδόν καταλήξει οι διαπραγματεύσεις όσον αφορά το πλαίσιο της συμφωνίας για την έγκριση του πακέτου 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πρότεινε ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους για την διάσωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, προσθέτοντας ότι απομένουν να διευκρινιστούν ορισμένες λεπτομέρειες πριν το νομοθέτημα οριστικοποιηθεί και ψηφιστεί.

    "Σημειώσαμε μεγάλη πρόοδο", δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι, στέλεχος των Δημοκρατικών, στους δημοσιογράφους μετά την μαραθώνια διαπραγμάτευση. "Πρέπει να την καταγράψουμε στο χαρτί ώστε να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε και τυπικά", πρόσθεσε. Λεπτομέρειες του συμβιβασμού δεν έγιναν γνωστές.

    Περί "σημαντικής προόδου" έκανε λόγο και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Χένρυ Πόλσον, εισηγητής του αρχικού σχεδίου, το οποίο αντιμετώπισε αρκετές ενστάσεις από Δημοκρατικούς αλλά και Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς, οι οποίοι δήλωναν δυσαρεστημένοι με αυτήν τη μαζική παρέμβαση του Κράτους.

    "Η σύνοδος που είχαμε στο γραφείο μου μας έφερε πιο κοντά σε μια συμφωνία για ένα νόμο που θα βοηθήσει στην σταθερότητα των αγορών και θα προστατεύει τους φορολογούμενους" πρόσθεσε η κ. Πελόζι, επισημαίνοντας με έμφαση ότι "οι φορολογούμενοι είναι η πρώτη μας προτεραιότητα".

    Η κ. Πελόζι ανέφερε ότι οι τροποποιήσεις που προτάθηκαν έχουν ήδη τεθεί εις γνώση του υπουργού Οικονομικών, Χένρι Πόλσον.

    Καταλήγοντας ανέφερε ότι "σε κάθε περίπτωση, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Δεν πρόκειται να φύγουμε από εδώ παρά μόνο όταν περάσει αυτός ο νόμος".

    ΗΠΑ: "Φως" βλέπουν στο Κογκρέσο

    Ηγετικά στελέχη του αμερικανικού Κογκρέσου δήλωσαν σήμερα Κυριακή ότι έχουν σχεδόν καταλήξει οι διαπραγματεύσεις όσον αφορά το πλαίσιο της συμφωνίας για την έγκριση του πακέτου 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πρότεινε ο πρόεδρος Τζωρτζ Μπους για την διάσωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, προσθέτοντας ότι απομένουν να διευκρινιστούν ορισμένες λεπτομέρειες πριν το νομοθέτημα οριστικοποιηθεί και ψηφιστεί. "Σημειώσαμε μεγάλη πρόοδο", δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι, στέλεχος των Δημοκρατικών, στους δημοσιογράφους μετά την μαραθώνια διαπραγμάτευση. "Πρέπει να την καταγράψουμε στο χαρτί ώστε να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε και τυπικά", πρόσθεσε. Λεπτομέρειες του συμβιβασμού δεν έγιναν γνωστές. Περί "σημαντικής προόδου" έκανε λόγο και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Χένρυ Πόλσον, εισηγητής του αρχικού σχεδίου, το οποίο αντιμετώπισε αρκετές ενστάσεις από Δημοκρατικούς αλλά και Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς όσον αφορά λεπτομέρειες του.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 28 September 2008 - 8:49:54 UTC