Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απόρριψη του σχεδίου Πόλσον
  • [02] Polson's Plan Rejected
  • [03] Πρόταση προς συμμόρφωση οδηγών ταξί
  • [04] Εντατικοί έλεγχοι για κινεζικό γάλα
  • [05] Κόντρα κορυφής στα Σκόπια
  • [06] Παπανδρέου: "Μια ονομασία για όλα στα Σκόπια"
  • [07] Στη Ρουμανία η νέα ταινία της Αρντάν
  • [08] Πύργος ελέγχου, χωρίς ελεγκτή
  • [09] Επιστροφή του διαστημοπλοίου "Ι.Βερν"
  • [10] Πρώτος εμπορικός πύραυλος σε τροχιά γύρω από τη Γη
  • [11] Στη δημοσιότητα μυστικά αρχεία
  • [12] Madonna mia...

    [01] Οικονομία

    Από τους Αμερικανούς βουλευτές

    Απόρριψη του σχεδίου Πόλσον

    29/9/2008 9:05:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/9/2008 11:26:16 μμ)

    Πηγή: NET, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, Γερμανικό Πρακτορείο

    Μπορεί η κυβέρνηση Μπους διαμέσου του εκπρόσωπου του Λευκού Οίκου να δήλωνε μέχρι και την τελευταία στιγμή την πεποίθηση της ότι διαθέτει αρκετές ψήφους στο Κογκρέσο για να καταστεί δυνατή η έγκριση του σχεδίου σωτηρίας της χρηματοπιστωτικής αγοράς της χώρας ύψους 700 δισ. δολαρίων, παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων κοινοβουλευτικών, όμως η πραγματικότητα διέψευσε τις προσδοκίες. Το "πακέτο Μπους" καταψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με 228 ψήφους κατά και 205 υπέρ. Παρά το ότι η τυπική διαδικασία δεν τηρήθηκε και η ψηφοφορία παρατάθηκε σε μια ύστατη προσπάθεια αναστροφής του κλίματος, μέσω πυρετωδών διαβουλεύσεων της τελευταίας στιγμής, τελικά το αποτέλεσμα παρέμεινε το ίδιο. Το σχέδιο νόμου, που είχε προταθεί από τον πρόεδρο Μπους στις 20 Σεπτεμβρίου, απορρίφθηκε από ρεπουμπλικάνους "παρτιζάνους" αλλά και δημοκρατικούς βουλευτές που αμφισβήτησαν το κατά πόσο αποτελεί τη λύση στην παγκόσμια κρίση εμπιστοσύνης και στα εφιαλτικά σενάρια για το κόστος δανεισμού. Η είδηση οδήγησε σε ελεύθερη πτώση τη Γουόλ Στριτ, με τον δείκτη μετοχών προηγμένης τεχνολογίας Nasdaq να έχει ημερήσια απώλεια της τάξης του 7% και τον δείκτη Dow Jones της βιομηχανίας να χάνει 4,7%. Ο Λευκός Οίκος, σε ανακοίνωση του, εξέφρασε την απογοήτευση της κυβέρνησης και τόνισε πως η δύσκολη κρίση θα πρέπει πάει θυσία να αντιμετωπιστεί. Ο πρόεδρος Μπους, που υποσχέθηκε "κατά μέτωπον" επίθεση στο πρόβλημα, θα έχει συνάντηση τόσο με το οικονομικό επιτελείο του, όσο και με υψηλόβαθμα κοινοβουλευτικά στελέχη για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα.

    Αγώνας δρόμου για την αντιμετώπιση της κρίσης

    "Εκπονήσαμε ένα τεράστιο σχέδιο διότι έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα. Η στρατηγική μας είναι να συνεχίσουμε ν αντιμετωπίζουμε κατά μέτωπον την οικονομική κατάσταση και θα εργασθούμε για ν αναπτύξουμε μία στρατηγική που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να πορευόμαστε μπροστά", τόνισε ο Μπους.

    Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών δηλώνει αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του για να προστατεύσει την αμερικανική οικονομία. Ο υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον, πρόκειται να έχει επείγουσες συνομιλίες με τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους, τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας Μπεν Μπερνάνκι και την ηγεσία του Κογκρέσου για τις περαιτέρω ενέργειες.

    Ο Δημοκρατικός υποψήφιος για τις αμερικανικές εκλογές, Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την πεποίθηση ότι το σχέδιο έχει ακόμα περιθώρια να υιοθετηθεί από το Κογκρέσο και κάλεσε τις αγορές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων κ. Τζον Μπέχνερ δήλωσε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να εργαστούν από κοινού τα δυο κόμματα για να βρουν ένα τρόπο να σώσουν την οικονομία.

    Η απόρριψη του σχεδίου έριξε πάνω από 10 δολάρια την τιμή του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι μια ενδεχόμενη επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας θα οδηγήσει στη μείωση της ζήτησης πετρελαίου. Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (NYMEX) η τιμή του βαρελιού μαύρου χρυσού για παράδοση τον Νοέμβριο έκλεισε στα 96,37 δολάρια, σε τιμή μειωμένη κατά 10,52 δολάρια εν σχέσει μ αυτήν του κλεισίματός του την Παρασκευή.

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν προβλέπεται να διοργανώσει νέα ψηφοφορία τουλάχιστον έως την Πέμπτη.

    [02] By American MPs

    Polson's Plan Rejected

    29 Σεπ 2008 21:05:00 (Last updated: 29 Σεπ 2008 23:32:11)

    Sources: NET, ΑNA-ΜPA, Reuters, AFP, German News Agency

    Although the Bush administration had stated through its White House representative that its Congress members would pass the $700 billion financial bailout plan its expectations were belied. The final vote for Bushs plan at the House of Representatives was 228 to 205 against. Despite the fact that the typical procedure was not observed, the vote was extended in an attempt to invert the climate through feverish deliberations. The news was followed by a sharp drop in the Wall Street and a 4.7% drop in Dow Jones, while Nasdaq dropped by 7%. In an announcement the White House expressed the government's disappointment, stressing that the difficult crisis should be dealt with at all costs. President Bush promised a head-on attack to the problem, adding that he would have a meeting with top officials to decide on their further moves.

    Translated by John Crystallidis

    Related News:

    Financial Crisis Hits Europe

    US Bailout Put to a Vote

    [03] Κοινωνία

    Από τον προϊστάμενο Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσ/κης

    Πρόταση προς συμμόρφωση οδηγών ταξί

    29/9/2008 11:08:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας κατά όσων οδηγών ταξί επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, προτείνει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Βασίλης Φλωρίδης. Σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη, τέτοιες συμπεριφορές είναι: η άρνηση ή διακοπή της μίσθωσης, η πολλαπλή μίσθωση, η είσπραξη κομίστρου πέραν του νομίμου και η υβριστική ή απειλητική συμπεριφορά σε βάρος του πελάτη. Σε έγγραφό του προς τον υπουργό Μεταφορών Κωστή Χατζηδάκη και με αφορμή το νομοσχέδιο που αφορά μεταξύ άλλων τις ρυθμίσεις σχετικά με τα επιβατικά αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης, ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός τονίζει ότι οι Έλληνες πολίτες βιώνουν καθημερινά σε σχέση με την μετακίνησή τους με τα ταξί μία κατάσταση που επιεικώς θα χαρακτηριζόταν ως τριτοκοσμική.

    "Δυστυχώς για μία μεγάλη μερίδα οδηγών ταξί, ιδίως κατά τις ώρες αιχμής, η επιλογή επιβάτη και ιδίως η άρνηση μίσθωσης σε περίπτωση που το επιθυμητό δρομολόγιο δεν είναι προσοδοφόρο ή βολικό για τον οδηγό ή όταν ο υποψήφιος επιβάτης είναι υπερήλικας ή άτομο με ειδικές ανάγκες, είναι σταθερά στην ημερήσια διάταξη. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι αυτοκινητιστές ζητούν από τον επιβάτη να κατέβει από το όχημα ακόμη και με ύβρεις, απειλές για χρήση βίας ή ακόμη και με τη χρήση βίας. Κατά την προσφιλή τους δε αιτιολογία επιλέγουν επιβάτη και δρομολόγιο επειδή πάντα "επίκειται να γίνει αλλαγή βάρδιας", τονίζει στο έγγραφο ο κ. Φλωρίδης και προσθέτει: "Η άρνηση της μίσθωσης τροφοδοτεί το αίσθημα προσωπικής απόρριψης αφού γίνεται χωρίς δικαιολογημένο αίτιο. Η πολλαπλή μίσθωση, παρότι πολλές φορές αναγκαία, δημιουργεί αγχώδεις συνθήκες στη διάρκεια της διαδρομής και τριβές με τον οδηγό ή τους άλλους συνεπιβάτες".

    Για την εξάλειψη αυτής της κατάστασης, προτείνει τη λήψη δραστικών και αποτρεπτικών ποινών. Αυτές είναι η σύλληψη των παραβατών αυτοκινητιστών και η παραπομπή τους στο Αυτόφωρο, η σε βάρος τους λήψη δυσμενών διοικητικών ποινών και ειδικότερα η άμεση ακινητοποίηση των οχημάτων τους για τουλάχιστον τρεις μήνες, με ταυτόχρονη αφαίρεση των κρατικών πινακίδων. Παράλληλα, προτείνει την ανάκληση της άδειας κυκλοφορίας και της ειδικής άδειας οδήγησης των οδηγών.

    Για τους δε οδηγούς που υποτροπιάζουν προτείνει η επιβληθείσα ποινή και η τυχόν ασκηθείσα έφεση να μην έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τις προτάσεις του κ. Φλωρίδη, αστυνομικοί υπάλληλοι θα προσποιούνται τους υποψήφιους επιβάτες, ιδίως σε ώρες αιχμής, και θα κάνουν ελέγχους συμπεριφορών των οδηγών ταξί. Το έγγραφο εστάλη ταυτόχρονα στον υπουργό Δικαιοσύνης, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης.

    [04] Κοινωνία

    Εντατικοί έλεγχοι για κινεζικό γάλα

    29/9/2008 10:04:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Συνεχίζει ο ΕΦΕΤ τους ελέγχους για τον εντοπισμό τυχόν παρανόμως διακινούμενων γαλακτοκομικών προϊόντων από την Κίνα στα πλαίσια και των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνει ο φορέας σε ανακοίνωσή του κατόπιν δημοσιευμάτων, περί κινέζικου γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, που εισήλθαν και πωλούνται παράνομα στο κέντρο στης Αθήνας.

    Ο ΕΦΕΤ σημειώνει ότι μετά από στοχευμένους ελέγχους σε δεκάδες καταστημάτων λιανικής πώλησης και μαζικής εστίασης σε Αθήνα (περιοχές Μεταξουργείου, Ομόνοιας, Βοτανικού και Αμπελοκήπων) και Θεσσαλονίκη (περιοχή Βαρδαρίου) που διακινούν κινέζικα προϊόντα, ακόμα και σε εκείνα που ανέφεραν δημοσιεύματα, δεν βρέθηκε κανένα γαλακτοκομικό προϊόν κινέζικης προέλευσης και επισημαίνεται ότι απαγορεύεται η εισαγωγή και η διακίνηση γαλακτοκομικών προϊόντων από την Κίνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση άρα και στην Ελλάδα.

    Πάντως, τουλάχιστον τρία είδη παράνομου γάλακτος με προέλευση την Κίνα πωλούνται στην Αθήνα σε κινεζικά μαγαζιά, χωρίς κανείς να γνωρίζει αν είναι επιμολυσμένα με την διαβόητη πλέον ουσία μελαμίνη.

    Στο μεταξύ, η βιομηχανία Cadburys, η οποία ανακοίνωσε ότι αποσύρει προληπτικά 11 είδη σοκολάτας που παρασκευάζονται στην Κίνα, διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στην Ελλάδα γιατί τα γαλακτοκομικά παρασκευάσματα της που κυκλοφορούν στη χώρα μας δεν εισάγονται από εκεί.

    [05] Κόσμος

    Σκόπια

    Κόντρα κορυφής στα Σκόπια

    29/9/2008 10:04:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Πλήρης διάσταση απόψεων αναφορικά με την προσέγγιση της εκκρεμότητας της ονομασίας, μεταξύ του προέδρου της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, διαπιστώθηκε μετά τη συνάντηση των δύο, το απόγευμα της Δευτέρας στα Σκόπια. "Δυστυχώς, αντί, στη σημερινή συνάντηση που είχα με τον πρωθυπουργό, να συμφωνήσουμε για τις θέσεις μας και να χαράξουμε κοινή γραμμή για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα για τη χώρα μας, η συνάντηση έληξε χωρίς αποτέλεσμα. Οι διαφωνίες μεταξύ μας είναι πολύ μεγάλες. Δεν υπάρχει ενιαία θέση", ανέφερε ο κ. Τσερβένκοφσκι, μετά τη συνάντηση.

    Στη σημερινή συνάντηση είπε ο κ. Τσερβένκοφσκι, ότι δεν άκουσε τη θέση του κ. Γκρούεφσκι για την τελευταία πρόταση του Μάθιου Νίμιτς και γνωστοποίησε ότι ο πρωθυπουργός απέρριψε όλες τις εισηγήσεις, μεταξύ αυτών και την αξιοποίηση της δυνατότητας που άφησε ο κ. Νίμιτς, να υπάρξει ακόμη μία συνάντηση στην οποία η ΠΓΔΜ θα παρουσίαζε με σαφήνεια τις θέσεις της, πριν ο μεσολαβητής του ΟΗΕ καταθέσει την οριστική του πρόταση.

    "Απευθύνω έκκληση προς τον πρωθυπουργό, σε αυτή την πολύ σημαντική στιγμή για την Δημοκρατία της Μακεδονίας, να επιδείξει μεγαλύτερη υπευθυνότητα και σοβαρότητα και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Με άλλα λόγια τον καλώ να συμπεριφερθεί πραγματικά ως πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Μακεδονίας", πρόσθεσε ο κ. Τσερβένκοφσκι. Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ αρνήθηκε να αναφερθεί στο περιεχόμενο των ιδεών του κ. Νίμιτς, για να μην επιβαρυνθεί η διαπραγματευτική θέση της χώρας, όπως ανέφερε. "Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να μην απειληθεί η εθνική και πολιτιστική ταυτότητα του μακεδονικού λαού", συμπλήρωσε.

    Λίγο πριν τις δηλώσεις αυτές του κ. Τσερβένκοφσκι, ο κ. Γκρούεφσκι δεν θέλησε να σχολιάσει τη συνάντηση, προς "χάριν της εποικοδομητικότητας στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης" όπως δήλωσε. Ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ακόμη ότι ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, μετά τις συναντήσεις που είχε τις προηγούμενες ημέρες στη Ν.Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ανήγγειλε νέα πρόταση και πρόσθεσε ότι η ΠΓΔΜ αναμένει τη νέα πρόταση του κ. Νίμιτς. Τα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων, επικαλούμενα πηγές προσκείμενες στον κ. Τσερβένκοφσκι, μετέδωσαν ότι κατά τη σημερινή συνάντηση βάθυνε ακόμη περισσότερο το υπάρχον χάσμα μεταξύ των θέσεων των κ.κ. Τσερβένκοφσκι και Γκρούεφσκι επί του ζητήματος της ονομασίας και ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μη εποικοδομητικό και φορτισμένο κλίμα.

    [06] Πολιτική

    ΗΠΑ - Συνάντηση Παπανδρέου -ΓΓ ΟΗΕ

    Παπανδρέου: "Μια ονομασία για όλα στα Σκόπια"

    29/9/2008 9:15:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Το Κυπριακό, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η χρηματοπιστωτική κρίση και οι πρωτοβουλίες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, στην έδρα του Οργανισμού. Για κρίσιμη περίοδο για τον κόσμο και τα εθνικά μας θέματα έκανε λόγο ο κ. Παπανδρέου μετά το τέλος της συνάντησης και δήλωσε ότι ευχαρίστησε τον κ. Μπαν για τις πρωτοβουλίες του στο Κυπριακό.

    "Εξέφρασα την πλήρη υποστήριξή μου στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, ενώ τόνισα ότι με την προεδρία του Δημήτρη Χριστόφια στην Κυπριακή Δημοκρατία ανοίγονται νέες προοπτικές και χρειάζεται η απόλυτη στήριξη, όπως και η αξιοποίηση του γεγονότος ότι η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να αξιοποιηθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο που θα συμβάλει στο πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να εξευρεθεί δίκαιη και ευρωπαϊκή λύση".

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την "κόκκινη γραμμή" που έχει θέσει, για "μια ονομασία, σύνθετη, με γεωγραφικό προσδιορισμό και για χρήση για όλες τις περιπτώσεις, όχι διπλές ονομασίες" και πρόσθεσε: "Τόνισα ότι για μας το μόνο θέμα που υπάρχει είναι αυτό της ονομασίας". Ο κ. Παπανδρέου εξέθεσε και τις θέσεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, της οποίας το Προεδρείο συνεδρίασε την Παρασκευή στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. "Ο κ. Μπαν γνωρίζει τις θέσεις μας. Είχε παρακολουθήσει τις εργασίες μας και περιμένει με ενδιαφέρον τις προτάσεις μας για την οικονομική κρίση. Μια προοδευτική πρόταση, έναν "Οδικό Χάρτη", για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίση σε διεθνές επίπεδο. Τόνισα ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής θα συμβάλει στην υποστήριξη του ΟΗΕ, αλλά και σε μια παγκόσμια δημοκρατική διακυβέρνηση και μια δίκαιη κοινωνία σε παγκόσμιο επίπεδο".

    [07] Πολιτισμός

    Βουκουρέστι, Ρουμανία

    Στη Ρουμανία η νέα ταινία της Αρντάν

    29/9/2008 8:58:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,AGERPRES

    Στην κεντρική Ρουμανία, στην επαρχία Κοβάσνα θα ξεκινήσουν σύντομα τα γυρίσματα της ταινίας "Cendres et Sang" (Ash and blood), που σκηνοθετεί η Γαλλίδα ηθοποιός Φανί Αρντάν. Η Αρντάν, που είχε βρεθεί στη Ρουμανία παλαιότερα για να γυρίσει ταινία για τη ζωή της Ελληνίδας υψίφωνου Μαρίας Κάλλας, επέλεξε αυτή τη φορά την επαρχία Κοβάσνα, όπου εξελίσσεται το σενάριο της νέας ταινίας με θέμα την επιστροφή μίας οικογένειας στην πατρίδα της. Πιο συγκεκριμένα έχει επιλεγεί το απομονωμένο χωριό Μικλοσοάρα στην περιοχή Μπαραόλτ. Το σενάριο της ταινίας Ash and blood (Στάχτες και Αίμα) είναι εμπνευσμένο από το δοκίμιο του διάσημου Αλβανού συγγραφέα, Ισμαήλ Κανταρέ το 1985 με τίτλο "Eschyle ou le grand perdant" (Αισχύλος, ο μεγάλος χαμένος).

    Πρόκειται για την ιστορία μίας γυναίκας που μεγάλωσε μόνη της τα τρία παιδιά της και αφού πέρασε 18 χρόνια στη Γαλλία επιστρέφει στην πατρίδα της, όπου αναβιώνουν συγκρούσεις με αντίπαλη οικογένεια. Πριν από έξι χρόνια στην επαρχία Κοβάσνα γυρίστηκε η ταινία "Επιστροφή στο Cold Mountain" που πήρε Όσκαρ το 2004 με πρωταγωνιστές τη Νικόλ Κίντμαν και τον Τζουντ Λο.

    [08] Κοινωνία

    Πύργος ελέγχου, χωρίς ελεγκτή

    29/9/2008 8:45:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    "Κλειστό" βρήκαν το αεροδρόμιο Μυτιλήνης σήμερα το πρωί, δυο αεροσκάφη που πραγματοποιούσαν πρωινές πτήσεις προς Μυτιλήνη, αφού την ελέγκτρια εναέριας κυκλοφορίας στον Πύργο Ελέγχου την... είχε πάρει ο ύπνος.

    Το αεροσκάφος της Ολυμπιακής έφθασε πάνω από το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στις 6.25 με 20λεπτη καθυστέρηση, όμως ο πιλότος ενημέρωσε τους επιβάτες ότι το αεροδρόμιο είναι κλειστό. "Πετούσαμε για 40 λεπτά πάνω από τη Μυτιλήνη. Ήταν να προσγειωθούμε στις 6.25 και τελικά προσγειωθήκαμε στις 7.05." λέει ο κ. Γιαλούρης Κωνσταντίνος επιβάτης της πρωινής πτήσης της Ολυμπιακής.

    Η ελέγκτρια που κλήθηκε από τον αερολιμενάρχη για εξηγήσεις είπε ότι είχε βάλει το ξυπνητήρι στο κινητό της τηλέφωνο, λόγω όμως βλάβης αυτό δεν χτύπησε.

    Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κωστής Χατζηδάκης μόλις ενημερώθηκε για το περιστατικό έδωσε εντολή στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας να διερευνήσει το θέμα για να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν, ενώ παράλληλα ζητά συγνώμη από τους επιβάτες των δύο πτήσεων για την ταλαιπωρία που υπέστησαν.

    Ο Αερολιμενάρχης Μυτιλήνης Δημήτρης Καζάζης που ενημερώθηκε με 20 λεπτά καθυστέρηση αποδίδει το συμβάν σε μια σειρά ατυχών περιστατικών ενώ ακολουθώντας τις οδηγίες του υπουργείου Μεταφορών θα πραγματοποιήσει ΕΔΕ προκειμένου να διαπιστωθούν ευθύνες για το συμβάν. Οι ευθύνες δεν αφορούν μόνο την ελέγκτρια που καθυστέρησε να βρεθεί στη θέση της, αλλά και το άλλο προσωπικό της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που βρισκόταν εκείνη την ώρα στο αεροδρόμιο και δεν ενημέρωσε έγκαιρα τη διοίκηση του αεροδρομίου για το ότι δεν υπήρχε ελεγκτής στον Πύργο Ελέγχου.

    [09] Τεχνολογία

    ESA

    Επιστροφή του διαστημοπλοίου "Ι.Βερν"

    29/9/2008 8:40:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Ολοκλήρωσε τη Δευτέρα την επιτυχημένη εξάμηνη αποστολή του στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), το ρομποτικό μεταγωγικό σκάφος "Ιούλιος Βερν" του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), πραγματοποιώντας μια αυτοκαταστροφική ελεγχόμενη θεαματική "βουτιά θανάτου", σαν μια πύρινη μπάλα μετεωρίτη, σε μια έρημη περιοχή του νότιου Ειρηνικού ωκεανού. Το μεγαλύτερο τμήμα του σκάφους, που δεν προστατευόταν από ειδική θερμική ασπίδα, διαλύθηκε κατά την επάνοδό του μέσω της γήινης ατμόσφαιρας, σε υψόμετρο περίπου 75 χλμ., ενώ τα υπόλοιπα κομμάτια, 12 λεπτά αργότερα, βυθίστηκαν στον ωκεανό, όπως ανακοίνωσε η ESA. Μέρες πριν, είχε αποκλειστεί μια εναέρια και θαλάσσια ζώνη ασφαλείας μήκους 2.700 χλμ. και πλάτους 200 χλμ. Η επιστροφή του σκάφους, που ήταν φορτωμένο με απόβλητα και άλλα άχρηστα υλικά από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, βρισκόταν υπό την εποπτεία του Κέντρου Ελέγχου της ESA στην Τουλούζη της Γαλλίας. Αστροναύτες από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και επιστήμονες της NASA και της ESA, επιβαίνοντες σε δύο ξεχωριστά αεροπλάνα, που έδρευαν στην Ταϊτή, φωτογράφισαν το γεγονός.

    Οι επιστήμονες ήθελαν να διαπιστώσουν με ποιο τρόπο ακριβώς διαλύθηκαν συγκεκριμένα τμήματα του σκάφους κατά την επιστροφή του (π.χ. οι δεξαμενές καυσίμων), ώστε μελλοντικά να σχεδιάσουν την ασφαλή του επάνοδο. Είχαν επίσης την ευκαιρία να δουν από πρώτο χέρι πώς ένας φυσικός μετεωρίτης εκρήγνυται, όταν εισέρχεται στην ατμόσφαιρα της Γης. Ο "Ι. Βερν" (ή Αυτοματοποιημένο Όχημα Μεταφοράς - ATV) κόστισε περίπου 1,3 δισ. ευρώ για την ανάπτυξή του. Τέσσερα ακόμα παρόμοια σκάφη θα κατασκευασθούν - το επόμενο το 2010 (αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται στη Βρέμη της Γερμανίας από την EADS Αstrium).

    Το σκάφος το οποίο ζυγίζει περίπου 20 τόνους, έχει ικανότητα μεταφοράς φορτίου 7,6 τόνων συνολικά, ενώ έχει μήκος 10,3 μέτρα και πλάτος 4,5 μέτρα, είναι σε θέση με ρομποτικούς χειρισμούς μόνο του, χωρίς έλεγχο από το έδαφος, να προσδεθεί στον προορισμό του στο διάστημα. Ήταν το πρώτο και μεγαλύτερο πλήρως αυτοματοποιημένο όχημα που έφθασε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, παρέχοντας ανεφοδιασμό σε καύσιμα και άλλα υλικά (τρόφιμα, ρούχα, ανταλλακτικά, νερό, οξυγόνο κ.α.), συνολικού βάρους 6 τόνων, καθώς επίσης "ελαφρώνοντας" τον ISS από τα άχρηστα υλικά και απόβλητά του (περίπου 2,5 τόνους συνολικά). Η επιτυχία της αποστολής του "έβαλε ιδέες" στην ESA να αναπτύξει περαιτέρω το μοντέλο του ATV για να μπορεί να μεταφέρει αστροναύτες μελλοντικά. Το ζήτημα θα συζητηθεί πιθανότατα στο συμβούλιο των ευρωπαίων υπουργών, αρμόδιων για το διάστημα, στη Χάγη το Νοέμβριο. "Μαζί με το εργαστήριο "Κολόμβος", το ATV έδειξε πραγματικά πόσο έχουν προχωρήσει οι ικανότητες της Ευρώπης στην ανάπτυξη, την εκτόξευση και τον έλεγχο των διαστημικών οχημάτων", δήλωσε η εκπρόσωπος της ESA Σιμονέτα Ντι Πίπο.

    [10] Τεχνολογία

    Λος Άντζελες, ΗΠΑ - Διάστημα

    Πρώτος εμπορικός πύραυλος σε τροχιά γύρω από τη Γη

    29/9/2008 8:08:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η αμερικανική εταιρία, Space Exploration Technologies (ή απλώς Space X), έγινε η πρώτη αμιγώς ιδιωτική εταιρία που έθεσε με επιτυχία έναν πύραυλο σε τροχιά γύρω από τη Γη. Ο Falcon 1, ένας πύραυλος υγρών καυσίμων (υγρού οξυγόνου και κηροζίνης), κόστους 7,9 εκατ. δολ., που κατασκεύασε η Space X, απογειώθηκε από μια αμερικανική στρατιωτική βάση στο απομονωμένο νησί Ομελέκ του κεντρικού Ειρηνικού ωκεανού και εισήλθε σε τροχιά μεταφέροντας ένα εικονικό φορτίο, βάρους 165 κιλών, το οποίο παραμένει προσδεμένο στον μήκους 21 μέτρων πύραυλο, που περιφέρεται γύρω από τη Γη. Ήταν η τέταρτη και τυχερή απόπειρα της εταιρίας. Oι τρεις προηγούμενες απόπειρες είχαν γνωρίσει την αποτυχία. Η Space X ιδρύθηκε το 2002 στην Καλιφόρνια από έναν πολυεκατομμυριούχο, τον Elon Musk, ιδρυτή της PayPal (on-line συστήματος πληρωμών στο χώρο του Ίντερνετ). Στόχος της να εγκαινιάσει μια εποχή χαμηλού κόστους εμπορικών διαστημικών πτήσεων, μεταξύ άλλων θέτοντας δορυφόρους σε τροχιά, αλλά και μεταφέροντας εμπορεύματα και πληρώματα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με ένα μεγαλύτερο διαστημικό όχημα, το Falcon 9, που αναπτύσσει για λογαριασμό της NASA.

    [11] Κόσμος

    Μόσχα, Ρωσία

    Στη δημοσιότητα μυστικά αρχεία

    29/9/2008 6:58:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Δόθηκαν τη Δευτέρα από τη Ρωσία στη δημοσιότητα, εβδομήντα χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας του Μονάχου η οποία επέτρεψε στον Αδόλφο Χίτλερ να προσαρτήσει τη Σουδητία, στη δυτική Τσεχοσλοβακία, τα απόρρητα αρχεία του κράτους που αφορούν την περίοδο αυτή. "Τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα των (σοβιετικών) υπηρεσιών πληροφοριών αντικατοπτρίζουν την πολιτική διαδικασία πριν και μετά τη Συμφωνία του Μονάχου, στις 30 Σεπτεμβρίου 1938", δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας, Σεργκέι Ιβανόφ. Η συμφωνία αυτή, μεταξύ Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας και Ιταλίας που εκπροσωπούνταν αντίστοιχα από τους Αδόλφο Χίτλερ, Εντουάρ Νταλαντιέ, Νέβιλ Τσάμπερλεν και Μπενίτο Μουσολίνι, απόντος του Τσεχοσλοβάκου προέδρου, Έντβαρντ Μπένε, σφράγισε το "θάνατο" της Τσεχοσλοβακίας ως ανεξάρτητου κράτους. Μεταξύ των εγγράφων που παρέμειναν απόρρητα επί 70 χρόνια, υπάρχουν επιστολές των πρεσβευτών της Βρετανίας και της Γαλλίας στην Πράγα που απευθύνονται στον τότε πρωθυπουργό της Τσεχοσλοβακίας , προσπαθώντας να τον πείσουν να δεχτεί την προσάρτηση της Σουδητίας από τη Γερμανία για "τη διατήρηση της ειρήνης στην Ευρώπη". Υπάρχουν επίσης επιστολές μεταξύ των Ευρωπαίων πρεσβευτών και των κυβερνήσεων των χωρών τους.

    Η Τσεχοσλοβακία επανενώθηκε μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και πέρασε στην επιρροή της ΕΣΣΔ το 1948. Το κομμουνιστικό καθεστώς ανατράπηκε το 1989, με τη Βελούδινη Επανάσταση ενώ το 1993 η χώρα διαιρέθηκε σε δύο οντότητες, τη Δημοκρατία της Τσεχίας και τη Σλοβακία. "Είναι προφανές ότι η πολιτική κατευνασμού του Χίτλερ δεν λειτούργησε και το μόνο που έκανε ήταν να υποκινεί την επιθετικότητά του", σχολίασε ο στρατηγός Λεβ Σοτσκόβ, πρώην στέλεχος των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών. Ο Σοτσκόβ κάλεσε όλο τον κόσμο να "πάρει ένα μάθημα" από εκείνη την εποχή και τη συμφωνία που οδήγησε τελικά στον πόλεμο. "Δεν πρέπει ποτέ να ενθαρρύνουμε τον επιτιθέμενο, είτε είναι μεγάλος είτε μικρός", πρόσθεσε, αναφερόμενος προφανώς στον πρόεδρο της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, τον οποίο η Μόσχα κατηγορεί ότι εισέβαλε στη Νότια Οσετία στις αρχές Αυγούστου.

    [12] Πολιτισμός

    Madonna mia...

    28/9/2008 10:33:00 μμ

    Περί τις 78.000 χιλιάδες θεατές παρακολούθησαν το σόου της Μαντόνα, στο ΟΑΚΑ μένοντας με τις καλύτερες εντυπώσεις.

    Η σαββατιάτικη συναυλία της ποπ σταρ, ήταν ο τελευταίος σταθμός της ευρωπαϊκής περιοδείας της, Sticky & Sweet Tour.

    Οι πλέον ορκισμένοι οπαδοί της είχαν κυριολεκτικά κατασκηνώσει από νωρίς το Σάββατο στον προαύλιο χώρο του σταδίου, προκειμένου να εξασφαλίσουν προνομιακή θέση στην αρένα, όσο το δυνατόν πιο κοντά στο είδωλό τους.

    Και απ ότι φαίνεται δεν το μετάνιωσαν καθώς η μεγάλη ντίβα της μουσικής σκηνής αποζημίωσε και τους πιο απαιτητικούς θεατές.

    Η πλέον ακριβοπληρωμένη τραγουδίστρια όλων των εποχών, βγήκε στη σκηνή ένα τέταρτο νωρίτερα από το αναμενόμενο, καθισμένη στο "διαμαντοστόλιστο" θρόνο της και χάρισε στους παρευρισκόμενους μια μοναδική βραδιά, από αυτές που αποτελούν σταθμό στα συναυλιακά δρώμενα.

    Ο λόγος για μια πραγματική υπερπαραγωγή, ένα φαντασμαγορικό σόου, διάρκειας 90 κατά το οποίο τόσο η Μαντόνα, όσο και η πολυπληθής ομάδα χορευτών της δεν σταμάτησαν στιγμή να χορεύουν και να παρασύρουν το κοινό σε εκδηλώσεις λατρείας.

    Το σόου είχε λίγο απ όλα: τραγούδια από τους πρόσφατους δίσκους, αναδρομή σε παλιές πλην όμως εκσυγχρονισμένες για την περίσταση επιτυχίες, αλλά πολιτικά μηνύματα κατά Μπους και υπέρ Ομπάμα και φυσικά μπόλικη λάμψη.

    Όταν η συναυλία τελείωσε, οι μόνοι που δήλωναν "δυσαρεστημένοι" ήταν αυτοί που έλεγαν πως ήθελαν κι άλλο.. Όσοι δεν κατάφεραν να ζήσουν την εμπειρία "Μαντόνα", ποιος ξέρει μπορεί να σούπερ ντίβα τώρα που έμαθε το δρόμο για τη χώρα μας, να τον διαβεί ξανά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 29 September 2008 - 20:50:06 UTC