Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διεγράφη ο Στ. Δαϊλάκης
  • [02] Σε ελεύθερη πτώση
  • [03] Free Falling
  • [04] Ηράκλειο: Κατάληψη στο Δικαστικό Μέγαρο
  • [05] Σύσκεψη στη Μονή Πεντέλης
  • [06] Κίνα: Κατηγορίες για το σκάνδαλο με το μολυσμένο γάλα
  • [07] Έληξε πειρατεία μαλαισιανού πλοίου
  • [08] Τραγωδία στην Ινδία
  • [09] Ανακάλυψη κρανίου γιγάντιου προϊστορικού πουλιού
  • [10] Ακόμα και οι ιοί παθαίνουν...ίωση!

    [01] Πολιτική

    Επιστολή Καραμανλή στον Πρόεδρο της Βουλής

    Διεγράφη ο Στ. Δαϊλάκης

    30/9/2008 10:59:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/9/2008 11:30:44 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ τέθηκε ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ Σταύρος Δαϊλάκης, μετά τις δηλώσεις του με τις οποίες ζήτησε την παραίτηση κυβερνητικών στελεχών.

    Συγκεκριμένα, το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Δαϊλάκης, με δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή, είχε καταφερθεί κατά του υπουργού Επικρατείας Θεόδωρου Ρουσόπουλου και του διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού Γιάννη Αγγέλου, γεγονός που οδήγησε σήμερα στην αποπομπή του.

    Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, σήμερα στις 10.15 έλαβε επιστολή από τον Πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, με την οποία του γνωστοποιήθηκε ότι θέτει εκτός ΚΟ τον κ. Δαϊλάκη.

    Ωστόσο, ο κ. Δαϊλάκης φέρεται αποφασισμένος να διευκολύνει τον Πρωθυπουργό και να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα, προκειμένου η πλειοψηφία της ΝΔ στη Βουλή να παραμείνει στους 152. Σε περίπτωση αυτή, τη θέση του στην ΚΟ θα καταλάβει ο Σταύρος Παπαδόπουλος. Εάν δεν παραιτηθεί, η ΝΔ θα μείνει με 151 βουλευτές συν τον κ. Δαϊλάκη, ως ανεξάρτητος βουλευτής.

    [02] Οικονομία

    Η Wall Street και τα ασιατικά Χρηματιστήρια

    Σε ελεύθερη πτώση

    30/9/2008 9:29:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/9/2008 11:31:56 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στην αμερικανική Βουλή είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα, η οποία πιθανότατα μεθαύριο Πέμπτη θα συζητήσει εκ νέου το σχέδιο σωτηρίας των αμερικανικών τραπεζών ενώ η χθεσινή απόρριψη του "σχεδίου Πόλσον", ύψους 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από το Κογκρέσο προκάλεσε ανησυχία και αβεβαιότητα στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές οι οποίες άνοιξαν σήμερα Τρίτη πτωτικά, με απώλειες γύρω στο 2%, ακολουθώντας την ελεύθερη πτώση στη Wall Street, τη μεγαλύτερη που σημειώνεται ποτέ μέσα σε μία μέρα, όπως έκαναν και όλα τα ασιατικά χρηματιστήρια - με -4,12% στο Τόκυο. Με απώλειες 6,98% έκλεισε ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, με απώλειες 9,14% ο δείκτης νέων τεχνολογιών Nasdaq. Σήμερα στις 8:45 τοπική ώρα (15:45 ώρα Ελλάδας).ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους θα κάνει εκ νέου ανακοινώσεις για το σχέδιο διάσωσης του τραπεζικού τομέα. Την ανάγκη να υπάρξει ένα νέο σχέδιο διάσωσης το ταχύτερο δυνατόν επισήμανε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον και δήλωσε πως θα συνεργασθεί με τους βουλευτές για να το επιτύχει, διότι είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για να καταρρεύσει. Η πτωτική τάση συνεχίζεται από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης στις ασιατικές χρηματαγορές (απώλειες 3,40% αυτή την ώρα στο Τόκιο). Με τα χρηματιστήρια στο "κόκκινο", η τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε νέα ένεση ρευστού σχεδόν 20 δισ. ευρώ για να αποτραπεί η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Πτώση καταγράφηκε και σε όλα τα Χρηματιστήρια της Λατινικής Αμερικής, πλην αυτού της πετρελαιοπαραγωγού Βενεζουέλας: -9,36% στο σημαντικότερο εξ αυτών, στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

    Ανησυχία στην Ευρώπη

    Η κρίση πλήττει σοβαρά και μεγάλους ευρωπαϊκούς επενδυτικούς ομίλους. Μόνον χάρις σε κρατικές παρεμβάσεις ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ διασώθηκαν από την κατάρρευση τρεις τραπεζικοί κολοσσοί στη Βρετανία, στις Κάτω Χώρες και στη Γερμανία. Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Ιβ Λετέρμ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι Κυβερνήσεις του Βελγίου, του Λουξεμβούργου και της Γαλλίας συμφώνησαν για τη διοχέτευση 6,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στη γαλλο-βελγική τράπεζα Dexia έπειτα από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις. Η απόφαση αυτή έχει ως στόχο τη σταθεροποίηση των αγορών έπειτα από τη χθεσινή πτώση κατά 30% της μετοχής της Dexia, δεύτερου θύματος της χρηματοοικονομικής κρίσης μετά την Fortis , η τμηματική εθνικοποίηση της οποίας ανακοινώθηκε χθες από τις κυβερνήσεις του Βελγίου, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας. "Διασώσαμε τη Fortis και την Dexia, αλλά πέραν αυτού σταθεροποιήθηκε το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος από την κοινή αυτή ενέργεια των τριών κυβερνήσεων", δήλωσε ο Υπουργός αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν..

    Με πτώση 5,87%, στις 2840 μονάδες έκλεισε χθες ο δείκτης στο χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ σημαντικά μειωμένη έκλεισε η τιμή του πετρελαίου: στα 96,70 δολάρια το βαρέλι το αργό - στα ίδια επίπεδα η διαπραγμάτευση αυτή την ώρα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές της Ασίας.

    "Βυθίζονται" τα ασιατικά Χρηματιστήρια

    Με μεγάλες απώλειες κατά 3,5% άνοιξε σήμερα το χρηματιστήριο της Βομβάης, ακολουθώντας την ελεύθερη πτώση που πυροδότησε στις ασιατικές χρηματαγορές η απόρριψη από την αμερικανική βουλή του σχεδίου Μπους για τη διάσωση των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

    Ο δείκτης Sensex του χρηματιστηρίου της Βομβάης υποχώρησε κατά την έναρξη της συνεδρίασης στις 12.153,55 μονάδες ,αφού χθες είχε πέσει στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Μάρτιο του 2007.

    Ο γενικός δείκτης τιμών του αρχαιότερου χρηματιστηρίου της Ασίας έχει υποχωρήσει κατά 38% από την 1η Ιανουαρίου.

    "Μαύρη Τρίτη" σήμερα και για τις υπόλοιπες αγορές στην Ασία καθώς το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ υποχωρούσε στο μέσον της συνεδρίασης κατά 5,6% ,το Τόκιο κατά 5% και το χρηματιστήριο της Ταιβάν κατά 6,16%.

    Στη Σεούλ ο δείκτης Κόσπι υποχωρούσε κατά 5% ,το χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης κατά 4,70% και του Σίδνει κατά 3,4%.

    Πτωτικά ξεκίνησε η συνεδρίαση σήμερα στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, με το δείκτη Nikkei να υποχωρεί, με την έναρξη, κατά 177,91 μονάδες (-1,51%) και να πέφτει στις 11.565,70 μονάδες, μετά την απρόσμενη απόρριψη από το αμερικανικό Κογκρέσο του σχεδίου Πόλσον για τη διάσωση του τραπεζικού τομέα.

    Τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι τίτλοι του τραπεζικού τομέα και των μεγάλων εξαγωγικών εταιρειών που αντιμετωπίζουν προβλήματα από την άνοδο του γεν έναντι του δολαρίου.

    Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας έδωσε στη δημοσιότητα τα οικονομικά στοιχεία της χώρας για τον Αύγουστο που όμως είναι χειρότερα απ ότι προβλεπόταν. Έτσι, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 3,5% τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο αν και οι οικονομολόγοι ανέμεναν πως η πτώση θα είναι της τάξης του 2,9%. Η ανεργία αυξήθηκε στο 4,2% έναντι 4% τον Ιούλιο. Υπολογίζεται πως σε κάθε 100 άτομα που αναζητούν εργασία αντιστοιχούν μόνο 86 θέσεις.

    Με τα χρηματιστήρια στο "κόκκινο", η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) ανακοίνωσε τη διάθεση 3.000 δισεκατομμυρίων γιεν (19,5 δισεκατομμυρίων ευρώ) για την ενίσχυση των τραπεζών προκειμένου να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ρευστότητας. Η BoJ παρεμβαίνει για δέκατη συνεχόμενη ημέρα στην αγορά. Το μέτρο αυτό αποφασίστηκε την ίδια στιγμή που το αμερικανικό Κογκρέσο απέρριπτε το σχέδιο σωτηρίας του τραπεζικού τομέα προκαλώντας αναταραχή στη Γουόλ Στριτ και στα ασιατικά χρηματιστήρια.

    Πτώση σημείωσαν χτες και τα λατινοαμερικανικά εκτός από εκείνο του Καράκας. Το Χρηματιστήριο του Σάου Πάουλου στη Βραζιλία, το σημαντικότερο Χρηματιστήριο της Λατινικής Αμερικής έκλεισε με μεγάλη πτώση 9,36% κι αφού αναγκάσθηκε να σταματήσει προσωρινά τη συνεδρίαση για μισή ώρα έπειτα από την κατακρήμνιση του κύριου δείκτη του Ibovespa κατά 10%.Το Μπουένος Άιρες έκλεισε με πτώση 8,68%, το Μεξικό με 6,40%, το Σαντιάγο με 5,49% κι η Μποκοτά με 2,37%. Το μόνο χρηματιστήριο της Λατινικής Αμερικής που επέπλευσε ήταν αυτό του Καράκας, το οποίο σημείωσε οριακή άνοδο 0,36%.

    [03] Wall Street and Asian Stock Markets

    Free Falling

    30 Σεπ 2008 09:29:00

    Sources: Reueters ΝΕΤ 105,8 - ΑNA-ΜNA

    Interest is focused in the American Parliament where the rescue plan is going to be discussed again. Paulson plan was rejected yesterday and raised recession fear. Although the Bush administration had stated through its White House representative that its Congress members would pass the $700 billion financial bailout plan its expectations were belied. The final vote for Bushs plan at the House of Representatives was 228 to 205 against. Despite the fact that the typical procedure was not observed, the vote was extended in an attempt to invert the climate through feverish deliberations. The news was followed by a sharp drop in the Wall Street, with Dow Jones loosing 777.68 points and dropping by 6,98% to 10.365,45 points and Nasdaq dropping by 9.14% to 1,983.73 points. In an announcement the White House expressed the governments disappointment, stressing that the difficult crisis should be dealt with at all costs. President Bush promised a head-on attack to the problem, adding that he would have a meeting with top officials to decide on their further moves. Japan announced a new liquidity injection of 20 billion to prevent collapse of the banking system. George Bush will proceed to new announcements today (15:45 Greece hour) for the rescue of the banking system while the US minister of Finance Henry Paulson stated that he will co operate with parliamentary members in order to suggest a new plan as soon as possible. All stock markets of Latin American recorded major losses today.

    Concern in Europe

    The shakeup in the financial landscape spread to Europe from the United States, with Belgian-French financial services group Dexia the latest to receive a bailout when three governments and key shareholders on Tuesday injected 6.4 billion euros ($9.18 billion) into the firm. That followed government rescues of Belgian-Dutch group Fortis NV, Germanys Hypo Real Estate Holding AG, British mortgage lender Bradford & Bingley Plc and bailout deals in Iceland, Russia and Denmark. Financial firm Fortis, with million of investors in Belgium, Holland and Luxemberg was saved by the intervention of the Belgian, Dutch and Luxembourg governments that proceeded to a liquidity "injection" of $ 11,2 billion euros. Athens stock market dropped to 5,85% yesterday. Crude oil settled at $ 96,70 per barrel.

    Asian Stock Markets "Sink"

    Shares in Asia were down 3.4 percent in the afternoon, with Tokyo falling more than 4 percent. European stock markets were set to open between 2.5 and 4.4 percent lower after dropping 5.2 percent on Monday to a three-and-a-half year closing low.

    [04] Κοινωνία

    Ηράκλειο: Κατάληψη στο Δικαστικό Μέγαρο

    30/9/2008 10:49:00 πμ

    Σε κατάληψη του Δικαστικού Μεγάρου προχώρησαν χθες το βράδυ τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, με αίτημα την ίδρυση Εφετείου Ανατολικής Κρήτης. Οι δικηγόροι, μετά από θυελλώδη γενική συνέλευση, υπερψήφισαν την πρόταση της διοίκησης του συλλόγου για παραμονή επ αόριστο στο χώρο του Δικαστικού Μεγάρου. Επίσης αποφάσισαν αποχή από όλα τα δικαστήρια του νομού μέχρι και τις 15 του μηνός και να παρατείνουν την αποχή από τις υποθέσεις του Εφετείου μέχρι 30 Νοεμβρίου. Σήμερα αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις και από τον Δικηγορικό Σύλλογο Λασιθίου.

    [05] Κοινωνία

    Σύσκεψη στη Μονή Πεντέλης

    30/9/2008 10:01:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/9/2008 11:22:50 πμ)

    Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιείται στο Διορθόδοξο Κέντρο της Μονής Πεντέλης για τα κοινοτικά κονδύλια που αφορούν την Εκκλησία και συμμετέχουν ο Αρχιεπίσκοπος και η Ιερά Σύνοδος, ενώ από πλευράς Πολιτείας το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης βγαίνοντας από τη σύσκεψη τόνισε, ότι το θέμα που συζητείται είναι διαχειριστικό για την ανάδειξη έργων υποδομής και το θέμα που πραγματεύονται όλοι οι παράγοντες είναι, πώς θα προετοιμαστεί καλύτερα η Εκκλησία για να διεκδικήσει τα κοινοτικά κονδύλια. Τόνισε ότι δεν είναι συγκεκριμένο το ποσόν αλλά ισχύει η προγραμματική συμφωνία, βάση της οποίας είναι 30 εκατομμύρια ευρώ. Πρέπει να δούμε είπε, ποιά έργα είναι επιλέξιμα για να προωθηθούν. Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοιου είδους συνάντηση για την πορεία των έργων, τόνισε τους διακριτούς ρόλους της εκκλησίας-πολιτείας μέσα στο πλαίσιο των οποίων η εκκλησία θα διεκδικήσει τους πόρους σεβόμενη το κοινοτικό δίκαιο και τους πολιτειακούς κανόνες και νόμους. Θα σταθούμε, κατέληξε, δίπλα στην εκκλησία τηρώντας το νόμο.

    Στην ομιλία του μέσα στη σύσκεψη ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην περιουσία που έδωσε η Εκκλησία στο Κράτος, όπως για παράδειγμα την κεντρική βιβλιοθήκη, το παλιό πανεπιστήμιο, τον Ευαγγελισμό, το Αιγηνίτειο, Αρεταίειο, κλπ και πρόσθεσε "αυτές οι εμπειρίες μπορούν σήμερα να μας οδηγήσουν σε συνεργασίες που θα αποφέρουν αγαθά αποτελέσματα τα στην καθημερινή ζωή των συνανθρώπων μας. Συνεργασίες διάφανες, ειλικρινείς, όχι μονοβαρείς. Συνεργασίες σε απλές και σε δύσκολες υποθέσεις με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του σημερινού ανθρώπου".

    [06] Κόσμος

    Κίνα: Κατηγορίες για το σκάνδαλο με το μολυσμένο γάλα

    30/9/2008 9:38:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/9/2008 10:30:12 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κατηγορίες απαγγέλθηκαν εναντίον 27 ανθρώπων στην Κίνα για την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο με το μολυσμένο με μελαμίνη γάλα, που έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας σε 50.000 παιδιά, ενώ τέσσερα έχουν χάσει τη ζωή τους.

    Οι 27 κατηγορούμενοι μαζί με άλλους εννιά συνελήφθησαν στη διάρκεια της έρευνας στην γαλακτοβιομηχανία Sanlu, που παραδέχτηκε στις 11 Σεπτεμβρίου ότι στο γάλα σκόνη που παρήγαγε είχε προστεθεί μελαμίνη.

    Από τότε, άλλες 21 εταιρίες αποκαλύφθηκε ότι διέθεταν στην αγορά μολυσμένα προϊόντα.

    Χθες Δευτέρα, το πρακτορείο Νέα Κίνα μετέδωσε πως έχουν συλληφθεί 22 άτομα που εμπλέκονται στην παρασκευή και στην πώληση μελαμίνης, καθώς και στην διαδικασία προσθήκης της στο γάλα.

    Στο μεταξύ η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων της Ταϊλάνδης εντόπισε ίχνη μελαμίνης σε 20 τόνους γάλακτος σε σκόνη που είχαν εισαχθεί από την Κίνα, μετέδωσαν σήμερα τα ΜΜΕ της χώρας. Η χημική ουσία εντοπίστηκε σε δείγματα γάλακτος σε σκόνη που είχαν ληφθεί από την αποθήκη της εταιρίας Dutch Mill, αλλά η Υπηρεσία δεν έχει εκδώσει ακόμη ανακοίνωση για το προϊόν μέχρι να πραγματοποιηθούν περαιτέρω εξετάσεις για τον εντοπισμό του επιπέδου μελαμίνης, έγραψε η εφημερίδα Bangkok Post.

    Ο γενικός γραμματέας της Υπηρεσίας, Ναρανγκσάν Πεερακίτ, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα ανακοινωθούν αύριο.

    Η συγκεκριμένη εταιρία γαλακτοκομικών, εκτός από τις εξαγωγές στην Ταιλάνδη, εξάγει τα προϊόντα της και στο Μπαγκλαντές, την Κίνα, την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ.

    [07] Κόσμος

    Έληξε πειρατεία μαλαισιανού πλοίου

    30/9/2008 8:57:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Έληξε η πειρατεία και σε δεύτερο μαλαισιανό πλοίο από Σομαλούς πειρατές, αφότου η κυβέρνηση της Μαλαισίας κατέβαλε λύτρα ύψους 2 εκ. δολαρίων. Το υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι το MT Bunga Melati 2, το οποίο είχε καταληφθεί από Σομαλούς πειρατές στον Κόλπο του Άντεν, στα ανοιχτά της Υεμένης στις 19 Αυγούστου, κατευθύνεται τώρα προς το Τζιμπουτί, στην ανατολική Αφρική.

    Οι πειρατές σκότωσαν έναν Φιλιππινέζο ναυτικό. Τα υπόλοιπα 38 μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους.

    Την Κυριακή, οι πειρατές είχαν αφήσει άλλο ένα μαλαισιανό πλοίο, το MT Bunga Melati 5, αφού τους καταβλήθηκαν και για αυτό λύτρα ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Μετά από αυτά τα περιστατικά, η Μαλαισία έστειλε δύο πολεμικά σκάφη για να συνοδεύουν τα πλοία της που περνούν από τη θαλάσσια περιοχή της Σομαλίας.

    [08] Κόσμος

    Τραγωδία στην Ινδία

    30/9/2008 8:20:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/9/2008 10:32:29 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Εκατοντάδες άνθρωποι ποδοπατήθηκαν την Τρίτη, κατά τη διάρκεια προσκυνήματος σε ινδουιστικό ναό στο κρατίδιο Ρατζαστάν της δυτικής Ινδίας, με τις αρχές να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 113 νεκρούς και τουλάχιστον 100 τραυματίες.

    Σύμφωνα με τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια, η τραγωδία σημειώθηκε στο ναό Τσαμούντα, κοντά στην ιστορική πόλη Τζοντπούρ, όταν ένας τοίχος κατάρρευσε καταπλακώνοντας αρκετούς πιστούς και προκαλώντας πανικό στους υπόλοιπους.

    Στο ναό είχαν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 25.000 προσκυνητές, με αφορμή μιας ινδουιστικής γιορτής. Το τηλεοπτικό κανάλι Times Now ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί.

    Τον περασμένο μήνα σε παρόμοιο συμβάν, σε ναό της βόρειας Ινδίας, σκοτώθηκαν 145 προσκυνητές.

    [09] Παράξενα

    Ανακάλυψη κρανίου γιγάντιου προϊστορικού πουλιού

    29/9/2008 11:56:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ερευνητική ομάδα του γερμανικού Ινστιτούτου Σένκενμπεργκ, ανακάλυψε το καλοδιατηρημένο απολίθωμα του κρανίου ενός γιγάντιου προϊστορικού πουλιού, που ήταν πρόγονος της πάπιας και της χήνας. Το πουλί, που κολυμπούσε στην περιοχή της σημερινής Αγγλίας πριν 50 εκατ. χρόνια, είχε μεγάλα κοφτερά δόντια στην άκρη του ράμφους και οι φτερούγες του είχαν ένα πελώριο άνοιγμα πέντε μέτρων, σαν μικρού αεροπλάνου. Το πουλί ανήκε στο αρχαίο γένος Δασόρνις (Dasornis emuinus) και το κρανίο του βρέθηκε στη νήσο Σέπεϊ, στη νοτιοανατολική ακτή της Αγγλίας.

    Η ανακάλυψη περιγράφεται στο βρετανικό περιοδικό "Paleontology" (Παλαιοντολογία), σύμφωνα με δημοσιεύματα του Γαλλικού Πρακτορείου και της ηλεκτρονικής υπηρεσίας Live Science. Τα σύγχρονα πουλιά έχουν σταδιακά χάσει τα δόντια τους στην πορεία της εξέλιξης, καθώς, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, οι πρόγονοί τους ευνοούνταν αν μείωναν το βάρος τους και πέταγαν ευκολότερα. Όμως πιθανότατα η πρόγονος των χηνών που μόλις ανακαλύφθηκε, ανέπτυξε ξανά ψευτο-δόντια από κερατίνη (την ίδια ουσία που δημιουργεί και τα νύχια μας) για να εμπλουτίσουν την τροφή τους. Αντίστοιχα ψευτο-δόντια είχε αναπτύξει και μια άλλη ομάδα μεγάλων πουλιών (Pelagornithids). Πιθανότατα τα γιγάντια αυτά πουλιά πετούσαν πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και άρπαζαν ψάρια και καλαμάρια με το ράμφος τους, ενώ τα ψευτο-δόντια τους χρειάζονταν για να μην γλιστρήσει η λεία τους ξανά στο νερό.

    [10] Υγεία

    Ακόμα και οι ιοί παθαίνουν...ίωση!

    29/9/2008 11:14:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Από όλους τους παθογόνους οργανισμούς, οι ιοί είναι μοναδικοί για τη συλλογική ικανότητά τους να προσβάλουν όλες τις μορφές οργανισμών. Υπάρχουν ιοί στον άνθρωπο, τα ζώα, τα φυτά, τα έντομα, τους μύκητες, ακόμα και στα βακτήρια και τις αμοιβάδες. Τώρα, όμως, μια ομάδα ερευνητών από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) της Γαλλίας έκανε την εντυπωσιακή ανακάλυψη ότι ακόμα και ορισμένοι ιοί μπορούν να προσβληθούν από άλλους ιούς, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", όπως αναφέρει η ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science.

    Οι ερευνητές εντόπισαν έναν γιγάντιο ιό (της οικογένειας των mimivirus) σε ένα σύστημα ψύξης στη Γαλλία. Οι συγκεκριμένοι ιοί είναι οι μεγαλύτεροι που είναι γνωστό ότι υπάρχουν - τόσο μεγάλοι που είναι ορατοί με ένα απλό οπτικό μικροσκόπιο (ενώ οι συνηθισμένοι ιοί χρειάζονται πολύ υψηλότερης ανάλυσης ηλεκτρονικά μικροσκόπια για να γίνουν ορατοί). Ο νέος ιός, λόγω του μεγέθους του, ονομάστηκε "mamavirus".

    Στο ίδιο σύστημα ψύξης οι Γάλλοι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα δεύτερο μικροσκοπικό ιό (που ονόμασαν "Σπούτνικ"), ο οποίος μολύνει τον μεγάλο. Ο "Σπούτνικ" είναι απολύτως ασυνήθιστος γιατί είναι ο πρώτος ιός που έχει βρεθεί να αποτελεί παράσιτο ενός άλλους ιού. Όταν μάλιστα αναπαράγεται σε ένα κύτταρο που έχει μολυνθεί με τον μεγαλύτερο ιό, ο "Σπούτνικ" εμποδίζει την αναπαραγωγή του μεγάλου.

    Οι ερευνητές κατέγραψαν το γενετικό κώδικα του "Σπούτνικ" και ανακάλυψαν ότι ένας αριθμός γενετικών ακολουθιών του είναι παρόμοιος με αυτούς που βρίσκονται στους ωκεανούς όλου του πλανήτη. Αυτό υποδηλώνει, κατά τους επιστήμονες, ότι ίσως υπάρχει μια ολόκληρη κατηγορία ιών που προσβάλλει άλλους ιούς.

    Η νέα ανακάλυψη επιπλέον αναζωπυρώνει την επιστημονική διαμάχη κατά πόσο οι ιοί είναι ζωντανοί. Οι ιοί συχνά δεν θεωρούνται ζωντανοί, επειδή δεν διαθέτουν τη δική τους κυτταρική δομή και την ικανότητα να μεταβολίζουν τροφή - δύο στοιχεία κοινά σε όλες τις γνωστές μορφές ζωής. Όμως η ικανότητα ενός ιού να μολύνει έναν άλλο ιό θέτει το ερώτημα μήπως οι ιοί θα έπρεπε τελικά να θεωρηθούν μορφές της ζωής, κάτι με το οποίο συμφωνούν οι Γάλλοι ερευνητές.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 30 September 2008 - 8:50:31 UTC