Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-10-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θωράκιση της οικονομίας
  • [02] Ανάκαμψη εν μέσω οικονομικής καταιγίδας
  • [03] Αξιολογούν τη νέα πρόταση Νίμιτς
  • [04] Κατατέθηκε σχέδιο νόμου για το οικογενειακό δίκαιο
  • [05] Economy Armouring
  • [06] Ολυμπιακή: εξώδικο της ΟΣΠΑ
  • [07] Οικονομική βοήθεια στο Κόσοβο
  • [08] Κινητοποιήσεις καθηγητών και μαθητών
  • [09] Εισαγγελική έρευνα για ζημίωση της ΔΕΗ
  • [10] Εξελίξεις στην υπόθεση Βατοπαιδίου
  • [11] Ρύθμιση για τις οφειλές προς το δημόσιο
  • [12] "Σάλπισμα αντεπίθεσης" από την Α.Παπαρήγα
  • [13] Κριτική Παπανδρέου για την Παιδεία
  • [14] Συνάντηση Καραμανλή - ντε Βιλπέν
  • [15] Ακρόαση της ηγεσίας της ΚΕΔ ζητά το ΠΑΣΟΚ
  • [16] Μέχρι το τέλος του χρόνου το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό

    [01] Οικονομία

    Νομοσχέδια για καταθέτες, ευπαθείς ομάδες

    Θωράκιση της οικονομίας

    9/10/2008 3:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/10/2008 6:05:08 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Την προώθηση νομοσχεδίων που αφορούν στη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας απέναντι στην διεθνή οικονομική κρίση αλλά και την ενίσχυση των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής ο Κώστας Καραμανλής σε συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Την ίδια ώρα ο Υπουργός Οικονομίας, κατέθετε στη Βουλή την σχετική ρύθμιση με την οποία η κυβέρνηση εγγυάται τις τραπεζικές καταθέσεις σε πόσο 100 χιλιάδων ευρώ για κάθε δικαιούχο. Ο Υπουργός Οικονομίας επανέλαβε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι φερέγγυο. Η διεθνής κρίση βρέθηκε και στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο κ. Καραμανλής με τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας.

    Στη Βουλή η ρύθμιση

    Κατατέθηκε στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση, με την οποία αυξάνεται το ελάχιστο εγγυημένο ποσό καταθέσεων στις 100 χιλιάδες ευρώ από τις 20 χιλιάδες ευρώ που ήταν ως τώρα, με την εγγύηση να έχει διάρκεια τα τρία έτη.

    Η αύξηση της νομικής εγγύησης του ποσού των καταθέσεων καλύπτεται από το σύστημα εγγύησης καταθέσεων και όπως αναφέρεται στην τροπολογία κρίνεται ανγκαία λόγω της η πρωτοφανούς αναταραχής στο διεθνή χρηματοπιστωτικό τομέα που έχει επηρεάσει όλες τις οικονομίες και τους πολίτες.

    Βασική στόχος της ρύθμισης είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το χρηματοπιστωτικό τομέα και η ορθή λειτουργία του, που αποτελούν προϋποθέσεις για την καλύτερη λειτουργία της οικονομίας και της αποτροπής επιπτώσεων στην πραγματική οικονομία.

    Με την ευκαιρία της κατάθεσης της νομοθετικής ρύθμισης, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, επανέλαβε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές και φερέγγυο, ενώ τόνισε ότι ισχύει και η πολιτική δέσμευση για την προστασία όλων των καταθέσεων.

    Προς ψήφιση στη Βουλή βρίσκεται και το νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών.

    Ο Πρωθυπουργός σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα ζήτησε την άμεση προώθηση του νομοθετικού έργου που αφορά τις ευπαθείς ομάδες.

    "Ο Πρωθυπουργός ζήτησε να προταχθούν τα νομοσχέδια και οι ρυθμίσεις οι οποίες αφορούν τις επιπτώσεις από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, τα νομοσχέδια και οι ρυθμίσεις οι οποίες αφορούν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και βέβαια οι ρυθμίσεις εκείνες οι οποίες λαμβάνουν πρόνοια και μέριμνα για τους οικονομικά ασθενέστερους", τόνισε ο κ. Σιούφας μετά τη συνάντηση.

    Ο κ. Σιούφας απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι η προώθηση των συγκεκριμένων νομοσχεδίων δεν συνδυάζεται με ζήτημα εκλογών αλλά με την έννοια της κυβέρνησης και όλων των πολιτικών δυνάμεων να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από τη διεθνή οικονομική κρίση.

    Για κρίσιμη στιγμή σε ολόκληρο τον κόσμο έκανε λόγο ο Κάρολος Παπουλιας κατά την υποδοχή του ΔΣ της ΓΣΒΕΕ, ενώ κοινή ήταν η εκτίμηση του Πρωθυπουργού με τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν για μεγάλα προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία που ενδεχομένως να έχουν και διάρκεια.

    Αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση

    Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος επέκρινε το ΠΑΣΟΚ για τη στάση που κράτησε στο νομοσχέδιο για τους δανειολήπτες.

    Συγκεκριμένα τόνισε ότι ενώ το ΠΑΣΟΚ είπε ότι θα στηρίξει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης πριν καν τελειώσει η ημέρα καταψήφισαν το επίμαχο νομοσχέδιο επί της αρχής, αποδεικνύοντας ότι αυτά που λένε δεν τα εννοούν.

    "Για μια ακόμη φορά φάνηκε η αντιφατική πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης", τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος. "Από αυτό μπορεί να κρίνει κανείς ποιοι είναι μόνο λόγια και ποιοι ανταποκρίνονται με έργα στις απαιτήσεις των καιρών" επισήμανε.

    Οι προτάσεις της κυβέρνησης δεν είναι εφαρμόσιμες ως έχουν και γι αυτό το ΠΑΣΟΚ καταθέτει επτά τροπολογίες από την υιοθέτηση των οποίων θα κριθεί και η στάση του ΠΑΣΟΚ για το αν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, απάντησε η εκπρόσωπος οικονομίας του κόμματος Λούκα Κατσέλη.

    Για την ώρα το σχέδιο που παρουσιάστηκε είναι προσχηματικό και απαράδεκτο καθώς δε δίνει λύση στο πρόβλημα επισήμανε και υπογράμμισε ότι οι τροπολογίες του ΠΑΣΟΚ αφορούν στις ανεξέλεγκτες κατασχέσεις ειδικά για την κύρια κατοικία, τους πλειστηριασμούς, την προστασία από αδικαιολόγητες χρεώσεις και τις μειώσεις των επιτοκίων, το ύψος των οφειλών και τα πανωτόκια και εν γένει τις καταχρηστικές πρακτικές τραπεζών και εισπρακτικών εταιριών.

    Την αντίθεσή της στο πως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζουν την κρίση εξέφρασε η Αλέκα Παπαρήγα.

    Η γγ. του ΚΚΕ είπε ότι διαφωνεί ριζικά με τα άλλα πολιτικά κόμματα για τα αίτια που προκάλεσαν τη σημερινή κρίση, τονίζοντας ότι πρόκειται για κρίση του καπιταλισμού. Η κ. Παπαρήγα εξέφρασε αμφιβολίες για την αποδοτικότητα των μέτρων που ανακοινώνονται, υποστηρίζοντας ότι η ουσία των επιλογών είναι να συγκεντρώσει η ισχυρότερη τράπεζα κεφάλαιο για να κερδοσκοπήσει στη συνέχεια.

    Αναφερόμενος στην πιστωτική κρίση ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 πως το μεγάλο διακύβευμα είναι εάν τα μέτρα της κυβέρνησης θα είναι προς την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

    Διαβεβαίωσεις της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών

    Τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα δεν εκτέθηκαν σε "τοξικά" ομόλογα, διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Χρ. Γκόρτσος, στο πλαίσιο τοποθέτησής του, στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, επί του νομοσχεδίου για την προστασία των δανειοληπτών.

    Όπως σημείωσε ο κ. Γκόρτσος, οι ελληνικές τράπεζες "θα ήταν εξαιρετικά περίεργο, ότι ενώ υπήρχαν δυνατότητες οργανικής κερδοφορίας μέσα από παραδοσιακές εργασίες εμπορικής τραπεζικής και με δεδομένη τη γεωγραφική ανάπτυξη, να θέλει κανείς να επενδύσει σε τέτοια ομόλογα."

    Τόνισε, μάλιστα ότι, "οι δίαυλοι που άνοιξαν και δημιούργησαν τη μετάδοση αλυσιδωτών προβλημάτων από τράπεζα σε τράπεζα, από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη, δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν cdos (αξίες τιτλοποιημένων δανείων), δεν υπάρχει μεγάλη έκθεση στη διατραπεζική αγορά και κάτω από τις σημερινές συνθήκες, εύκολα μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος είναι διασφαλισμένη".

    [02] Οικονομία

    Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    Ανάκαμψη εν μέσω οικονομικής καταιγίδας

    9/10/2008 5:59:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/10/2008 7:06:06 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ανακάμπτουν, σήμερα, οι τιμές των μετοχών στην Ευρώπη από την απότομη πτώση που κατέγραψαν χθες, μετά τη τις νέες κινήσεις στις οποίες προχώρησαν κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες για να αντιμετωπιστεί η χρηματοοικονομική κρίση. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λίγες ώρες μετά τη συντονισμένη μείωση των επιτοκίων, διοχέτευσε το ποσό ρεκόρ των 100 δισεκατομμυρίων δολλαρίων σε βραχυπρόθεσμα δάνεια προς τις τράπεζες. "Φρένο" μπήκε και στο euribor, το διατραπεζικό επιτόκιο, που διατηρείται πια αμετάβλητο στο 5,39%. Με θετικό πρόσημο άνοιξε, έπειτα από έξι συνεχείς αρνητικές συνεδριάσεις και το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ωστόσο πλέον καταγράφει απώλειες. Όμως κανείς δεν αυταπατάται πως οφείλεται σε αισιοδοξία, παρά σε ανάκτηση ψυχραιμίας. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2009, στο +0,1% έναντι +0,8% που ήταν τον Ιούλιο, κρίνοντας ότι βρίσκονται στο επίκεντρο της οικονομικής θύελλας και ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας τους "πρόκειται να επιβραδυνθεί σημαντικά". Η οικονομική ύφεση στις ΗΠΑ βρίσκεται προ των πυλών, δήλωσε από τη Μαδρίτη ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος σημείωσε πως η πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ πρόκειται "να γίνει το κεντρικό σενάριο" στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Κομισιόν, από την πλευρά της και δια στόματος του προέδρου της Ζοζέ Μπαρόζο τόνισε ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες αντιστάθηκαν στην εισαγωγή ρυθμιστικών διατάξεων που θα μπορούσαν να έχουν θωρακίσει τις οικονομίες των χωρών-μελών. Στο μεταξύ, κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι παραμένουν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Στα 1.3682 δολάρια διαμορφώθηκε η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου. Με μικρές απώλειες 0,36% στις 2.503 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Συντονισμός και συνεργασία το ζητούμενο

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καλεί τις χώρες της διεθνούς κοινότητας να λάβουν συντονισμένα μέτρα για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

    Οι μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες προσπάθησαν επί μακρόν να παρεμποδίσουν την εισαγωγή ρυθμιστικών διατάξεων που θα μπορούσαν να έχουν προετοιμάσει καλύτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής κρίσης, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Ο Μπαρόζο τόνισε ακόμα ότι ακόμα και αφού κλιμακώθηκε η κρίση τον Σεπτέμβριο, πλήττοντας σκληρά τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να συνεργασθούν σε ικανοποιητικό βαθμό, όπως φάνηκε από τη διάσταση απόψεων που εκφράστηκε σχετικά με τους εποπτικούς μηχανισμούς των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην ΕΕ.

    Η Επιτροπή είχε προσπαθήσει να προωθήσει μια μεγαλύτερη ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής τραπεζικής και ασφαλιστικής βιομηχανίας καθώς και των εποπτικών της οργάνων, αλλά οι προσπάθειες αυτές δεν ευοδώθηκαν.

    Ο Γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν προοιδοποίησε με σημερινές δηλώσεις του ότι "κάθε μονομερούς ή μη-συντονισμένης δράσης στο πλαίσιο της ΕΕ", κατά της βαθύτατης οικονομικής κρίσης, "πρέπει και να αποφεύγεται και μάλλον να καταδικάζεται". "Καλώ, τα ευρωπαϊκά κράτη να συνεργάζονται. Σε μία κρίση σαν τη σημερινή εθνική δράση δεν νοείται", τόνισε ο Γενικός διευθυντής του ΔΝΤ. "Γνωρίζω καλά πόσο δυσχερής παρουσιάζεται η διαδικασία συναινετικής λήψης αποφάσεων στο πλαίσιο της ΕΕ. Άρα, δεν είμαι εγώ που θα υποτιμήσω τα τρέχοντα προβλήματα", σημείωσε.

    Τα κράτη μέλη προχωρούν σε διορθωτικές κινήσεις σε μια προσπάθειας δημιουργίας αναχωμάτων.

    Η βρετανική Κυβέρνηση ανακοίνωσε ευρύτατο σχέδιο υποστήριξης του τραπεζικού συστήματος της χώρας με πιστώσεις 200 δισ. στερλινών.

    Στα όρια της κατάρρευσης βρίσκεται η οικονομία της Ισλανδίας, με τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας να έχουν περάσει υπό τον έλεγχο του κράτους.

    Στη Γαλλία, δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες της η Caisse d Epargne και η Banques Populaires προχωρούν σε συγχώνευση δημιουργώντας ουσιαστικά τον δεύτερο μεγαλύτερο τραπεζικό κολοσσό της χώρας με κεφάλαιο 458 δις. ευρώ.

    Ο Δήμος του Παρισιού αποφάσισε τη χορήγηση μικρο-δανείων έως 5.000 ευρώ και με επιτόκιο 4% προς άτομα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να κατέχουν κλασσικού τύπου πιστωτικές κάρτες, στα πρότυπα της πρακτικής του νομπελίστα οικονομολόγου Μοχάμετ Γιουνούς (γνωστός ως "ο τραπεζίτης των φτωχών"). Το μέτρο των μικροπιστώσεων είχε για πρώτη φορά χρησιμοποιηθεί μαζικά για τους φτωχούς από τον οικονομολόγο Μοχάμετ Γιουνούς από το Μπαγκλαντές.

    Παράλληλα και νέο δανεισμό του προβληματικού γαλλο-βελγικού χρηματοοικονομικού ομίλου Dexia αναμένεται να εγγυηθούν οι κυβερνήσεις του Βελγίου, της Γαλλίας και του Λουξεμβούργου στο πλαίσιο προσπάθειας να ενισχύσουν την προηγούμενη απόπειρα "διάσωσής" του και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στον όμιλο.

    Η Ιρλανδία αποφάσισε σήμερα να επεκτείνει τη συνολική εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων και για πέντε ξένες τράπεζες που έχουν ευρεία δραστηριότητα στη χώρα και ιδιαίτερα για τη γερμανική Postbank, τη βορειοϊρλανδική Ulster Bank, τη βρετανική HBOS, τη First Active που είναι θυγατρική της βρετανικής Royal Bank of Scotland και την IIB Bank που είναι θυγατρική της βέλγικης KBC, όπως ισχύει για τις έξι μεγαλύτερες ιρλανδικές τράπεζες.

    Στην Ιταλία, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι ενέκρινε μέτρα για τη διασφάλιση των καταθέσεων. Οσον αφορά στη στήριξη τραπεζών ανακοίνωσε πως εάν χρειαστεί το ιταλικό δημόσιο θα αγοράσει προσωρινά, προνομιούχες μετοχές, χωρίς ωστόσο, να διεκδικήσει δικαίωμα ψήφου, στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζικών αυτών οργανισμών. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι διαβεβαίωσε τους πολίτες της χώρας ότι "δεν θα χρεοκοπήσει ούτε μια τράπεζα" και ότι "ούτε ένας καταθέτης δεν πρόκειται να χάσει τα χρήματά του". Ο υπουργός οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, πάντως, αποσαφήνισε ότι το ιταλικό κράτος δεν πρόκειται να στηρίξει όσους έκαναν λανθασμένες επιλογές. "Οι ιταλικές τράπεζες, για να εξασφαλίσουν την κρατική βοήθεια, θα πρέπει πρώτα να απομακρύνουν τους διαχειριστές εκείνους, που ευθύνονται για κακοδιαχείριση", δήλωσε ο Τρεμόντι.

    Στην Ισπανία ο υπουργός οικονομικών Πέδρο Σόλμπες εξέφρασε την ανησυχία του για τη ραγδαία αύξηση των χρεών των ισπανικών τραπεζών. Η τράπεζα Banesto που ανήκει στον ισπανικό κολοσσό Santander ανακοίνωσε αύξηση των αρνητικών αποθεμάτων της.

    Οδυνηρές επιπτώσεις σε πολλαπλά επίδεδα

    Οι επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης είναι αισθητές σε πολλά επίπεδα.

    Η Opel (η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ανήκει στον ευρωπαϊκό βραχίονα της αμερικανικής General Motors), ανακοίνωσε πως θα σταματήσει την παραγωγή για δυο έως τρεις εβδομάδες, σχεδόν σ όλα τα εργοστάσια της στην Ευρώπη.

    Χθες, εξάλλου, η BMW, διαμήνυσε επίσημα πως θα αναστείλει την παραγωγή της από τη μονάδα της Λειψίας κατά την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου.

    Όσο για την Daimler της Στουτγάρδης, ήδη από τις αρχές Αυγούστου είχε διαμηνύσει πως σε πολλά εργοστάσια της στη Γερμανία θα καταργήσει πολλές βάρδιες.

    Η Volvo ανακοίνωσε πως απολύει 4.000 υπαλλήλους της, ενώ η Ford ανακοίνωσε πως απολύει στο Σααρλούις των ΗΠΑ 200 συμβασιούχους, δυο μήνες νωρίτερα απ ότι προβλεπόταν.

    Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Wal-Mart κλείνει 20 υποκαταστήματά της.

    Ο ιρλανδικός όμιλος Air Lingus αντικαθιστά εκατοντάδες υπαλλήλους του με αλλοδαπούς που θα τους αμείβει λιγότερο.

    O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) με σημερινή του ανακοίνωση προειδοποιεί ; ότι υπάρχει κίνδυνος να προκαληθεί έξαρση του αριθμού των αυτοκτονιών και των ψυχικών διαταραχών μεταξύ των θυμάτων των οικονομικών "αναταράξεων".

    Τα ανθρώπινα δράματα πολλαπλασιάζονται ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου η κρίση στον τομέα των στεγαστικών δανείων έχει εξαναγκάσει χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

    Πριν από λίγες ημέρες στο Λος Αντζελες, ένα 45χρονο στέλεχος επιχείρησης αυτοκτόνησε αφού προηγουμένως σκότωσε πέντε μέλη της οικογένειάς του.

    Μία εβδομάδα νωρίτερα μία 90χρονη γυναίκα έκανε απόπειρα αυτοκτονίας στο Οχάιο, όταν έλαβε ειδοποίηση έξωσης από το σπίτι στο οποίο κατοικούσε τα τελευταία38 χρόνια.

    [03] Πολιτική

    Για την ονομάσια της ΠΓΔΜ

    Αξιολογούν τη νέα πρόταση Νίμιτς

    9/10/2008 2:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/10/2008 6:48:20 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Για τη νέα πρόταση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ενημέρωσε την Πέμπτη, η Υπουργός Εξωτερικών. Η κ. Μπακογιάννη είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Πρωθυπουργό ενώ αναμένεται να συναντηθεί και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου. "Βρισκόμαστε στο μέσον μιας πολύ δύσκολης διαπραγμάτευσης", δήλωσε η κα Μπακογιάννη, κατά την είσοδό της στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας , ο δε Κάρολος Παπούλιας σημείωσε ότι "δεν υπάρχει άλλος δρόμος, εκτός από αυτόν των σκληρών διαπραγματεύσεων. Νωρίτερα η Υπουργός Εξωτερικών εξερχόμενη του Μέγαρου Μαξίμου, τόνισε ότι η Αθήνα διαπραγματεύεται με συγκεκριμένες θέσεις και στόχους τονίζοντας ότι οι επαφές θα συνεχιστούν μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα, που θα καλύπτει και τις δύο χώρες, μέχρι να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση, χωρίς νικητές και ηττημένους. "Δεν θα κάνω καμία εκτίμηση γιατί δεν διαπραγματεύεται κανείς δημόσια αλλά με υπευθυνότητα και σοβαρότητα", υπογράμμισε επίσης η κ. Μπακογιάννη, σημειώνοντας παράλληλα ότι το ίδιο περιμένει και από την άλλη πλευρά.

    Αρνήσεις και επιφυλάξεις

    Το υπουργείο Εξωτερικών επεξεργάζεται σημείο προς σημείο τα σημεία την πρόταση Νίμιτς που προτείνει την ονομασία "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" για την επίσημη διεθνή χρήση της χώρας σε οργανισμούς και σε άλλες διεθνείς υποχρεώσεις, ενώ προβλέπει σύσταση του Συμβουλίου Ασφαλείας προς τις τρίτες χώρες να υιοθετήσουν αυτή την ονομασία για τις διμερείς σχέσεις τους με τη γειτονική χώρα.

    Για την υπηκοότητα, ο Μάθιου Νίμιτς εισηγήθηκε να αναγράφεται στα διαβατήρια ο προσδιορισμός «Πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας ενώ για την γλώσσα παρέπεμψε σε έγγραφο της γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών στο οποίο προσδιορίζεται ως «μακεδονική» για το οποίο αντιδρά η Αθήνα.

    "Αξιολογούμε τη δέσμη ιδεών που υπέβαλε ο κ.Νίμιτς.Η Ελλάδα έχει σαφή, ειλικρινή και σταθερή βούληση για εποικοδομητική στάση και θέλουμε να πιστεύουμε ότι και τα Σκόπια θα εγκαταλείψουν την αδιάλλακτη πολιτική τους και θα υιοθετήσουν και αυτά εποικοδομητική στάση,προκειμένου να υπάρξει μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας", δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης.

    Το σχετικό κείμενο με πολύ δουλειά μπορεί να οδηγήσει στη λύση, χωρίς νικητές και ηττημένους, πρέπει όμως να περιμένουμε και την άλλη πλευρά, δήλωσε μιλώντας ΝΕΤ 105,8, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Αξιολογούμε με την απαραίτητη προσοχή και εποικοδομητική διάθεση τη δέσμη ιδεών που υπέβαλλε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος, σημειώνοντας ότι η Αθήνα επιθυμεί την οριστική επίλυση του σημαντικού αυτού θέματος με τρόπο αμοιβαία αποδεκτό.

    Σε ό,τι αφορά τη θέση μας για ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων, δήλωσε ότι ισχύουν οι σχετικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού.

    Απορρίπτει το ΠΑΣΟΚ την πρόταση Νίμιτς με βάση τα όσα δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε με την Υπουργό Εξωτερικών.

    "Με τις προτάσεις μας και την υπεύθυνη στάση μας έχουμε διαμορφώσει μια εθνική κόκκινη γραμμή, μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση. Όχι στη διπλή ονομασία. Οι προτάσεις Νίμιτς δεν καλύπτουν τους όρους της εθνικής κόκκινης γραμμής", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και καταλήγοντας τόνισε:

    "Προφανώς λέμε όχι στη διολίσθηση σε θέματα πέραν του ονόματος, θέματα για μας απαράδεκτα".

    Τις επιφυλάξεις της για το κατά πόσο η τελευταία πρόταση Νίμιτς διασφαλίζει γεωγραφικό όρο και δεν εγείρει θέμα "μακεδονικής" μειονότητας στην Ελλάδα εξέφρασε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα επισημαίνοντας ότι η περαιτέρω τοποθέτηση του κόμματος θα γίνει αφού πρώτα ενημερωθεί από την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    "Τον κ. Νιμιτς τον δεχτήκαμε ως διαμεσολαβητή και εκείνος συμπεριφέρεται ως μεσίτης που επιδιώκει να πετύχει καλή αντιπαροχή Ο Ελληνικός λαός τον έχει καταγράψει, στο ίδιο περιφρονητικό σημείο με τον κ. Εφραίμ", τονίζει ο ΛΑΟΣ.

    Η Αθήνα θα απαντήσει λεπτομερώς στην πρόταση Νίμιτς σε δύο εβδομάδες στην νέα συνάντηση των δύο πλευρών με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ.

    [04] Κοινωνία

    Στη Βουλή

    Κατατέθηκε σχέδιο νόμου για το οικογενειακό δίκαιο

    9/10/2008 6:48:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τη δραστική μείωση του χρόνου διάστασης που απαιτείται για τη λύση του γάμου με «αυτόματο» (συναινετικό) διαζύγιο, αλλά και τη σύναψη Συμφώνου Ελεύθερης Συμβίωσης, μεταξύ ετερόφυλων προσώπων, καθιερώνει σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορά «μεταρρυθμίσεις για την οικογένεια, το παιδί και την κοινωνία και άλλες διατάξεις».

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σωτήρης Χατζηγάκης, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου χαρακτήρισε ριζοσπαστικές τις μεταρρυθμίσεις. «Είμαι ικανοποιημένος, γιατί γίνεται μια σημαντική τομή», τόνισε.

    Με τις κυριότερες διατάξεις του νομοσχεδίου:

    1) Mειώνεται σε δύο, από τέσσερα που ισχύει σήμερα, ο χρόνος διάστασης των συζύγων ως αμάχητου τεκμηρίου κλονισμού του γάμου, ο χρόνος δηλαδή που προβλέπεται για την εκκίνηση των διαδικασιών προς έκδοση του συναινετικού διαζυγίου.

    2) Το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης, αποκλειστικά μεταξύ προσώπων διαφορετικού φύλλου, συστήνεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο και καταχωρίζεται σε ειδικό ληξιαρχικό βιβλίο, ενώ λύεται είτε με αντίστοιχη συμβολαιογραφική πράξη, είτε αυτοδικαίως με γάμο μεταξύ των δύο προσώπων που έχουν συνάψει το Σύμφωνο, ή μεταξύ τού ενός με τρίτο πρόσωπο.

    3) Αναγνωρίζονται τα τέκνα που έχουν αποκτηθεί ή θα αποκτηθούν ως «γνήσια» τέκνα και εξομοιώνονται απολύτως με τα παιδιά που έχουν αποκτηθεί με γάμο.

    4) Επίσης, ρυθμίζονται όλα τα περιουσιακά, κληρονομικά ζητήματα, που αντιμετωπίζει ένα ζευγάρι που είναι εκτός γάμου, ενώ προστατεύονται και τα παιδιά που γεννιόνται στη διάρκεια των συγκεκριμένων συμβιώσεων.

    5) Διευκολύνεται η υιοθεσία. Προβλέπεται μεταξύ άλλων η αναπλήρωση με δικαστική απόφαση, της συναίνεσης των φυσικών γονέων του παιδιού, στις περιπτώσεις όπου δεν είναι δυνατόν να ανεβρεθούν ώστε να συναινέσουν οι ίδιοι ενώπιον του δικαστηρίου για ολοκλήρωση της υιοθεσίας.

    Στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τη γονική μέριμνα, ενώ αποσύρθηκε και η πρόταση που έδινε τη δυνατότητα στους δύο συζύγους, εφόσον το επιθυμούν, να έχουν το ίδιο επώνυμο.

    [05] Bills on Depositors & Low Brackets

    Economy Armouring

    09 Οκτ 2008 15:10:00 (Last updated: 09 Οκτ 2008 18:46:53)

    Sources: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8-ANA/MPA

    Greeces Prime Minister Kostas Karamanlis asked the House Speaker to giver priority to draft-bills that mean to cement Greek economy towards the global financial crisis and boost low-income earners. In the meantime, Finance Minister Giorgos Alogoskoufis submitted to Parliament a legislative regulation providing for guarantee of bank deposits of up to 100,000 euros. The Finance Minister reiterated that the Greek banking system is reliable. The global financial crisis topped the talks held between Kostas Karamanlis and former French Prime Minister Dominic de Villepin.

    Bill on Depositors Tabled

    The draft bill on raising the minimum guarantee on bank saving deposits to 100,000 euros, up from 20,000 euros currently with a three-year guarantee has been tabled in Parliament. The bill aims at restoring the civilians confidence to the monetary sector and its correct operation. On this occasion, Economy and Finance Minister George Alogoskoufis reiterated that the Greek Banking system is absolutely safe and reliable, stressing that the political commitment on the protection of all deposits stands.

    Another bill for the protection of loanees will also put to vote in Parliament.

    At his meeting with the President of the Parliament Dimitris Sioufas, the prime minister asked for the immediate promotion of legislation concerning low brackets.

    Economy Armouring

    At the same time, government spokesman Theodoros Roussopoulos criticized PASOK for its stance on the bill for loanees.

    Specifically, he stressed that although PASOK had said that it would support the governments initiatives today, it voted down the bill on principle, proving that it does not mean what it says.

    In reply, PASOK head on Economy Louka Katseli said that the governments proposals could not be implemented as they are, adding that for that reason PASOK would table seven amendments. Their adoption would determine PASOKs stance as to whether it would vote for the bill.

    She also described the bill unacceptable as it does not solve the problem, stressing that PASOKs amendments concern uncontrolled confiscations for the first home, auctions, the protection from unjustified charges and decrease of interest rates, debts, compound interest rates and in general the improper policies of Banks and collecting companies.

    [06] Οικονομία

    Με αποδέκτη την κυβέρνηση

    Ολυμπιακή: εξώδικο της ΟΣΠΑ

    9/10/2008 7:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/10/2008 7:26:20 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η αποστολή εξώδικης διαμαρτυρίας με στόχο την πλήρη ενημέρωση για το κείμενο του σχεδίου για την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής, ήταν η επόμενη κίνηση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ), προς την κυβέρνηση. Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων, ζητείται ενημέρωση "για το κείμενο του σχεδίου που κατέθεσε η Ελληνική Δημοκρατία για την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για το κείμενο των προτάσεων που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένης και της πλήρους οικονομοτεχνικής μελέτης για το κόστος και τη χρηματοδότηση των όποιων μέτρων προτείνει η κυβέρνηση, το κόστος εφαρμογής του κυβερνητικού σχεδίου σε αντιπαραβολή προς το κόστος εξυγίανσης της εταιρίας, προκειμένου αυτή να συνεχίσει τη λειτουργία της υπό εθνικό έλεγχο". Επίσης η ΟΣΠΑ ζητάει από τον υπουργό Μεταφορών να διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν μυστικά πρωτόκολλα για τα θέματα που αναφέρονται σε όλο το στάδιο των συνεννοήσεών του με τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ότι δεν θα διαλυθούν οι εταιρίες, αν αποτύχει το σχέδιο ιδιωτικοποίησης μετά και την άγονη ελεύθερη διαπραγμάτευση. Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της η ομοσπονδία, θεωρεί ότι "κανένα από τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει εγκυρότητα και να αντέξει στον έλεγχο ελληνικών ή διεθνών δικαστηρίων, φορέων και αρχών, αν δεν τηρηθούν οι παραπάνω υποχρεώσεις πληροφόρησης και διαβούλευσης".

    Δήλωση Κ. Χατζηδάκη

    Σχολιάζοντας το εξώδικο της ΟΣΠΑ ο υπουργός Μεταφορών Κ. Χατζηδάκης, δήλωσε για εξώδικο: "Η πληροφόρηση που ζητείται από την ΟΣΠΑ είναι ήδη γνωστή, ενώ η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει κατατεθεί στα πρακτικά της Βουλής. Η Κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να κρύψει και κάποτε, ο διάλογος στην Ελλάδα, θα πρέπει να γίνεται με σύγχρονους ευρωπαϊκούς όρους και όχι με τριτοκοσμικούς".

    Την Παρασκευή ολοκληρώνεται ο διάλογος του υπουργού με τα σωματεία των εργαζομένων στην Ολυμπιακή και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή το τελικό κείμενο, που θα αφορά και τις εργασιακές σχέσεις.

    [07] Κόσμος

    Από την Ευρωπαϊκή Ένωση

    Οικονομική βοήθεια στο Κόσοβο

    9/10/2008 6:50:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Μια ημέρα μετά την παραπομπή του θέματος της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, στο Διεθνές Δικαστήριο, από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στο Κόσοβο ύψους άνω των 120 εκατομμυρίων ευρώ για το 2008. Η ΕΕ δεσμεύτηκε σήμερα για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στο Κόσοβο ύψους άνω των 120 εκατομμυρίων ευρώ το 2008, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την πολιτική, την οικονομική και κοινωνική του ανάπτυξη. "Με περισσότερα από 120 εκατομμύρια ευρώ, ή ακριβέστερα σχεδόν 123 εκατομμύρια ευρώ, η ΕΕ βοηθάει το Κόσοβο να αναπτύξει μια πολυεθνοτική κοινωνία σταθερή και ειρηνική θεμελιωμένη στο κράτος δικαίου. Η ευρωπαϊκή βοήθεια αποσκοπεί επίσης στην ενίσχυση των κοσοβάρικων θεσμών, όπως και στην υποστήριξη της προόδου στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, η οποία είναι βεβαίως απαραίτητη. Όφειλα να έρθω στο Κόσοβο για να δείξω ότι η ΕΕ ενδιαφέρεται για το ευρωπαϊκό μέλλον του Κοσόβου", δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Όλι Ρεν, ο οποίος επισκέφτηκε το Κόσοβο για πρώτη φορά μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του.

    [08] Κοινωνία

    Κινητοποιήσεις καθηγητών και μαθητών

    9/10/2008 5:19:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Ξεπερνούν τα 100 τα γυμνάσια και λύκεια, που τελούν υπό κατάληψη, σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία της ΟΛΜΕ. Βασικά αιτήματα των μαθητών η βελτίωση των κτιριακών υποδομών με τη δημιουργία εργαστηρίων, κλειστών γυμναστηρίων, και περισσότερων αιθουσών διδασκαλίας και η κάλυψη των κενών θέσεων σε ειδικότητες εκπαιδευτικών.

    Οι καθηγητές πραγματοποίησαν δίωρη στάση εργασίας, προκειμένου να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΟΛΜΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Παιδείας, για τη δραματική, όπως την χαρακτηρίζουν, κατάσταση στην τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση. Οπως δηλώνουν οι βασικές αιτίες του προβλήματος εντοπίζονται "στην εφαρμογή του νέου νόμου, σε συνδυασμό με την προχειρότητα των συνολικών σχεδιασμών του ΥΠΕΠΘ, στην αβεβαιότητα για το τι κάθε φορά θα ισχύσει, το γεγονός πως τα βιβλία και τα αναλυτικά προγράμματα είναι ακατάλληλα επειδή προέρχονται από διάφορους άλλους τύπους σχολείων και, τέλος, στην εργασιακή αβεβαιότητα και ανασφάλεια των εκπαιδευτικών".

    Παράσταση διαμαρτυρίας στην περιφερειακή διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησαν σήμερα μέλη των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης για τα προβλήματα, όπως καταγγέλλουν, κυρίως στην τεχνική εκπαίδευση από τις αναθέσεις μαθημάτων ειδικότητας, καθώς επίσης για τα άλλα, από την έλλειψη επαρκούς σχολικής στέγης και την ύπαρξη υπεράριθμων τμημάτων.

    Αύριο, η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας διοργανώνει φοιτητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

    Το ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένο να κάνει βαθιές τομές στην παιδεία και δεσμεύεται για τη διάθεση του 5% του ΑΕΠ για την εκπαίδευση και του 2% για την έρευνα, δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, που επισκέφτηκε το πρωϊ, το 12ο Γυμνάσιο και Λύκειο Αθηνών.

    [09] Οικονομία

    Εισαγγελική έρευνα για ζημίωση της ΔΕΗ

    9/10/2008 4:43:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ανησυχία για το μέλλον της ΔΕΗ προκαλούν οι μεγάλες οικονομικές ζημιές της επιχείρησης, με αποτέλεσμα τη συνεχή υποχώρηση της μετοχής της. Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Σανιδάς διέταξε έρευνα για να διαπιστωθεί αν έχουν διαπραχτεί τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας, με αφορμή μηνυτήρια αναφορά της ΓΕΝΟΠ, που καταγγέλλει πως η ΔΕΗ αγοράζει ακριβά το ρεύμα αλλά υποχρεούται να το πωλεί φθηνότερα, με συνέπεια να ζημιώνεται. Δεν θα αφήσουμε τη ΔΕΗ να γίνει μια νέα Ολυμπιακή, τονίζει το Υπουργείο Ανάπτυξης. Την ερχόμενη Πέμπτη θα προσέλθει στην επιτροπή ΔΕΚΟ για ακρόαση ο πρόεδρος της ΔΕΗ Π. Αθανασόπουλος.

    Κατά παντός υπευθύνου

    Η μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπεύθυνου, που κατέθεσε πριν από έντεκα ήμερες η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ο Εισαγγελέας Εφετών Γιώργος Σανιδάς άναψε το πράσινο φως στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθεί αν έχουν τελεσθεί τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας.

    Αντικείμενο της έρευνας, που στρέφεται προς κάθε υπεύθυνο και ιδιαίτερα κατά των μελών της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), είναι σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, να διαπιστωθεί αν με βάση απόφαση της ΡΑΕ, η ΔΕΗ οδηγήθηκε στο να αγοράζει ακριβά το ρεύμα και να το πωλεί πολύ φθηνότερα, με συνέπεια να ζημιώνεται.

    Ειδικότερα, στο πλαίσιο της έρευνας ζητείται, επίσης, να διερευνηθεί αν υπάρχει περίπτωση:

    - H επίμαχη απόφαση να μη διευκολύνει τη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού, αλλά κάποιους να πλουτίζουν παράνομα σε βάρος της Επιχείρησης και τελικά των Ελλήνων και του κοινωνικού συνόλου.

    - H εταιρία "Αλουμίνιον της Ελλάδος" να επιτυγχάνει την αγορά από τη ΔΕΗ ρεύματος φθηνού και να το πωλεί από το εργοστάσιό της σε πολύ ψηλότερη τιμή.

    Συγκεκριμένα, ζητείται να εξετασθεί αν, σύννομα η εταιρία, ενώ της χορηγήθηκε άδεια αυτοπαραγωγού, "που είχε ως συνέπεια - όπως αναφέρεται - να λάβει και οικονομικές ενισχύσεις", προκειμένου να προμηθεύεται το εργοστάσιο παραγωγής αλουμινίου με ηλεκτρικό ρεύμα, "πέτυχε να μεταλλαχθεί η άδεια αυτοπαραγωγού σε άδεια ανεξάρτητου παραγωγού".

    Τα οικονομικά της ΔΕΗ δημιουργούν ανησυχία. Η μετοχή της κατακρημνίστηκε μέσα σε ένα χρόνο. Από τον Οκτώβριο πέρυσι, έχασε το 67,45% της άξιας της. Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση αναμενόμενων μεγάλων ζημιών για το Β΄ εξάμηνο, η μετοχή υποχωρεί κατά 15%.

    Η κυβέρνηση παρακολουθεί το ζήτημα. Δεν θα αφήσουμε τη ΔΕΗ να γίνει νέα Ολυμπιακή, τόνισε στη Βουλή ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης.

    Είναι τα χαμηλότερα τιμολόγια ρεύματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό δεν θα αλλάξει, διαμηνύει το Υπουργείο Ανάπτυξης.

    [10] Πολιτική

    Σε δικαστικό και πολιτικό επίπεδο

    Εξελίξεις στην υπόθεση Βατοπαιδίου

    9/10/2008 4:23:00 μμ

    Πηγή: NET-ΑΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Δεκαπεντασέλιδο υπόμνημα απέστειλε μέσω του συνηγόρου της στον Εισαγγελέα Κώστα Σιμιτζόγλου, η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη, σύζυγος του πρώην υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργου Βουλγαράκη, η οποία κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται για συγκεκριμένες δραστηριότητές της.

    Ο κ. Σιμιτζόγλου κάλεσε την κα Πελέκη να καταθέσει με την ιδιότητα της υπόπτου για την διάπραξη ενδεχόμενων πειθαρχικών αδικημάτων που σχετίζονται με την συμμετοχή της σε εταιρία περιορισμένης ευθύνης, αλλά και τη σύνταξη συμβολαίων εκ μέρους της Μονής, για εκτάσεις της Μονής Βατοπαιδίου.

    Η κα Πελέκη επικαλείται στο υπόμνημά της,μεταξύ άλλων, γνωμοδοτήσεις, σύμφωνα με τις οποίες δεν αποτελεί ασυμβίβαστο για ένα συμβολαιογράφο η συμμετοχή του σε εταιρία περιορισμένης ευθύνης. Όπως αναφέρεται ασυμβίβαστο θα αποτελούσε εάν είχε χρέη διαχειριστού.

    Κατάθεση μιας και πλέον ώρας έλαβε ο εισαγγελέας Εφετών Ηλίας Κολιούσης, από μάρτυρα, που ζήτησε να καταθέσει, ισχυριζόμενος ότι έχει στοιχεία για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. Ο μάρτυρας, που προσφάτως απολύθηκε από μεγάλη εταιρία, υποστήριξε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, στην οποία δεν προβλήθηκε το πρόσωπό του, ότι μετέφερε με αυτοκίνητο τού πρώην εργοδότη του τον ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ και το μοναχό Αρσένιο, σε διάφορα γραφεία πολιτικών προσώπων και στελεχών υπηρεσιών.

    Σύμφωνα με το συνήγορό του Φραγκίσκο Ραγκούση, ο μάρτυρας δέχεται απειλές κατά της ζωής του και ζήτησε προστασία από τον εισαγγελέα. Όπως είπε ο κ. Ραγκούσης, ο εντολέας του "κατέθεσε πραγματικά στοιχεία, χωρίς διάθεση να κατευθύνει ή να διαστρέψει την αλήθεια".

    "Ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Κυριάκος Καρούτσος όχι μόνο δικαιούται αλλά είχε και υποχρέωση να ενημερωθεί επί των στοιχείων της δικογραφίας για την υπόθεση του Βατοπαιδίου." Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου όπου παρουσίασε τις βασικές ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου για μεταρρυθμίσεις στο οικογενειακό δίκαιο που κατατίθεται εντός της ημέρας στην Ολομέλεια της Βουλής.

    Σε ερώτηση αν θα πάει η δικογραφία στη Βουλή στην περίπτωση που υπάρξουν ενδείξεις για εμπλοκή πολιτικών προσώπων, ο κ. Χατζηγάκης τόνισε ότι θα εφαρμόσει το νόμο. "Εγώ κρατώ αποστάσεις από τη λειτουργία της δικαστικής εξουσίας. Από τη στιγμή που μου υποδειχθεί και φαίνεται στη δικογραφία ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες θα κάνω αυτό που λέει ο νόμος. Δεν έχω περιθώρια επιλογής. Δεν ξέρω τι έχει προκύψει μέχρι τώρα και ούτε θέλω να ξέρω", κατέληξε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης τάχθηκε υπέρ των ενεργειών της εισαγγελικής Αρχής στο θέμα του Βατοπαιδίου υπογραμμίζοντας ότι ως υπουργός αλλά και υπεύθυνος άνθρωπος ο νόμος δεν έχει ξεφύγει στο παραμικρό.

    Οποιοσδήποτε έχει να καταγγείλει το οτιδήποτε επιλήψιμο να πάει στον εισαγγελέα τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος και χαρακτήρισε σενάρια επιστημονικής φαντασίας τα περί πολιτικών σκοπιμοτήτων σχετικά με τη μη διαβίβαση του φακέλου της υπόθεσης στη Βουλή. Υπέρ των ενεργειών της εισαγγελικής Αρχής τάχθηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης.

    Το θέμα δεν είναι να το πάμε εμείς στη δικαιοσύνη, αλλά να πάει ο φάκελος του Βατοπαιδίου στη Βουλή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε σχετικές σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Θ. Ρουσόπουλου. Επίσης, πρόσθεσε ότι υπάρχει μία προσπάθεια παρακώλυσης της διαβίβασης φακέλου, γιατί αφορά πολιτικά πρόσωπα, αλλά εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι ο φάκελος τελικά θα φθάσει στη Βουλή.

    Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ ότι συνειδητά επιλέγουν να αναδείξουν ένα υπαρκτό ζήτημα για να καλύπτονται όλα τα αλλά.

    Αίτημα απέστειλε ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ κ. Α. Πλεύρης στην Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων και ζητεί να κληθούν από την επιτροπή ο πρόεδρος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου κ. Πέτρος Παπαγεωργίου και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γράτζιος Κωνσταντίνος, προκειμένου να δώσουν τις απαιτούμενες εξηγήσεις για πράξεις και παραλείψεις στελεχών της Κ.Ε.Δ που οδήγησαν στην παραχώρηση, με σκανδαλώδεις όρους, δημόσιας περιουσίας μεγάλης αξίας στην Ι. Μ. Βατοπαιδίου. Τη σύγκληση της Επιτροπή διαφάνειας της Βουλής και την κλήση του Προέδρου και του διευθύνοντος Συμβούλου Δημοσίου ζητούν ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΝ.

    [11] Οικονομία

    Ρύθμιση για τις οφειλές προς το δημόσιο

    9/10/2008 2:47:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Προθεσμία έως τις 20 Νοεμβρίου έχουν οι οφειλέτες του δημοσίου προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Βάσει της ρύθμισης, οι οφειλές μπορούν να καταβληθούν με προκαταβολή 15% επί του ποσού και το υπόλοιπο να ρυθμιστεί έως 24 μηνιαίες δόσεις με την απαλλαγή από τις προσαυξήσεις να κυμαίνεται από 60-100% ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων. Υπολογίζεται ότι η ρύθμιση αφορά περίπου 550.000 οφειλέτες των οποίων τα χρέη ξεπερνούν τα 15 δις ευρώ .

    Εκτός ρύθμισης

    Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών δεν υπάγονται στη ρύθμιση:

    - Όσες οφειλές έχουν υπαχθεί σε πτωχευτικό ή εξωπτωχευτικό συμβιβασμό που δεν έχει ανατραπεί.

    - Τα χρέη υπέρ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τα χρέη υπέρ Τρίτων κρατών (κράτη εκτός ΕΕ).

    - Πρόσωπα που ευθύνονται μαζί με τον οφειλέτη για την καταβολή μέρους οφειλής δεν δικαιούνται να ρυθμίσουν μόνο το μέρος αυτό της οφειλής.

    Οι οφειλέτες που θα υπαχθούν στη νέα ρύθμιση μπορούν να καταβάλουν τις οφειλές τους σε μηνιαίες δόσεις (από 1-24).

    Εφόσον ο οφειλέτης επιθυμεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης να εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του, παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης απαλλαγής κατά ποσοστό επί του εναπομείνοντος ποσού.

    [12] Πολιτική

    Συνέντευξη της Γ.Γ. του ΚΚΕ

    "Σάλπισμα αντεπίθεσης" από την Α.Παπαρήγα

    9/10/2008 2:39:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Σάλπισμα αντεπίθεσης είναι κατά την Αλέκα Παπαρήγα το συνεδριο του ΚΚΕ που θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 22 Φεβρουαρίου 2009. Παρουσιάζοντας τις θέσεις του κόμματός της, η κ. Παπαρήγα τόνισε οτι δεν πρέπει να λείψει κανείς από αυτό το κάλεσμα που όπως είπε αποκτά ιδιαίτερη σημασία τώρα που ο ταξικός αντίπαλος βρίσκεται σε κρίση. Πρέπει είπε να υπάρξει αξιοποίηση της ανοδικής πορείας του κόμματος να είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στις νέες συνθήκες του κινήματος. Να είμαστε, είπε χαρακτηριστικά παντός καιρού. Η κ. Παπαρηγα δεν άνοιξε ούτε σήμερα τα χαρτιά της για τη διαδοχή. Ξεκαθάρισε και πάλι οτι το ΚΚΕ δεν εχει προσωποκεντρικά χαρακτηριστικά και έθεσε εαυτήν στη διάθεση του κόμματος. Μιλώντας για την υπόθεση του Βατοπαιδίου κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ οτι συνειδητά επιλέγουν να αναδείξουν ενα υπαρκτό ζήτημα για να αφήνονται όλα τα άλλα. Και επανέλαβε τη θέση του κόμματος οτι δεν δέχεται χρυσόβουλα και όλη η περιουσία θα πρέπει να επιστραφεί στο λαό. Η κ.Παπαρήγα εξέφρασε την άποψη οτι το δικομματικό σύστημα παρουσιάζει σημάδια κόπωσης και αποδυνάμωσης και χαρακτηρισε ως λευκοπλάστη στις πληγές τα σχήματα συνεργασίας τα οποία όπως είπε καλοβλέπουν τόσο ο ΣΥΝ όσο και ο ΛΑΟΣ.

    [13] Πολιτική

    Υποσχέθηκε εκ νέου 7% του ΑΕΠ

    Κριτική Παπανδρέου για την Παιδεία

    9/10/2008 12:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/10/2008 1:07:41 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Το δημόσιο σχολείο αποτελεί δύναμη για τη χώρα και μοχλό ανάπτυξης και πολιτισμού, υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε το πρωί στο 12ο Γυμνάσιο και Λύκειο Πετραλώνων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επέκρινε την Κυβέρνηση λέγοντας ότι μειώνει όλο και περισσότερο την χρηματοδότηση για την παιδεία για την οποία όπως δεσμεύτηκε όταν έρθει στην εξουσία θα διαθέσει το 7 % του ΑΕΠ. Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου, τον οποίο συνόδευσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου, Θάλεια Δραγώνα και Μιχάλης Παντούλας, είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους μαθητές στον προαύλιο χώρο του σχολείου, ξεναγήθηκε στις αίθουσες και είχε συνάντηση με τους καθηγητές και το σύλλογο γονέων.

    "Είμαστε εδώ με τη νέα γενιά που έχει τεράστια δίψα και πάρα πολλές δυνατότητες. Ένα δημόσιο σχολείο, που και αυτό θα έπρεπε και θα μπορούσε να είναι μοχλός ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και πολιτισμού για την Ελλάδα" είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    "Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι "δυστυχώς τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε κάθε χρονιά μείωση της χρηματοδότησης στην Παιδεία", πρόσθεσε δε πως το ΠΑΣΟΚ έρχεται αποφασισμένο να αλλάξει και να κάνει βαθιές τομές στο χώρο της Παιδείας.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται για το 5% του ΑΕΠ στην Παιδεία και το 2% για την έρευνα και τόνισε πως "είμαστε αποφασισμένοι και πεπεισμένοι ότι το σχολείο, η Παιδεία είναι η μεγάλη δύναμη της χώρας μας, της πατρίδας μας, για την ανάπτυξη και το μέλλον της Ελλάδας".

    Με αφορμή τη σημερινή στάση εργασίας της ΟΛΜΕ για τα προβλήματα της τεχνικής εκπαίδευσης, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου, είπε ότι η πολιτική της ΝΔ οδήγησε την τεχνική εκπαίδευση στη χώρα, σε απόλυτη κατάρρευση.

    Αφού ανέφερε πως φέτος έχουμε 30% λιγότερους μαθητές σε όλη την Ελλάδα και 43% στο Λεκανοπέδιο, η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε πως για το ΠΑΣΟΚ πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η Παιδεία και πρώτη προτεραιότητα στην Παιδεία είναι η τεχνική εκπαίδευση με άξονες την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων και τη δυνατότητα πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση.

    Σύμφωνα με στοιχεία της ΟΛΜΕ, υπό κατάληψη τελούν 35 σχολεία στην Αθήνα, 30 στη Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα σε άλλες επαρχιακές πόλεις. Οι μαθητές διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων και για τις συμπτύξεις τμημάτων σε πολλά από αυτά. Κύκλοι του υπουργείου σχολιάζοντας τις καταλήψεις είπαν ότι είναι "περιορισμένες" και τις χαρακτήρισαν "εθιμικές".

    [14] Πολιτική

    Ανησυχία για την Οικονομία

    Συνάντηση Καραμανλή - ντε Βιλπέν

    9/10/2008 12:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/10/2008 3:54:27 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός. Ο κ. ντε Βιλπεν μίλησε για μεγάλα προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία και ο κ. Καραμανλής τόνισε πως τα προβλήματα αυτά φαίνεται πως μπορεί να έχουν και διάρκεια. Τη θέση του πρωθυπουργού συμμερίστηκε ο κ. ντε Βιλπεν επισημαίνοντας πως όλοι θα πρέπει να συνδράμουμε για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας, Dominique de Villepin είχε στο γραφείο του στη Βουλή και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Νωρίτερα ο Κ. Καραμανλής είχε συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό και επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    [15] Πολιτική

    Υπόθεση Βατοπαιδίου

    Ακρόαση της ηγεσίας της ΚΕΔ ζητά το ΠΑΣΟΚ

    9/10/2008 12:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/10/2008 12:22:12 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Την κλήση σε ακρόαση, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, του προέδρου και του διευθύνοντα συμβούλου της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, με αφορμή την "υποτίμηση" των ακινήτων του Δημοσίου που παραχωρήθηκαν στην Μονή Βατοπαιδίου, ζητούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Απ. Κακλαμάνης, Ευ. Βενιζέλος και Φ. Πετσάλνικος.

    Σε σχετική επιστολή τους προς τον πρόεδρο της επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής, Απ. Σταύρου, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν ότι είναι "αναμφισβήτητη η μεθόδευση από διεφθαρμένους αξιωματούχους και λειτουργούς της διασπάθισης και διαρπαγής δημόσιας περιουσίας τεράστιας αξίας, που παραχωρήθηκε στην Ι.Μ. Βατοπαιδίου από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Για το σκοπό αυτό υποτιμήθηκαν τα ακίνητα του Δημοσίου σε τόσο χαμηλό επίπεδο από την Κ.Ε.Δ. με τη χρησιμοποίηση των "υπηρεσιών" ορκωτών εκτιμητών ειδικώς προσληφθέντων, ώστε να προσεγγίσει τα υπερτιμηθέντα αναλόγως από του ίδιους ανταλλάγματα της Μονής, τα οποία μάλιστα δεν ανήκαν σε αυτή". Ζητούν, δε, να κληθούν σε ακρόαση ο πρόεδρος της ΚΕΔ Π. Παπαγεωργίου και ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ Κ. Γράτζιος.

    Στο πεδίο της δικαστικής έρευνας, στους αρμόδιους εισαγγελείς προσήλθε για να καταθέσει αυτοβούλως ο οδηγός του ηγούμενου Εφραίμ ενώ σήμερα έχει κληθεί να καταθέσει με την ιδιότητα του υπόπτου στον εισαγγελέα Κων/νο Σιμιτζόγλου που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση η σύζυγος του τέως υπ. Εμπορικής ναυτιλίας Γιώργου Βουλγαράκη, Αικατερίνη Πελέκη.

    [16] Πολιτική

    Μέχρι το τέλος του χρόνου το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό

    9/10/2008 11:58:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/10/2008 4:43:24 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη θεσμοθέτηση μέχρι το τέλος του χρόνου του ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό, μετά την ολοκλήρωση της γνωμοδότησης από το εθνικό συμβούλιο χωροταξικού σχεδιασμού που πραγματοποίησε σήμερα την πρώτη του συνεδρίαση, παρουσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, Γιώργου Σουφλιά. Με το εθνικό χωροταξικό για τον τουρισμό αυξάνεται η αρτιότητα για τα εκτός σχεδίου ξενοδοχεία από 4, σε 8 και 15 στρέμματα, μειώνονται ο συντελεστής κλινών από 10 έως 15 που ισχύει σήμερα σε 8, αυξάνεται η απόσταση των κτιρίων από τον αιγιαλό από τα 50 στα 100 μέτρα και προωθείται η κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών μέσα σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα και εντός οικοπέδων έκτασης 150 στρεμμάτων. Ο κ Σουφλιάς χαρακτήρισε το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό σημαντικό εργαλείο για την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας των αστικών περιοχών με την παράλληλη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού τομέα. Ανακοίνωσε ότι το τέλος Οκτωβρίου θα θεσμοθετηθούν τα αλλά δυο ειδικά χωροταξικά για την βιομηχανία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μέσα στο Νοέμβριο θα τεθεί σε διαβούλευση το ειδικό χωροταξικό για τους ορεινούς όγκους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 9 October 2008 - 16:50:24 UTC