Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-10-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σερβία: απέλαση του Μαυροβούνιου πρέσβη
  • [02] Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας
  • [03] Αφγανιστάν: τραυματίστηκε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γ. Κοίλιαρης
  • [04] "Πυρηνικές" διαμάχες Β. Κορέας - ΗΠΑ
  • [05] Συνεχίστηκαν οι καταθέσεις στη δίκη Άλεξ
  • [06] Εκδήλωση για το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος
  • [07] Στάχτη ο παλιός σιδηροδομικός σταθμός Ν. Ορεστιάδας

    [01] Κόσμος

    Για το θέμα του Κοσόβου

    Σερβία: απέλαση του Μαυροβούνιου πρέσβη

    9/10/2008 10:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/10/2008 11:31:28 μμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ, Γαλλικό

    Έκανε πράξη η Σερβία την προειδοποίηση που είχε απευθύνει προς το Μαυροβούνιο, για τη στάση του στο θέμα της αναγνώρισης της μονομερούς ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Πριν την πρόσφατη γενική συνέλευση των χωρών που συμμετέχουν στον ΟΗΕ, η σερβική πλευρά είχε προειδοποιήσει το Μαυροβούνιο για "συνέπειες". Πράγματι το Μαυροβούνιο ψήφισε υπέρ της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Επίσης η κυβέρνηση του Μίλο Τζουκάνοβιτς στο Μαυροβούνιο, αναγνώρισε την Πέμπτη το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος. Το άμεσο αποτέλεσμα ήταν να ζητηθεί από τον πρεσβευτή του Μαυροβούνιου να εγκαταλείψει τη Σερβία. Σύμφωνα με το Σέρβο υπουργό Εξωτερικών Βουκ Γιέρεμιτς: "οι γειτονικές χώρες ευθύνονται σε μεγαλύτερο βαθμό για την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή και έπρεπε να επιδείξουν μεγαλύτερη ευαισθησία για τη στάση της Σερβίας".

    Η Ελληνική στάση

    Μιλώντας την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τη σερβική πρόταση, με θέμα: "Η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της αυτόνομης διοίκησης του Κοσόβου είναι σύμφωνη προς το διεθνές δίκαιο;", ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος στο διεθνή οργανισμό, δήλωσε: "Η Ελλάδα πιστεύει ότι κάθε κράτος έχει το προνόμιο να ζητήσει γνωμάτευση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης για σημαντικά θέματα που σχετίζονται με το Διεθνές Δίκαιο. Το αίτημα του Βελιγραδίου να εξεταστεί η μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας από το Κοσσυφοπέδιο είναι βασισμένο στην πρακτική του διεθνούς δικαίου. Επομένως, η Ελλάδα θα ψηφίσει υπέρ του σχεδίου ψηφίσματος που υπέβαλε η Σερβία".

    Λάδι στη φωτιά

    Εξελίξεις αναμένεται να δημιουργήσει και η απόφαση της Βουλής της ΠΓΔΜ, με 85 ψήφους υπέρ, 16 αποχές και μόνον μία κατά (του βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος Σέρβων), η οποία ενέκρινε το βράδυ της Πέμπτης το ψήφισμα που κατέθεσαν τα δύο μεγάλα αλβανικά κοινοβουλευτικά κόμματα στη χώρα, με το οποίο ζητείται από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με το Κόσοβο.

    Αναμένεται να συγκληθεί εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο της ΠΓΔΜ το οποίο θα αποφασίσει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

    [02] Υγεία

    Η 10η Οκτωβρίου

    Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

    9/10/2008 9:49:00 μμ

    Ανακοίνωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, που είναι η 10η Οκτωβρίου, που καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας, εξέδωσε το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, δίνει έμφαση τόσο στην Ψυχική Υγεία όσο και στην ικανότητα διασφάλισής της, σε ένα κόσμο που συνεχώς αλλάζει και μας υπενθυμίζει ότι δεν νοείται Υγεία χωρίς Ψυχική Υγεία. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: "Έχοντας θέσει ως στρατηγικό στόχο την εφαρμογή των αρχών της κοινοτικής ψυχιατρικής, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προχωρά σταθερά στην ενίσχυση και εδραίωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης. Προχωρώντας με επιτυχία στην προώθηση της διαδικασίας αποασυλοποίησης, είχαμε ως αποτέλεσμα την κατάργηση των χρόνιων κλινικών 5 Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και την αποϊδρυματοποίηση 3.689 ασθενών. Βασική μας μέριμνα και προτεραιότητα είναι η οργάνωση, ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών κοντά στον τόπο διαμονής του ψυχικά ασθενούς στη βάση της πρωτοβάθμιας φροντίδας και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο από τα Ψυχιατρικά Τμήματα Ενηλίκων και Παίδων/Εφήβων των Γενικών Νοσοκομείων. Το Υπουργείο Υγείας μεταβαίνοντας δυναμικά στη Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση αναγνωρίζει την τεράστια σημασία των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας. Έχει ήδη προχωρήσει η υλοποίηση της Β΄ Φάσης του Προγράμματος "Ψυχαργώ", αναπτύσσοντας ένα εκτεταμένο δίκτυο υπηρεσιών, δίνοντας προτεραιότητα στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και στη Λειτουργία Ψυχιατρικών Τμημάτων στο Γενικά Νοσοκομεία όλης της χώρας. Επίσης, έχει προχωρήσει ο αποστιγματισμός με την ανάπτυξη υπηρεσιών ψυχικής υγείας και στα Κέντρα Υγείας. Δέσμευση της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι η μελλοντική εξασφάλιση αποδοτικών και αποτελεσματικών υπηρεσιών υγείας, με πλήρη αντιμετώπιση των προβλημάτων της υγείας του πολίτη. Εμπεδώνεται πλέον μια νέα κοινωνική αντίληψη που τοποθετεί την ψυχική δίπλα στη σωματική υγεία".

    [03] Κοινωνία

    Νοσηλεύεται εκτός κινδύνου

    Αφγανιστάν: τραυματίστηκε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γ. Κοίλιαρης

    9/10/2008 9:33:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στο Αφγανιστάν τραυματίστηκε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιώργος Κοίλιαρης, κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Καμπούλ, μετά από συντονισμένες ενέργειες των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, προξενικών και στρατιωτικών αρχών. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ο δημοσιογράφος φέρει τραύματα στο κεφάλι και τον αυχένα, παρασχέθηκε η επείγουσα ιατρική υποστήριξη και παραμένει νοσηλευόμενος σε σοβαρή κατάσταση, αλλά εκτός κινδύνου. Όπως έγινε γνωστό από τη συνεργασία της ΕΡΤ με διεθνή δίκτυα δημοσιογράφων, ο Γ. Κοίλιαρης τραυματίστηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες - ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ανατροπή του οχήματος στο οποίο επέβαινε - σε περιοχή έξω από την Καμπούλ στο Αφγανιστάν.

    [04] Κόσμος

    Σε κρίσιμο σημείο οι σχέσεις τους

    "Πυρηνικές" διαμάχες Β. Κορέας - ΗΠΑ

    9/10/2008 8:27:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό, Ρόιτερ

    Σε οριακό σημείο βρίσκονται πάλι οι σχέσεις της Βόρειας Κορέας με τις ΗΠΑ, μετά από μια πρόσκαιρη περίοδο νηνεμίας και βημάτων διαλόγου για το θέμα των πυρηνικών της ασιατικής χώρας. Σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι η Βόρεια Κορέα έχει αναπτύξει πυραύλους και υπάρχουν ενδείξεις που δείχνουν πιθανότητα εκτόξευσης στα πλαίσια πυρηνικών δοκιμών, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σιν Μακόρμακ, δήλωσε ότι: "Καλούμε τη Βόρεια Κορέα να αποφύγει τα οποιαδήποτε βήματα που θα αυξήσουν την ένταση στη χερσόνησο. Αυτά που έχουν κάνει μέχρι τώρα είναι αναστρέψιμα. Μπορούν να λάβουν μια σειρά από διαφορετικές αποφάσεις. Τους καλούμε να το κάνουν αυτό".

    Mετά την αρχική συμφωνία ΗΠΑ Βόρειας Κορέας για διακοπή του πυρηνικού προγράμματος με αντάλλαγμα επισιτιστική και ενεργειακή βοήθεια, αλλά και αφαίρεση του ονόματος της Βόρειας Κορέας από τη λίστα των χωρών που θεωρούνται "φιλικές προς την τρομοκρατία", η καθυστέρηση των ΗΠΑ στην αφαίρεση του ονόματος, οδήγησε τους Κορεάτες σε κινήσεις "πισωγυρίσματος". Μια από τις κινήσεις αυτές ήταν η απαγόρευση εισόδου των επιθεωρητών του ΟΗΕ στην πυρηνική μονάδα Γιονμπιόν, πριν από ένα μήνα.

    Κάνοντας μία διπλωματική κίνηση οι ΗΠΑ, μέσω της εκπροσώπου της αμερικανικής προεδρίας Ντέινα Περίνο, δήλωσε ότι: "Ο Λευκός Οίκος ελπίζει να μπορέσει να αφαιρέσει τη Βόρεια Κορέα από τον κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Είναι αυτό που έχουμε πει, και το οποίο δεν έχει αλλάξει, είναι ότι το πρωτόκολλο ελέγχου είναι ουσιαστικό για να επιτρέψει στη βόρεια Κορέα να μην βρίσκεται πλέον στον κατάλογο. Αν μπορούσαμε να έχουμε ένα πρωτόκολλο ελέγχου που θα μας ικανοποιεί, τότε θα είμαστε σε θέση να εκπληρώσουμε τη δικό μας μέρος της συμφωνίας".

    [05] Κοινωνία

    Θεσσαλονίκη

    Συνεχίστηκαν οι καταθέσεις στη δίκη Άλεξ

    9/10/2008 7:57:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με τις καταθέσεις δύο αστυνομικών της Ασφάλειας Βέροιας και της αδελφής του ανήλικου Αλβανού, συνεχίστηκε στο Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, η δίκη των πέντε παιδιών που κατηγορούνται για την εξαφάνιση του 11χρονου Άλεξ στη Βέροια.

    Ένας εκ των δύο αστυνομικών που κατέθεσε ήταν αυτός που εξέτασε προανακριτικά τους πέντε ανήλικους μετά την αρχική τους ομολογία στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης ότι διέπραξαν το έγκλημα. Ο συγκεκριμένος αστυνομικός φέρεται να κατέθεσε ότι οι ανήλικοι τού υπέδειξαν πέντε διαφορετικά σημεία σε ακατοίκητο κτίριο της οδού Έλλης στη Βέροια όπου φέρονται να είχαν μεταφέρει τον 11χρονο Άλεξ μετά το επεισόδιο που προηγήθηκε.

    Ο έτερος αστυνομικός που κατέθεσε σήμερα αναφέρθηκε στις έρευνες που διενεργήθηκαν από την Ασφάλεια Βέροιας για τον εντοπισμό του άτυχου μαθητή έπειτα από την εξαφάνισή του, στις 3 Φεβρουαρίου 2006.

    Από την πλευρά της, η ανήλικη αδελφή του εκ των κατηγορουμένων 14χρονου Αλβανού, φέρεται να εμφανίστηκε προβληματισμένη ως προς το εάν ο αδελφός της συμμετείχε ή όχι στο περιστατικό που οδήγησε στο θανάσιμο τραυματισμό του μικρού Άλεξ.

    Σύμφωνα με τα όσα φέρεται να κατέθεσε ενώπιον του δικαστηρίου, αρχικά ήταν πεπεισμένη ότι ο αδελφός της διέπραξε μαζί με την παρέα των πέντε παιδιών το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται. Ωστόσο, όπως είπε, το γεγονός ότι ο αδελφός της διαθέτει ευάλωτη προσωπικότητα, σε συνδυασμό με το ότι φέρεται να πιέστηκε από αστυνομικούς να ομολογήσει, την καθιστούν προβληματισμένη. Μάλιστα, σχετικά με το τελευταίο, αναφέρθηκε σε φραστικό επεισόδιο που φέρεται να είχε η ίδια και ο αδελφός της με αστυνομικό της Βέροιας, όταν ο τελευταίος τούς απείλησε να ομολογήσουν το έγκλημα.

    Η δίκη, που διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών, διεκόπη και θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα με τις καταθέσεις αστυνομικών της Ασφάλειας Βέροιας και της Θεσσαλονίκης. Την επομένη έχει προγραμματιστεί να καταθέσουν τα δύο αδέλφια του θετού πατέρα του μικρού Άλεξ.

    [06] Κοινωνία

    Στη Θεσσαλονίκη

    Εκδήλωση για το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος

    9/10/2008 7:51:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια για την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας του ελληνικού πανεπιστημίου και τη μετεξέλιξη της χώρας μας σε διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο. Αυτό επισήμανε ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στην εκδήλωση για το διεθνές ελληνικό πανεπιστήμιο, στην οποία παρευρέθησαν πρέσβεις πολλών χωρών, καθώς και εκπρόσωποι ελληνικών πολυεθνικών επιχειρήσεων και ελληνικών τραπεζών. Το Διεθνές Πανεπιστήμιο εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και από τον περασμένο Μάρτιο λειτουργεί το πρώτο τμήμα του, ενώ μέχρι το τέλος του 2009 θα λειτουργήσουν ακόμα δύο μεταπτυχιακά τμήματα. Στόχος του είναι η προσέλκυση φοιτητών από όλες τις χώρες των Βαλκανίων και του κόσμου και η εκπαίδευση στελεχών επιχειρήσεων.

    Αναλυτικά η δήλωση του κ. Στυλιανίδη ήταν: "Κορύφωση της μεταρρύθμισής μας στο πεδίο της εξωστρέφειας, αποτελεί η ίδρυση και η λειτουργία του Διεθνούς πανεπιστημίου. Το Πανεπιστήμιο αυτό είναι ο "μπροστάρης" της προσπάθειας μας. Χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη ευελιξία και ταχύτητα, εδραιώνοντας μια νέα αντίληψη, μια διαφορετική φιλοσοφία και μια σύγχρονη νοοτροπία στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Να προσελκύσει διακεκριμένους διδάσκοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, Έλληνες ή ξένους, που θα τους επιτρέψει να ανταλλάξουν τεχνογνωσία και εμπειρίες, προάγοντας τις σύγχρονες επιστήμες. Να προσελκύσει διεθνείς φοιτητές από όλες τις χώρες της περιοχής και του κόσμου, επιτρέποντας τους να ανταλλάξουν εμπειρίες και να αναπτύξουν μεταξύ τους πνεύμα συνεργατικότητας και αλληλεγγύης. Να αξιοποιήσει τις διακεκριμένες προσωπικότητες του οικουμενικού ελληνισμού, δηλ. τους 3.000 ελληνικής καταγωγής διδάσκοντες στα δημόσια πανεπιστήμια των ΗΠΑ , τους 15.000 Έλληνες διδάσκοντες στα πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις πολλές χιλιάδες Ελλήνων καθηγητών ανά τον κόσμο".

    [07] Κοινωνία

    Τον "κατάπιαν" οι φλόγες

    Στάχτη ο παλιός σιδηροδομικός σταθμός Ν. Ορεστιάδας

    9/10/2008 7:39:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Άντεξε στο χρόνο για επτά δεκαετίες, αλλά όχι και στις φλόγες, με αποτέλεσμα να γίνει παρανάλωμα του πυρός το ιστορικό κτίριο του παλαιού "γαλλικού" σιδηροδρομικού σταθμού της Νέας Ορεστιάδας. Είχε κατασκευαστεί ταυτόχρονα με την ίδρυση της πόλης το 1926 και ήταν σε λειτουργία έως το 1996 που ιδρύθηκε ο νέος σιδηροδρομικός σταθμός. Τα ξύλινα υλικά που είχαν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του, ήταν και ο κύριος λόγος που το κτίριο υπέστη ολοσχερή καταστροφή, από την πυρκαγιά που ξέσπασε, από άγνωστη μέχρι στιγμής, αιτία. Έρευνα για τα αίτια πρόκλησης της πυρκαγιάς διενεργεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ορεστιάδας, ενώ η φωτιά δεν επεκτάθηκε σε διπλανές εγκαταστάσεις του ΟΣΕ, μετά από παρέμβαση των πυροσβεστικών οχημάτων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 9 October 2008 - 20:49:56 UTC