Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-10-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παρέμβαση Καραμανλή
  • [02] Εξειδικεύονται τα μέτρα
  • [03] Συνέντευξη Τύπου Eurovision 2009
  • [04] Karamanlis Steps In
  • [05] Κηδεύεται ο Χάιντερ στην Αυστρία
  • [06] To προφίλ του Έλληνα καταναλωτή
  • [07] Μετρό:Και οι ηλεκτροδηγοί στις κινητοποιήσεις
  • [08] Βαρύτατοι χαρακτηρισμοί εναντίον του Μ. Κούντερα
  • [09] Τουρκία: Πέντε τραυματίες σε επίθεση του PKK
  • [10] Ανθρώπινα μέλη στο στομάχι κροκόδειλου
  • [11] Αυστηρή απάντηση ΥΠΕΞ στα Σκόπια
  • [12] Στην ΟΣΠΑ το πακέτο σχεδίου αποκρατικοποίησης
  • [13] Μπόνους τραπεζιτών 17 δισ. λιρών (!!!)
  • [14] Στην Αθήνα ο Γιώργος Κοίλιαρης
  • [15] Καμπάνια δράσης του ΚΚΕ με τους σπουδαστές
  • [16] Σύλληψη φοιτητή για διακίνηση παιδικής πορνογραφίας
  • [17] Προβληματισμένοι οι Έλληνες οινοπαραγωγοί
  • [18] Επίσκεψη του κ. Κ. Παπούλια στο Ανόι
  • [19] Εξαρθρώθηκε κύκλωμα αρχαιοκαπήλων
  • [20] Παραίτηση για το Βατοπαίδι
  • [21] Ιταλία: Σχέδιο δολοφονίας του Σαβιάνο
  • [22] Μαυροβούνιο: Δεκάδες τραυματίες σε φιλο-σερβική πορεία διαμαρτυρία
  • [23] Αυστρία: ψυχικά υγιής ο Φριτσλ όταν διέπραττε τα εγκλήματά του
  • [24] Η Καμόρα σχεδίαζε να δολοφονήσει τον συγγραφέα Ρ. Σαβιάνο
  • [25] Πανελλαδική απεργία στις 21 Οκτωβρίου
  • [26] Χιλιάδες κατάγματα κάθε χρόνο λόγω οστεοπόρωσης

    [01] Πολιτική

    Για τις παραιτήσεις των δύο εισαγγελέων

    Παρέμβαση Καραμανλή

    14/10/2008 14:14:00 (Τελευταία ενημέρωση: 14/10/2008 18:13:02)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Αλυσιδωτές εξελίξεις σήμερα στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, μετά την παραίτηση που υπέβαλαν, τόσο από τη διενέργεια της έρευνας, όσο και από το δικαστικό σώμα, οι δύο αντεισαγγελείς Εφετών που διενεργούν την έρευνα, Ηλίας Κολιούσης και Ελένη Σωτηροπούλου. Εντολή για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης με τη Μονή Βατοπαιδίου έδωσε ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Σε επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Δικαιοσύνης επισήμανε ότι οι δικαστικοί λειτουργοί πρέπει να ολοκληρώσουν την έρευνά τους κι εφ όσον κριθεί απαραίτητο να αποσταλεί στη Βουλή ο σχετικός φάκελος. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έκανε δεκτές τις παραιτήσεις των δύο αντεισαγγελέων - Εφετών Ηλία Κολιούση και Ελένης Σωτηροπούλου. Ο κ. Χατζηγάκης ζήτησε από τους εισαγγελείς να μην εμμείνουν στην παραίτηση αλλά να συνεχίσουν ανεπηρέαστοι από οτιδήποτε να επιτελούν το καθήκον τους έως την τελική έκβαση της υπόθεσης. Μέχρι στιγμής πάντως οι δύο εισαγγελείς δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι θα πράξουν.

    Την ίδια ώρα, με ανοιχτή επιστολή του ο Ηγούμενος Εφραίμ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τους Έλληνες βουλευτές, χαρακτηρίζει νόμιμες όλες τις ανταλλαγές μεταξύ του κράτους και της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου. Όπως υποστηρίζει, όλες τις αποφάσεις εδώ και δέκα χρόνια τις υπέγραψαν δεκάδες ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί, υπουργοί προερχόμενοι από τα δυο μεγάλα κόμματα, μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, των Ειδικών Γνωμοδοτικών Συμβουλίων, Εισαγγελείς αλλά και απλοί δημόσιοι υπάλληλοι.

    Την παραίτησή τους από την έρευνα για την υπόθεση του Βατοπαιδίου, αλλά και από το Δικαστικό Σώμα, είχαν υποβάλει το πρωί οι δύο αντεισαγγελείς Ηλίας Κολιούσης και Ελένη Σωτηροπούλου, μετά την απόφαση να χρεωθεί στην υπόθεση και τρίτος εισαγγελέας που θα είχε και την ευθύνη της έρευνας. Ευθεία σύνδεση του πρωθυπουργού με τη σημερινή εξέλιξη στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου κάνει το ΠΑΣΟΚ και είναι χαρακτηριστικό πως ο εκπρόσωπος του Κινήματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι σήμερα κρίνεται ο πρωθυπουργός της χώρας.

    "Η Εισαγγελία Εφετών επιδιώκει το ξεκουκούλωμα και όχι το κουκούλωμα της υπόθεσης της Μονής Βατοπαιδίου", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών κ. Κυριάκος Καρούτσος, μετά την παραίτηση που δήλωσαν από το δικαστικό Σώμα οι διενεργούντες στην έρευνα αντεισαγγελείς εφετών. Οι δύο αντεισαγγελείς ενημέρωσαν προφορικά τον κ. Καρούτσο την περασμένη Τρίτη ότι προκύπτουν ευθύνες υφυπουργών στην υπόθεση της Μονής και ότι κατά την κρίση τους η δικογραφία πρέπει να αποσταλεί στη Βουλή. Σύμφωνα με τον κ. Καρούτσο το γεγονός ότι η ενημέρωση ήταν προφορική σημαίνει ότι δεν διεκόπη η έρευνα των δύο αντεισαγγελέων. Έτσι, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας ζήτησε από τον κ. Κολιούση και την κ. Σωτηροπούλου να του διαβιβάσουν τις επίμαχες καταθέσεις ώστε να τις μελετήσει και να αποφασιστεί η περαιτέρω πορεία της υπόθεσης. Μετά τη μελέτη του τμήματος της δικογραφίας ο κ. Καρούτσος έδωσε παραγγελία στους δύο εισαγγελείς για συγκεκριμένες ενέργειες που θα έπρεπε να γίνουν μεταξύ των οποίων, όπως δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους, ήταν και το άνοιγμα λογαριασμών συγκεκριμένων προσώπων. Ο κ. Καρούτσος ενημέρωσε τους δύο αντεισαγγελείς ότι όρισε και την Εισαγγελέα Εφετών κ. Σπυροπούλου για τον συντονισμό της έρευνας, με στόχο την ταχύτερη περαίωσή της. Ο κ. Κολιούσης και η κ. Σωτηροπούλου, όπως αναφέρει ο κ. Καρούτσος, δεν προέβαλαν καμία αντίρρηση. Σήμερα το πρωί, όπως είπε ο κ. Καρούτσος, οι δύο αντεισαγγελείς του παρέδωσαν δήλωση παραίτησής τους, την οποία ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών διαβίβασε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να πρωτοκολληθεί και να κριθεί από τα αρμόδια όργανα. Εν τω μεταξύ την ερχόμενη Δευτέρα θα καταθέσουν στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιο Κανελλόπουλο, ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ κι ο μοναχός Αρσένιος, οι οποίοι ζήτησαν και έλαβαν νέα προθεσμία.

    Χατζηγάκης: "Δεν γίνονται δεκτές οι παραιτήσεις"

    "Δεν γίνονται δεκτές οι παραιτήσεις" δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Ξεκάθαρος στόχος της Κυβέρνησης, από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το θέμα του Βατοπαιδίου, ήταν και παραμένει η εις βάθος έρευνα της υπόθεσης αυτής. Άλλωστε, εμπράκτως η Κυβέρνηση με τις αποφάσεις της έχει αποδείξει ότι είναι αποφασισμένη να προστατέψει το δημόσιο συμφέρον. Μας ενδιαφέρει η αλήθεια και μόνον η αλήθεια και επ αυτού δεν χωρεί δεύτερη σκέψη. Ως εκ τούτου, δεν κάνουμε αποδεκτή την παραίτηση των εισαγγελικών λειτουργών, τους καλούμε να μην εμμείνουν σ αυτή, αλλά να συνεχίσουν, ανεπηρέαστοι από οτιδήποτε, να επιτελούν το καθήκον τους, έως την τελική έκβαση της υπόθεσης. Στις ασύστατες και ασύστολες κατηγορίες της αντιπολίτευσης απαντούμε με απόλυτη καθαρότητα. Σεβόμαστε διαχρονικά τον ανεξάρτητο ρόλο της Δικαιοσύνης. Θα ακολουθήσουμε απαρεγκλίτως τις αποφάσεις της".

    Σε πολιτικό επίπεδο

    Σε ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκη παρέπεμψε ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος ερωτηθείς για τις παραιτήσεις των δύο εισαγγελέων που ασχολούνταν με την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. "Δεν ξέρω ποιοι λένε περί πιέσεων", απάντησε σε άλλη σχετική ερώτηση και επεσήμανε πως η ΝΔ και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση σεβάστηκε και σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ενώ αντίθετα το ΠΑΣΟΚ, ανάλογα αν νομίζει ότι το συμφέρει ή όχι, την απαξιώνει. "Ερωτήματα που πρέπει να τίθενται στη Δικαιοσύνη,δεν τίθενται στον κυβερνητικό εκπρόσωπο", συμπλήρωσε. Σε ό,τι αφορά τη θέση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θ.Πάγκαλου να κληθούν σε εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή οι κ.κ. Ρουσόπουλος, Δούκας και Μπασιάκος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να υποδείξουν στη Δικαιοσύνη τι πρέπει να κάνει. "Αυτή είναι πραγματική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και είναι απαράδεκτη", πρόσθεσε και τόνισε πως την κυβέρνηση την ενδιαφέρει η Δικαιοσύνη να προχωρήσει ανεπηρέαστη στο έργο της.

    Ευθεία σύνδεση του πρωθυπουργού με τη σημερινή εξέλιξη στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου κάνει το ΠΑΣΟΚ και είναι χαρακτηριστικό πως ο εκπρόσωπος του Κινήματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι σήμερα κρίνεται ο πρωθυπουργός της χώρας. Και πρόσθεσε ότι το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου δεν αφορά μόνο τους εμπλεκόμενους υπουργούς, αλλά και τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον πρωθυπουργό. Η Δικαιοσύνη πλήττεται χωρίς προηγούμενο, τόνισε επίσης ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε ότι δικαιώνεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, που ζητά τη διαλεύκανση όλων των υποθέσεων σκανδάλων και προσφυγή αμέσως μετά σε εκλογές.

    Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ, όπως δήλωσε ο αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης Ντίνος Ρόβλιας, ζητεί την παραίτηση του κ. Σ. Χατζηγάκη, τονίζοντας ότι ο υπουργός της Δικαιοσύνης φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη για τα όσα έχουν συμβεί στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, από τότε που έχει επιληφθεί του θέματος η Δικαιοσύνη. Ο κ.Ρόβλιας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδήγησε στην έξοδο τους δυο εισαγγελείς, διότι διαπίστωσαν εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση. Το ΠΑΣΟΚ ζητεί επίσης να δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα η επιστολή παραίτησης των δυο αντεισαγγελέων, ενώ ο κ. Ρόβλιας τόνισε ότι αυτό θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει. Ζητεί, επίσης, να δοθεί στη δημοσιότητα η χθεσινή επιστολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας προς τους δυο εισαγγελείς, με τις υποδείξεις για το πώς θα κάνουν ή δεν θα κάνουν τη δουλειά τους. Το ΠΑΣΟΚ δίνει στην κυβέρνηση προθεσμία 24 ωρών, προκειμένου να φέρει το φάκελο στη Βουλή και ο κ. Ντίνος Ρόβλιας τόνισε ότι κάθε περαιτέρω καθυστέρηση εκλαμβάνεται ως νέο επιβαρυντικό στοιχείο. Επίσης, το ΠΑΣΟΚ μέσα στις επόμενες μέρες, προτίθεται να καταθέσει μήνυση κατά των αυτουργών και των ηθικών αυτουργών, για τις παρεμβάσεις τους στο έργο των δυο εισαγγελέων. Όπως τόνισε ο κ. Ρόβλιας, η μήνυση θα στρέφεται και εναντίον ανωτάτων δικαστικών λειτουργών. Τόνισε επίσης ότι τα ονόματα των δυο εισαγγελέων θα στέκονται πλέον ισότιμα δίπλα στα ονόματα των Τερτσέτη και Πολυζωΐδη. Σε ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί προσωπικά τον πρωθυπουργό για παρεμβάσεις στο έργο των δικαστών, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι αυτό που παρακολουθούμε είναι μια τακτική να συγκαλύψει και όχι να αποκαλύψει την υπόθεση, η οποία είχε ιθύνοντα νου και υψηλή προστασία.

    "Εκτεθειμένο» θεωρεί τον πρωθυπουργό, από την παραίτηση των δύο εισαγγελέων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής. Σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη Βουλή, ο κ. Παπουτσής σημείωσε πως "αποδεικνύεται ότι ο κ. Σανιδάς και ο κ. Καρούτσος, προφανώς με τις ευλογίες της κυβέρνησης και την ανοχή της, διέπραξαν το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας με την παρακώλυση της δίωξης εναντίον των κυβερνητικών παραγόντων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου".

    Την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ζήτησε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Κακλαμάνης. "Πρέπει και η δικογραφία αυτή να έρθει στη Βουλή - και το Κοινοβούλιο, εκφράζοντας τη θέληση του ελληνικού λαού να προχωρήσει στην εκκαθάριση αυτού του μεγάλου σκανδάλου".

    Αναφερόμενη στο θέμα του Βατοπαιδίου και της παραίτησης των δυο εισαγγελέων η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σχολίασε πως "δεν έχουμε αυταπάτες για αυτό που λέγεται" χώρος δικαιοσύνης. Το δίκαιο είναι άδικο γιατί είναι προσαρμοσμένο σε μια πολιτική, που αδικεί το λαό" και πρόσθεσε πως δεν έχει μεγάλη εμπιστοσύνη σε αυτά τα "σαλόνια", καθώς, όπως είπε, "στα οικονομικά και πολιτικά σκάνδαλα υπάρχουν δικαστές που αντέχουν σε παρεμβάσεις και άλλοι όχι". Άλλωστε, η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ επανέλαβε το πάγια θέση του κόμματος περί διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας, προσθέτοντας ότι "κάτι τέτοιο δεν θα σήμαινε και τον περιορισμό της ασυδοσίας της εκκλησίας". Η κ. Παπαρήγα διατύπωσε την άποψη ότι "η έμφαση πρέπει να δίνεται συνολικά στα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα του λαού και όχι στα επιμέρους σκάνδαλα".τόνισε ότι το κόμμα δεν έχει αυταπάτες για τη δικαιοσύνη, υπάρχουν βεβαίως δικαστές που το παλεύουν, όπως είπε, όταν όμως πρόκειται για σκάνδαλα είναι σαφές ότι υπάρχουν παρεμβάσεις. Άλλοι δικαστές αντέχουν και άλλοι όχι. Εμείς, κατέληξε, δεν έχουμε εμπιστοσύνη σε όσα συμβαίνουν σε σαλόνια και διάδρομους. Χαρακτήρισε το θέμα του Βατοπαιδίου ως υπαρκτό μεγάλο σκάνδαλο, διευκρίνισε όμως ότι η αποκάλυψη σκανδάλων εξυπηρετεί πότε τη ΝΔ πότε το ΠΑΣΟΚ ώστε να ανεβοκατεβαίνουν στην εξουσία.

    Για "στοιχεία θεσμικής κατάρρευσης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης" κάνει λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, διακρίνοντας πίσω από τις παραιτήσεις των δύο εισαγγελέων, "αφόρητες πιέσεις που ασκήθηκαν". Κατά τον κ. Κουβέλη, ο φάκελος της υπόθεσης θα πρέπει να σταλεί στη Βουλή και να συσταθεί Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή,όπως επίσης και να επανέλθουν οι δύο εισαγγελείς στο δικαστικό σώμα: "Τέτοιους Εισαγγελικούς Λειτουργούς χρειαζόμαστε: όρθιους, ικανούς να αποκρούουν προσπάθειες πολιτικής χειραγώγησης, όπως επιχειρήθηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση από την κυβέρνηση".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος δήλωσε για την παραίτηση των δύο εισαγγελέων: " Η παραίτηση των δύο δικαστικών λειτουργών αποκαλύπτει ακραία πολιτική παρέμβαση, για την οποία η κυβέρνηση είναι υπόλογη και πρέπει ρητά να αναλάβει τις ευθύνες της. Οι δύο δικαστικοί λειτουργοί με τη γενναία πράξη τους σπάνε ένα απόστημα νοσηρότητας του δημοσίου βίου και της πολιτικής κρίσης, ενδυναμώνουν την αξία της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και εμπλουτίζουν το δικαίωμα συνταγματικής αντίστασης των πολιτών στις καταχρήσεις εξουσίας. Πέρα απ αυτά, αμέσως η Μονή Βατοπαιδίου να αποδώσει όλα όσα απέκτησε μ αυτή την προκλητική διαδικασία και η Βουλή να επιληφθεί της εξεταστικής και προανακριτικής διαδικασίας.

    Ερωτηθείς ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης για την παραίτηση των δύο εισαγγελέων που διερευνούσαν την υπόθεση Βατοπαιδίου, δήλωσε: "Υπάρχουν και αξιοπρεπείς άνθρωποι στο Δικαστικό Σώμα. Ευτυχώς. Έχω την αίσθηση ότι ο κ. Σανιδάς, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, πρέπει να σκεφθεί ότι η θέση του, είναι ιδιαίτερα επισφαλής. Σε ερώτηση, εάν η Κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει μέρος του σκανδάλου και να μην έρθει η υπόθεση στην Βουλή ο κ. Γ. Καρατζαφέρης απάντησε: "Ο Κύριος Καραμανλής θυσιάζει το κράτος για τον Ρουσόπουλο".

    Σανιδάς: Στη Βουλή η δικογραφία όταν ολοκληρωθεί η έρευνα

    Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς ενημερώνοντας τους δικαστικούς συντάκτες τόνισε ότι η δικογραφία για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου θα διαβιβαστεί στη Βουλή όταν ολοκληρωθεί η έρευνα και όταν υπάρξουν στοιχεία για ποινική ευθύνη υπουργών.

    Ο κ.Σανιδάς τάχθηκε υπέρ των ενεργειών του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Κυριάκου Καρούτσου, τονίζοντας ότι ορθώς ενήργησε και έδωσε την παραγγελία στους δύο αντεισαγγελείς Εφετών Ηλία Κολιούση και Ελένη Σωτηροπούλου για συνέχιση και ολοκλήρωση προκαταρκτικής εξέτασης.

    Ανέφερε ακόμη ότι η υπογραφή μιας διοικητικής πράξης εκ μέρους υπουργού συνιστά πολιτική ευθύνη, όχι, όμως, και ποινική, για την οποία, όπως τόνισε, χρειάζονται συγκεκριμένα στοιχεία.

    "Η ποινική ευθύνη δεν αναδύεται αυτομάτως", τόνισε.

    Όπως έγινε γνωστό, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Κυριάκος Καρούτσος στην παραγγελία του, μεταξύ άλλων, ζήτησε και το άνοιγμα των λογαριασμών όλων των υπόπτων, ιδιαιτέρως των υπαλλήλων της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου που έκαναν εκτιμήσεις και ενδεχομένως και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔ.

    Οι δύο εισαγγελείς Κολιούσης και Σωτηροπούλου που υπέβαλαν την παραίτησή τους με κοινή αίτηση που κατατέθηκε (από τον κ.Κολιούση) στον κ. Καρούτσο, τόνιζαν ότι δεν είχαν αρμοδιότητα να συνεχίσουν την έρευνα,καθώς προέκυπταν στοιχεία που σχετίζονται με τη λειτουργία υφυπουργών και έπρεπε η υπόθεση να σταλεί στη Βουλή για αξιολόγηση.

    Επίσης, σημείωναν ότι η συμμόρφωσή τους με την παραγγελία του κ. Καρούτσου έχει αποτέλεσμα να παραβιάσουν τα άρθρα του Συντάγματος που αναφέρονται στην ποινική ευθύνη υπουργών.

    Ο Γ. Παπανδρέου για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου

    "Η κυβέρνηση βουλιάζει κάτω από το βάρος των πράξεών της και συνεχίζει τις προσπάθειες συγκάλυψης των ευθυνών της. Οφείλει να δεχθεί ως κοινοβουλευτική πλειοψηφία τις προτάσεις μας για τη σύσταση εξεταστικών και προανακριτικών επιτροπών, για κάθε υπόθεση διαφθοράς και σκανδάλων των τελευταίων ετών. Ας είναι αυτή η τελική της πράξη, ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές λύτρωσης και όχι παραγραφής".

    Τη δήλωση έκανε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μετά τις εξελίξεις στο θέμα της Μονής Βατοπαιδίου. Ο Γ.Α. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι σήμερα απαιτείται υπεύθυνη και αξιόπιστη ηγεσία, ώστε να βγάλει τη χώρα από τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση των τελευταίων ετών και τόνισε ότι "αυτή είναι η απαίτηση του λαού και σε αυτή εμείς θα ανταποκριθούμε". Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε επίσης ότι "το πραξικόπημα της σημερινής κυβέρνησης στη δικαιοσύνη δεν έχει προηγούμενο στη μετά τη χούντα πολιτική μας ιστορία. Η διαρκής προσπάθεια ελέγχου και χειραγώγησης της δικαιοσύνης υπονομεύει έννοια κράτους - δικαίου και την ίδια μας τη Δημοκρατία. Τιμούμε, είπε, τους εισαγγελείς που "αρνήθηκαν την απαράδεκτη παρέμβαση των κυβερνητικών εντολοδόχων, που σκοπό είχε τη συγκάλυψη απαράδεκτων, αδιαφανών και παράνομων πράξεων". Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για "συντονισμένες πράξεις κυβερνητικών στελεχών, που μέλημα τους είναι η λεηλασία της περιουσίας του ελληνικού λαού". "Αν η κυβέρνηση λειτουργούσε με στοιχειώδεις αρχές δημοκρατίας θα είχαν παραιτηθεί προ πολλού οι πολιτικές ηγεσίες όλων των εμπλεκομένων υπουργείων", είπε ο κ .Παπανδρέου προσθέτοντας ότι σήμερα απέναντι στη λαϊκή οργή και μετά την παραίτηση των εισαγγελέων η ηγεσία της κυβέρνησης "αναγκάζεται σε άτακτη υποχώρηση, συνεχίζει όμως τους υποκριτικούς ελιγμούς". Ο κ. Παπανδρέου είπε, τέλος, ότι δεν ανακαλείται καν η πραξικοματική παρέμβαση, η οποία προκάλεσε την παραίτηση των εισαγγελικών λειτουργών.

    [02] Πολιτική

    Συνάντηση Καραμανλή-Αλογοσκούφη

    Εξειδικεύονται τα μέτρα

    14/10/2008 14:27:00 (Τελευταία ενημέρωση: 14/10/2008 19:12:38)

    Πηγή: ΝΕΤ_ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Τα μέτρα για την προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, συζήτησαν το απόγευμα της Τρίτης, σε συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη. Όπως έχει τονίσει ο κ. Αλογοσκούφης αυτή τη στιγμή και εν μέσω της διεθνούς οικονομικής κρίσης αυτό που προέχει είναι η ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων και υπενθύμισε ότι τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν έχουν επενδύσει σε τοξικά προϊόντα. Ο Υπουργός τόνισε για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα κινήθηκε γρήγορα και πως είναι έτοιμη να κάνει ο,τι χρειαστεί αξιοποιώντας και το ευρωπαϊκό οπλοστάσιο. Στο ίδιο μήκος κύματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση κινήθηκε εγκαίρως με σχέδιο και στρατηγική για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης και καταλόγισε ανικανότητα στην αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον Γιώργο Παπανδρέου στη διαχείριση της κρίσης. Όπως έγινε γνωστό μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Αλογοσκούφης ενημέρωσε τον Κ. Καραμανλή για τη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας ,όπου το κύριο θέμα ήταν η κατάσταση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και οι επιπτώσεις που υπάρχουν στην παγκόσμια οικονομία.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της φερεγγυότητας του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και πρόσθεσε "προχωρούμε με σχέδιο προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η χρηματοπιστωτική κρίση θα έχει τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, στην ανάπτυξη, στην απασχόληση, στα ζητήματα, που απασχολούν τους πολίτες. Με βάση το σχέδιο αυτό και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, που ελήφθησαν προσφάτως, θα προχωρήσουμε τις επόμενες μέρες".

    Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, στις αναπτυγμένες χώρες αναμένεται ότι θα υπάρχει σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης, ενώ στις αναπτυσσόμενες η κατάσταση θα είναι κάπως καλύτερη, αλλά και αυτή θα είναι χειρότερη σε σχέση με το παρελθόν.

    Δριμεία κριτική Ρουσόπουλου στο ΠΑΣΟΚ

    Δριμεία κριτική στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τις δηλώσεις του στις οποίες κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί την οικονομική κρίση και ότι κρύβεται πίσω από τη διεθνή οικονομική κρίση και το χρησιμοποιεί ως άλλοθι της ανικανότητάς της να αντιμετωπίσει την κρίση μέσα στη χώρα, άσκησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος.

    "Ο κ. Παπανδρέου, για μια ακόμη φορά, είναι εκτός πραγματικότητας. Και αποδεικνύεται πρόχειρος και ανεπαρκής να χειριστεί ένα τόσο μεγάλο θέμα, όπως είναι η διεθνής οικονομική κρίση.", επισήμανε με έμφαση ο κ. Ρουσόπουλος και θύμισε δε ότι στην ομιλία του στη ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να πείσει ότι η διεθνής οικονομική κρίση δεν έχει επηρεάσει καθόλου την οικονομία μας, ενώ, τόνισε ο εκπρόσωπος, η αλήθεια είναι ότι επηρεάστηκε λιγότερο από άλλες οικονομίες

    Ο κ. Ρουσόπουλος, υπενθύμισε ότι ο Πρωθυπουργός από το Παρίσι είχε πει ότι η κρίση έχει επηρεάσει λιγότερο την οικονομία της χώρας μας, απ ότι άλλες οικονομίες ευρωπαϊκών χωρών ή χωρών της παγκόσμιας κοινότητας και απέδωσε το γεγονός αυτό στην οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε από την κυβέρνηση τα τελευταία πέντε χρόνια

    Την στήριξή του στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξέφρασε ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς.

    Ωστόσο , τάχθηκε κατά του ακράτου φιλελευθερισμού και όσων διαπνέονται από αυτόν γιατί όπως είπε αποδείχθηκε ότι δεν ευσταθεί. Το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει αρκεί να ξέρει πότε και πού τόνισε.

    Την Τετάρτη θα συνεδριάσει η κυβερνητική επιτροπή με αντικείμενο τη διεθνή οικονομική κρίση και τις ενέργειες που επιπλέον χρειάζεται να γίνουν και στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός, θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Μετά το πέρας των εργασιών, ο κ. Καραμανλής θα μεταβεί στη Φρανκφούρτη, προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ.

    Αλαβάνος: Εκτός τόπου και χρόνου η κυβέρνηση

    Στις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις αναφέρθηκε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας στην εκπομπή της ΝΕΤ, "Πρώτη Γραμμή".

    Ο κύριος Αλαβάνος μίλησε για την ανάγκη περισσότερου κρατικού ελέγχου στην οικονομία προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο αργότερα σε δηλώσεις του μετά από έκτατη συνεδρίαση της ΚΟ αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, είπε ότι ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομίας "είναι εκτός τόπου και χρόνου", ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση "για τζάμπα χρήμα στους τραπεζίτες".

    Ειδικότερα, σχετικά με τη διεθνή οικονομική κρίση και τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, ο κ. Αλαβάνος ανέφερε:

    "Αν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομίας, περιφέρονται σε διάφορα διεθνή κέντρα, οικονομικά και πολιτικά της Δύσης για να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να πουν ότι συνεχίζουν τις μεταρρυθμίσεις, τότε είναι εκτός τόπου και χρόνου. Αποδείχθηκε ότι οι ακραίες φιλελεύθερες πολιτικές όπως των ΗΠΑ απέτυχαν. Η ΝΔ πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για την περιπέτεια την οικονομική στην οποία έχει εμπλακεί η χώρα".

    [03] Πολιτισμός

    Συνέντευξη Τύπου Eurovision 2009

    14/10/2008 18:30:00 (Τελευταία ενημέρωση: 14/10/2008 19:30:23)

    Την ευχή, ο επόμενος διαγωνισμός της Eurovision να γίνει στην Αθήνα, εξέφρασε ο Σάκης Ρουβάς σε συνέντευξη Τύπου της ΕΡΤ, στην οποία ανακοινώθηκαν οι συντελεστές της ελληνικής συμμετοχής στον 54ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2009, που θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα, στις 12, 14 και 16 Μαίου.

    Ο Σάκης Ρουβάς δήλωσε ακόμα, ότι είναι ενθουσιασμένος που η ΕΡΤ τον επέλεξε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο διαγωνισμό της Eurovision. Έχει εμπιστοσύνη στους συνεργάτες του και θα προσπαθήσει με όλες του τις δυνάμεις για το καλύτερο.

    Μπορείτε να δείτε σχετικό video από τη συνέντευξη Τύπου εδώ, στην διεύθυνση: http://eurovision.ert.gr/el/eurovision-2008/nea/synenteyksi-typou-esc-2009.htm.

    Στη συνέντευξη συμμετείχαν: ο σύμβουλος Προέδρου ΕΡΤ και Project Manager, Τζώνη Καλημέρης, η διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων Φωτεινή Γιαννουλάτου , και οι αδερφές Μαγγίρα, που θα παρουσιάσουν τη βραδιά επιλογής του τραγουδιού.

    Ο κ. Καλημέρης, αναφέρθηκε στην απόφαση της ΕΡΤ να αναθέσει την ελληνική συμμετοχή σε επαγγελματίες, οι οποίοι, όπως είπε, έχουν ήδη αποδείξει την αξία τους στην πορεία του διαγωνισμού.

    Ο Φωκάς Ευαγγελινός, έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία και τη χορογραφία, ο Δημήτρης Κοντόπουλος, έχει τη σύνθεση των τριών τραγουδιών, από τα οποία θα επιλεγεί σε ειδική βραδιά - στα μέσα Φεβρουαρίου - το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Eurovision και ο Ηλίας Λεδάκης, μαζί με τον Φωκά Ευαγγελινό, την ευθύνη για το αισθητικό αποτέλεσμα της παρουσίασης .

    Η κ. Φωτεινή Γιαννουλάτου αναφέρθηκε στις αλλαγές του κανονισμού της EBU. Όπως πέρυσι, θα πραγματοποιηθούν τρεις διαγωνιστικές βραδιές, εκ των οποίων οι δύο θα είναι ημιτελικές, και ο μεγάλος τελικός. Στους ημιτελικούς, η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί μέ SMS και τηλέφωνα. Στο μεγάλο τελικό θα υπάρχει και εθνική κριτική επιτροπή σε κάθε χώρα, η οποία θα συμμετέχει με κάποιο ποσοστό στην ψηφοφορία.

    [04] On the Two Prosecutors' Resignation

    Karamanlis Steps In

    14 Οκτ 2008 14:14:00 (Last updated: 14 Οκτ 2008 18:12:59)

    By Katerina Ioannidou

    Sources: ΑNA-ΜPA-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Prosecutors Ilias Koliousis and Eleni Sotiropoulou have submitted their resignations to the Judicial Body, explaining the reasons why they had resigned in letters to judicial officials. Commenting on their resignations, Head Prosecutor Kyriakos Karoutsos said that the Prosecutors office is trying to shed light on the case and not blank over the case.

    Both of them had told Mr Karoutsos last Tuesday that Deputy Ministers should be held responsible for the Vatopedi Monastery case, adding that the case should be taken to Parliament. Meanwhile, Mr Karoutsos reported that as he had been briefed orally this means the investigation continues, asking thus from the two Prosecutors to provide him with the testimonies in order to study them and take further action. After studying part of the brief, Mr Karoutsos ordered the two Deputy Prosecutors to open the bank accounts of specific persons. He also briefed both Prosecutors that Prosecutor Spyropoulou will help in coordinating the investigation so that the case closes fast. Furthermore, he said that Messrs Koliousis and Sotiropoulou had no objections, adding that both them submitted their resignations to him today.

    Meanwhile, prior of the Vatopedi Monastery Efrem and monk Arsenios will testify to the Supreme Court Deputy Prosecutor Anastasios Kanellopoulos next Monday.

    Hatzigakis: "Resignations Rejected"

    Justice Minister Sotiris Hatzigakis has stated that the two Prosecutors resignations would not be accepted, inviting them to continue with their work so as light is shed to the case. As to the oppositions accusations, he said that the government had always respected Justice.

    On a Political Level

    PASOK (Socialists) has asked for Justice Minister Sotiris Hatigakis resignation, while Messrs Papakonstantinou and Rovlias spoke of a scandal "touching" the minister and the PM himself.

    PASOK will sue those who intervened in the two Prosecutors work in the next days.

    At the same time, former President of Parliament and PASOK MP Apostolos Kaklamanis has asked for the Justice Minister and Supreme Court Prosecutor's resignation.

    Referring to the Vatopedi Monastery case, KKE (Communists) Secretary General Aleka Papariga described it a scandal, pointing out that the disclosure of scandals serves the ND and PASOK parties, because in this way they can take over power.

    SYN (Coalition of the Left) has asked for the setting up of an examining committee, while SYRIZA (Coalition of the Radical Left) spokesman Fotis Kouvelis stressed the case should be taken to Parliament. Mr Kouvelis held responsible the government for the two Prosecutors resignations, adding that political pressure had been exerted on them.

    In reply, Minister of the State Thedoros Roussopoulos stated that the government had always respected Justice, even when it was operating as opposition.

    From his side, LAOS (Popular Orthodox Rally) President George Karatzaferis described the two Prosecutors, who had tried to resign, dignified.

    "The Brief to Parliament When Investigation Ends", Says Sanidas

    Supreme Court Prosecutor Giorgos Sanidas told journalists that when the investigation of the Vatopedi Monastery case ends, the case will be taken to Parliament.

    Translated by John Crystallidis

    Related News:

    Vatopedi Case Causes Resignation

    [05] Κόσμος

    Το Σάββατο, με παρουσία Ευρωπαίων ακροδεξιών

    Κηδεύεται ο Χάιντερ στην Αυστρία

    14/10/2008 19:32:00

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του ηγέτη της αυστριακής Ακροδεξιάς, Γιέργκ Χάιντερ, στην πόλη Κλάγκενφουρτ της Καρινθίας. Ο Γιέργκ Χάιντερ ήταν κυβερνήτης εν ενεργεία, του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου της Καρινθίας. Στην κηδεία του αναμένεται να παραστούν πολλοί Ευρωπαίοι ακροδεξιοί πολιτικοί, από το Γάλλο Ζαν-Μαρί Λεπέν έως την ανιψιά του Μουσολίνι Αλεσάντρα, τον αρχηγό της ιταλικής Λέγκας του Βορρά Ουμπέρτο Μπόσι, ενώ είναι πιθανή και η παρουσία οργανώσεων πρώην ναζιστών. Η ταφή της λάρνακας με την τέφρα θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο στο παρεκκλήσι στο κτήμα των Χάιντερ στο Μπέρενταλ. Το κόμμα του εκλιπόντος ήταν ο "Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας", με ποσοστό 10,7% στις εκλογές της 28ης Σεπτεμβρίου στην Αυστρία, στο οποίο διάδοχος του Χάιντερ εξελέγη ο 27χρονος έμπιστός του, Στέφαν Μπέτσνερ. Υπενθυμίζεται ότι ο Γιέργκ Χάιντερ σκοτώθηκε τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, όταν το υπηρεσιακό αυτοκίνητο που οδηγούσε, ξέφυγε από το δρόμο λόγω υπερβολικής ταχύτητας, προσέκρουσε σε στηθαίο και ανατράπηκε.

    [06] Οικονομία

    Έρευνα της GPO

    To προφίλ του Έλληνα καταναλωτή

    14/10/2008 19:02:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Στοιχεία για τις καταναλωτικές συμπεριφορές των Ελλήνων, παρουσιάστηκαν στα πλαίσια της έρευνας που πραγματοποίησε για λογαριασμό του Κέντρου Ερευνών του ΕΒΕΑ και του ΣΕΛΠΕ η εταιρεία GPO, σε δείγμα 2.600 ατόμων, ανδρών και γυναικών κατοίκων των αστικών κέντρων και ηλικίας άνω των 18 ετών. Με την σημείωση ότι η χρονική διάρκεια της συλλογής των στοιχείων, ήταν ο μήνας Μάϊος του 2008, το 58% των ερωτηθέντων, δηλώνει πολύ και αρκετά ικανοποιημένο από την λειτουργία της αγοράς, ενώ το 62,1% από την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών και προϊόντων. Στην κατηγορία αυτή η πιο ικανοποιημένη ομάδα είναι οι γυναίκες σε ποσοστό 63,8% και όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-24 (68,5%). "Θα πρέπει η ελληνική αγορά να αποκτήσει εικόνα αξιόπιστης, ευρωπαϊκής αγοράς", τόνισε στο χαιρετισμό του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Βλάχος, μιλώντας στο ΕΒΕΑ σε εκδήλωση παρουσίασης της έρευνας. Σημαντική ήταν η παρέμβαση του προέδρου του ΣΕΛΠΕ, Θεόδωρου Βάρδα, που υπογράμμισε αναφερόμενος στο θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, για το οποίο το 51% των ερωτηθέντων τάσσεται κατά και το 49% υπέρ, ότι ο ΣΕΛΠΕ συμφωνεί με τους εργαζόμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ότι δεν μπορεί να ισχύσει για όλες τις Κυριακές. "Υποστηρίζουμε ότι πρέπει να βρούμε τις "χρήσιμες" Κυριακές. Την πρώτη κάθε μήνα, εκτός Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, δηλαδή οκτώ μήνες τον χρόνο" δήλωσε ο κ. Βάρδας. Εμπιστοσύνη στα τοπικά καταστήματα, λόγω της προσωπικής επαφής, η προσβασιμότητα για τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και η θετική άποψη (από το 82% των ερωτηθέντων) για το ενδεχόμενο εκπτώσεων όλο το χρόνο, ήταν ορισμένα από τα υπόλοιπα στοιχεία της έρευνας.

    [07] Κοινωνία

    Από Δευτέρα 20/10 έως τέλος Οκτωβρίου

    Μετρό:Και οι ηλεκτροδηγοί στις κινητοποιήσεις

    14/10/2008 18:21:00

    Προστίθοντε στις κινητοποιήσεις και οι ηλεκτροδηγοί του Μετρό της Αθήνας από τη Δευτέρα και μέχρι το τέλος του μήνα, μετά τους υπόλοιπους εργαζομένους , καταγγέλλοντας τη διοίκηση της ΑΜΕΛ αλλά και την πολιτική ηγεσία, για παρελκυστική τακτική.

    Οι μέρες και οι ώρες των κινητοποιήσεων είναι:

    Δευτέρα 20/10/08, από ώρα 05:00 έως 09:00 π.μ.

    Τρίτη 21/10/08, από ώρα 05:00 έως 09:00 π.μ και 21:00 έως λήξη βάρδιας.

    Πέμπτη 23/10/08, από ώρα 21:00 έως λήξη βάρδιας.

    Δευτέρα 27/10/08, από ώρα 05:00 έως 09:00 π.μ.

    Πέμπτη 30/10/08, από ώρα 21:00 έως λήξη βάρδιας.

    Οι κινητοποιήσεις αυτές σε συνδυασμό με τις στάσεις εργασίας των υπόλοιπων εργαζομένων της ΑΜΕΛ θα καταστήσουν προβληματική τη λειτουργία του μέσου μέχρι το τέλος του μήνα. Ήδη από χθες, υπενθυμίζεται, οι εργαζόμενοι του Μετρό έχουν ανακοινώσει στάσεις εργασίας.

    [08] Κόσμος

    Εβδομαδιαίο περιοδικό της Τσεχίας

    Βαρύτατοι χαρακτηρισμοί εναντίον του Μ. Κούντερα

    14/10/2008 17:36:00

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στυγνό καταδότη, χαρακτηρίζει τον διάσημο συγγραφέα, ποιητή και δραματουργό, Μίλαν Κούντερα, εβδομαδιαίο περιοδικό της Τσεχίας. Τον κατηγορεί για συνεργασία με το κομμουνιστικό καθεστώς της Τσεχοσλοβακίας, στις αρχές του 1950 και μάλιστα αναφέρει πως ήταν υπεύθυνος για το βασανισμό και τη φυλάκιση, επί 22χρόνια, του πολιτικού φυγάδα Μίροσλαβ Ντβόρατσεκ. Να σημειωθεί ότι ο Κούντερα ήταν σημαίνον μέλος του Kομμουνιστικού Kόμματος Tσεχοσλοβακίας αλλά ήρθε σε σύγκρουση με το καθεστώς το 1968, τα βιβλία του απαγορεύτηκαν, του αφαιρέθηκε η τσεχοσλοβακική υπηκοότητα και από το 1975 ζει στη Γαλλία.

    [09] Κόσμος

    Τούντζελι, Τουρκία

    Τουρκία: Πέντε τραυματίες σε επίθεση του PKK

    14/10/2008 16:42:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-REUTERS

    Πέντε τούρκοι στρατιώτες τραυματίστηκαν σε επίθεση κούρδων αυτονομιστών ανταρτών εναντίον μίας στρατιωτικής φάλαγγας στην ανατολική Τουρκία την Τρίτη, ανέφεραν στρατιωτικές πηγές. Στρατιωτικά ελικόπτερα αργότερα βομβάρδισαν θέσεις ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν(PKK) που πραγματοποίησαν την επίθεση στην επαρχία Τούντζελι. Σύμφωνα με τις πηγές σε κρίσιμη κατάσταση είναι ένας στρατιώτης. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται και ο στρατός απέστειλε περισσότερα στρατεύματα στην περιοχή. Η Τουρκία πραγματοποιεί σε καθημερινή σχεδόν βάση αεροπορικές επιθέσεις εναντίον βάσεων κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ και σε τουρκικά εδάφη μετά από μία επίθεση του PKK που είχε αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 17 στρατιώτες κοντά στα σύνορα στις αρχές του μήνα. Σε παρόμοια επίθεση σε ένα συνοριακό φυλάκιο πέρυσι οδήγησε την Τουρκία σε μία ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στο Ιράκ. Στο μεταξύ, ο Μουράτ Καραγιλάν, στρατιωτικός διοικητής των Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών κατηγόρησε την Τουρκία σε συνέντευξή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο ότι επιδιώκει να "παρασύρει το Ιρακινό Κουρδιστάν σε ένα πόλεμο". Η συνέντευξή του παραχωρήθηκε στην οροσειρά Καντίλι κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία όπου οι αντάρτες του PKK έχουν βάσεις.

    [10] Παράξενα

    Κανμπέρα, Αυστραλία

    Ανθρώπινα μέλη στο στομάχι κροκόδειλου

    14/10/2008 16:29:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Η αστυνομία της βόρειας Αυστραλίας πραγματοποίησε εξετάσεις DNA προκειμένου να διακριβώσει σε ποιον ανήκουν τα ανθρώπινα μέλη που βρέθηκαν μέσα στο στομάχι ενός κροκόδειλου μήκους 4.3 μέτρων, μετέδωσαν σήμερα τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης. Όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Άγριας Ζωής, ο κροκόδειλος, ο οποίος αιχμαλωτίστηκε στο κρατίδιο του Κουίνσλαντ δεν θα θανατωθεί, παρά τα μακάβρια ευρήματα στο στομάχι του. Ο κροκόδειλος είναι ένας από τους τρεις που πιάστηκαν στη διάρκεια των ερευνών για τον εντοπισμό ενός 62χρονου, ο οποίος εξαφανίστηκε πριν από δύο εβδομάδες όταν πήγε στον ποταμό Εντέβορ για να ελέγξει τις παγίδες για καβούρια που είχε τοποθετήσει.

    [11] Πολιτική

    Αυστηρή απάντηση ΥΠΕΞ στα Σκόπια

    14/10/2008 16:18:00 (Τελευταία ενημέρωση: 14/10/2008 18:33:05)

    Για ωμή διαστρέβλωση της πραγματικότητας και για νέα απαράδεκτη απόπειρα παρέμβασης στα εσωτερικά της Ελλάδας κατηγορεί με δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου εξωτερικών η ελληνική κυβέρνηση την Σκοπιανή ηγεσία που εξέφρασε σε δήλωσή της ανησυχία για επεισόδια στην περιοχή της Φλώρινας. Χθες το βράδυ μικρή ομάδα κατοίκων στο χωριό Μελίτης προσπάθησαν και πάλι να παρεμποδίσουν την διέλευση στρατιωτικής φάλαγγας, με αποτέλεσμα την προσαγωγή τεσσάρων δημοσιογράφων από την ΠΓΔΜ. Τα Σκόπια προέβησαν σε προφορικό διάβημα διαμαρτυρίας προς την επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, πρέσβη Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Η κα Παπαδοπούλου ανέφερε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε χώρας να προβαίνει σε ενέργειες εξακρίβωσης στοιχείων ξένων πολιτών, οι οποίοι φωτογραφίζουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις. "Ως εκ τούτου, το διάβημα αποτελεί διαστρέβλωση της αλήθειας και απορρίπτεται ως αβάσιμο", τόνισε.

    [12] Οικονομία

    Από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών

    Στην ΟΣΠΑ το πακέτο σχεδίου αποκρατικοποίησης

    14/10/2008 16:17:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τρεις πτήσεις ξένων αεροπορικών εταιρειών που κατευθύνονταν προς το Ελευθέριος Βενιζέλος, προσγειώθηκαν τελικά στο αεροδρόμιο Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι τεχνικοί της Ολυμπιακής, αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, πραγματοποίησαν κατάληψη στον ανατολικό και δυτικό διάδρομο στα Σπάτα. Εντός της ημέρας θα σταλεί από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, στην Ομοσπονδία Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας, το πακέτο του σχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση για την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα ακολουθήσει διάλογος της ΟΣΠΑ με το υπουργείο, αν και τα χρονικά όρια στενεύουν ασφυκτικά, καθώς όπως ανακοινώθηκε το υπουργείο Μεταφορών θα καταθέσει μέχρι την Παρασκευή στη βουλή στο σχετικό νομοσχέδιο.

    Στη χθεσινή μαραθώνια συνάντηση του κ. Χατζηδάκη με εκπροσώπους και το νομικό σύμβουλο της ΟΣΠΑ συζητήθηκαν διάφορα θέματα που έχουν σχέση τόσο με τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής, όσο και με το μέλλον των εργαζομένων, όπως αυτό περιγράφεται στο σχέδιο της κυβέρνησης.

    Μετά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι της ΟΣΠΑ, η οποία ας σημειωθεί ότι είναι η μόνη σχεδόν Ομοσπονδία που δεν προσήλθε στο διάλογο, δήλωσαν ότι θα μελετήσουν όσο το δυνατόν συντομότερα τα έγραφα που ζητήθηκαν από τον υπουργό και στη συνέχεια θα αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν το διάλογο με τον υπουργό. Απέδωσαν δε την μέχρι τώρα άρνησή τους στο διάλογο, στην έλλειψη πληροφόρησης όλων των στοιχείων που αφορούν την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το αν η ΟΣΠΑ θα προσέλθει στο διάλογο, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, δεν απέκλεισαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο συνδύασαν με τη μελέτη των εγγράφων.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών αντέκρουσε τους ισχυρισμούς της ΟΣΠΑ ότι η διαδικασία που ακολουθείται από την κυβέρνηση έχει το στοιχείο της διαδοχής της μιας εταιρίας με την άλλη, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά ότι όλα είναι σύννομα τόσο με το κοινοτικό όσο και με το ελληνικό δίκαιο. Επίσης αντέκρουσε τις θέσεις της ΟΣΠΑ ότι το κράτος χρωστάει στην Ολυμπιακή και όχι η Ολυμπιακή στο κράτος. Ο υπουργός Μεταφορών επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι στο σχέδιο της κυβέρνησης υπάρχει ειδική μέριμνα για τους εργαζόμενους, το συνολικό πακέτο για την αποκατάσταση των οποίων, φτάνει το 1,16 δις ευρώ.

    [13] Οικονομία

    Βρετανία - "Ντέϊλι Μεϊλ"

    Μπόνους τραπεζιτών 17 δισ. λιρών (!!!)

    14/10/2008 16:06:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Προβληματισμένη είναι η κοινή γνώμη στην Αγγλία μετά το σημερινό δημοσίευμα στην εφημερίδα "Ντέϊλι Μεϊλ", σύμφωνα με το οποίο οι τραπεζίτες του Σίτι του Λονδίνου μοιράστηκαν, τον περασμένο χρόνο, το ποσό των 17 δισ. λιρών, ως "μπόνους", τη στιγμή που τα ποσά με τα οποία ενισχύθηκαν οι τράπεζες από την κυβέρνηση, για να μην καταρρεύσουν, υπολογίζονται σε 37 δισ. λίρες.

    Οι «χρυσές» αμοιβές των τραπεζιτών φαίνεται πως προκάλεσαν τόσο την κοινή γνώμη στην Αγγλία, όσο τις επικρίσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος μίλησε για «απληστία» και «ανεύθυνη και αλαζονική συμπεριφορά», καθώς καταγράφονται ως μια από τις αιτίες για τη δεινή κατάσταση στην οποία περιήλθε το τραπεζικό σύστημα της Αγγλίας.

    Ο εργατικός βουλευτής και πρώην δημοσιογράφος της τηλεόρασης, Οστιν Μίτσελ, δήλωσε στη Ντέϊλι Μέϊλ «ελπίζω ότι η εθνικοποίηση των τραπεζών θα βάλει ένα τέλος στο αισχρό σύστημα των μπόνους».

    Από την πλευρά της, η υπηρεσία ελέγχου της λειτουργίας και των κανονισμών του οικονομικού συστήματος της Αγγλίας, η "Financial Services Authority", με επιστολή της προς στους επικεφαλής των τραπεζών, τούς προτρέπει να δείχνουν υπευθυνότητα στην περίπτωση των αμοιβών. Τα εργατικά συνδικάτα, ωστόσο, χαρακτήρισαν την επιστολή «πολύ χλιαρή» για να προστατεύσει το Σίτι από νέες περιπέτειες.

    [14] Κοινωνία

    Στην Αθήνα ο Γιώργος Κοίλιαρης

    14/10/2008 15:52:00

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στην Αθήνα -και τη μονάδα εντατικής θεραπείας του ΚΑΤ- βρίσκεται από τα ξημερώματα ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιώργος Κοίλιαρης, ο οποίος μεταφέρθηκε με C-130 απο το Αμπου Ντάμπι. Ο Έλληνας δημοσιογράφος τραυματίστηκε πριν από έξι μέρες στο Αφγανιστάν. Με πρωτοβουλίες των Υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών και τη συνδρομή κλιμακίου της διεθνούς δύναμης που βρίσκεται εκεί, μεταφέρθηκε εκτός Αφγανιστάν σε νοσοκομείο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το ιατρικό επιτελείο στο νοσηλευτικό κέντρο του Αμπου Ντάμπι κατάφερε να σταθεροποιήσει την υγεία του ασθενούς, η οποία ήταν εξαιρετικά επιβαρημένη.

    Γιατρός του ΕΚΑΒ, που έσπευσε εκεί, συνάδελφοί του στη χώρας μας και το ιατρικό επιτελείο του νοσοκομείου στο Αμπου Ντάμπι έκριναν ότι έπρεπε να μεταφερθεί στην Ελλάδα για να υποβληθεί στην κρίσιμη επέμβαση για τα πολύ σοβαρά τραύματα που φέρει στον αυχένα.

    Την ευθύνη της μεταφοράς ανέλαβαν τα υπουργεία Άμυνας και Υγείας. Χάρις στην αποφασιστική συνδρομή και συνεργασία της Πολεμικής Αεροπορίας με το ΕΚΑΒ, ο Γιώργος Κοίλιαρης επέστρεψε στην χώρα μας για να δώσει άλλη μια μάχη για τη ζωή του.

    Η ΕΡΤ αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει τις ευχαριστίες της στα Υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και Υγείας. Ιδιαιτέρως ευχαριστεί τις διπλωματικές αρχές της χώρας μας στο Πακιστάν και το Αμπου Ντάμπι, καθώς και την ελληνική δύναμη στο Αφγανιστάν. Παράλληλα, εκφράζει την ευγνωμοσύνη της για την αμέριστη βοήθεια που προσέφερε η κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αλλά και για την καθοριστική βοήθεια της Πολεμικής Αεροπορίας και του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας.

    [15] Πολιτική

    Καμπάνια δράσης του ΚΚΕ με τους σπουδαστές

    14/10/2008 15:44:00 (Τελευταία ενημέρωση: 14/10/2008 17:47:39)

    Καμπάνια συζήτησης και δράσης με τους σπουδαστές τών ΤΕΙ ξεκινά το ΚΚΕ. "Πριν μας τα πάρουν όλα, παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας". Με αυτό το σύνθημα η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, καλωσόρισε τους σπουδαστές στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο αμφιθέατρο Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθηνών, στα πλαίσια της καμπάνιας του κόμματος για την ανάδειξη των προβλημάτων των σπουδαστών στα ΤΕΙ. Στη συνέντευξη συμμετείχαν ο βουλευτής του ΚΚΕ και γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννης Πρωτούλης και το μέλος της ΚΕ του κόμματος, Παναγιώτης Μεντρέκας. Η κ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές των ΤΕΙ, προβλήματα που, όπως είπε, έχουν άμεση σχέση με την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας. Αφού έβαλε κατά των πολιτικών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την Παιδεία, η κ. Παπαρήγα αναφέρθηκε εκτενώς στις προτάσεις του ΚΚΕ για την αναβάθμιση των ΤΕΙ. Οι προτάσεις του ΚΚΕ είναι αντίθετες στις κατευθύνσεις της Μπολόνια, την αναγνώριση των ΚΕΣ, ως ισότιμων με τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, την έμμεση και άμεση κατάργηση του άρθρου 16 και, μεταξύ άλλων, υποστηρίζουν το δικαίωμα σε ενιαία και δημόσια, δωρεάν και υψηλού επιπέδου Παιδεία, μέτρα προστασίας και ασφάλισης των πτυχιούχων.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού Παιδείας, Ευρ. Στυλιανίδη, περί "μόδας των καταλήψεων", η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι "οι κινητοποιήσεις δεν είναι της μόδας", ενώ κατηγόρησε τον υπουργό ότι "ακολουθεί τη γνωστή τακτική όλων των κυβερνήσεων, δυσφημεί και συκοφαντεί τους αγώνες, προσπαθώντας να διαιρέσει από τη μια τη νεολαία και από την άλλη τους γονείς και τους εργαζόμενους". Προειδοποίησε δε, ότι το κόμμα θα ασκήσει δριμύτατη κριτική "σε αυτούς που προσπαθούν να μετατρέψουν το κίνημα στο χώρο της Παιδείας σε ένα κίνημα "διαιτητή" στην αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ".

    Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο το κόμμα να ακολουθήσει ξεχωριστό δρόμο, στην Παιδεία, από τις άλλες δυνάμεις, η κ. Παπαρήγα είπε πως "το ΚΚΕ, από τη στιγμή που συνδέει την Παιδεία με την οικονομία, την ανάπτυξη, την κοινωνία, είναι φυσικό να έχει μια διαφορετική αντίληψη. Αυτό δε σημαίνει ότι το ΚΚΕ ακολουθεί έναν μοναχικό δρόμο". Επιπλέον, αναφερόμενη στη σχέση Παιδείας-Αγοράς, η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε λόγο για "απογύμνωση των τεχνικών επαγγελμάτων από τον κοινωνικό τους ρόλο".

    [16] Κοινωνία

    Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

    Σύλληψη φοιτητή για διακίνηση παιδικής πορνογραφίας

    14/10/2008 15:40:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εικοσιπεντάχρονος φοιτητής από την Πάτρα, συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για συμμετοχή σε κύκλωμα διαδικτυακής διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας, ύστερα από πληροφορίες, μέσω Ιντερπόλ, σύμφωνα με τις οποίες τα ηλεκτρονικά του ίχνη βρέθηκαν σε ιστοσελίδα του διαδικτύου στην Ελβετία, η οποία προμήθευε πολύ σκληρό υλικό παιδικής πορνογραφίας σε χρήστες του Ίντερνετ από 78 χώρες του κόσμου.

    Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, ο νεαρός είχε προμηθευτεί βίντεο με πορνογραφία ανηλίκων πληρώνοντας 500 δολάρια, κατόπιν επικοινωνίας με το διαχειριστή της ιστοσελίδας.

    Κλιμάκιο αστυνομικών από το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετέβη στην Πάτρα, όπου τον συνέλαβε. Σε έρευνα, που έγινε στο σπίτι του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τέσσερις σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή, ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και δυο dvd, που περιείχαν υλικό παιδικής πορνογραφίας και ειδικότερα, μεγάλο αριθμό ψηφιακών φωτογραφιών με γυμνά αγόρια.

    Ο συλληφθείς οδηγήθηκε σήμερα στον εισαγγελέα Πάτρας.

    [17] Οικονομία

    Θεσσαλονίκη

    Προβληματισμένοι οι Έλληνες οινοπαραγωγοί

    14/10/2008 15:31:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η κατά κεφαλήν κατανάλωση κρασιού στην Ελλάδα κυμαίνεται ποσοστιαία, περίπου στα ίδια επίπεδα με εκείνα της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών και αυτό είναι ένα γεγονός που πρέπει να προβληματίσει και να κινητοποιήσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς, οι οποίοι θα πρέπει να εξετάσουν τις αιτίες που διαμορφώνουν αυτή την τάση.

    Την επισήμανση έκανε ο Γενικός Διευθυντής της Εταιρίας Συμβούλων Επιχειρήσεων Alpha Plan, Κλεόβουλος Αλεξιάδης, κατά την εισήγησή του σε χθεσινοβραδινή εκδήλωση, στη Θεσσαλονίκη, που διοργάνωσε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Αμυνταίου, νομού Φλώρινας. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Κιλτίδης, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις προσπάθειες ανάπτυξης του οινοτουρισμού στην Ελλάδα και επισήμανε την ανάγκη «να συνδέσουμε την παραγωγική διαδικασία με τις τουριστικές αξίες, ώστε να υπάρξει αθροιστικό όφελος».

    «Αν δεν βοηθήσουμε πρώτα εμείς τα προϊόντα μας δεν μπορούμε να περιμένουμε τα πράγματα να γίνουν καλύτερα, ούτε να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας», σημείωσε ο κ. Αλεξιάδης.

    Η τάση που παρουσιάζεται στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια αγορά βασίζεται, σύμφωνα με τον διευθυντή της Alpha Plan, στην ανάγκη διαχωρισμού των πολύ φθηνών και πολύ ακριβών κρασιών, με αντίστοιχη διαφοροποίηση και στο εύρος της τιμής τους. Συγκριτικά με άλλες χώρες, το ελληνικό ράφι παρουσιάζει τόσο έλλειψη πολύ φθηνού κρασιού όσο και πολύ ακριβού. «Το καθημερινό κρασί πρέπει να κοστίζει 2 έως 3 ευρώ και να διακινείται γρήγορα και αποτελεσματικά», ανέφερε ο εισηγητής.

    Όσον αφορά στις ελληνικές εξαγωγές κρασιού, ο κ. Αλεξιάδης επεσήμανε ότι απαιτείται μία πιο στοχευόμενη πολιτική μάρκετινγκ, μετά και από σχετική έρευνα αγοράς. Θέλοντας μάλιστα να δώσει ένα παράδειγμα για τη στασιμότητα που υπάρχει στον συγκεκριμένο τομέα είπε ότι «εδώ και πολλά χρόνια το 42% των πωλήσεών μας στο εξωτερικό κατευθύνεται σταθερά προς τη Γερμανία».

    Όσον αφορά τις επενδύσεις στο χώρο του κρασιού μία νέα τάση αφορά τη δημιουργία χώρων παρουσίασης και γευσιγνωσίας μέσα σε οινοπαραγωγικές μονάδες. Οι επενδύσεις αυτές έλκουν πολλούς καταναλωτές, οποίοι βρίσκουν την ευκαιρία να επισκεφθούν ένα οινοποιείο και έτσι να πάρουν ένα σύντομο «μάθημα» από τον κόσμο του οίνου.

    Η κατανάλωση «χύμα» μη τυποποιημένου κρασιού, σε ποσοστό που δεν μπορεί να καταμετρηθεί με ακρίβεια και επισήμως, αλλά εκτιμάται ότι ξεπερνάει το 30% της συνολικής κατανάλωσης κρασιού, είναι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας απορύθμισης της εγχώριας αγοράς κρασιού, σύμφωνα με τον οινικό σύμβουλο της Wine Marketing, Δημήτρη Σεϊτανίδη.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Σεϊτανίδης, η αμπελοκαλλιέργεια καταλαμβάνει περίπου το 10% της ελληνικής γεωργικής οικονομίας. Η συνολική έκταση των αμπελώνων το 2004 ανερχόταν σε 80.794 εκτάρια εκ των οποίων το 10% καλλιεργείται για την παραγωγή Οίνων Ονομασίας Προελεύσεως και το υπόλοιπο για την παραγωγή επιτραπέζιων οίνων στους οποίους περιλαμβάνονται και οι οίνοι με γεωγραφική ένδειξη καταγωγής. Η παραγωγή της Ελλάδας καταλαμβάνει περίπου το 2% της συνολικής παραγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2004 η παραγωγή ανήλθε σε 4.295.000 εκατόλιτρα.

    Την ιστορία και τα κρασιά της ΕΑΣ Αμυνταίου παρουσίασε η οινολόγος Άρτεμις Τουλάκη. Το οινοποιείο της ΕΑΣ Αμυνταίου ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 1959. Λόγω του ιδιαίτερου μικροκλίματος της περιοχής και των ξεχωριστών οινοποιήσεων που εφαρμόστηκαν, η περιοχή στις αρχές της δεκαετίας του ΄70 χαρακτηρίστηκε ζώνη ΟΠΑΠ (Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητος). Από το 2007 εφαρμόζεται σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης σε όλους τους αμπελώνες της Ένωσης.

    [18] Πολιτική

    Βιετνάμ

    Επίσκεψη του κ. Κ. Παπούλια στο Ανόι

    14/10/2008 15:23:00

    Πηγή: AΠΕ

    Με επίσκεψη, σήμερα, στο μαυσωλείο του Χο Τσι Μινχ, ήρωα και πρώτου προέδρου του Βιετνάμ, συνέχισε το επίσημο ταξίδι του στο Ανόι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Ωστόσο, η σορός του Χο Τσι Μινχ δεν βρισκόταν στο μαυσωλείο, καθώς είχε μεταφερθεί για συντήρηση.

    Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των εθνικών ηρώων και μαρτύρων του λαού και από το μεσημέρι συνεχίζει το ταξίδι του στην παλιά αυτοκρατορική πόλη του Βιετνάμ, Κούε.

    Στο περιθώριο του σημερινού προγράμματος της επίσκεψης, ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωσταντόπουλος, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο και την κα Μέη Παπούλια, μετέβησαν σε σχολείο του Ανόι για παιδιά - θύματα της διοξίνης, τοξικής σκόνης με την οποία ψέκαζαν κατά τον πόλεμο οι αμερικανικές δυνάμεις τα δάση και τις γεωργικές καλλιέργειες του Βιετνάμ, ώστε να ξηραίνονται και να μην αποτελούν καταφύγια των ανταρτών Βιετκόγκ. Τριάντα τρία χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου, υπολογίζεται ότι τα θύματα της διοξίνης ανέρχονται σε τρία εκατομμύρια. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και 150.000 παιδιά που γεννήθηκαν με νοητικά ή κινητικά προβλήματα, που οφείλονταν στις επιπτώσεις της διοξίνης στους γονείς τους.

    Πρόκειται για μια ακόμα "πληγή" του πολέμου του Βιετνάμ, που δεν έχει κλείσει και δεν προβλέπεται να κλείσει σύντομα, καθώς θεωρείται βέβαιο από τους επιστήμονες ότι, τουλάχιστον για δύο ακόμη γενιές θα έρχονται στη ζωή παιδιά με προβλήματα.

    Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο αυτό, ο Έλληνας υφυπουργός παρέδωσε στο διευθυντή του 100 αμαξίδια για παιδιά με κινητικές ανάγκες και το ποσό των 40.000 ευρώ για την κάλυψη ορισμένων λειτουργικών αναγκών του σχολείου.

    Εν τω μεταξύ, χθες το βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ομόλογός του Νγκουγιέν Μινχ Τρίετ παρακολούθησαν στην όπερα του Ανόι παράσταση του Λυκείου των Ελληνίδων, που παρουσίασε τον παραδοσιακό πωγωνήσιο γάμο και ελληνικούς λαϊκούς χορούς, ενώ θερμή υποδοχή επεφύλαξε το ακροατήριο στη χορωδία των "παιδιών της διοξίνης", που παρουσίασαν παραδοσιακά βιετναμέζικα τραγούδια. Εξ άλλου, στο πλαίσιο της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε το πρωί, σε ξενοδοχείο του Ανόι, επιχειρηματικό φόρουμ, όπου Έλληνες επενδυτές, οι οποίοι συνοδεύουν τον κ. Παπούλια, είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με Βιετναμέζους επιχειρηματίες και να συζητήσουν τις δυνατότητες μεταξύ τους συνεργασίας.

    Παρέμβαση στη συζήτηση έκανε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας, ο οποίος ανέπτυξε τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας για τους ξένους επενδυτές στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Μεσογείου.

    [19] Κοινωνία

    Aπό την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης

    Εξαρθρώθηκε κύκλωμα αρχαιοκαπήλων

    14/10/2008 13:46:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κύκλωμα αρχαιοκαπήλων, εξαρθρώθηκε στη διάρκεια οργανωμένης επιχείρησης αστυνομικών του τμήματος αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης στην περιοχή της Σίνδου. Τα μέλη του κυκλώματος κατηγορούνται ότι εμπορεύονταν αντικείμενα μεγάλης ιστορικής και χρηματικής αξίας. Σύμφωνα με την αστυνομία ύστερα από έρευνες συνελήφθησαν, δύο άτομα, ηλικίας 44 και 41 ετών, την ώρα που διαπραγματεύονταν την πώληση αρχαίων αντικειμένων αντί του ποσού των 400.000 ευρώ. Επίσης, ο 41χρονος, φέρεται ότι τους τελευταίους 4 μήνες επιχείρησε να πουλήσει αγάλματα, με αντίτιμο μεγάλα χρηματικά ποσά.

    Σε έρευνες που ακολούθησαν στα σπίτια και στα αυτοκίνητά τους βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν δύο μαρμάρινες κεφαλές, δύο σειρές από έξι ομάδες των τριών λογχόσχημων φύλλων σε ελάσματα χρυσού, πέντε δακτυλίδια χάλκινα και ασημένια, δεκάδες χάλκινα αντικείμενα (εξαρτήματα ζώνης, πυξίδες, βραχιόλια, πόρπες, κ.α.), αρχαίο τεφρόχρωμο αγγείο, πήλινα λυχνάρια, αρχαία νομίσματα. Επίσης, βρέθηκαν 19 σφραγίδες, μεταξύ των οποίων της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, της ΔΟΥ Ιωνίας, των ΚΤΕΟ Χαλκιδικής ΚΤΕΟ Κιλκίς, διάφορα πιστοποιητικά και πολλά πιστοποιητικά βεβαιώσεις και υπεύθυνες δηλώσεις. Αρχαιολόγος της ΙΣΤ΄ Εφορία Προϊστορικών Κλασσικών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης που εξέτασε τα αντικείμενα γνωμοδότησε ότι εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου περί αρχαιοτήτων, ενώ η ασφάλεια συνεχίζει τις έρευνες για τυχόν συμμετοχή κι άλλων ατόμων στην υπόθεση.

    [20] Κοινωνία

    Παραίτηση για το Βατοπαίδι

    14/10/2008 12:26:00 (Τελευταία ενημέρωση: 14/10/2008 14:42:26)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την παραίτησή τους από την έρευνα που διενεργούν για την υπόθεση του Βατοπεδίου και στη συνέχεια από το δικαστικό σώμα, υπέβαλαν οι δύο αντεισαγγελείς Εφετών Ηλίας Κολιούσης και Ελένη Σωτηροπούλου, εξηγώντας τους λόγους σε επιστολές τους προς την ηγεσία της Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο δικαστικοί υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους μετά τον ορισμό της Εισαγγελέως Εφετών Ευσταθίας Σπυροπούλου να εποπτεύει τις έρευνες.

    Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη Δευτέρα θα καταθέσουν στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιο Κανελλόπουλο, ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ κι ο μοναχός Αρσένιος.

    Και οι δύο ζήτησαν και έλαβαν νέα προθεσμία προκειμένου να καταθέσουν ως ύποπτοι ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος δικαστή, για να ενημερωθούν όσον αφορά τα νέα στοιχεία της δικογραφίας.

    Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου διενεργεί ποινική και πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση σχετικά με τις καταγγελίες για τον τρόπο κατάργησης της δίκης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης το 2004, μετά τις παραιτήσεις του ελληνικού δημοσίου και της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου.

    [21] Κόσμος

    Συγγραφέα του πολύκροτου βιβλίου "Γόμορρα"

    Ιταλία: Σχέδιο δολοφονίας του Σαβιάνο

    14/10/2008 13:09:00

    Η οικογένεια Καζαλέτσι της ναπολιτάνικης μαφίας σκόπευε να δολοφονήσει τον Ιταλό συγγραφέα του βιβλίου "Gomorra" Ρομπέρτο Σαβιάνο, σύμφωνα με μαρτυρία ενός μετανοημένου μέλους της, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας La Repubblica. Η εισαγγελία της Νάπολης κατά της μαφίας πρόσθεσε την μαρτυρία αυτήν στον φάκελο του συγγραφέα του ερευνητικού βιβλίου για την καμόρα, τη ναπολιτάνικη μαφία, ο οποίος ζει υπό αστυνομική προστασία από τον Οκτώβριο του 2006, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ansa. "Το βιβλίο έβαλε φωτιά", δήλωσε ο μάρτυρας αποκαλύπτοντας το σχέδιο των Καζαλέτσι. Οι δηλώσεις του αποκαλύφθηκαν από αξιωματικό της δικαστικής αστυνομίας, ο οποίος συνάντησε τον μάρτυρα στις 27 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα της La Repubblica στην οποία ο Ρομπέρτο Σαβιάνο δημοσιεύει τα άρθρα του. Ο μάρτυρας δήλωσε στην κατάθεσή του, σύμφωνα με τον αξιωματικό της αστυνομίας, ότι ο συγγραφέας επρόκειτο να δολοφονηθεί μέχρι τον Δεκέμβριο μαζί με τη φρουρά του, διότι το βιβλίο του προκάλεσε μεγάλο θόρυβο.

    Η οικογένεια Καζαλέτσι είναι μια από τις βιαιότερες της καμόρα και θεωρείται υπεύθυνη για τη σφαγή του Καστέλ Βολτούρνο με επτά νεκρούς, στις 18 Σεπτεμβρίου. "Τι μπορούσα να κάνω; Θα συνεχίσω όπως πριν. Δεν έχω άλλη επιλογή από το να αντισταθώ, να αντισταθώ , να αντισταθώ", δήλωσε ο 29χρονος Ρομπέρτο Σαβιάνο, το βιβλίο του οποίου έχει γίνει μπεστ σέλερ στην Ιταλία με πωλήσεις που έφθασαν τα 1,2 εκατομμύρια αντίτυπα.

    Η ομώνυμη ταινία του Ματέο Γκαρόνε, που τιμήθηκε με το βραβείο της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ των Καννών τον περασμένο Μάιο, επελέγη για να εκπροσωπήσει την Ιταλία στα Οσκαρ.

    [22] Κόσμος

    Μαυροβούνιο: Δεκάδες τραυματίες σε φιλο-σερβική πορεία διαμαρτυρία

    14/10/2008 11:48:00

    Περισσότεροι από 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 35 συνελήφθησαν στα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στη διάρκεια φιλο-σερβικών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου Ποντγκόριτσα, το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Vijesti. Χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία το απόγευμα της Δευτέρας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των κομμάτων της αντιπολίτευσης εναντίον της απόφασης της Ποντγκόριτσα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, της αποσχισθείσας από τη Σερβία επαρχίας. Στη διάρκεια της πορείας, μέλη της αντιπολίτευσης ζήτησαν από το Υπουργικό Συμβούλιο του πρωθυπουργού Μίλο Τζουγκάνοβιτς να ανακαλέσει την απόφασή του και να ορίσει ημερομηνία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με θέμα την αναγνώριση ή μη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

    Προς το τέλος της πορείας κάποιοι από τους διαδηλωτές επιτέθηκαν με πέτρες και φωτοβολίδες εναντίον των αστυνομικών που φρουρούσαν το κτίριο του κοινοβουλίου.

    Η αστυνομία απάντησε με τη ρήψη δακρυγόνων και απομάκρυνε το πλήθος μέσα σε 20 λεπτά, αλλά οι οδομαχίες συνεχίστηκαν για την επόμενη ώρα, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

    Τα ΜΜΕ του Βελιγραδίου ισχυρίζονται σήμερα ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε και σφαίρες από καουτσούκ κατά των διαδηλωτών.

    [23] Κόσμος

    Αυστρία: ψυχικά υγιής ο Φριτσλ όταν διέπραττε τα εγκλήματά του

    14/10/2008 11:36:00

    Ο Γιόζεφ Φριτσλ ήταν διανοητικά υγιής όταν κρατούσε αιχμάλωτη την κόρη του Ελίζαμπεθ Φριτσλ επί 24 χρόνια σε κελάρι του σπιτιού τους, τη βίαζε και αποκτούσε παιδιά μαζί της, αποφάνθηκε ψυχίατρος, διορισμένος από το δικαστήριο, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Der Standard. Η αστυνομία ανακάλυψε την περασμένη άνοιξη ότι ο 73χρονος Φριτσλ κρατούσε την κόρη του Ελίζαμπεθ Φριτσλ, σε ένα κελάρι στο υπόγειο του σπιτιού τους στο Αμστέτεν και απέκτησε μαζί της επτά παιδιά. Ο Φριτσλ, ο οποίος έχει ομολογήσει για τις περισσότερες από τις πράξεις του, δεν ήταν ούτε διανοητικά καθυστερημένος, ούτε θα μπορούσε να βρίσκεται σε μόνιμη κατάσταση μέθης επί 24 χρόνια, γράφει η εφημερίδα, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές που γνωρίζουν λεπτομέρειες για την ψυχιατρική έκθεση. Ο Γκέρχαρντ Σέντλατσεκ, εκπρόσωπος του εισαγγελέα στο δικαστήριο Σανκτ Πέλτεν δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι πιθανόν η δίκη να πραγματοποιηθεί τον επόμενο χρόνο εξαιτίας διαδικαστικών προβλημάτων. Σύμφωνα με αναφορές των ΜΜΕ, η 42χρονη Ελίζαμπεθ και τα παιδιά της δεν θα εμφανιστούν στο δικαστήριο, όπου θα διεξαχθεί η δίκη, στο μεγαλύτερο μέρος της κεκλεισμένων των θυρών.

    [24] Κόσμος

    Ιταλία

    Η Καμόρα σχεδίαζε να δολοφονήσει τον συγγραφέα Ρ. Σαβιάνο

    14/10/2008 17:54:00

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η μαφία της Νάπολης, η Καμόρα, είχε αποφασίσει την δολοφονία του γνωστού συγγραφέα Ρομπέρτο Σαβιάνο, αποκαλύπτει σε σημερινά του δημοσιεύματα ο ιταλικός Τύπος. Σύμφωνα με αυτά, η απόφαση της Καμόρα, που έπρεπε να εκτελεσθεί μέσα στο 2008, αποκαλύφθηκε από μετανοημένο μέλος της, το οποίο έχει αρχίσει να συνεργάζεται με την ιταλική δικαιοσύνη.

    Ο Σαβιάνο, 29 ετών, πτυχιούχος φιλοσοφικής, έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό, πριν δυο χρόνια, με το βιβλίο του Gomorra, όπου καταγγέλλονται οι υπόγειες, παράνομες δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος στη Νάπολη και το οποίο αποτέλεσε τη βάση του ομώνυμου κινηματογραφικού έργου του Matteo Garrone, που βραβεύθηκε στο τελευταίο Φεστιβάλ των Κανών.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», η μαφία της μεγαλούπολης του ιταλικού νότου «ήθελε να τιμωρήσει το Σαβιάνο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, διότι, με το βιβλίο του, προκάλεσε υπερβολικό θόρυβο».

    Οι εισαγγελείς, που ασχολούνται με την υπόθεση, θεωρούν αξιόπιστες τις αποκαλύψεις του μετανιωμένου μέλους της Καμόρα. Είναι πεπεισμένοι δε, ότι η απόφαση για την δολοφονία ελήφθη από την μαφιόζικη οικογένεια των Καζαλέζι, που ελέγχει μεγάλο μέρος των οικονομικών δραστηριοτήτων στην περιοχή Casal di Principe.

    «Η εξουσία του οργανωμένου εγκλήματος δεν φοβάται εμένα, αλλά τους αναγνώστες. Ξέρω ότι το βιβλίο μου ήταν κάτι σημαντικό, αλλά κάθε μέρα διερωτώμαι αν άξιζε πραγματικά τον κόπο, ποιος ήταν ο πραγματικός λόγος που με ώθησε να το γράψω», δήλωσε ο Σαβιάνο στο ραδιόφωνο της Rai.

    Ο νεαρός συγγραφέας, ο οποίος έχει πουλήσει στην Ιταλία ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες αντίτυπα, με το βιβλίο του να έχει μεταφραστεί σε 43 χώρες, ζει διαρκώς υπό αστυνομική προστασία. Δεν ανακοινώνει ποτέ το πρόγραμμά τον μετακινήσεών του και κρατά μυστικό τον τόπο διαμονής του.

    Με το Gomorra, η Ιταλία αποφάσισε να διεκδικήσει την υποψηφιότητα και το Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας. Μένοντας πιστός στις αρχές του, στο πρόσφατο Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Μάντοβα, ο Σαβιάνο ζήτησε από τους δημοσιογράφους της Νάπολης και της Καμπανίας, να δείξουν μεγαλύτερο θάρρος και να καταγγέλλουν πάντα «τη διεστραμμένη, απάνθρωπη λογική τον εκπροσώπων της Καμόρρα».

    [25] Οικονομία

    Πανελλαδική απεργία στις 21 Οκτωβρίου

    14/10/2008 13:58:00 (Τελευταία ενημέρωση: 14/10/2008 18:14:58)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Πανελλαδική 24ωρη απεργία διοργανώνουν από κοινού στις 21 Οκτωβρίου η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ με κυρίαρχα αιτήματα της απεργίας, όπως τα έχει θέσει η ΓΣΣΕ, είναι: ο προϋπολογισμός, το φορολογικό, το ασφαλιστικό, οι αποκρατικοποιήσεις, οι λίστες με τα βαρέα και τα ανθυγιεινά και η υπογραφή κλαδικών συμβάσεων σε εργατικούς χώρους που δεν έχουν προχωρήσει οι διαπραγματεύσεις. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, μετά από κοινή σύσκεψη με τα προεδρεία των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών, προανήγγειλαν ακόμη δύο γενικές απεργίες τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο και ζήτησαν την απόσυρση του προυπολογισμού.

    Ζήτησαν απόσυρση του προϋπολογισμού

    Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2009 και ο πληθωρισμός θα αποτελέσουν την "αιχμή του δόρατος" της 24ωρης απεργίας που κήρυξε για την 21η Οκτωβρίου η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

    Σε συνεδρίαση που πραγματοποίησαν σήμερα συνδικαλιστικά στελέχη στο κτίριο της ΓΣΕΕ, παρουσία των προέδρων της Συνομοσπονδίας Γιάννη Παναγόπουλο και της ΑΔΕΔΥ Σπύρο Παπασπύρο, συζητήθηκαν οι τρόποι για την καλύτερη οργάνωση της απεργιακής κινητοποίησης που θα γίνει την ημέρα της απεργίας, στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Άρεως.

    Παράλληλα επισημάνθηκε ότι από την Τετάρτη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ξεκινούν ενημερωτικές επισκέψεις στα Εργατικά Κέντρα και τις Δημοσιοϋπαλληλικές Οργανώσεις της χώρας για την καλύτερη επιτυχία της απεργίας, αλλά και για τη διοργάνωση απεργιακών συγκεντρώσεων και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

    Στην τοποθέτησή του ο κ. Παναγόπουλος είπε ότι σημαντικό της απεργίας της 21ης Οκτωβρίου είναι να συμμετάσχουν μαζικά οι εργαζόμενοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις, ώστε να καταστεί σαφές στους κυβερνώντες η αγανάκτηση που αισθάνονται για τις πολιτικές που εφαρμόζουν.

    Αναφορικά με τον προϋπολογισμό είπε ότι "αποτελεί ένα πόνημα ψευδές, ανυπόστατο, αντικοινωνικό και αντεργατικό", το οποίο, όπως επισήμανε, "πιστοποιεί την οικονομική αποτυχία της κυβέρνησης" και θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση του οικογενειακού εισοδήματος των Ελλήνων εργαζομένων.

    Για τις ιδιωτικοποιήσεις εταιριών του δημοσίου είπε ότι την εποχή που παγκοσμίως στρέφονται στην κρατικοποίηση εταιριών στην Ελλάδα επιμένουν στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας έναντι "πινακίου φακής".

    Όσον αφορά στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση είπε ότι αυτή σταδιακά θα περάσει στην πραγματική οικονομία και θα κληθούν οι πολίτες να πληρώσουν τα λάθη του τραπεζικού συστήματος, ενώ ζήτησε να γνωστοποιηθούν από τις τράπεζες όλα τα οικονομικά στοιχεία που δεν φαίνονται στους ισολογισμούς τους.

    Από την πλευρά του ο κ. Παπασπύρος είπε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να ζητήσουν την απόσυρση του προϋπολογισμού καθώς το προσχέδιο δεν επιδέχεται καμία βελτίωση.

    Παράλληλα είπε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουν λύση σε τρεις βασικούς τομείς, στον σφετερισμό των δικαιωμάτων που τους έχουν απομείνει, στη λεηλασία της ζωής τους και στην βιοτική ανασφάλεια.

    Μέτρα ετοιμάζει η κυβέρνηση

    Σειρά μέτρων που θα αφορούν τα θέματα της απασχόλησης, της ανεργίας, της σύνδεσης της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς, προετοιμάζει η κυβέρνηση προανήγγειλε η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη- Πετραλιά, η οποία τόνισε ότι η ελληνική οικονομία έχει μεγάλες αντοχές.

    "Ως χώρα και ως κυβέρνηση προετοιμαζόμαστε με μια σειρά μέτρων που θα αφορούν τα θέματα της απασχόλησης, της ανεργίας, της σύνδεσης της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς. Ήδη, όπως δημοσίευσε σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία έχουμε μείωση της ανεργίας τον Ιούλιο στο 7%. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά βέβαια σε κάθε περίπτωση είμαστε σε εγρήγορση και θα πάρουμε τα μέτρα μας. Θα έλεγα παίρνουμε ήδη τα μέτρα μας γιατί ο στόχος μας είναι η διεθνής κρίση να μη πλήξει τον κάθε Έλληνα πολίτη, τον κάθε Έλληνα εργαζόμενο", τόνισε.

    [26] Υγεία

    Χιλιάδες κατάγματα κάθε χρόνο λόγω οστεοπόρωσης

    14/10/2008 13:01:00

    Ένα κάταγμα κάθε 30 δευτερόλεπτα σε άτομα της τρίτης ηλικίας λόγω οστεοπόρωσης έχουμε στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στην Ελλάδα κάθε χρόνο σε δεκαπέντε χιλιάδες ανέρχονται μόνο τα κατάγματα του μηριαίου οστού!!! Αυτό τονίστηκε σήμερα κατά την διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, από την πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας κ Μαργαρίτα Αναπλιώτου και τα μέλη του τμήματος οστών κ Κατερίνα Σαριδάκη και τους κκ Κώστα Μαυρουδή και Πολυζώη Μάκρα. Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε με την ευκαιρία της πανελλήνιας εκστρατείας που αρχίζει η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία για την ενημέρωση του κοινού πάνω σε σοβαρά προβλήματα υγείας όπως η οστεοπόρωση, η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης.

    "Δυστυχώς σήμερα κάθε 30 δευτερόλεπτα έχουμε ένα κάταγμα, που οφείλεται σε οστεοπόρωση, σε κάτοικο χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ μια στις τρείς γυναίκες και ένας στους οκτώ άντρες θα υποστούν τουλάχιστον ένα οστεοπορωτικό κάταγμα κατά τη διάρκεια της ζωής τους", ανέφερε ο κ. Μαυρουδής και συμπλήρωσε «ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η δυσμενής αυτή εξέλιξη είναι να εφαρμοσθούν αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψης. Και αυτές είναι η καθημερινή λήψη ασβεστίου και σε επαρκείς ποσότητες. Η αναπλήρωση των ελλειμμάτων σε βιταμίνη D, που παρότι είμαστε χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια, δυστυχώς υπάρχει και η σωματική άσκηση που δυστυχώς σήμερα λείπει από τη ζωή μας λόγω μη ύπαρξης χρόνου.

    Μάλιστα όπως διευκρίνισε ο κ Μαυρουδής η μελλοντική απειλή είναι ότι ο αριθμός των οστεοπορωτικών καταγμάτων, καθώς και το κόστος τους, τουλάχιστον θα διπλασιαστεί στα επόμενα 50 χρόνια.

    Το πρόβλημα της σιωπηλής αυτής νόσου - όπως ανέφερε από την πλευρά της η κ Σαριδάκη - είναι πολύ σοβαρό, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία η Οστεοπόρωση αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο μετά τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Υπολογίζεται ότι σήμερα, περίπου 200 εκατομμύρια γυναίκες διεθνώς υποφέρουν από τη νόσο, καθώς και πολλοί άνδρες της μεγάλης ηλικίας.

    Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), η πάθηση αυτή προσβάλλει το ένα τρίτο των γυναικών ηλικίας 60-70 χρόνων και τα δύο τρίτα των γυναικών άνω των 80 χρόνων.

    Τα οστεοπορωτικά κατάγματα , που συμβαίνουν κυρίως στην τρίτη ηλικία, συνήθως οδηγούν σε αναπηρία ,συμπλήρωσε ο κ. Μάκρας, πρόβλημα σοβαρότατο για τα άτομα της ηλικίας αυτής , με όλες τις κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις στον πάσχοντα και στην οικογένεια του.

    Το πρόβλημα της οστεοπόρωσης είναι μεγάλο και στην Ελλάδα. Στη χώρα μας περίπου 400 χιλιάδες γυναίκες άνω των 50 ετών πάσχουν από σοβαρή οστεοπόρωση που συνοδεύεται από κατάγματα τόσο της σπονδυλικής στήλης όσο και του ισχίου.

    Τονίστηκε επίσης ότι κάθε χρόνο 15.000 άτομα σπάνε το μηριαίο οστούν με αυξημένο κίνδυνο νοσηρότητας και θνητότητας. Επίσης το 22% των Ελλήνων και των δύο φίλων ηλικίας μεγαλύτερης των 50 χρόνων έχουν ήδη οστεοπορωτικά κατάγματα, ενώ το 34% του ιδίου πληθυσμού έχει αυξημένο κίνδυνο να πάθει οστεοπορωτικό κάταγμα μέσα στο άμεσο μέλλον.

    Παράγοντες κινδύνου για κάταγμα

    Σύμφωνα με τους διεθνείς επιστημονικούς οργανισμούς, όπως είπε ο κ. Μάκρας οι τεκμηριωμένοι παράγοντες κινδύνου είναι:

    Η μεγάλη ηλικία. Η χαμηλή οστική πυκνότητα, που εκτιμάται με τα ειδικά μηχανήματα. Η κληρονομικότητα, όπως ιστορικό κατάγματος της μητέρας ή αδελφής Ορμονικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως υπογοναδισμός, δηλαδή η αμηνόρροια σε νέες γυναίκες και η χαμηλή τεστοστερόνη στους άνδρες. Το κάπνισμα. Το χαμηλό βάρος σώματος. Ορισμένα φάρμακα με κυριότερο αντιπρόσωπο την μακροχρόνια χρήση κορτιζόνης. Νοσήματα, όπως ο υπερθυρεοειδισμός, το σύνδρομο Cushing, και ο υπερπαραθυρεοειδισμός, η ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.α. Το προηγηθέν οστεοπορωτικό κάταγμα. Παράγοντες που σχετίζονται με εύκολες πτώσεις. Η ανεπαρκής σωματική άσκηση.

    Η κ. Σαριδάκη τόνισε την πολύ μεγάλη επίπτωση που έχει η εμφάνιση πρώιμη εμμηνόπαυσης (&lt;40 ετών ) στην πρόκληση οστεοπόρωσης, λόγω της απώλειας της προστατευτικής δράσης των οιστρογόνων. Γι αυτό στις νέες γυναίκες με πρώιμη εμμηνόπαυση απαιτείται η χορήγηση θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης.

    Γαλακτοκομικά προϊόντα και βιταμίνη βοηθούν στη διαμόρφωση του σωστού οστού.

    Οι διατροφικοί παράγοντες και ο τρόπος ζωής επηρεάζουν επίσης σημαντικά την υγεία του σκελετού μας. Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου, με τα γαλακτοκομικά, κατά την παιδική και εφηβική ηλικία οπότε φτιάχνεται το κόκαλο , αλλά και στη συνέχεια της ζωής μας όταν το οστούν πρέπει να συντηρηθεί , είναι η καλύτερη οχύρωση του ανθρώπινου οργανισμού απέναντι στην οστεοπόρωση.

    Επίσης τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, συχνό εύρημα στα ηλικιωμένα άτομα των Μεσογειακών Χωρών, παρά την ηλιοφάνεια, είναι παράγοντας κινδύνου για χαμηλότερη οστική πυκνότητα και για κάταγμα κυρίως στο ισχίο.

    Σημαντικό είναι ότι η χορήγηση βιταμίνης D μειώνει αυτόν τον κίνδυνο και ελαττώνει τη συχνότητα των πτώσεων, γιατί μεταξύ των άλλων ενισχύει το μυϊκό σύστημα . Το αποτέλεσμα της ενίσχυσης του μυϊκού συστήματος είναι η μείωση της συχνότητας των πτώσεων, και τελικά η ελάττωση του κίνδυνου κατάγματος του αυχένα της κεφαλής του μηριαίου.

    Η ανεπαρκής σωματική άσκηση φαίνεται ότι είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου οστεοπορωτικών καταγμάτων. Ήπια άσκηση για περισσότερο από μισή ώρα την ημέρα ελαττώνει αυτόν τον κίνδυνο.

    Θεραπευτική αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης

    Από τους εκπροσώπους της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας τονίστηκε ότι ο στόχος κάθε θεραπευτικής παρέμβασης στην οστεοπόρωση είναι να προφυλάξει τους ασθενείς από το να πάθουν οστεοπορωτικό κάταγμα, εάν δεν έχουν ήδη πάθει ή εάν ήδη έχουν πάθει, να ανακόψει την εξέλιξη της νόσου, προφυλάσσοντας τους από νέα κατάγματα.

    Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται με ένα συνδυασμό ενεργειών, που συνιστούν τη συνολική αντιμετώπιση του αρρώστου και περιλαμβάνει γενικά μέτρα και ειδική φαρμακευτική αντιμετώπιση. Στα γενικά μέτρα ιδιαίτερη σημασία έχουν τα συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D, που στοχεύουν στη διόρθωση κυρίως της έλλειψης ή της ανεπάρκειας της βιταμίνης D.

    Δυστυχώς όμως στατικά δεδομένα μελετών καταδεικνύουν ότι μόνο το 1/3 αυτών των ασθενών συμμορφώθηκε με τη συνταγογραφηθείσα θεραπεία και κυρίως στη λήψη ασβεστίου και βιταμίνης D.

    Ως προς τις ειδικές αντιοστεοπορωτικές αγωγές βρισκόμαστε σε μια φάση ανάπτυξης νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων.

    Τέλος, όλοι οι Ενδοκρινολόγοι τόνισαν ότι ο κύριος τρόπος αντιμετώπισης της οστεοπόρωσης είναι κυρίως η πρόληψη.

    Οι θεραπείες είναι χρόνιες και καμία θεραπεία δεν αποκαθιστά τουλάχιστον μέχρι σήμερα, το κόκαλο στο φυσιολογικό . Γι αυτό , και δίνεται έμφαση στο ότι , αν υπάρχει κάποιος από τους παράγοντες κινδύνου όπως κληρονομικό ιστορικό οστεοπόρωσης ή κατάγματος , πρώιμη εμμηνόπαυση, περίοδοι αμηνόρροιας , χρήση κορτικοειδών , απαιτείται η διερεύνηση της γυναίκας έγκαιρα για αξιολόγηση της οστικής της μάζας και αντιμετώπιση πριν να είναι αργά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 14 October 2008 - 16:51:19 UTC