Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-10-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μελίτη: δίκη για τους συλληφθέντες
  • [02] "Η μόδα πολεμά τον καρκίνο του στήθους"
  • [03] Ενισχύεται ο ειρηνευτικός ρόλος της Ελλάδας
  • [04] Συλλήψεις μεταναστών στη Σάμο
  • [05] Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

    [01] Κοινωνία

    Για το επεισόδιο στο πεδίο βολής

    Μελίτη: δίκη για τους συλληφθέντες

    14/10/2008 22:27:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Σε τακτική δικάσιμο παραπέμπονται να δικαστούν οι τέσσερις συλληφθέντες για το επεισόδιο που προκλήθηκε κοντά σε πεδίο βολής στους Λόφους Μελίτης του νομού Φλώρινας, όταν αντέδρασαν στη διέλευση στρατιωτικής φάλαγγας, διαμαρτυρόμενοι για τη λειτουργία του πεδίου βολής στην περιοχή. Η δικογραφία που σχηματίστηκε, περιλαμβάνει τις κατηγορίες για παρακώλυση συγκοινωνιών, αντίσταση και διέγερση σε απείθεια, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Φλώρινας και μετά την άσκηση των προβλεπόμενων ποινικών διώξεων αφέθηκαν ελεύθεροι. Άλλοι τρεις κάτοικοι που φέρονται σαν πρωταγωνιστές των επεισοδίων, αναζητούνται από την αστυνομία και έχει σχηματιστεί εναντίον τους δικογραφία. Επίσης την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ κατοίκων των Λόφων και φορέων του νομού για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της λειτουργίας του πεδίου βολής της περιοχής.

    Απόπειρα αξιοποίησης από την ΠΓΔΜ

    Διαστάσεις στο θέμα έχει δώσει η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ, αφού ο πρωθυπουργός Νικολα Γκρούεφσκι, ανέφερε ότι την Τετάρτη θα ενημερώσει σχετικά στις Βρυξέλλες αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ενώ σε δηλώσεις του αναφέρει ότι: "Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι ξέρει να κάνει κατάχρηση και συνεχίζει με αυτή την πρακτική. Νομίζω ότι η ΕΕ πρέπει να βρεί τρόπο ώστε να υποδείξει στην Ελλάδα να σταματήσει τις καταχρήσεις αυτές. Γίνεται λόγος για κάτι που δεν αρμόζει σε μια χώρα που δηλώνει ότι έχει τις πολιτικές και δημοκρατικές δυνατότητες να είναι μέλος της ΕΕ. Πράγματι, είναι αξιοπερίεργο στον 21ο αιώνα να συλλαμβάνονται δημοσιογράφοι και να κρατούνται σε αστυνομικά τμήματα. Κατά κάποιο τρόπο εκτίθεται σε κακομεταχείριση και ο τοπικός μακεδονικός πληθυσμός που ζει στην Ελλάδα. Με τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων εμποδίζεται η καθημερινότητά τους. Είναι νόμιμο το δικαίωμα κάθε χώρας να διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις. Να μην διεξάγονται όμως μπροστά από τις αυλές των ανθρώπων. Αυτό είναι σοβαρό. Οι άνθρωποι αυτοί ζητούν οι ασκήσεις αυτές να διεξάγονται μακριά από αυτούς, όμως κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιείται. Αντί αυτού συλλαμβάνονται άτομα. Αυτό είναι ενδεικτικό της πρόθεσης να μην πραγματοποιηθούν απλώς στρατιωτικές ασκήσεις, αλλά να γίνει επίδειξη ισχύος και εκφοβισμός του πληθυσμού. Ευελπιστώ ότι η Ελλάδα θα επιδείξει δημοκρατικές ικανότητες, επιλύοντας άμεσα και εσπευσμένα τα προβλήματα αυτά".

    [02] Υγεία

    ''Φόρεσε τον καλύτερό σου εαυτό''

    "Η μόδα πολεμά τον καρκίνο του στήθους"

    14/10/2008 22:11:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Φόρεσε τον καλύτερό σου εαυτό είναι το σύνθημα του νέου τηλεοπτικού σποτ της εκστρατείας Η Μόδα Πολεμά τον Καρκίνο του Στήθους με πρωταγωνίστρια το μοντέλο και ηθοποιό, Βίκυ Καγιά.

    Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι στη χώρα μας μόνο 2 στις 10 γυναίκες υποβάλλονται συστηματικά σε μαστογραφία, ενώ μόνο το 10% των γυναικών πετυχαίνουν έγκαιρη διάγνωση, όταν το αντίστοιχο ποσοστό της υπόλοιπης Ευρώπης ξεπερνά το 60%.

    Η διεθνής εκστρατεία Η Μόδα Πολεμά τον Καρκίνο του Στήθους άρχισε στην Αμερική πριν από 12 χρόνια. Στην Ελλάδα άρχισε το 2001. Στην προσπάθεια συστρατεύεται και η Γαλλική Πρεσβεία, με τον ίδιο τον γάλλος πρέσβης στην Αθήνα ΚΡΙΣΤΟΦ ΦΑΡΝΩ.

    Το σποτάκι προτείνει το μπλουζάκι με σήμα το Στόχο, ως ιδανική επιλογή για τις γυναίκες που θέλουν να στηρίξουν την ενημερωτική αυτή εκστρατεία.

    Στην πλατεία Συντάγματος θα λειτουργεί έως το Σάββατο το "Περίπτερο Δωρεάν Ψηλάφησης", δίνοντας τη δυνατότητα στις γυναίκες να εξεταστούν και να ενημερωθούν για τον καρκίνο του στήθους.

    [03] Κοινωνία

    Εγκαινιάστηκε το ΚΕΝΑΠ στη Σούδα

    Ενισχύεται ο ειρηνευτικός ρόλος της Ελλάδας

    14/10/2008 21:40:00 (Τελευταία ενημέρωση: 14/10/2008 22:13:52)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Αποσκοπώντας στην ουσιαστική ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης, προχώρησε στην επίσημη έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής [ΚΕΝΑΠ] στην Κρήτη.

    Η αποστολή του ΚΕΝΑΠ είναι να διεξάγει συνδυασμένη εκπαίδευση σε μονάδες του ΝΑΤΟ, με σκοπό την επαύξηση της ικανότητας τους στην εκτέλεση αποστολών επιτηρήσεως επιφανείας, αέρος και υποθαλάσσιες, καθώς και στην εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων, προς υποστήριξη αντίστοιχων Ναυτικής Αποτροπής.

    Το ΚΕΝΑΠ, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ, εκπληρώνει τους ακόλουθους ρόλους: Βελτιώνει την εξειδίκευση των ναυτικών μονάδων, στο πλαίσιο των ΜΙΟ. Προάγει δεξιότητες, δια-λειτουργικότητα και συνεργασία μεταξύ των ναυτικών μονάδων. Παρέχει υποστήριξη στον SACT στην ανάπτυξη των δογμάτων ΜΙΟ, κατευθυντηρίων διαταγών και εγχειριδίων, καθώς και των δραστηριοτήτων ερεύνης, πειραματισμού, μοντελοποιήσεως και προσομοιώσεως, στο πλαίσιο ΜΙΟ.

    Το ΚΕΝΑΠ διοικείται από Έλληνα Αρχιπλοίαρχο, ενώ η θέση του Υποδιοικητού καλύπτεται από Πλοίαρχο κράτους-μέλους της Συμμαχίας.

    Τελετή εγκαινίων

    Τα εγκαίνια της επίσημης έναρξης της λειτουργίας του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής [ΚΕΝΑΠ] στη Σούδα, έλαβαν χώρα σε μία καθ όλα άρτια οργανωμένη τελετή, παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης Στρατηγού Δημητρίου Γράψα, του Ανωτάτου Διοικητού της Διοίκησης Μετασχηματισμού του ΝΑΤO [Supreme Allied Commander Transformation SACT] Στρατηγού James Mattis και βεβαίως, Διοικητού του ΚΕΝΑΠ Αρχιπλοιάρχου Ζούζια.

    Ιστορική αναδρομή

    Η απόφαση για την ίδρυση του ΚΕΝΑΠ λήφθηκε στη Σύνοδο των Υπουργών Αμύνης των κρατών-μελών της Συμμαχίας, την 12η Ιουνίου 2003.

    Στο πλαίσιο αυτό, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού [ΓΕΝ], το Νοέμβριο του 2005 δημιούργησε το Γραφείο Συντονισμού Ιδρύσεως του ΚΕΝΑΠ, με σκοπό την ίδρυση του Κέντρου και την απόκτηση από τον SACT [Supreme Allied Commander Transformation], της Τελικής Επιχειρησιακής του Ικανότητος μέχρι τον Δεκέμβριο του 2007.

    Το βασικό μνημόνιο συνεργασίας, που καθορίζει τις λειτουργικές σχέσεις του Κέντρου με τους δύο Στρατηγικούς Διοικητές της Συμμαχίας [SACT SACEUR], υπογράφτηκε την 15η Νοεμβρίου 2005.

    Το εκπαιδευτικό κενό

    Μετά τη δραματική αύξηση των τρομοκρατικών ενεργειών, νέες μορφές απειλών αναδύθηκαν ενώ οι παλαιότερες αναθεωρήθηκαν. Η πλειονότητα των νέων απειλών είναι διασυνοριακές [διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής διακίνηση ναρκωτικών, λαθρομετανάστευση, λαθρεμπόριο, τρομοκρατία, απαγωγές, παράνομη εμπορία όπλων, κ.λπ.] και για το λόγο αυτό απαιτείται η λήψη συλλογικών προσπαθειών από τα κράτη-μέλη.

    Το ΝΑΤΟ, ανταποκρινόμενο σε αυτή την εξέλιξη, και επιχειρώντας να καλύψει τις καινούργιες απαιτήσεις, ανέπτυξε νέες εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Σε αυτό το πλαίσιο, αναπτύχθηκαν και για το θαλάσσιο περιβάλλον τα θέματα ασφαλείας, τα οποία υλοποιούνται μέσω Επιχειρήσεων Ναυτικής σφαλείας Maritime Security Operations (ΜΙΟ).

    Οι ΜΙΟ περιλαμβάνουν μέτρα θαλάσσιας ισχύος που εφαρμόζονται για την αναχαίτιση συγκεκριμένων ειδών φορτίων κατά την είσοδό ή την έξοδό τους από μια προκαθορισμένη θαλάσσια περιοχή.

    Συνήθως, περιορίζονται στην αναχαίτιση και εάν είναι απαραίτητο, στην εκτέλεση νηοψίας επί πλοίων, με σκοπό την πιστοποίηση, επαναδρομολόγηση ή κατάσχεση των φορτίων τους, στο πλαίσιο της υποστήριξης εφαρμογής οικονομικών ή στρατιωτικών κυρώσεων.

    Το εκπαιδευτικό κενό που δημιουργήθηκε από τη νέα αυτή πραγματικότητα, έρχεται να καλύψει η ίδρυση του ΚΕΝΑΠ / NMIOTC.

    Χαιρετισμός Πλακιωτάκη

    Κατά το σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Πλακιωτάκης μίλησε για τους νέους κινδύνους ασφαλείας, που είναι «πολυ-κατευθυνόμενοι και άρα ιδιαίτερα δύσκολο να προβλεφθούν», όπου, όμως, εμφατικά τόνισε ότι «Δεν είναι η τρομοκρατία το σύνολο των κινδύνων που απειλούν την ασφάλεια της Παγκόσμιας Κοινότητας. Υπάρχουν πολλές ακόμη προκλήσεις και άλλα σοβαρά προβλήματα, που ταλανίζουν σήμερα την ανθρωπότητα και εντάσσονται στην ίδια κατηγορία.

    Τέτοια είναι -μεταξύ άλλων- η εμπορία ανθρώπων, οι λαθρομετανάστες, το οργανωμένο έγκλημα, η διακίνηση ναρκωτικών, οι περιβαλλοντικές καταστροφές, οι κοινωνικές και οικονομικές κρίσεις, οι επιδημίες, οι μεγάλης κλίμακας φυσικές καταστροφές, η πείνα, η φτώχεια και η εξαθλίωση μεγάλων πληθυσμιακών μαζών, που συχνά περιλαμβάνουν πτυχές ναυτικής αποτροπής».

    Εν συνεχεία, ο κ. Υφυπουργός προσέθεσε ότι «αποσκοπώντας στην ουσιαστική ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας συμμετέχουν ενεργά σε πολυεθνικές αποστολές υποστήριξης ειρήνης και αντιμετώπισης κρίσεων, πάντα κάτω από την ομπρέλα του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και -στην περίπτωσή μας- του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο εκπλήρωσης των συμμαχικών και διεθνών υποχρεώσεων της χώρας μας για την καθιέρωση της παγκόσμιας ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας, λαμβάνοντας, όπως είναι λογικό, πάντα υπόψιν το εθνικό συμφέρον και τις εθνικές προτεραιότητες. Είναι σαφές ότι η ενεργός αυτή συμμετοχή αποτελεί συνεισφορά στο κύρος και στην εικόνα της χώρας διεθνώς και αποκτά ιδιαίτερη σημασία, διότι αποδεικνύει έμπρακτα την ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων».

    Ως γνωστών, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας συμμετέχουν ενεργά σε πολυεθνικές αποστολές υποστήριξης ειρήνης και αντιμετώπισης κρίσεων, πάντα κάτω από την ομπρέλα του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και -στην περίπτωσή μας- του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο εκπλήρωσης των συμμαχικών και διεθνών υποχρεώσεων της χώρας μας για την καθιέρωση της παγκόσμιας ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας, λαμβάνοντας, όπως είναι λογικό, πάντα υπ όψιν το εθνικό συμφέρον και τις εθνικές προτεραιότητες.

    [04] Κοινωνία

    Στο ακροτήριο Πράσσο

    Συλλήψεις μεταναστών στη Σάμο

    14/10/2008 20:39:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Σε 46 συλλήψεις από δύο διαφορετικά περιστατικά, με 23 συλληφθέντες στο καθένα, προχώρησαν οι Λιμενικές Αρχές της Σάμου, στη θαλάσσια περιοχή του ακρωτηρίου Πράσσο. Από τους συλληφθέντες, που δεν ήταν εφοδιασμένοι με τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα, οι 15 ήταν ανήλικοι και οι δύο γυναίκες. Μαζί τους συνελήφθη και ο 34χρονος αλλοδαπός διακινητής τους. Όλοι τους είχαν ξεκινήσει από τα παράλια της Τουρκίας, ενώ μετά τη σύλληψή τους μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου για προληπτικές ιατρικές εξετάσεις. Στην Κω, σύμφωνα με απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, 19χρονος αλλοδαπός διακινητής, που είχε συλληφθεί την 20/8/08 στο Φαρμακονήσι Λέρου, καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης εννέα ετών και δύο μηνών και συνολική χρηματική ποινή 33.500 ευρώ.

    [05] Κοινωνία

    Η Πέμπτη 16 Οκτωβρίου

    Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

    14/10/2008 20:01:00 (Τελευταία ενημέρωση: 14/10/2008 20:44:07)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διοργανώνουν εκδηλώσεις την Τετάρτη 15 και την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008, από τις 9πμ ως τις 6μμ, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, όπου θα λειτουργήσει ένα Επισιτιστικό Κέντρο παρόμοιο με εκείνα που λειτουργούν στις διάφορες γωνιές του πλανήτη για να καταπολεμηθεί ο παιδικός υποσιτισμός. Σε μία ειδικά διαμορφωμένη σκηνή θα παρουσιαστεί το πώς λειτουργεί ένα Επισιτιστικό Κέντρο και θα παρουσιαστεί η δράση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού. Εκεί οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο Κέντρο και να συνομιλήσουν με εθελοντές της οργάνωσης. Επίσης, την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου θα περιηγηθούν στο επισιτιστικό κέντρο σχολεία από το Νομό Αττικής, μια και ο υποσιτισμός πλήττει κυρίως τα παιδιά. Ο υποσιτισμός αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα: εννέα παιδιά κάθε λεπτό, 17.000 παιδιά την ημέρα, 5.000.000 παιδιά το χρόνο πεθαίνουν από υποσιτισμό στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Από το 2006, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν περιθάλψει και σώσει περισσότερα από 150.000 παιδιά, με τη βοήθεια των RUF. Τα RUF είναι έτοιμα προς χρήση θεραπευτικά σκευάσματα που περιέχουν όλα τα απαραίτητα συστατικά για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού οξείας μορφής. Χάρη σε αυτά, τα υποσιτισμένα παιδιά ξανακερδίζουν το δικαίωμα στη ζωή.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 14 October 2008 - 20:50:08 UTC