Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-11-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ: Μέτρα ανάκαμψης της οικονομίας
  • [02] Ασφυκτικά τα περιθώρια για την Ελλάδα
  • [03] Κινητοποιήσεις ΑΔΕΔΥ για φάρμακα και εφάπαξ
  • [04] Βατοπαίδι: Εξελίξεις και νέες μαρτυρίες
  • [05] Στο επίκεντρο οι σχέσεις Ελλάδος-Κύπρου με την Τουρκία
  • [06] Το 50% των τροχαίων θυμάτων είναι έως 36 ετών
  • [07] Γαλλία:Συνολικά 265 άστεγοι πέθαναν στο δρόμο φέτος στη Γαλλία
  • [08] Στο πρόγραμμα ενίσχυσης η Εθνική
  • [09] Υποχρεωτικό το ABS στα επαγγελματικά οχήματα
  • [10] Συγκρατημένο χαμόγελο στις αγορές
  • [11] Έγκλημα ο θάνατος των δύο αλλοδαπών στον Πόρο
  • [12] ΗΠΑ :Ίχνη μελαμίνης σε δείγμα βρεφικού γάλακτος
  • [13] Συνέντευξη Παπαρήγα στη ΝΕΤ

    [01] ΕΕ: Μέτρα ανάκαμψης της οικονομίας

    Μέτρα ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας ύψους 200 δισ ευρώ ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Εμανουελ Μπαρόζο. Στο νέο σχεδιασμό δίνεται έμφαση στην τόνωση της απασχόλησης, τη στήριξη των μικρομεσαίων και την ενίσχυση ρευστότητας στην αγορά.Σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας θα εφαρμοστεί η "ευελιξία" που προβλέπεται σε εξαιρετικές οικονομικές περιστάσεις, όπως οι σημερινές. Επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης των επιτοκίων άφησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.

    Στα 200 δις ευρώ ανέρχεται τελικά το ποσό που θα περιλαμβάνει το πακέτο της Κομισιόν για την τόνωση των οικονομιών των 27 κρατών-μελών της ΕΕ και που αντιστοιχεί στο 1,5% του ΑΕΠ της ΕΕ.

    Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τα 170 δισ. ευρώ (1,2% του ΑΕΠ της ΕΕ) θα χορηγηθούν από τα κράτη μέλη και τα υπόλοιπα 30 δισ. ευρώ θα χορηγηθούν από την ΕΕ (14,4 δισ. ευρώ από τους κοινοτικούς προϋπολογισμούς και 14,6 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων).

    Ο κ. Μπαρόζο, διευκρίνισε ότι τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης που προτείνει η Επιτροπή, είναι προσωρινά (για τη διετία 2009-2010) και τα αποτελέσματά τους βραχυπρόθεσμα. Παράλληλα, το σχέδιο της ΕΕ προβλέπει χαλάρωση των κανόνων που διέπουν το Σύμφωνο Σταθερότητας επιτρέποντας την παραβίαση του ανώτατου ορίου δημοσιονομικού ελλείμματος του 3% για το 2009 και το 2010.

    Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνεται και η δυνατότητα μείωσης του ΦΠΑ στα κράτη-μέλη που το επιθυμούν, τα οποία ωστόσο ο κ. Μπαρόζο συνέστησε να αντιμετωπίσουν και τα ίδια την ύφεση με δικά τους συντονισμένα μέτρα.

    Η Ευρωπαϊκή επιτροπή προτείνει ακόμη μέτρα για την ενίσχυση των χαμηλόμισθων και των ανέργων, αυξάνει κατά 15 δις ευρώ για το 2009 και 2010 τα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ καλεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να χορηγήσει χαμηλότοκα δάνεια. "Η συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση, είναι η καλύτερη απάντηση στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης", τόνισε ο κ. Μπαρόζο, σημειώνοντας, ωστόσο ότι η κάθε χώρα θα λάβει τα μέτρα εκείνα που της επιτρέπουν τα δημόσια οικονομικά της στοιχεία.

    "Αν δεν δράσουμε τώρα, κινδυνεύουμε να μπούμε σ' ένα φαύλο κύκλο ύφεσης με μείωση της αγοραστικής δύναμης και των φορολογικών εισπράξεων, άνοδο της ανεργίας και διαρκή αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων", προειδοποίησε ο Μπαρόζο.

    Από την πλευρά του ο επίτροπος οικονομίας, Χ. Αλμούνια, σημείωσε ότι στόχος των μέτρων που προτείνει η Επιτροπή είναι η αποκατάσταση της χαμηλής εμπιστοσύνης και της ζήτησης που επικρατεί σήμερα.

    Οι προτάσεις της Επιτροπής θα πρέπει να επικυρωθούν από τους ευρωπαίους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων κατά τη σύνοδό τους που θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

    Είδηση: 16003

    [02] Ασφυκτικά τα περιθώρια για την Ελλάδα

    Πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ μπορεί να προ-εισπράξει η Ελλάδα από τα κοινοτικά ταμεία για την αντιμετώπιση της οικονομική κρίσης, βάσει του σχεδίου που ανακοίνωσε η Κομισιόν για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Στην πραγματικότητα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τις χώρες-μέλη να αντιμετωπίσουν την ύφεση, η καθεμιά με δικά της κονδύλια και ανάλογα με τις ανάγκες της, ώστε να τονωθεί η εμπιστοσύνη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην αγορά. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να διαθέσει μόνο μέχρι 3,1 δισ. ευρώ για μέτρα κατά της κρίσης, καθώς -σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο Αλμούνια- υπάρχει κίνδυνος να εκτροχιαστούν τα υψηλά ελλείμματα και το δημόσιο χρέος.

    Έλλειμμα και χρέος σφίγγουν τα περιθώρια γενικευμένων παροχών στη χώρα μας καθώς ουσιαστικά το ευρωπαϊκό πακέτο, δίνει τη δυνατότητα να γίνονται "εσωτερικές ανακατανομές κονδυλίων στους προϋπολογισμούς".

    Έτσι από το συνολικό πόσο των 170 δις ευρώ, που αφορούν τους προϋπολογισμούς των χωρών μελών, το 1,2% του ΑΕΠ της Ελλάδας αντιστοιχεί σε 3,14 δις ευρώ, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα μέτρα τόνωσης της πραγματικής οικονομίας.

    Ωστόσο, ζητούμενο είναι να μην ξεπεραστεί το όριο του 3% στο έλλειμμα καθώς η Κομισιόν θα δεχθεί μόνο μια περιορισμένη υπέρβαση.

    Από τα 30 δισεκατομμύρια, που αφορούν τον κοινοτικό προϋπολογισμό και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στη χώρα μας αναλογούν κονδύλια της τάξεως των 500 εκ ευρώ, που θα αφορούν την επίσπευση των προκαταβολών για το Εθνικό στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Οικονομίας θα ανακοινώσει πακέτο στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με στοχευμένα μέτρα.

    Στις εισηγήσεις που έχουν γίνει περιλαμβάνεται: -ανακατανομή 2,5 δις ευρώ από το ΕΣΠΑ -επιδότηση επιχειρήσεων για απασχόληση ανέργων σε κατασκευαστικές και τουριστικές επιχειρήσεις -μετατροπή επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης

    Παράλληλα θα παραταθεί η διάρκεια του αναπτυξιακού νόμου

    Βαρίδι για γενικευμένες παροχές είναι το δημόσιο χρέος καθώς η χώρα μας δανείζεται με υψηλό περιθώριο επιτοκίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο πληρωμή τόκων το 2009 έχουν προϋπολογισθεί 12 δις ευρώ.

    Παρότι παρέχεται η δυνατότητα για μείωση του ΦΠΑ, το οικονομικό επιτελείο το αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα καθώς έχει αποφασιστεί η μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 2% το 2009.Ωστόσο έχει γίνει και εισήγηση για επίσπευση της μείωσης κατά 1% του κεντρικού φορολογικού συντελεστή που έχει προγραμματιστεί από το 2010.

    Ο Yπουργός Οικονομίας, μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής, επισήμανε την ανάγκη για συντονισμό των προσπαθειών αντιμετώπισης της κρίσης στην Ευρώπη αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, ώστε να υπάρξουν ορατά αποτελέσματα σε όλες τις χώρες και να μην παραμείνουν σε αθροίσματα εθνικών πρωτοβουλιών.

    "Εμείς ως κυβέρνηση έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης και την Πέμπτη στη συζήτηση του προϋπολογισμού στην επιτροπή, θα τα αναφέρουμε διεξοδικά" είπε και τόνισε "Επιμένουμε στον προϋπολογισμό που έχουμε καταθέσει, αλλά είναι ευπρόσδεκτα και θα τα χρησιμοποιήσουμε τα περιθώρια ευελιξίας από το σύμφωνο σταθερότητας που προσφέρει η ΕΕ χωρίς ωστόσο να ξεχνάμε ότι χώρες όπως εμείς που βρισκόμαστε κοντά στο όριο του 3% έχουμε μικρά περιθώρια".

    Επίσης τόνισε ότι τα χρήματα που προέρχονται κατά 170 δις από τα κράτη μέλη και κατά 30 δις από την ΕΕ που αφορούν και στην Ελλάδα θα αξιοποιηθούν για την αναθέρμανση της αγοράς, την καταπολέμηση της ανεργίας και τη στήριξη των εισοδηματικά ασθενέστερων.

    Ως "θετική πρωτοβουλία, η οποία, όμως, υπολείπεται των αναγκών της ΕΕ χαρακτήρισε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με τις ενστάσεις του να εστιάζονται τόσο ως προς το μέγεθος της παρέμβασης, που υπολείπεται από αντίστοιχες "άλλων χωρών, όπως οι ΗΠΑ", όσο και ως προς την χρηματοδότηση, καθώς προβλέπεται κατά το 85% να προέρχεται από τους εθνικούς προϋπολογισμούς.

    Παράλληλα επιτέθηκε στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι την ίδια ώρα που στην Ευρώπη όλες οι κυβερνήσεις παίρνουν μέτρα και η Κομισιόν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν κάνει απολύτως τίποτα στέκεται άβουλη και εξαντλεί στο ενδιαφέρον της σε ένα αδιαφανές σχέδιο στήριξης των τραπεζών.Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την δυνατότητα των κρατών-μελών της ΕΕ σε περίοδο ύφεσης "να αναγκαστούν να ξεπεράσουν το όριο του 3%" και έκανε λόγο για "τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης η οποία πρώτα με την δημοσιονομική απογραφή και στη συνέχεια με την δημοσιονομική της διαχείριση περιόρισε τα περιθώρια της χώρας".

    "Η κυβέρνηση το λιγότερο που έχει να κάνει είναι να δώσει εξηγήσεις γιατί όλο αυτό τον καιρό έχει αρκεστεί στο προσφιλές της σπορ της επίθεσης στο ΠΑΣΟΚ, αντί να διατυώσει τις δικές της προτάσεις, ενώ καλείται να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες, όπως την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ερωτηθείς για την νομοθετική ρύθμιση των επιτοκίων,ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "ποτέ δεν το προτείναμε, αλλά είπαμε το προφανές: Όταν πέφτει το επιτόκιο αναφοράς, όπως το Euribor, αυτό πρέπει να το βλέπει ο δανειολήπτης κι αυτό είναι κάτι που μπορεί να νομοθετηθεί"."Κάποιοι φωστήρες - δήθεν οικονομικοί ειδικοί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης - υπολογίζουν ως νέους φόρους την περαίωση υποθέσεων. Είναι νέοι φόροι αυτοί; Κάποιος που χρωστάει δεν πρέπει να πληρώσει;", τόνισε νωρίτερα κατά την ενημέρωση των συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, και είπε πως δεν πείθονται οι πολίτες που καταβάλλουν κανονικά τους φόρους τους.

    Ανακοινώσεις για τις προτάσεις της Κομισιόν εξέδωσαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας την αντίθεση τους για το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    "Το σχέδιο της Κομισιόν είναι σχέδιο νέας προκλητικής, απροσχημάτιστης ληστείας σε βάρος των λαών της ΕΕ και υπέρ των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, που έρχεται να προστεθεί στα ληστρικά μέτρα που ήδη λαμβάνουν οι κυβερνήσεις της. Τα 170 δισ., που αποφάσισε η Κομισιόν να αφαιρεθούν από τους προϋπολογισμούς, είναι ζεστό χρήμα που θα κατευθυνθεί στα ταμεία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Δεκάρα δεν δίνεται σε ανέργους και μικρομεσαίους. Αντίθετα, στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας, ενισχύονται οι επιχειρηματίες', τονίζει το ΚΚΕ."Το πακέτο μέτρων και δράσεων, ύψους 200 δις ευρώ, που εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθιστά εκ των πραγμάτων σαφές ότι μέσα στην κρίση το σκληρό νεοφιλελεύθερο πλαίσιο που θεσμοθέτησε η ΕΕ καταρρέει και το Σύμφωνο Σταθερότητας εξαρθρώνεται. Τα μέτρα που εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι εντελώς ανεπαρκή κι έχουν προσανατολισμό να περισώσουν ότι μπορεί να περισωθεί από το νεοφιλελεύθερο ευρωπαϊκό οικοδόμημα", αναφέρει ο Συνασπισμός.Την κατάργηση του ΦΠΑ, ζήτησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Είδηση: 16015

    [03] Κινητοποιήσεις ΑΔΕΔΥ για φάρμακα και εφάπαξ

    Τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το Ταμείο Πρόνοιας πραγματοποίησαν οι δημόσιοι υπάλληλοι με αίτημα την επιχορήγηση του Ταμείου καθώς και του ταμείου περίθαλψης. Συμμετείχαν με δίωρη στάση και οι καθηγητές, ενώ τρίωρη στάση από τις 12 έως τις 3 πραγματοποίησαν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Μετά από συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών και του προεδρείου της ΑΔΕΔΥ, ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε στους δημοσίους υπαλλήλους ότι θα δοθούν 180 εκατομμύρια ευρώ τον Δεκέμβριο για τα φάρμακα και άλλα τόσα τον Ιανουάριο. Για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με την καταβολή του εφάπαξ, τους είπε ότι θα τους απαντήσει εντός του Δεκεμβρίου. Έντονη κριτική κατά της κυβέρνησης άσκησε το ΠΑΣΟΚ. Ανέστειλαν οι φαρμακοποιοί τις κινητοποιήσεις.

    Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι εκτός πραγματικότητας, και δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα που η ίδια δημιούργησε.

    Περιέγραψε ως δραματική την κατάσταση που επικρατεί στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) και στον Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ), που έχουν συνολικό έλλειμμα ύψους 1 δις ευρώ, ενώ τα χρέη του ΟΠΑΔ και τόνισε:

    "Το πρόβλημα έχει επισημανθεί εδώ και καιρό, οι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο αντιμετωπίζονται σαν πολίτες τριτοκοσμικού κράτους, και η κυβέρνηση στρουθοκαμηλίζει μπροστά στο τεράστιο πρόβλημα, προκρίνοντας ως λύση ένα δάνειο από τράπεζα με εγγυητή το ελληνικό Δημόσιο, βυθίζοντας ακόμη περισσότερο τις προοπτικές του Ταμείου για ανάκαμψη"Τα βρήκαν φαρμακοποιοί-Υπουργείο

    Σε αναστολή των κινητοποιήσεων τους προσχωρούν οι φαρμακοποιοί μετά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Υγείας προς τους εκπροσώπους του κλάδου ότι οι οφειλές του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου θα καταβληθούν στα φαρμακεία όλης της χωράς έως και τον Ιανουάριο.

    Όπως δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος τα χρέη θα αρχίσουν να καταβάλλονται σταδιακά και μέσα σε διάστημα 40 ήμερων θα έχουν εξοφληθεί τα οφειλόμενα .

    Παράλληλα εργαζόμενοι και Υπουργείο συζήτησαν το ενδεχόμενο για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης ώστε να εκλείψουν στο μέλλον τέτοια φαινόμενα.

    Ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Δημήτρης Βαγιωνάς εξέφρασε την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα της συνάντησης και είπε ότι την ε επομένη εβδομάδα θα καταβληθεί η δόση που θα αφόρα τα χρέη έως και τον Αύγουστο.

    Στις 2 Ιανουαρίου θα καταβληθούν τα οφειλόμενα του Σεπτεμβρίου και μέσα στον Ιανουάριο τα οφειλόμενα έως και το τέλος Δεκεμβρίου.

    Κλειστά είναι σήμερα τα φαρμακεία της χώρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μη εξόφληση των χρεών.

    Είδηση: 16002

    [04] Βατοπαίδι: Εξελίξεις και νέες μαρτυρίες

    Υπεραμύνθηκε ο νομικός σύμβουλος της Μονής Βατοπαιδίου, Διονύσης Πελέκης- στην κατάθεση του σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή- της νομιμότητας όλων των διαδικασιών στις οποίες συμμετείχε ο ίδιος, η κόρη του συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη-Βουλγαράκη και ο γιος του. Στη συνέχεια έχει κληθεί να καταθέσει ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης. Την ίδια ώρα, στα χέρια του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Εφετών κ. Κυριάκου Καρούτσου, βρίσκονται στοιχεία από 17 τράπεζες που αφορούν τους λογαριασμούς της Μονής, ενώ έχει ζητήσει άρση τραπεζικού απορρήτου για άλλα επτά πρόσωπα, ορκωτούς ελεγκτές, υπαλλήλους της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, δικηγόρων και συμβολαιογράφων, τα ονόματα των οποίων εμφανίζονται στην πολύκροτη υπόθεση. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Γιάννης Σακελάκος ανέθεσε στον εισαγγελέα Δημήτρη Πιέρο να ερευνήσει εάν συνιστά αδίκημα η άρνηση κατάθεσης στην Εξεταστική Επιτροπή του ηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου, ενώ την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των δυο μοναχών και της Πρόεδρου του πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης Μαρίνας Ψάλτη ζήτησε ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος για τη μη δημοσίευση της επίμαχης δικαστικής απόφασης για τη Λίμνη Βιστωνίδα. Ο ηγούμενος Εφραίμ έλαβε ειδοποίηση και από το Φανάρι προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.

    Κατέθεσε ο Διονύσης Πελέκης

    Στην κατάθεση του ο κ. Διονύσης Πελέκης ανέφερε ότι ο γαμπρός του και πρώην υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης δε γνώριζε τίποτα για τα θέματα αυτά και ότι η κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας δόθηκε στη Μονή με την απόφαση Φωτιάδη.

    Επίσης είπε ότι το δικηγορικό του γραφείο προσελήφθη από τη Μονή μετά το 2005 και πως πιο πριν παρείχε μόνο συμβουλές.

    Διευκρίνισε πως το γραφείο του δεν έλαβε καμία πληρωμή, εκτός από τα νόμιμα παράβολα.

    Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της δικαστικής διερεύνησης κατέθετε στην Εισαγγελέα Εφετών ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθήνας Γιώργος Στασινόπουλος. Ο μάρτυρας, που κλήθηκε να καταθέσει στην Εισαγγελέα την άποψή του σχετικά με τη σύνταξη των επίμαχων συμβολαίων ανταλλαγών εκτάσεων μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής, κάλυψε πλήρως την κ. Πελέκη-Βουλγαράκη. Όπως είπε, η κ. Πελέκη δεν ήταν υποχρεωμένη να ζητήσει χαρτί δασαρχείου για τη σύνταξη των συμβολαίων, καθώς το Δημόσιο εμφανιζόταν ως συμβαλλόμενος.

    Στο θέμα της Εξεταστικής Επιτροπής αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Αντώναρος ο οποίος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι με την κλήτευση μαρτύρων "που εκ των υστέρων αποδεικνύονται είτε αφερέγγυοι, είτε ότι έχουν ύποπτες διασυνδέσεις" επιχειρεί να παρατείνει τις εργασίες της Εξεταστικής, προκειμένου να την ευτελίσει.

    Για το ενδεχόμενο σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής, απάντησε πως έχει τοποθετηθεί και με αφορμή άλλη ερώτηση είπε πως η κυβέρνηση στηρίζει τις εργασίες της εξεταστικής και αναμένει την ολοκλήρωση των εργασιών της.

    Από τις δημοσκοπήσεις προκύπτει ότι οι πολίτες αποδίδουν στην κυβέρνηση πολιτικές ευθύνες, σημείωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ πρόσθεσε ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες πολιτικών.

    Η ελληνική κοινωνία στο σύνολο της έχει καταλάβει ότι υπάρχουν βαρύτατες πολιτικές ευθύνες υπουργών, τόνισε το ΠΑΣΟΚ.

    "Καθημερινά επιβεβαιώνεται η θέση που ανέπτυξα στη Βουλή, ότι η Εξεταστική των Πραγμάτων Επιτροπή είναι συνήθως ατελέσφορος. Χρειαζόταν Προανακριτική. Να που οι κ. Εφραίμ και Αρσένιος παρέδωσαν ένα υπόμνημα και δεν μπήκαν στη βάσανο των ερωτήσεων. Αν ήταν Προανακριτική η Επιτροπή θα είχε άλλες αρμοδιότητες, άλλες εξουσίες, άλλα αποτελέσματα. Οι δύο αυτοί κύριοι, πρέπει να περάσουν από τα κελιά του μοναστηρίου στα κελιά των φυλακών", σχολίασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Καρατζαφέρης.

    Εξηγήσεις από τον Εφραίμ ζητά το Φανάρι

    Εν τω μεταξύ, στο Φανάρι μεταβαίνει την Παρασκευή ο Εφραίμ προκειμένου να ενημερώσει το Πατριαρχείο για όσα του καταλογίζουν σχετικά με τις ανταλλαγές οικοπέδων και τις οικονομικές δοσοληψίες. Το Πατριαρχείο απέστειλε ειδοποίηση σήμερα τον ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου ότι πρέπει να προσέλθει αυτοπροσώπως και να δώσει εξηγήσεις, στην οποία ο κ. Εφραίμ ανταποκρίθηκε άμεσα. Να σημειωθεί ότι ο κ. Εφραίμ έχει ήδη αποστείλει υπόμνημα στο Φανάρι, το οποίο όμως δεν κρίθηκε επαρκές από το Πατριαρχείο καθώς περιλαμβάνει μόνο τις νομικές λεπτομέρειες της υπόθεσης.

    Είδηση: 16013

    [05] Στο επίκεντρο οι σχέσεις Ελλάδος-Κύπρου με την Τουρκία

    Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια συναντήθηκαν σε «αδελφικό» όπως είπαν κλίμα στο προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι σχέσεις με την Τουρκία, καθώς όπως δήλωσε ο κ. Χριστόφιας πρέπει να διερευνηθεί "σε βάθος" ο πραγματικός, τελικός, στρατηγικός στόχος της Άγκυρας για το κυπριακό.Σημείωσε δε, ότι στις συνομιλίες των Αθηνών θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα για την πορεία των απ' ευθείας διαπραγματεύσεων.Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα απηύθυναν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε ό,τι αφορά την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.

    Την πάγια θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίλυση του Κυπριακού στη βάση της "διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ" και για λύση η οποία "θα οδηγήσει σε ένα κράτος, ομοσπονδιακό, με μία κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα", διατύπωσε εκ νέου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα.

    Ο Δ. Χριστόφιας κατέστησε σαφές ότι "μιλούμε για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ομοσπονδία" και σημείωσε ότι η άποψη της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων είναι διαφορετική."Μιλούν για δύο κράτη που θα συνομολογήσουν έναν νέο συνεταιρισμό. Αυτή η θέση απορρίπτεται. Δύο πολιτείες θα δημιουργηθούν, εάν και εφ' όσον οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων και τονίζω, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, όπως προνοούν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, συμφωνήσουν για λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας. Τότε θα εμφανιστούν οι δύο πολιτείες, οι οποίες θα συναποτελούν τα συστατικά μέρη της ομοσπονδίας. Μετά την υπογραφή λύσης από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων", τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:"Είμαστε χτίστες, όχι χαλαστές, αλλά την ίδια ώρα επαγρυπνούμε, υπερασπιζόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και ασφαλώς και της Ελλάδας, από τις επιβουλές του προκλητικού γείτονα".

    Αναφερόμενος στην ουσία του προβλήματος, ο κ. Χριστόφιας επανέλαβε ότι "η Κύπρος υποφέρει από την κατοχή του 37% του εδάφους της από την Τουρκία" και πρόσθεσε:"Η ουσία του Κυπριακού είναι η παραβίαση του διεθνούς νόμου, της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό. Θέλω να τονίσω ακόμη μία φορά και ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν πρόκειται να απεμπολήσει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος κράτους - μέλους των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των άλλων διεθνών οργανισμών και θα ασκεί τα καθήκοντά του ανελλιπώς, χωρίς να δέχεται τον οποιονδήποτε περιορισμό από οπουδήποτε".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας εμφανίστηκε απαισιόδοξος σε ό,τι αφορά τις εν γένει πρακτικές της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού επισήμανε "η μέχρι τώρα στάση της Τουρκίας, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας" και υπογράμμισε ότι η λύση του Κυπριακού "προϋποθέτει αλλαγή στρατηγικής αντίληψης από την Τουρκία, ενσωμάτωση στην πολιτική της πράξη βασικών αρχών του Δικαίου", αρχών που βρίσκονται στο κέντρο του συστήματος αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης" και χαρακτήρισε "μη αποδεκτή την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του θαλασσίου πλούτου που έχει, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η Κυπριακή Δημοκρατία".

    Ο Κάρολος Παπούλιας εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι "τα οφέλη της Κύπρου από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη δεν μπορούν να τα γευθούν πλήρως όλοι οι κάτοικοι της".

    Τόνισε ότι "δεν είναι αποδεκτή η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, εκμετάλλευσης του θαλασσίου πλούτου, που έχει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο η Κυπριακή Δημοκρατία" και εξέφρασε την ελπίδα σύντομα η Τουρκία να αλλάξει στρατηγική αντίληψη, προκειμένου να καταστεί δυνατή η επίλυση του Κυπριακού.

    Χαιρέτισε δε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Κυπριακή Δημοκρατία, "κράτος - μέλος πλέον και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Ζώνης του ευρώ, μία χώρα με ακμαία οικονομία" και πρόσθεσε: "Η Κύπρος έχει ωφέλεια από την ευρωπαϊκή της ένταξη, αλλά και η Ευρώπη έχει ωφέλεια από μία Κύπρο μέλος της, που βρίσκεται γεωγραφικά στον στρατηγικό χώρο της Μέσης Ανατολής. Λυπάμαι γιατί τα πλεονεκτήματα της ένταξης δεν μπορούν να τα γευθούν πλήρως όλοι οι κάτοικοι της. Ελπίζω σύντομα να αποτελεί παρελθόν η εικόνα της Λευκωσίας ως της τελευταίας διαιρεμένης πρωτεύουσας της Ευρώπης".

    Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το επίπεδο των διμερών σχέσεων, δεσμεύθηκαν για την περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνσή τους, ενώ τόνισαν ότι διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων και επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων, όπως το Μεσανατολικό.

    Ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε τον κ. Παπούλια και στο πρόσωπό του την ελληνική κυβέρνηση, τον ελληνικό λαό και τα πολιτικά κόμματα για την συμπαράσταση και την συμπαράταξή τους στον αγώνα του κυπριακού λαού.

    Η υποδοχήΟ Πρόεδρος Παπούλιας και η σύζυγός του Μαίη, υποδέχθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, συνοδευόμενο από τη σύζυγό του κα Έλση Χριστόφια.

    Στην τελετή της επίσημης υποδοχής επί της Ηρώδου του Αττικού παρέστησαν, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας, καθώς επισης η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

    Ακολούθησε κατ' ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κυρίας Έλσης Χριστόφια με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και την κυρία Μαίη Παπούλια και ανταλλαγή παρασήμων και δώρων.

    Ο Πρόεδρος Παπούλιας προσέφερε στον κ. Χριστόφια τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος, κεφαλή μεγάλου ειδωλίου [αντίγραφο Κυκλαδικής τέχνης] σε παριανό μάρμαρο και χρυσά μανικετόκουμπα με το εθνόσημο.

    Στην κα Χριστόφια προσέφερε το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Ευποιίας και Ασημένια καρφίτσα Βυζαντινής Τέχνης.

    Ο Πρόεδρος της Κύπρου προσέφερε στον κ. Παπούλια αντίγραφο αρχαίου αμφορέα, σε ασήμι και στην κυρία Μαίη Παπούλια το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου του Γ' και κεντητό Λευκαρίτικο τραπεζομάντιλο.

    Είδηση: 16004

    [06] Το 50% των τροχαίων θυμάτων είναι έως 36 ετών

    Το 49% των θανατηφόρων τροχαίων συμβάντων στη χώρα μας αφορά νέους ανθρώπους, ηλικίας έως 36 χρόνων και κάθε μέρα έξι άτομα χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα με θέμα «Οδική ασφάλεια και κυκλοφοριακή αγωγή» που οργάνωσε η αντιδημαρχία Δημοτικής Αστυνομίας του δήμου Θεσσαλονίκης.

    Τη μεγάλη σημασία της πρόληψης για τη μείωση των τροχαίων συμβάντων επισήμανε ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας, κ. Θεόδωρος Αθανάσαρος και ανέφερε ότι για το λόγο αυτό ο δήμος Θεσσαλονίκης άρχισε πρόγραμμα επιμόρφωσης μαθητών.Την προηγούμενη σχολική χρονιά περισσότερα από 5.000 παιδιά 60 δημοτικών σχολείων έμαθαν να συμπεριφέρονται σωστότερα στους δρόμους, ενώ για φέτος έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα 80 σχολεία.

    Ότι το μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής θα πρέπει να διδάσκεται συστηματικά στα σχολεία, δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Μαργαρίτης Τζίμας. Επίσης, επεσήμανε ότι σε συνολικά 250 δήμους της Μακεδονίας και της Θράκης, υπάρχουν μόνο τέσσερα πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής.

    Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος, στάθηκε στην καλή δουλειά που πραγματοποιεί η δημοτική αστυνομία, ενώ ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Τσιότρας, αναφέρθηκε στο σύστημα πληροφόρησης που τοποθετείται στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης και στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των οδηγών.

    «Είναι θλιβερό να αιμορραγεί κάθε ημέρα η χώρα μας ο νομάρχης, Παναγιώτης Ψωμιάδης. Είναι αρνητικό σημάδι ότι είμαστε πρώτοι στα τροχαία συμβάντα στην Ευρώπη», είπε δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, αναφέρθηκε κυρίως στο έργο που επιτελεί η δημοτική αστυνομία, αλλά και στην προσπάθεια που κάνει να επιβάλει την τάξη στην πόλη.

    Ζήτημα ζωής και θανάτου για τη χώρα μας, που έχει τη θλιβερή πρωτιά να έχει τόσα θύματα από τροχαία συμβάντα είναι η κυκλοφοριακή αγωγή για την οδική ασφάλεια, αναφέρθηκε από ομιλητές κατά τη διάρκεια της ημερίδας.

    Εγκύκλιος Παυλόπουλου για κρατικά αυτοκίνητα στους λεωφορειόδρομουςΝα μη χρησιμοποιούν τους λεωφορειόδρομους και να ακολουθούν πιστά τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας καλεί τους οδηγούς των κρατικών υπηρεσιακών αυτοκινήτων, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος με σχετική εγκύκλιο που απέστειλε προς όλα τα υπουργεία και τις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας.

    Επίσης, ο κ. Παυλόπουλος τονίζει ότι οι οδηγοί «δεν πρέπει να προκαλούν με τον τρόπο οδήγησης και με την συμπεριφορά τους το κοινό αίσθημα», ενώ παράλληλα, δόθηκαν εντολές και οδηγίες για την διενέργεια αυστηρών ελέγχων για την πιστή τήρηση του ΚΟΚ.

    Πάντως, όπως έχει διαπιστώσει η Διεύθυνση Τροχαίας, είναι συχνή «η αυθαίρετη κίνηση των κρατικών αυτοκινήτων στις λεωφορειολωρίδες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δυσμενή σχόλια, τόσο σε βάρος των κρατικών λειτουργών, όσο και σε βάρος των υπηρεσιών της Τροχαίας λόγω της ανοχής που επιδεικνύουν τα αρμόδια όργανα στο θέμα αυτό''.

    Είδηση: 16019

    [07] Γαλλία:Συνολικά 265 άστεγοι πέθαναν στο δρόμο φέτος στη Γαλλία

    Συνολικά 265 άστεγοι πέθαναν στο δρόμο φέτος στη Γαλλία, δήλωσε σήμερα ο Ντιντιέ Κισέρν, απεσταλμένος της ένωσης Emmaus, η οποία ασχολείται με την επανένταξη αστέγων.

    "Οι άνθρωποι δεν πεθαίνουν στους δρόμους μόνο το χειμώνα, πεθαίνουν και το καλοκαίρι. Άστεγοι πεθαίνουν στο δρόμο πολύ τακτικά", διευκρίνισε ο ίδιος κατά την παρουσίαση σχεδίου του δήμου του Παρισιού για την παροχή βοήθειας προς τους αστέγους.

    Τέσσερις άστεγοι βρέθηκαν νεκροί σε λίγο περισσότερο από έναν μήνα στην περιοχή του Παρισιού, την ώρα που η Γαλλία ανησυχεί, όπως κάθε χρονιά όταν αρχίζουν τα πρώτα μεγάλα κρύα, για την τύχη των ανθρώπων αυτών που είναι αναγκασμένοι να κοιμούνται στους δρόμους. Οι τρεις από τους τέσσερις αυτούς αστέγους έμεναν σε αυτοσχέδιες καλύβες στο δάσος του Βενσέν, στην περιφέρεια του Παρισιού.

    Οι αρχές υπολογίζουν σε περίπου 200 τον αριθμό των αστέγων που ζουν στο δάσος αυτό.

    Είδηση: 16014

    [08] Στο πρόγραμμα ενίσχυσης η Εθνική

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Μετά την Αλφα Μπανκ και την Αγροτική και η Εθνική Τράπεζα θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας της Ελληνικής Οικονομίας. Η Εθνική, αναγνωρίζοντας τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ώστε οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και γενικότερα η οικονομία να αντεπεξέλθουν στη σημερινή συγκυρία, θα συμμετάσχει στο πακέτο των 28 δις ευρώ κάνοντας χρήση των σχετικών μέτρων δήλωσε σχετικά ο Πρόεδρος της τράπεζας Τάκης Αράπογλου.

    "Η συμμετοχή στο πρόγραμμα του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού οργανισμού της χώρας με τα ισχυρότερα θεμελιώδη μεγέθη κεφαλαίων και ρευστότητας, επιβεβαιώνει ότι το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα ανταποκριθεί συντονισμένα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης", ανέφερε ο κ. Αράπογλου, επισημαίνοντας ότι "η ισχυρή κεφαλαιακή μας θέση σε συνδυασμό με τα μοναδικά επίπεδα ρευστότητας, μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πελάτες μας, ώστε να αντιμετωπίσουν τη συνεχιζόμενη κρίση".

    Είδηση: 16018

    [09] Υποχρεωτικό το ABS στα επαγγελματικά οχήματα

    Με σύστημα ABS είναι υποχρεωμένα να εφοδιαστούν από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους όλα τα επαγγελματικά οχήματα και συγκεκριμένα, τα λεωφορεία άνω των οκτώ θέσεων [πλέον του οδηγού], τα φορτηγά και τα ρυμουλκούμενα μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων.Συγκεκριμένα το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών ήδη από το 2004, λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι τα επαγγελματικά οχήματα έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή στην οδική ασφάλεια, αφού διανύουν περισσότερα χιλιόμετρα και καταλαμβάνουν μεγαλύτερο όγκο από τα άλλα οχήματα, αλλά και οι συνέπειες από τυχόν τροχαία συμβάντα είναι μεγαλύτερες, καθιέρωσε την υποχρέωση να φέρουν τα επαγγελματικά οχήματα ΑBS.

    Βεβαίως, η υποχρέωση αυτή θα ισχύσει για όλα τα κυκλοφορούντα στη χώρα μας επαγγελματικά οχήματα από 01/01/2013

    Το ABS αποτελεί ένα σημαντικό τεχνολογικό επίτευγμα, που βελτιώνει την ευστάθεια του οχήματος κατά τη πέδηση [φρενάρισμα].Όπως έχει αποδειχθεί αυτοκίνητα με ABS ότι παρέχουν στον οδηγό μεγαλύτερα περιθώρια αποφυγής τροχαία συμβάντα, ιδιαίτερα κατά την πέδηση σε ολισθηρούς δρόμους, οπότε οι τροχοί του οχήματος μπλοκάρουν.

    Συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω και μετά από σχετική καταγγελία που έγινε το 2005 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών αποφάσισε να επιβάλει με την υπ' αριθμ. 28366/2098/2006 [ΦΕΚ Β' 441] απόφαση τη χρήση του συστήματος ABS σε όλα τα οχήματα που εισάγονται στη χώρα μας από 01/01/2009, καθώς και στα μεταβιβαζόμενα από την ίδια ημερομηνία επαγγελματικά οχήματα.

    Είδηση: 16017

    [10] Συγκρατημένο χαμόγελο στις αγορές

    Χρηματιστήριο Αθηνών: Απώλειες κατά 1,46%

    Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.873,63 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες σε ποσοστό 1,46%.

    Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 142,6 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 11,1 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

    Οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες κινήθηκαν στην πλειονότητά τους σε αρνητική τροχιά.

    Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι εξής: των Τηλεπικοινωνιών κατά 5,29%, της Κοινής Ωφέλειας κατά 2,95% και των Ταξιδιών-Αναψυχής κατά 0,13%.

    Τη μεγαλύτερη πτώση είχαν οι εξής: των Τραπεζών κατά 4,22%, των Ασφαλειών κατά 3,65%, των Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών κατά 3,53% και του Πετρελαίου-Αερίου κατά 3,18%.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, FTSE/20, υποχώρησε σε ποσοστό 2,17%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, FTSE/40, σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 1,80% και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης, FTSE/80, έκλεισε με πτώση σε ποσοστό 0,95%. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 63 ενισχύθηκαν, 149 υποχώρησαν και 55 παρέμειναν αμετάβλητες.

    Με πτώση άνοιξε αλλά... το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

    Με πτώση άνοιξε σήμερα το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με το δείκτη Dow Jones να υποχωρεί 1,69% και το Nasdaq 1,17%.

    Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά 143,53 μονάδες, στις 8.335,94 μονάδες, και ο ευρύτερος δείκτης Standard & Poor's 500 έχανε 11,36 μονάδες ( ή 1,32% ) στις 846,03 μονάδες. Ο δείκτης των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq παρουσίαζε πτώση κατά 17,18 μονάδες, στις 1.447,55 μονάδες.

    Τα χρηματιστήρια της Ασίας έκλεισαν με τις παρακάτω τιμές:

    Nikkei 225 8213 -110.71 (-1.33%) Hang Seng 13369 +490.85 (+3.81%) All Ordinaries 3480 -95.80 (-2.68%)

    Στις άλλες αγορές :

    ΕΥΡΩΠΗ

    Στην Ισπανία, στο Χρηματιστήριο της Μαδρίτης ο δείκτης βαρόμετρο Ibex-35 έκλεισε την Τετάρτη με μικρή μείωση 0,49% ή 8.654,10 μονάδες έναντι 8.696,6 μονάδων που ήταν την Τρίτη.

    Στην Ιταλία στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου ο βασικός δείκτης SP/Mib έκλεισε με μικρή άνοδο 0,62% ή 19.901 μονάδες.

    FTSE 100 4153 -18.56 (-0.44%) CAC 40 3170 -39.71 (-1.24%) DAX 30 4561 +15.98 (+0.35%)

    ΗΠΑ

    Dow 8513 +33.29 (+0.63%) Nasdaq 1498 +33.28 (+2.36%) S&P 863 +5.28 (+0.85%)

    Είδηση: 16016

    [11] Έγκλημα ο θάνατος των δύο αλλοδαπών στον Πόρο

    Σε εγκληματική ενέργεια οφείλεται ο θάνατος των δύο αλλοδαπών, τα πτώματα των οποίων βρέθηκαν χθες το βράδυ σε χαντάκι, δίπλα στο δρόμο, στο Γαλατά Πόρου.

    Όπως διαπιστώθηκε από τη νεκροτομή, που έγινε σήμερα, και οι δύο φέρουν βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που προκλήθηκαν από γροθιές και θλον όργανο, πιθανόν ξύλο. Χρονικά, ο θάνατος προσδιορίζεται πριν από περίπου δύο μέρες.

    Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής, που ασχολούνται με την υπόθεση, εκτιμούν ότι τα θύματα ήταν λαθρομετανάστες από χώρα της Ασίας και έφθασαν στην Ελλάδα -κατά πληροφορίες- με πλωτό σκάφος, μαζί με άλλα περίπου 30 άτομα, τα οποία αποβιβάστηκαν στην περιοχή του Πόρτο Ύδρα.

    Οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι οι δύο που βρέθηκαν νεκροί ή επιχείρησαν να διαφύγουν ή αθέτησαν κάποια συμφωνία και οι δουλέμποροι που τους μετέφεραν τούς σκότωσαν με άγριο τρόπο και στη συνέχεια τύλιξαν τα πτώματα με κουβέρτες και τα πέταξαν στο χαντάκι, προφανώς, για παραδειγματισμό προς τους άλλους. Από την Αστυνομία γίνεται έρευνα στην ευρύτερη περιοχή, επειδή εκτιμάται ότι οι δουλέμποροι κρατούν φυλακισμένους τους υπόλοιπους λαθρομετανάστες έως ότου πάρουν τα χρήματα που έχουν συμφωνήσει για τη μεταφορά τους και αν βρεθούν, θα λυθεί το μυστήριο της δολοφονίας των δύο Ασιατών.

    Είδηση: 16012

    [12] ΗΠΑ :Ίχνη μελαμίνης σε δείγμα βρεφικού γάλακτος

    Αμερικανοί αξιωματούχοι εντόπισαν ίχνη μελαμίνης σε δείγμα βρεφικού γάλακτος, το οποίο πωλείται στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε χθες Τρίτη η εκπρόσωπος του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

    "Δεν υπάρχει βάση ανησυχίας γιατί πρόκειται για ίχνη μελαμίνης σε τόσο χαμηλά επίπεδα...ώστε δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος", είπε η Τζούντι Λίον, εκπρόσωπος του FDA. Βρεφικό γάλα με μελαμίνη εντοπίστηκε νωρίτερα μέσα στο χρόνο στην Κίνα, όπου χιλιάδες βρέφη μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και κάποια από αυτά πέθαναν.

    Τον Σεπτέμβριο, ο FDA επιχείρησε να καθησυχάσει τους γονείς και ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξε σχετική απειλή στις ΗΠΑ.

    Η ιδιότητα της μελαμίνης να κάνει τα τρόφιμα να φαίνονται ότι περιέχουν υψηλότερα ποσοστά πρωτεΐνης στη διάρκεια των ελέγχων την καθιστά ένα φθηνό, αλλά επικίνδυνο υποκατάστατο, που μπορεί να βλάψει τα νεφρά. Αλλά η Λίον είπε ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο με το αμερικανικό βρεφικό γάλα, το οποίο τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκε ότι δεν περιέχει συστατικά κινεζικής προέλευσης.

    Τα νέα αποτελέσματα "προφανώς προέκυψαν από τη διαδικασία της παρασκευής ή από ό,τι έρχεται σε επαφή με το γάλα μέσα στη συσκευασία. Δεν πρόκειται για νοθεία γάλακτος, ούτε για μόλυνση", είπε η ίδια. Η Λίον αρνήθηκε να κατονομάσει την παρασκευάστρια εταιρία του δείγματος, όπου εντοπίστηκε μελαμίνη.

    Οι εγκεκριμένες αμερικανικές εταιρίες που παρασκευάζουν βρεφικό γάλα είναι οι: Abbott Nutrition, Bristol-Myers, Mead Johnson Nutritionals και Nestle USA.

    Είδηση: 16011

    [13] Συνέντευξη Παπαρήγα στη ΝΕΤ

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Για όλα τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας μίλησε η γγ, του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ "Συμβαίνει Τώρα" και στην Πόπη Τσαπανίδου. Η κ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, την διεθνή οικονομική κρίση και την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για την οικονομία. Η γγ του ΚΚΕ άσκησε έντονη κριτική σε ΝΔ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

    Κα ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Είμαστε και πάλι εδώ κοντά σας, με την κυρία Αλέκα Παπαρήγα, την Γενική Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Χαρά μας και τιμή μας που σας έχουμε σήμερα εδώ, κυρία Παπαρήγα. Και θέλω να σας ρωτήσω κατευθείαν, αν θέλετε να πάμε σε πρόωρες εκλογές. Κα ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Αυτό που μας απασχολεί είναι τι θα βγάλουν οι εκλογές. Θα γίνουν εκλογές. Σε μερικούς μήνες, σε ένα χρόνο, σε δυο χρόνια. Σημασία έχει τι θα βγάλουν. Και τώρα πια νομίζω ότι πρέπει να έχει συγκεντρωθεί πάρα πολύ μεγάλη πείρα. Η οικονομική κρίση πρέπει να αφυπνίσει πολλούς και πολλές. Και αυτές οι εκλογές πρέπει να είναι πιο προχωρημένες από τις προηγούμενες. Και τα δύο κόμματα πρέπει να πάρουν ένα γερό μάθημα. Κα ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Βλέπετε να το παίρνουν το μάθημα αυτό τα δύο μεγάλα κόμματα; Βάσει των δημοσκοπήσεων πάντα, κυρία Παπαρήγα. Κα ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού θεωρεί ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα. Και αυτό πια είναι ολοφάνερο. Και όσο περισσότερο, αν θέλετε, κονταροχτυπιούνται, τόσο φαίνονται ότι οι διαφορές τους δεν είναι ουσιαστικές. Διότι αν έχεις ουσιαστικές διαφορές, εκθέτεις με ηρεμία και ψυχραιμία τις απόψεις σου, δεν χρειάζεται να δημιουργείς σκηνικά. Βεβαίως, ξέρουμε πολύ καλά ότι ανάμεσα σε αυτό που πιστεύουν οι εργαζόμενοι και σε αυτό που κάνουν στην κάλπη υπάρχει διαφορά. Εμείς ελπίζουμε την κάλπη να την δουν σαν ένα μέρος της καθημερινής τους ζωής και όχι μία μέρα που θα πάνε να ψηφίσουν και θα πουν ό,τι έκανα μέχρι τώρα το συνεχίζω. Αν δεν το δουν έτσι, έρχονται πολύ χειρότερα πράγματα μπροστά. Κα ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Τι βλέπετε να έρχεται στο μέλλον; Κα ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Και να το πω καθαρά; Το κριτήριο, και ειλικρινά δεν το λέω ούτε με εγωισμό, ούτε με οτιδήποτε, το κριτήριο του τι αλλαγές και ανακατατάξεις γίνονται με πρακτικό χαρακτήρα θα είναι η ενίσχυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, που έχει μία διαφορετική πολιτική. Κα ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Είστε ευχαριστημένη με το ποσοστό που σας δίνουν στις δημοσκοπήσεις, κυρία Παπαρήγα; Παρατηρήσαμε λίγο καιρό πριν μία άνοδο των κομμάτων της Αριστεράς. Άνοδο και του ποσοστού του δικού σας. Έχει ξανακατέβει στα κανονικά επίπεδα τώρα. Κα ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Ίσα, ίσα. Να σας εγώ δεν δίνω και πολύ μεγάλη σημασία στις δημοσκοπήσεις. Όχι ότι δεν απηχούν τάσεις, αλλά αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι πώς σκέφτονται οι εργαζόμενοι. Δηλαδή, αν εμείς συναντούσαμε μέσα στον λαό μία είτε παγερότητα, είτε άρνηση, είτε πολύ περισσότερο αντιπαράθεση, θα μας απασχολούσε πάρα πολύ. Και ακριβώς αυτό που μας απασχολεί είναι, μας λένε έχετε δίκιο, δεν έχουν όμως εμπιστοσύνη ότι αυτά μπορούν να γίνουν πραγματικότητα από ποια πλευρά; Ακόμα δεν έχουν αποφασίσει ότι πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Γιατί βεβαίως αυτά που λέμε εμείς δεν θα γίνουν αυτόματα. Κα ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Αυτά που λέτε εσείς, μπορούν να γίνουν; Κα ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Βεβαίως μπορούν να γίνουν. Όταν μπορεί να υπάρξει μία τέτοια κερδοφορία, την οποία κερδοφορία την διαδέχεται η κρίση, αυτό δεν είναι ένα περίεργο φαινόμενο; Οι δέκα εισηγμένες, οι δέκα πιο ισχυρές εισηγμένες στο χρηματιστήριο, είχαν το '77 καθαρά κέρδη 2,88 δις. Φέτος που είναι κρίση, πόσο έχουν; 2,33 δις. Και λένε έχουμε χάσει. Τι έχετε χάσει; 0,50. Καταλαβαίνετε; Όταν υπάρχει τέτοια κερδοφορία, λοιπόν, όταν το επόμενο βήμα της κερδοφορίας είναι η κρίση, δεν περικλείει αυτή η εικόνα που είναι και η πραγματικότητα, μία φοβερή αντίφαση που πρέπει να απαντήσει ο λαός; Εμείς απαντάμε. Κα ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Από την άλλη την μεριά όμως, σε εισαγωγικά θα σας το πω, δεν ήταν και αναμενόμενες κρίσεις; Είχαν προβλεφθεί οι κρίσεις αυτές. Κα ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Εμείς την είχαμε προβλέψει. Όχι γιατί είμαστε έξυπνοι, αλλά γιατί να σας πω. Ξέρουμε καλά πως λειτουργεί το καπιταλιστικό σύστημα και ξέρουμε, ότι όταν η κερδοφορία φτάσει στα άκρα, δεν υπάρχει δυνατότητα επανεπένδυσης των κεφαλαίων για ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία. Για μία σειρά λόγους που έχουν σχέση με την αναρχία στην παραγωγή την καπιταλιστική, με την δυσαναλογία ανάμεσα στους κλάδους, με το γεγονός ότι έχει υποσκαφθεί η αγοραστική ικανότητα εργαζομένων και θέλω να κάνω ένα σχόλιο, όχι τους δημοσιογράφους βέβαια, στη εκπομπή σας που παρακολούθησα το πρωί. Είπε παραδείγματος χάριν η κυρία Διαμαντοπούλου, λέει να πληρώσουν φόρους αυτοί που αγοράζουν τσάντες Γκούτζι, πως λέγονται ή ξέρω εγώ στα τζιπ που έχει το Κολωνάκι. Μα τώρα, ας μην γελιόμαστε, η κρίση δεν έγινε γιατί δεν πλήρωσαν κάποιοι δανειολήπτες τα στεγαστικά δάνεια στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό το μεγαθήριο να κλονίζεται από 1 εκατομμύριο δανειολήπτες. Ή γιατί στην Ελλάδα, δεν ξέρω πόσοι αγοράζουνε τέτοια είδη πολυτελείας. Φυσικά αυτοί που αγοράζουν, τα πληρώνουν, δεν το συζητάω, αλλά εδώ καταλαβαίνει ότι έχουνε πολλά έσοδα. Θέλω να σας πω, δεν είναι απλά τα πράγματα. Κα ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Η πρόταση ποια είναι κυρία Παπαρήγα; Λέτε εσείς ότι ο κόσμος ακόμη δεν έχει αποφασίσει να πάρει τα πράγματα στα χέρια του. Μήπως και εσείς πρέπει να αναθεωρήσετε τον τρόπο που του δίνεται την πρόταση αυτή αφού δεν τον πείθει; Δείχνει να μην τον πείθει. Κα ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Δεν είναι αυτό. Κα ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Αλλά; Κα ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Καταλαβαίνεται το τι λέμε, αν σας πω, όλο και πιο πολύ ακούω, όταν μιλάτε εσείς σας καταλαβαίνουμε. Ανεξάρτητα, από αυτό όμως που θα πω μπορεί να μην συμφωνούμε, καταλαβαίνουνε πολύ καλά τι τους λέμε. Απλώς, επειδή ακόμα, καταλαβαίνουν. Ο άλλος δρόμος που προτείνουμε εμείς, του αγώνα, έχει και αυτός τις δυσκολίες του.Κα ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Βολεύεται ο κόσμος στο πιο εύκολο λέτε δηλαδή; Κα ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Κατ' αρχήν υπάρχει μία απογοήτευση που εμποδίζει αυτό το μαχητικό πνεύμα. Μέσα στον κόσμο υπάρχει μαχητικό πνεύμα, αλλά είναι ακόμα μέσα του και διατηρεί κάποιες ελπίδες, ότι όταν υπάρχει εναλλαγή των δύο κομμάτων στην Κυβέρνηση, άντε και προστεθεί και κανένα άλλο στην Κυβέρνηση συνεργασίας, μήπως κάτι γίνει καλύτερο. Μήπως δηλαδή υπάρξει το μικρότερο κακό. Όμως σας λέω ειλικρινά, αυτή η κρίση ανέδειξε την ανάγκη ριζικών αλλαγών, που δεν θα έρθουν σε ένα βράδυ. Αλλά που πρέπει να μπούμε σε έναν τέτοιο δρόμο. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Ποιες είναι οι θέσεις μας. Εγώ σας λέω μέσα από τη κρίση αναδεικνύεται η ανάγκη κοινωνικοποίησης, συναιτεριστικοποίησης, εργατικού κοινωνικού ελέγχου, πανεθνικού σχεδιασμού και αντίθεση στις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό εμείς θα το πούμε, ως ζύμωση, ως προπαγάνδα δεν θα το αφήσουμε. Αλλά ταυτόχρονα κάναμε και συγκεκριμένες, στην Βουλή καταθέσαμε και γραπτά συγκεκριμένες προτάσεις, που ξεκινάνε από το εξής: πρέπει να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των εργαζομένων. Παραδείγματος χάριν, να πάρω το θέμα των θέσεων εργασίας που συζητήθηκε και το πρωί. Δεν θα προτείνουμε τώρα απλοϊκά πράγματα. Να γίνουν εκτεταμένα κοινωνικά έργα που μας χρειάζονται, όχι έργα για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Παραδείγματος χάριν, αντισεισμική θωράκιση, διαχείριση του νερού, αναπλάσεις περιοχών και μία σειρά άλλα τέτοια. Να γίνουν παιδικοί σταθμοί να μην χρειάζεται κανείς να πηγαίνει τον ιδιωτικό τομέα, όπου, δημιουργούν και θέσεις εργασίας και έχουν και μία κοινωνική αποστολή. Όχι θέσεις εργασίας για τις θέσεις, γιατί γίνανε οι Ολυμπιακοί Αγώνες και μετά χαίρεται. Απολύθηκαν οι άνθρωποι και τα Ολυμπιακά έργα, άλλα είναι εγκαταλελειμμένα και άλλα τα πουλάνε, δεν είναι αυτό. Δεύτερον, υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα, μιλάμε για τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Να καταργηθούν, να πέσει ο Φ.Π.Α. ή και να καταργηθεί ο φόρος προστιθέμενης αξίας στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Εδώ εμείς δεν λέμε να καταργηθεί στις τσάντες Γκούτσι ή στα αρώματα Χ, Ψ, Ω., αλλά στα είδη της πλατιάς κατανάλωσης. Πως θα ανέβει η αγοραστική ας το πω και έτσι ικανότητα των εργαζομένων; Υπάρχει ένα σοβαρό θέμα με τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία δεν φταίει η κρίση, είχαν πρόβλημα. Οξύνεται τώρα γιατί έχασαν πρόσθετα ποσά, άλλοι λένε 4 - 5 δις, από το γεγονός ότι είχανε καταθέσει τα χρήματα αυτά στις τράπεζες. Τι θα περιμένουμε τώρα; Πότε θα γίνει η ανάκαμψη και μπορεί να γίνει σε 4 χρόνια και μπορεί η ανάκαμψη να μην φθάσει στα ασφαλιστικά ταμεία. Εκεί που τα ποσά επενδύθηκαν, να μην επιστραφούν. Κα ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Κυρία Παπαρήγα, προτείνει το ΚΚΕ μία σειρά ωραίων φιλολαϊκών μέτρων και κανείς δεν διαφωνεί σε αυτά, πραγματικά να θωρακίσετε το εισόδημα των μικρομεσαίων, να σ

    Κα ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Κυρία Τσαπανίδου, τι είπα; Δεν διαμορφώνουμε την πολιτική μας με κριτήριο την κάλπη. Και αν θέλετε, αυτό το ξέρει ο λαός. Κα ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Μα η κάλπη είναι ο κόσμος. Είναι ο ψηφοφόρος. Κα ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Μα εσείς θέλουμε ένα ψηφοφόρο ο οποίος ξέρει, ο οποίος είναι συνειδητοποιημένος. Με ποια έννοια συνειδητοποιημένος, όχι στα προβλήματά του. Είναι 100% συνειδητοποιημένος. Αλλά και ποια είναι η απάντηση στα προβλήματά του. Δεν μπορεί να είναι οδηγός στην ψήφο ούτε η αγανάκτηση...Κα ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ναι, κυρία Παπαρήγα, δεν είναι όμως αυτό μία τοποθέτηση πολύ παγιωμένη; Κα ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Δηλαδή τι να του πούμε; Κα ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Εγώ δεν σας απασχολώ, που εγώ είμαι ένας άνθρωπος που δεν το έχω ψάξει τόσο πολύ, εγώ η Χ, η Ψ, η Ω. Δεν σας απασχολώ να με προσεγγίσετε, να με πάρετε κοντά σας έτσι ώστε να καταφέρετε να αλλάξετε κάτι. Να ασκήσετε δηλαδή πιο δυναμική αντιπολίτευση; Κα ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Τότε λοιπόν να ξεκινήσω. Τι αρέσει στην κυρία Τσαπανίδου, ή αν θέλετε στην ομάδα που ανήκει η κυρία Τσαπανίδου; Θα της πω αυτό. Τι αρέσει στην άλλη ομάδα; Θα πω αυτό. Τι αρέσει στην τρίτη ομάδα, θα πω αυτό. Όχι. Εμείς λέμε το εξής πράγμα. Βάζουμε μία διαχωριστική γραμμή. Και αυτή όλο και ..πρέπει να πάει. Από την μία μεριά είναι τα συμφέροντα των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων, και από την άλλη τα συμφέροντα των εργατοϋπαλλήλων, των μισθωτών, των μικροεπαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων, των μικροπαραγωγών αγροτών. Τα βλέπουμε ως κοινωνική διαστρωμάτωση και ταξική διάρθρωση. Δεν θα ξεκινήσω να πω πώς θα κερδίσω την απογοητευμένη κυρία Τσαπανίδου. Διότι αυτό δεν είναι πολιτική, αυτό είναι δημαγωγία, αυτό είναι εγκλωβισμός. Και επίσης, να σας πω κάτι. Όταν εμείς προβλέπαμε...Κα ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Δεν σας μειώνει την δυνατότητα να παρέμβετε ουσιαστικά, κυρία Παπαρήγα. Κα ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Εμείς θα παρέμβουμε σε αυτό που συμφέρει το λαό ή σε αυτό που ο λαός νομίζει ότι τον συμφέρει; Κα ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Να σας πω τι λέει η κακή γλώσσα για το ΚΚΕ; Ότι περιορίζετε την αντιπολίτευσή σας και την στήριξη που παρέχετε στον εργαζόμενο που έχει ανάγκη, ακόμα και σε αυτόν που σας πιστεύει, που σας ακολουθεί πιστά στο ποσοστό αυτό που σας ψηφίζει, περιορίζοντας τις δραστηριότητές σας σε μία επίσκεψη, για παράδειγμα στο χώρο εργασίας του, ή σε μία διαδήλωση έξω από εκεί. Κα ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Αλήθεια; Ποιος το λέει αυτό; Κα ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Λέω τις κακές γλώσσες τι μπορούν να πουν. Κα ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Αυτές είναι οι κακές γλώσσες όντως. Κα ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Και αναρωτιούνται μάλιστα γιατί δεν απλώνετε μία γέφυρα συνεργασίας με τα κόμματα της Αριστεράς έτσι ώστε να μπορέσετε να γίνετε αποτελεσματικοί στην αντιπολίτευση που θα ασκήσετε. Κα ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Λοιπόν, εμείς, να το ξεκαθαρίσω....Κα ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Γιατί έρχονται και κάλπες που όπως είπατε δεν ξέρετε τι θα βγάλουν. Κα ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Οι άνθρωποι αυτοί που το λένε αυτό, όταν θα κάνουμε συνεργασία με αυτά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ύστερα από ένα, δύο χρόνια θα μας φτύνουν, με συγχωρείτε για την έκφραση, θα μας λένε φταίτε και εσείς για αυτό. Πώς θα πάρουμε το βάρος μίας λαθεμένης πράξης; Δηλαδή πάμε ΠΑ.ΣΟ.Κ., Συνασπισμός, ΚΚΕ και κάνουμε μία Κυβέρνηση. Και εμείς λέμε ότι ακούστε να δείτε, πρέπει να αναδειχθούν σε λαϊκή περιουσία οι κρίσιμοι και στρατηγικοί τομείς της οικονομίας γιατί αλλιώς δεν υπάρχει παρέμβαση. Τι θα πουν αυτοί; Όχι θα πουν. Πρέπει να ακολουθεί μία διαφορετική πολιτική στον αγροτικό τομέα. Όχι η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ένωσης. Πρέπει να πάρουν αυξήσεις 1.400 ευρώ, τον κατώτατο μισθό. Πρέπει, ας το πούμε, να παρθούν μέτρα, να μην υπάρχει ιδιωτική παιδεία. Και μιλάμε τώρα για τα μεγαθήρια. Να φύγουν όλοι οι επιχειρηματίες από τον τομέα της υγείας. Εδώ υπάρχει νοσοκομείο που τα κέρδη που έχει τα δίνει στην Marfin. Πώς θα τα δεχθούμε εμείς αυτά; Κα ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Έχετε βάλει μία σειρά από στόχους, στόχους θα τους πω εγώ, τους οποίους θέλετε να φτάσετε, θέλετε να πραγματοποιήσετε, να πραγματώσετε, και δεν συνεργάζεστε με κανένα άλλο κόμμα, απορρίπτετε προτάσεις Αλαβάνου, ΣΥΡΙΖΑ και λοιπά, γιατί δεν μπορούν να γίνουν όλα. Να σας ρωτήσω, κυρία Παπαρήγα....Κα ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Ένα λεπτό. Γιατί έχουν διαφορετική κατεύθυνση. Κα ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Να σας ρωτήσω όμως κάτι; Από το να μην γίνει τίποτα, θα μπορούσατε να κάνετε κάτι, να προσεγγίσετε; Κα ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Αυτός που μπορεί να κάνει κάτι είναι ο οργανωμένος λαός. Δεν μπορεί να είναι το 10% οργανωμένος λαός, δεν μπορεί να απεργεί το 15% και να θέλουν να λυθούν τα προβλήματα. Να σας πω κάτι. Δεν πειράζει, ας μην είμαστε μέσα στην Κυβέρνηση. Εμείς δεν θέλουμε κάποιες υπουργικές καρέκλες για να κάνουμε ζημιά στο λαό, όπως έκανε το γαλλικό κόμμα, το ιταλικό κόμμα και μία σειρά άλλα κόμματα της Αριστεράς, τα οποία δοκιμάστηκαν. Και κόμματα μιλάμε, όχι ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ τώρα και ΣΥΡΙΖΑ, κόμματα με μεγάλο παρελθόν, κόμματα με ηρωικές παραδόσεις, με περγαμηνές και έφτασαν στο σημείο που έφτασαν. Θα σας πω κάτι. Εμείς θα περιμένουμε. Κα ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Τι; Κα ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Τι θα περιμένουμε; Όταν λέω θα περιμένουμε, θα δούμε, δεν πρόκειται να βάλουμε το χέρι μας σε κανένα μέτρο εναντίον του λαού. Και ο λαός όταν θα είναι έτοιμος, ο λαός θα αποφασίσει, δεν θα του το επιβάλλουμε εμείς. Κα ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Θα είναι έτοιμος κάποια στιγμή; Κα ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Βεβαίως. Βεβαίως. Κα ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Να κάνει τι; Να ανεβάσει τα ποσοστά; Να δώσει περισσότερες έδρες στο ΚΚΕ; Να το κάνει Κυβέρνηση; Τι; Κα ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Ένα λεπτό. Αποδυναμώνοντας τα κόμματα αυτά, έχοντας ένα κίνημα, κίνημα πραγματικό και όχι προσκύνημα στον δικομματισμό και στον συμβιβασμό, υπάρχουν ριζοσπαστικές δυνάμεις μέσα στο κίνημα, ευτυχώς. Όταν λοιπόν θα υπάρξει ένα τέτοιο πλειοψηφικό ρεύμα, θα είμαστε και εμείς και θα αναλάβουμε και ευθύνες. Κα ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ναι, αυτό όμως μου θυμίζει την πρόταση του κυρίου Αλαβάνου για Κυβέρνηση ριζοσπαστικής Αριστεράς. Κα ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Ναι αλλά σε ποια κατεύθυνση; Κα ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Δεν μπορούσατε να την συζητήσετε έστω, για να δείτε ποια κοινά σημεία μπορεί να βρείτε; Κα ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Τι να συζητήσουμε με ένα κόμμα το οποίο έχει βάλει και την ψήφο του και στην Συνθήκη του Μάαστριχ; Και που η πολιτική του, να σας πω κάτι, είναι πολιτική των εντυπώσεων. Έχουμε εμπειρία. Στην δεκαετία του '70 υπήρχε ένα ΠΑ.ΣΟ.Κ. το οποίο είχε διαμορφωμένα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, αντιμονοπωλιακά, και πολύ πιο προωθημένα από αυτά που λέει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα έχει κάποια σοσιαλδημοκρατικά συνθήματα τα οποία έχουν ξεπεραστεί. Και το οποίο κόμμα το εκλιπαρούσαμε να κάνουμε συνεργασία και δεν την δέχθηκε.Να σας πω κάτι, κυρία Τσαπανίδου; Αν και δεν μου αρέσει να πηγαίνω συνέχεια στο παρελθόν, αλλά θα σας πω ένα παράδειγμα. Δικτατορία. Και προτείνει τοτε το ΚΚΕ συνεργασία με την Νέα Δημοκρατία, δεν υπήρχε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως ΠΑ.ΣΟ.Κ., ήταν το ΠΑΚ, εν πάση περιπτώσει, ο Ανδρέας Παπανδρέου. Και δεν την δέχθηκαν, που ήταν η δικτατορία. Τι σας λέει λοιπόν; Κα ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Θα μου επιτρέψετε. Μήπως να κοιτάμε μπροστά, κυρία Παπαρήγα; Διδασκόμεθα από τα πίσω, από τα παρελθόντα, για να κοιτάξουμε τα μπροστά. Κα ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Μα να σας πω κάτι. Όταν κάποιος αρνείται την συνεργασία με το ΚΚΕ, ακόμα και όταν έχουν κοινές προσωρινά θέσεις, δεν το θέλει το ΚΚΕ γιατί ξέρει ότι το ΚΚΕ θα τον ελέγξει. Και αυτά που κάνει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, που ζητά, καταρχήν αν κάνει συνεργασία με εμάς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μείνει ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνει 100 κομμάτια. Αλλά να ξεκαθαρίσω το εξής. Δεν απασχολεί. Το πρακτικό είναι ο λαός. Κα ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Το πρακτικό, λοιπόν, ο λαός, αλλά λένε οι δημοσκοπήσεις ότι μπορεί να μην χαρίσει αυτοδυναμία σε κάποιο κόμμα στις επόμενες εκλογές. Άρα, λοιπόν, να εκλεγείτε....Κα ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Να γίνουν ξανά εκλογές. Κα ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Και αν δεν γίνει; Τι θα αλλάξει στο δεύτερο; Τι θα συμβεί δηλαδή εκεί; Τι βλέπετε σε αυτό το ενδεχόμενο; Κα ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Να σας πω κάτι; Ο λαός κάθε φορά, αφού με την ψήφο του δίνει κυβερνητική λύση, ο λαός να σκεφτεί ποια λύσει πρέπει να δώσει. Κα ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Κυρία Παπαρήγα, να δούμε ένα σενάριο που ακουμπά στην πραγματικότητα; Κα ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Γιατί να μην υπάρξει ένα σενάριο, εγώ σας λέω ότι δεν είναι άμεσα, άμεσα ας έχεις μία αδύναμη Κυβέρνηση, συντηρητική, καλύτερα έτσι, παρά μία Κυβέρνηση ισχυρή συντηρητική. Να ξεκαθαρίσουμε όμως το εξής πράγμα. Εφ' όσον ο λαός καθορίζει το αποτέλεσμα των εκλογών, γιατί να μην κάνει ένα καινούριο και πρωτόγνωρο σενάριο που δεν μπορεί να το φανταστεί κανείς; Κα ΤΣΑΠΑΝ

    Κα ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Όποιος είναι στην Γενική Γραμματεία καθορίζει και μία πολιτική.

    Κα ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Κάνετε λάθος. Καθόλου.

    Κα ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Την εισπράττει ο ψηφοφόρος έτσι έστω.

    Κα ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Κακώς. Είμαστε ένα συλλογικό κόμμα, υπάρχει απόφαση Συνεδρίου. Και όχι μόνο ο Γραμματέας, ούτε το μέλος του κόμματος δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, πολύ περισσότερο. Γιατί το μέλος του κόμματος μπορεί και....

    Κα ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Η δική σας η διάθεση, κυρία Παπαρήγα, θα σας ρωτήσω.

    Κα ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Τα έχω πει 10.000 φορές. Είναι παρωνυχίδα και άνευ σημασίας αυτό το θέμα. Εγώ σας λέω το εξής πράγμα. Θα βγει μία νέα Κεντρική Επιτροπή πιο δυνατή....

    Κα ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Έχετε πει ότι θα υπηρετήσετε το κόμμα από όποια θέση και να βρίσκεστε.

    Κα ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Αυτό εννοείται. Γιατί να το λέω κάθε φορά;

    Κα ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Η δική σας η διάθεση ποια είναι;

    Κα ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Εγώ αυτά θα τα πω εκεί που πρέπει.

    Κα ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, κυρία Παπαρήγα, που ήσαστε εδώ.

    Είδηση: 16010


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 26 November 2008 - 17:53:08 UTC