Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-11-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Φανάρι ο Εφραίμ
  • [02] Εκατόμβη νεκρών
  • [03] Πέθανε ο γηραιότερος άνθρωπος του κόσμου
  • [04] Υγεία, ιδιωτικοποιήσεις και λαθρομετανάστευση

    [01] Στο Φανάρι ο Εφραίμ

    Ενώπιων του Οικουμενικού Πατριάρχη σήμερα, Παρασκευή ο ηγούμενος Εφραίμ, ο οποίος έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τις δραστηριότητες της Μονής Βατοπαιδίου. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ο κ. Βαρθολομαίος ενδέχεται να του ζητήσει να υποβάλει την παραίτησή του. Εν τω μεταξύ, αποκαλυπτική ήταν την Πέμπτη η κατάθεση του ταμία της Μονής Βατοπαιδίου στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

    Ο μοναχός Ευδόκιμος είπε ότι το Δημόσιο ζημιώθηκε τουλάχιστον κατά 15 εκατ. ευρώ, παραδέχθηκε τη συμμετοχή της Μονής στην κυπριακή off shore εταιρεία «Ρασαντέλ» και αποκάλυψε ότι υπήρχε επένδυση 30 εκατ. ευρώ και σε δεύτερη κυπριακή εταιρεία με την ονομασία «Ματέους». Είπε, επίσης, ότι οι Εφραίμ και Αρσένιος είχαν επαφές με τους αρμόδιους υπουργούς για τις ανταλλαγές των ακινήτων.

    Ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος έχουν λάβει κλήση και από τον Εισαγγελέα για να απολογηθούν στις 5 Δεκεμβρίου σχετικά με την άρνησή τους να καταθέσουν στην Εξεταστική. Την ίδια ώρα "ύποπτες κινήσεις" μεγάλων ποσών εμφανίζονται σύμφωνα με πληροφορίες, στους τραπεζικούς λογαριασμούς της Μονής Βατοπαιδίου που εστάλησαν από την Εισαγγελία Εφετών στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

    Από τη Δευτέρα αρχίζει η κατάθεση πολιτικών στην εξεταστική. Έχουν κληθεί να καταθέσουν οι κύριοι Δρυς, Φωτιάδης, Μπέζας, Κοντός, Μπασιάκος, Κιλτίδης, Τσιτουρίδης, Μαγγίνας, Βουλγαράκης, Ρουσοπουλος και Δούκας.

    Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και στο ΠΑΣΟΚ και στη Ν.Δ., δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο βουλευτής της ΝΔ Αργύρης Ντινόπουλος, εξηγώντας ότι μπορεί το ΠΑΣΟΚ να έδωσε τη Βιστωνίδα στη Μονή, αλλά η Νέα Δημοκρατία ευθύνεται για τις ανταλλαγές.

    Είδηση: 16077

    [02] Εκατόμβη νεκρών

    Σε εξέλιξη βρίσκεται ευρεία επιχείρηση του ινδικού στρατού, με ειδικές δυνάμεις και καταδρομείς, για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τους ένοπλους ισλαμιστές στο Εβραϊκό Κέντρο της Βομβάης και στο ξενοδοχείο "Ομπερόι", το οποίο εκκενώνουν σταδιακά. Σύμφωνα με την Αστυνομία, έως τώρα έχουν απομακρυνθεί 93 άνθρωποι από τους 200 που βρίσκονταν μέσα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ομίλου. Στο ξενοδοχείο "Ταζ Μαχάλ", τουλάχιστον ένας εξτρεμιστής μάχεται εναντίον των κομάντος του στρατού και είναι πιθανό να κρατά ακόμα έναν ή δύο ομήρους. Από το βράδυ της Τετάρτης, όταν ξέσπασαν οι συντονισμένες τρομοκρατικές επιθέσεις σε πολλά σημεία της ινδικής μεγαλούπολης, έχουν καταμετρηθεί τουλάχιστον 130 νεκροί -μεταξύ αυτών ο 72χρονος, κυπριακής καταγωγής Βρετανός υπήκοος Ανδρέας Λιβέρας- και 320 τραυματίες. Εν τω μεταξύ, οι δύο Έλληνες πολίτες οι οποίοι ήταν εγκλωβισμένοι στο "Ομπερόι", είναι πλέον ελεύθεροι, υγιείς και ασφαλείς, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ Γ. Κουμουτσάκου, ο οποίος προσθέτει ότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την επιστροφή τους. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Ινδός πρωθυπουργός Μανμόχαν Σινγκ απέδωσε την τρομοκρατική επιχείρηση σε οργάνωση που εδρεύει έξω από τη χώρα, αφήνοντας υπαινιγμούς για το γειτονικό Πακιστάν. Ελληνικό αεροσκάφος C-130 είναι έτοιμο να αναχωρήσει για την Ινδία, αν υπάρξει σχετικό αίτημα, προκειμένου να μεταφέρει τραυματίες.

    Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις

    Άνδρες των ειδικών δυνάμεων του ινδικού στρατού έχουν εισβάλει στο ξενοδοχείο "Ομπερόι", το οποίο κι έχουν αρχίσει να εκκενώνουν. Όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Μπερνάρν Κουσνέρ, το πλήρωμα της Air France που ήταν αποκλεισμένο στο ξενοδοχείο και άλλοι είκοσι Γάλλοι απελευθερώθηκαν και βρίσκονται "σώοι και αβλαβείς" κοντά στις γαλλικές προξενικές αρχές. Επίσης, σύμφωνα με το ιταλικό ΥΠΕΞ, πέντε Ιταλοί, ανάμεσά τους και ένα βρέφος, από τους επτά που ήταν αποκλεισμένοι στο "Ομπερόι" απελευθερώθηκαν σήμερα το πρωί. Δύο Ιταλοί παραμένουν κλεισμένοι σε αποθήκη του ξενοδοχείου, όπου είχαν καταφύγει μόλις άρχισαν οι επιθέσεις, μετέδωσε το πρακτορείο Ansa. Από το ξενοδοχείο απομακρύνθηκαν κι επτά μέλη του πληρώματος της αεροπορικής εταιρίας South African Airways (SAA).

    Την ίδια ώρα, τουλάχιστον ένας εξτρεμιστής μάχεται εναντίον των ινδικών ειδικών δυνάμεων στο ξενοδοχείο "Ταζ Μαχάλ". "Είχαμε επαφή με έναν τρομοκράτη. Κινείται ανάμεσα σε δύο ορόφους. Ακούσαμε τις φωνές μιας γυναίκας και ενός άντρα που είναι πιθανόν να κρατούνται όμηροι" δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού.

    Από το Εβραϊκό Κέντρο της πόλης, στην οροφή του οποίου έχουν αναπτυχθεί καταδρομείς του ινδικού στρατού, καθώς ισλαμιστές κρατούν άγνωστο αριθμό ομήρων - μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 10 Ισραηλινούς πολίτες κι έναν ραβίνο, ακούγονται εκρήξεις και ανταλλαγή πυρών

    Δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εντός του κτιρίου, κατά τα φαινόμενα για να εξασφαλίσουν κάλυψη στους καταδρομείς των ειδικών δυνάμεων που με σκοινιά κατέβηκαν από ελικόπτερο, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.

    Μετά τη δήλωση που έκανε ο Ινδός πρωθυπουργός, ότι η οργάνωση που ευθύνεται για τις επιθέσεις στη Βομβάη προέρχεται από το εξωτερικό, το Πακιστάν από την πλευρά του, ζήτησε χθες από την Ινδία να μην κατηγορεί κανέναν χωρίς αποδείξεις.

    Έντονα επικριτικός ο ινδικός Τύπος

    Έντονες επικρίσεις κατά της ινδικής κυβέρνησης και των μυστικών υπηρεσιών, επειδή δεν κατόρθωσαν να αποτρέψουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις των ισλαμιστών εξτρεμιστών, διατυπώνουν σήμερα όλες οι εφημερίδες στο Νέο Δελχί.

    "Η παγκόσμια τρομοκρατία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς την αναδιάρθρωση της εθνικής μας ασφάλειας" γράφουν οι "Hindustan Times" σε κύριο άρθρο τους με τίτλο "στις φλόγες και στις συγκρούσεις". "Είναι ώρα να παραδεχτούμε ότι έχουμε χάσει τις ειδικές δυνάμεις μας στις μεθοριακές συγκρούσεις" σημειώνει η εφημερίδα.

    "Η τρομοκρατία συνεχίζεται" γράφουν στην πρώτη τους σελίδα οι Τάιμς της Ινδίας και προσθέτουν: "Είναι πόλεμος". Η εφημερίδα επικρίνει το υπουργείο Εσωτερικών γιατί προκάλεσε "μια νέα ντροπή για την κυβέρνηση" και διερωτάται για τις δυνατότητες της χώρας να "καταπολεμήσει την τρομοκρατία".

    Η "Indian Express" τέλος διερωτάται "ποιοί είναι οι μηχανισμού που κατευθύνουν τις μυστικές υπηρεσίες ,που άφησαν να εκδηλωθεί ένα τρομοκρατικό σχέδιο τόσο καλά οργανωμένο".

    Πηγές: Reuters, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕΣχετικά άρθρα: Σοκ και αποτροπιασμόςΝεκρός Κύπριος στο μακελειό της Βομβάης - 2 Έλληνες εγκλωβισμένοι

    BBC: Indian forces storm Jewish centre

    Είδηση: 16070

    [03] Πέθανε ο γηραιότερος άνθρωπος του κόσμου

    Πέθανε την Τετάρτη στο σπίτι της στην Ιντιάνα των ΗΠΑ ο γηραιότερος άνθρωπος του κόσμου, μια Αμερικανίδα 115 ετών. Η Έντνα Πάρκερ άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 115 ετών και 220 ημερών στο σπίτι της, στο Σέλμπιβιλ της Ιντιάνα. Είχε γεννηθεί στις 20 Απριλίου 1893. Το ρεκόρ του γηραιότερου ανθρώπου κατέχει πλέον η Μαρία ντε Ζεζούς από την Πορτογαλία που είναι λίγους μήνες μικρότερη από την Πάρκερ, αφού γεννήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 1893.

    Είδηση: 16075

    [04] Υγεία, ιδιωτικοποιήσεις και λαθρομετανάστευση

    Σε επίκαιρες ερωτήσεις του Γ. Παπανδρέου για το ΕΣΥ, του Φώτη Κουβέλη για τις ιδιωτικοποιήσεις και του Γ. Καρατζαφέρη για την παράνομη μετανάστευση απαντά αυτή την ώρα στη Βουλή ο Πρωθυπουργός. "Συνεχίζουμε και θέλουμε τη συμπαράσταση όλων, διότι η Υγεία για όλους χρειάζεται συνεργασία και γόνιμες προτάσεις" τόνισε ο Κώστας Καραμανλής. Αναφορικά με τη λαθρομετανάστευση, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα, με ευαισθησία απέναντι στους οικονομικούς μετανάστες και καμία ανοχή προς τα κυκλώματα δουλεμπόρων, επιχειρεί να δώσει λύση στο τεράστιο αυτό πρόβλημα.

    Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για επιλεκτική μνήμη, αφού -όπως είπε- λησμονεί τα χρέη των νοσοκομείων, τις δηλώσεις περί "πιράνχας της υγείας" και τις άδειες που δόθηκαν για ιδιωτικά θεραπευτήρια πριν το 2004.

    Όπως είπε, σήμερα έχει γίνει σημαντική στροφή, έχουν προσληφθεί 15.000 άτομα μόνιμο προσωπικό και 3.000 με 8μηνες συμβάσεις για τα νοσοκομεία, οι δαπάνες για δημόσια και ιδιωτική περίθαλψη είναι "62 προς 38", οι κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας έφθασαν τις 520 από 365, ενώ καταργήθηκε το σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων χωρίς διαγωνισμούς, που ενόχλησε πολλούς.

    "Το ΕΣΥ θα έπρεπε να συμβολίζει το δικαίωμα για στοιχειώδη αξιοπρέπεια, την πρόσβαση όλων στην υγεία και την ισότητα" υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ενώ αντίθετα σήμερα συμβολίζει την αναλγησία, το ρουσφέτι, την απαξίωση και τη διαφθορά - και οι δηλώσει του Πρωθυπουργού συμβολίζουν την υποκρισία της κυβέρνησης. Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τον Πρωθυπουργό να πάει μαζί του σ' ένα νοσοκομείο για να δει τα χάλια των τελευταίων πέντε ετών. Υποστήριξε ότι καταργήθηκαν σε όλη την Ελλάδα οι προνομιακές δομές και κατασπαταλήθηκαν τεράστιοι πόροι.

    Από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε ο Κώστας Καραμανλής, έχει υιοθετηθεί ένα σύμφωνο για ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική και σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των περιοχών καταγωγής των μεταναστών και σε ό,τι αφορά τη συνοριακή φύλαξη, με κοινές επιχειρήσεις ελέγχων των συνόρων της ΕΕ.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ υποστήριξε ότι οι λαθρομετανάστες αυξάνουν την εγκληματικότητα, κοστίζουν στη χώρα, και φέρνουν σε απελπισία τους Έλληνες πολίτες περιοχών όπως ο Άγιος Παντελεήμονας και άλλες.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 16080


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 28 November 2008 - 10:21:42 UTC