Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-11-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σώοι οι Έλληνες-Καταδικάζει η Ελλάδα
  • [02] Κόντρα για τις ιδιωτικοποιήσεις
  • [03] Παραιτείται ο ηγούμενος Εφραίμ
  • [04] Κινητοποίηση στη Σάμο
  • [05] Εν ομηρεία η Ταϊλάνδη
  • [06] Εορταστικό ωράριο των καταστημάτων
  • [07] Διαλέξεις στο πλαίσιο του Έτους Αστρονομίας 2009
  • [08] Στη Δικαιοσύνη επίορκοι λιμενικοί και δουλέμποροι
  • [09] Μειώθηκαν τα δάνεια των νοικοκυριών
  • [10] Αρχίζει η πληρωμή επιδομάτων ανεργίας και δώρου Χριστουγέννων
  • [11] Σύντομα οι ανακοινώσεις για το ελάχιστο κόστος χρήσης
  • [12] Μέτρα για τη τόνωση της οικονομίας ζητά η ΓΣΕΕ-Υψηλό το επίπεδο φτώχειας
  • [13] Aυλαία στην ΚΕΔΚΕ
  • [14] Στήριξη από τους πολιτικούς αρχηγούς
  • [15] Έρευνες για τα συντρίμμια του Airbus

    [01] Σώοι οι Έλληνες-Καταδικάζει η Ελλάδα

    Σώοι οι δύο Έλληνες πολίτες, που βρέθηκαν στο επίκεντρο του μακελειού της Βομβάης. Απεγκλωβίστηκαν από το ξενοδοχείο Ομπερόϊ, και όπως είπε o εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών ήδη γίνονται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την επιστροφή τους στην πατρίδα. Στο μεταξύ σε κατάσταση άμεσης ετοιμότητας βρίσκεται c 130 προκειμένου να μπορεί να απογειωθεί ανά πάσα στιγμή σε περίπτωση που υπάρξει αίτημα για μεταφορά τραυματιών. Τον αποτροπιασμό τους για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ινδία εξέφρασαν η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση.

    "Θέλω πρώτα να καταδικάσω, και από αυτό το βήμα, απερίφραστα και με τον πιο έντονο τρόπο, τις στυγνές, τις εγκληματικές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ινδία. Προκαλούν σε όλους μας αισθήματα αποτροπιασμού, αγανάκτησης και θυμού. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει άνανδρες επιθέσεις σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών. Τίποτα δεν είναι πιο πάνω από το αγαθό της ανθρώπινης ζωής. Εκφράζουμε τα πιο θερμά συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην Κυβέρνηση και το λαό της Ινδίας. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην παροχή βοήθειας. Από τις πρώτες ώρες, δηλώσαμε στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων της Ε.Ε. την ετοιμότητά μας να αποστείλουμε στρατιωτικό αεροσκάφος για να μεταφέρει, εάν χρειαστεί, τραυματίες στη χώρα μας.", τόνισε ο Κώστας καραμανλής από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της ώρας του Πρωθυπουργού.

    "Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου, τη λύπη μου και την συμπαράστασή μας, στα θύματα των οικογενειών στην Ινδία. Ήδη, έχω αποστείλει δική μου, προσωπική επιστολή στην κυβέρνηση και στην Σόνια Γκάντι, και εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, και εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Κάθε προσπάθεια για ανθρωπιστική συμπαράσταση εκ μέρους της Ελλάδας, εμείς θα τη στηρίξουμε" τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επίσης στη Βουλή.

    "Αισθανόμαστε ότι δεν φτάνει να εκφράσουμε τη δικαιολογημένη οδύνη μας για τα αθώα θύματα αυτών των βομβιστικών - στρατιωτικές μάλλον είναι- ενεργειών στο έδαφος της Βομβάης. Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι διότι η περιοχή αυτή περικλείει και πολλούς ανταγωνισμούς. Είναι περιοχή και με μεγάλο πλούτο και ταυτόχρονα με μεγάλα προβλήματα. Με ιστορία θρησκευτικών και εθνικιστικών συγκρούσεων και αυτονομιστικών κινημάτων. Αυτή τη στιγμή βεβαίως δεν είμαστε σε θέση να πούμε ποιο είναι το κύριο κίνητρο. Συνήθως όμως αυτοί που επωφελούνται είναι αυτοί που θέλουν να κερδίσουν αγορές ή που θέλουν να επιδράσουν πάσει θυσία και με οποιοδήποτε τρόπο σε μελλοντικά πολιτικά τους σχέδια" σχολίασε η γγ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    "Ο εξτρεμισμός και η μισαλλοδοξία είναι ασύμβατες έννοιες με την Δημοκρατία.Δεν πρέπει απλά να καταδικάζουμε, αυτά τα τυφλά χτυπήματα και να κλείνουμε τα μάτια, αλλά να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, ώστε η γάγγραινα αυτή, να παταχθεί και να διαγραφεί. από τον πλανήτη" τόνισε ο και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ κ. Κυριάκος Βελόπουλος.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ.Αντώναρος αναφερόμενος σε όσα συνέβησαν στη Βομβάη δήλωσε πως τίποτα απολύτως δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοιες άνανδρες επιθέσεις σε βάρος ανυπεράσπιστων, ανυποψίαστων πολιτών, τονίζοντας πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα με οποιοδήποτε πρόσχημα να αφαιρεί ανθρώπινες ζωές.

    "Η ζωή και ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι αναφαίρετο δικαίωμα", επεσήμανε και εξέφρασε τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή έχει δηλώσει την πρόθεση να παράσχει βοήθεια εφόσον ζητηθεί.Συγκίνηση προκαλεί ο χαμός του Κύπριου επιχειρηματία, που βρήκε το θάνατο από τα πυρά τον εξτρεμιστών.

    Ο 72 ετών, κάτοχος βρετανικού διαβατηρίου Ανδρέας Λιβέρας , όπως ανέφερε ο αδελφός του είχε μεταβεί στην Ινδία για την έκθεση πλοίων.

    Διέμενε στο ξενοδοχείο Ταζ Μαχάλ και ενώ βρισκόταν στο εστιατόριο του ξενοδοχείου οι τρομοκράτες τον συνέλαβαν όμηρο με άλλα άτομα και τους συγκέντρωσαν σε ένα δωμάτιο.

    Σύμφωνα με τον αδελφό του λίγο πριν οι τρομοκράτες τον σκοτώσουν είχε τηλεφωνήσει στο γιό του και τον είχε διαβεβαιώσει ότι δεν διέτρεχε κίνδυνο.

    Στη συνέχεια όμως οι τρομοκράτες τού ζήτησαν να δείξει το διαβατήριό του, και επειδή είχε μαζί του αγγλικό διαβατήριο, εκτελέστηκε εν ψυχρώ μαζί με άλλα πέντε άτομα.

    Είδηση: 16092

    [02] Κόντρα για τις ιδιωτικοποιήσεις

    Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς, καθώς χάρη σ' αυτές αντιμετωπίσαμε με ηπιότερο τρόπο την οικονομική κρίση, ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Φώτη Κουβέλη για τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών και της Ολυμπιακής. Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε επιτυχία το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών τόσο για την Ολυμπιακή όσο και για τα δύο μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας. Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης χαρακτήρισε λάθος τόσο τη συμφωνία για τα λιμάνια, όσο και την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής.

    Επικαλούμενος στίχο του Μ. Κατσαρού, ο κ. Κουβέλης διατύπωσε το φόβο, εάν η κυβέρνηση συνεχίσει με αυτή την ένταση τις ιδιωτικοποιήσεις, "το μέλλον μας θα έχει πολλή ξηρασία" και υποστήριξε ότι "η Ολυμπιακή και οι λιμένες Πειραιώς και Θεσσαλονίκης είναι στρατηγικής σημασίας και ότι δεν μπορεί να παραδίδονται οι πύλες του αέρα και της θάλασσας σε ιδιώτες".

    Παράλληλα επέκρινε την κυβέρνηση ότι παραχωρεί δημόσια υπηρεσία χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη αποτελεσματικών όρων εποπτείας του ιδιώτη, ενώ επιτρέπει τη διαμόρφωση συνθηκών μονοπωλιακής συμπεριφοράς, όταν μάλιστα, σε άλλα ευρωπαϊκά λιμάνια υπάρχουν πλέον των δύο πάροχοι.

    Για την Ολυμπιακή, ειδικότερα τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην εύκολη λύση της ιδιωτικοποίησης, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι η Ελλάδα είναι τουριστικός προορισμός, ότι οι απόδημοι προτιμούν την ΟΑ, και ότι η εταιρεία έχει τους πιο πιστούς επιβάτες και είναι από τις ασφαλέστερες διεθνώς. Απαντώντας ο κ. Καραμανλής εμφανίστηκε αποφασισμένος να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, με εντατικότερους ρυθμούς και τόνισε ότι εγκατάλειψη των μεταρρυθμίσεων -και μάλιστα στη φάση αυτή- θα συνιστούσε τεράστιο στρατηγικό λάθος σε βάρος του τόπου.

    "Το λάθος αυτό δεν πρόκειται να το κάνουμε", διαβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός.

    Ειδικότερα για τον λιμένα Πειραιώς, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη σύμβαση που υπογράφηκε κατά την επίσκεψη του προέδρου της Κίνας στη χώρα μας, καθοριστικής σπουδαιότητας και πρόσθεσε ότι ενισχύει την πολιτική θέση της Ελλάδας και την οικονομία μας σε τομείς, που πλήττονται ιδιαίτερα κατά την κρίσιμη αυτή συγκυρία.

    "Είναι σταθμός στη μετεξέλιξη της Ελλάδας σε γέφυρα Ανατολής και Δύσης", είπε και εκτίμησε ότι από όλα αυτά, η Ελλάδα μόνο οφέλη μπορεί να έχει.

    Για την Ολυμπιακή, ο κ. Καραμανλής επικαλέστηκε τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο, που "αναδεικνύει το σχέδιό μας ως πρότυπο και για άλλες ευρωπαϊκές εταιρίες" και υπογράμμισε ότι από την προωθούμενη λύση "οι φορολογούμενοι θα έχουν ένα συνολικό όφελος, που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ το χρόνο", χρήματα που όπως είπε μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τις ανάγκες της Υγείας, της Παιδείας αλλά να επενδυθούν σε γενικότερες κοινωνικές πολιτικές.

    Είδηση: 16085

    [03] Παραιτείται ο ηγούμενος Εφραίμ

    Αποδέχθηκε ο ηγούμενος Εφραίμ τη σύσταση που του έγινε σήμερα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο να αποσυρθεί από την ηγουμενία της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης. Ο κ. Εφραίμ έφυγε από τη σημερινή προγραμματισμένη ακρόαση στο Φανάρι με τη δέσμευση να θέσει στην αδελφότητα της Μονής το θέμα της αποχώρησής από τα διοικητικά και διαχειριστικά καθήκοντα του ώστε να βρεθεί αντικαταστάτης, προτού επιδώσει και επισήμως στο Πατριαρχείο την παραίτηση του, κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι την προσεχή Τρίτη 2 Δεκεμβρίου. Στο σχετικό ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου του Φαναρίου τονίζεται ότι "το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα συνεχίσει το ενδιαφέρον του δια την όλη υπόθεση εντός των πλαισίων των εκ των ιερών κανόνων και του καταστατικού χάρτου του Αγίου Όρους, αρμοδιοτήτων αυτού". Παράλληλα, στην ανακοίνωση επισημαίνεται η εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη η οποία έχει επιληφθεί του θέματος της Μονής Βατοπεδίου. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

    Πολιτική αντιπαράθεση

    O κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Αντώναρος άφησε εκ νέου αιχμές κατά της αντιπολίτευσης λέγοντας πως "κάποιοι προσπαθούν να επιμηκύνουν τον κατάλογο των μαρτύρων με πρόσωπα "περίεργης προέλευσης", προκειμένουν "να κερδίσουν χρόνο, να δημιουργήσουν εντυπώσεις και ενδεχομένως να ευτελίσουν την λειτουργία της Επιτροπής.

    Επίσης σημείωσε πως περιμένει ακόμη απαντήσεις στα ερωτήματα που έχει υποβάλλει στον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπακωνσταντίνου. "Όσο κι αν αποφεύγει ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν θα μπορέσει να αποστρέψει το ενδιαφέρον και την προσοχή από κάτι πάρα πολύ απλό. Ότι έχει πέσει σε αντιφάσεις οι οποίες εξακολουθούν να υπάρχουν στο τραπέζι. Λέγοντας ότι αυτό είναι προσωπικό του θέμα, βεβαίως δεν πείθει κανένα. Με τη σιωπή δεν δίνει απαντήσεις", δήλωσε.

    Αυτονόητη χαρακτήρισε την κατάθεσή του στην Εξεταστική εφόσον προσκληθεί, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις προσεγγίσεις κύκλων ότι υπάρχει διαπραγμάτευση με τη ΝΔ για συμψηφισμό μεταξύ της δικής του κλήσης και της κλήσης του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Γιάννη Αγγέλου.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παίζει την "κολοκυθιά" όσον αφορά στο θέμα των πολιτικών ευθυνών. "Υποτιμά την κοινωνία και το κοινό αίσθημα", είπε. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι με κάθε νέα κατάθεση πολλαπλασιάζονται τα στοιχεία που επιβαρύνουν την θέση όλων των εμπλεκομένων. Και πρόσθεσε ότι στην υπόθεση αυτή διαπιστώνονται τρία σκάνδαλα: η διακοπή της δίκης την οποία είχε κερδίσει το ελληνικό δημόσιο, η ανταλλαγή των οικοπέδων με όρους που ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο, η γνώση του θέματος που είχαν κάποιοι, ο συντονισμός από κάποιους άλλους και η προστασία από κάποιους τρίτους.

    Σε ερώτηση για το αν άργησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης να καλέσει για εξηγήσεις τον κ. Εφραίμ, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι δεν κρίνει τις πράξεις του Οικουμενικού Πατριάρχη. Και πρόσθεσε ότι αυτό που πρέπει να μείνει είναι ότι το μεγάλο αυτό σκάνδαλο δεν πρέπει συνολικά να επηρεάσει τη σχέση της ελληνικής κοινωνίας με την Εκκλησία, η οποία, όμως, πρέπει να πάρει η ίδια τα μέτρα της και να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες για να μη γίνει αυτό.

    Να σημειωθεί πως από τη Δευτέρα αρχίζει η κατάθεση πολιτικών στην Eξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Έχουν κληθεί να καταθέσουν οι κύριοι Δρυς, Φωτιάδης, Μπέζας, Κοντός, Μπασιάκος, Κιλτίδης, Τσιτουρίδης, Μαγγίνας, Βουλγαράκης, Ρουσοπουλος και Δούκας.

    "O Ευδόκιμος δοκίμασε τα νεύρα Υπουργών και Κυβέρνησης. Προάγγελος κακών ειδήσεων για τη ΝΔ, η παρουσία Aγγέλου στην Εξεταστική, που πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Όλα στο φως", σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Βελόπουλος.

    Ο Γ. Βουλγαράκης διαψεύδει δημοσίευμα

    Εν τω μεταξύ, ο πρώην Υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης με σημερινή του δήλωση διέψευσε κατηγορηματικά σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", που τον φέρει να έχει κάποια σχέση από περίεργη σύμπτωση με την κυπριακή εταιρεία Torcaso, η οποία φέρεται να σχετίζεται με τη Μονή Βατοπαιδίου και η οποία απέκτησε στον Πύργο των Αθηνών τον όροφο που είχε αγοράσει ο κ. Βουλγαράκης "μέσω της δικής του υπεράκτιας εταιρίας".

    Ο Γιώργος Βουλγαράκης δήλωσε κατηγορηματικά ότι ουδέποτε είχε άμεση ή έμμεση σχέση με την Torcaso, ούτε ποτέ κατείχε offshore εταιρεία. Στη δήλωση του σημειώνει: "και όμως σε μόλις 60 λέξεις χώρεσαν τόσα ψέματα, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι κάποιοι με έχουν μετατρέψει σε στόχο και προσπαθούν να με πλήξουν με κάθε τρόπο, αναφέροντας το όνομά μου και θέτοντας τη φωτογραφία μου ακόμα και εκεί που δεν έχω καμία σχέση και να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα με δήθεν "περίεργες συμπτώσεις"".

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 16093

    [04] Κινητοποίηση στη Σάμο

    Σε κινητοποίηση για το ζήτημα του πλήθους των προσφύγων που φτάνουν σε καθημερινή βάση στη Σάμο, προχωρά η τοπική κοινωνία, με το κλείσιμο της Νομαρχίας την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου. Στα πλαίσια της κινητοποίησης, το Κέντρο Κράτησης Προσφύγων Σάμου θα λειτουργήσει με προσωπικό ασφαλείας (ένας εργαζόμενος ανά βάρδια και ένας γιατρός για την εξυπηρέτηση εκτάκτων αναγκών).

    Επίσης την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη του Νομάρχη, εκπροσώπων της ΤΕΔΚ, του Επιμελητηρίου, της εισαγγελίας Σάμου, των πολιτικών κομμάτων, του βουλευτή του νησιού, του διοικητή του νοσοκομείου, του αστυνομικού διευθυντή και του λιμενάρχη, για τη μορφοποίηση του διεκδικητικού πλαισίου.

    Είδηση: 16103

    [05] Εν ομηρεία η Ταϊλάνδη

    Περισσότεροι από 100 αστυνομικοί έχουν αναπτυχτεί στο διεθνές αεροδρόμιο της Μπανγκόκ που παραμένει αποκλεισμένο εδώ και 3 ημέρες από χιλιάδες διαδηλωτές, οι οποίοι οχυρώνονται καθώς φοβούνται ότι θα υπάρξει επέμβαση της αστυνομίας.Η κυβέρνηση από την πλευρά της διαβεβαιώνει ότι θα διεξαχθούν διαπραγματεύσεις.Στην Ταϊλάνδη, έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες ταξιδιώτες. Ενδεικτικό της χαώδους κατάστασης και της σύγχυσης που επικρατεί είναι τέτοια, που οι αρχές της Ταϊλάνδης δεν γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των τουριστών που είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα ή που έχουν καταφέρει να αποχωρήσουν.Εν τω μεταξύ, επίθεση με χειροβομβίδες εναντίον τηλεοπτικού σταθμού έγινε από αγνώστους που επέβαιναν σε πλοιάριο.

    Να τερματίσουν την πολιορκία του αεροδρομίου Ντον Μουάνγκ της Μπανγκόκ, διέταξε τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές η αστυνομία της Ταϊλάνδης και όπως ανακοίνωσε, ελπίζει ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί εντός ολίγων ημερών.Η αστυνομία διέταξε τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν άμεσα το αεροδρόμιο, προειδοποιώντας τους ότι στην αντίθετη περίπτωση οι δυνάμεις της τάξης θα κάνουν χρήση όλων των μέτρων που κρίνονται απαραίτητα.Η ενέργεια αυτή της αστυνομίας γίνεται μία ημέρα μετά την κήρυξη της χώρα σε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» από την κυβέρνηση στα δύο κύρια αεροδρόμια της Μπανγκόκ, στα οποία έχουν ματαιωθεί όλες οι πτήσεις, εγκλωβίζοντας στη χώρα χιλιάδες τουρίστες.

    Παράλληλα, ο ταϊλανδός πρωθυπουργός Σομτσάι Ουονγκσαουάτ, δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει ήπια μέτρα για να απομακρύνει τους διαδηλωτές που έχουν αποκλείσει τα δύο αεροδρόμια της πρωτεύουσας."Μην ανησυχείτε. Οι αξιωματούχοι θα χρησιμοποιήσουν ήπια μέτρα για να τους αντιμετωπίσουν", δήλωσε ο Σομτσάι και κάλεσε τις οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να παρακολουθήσουν και να βιντεοσκοπήσουν τη διαδικασία."Αν μπορούμε να διαπραγματευτούμε μαζί τους, πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος" για την επίλυση της κρίσης, σημείωσε.

    Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών Κοουίτ Ουατάνα δήλωσε ότι τα μέτρα κατά των διαδηλωτών θα είναι στην αρχή ήπια και αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, "θα κλιμακωθούν σε αυστηρότητα".

    "Το πιο σημαντικό είναι να απελευθερώσουμε τα αεροδρόμια", τόνισε ο πρωθυπουργός Ουονγκσαουάτ, ο οποίος μετέφερε την έδρα της κυβέρνησής του στο Τσιάνγκ Μάι, το οποίο βρίσκεται 550 χιλιόμετρα βόρεια της Μπανγκόκ, λόγω των ανησυχιών για πραξικόπημα του στρατού εναντίον της κυβέρνησής του."Η πολιορκία των αεροδρομίων ισοδυναμεί με ομηρεία της Ταϊλάνδης", κατέληξε ο Ουονγκσαουάτ.

    Παράλληλα, ο ταϊλανδός πρωθυπουργός απέλυσε σήμερα τον αρχηγό της εθνικής αστυνομίας της χώρας, στρατηγό Πατσαραουάτ Ουονγκσουουάν."Ο πρωθυπουργός διέταξε την απομάκρυνση του αρχηγού της εθνικής αστυνομίας, στρατηγού Πατσαραουάτ Ουονγκσουουάν", αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση του πρωθυπουργικό γραφείου, στην οποία όμως, δεν διευκρινίζονται οι λόγοι για την απομάκρυνσή του.Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ναταουούτ Σαϊκουάρ δήλωσε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ότι η κυβέρνηση πήρε την απόφαση αυτή λόγω του τρόπου με τον οποίο διαχειρίστηκε την κρίση ο Ουονγκσουουάν. "Η απομάκρυνσή του ήταν αποτέλεσμα της επίδοσής του στη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης", δήλωσε επί λέξει ο κ. Σαϊκουάρ.

    Είδηση: 16101

    [06] Εορταστικό ωράριο των καταστημάτων

    Από τις 15 έως 31 Δεκεμβρίου θα ισχύσει το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων, όπως ανακοίνωσε ο εμπορικός σύλλογος της Αθήνας. Τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου, την Τετάρτη 17 και την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου, τα καταστήματα θα είναι ανοικτά από τις 10πμ, έως τις 6μμ.

    Την Τρίτη 16, την Πέμπτη 18 και την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου από τις 10πμ έως τις 9μμ. Το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου από τις 10πμ έως τις 8μμ. Τη Δευτέρα 22, την Τρίτη 23, τη Δευτέρα 29 και την Τρίτη 30 Δεκεμβρίου, από τις 10πμ έως τις 9μμ. Την Τετάρτη 24 και την Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου, από τις 10πμ έως τις μμ. Το Σάββατο 27 από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά λόγω της εργασίας της Κυριακής 21 Δεκεμβρίου ενώ το Σάββατο 3 Ιανουαρίου επανέρχονται στο κανονικό ωράριο.

    Στη Θεσσαλονίκη

    Είδηση: 16102

    [07] Διαλέξεις στο πλαίσιο του Έτους Αστρονομίας 2009

    Με μια σειρά εύληπτων ομιλιών από ακαδημαϊκούς, αντεπιστέλλοντα μέλη της Ακαδημίας και ερευνητές του, προγραμματίζει το Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας της Ακαδημίας Αθηνών (ΚΕΑΕΜ), να συμμετάσχει στον παγκόσμιο εορτασμό του έτους Αστρονομίας. Οι διαλέξεις θα γίνονται δύο ανά μήνα, αρχίζοντας από τις 8 Δεκεμβρίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 7 μ.μ. στην ανατολική αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Να σημειωθεί το 2009, που συμπληρώνονται 400 χρόνια από τότε που ο Γαλιλαίος έκανε την πρώτη αστρονομική παρατήρηση με τηλεσκόπιο, έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ, διεθνές έτος Αστρονομίας, ύστερα από πρόταση της Διεθνούς Αστρονομικής Ενώσεως (International Astronomical Union - IAU) και της UNESCO. Στο πλαίσιο του εορτασμού θα γίνουν εκδηλώσεις με στόχο οι πολίτες να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν την επίδραση της επιστήμης της Αστρονομίας στην καθημερινή ζωή.

    Όπως επισημαίνει η Ακαδημία σε ανακοίνωσή της, η σχέση της Αστρονομίας με τον ελληνικό χώρο και πολιτισμό είναι στενότατη, αφού πολλές από τις ανακαλύψεις των βασικών αστρονομικών εννοιών έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Ελλάδα. Οι Έλληνες φιλόσοφοι και αστρονόμοι έκαναν τους πρώτους υπολογισμούς για το μέγεθος της Γης, καθώς και την απόσταση ανάμεσα σε αυτήν, τη Σελήνη και τον Ήλιο, εξήγησαν το φαινόμενο των εκλείψεων και προσπάθησαν να κατανοήσουν τις κινήσεις των πλανητών (Αρίσταρχος, Πτολεμαίος, Ίππαρχος, κλπ). Ακόμη και το ότι ο γαλαξίας μας αποτελείται από πολυάριθμα αστέρια, σαν τον Ήλιο, τα οποία φαίνονται αμυδρά, γιατί απλά βρίσκονται πολύ μακρύτερα, διατυπώθηκε πριν από σχεδόν 2.400 χρόνια από τον Δημόκριτο.

    Είδηση: 16100

    [08] Στη Δικαιοσύνη επίορκοι λιμενικοί και δουλέμποροι

    Στην ανακρίτρια της Πάτρας οδηγήθηκαν οι λιμενικοί και οι ιδιώτες που φέρονται αναμεμειγμένοι στο κύκλωμα της παράνομης διακίνησης λαθρομεταναστών, που δρούσε εδώ και μια διετία. Η Αστυνομία αναζητά άλλα επτά άτομα, ενώ εγκέφαλος του κυκλώματος φέρεται να είναι ένας Ιρακινός ο οποίος παραμένει ασύλληπτος. Στα χέρια της Αστυνομίας έπεσαν μέλη οργανωμένου κυκλώματος δουλεμπορίας. Θεωρούνται υπεύθυνοι για τη δολοφονία δυο Ασιατών, τους οποίους μετέφεραν με το σκάφος τους από τα τουρκικά παράλια μαζί με άλλα 30 άτομα.Υπενθυμίζεται πως οι σοροί των άτυχων ανδρών είχαν βρεθεί τυλιγμένοι με κουβέρτα και πεταμένοι σε χαντάκι, πριν από τρεις μέρες, στο 20ό χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γαλατά - Ερμιόνης, στη θέση Φουρκάρι.

    Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, πίσω από την υπόθεση είναι οργανωμένο κύκλωμα αδίστακτων δουλεμπόρων, που μετέφεραν λαθρομετανάστες από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, με σκάφος από την Τουρκία και τελικό προορισμό την Αθήνα.

    Προχθές το απόγευμα, αστυνομικοί εντόπισαν στην περιοχή του Κρανιδίου, φορτηγό-ψυγείο ιδιοκτησίας ενός 43χρονου Έλληνα, στο οποίο βρίσκονταν κρυμμένοι 30 λαθρομετανάστες από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντες. Συνελήφθησαν ο οδηγός του φορτηγού, επίσης Έλληνας 48 ετών, κάτοικος Περιστερίου και ο 23χρονος γιος του, που λειτουργούσε ως προπομπός της μεταφοράς των λαθρομεταναστών, καθώς και ένας ακόμη αλλοδαπός, μέλος του κυκλώματος.

    Όπως προέκυψε από την προανάκριση εγκέφαλοι του οργανωμένου κυκλώματος είναι ο 43χρονος -ο οποίος απ' ότι φαίνεται δραστηριοποιούταν από το 1995- ακόμα ένας Έλληνας, 50 ετών κι ένας Πακιστανός, ενώ ως μέλη κατηγορούνται και άλλα επτά άτομα.

    Όπως έγινε γνωστό, οι 30 λαθρομετανάστες μαζί με τους δυο που βρέθηκαν νεκροί στη θέση Φουρκάρι, είχαν φτάσει με ταχύπλοο σκάφος από την Τουρκία, το οποίο τους αποβίβασε σε ερημική τοποθεσία της Ερμιονίδας και στη συνέχεια παρελήφθησαν από το φορτηγό για να μεταφερθούν στην Αθήνα.

    Οι δύο από τους λαθρομετανάστες, όταν τους αποβίβασαν από το σκάφος, ήταν ήδη νεκροί. Για το λόγο αυτό, τέσσερα μέλη της σπείρας παρέλαβαν τα πτώματα, τα τύλιξαν σε κουβέρτες και τα πέταξαν στο σημείο που βρέθηκαν.

    Όπως διαπιστώθηκε στη νεκροτομή, οι δυο λαθρομετανάστες έφεραν βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Οι υπόλοιποι λαθρομετανάστες που βρέθηκαν στο φορτηγό δήλωσαν στην αστυνομία ότι κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους με το ταχύπλοο, αυτό έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα, με αποτέλεσμα να χτυπιούνται στα τοιχώματά του, ενώ όταν διαμαρτύρονταν ζητώντας να μειώσει ταχύτητα, οι δουλέμποροι τούς χτυπούσαν αλύπητα. Δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα, αν τα τραύματα που φέρουν τα θύματα είναι από τα χτυπήματα στο σκάφος ή από τα χτυπήματα των δουλεμπόρων. Κάθε λαθρομετανάστης κατέβαλε για τη μεταφορά του στην Αθήνα 5.000 ευρώ.

    Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, κατηγορούμενοι για εγκληματική οργάνωση, παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών και ξέπλυμα χρήματος, κατηγορίες που βαρύνουν και τους υπόλοιπους επτά, οι οποίοι δεν συνελήφθησαν. Εξετάζονται οι συνθήκες θανάτου των δυο αλλοδαπών, οπότε εάν προκύψει εμπλοκή των κατηγορουμένων, θα διωχθούν και για ανθρωποκτονίες από πρόθεση.

    Είδηση: 16098

    [09] Μειώθηκαν τα δάνεια των νοικοκυριών

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Φρένο στον δανεισμό των νοικοκυριών έβαλε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση. Όπως δείχνουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος η πιστωτική επέκταση προς τα νοικοκυριά εμφανίζει τον Οκτώβριο αισθητή κάμψη, ενώ επιτάχυνση σημείωσε η εκταμίευση δανείων προς επιχειρήσεις παρά την άνοδο των επιτοκίων.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, η καθαρή αύξηση των στεγαστικών δανείων διαμορφώθηκε σε 262 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο, ενώ ο δωδεκάμηνος ρυθμός ανόδου τους, παρουσίασε περαιτέρω επιβράδυνση και διαμορφώθηκε στο 13,7% από 14,9% που ήταν τον Σεπτέμβριο.

    Τα καταναλωτικά δάνεια παρουσίασαν καθαρή αύξηση κατά 291 εκατ. ευρώ και ο δωδεκάμηνος ρυθμός ανόδου τους επιβραδύνθηκε σε 19,1% έναντι 20,7% τον Σεπτέμβριο.

    Αντιθέτως προς το σύνολο του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, ο οποίος περιλαμβάνει όχι μόνο τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις, ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της συνολικής χρηματοδότησης τον Οκτώβριο διατηρήθηκε σχεδόν αμετάβλητος.

    Συγκεκριμένα το σύνολο των δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά στο τέλος Οκτωβρίου εμφάνιζε αύξηση κατά 19,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2007. Τον περασμένο Σεπτέμβριο το υπόλοιπο αυτό - προσαρμοσμένο πάντα με τα ποσά των τιτλοποιήσεων και διαγραφών - εμφάνιζε αύξηση κατά 19,5%.

    Τούτο οφείλεται στην σημαντική επιτάχυνση που παρατηρήθηκε στην πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις η οποία διαμορφώθηκε στο 24,1% τον Οκτώβριο από 22,5% που ήταν τον Σεπτέμβριο. Σε απόλυτα μεγέθη τα νέα δάνεια που χορηγήθηκαν στις επιχειρήσεις έφθασαν τα 1,864 δισ. ευρώ.

    Την ίδια ώρα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να ικανοποιεί τα εισερχόμενα αιτήματα δανείων και να αυξάνει τις χορηγήσεις του με τον ίδιο ρυθμό όπως και πριν από την κρίση.

    Επίσης, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στη χρηματοπιστωτική και τραπεζική αγορά μειώνει τα κυμαινόμενα επιτόκια για τη Στεγαστική Πίστη κατά 0,25%.

    Είδηση: 16096

    [10] Αρχίζει η πληρωμή επιδομάτων ανεργίας και δώρου Χριστουγέννων

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Την Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου 2008 θα αρχίσει από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού [Ο.Α.Ε.Δ.] η προπληρωμή των τακτικών επιδομάτων ανεργίας και του δώρου Χριστουγέννων στους επιδοτούμενους ανέργους, καθώς και η προπληρωμή μισθού Δεκεμβρίου, δώρου Χριστουγέννων και αναλογίας επιδόματος για το 2008 στις νέες μητέρες, που αξιοποιούν την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, με στόχο, οι άνεργοι και οι νέες μητέρες να τύχουν της καλύτερης δυνατής οικονομικής στήριξης εν όψει των εορτών, όπως αποφάσισε το Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ., μετά από πρόταση του διοικητή του οργανισμού, κ. Γιώργου Βερναδάκη.Εν τω μεταξύ, άρχισε η υποβολή των αιτήσεων για συμμετοχή σε δυο νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ, το πρόγραμμα νέων θέσεων εργασίας και το πρόγραμμα νέων ελεύθερων επαγγελματιών.

    Αναλυτικότερα, από τη Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου 2008:Α) θα προπληρώνονται από όλες τις Υπηρεσίες του Οργανισμού, τα τακτικά επιδόματα ανεργίας, που καταβάλλονται κανονικά μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου 2009, καθώς και τα «δώρα» εορτών Χριστουγέννων έτους 2008, &Β) θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων νέων μητέρων, ασφαλισμένων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που βρίσκονται στην εξάμηνη άδεια της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, οι μισθοί μηνός Δεκεμβρίου, τα «δώρα» εορτών Χριστουγέννων του έτους 2008 καθώς και το επίδομα αδείας που αναλογεί για το 2008.

    Υπενθυμίζεται ότι, τακτικό επίδομα ανεργίας, το οποίο καταβάλλεται μία φορά το μήνα για 25 ημέρες, λαμβάνουν οι μισθωτοί των οποίων η σύμβαση εργασίας καταγγέλθηκε από τον εργοδότη ή έληξε και οι οποίοι έχουν ασφαλισθεί στον κλάδο ανεργίας του Ο.Α.Ε.Δ..

    Το ύψος του τακτικού επιδόματος ανεργίας, μετά την αναπροσαρμογή του την 1η Σεπτεμβρίου 2008, ανέρχεται στα 430,75 ευρώ το μήνα για άνεργο που δεν έχει προστατευόμενα μέλη οικογένειας [εφ' όσον οι μηνιαίες αποδοχές του ασφαλισμένου, κατά το διάστημα απασχόλησής του ήταν ίσες ή μεγαλύτερες από 375,85 ευρώ, ενώ αν οι μηνιαίες αποδοχές του ασφαλισμένου κατά το διάστημα απασχόλησής του είναι μεταξύ 187,93 και 375,84 ευρώ, το επίδομα ανεργίας διαμορφώνεται στα 323 ευρώ το μήνα για άνεργο χωρίς προστατευόμενα μέλη οικογενείας].Για κάθε εξαρτώμενο από τον άνεργο μέλος της οικογένειας το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10%.

    Επίσης, σημειώνεται ότι δικαιούχοι της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας, που θεσμοθετήθηκε με το άρθρο 142 του ν.3655/2008, είναι οι εργαζόμενες μητέρες σε όλους τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως της φύσεως της εργοδοτικής δραστηριότητας, που πληρούν σωρευτικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:1. Απασχολούνται σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις,2. Έχουν ενεργή εργασιακή σχέση οποιασδήποτε μορφής [ορισμένου ή αορίστου χρόνου, με πλήρη ή μερική απασχόληση],3. Είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και4. Υπάγονται στο άρθρο 9 της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε ετών 2004-2005.

    Το δώρο Χριστουγέννων, σύμφωνα με την κείμενη εργατική νομοθεσία, υπολογίζεται με βάση το χρόνο λήψης του επιδόματος ανεργίας, στη χρονική βάση από την 1η Μαΐου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους [δηλαδή, όπως ισχύει και για τους εργαζομένους].

    Εν τω μεταξύ, άρχισε [28/11] η υποβολή των αιτήσεων για συμμετοχή σε δυο νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ, το πρόγραμμα νέων θέσεων εργασίας και το πρόγραμμα νέων ελεύθερων επαγγελματιών.

    Ο συνολικός προϋπολογισμός των δυο αυτών προγραμμάτων ανέρχεται στα 124 εκατομμύρια ευρώ, με στόχο την δημιουργία συνολικά 10.000 θέσεων απασχόλησης και αυταπασχόλησης.

    Πιο συγκεκριμένα:- Το «πρόγραμμα νέων θέσεων εργασίας 2008» προβλέπει την επιχορήγηση ιδιωτικών επιχειρήσεων για τη δημιουργία 6.500 θέσεων εργασίας, οι οποίες θα απευθύνονται σε ανέργους 31-44 ετών, με προϋπολογισμό 64,8 εκατ. ευρώ και ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το 2010.- Το πρόγραμμα αυταπασχόλησης αφορά 3.500 ανέργους 33-64 ετών που επιθυμούν να δημιουργήσουν δική τους ατομική επιχείρηση, με συνολικό προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ και χρόνο υλοποίησης το 2008 και 2009.

    Είδηση: 16097

    [11] Σύντομα οι ανακοινώσεις για το ελάχιστο κόστος χρήσης

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Τις προτάσεις του για το ελάχιστο κόστος χρήσης αυτοκινήτων, ακινήτων και σκαφών αναψυχής ανέφερε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης ότι θα παρουσιάσει σύντομα το υπουργείο του, κατά τη διάρκεια του εθνικού συμβουλίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

    Όπως είπε ο υπουργός, οι προτάσεις του υπουργείου είναι πολύ κοντά σε αυτές των φορέων. Χαρακτήρισε το νέο σύστημα που προωθεί το υπουργείο ήπιο, λογικό και δεν έχει καμία σχέση με το παλιό σύστημα των τεκμηρίων.

    Από την πλευρά τους οι φορείς υπέβαλαν τις δικές τους προτάσεις, σύμφωνα με τις οποίες, για τα ακίνητα προτείνεται ελάχιστο κόστος χρήσης ακινήτου 5 ευρώ το τετραγωνικό από το πρώτο τετραγωνικό και για τα αυτοκίνητα, την καθιέρωση ελάχιστου κόστους χρήσης από τα 2.000 κυβικά και άνω, για το πρώτο αυτοκίνητο και για τα σκάφη αναψυχής, από 7 μέτρα και άνω.

    "Η φορολογική συνείδηση είναι κοινωνική συνείδηση""Η φορολογική συνείδηση είναι κοινωνική συνείδηση. Αρχίζει από τον καθέναν μας, κι ωφελεί όλους". Αυτό είναι το μήνυμα της ενημερωτικής εκστρατείας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής η οποία παρουσιάστηκε στο υπουργείο Οικονομίας.

    Στην ανάδειξη της κοινωνικής διάστασης της φοροδιαφυγής εστιάζει και δίνει έμφαση στην κοινωνική αδικία που προκαλείται μέσα από τη φοροδιαφυγή, η ενημερωτική εκστρατεία για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής όπως δήλωσε ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών μιλώντας στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου εναντίον της Φοροδιαφυγής, μεταξύ άλλων, είπε ότι το πρόβλημα είναι διαχρονικό και ότι χρειάζεται μακρόχρονη προσπάθεια για να ενισχυθεί η κοινωνική συνείδηση των πολιτών.

    Η ενημερωτική εκστρατεία συμπληρώνει προηγούμενα μέτρα που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και βασίζεται στην ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης, ώστε να συνειδητοποιήσει η ελληνική κοινωνία τις κοινωνικές αδικίες και τα κοινωνικά ελλείμματα που συνεπάγεται η φοροδιαφυγή.

    Η προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης, είναι σήμερα πιο επιβεβλημένη, λόγω της διεθνούς κρίσης που επηρεάζει όλες τις οικονομίες του κόσμου. Οι οικονομικοί πόροι που στερείται το δημόσιο, λόγω της φοροδιαφυγής περιορίζουν τη δυνατότητα ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, της ανάπτυξης και της βελτίωσης της δημόσιας υγείας και παιδείας.

    Ο κ. Αλογοσκούφης υπενθύμισε ότι αυξήθηκε το αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους από τις 10.000 ευρώ στις 12.000 ευρώ και ότι μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές το 2009. Η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί, ώστε έως το 2014 να φθάσει ο κεντρικός συντελεστής φορολογίας στο 20%, συμπλήρωσε.

    Επίσης, υπενθύμισε ότι μειώθηκε ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις, ότι έχουν καταργηθεί φόροι για κληρονομιές και γονικές παροχές, κι ότι έχει απλοποιηθεί η φορολογία ακινήτων. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, είπε ο κ.Αλογοσκούφης, δεν θα είχαν σημαντικά αποτελέσματα εάν δεν γινόταν πιο συστηματική και συνεκτική η πολιτική για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

    Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε και στην ενοποίηση του φόρου στο πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, την οποία χαρακτήρισε σημαντική τομή στην προσπάθεια αντιμετώπισης του εκτεταμένου λαθρεμπορίου στα καύσιμα και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην ολοκλήρωση του συστήματος με τον έλεγχο του πετρελαίου για τη ναυτιλία "ώστε να κλείσουν όσο περισσότερο είναι δυνατόν τις στρόφιγγες στο λαθρεμπόριο καυσίμων".

    Όλα αυτά τα μέτρα και οι πρωτοβουλίες, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, δεν θα αποδώσουν στο μέγιστο, εάν δεν αντιμετωπιστεί το θέμα της νοοτροπίας όλων μας έναντι της φορολογίας και της φοροδιαφυγής.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι είναι τελείως αδικαιολόγητες πολλές προφάσεις για να αναπτύσσεται η φοροδιαφυγή και κατέληξε ότι σήμερα είναι ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια για αλλαγή της νοοτροπίας αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

    Είδηση: 16095

    [12] Μέτρα για τη τόνωση της οικονομίας ζητά η ΓΣΕΕ-Υψηλό το επίπεδο φτώχειας

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Μέτρα τόνωσης της πραγματικής οικονομίας, των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων πρότεινε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος μιλώντας στο Γενικό Συμβούλιο Ομοσπονδίας, ενώ σε έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας για τη φτώχεια η χώρα μας καταλάμβάνει την αρνητική προτελευταία θέση στην ΕΕ πίσω από τη Λετονία. Πυρά εναντίον των τραπεζιτών αλλά και των κυβερνητικών στελεχών καθώς επίσης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο Γενικός Γραμματέας και πρόεδρος της ΔΑΚΕ Κώστας Πουπάκης, ζητώντας ουσιαστικά μέτρα για την τόνωση των ευπαθών ομάδων. Η ΓΣΕΕ έχει κηρύξει πανελλαδική απεργία για τις 10 Δεκεμβρίου.

    Το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 παρουσιάζει η χώρα μας σύμφωνα με έρευνα που έκανε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ σε συνεργασία με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο για το έτος 2006.

    Σύμφωνα με την έρευνα ένας στους πέντε κατοίκους της χώρας μας δηλαδή ποσοστό 20,1 τοις εκατό ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

    Ταυτόχρονα η χώρα μας κατέχει επίσης τη δεύτερη θέση σε μακροχρόνια φτώχεια με ποσοστό 14 τοις εκατό.

    Από την έρευνα προκύπτει ακόμα επίσης ότι τα διάφορα επιδόματα στη χώρα μας έχουν την μικρότερη αποτελεσματικότητα στη μείωση της φτώχειας μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27.

    Συγκριμένα τα επιδόματα επιφέρουν μόλις έξι τοις εκατό στη μείωση της φτώχειας σε σύγκριση με την Ευρωπαϊκή Ένωση των 15 που είναι 24%.

    Σήμερα το Συμβούλιο της ΓΣΕΕ επικύρωσε τη γενική απεργία της 10ης Δεκεμβρίου.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ζήτησε επίδομα θέρμανσης από 300 έως 800 ευρώ, έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους χαμηλόμισθους και απόρους και να μην φορολογηθεί το δώρο Χριστουγέννων μέχρι του ποσού των 1500 ευρώ.

    Ο γραμματέα της ΓΣΕΕ Κώστας Πουπάκης από την πλευρά του, επιτέθηκε στους διοικητές των οργανισμών για την τιμολογιακή πολιτική κατηγορώντας τους ότι αντιμετωπίζουν την κοινωνία πίσω από τα φυμέ τζάμια των λιμουζίνων τους.

    Την ανάγκη αναθεώρησης του προϋπολογισμού επανέλαβε για μια ακόμη φορά, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου σημειώνοντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνει υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων και των ανέργων.

    Υποστήριξε επίσης ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να κοροϊδεύει τον κόσμο σχετικά με τη δημιουργία του ταμείου κατά της φτώχειας και σχολιάζοντας γενικότερα τις οικονομικές εξελίξεις υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για την έξοδο από την κρίση και δεν αρκεί η ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών αν αυτή δεν περάσει στους δανειολήπτες και τους καταναλωτές .

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος τόνισε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης κατατείνουν στο να βοηθηθούν όσοι έχουν ανάγκη και παρέπεμψε στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή όπουθα τοποθετηθούν ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι Υπουργοί..

    "Το πόρισμα για τη φτώχεια στη χώρα μας επιβεβαιώνει την εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι εφαρμοζόμενες στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ νεοφιλελεύθερες πολιτικές έχουν αυξήσει τις κοινωνικές ανισότητες και τον αριθμό των φτωχών με κύρια θύματα τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους και συνολικά ολόκληρη τη γενιά των 700 ευρώ. Η φτώχεια μπορεί να αντιμετωπιστεί, μόνο εάν ηττηθούν οι εφαρμοζόμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές μεγιστοποίησης των επιχειρηματικών κερδών και εφόσον αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης υπέρ της Αριστεράς", τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

    Είδηση: 16094

    [13] Aυλαία στην ΚΕΔΚΕ

    Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του όγδοου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ στη Θεσσαλονίκη, που είχε τριήμερη διάρκεια. Οι Δήμαρχοι εμμένουν στην υλοποίηση της διοικητικής μεταρρύθμισης και για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης προτείνουν ειδικό επιχειρησιακό πρόγραμμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία περίπου 25.000 θέσεων απασχόλησης σε Δημοτικές υπηρεσίες και ταυτόχρονα ζητούν από την κυβέρνηση την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

    Το τελικό ψήφισμα του συνεδρίου, υπερψηφίστηκε από τους Δημάρχους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ απορρίφθηκε η πρόταση των Δημάρχων του ΠΑΣΟΚ για κινητοποιήσεις. Από την ψηφοφορία απείχαν οι προσκείμενοι στο ΣΥΝ Δήμαρχοι, ενώ οι προσκείμενοι στο ΚΚΕ κατέθεσαν ξεχωριστό ψήφισμα.

    Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Νικήτας Κακλαμάνης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ προέβη στην ακόλουθη δήλωση:"Όπως απέδειξε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τις κινητοποιήσεις, η παράταξη της οποίας ηγούμαι είχε την μεγάλη πλειοψηφία του Συνεδρίου. Παρά ταύτα, χάριν της ενότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - η οποία στη παρούσα συγκυρία καθίσταται κρίσιμη και επιβεβλημένη - δέχθηκα να ενσωματωθούν στο Προοίμιο της Απόφασης του ετήσιου τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ θέσεις του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος», όπως αυτή που αναφέρεται στο περί «άδοξου τέλους της διοικητικής μεταρρύθμισης», την οποία και δεν ενστερνίζομαι .Αναρωτιέμαι λοιπόν από πού προκύπτει ότι το σύνολο των αιρετών υιοθέτησε την παραπάνω άποψη του "Αυτοδιοικητικού Κινήματος", αφού ούτε καν το σύνολο την μειοψηφίας την υιοθέτησε. Όπως είναι γνωστό στο συνέδριο διαμορφώθηκαν τρεις γραμμές και τρεις τάσεις (κι αν δεν απατώμαι η κ. Ζερβάκη, που ανήκει στην παράταξη του κ. Π. Κουκουλόπουλου ήθελε να καταθέσει ,την τελευταία στιγμή δικό της ξεχωριστό ψήφισμα). Κατόπιν τούτου οι χαρακτηρισμοί του κ. Κουκουλόπουλου γίνονται για εσωτερική κατανάλωση και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα".

    Είδηση: 16104

    [14] Στήριξη από τους πολιτικούς αρχηγούς

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό βρέθηκαν ήταν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε από το πρωί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας διαδοχικών με την κα Αλέκα Παπαρήγα, τον κ. Αλέκο Αλαβάνο και τον κ. Γιώργο Καρατζαφέρη, στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα.Την υποστήριξη του ΚΚΕ στις προσπάθειες του κ. Δημήτρη Χριστόφια για λύση του κυπριακού εξέφρασε η κα Αλέκα Παπαρήγα σε συνάντηση που είχε νωρίτερα μαζί του.Παράλληλα, η Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε. διετύπωσε τις ανησυχίες της για τις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο.Επίσης, ο κύπριος πρόεδρος συναντήθηκε με τους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και του ΛΑ.Ο.Σ..Πρέπει να υπάρξει ώθηση για την επίλυση του κυπριακού, αλλά και να αντιμετωπιστεί η προκλητικότητα της Τουρκίας, με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων μας στην Ε.Ε., τόνισε ο κ Αλέκος Αλαβάνος.Να βοηθηθεί από όλους ο κ. Χριστόφιας στη μεγάλη του αποστολή κάλεσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Δηλώσεις ΠαπαρήγαΑναλυτικότερα, η κ. Παπαρήγα είπε συγκεκριμένα, ότι "όπως δηλώσαμε στο πρόσφατο ταξίδι μας στην Κύπρο, το ΚΚΕ στηρίζει τις προσπάθειες της κυπριακής προεδρίας για τη δίκαιη λύση του Κυπριακού, με βάση τις γνωστές εδώ και πάρα πολλά χρόνια αποφάσεις του ΟΗΕ. Αυτό που διαπιστώνουμε και εμείς από την Ελλάδα είναι ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν είναι απλώς αδιάλλακτη, θέλει όλο και περισσότερα και από αυτά που της έδινε το σχέδιο Ανάν. Όμως, κυρίως στηρίζεται από την ηγεσία της Τουρκίας. Όμως, εδώ υπάρχει και το εξής πρόβλημα: Δεν μπορεί να νίπτει τας χείρας της και να ποιεί την νήσσαν η Ε.Ε., εφ' όσον η Κύπρος είναι και μέλος της, όπως και ο ΟΗΕ δεν μπορεί να θέτει το ζήτημα απλώς σε ένα επίπεδο, όπου η μεν ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί, η δε άλλη πλευρά προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να επιδιώξει τους πάγιους σκοπούς της. Αν θέλετε το θέμα αφορά και την Ελλάδα. Βεβαίως, το κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα. Μας ανησυχούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο, σε μία περίοδο που πολλά πράγματα είναι ταραγμένα και μάλιστα, η οικονομική κρίση ανεβάζει τη δίψα για ζωτικούς χώρους και αγορές. Παραμένουμε στη θέση που έχουμε και θεωρούμε ότι, αν κάποιος θέλει να προσφέρει, πρέπει να ασκήσει πίεση προς την τουρκοκυπριακή πλευρά".

    Δηλώσεις ΑλαβάνουΟ Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δ. Χριστόφιας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Αλαβάνο, τον βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Γ. Μπανιά, το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ Γ. Μπαλάφα και το μέλος της Κ.Π.Ε. του ΣΥΝ κ. Π. Τριγάζη.Μετά το τέλος της συνάντησης ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε: "Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον κ. Χριστόφια. Η αντιπροσωπεία μας, κι όλος ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την προσπάθεια του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η πολιτική που εκφράζει ο Πρόεδρος διακρίνεται από έναν συνδυασμό παραγόντων, που είναι η εμμονή σε αξίες και σε αρχές, η σημασία της αλληλεγγύης και της συμβίωσης των πολιτών, η σημασία της εφαρμογής των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου και ο ρεαλισμός. Νομίζω ότι με πολύ προσοχή πρέπει να ανταποκριθούμε όλοι σε αυτές τις προσπάθειες και να δώσουμε στήριξη σε ένα πρόβλημα το οποίο βλέπουμε ότι τόσα χρόνια είναι αδύνατον να λυθεί και σήμερα πρέπει να υπάρξει μια ώθηση για τη λύση. Επίσης, θέλω να υπογραμμίσω ότι έχει μεγάλη σημασία να αντιμετωπιστεί η επιθετικότητα και η προκλητικότητα από την πλευρά της Τουρκίας και νομίζω ότι πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες οι οποίες δίνονται ειδικά στο πεδίο της Ε.Ε., λαμβάνοντας υπ' όψιν τη σημασία που αποδίδει η Τουρκία στην ένταξή της στην Ε.Ε.".

    Δηλώσεις ΚαρατζαφέρηΑφού ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δ. Χριστόφια με τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ., ο κ. Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε : "Ο κ. Χριστόφιας, δίνει μια σημαντική μάχη για το κυπριακό. Πρέπει όλοι μας να βοηθήσουμε, τον Πρόεδρο, ώστε να διεκπεραιώσει τη μεγάλη αυτή αποστολή . Προ ολίγων ημερών στην Κύπρο, είχα πει και επαναλαμβάνω και τώρα, ότι όταν ο δικός σου μποξέρ είναι πάνω στο ρινγκ, δεν πηγαίνεις να του τραβήξεις το σορτσάκι, είναι πολύ επικίνδυνο, γιατί θα γυρίσει να δει τι γίνεται και θα δεχτεί ένα κροσέ . Έχω εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο Χριστόφια".

    Είδηση: 16087

    [15] Έρευνες για τα συντρίμμια του Airbus

    Έρευνες ξεκίνησαν σήμερα το πρωί στην περιοχή της Μεσογείου όπου συνετρίβη το απόγευμα της Πέμπτης το Airbus A320, ανοιχτά του Σεν Σιπριέν στη νότια Γαλλία.

    Οι δύτες του γαλλικού ναυτικού θα πραγματοποιήσουν έρευνες στα συντρίμμια, τα οποία εντοπίστηκαν σε αμμώδη βυθό βάθους 35 μέτρων και σε απόσταση περίπου 7 χλμ από την ακτή, προκειμένου να ανασύρουν τα πτώματα των πέντε θυμάτων που αγνοούνται, καθώς και επίσης και το μαύρο κουτί του αεροσκάφους. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί μόνο δύο πτώματα, αλλά σύμφωνα με τις αρχές "δεν υπάρχει ελπίδα να ανευρεθούν επιζώντες". Το αεροσκάφος, που βρισκόταν για επισκευές στην εταιρεία EAS Industries στην πόλη του Περπινιάν, πραγματοποιούσε δοκιμαστική κυκλική πτήση διάρκειας μιάμισυ ώρας και βρισκόταν καθ' οδόν προς το αεροδρόμιο, όταν κατέπεσε στη θάλασσα για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

    Είδηση: 16082


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 28 November 2008 - 17:56:03 UTC