Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-12-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ταϊλάνδη: πέφτει η κυβέρνηση
  • [02] Πυρκαγιά από χριστουγεννιάτικα λαμπάκια
  • [03] Στο χείλος της οικονομικής καταστροφής η Καλιφόρνια
  • [04] Πτωτικά κινούνται τα χρηματιστήρια
  • [05] Παράδοση υπόπτων απαιτεί η Ινδία

    [01] Ταϊλάνδη: πέφτει η κυβέρνηση

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Δραματικές στιγμές περνάει η Ταϊλάνδη, μετά την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας, για τη διάλυση του κυβερνώντος κόμματος, κρίνοντάς το ένοχο για νοθεία στις περσινές εκλογές. Ταυτόχρονα επιβλήθηκε η ποινή της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων των ηγετών του κόμματος, για μια πενταετία, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο πρωθυπουργός Σομτσάι Βονγκσαβάτ.

    Το κόμμα "Ταϊλανδέζικη Λίστα" είναι ένα από τα τρία που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό. Αναμένονται οι αποφάσεις και για τα άλλα δύο κόμματα του συνασπισμού. Χρειάστηκε να μεταφερθεί η εκδίκαση της υπόθεσης σε άλλο χώρο από αυτόν που αρχικά είχε οριστεί, λόγω της περικύκλωσης του συνταγματικού δικαστηρίου, από διαδηλωτές φίλα προσκείμενους στην κυβέρνηση. Περνώντας στην αντεπίθεση μέλη του κόμματος του πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης Σομτσάι Βονγκσαβάτ, στα οποία δεν στέρησε τα πολιτικά τους δικαιώματα το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας ανακοίνωσαν θα σχηματίσουν νέο κόμμα το Πουέα Τάι (Puea Thai) και θα ηγηθούν της επόμενης κυβέρνησης, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος. "Θα επιδιώξουμε την ψήφο του λαού για ένα νέο πρωθυπουργό, στις 8 Δεκεμβρίου", τόνισε ο εκπρόσωπος του ΡΡΡ, Τζατουπόρν Προμπάν.

    Ο 61χρονος πρώην πια πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Σομτσάι Βονγκσαβάτ ανακοίνωσε πως αποδέχεται την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, δηλώνοντας πως: "Οι ευθύνες μου τελείωσαν. Από εδώ και στο εξής είμαι ένας συνηθισμένος πολίτης.Όμως η απόφαση αυτή ήταν απροσδόκητη. Στο παρελθόν, έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσα, όχι για τον εαυτό μου, αλλά για το έθνος".

    Μετά τα τελευταία γεγονότα, ανακοινώθηκε η επανέναρξη των εμπορικών πτήσεων, ενώ οι επιβατικές θα ξεκινήσουν όταν αποχωρήσουν οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές από το αεροδρόμιο, oι οποίοι συμφώνησαν για την επανέναρξη της λειτουργίας του αεροδρομίου και πλέον έχει αρχίσει η διαδικασία εξασφάλισης των τεχνικών προϋποθέσεων για τη λειτουργία του.

    Οι πολιτικές εξελίξεις οδήγησαν σε αναβολή της ετήσιας συνόδου των κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (Asean) που ήταν προγραμματισμένη στην Μπανγκόκ από τις 15 ως τις 18 Δεκεμβρίου. Θα ανακοινωθεί νέα ημερομηνία διεξαγωγής της.

    Την ίδια ώρα, σε δύο διαφορετικά περιστατικά δύο Καναδοί τουρίστες σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις (τρεις Καναδοί και ένας Βρετανός) τραυματίστηκαν σε τροχαία, στην προσπάθειά τους να μεταβούν στα αεροδρόμια της Μπανγκόκ και στο Πουκέτ. Υπενθυμίζεται ότι χιλιάδες τουρίστες εγκλωβίστηκαν στη χώρα, όταν αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, κατέλαβαν το αεροδρόμιο της Μπανγκόγκ.

    Είδηση: 16179

    [02] Πυρκαγιά από χριστουγεννιάτικα λαμπάκια

    Πυρκαγιά από βραχυκύκλωμα σε χριστουγεννιάτικα λαμπάκια, ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας σε κατάστημα χριστουγεννιάτικων ειδών, στη συμβολή των οδών Χαλανδρίου και Ελληνοσερβικής Φιλίας στην Αγία Παρασκευή. Ο χώρος του καταστήματος είχε αρκετά εύφλεκτα υλικά που διευκόλυναν το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς.

    Είδηση: 16186

    [03] Στο χείλος της οικονομικής καταστροφής η Καλιφόρνια

    Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ συγκάλεσε τη Δευτέρα σ' έκτακτη συνέλευση το Κοινοβούλιο της Πολιτείας για να εξετάσει το σημαντικό έλλειμμα που δημιουργήθηκε λόγω της οικονομικής κρίσης στον προϋπολογισμό του, και κήρυξε την Καλιφόρνια σε κατάσταση «εκτάκτου οικονομικής ανάγκης».

    «Εάν δεν αναλάβουμε άμεση δράση, η Πολιτεία μας οδεύει ολοταχώς προς την οικονομική καταστροφή», τόνισε ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης, που ηγείται μίας Πολιτείας που έχει το μέγεθος της Ιταλίας, πληθυσμό 38 εκατ. κατοίκων κι εάν ήταν ανεξάρτητη θ' αποτελούσε την έκτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

    «Θα πρέπει να δράσουμε τώρα για ν' αντιμετωπίσουμε την έλλειψη εσόδων 11,2 δις δολαρίων και να θέσουμε σ' εφαρμογή ένα σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης προκειμένου να βοηθήσουμε στη δημιουργία, αλλά και τη διατήρηση, θέσεων εργασίας, να εξασφαλίσουμε πως οι Καλιφορνέζοι θα διατηρήσουν τα σπίτια τους και να λύσουμε το πρόβλημα των ταμείων ασφάλισης και ανεργίας στην Πολιτεία», δήλωσε ο Σβαρτσενέγκερ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λος Άντζελες.

    Δύο μήνες μετά την έγκριση του νόμου για την ενίσχυση του προϋπολογισμού της Πολιτείας, έπειτα από 85 ημέρες έντονων αντιπαραθέσεων μεταξύ του Σβαρτσενέγκερ και του Κοινοβουλίου, που εκείνη τη στιγμή φαινόταν ικανός να λύσει το πρόβλημα του ελλείμματος των 15 δις δολαρίων, ο κυβερνήτης τονίζει πως «η θεαματική επιδείνωση των προβλέψεων για τα έσοδα, θέτουν την οικονομική κατάσταση της Πολιτείας μία ιδιαίτερη κατάσταση, η οποία -σε συνδυασμό με την αστάθεια του φορολογικού μας συστήματος, δημιουργεί ένα πρόβλημα στα έσοδα».

    Εάν δεν γίνει τίποτα, προειδοποιεί το οικονομικό γραφείο του κυβερνήτη, «το έλλειμμα στον προϋπολογισμό θα φθάσει τα 28 δις δολάρια» στους επόμενους 18 μήνες.

    Είδηση: 16184

    [04] Πτωτικά κινούνται τα χρηματιστήρια

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Μεγάλη πτώση σήμερα, Τρίτη στα ασιατικά χρηματιστήρια: ο δείκτης Νικκέι στο Τόκιο έχασε 6,35 μονάδες - στο Χονγκ Κονγκ χάνει 4,9 και στο Σίδνεϋ 4,2% - λίγες ώρες μετά τη βουτιά στη Γουόλ Στριτ: με σχεδόν -8% έκλεισε ο Ντάου Τζόουνς, με -10% ο Νάσντακ - μετά την ανακοίνωση περί ύφεσης στις ΗΠΑ. Πτωτικά άρχισαν οι συναλλαγές και στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές. Άνω του 2% η πτώσηστο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ο δείκτης Footsie-100 υποχώρησε κατά 65,43 μονάδες (1,61%) φτάνοντας τις 4.000,06.

    Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο του Παρισιού. Ο δείκτης CAC 40 έχασε 1,27% φτάνοντας τις 3.041,35 μονάδες.

    Με πτώση άνοιξε και το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Ο δείκτης Dax υποχώρησε κατά 1,04% στις 4.349,13 μονάδες.

    Με μεγάλη πτώση άνοιξαν τα δύο ρωσικά Χρηματιστήρια, το RTS και το Micex. Λίγα λεπτά μετά την έναρξη των συναλλαγών το RTS υποχώρησε κατά 4,3% στις 604,69 μονάδες και το Micex κατά 3,70% στις 546,27 μονάδες.Στα κατώτερα επίπεδα οι τιμές του πετρελαίου Εν τω μεταξύ, οι τιμές του πετρελαίου έφθασαν σήμερα στα κατώτερα επίπεδα από το 2005 κατά την έναρξη των ευρωπαϊκών συναλλαγών, καθώς οι αγορές εξακολουθούν να ανησυχούν για την πτώση της ζήτησης.

    Η τιμή του πετρελαίου Brent της Βόρειας Θάλασσας αποστολής Ιανουαρίου διαμορφώθηκε στα 46,3 δολάρια το βαρέλι, στο κατώτερο επίπεδο από τις 18 Φεβρουαρίου 2005.

    Το αργό ελαφρύ έπεσε στα 47,36 δολάρια στην αγορά της Νέας Υόρκης, στο κατώτερο επίπεδο από τις 20 Μαΐου 2005.

    Η πτώση της τιμής του πετρελαίου συνδέεται με την επίσημη ανακοίνωση χθες στην Ουάσινγκτον ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση σε συνδυασμό με την απόφαση του ΟΠΕΚ το περασμένο σαββατοκύριακο στο Κάιρο να διατηρήσει σταθερή την παραγωγή.

    Ο ΟΠΕΚ ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι θα αποφασίσει μείωση της παραγωγής κατά τη διάρκεια της επόμενης συνόδου στο Οράν της Αλγερίας στις 17 Δεκεμβρίου.

    Είδηση: 16188

    [05] Παράδοση υπόπτων απαιτεί η Ινδία

    Περίπου 20 φυγάδες ζήτησε η Ινδία από το Πακιστάν, να συλληφθούν από τις πακιστανικές αρχές και να της παραδοθούν, ώστε να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των ινδικών νόμων μετά τις επιθέσεις στην Μουμπάι. Το αίτημα διατυπώθηκε με διπλωματικό διάβημα. Οι ύποπτοι φέρονται σαν μέλη της ομάδας που έκανε τις πολύνεκρες επιθέσεις και το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στον Χαφέζ Σαγιέντ, τον ηγέτη της οργάνωσης Λασκάρ-ε-Τάιμπα, που εδρεύει στο Πακιστάν και δραστηριοποιείται κυρίως στο Κασμίρ.

    Από την πακιστανική πλευρά, ο πρωθυπουργός της χώρας Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, ζήτησε αποδείξεις αποδείξεις για την εμπλοκή της χώρας του στις πολύνεκρες επιθέσεις, δεσμευόμενος για συνεργασία, εάν αυτές υπάρξουν. "Μας έδωσαν ονόματα οργανώσεων, όμως αυτό δεν αποτελεί απόδειξη. Εάν μας παράσχουν αποδείξεις δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε πλήρως. Αναμένουμε τις αποδείξεις και τότε θα δώσουμε τη δική μας άποψη", τόνισε χαρακτηριστικά ο Πακιστανός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο CNN.

    Η Ινδία δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά του Πακιστάν, δήλωσε σήμερα ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Πρανάμπ Μουχερτζί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Press Trust of India. Των δηλώσεων, προηγήθηκε σύσκεψη του ινδικού Συμβουλίου Ασφαλείας , του ανωτάτου οργάνου σε στρατιωτικά και διπλωματικά θέματα, το οποίο συνεκλήθη για να εξετάσει τη στρατηγική που θα υιοθετηθεί μετά τις επιθέσεις του Μουμπάι. Πάντως όπως ανακοινώθηκε, η Ινδία "θα μελετήσει με προσοχή" την απάντησή του στις επιθέσεις του Μουμπάι.

    Όπως μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ, CNN και ABC News, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν προειδοποιήσει την Ινδία από τον περασμένο Οκτώβριο για το ενδεχόμενο επίθεσης "από θαλάσσης" εναντίον στόχων στη Μουμπάη.

    Είδηση: 16181


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 2 December 2008 - 10:10:54 UTC