Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-12-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διεθνής οικονομική αστάθεια
  • [02] Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά των κλιματικών αλλαγών
  • [03] Απεβίωσε ο Πατριάρχης Ρωσίας Αλέξιος
  • [04] Έφυγε η Όπη Ζούνη
  • [05] Προγνωστική μέθοδος-ελπίδα για καρκινοπαθείς
  • [06] Χημικό όπλο από ...φόβο
  • [07] Διπλασιάζεται το δώρο Χριστουγέννων για τους ανέργους
  • [08] Υποχώρηση του αργού στα 42 $ το βαρέλι
  • [09] Πτώση 32% των πωλήσεων αυτοκινήτων το Νοέμβριο
  • [10] Απεργία με στάσεις στις συγκοινωνίες

    [01] Διεθνής οικονομική αστάθεια

    Η εβδομάδα κλείνει πτωτικά για τις χρηματαγορές της Ευρώπης. Όμως, η τιμή του πετρελαίου να έχει πέσει περίπου στα 42 δολλάρια το βαρέλι, που αποτελεί ιστορικό χαμηλό πενταετίας.Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε τόνους αισιοδοξίας με τη γενναία μείωση των επιτοκίων της.Ωστόσο, η απαισιοδοξία κυριαρχεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου η ανεργία καλπάζει, ενώ εξαγγέλλεται νέο μπαράζ απολύσεων.Απροσδόκητο πλήγμα ύφεσης και στην Formula-1, από όπου αποχωρεί η HONDA.

    Εικόνες απόγνωσης επικρατεί στους δρόμους της Νέας Υόρκης, με αστέγους να έχουν κάνει ό,τι είναι δυνατόν, αλλά, το αποτέλεσμα είναι να έχουν βρεθεί στους δρόμους.Οι απολύσεις γίνονται με καταιγιστικούς ρυθμούς. Ο κολοσσός των αμερικανικών τηλεπικοινωνιών AT&T εξαγγέλλει δώδεκα χιλιάδες απολύσεις.Το αμερικανικό μοντέλο, θυσίας τριακοσίων σαράντα χιλιάδων θέσεων εργασίας μόνο τον περασμένο μήνα, ακολουθεί ακόμη και η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρία της Ιαπωνίας "Νομούρα" απολύει έντεκα χιλιάδες υπαλλήλους στο Λονδίνο!

    Η αμερικανική οικονομία έχασε το Νοέμβριο 533.000 θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα το ποσοστό ανεργίας να αυξηθεί σε 6,7%, φτάνοντας στο ανώτερο επίπεδο των τελευταίων τουλαχιστον 15 χρόνων, ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Εργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών.Ο αριθμός των ανέργων στις ΗΠΑ ξεπερνά πλέον τα 10 εκατομμύρια. Το υπουργείο Εργασίας κατέγραψε το Νοέμβριο 10,3 εκατομμύρια, αριθμό μεγαλύτερο κατά 2,7 εκατομμύρια σε σχέση με αυτόν που είχε καταγραφεί στις αρχές του χρόνου.Ο αριθμός των μακροχρόνια άνεργων, δηλαδή, άνω των 27 εβδομάδων χωρίς δουλειά, ανέρχεται σε 2,2 εκατομμύρια, γεγονός που μεταφράζεται σε αύξηση μεγαλύτερη του 65%, σε σχέση με τις αρχές του έτους.

    Η οικονομική ύφεση χτύπησε και την φόρμουλα ένα, όπου οι απολύσεις ανέρχονται σε 760 άτομα από το προσωπικό της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας HONDA, η οποία εγκαταλείπει το πρωτάθλημα του 2009 προκειμένου έτσι να εξοικονομήσει τετρακόσια εκατομμύρια β¬. Αν εντός μηνός, μετά την εξέλιξη αυτή, δεν βρεθεί αγοραστής, δύο κορυφαίοι οδηγοί του μηχανοκίνητου πρωταθλητισμού Τζέϊνσον Μπάτον και Ρούμπενς Μπαρικέλο θα μείνουν χωρίς ομάδα.

    Ανήκουστο σενάριο προσυμφωνημένης χρεοκοπίας λέγεται ότι έχει γραφτεί για την τύχη των τριών αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών.Θεωρείται η έσχατη λύση για να εξασφαλιστεί η χείρα βοηθείας των 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το αμερικανικό κράτος. Όμως, θα είναι η χειρότερη κατάληξη για έναν στους δέκα αμερικανούς εργαζόμενους που απασχολούνται στην Φόρντ την κράισλερ και την Τζένεραλ Μότορς.

    Η γενναία μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα επικροτείται και συνοδεύεται από διεθνείς εκκλήσεις να συμμορφωθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε ευνοϊκότερους όρους για τα ενυπόθηκα δάνεια.

    Η εβδομάδα κλείνει με αστάθεια στις χρηματαγορές, αλλά, με σταθερή πτώση του πετρελαίου περίπου στα 42 δολλάρια το βαρέλι. Οι αναλυτές της Μέριλ Λίντς προβλέπουν επιστροφή σε τιμές προ του πολέμου στο Ιράκ, εάν η ύφεση φτάσει και στην Κίνα.

    Κινεζική δωρεά οκτώ δισεκατομμυρίων δολαρίων για την τόνωση του διεθνούς εμπορίου αποδεσμεύεται ταυτόχρονα με ανάλογη αμερικανική δωρεά, καθώς οι υπουργοί οικονομικών των δύο χωρών έδιναν τα χέρια.

    Πτώση στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης Πτώση παρουσιάζει σήμερα το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με το δείκτη Dow Jones να υποχωρεί 0,62% και το Nasdaq 0,70%, καθώς η είδηση για τη σημαντική αύξηση της ανεργίας επηρέασε το κλίμα μεταξύ των επενδυτών.

    Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά 52,01 μονάδες, στις 8.324,23 μονάδες και ο ευρύτερος δείκτης Standard & Poor's 500 έχανε 7,36 μονάδες ή 0,87%, στις 837,86 μονάδες.Ο δείκτης των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq παρουσίαζε πτώση κατά 10,10 μονάδες, στις 1.435,46 μονάδες.

    Καίριες επισημάνσεις Μπιλ ΚλίντονΟ αμερικανός τέως πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, από την Κουάλα Λουμπούρ όπου βρίσκεται, δήλωσε σήμερα ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, δεν έχει άλλη επιλογή από το να αυξήσει το δημόσιο χρέος της χώρας, προκειμένου να "τονωθεί" άμεσα, η αμερικανική οικονομία.

    "Ο βασικός κίνδυνος για τις Ηνωμένες Πολιτείες και όλον τον κόσμο είναι ο αποπληθωρισμός, η μείωση τιμών -παρά την υπάρχουσα- πλην όμως μη επαρκή, ζήτηση των αγαθών, είναι επίσης, η συρρίκνωση των εθνικών οικονομιών, είναι η γενικευμένη μείωση της αποτίμησης όλων ανεξαιρέτως των περιουσιακών στοιχείων", υπογράμμισε ο κ. Κλίντον σε ομιλία που έκανε στην Κουάλα Λουμπούρ."Άρα, πάση θυσία, θα πρέπει να τονώσουμε την οικονομία μας των ΗΠΑ, κάτι όμως που βραχυπρόθεσμα ισοδυναμεί με αυξημένη χρέωση των Ηνωμένων Πολιτειών", υπογράμμισε.

    "Έχουμε τώρα χαμηλά επιτόκια, αλλά, το όλον σύστημα δεν έχει, ακόμα, την απαιτούμενη ρευστότητα", αποφάνθηκε ο δημιουργός των επιτυχημένων "Κλιντονόμικς" της περασμένης δεκαετίας.

    "Άρα", επισήμανε ακόμα ο κ. Κλίντον, "η προσπάθεια του κ. Ομπάμα θα πρέπει να παραμείνει επικεντρωμένη στην αποφυγή της υποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων των Αμερικανών, καθώς επίσης και στη χρησιμοποίηση κρατικών κονδυλίων για να τονώνεται η οικονομία, κι όταν θα έχει ανακάμψει η οικονομία μας, τότε και μόνον τότε να επανέλθουμε σε μία "σφικτότερη" δημοσιονομική πολιτική, όχι όμως επί του παρόντος".

    Είδηση: 16360

    [02] Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά των κλιματικών αλλαγών

    Η 6η Δεκεμβρίου έχει οριστεί φέτος ως Παγκόσμια Ημέρα Δράσης ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή. Η ημέρα συμπίπτει χρονικά με τη διεξαγωγή της συνδιάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, που λαμβάνει χώρα στο Πόζναν της Πολωνίας, 1-12 Δεκεμβρίου 2008. Μια συνδιάσκεψη ιδιαίτερα σημαντική καθώς οι 192 που συμμετέχουν καλούνται να ενώσουν τόσο τις πλούσιες όσο και τις φτωχότερες χώρες κάτω από την ίδια ομπρέλα, με σκοπό την επίτευξη μιας συμφωνίας για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, την οποία θα επικυρώσουν οι ηγέτες των κρατών τον Δεκέμβριο του 2009 στη Δανία και θα αποτελεί την διάδοχο κατάσταση του "Πρωτοκόλλου του Κιότο" που η ισχύ του λήγει το 2012.

    Η κλιματική αλλαγή απειλεί το μέλλον του πλανήτη. Οι επιστήμονες προειδοποιούν για άνοδο της θερμοκρασίας στα επόμενα χρόνια, για ερημοποίηση κατοικημένων εκτάσεων και για εκατομμύρια πρόσφυγες εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής. Εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από δίψα και πείνα, ενώ ακραία καιρικά φαινόμενα δημιουργούν προβλήματα επιβίωσης σε πολλά μέρη του πλανήτη.

    Βασικές αιτίες της κλιματικής αλλαγής είναι το κυρίαρχο ενεργειακό μοντέλο, που στηρίζεται σε ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα και η ενεργειακή σπατάλη, η κυριαρχία του ΙΧ αυτοκινήτου στη μετακίνηση, η διαρκώς αυξανόμενη αστικοποίηση, η καταστροφή της φύσης, η αποψίλωση των δασών και ο περιορισμός του αστικού και περιαστικού πρασίνου.

    Χρειάζονται ριζικές αλλαγές στο σημερινό μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, ώστε να είναι συμβατό με την οικολογική αειφορία την επιβίωση του πλανήτη και την ευημερία των ανθρώπων. Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζονται πολιτικές που υπολογίζουν τον πλανήτη.

    Πέρυσι η συνδιάσκεψη στο Μπαλί κατέληξε μετά από δραματικές καταστάσεις σε έναν "Οδικό Χάρτη" που υιοθετήθηκε κυριολεκτικά στο παρά πέντε, ύστερα από μια καθοριστική αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ.

    Από την τελική απόφαση, παρά τις εκκλήσεις των επιστημόνων του IPCC, του ΟΗΕ, των περιβαλλοντικών ενώσεων, των μικρών κρατών που πλημμυρίζουν, απουσιάζει κάθε αναφορά σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις ή στόχους για τη μείωση των εκπομπών κατά 25-40% το 2020 όπως επιδίωκε η ΕΕ ή κατά 60-80% ως το 2050.

    Σύμφωνα με την απόφαση του Μπαλί, η διεθνής κοινότητα, αναγνωρίζει πως απαιτούνται σημαντικές μειώσεις στις εκπομπές και πως οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να αναλάβουν κατάλληλες δεσμεύσεις και αντίστοιχες δράσεις οι αναπτυσσόμενες.

    Συμφώνησε να υπάρξουν κίνητρα και πόροι για τη μείωση της καταστροφής των δασών.

    Καλεί σε επείγουσα συνεργασία για την εφαρμογή μέτρων στις φτωχότερες χώρες για την προστασία τους από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

    Ανακοινώνει ότι θα παράσχει κίνητρα για την μεταφορά καθαρής τεχνολογίας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες και δεσμεύεται πως οι διαπραγματεύσεις θα έχουν ολοκληρωθεί στην συνάντηση κορυφής στην Κοπεγχάγη το 2009.

    Με βάση αυτή την απόφαση η Συνδιάσκεψη στο Πόζναν καλείται να καταλήξει σε μια συμφωνία που θα επικυρωθεί το Δεκέμβριο του 2009 στη Δανία και θα αποτελεί το μπούσουλα για το πώς θα κινηθεί η διεθνής κοινότητα βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα για αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση του περιβάλλοντος.

    Ο πρόεδρος της Διακυβερνητικής Ομάδας Ειδικών για τις Κλιματικές Αλλαγές Ρατζέντρα Πατσάουρι, στο Πόζναν προειδοποίησε ότι από τη λειψυδρία κινδυνεύουν εντός των επόμενων δεκαετιών κάπου 4,3 ως 6,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στις μεγάλες παραποτάμιες κοιλάδες, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας.Για να χαρακτηριστεί ως επιτυχία η Συνδιάσκεψη του Πόζναν, θα πρέπει να οι συμμετέχοντες να καταλήξουν σε ένα αρχικό κείμενο διαπραγματεύσεων και να ενστερνιστούν ένα κοινό όραμα, έτσι ώστε η Συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης να καταλήξει σε μια επαρκή και δεσμευτική συνθήκη, που θα αναγνωρίζει ότι οι παγκόσμιες εκπομπές πρέπει να φτάσουν στο μέγιστό τους αρκετά πριν το 2020, ώστε να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας. Παράλληλα οι επιλογές που θα συζητηθούν για την παγκόσμια μείωση των εκπομπών πρέπει να συμφωνούν με τα επιστημονικά ευρήματα και να βασίζονται στις αρχές της δικαιοσύνης: οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά τουλάχιστον 25-40% έως το 2020 (και κατά τουλάχιστον 80% έως το 2050), ενώ οι αναπτυσσόμενες οφείλουν να περιορίσουν και αυτές τις εκπομπές τους με ένα δίκαιο τρόπο. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO), οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και μονοξειδίου του αζώτου (νιτρώδες οξείδιο, N20) άγγιξαν νέα υψηλά επίπεδα το 2007, ενώ το μεθάνιο σημείωσε τη μεγαλύτερη ετήσια αύξησή του σε μία δεκαετία. Στοιχείο που όπως δείχνει οι εκκλήσεις για μειώσεις των αερίων του θερμοκηπίου δεν έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη.

    Ύστερα από την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ, έχει αναπτερωθεί το ηθικό των περιβαλλοντολόγων και αρκετών κυβερνήσεων για μία μεγαλύτερη δραστηριοποίηση της Ουάσινγκτον στις συνομιλίες για την προστασία του πλανήτη από τις κλιματικές αλλαγές, όταν μάλιστα ο ίδιος έχει δεσμευτεί προεκλογικά για μείωση των αμερικανικών εκπομπών στα επίπεδα του 1990 ως το 2020.

    Αλλά τι σημαίνει για τον άνθρωπο η αλλαγή του κλίματος;

    Σύμφωνα με τους επίστημονες, το περιβάλλον έχει τη δυνατότητα να αλλάζει και να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες. Το ζήτημα είναι ότι οποιαδήποτε περιβαλλοντική αλλαγή επηρεάζει αρνητικά τον άνθρωπο.

    Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. αν δεν ληφθούν μέτρα από τις κυβερνήσεις, τις επόμενες δεκαετίες ο μεσογειακός νότος θα μετατραπεί σε έρημο και ο ευρωπαϊκός βορράς από παγωμένη σε υγρή περιοχή.

    Οι καύσωνες θα πολλαπλασιαστούν και οι χειμώνες στη Γηραιά Ήπειρο θα είναι λιγότερο ψυχροί αλλά με κατακλυσμιαίες βροχές.

    Σύμφωνα με την έκθεση από το φαινόμενο του θερμοκηπίου κινδυνεύουν περισσότερο τα βουνά, οι ακτές της Ευρώπης, η Μεσόγειος και η Αρκτική και αυτό γιατί ενώ η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 0,8 βαθμό Κελσίου, η θερμοκρασία στην Ευρώπη έχει ανεβεί κατά 1 βαθμό Κελσίου.

    Οι συνέπειες της αλλαγής - αν και εμφανίζονται σταδιακά - θα είναι ολέθριες μέσα στα επόμενα 100 χρόνια.

    Στη βόρεια Ευρώπη θα υπάρξει αύξηση της υγρασίας αυτόν τον αιώνα, ενώ μεγαλύτερο μέρος της μεσογειακής Ευρώπης μπορεί να μετατραπεί σε έρημο, με βάση τις τάσεις που υπάρχουν ήδη. Τα φονικά κύματα καύσωνα στην Ευρώπη, όπως του 2003, μπορεί να είναι πιο συχνά, ενώ «οι ετήσιες αλλαγές στις βροχοπτώσεις επιτείνουν τις διαφορές ανάμεσα σε ένα υγρό βόρειο τμήμα της Ευρώπης και ένα ξηρό νότιο».

    Οι περισσότερες μεσογειακές χώρες θα καταστούν άγονες λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας. Οι περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο είναι η Ιβηρική χερσόνησος, η περιοχή της Δαλματία και η Νότια Ελλάδα.

    Μεταξύ άλλων αντίκτυπων της κλιματικής αλλαγής είναι και η άνοδος της στάθμης των θαλασσών. Ορισμένοι πληθυσμοί ψαριών μετακινήθηκαν ήδη 1.000 χιλιόμετρα βορειότερα τα τελευταία 40 χρόνια, επισημαίνει η έκθεση, υπογραμμίζοντας επίσης ότι και τα δύο τρίτα των αλπικών παγετώνων έχουν εξαφανιστεί από το 1850.

    Στην Ευρώπη, 4 εκατομμύρια άνθρωποι και περιουσίες 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ θα κινδυνεύσουν από τις πλημμύρες που θα προκληθούν από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών έως το 2100. Λίγοι στην Ευρώπη θα επωφεληθούν από τις αλλαγές αυτές, όπως οι αγρότες του Βορρά που θα έχουν μεγαλύτερες περιόδους για την καλλιέργεια των προϊόντων τους.

    Τα τελευταία 160 χρόνια χάθηκαν τα δύο τρίτα των πάγων, στις Άλπεις. Χαρακτηριστική είναι η αλλοίωση του τοπίου στον Παγετώνα Φερνακτ Φερνερ στην Αυστρία

    Στο τέλος του 21ου αιώνα πολλά είδη φυτών θα έχουν μετοικήσει σε πιο ορεινές και περισσότερο βόρειες περιοχές παρασύροντας πτηνά και ζώα που εξαρτώνται από αυτά.

    Η πολυετής καθυστέρηση στη λήψη σοβαρών δεσμευτικών αποφάσεων για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης της Γης έχει φυσικά το τίμημά της: οι χώρες πρέπει τώρα να δράσουν με φόντο την παγκόσμια οικονομική κρίση, που δυσχεραίνει την εφαρμογή των περιβαλλοντικών μέτρων.

    Το βασικό μήνυμα των ειδικών είναι ότι η δυσμενής αυτή συγκυρία δεν πρέπει ν' αποτελέσει αντιπερισπασμό γιατί η οικονομική κρίση θα περάσει αλλά η υπερθέρμανση και οι συνέπειές της θα μείνουν.

    Ο επικεφαλής της γραμματείας του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές Ιβο ντε Μπουρ επισημαίνει ότι η οικονομική ύφεση θα μπορούσε ν' αποδειχθεί καλή ευκαιρία για τον ανασχεδιασμό της παγκόσμιας οικονομίας, αρκεί οι κυβερνήσεις να μην καταφύγουν σε «φτηνές και βρώμικες επιλογές», όπως ο άνθρακας, αλλά να στοχεύσουν στην πράσινη ανάπτυξη.Οι κίνδυνοι από την έλλειψη δράσης για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών είναι πολύ σοβαρότεροι από την παγκόσμια οικονομική κρίση, προειδοποίησε ο πρώην επικεφαλής της Οικονομικής Υπηρεσίας της βρετανικής κυβέρνησης Σερ Νίκολας Στερν, ζητώντας παράλληλα την έγκριση ενός σχεδίου δημοσιονομικών δαπανών, προσαρμοσμένου ώστε να μειωθούν τα επίπεδα του άνθρακα, εξέφρασε.

    Ο Στερν, το 2006 είχε προειδοποιήσει ότι η αδράνεια των κυβερνήσεων απέναντι στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις εκπομπές αερίων, τα οποία ευθύνονται για την παγκόσμια υπερθέρμανση, θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομικό πόνο ίσο με την μεγάλη οικονομική ύφεση.

    Σήμερα επανερχόμενος στο καυτό ζήτα των κλιματικών αλλαγών κρούει εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι οι συνέπειες από τον κίνδυνο να αγνοήσουμε τις κλιματικές αλλαγές θα είναι πολύ μεγαλύτερες από τις συνέπειες της αδιαφορίας για τους κινδύνους του οικονομικού συστήματος.

    Είδηση: 16361

    [03] Απεβίωσε ο Πατριάρχης Ρωσίας Αλέξιος

    Βαρύ το πένθος για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας, καθώς το πρωί απεβίωσε ο Πατριάχης Αλέξιος ο Β'. Η Εκκλησία δεν έκανε αναφορά στην κατάσταση της υγείας του ούτε ανακοίνωσε τα ακριβή αίτια του θανάτου του, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες ο μακαριστός Πατριάρχης, που ήταν 79 ετών, αντιμετώπιζε καρδιολογικά προβλήματα, ενώ σύμφωνα με διπλωμάτες είχε προσβληθεί από καρκίνο. Ο Πατριάρχης Αλέξιος βρισκόταν στην κεφαλή της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας από το 1990 και καθοδήγησε την αναγέννησή της έπειτα από δεκαετίες σοβιετικού αθεϊσμού.

    "Τραγικό γεγονός" και "μεγάλη απώλεια για τη Ρωσία", χαρακτήρισε ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν την εκδημία του Πατριάρχη Αλεξίου, ενώ ο πρόεδρος Μεντβέντεφ ανέβαλε προγραμματισμένο ταξίδι του στην Ιταλία και όπως ανακοινώθηκε, επιστρέφει εσπευσμένα στη Ρωσία από την Ινδία. Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο του Πατριάρχη Αλέξιου, "ενός επιφανούς πολίτη της Ρωσίας", όπως είπε, "η ζωή του οποίου συμβάδισε με τις μεγαλύτερες δοκιμασίες του 20ου αιώνα στη χώρα του".Σύσσωμη η ορθοδοξία θρηνεί για την εκδημία του Πατριάρχη Μόσχας και εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στη Ρωσική εκκλησία.

    Συλλυπητήριο μήνυμα εκδόθηκε σήμερα στο Φανάρι, για την εκδημία του Πατριάρχη Μόσχας Αλέξιου.

    "Προσευχόμεθα εξ όλης καρδίας υπέρ αναπαύσεως ψυχής αυτού εν χώρα ζώντων και όπως Αρχιποίμην Χριστός αναδείξη άξιο διάδοχο αυτού εις το πηδάλιο της Αγιωτάτης Εκκλησίας υμών", αναφέρεται μεταξύ άλλων στο συλλυπητήριο μήνυμα, το οποίο υπογράφει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

    Ο Πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος είχε επισκεφθεί το Φανάρι τον περασμένο Οκτώβριο, με την ευκαιρία του εορτασμού του έτους 2008 ως έτους του Αποστόλου Παύλου, και συμμετείχε στη Σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Κωνσταντινούπολη.

    Ο δεύτερος τη τάξει Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος αναφέρει :"Μεταφέρομεν πρός Υμάς καί σύμπασαν την Ιεραρχίαν, τον Ιερόν Κλήρον καί το Χριστεπώνυμον Πλήρωμα της Ρωσικής γης τας ολοθύμους συλλυπητηρίους ευχάς ημών, προσευχόμενοι όπως ο Κύριος της Αιωνίου Ζωής κατατάξη Αυτόν μετά Αγίων και Δικαίων."Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος μετά την αναγγελία του θανάτου του Μακαριστού Πατριάρχη Μόσχας Αλεξίου απέστειλε προς την Εκκλησία της Ρωσίας επιστολή στην οποία αναφέρεται:

    "Συμμετέχοντες ολοψύχως εις το πένθος της αδελφής, κατά Ρωσίαν, Αγιωτάτης του Χριστού Εκκλησίας ευχόμεθα εκ καρδίας, όπως ο της ζωής και του θανάτου κυριεύων Σωτήρ ημών Ιησούς Χριστός τάξη την μακαρίαν αυτού ψυχήν εν σκηναίς δικαίων και συναριθμήση αυτήν μετά Αγίων και Οσίων, αναδείξη δε αντάξιον αυτού διάδοχον." Βαθειά θλίψη για την εκδημία του Πατριάρχη Μόσχας, Αλέξιου, εξέφρασε με δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος.

    Είδηση: 16359

    [04] Έφυγε η Όπη Ζούνη

    Πολιτισμός -

    Ειδήσεις

    Η σπουδαία εικαστικός Όπυ Ζούνη, πέθανε σήμερα μετά από μάχη με τον καρκίνο. Η 67χρονη καλλιτέχνης, με 40 χρόνια δημιουργικής πορείας αφήνει πίσω της αξιόλογο εικαστικό έργο, διεθνώς αναγνωρισμένο. Κύριο χαρακτηριστικό του έργου της αποτελεί η εντρυφή της ζωγράφου, στους δρόμους της γεωμετρικής αφαίρεσης. Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 4 το απόγευμα στην Πεντέλη, όπου ζούσε, από τον ιερό ναό του Αγίου Σεραφείμ.

    Η Όπη Σαρπάκη Ζούνη γεννήθηκε το 1941 στο Καϊρο. Οι ρίζες της οικογένειάς της είναι στην Κρήτη και τη Σαντορίνη.

    Ξεκίνησε τις σπουδές της με ζωγραφική και στη συνέχεια, με κεραμική στο Αμερικάνικο Κολλέγιο, και φωτογραφία. Το 1963 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα και συνέχισε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, αρχικά στη ζωγραφική, με δάσκαλο το Γιάννη Μόραλη, και την κεραμική, και αργότερα στη σκηνογραφία και τη διακόσμηση.

    Αν και η ζωγραφική είναι τέχνη που παράγει την ψευδαίσθηση, η Όπυ Ζούνη αντικατόπτριζε στο έργο της την ίδια τη ζωή...Γεννημένη στο Κάιρο το 1941, αξιοποίησε περίτεχνα στο έργο της την πλούσια καλλιτεχνική παιδεία που αποκόμισε από την μελέτη του αρχαίου αιγυπτιακού και ελληνικού κλασσικού πολιτισμού.

    ''Βλέπω τις κατασκευές του σύγχρονου κόσμου, μέσω μιας γεωμετρικής οπτικής'' συνήθιζε να λέει. Άλλωστε το έργο της ισορροπούσε ανάμεσα στην αλήθεια της γεωμετρίας και την ομορφιά της ζωής. Ένα έργο ελεύθερο, που δεν εγκλωβίστηκε ποτέ στους δρόμους της γεωμετρίας..

    Το έργο της ήταν διεθνώς αναγνωρισμένο, με περισσότερες από 70 ατομικές εκθέσεις και 450 συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις.

    Κι όπως έγραψε για την Όπυ Ζούνη ο Γάλλος Ιστορικός Τέχνης Bernard Faushille στο έργο της Οπυ Ζούνη βρίσκουμε αυτή τη σιωπή, του σοφού που μπορεί να ακούσει την αρμονία, την ανομολόγητη τάξη του κόσμου και του πνεύματος.

    Είδηση: 16358

    [05] Προγνωστική μέθοδος-ελπίδα για καρκινοπαθείς

    Ελπίδες στις γυναίκες που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού, πως δεν θα υποστούν μετάσταση της νόσου σε κάποιο όργανο τους δίνει νέα επιστημονική διαγνωστική μέθοδος. Η μέθοδος αυτή έχει την δυνατότητα να εντοπίζει έγκαιρα στο αίμα καρκινικά κύτταρα, πριν αυτά κάνουν νέα μετάσταση. Αυτό τονίζει ο Λέκτορας του Πανεπιστημίου Αλεξανδρούπολης κ. Νικόλαος Ξενίδης, με αφορμή διημερίδα, η οποία θα έχει ως θέμα «Καρκίνος Μαστού. Πόσο κοντά στην ίαση;» και η οποία θα διεξαχθεί 5-6 Δεκεμβρίου στην Αθήνα ( Ξενοδοχείο «Ledra Marriot»). Την διημερίδα διοργανώνει η Μονάδα Παθολογίας- Ογκολογίας και Χημειοθεραπείας Γυναικολογικού Καρκίνου του Γενικού Νοσοκομείου -Μαιευτηρίου «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ» που λειτουργεί υπό την Διεύθυνση του Παθολόγου-Ογκολόγου Ν. Μαλάμου, ο οποίος θα είναι και πρόεδρος της διημερίδας.

    "Αυτό, συμπλήρωσε ο κ. Ξενίδης, είναι μια ακόμη νικηφόρα μάχη της επιστήμης στον μακροχρόνιο πόλεμο κατά του καρκίνου και θα βοηθήσει σημαντικά στην φαρμακευτική αγωγή που θα δίνεται έγκαιρα στην ασθενή για να μην υπάρχει μετάσταση της νόσου σε άλλο όργανο της».

    Ο καρκίνος του μαστού, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θεωρείται και αντιμετωπίζεται τις περισσότερες φορές από τη στιγμή της διάγνωσης, ως γενικευμένη νόσος, παρά τον αρνητικό για μετάσταση προεγχειρητικό έλεγχο (Αξονικές, σπινθηρογράφημα κ.λ.π.).

    Όμως , οι μισές περίπου από τις γυναίκες με καρκίνο μαστού υποτροπιάσουν. Η υποτροπή οφείλεται σε μικρομεταστάσεις οι οποίες, προκαλούνται από κυκλοφορούντα καρκινικά κύτταρα στο αίμα και δεν είναι ορατές με απεικονιστικές μεθόδους .Εμφανίζονται κυρίως σε όγκους &gt;1cm και διηθημένους μασχαλιαίους λεμφαδένες.

    Στη χώρα μας από 4ετίας κατέστη δυνατή η ανίχνευση τέτοιων καρκινικών κυττάρων στο αίμα γυναικών με καρκίνο μαστού, με τον προσδιορισμό της κυτταροκερατίνης - 19 ( CK-19 ), την αντίδραση αλυσιδωτής πολυμεράσης ( Real - Time PCR ).

    Στη μελέτη συμμετέχει η Μονάδα Γυναικολογικού Καρκίνου του Γ.Ν.Μ. «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ», η Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Πανεπιστημιακή Ογκολογική Κλινική του «ΠΑΓΝΗ» Κρήτης.

    Οι μετρήσεις γίνονται τόσο κατά τη διάγνωση όσο και κατά την παρακολούθηση της πορείας των ασθενών και τα αποτελέσματά τους καθορίζουν εν μέρει τους θεραπευτικούς χειρισμούς σε συγκεκριμένες ομάδες γυναικών.

    Νέοι στοχευμένοι θεραπευτικοί παράγοντες οι οποίοι πρόσφατα προστέθηκαν στην κλασσική χημειοθεραπεία, με αποδεδειγμένα μεγάλο όφελος, είναι πιθανόν με βάση την ανίχνευση των κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων να διευρύνουν την χρήση τους και σε άλλες υποομάδες γυναικών με καρκίνο μαστού.

    Τα προκαταρτικά αποτελέσματα των κλινικών μελετών που διεξάγονται είναι ενθαρρυντικά.

    Προγνωστική σημασία της ανίχνευσης

    Τα δεδομένα στην διεθνή βιβλιογραφία σχετικά με την προγνωστική αξία των CTCs στον πρώιμο καρκίνο του μαστού είναι περιορισμένα. Μια από τις μεγαλύτερες σειρές ασθενών μελετήθηκε στην Ογκολογική Κλινική του Π.Γ.Ν Ηρακλείου και μέρος των αποτελεσμάτων αυτής της εργασίας έχει ήδη δημοσιευθεί. Στην μελέτη εντάχθηκαν 450 ασθενείς με πρώιμο καρκίνο του μαστού. Σε όλες τις ασθενείς έγινε λήψη αίματος για έλεγχο παρουσίας mRNA της CK-19 με real-time PCR, πριν την έναρξη και μετά το τέλος της χημειοθεραπείας, καθώς επίσης και κατά την διάρκεια της παρακολούθησής τους. Σε αυτό διάστημα συνέβησαν 100 υποτροπές και 43 θάνατοι από την νόσο.

    Πριν την χημειοθεραπεία, CTCs διαπιστώθηκαν στο 41% των ασθενών. Μετά την ολοκλήρωση της συμπληρωματικής χημειοθεραπείας, θετικά κύτταρα στο αίμα διαπιστώθηκαν στο 33% των ασθενών. Ο μόνος παράγοντας που βρέθηκε να σχετίζεται με την ανίχνευση των κυττάρων μετά την θεραπεία ήταν ο αριθμός των διηθημένων λεμφαδένων, καθώς στο 42% των ασθενών με περισσότερους από 3 διηθημένους μασχαλιαίους λεμφαδένες ανιχνεύθηκαν θετικά κύτταρα, ενώ στις ασθενείς με λιγότερους από 3 ή χωρίς διηθημένους λεμφαδένες αντίστοιχα κύτταρα στο αίμα βρέθηκαν στο 29% των ασθενών.

    Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων φάνηκε ότι τα ποσοστά υποτροπής ήταν σημαντικά μεγαλύτερα στις ασθενείς με ανιχνεύσιμα πριν την θεραπεία κύτταρα σε σχέση με τις ασθενείς χωρίς θετικά κύτταρα στο αίμα (33% έναντι 17%). Επίσης, το μέσο ελεύθερο νόσου διάστημα (DFI) για τις ασθενείς με ανιχνεύσιμα κύτταρα βρέθηκε σημαντικά μικρότερο από ότι στις ασθενείς στις οποίες δεν ανιχνεύθηκαν κύτταρα (78 έναντι 92 μήνες).

    Η ανίχνευση των CTCs στο αίμα πριν την χημειοθεραπεία αυξάνει επίσης σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από την νόσο, καθώς 15% των ασθενών με ανιχνεύσιμα κύτταρα απεβίωσε κατά την διάρκεια της μελέτης, σε σχέση με 6% των ασθενών χωρίς ανιχνεύσιμα κύτταρα. Η μέση ολική επιβίωση (OS) ήταν σημαντικά μικρότερη στις θετικές πριν την χημειοθεραπεία από ότι στις αρνητικές ασθενείς (94 έναντι 101 μήνες). Από τις πολυπαραγοντικές αναλύσεις φάνηκε ότι η ανίχνευση CTCs αποτελεί ανεξάρτητο δυσμενή παράγοντα τόσο για την μείωση του DFI όσο και της OS.

    Παρόμοια επίδραση στο DFI και την OS είχε και η ανίχνευση των κυττάρων μετά το πέρας της χημειοθεραπείας, ενώ η συνδυασμένη ανάλυση των αποτελεσμάτων πριν και μετά την χημειοθεραπεία ενίσχυσε την προγνωστική αξία της ανίχνευσης των CTCs, καθώς το ποσοστό των υποτροπών στις ασθενείς στις οποίες ανιχνεύθηκαν κύτταρα πριν και μετά την θεραπεία ήταν σχεδόν τριπλάσιο από το αντίστοιχο των ασθενών στις οποίες δεν ανιχνεύθηκαν ποτέ παρόμοια κύτταρα (38% και 14%, αντίστοιχα) και οι θάνατοι από την νόσο πενταπλάσιοι (19% και 4% αντίστοιχα).

    Επίδραση της συμπληρωματικής χημειοθεραπείας

    Στον ίδιο πληθυσμό ασθενών αναλύθηκε η επίδραση των διαφόρων χημειοθεραπευτικών σχημάτων στα CTCs. Σε γενικές γραμμές, η χημειοθεραπεία εξαφάνισε τα κύτταρα από το περιφερικό αίμα στο 50% περίπου των ασθενών. Παρόμοια αποτελέσματα που αφορούσαν τα DTCs του μυελού των οστών αναφέρθηκαν σε διεθνή μελέτη το 2001( Braun) . Όσον αφορά στην επιμέρους δραστικότητα των χημειοθεραπευτικών σχημάτων που χρησιμοποιηθήκαν, κανένα δεν βρέθηκε να υπερέχει έναντι των υπολοίπων.

    Η αδυναμία της χημειοθεραπείας να εξαφανίσει πλήρως τα CTCs στις ασθενείς με πρώιμο καρκίνο του μαστού έχει αποδοθεί στο γεγονός ότι μεγάλος αριθμός από αυτά βρίσκεται σε κάποιου είδους βληθαργική' κατάσταση, στην φάση G0 του κυτταρικού κύκλου. Με δεδομένο ότι τα καρκινικά κύτταρα είναι περισσότερο ευάλωτα στην δράση της χημειοθεραπείας όταν βρίσκονται σε φάση πολλαπλασιασμού, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αρκετά από τα βληθαργικά' CTCs επιβιώνουν μετά την χημειοθεραπεία.

    Τέλος, στην αυξημένη αντοχή στα χημειοθεραπευτικά θα μπορούσε να συνεισφέρει και η υπερέκφραση του HER2/neu, η οποία έχει παρατηρηθεί στα διάσπαρτα καρκινικά κύτταρα. Μια ένδειξη για την ορθότητα αυτής της άποψης προκύπτει από τα αποτελέσματα μιας μελέτης που διενεργήθηκε στην Ογκολογική Κλινική του Π.Γ.Ν. Ηρακλείου και αφορούσε την επίδραση της χορήγησης του Herceptin (αντίσωμα έναντι του HER2/neu) στην ανίχνευση κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων σε ασθενείς με πρώιμο καρκίνο του μαστού.

    Στην μελέτη αυτή βρέθηκε ότι το Herceptin επιτυγχάνει την εξαφάνιση των κυττάρων από το περιφερικό αίμα στο 93% ασθενών. Σε όλες της ασθενείς είχε προηγηθεί χορήγηση συμπληρωματικής χημειοθεραπείας η οποία είχε να αποτύχει να εξαλείψει τα κυκλοφορούντα καρκινικά κύτταρα.

    Μονάδα παθολογίας -ογκολογίας στο «Έλενα Βενιζέλου»

    Η Μονάδα Παθολογίας- Ογκολογίας και Χημειοθεραπείας Γυναικολογικού Καρκίνου, όπως ανέφερε ο κ Μαλάμος λειτουργεί επίσημα από το 2000 και αντιμετωπίζει 350 περίπου νέους ασθενείς κάθε χρόνο. Ο συνολικός αριθμός των ασθενών έχει ξεπεράσει τις 4500.

    Είδηση: 16355

    [06] Χημικό όπλο από ...φόβο

    Η μυρωδιά του φόβου δεν είναι μια αυταπάτη, αλλά ένα πραγματικό γεγονός. Οι άνθρωποι μπορούν υποσυνείδητα να ανιχνεύσουν αν κάποιος είναι φοβισμένος ή αγχωμένος, μυρίζοντας μια χημική ουσία (φερομόνη), που εκκρίνεται στον ιδρώτα του, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. Η έρευνα, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Γκάρντιαν», έγινε από ερευνητική ομάδα του αμερικανικού πανεπιστημίου Stony Brook, υπό τη δρα Λίλιαν Μουτζίκα-Παρόντι, και χρηματοδοτήθηκε από το Πεντάγωνο των ΗΠΑ, δημιουργώντας υποψίες ότι είναι το πρώτο βήμα για την χημική χρησιμοποίηση του φόβου στο πεδίο της μάχης, πιθανώς προκαλώντας τρόμο στον αντίπαλο στρατό. Όμως η DARPA (η υπηρεσία προχωρημένων στρατιωτικών ερευνών) αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε στρατιωτικά σχέδια για τις φερομόνες του φόβου ή ότι σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει περαιτέρω έρευνες σε αυτό το πεδίο.

    Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μυρωδιά του φόβου πυροδοτεί μια αυξημένη αντίδραση στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το φόβο και συμπέραναν ότι, όπως και πολλά άλλα ζώα, έτσι και οι άνθρωποι μπορούν να ανιχνεύσουν και υποσυνείδητα να αντιδράσουν στις φερομόνες που απελευθερώνουν άλλοι άνθρωποι.

    Η έρευνα βασίσθηκε στην τοποθέτηση υλικών που απορροφούσαν τον ιδρώτα, στις μασχάλες άπειρων καταδυτών, οι οποίοι έκαναν την πρώτη τους καταδυτική πτώση. Όταν, στη συνέχεια, άλλοι εθελοντές, που δεν ήξεραν τίποτε για το πείραμα, μύρισαν βαμβάκια ποτισμένα με τον ιδρώτα των φοβισμένων καταδυτών και, για λόγους σύγκρισης, άλλα βαμβάκια που δεν είχαν διαποτιστεί από τη φερομόνη του φόβου, όπως έδειξαν οι τομογραφίες του εγκεφάλου τους, οι περιοχές που σχετίζονται με το φόβο, όπως ο υποθάλαμος και η αμυγδαλή, αντέδρασαν πολύ περισσότερο στην πρώτη περίπτωση, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι μπορούσαν να ανιχνεύσουν, χωρίς καν να το συνειδητοποιούν, το φόβο άγνωστων ανθρώπων, όπως ήσαν οι καταδύτες.

    Σύμφωνα με την υπεύθυνη της έρευνας Λίλιαν Μουτζίκα-Παρόντι, «η έρευνα δείχνει ότι πιθανώς υπάρχει μια κρυφή βιολογική παράμετρος στην ανθρώπινη κοινωνική δυναμική, κατά την οποία το συναισθηματικό στρες στην κυριολεξία γίνεται κολλητικό».

    Όμως ο Σίμον Γουέσλι, στρατιωτικός ψυχίατρος στο King's College του Λονδίνου, δήλωσε στο New Scientist ότι η ιδέα πως η φερομόνη του φόβου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως χημικό όπλο, είναι απίθανη, καθώς μια απλή φυσιολογική ουσία δεν είναι αρκετή για να γεννήσει φόβο, αν οι άνθρωποι δεν βρίσκονται σε τρομακτική κατάσταση. «Μπορείς να δημιουργήσεις τα φυσικά συμπτώματα του φόβου, αλλά οι άνθρωποι δεν τρομάζουν κατ' ανάγκην», δήλωσε.

    Τα ευρήματα της νέας αμερικανικής έρευνας αναμένεται να τεθούν υπό αμφισβήτηση, επειδή οι περισσότεροι επιστήμονες μέχρι σήμερα δεν παραδέχονται ότι οι άνθρωποι μπορούν να ανιχνεύσουν τις φερομόνες, όπως συμβαίνει σε πολλά άλλα θηλαστικά.

    Είδηση: 16357

    [07] Διπλασιάζεται το δώρο Χριστουγέννων για τους ανέργους

    Τον διπλασιασμό του δώρου Χριστουγέννων 2008 ή της αναλογίας αυτού, για όσους επιδοτούνται ή επιδοτήθηκαν εντός του έτους για τακτική ανεργία και δικαιούνται αναλογίας δώρου Χριστουγέννων, ενέκρινε εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.

    Η σχετική εισήγηση για «χορήγηση συμπληρωματικής παροχής, ισόποσης του δώρου Χριστουγέννων 2008, προς όσους δικαιούνται αναλογίας δώρου Χριστουγέννων 2008, λόγω τακτικής επιδότησης», έγινε από τον διοικητή του ΟΑΕΔ Γιώργο Βερναδάκη στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, μετά τη σχετική εξαγγελία του διπλασιασμού του δώρου Χριστουγέννων για τους επιδοτούμενους ανέργους, από τον Πρωθυπουργό στη Βουλή την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008, στο πλαίσιο της λήψης από την κυβέρνηση στοχευμένων μέτρων υποστήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

    Το μέτρο του διπλασιασμού του δώρου Χριστουγέννων εμπίπτει στις δράσεις για την ελαχιστοποίηση των ενδεχόμενων συνεπειών στην ελληνική οικονομία, στην απασχόληση και κυρίως, στο επίπεδο διαβίωσης των συμπολιτών μας, από τις πρόσφατες δυσμενείς εξελίξεις στο διεθνές χρηματοπιστωτικό και οικονομικό περιβάλλον.

    Σύμφωνα με την κείμενη εργατική νομοθεσία, το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση το χρόνο λήψης του επιδόματος ανεργίας, στη χρονική βάση από την 1η Μαΐου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους, δηλαδή, όπως ισχύει και για τους εργαζομένους.

    Είδηση: 16376

    [08] Υποχώρηση του αργού στα 42 $ το βαρέλι

    Στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 2005 υποχώρησε η τιμή του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης της κυβέρνησης των ΗΠΑ -σύμφωνα με την οποία- τον προηγούμενο μήνα έχασαν τη δουλειά τους περισσότεροι από 500.000 αμερικανοί.

    Συγκεκριμένα, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης υποχωρούσε κατά 1,31 δολάρια και είχε διαμορφωθεί στα 42,36 δολάρια, ενώ λίγο νωρίτερα είχε υποχωρήσει ακόμα και στα 42,05 δολάρια.

    Εξάλλου, η τιμή του πετρελαίου τύπου Μπρεντ στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου σημείωνε πτώση κατά 1,20 δολάρια και βρισκόταν στα 41,08 δολάρια το βαρέλι.

    Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι πολύ σύντομα η τιμή θα υποχωρήσει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 40 δολαρίων ανά βαρέλι, καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις για σημαντική μείωση της ζήτησης πετρελαίου σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες.

    Είδηση: 16367

    [09] Πτώση 32% των πωλήσεων αυτοκινήτων το Νοέμβριο

    Μεγάλη πτώση κατέγραψαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων το μήνα Νοέμβριο και πλέον είναι φανερό ότι παγκόσμια οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την οικονομική συμπεριφορά του Έλληνα καταναλωτή.Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων [ΣΕΑΑ], η εγχώρια αγορά τον προηγούμενο μήνα κατέγραψε πτώση 33% σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας τις 13.402 και πλέον ο Νοέμβριος είναι ο πιο αντιπαραγωγικός μήνας του έτους.Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και η σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα τον Οκτώβριο, που είναι αρνητική, με την πτώση να κινείται στο 32%.

    Ωστόσο, αισιόδοξη είναι η συνολική εικόνα στο ενδεκάμηνο του 2008, καθώς οι ταξινομήσεις των επιβατικών αυτοκινήτων ανήλθαν στις 259.304 μονάδες, καταγράφοντας μείωση 3,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007.Είναι ενδεικτικό ότι η εγχώρια αγορά το 2008 κινήθηκε στο ενδεκάμηνο, καλύτερα και από το 2006, όταν οι πωλήσεις στο αντίστοιχο διάστημα είχαν ανέλθει στις 255.102 μονάδες.

    Λίγο πριν την εκπνοή του 2008, συνολικά οι εγχώριες πωλήσεις θα ξεπεράσουν τις 260.000 μονάδες, νούμερο διόλου ευκαταφρόνητο σε χαλεπούς οικονομικά καιρούς.

    Η αγορά αυτοκινήτου για την ελληνική οικογένεια είναι μία ελαστική δαπάνη και υπ' αυτό το πρίσμα η διστακτικότητα των καταναλωτών για τέτοιες δαπάνες είναι δικαιολογημένη.

    Η τρέχουσα κρίση, που αν και ακόμα δεν έχει χτυπήσει την πόρτα της ελληνικής οικογένειας, εκτιμάται ότι θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο υποψήφιος αγοραστής θα επιλέξει το νέο του όχημα.Με αλλά λόγια, ο καταναλωτής εκτιμάται ότι θα "ψάξει" για χαμηλότερο κόστος χρήσης και θα αναζητήσει λιγότερα κυβικά, χαμηλότερη κατανάλωση κ.ά..

    Ενδείξεις για το αν θα επηρεαστεί η αγορά αυτοκινήτου στην Ελλάδα από την κρίση, θα υπάρχουν το Φεβρουάριο και το Μάρτιο, όπου θεωρητικά θα πρέπει να ταξινομηθούν τα αυτοκίνητα που έχουν παραγγελθεί μετά τον Αύγουστο.

    Χείρα βοηθείας στους καταναλωτές θα πρέπει να δώσουν τόσο οι εισαγωγικές εταιρίες, με προσφορές κ.ά., αλλά και οι Τράπεζες, με τη παροχή χαμηλότοκων δανείων.

    Είδηση: 16362

    [10] Απεργία με στάσεις στις συγκοινωνίες

    Πανελλαδική γενική απεργία πραγματοποιούν την Τετάρτη 10 Δεκέμβρη, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ με αίτημα "την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής της Ακρίβειας, των Φόρων, της Ανεργίας και της περικοπής των κοινωνικών παροχών".Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ:

    "Οι εργαζόμενοι αντιδρούν και απεργούν στην επιχειρούμενη προσπάθεια επιβολής του εργασιακού μεσαίωνα στις εργασιακές σχέσεις με απολύσεις, διαθεσιμότητες, υποχρεωτικές άδειες κλπ., φορτώνοντας έτσι την κρίση στους εργαζόμενους. Απαιτούμε την κρίση να πληρώσουν οι υπεύθυνοι. Διεκδικούμε ουσιαστική ενίσχυση των εισοδημάτων, των δικαιωμάτων και της απασχόλησης με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας".

    Την ημέρα της γενικής απεργίας θα πραγματοποιηθεί απεργιακή συγκέντρωση στις 11.00 π.μ στο Πεδίο του Άρεως και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή των Ελλήνων.

    Για την διευκόλυνση των απεργών, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (λεωφορεία, μετρό, ηλεκτρικός, τρόλεϊ) θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας το πρωί από την έναρξη της βάρδιας, έως τις 08.00 π.μ. και από τις 22.00 έως τη λήξη της βάρδιας. Η Ολυμπιακή Αεροπορία, ο ΟΣΕ και ο προαστιακός σιδηρόδρομος, θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία.Στην ίδια ανακοίνωση, η ΓΣΕΕ συμπληρώνει: "Καλούμε όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα της μορφής εργασίας τους (αορίστου ή ορισμένου χρόνου, ενοικιαζόμενους, με ελαστικές μορφές εργασίας) να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία. Η καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στην Απεργία και στα Συλλαλητήρια, θα είναι η δυναμική και αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων στην ασκούμενη αντεργατική πολιτική".

    Hμερίδα για την εργασία

    Είδηση: 16353


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 5 December 2008 - 17:53:16 UTC