Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-12-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βατοπαίδι: Οι διαδρομές του ιερού χρήματος
  • [02] Συγγενείς και φίλοι στο πλευρό του Τάσσου Παπαδόπουλου
  • [03] 22 νεκροί και 50 τραυματίες στο Πακιστάν από έκρηξη
  • [04] Τεταμένη η κατάσταση στη Χεβρώνα
  • [05] Διαβουλεύσεις για Κυπριακό στο Συμβούλιο Ασφαλείας
  • [06] Στην Ελλάδα η προεδρία του ΟΑΣΕ

    [01] Βατοπαίδι: Οι διαδρομές του ιερού χρήματος

    Τα στοιχεία της κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών της Μονής, τα οποία διαβιβάστηκαν την Πέμπτη από την Τράπεζα της Ελλάδος, μελετούν τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής, ενώ τη Δευτέρα τρεις εμπειρογνώμονες της Τράπεζας θα κάνουν αναλυτική ενημέρωση στα μέλη της επιτροπής. Τα στοιχεία αφορούν το διάστημα από 1η Ιανουαρίου του 2005 μέχρι τον Οκτώβριο του 2008 και όπως σημειώνεται, ο όγκος των στοιχείων περιλαμβάνει χιλιάδες συναλλαγές. Προθεσμία ζήτησαν και έλαβαν για την ερχόμενη Παρασκευή, μέσω του συνηγόρου τους, ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος, από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Δημήτριο Πιέρο. Ο εισαγγελέας διενεργεί έρευνα για την άρνηση των δύο να καταθέσουν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Σχετικό έγγραφο είχε αποστείλει στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ιωάννη Σακελάκο, ο πρόεδρος της Εξεταστικής κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το απόγευμα της Παρασκευής έφθασε στο υπουργείο του επιστολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών με αίτημα την νομική αρωγή, με βάση τη διακρατική συμφωνία Κύπρου -Ελλάδος, στην διερεύνηση της υπόθεσης της Μονής Βατοπαιδίου. Το αίτημα θα διαβιβαστεί, ανέφερε ο υπουργός, στον Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη, ο οποίος είναι αρμόδιος να αποφασίσει αναλόγως και να δώσει οδηγίες στην Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης.

    Στην επιστολή του ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών ζητά από τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας να βοηθήσουν στο άνοιγμα λογαριασμών και στον εντοπισμό διακίνησης χρημάτων στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. Λόγω του ότι μεσολαβεί Σαββατοκύριακο, οι διαδικασίες για άνοιγμα των λογαριασμών θα αρχίσουν την Δευτέρα. Την ίδια ώρα, στο μικροσκόπιο των εμπειρογνωμόνων βρίσκονται οι κινήσεις επίμαχων λογαριασμών της μονής. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι στους λογαριασμούς δεν παρουσιάζονται κινήσεις πολιτικών προσώπων.

    Νέα προθεσμία -τη δεύτερη μετά την κλήτευσή του για να καταθέσει ως ύποπτος για την υπόθεση εκβιασμού- πήρε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ο δικηγόρος Μιχάλης Κουκουβίνος. Ο Μ. Κουκουβίνος, που εμφανίζεται σε βίντεο να διαπραγματεύεται ανταλλάγματα για την υπόθεση ακινήτων, που διεκδικούσαν ακτήμονες στη Νέα Ραιδεστό, επρόκειτο να δώσει σήμερα το πρωί ανωμοτί κατάθεση στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ευάγγελο Μαδεμλή, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, αλλά μέσω του συνηγόρου του, ζήτησε και πήρε νέα προθεσμία για την Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου. Την Τέταρτη το μεσημέρι θα γίνει μια πρώτη επαφή των κομμάτων για να εξεταστεί αν υπάρχει δυνατότητα να κατατεθεί ενιαίο πόρισμα.

    Κατατέθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η 24σέλιδη Έκθεση των εμπειρογνωμόνων της Τράπεζας της Ελλάδος, επί των συναλλαγών της Μονής Βατοπαιδίου. Σύμφωνα με τους τρεις εμπειρογνώμονες της Τράπεζας, η Έκθεσή τους αποτελεί την ελάχιστη δυνατή συνεισφορά στο έργο της Εξεταστικής, καθώς μια ικανοποιητική παρουσίαση της κίνησης των λογαριασμών της Μονής, θα απαιτούσε περίπου ένα μήνα, ενώ η καταγραφή των τελικών παραληπτών των κεφαλαίων της, θα χρειαζόταν περί τους 6-7 μήνες.

    Στην Έκθεση αναφέρεται: "Σε κάθε περίπτωση, για την εξαγωγή συμπερασμάτων, θα πρέπει να συσχετισθούν οι χρηματικές ροές προς και από την Μονή Βατοπαιδίου, προς τους λογαριασμούς των εμπλεκομένων προσώπων, με τις προσφερθείσες υπηρεσίες των τελευταίων προς την Μονή και με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους. Επίσης μεταξύ άλλων, αναφέρονται αναλήψεις μετρητών εκ μέρους των μοναχών, ύψους μέχρι και 2 εκ. ευρώ, καθώς και μία συναλλαγή ιδιαίτερου ενδιαφέροντος: η αγορά εταιρείας με ακίνητο στο Βελιγράδι, αντί περίπου 700.000 ευρώ και η μεταπώληση της εταιρείας μετά από δύο χρόνια αντί 2,4 εκ. ευρώ.

    Όπως επισημαίνεται στην Έκθεση: "Δεδομένου ότι δεν είναι γνωστά τα περιουσιακά στοιχεία της πωληθείσας εταιρείας, δεν είναι δυνατόν να αξιολογηθεί, εάν το υπερτίμημα από την αγοραπωλησία οφείλεται σε πραγματική υπεραξία". Ο λογαριασμός του Δημητρίου Πελέκη, αδελφού της συμβολαιογράφου και δικηγόρου της Μονής, έχει πιστωθεί με 1.083.415 ευρώ, εκ μέρους της Μονής Βατοπαιδίου. Ο κοινός λογαριασμός του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη και της συζύγου του, Αικατερίνης Πελέκη, που συνέταξε τα συμβόλαια μεταξύ ΚΕΔ και Μονής Βατοπαιδίου, έχει πιστωθεί από τις 23/5/2007 μέχρι την 4/9/2008 με 972.000 ευρώ, προερχόμενα, όπως αναφέρεται στην Έκθεση, «άμεσα ή έμμεσα» από τη Μονή Βατοπαιδίου. Στην κατάθεσή του, ο Δ. Πελέκης, είχε αναφέρει ότι στον λογαριασμό του είχαν πιστωθεί οι αμοιβές οι δικές του (μόνο τα γραμμάτια του δικηγορικού συλλόγου), τα γραμμάτια της ΚΕΔ και του δικηγόρου της κ. Ζερβουδάκη, καθώς και τα ποσά που αντιστοιχούν στα δικαιώματα του συμβολαιογραφικού συλλόγου από την εργασία της συμβολαιογράφου.

    Δηλώσεις Αντώναρου

    Όπως τόνισε στους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευ. Αντώναρος, αναφερόμενος στη διάρκεια των εργασιών της εξεταστικής επιστροπής, το πόρισμα θα εκδοθεί στις 15 Δεκεμβρίου, έτσι όπως "έχει συναποφασιστεί από όλα τα κόμματα". "Είναι σαφές το τι έχει αποφασιστεί", είπε και έκανε λόγο για "άσφαιρες πολιτικές εντυπώσεις". "Αν κάποιοι, και αναφέρομαι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κρίνουν ότι μπορούν με την αθρόα κλήτευση μαρτύρων, που δεν έχουν σχέση με την υπόθεση, να παρατείνουν ή να ευτελίσουν ή να κάνουν την επιτροπή να αποκλίνει από το καθήκον της, που είναι να ολοκληρώσει τις εργασίες και να βγάλει πόρισμα, τότε αυτό δείχνει ποια είναι τα κίνητρα πίσω από αυτές τις κινήσεις. Δεν έχουν καμία ουσία. Έχουν κίνητρα πολιτικού εντυπωσιασμού", ανέφερε.

    Είδηση: 16391

    [02] Συγγενείς και φίλοι στο πλευρό του Τάσσου Παπαδόπουλου

    Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες βρίσκονται στο πλευρό του Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, πάσχοντας από μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

    Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης της υγείας του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέβαλε την αποψινή αναχώρηση του για το Σινά.

    Ο κ. Παπαδόπουλος νοσηλεύεται από τις 22 Νοεμβρίου στη ΜΕΘ με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και του χορηγείται οξυγόνο.

    Στο πλευρό του βρίσκεται η σύζυγός του Φωτεινή, τα παιδιά του, οι στενοί συγγενείς του και ο προσωπικός του ιατρός Χάρης Φεσάς.

    Είδηση: 16396

    [03] 22 νεκροί και 50 τραυματίες στο Πακιστάν από έκρηξη

    Τουλάχιστον 22 άτομα έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη δύο παγιδευμένων με εκρηκτικά αυτοκινήτων, και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε πολυσύχναστη αγορά του Πεσαουάρ, στο βορειοδυτικό Πακιστάν την παραμονή της μεγάλης γιορτής των μουσουλμάνων Αϊντ αλ Αντχα.

    Δεκάξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις εκρήξεις, οι άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά και πέθαναν κατά τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο.

    Οι εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά στα γραφεία της κοινότητας των σιιτών σε ένα εξαιρετικά πολυσύχναστο σημείο της πόλης. Από την έκρηξη κατέρρευσε ένα κτίριο τυλιγμένο στις φλόγες και πολλά γειτονικά κτίρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

    "Συγκλονίστηκε όλη η περιοχή ήταν σαν να γινόταν σεισμός. Ήταν μια τεράστια και φοβερή έκρηξη. Όταν φθάσαμε στο σημείο τα πάντα ήταν τυλιγμένα στις φλόγες. Ερείπια ήταν σκορπισμένα παντού", δήλωσε κάτοικος της περιοχής που βοήθησε στα σωστικά συνεργεία.

    Ο Χιζάρ Χαγιάτ, ο επικεφαλής του κρατικού νοσοκομείου του Πεσαουάρ, δήλωσε ότι 22 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 50 έχουν τραυματιστεί εκ των οποίων οι 20 σοβαρά.

    Είδηση: 16395

    [04] Τεταμένη η κατάσταση στη Χεβρώνα

    Στη Μέση Ανατολή, τεταμένη είναι κατάσταση στην Χεβρώνα, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας απομάκρυναν την Πέμπτη διά της βίας 250 φανατικούς εβραίους εποίκους, οι οποίοι είχαν καταλάβει τετραώροφο κτίριο. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και δεκάδες άτομα τραυματίστηκαν. Ήταν η πρώτη μαζική επιχείρηση εκκένωσης στη Δυτική Όχθη, από τις βίαιες συγκρούσεις του 2006. Το κτίριο μετά την εκκένωση φρουρείται από τον στρατό μέχρι τα δικαστήρια να αποφανθούν για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του.

    Είδηση: 16394

    [05] Διαβουλεύσεις για Κυπριακό στο Συμβούλιο Ασφαλείας

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, με αφορμή την πρόσφατη έκθεση του Γενικού Γραμματέα για την εξάμηνη ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στο νησί. Συγκρατημένος για την πορεία των συνομιλιών στη Λευκωσία εμφανίστηκε ο κ. Ζεριχούν, όπως και οι αντιπρόσωποι των μελών του Σ.Α, οι οποίοι στις αναφορές τους κάλεσαν τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων να προχωρήσουν για την επίτευξη του τελικού στόχου, ζητώντας παράλληλα την περαιτέρω βελτίωση του κλίματος με την εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Μεταξύ άλλων, διαπίστωσαν ότι ακόμη είναι νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα και επανέλαβαν ότι η ιδιοκτησία της προσπάθειας ανήκει στους ίδιους τους Κύπριους, στηρίζοντας τον υποβοηθητικό ρόλο του ΟΗΕ και επαναλαμβάνοντας ότι η βάση της λύσης είναι διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα.

    Είδηση: 16393

    [06] Στην Ελλάδα η προεδρία του ΟΑΣΕ

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Με πυρετό διαβουλεύσεων άρχισαν οι εργασίες της διήμερης υπουργικής συνόδου του ΟΑΣΕ στο Ελσίνκι, με την ελληνική πλευρά υπό την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη να "προθερμαίνεται εντατικά" για την ανάληψη της προεδρίας του Οργανισμού για το 2009. Η Ελλάδα προσηλωμένη στην αρχή του "έντιμου μεσολαβητή" και στην ενίσχυση του ρόλου του ΟΑΣΕ αναλαμβάνει ουσιαστικά από σήμερα Παρασκευή, με την ολοκλήρωση της υπουργικής συνόδου στο Ελσίνκι. Από την πλευρά της η Φινλανδία, παρά τις προσπάθειές της να παραδώσει δυναμικά, με την υιοθέτηση κοινής πολιτικής δήλωσης όχι στο πνεύμα "business as usual", αλλά στο "νέο πνεύμα του Ελσίνκι" προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες γεωπολιτικές προκλήσεις, όπως η διεύρυνση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και οι πολυδιάστατες συνέπειες της παγκοσμιοποίησης, αυτό δεν κατέστη δυνατό. Ο ίδιος ο προεδρεύων, υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ είχε δώσει πιθανότητες 50%-60% στην υιοθέτησή της, κάτι που εξ άλλου δεν έχει γίνει εδώ και έξι χρόνια. Το πρόγραμμα και οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας θα παρουσιαστούν επίσημα στα 55 κράτη στις 15 Ιανουαρίου, στη Βιέννη, όπου εδρεύει η Γενική Γραμματεία του ΟΑΣΕ.

    Η υπουργός Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη που παραλαμβάνει τη σκυτάλη από τον Φινλανδό ομόλογό της, εξέφρασε την απογοήτευσή της που χάθηκε η ευκαιρία της πολιτικής διακήρυξης, αλλά παράλληλα τόνισε ότι το Ελσίνκι εξέπεμψε ένα "ισχυρό θετικό μήνυμα" και αυτό είναι η έναρξη ενός πολιτικού διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης, τον οποίο η ελληνική προεδρία θα ενθαρρύνει. "Χτες το μεσημέρι, άρχισε εδώ ένας ουσιαστικός πολιτικός διάλογος και η Ελλάδα έχει αναλάβει την υποχρέωση να τον συνεχίσει ώσπου να βρεθεί ο αναγκαίος κοινός τόπος. Η Ευρώπη χρειάζεται νέες ιδέες, χρειάζεται νέα στρατηγική και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πετύχουμε τουλάχιστον μια βασική συμφωνία", δήλωσε η κ. Μπακογιάννη στην κοινή συνέντευξη της "τρόικ" με τους εκπροσώπους της Φινλανδίας και της Ισπανίας, μετά το τέλος των εργασιών της συνόδου.

    Ο κ. Στουμπ αν και ερωτήθηκε επίμονα να επιρρίψει ευθύνη σε κάποια πλευρά για την απουσία ενιαίου κειμένου, αρνήθηκε, και επεσήμανε ως σημαντικό το γεγονός ότι "βρεθήκαμε όλοι γύρω από το ίδιο τραπέζι μετά την κρίση στη Γεωργία". Στην κρίση αυτή, η διαχείριση της οποίας θα απασχολήσει κατ' εξοχήν την ελληνική προεδρία, αναφέρθηκε η κα Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι "ανέτρεψε παγιωμένες αντιλήψεις για την ασφάλεια στην περιοχή του ΟΑΣΕ, αλλά η κρίση αυτή μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για μια ευρύτερη συζήτηση για τη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας".

    Αν και έχει δηλώσει ότι η Αθήνα προτίθεται να φιλοξενήσει μια Σύνοδο Κορυφής για το θέμα, εφόσον αποφασιστεί από τα κράτη- μέλη, η κ. Μπακογιάννη θεώρησε πρόωρο να προεξοφλήσει μια τέτοια εξέλιξη, αλλά είπε ότι μπορεί να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο, γύρω στην άνοιξη, οπότε η Αθήνα προγραμματίζει τη σύγκληση υπουργικής διάσκεψης. Θα προηγηθούν επισκέψεις στις χώρες του Καυκάσου και τη Ρωσία, όπως δήλωσε η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών προσθέτοντας: "Η ελληνική προεδρία θα επιδιώξει, με όλες της τις δυνάμεις, να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις της αποστολής που αναλαμβάνει".

    Όσον αφορά την άσκηση της ελληνικής προεδρίας, η υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πρόθεση "να δουλέψει στενά" με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση, ένα "μαχόμενο πολιτικό όργανο", όπως είπε, καθώς και με την ελληνική Βουλή, με την οποία έχει ήδη οριστεί σύνδεσμος από το υπουργείο Εξωτερικών. "Πιστεύουμε ότι η Βουλή των Ελλήνων θα συμβάλει ουσιαστικά στην άσκηση αυτής της προεδρίας", δήλωσε η κα Μπακογιάννη ενώπιον των μελών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ κ.κ. Π. Σκανδαλάκη και Π. Ευθυμίου. Ο κ. Ευθυμίου διαβεβαίωσε γι' αυτή τη συμβολή και ο κ. Σκανδαλάκης είπε ότι είμαστε στο πλευρό της υπουργού Εξωτερικών και ευχήθηκε επιτυχή προεδρία.

    Στην ατζέντα των "56" κυριάρχησαν τα επόμενα βήματα του ΟΑΣΕ στη Γεωργία και η ρωσική πρόταση για μια νέα "συνθήκη για την ευρωπαϊκή ασφάλεια" και οι τριβές στα θέματα αυτά δεν έγινε δυνατό να λειανθούν ώστε να υπάρξει αποδεκτή διατύπωση σε ενιαίο κείμενο. Ενδεικτικές της απόστασης που δεν γεφυρώθηκαν ήταν οι τοποθετήσεις αφ' ενός του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος επέκρινε το παρόν σχήμα του ΟΑΣΕ, καθώς και το βραχίονα πρόληψης των συγκρούσεων ως ανεπαρκή και επανέλαβε την πρόταση του προέδρου Μεντβιέντεφ για αναδιάρθρωση της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Από αμερικανικής πλευράς, τόσο ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Ν. Φριντ, όσο και ο υφυπουργός Μ. Μπράιζα έδωσαν το μήνυμα ότι η αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής ασφάλειας υπάρχει και λειτουργεί μέσα από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τον ΟΑΣΕ και ότι μπορούν να εφαρμοστούν καλύτερα οι ισχύοντες κανόνες.

    "Δεν θα φεισθούμε προσπαθειών για την ενίσχυση της αλληλοκατανόησης, την οικοδόμηση συναίνεσης και το γεφύρωμα των διαφορών", είπε η υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι "χάρη στη διορατικότητα των συντακτών της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι, ο Οργανισμός έχει οικοδομηθεί στη βάση της σφαιρικής αντίληψης για την ασφάλεια", όπως απαιτεί η εποχή μας. "Το πνεύμα του Ελσίνκι είναι ζωντανό", όπως είπε ο απερχόμενος Φινλανδός προεδρεύων και το "νέο πνεύμα του Ελσίνκι κυοφορείται".

    "Θέματα ΟΑΣΕ", δηλαδή τόσο την κρίση στη Γεωργία, όσο και την πρόταση Μεντβιέντεφ για την προώθηση της νέας πανευρωπαϊκής ασφάλειας, μέσω μιας συνόδου κορυφής του ΟΑΣΕ, συζήτησαν η Ντόρα Μπακογιάννη με τον Ρώσο υπουργό, καθώς και τα δύο θέματα αποτελούν τη "βαριά" ατζέντα του Ελσίνκι και θα ακολουθήσουν και την ελληνική προεδρία. Η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την ελληνική θέση ότι αν αποφασιστεί από τις χωρες- μελη η σύγκληση συνόδου κορυφής για το θέμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας, η Αθήνα ειναι έτοιμη να τη φιλοξενήσει. Μπακογιάννη -Λαβρόφ συμφώνησαν τις διμερείς ελληνορωσικές σχέσεις, να τα συζητήσουν σε συνάντασή τους στις αρχές του 2009. Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κρίσης στη Γεωργία, η κ. Μπακογιάννη συναντάται σήμερα Παρασκευή και με την Γεωργιανή ομόλογό της Εκα Τκεσελασβίλι, ενώ θα έχει σειρά διμερών επαφών με ομολόγους της της ΝΑ Ευρώπης, στις οποίες ο ΟΑΣΕ διατηρεί παρουσία που ενισχύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή,όπως έχει δηλώσει η κα Μπακογιάννη.

    Είδηση: 16386


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 5 December 2008 - 21:52:35 UTC