Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-12-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Μεσσηνία ο Κ. Καραμανλής
  • [02] Θερίζει η χολέρα στη Ζιμπάμπουε
  • [03] Χρηματιστήριο Αθηνών με απώλειες 2,85% - Απώλειες στις αγορές
  • [04] Οικογενειακή τραγωδία στα Σπάτα
  • [05] Ρωσικό πολεμικό πλοίο στον Παναμά

    [01] Στη Μεσσηνία ο Κ. Καραμανλής

    Περιοδεία στο νομό Μεσσηνίας πραγματοποιεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στα πλαίσια της οποίας επισκέφθηκε το εργοστάσιο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, στο χωριό Θουρία. Αυτή την ώρα, ο πρωθυπουργός κατευθύνεται προς την περιοχή της Μεγαλόπολης, προκειμένου να επιθεωρήσει τα έργα που εκτελούνται στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης-Καλαμάτας, τόσο στη σήραγγα Ραψομάτη όσο και στη γέφυρα Θοκνίας και στο τμήμα Παραδείσια-Τσακώνα.Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους των τοπικών φορέων στο Επιμελητήριο Καλαμάτας.

    Το πρωί, ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε το εργοστάσιο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών του νομού, όπου παρακολούθησε τη διαδικασία τυποποίησης και συσκευασίας ελαιολάδου και βρώσιμων ελιών με ονομασίας προέλευσης Ελιές Καλαμάτας. Πρόκειται για ένα σύγχρονο εργοστάσιο που λειτουργεί στο νομό Μεσσηνίας και μια από τις πιο σύγχρονες μονάδες τυποποίησης προϊόντων με ονομασία προέλευσης.

    Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας, προσέφερε στον Πρωθυπουργό μια σειρά από τυποποιημένα προϊόντα της Ένωσης που συσκευάζονται στο εργοστάσιο, τον ενημέρωσε για τη φετινή παραγωγή και του πρόσφερε μια ελιά για να τη φυτέψει στην αυλή και τον ενέγραψαν μέλος της ΕΑΣ Μεσσηνίας, ως παραγωγό, αφού του προσέφεραν μερικά ελαιόδεντρα και του άνοιξαν κανονικό τετράδιο παραγωγού στην ΕΑΣ Μεσσηνίας.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 16404

    [02] Θερίζει η χολέρα στη Ζιμπάμπουε

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Τη ζωή 575 ανθρώπων έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα η επιδημία χολέρας στη Ζιμπάμπουε, με τον αριθμό των κρουσμάτων να εκτιμάται ότι φθάνει συνολικά τα 12.700, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο ΟΗΕ την Παρασκευή. Το μεγαλύτερο πλήγμα το έχει δεχτεί η περιοχή της πρωτεύουσας, με 179 θανάτους και 6.448 κρούσματα. "Ολόκληρο το σύστημα υγείας καταρρέει, δεν υπάρχουν άλλοι γιατροί, νοσοκόμοι, ειδικοί" δήλωσε η Ελίζαμπεθ Μπάιρς, εκπρόσωπος του γραφείου του ΟΗΕ που είναι αρμόδιο για το συντονισμό της δράσης όσον αφορά ανθρωπιστικά ζητήματα OCHA. Πολλοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας απεργούν διότι δεν πληρώνονται ή έχουν απλώς εγκαταλείψει τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, καθώς η κρίση επιδεινώνεται όλο και περισσότερο, είπε στους δημοσιογράφους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτίμησε ότι η επιδημία χολέρας είναι η χειρότερη στη χώρα από το 1992, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 3.000 άνθρωποι από την ασθένεια, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις επιβράδυνσης της εξάπλωσής της.

    Από την πλευρά της, η UNICEF καλεί τους διεθνείς δωρητές να σπεύσουν να διαθέσουν κονδύλια για να γίνει κατορθωτή η έναρξη μιας επιχείρησης αρωγής, τονίζοντας ότι δεν έχει συγκεντρωθεί παρά πολύ μικρό μέρος της βοήθειας που είχε ζητήσει για τη χώρα, ύψους 9 εκατ. δολαρίων.

    Την Πέμπτη η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ζήτησε διεθνή βοήθεια, καθώς η επιδημία χολέρας εξαπλώνεται, παρότι επέμενε τις προηγούμενες εβδομάδες ότι δεν υφίσταται λόγος συναγερμού.

    Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας της Ζιμπάμπουε Ντέηβιντ Παριρεγιάτουα είπε ότι η επιδημία κι η κατάρρευση του συστήματος υγείας έχουν προκαλέσει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. "Τα κεντρικά μας νοσοκομεία κυριολεκτικά δε λειτουργούν" τόνισε.

    Η Βρετανία --πρώην αποικιοκρατική επικυρίαρχος της Ζιμπάμπουε-- ανακοίνωσε ένα έκτακτο πακέτο βοήθειας ύψους £10 εκατ. (β¬11,5 εκατ.) προς τη χώρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

    Η Νότια Αφρική ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει μια ομάδα στη Ζιμπάμπουε για να εκτιμήσει πώς μπορεί να βοηθήσει τη γειτονική της χώρα, ενώ παρέχει ιατρική βοήθεια στην μεθοριακή πόλη Μουσίνα και δώρισε ιατροφαρμακευτικό υλικό αξίας 500.000 ραντ (περίπου 43.000 ευρώ) μέσω του ΠΟΥ.

    Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 16403

    [03] Χρηματιστήριο Αθηνών με απώλειες 2,85% - Απώλειες στις αγορές

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Ισχυρές πτωτικές τάσεις επικράτησαν την Παρασκευή στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.788,46 μονάδες, παρουσιάζοντας σημαντικές απώλειες σε ποσοστό 2,85%.

    Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 139,5 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 2,3 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές. Οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες κινήθηκαν στην πλειονότητά τους σε αρνητική τροχιά.

    Τη μεγαλύτερη πτώση είχαν οι εξής: των Βιομηχανικών προϊόντων κατά 6,22%, των Μέσων Ενημέρωσης κατά 4,58%, των Τραπεζών κατά 4,45% και της Υγείας κατά 3,54%.Τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσίασαν οι εξής: της Κοινής Ωφέλειας κατά 4,72%, του Εμπορίου κατά 0,78% και των Τηλεπικοινωνιών κατά 0,17%.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, FTSE/20, υποχώρησε σε ποσοστό 3,26%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, FTSE/40, σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 2,43% και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης, FTSE/80, έκλεισε με πτώση σε ποσοστό 0,66%. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 62 ενισχύθηκαν, 156 υποχώρησαν και 36 παρέμειναν αμετάβλητες.

    Σημαντική υποχώρηση στα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια Σημαντική υποχώρηση παρουσιάζουν σήμερα το απόγευμα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κυρίως λόγω της πτώσης των μετοχών των πετρελαϊκών εταιρειών και του τραπεζικού κλάδου, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ.

    Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTS Eurofirst 300 των κορυφαίων ευρωπαϊκών μετοχών υποχωρούσε 3,2%, στις 800,13 μονάδες καθώς η κίνηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επηρεάστηκε σημαντικά από την ανακοίνωση για την περικοπή 533.000 θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ το Νοέμβριο, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία μείωση εδώ και 34 χρόνια.

    Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ το Νοέμβριο αυξήθηκε στο 6,7% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού -το υψηλότερο ποσοστό από το 1993- από 6,5% τον Οκτώβριο.

    Αιχμή της πτώσης αποτελούν οι μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου, καθώς οι μετοχές των BP, Royal Dutch Shell και Total υποχωρούσαν σε ποσοστό μεταξύ 4,8% και 7%.

    Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό κλάδο, η μετοχή της Royal Bank of Scotland σημείωνε πτώση 4,5%, της BNP Paribas 3,7% και η μετοχή της Barclays υποχωρούσε 2,9%.

    Χρηματηστήρια (00.00 ώρα Ελλάδας)

    ΑΣΙΑ

    Nikkei 225 7918 -6.73 (-0.08%) Hang Seng 13846 +336.31 (+2.49%) All Ordinaries 3427 -40.90 (-1.18%)

    ΕΥΡΩΠΗ

    FTSE 100 4049 -114.24 (-2.74%) CAC 40 2988 -173.15 (-5.48%) DAX 30 4381 -182.76 (-4.00%)

    ΗΠΑ

    Dow 8635 +259.18 (+3.09%) Nasdaq 1509 +63.75 (+4.41%)

    S&P 876 +30.85 (+3.65%)

    Είδηση: 16397

    [04] Οικογενειακή τραγωδία στα Σπάτα

    Δεκαεξάχρονη τοξικομανής μαχαίρωσε στην πλάτη και σκότωσε τη 43χρονη μητέρα της, παρουσία της επίσης τοξικομανούς αδερφής της, τα ξημερώματα, στα Σπάτα. Η δράστης συνελήφθη.

    Εν τω μεταξύ, σε αναθυμιάσεις που προήλθαν από πυρκαγιά μικρής έκτασης οφείλεται ο θάνατος 55χρονης ρακοσυλλέκτριας στο σπίτι της στα Ταμπούρια.

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 16398

    [05] Ρωσικό πολεμικό πλοίο στον Παναμά

    Για πρώτη φορά εδώ και 64 χρόνια ένα πλοίο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού εισήλθε την Παρασκευή στη Διώρυγα του Παναμά, μετά τις ασκήσεις με το πολεμικό ναυτικό της Βενεζουέλας, που σηματοδότησαν την εκ νέου στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στην Καραϊβική μετά το τέλος του "Ψυχρού Πολέμου". Το σκάφος "Ναύαρχος Τσαμπανένκο" θα διασχίσει την διώρυγα από την πλευρά του Ατλαντικού μέχρι την πλευρά του Ειρηνικού δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον Παναμά. "Η μοναδική φορά που είχε συμβεί κάτι παρόμοιο ήταν το 1944, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν τέσσερα σοβιετικά υποβρύχια μετά από επισκευές πέρασαν από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό από την διώρυγα" πρόσθεσε ο πρεσβευτής.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕBBC: Russian ship enters Panama Canal

    Είδηση: 16405


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 6 December 2008 - 9:52:29 UTC