Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-12-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε εξέλιξη οι έρευνες για το θάνατο του 16χρονου
  • [02] Θάνατος 16χρονου σε συμπλοκή με αστυνομικούς

    [01] Σε εξέλιξη οι έρευνες για το θάνατο του 16χρονου

    Σε πλήρη εξέλιξη είναι η εισαγγελική έρευνα για να διευκρινιστεί ο θανάτος του 16χρονου μαθητή και ήδη συνελήφθησαν οι δυο ειδικοί φρουροί που εμπλέκονται στο τραγικό περιστατικό, ενώ τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, όπως και ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Εξαρχείων. Όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί φρουροί, το περιπολικό τους δέχθηκε επίθεση από περίπου 50 άτομα στις 9 το βράδυ του Σαββάτου, στη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Ναβαρίνου, με αποτέλεσμα ο ένας να απαντήσει με χειροβομβίδα κρότου-λάμψης και ο άλλος να πυροβολήσει τρεις φορές, ο οποίος σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις έχασε την ψυχραιμία του. Από το Αρχηγείο της Αστυνομίας διευκρινίστηκε ότι έχει διαταχθεί και ιατροδικαστική εξέταση, η οποία θα αποδείξει αν η σφαίρα που έπληξε θανάσιμα το 16χρονο προέρχεται από εξοστρακισμό, όπως ισχυρίστηκαν αρχικά οι ειδικοί φρουροί, ή από απευθείας βολή. Ο θάνατος του μαθητή προκάλεσε σοβαρά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.

    Εικόνα απόλυτης καταστροφής παρουσιάζουν οι δρόμοι στο κέντρο της πρωτεύουσας, πολλοί από τους οποίους παραμένουν εκτός κυκλοφορίας, μετά τις ολονύκτιες συμπλοκές μεταξύ αστυνομίας και αντιεξουσιαστών και αριστεριστών διαδηλωτών. Δεκάδες καμένα καταστήματα, ΙΧ αυτοκίνητα και ένα περιπολικό, καθώς και μία τράπεζα πυρπολημένη συνθέτουν το σκηνικό καταστροφής από τα βίαια επεισόδια με την ανταλλαγή μολότοφ και δακρυγόνων, που ξεκίνησαν με την πορεία 1.500 ατόμων στα Εξάρχεια. Τα επεισόδια σημειώθηκαν στην περιοχή γύρω από το Πολυτεχνείο και τη Νομική Σχολή, που βρίσκονται υπό κατάληψη, καθώς επίσης γύρω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, στην οδό Ακαδημίας όπου παραβιάστηκε και κάηκε μία τράπεζα, και στην περιοχή του Συντάγματος όπου έχουν προκληθεί μεγάλες καταστροφές σε καταστήματα της οδού Ερμού, ενώ διαδηλωτές επιτέθηκαν και πυρπόλησαν περιπολικό στο αστυνομικό τμήμα της Ακρόπολης. Λίγο μετά τις 11 το πρωί δόθηκε στην κυκλοφορία η οδός Ακαδημίας, ενώ ηρεμία επικρατεί μέσα και έξω από τη Νομική. Ηρεμία επικρατεί αυτή την ώρα στο Πολυτεχνείο και στο γύρω απ' αυτό δρόμους, ενώ κλειστή παραμένει η οδός Πατησίων - από την Αλεξάνδρας έως την Ομόνοια. Συνεργεία του Δήμου Αθηναίων δουλεύουν σε όλους τους δρόμους για την αποκατάσταση της εικόνας της πόλης.

    Στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου παραμένουν ανεπτυγμένες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ και αρκετές ομάδες διαδηλωτών είναι συγκεντρωμένοι σε πολλά σημεία.

    Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, με καταστροφές οχημάτων και καταστημάτων από 150 άτομα, ενώ στη συνέχεια οι διαδηλωτές κλείστηκαν στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και σε αρκετές άλλες πόλεις, όπως τα Γιάννινα, τα Χανία, το Ηράκλειο και την Πάτρα, όπου πυρπολήθηκε ένα περιπολικό.

    Την οδύνη του ίδιου και του Πρωθυπουργού για το τραγικό συμβάν, εξέφρασε από την πρώτη στιγμή ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, διαβεβαιώνοντας ότι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν παραδειγματικά και θα ληφθούν μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα. Παράλληλα, τις παραιτήσεις τους για λόγους ευθιξίας υπέβαλαν ο Υπουργός και ο υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Χηνοφώτης, οι οποίες δεν έγιναν δεκτές από τον Πρωθυπουργό.

    Οι ευθύνες της αστυνομίας είναι μεγάλες και πρέπει να αναληφθούν στο ακέραιο από τη φυσική και πολιτική της ηγεσία, τονίζει το ΠΑΣΟΚ.

    Είναι αυτονόητες οι ευθύνες της κυβέρνησης για το κλίμα στα Σώματα Ασφαλείας, σημειώνει το ΚΚΕ προσθέτοντας ότι οι τυφλοί εμπρησμοί δεν αποτελούν απάντηση στον κρατικό αυταρχισμό.

    Για άγρια δολοφονία που θέτει γενικότερο πολιτικό πρόβλημα, έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 16417

    [02] Θάνατος 16χρονου σε συμπλοκή με αστυνομικούς

    Νεκρός από σφαίρα ειδικού φρουρού έπεσε χθες τη νύχτα νεαρός στην περιοχή των Εξαρχεια, έπειτα από επεισόδιο μεταξύ αντεξουσιαστών με αστυνομικούς. Ο δεκαπεντάχρονος διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός", όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του από σφαίρα. Αμέσως μετά το περιστατικό ομάδες οργισμένων νεαρών έκαναν πορεία στο κέντρο της Αθήνας που κατέληξε σε ολονύχτιες συμπλοκές με τις αστυνομικές δυνάμεις και σε εκτεταμένες ζημιές σε επιχειρήσεις και αυτοκίνητα. Οι δύο ειδικοί φρουροί που ενεπλάκησαν στο θανατηφόρο επεισόδιο, συνελήφθησαν. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος και ο υφυπουργός κ. Παναγιώτης Χηνοφώτης, υπέβαλαν για λόγους ευθυξίας τις παραιτήσεις τους στον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, ο οποίος δεν τις έκανε δεκτές. "Η αλήθεια θα αναδειχθεί και θα υπάρξει παραδειγματική τιμωρία των ενόχων" τόνισε ο κ.Πρ.Παυλόπουλος σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου πριν από λίγο με αφορμή το θάνατο του 15χρονου στα Εξάρχεια.

    Δηλώσεις Παυλόπουλου

    "Εκ μέρους του πρωθυπουργού και την κυβέρνησης εκφράζουμε την οδύνη για το θάνατο ενός παιδιού υπό συνθήκες που διερευνώνται. Μόνο η τελική έρευνα θα αποδείξει τι ακριβώς συνέβη, ανέφερε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι από την πρώτη στιγμή ξεκίνησε έρευνα παρουσία εισαγγελέων με πρωτοβουλία του Υπουργείο Εσωτερικών.

    Είναι αδιανόητο να μην υπάρξει τιμωρία όταν χάνει τη ζωή του ένας ανθρωπος. Είναι σαφές ότι η νοοτροπία της αστυνομίας είναι σήμερα διαφορετική. Βρίσκεται δίπλα στον πολίτη για να προστατεύει τα δικαιώματά του. Προτιμούμε να βλέπουμε την αστυνομία αμυνόμενη από το να υπάρχει οποιαδήποτε επίθεση απέναντι στον πολίτη, είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

    Αναφερόμενος στα επεισόδια, είπε ότι καταλαβαίνει την οδύνη πολλών σε καμμιά περίπτωση, όμως, αυτός ο αγώνας δεν μπορεί να οδηγεί σε καταστάσεις που στρέφονται εναντίον άλλων ανθρώπων και του κοινωνικού συνόλου", είπε ο Υπουργός Εσωτεικών.

    Συνελήφθησαν οι ειδικοί φρουροί

    Οι δύο ειδικοί φρουροί που ενεπλάκησαν στο θανατηφόρο επεισόδιο, συνελήφθησαν.

    Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος και ο υφυπουργός κ. Παναγιώτης Χηνοφώτης, υπέβαλαν για λόγους ευθυξίας τις παραιτήσεις τους στον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, ο οποίος δεν τις έκανε δεκτές.

    Στο μεταξύ, με εντολή του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Χηνοφώτη κινήθηκε άμεσα η διαδικασία προκειμένου να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι δυο ειδικοί φρουροί, που ενεπλάκησαν στο επεισόδιο, αλλά και ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Εξαρχείων, ως προϊστάμενος των δύο συλληφθέντων.

    Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά από την αστυνομία, οι δυο ειδικοί φρουροί στην κατάθεσή τους σχετικά με τα δραματικά γεγονότα υποστηρίζουν τα εξής:

    Στις 21:10 ανέβαιναν τη Χαριλάου Τρικούπη με περιπολικό του αστυνομικού τμήματος Εξαρχείων, κατευθυνόμενοι προς τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, για να επιληφθούν σε περιστατικό μετά από τηλεφωνική κλήση.

    Στη διασταύρωση Χαριλάου Τρικούπη και Ναυαρίνου το περιπολικό δέχθηκε επίθεση από περίπου 30 άτομα που πέταξαν εναντίον του διάφορα αντικείμενα.

    Οι δύο ειδικοί φρουροί, όπως λενε οι ίδιοι, απομακρύνθηκαν προς στιγμήν, αλλά σε μικρή απόσταση επί της Χαριλάου Τρικούπη σταμάτησαν το όχημα, βγήκαν έξω και γύρισαν πίσω για να καταδιώξουν τους δράστες.

    Εκείνοι όμως όταν είδαν τους ειδικούς φρουρούς να τρέχουν προς το μέρος τους επέστρεψαν και κινήθηκαν πάλι εναντίον τους.

    Τότε ο οδηγός του περιπολικού πέταξε προς το μέρος των νεαρών μια χειροβομβίδα κρότου λάμψης, ενώ ο συνοδηγός πυροβόλησε τρεις φορές με το υπηρεσιακό του όπλο. Στην κατάθεσή του ισχυρίζεται ότι πυροβόλησε δυο φορές στον αέρα και μια στο έδαφος.

    Οι νεαροί τράπηκαν σε φυγή και τότε διαπιστώθηκε ότι ένας ήταν πεσμένος αιμόφυρτος στο δρόμο.

    Ο δεκαπεντάχρονος που τραυματίστηκε διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός", όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του από σφαίρα που δέχθηκε στο στήθος.

    Ο Αρχηγός της αστυνομίας, αντιστράτηγος Βασίλειος Τσιατούρας, αμέσως μόλις ενημερώθηκε για το γεγονός διέταξε να συλληφθούν οι δύο ειδικοί φρουροί και επικοινώνησε με τον προϊστάμενο της εισαγγελίας ζητώντας να οριστούν τρεις εισαγγελείς προκειμένουν να εποπτεύσουν τις έρευνες.

    Παράλληλα διέταξε να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση και να αποδοθούν οι ευθύνες όπου υπάρχουν.

    Οι δυο ειδικοί φρουροί οδηγήθηκαν στο Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής, που έχει αναλάβει την προανάκριση.

    Οι αστυνομικοί εξετάζουν τους ισχυρισμούς των πρωταγωνιστών του τραγικού περιστατικού, ενώ υπό την εποπτεια των εισαγγελέων λαμβάνουν καταθέσεις και από πολίτες, αυτόπτες μάρτυρες, για να ολοκληρώσουν τη δικογραφία.

    Οπως διευκρινίστηκε από το Αρχηγείο της Αστυνομίας, ερευνώνται οι ισχυρισμοί των δύο ειδικών φρουρών για το κατά πόσον τα γεγονότα έγιναν όπως τα περιγράφουν, ενώ έχει διαταχθεί και ιατροδικαστική εξέταση, η οποία θα αποδείξει αν η σφαίρα που έπληξε θανάσιμα το θύμα, προέρχετσι απο εξωστρακισμό όπως ισχυρίστηκαν αρχικά οι ειδικοί φρουροί, ή από από απευθείας βολή.

    Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας

    Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας από την κινητοποίηση νεαρών που ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 χθες το βράδυ με αφορμή το θάνατο του 15χρονου μαθητή, ο οποίος έπεσε νεκρός από σφαίρα ειδικού φρουρού σε επεισόδιο στα Εξάρχεια.

    Τη νύχτα οι νεαροί πυρπόλησαν δεκάδες τράπεζες καταστήματα, αστυνομικές υπηρεσίες στην Αθήνα και στην επαρχία, ενώ μέχρι πριν από λίγη ώρα μια μεγάλη φωτιά ήταν σε εξέλιξη στην περιοχή του Πολυτεχνείου, όπου όμως δεν μπορούσε να πλησιάσει πυροσβεστική.

    Στην Αθήνα οι πυροσβεστικές δυνάμεις οι οποίες είχαν τεθεί σε επιφυλακή επενέβησαν για να σβήσουν σοβαρές πυρκαγιές σε 16 τράπεζες, 20 καταστήματα και 12 αυτοκίνητα με αποκορύφωμα τρεις μεγάλες πυρκαγιές στην οδό Ερμού και στο Μοναστηράκι καθώς και στο αστυνομικό τμήμα Ακροπόλεως στην οδό Λεοχάρους.

    Μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν από την πυρκαγιά στο κατάστημα με αθλητικά είδη "SPRIDER" στην Καπνικαρέα, που έβαλαν ομάδες νεαρών με βόμβες μολότοφ, όπου καταστράφηκαν σχεδόν και οι τρεις όροφοι.

    Ανάλογες ζημιές προκλήθηκαν στο κατάστημα INTERSPORT στην πλατεία Μοναστηρακίου όπου κάηκε κι ένα αυτοκίνητο, ενώ στο αστυνομικό τμήμα πέταξαν βόμβες μολότοφ με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε περιπολικά και εξωτερικά του κτιρίου.

    Παράλληλα, ομάδες νεαρών έβαλαν φωτιές σε δεκάδες κάδους απορριμάτων σε όλο το κέντρο της Αθήνας.

    Δεν έχει γίνει απολογισμός ακόμα σε ζημιές που έχουν προκληθεί με πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα σε τράπεζες, αυτοκίνητα και άλλα κτίρια.

    Στην Πάτρα, η πυροσβεστική αναγκάστηκε να επέμβει για να σβήσει φωτιές στο Μέγαρο της αστυνομίας, και στο πάρκινγκ της αστυνομίας όπου ξέσπασαν πυρκαγιές σε αυτοκίνητα, καθώς και σε ένα υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας.

    Στη Θεσσαλονίκη η πυροσβεστική κλήθηκε να σβήσει τις φωτιές σε τρεις τράπεζες, ένα ΙΧ και δεκάδες κάδους απορριμάτων.

    Στο Ηράκλειο της Κρήτης νεαροί πυρπόλησαν τρεις τράπεζες, ενώ στα Χανιά έγινε επίθεση με μολότοφ στο κτίριο της Νομαρχίας που και εκεί η πυρκαγιά σβήστηκε από την πυροσβεστική υπηρεσία.

    Λόγω της κατάστασης όπως εξελίσσεται και κυρίως λόγω του θανάτου του 15χρονου μαθητή θα δώσουν συνέντευξη στις 10 το πρωί στο υπουργείο Εσωτερικών στη Λεωφόρο Κατεχάκη ο υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος και ο υφυπουργός Παναγιώτης Χηνοφώτης.

    Αντιδράσεις των κομμάτων

    Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ καταδικάζει τη στάση της αστυνομίας για τα επεισόδια που έγιναν στα Εξάρχεια και είχαν ως αποτέλσμα τον τραγικό θάνατο ενός νέου ανθρώπου και επισημαίνει ότι οι ευθύνες της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της αστυνομίας είναι μεγάλες και πρέπει να τις αναλάβουν στο ακέραιο.

    Το ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί τις εξελίξεις και τα επεισόδια στα Εξάρχεια και μόλις έχει στοιχεία στη διάθεσή του θα προχωρήσει στην έκδοση σχετικής ανακοίνωσης.

    "Είναι μεγάλες και αυτονόητες οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, τόσο γενικά όσο και ειδικότερα για το κλίμα που καλλιεργείται και τη διαπαιδαγώγηση στα Σώματα Ασφαλείας", τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του

    Ταυτόχρονα το ΚΚΕ επισημαίνει ότι "απάντηση στον κρατικό αυταρχισμό δεν αποτελούν οι τυφλοί εμπρησμοί, αλλά η άμεση αντίδραση και η οργανωμένη πάλη στο μαζικό κίνημα και με στόχο να μην συγκαλυφτούν τα πραγματικά αίτια του γεγονότος".

    Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Ένας ανήλικος δολοφονήθηκε απόψε στο κέντρο της Αθήνας από τις αστυνομικές δυνάμεις. Χωρίς κανένα λόγο οι αστυνομικοί πυροβολούν και σκοτώνουν νέα παιδιά λες και η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου. Η δολοφονία αυτή αποτελεί ένα άγριο, απαράδεκτο και αφάνταστο γεγονός που αναδεικνύει το πού έχουμε φτάσει και θέτει γενικότερο πολιτικό πρόβλημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα τοποθετηθεί με σαφήνεια αύριο Κυριακή όταν και θα έχει στα χέρια του όλα τα στοιχεία αυτής της αδιανόητης και φρικτής δολοφονίας».

    Στα χθεσινά επεισόδια στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας καθώς και στον θάνατο του ανήλικου από σφαίρα αστυνομικού αναφέρονται σήμερα στο σύνολό τους τα ξένα ΜΜΕ

    Είδηση: 16416


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 7 December 2008 - 9:52:52 UTC