Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-12-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκτεταμένα επεισόδια
  • [02] Αντιπαράθεση για τη Δικαιοσύνη
  • [03] Ο Τάσσος Παπαδόπουλος δίνει τη δύσκολη μάχη για τη ζωή
  • [04] Ο μαιτρ και η Μαργαρίτα στο θέατρο Παράθλαση
  • [05] Προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ σε δύο δημοσκοπήσεις
  • [06] ΗΠΑ:Πέθανε η Μάρτα φον Μπόλοου μετά από 28 χρόνια σε κώμα
  • [07] Σομαλία: δεκάδες νεκροί σε συγκρούσεις
  • [08] Μεξικό: Νεκρή 16χρονη που είχε απαχθεί πέρυσι
  • [09] Οι διοξίνες επιστρέφουν στο πιάτο μας

    [01] Εκτεταμένα επεισόδια

    Σύσκεψη με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο και τον υφυπουργό Παναγιώτη Χηνοφώτη συγκαλεί αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τα εκτεταμένα επεισόδια που συνεχίζονται στην Αθήνα, εξαιτίας του τραγικού θανάτου το βράδυ του Σαββάτου στα Εξάρχεια του 16χρονου μαθητή από σφαίρα αστυνομικού. Αυτή την ώρα, συνεχίζονται οι σφοδρές συμπλοκές μεταξύ αντιεξουσιαστών που βρίσκονται στο Πολυτεχνείο και δυνάμεων των ΜΑΤ, ενώ, συμπλοκές σημειώνονται και στη γύρω περιοχή, με πύρινα οδοφράγματα να έχουν στηθεί στην Πατησίων, έως και την Αγ. Μελετίου. Στο μεταξύ, η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής, στη γωνία Στουρνάρη και Μπουμπουλίνας, η οποία προκλήθηκε από ρίψη μολότοφ σε κατάστημα, σβήστηκε. Νωρίτερα, εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, σε πορείες για τον τραγικό θάνατο του 16χρονου.

    Διαδηλώσεις και επεισόδια σε Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις

    Με βομβαρδισμένο τοπίο μοιάζει η Λ. Αλεξάνδρας, μετά την πορεία στην οποία συμμετείχαν περίπου 4.000 άτομα, ενώ, από τα μέχρι στιγμής επεισόδια τραυματίστηκαν έντεκα άτομα.

    Στην πορεία διαμαρτυρίας προς τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) συμμετείχαν ο ΣΥΝ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η νεολαία Συνασπισμού, το δίκτυο πολιτικών και κοινωνικών Δικαιωμάτων, η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΝ Αυτόματη Παρέμβαση, το ΝΑΡ, το ΚΚΕ(Μ-Λ), η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας και άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Συμμετείχαν επίσης σύλλογοι εκπαιδευτικών και φοιτητών.

    Ενώ η πορεία ξεκίνησε φιλειρηνικά, με το που έστριψε στη Λ. Αλεξάνδρας άρχισαν άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου να καίνε μαγαζιά και από τις δυο πλευρές της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Τα ΜΑΤ δεν άργησαν να ξεκινήσουν τη ρίψη δακρυγόνων.

    Στις 3 το μεσημέρι, άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου μπροστά στα ΜΑΤ τα οποία βρίσκονταν ακριβώς στη γωνία Αλεξάνδρας και Χαριλάου Τρικούπη, πυρπόλησαν το κτίριο του ΥΠΕΧΩΔΕ και δεν υπήρξε καμιά επέμβαση από πλευράς αστυνομικών δυνάμεων. Περίοικοι ειδοποίησαν την Πυροσβεστική, η οποία έφθασε άμεσα προκειμένου να σβήσει τη φωτιά, καθώς απειλήθηκε διπλανή πολυκατοικία.

    Αμέσως μετά την πυρπόληση κτιρίου του ΥΠΕΧΩΔΕ, μέρος της πορείας άρχισε να οπισθοχωρεί.

    Η πορεία σταμάτησε στον Άρειο Πάγο και τα στενά κατά μήκος της Αλεξάνδρας, όπου έχουν διασκορπιστεί διαδηλωτές και έγινε ένας μικρός "κλεφτοπόλεμος" με δυνάμεις των ΜΑΤ, έχουν γεμίσει με αναποδογυρισμένους, καμμένους κάδους.

    Προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές και συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις αστυνομικές δυνάμεις, από το ύψος περίπου της Ασκληπιού μέχρι τα δικαστήρια του Αρείου Πάγου. Σε αυτό το σημείο της λεωφόρου υπάρχουν σπασμένες τζαμαρίες, στάσεις λεωφορείων, πέτρες και κομμάτια από μάρμαρα πάνω στο οδόστρωμα, καθώς και πυρολυμένοι κάδοι.

    Επιπλέον, σχεδόν ολοσχερώς κάηκαν ένα σουπερμάρκετ στο ύψος της Παναγιωταρά, καθώς και μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στη συμβολή της Λ. Αλεξάνδρας με την Πατριάρχου Ιερεμίου.

    Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν στη λεωφόρο, επιχειρώντας για την κατάσβεση των όποιων πύρινων μετώπων.

    Πλέον η πορεία έχει διαλυθεί πλήρως με τους διαδηλωτές να έχουν διασκορπιστεί εδώ και ώρα στα παρακείμενα στενά της λεωφόρου προς τα Εξάρχεια.

    Στο μεταξύ, ομάδες νεαρών παραμένουν μέσα στο Πολυτεχνείο, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, επί της Πατησίων, και τη Νομική Σχολή Αθηνών.

    Επίθεση από διαδηλωτές δέχθηκε και το αστυνομικό τμήμα της Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης, ύστερα από την πορεία που πραγματοποίησαν αντιεξουσιαστές, σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια που συνέβησαν στην Αθήνα και το θάνατο του άτυχου νέου.

    Αρχικά, οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αστυνομικό τμήμα του Λευκού Πύργου αλλά διαλύθηκαν από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, που έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών. Στη συνέχεια, όμως, ενώθηκαν μπροστά από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, με ομάδα άλλων ατόμων.

    Από το σημείο εκείνο συνέχισαν την πορεία τους αλλά και τις φθορές, καθώς άρχισαν ξανά να σπάζουν βιτρίνες καταστημάτων αλλά και να προκαλούν ζημιές σε σταθμευμένα οχήματα και καταστήματα. Ταυτόχρονα, πέταξαν μολότοφ και πέτρες και στο αστυνομικό τμήμα.

    Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν ξανά με δακρυγόνα και οι διαδηλωτές υποχώρησαν και ο κύριος όγκος τους κινήθηκε ξανά προς την Καμάρα - από το σημείο δηλαδή που άρχισε η πρώτη πορεία τους - βάζοντας φωτιές σε κάδους.

    Μάλιστα, λίγο μετά τις 15.00, μία μεγάλη ομάδα αντιεξουσιαστών, που φορούσαν κράνη και έφεραν σακίδια, κατευθύνθηκε προς τη συμβολή των οδών Εθνικής Αμύνης και Εγνατία, όπου προκαλούσαν καταστροφές, βάζοντας φωτιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

    Παράλληλα, φωτιά σε κοντέινερ εργοταξίου του μετρό που βρίσκεται μπροστά από την κεντρική βιβλιοθήκη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου έβαλαν ομάδες αγνώστων που κατέφυγαν εντός του χώρου του, ενώ επεισόδια σημειώθηκαν και στο Καυταντζόγλειο, στην οδό Κατσιμίδη, μετά από συμπλοκή οπαδών του ΠΑΟΚ και του Ηρακλή.

    Επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής και έξω από το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης στην Πάτρα. Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στις δυνάμεις της αστυνομίας και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων.

    Από την πλευρά τους οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών, ενώ πυροσβεστικά οχήματα προσπαθούν να σβήσουν τις φωτιές.

    Προηγουμένως, οι διαδηλωτές είχαν πραγματοποιήσει πορεία στο κέντρο της Πάτρας.

    Εκτεταμένες ζημιές και σε δημόσια κτίρια στο Ηράκλειο, καθώς και σε αυτοκίνητα, προκάλεσε ομάδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

    Οι αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν κατ'αρχήν στο αστυνομικό τμήμα της περιφέρειας που βρίσκεται στο κέντρο του Ηρακλείου και στη συνέχεια στο κτίριο της Νομαρχίας, το Δικαστικό Μέγαρο, το Μέγαρο της πρώην αστυνομικής διεύθυνσης Ηρακλείου προξενώντας φθορές και γράφοντας συνθήματα.

    Παράλληλα, προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα που βρίσκονταν στο χώρο της πρώην αστυνομικής διεύθυνσης Ηρακλείου, αλλά και σε υποκαταστήματα τραπεζών επί της οδού 25ης Αυγούστου, σε τρεις εκ των οποίων πέταξαν βόμβες μολότοφ.

    Επεισόδια σήμερα μετά τα μεσάνυχτα και το μεσημέρι στη Μυτιλήνη, από ομάδα αντιεξουσιαστών, οι οποίοι έδρασαν με κουκούλες και κράνη. Τα μεσάνυχτα επιτέθηκαν στο κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου, προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε δυο αυτοκίνητα της Αστυνομία με συμβατικές πινακίδες και μικρότερες σε άλλα περιπολικά αυτοκίνητα. Επίσης κατέστρεψαν την ΑΤΜ μηχανήματος της Αγροτικής Τράπεζας στην Προκυμαία της πόλης.

    Το μεσημέρι αποσπαστήκαν από πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς προς το Υπουργείο Εμπορικής ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Πριν ξεκινήσει η πορεία κατέβασαν την Ελληνική σημαία από την πλατεία Σαπφούς έσπασαν τζάμια τραπεζών και υπηρεσιών, επιτέθηκαν στο κτήριο του Υπουργείου, έσπασαν τζάμια, έβαψαν προτομές μαρτύρων της Μικρασιατικής καταστροφής και στο τέλος κατέβασαν και έσκισαν και τη σημαία που ήταν υψωμένη έξω από το κτήριο.

    Αργότερα υποχωρώντας μπήκαν στο «Μπίνειο» κτήριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο κέντρο της Μυτιλήνης, το οποίο τελεί υπό κατάληψη.

    Είδηση: 16425

    [02] Αντιπαράθεση για τη Δικαιοσύνη

    Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τη Δικαιοσύνη σημειώθηκε την Κυριακή, κατά τη διάρκεια της 24ης ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) - στην οποία κυριάρχησε η υπόθεση του Βατοπαιδίου. Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, του προέδρου της Βουλής Δ. Σιούφα, κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων όπως ο Φ. Κουβέλης από το ΣΥΡΙΖΑ και ο Αχ. Καταρτζής από το ΚΚΕ. Παραβρέθηκαν ακόμη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Δ. Παξινός, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Α. Κακλαμάνης, εκπρόσωποι δικαστικών ενώσεων, δικαστές και εισαγγελείς αλλά και δικηγόροι.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι εδώ και πέντε χρόνια οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι ζουν σε ανασφαλές περιβάλλον και κανείς δεν λογοδοτεί για αυτό. «Έχουμε το θλιβερό προνόμιο να είμαστε ψηλά στη διαφθορά» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου και σημείωσε ότι υπάρχει πεποίθηση γενικής ατιμωρησίας και γενικευμένης ανομίας, ειδικά για πολιτικά πρόσωπα. «Δεν νοούνται να τοποθετούνται στις θέσεις δημόσιας διοίκησης πρόσωπα μόνο και μόνο επειδή έχουν κουμπαριά με πολιτικούς» επισήμανε ο κ. Παπανδρέου για να αναφερθεί στη συνέχεια στους δυο εισαγγελείς που είχαν υποβάλλει παραίτηση από τη διερεύνηση της υπόθεσης του Βατοπαιδίου «Πρόκειται για εισαγγελικούς λειτουργούς που τίμησαν το λειτούργημα τους», είπε ο κ. Παπανδρέου

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για κρίση και χειραγώγηση των δημοκρατικών μας θεσμών από μέλη της κυβέρνησης, δήλωσε εξοργισμένος για την ανευθυνότητα που όπως είπε υπάρχει, και πρόσθεσε ότι θα είναι αμείλικτος σε όποιον επιχειρήσει να παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης.

    Απαντώντας σε έντονο ύφος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης χαρακτήρισε ψευδείς και ανακριβείς τις τοποθετήσεις του κ. Παπανδρέου, τόνισε ότι το πρόβλημα της βίας γεννήθηκε επί σοσιαλιστικών κυβερνήσεων και πρόσθεσε ότι η παρούσα κυβέρνηση επιχειρεί ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στο σωφρονιστικό σύστημα.

    Παράλληλα, κάλεσε τους εισαγγελείς να βρουν την χρυσή τομή, ώστε να είναι "επιεικείς εισαγγελείς", λέγοντας χαρακτηριστικά "να δείτε παράλληλα με την ποινή και τον παράγοντα άνθρωπο".

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ τόνισε ότι η Δικαιοσύνη πρέπει «να είναι ανεξάρτητη λόγω και έργω» και ζήτησε να αλλάξει ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας της. Ο κ. Κατζαφέρης ανέφερε ακόμη ότι η Βουλή παρανόμησε με την προβολή του dvd για την υπόθεση του Βατοπαιδίου, κάτι που έχει αντίκτυπο, κατά τα λεγόμενά του, και στη Δικαιοσύνη.

    Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μίλησε για «κατηγόρους» της δικαιοσύνης από τους οποίους γίνεται συνεχώς λόγος για «κουκούλωμα» και συγκαλύψεις σημαντικών υποθέσεων, όπως αυτή των ομολόγων, των Πακιστανών, των υποκλοπών της ΜΕΒΓΑΛ και της Siemens. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ανέφερε ότι δεν υπάρχει «κουκούλωμα» σε καμία από αυτές τις υποθέσεις, αφού, όπως είπε, οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται υπό διερεύνηση. «Θα είμεθα οι τελευταίοι, οι οποίοι θα αποδεχόμεθα τη συγκάλυψη οποιασδήποτε εγκληματικής πράξης» είπε ο κ. Σανιδάς για να αναφερθεί στη συνέχεια στην υπόθεση του Βατοπεδίου και την παραίτηση του δυο εισαγγελέων που είχαν την άποψη ότι οι σχετική δικογραφία πρέπει να διαβιβαστεί στη Βουλή, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Ο κ. Σανιδάς ανέφερε ότι για να αποσταλεί η δικογραφία στη Βουλή θα έπρεπε να υπάρξουν συγκεκριμένα στοιχεία ικανά να θεμελιώσουν ευθύνη υπουργών. «Δεν είχαμε στοιχεία για υπουργούς και υφυπουργούς είπε ο κ. Σανιδάς και συνέχισε: «Δεν κάναμε εμείς παρέμβαση, παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης έκαναν εκείνοι που ζητούσαν να σταματήσει η έρευνα και να διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή».

    Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Α. Κακλαμάνης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του κ. Σανιδά «περί παραπλανηθέντων υπουργών» στην υπόθεση του Βατοπαιδίου. Ο κ. Κακλαμάνης διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν υπουργοί της κυβέρνησης να παραπλανήθηκαν, όπως ο κ. Σανιδας υποστήριξε. «κ. Σανιδά, σας εκτιμώ σαν άνθρωπο αλλά κάνετε λάθη στο λειτούργημά σας. Όταν φτάνει κανείς στην κορυφή πρέπει να κλείνει τα αυτιά στο κόμμα που κυβερνά» είπε ο κ. Κακλαμάνης προκαλώντας την αντίδραση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο οποίος απάντησε: «Αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας».

    Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Δ. Παξινός καταδίκασε την προβολή DVD στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση του Βατοπαιδίου και ζήτησε επαναφορά του θεσμού του αυτοδιοίκητου, αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης.

    Είδηση: 16426

    [03] Ο Τάσσος Παπαδόπουλος δίνει τη δύσκολη μάχη για τη ζωή

    Τη δυσκολότερη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, παλεύοντας με την επάρατη νόσο δίνει τα τελευταία 24ωρα ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ένας από τους πιο σημαντικούς πολιτικούς άνδρες της παλαιάς πολιτικής φρουράς των Ελληνοκυπρίων. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Φεβρουάριο του 2003 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2008, συνέδεσε την πολιτική του πορεία με το "όχι" στο σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα του 2004 και την υπογραφή για την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις 7 Απριλίου 2004 ο Τάσσος Παπαδόπουλος, Πρόεδρος τότε της Κύπρου, απευθύνθηκε στους Ελληνοκυπρίους καλώντας τους να απορρίψουν το Σχέδιο Ανάν αφού, όπως εξήγησε, περιείχε λειτουργικές δυσκολίες, περίπλοκες διαδικασίες και επικίνδυνες ασάφειες ιδιαίτερα όσον αφορά στο θέμα της ασφάλειας. "Με το τελικό Σχέδιο Ανάν δεν ικανοποιήθηκαν οι Κύπριοι, αλλά ικανοποιήθηκε απόλυτα η επιδίωξη της Τουρκίας να ελέγχει και να κηδεμονεύει την Κύπρο", είχε τονίσει ο κ. Παπαδόπουλος, εκφράζοντας ιδιαίτερη ανησυχία για τις πρόνοιες του σχεδίου αναφορικά με τον εποικισμό και τη συνεχή παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο νησί.

    Είχε προσθέσει ότι το συγκεκριμένο σχέδιο δεν θα οδηγούσε στην επανένωση των δύο κοινοτήτων, αλλά αντίθετα θα προωθούσε το μόνιμο διαχωρισμό με περιορισμούς στη διακίνηση, εγκατάσταση, στο δικαίωμα κτήσεως περιουσίας, στην άσκηση πολιτικών δικαιωμάτων και των άλλων χωριστικών στοιχείων του.

    Στο έντονα συναισθηματικά φορτισμένο μήνυμα του ο Τάσσος Παπαδόπουλος είχε υπογραμμίσει τότε εμφαντικά "παρέλαβα κράτος, δεν θα παραδώσω κοινότητα".

    Η σημερινή περιπέτεια της υγείας του πρώην Προέδρου άρχισε στις 19 Νοεμβρίου, όταν δυνατοί πόνοι τον οδήγησαν σε ιδιωτική κλινική της Λευκωσίας. Το τελευταίο δεκαήμερο νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας με μεταστατικό μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα . Οι θεράποντες γιατροί εκτιμούν ότι ο μικροκυτταρικός καρκίνος εμφανίστηκε πριν τρεις μήνες και εκδηλώθηκε τον τελευταίο μήνα.

    Από την Παρασκευή η κατάσταση του έχει επιδεινωθεί, λόγω οξύτατης αναπνευστικής ανεπάρκειας. Οι γιατροί του χορηγούν οξυγόνο με ειδική συσκευή για αντιμετώπιση των αναπνευστικών κρίσεων. Εξάλλου, η χημειοθεραπεία στην οποία υποβαλλόταν ο Τάσσος Παπαδόπουλος ολοκληρώθηκε και ο οργανισμός του ανταποκρίθηκε. Αυτό που απασχολεί τώρα τους ιατρούς είναι πώς θα αντιμετωπίσουν τα αναπνευστικά προβλήματα.

    Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας καταφθάνουν συνεχώς, πολιτικά πρόσωπα, στενοί συνεργάτες και φίλοι του Τάσσου Παπαδόπουλου, καθώς και πλήθος κόσμου για να συμπαρασταθούν στην οικογένειά του, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

    Στην τελευταία συνέντευξη, πριν την περιπέτεια της υγείας του, στις 11 Νοεμβρίου στην εφημερίδα "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" της Κύπρου, είχε δηλώσει για την πολιτική του στο Κυπριακό, μετά το δημοψήφισμα του 2004, τα εξής: Η πολιτική μας ήταν η μόνη προσφερόμενη πορεία υπό τις περιστάσεις. Όλοι οι χειρισμοί είχαν γίνει με τη σύμφωνη γνώμη της ολότητας, σχεδόν, των μελών του Εθνικού Συμβουλίου. Εγώ ποτέ δεν έχω πρωταγωνιστήσει στον διαχωρισμό των πολιτών. Σεβαστή η επιλογή όσων ψήφισαν 'ναι' , αλλά εξίσου σεβαστή πρέπει να είναι η επιλογή του 76% του Κυπριακού Ελληνισμού, που ψήφισε "Όχι".

    Στην ίδια συνέντευξη είχε δηλώσει ότι δεν συμφωνεί με την άποψη του διαδόχου του, προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, ότι με τις συμφωνίες Ζυρίχης- Λονδίνου του 1959 ιδρύθηκε στην Κύπρο ένας "συνεταιρισμός δύο κοινοτήτων".

    Σε ερώτηση, αν είναι εφικτή η λύση του κυπριακού το 2009, ο Τάσσος Παπαδόπουλος είχε απαντήσει, στις 11 Νοεμβρίου, " Δεν νομίζω. Αυτή δεν είναι ρεαλιστική προσδοκία. Η εξεύρεση λύσης δεν εξαρτάται μόνο από τη δική μας πλευρά".

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 16423

    [04] Ο μαιτρ και η Μαργαρίτα στο θέατρο Παράθλαση

    Το Θέατρο Παράθλαση παρουσιάζει για λίγες μόνο παραστάσεις, από 1 Νοεμβρίου έως 14 Δεκεμβρίου τη μεγάλη επιτυχία του περσινού χειμώνα "Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα" του Μιχαήλ Μπουλγκάκωφ, σε μορφή μιούζικαλ. Η παράσταση παίζεται κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 9 μμ, στο Studio Παράθλαση (Κασσάνδρου 132, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 216 567). Σοβιετική Ένωση. Και μια σειρά από συναντήσεις που θα μπορούσαν να τα είχαν αλλάξει όλα: Ο επιφανής ποιητής Ιβάν Μπιεζντόμνι, μέλος της Ένωσης Ποιητών Μόσχας, συναντά τον κύριο Βόλαντ, έναν παράξενο καθηγητή μαύρης μαγείας, που αφηγείται μια παράξενη ιστορία για τον Πόντιο Πιλάτο, κι αμέσως μετά προβλέπει τον θάνατο του φίλου του Μίσα Μπερλιόζ.

    Λίγα λεπτά αργότερα ο Μπερλιόζ πεθαίνει με τον τρόπο ακριβώς που προέβλεψε ο ξένος και ο Ιβάν καταλήγει στο ψυχιατρείο. Εκεί συναντά τον Μαιτρ, έναν άλλο συγγραφέα που τρελάθηκε όταν έγραψε ένα βιβλίο για τον Πόντιο Πιλάτο και οι επίσημοι κριτικοί το απέρριψαν με τον χειρότερο τρόπο. Ο Μαιτρ εξηγεί στον Ιβάν ότι αυτός που συνάντησε ήταν ο διάβολος. Ο Μαιτρ δεν είχε ποτέ συναντήσει το διάβολο. Αλλά συνάντησε την Μαργαρίτα. Μια υπέροχη γυναίκα που τον αγάπησε και πίστεψε στην αξία του έργου του. Στη συνέχεια της ιστορίας η Μαργαρίτα θα συναντήσει τον διάβολο. Και θα του πουλήσει την ψυχή της με αντάλλαγμα όχι την αιώνια νεότητα, αλλά τη σωτηρία του Μαιτρ και του έργου του. Και έτσι και ο Μαιτρ θα συναντήσει το διάβολο. Όμως το βιβλίο δεν θα γραφτεί ποτέ. Και όταν έρθει η ώρα της κρίσης...

    Χάρις; Και αιώνιο καταφύγιο; Η Λησμονιά. Και η Σιωπή.

    Και η ενοχή του Πιλάτου. Του μόνου ανθρώπου που έμεινε στην ιστορία για κάτι που δεν έκανε. Και μια σειρά από συναντήσεις που θα μπορούσαν να τα είχαν αλλάξει όλα...

    Ο Μιχαήλ Μπουλγκάκωφ εμπνέεται από τον Φάουστ του Γκαίτε και γράφει ένα συναρπαστικό, αριστουργηματικό έργο για τον απελπισμένο αγώνα του ανθρώπου με τον ίδιο του τον εαυτό. Κι από την έκβαση αυτού του αγώνα εξαρτάται αν θα καταφέρει να αντέξει το σκληρό, ανελέητο αιώνιο φως. Ή αν θα βυθιστεί στη Λησμονιά. Και στη Σιωπή.

    Το έργο παρουσιάζεται με τη μορφή μιούζικαλ, σε μια καταιγιστική παράσταση που αποτυπώνει το μεγαλείο και την τρέλα του.

    Απόδοση-Διασκευή: Μόνα Κιτσοπούλου - Γιώργος ΓκασνάκηςΣκηνοθεσία: Μόνα ΚιτσοπούλουΜουσική: Αλέξανδρος ΡαΐδηςΣτίχοι Τραγουδιών: Γιώργος ΓκασνάκηςΧορογραφίες-Κίνηση: Γιάννης ΜαργαρώνηςΣκηνικά-Κοστούμια: Νίκος ΚαλαϊτζίδηςΦωτισμοί: Δημήτρης ΤσιγγογιάννηςΒοηθός Χορογράφου: Μίκα Στεφανάκη

    Τους ρόλους παίζουν οι ηθοποιοί:

    Είδηση: 16415

    [05] Προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ σε δύο δημοσκοπήσεις

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Προβάδισμα 5,2 μονάδων του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ καταγράφει νέα δημοσκόπηση της MARC για το ΕΘΝΟΣ. Ειδικότερα στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 34,1% έναντι 28,9 της ΝΔ και ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ με 8,1, ΚΚΕ με 7,2, ΛΑΟΣ με 4,4% και οι Οικολόγοι - Πράσινοι με 2,3%.Παράλληλα, κλονισμένη εμφανίζεται η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης απέναντι σε βασικούς θεσμούς και λειτουργίες της κοινωνίας, όπως τα κόμματα, το χρηματιστήριο, τις τράπεζες, το Δημόσιο, αλλά και την εκκλησία. Λόγω της υπόθεσης του Βατοπεδίου, το 65,7% δηλώνει πως έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη του στην εκκλησία, το 61,6% τάσσεται υπέρ του διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας και το 88,5% υπέρ της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας. Ωστόσο θετικά κρίνεται ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος είναι 2ος σε δημοφιλία μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στο μεταξύ, ανατροπή των συσχετισμών στην Α' και Β' Αθηνών καταγράφει δημοσκόπηση της Focus για τη Real News, με το ΠΑΣΟΚ να προηγείται με 30%, έναντι 22,3% της ΝΔ και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 10,3%, το ΚΚΕ με 10,6% και ο ΛΑΟΣ με 5,1%, ενώ οι ψηφοφόροι της ΝΔ στέλνουν το δικό τους μήνυμα σε στελέχη που εμφανίζονται εμπλεκόμενα στις υποθέσεις Βατοπαιδίου και Siemens.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 16424

    [06] ΗΠΑ:Πέθανε η Μάρτα φον Μπόλοου μετά από 28 χρόνια σε κώμα

    Πέθανε το Σάββατο σε οίκο ευγηρίας στο Μανχάταν μετά από 28 χρόνια σε κώμα η Αμερικανίδα κληρονόμος Μάρτα "Σάνι" φον Μπόλοου, όπως μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης. Η Φον Μπόλοου ήταν 76 ή 77 χρόνων. Το 1980 βρέθηκε αναίσθητη στο πάτωμα του μπάνιου της στη βίλα της στο Νιούπορτ του Ροντ Άιλαντ και έκτοτε δεν επανάκτησε πότε επαφή με το περιβάλλον. Ήταν παντρεμένη με έναν Αυστριακό πρίγκιπα και αργότερα παντρεύτηκε ένα δικηγόρο, με καταγωγή από τη Δανία, τον Κλάους φον Μπόλοου, ο οποίος είχε προσαχθεί αλλά στη συνέχεια απαλλάχθηκε των κατηγοριών ότι αποπειράθηκε δύο φορές να τη δολοφονήσει με τη χρήση εναίσιμης ινσουλίνης. Ο δικηγόρος τώρα ζει στο Λονδίνο. Η ιστορία της μεταφέρθηκε στην οθόνη το 1990 στην ταινία " Το γύρισμα της τύχης" με πρωταγωνιστές την Γκλεν Κλόουζ και τον Τζέρεμι Άιρονς. Η ταινία βασίσθηκε στο βιβλίο του Άλαν Ντέρσοβιτς, καθηγητή νομικής που ήταν συνήγορος του Κλάους φον Μπόλοου.

    Είδηση: 16422

    [07] Σομαλία: δεκάδες νεκροί σε συγκρούσεις

    Τουλάχιστον 15 Σομαλοί άμαχοι σκοτώθηκαν και πολλοί ακόμη τραυματίσθηκαν όταν Αιθιοπικές δυνάμεις βομβάρδισαν προπύργιο των ισλαμιστών ανταρτών στο βόρειο τμήμα του Μογκαντίσου την Παρασκευή, έγινε γνωστό από μαρτυρίες κατοίκων χθες Σάββατο. "Σε μια αγορά λαχανικών που βρίσκεται κοντά μου σκοτώθηκαν επιτόπου πέντε άμαχοι όταν έπεσε οβίδα" είπε ο Φαντούμο Γιουσούφ, καταστηματάρχης στην πρωτεύουσα της Σομαλίας. "Οι οβίδες έπεφταν διαδοχικά κι ήταν δύσκολο να ξεφύγει κανείς". Άλλοι πολίτες στην περιοχή Άμπντι Ουάχαμπ είπαν ότι είδαν 7 νεκρούς στην περιοχή και 10 τραυματίες διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία. Ο εκπρόσωπος των Ισλαμιστών Σεΐχης Αμπντιραχίν Ίσε Άντοου καταδίκασε την ενέργεια. "Ήταν μια πολύ άσχημη ενέργεια με στόχο αμάχους--οι Αιθίοπες έπληξαν κατοικημένες περιοχές", δήλωσε.

    Δεν είναι σαφές γιατί έγινε ο βομβαρδισμός, καθώς δεν αναφέρθηκε κάποια επίθεση εναντίον των δυνάμεων της Αιθιοπίας, που εισέβαλαν στη Σομαλία το 2006 και συνέβαλαν καθοριστικά στην εκδίωξη των μαχητών της Ένωσης Ισλαμικών Δικαστηρίων από τις περιοχές που έλεγχαν επί έξι μήνες.

    Χθες Σάββατο η ένοπλη πτέρυγα της ΕΙΔ, αλ Σαμπαάμπ, κατέλαβε τον έλεγχο της πόλης Γκουραέλ, 370 χλμ. βόρεια του Μογκαντίσου. Η πόλη, στην κεντρική Σομαλία, αποτελεί ένα σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο του εμπορίου στη χώρα.

    Οι Ισλαμιστές έχουν ανακαταλάβει μεγάλα τμήματα της χώρας τους τελευταίους μήνες, αποκορυφώνοντας την εκστρατεία ανταρτοπολέμου που διεξάγουν εναντίον της μεταβατικής κυβέρνησης και των δυνάμεων της Αιθιοπίας.

    Η Σαμπαάμπ ("Νεολαία", στα Αραβικά) κατέλαβε την πόλη μετά από τρεις ημέρες εχθροπραξιών με μια σουνιτική ένοπλη παράταξη στην περιοχή που θεωρείται προσκείμενη στην Κυβέρνηση.

    Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για τουλάχιστον 13 νεκρούς στις μάχες -ανάμεσά τους και τρεις γυναίκες που επιχειρούσαν να διαφύγουν από τις συγκρούσεις- ενώ μίλησαν περί "χάους" στην περιοχή. Πάνω από 5.000 πολίτες κατέφυγαν σε κοντινά δάση, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι τραυματίες είναι δεκάδες.

    Σε συγκρούσεις στη νότια πόλη Ντόμπλεϋ ανάμεσα στη Σαμπαάμπ και τοπικές παραστρατιωτικές ομάδες επίσης χθες Σάββατο βρήκαν το θάνατο τουλάχιστον επτά άνθρωποι.

    Στην Μπαϊντόα, έδρα της βουλής της Σομαλίας, η έκρηξη μιας χειροβομβίδας που ερρίφθη εναντίον περιπόλου στρατιωτών της μεταβατικής κυβέρνησης σκότωσε αντ' αυτών τρεις αμάχους. Ο δράστης της επίθεσης έπεσε νεκρός από πυρά των στρατιωτών.

    Είδηση: 16421

    [08] Μεξικό: Νεκρή 16χρονη που είχε απαχθεί πέρυσι

    Η έφηβη κόρη του πρώην Γ.Γ. Αθλητισμού του Μεξικού, που είχε καταστεί σύμβολο των απαγωγών που μαστίζουν τη χώρα όταν ο πατέρας της είχε αναρτήσει αφίσες με τις οποίες ζητούσε πληροφορίες για την τύχη της επ' αμοιβή, φέρεται, σύμφωνα "με μαρτυρίες", να βρέθηκε νεκρή ένα χρόνο μετά την απαγωγή της, ανέφερε ανακοινωθέν του γραφείου του υπουργού Δικαιοσύνης Εδουάρδο Μεδίνα Μόρα. Η Σίλβια Βάργκας είχε απαχθεί ενώ πήγαινε στο κολέγιο στο οποίο φοιτούσε το Σεπτέμβριο του 2007. Η υπόθεση έτυχε ευρύτατης δημοσιότητας στη χώρα. Το ανακοινωθέν δεν διευκρίνισε εάν βρέθηκε η σορός της νεαρής. Ο πατέρας της, Νέλσον Βάργκας, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού επί των ημερών της προηγούμενης Κυβέρνησης στο Μεξικό, είπε ότι περιμένει τις αποδείξεις. Ο Βάργκας είχε τύχει πολλών εκδηλώσεων συμπάθειας μετά από μια συνέντευξη τύπου στην διάρκεια της οποίας ξέσπασε σε κλάματα, κατηγορώντας την αστυνομία για αμέλεια.

    Η υπόθεση, όπως και εκείνη της απαγωγής ενός αγοριού 14 ετών που βρέθηκε νεκρό παρά το ότι ο πατέρας του κατέβαλε λύτρα, σόκαρε την κοινή γνώμη. Στο Μεξικό σημειώθηκαν πάνω από 750 απαγωγές το 2007 ειδικοί αναμένουν ο αριθμός να είναι πολύ υψηλότερος το 2008, ενώ εκτιμούν ότι σε πολλές ενέχονται και αστυνομικοί.

    Είδηση: 16420

    [09] Οι διοξίνες επιστρέφουν στο πιάτο μας

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Την ανάκληση όλων των προϊόντων με βάση το χοιρινό κρέας που παρήχθησαν στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή η ιρλανδική Κυβέρνηση, μετά την ανίχνευση της τοξικής ουσίας διοξίνη σε δείγματα του προϊόντος αυτού. Τα αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων σε δείγματα ζωοτροφής και χοιρινού λίπους που πραγματοποιήθηκαν από την ιρλανδική υπηρεσία για την ασφάλεια των τροφίμων (FSAI) επιβεβαίωσαν την παρουσία διοξίνης, αναφέρει η ιρλανδική Κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της. "Κατά συνέπεια η FSAI καλεί τη βιομηχανία τροφίμων να αποσύρει από την αγορά όλα τα ιρλανδικά προϊόντα με βάση το χοιρινό προερχόμενο από ζώα που σφαγιάσθηκαν στην Ιρλανδία". Οι υγειονομικές αρχές συνιστούν στο κοινό να μην καταναλώνει, για προληπτικούς λόγους, ιρλανδικό χοιρινό ή μπέικον, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν νέες αναλύσεις, προκειμένου να εξακριβωθεί η έκταση της μόλυνσης. "Τα επίπεδα στην τροφή ήταν πολύ υψηλά, εξαιρετικά υψηλά, τα επίπεδα στο χοιρινό κρέας ήταν από 80 ως 100 φορές πάνω από το όριο ασφαλείας", δήλωσε ο Άλαν Ρέιλι, υπεύθυνος ασφάλειας τροφίμων στην Ιρλανδία.

    Σύμφωνα με τα ως τώρα υπάρχοντα στοιχεία, το πρόβλημα έχει ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο. Εξάλλου την απόσυρση του χοιρινού κρέατος προέλευσης Ιρλανδίας από τα καταστήματα μετά την ανίχνευση της τοξικής ουσίας διοξίνης στο προϊόν αυτό ζήτησε σήμερα η γερμανική Κυβέρνηση. Οι αρχές προσπαθούν να διευκρινίσουν πόσες είναι οι ποσότητες του ιρλανδικού χοιρινού κρέατος στην αγορά, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Προστασίας του Καταναλωτή. Να σημειωθεί ότι η Γερμανία εισάγει χοιρινό κρέας κυρίως από την Ολλανδία και τη Δανία.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 16419


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 7 December 2008 - 17:53:06 UTC