Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-12-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στους δρόμους και σήμερα οι μαθητές
  • [02] Προτάσεις & λύσεις της Ε.Ε. για μείωση των τιμών στα τρόφιμα
  • [03] Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού
  • [04] Αναζητείται διπλή συμφωνία των 27 της Ε.Ε.
  • [05] Ινδία: Προφυλακισμένος ο επιζών τρομοκράτης
  • [06] Την παραίτηση Γκιμπς ζητά ο Ομπάμα
  • [07] Βρετανία: φραστικό ολίσθημα έφερε σε δύσκολη θέση τον Μπράουν
  • [08] Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου

    [01] Στους δρόμους και σήμερα οι μαθητές

    Κοινωνία

    Σε αποκλεισμούς δρόμων ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν και σήμερα μαθητές από σχολεία της Αττικής. Ήδη έχουν κλείσει από ένα ρεύμα κυκλοφορίας σε Θηβών και Βουλιαγμένης. Στο μεταξύ σε επίκαιρες ερωτήσεις του Αλέκου Αλαβάνου και του Σπύρου Χαλβατζή για το φόνο του 15χρονου στα Εξάρχεια θα απαντήσει σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος. Ηρεμία επικρατεί αυτή την ώρα στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο, ενώ ο 15χρονος που τραυματίστηκε στα επεισόδι που σημειώνονταν σχεδόν όλη τη νύχτα βγήκε από τον Ευαγγελισμό. Ομάδες μέσα από το Ίδρυμα πέταγαν μολότοφ και οι δυνάμεις της αστυνομίας απαντούσαν με δακρυγόνα. Ηρεμία επικρατεί και στη Θεσσαλονίκη μετά την παρέμβαση της Συγκλήτου του Αριστοτελείου. Στη Λάρισα, ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν μετά την απολογία τους, 11 μαθητές Λυκείου, οι οποίοι συνελήφθησαν το βράδυ της Δευτέρας. Σήμερα θα οδηγηθούν στον ανακριτή ακόμη οκτώ από τους συλληφθέντες.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 16532

    [02] Προτάσεις & λύσεις της Ε.Ε. για μείωση των τιμών στα τρόφιμα

    Ευρώπη

    Σειρά γενικών κατευθύνσεων και λύσεων βάσει των οποίων θα μπορούσαν, όπως αναφέρει, να υπάρξουν σημαντικές και μόνιμες μειώσεις στις τιμές των τροφίμων, προτείνει προς τα κράτη μέλη της Ε.Ε. η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Οι τιμές των τροφίμων σημείωσαν σημαντική πτώση σε σχέση με τα πρωτοφανή επίπεδα στα οποία είχαν φθάσει στις αρχές του έτους, διαπιστώνει στη σχετική ανακοίνωσή της η Επιτροπή.Ωστόσο, τονίζεται ότι τα βαθύτερα αίτια για τη μεσοπρόθεσμη εκτίναξη των τιμών των βασικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων αυτών της παγκόσμιας ζήτησης, των κανονιστικών περιορισμών, του ανεπαρκούς ανταγωνισμού και της κερδοσκοπίας, δεν έχουν εξαλειφθεί και πρέπει να αντιμετωπιστούν.

    Όπως δήλωσε ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, "ο πληθωρισμός στα τρόφιμα συνέβαλε -περίπου- κατά το εν τρίτο στο συνολικό πληθωρισμό μεταξύ Αυγούστου 2007 και Ιουλίου 2008, πλήττοντας ιδίως τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος. Στο πλαίσιο της παρούσας οικονομικής επιβράδυνσης, είναι σημαντικό να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα, ότι σκοπεύουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκαμψίες και άλλους παράγοντες που εμποδίζουν την καλύτερη δυνατή λειτουργία των αγορών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, όχι μόνο την προσφορά πιο ανταγωνιστικών και μη στρεβλωμένων τιμών στους καταναλωτές, αλλά και την προστασία της αγοραστικής δύναμης των πιο ευάλωτων πολιτών, καθώς και τη στήριξη της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης".

    Σύμφωνα με τη δήλωση της αρμοδίου επί θεμάτων γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης Επιτρόπου Μάριαν Φίσερ Μπολ, "Η γεωργική πολιτική πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, ώστε να εξασφαλιστεί ότι τα τρόφιμα φθάνουν στους καταναλωτές σε λογικές τιμές. Οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στον πρόσφατο διαγνωστικό έλεγχο της ΚΓΠ επέτρεψαν στους γεωργούς να ανταποκριθούν καλύτερα στα μηνύματα της αγοράς. Ελπίζω ότι τώρα μπορούμε να καταργήσουμε ορισμένους περιορισμούς στο διεθνές εμπόριο τροφίμων, με την επίτευξη ισορροπημένης συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις του Γύρου της Ντόχα για το παγκόσμιο εμπόριο".

    Αναλυτικότερα, η σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής προτείνει λύσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της τροφικής αλυσίδας στην Ευρώπη και την -σε μόνιμη βάση- προσφορά ανταγωνιστικών τιμών στα νοικοκυριά της Ευρώπης. Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί συνέχεια του αιτήματος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου να διερευνηθούν τα αίτια της απότομης αύξησης των τιμών των τροφίμων, μετά την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των βασικών προϊόντων.

    Ειδικότερα, η Επιτροπή προτείνει:"την προώθηση της ανταγωνιστικότητας της τροφικής αλυσίδας, ώστε να ενισχυθεί η αντοχή της στις παγκόσμιες κρίσεις των τιμών. Η ομάδα υψηλού επιπέδου, αρμόδια για την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, θα υποβάλει συστάσεις στις αρχές του 2009","την εξασφάλιση αυστηρής και συνεπούς επιβολής του ανταγωνισμού σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, μέσω του ευρωπαϊκού δικτύου ανταγωνισμού και στοχεύοντας τις πρακτικές και τους περιορισμούς που είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς","την επανεξέταση των δυνητικά περιοριστικών ρυθμίσεων, σε εθνικό και / ή ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι ρυθμίσεις οι οποίες περιορίζουν την είσοδο στην αγορά, πρέπει να εξεταστούν και να καταργηθούν, ενδεχομένως χωρίς να παραβλέπονται οι περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί στόχοι τους. Η επανεξέταση αυτή θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων παρακολούθησης της λιανικής αγοράς και της μεταφοράς της οδηγίας για τις υπηρεσίες στο εθνικό δίκαιο. Οι ρυθμίσεις οι οποίες περιορίζουν τη δυνατότητα ανταγωνισμού σε επίπεδο τιμών, πρέπει να επανεξεταστούν σε εθνικό επίπεδο. Οι καθυστερημένες πληρωμές από τους εμπόρους λιανικής ή οι υπερβολικές δαπάνες που επιβάλλονται στους παραγωγούς για προσφορές, επίσης πρέπει να επανεξεταστούν. Οι κανονισμοί για το ωράριο των καταστημάτων πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαβουλεύσεων σε εθνικό επίπεδο","οι καταναλωτές να είναι σε θέση να συγκρίνουν καλύτερα τις τιμές. Θα προβλεφθεί μόνιμη ευρωπαϊκή παρακολούθηση των τιμών" &"η Επιτροπή θα εξετάσει με τις ρυθμιστικές αρχές των αγορών βασικών προϊόντων, τρόπους αποθάρρυνσης της υπερβολικής αστάθειας στις αγορές, από την οποία δεν επωφελούνται ούτε οι παραγωγοί ούτε οι καταναλωτές".

    Η Επιτροπή σημειώνει ακόμη ότι πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες για την αποκατάσταση της ισορροπίας -μεταξύ προσφοράς και ζήτησης τροφίμων- σε παγκόσμιο επίπεδο, την προώθηση της γεωργικής έρευνας και το άνοιγμα των διεθνών αγορών.Επισημαίνει δε, ότι παρ' όλο που οι τιμές των βασικών προϊόντων μειώθηκαν σημαντικά, διαρθρωτικοί παράγοντες, όπως η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης ενδέχεται να διατηρήσουν μεσοπρόθεσμα τις τιμές σε υψηλά επίπεδα.

    Η αύξηση των τιμών από το 2006, συνοδεύτηκε από εκτίναξη των επενδυτικών ροών στην αγορά των σχετικών παραγώγων, αναφέρει η Επιτροπή σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η πρόσφατη απότομη συρρίκνωση των επενδύσεων στις προθεσμιακές αγορές μπορεί να είναι ενδεικτική για το "σκάσιμο της κερδοσκοπικής φούσκας".

    Είδηση: 16534

    [03] Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού

    Ειδήσεις

    Σε 830.000 υπολογίζεται ο αριθμός των παιδιών που χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους σε διάφορα συμβάντα, αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ η οποία συντάχθηκε σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας [ΠΟΥ] και την Unicef.Τα συνηθέστερα από τα συμβάντα αυτά, που κάθε χρόνο στοιχίζουν τη ζωή παιδιών από 0 έως 19 ετών, είναι τα τροχαία [260.000 θάνατοι], οι πνιγμοί [175.000], τα εγκαύματα [96.000],οι πτώσεις [τουλάχιστον 46.000] και οι δηλητηριάσεις [τουλάχιστον 45.000], διευκρινίζεται στην έκθεση.

    Όπως επισημαίνεται στο σχετικό ντοκουμέντο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, από την ηλικία των 9 ετών, τα τροχαία αναδεικνύονται σε πρώτη αιτία παιδικής θνησιμότητας, ξεπερνώντας σε συχνότητα τις μολυσματικές ασθένειες, τον υποσιτισμό, ακόμα και τους πολέμους.

    Ωστόσο, ο κοινωνικός παράγοντας αποδεικνύεται καθοριστικός. "Είτε πρόκειται για πλούσιες χώρες, είτε για αναπτυσσόμενες, τα παιδιά που ανήκουν σε μη προνομιούχα κοινωνικά στρώματα [το 95% των θυμάτων καταγράφονται σε φτωχές ή αναπτυσσόμενες χώρες] διατρέχουν μεγαλύτερους κινδύνους να πέσουν θύματα τροχαίων", διευκρίνισε η Μάρτζι Πίντεν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

    Ειδικά στη Μαύρη Ήπειρο, η έκταση που έχει λάβει στις ημέρες μας ο θάνατος παιδιών από λογής-λογής συμβάντα, παρουσιάζεται -πλέον- 10πλάσια του μέσου όρου προηγμένων κρατών του υπολοίπου κόσμου, όπως η Ολλανδία, η Αυστραλία ή η Νέα Ζηλανδία, το Βέλγιο και η Σουηδία. Σε χώρες όπως οι προηγούμενες η παιδική θνησιμότητα από ατύχημα είναι πολύ περιορισμένη. Από ποσοτική πλευρά, σχεδόν το 95% της παιδικής θνησιμότητας από ατύχημα καταγράφεται επίσης στην Αφρική.

    Στα φτωχά κοινωνικά στρώματα των προηγμένων χωρών, η αναλογία των θανατηφόρων συμβάντων με παιδιά είναι συντριπτικά ανώτερη των αντίστοιχων συμβάντων που αφορούν παιδιά εύπορων οικογενειών.

    Ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τροχαία σκοτώνονται 8.000 παιδιά κάθε χρόνο, όπως αναφέρεται στην ξεχωριστή έκθεση του Κέντρου Πρόληψης και Πρόληψης ασθενειών.

    Γενικά, σε όλον τον κόσμο 260.000 παιδιά χάνουν τη ζωή τους από ένα τροχαίο, ενώ περίπου 10 εκατομμύρια τραυματίζονται.Κατά σειράν πυκνότητας, έπονται πνιγμοί, εγκαύματα, πτώσεις και αθέλητες δηλητηριάσεις.

    Όμως, περίπου οι μισοί από όλων αυτών των ειδών θανάτους μπορεί να είχαν προληφθεί, με την πλέον συστηματική χρήση ζωνών ασφάλειας, την κάλυψη όλων των "ανοικτών" χώρων, των υπαίθριων πισινών, των πηγαδιών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τους παιδότοπους, καθώς επίσης και των φραγμάτων κοντά σε κατασκευαζόμενους αυτοκινητόδρομους.Όλα αυτά αποτελούν τις καλύτερες θεραπείες, ώστε να μεγιστοποιηθεί η παιδική ασφάλεια, συμφωνούν η υπηρεσία του ΟΗΕ για την Παιδική Ηλικία και ο ΠΟΥ.

    Γενικά, "τα φτωχά παιδιά δεν μοιράστηκαν τα κέρδη των παιδιών, που ζουν σε πλούσια κράτη", σχολίασε από την πλευρά της η εμπειρογνώμονας σε θέματα παιδικής υγείας, Ελίζαμπεθ Τάουνερ και συνεργάτης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αγγλίας. "Αυτή η κοινωνική αδικία ασφαλώς πρέπει να θεραπευθεί", πρόσθεσε.

    Η συνεργάτης του ΠΟΥ Ετιέν Κρουγκ, παρατηρεί ότι τυχόν δυστύχημα συνεπάγεται τη "βύθιση" μίας φτωχής οικογένειας σε ένα ακόμα χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο, αλλά και την αναπαραγωγή ενός -φαύλου- "κύκλου της φτώχειας".

    "Κάθε ανάπηρος επιβαρύνει για πολύ καιρό τα δημόσια οικονομικά", διαπιστώνει η ίδια και ταυτοχρόνως προτείνει την εντατικοποίηση των μέτρων πρόληψης, από όλους τους συναρμόδιους φορείς.

    Είδηση: 16533

    [04] Αναζητείται διπλή συμφωνία των 27 της Ε.Ε.

    Ειδήσεις

    Μαραθώνιες αναμένονται οι διαβουλεύσεις των "27" σήμερα και αύριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού.Βασικός στόχος είναι η επίτευξη «διπλής συμφωνίας». Η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και η μείωση των εκπομπών ρύπων στην ΕΕ.Τη Σύνοδο Κορυφής, θα απασχολήσει και η διάσωση της Συνθήκης της Λισαβόνας, με την ελπίδα ότι η Ιρλανδία θα δεσμευτεί να κάνει νέο δημοψήφισμα μέσα στο 2009.

    Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, στόχος της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. των "27", είναι να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές.

    Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υιοθέτηση ενός σχεδίου ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας ύψους 200 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί περίπου στο 1,5% του ΑΕΠ των χωρών μελών της Ε.Ε..

    Όπως διεφάνη στο τελευταίο Συμβούλιο υπουργών οικονομίας, που προετοίμασε τη συζήτηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, σε γενικές γραμμές τα κράτη μέλη συμφωνούν με τα ποιοτικά στοιχεία της πρότασης της Επιτροπής, καθώς λαμβάνονται υπ' όψιν οι ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας.

    Ωστόσο, η πρόθεση της γαλλικής προεδρίας να τεθούν και ποσοτικοί στόχοι, δημιουργεί διχογνωμίες μεταξύ των κοινοτικών πρωτευουσών.Ειδικότερα, μία ομάδα κρατών μελών -στις οποίες πρωτοστατούν η Γερμανία και η Ολλανδία- εμφανίζονται επιφυλακτικές, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία και να μην τεθούν ποσοτικοί δεσμευτικοί στόχοι.Πάντως, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, επέμεινε στην ανάγκη η τελική απόφαση που θα λάβουν οι «27» να συνοδεύεται από ποσά, ώστε έτσι να καθίσταται πιο αξιόπιστο το σχέδιο ανάκαμψης.

    Είδηση: 16531

    [05] Ινδία: Προφυλακισμένος ο επιζών τρομοκράτης

    Ειδήσεις

    Προφυλακισμένος τουλάχιστον ως τις 24 Δεκεμβρίου θα παραμείνει ο μοναδικός επιζών τρομοκράτης από τους δέκα υπεύθυνους των συντονισμένων αιματηρών και πολύνεκρων επιθέσεων στη Μουμπάι της Ινδίας. όπως ανακοίνωσε ανώτατος αξιωματούχος της ινδικής αστυνομίας."Θα παραμείνει προφυλακισμένος ως τις 24 Δεκεμβρίου", τόνισε Ρακές Μαρία ο αξιωματικός που είναι επικεφαλής των ερευνών.

    Δικαστές συνάντησαν τον Μοχάμεντ Ατζμάν Αμίρ Ιμάν στο γενικό επιτελείο της αστυνομίας της Μουμπάι και παρέμειναν μαζί του για 15 λεπτά, χωρίς να κάνουν αργότερα καμιά δήλωση.

    Η αστυνομία ανακοίνωσε πως η εισαγγελία είναι έτοιμη να απαγγείλει κατηγορίες εναντίον του Ιμάν, κυρίως για "πράξεις πολέμου εναντίον της χώρας, ανθρωποκτονίες από πρόθεση, απόπειρες ανθρωποκτονιών και παραβιάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και εκρηκτικών".

    Ο Ιμάν, μοναδικός επιζών από την ομάδα των δέκα, ο οποίος σύμφωνα με τις ινδικές αρχές, είναι κάτοικος Πακιστάν, συνελήφθη το πρώτο βράδυ των επιθέσεων που μετέτρεψαν την οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας σε πεδίο μάχης και στοίχισαν τη ζωή σε 163 ανθρώπους.

    Στο "μάτι του κυκλώνα της τρομοκρατίας" δήλωσε σήμερα, δύο εβδομάδες μετά τις πολυνεκρες επιθέσεις στην Μουμπάι, ότι βρίσκεται η νότια Ασία, ο ινδός υπουργός Εσωτερικών.

    Την επίμαχη αυτή δήλωση έκανε ο Παλανιαπάν Τσινταμπαράμ κατά την διάρκεια ομιλίας του στο ινδικό κοινοβούλιο.Επίσης, επισήμανε ότι "ο δάκτυλος της υποψίας δείχνει αναμφιβόλως προς τα εδάφη του γείτονά μας, του Πακιστάν".

    Είδηση: 16530

    [06] Την παραίτηση Γκιμπς ζητά ο Ομπάμα

    Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τον κυβερνήτη της Πολιτείας του Ιλινόι να παραιτηθεί, μετά την άσκηση κατηγοριών εναντίον του ότι προσπάθησε να πουλήσει την έδρα του Ομπάμα στη Γερουσία, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων. Ο εκπρόσωπος του Ομπάμα, Ρόμπερτ Γκιμπς δήλωσε ότι ο κυβερνήτης Ροντ Μπλαγκόγεβιτς πρέπει να παραιτηθεί διότι "υπό τις παρούσες συνθήκες είναι δύσκολο να κάνει αποτελεσματικά τη δουλειά του και να υπηρετήσει το λαό του Ιλινόι". Στην Πολιτεία του Ιλινόι αυξάνονται οι πιέσεις για να υποχρεωθεί σε παραίτηση ο κυβερνήτης, είτε με την έναρξη της προβλεπόμενης νομικής διαδικασίας, είτε με την προκήρυξη ειδικών εκλογών. Ο Ομπάμα, που αναλαμβάνει την προεδρία στις 20 Ιανουαρίου, παραιτήθηκε από τη θέση του γερουσιαστή της Πολιτείας του Ιλινόι αμέσως μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές. Ωστόσο ο δημοκρατικός κυβερνήτης του Ιλινόι δεν δείχνει διάθεση να παραιτηθεί και απέφυγε να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

    Είδηση: 16529

    [07] Βρετανία: φραστικό ολίσθημα έφερε σε δύσκολη θέση τον Μπράουν

    Θυμηδία μεταξύ των πολιτικών της αντιπολίτευσης προκάλεσε η φραστική παραδρομή του Γκόρντον Μπράουν κατά την "Ώρα του Πρωθυπουργού" χθες Τετάρτη, όταν ο επικεφαλής της Κυβέρνησης των Εργατικών είπε ότι "έσωσε τον κόσμο" από την οικονομική καταστροφή. Στην διάρκεια μιας σειράς έντονων λογομαχιών, ο Μπράουν είπε ότι "όχι μόνο σώσαμε τον κόσμο... έ, τις τράπεζες και οδηγήσαμε τον κόσμο.." - αλλά η προσπάθειά του να διορθώσει το φραστικό του ολίσθημα πνίγηκε από τα ασυγκράτητα γέλια στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Ο επικεφαλής της συντηρητικής αντιπολίτευσης Ντέηβιντ Κάμερον έσπευσε να αστειευθεί μετά τη γκάφα του Μπράουν: "λοιπόν, πλέον είναι επίσημο. Ήταν τόσο απασχολημένος με το να συζητά για να σώσει τον κόσμο που ξέχασε τις επιχειρήσεις σε αυτήν την χώρα".

    Η παραδρομή του Πρωθυπουργού, που έτυχε ευρύτατης προβολής στο διαδίκτυο, σημειώθηκε πριν ο Μπράουν ταξιδεύσει στις Βρυξέλλες για μια Σύνοδο της Ε.Ε. στην οποία αναμένεται να καλέσει να ληφθούν περαιτέρω δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρα για να τονωθεί η παγκόσμια οικονομία.

    Είδηση: 16528

    [08] Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου

    Ειδήσεις

    Ανοδικά κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία.Η τιμή του ελαφρού αργού, για συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου, κατέγραφε το πρωί άνοδο κατά 26 σεντς στα 43,78 δολάρια το βαρέλι, από τα 43,52 δολάρια που έκλεισε χθες στη Νέα Υόρκη.Επίσης, αυξημένη κατά 10 σεντς στα 42,50 δολάρια ήταν η τιμή του Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας.Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύονται λόγω και της αναμενόμενης μείωσης της ημερήσιας παραγωγής από τον ΟΠΕΚ στις 17 Δεκεμβρίου.

    Η τιμή του αργού αυξήθηκε χθες πάνω από 3% στην αγορά της Νέας Υόρκης, καθώς η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε μείωση της παραγωγής για τον Ιανουάριο, με δεδομένη και τη μείωση της ζήτησης εξ αιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

    Η Σαουδική Αραβία ενημέρωσε τους μεγαλύτερους πελάτες της ότι μειώνει την παραγωγή από τον επόμενο μήνα.Η κίνηση αυτή μπορεί να φέρει την παραγωγή του αραβικού αυτού βασιλείου κάτω από τον στόχο των 8,47 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, όπως αυτός έχει οριστεί από τον ΟΠΕΚ.

    Επίσης και η Ρωσία ενδέχεται να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, προκειμένου να ενισχυθούν οι τιμές.

    Η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου, καταγράφεται μετά και την υιοθέτηση από την αμερικανική Βουλή του σχεδίου διάσωσης της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.Η αμερικανική βουλή υιοθέτησε χθες "το σχέδιο νόμου για την χρηματοδότηση και την αναδιάρθρωση της αυτοκινητοβιομηχανίας " που επιτρέπει την διάθεση 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως στην Τζένεραλ Μότορς και την Κράισλερ.Πάντως, το σχέδιο νόμου θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία, όπου αρκετοί ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές είναι αντίθετοι στην χρηματοδότηση των προβληματικών εταιριών.

    Είδηση: 16527


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 11 December 2008 - 9:54:07 UTC