Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-12-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κόντρα στη Βουλή- Ενός λεπτού σιγή για τον Αλέξη
  • [02] Θύελλα αντιδράσεων
  • [03] Βατικανό: Οχι στους ομοφυλόφιλους κληρικούς
  • [04] Πάνω από τα 45 δολάρια η τιμή του αμερικανικού αργού
  • [05] Βραβεία Κουν και Βραβεία Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2008
  • [06] Το κόκκινο στυλό των δασκάλων επιδρά αρνητικά
  • [07] Χωρίς μπαταρίες οι μελλοντικές φορητές συσκευές
  • [08] 70 χρόνια Ελληνική Ραδιοφωνία
  • [09] Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες
  • [10] Δευτέρα το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για Βατοπαίδι βΤετάρτη ο προϋπολογισμός
  • [11] Λουτρό αίματος στο Ιράκ
  • [12] Επεισόδια αλληλεγγύης στο εξωτερικό
  • [13] Γ. Παπανδρέου: συνάντηση με Εμπορικό Σύλλογο και Ν.Κακλαμάνη
  • [14] Μείωση της ανεργίας το Σεπτέμβριο
  • [15] ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΛΑΧΟΣ, υφυπουργός ανάπτυξης
  • [16] Ανακάλεσε την παραίτηση του ο πρύτανης
  • [17] Ενδεχόμενη μείωση παραγωγής 1 εκ. οχημάτων βλέπει η Toyota

    [01] Κόντρα στη Βουλή- Ενός λεπτού σιγή για τον Αλέξη

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Ενός λεπτού σιγή τήρησε το πρωί της Πέμπτης η Βουλή για τον άδικο χαμό του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου. Το ζήτημα της πολιτικής κάλυψης των κουκουλοφόρων προκάλεσε αντιπαράθεση του Αλέκου Αλαβάνου με το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ, ενώ η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ζήτησαν να μην κλείσουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια λόγω καταλήψεων. Κατά την διάρκεια της συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων των Αλέκου Αλαβάνου και Σπύρου Χαλβατζή, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος κατέστησε σαφές ότι "εκτός από την δικαιοσύνη που θα αποδώσει ταχύτατα τις ευθύνες, οι υπαίτιοι θα έχουν παραδειγματική τιμωρία και από το ίδιο το Σώμα".

    Αναφερόμενος o κ. Παυλόπουλος στις βιαιότητες των τελευταίων ήμερων τόνισε ότι η Κυβέρνηση δε θα ανεχτεί τέτοια φαινόμενα, ενώ πρόσθεσε πως οι εχθροί της Δημοκρατίας θα έχουν την απάντηση που τους αρμόζει. "Δε θα ανεχθούμε τους υπονομευτές, και κυρίως τους κουκουλοφόρους. Τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές", συμπλήρωσε. Ο Υπουργός τόνισε ότι δεν πρέπει να γενικεύουμε και ότι η οργάνωση της ΕΛΑΣ μετά την μεταπολίτευση άλλαξε διαχρονικά και οι παρεκτροπές είναι μεμονωμένα φαινόμενα. Έκανε και σαφή αναφορά στον τρόπο που επέλεξε να απολογηθεί ο δράστης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δείχνει το ποιόν του ανθρώπου.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος είπε ότι είναι αντίθετος με τη βία αλλά παράλληλα κατανοεί την οργή των νέων για το θάνατο του παιδιού και την καταπίεση που υφίστανται.

    Ο Σπύρος Χαλβατζής μίλησε για κρούσματα αυθαιρεσίας και ατιμωρησίας για την ανάγκη δημοκρατικής διαπαιδαγώγησης της ΕΛΑΣ και διευκρίνισε ότι το κόμμα του διάκειται εχθρικά προς τους προβοκάτορες.

    Καθολική πολιτική κρίση και όχι μπόρα είναι κατά τον Ευάγγελο Βενιζέλο οι εκδηλώσεις των νεαρών. Μας αφορά και μας είπε και καταδίκασε κάθε πράξη είτε κρατικής βίας είτε βίας πολιτών ,κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση και είπε ότι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι ανοιχτά. Ο Προκόπης Παυλόπουλος έκανε λόγο για κενή περιεχομένου ρητορεία και πρόσθεσε ότι τα παιδιά βγήκαν στους δρόμους για να θρηνήσουν το θάνατο ενός παιδιού που χάθηκε από την αυθαιρεσία και την παράβαση καθήκοντος του αστυνομικού.

    Διαφώνησε με τον κ. Βενιζέλο ότι πρόκειται για καθολική πολιτική κρίση και είπε ότι πρόκειται για έκρηξη περιθωριακών, κουκουλοφόρων και έχθρων της Δημοκρατίας.

    Δεν πρόκειται για αντίδραση στην οικονομική κρίση και στην πολιτική της Κυβέρνησης και κάλεσε την αντιπολίτευση να μην εκμεταλλεύεσαι τη φωτιά που άναψαν οι κουκουλοφόροι.

    Διακομματική επιτροπή για το θέμα της αντιμετώπισης της βίας ζήτησε ο Γιώργος Κατατζαφέρης σε συνέντευξη τύπου, ενώ στη Βουλή κάλεσε τον κ. Αλαβάνο να δώσει εξηγήσεις γιατί βουλευτής του κόμματός του τάχθηκε υπέρ της τρομοκρατίας.

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Ψαριανός, τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 ότι δηλώσεις του σε κάποια εκδήλωση για την τρομοκρατία διαστρεβλώθηκαν.

    Τη λύπη τους για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών εξέφρασαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, επιστρέφοντας στην Κωνσταντινούπολη από τη Μόσχα.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 16536

    [02] Θύελλα αντιδράσεων

    Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το απολογητικό υπόμνημα του ειδικού φρουρού που κατηγορείται για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και ειδικά οι χαρακτηρισμοί για την προσωπικότητα του μαθητή. Το ύφος της απολογίας του αστυνομικού καταδίκασε ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας για δολοφονική ενέργεια, ενώ ο Δημήτρης Τσοβόλας που εκπροσωπεί την οικογένεια του 15χρονου, ζήτησε σεβασμό στη μνήμη του. Αντιδράσεις προκαλεί και η δήλωση του συνηγόρου των ειδικών φρουρών Αλέξη Κούγια, ότι η Δικαιοσύνη θα κρίνει αν έπρεπε να χαθεί το παιδί. Ο Αλέξης Κούγιας υποστήριξε ότι απομονώθηκε η φράση του που είναι νομικός χαρακτηρισμός και παρουσίασε τα πρακτικά της προανακριτικής εξέτασης του δράστη, όπου καταγράφεται ότι ζήτησε συγνώμη. Από την πλευρά του, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών άσκησε πειθαρχική δίωξη κατά του Αλ. Κούγια για παράβαση της δικηγορικής δεοντολογίας. Στο μεταξύ, στη φυλακή οδηγούνται οι δύο ειδικοί φρουροί που κατηγορούνται για το θάνατο του 15χρονου, ενώ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το αποτέλεσμα της βαλλιστικής έρευνας, που θα φωτίσει περισσότερο τα δραματικά γεγονότα που εξελίχτηκαν το βράδυ του Σαββάτου στα Εξάρχεια.

    "Ανεπίτρεπτη κάθε προσπάθεια σπίλωσης της μνήμης του Αλέξη"

    Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, ο ΔΣΑ αποδοκιμάζει ομόφωνα τις πρόσφατες δηλώσεις του δικηγόρου και τονίζει ότι η περιύβριση του νεκρού 15χρονου είτε ατομικά είτε με αναπαραγωγή των απόψεων του εντολέα του στα ΜΜΕ καθώς και η δυσφήμιση των δικηγόρων που δεν δέχτηκαν να αναλάβουν την υπεράσπιση του ειδικού φρουρού, αντίκεινται στους κανόνες της δικηγορικής δεοντολογίας και την υποχρέωση ευθέως τρόπου υπεράσπισης και συνιστούν μια νέα ηθική δολοφονία, , η οποία πυροδοτεί την ένταση τις ημέρες που όλη η ελληνική κοινωνία εξεγείρεται και διαδηλώνει τιμώντας τη μνήμη του και καταγγέλλει την αστυνομική αυθαιρεσία.

    Τέλος, στην ανακοίνωση του ΔΣΑ αναφέρεται: "Γνωστοποιείται ότι ήδη κατά του κ. Αλέξη Κούγια έχει εκδοθεί απόφαση οριστικής διαγραφής, του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Δ.Σ.Α., η οποία από 30.5.2008 έχει διαβιβαστεί στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο, στον Άρειο Πάγο, όπου και εκκρεμεί".

    Ο συνήγορος των δύο ειδικών φρουρών Αλέξης Κούγιας, με νέες δηλώσεις του σήμερα Πέμπτη, έκανε λόγο για μεροπληπτική παρουσίαση των γεγονότων και υποστήριξε ότι ο ειδικός φρουρός που πυροβόλησε, κατά την προανακριτική του απολογία ξεκινά ζητώντας συγνώμη προς το θύμα και την οικογένειά του. Ο κ. Κούγιας επανέλαβε ότι πρόκειται για ατύχημα.

    Με γραπτή δήλωσή τους, ο Δημήτρης Τσοβόλας και η Βλασσία Σεργάκη - συνήγοροι της οικογένειας του 15χρονου, τονίζουν ότι κάθε προσπάθεια σπίλωσης της μνήμης του αδικοχαμένου παιδιού είναι ανεπίτρεπτη και εκτός της βαθύτατης πικρίας που προκαλεί, συνεπάγεται και βαρύτατες ποινικές συνέπειες, ενώ εκφράζουν την επιθυμία της οικογένειας για σεβασμό στη μνήμη του, τονίζοντας επίσης πως πρόχειρες κρίσεις και αυθαίρετα συμπεράσματα πριν την ολοκλήρωση κάθε ανακριτικής ενέργειας, από οποιαδήποτε πλευρά και ειδικά από παράγοντες της υπόθεσης είναι εντελώς επικίνδυνες.

    Επιπλέον, ο Δ. Τσοβόλας θα υποβάλλει αίτημα για βλητική έρευνα και αυτοψία στο χώρο όπου δολοφονήθηκε ο 15χρονος μαθητής, και δήλωσε ότι εξακολουθούν να πυροβολούν τον Αλέξη, προκαλώντας την κοινωνία.

    Διαψεύδουμε κατηγορηματικά τα προσβλητικά και υπαινικτικά σχόλια του σχετικού απολογητικού υπομνήματος και εκφράζουμε την αγανάκτησή μας αναφέρει σε ανακοίνωσή του το λύκειο "Ώθηση", στο οποίο φοιτούσε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο Αλέξανδρος υπήρξε ένας καθ' όλα φυσιολογικός έφηβος, με όνειρα και υπέροχο ψυχικό κόσμο. Και επισημαίνεται ότι ο Αλέξανδρος δεν έδωσε ποτέ, ούτε μία αφορμή για την παραπομπή του για πειθαρχικά ζητήματα.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕΣχετικά άρθρα: Κόντρα στη Βουλή- Ενός λεπτού σιγή για τον Αλέξη Στους δρόμους και σήμερα οι μαθητέςΣτη φυλακή οι ειδικοί φρουροί

    Είδηση: 16584

    [03] Βατικανό: Οχι στους ομοφυλόφιλους κληρικούς

    Ειδήσεις

    Το Βατικανό, με επίσημό κείμενό του, καθιστά σαφές ότι "τα άτομα με βαθιά ριζωμένη ομοφυλοφιλική τάση δεν μπορούν να εισάγονται σε ιερατικές σχολές ούτε να χειροτονούνται ιερείς". Ο παραπάνω κανόνας περιέχεται σε γραπτές οδηγίες του "υπουργείου" της Αγίας Έδρας που εγγυάται την ορθή τήρηση του καθολικού δόγματος.

    Στο συγκεκριμένο κείμενο, γίνεται αναφορά στην ανάγκη να εξασφαλίζεται "η αρρενωπότητα του κάθε μελλοντικού ιερέα", χαρακτηριστικό που θεωρείται ότι "συμβάλλει στη δυνατότητα να διατηρεί κάποιος ώριμες κοινωνικές σχέσεις και συναναστροφές".

    Άμεση ήταν η αντίδραση των οργανώσεων για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων: ο πρόεδρος της Arcigay, Aurelio Mancuso, έκανε γνωστό ότι η οργάνωσή του "προσφέρει τη δωρεάν αρωγή της στο Βατικανό, προς εντοπισμό των ομοφυλόφιλων ιερέων που κρύβονται στους κόλπους της Εκκλησίας". Η δε βουλευτής των "Δημοκρατικών", Paola Concia, εκπρόσωπος του ομοφυλοφιλικού κινήματος, προσθέτει ότι "η στάση του Βατικανού δεν βοηθά εκατομμύρια καθολικούς gay, που θέλουν να ζήσουν γαλήνια τη ζωή τους".

    To συγκεκριμένο επίσημο κείμενο "οδηγιών" της Αγίας Έδρας κάνει αναφορά και στην ανάγκη μεγαλύτερης προσφυγής σε ψυχολόγους και ψυχίατρους, ώστε "να αποφεύγονται η αβεβαιότητα και οι εσφαλμένες σεξουαλικές επιλογές που χαρακτηρίζουν έναν υπερβολικά υψηλό αριθμό φοιτητών των ιερατικών σχολών".

    Πέραν, τέλος, από την όποια σεξουαλική ταυτότητα των ιερέων και των υποψήφιων κληρικών, το αρμόδιο "υπουργείο" της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, "Congregazione per l' Educazione Cattolica", υπογραμμίζει ότι το βασικό στοιχείο που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη είναι "η δυνατότητα να ζει ο κάθε ιερέας την αγαμία, ως δώρο Θεού, με χαρά και απόλυτη συνέπεια".

    Είδηση: 16567

    [04] Πάνω από τα 45 δολάρια η τιμή του αμερικανικού αργού

    Ειδήσεις

    Πάνω από τα 45 δολάρια ανέκαμψε σήμερα η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού μετά την εκτίμηση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) για ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2009 και των διευκρινίσεων του Σαουδάραβα υπουργού Πετρελαίου Αλι αλ Ναΐμι για το ότι η μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγός χώρα παγκοσμίως έχει συμμορφωθεί - και με το παραπάνω - με τις νέες μειωμένες ποσοστώσεις σχετικά με τα επίπεδα παραγωγής.

    Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Ιανουαρίου του αμερικανικού ελαφρού αργού κέρδιζε, το μεσημέρι, 1,93 δολάρια στο βαρέλι, σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο", με την τιμή του να ανέρχεται στα 45,45 δολάρια. Νωρίτερα, είχε ανέλθει έως και στα 45,93 δολάρια.

    Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Ιανουαρίου του αργού τύπου μπρεντ ανερχόταν, το μεσημέρι, στα 47,60 δολάρια, κερδίζοντας 2,56 δολάρια στο βαρέλι, σε σχέση με τη χθεσινή τιμή "κλεισίματος".

    Στην τελευταία μηνιαία έκθεσή της, η IEA προέβη στην εκτίμηση ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα ανακάμψει του χρόνου μετά από την πτώση που αναμένεται να σημειώσει φέτος, για πρώτη φορά από το 1983.

    Η εκτίμηση της IEA έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την αντίστοιχη εκτίμηση στην οποία προέβη χθες η Energy Information Administration, η στατιστική υπηρεσία του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία η παγκόσμια ζήτηση θα μειωθεί το 2009 κατά 450.000 βαρέλια την ημέρα.

    Παράλληλα, η IEA αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή της για τη ζήτηση του χρόνου για πετρέλαιο του ΟΠΕΚ. Κατά συνέπεια, εκτιμά ότι ο ΟΠΕΚ χρειάζεται να αυξήσει την προσφορά του κατά μόνον 200.000 βαρέλια την ημέρα για να επιτευχθεί η ισορροπία προσφοράς και ζήτησης στην αγορά.

    Οι δηλώσεις του αλ Ναΐμι ότι η Σαουδική Αραβία άντλησε το Νοέμβριο αργό πετρέλαιο με ρυθμούς 8,49 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα συνέβαλε στο να τεθούν σε ανοδική τροχιά οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

    "Θα σας δώσω τα στοιχεία για το Νοέμβριο, επειδή αυτό είναι που αναζητούν όλοι. Είναι 8.493.300 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα", είπε ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Πόζναν στην Πολωνία.

    Τα στοιχεία αυτά παρέχουν ένδειξη για παραπάνω από πλήρη συμμόρφωση της μεγαλύτερης πετρελαιοεξαγωγού χώρας παγκοσμίως με τις νέες ποσοστώσεις του ΟΠΕΚ (για τη Σαουδική Αραβία ο στόχος ήταν 8,47 εκατομύρια βαρέλια πετρελαίου τη ημέρα). "Διαψεύδουν" επίσης τη σχετική εκτίμηση της IEA, η οποία κάνει λόγο για παραγωγή 9,05 εκατομυρίων βαρελιών σαουδαραβικού αργού την ημέρα τον Νοέμβριο.

    Πηγές της πετρελαϊκής βιομηχανίας είπαν χθες στο Ρόιτερ ότι αναμένουν αποστολές φορτίων από τη Σαουδική Αραβία τον Ιανουάριο κάτω από τη σημερινή επίσημη ποσόστωσή της, γεγονός που παρέχει ένδειξη ότι το Ριάντ αναμένει επίτευξη συμφωνίας για νέα μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ, κατά τη συνάντηση της 17ης Δεκεμβρίου στο Οράν στην Αλγερία.

    Η Ρωσία, η οποία θα συμμετάσχει ως παρατηρητής στη συνάντηση, θα παρουσιάσει τις δικές της προτάσεις, όπως δήλωσε χθες ο ρώσος υπουργός Ενέργειας Σεργκέι Σματκό.

    Είδηση: 16548

    [05] Βραβεία Κουν και Βραβεία Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2008

    Ειδήσεις

    Ανακοινώθηκαν σήμερα τα Βραβεία ΚΟΥΝ και τα Βραβεία Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2008.

    Το θεατρικό βραβείο ΚΟΥΝ απονέμεται στην Έλενα Μαυρίδου για την ερμηνεία της στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Λιωμένο Βούτυρο», το βραβείο Σκηνοθεσίας στον Βασίλη Μαυρογεωργίου για τη δουλειά του στην παράσταση «Μόνο την αλήθεια», ενώ στον Γιάννη Μαυριτσάκη απονέμεται το βραβείο Συγγραφής για το θεατρικό του «Τυφλό σημείο».

    Αναλυτικά, τα Βραβεία ΚΟΥΝ για το 2008 απονέμονται ως εξής:

    * Στον Βασίλη Μαυρογεωργίου για τη σκηνοθεσία του στο έργο του ιδίου και της Μαρίας Φιλίνη «Μόνο την αλήθεια», που παρουσιάστηκε στο θέατρο του Νέου Κόσμου.

    * Έπαινος στον Σίμο Κακάλα για τη σκηνοθεσία του έργου του Σάκη Σερέφα «Λιωμένο Βούτυρο», στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

    * Βραβείο ερμηνείας ηθοποιού σε ελληνικό έργο στην Έλενα Μαυρίδου για την ερμηνεία της στην παράσταση του έργου «Λιωμένο Βούτυρο», στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

    * Έπαινος στην Πολυξένη Ακλίδη για την απόδοση του ρόλου της Νίκης στο έργο «Τυφλό σημείο» του θεάτρου Πορεία.

    Βραβείο ΚΟΥΝ ελληνικού έργου στον Γιάννη Μαυριτσάκη για το έργο του «Τυφλό σημείο», που παρουσιάστηκε στο θέατρο Πορεία.

    Τα Βραβεία Κριτικών Θεάτρου έχουν ως εξής:

    * Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου στον καθηγητή θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βάλτερ Πούχνερ, για τα βιβλία του «Τα Σούτσεια» - Μελέτες στην ελληνική ρομαντική δραματουργία 1830-1850, εκδ. Παπαζήση, Αθήνα 2007 και Συμπτώσεις και αναγκαιότητες και Δέκα θεατρολογικά μελετήματα, εκδ. Παπαζήση, Αθήνα 2008.

    * Βραβείο Θεατρολογικού Συγγράμματος στην Καίτη Διαμαντάκου - Αγάθου για το βιβλίο της «Στην αρχαία κωμική ενδοχώρα. Εισαγωγή στη σημειολογία του χώρου και του χρόνου στο θέατρο του Αριστοφάνη», έκδοση Ινστιτούτου του βιβλίου - Α. Καρδαμίτσα 2007

    * Βραβείο σε καλλιτεχνικό οργανισμό της Περιφέρειας στη Θεατρική Εταιρεία «Πόλις» με έδρα την Ερμούπολη της Σύρου, για την παράσταση «Κοραή 4 - Προσβάσιμος χώρος».

    * Έπαινος στην Ομάδα Καλλιτεχνών Ούγκα Κλάρα της Θεσσαλονίκης για την παράσταση «Σκυλιά στο πάρκο».

    * Βραβείο Νέου Δημιουργού στον ηθοποιό Ευθύμη Παπαδημητρίου για την ερμηνεία του στον ρόλο του Λη, στην παράσταση «Motortown» του Θεάτρου του Νέου Κόσμου.

    * Έπαινος στο σκηνογράφο Κωνσταντίνου Ζαμάνη για την σκηνογραφία του στην παράσταση «Πλαστελίνη», στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

    Το Μεγάλο Βραβείο Μουσικής απονέμεται στον αρχιμουσικό Λουκά Καρυτινό για τις παραστάσεις «Τραβιάτα» στη Δημοτική Όπερα Θεσσαλονίκης και «Τουραντώ» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

    * Διάκριση σε μουσικολογικό σύγγραμμα στον καθηγητή Απόστολο Κώστιο για το βιβλίο του «Τα 75 χρόνια της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών 1931-2006» της σειράς ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ του εκδοτικού οίκου Παπαγρηγορίου - Νάκα 2007.

    * Έπαινος στον πιανίστα, αρχιμουσικό και παιδαγωγό Γεώργιο Χατζηνίκο, για τα βιβλία του «Σκαλκώτας: Μια ανανέωση στην προσέγγιση της μουσικής σκέψης και ερμηνείας», εκδ. οίκος Νεφέλη 2006 και «Το ρετσιτατίβο στις όπερες του Μότσαρτ», εκδ. Νεφέλη 2007.

    * Τιμητική διάκριση σε πολιτιστικό οργανισμό που δραστηριοποιείται στην Περιφέρεια, στο Δημοτικό Ωδείο Θέρμης για την επιτυχή διοργάνωση του Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής.

    * Τιμητική διάκριση σε δισκογραφική εργασία ελληνικού ενδιαφέροντος, στο δίσκο υπ' αρ. EDSM 83 με έργα για βιολί και πιάνο των Μπράμς, Ντεμπυσσύ και Δραγατάκη από την Στέλλα Τσάνη και τον Στήβεν Χάμ, της εταιρείας SUBWAYS.

    Τιμητική διάκριση σε νέο πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη, στη συνθέτη Λίνα Τόνια για την παρουσίαση του έργου της «ΔΕΗΣΙΣ» στη συναυλία της 19ης Μαίου 2008.

    * Έπαινος στην βιολονίστα Δανάη Παπαματθαίου - Μάτσκε για την συμμετοχή της σε συναυλίες της 31ης Μαρτίου 2008 με την Καμεράτα - Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής και της 13ης Ιουνίου 2008 με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

    Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «για πρώτη φορά, φέτος, θεσπίζεται ο θεσμός των επαίνων (nomination awards), με στόχο να αμβλύνεται η εύλογη πιθανότητα αδικίας, όταν η Κριτική Επιτροπή Θεάτρου ή Μουσικής παραμένει διχασμένη μέχρι τέλους κατά τη διάσκεψή της γύρω από την ισχυρή υποστήριξη δύο υποψηψηφιοτήτων».

    Είδηση: 16556

    [06] Το κόκκινο στυλό των δασκάλων επιδρά αρνητικά

    Οι δάσκαλοι που χρησιμοποιούν κόκκινο στιλό για να διορθώνουν τα λάθη των μαθητών τους, προκαλούν ζημιά στον ψυχισμό τους γιατί το κόκκινο χρώμα είναι πολύ "επιθετικό", σύμφωνα με την εκπαιδευτική στρατηγική που εκπόνησε κρατική υπηρεσία της Αυστραλίας.

    Εγκύκλιος για την καλή ψυχική υγεία των μαθητών που διανεμήθηκε σε 30 σχολεία στην πολιτεία Κουίνσλαντ, συνιστά μεταξύ άλλων στους δασκάλους να μη σημειώνουν με κόκκινο στιλό τα λάθη των παιδιών, αλλά να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε άλλο χρώμα.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ

    Είδηση: 16550

    [07] Χωρίς μπαταρίες οι μελλοντικές φορητές συσκευές

    Τέρμα στο γνωστό άγχος των εξαντλημένων μπαταριών του κινητού τηλεφώνου, του φορητού υπολογιστή ή του iPod, θα μπει σε λίγα χρόνια, όταν οι συσκευές υψηλής τεχνολογίας θα μπορούν να είναι ενεργειακά αυτόνομες και να τροφοδοτούνται μόνες τους, μετατρέποντας τα κύματα πίεσης σε ενέργεια, κι έτσι δεν θα χρειάζεται καν την επαναφόρτισή τους!

    Η νέα τεχνολογία, σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία "Live Science", περιγράφεται στο περιοδικό Physical Review και μελετάται, μεταξύ άλλων, από το χημικό μηχανικό Ταχίρ Κάγκιν του πανεπιστημίου Α & Μ του Τέξας και τους συνεργάτες του στο πανεπιστήμιο του Χιούστον των ΗΠΑ.Η πρωτοποριακή αυτή τεχνολογία, βασίζεται στα «πιεζοηλεκτρικά» φαινόμενα, κι αφορά υλικά όπως οι κρύσταλλοι και τα κεραμικά, τα οποία δημιουργούν ενέργεια όταν εφαρμόζεται πάνω τους μία μορφή μηχανικής πίεσης.

    Το φαινόμενο δεν είναι καινούριο και χρησιμοποιείται σήμερα, για παράδειγμα, στους αναπτήρες των αυτοκινήτων, η ώθηση των οποίων προς τα μέσα, πιέζει έναν πιεζοηλεκτρικό κρύσταλλο, κι αυτό με τη σειρά του παράγει αρκετό βολτάζ για να ανάψει ο σπινθήρας.

    Όμως, πέρα από τη μηχανική πίεση, υπάρχουν κι άλλοι μηχανισμοί που μπορούν να δημιουργήσουν κύματα πίεσης και να μετατρέψουν πιεζοηλεκτρικά υλικά σε πηγές ενέργειας.Για παράδειγμα, ένα κινητό τηλέφωνο θα μπορούσε να μην χρειάζεται φόρτιση ποτέ, αν η πίεση των κυμάτων του ήχου μετατρεπόταν σε ενέργεια.

    Ήδη κάποια κλαμπ την Ευρώπη χρησιμοποιούν πατώματα από πιεζοηλεκτρικά υλικά που μετατρέπουν σε ηλεκτρική ενέργεια την πίεση από τα πόδια των χορευτών.Επίσης, κι ένα γυμναστήριο στο Χονγκ Κονγκ χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία για να μετατρέπει σε ηλεκτρισμό την ενέργεια των πελατών του και να τροφοδοτεί έτσι τα φώτα, τη μουσική του κ.λπ..

    Η καινοτομία της νέας αμερικανικής έρευνας έγκειται στο ότι δημιούργησαν πιεζοηλεκτρικά υλικά σε νανοκλίμακα, ώστε να καταστεί εφικτή η παραγωγή ενέργειας από πιέσεις σε μικροσκοπική κλίμακα, προκειμένου το φαινόμενο να αξιοποιηθεί σε μικρές ηλεκτρονικές συσκευές.

    Η ομάδα του κ. Κάγκιν διαπίστωσε ότι ένας ορισμένος τύπος πιεζοηλεκτρικού υλικού μπορεί να διπλασιάσει την ενεργειακή αποδοτικότητά του όταν παράγεται σε νανοκλίμακα, με πάχος μόλις 21 νανόμετρα, δηλαδή, 21 δισεκατομμυριοστά του μέτρου.

    Όμως, περιέργως διαπιστώθηκε επίσης ότι όταν τα νανο-υλικά έχουν πάχος μικρότερο ή μεγαλύτερο από 21 νανόμετρα, τότε η ενεργειακή τους αποδοτικότητα μειώνεται σημαντικά.

    Είδηση: 16541

    [08] 70 χρόνια Ελληνική Ραδιοφωνία

    Κοινωνία

    Ημερίδα για την ενημέρωση στο Ραδιόφωνο, διεξήχθη στο Ζάππειο, στο πλαίσιο της έκθεσης για τα 70 χρόνια της ελληνικής ραδιοφωνίας που διοργανώνει η ΕΡΤ. Διοικητικά στελέχη από όλα τα ενημερωτικά ραδιόφωνα, ο πρόεδρος της ΕΡΤ και το κοινό, συζήτησαν για τη στενή, άρρηκτη σχέση του ραδιοφώνου με την είδηση. Φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους Ευάγγελου Σόρογκα, παρουσίασαν μια ενδιαφέρουσα έρευνα, από την οποία προκύπτει ότι οι ακροατές του ενημερωτικού ραδιοφώνου το επιλέγουν για την αμεσότητα και την εγκυρότητά του. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης για τα 70 χρόνια ελληνικής ραδιοφωνίας, που διοργανώνει η ΕΡΤ.

    Στο Ζάππειο, μεταδόθηκε η πρώτη εκπομπή του ΕΙΡ πριν από 70 χρόνια, η έκθεση ταξιδεύει τον επισκέπτη στην ιστορία του ραδιοφώνου, που σε πολλά σημεία ταυτίζεται με την ιστορία του τόπου μας. Η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά από τις 10 το πρωί ως τις 8 το βράδυ και θα διαρκέσει ως τις 30 Ιανουαρίου, θα παραμένει ανοιχτή από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και η είσοδος είναι ελεύθερη.

    Την Πέμπτη η ημερίδα είχε τίτλο: "Ενημερωτικό Ραδιόφωνο. Ακόμα και τα καλά νέα είναι είδηση".Συντονιστής: Γιάννης Πολίτης (Δημοσιογράφος-Συντονιστής ΑΘΗΝΑ 9,84)Ομιλητές: Πάνος Λειβαδάς (Γενικός Γραμματέας Γ.Γ.Ε.-Γ.Γ.Ε)Ευάγγελος Σόρογκας (Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος ΕΜΜΕ/ΕΚΠΑ)Πάνος Σόμπολος (δημοσιογράφος-Πρόεδρος ΕΣΗΕΑ)Άρης Πορτοσάλτε (Διευθυντής ΣΚΑΙ 100,3)Μανώλης Κοττάκης (δημοσιογράφος CITY 99,5) Χρήστος Μπάρλας (Διευθυντής REAL FM 97,8) Δημήτρης Στάμου (Διευθυντής ΑΝΤΕΝΝΑ RADIO 97,2)Γιώργος Κακούσης (Διευθυντής ALPHA 98,9)Ευτυχία Αδηλίνη (Συντονίστρια Προγράμματος ΝΕΤ 105,8)

    Το πάνελ της Δευτέρας 15/12/2008, 15:00-20:00, έχει θέμα: "Μουσικό Ραδιόφωνο - Play List ή Play Music".Συντονιστής: Δημήτρης Κανελλόπουλος (Δημοσιογράφος-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)Ομιλητές: Γιώργος Μιχαήλ Κλήμης (Λέκτορας Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού/Πάντειο Πανεπιστήμιο)Οδυσσέας Ιωάννου (Διευθυντής Προγράμματος ΜΕΛΩΔΙΑ 99,2)Γιώργος Γιαννόπουλος (Διευθυντής Προγράμματος ΔΙΕΣΗ 101,3)Δημήτρης Ψεματίκας (Διευθυντής Προγράμματος Λάμψη 92,3)Ray Arthur (Διευθυντής RED 96,3)Δημήτρης Γιαρμενίτης (Διευθύνων Σύμβουλος SONY BMG)Παρασκευάς Καρασούλος ( Διευθυντής-ΜΙΚΡΗΣ ΑΡΚΤΟΥ) Δήμητρα Γαλάνη (Καλλιτέχνης)Σταμάτης Κραουνάκης (Καλλιτέχνης)Μαργαρίτα Μυτιληναίου (Διευθύντρια Προγράμματος Ελληνικής Ραδιοφωνίας)

    Eπόμενες θεματικές ενότητες είναι:"Διαφήμιση και Ραδιόφωνο. Και τώρα...διαφημίσεις".Παρασκευή 19/12/2008, 15:00-19:00 "Αθλητικό Ραδιόφωνο. Αρχίζει το ματς".Δευτέρα 22/12/2008, 15:00-20:00

    "Τοπικά και Περιφερειακά Ραδιόφωνα - Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα".Παρασκευή 09/01/2009, 11:00-19:00

    Απόδημος Ελληνισμός (15:00-19:00)"Των Ελλήνων οι Συχνότητες".Συντονιστής: Νώε Παρλαβάντζας, (Δημοσιογράφος ΕΡΑ-5)

    Το Μαχητικό Ραδιόφωνο του 21ου αιώνα"Οικολογία-Πολιτισμός-Ρατσισμός στα Ραδιόφωνα της Ευρώπης".Πέμπτη 15/01/2009, 11:00-18:00

    Πολυπολιτισμικό Ραδιόφωνο"Ραδιο MultiCulti".Παρασκευή 16/01/2009, 11:00-14:00

    Ραδιόφωνο και Νέες Τεχνολογίες"www.radio".Δευτέρα 26/01/2009, 15:00-19:00

    Μέσα στους δύο μήνες της Έκθεσης, μπορείτε να ηχογραφήσετε τη δική σας ραδιοφωνική εκπομπή. Τηλεφωνήστε στο 210. 6092037 ή επικοινωνήστε με το

    <!-- var prefix = '&#109;a' + 'i&#108;' + '&#116;o'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addy23209 = 'st&#117;d&#105;&#111;&#101;r&#97;' + '&#64;'; addy23209 = addy23209 + '&#101;rt' + '&#46;' + 'gr'; document.write( '' ); document.write( addy23209 ); document.write( '' ); //-->\n <!-- document.write( '' ); //--> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

    <!-- document.write( '</' ); document.write( 'span>' ); //--> Είδηση: 16560

    [09] Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες

    Κόσμος -

    Ευρώπη

    Μαραθώνιες αναμένονται οι διαβουλεύσεις των "27", σήμερα και αύριο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα γίνει στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού. Βασικός στόχος είναι η επίτευξη "διπλής συμφωνίας", η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από τη μία και η μείωση των εκπομπών ρύπων στην ΕΕ από την άλλη. Τη Σύνοδο Κορυφής, θα απασχολήσει και η διάσωση της Συνθήκης της Λισαβόνας με την ελπίδα ότι η Ιρλανδία θα δεσμευτεί να κάνει νέο δημοψήφισμα μέσα στο 2009. Σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης στόχος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ είναι να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές.

    Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υιοθέτηση ενός σχεδίου ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας ύψους 200 δις. ευρώ που αντιστοιχεί περίπου στο 1,5% του ΑΕΠ των χωρών μελών της ΕΕ . Όπως διεφάνη στο τελευταίο Συμβούλιο υπουργών οικονομίας που προετοίμασε τη συζήτηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, σε γενικές γραμμές τα κράτη μέλη συμφωνούν με τα ποιοτικά στοιχεία της πρότασης της Επιτροπής καθώς λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάθε χώρας.

    Ωστόσο η πρόθεση της γαλλικής προεδρίας να τεθούν και ποσοτικοί στόχοι δημιουργεί διχογνωμίες μεταξύ των κοινοτικών πρωτευουσών . Ειδικότερα, μια ομάδα κρατών μελών στις οποίες πρωτοστατούν η Γερμανία και η Ολλανδία εμφανίζονται επιφυλακτικές τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία και να μην τεθούν ποσοτικοί δεσμευτικοί στόχοι. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επέμεινε πάντως χθες στην ανάγκη η τελική απόφαση που θα λάβουν οι «27» να συνοδεύεται από ποσά ώστε να καθίσταται πιο αξιόπιστο το σχέδιο ανάκαμψης.

    Δηλώσεις Καραμανλή

    Σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην οποία πήρε μέρος, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι "εξετάστηκαν οι εξελίξεις γύρω από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και τόνισε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία αντιμετωπίζει κάμψη, με ιδιαίτερες επιπτώσεις για όλες τις χώρες".

    Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός, ανέφερε πως "ωφείλουμε να ανταποκριθούμε συλλογικά, να ενισχύσουμε τον συντονισμό μας των εθνικών δράσεων και παρεμβάσεων" και σημείωσε ότι "προτεραιότητά μας είναι να βοηθήσουμε τα κοινωνικά στρώματα και τις κοινωνικές ομάδες, που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και να διατηρήσουμε όσο είναι δυνατόν την αναπτυξιακή δυναμική, αλλά και να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας".

    Επίσης ο κ. Καραμανλής, δήλωσε ότι "μας απασχόλησαν ακόμη οι δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, το ζήτημα της κύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας και η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου".

    Είδηση: 16549

    [10] Δευτέρα το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για Βατοπαίδι βΤετάρτη ο προϋπολογισμός

    Πολιτική

    Τη Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου, παραδίδεται στον πρόεδρο της Βουλής το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης της Μονής Βατοπαιδίου. Η συζήτηση επί του πορίσματος προγραμματίστηκε για το απόγευμα της Τρίτης, 16 Δεκεμβρίου.

    Ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο πρόεδρος της Βουλής, Δ. Σιούφας, είπε ότι ήδη κατατέθηκε σχετικό αίτημα συζήτησης του πορίσματος από τη ΝΔ, ενώ πρόσθεσε ότι η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2009 θα αρχίσει την Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου, και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής, 21 Δεκεμβρίου, με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ

    Είδηση: 16547

    [11] Λουτρό αίματος στο Ιράκ

    Μεγαλώνει ο αριθμός των θυμάτων βομβιστικών επιθέσεων στο Ιράκ, καθώς άλλοι 46 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 100 τραυματίστηκαν σε εστιατόριο στο Κιρκούκ. Την επίθεση πραγματοποίησε καμικάζι βομβιστής, που εισήλθε στο κουρδικό εστιατόριο, το οποίο ήταν γεμάτο με κυβερνητικούς αξιωματούχους, γυναίκες και παιδιά που έτρωγαν το μεσημεριανό τους, έγινε γνωστό από την αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες.

    Η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε ημέρα που οι Μουσουλμάνοι γιορτάζουν την Εΐντ αλ-Άντχα, μια τετραήμερη θρησκευτική γιορτή. Πολλοί έχουν αργία και είναι πιθανότερο να επισκέπτονται εστιατόρια. Όπως δήλωσε ο αυτόπτης μάρτυρας Χουσέιν Άλι αλ-Σαλίχ, που βρισκόταν στο εστιατόριο "Αμπντουλάχ": "Αφού ήπιαμε το τσάι μας, ακούστηκε μια τεράστια έκρηξη. Είδα πτώματα στο έδαφος. Καθώς τρέχαμε να βγούμε από το εστιατόριο, είδαμε τραυματισμένες γυναίκες και αμάχους". Ήταν η χειρότερη επίθεση που έχει σημειωθεί στο Ιράκ από τις 18 Ιουνίου, όταν 63 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου φορτηγού στη Βαγδάτη.

    Είδηση: 16546

    [12] Επεισόδια αλληλεγγύης στο εξωτερικό

    Ειδήσεις

    Διεθνή αντίκτυπο έχουν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών που εξελίσσονται στη χώρα μας. Εκτός από τις αναφορές και τα σχόλια του διεθνούς Τύπου, αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις σημειώνονται σε άλλες χώρες. Στη Μαδρίτη και τη Βαρκελόνη, κατά τη διάρκεια της νύχτας, σημειώθηκαν επιθέσεις από ομάδες νεαρών εναντίον ενός αστυνομικού τμήματος και μιας τράπεζας, ενώ οι νεαροί φώναζαν το σύνθημα "αστυνομικοί δολοφόνοι" . Τουλάχιστον 200 ήταν οι νεαροί στη Μαδρίτη, από τους οποίους συνελήφθησαν εννέα, οι δύο εκ των οποίων είναι ανήλικοι. Συλλήψεις έγιναν και στη Βαρκελόνη, με μια ελληνίδα φοιτήτρια ανάμεσα στους συλληφθέντες. Και στην Κοπεγχάγη σημειώθηκαν ταραχές για τον ίδιο λόγο. Στην Κωνσταντινούπολη νεαροί επετέθησαν με μπουκάλια και κόκκινη μπογιά στο ελληνικό προξενείο, χτες, με το σύνθημα "Είμαστε κι εμείς 16 χρονών". Άγνωστοι πυρπόλησαν τα ξημερώματα δύο αυτοκίνητα έξω από την κατοικία του Έλληνα επίτιμου προξένου της γαλλικής πόλης Μπορντώ. Οι δράστες πυρπόλησαν και πλαστικό κάδο απορριμμάτων, μπροστά στην είσοδο του κτηρίου, προκαλώντας ελαφρές φθορές στην πόρτα. Σε παρακείμενη είσοδο, εντοπίσθηκε σύνθημα "Συμπαράσταση στις φωτιές της Ελλάδας, εξέγερση εν όψει". Εξακρίβωση των συνθηκών θανάτου του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου ζήτησαν ειρηνικά διαδηλωτές στην Ρώμη, έξω από την ελληνική πρεσβεία.

    Η Διεθνής Αμνηστία

    Είδηση: 16545

    [13] Γ. Παπανδρέου: συνάντηση με Εμπορικό Σύλλογο και Ν.Κακλαμάνη

    Πολιτική

    Συζήτηση με εμπόρους είχε σήμερα Πέμπτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Θέμα της συζήτησης που διεξήχθη στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου στην οδό Μητροπόλεως ήταν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος από τις καταστροφές που υπέστησαν πολλά καταστήματα στα επεισόδια των προηγούμενων ημερών.

    Εκφράζοντας τη συμπαράστασή του προς τους εκπροσώπους των εμπόρων και στον στόχο τους για να ξανανοίξουν οι αγορές, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για την απουσία ενός ευνομούμενου κράτους δικαίου που προστατεύει τους πολίτες, τις περιουσίες και τα δικαιώματά τους. Τέλος ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στις πράξεις βίας, τις καταδίκασε, τονίζοντας ότι έτσι δεν χτίζεται το μέλλον.

    Συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με το δήμαρχο Αθηναίων

    Ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης στο πλαίσιο των επαφών που έχει με τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου και τον ενημέρωσε για την κατάσταση στην πόλη.

    Όπως είπε ο κ. Κακλαμάνης έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί 366 καταστήματα και πέντε περίπτερα, ενώ ως το βράδυ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί η καταγραφή, ο αριθμός τους θα προσεγγίσει τα 400.

    Αυτή τη στιγμή, είπε, δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση των υλικών καταστροφών σε δρόμους, πεζοδρόμια και δημόσια κτίρια, καθώς αν ξεσπάσουν επεισόδια στο ίδιο σημείο, αλλάζει η εικόνα. Ο δήμαρχος Αθηναίων ενημέρωσε επίσης το Γ. Α. Παπανδρέου για τα μέτρα που έχει λάβει ο δήμος για τους εμπόρους, τη Δευτέρα θα εισηγηθεί δύο νέα μέτρα που θα αφορούν τους ξενοδόχους, που βρίσκονται στα όρια του δήμου Αθηναίων και θα προβλέπουν απαλλαγή τους από το τέλος παρεπιδημούντων το μήνα Δεκέμβριο. Το άλλο μέτρο θα αφορά τους καταστηματάρχες, για τους οποίους πέραν της απαλλαγής των δημοτικών τελών, δεν θα ισχύει η απαίτηση άδειας επισκευών και η απαίτηση άδειας κατάληψης πεζοδρομίου.

    Ο Νικήτας Κακλαμάνης ευχαρίστησε θερμά τον κ. Παπανδρέου ο οποίος του εξέφρασε την πλήρη συμπαράστασή του στην προσπάθεια του δήμου και των εργαζομένων σε αυτό, στους οποίους, όπως είπε, ανήκει το μπράβο.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε στο δήμαρχο ότι είναι στη διάθεση του δήμου για ό,τι χρειαστεί, ακόμα και για μεσολάβηση, αν χρειαστεί, για έκτακτη οικονομική βοήθεια στο δήμο.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιογραφική παρατήρηση ότι υπουργοί εκτοξεύουν βολές κατά υπουργών για ευθύνες για τα γεγονότα αυτά, ενώ έχει αναζωπυρωθεί και η διαδοχολογία στη ΝΔ, ο Νικήτας Κακλαμάνης είπε ότι έχω σοβαρά πράγματα να ασχοληθώ και αν ισχύουν αυτά που αναφέρθηκαν λέω ότι δεν ασχολούμαι με αστειότητες.

    Είδηση: 16544

    [14] Μείωση της ανεργίας το Σεπτέμβριο

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Ποσοστό 7,4% κατέγραψε για την ανεργία η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) για το Σεπτέμβριο του 2008, γεγονός που συνιστά μείωση σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2007, όπου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 8,3%. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην περιφέρεια Ηπείρου (10,4%), στη Θεσσαλία (10,3%), στη δυτική Μακεδονία (9,4%) και στην κεντρική Μακεδονία (8,4%). Τα ποσοστά που καταγράφονται σε άλλες περιφέρειες είναι: στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη 7,6%, στα Ιόνια νησιά 3,3%, στη δυτική Ελλάδα 8,2%, στη Στερεά και την Αττική από 7%, στην Πελοπόννησο 6,7%, στο βόρειο Αιγαίο 4,2%, στο νότιο Αιγαίο 4,6% και στην Κρήτη 4,7%.

    Μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας εμφανίζεται στις γυναίκες με 10,7%, ενώ στους άνδρες το ποσοστό είναι της τάξης του 5,1%.Ηλικιακά η καταγραφή των ποσοστών καταγράφεται ως εξής: στους νέους ηλικίας 15-24 ετών (24,3%) και τους νέους 25-34 ετών (10%). Από 35-44 ετών το ποσοστό ανεργίας είναι 5,4%, από 45-54 ετών το ποσοστό είναι 4%, από 55-64 ετών το ποσοστό ανεργίας είναι 3,4%, ενώ δεν έχει καταγραφεί καθόλου ανεργία στις ηλικίες από 65-74 ετών. Στο σύνολο των απασχολουμένων για το μήνα Σεπτέμβριο, καταγράφονται4.550.911 άτομα, οι άνεργοι ανήλθαν σε 363.869 άτομα, ενώ οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.325.644.

    Είδηση: 16543

    [15] ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΛΑΧΟΣ, υφυπουργός ανάπτυξης

    « Το πολιτικό σύστημα και η κυβέρνηση δέχτηκαν μια επίθεση. Ποιους εξυπηρετούν αυτές οι καταστάσεις στην Αθήνα, μπορεί ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματα του.»

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Πρώτη Σελίδα» με τον Θάνο Σιαφάκα.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θα ήθελα να ξεκινήσουμε από τα μέτρα, τα οποία εξήγγειλε χθες ο κ. Καραμανλής, ο πρωθυπουργός. Πιστεύετε ότι θα βοηθήσουν αυτά τα μέτρα, ώστε οι άνθρωποι να σταθούν ξανά στα πόδια τους;»

    Γ. ΒΛΑΧΟΣ: « Αναμφίβολα, τα μέτρα, τα οποία εξαγγέλθησαν χθες θα δώσουν λύση στα μικρά, ή μεγαλύτερα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους σε αυτές. Βλέποντας και χθες την πρώτη αντίδραση των φορέων, στους οποίους απευθύνονται τα μέτρα εκτιμά κανείς ότι είναι προς θετική κατεύθυνση, γιατί όντως η αποδοχή ήταν θετική και ανακουφίστηκαν κάποιοι άνθρωποι που με αγωνία αυτές τις μέρες περίμεναν την πολιτεία να μιλήσει.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Να πάμε στα μέτρα. Άμεση χορήγηση σε πρώτη φάση ενίσχυσης ύψους 10.000 ευρώ σε όλες τις μικρές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Αυτό δεν είναι δάνειο;»

    Γ. ΒΛΑΧΟΣ: « Όχι, δεν είναι δάνειο. Οι 10.000 είναι ποσό που μπορούν να το πάρουν όλοι όσοι προσκομίσουν στοιχεία από πυροσβεστική, από αστυνομία, από φορείς ότι έχουν πάθει ζημιά της τάξεως αυτής. Μέχρι 10.000 καλύπτεται εξβ ολοκλήρου. Από 10.000 μέχρι 200.000 επιδοτείται το 50 % από την ζημιά.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Όταν εξαγγέλλετε μέτρα θα πει ότι πρέπει να υπάρχουν και τα αντίστοιχα χρήματα.»

    Γ. ΒΛΑΧΟΣ: « Θεωρείστε δεδομένο ότι τα χρήματα αυτά υπάρχουν.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Είστε ικανοποιημένος από την διαχείριση της κρίση τις ημέρες που προηγήθηκαν; Σήμερα, υπάρχουν δημοσιεύματα που γράφουν για κενό εξουσίας και για έλλειμμα πολιτικής από την πλευρά της κυβέρνησης.»

    Γ. ΒΛΑΧΟΣ: « Όταν κανείς κάνει κριτική εκ του μακρόθεν και εκ των υστέρων είναι πάρα πολύ εύκολο. Όταν όμως ξεκινάς από ένα θάνατο, πρώτο μέλημα όλων των ανθρώπων που διαχειρίζονται αυτή την κρίση είναι να μην υπάρξει ένα δεύτερο θύμα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αισθάνεστε ότι όλοι οι υπουργοί, τα στελέχη της ΝΔ στήριξαν, έβαλαν πλάτη σε αυτή την κρίση;»

    Γ. ΒΛΑΧΟΣ: « Κανείς δεν διεκδίκησε το αλάθητο. Περάσαμε μια πρωτόγνωρη κρίση.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ήθελαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση;»

    Είδηση: 16542

    [16] Ανακάλεσε την παραίτηση του ο πρύτανης

    Κοινωνία

    Ανακάλεσε την απόφαση του να παραιτηθεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Αθήνας Χρήστος Κίττας μετά την, συγκινητική όπως τη χαρακτήρισε, τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Ο κ. Κίττας είχε υποβάλλει την παραίτηση του το βράδυ της Δευτέρας όταν καιγόταν το κέντρο της Αθήνας. Κουκουλοφόροι είχαν παραδώσει στις φλόγες το κτίριο της Πρυτανείας στην Ακαδημίας, όπου φυλάσσονται πολύτιμα αρχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ενώ σοβαρά κινδύνεψε και η Εθνική Βιβλιοθήκη.

    Είδηση: 16539

    [17] Ενδεχόμενη μείωση παραγωγής 1 εκ. οχημάτων βλέπει η Toyota

    Ειδήσεις

    Δραστική μείωση της παραγωγής της πρόκειται να κάνει το 2009, κατά 1 εκατομμύριο οχήματα σε σχέση με εφέτος, η μεγαλύτερη ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Toyota Motor, ώστε έτσι να προσαρμόσει την προσφορά της στη μείωση της ζήτησης στις αγορές-κλειδιά των ΗΠΑ, Ευρώπης και Ιαπωνίας, σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.Η Toyota Motor αναμένεται, προς τα τέλη Δεκεμβρίου, να δημοσιοποιήσει τους στόχους της για τις πωλήσεις το 2009.

    Η κρατική τηλεόραση NHK, χωρίς να αποκαλύπτει τις πηγές της, υποστηρίζει ότι "η παραγωγή του ομίλου Toyota, στο σύνολό του [εμπορικά σήματα Toyota, Lexus, Hino και Daihatsu], ενδέχεται να είναι κατά 1 εκατομμύριο οχήματα μικρότερη σε σχέση με τη εφετινή παραγωγή και να διαμορφωθεί περίπου στα 8 εκατομμύρια οχήματα".

    Η ιαπωνική οικονομική εφημερίδα Nikkei υποστηρίζει ότι η Toyota αναμένει παρατεταμένη μείωση της ζήτησης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη το 2009, ενώ εκτιμά ότι θα σημειώσουν μηδενική αύξηση, του χρόνου, οι πωλήσεις στην ιαπωνική αγορά αυτοκινήτου. "Για το σύνολο του ομίλου, οι πωλήσεις διατρέχουν τον κίνδυνο να υποχωρήσουν σε επίπεδα κάτω από τα 8,5 εκατομμύρια οχήματα το 2009, σε σύγκριση με περίπου 9 εκατομμύρια το 2008 και 9,37 εκατομμύρια το 2007", αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα της Nikkei.

    Μετά από πολυετή ανάπτυξη, το 2007 η Toyota έθεσε ως στόχο της, πωλήσεις 10,4 εκατομμυρίων οχημάτων το 2010.Η επίτευξη αυτού του στόχου θα της επέτρεπε να γίνει η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία με ετήσιες πωλήσεις άνω των 10 εκατομμυρίων οχημάτων.

    "Πλέον είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι φετινές πωλήσεις στα εμπορικά σήματα Toyota και Lexus θα είναι μικρότερες από τις περυσινές, καταγράφοντας -για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια- πτώση και αυτή η πτωτική πορεία θα συνεχιστεί και το 2009", τονίζεται στο εν λόγω δημοσίευμά της η Nikkei.

    Είδηση: 16538


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 11 December 2008 - 17:54:37 UTC