Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βομβαρδισμοί δίχως τέλος
  • [02] Τραγωδία στην Ταϊλάνδη
  • [03] Αλλαγές στα δρομολόγια Μετρό και ΗΣΑΠ

    [01] Βομβαρδισμοί δίχως τέλος

    Χωρίς να υπάρξει ψηφοφορία σχετικά με το σχέδιο απόφασης για άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τετάρτη, καθώς αντιπρόσωποι δυτικών χωρών απέρριψαν το σχέδιο απόφασης για την σύρραξη που είχε καταρτισθεί από Άραβες ως "άνισο" στην τρέχουσα μορφή του. Την ίδια ώρα, αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός των νεκρών από τους συνεχιζόμενους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας από το περασμένο Σάββατο, καθώς πληθαίνουν και οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για χερσαία εισβολή. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, οι νεκροί ξεπερνούν πλέον τους 400 ενώ οι τραυματίες τους 2.000. το Ισραήλ απορρίπτει τις προτάσεις για εκεχειρία, δηλώνοντας "αποφασισμένο να διευρύνει και να εμβαθύνει" τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. ''Ναι'' στην εκεχειρία υπό όρους, λέει η Χαμάς.

    Στόχος και υπουργεία - Βουλή

    Τρεις Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και μία γυναίκα, σκοτώθηκαν τη νύχτα της Τετάρτης από επίθεση εναντίον τοπικού αξιωματούχου της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, κοντά στην μεθόριο με την Αίγυπτο. Τα θύματα ήταν γείτονες του επικεφαλής των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, Άμπου Άνας Σαμπάνα, ο οποίος δεν βρισκόταν στο σπίτι του, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

    Εξάλλου, ένας άνδρας βρήκε το θάνατο από επιδρομή που έπληξε ένα σπίτι στην Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, η οποία προκάλεσε επίσης πολλούς τραυματισμούς.

    Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, μαχητικά έκαναν τουλάχιστον 10 επιδρομές νωρίς σήμερα Πέμπτη.

    Πηγές της Χαμάς ανέφεραν ότι τα κτήρια όπου στεγάζονταν τα υπουργεία Παιδείας και Μεταφορών καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς, ενώ, επλήγη και το Κοινοβούλιο.

    Ισραηλινό

    Ισραηλινό "όχι" στην πρόταση εκεχειρίας

    Τη βία στη Λωρίδα της Γάζας συζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνήλθε με πρωτοβουλία των αραβικών κρατών, τα οποία επεδίωξαν την έκδοση απόφασης με την οποία θα ζητείται η άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

    Η Λιβύη, η μόνη αραβική χώρα που συμμετέχει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, παρουσίασε ένα σχέδιο απόφασης, στο οποίο ζητά "την άμεση κατάπαυση του πυρός και την πλήρη τήρηση της εκεχειρίας από τις δύο πλευρές". Ζητείται επίσης η προστασία των Παλαιστινίων αμάχων και το άνοιγμα των μεθοριακών περασμάτων στη Γάζα.

    Καταδικάζεται επίσης "η εκτεταμμένη, δυσανάλογη και η χωρίς διακρίσεις χρήση βίας από το Ισραήλ" και η μόνη αναφορά που γίνεται στις επιθέσεις με ρουκέτες που εξαπολύουν οι Παλαιστίνιοι εναντίον του Ισραήλ είναι αυτή για "την επιδείνωση της κατάστασης στο νότιο Ισραήλ".

    Οι υπάρχουσες συνθήκες δεν είναι οι κατάλληλες δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ, χωρίς ωστόσο να αποκλείει μία συμφωνία στο μέλλον.

    Από την πλευρά του, ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε ότι οι ισραηλινές επιδρομές θα πρέπει να σταματήσουν πριν συζητηθεί οποιαδήποτε πρόταση για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας. "Πρώτα πρέπει να σταματήσει η σιωνιστική επίθεση χωρίς όρους... Δεύτερο, να αρθεί ο αποκλεισμός και να ανοίξουν όλα τα μεθοριακά περάσματα, διότι ο αποκλεισμός είναι η αιτία όλων των προβλημάτων στη Γάζα. Μετά από αυτά, θα είναι πιθανό να συζητήσουμε για όλα τα θέματα χωρίς καμία εξαίρεση" δήλωσε ο Χανίγια.

    Καταδικάζοντας την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα ως μία "στυγερή επίθεση" και "τρομερό έγκλημα", ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ δεν μπορούν να συνεχιστούν υπό την παρούσα μορφή τους.

    Σε τηλεοπτικό μήνυμά του, με αφορμή τη συμπλήρωση 44 χρόνων από την ίδρυση του κινήματος της Φάταχ, ο πρόεδρος Αμπάς αναρωτήθηκε: "παρόλο που είμαστε πεπεισμένοι ότι η προσέγγιση και ο στόχος (των διαπραγματεύσεων) και τα συμφέροντά μας δεν είναι να πισωγυρίσουμε, ποιό θα είναι το όφελος από τη συνέχιση (των διαπραγματεύσεων) υπό τη μορφή που πραγματοποιούνται έως τώρα;".

    "Δεν θα διστάσουμε να αναβάλλουμε (τις διαπραγματεύσεις) εάν έλθουν σε αντίθεση με τα συμφέροντά μας, βλάψουν τα δίκαιά μας ή γίνουν πρόσχημα για επίθεση" ανέφερε στο μήνυμά του ο Μαχμούντ Αμπάς.

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος άρχισε το μήνυμά του διαβεβαιώνοντας τον πληθυσμό της Γάζας ότι δεν είναι μόνος του και πρόσθεσε ότι "το παλαιστινιακό αίμα δεν θα είναι φτηνό και δεν θα προσφέρει πλεονέκτημα σε μία εκλογική μάχη ή σε προεκλογικές εκστρατείες".

    Η Ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι μεταβαίνει σήμερα στο Παρίσι, ενώ είναι πιθανή μια επίσκεψη του Γάλλου προέδρου την επόμενη εβδομάδα στο Τελ Αβιβ.

    Την άμεση κατάπαυση του πυρός και άρση του αποκλεισμού της Γάζας ζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έχει αναλάβει πρωτοβουλία για τη σύγκλιση περιφερειακής διάσκεψης με όλες τις χώρες της περιοχής, για την εξεύρεση ειρηνικής και βιώσιμης λύσης.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕΣχετικά άρθρα: Ισραηλινό Έτοιμη για αποστολή βοήθειας η Ελλάδα

    BBC: Gaza violence goes into sixth day

    Είδηση: 17286

    [02] Τραγωδία στην Ταϊλάνδη

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Τουλάχιστον 59 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 184 τραυματίστηκαν τη νύχτα στην Μπανγκόκ από φωτιά που ξέσπασε σε κέντρο νυχτερινής διασκέδασης, όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άνθρωποι για να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά. Η φωτιά κατέστρεψε το κλαμπ "Σαντίκα" στην περιοχή Εκαμάι, όπου υπάρχουν πολλά κέντρα διασκέδασης. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί εάν μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν και ξένοι. Ο επικεφαλής της αστυνομίας δήλωσε ότι μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 59 ανθρώπων, από τους οποίους οι έξι υπέκυψαν μετά τη μεταφορά τους σε νοσοκομείο.

    Οι τραυματίες νοσηλεύονται σε 14 νοσοκομεία της ταϊλανδικής πρωτεύουσας, κυρίως με προβλήματα από εγκαύματα και από την εισπνοή καπνού.

    Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η φωτιά ξέσπασε στο σημείο του κέντρου όπου βρισκόταν μία ορχήστρα.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 17285

    [03] Αλλαγές στα δρομολόγια Μετρό και ΗΣΑΠ

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Αλλάζουν οι ώρες αναχώρησης και η συχνότητα των δρομολογίων στα μέσα μεταφοράς της πρωτεύουσας, την παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς καθώς και την ημέρα των Θεοφανίων. Υπενθυμίζεται ότι αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών της Αττικής, αλλά και μειώσεις στις πάσης φύσεως κάρτες απεριορίστων διαδρομών, επέρχονται από την πρώτη Ιανουαρίου του 2009. Ειδικότερα, το ενιαίο εισιτήριο το οποίο ισχύει για όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και έχει διάρκεια μιάμιση ώρα από 80 λεπτά που είναι σήμερα, πηγαίνει στο 1 ευρώ. Η μηνιαία κάρτα για όλα τα Μέσα μειώνεται από τα 38 ευρώ στα 35 και για λεωφορεία, τρόλεϊ και Τραμ που σήμερα κοστίζει 17,5 ευρώ, μειώνεται στα 15 ευρώ. Η μηνιαία κάρτα για τον Ηλεκτρικό σιδηρόδρομο θα κοστίζει 25 ευρώ και για το Μετρό 30 ευρώ.

    Τελευταία δρομολόγια

    Στο Μετρό, σήμερα 31 Δεκεμβρίου, οι τελευταίοι συρμοί αναχωρούν: -Από Σύνταγμα προς όλους τους τερματικούς σταθμούς στις 23:00 ενώ το τελευταίο δρομολόγιο προς αεροδρόμιο θα πραγματοποιηθεί στις 21:30. Από Άγιο Αντώνιο προς Άγιο Δημήτριο στις 22:46 και από Άγιο Δημήτριο προς Άγιο Αντώνιο στις 22:45, Από Αιγάλεω προς Δουκίσσης Πλακεντίας στις 22:46 και από Δουκίσσης Πλακεντίας προς Αιγάλεω στις 22:36. Από Αιγάλεω προς Αεροδρόμιο στις 21:22, ενώ το τελευταίο δρομολόγιο από Αεροδρόμιο προς Αιγάλεω θα ξεκινήσει στις 22:00.

    Την Πρωτοχρονιά, τα δρομολόγια θα εκτελούνται ανά 10 λεπτά σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας. Την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου, ανά 5 λεπτά από τις 6:30 ως τις 18:30 και ανά 10 λεπτά τις υπόλοιπες ώρες. Το νυχτερινό ωράριο την Παρασκευή θα εφαρμοστεί κανονικά.

    Σήμερα, επίσης, τα τελευταία δρομολόγια του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου από Πειραιά και Κηφισιά, θα αναχωρήσουν στις 22:45, ενώ στον Προαστιακό Σιδηρόδρομο διατηρείται το πρόγραμμα δρομολογίων ως έχει.

    Λεωφορεία και τρόλεϊ θα έχουν αποσυρθεί στα αμαξοστάσια έως τις 11 το βράδυ. Περισσότερες πληροφορίες στο 185.

    Είδηση: 17267


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 1 January 2009 - 10:03:14 UTC