Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνομιλίες αλλά και βομβαρδισμοί
  • [02] Χωρίς φυσικό αέριο τα Βαλκάνια
  • [03] Καιρός: έρχονται βροχές
  • [04] Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο
  • [05] Άφησε τον Ομπάμα χωρίς δωμάτιο!
  • [06] Ελαφρά άνοδος για το πετρέλαιο
  • [07] Σε μείωση του επιτοκίου θα προχωρήσει η Τράπεζα της Αγγλίας
  • [08] Απώλειες στη Wall Street
  • [09] Ρωσικά πολεμικά πλοία στον Πειραιά

    [01] Συνομιλίες αλλά και βομβαρδισμοί

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Nυχτερινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς πραγματοποίησαν οι Ισραηλινοί στην πόλη Ράφα, λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Ταυτόχρονα άρματα μάχης με υποστήριξη ελικοπτέρων κινήθηκαν προς τη Χαν Γιούνες. Η πόλη αυτή είναι η μεγαλύτερη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και θεωρείται ένα από τα προπύργια της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς.Υπενθυμίζεται ότι πριν το βομβαρδισμό της Ράφα, οι Ισραηλινοί είχαν ρίξει φυλλάδια καλώντας τους πολίτες να εγκαταλείψουν την περιοχή, προειδοποιώντας ότι θα γίνει βομβαρδισμός επειδή οι "τρομοκράτες χρησιμοποιούν τα τούνελ για τη μεταφορά όπλων". Οι βομβαρδισμοί επιβεβαιώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπήρξε περαιτέρω σχολιασμός τους.

    Βομβαρδίστηκαν τουλάχιστον 40 στόχοι, ενώ ο ισραηλινός στρατός έχει καταμετρήσει 250 έως 300 σήραγγες, από τις οποίες υποστηρίζει ότι διακινούνται όπλα, ενώ σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές στη Ράφα ο αριθμός τους ανέρχεται σε 500. Τρίωρη παύση βομβαρδισμών, είχαμε χθες στη Γάζα, η οποία επέτρεψε τη διέλευση 80 φορτηγών που μετέφεραν τρόφιμα στους κατοίκους. Ο απολογισμός των ισραηλινών επιθέσεων, από την αρχή των επιχειρήσεων, είναι περισσότεροι από 702 παλαιστίνιοι νεκροί και 3.100 τραυματίες. Τέσσερις ρουκέτες τύπου Κατιούσα εκτοξεύτηκαν σήμερα το πρωί από το Λίβανο προς το Ισραήλ, με αποτέλεσμα να απαντήσει το ισραηλινό πυροβολικό. Οι ρουκέτες έπληξαν το δυτικό τομέα της Γαλιλαίας στην περιοχή Ναχαρίγια και στο κιμπούτζ Κάμπρ, με απολογισμό πέντε τραυματίες.

    Χθες Τετάρτη, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα δήλωσε ότι είναι έτοιμος για ένα νέο πόλεμο με το Ισραήλ απειλώντας το εβραϊκό κράτος με αντίποινα ακόμη σφοδρότερα εκείνων της σύγκρουσης του 2006, αν ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο παράλληλα με εκείνο στη Λωρίδα της Γάζας.

    Την εκτίμηση ότι οι ρουκέτες δεν προήλθαν από ενέργεια της Χαμάς, αλλά ενδεχομένως από σκληροπυρηνικές οργανώσεις Παλαιστινίων, εξέφρασαν στελέχη του ιστραηλινού στρατού, που θεωρούν το συμβάν μεμονωμένο γεγονός.

    Την ίδια εκτίμηση έχει και η Χαμάς, με δηλώσεις του εκπροσώπου της στη Βηρυτό Ρααφάτ Μόρα, που τόνισε ότι: "Δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε καμιά παλαιστινιακή οργάνωση και δεν γνωρίζουμε ποιοί εκτόξευσαν τις ρουκέτες".

    Eσφαλμένη εντύπωση για νέα εκτόξευση ρουκετών, προήλθε από ισραηλινό μαχητικό που έσπασε το φράγμα του ήχου. Την αρχική είδηση για δεύτερη εκτόξευση ρουκετών, που έδωσε ο ισραηλινός στρατός στη δημοσιότητα, την ανασκεύασε λίγη ώρα αργότερα.

    Στη Βηρυτό, η κυβέρνηση του Λιβάνου καταδίκασε τις επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ από το έδαφος του νοτίου Λιβάνου και ζήτησε από τις υπηρεσίες ασφαλείας να διενεργήσουν έρευνα για το συμβάν.

    Στη Συρία πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προέδρου του ιρανικού κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί με τον ηγέτη της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ και με στελέχη της παλαιστινιακής οργάνωσης της ισλαμικής Τζιχάντ στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό. Ο κ. Λαριτζανί συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, για να συζητήσουν "την επικίνδυνη κατάσταση στη Γάζα". Υπέρ της πρωτοβουλίας της Αιγύπτου για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, τάχθηκε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις. Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε χαρακτηριστικά: "Πιστεύουμε ότι είναι αναγκαία μία εκεχειρία, αλλά θα πρέπει να είναι εκεχειρία που δεν θα επιτρέπει την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς".

    Διχογνωμίες στο Ισραήλ

    Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του στρατού στο Ισραήλ, διατυπώθηκαν διχογνωμίες στη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη, όσον αφορά τη συνέχιση και την πιθανή διεύρυνση της πολεμικής επιχείρησης εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Πάντα σύμφωνα με το ίδιο ραδιόφωνο, αλλά και το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο 10, στο οποίο έκανε δηλώσεις ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Χάιμ Ραμόν, ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ τάχθηκε υπέρ της εκεχειρίας, ενώ ο πρωθυπουργός και άλλοι υπουργοί, ανάμεσά τους και ο κ. Ραμόν, διαφώνησαν. Τελικά το συμβούλιο ασφαλείας ενέκρινε τη συνέχιση των χερσαίων επιχειρήσεων διατηρώντας την πιθανότητα διεύρυνσής τους περνώντας στην τρίτη φάση των πολεμικών επιχειρήσεων. Επίσης το συμβούλιο ασφαλείας ενέκρινε την αποστολή απεσταλμένων στην Αίγυπτο για συνομιλίες με στόχο μια διαρκή εκεχειρία. Η κατάληξη της διπλωματικής αποστολής θα καθορίσει και την εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

    Το Ισραήλ απέστειλε σήμερα Παρασκευή στο Κάιρο τον πολιτικό σύμβουλο του υπουργού Αμυνας Εχούντ Μπαράκ, Άμος Γκιλάντ, για να συζητήσει ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Αμος Γκιλάντ, πρόκειται να συναντηθεί με τον επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών Πληροφοριών Ομαρ Σουλεϊμάν, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τον χειρισμό της παλαιστινο-ισραηλινής διένεξης.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Αχμέντ Αμπούλ Γέιτ δήλωσε ότι προσβλέπει στην επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας εντός τριών ημερών, γράφει σήμερα η εφημερίδα αλ Χάγιατ.

    Η Κίνα και η Ινδία, με δηλώσεις του εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ και του Ινδού πρωθυπουργού Μανμονάχ Σινγκ καταδίκασαν τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα. Ο κ. Γκανγκ χαιρέτισε την πρωτοβουλία του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων ανάμεσα σε Ισραηλινούς και την Χαμάς.

    Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι σήμερα η ισραηλινή αστυνομία πυροβόλησε τον Παλαιστίνιο, όταν αυτός έβαλε φωτιά σε πρατήριο καυσίμων σε εβραϊκό οικισμό της Δυτικής Οχθης κοντά στην Ιερουσαλήμ.

    Δηλώσεις Πέρες

    Συνέντευξη του προέδρου του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες δημοσιεύεται στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Ο Ισραηλινός πρόεδρος τονίζει ότι: "Οι στόχοι μας είναι σαφείς: δεν θέλουμε να γίνει η Γάζα δορυφόρος του Ιράν και δεν επιθυμούμε εκεχειρία, αλλά το τέλος της τρομοκρατίας. Η Χάμας πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις. Δεν θέλουμε να παρατείνουμε τον πόλεμο και δεν έχουμε εδαφικές φιλοδοξίες για τη Γάζα. Με την επιχείρηση αυτή, υπάρχει μια πιθανότητα για ειρήνη.Το γαλλο-αιγυπτιακό σχέδιο--που προβλέπει εκεχειρία, επανάληψη των συνομιλιών ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους και τον διάλογο Παλαιστινιακής Αρχής-Χαμάς--αποτελεί μια γενική ιδέα, οι λεπτομέρειες της οποίας πρέπει να συζητηθούν και αυτό μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες. Πρόκειται για μια κατάσταση χωρίς προηγούμενο: βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια τρομοκρατική οργάνωση που ελέγχει μια περιοχή, την οποία έθεσε υπό την εξουσία της παράνομα, ενδιαφέρεται ελάχιστα για τις ζωές των παιδιών και των γυναικών της και εκτοξεύει βόμβες εναντίον των σχολείων μας. Το Ισραήλ είπε στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών πως αρκετά κτίρια του οργανισμού χρησιμοποιούνται ως προστασία για τρομοκρατικές δραστηριότητες και του ζήτησε να επιλύσει το πρόβλημα αυτό. Κάτι που δεν έγινε. Η Χαμάς χρησιμοποιεί τα παιδιά ως ασπίδες, κρύβει τους τρομοκράτες σε νοσοκομεία και τα όπλα σε τεμένη. Από τα σχολεία τους εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον μας: είναι η Χαμάς που δεν έχει όρια, τίποτε δεν την σταματά".

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ, Γαλλικό, Ρόιτερ

    Σχετικά άρθρα:Σφυροκόπημα μετά την τρίωρη ανακωχή

    Είδηση: 17464

    [02] Χωρίς φυσικό αέριο τα Βαλκάνια

    Ειδήσεις

    Χωρίς φυσικό αέριο έχουν μείνει τουλάχιστον έντεκα χώρες της Ε.Ε. Σήμερα Πέμπτη θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες εκπρόσωποι της ρωσικής Gazprom, της ουκρανικής Naftogaz και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που επιθυμούν εγκατάσταση παρατηρητών για εξομάλυνση της ροής του αερίου μέσω Ουκρανίας. Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, οι επικεφαλής της Gazprom και της Naftogaz συναντήθηκαν εκτάκτως τη νύχτα σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. "Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν στη Μόσχα ανάμεσα στον Αλεξέι Μίλερ και τον Όλεγκ Ντούμπινα με θέμα το πως θα τερματιστεί η κρίση που έχει ξεσπάσει εξαιτίας του φυσικού αερίου", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ. Οι δύο είχαν ξανασυναντηθεί στις 31 Δεκεμβρίου χωρίς όμως να καταλήξουν σε συμφωνία. Αμέσως μετά η Ρωσία διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, γεγονός που επηρέασε και την παροχή αερίου σε τουλάχιστον έντεκα ευρωπαϊκές χώρες. Στη χώρα μας, το Υπουργείο Ανάπτυξης διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι προς το παρόν δεν πρέπει να ανησυχούν, καθώς έχουν εξασφαλιστεί από άλλες πηγές οι ελληνικές ανάγκες. "Η Κυβέρνηση που πριν ένα χρόνο διαφήμιζε τις συμφωνίες για τους αγωγούς φυσικού αερίου, σήμερα οδηγεί τη χώρα, εν μέσω οξείας διεθνούς οικονομικής κρίσης, σε έλλειψη καυσίμων κατά τη διάρκεια του χειμώνα", σχολίασε το ΠΑΣΟΚ.

    Στο μεταξύ αντιμέτωπες με σοβαρές περικοπές στη διάθεση φυσικού αερίου θα βρεθούν οι μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις στη Βουλγαρία, μετά από εντολή του υπουργού Οικονομικών και Ενέργειας, Πέτερ Ντιμιτρόφ.

    Οι εταιρίες που θα επηρεαστούν είναι αυτές με ετήσια κατανάλωση άνω των 25 εκατ. κυβικών μέτρων, όπως επίσης, οι θερμοηλεκτρικές μονάδες παραγωγής ενέργειας και φυσικά οι εταιρίες διανομής φυσικού αερίου.

    Η Ρωσία, με επιστολή που απηύθυνε στη Βουλγαρία ζητάει την άσκηση πιέσεων προς την Ουκρανία, προκειμένου να αποπληρώσει το χρέος της προς την Gazprom. Το χρέος αυτό, καταγράφηκε στα 1,6 δισ. δολάρια το Δεκέμβριο του 2008, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ρωσικής πλευράς.

    Το βουλγαρικό Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βουλγαρική βιομηχανία κυμαίνεται μεταξύ 60% και 70%.

    Μετά τη διακοπή της εισροής του ρωσικού φυσικού αερίου, οι ανάγκες καλύπτονται από τα αποθέματα φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις του Chiren, με μέγιστες ποσότητες διάθεσης στα 4,2 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως. Παράλληλα, πρόσθετες ποσότητες 300.000 κυβικών μέτρων ημερησίως, διοχετεύονται από τις εγκαταστάσεις στην περιοχή Galata.

    Εξάλλου ο υπουργός Οικονομικών της Ρουμανίας, Αντριάν Βιντεάνου, ανακοίνωσε επίσημα τον τερματισμό της εισροής ρωσικού φυσικού αερίου, στο ενεργειακό δίκτυο της χώρας. Ο Υπουργός τόνισε ο τερματισμός της εισροής του ρωσικού φυσικού αερίου, προκαλεί σοβαρό ενεργειακό πρόβλημα στη χώρα, χωρίς ωστόσο, αυτό να σημαίνει ότι η δύσκολη κατάσταση δε μπορεί να αντιμετωπιστεί. "Προχωρούμε στην υιοθέτηση και εφαρμογή μέτρων ώστε οι καταναλωτές να μην επηρεαστούν από την έλλειψη του φυσικού αερίου", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βιντεάνου.

    Οι επιπτώσεις από τον τερματισμό της εισροής του ρωσικού φυσικού αερίου στο ενεργειακό δίκτυο της Ρουμανίας, θα περιοριστούν, μέσω της εφαρμογής των μέτρων περιορισμού της κατανάλωσης στη βιομηχανία, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή της Transgaz, Ιοάν Ρούσου.

    "Η Ρουμανία έχει περιθώριο αντοχής από 60 έως 80 ημέρες χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο, με δεδομένη την αξιοποίηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου που διαθέτει στα σημερινά επίπεδα. Ο περιορισμός της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην παραγωγή ενέργειας, εξαρτάται άμεσα από τα αποθέματα ενεργειακών καυσίμων", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρούσου.

    Η συνολική ημερήσια κατανάλωση φυσικού αερίου στη Ρουμανία μετά τον τερματισμό της εισροής ρωσικού φυσικού αερίου περιορίστηκε στα 60 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Από την άλλη μεριά, η εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου, αλλά και η αξιοποίηση των αποθεμάτων, μπορεί να εξασφαλίσει ημερήσιες ποσότητες 59 εκατ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.

    Υπό τα παραπάνω δεδομένα, η σημερινή ενεργειακή κατάσταση στη Ρουμανία, χαρακτηρίζεται ως "ελεγχόμενη".

    Ο υπουργός των Οικονομικών, Αντριάν Βιντεάνου συμμετείχε σε συνεδρίαση της Επιτροπής Συντονισμού για τη διάθεση του φυσικού αερίου, προκειμένου να διασφαλιστεί η κάλυψη των αναγκών των ρουμανικών νοικοκυριών.

    Η υλοποίηση των μέτρων στοχεύει στην εξοικονόμηση 2,5 εκατ. κυβικών μέτρων ημερησίως, από τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές φυσικού αερίου, προκειμένου οι ποσότητες αυτές, να διανεμηθούν για την κάλυψη των αναγκών των Ρουμάνων καταναλωτών.

    O πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Σεργκέι Στανίσεφ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ομόλογό του της Δημοκρατίας της Τσεχίας, Μίρεκ Τοπολάνεκ για την ενεργειακή κρίση από την έλλειψη του ρωσικού φυσικού αερίου, που πλήττει τη βαλκανική, αλλά και την ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά.

    Ο Τσέχος Πρωθυπουργός, διαβεβαίωσε τον κ. Στανίσεφ ότι η σοβαρή ενεργειακή κρίση που έχει πλήξει τη γειτονική χώρα, βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των διαβουλεύσεων που διεξάγονται μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της, αποδέχτηκε τη βουλγαρική πρωτοβουλία για την αποστολή παρατηρητών στον έλεγχο, αλλά και τη διαχείριση του φυσικού αερίου στην ουκρανική επικράτεια.

    Η Τσεχική Προεδρία έχει συγκαλέσει σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., τη Δευτέρα. Μεταξύ των θεμάτων που έχουν κορυφαία θέση στην ατζέντα της συνάντησης, είναι η σοβαρή ενεργειακή κρίση που έχει πλήξει τη Βουλγαρία, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του Τσέχου Πρωθυπουργού.

    Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στον ενεργειακό τομέα κήρυξε η Κροατία. 'Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της Κυβέρνησης, το υπουργείο Οικονομίας προχωρά στη λήψη μέτρων για την κάλυψη των αναγκών των νοικοκυριών, αλλά και καίριων οικονομικών τομέων, όπως της βιομηχανίας, με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος, όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Στη "δέσμη" μέτρων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η αύξηση της εγχώριας παραγωγής φυσικού αερίου και ο περιορισμός των εξαγωγών φυσικού αερίου. Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ισχύει έως ότου υπάρξει νεότερη απόφαση της κυβέρνησης που να την ακυρώνει.

    Στο μεταξύ, ο Κροάτης πρωθυπουργός, 'Ιβο Σάναντερ δήλωσε ότι "η Κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για τη βελτίωση της κατάστασης" και διαβεβαίωσε τους πολίτες πως "δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθούμε, αλλά να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με σοβαρότητα. 'Έχουμε φυσικό αέριο για τρεις εβδομάδες".

    Σε συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής των ενεργειακών εταιριών INA, Plinacro και HEP, ο κ. Σάναντερ σημείωσε πως η INA στοχεύει πλέον στη σύναψη περισσότερων συμβολαίων για την εισαγωγή επιπλέον ποσοτήτων φυσικού αερίου. Μάλιστα, η ΙΝΑ στοχεύει σε συμφωνία με τον ιταλικό ενεργειακό "γίγαντα" ΕΝΙ, βάσει της οποίας η Κροατία θα διασφαλίσει ορισμένες από τις προμήθειες φυσικού αερίου της ΕΝΙ, στη βόρεια Αδριατική.

    Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της κροατικής Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Εργασίας, Νταμίρ Πόλαντσεκ, διαβεβαίωσε ότι τα νοικοκυριά είναι απολύτως ασφαλή και θα λαμβάνουν τις αναγκαίες ποσότητες φυσικού αερίου. 'Ηδη το υπουργείο, διευκρίνισε ο υπουργός, λαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό των ποσοτήτων του φυσικού αερίου που λαμβάνουν μεγάλοι, βιομηχανικοί πελάτες, κυρίως εταιρίες, όπως η ΗΕΡ.

    Στην Κροατία δραστηριοποιούνται 37 διανομείς φυσικού αερίου και τα νοικοκυριά, αλλά και οι βιομηχανικές μονάδες είναι συνδεδεμένα στα συστήματα τους. Κάθε ώρα η κατανάλωση φυσικού αερίου "αγγίζει" τα 580.000 κυβικά μέτρα, εκ των οποίων τα 460.000 αφορούν την κατανάλωση που γίνεται από τα νοικοκυριά.

    Ο επικεφαλής της HEP, 'Ιβαν Μράβακ δήλωσε πως ήδη οι ποσότητες φυσικού αερίου που λαμβάνει η ΗΕΡ μειώθηκαν στα 16.000 κυβικά μέτρα ανά ώρα και ότι η εταιρία ήδη έκανε "στροφή" σε άλλα καύσιμα, όπως πετρέλαιο θέρμανσης.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 17470

    [03] Καιρός: έρχονται βροχές

    Βροχές αρχικά στη δυτική Ελλάδα και σταδιακά και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του σημερινού καιρού. Στην Αττική θα αναπτυχθούν λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και τη νύχτα θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 15 βαθμούς κελσίου. Και στη Θεσσαλονίκη θα αναπτυχθούν λίγες νεφώσεις οι οποίες σταδιακά θα αυξηθούν και υπάρχει πιθανότητα βροχής το απόγευμα. Οι άνεμοι πνέουν ασθενείς. Το βράδυ θα γίνουν βορειοδυτικοί και θα φτάσουν τα 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 9 βαθμούς κελσίου.

    Πρόγνωση της ΕΜΥ για σήμερα Πέμπτη

    γενικά χαρακτηριστικά-προειδοποιήσεις

    βροχές αρχικά στη δυτική Ελλάδα και σταδιακά και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας.

    Μακεδονία, Θράκη

    καιρός: νεφώσεις αυξημένες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά κυρίως της δυτικής Μακεδονίας.

    Άνεμοι: ασθενείς και από το βράδυ βόρειων διευθύνσεων 4 με 5 και στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ με ενίσχυση τη νύχτα.

    Θερμοκρασία: από μείον 1 έως 10 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    δυτική Ελλάδα

    καιρός: νεφώσεις με βροχές. Σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο. Χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου.

    Άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και το απόγευμα στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: από 3 έως 15 βαθμούς κελσίου.

    Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

    καιρός: νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Από το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα βορειότερα ορεινά χιόνια.

    Άνεμοι: ασθενείς και τοπικά νότιοι 4 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: από 2 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στη Θεσσαλία η μέγιστη μέχρι 7 βαθμούς.

    Κυκλάδες, Κρήτη

    καιρός: λίγες νεφώσεις που το βράδυ θα αυξηθούν .

    'Άνεμοι: ασθενείς και στα ανατολικά βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση.

    Θερμοκρασία: από 7 έως 16 βαθμούς κελσίου.

    Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

    καιρός: λίγες νεφώσεις που το βράδυ στα βόρεια θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

    Άνεμοι: στα βόρεια αρχικά ασθενείς το βράδυ βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ με ενίσχυση τη νύχτα. Στα νότια βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

    Θερμοκρασία: από 6 έως 15 βαθμούς κελσίου.

    Αττική

    καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και τη νύχτα θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

    Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: από 6 έως 15 βαθμούς κελσίου.

    Θεσσαλονίκη

    καιρός: λίγες νεφώσεις οι οποίες σταδιακά θα αυξηθούν και υπάρχει πιθανότητα βροχής το απόγευμα.

    Άνεμοι: ασθενείς. Το βράδυ θα γίνουν βορειοδυτικοί και θα φτάσουν τα 5 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: από 2 έως 9 βαθμούς κελσίου.

    τοπική πρόγνωση για τις σεισμόπληκτες περιοχές Ηλείας και Αχαΐας

    καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές.

    Άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: από 6 έως 14 βαθμούς κελσίου.

    Πρόγνωση για αύριο Παρασκευή 09-01-2009

    καιρός: στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά νεφώσεις με σποραδικές βροχές και τοπικές καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Χιόνια στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι και από τα δυτικά θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα τοπικές νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές το πρωί.

    Άνεμοι: στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο βόρειο Αιγαίο 7 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: σε πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

    Είδηση: 17468

    [04] Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Αυλαία αύριο Παρασκευή 9 Ιανουαρίου για το πρώτο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της νέας χρονιάς που θα πραγματοποιηθεί στις 12.00 στα Προπύλαια με τη συμμετοχή δασκάλων, μαθητών, φοιτητών και πανεπιστημιακών. Τόσο η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος, όσο και η ΟΛΜΕ, έχουν κηρύξει δίωρες και τρίωρες στάσεις εργασίας, για διευκόλυνση της συμμετοχής των εκπαιδευτικών στο συλλαλητήριο.

    Είδηση: 17469

    [05] Άφησε τον Ομπάμα χωρίς δωμάτιο!

    Αμερική-ΗΠΑ

    Όταν ο Τζον Χάουαρντ ήταν πρωθυπουργός της Αυστραλίας είχε ασκήσει κριτική στον τότε υποψήφιο Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα λέγοντας ότι είναι "ο προτιμητέος της Αλ Κάϊντα". Τώρα που ο Ομπάμα εξελέγη Πρόεδρος ο Χάουαρντ κατάφερε και πάλι να τον "αναστατώσει". Αυτή τη φορά ο Χάουαρντ θα διαμείνει στο δημόσιο ''Blair House'' την ερχόμενη εβδομάδα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χώρος για την οικογένεια Ομπάμα που ήθελε να πάει νωρίτερα στην Ουάσιγκτον για να ξεκινήσουν τα παιδιά σχολείο. Και έτσι ο νεοεκλεγμένος Πρόεδρος και η οικογένειά του υποχρεώθηκαν να κλείσουν ξενοδοχείο για λίγες μέρες, λόγω Χάουαρντ. Ο πρώην Αυστραλός πρωθυπουργός, Τζον Χάουαρντ, ταξιδεύει στην Ουάσιγκτον για να παραλάβει το "Μετάλλιο της Ελευθερίας" (Medal of Freedom) από το χέρι του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.

    Το "Μετάλλιο της Ελευθερίας είναι η ανώτατη πολιτική διάκριση που απονέμουν πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών σε Αμερικανούς ή αλλογενείς πολίτες. Καθιερώθηκε το 1945 από τον πρόεδρο, Χάρι Τρούμαν, εις αναγνώριση εξαιρετικών υπηρεσιών κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1963, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Κένεντι, επανακαθόρισε τα κριτήρια απονομής του Μεταλλίου και έκτοτε απονέμεται σε Αμερικανούς και μη οι οποίοι "υπηρετούν εξαιρετικά την ασφάλεια και τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, την παγκόσμια ειρήνη, προσφέρουν εξαιρετικές πολιτισμικές και άλλες υπηρεσίες σε περίοδο ειρήνης".

    Ο Τζον Χάουαρντ, λοιπόν, θα είναι ένας από τους "επιστήθιους" φίλους του Προέδρου Μπους, που θα τιμηθούν για τις υπηρεσίες τους στην πρώην υπερδύναμη. Κατά "σύμπτωση", ο άλλος επώνυμος που θα τιμηθεί είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

    Ο κ. Χάουαρντ δηλώνει, ότι το "Μετάλλιο της Ελευθερίας" "περιποιεί τιμή στην Αυστραλία και πιστοποιεί την πολύ στενή σχέση της Αυστραλίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες".

    Είδηση: 17474

    [06] Ελαφρά άνοδος για το πετρέλαιο

    Ειδήσεις

    Ελαφρά άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν κάτω από τα 43 δολάρια το βαρέλι, μετά τη χθεσινή μεγάλη υποχώρησή τους στη Νέα Υόρκη. Στις πρωινές συναλλαγές, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου σημείωνε άνοδο κατά 14 σεντς στα 42,77 δολάρια το βαρέλι από τα 42,63 δολάρια που έκλεισε χθες στη Νέα Υόρκη, αφού υποχώρησε κατά 5,95 δολάρια λόγω της μείωσης της παγκόσμιας ζήτησης. Η τιμή του Μπρεντ κατέγραφε επίσης άνοδο κατά 8 σεντς στα 45,94 δολάρια. Σύμφωνα με τον Τζόναθαν Κορνέιφελ ,αναλυτή της εταιρίας "Hudson Capital Energy",οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή και η διένεξη Ρωσίας -Ουκρανίας για το φυσικό αέριο δεν έχουν επηρεάσει την συνεχιζόμενη μείωση της παγκόσμιας ζήτησης σε πετρέλαιο. Τα αμερικανικά εβδομαδιαία στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου αυξήθηκαν επίσης κατά 6,7 εκατομμύρια βαρέλια ,ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση μόλις κατά 700.000 βαρέλια.

    Είδηση: 17475

    [07] Σε μείωση του επιτοκίου θα προχωρήσει η Τράπεζα της Αγγλίας

    Ειδήσεις

    Σε δραστική μείωση του επιτοκίου της δραστικά τουλάχιστον κατά μισή ποσοστιαία μονάδα αναμένεται να προχωρήσει η Τράπεζα της Αγγλίας, στο πλαίσιο των προσπαθειών να ανακοπεί η διολίσθηση της βρετανικής οικονομίας σε βαθύτερη και μεγαλύτερη σε διάρκεια ύφεση. Οι χρηματαγορές θεωρούν σχεδόν βέβαιη τη μείωση του επιτοκίου κατά 50 έως 75 μονάδες βάσης, από το 2% που είναι σήμερα. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν μάλιστα ότι η μείωση θα φτάσει στη μία μονάδα. Πάντως οποιαδήποτε μείωση κι αν αποφασιστεί, που θα είναι η τέταρτη τους τελευταίους μήνες, θα οδηγήσει τα επιτόκια στα χαμηλότερα επίπεδα στην ιστορία, αφού ούτε καν στην περίοδο της ύφεσης στη δεκαετία του 1930 τα επιτόκια δεν είχαν μειωθεί κάτω από το 2%. Μάλιστα εκτιμάται ότι η μείωση του επιτοκίου δεν θα σταματήσει εδώ, αλλά θα ακολουθήσει άλλη μία το Φεβρουάριο, οπότε και τα επιτόκια θα βρεθούν κάτω από το 1%. Στόχος της Τράπεζας της Αγγλίας είναι να δώσει διαβεβαιώσεις ότι το κόστος του δανεισμού θα παραμείνει χαμηλό για μεγάλο διάστημα.

    Είδηση: 17473

    [08] Απώλειες στη Wall Street

    Ειδήσεις

    Οι δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης υποχώρησαν περίπου κατά 3% και οι τιμές του αργού πετρελαίου κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση από το 2001 (-12%) καθώς η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας ανακοίνωσε ότι αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τα αποθέματα καυσίμων στα διυλιστήρια, κάτι που ερμηνεύεται ως ένδειξη της μείωσης της ζήτησης διεθνώς λόγω της κρίσης. Το αμερικανικό αργό για παράδοση Φεβρουαρίου έκλεισε στα 42,63 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας κατά 5,95 δολάρια, που είναι και η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση σε μία μέρα, μετά τις 24 Σεπτεμβρίου 2001, όταν η τιμή του μαύρου χρυσού είχε μειωθεί κατά 15,25%. Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones απώλεσε 245,16 μονάδες, ή 2,72%, κλείνοντας στις 8.769,94 μονάδες. Ο δείκτης Standard & Poor's 500 υποχώρησε κατά 28,05 μονάδες, ή σε ποσοστό 3,0% και έκλεισε στις 906,65. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε απώλειες 53,32 μονάδων, ή σε ποσοστό 3,23% και έκλεισε στις 1.599,06.

    Είδηση: 17472

    [09] Ρωσικά πολεμικά πλοία στον Πειραιά

    Ρωσικά πολεμικά πλοία εθιμοτυπική επίσκεψη θα πραγματοποιήσουν τις επόμενες ημέρες στο λιμάνι του Πειραιά.Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού [Γ.Ε.Ν.], τα ρωσικά πολεμικά πλοία, το πετρελαιοφόρο «SERGEY OSIPOV», το ναυαγοσωστικό και ρυμουλκό ανοιχτής θαλάσσης «NIKOLAY CHIKER» και το αντιτορπιλικό«ADMIRAL LEVCHENKO», είναι αυτά που θα πραγματοποιήσουν την εν λόγω εθιμοτυπική επίσκεψη στο λιμάνι του Πειραιά.

    Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα της επίσκεψής τους αυτής είναι:α. τα πλοία ανεφοδιασμού και υποστήριξης «SERGEY OSIPOV» και «NIKOLAY CHIKER» θα καταπλεύσουν στο λιμάνι του Πειραιά από τις 9 έως τις 12 Ιανουαρίου 2009 &β. το αντιτορπιλικό «ADMIRAL LEVCHENKO», στο οποίο επιβαίνει ο υποδιοικητής του στόλου της Βόρειας θάλασσας, ο υποναύαρχος Aleksandr Fedotenkov, θα καταπλεύσουν στο λιμάνι του Πειραιά από τις 12 έως τις 15 Ιανουαρίου 2009.

    Τα ρωσικά πολεμικά πλοία συνοδεύουν το ρωσικό αεροπλανοφόρο Κουζνέτσοβ, που διεξάγει αυτές τις ημέρες αεροναυτικά γυμνάσια νοτιοανατολικά της Ρόδου και εν συνεχεία, νοτίως της Κρήτης με τη συμμετοχή ρωσικών αεροσκαφών.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το ρωσικό αεροπλανοφόρο για τη διεξαγωγή των γυμνασίων υπέβαλε σχετικό αίτημα σχετικά με τη δέσμευση των συγκεκριμένων περιοχών στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας η οποία το ενέκρινε.

    Τα ρωσικά πολεμικά πλοία στον λιμένα του Πειραιά θα παραμείνουν ανοικτά για το κοινό την Κυριακή 11 Ιανουαρίου και την Τρίτη 13 Ιανουαρίου, από τις 14:00 έως τις 16:00.

    Είδηση: 17463


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 8 January 2009 - 9:53:33 UTC