Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λίγα λόγια και πολύ δουλειά
  • [02] Παράδοση-Παραλαβή Υπουργείων
  • [03] Αντιπολίτευση: Καμία αλλαγή
  • [04] Απάντηση στην Τουρκία
  • [05] Λήγει η προθεσμία για τα τέλη
  • [06] Επικίνδυνη κλιμάκωση
  • [07] Η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε κατά 0,5% το βασικό επιτόκιο
  • [08] Microsoft : Δοκιμαστική έκδοση των Windows 7 στο κοινό από 9/1/2009
  • [09] Στις 21 πιο «έξυπνες» διαδικτυακά κοινότητες του κόσμου τα Τρίκαλα
  • [10] Το Ισραήλ χρησιμοποιεί βόμβες λευκού φωσφόρου στη Γάζα
  • [11] Επιβεβαιώνεται η συνεργασία της Αλιτάλια με την Αιρ Φρανς-Klm
  • [12] Αισιοδοξία για τον νεαρό αστυνομικό
  • [13] Διακοπή δρομολογίων του Τραμ
  • [14] Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την ΕΛΑΣ ζητά ο Αλ. Αλαβάνος
  • [15] Παπαρήγα: Να σταματήσει η ισραηλινή επίθεση
  • [16] Ελληνική γέφυρα ανθρωπιστικής βοήθειας
  • [17] Επαφές Παπανδρέου με αγρότες
  • [18] Ανθρώπινες ασπίδες

    [01] Λίγα λόγια και πολύ δουλειά

    Πολιτική

    Συστηματική δουλειά και αποτελεσματικότητα ζήτησε ο Πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αμέσως μετά την ορκωμοσία των νέων μελών της Κυβέρνησης. Ο κ. Καραμανλής κάλεσε υπουργούς και υφυπουργούς να δώσουν έμφαση στην αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών. Αποτελεσματικότητα, σταθερότητα, σιγουριά και ασφάλεια. Σε αυτές τις τέσσερις έννοιες συνόψισε τους στόχους της νέας κυβέρνησης σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Πρωθυπουργός.Νωρίτερα τα 17 νέα μέλη της Κυβέρνησης ορκίστηκαν πίστη στο Σύνταγμα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

    Λίγα λόγια και πολύ δουλειά, ζήτησε από τους υπουργούς και τους υφυπουργούς που μετέχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μετά την ορκομωσία της νέας κυβέρνησης."Κάνουμε σήμερα ένα νέο ξεκίνημα, με ένα βήμα ανανέωσης και συνέχειας. Δεν μας ενδιαφέρουν οι εντυπώσεις, αλλά τα ουσιαστικά αποτελέσματα, σε όλους τους τομείς. Αξιοποιούμε την εμπειρία των παλαιότερων, αλλά και το δυναμισμό των νεότερων. Επιδιώκουμε νέα ταχύτητα, νέους ρυθμούς, αποτελεσματικότητα, σταθερότητα, σιγουριά, ασφάλεια", τόνισε ο κ. Καραμανλής και επισήμανε:

    "Ξέρουμε πολύ καλά ότι εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών. Έχουμε μπροστά μας ανηφορικό δρόμο. Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε. Και θα πετύχουμε, σε όλους τους τομείς, σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα.."Αναφερόμενος στη διεθνή οικονομική κρίση επισήμανε ότι το 2009 προοιωνίζεται δύσκολο για ολόκληρη την ανθρωπότητα. "Όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν τις συνέπειες μιας κρίσης, που όμοιά της δεν υπήρξε ποτέ στη μεταπολεμική περίοδο. Ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με έντονη αβεβαιότητα και ανησυχία. Υπάρχει παντού συνεχής μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και αύξηση της ανεργίας" είπε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να βγει η χώρα από τη διεθνή κρίση ακόμα πιο ισχυρή.

    Νωρίτερα μιλώντας στο Υπουργικό Συμβουλίο ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι τα νέα δεδομένα επιβάλουν απόλυτη αφοσίωση σε συγκεκριμένες αρχές, από τις οποίες, όπως είπε δεν πρόκειται να γίνει δεκτή καμιά παρέκκλιση. Ζήτησε επαναπροσδιορισμό των προβλημάτων ανά τομέα, άμεση ιεράρχηση προτεραιοτήτων, συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα που θα τηρηθούν στο ακέραιο και χειροπιαστό έργο από τον καθένα.

    "Ζητώ πολύ δουλειά και μετρημένα λόγια", ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός και ζήτησε τακτική γραπτή ενημέρωση μέσω της γραμματείας της κυβέρνησης, στην οποία θα περιλαμβάνεται σαφώς καθορισμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και προειδοποίησε ότι για κάθε περίπτωση θα υπάρχει στενή παρακολούθηση και τακτικός απολογισμός.

    Ζήτησε απ' όλους να βάλουν τέλος σε κάθε είδους περιττή δαπάνη στο χώρο των αρμοδιοτήτων τους, τονίζοντας ότι δεν δικαιολογείται και δεν γίνεται ανεκτή καμιά δαπάνη, εκτός από τις απολύτως αναγκαίες.

    "Είναι απόδειξη ευθύνης, αλλά και καλού παραδείγματος. Απαιτείται αποτελεσματικότητα απ' όλους σ' αυτό, είναι βασικό κριτήριο για την αξιολόγηση του έργου σε κάθε υπουργείο", είπε ο πρωθυπουργός.

    Τόνισε ότι θα πρέπει να αναληφθούν από όλους τολμηρές πρωτοβουλίες για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την εμπέδωση της διαφάνειας σε όλους τους τομείς και προειδοποίησε ότι αδυναμίες, παραλείψεις και ολιγωρίες ανήκουν οριστικά στο παρελθόν.

    Ζήτησε επίσης την αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος της κανονιστικής μεταρρύθμισης, αναλυτική έκθεση αξιολόγησης των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών για κάθε προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση, ταχύτητα στην ενσωμάτωση των κοινοτικών οδηγιών, συλλογικότητα, συντονισμό με τα συναρμόδια υπουργεία και στενή συνεργασία με την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

    Ασυνεννοησίες και προσωπικές στρατηγικές δεν νοούνται και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές, ξεκαθάρισε ο κ. Καραμανλής στους υπουργούς.

    Τόνισε την απόλυτη αφοσίωση στο συμφέρον του κοινωνικού συνόλου και αυτό, όπως είπε, σημαίνει πρώτα απ' όλα υπευθυνότητα, τακτική παρουσία όλων στους χώρους των προβλημάτων και διαρκή και αμφίδρομη επικοινωνία με τους πολίτες.

    Τέλος αναφέρθηκε στη στάση της αντιπολίτευσης και την στάση συνδικαλιστικών φορέων.

    "Το μέλλον του τόπου κρίνεται από τη σύγκρουση υπευθυνότητας και ανευθυνότητας. Ξέρουμε ότι ορισμένες πολιτικές δυνάμεις, όπως επίσης και κάποιες συνδικαλιστικές ηγεσίες, έχουν επιδοθεί σ' ένα αδιέξοδο παιχνίδι δημοκοπίας και λαϊκισμού. Η δική μας θέση είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη: Δεν παίζουμε με το μέλλον του τόπου. Ανάμεσα στην υπευθυνότητα και την ανευθυνότητα δεν είχαμε -και δεν έχουμε- κανένα δίλημμα. Επιλέξαμε το δύσκολο δρόμο της υπευθυνότητας. Και το δρόμο αυτό δεν τον εγκαταλείπουμε. Από το δρόμο αυτό δεν λοξοδρομούμε. τόνισε και κατέληξε:

    "Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε και θα πετύχουμε. Να είστε βέβαιοι γι' αυτό", κατέληξε ο πρωθυπουργός.Το πρωί στις 11 νέοι υπουργοί και υφυπουργοί ορκίστηκαν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του πρωθυπουργού. Στην τελετή χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος.

    Είδηση: 17476

    [02] Παράδοση-Παραλαβή Υπουργείων

    Πολιτική

    Εντονη συναισθηματική φορτιση επικράτησε μεταξύ των απερχόμενων και εισερχόμενων υπουργών στο κυβερνητικό επιτελείο. Ο νέος υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου δήλωσε ότι το 2009 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, ενώ έδωσε και το πρώτο στίγμα για την οικονομική πολιτική. Λύσεις στο μέτωπο κατά της ακρίβειας καλείται να δώσει ο Κωστής Χατζηδάκης που ανέλαβε το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ τη σκυτάλη από τον Ευριπίδη Στυλιανίδη παρέλαβε ο νέος υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος τόνισε πως έχει πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσει.

    Υπουργείο Οικονομικών

    Σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η αλλαγή σκυτάλης στο Υπουργείο Οικονομίας.

    Ο νέος υπουργός Γιάννης Παπαθανασίου δήλωσε ότι το 2009 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, ενώ έδωσε και το πρώτο στίγμα για την οικονομική πολιτική που περιλαμβάνει τη στήριξη των ευπαθών ομάδων, την ένταση της προσπάθειας για μείωση των δαπανών του δημοσίου και την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.

    Συγκινημένος ο απερχόμενος Υπουργός Γιώργος Αλογοσκούφης, συνεχάρη το νέο Υπουργό, αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία την οποία είχε όλα αυτά τα χρόνια μαζί του και συμβούλευσε το διάδοχό του να μην ξεχνά ποτέ ότι στην οικονομική πολιτική άλλοι ξοδεύουν και άλλος πληρώνει.

    Υπουργείο Ανάπτυξης

    Η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη με αυστηρό έλεγχο των καρτέλ, η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η ανάληψη πρωτοβουλιών στον τομέα της ενέργειας και η ενίσχυση της έρευνας - τεχνολογίας είναι οι τέσσερις άξονες προτεραιότητας για τον νέο υπουργό Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη, όπως ο ίδιος τόνισε κατά την τελετή παραλαβής του υπουργείου από τον απερχόμενο κ. Φώλια.

    "Φεύγω περήφανος, χωρίς κάμμυα πικρία γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να υπηρετήσω τον τόπο τα τελευταία χρόνια από τις θέσεις του υφυπουργού Οικονομίας και του υπουργού Ανάπτυξη", τόνισε από την πλευρά του ο κ.Φώλιας. Ο πρώην υπουργός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον πρωθυπουργό, ανέφερε ότι είναι αφοσιωμένος στην ουσία και όχι στην εξουσία και δήλωσε ότι παραμένει στρατιώτης δίπλα στον κ. Καραμανλή.

    Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

    Έκκληση για συνεργασία και διάλογο με όλους τους φορείς των αγροτών έκανε ο νέος υπουργός Σωτήρης Χατζηγάκης σημειώνοντας ότι σύντομα θα ζητήσει συναντήσεις μαζί τους .

    Αναφερόμενος στις προτεραιότητες του για το υπουργείο είπε ότι είναι η βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη για την τόνωση του εισοδήματος του αγροτικού κόσμου , η προστασία του περιβάλλοντος και η ποιότητα ,καινοτομία και ανταγωνιστικότητα των προϊόντων.

    Ο απερχόμενος υπουργός Αλέξανδρος Κόντος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη δυνατότητα που του έδωσε να προσφέρει για αρκετά χρόνια στον τομέα του αγροτικού χώρου και έκανε λόγο για την καλύτερη επιλογή του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του Σωτήρη Χατζηγάκη.

    Τη συνέχιση της αγροτικής πολιτικής υποσχέθηκε και ο νέος υφυπουργός Μιχάλης Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι θα συνεχιστεί η μάχη με τα προβλήματα του χώρου, για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος και την ανάπτυξη της υπαίθρου.

    Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης Στην ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού από τα γενναία-όπως τα χαρακτήρισε-μέτρα που έλαβε πρόσφατα η κυβέρνηση αναφέρθηκε ο απερχόμενος Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Άρης Σπηλιωτόπουλος τονίζοντας ότι ο τουρισμός είναι το πραγματικό οξυγόνο της οικονομίας. Ο νέος υπουργός Κωνσταντίνος Μακρόπουλος ζήτησε να μείνουν απ΄έξω τα κομματικά καπέλα για να επιτύχουμε όπως είπε τους υψηλούς στόχους αυτού του Υπουργείου.

    "Η χρονιά που ξεκίνησε για τον τουρισμό είναι δύσκολη για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Σ' αυτή τη δύσκολη χρονιά θα ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας, αφήνοντας τα κομματικά μας καπέλα έξω από τον χώρο στον οποίο εργαζόμαστε όλοι, θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για καλό σκοπό. Αυτή είναι η πεμπτουσία της πολιτικής.", τόνισε .

    Υπουργείο Δικαιοσύνης

    Σε εγκάρδιο κλίμα έγινε σήμερα η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Δικαιοσύνης από τον απερχόμενο υπουργό Σωτήρη Χατζηγάκη στον νέο υπουργό Νίκο Δένδια.

    Ο απερχόμενος υπουργός δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο, η δικαιοσύνη οδηγήθηκε σε ήρεμα νερά και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί.

    "Η δικαιοσύνη πέρασε μεγάλες φουρτούνες και βρέθηκε πολλές φορές στο μάτι του κυκλώνα, αλλά τα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν με σύνεση κάθε φορά", ανέφερε ο κ. Χατζηγάκης.

    Ο νέος υπουργός Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι θα συνεχίσει το έργο του προκατόχου του με προσήλωση και σεβασμό στην αυτονομία της δικαιοσύνης

    Υπουργείο Παιδείας

    Με άνοιγμα στους νέους, ανέλαβε τα καθήκοντά του στο υπουργείο Παιδείας, ο νέος υπουργός Αρης Σπηλιωτόπουλος, παραλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο από τον απερχόμενο Ευριπίδη Στυλιανίδη.

    "Αναλαμβάνω σε μια κρίσιμη περίοδο, η οποία είναι εξαιρετικά φορτισμένη. Υπάρχει οργή και θυμός για τη διάψευση των προσδοκιών, που δημιουργεί κλίμα έντασης. Καλά κάνουν και αμφισβητούν οι νέοι, καλά κάνουν και μας αμφισβητούν. Η αμφισβήτηση ανοίγει νέους ορίζοντες. Είναι το οξυγόνο μιας κοινωνίας", τόνισε ο νέος υπουργός και έδωσε το στίγμα της δράσης του στο υπουργείο Παιδείας, επισημαίνοντας ότι "σε αυτό το χώρο, χωράει μόνο πρόσθεση και πολλαπλασιασμός και όχι αφαίρεση και διαίρεση. Αυτή είναι η πυξίδα μου στον ευαίσθητο, αλλά σημαντικό χώρο της παιδείας, που έχει ανάγκη από διαρκή μεταρρύθμιση".

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος χαρακτήρισε την ανάληψη του υπουργείου Παιδείας από τον ίδιο "μεγάλο στοίχημα", είπε ότι έχει επίγνωση των προβλημάτων που υπάρχουν, των δυσκολιών και των προσδοκιών, εστίασε στη σημασία, που έχει η Παιδεία για την κυβέρνηση, την κοινωνία και το μέλλον του τόπου και υπογράμμισε: «Δεν ήρθα για να επιβάλω τα μονοσήμαντα. Πιστεύω στο διάλογο».

    Την πεποίθηση ότι ο Αρης Σπηλιωτόπουλος θα συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια εξέφρασε ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, ενώ αναφέρθηκε λεπτομερώς στο έργο του στο υπουργείο, τονίζοντας ότι "υπήρξε ήρεμη και παραγωγική περίοδος, καθώς η πλειοψηφία αγκάλιασε τη μεταρρυθμιστική μας προσπάθεια".

    Υπουργείο Πολιτισμού

    Ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους πρώην υπουργούς Πολιτισμού, ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας, ώστε να προσφέρουν την πείρα τους στην πορεία του υπουργείου, απεύθυνε ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαρας κατά την παραλαβή του υπουργείου από τον απερχόμενο υπουργό Μιχάλη Λιάπη.

    "Ο πολιτισμός είναι μεγάλη πηγή ισχύος για τον τόπο, αλλά κυρίως ο ελληνικός πολιτισμός είναι οικουμενικός", ήταν τα πρώτα λόγια του Αντώνη Σαμαρά, και ζήτησε σκληρή δουλειά και αφοσίωση στο δημόσιο συμφέρον.

    Για τη δεκαεξάμηνη γεμάτη αντιξοότητες και προβλήματα θητεία στο υπουργείο Πολιτισμού έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Μιχάλης Λιάπης.Υπουργείο ΕσωτερικώνΤρεις άξονες με τους οποίους θα κινηθεί στη νέα του θητεία στο υπουργείο Εσωτερικών, παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών για θέματα Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

    Οι τρεις άξονες είναι μηδενική ανοχή στο έγκλημα, σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών από πλευράς Σωμάτων Ασφαλείας, σεβασμός στα εργασιακά και οικονομικά δικαιώματα των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών καθηγητής Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι η ανάθεση των θεμάτων δημόσιας τάξης σε αναπληρωτή υπουργό και όχι σε υφυπουργό, όπως ήταν μέχρι σήμερα, δείχνει ότι το υπουργείο ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στα θέματα της Δημόσιας Τάξης.

    Προσφωνώντας τον κ. Μαρκογιαννάκη αναφέρθηκε στην προσωπική εκτίμηση που του έχει και είπε ότι η Αστυνομία θα συνεχίσει τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει, παρά τις αντιξοότητες της σημερινής εποχής, να σέβεται τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών, να εργάζεται για την παροχή αισθήματος ασφαλείας στους Έλληνες πολίτες, αλλά και θα συνεχίσει να εργάζεται ο ίδιος και η πολιτική ηγεσία για τα δικαιώματα των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας.

    Ο απερχόμενος υφυπουργός Παναγιώτης Χηνοφώτης, αναφέρθηκε στην παραίτηση του μετά τον θάνατο του 15χρονου, η οποία όπως είπε δεν έγινε δεκτή, ενώ δήλωσε ότι η ΕΛ. ΑΣ πρέπει να μη δείξει καμία ανοχή σε οποιονδήποτε δημιουργεί προβλήματα στον απλό πολίτη με τις ενέργειες του.

    Υπουργείο Εξωτερικών

    Επιτυχημένο υπουργό που κέρδισε πολλούς φίλους στο υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τον απερχόμενο υφυπουργό Πέτρο Δούκα η υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη.

    Η υπουργός καλωσόρισε τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στη θέση του υφυπουργού στον οποίο δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή της.

    Από την πλευρά του ο Πέτρος Δούκας δήλωσε ότι είναι χρέος όλων να στηρίξουν την κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης και της αντιπολίτευσης, στα θέματα του υπουργείου Εξωτερικών.

    Ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε ότι θα κάνει ότι μπορεί για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και ότι αποτελεί γι' αυτόν τιμή να διαδέχεται τον Πέτρο Δούκα.

    Υπουργείο Υγείας

    Τίποτα δεν είναι μόνιμο και σταθερό στην πολιτική, το μόνο που απομένει είναι το έργο μας δήλωσε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο.

    Ο υπουργός εξήρε το έργο του απερχόμενου υφυπουργού λέγοντας ότι επί πέντε χρόνια βρέθηκε στην πρώτη γραμμή σε έναν πολύ ευαίσθητο τομέα της κυβερνητικής πολιτικής.

    Ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι ο υπουργός Υγείας είναι ένας μεγάλος δάσκαλος με στοχασμούς, ευχαριστώντας τον ίδιο, τους συνεργάτες του και τον πρώην υπουργό Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη.

    Ο υφυπουργός Μάριος Σαλμάς ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που του έδειξε, ενώ όπως είπε στην υγεία όσα και αν κάνει κανείς χρειάζονται πάντα περισσότερα.

    Υπουργείο Απασχόλησης

    Στο υπουργείο Απασχόλησης δεν είχαμε τελετή παράδοσης αλλά τελετή παραλαβής από τον νέο υφυπουργό Γιώργο Κοντογιάννη, ο όποιος κατά πάσα πιθανότητα αναλαμβάνει τον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλη Πετραλιά έκανε λόγο για ένα νέο κυβερνητικό σχήμα όπου προστίθενται νέες δυνάμεις χαρακτήρισε το 2009 ως μια χρονιά και υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης θα είναι η προστασία της απασχόλησης και η θωράκιση των κεκτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων.

    Ο νέος υφυπουργός ανταπαντώντας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη του και έκανε λόγο για χρέος να εργαστούμε για την υλοποίηση των αλλαγών που παίρνει η μεταρρύθμιση στον ασφαλιστικό χάρτη. ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 17486

    [03] Αντιπολίτευση: Καμία αλλαγή

    Πολιτική

    Καμία πρόθεση για αλλαγή από την κυβέρνηση είναι η κοινή διαπίστωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι η Νέα Δημοκρατία παρέλαβε μια χώρα σε πολύ καλή κατάσταση και σύντομα θα την παραδώσει στα πρόθυρα της κατάθλιψης. Η γγ του ΚΚΕ βλέπει πίσω από τον ανασχηματισμό την πρόθεση του κυρίου Καραμανλή να κερδίσει πολιτικό χρόνο. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται βέβαιος ότι θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική σε όλους τους τομείς. Αλλαγή προσώπων χωρίς αλλαγή πολιτικής βλέπει και το κόμμα ΛΑΟΣ.

    Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν πίσω τους 4,5 χρόνια θητείας, κρίνονται από το έργο τους και μάλιστα αυστηρά από τους πολίτες και όχι από προθέσεις που μπορεί να διατυπώνει ο πρωθυπουργός.

    Με τον τρόπο αυτό σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου,τις σημερινές δηλώσεις του κ. Κώστα Καραμανλή, τονίζοντας ότι η ΝΔ παρέλαβε μία χώρα σε πολύ καλή κατάσταση και ετοιμάζεται να την παραδώσει σύντομα στα πρόθυρα της κατάθλιψης.

    Το κλίμα για την κυβέρνηση στους πολίτες, είναι ένα κλίμα αποχώρησης πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι η νέα κυβέρνηση δεν πείθει ότι μπορεί να κρατήσει για πολύ και ο πρωθυπουργός στις σημερινές του δηλώσεις δεν διατύπωσε καμία νέα πρόταση και δεν έδειξε καμία πρόθεση για σημαντική παρέμβαση σε οποιοδήποτε ζήτημα.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ συμφώνησε με τη φράση του πρωθυπουργού ότι η σύγκρουση είναι μεταξύ υπευθυνότητας και ανευθυνότητας, δίνοντας, όμως, το δικό του περιεχόμενο.

    Ανευθυνότητα, ανέφερε, είναι, άλλα να λες και άλλα να κάνεις και να μην αναλαμβάνεις ποτέ τις ευθύνες σου. Υπευθυνότητα, πρόσθεσε, είναι να είσαι ειλικρινής, να έχεις όραμα για τη χώρα και να τηρείς τις δεσμεύσεις σου.

    Όχι στην πίστωση χρόνου που θέλει η κυβέρνηση λέει το ΚΚΕ

    "Τον ανασχηματισμό τον κάνει κάθε φορά το κυβερνητικό κόμμα, όταν θέλει να δημιουργήσει στο λαό την εντύπωση ότι κάτι πάει να αλλάξει στην πολιτική του. Και κατά τη γνώμη μας ο κ. Καραμανλής θέλει να κερδίσει χρόνο - δεν ξέρω πότε θα κάνει τις εκλογές- αλλά θέλει να κερδίσει χρόνο, θέλει ενδεχομένως πίστωση χρόνου μέχρι να δοκιμάσει ο λαός τη νέα κυβέρνηση. Άρα πίστωση χρόνου ούτε μισό δευτερόλεπτο", τόνισε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Μπορεί οι υπουργοί να αλλάζουν , οι κυβερνητικές πολιτικές μένουν οι ίδιες λέει ο Συνασπισμός.

    "Μία μέρα μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, ο κ. Καραμανλής επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει την ίδια πολιτική, με τον ίδιο ήδη ψηφισμένο Προϋπολογισμό, την ίδια αντίληψη και λογική. Αυτή όμως η πολιτική είναι που μας οδήγησε στη σημερινή οικονομική κρίση, στη σημερινή αδιέξοδη κατάσταση", σχολίασε ο Παναγιώτης Σκουρλέτης από το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ.

    Με ειρωνικό τρόπο σχολίασε ο ΛΑΟΣ τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

    Είδηση: 17498

    [04] Απάντηση στην Τουρκία

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Η Άγκυρα επιμένει να παίζει με τη φωτιά στο Αιγαίο. Λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση του Υπουργού Άμυνας, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν τις τουρκικές προκλήσεις, οκτώ τουρκικά Φάντομ πέταξαν πάλι πάνω από το Φαρμακονήσι. Όλα αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά, αλλά μένει ο προβληματισμός και η ανησυχία για τις τουρκικές επιδιώξεις. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, είπε στη ΝΕΤ ότι η Αθήνα θα συνεχίσει να ενημερώνει τους Διεθνείς Οργανισμούς, εντός των ημερών και το ΝΑΤΟ για την τουρκική προκλητικότητα.

    Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε σήμερα με δηλώσεις του στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης μετά τις χθεσινές τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.

    Οι ενέργειες της Τουρκίας δεν συνάδουν με κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, που θέλει να μπει στην ΕΕ και αναλαμβάνει ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης. Τόνισε επίσης πως οι τελευταίες προκλήσεις της Άγκυρας στην περιοχή του Αγαθονησίου θα απαντηθούν σε διπλωματικό επίπεδο και με διαβήματα και συμπλήρωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.Για το θέμα ενημερώθηκαν διεθνείς οργανισμοί και τις επόμενες ημέρες θα ενημερωθεί και το ΝΑΤΟ, δήλωσε στη ΝΕΤ-105,8, ο εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει ούτε εκατοστό υπαναχώρησης από τα δίκαια και τα συμφέροντα της χώρας μας.Η εξωτερική πολιτική της χώρας είναι πολιτική συναίνεσης και αρχών με στόχο την διασφάλιση της ειρήνης και των εθνικών συμφερόντων τόνισε σε δήλωση της και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Στην ολιγωρία της κυβέρνησης αποδίδει την αποθράσυνση της Άγκυρας η αντιπολίτευση."Μετά το Αγαθονήσι, οι Τούρκοι συνεχίζουν να αλωνίζουν στο Αιγαίο. Ο κ. Μεϊμαράκης και η κυβέρνηση, ισχυρίζονται ότι ο Στρατός είναι έτοιμος να προασπίσει το εθνικό συμφέρον της χώρας. Γι' αυτό είμαστε βέβαιοι ! Το ερώτημα είναι εάν η Κυβέρνηση είναι έτοιμη αλλά και ικανή ώστε να αντιληφθεί αυτό που ο Πρόεδρος της Γαλλίας κ. Σαρκοζί λέει : "Η Τουρκία ανήκει στην Ασία, όχι στην Ευρώπη !". Ο Σαρκοζί το λέει, εμείς το φωνάζουμε, η Κυβέρνηση ακούει;", τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος .

    Ανακοινώσεις του τουρκικού Επιτελείου για τις παραβιάσειςΤο Τουρκικό Επιτελείο ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών για «παρενόχληση» τουρκικών αεροσκαφών από ελληνικά μαχητικά σε περιοχές κοντά στη Μυτιλήνη και για παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων από την ελληνική ακτοφυλακή και ελληνικά αλιευτικά στην περιοχή των Ιμίων.

    "Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ενημερωθεί προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες", αναφέρουν ανακοινώσεις του επιτελείου που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του επιτελείου, αλλά, δεν αναπαράγονται συνήθως από τα Μ.Μ.Μ..

    Στις 5 Ιανουαρίου, "τα τουρκικά F-16 που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου στα δυτικά της Μυτιλήνης, παρεμποδίσθηκαν δύο φορές από δυο ελληνικά αεροσκάφη τύπου F-16 και Μ-2000 τα οποία απογειώθηκαν από τις βάσεις της Αγχιάλου και Τανάγρας, αντίστοιχα. Επίσης, τουρκικά F-16 που εκτελούσαν εκπαιδευτική πτήση στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου νότια της Λήμνου, παρενοχλήθηκαν από ελληνικά F-16 που είχαν απογειωθεί από την Λάρισα".

    Στις 6 Ιανουαρίου, "δύο σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής παραβίασαν τα τουρκικά χωρικά ύδατα μεταξύ των στιγμάτων 09.56-12.10 και 12.00-16.15 και οκτώ αλιευτικά επίσης μεταξύ των στιγμάτων 09-.50-16.30 στην περιοχή των Ιμίων".

    Στις 5 Ιανουαρίου, δύο σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής παραβίασαν τα τουρκικά χωρικά ύδατα μεταξύ 07.24-12.10 και 11.56-17.30 και δώδεκα αλιευτικά επίσης μεταξύ στις 06.45-17.30 στην περιοχή των Ιμίων".

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ /-ΝΕΤ-105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 17477

    [05] Λήγει η προθεσμία για τα τέλη

    Λήγει Παρασκευή 9 Ιανουαρίου η παράταση της προθεσμίας για την προμήθεια των ειδικών σημάτων τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων και μοτοσικλετών έτους 2009. Τα σήματα χορηγούνται μόνο από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες. Οι κάτοχοι οχημάτων μέχρι 300 κυβικά θα πληρώσουν 18 ευρώ για να παραλάβουν το σήμα. Από 301 έως 785 κυβικά το σήμα κοστίζει 46 ευρώ, από 786 έως 1357 κυβικά 112 ευρώ και από 1358 έως 1928 κυβικά 202 ευρώ. Οι κάτοχοι οχημάτων από 1929 έως 2357 κυβικά θα πληρώσουν 446 ευρώ και για πάνω από 2.358 κυβικά το σήμα κοστίζει 580 ευρώ. Η προθεσμία καταβολής του Ε.Τ.ΑΚ. παρατείνεται μέχρι και τις 15.01.2009.

    Είδηση: 17502

    [06] Επικίνδυνη κλιμάκωση

    Με νέα ένταση σφυροκοπά το Ισραήλ για 13η ημέρα τη Λωρίδα της Γάζας, μετά και το πρωινό περιστατικό με τις τρεις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από το Λίβανο εναντίον των βόρειων εδαφών του, πυροδοτώντας φόβους για επέκταση της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Χεζμπολάχ και Χαμάς αρνήθηκαν ανάμιξη στο επεισόδιο, που αποδόθηκε σε σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές. Την ίδια ώρα ο Ερυθρός Σταυρός επέκρινε σφόδρα τις ισραηλινές δυνάμεις για παραβίαση τη διεθνούς νομοθεσίας όσον αφορά την πρόσβαση σε τραυματίες. Παράλληλα η Υπηρεσία του ΟΗΕ για την Αρωγή των Παλαιστινίων Προσφύγων (UNRWA) ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις αποστολές στη Λωρίδα της Γάζας λόγω του κινδύνου από τις ισραηλινές επιχειρήσεις. Νωρίτερα, οι ισραηλινές δυνάμεις χτύπησαν φορτηγό που έφερε τη σημαία και τα διακριτικά του οργανισμού το οποίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και σκότωσαν τον οδηγό, παρά την τρίωρη διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Στο διπλωματικό μέτωπο, και με επίκεντρο την Αίγυπτο συνεχίζονται οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για τον τερματισμό του πολέμου. Γαλλία και Γερμανία δήλωσαν έτοιμες να αναλάβουν κοινή πρωτοβουλία για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

    Σοβαρές κατηγορίες του Ερυθρού Σταυρού

    Από τη Γενεύη, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού(ΔΕΕΣ) κατηγόρησε το Ισραήλ ότι παραβιάζει την διεθνή νομοθεσία στη Γάζα.

    Μέλη της Επιτροπής, στα οποία επετράπη από τις ισραηλινές δυνάμεις έπειτα από άρνηση ημερών να πλησιάζουν βομβαρδισμένη περιοχή, βρήκαν τέσσερα παιδιά μισοπεθαμένα από την πείνα να κάθονται δίπλα στις νεκρές μητέρες τους και σε άλλα πτώματα σε ένα σπίτι στην πόλη της Γάζας που ισοπεδώθηκε κατά τις επιχειρήσεις.

    Ο Ερυθρός Σταυρός κατηγορησε επίσης το Ισραήλ ότι καθυστερεί στο να επιτρέψει την πρόσβαση σε ασθενοφόρα στην πληγείσα περιοχή και ζήτησε να υπάρξει ασφαλής πρόσβαση για την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο ώστε ασθενοφόρα της να μπορούν να μεταφέρουν περισσότερους τραυματίες.

    Η Υπηρεσία του ΟΗΕ για την Αρωγή των Παλαιστινίων Προσφύγων (UNRWA) δήλωσε ότι αποφάσισε "να αναστείλει όλες τις επιχειρήσεις της στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας των όλο και πιο εχθρικών ενεργειών κατά των εγκαταστάσεών της και του προσωπικού της". Η αυτοκινητοπομπή της UNRWA, που έφερε τα διακριτικά του ΟΗΕ, δέχθηκε πυρά από Ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στο μεθοριακό πέρασμα του Ερέζ, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Ένας οδηγός σκοτώθηκε κι άλλος ένας τραυματίστηκε.

    Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι το περιστατικό διερευνάται.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το περιστατικό συνέβη κατά την τρίωρη παύση βομβαρδισμών. Η χθεσινή τρίωρη ανακωχή επέτρεψε τη διέλευση 80 φορτηγών που μετέφεραν τρόφιμα στους κατοίκους.

    Σε 763 ανήλθε σήμερα ο αριθμός των νεκρών από την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, μετά τις νέες φονικές επιδρομές και την περισυλλογή πολλών πτωμάτων από τα σωστικά συνεργεία. Τουλάχιστον τα 220 είναι παιδιά ενώ έχουν τραυματιστεί πάνω από 3.100 άτομα. Σήμερα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 άνθρωποι. Η ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνεται ώρα με την ώρα παρά την καθημερινή διακοπή των μαχών από τον ισραηλινό στρατό για τρεις ώρες, διάστημα το οποίο χαρακτηρίστηκε τουλάχιστον "ανεπαρκές" από την UNRWA.Το Βέλγιο πρότεινε στην ΕΕ να συσταθεί μια ευρωπαϊκή αποστολή για την απομάκρυνση των τραυματισμένων παιδιών από τα εδάφη της Γάζας.Εξάλλου, 48 Καναδοί πολίτες αφέθηκαν, τελικά, να εγκαταλείψουν τη Γάζα και να πάρουν το δρόμο της επιστροφής, ύστερα από μέρες διαπραγματεύσεων μεταξύ Καναδά και ισραηλινής κυβέρνησης. Τα ίχνη άλλων οκτώ αναζητώνται απότ τις καναδικές αρχές.

    Φόβοι για ανάφλεξη της Μέσης Ανατολής

    Οι τρεις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από το Λίβανο και έπληξαν τα ισραηλινά εδάφη έσπειραν το φόβο για περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης. Είχε προηγηθεί το σφοδρότερο κύμα βομβαρδισμών εναντίον της Λωρίδας της Γάζας από την έναρξη των επιχειρήσεων και ακολούθησε ρίψη πέντε οβίδων στα εδάφη του Λιβάνου, που χαρακτηρίστηκε από τον ισραηλινό στρατό ως "χτύπημα ακριβείας στην πηγή προέλευσης των ρουκετών".

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς εξέφρασε την ελπίδα ότι επρόκειτο για μεμονωμένο περιστατικό και δεν θα οδηγήσει σε επιδείνωση της σύγκρουσης.

    Στην Βηρυτό, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Φουάντ Σινιόρα καταδίκασε το περιστατικό και ζήτησε από τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας του να κάνουν έρευνα λέγοντας ότι αποτελεί παραβίαση της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Αυγούστου του 2006 για τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ.

    Στην Τεχεράνη, ο Αγιατολάχ Αλι Χαμενεί σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ορισμένες μουσουλμανικές κυβερνήσεις στην περιοχή κάνουν λάθος που δεν λαμβάνουν περισσότερα μέτρα για να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα.

    Στο μεταξύ εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε ότι ένας Ισραηλινός αξιωματικός σκοτώθηκε σήμερα και ένας Ισραηλινός στρατιώτης τραυματίστηκε σε μάχες. Με το θάνατό του ανέρχονται σε 8 οι απώλειες του ισραηλινού στρατού. Άλλοι τέσσερεις στρατιώτες τραυματίστηκαν, οι δύο σοβαρά.

    Οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται

    Η Γαλλία και η Γερμανία δηλώνουν έτοιμες να αναλάβουν κοινή πρωτοβουλία για να συμβάλουν στην ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

    "Τα όπλα πρέπει να σιγήσουν, η κλιμάκωση πρέπει να σταματήσει, το Ισραήλ πρέπει να λάβει εγγυήσεις για την ασφάλειά του και να εγκαταλείψει τη Γάζα, όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε μια κοινή πρωτοβουλία για να συμβάλουμε στην ειρήνευση στη Μέση Ανατολή", δήλωσε από το Παρίσι ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τη τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

    "Το κλειδί είναι να υπάρχουν εγγυήσεις για την ασφάλεια του Ισραήλ", σημείωσε η Μέρκελ.

    Οι παλαιστινιακές οργανώσεις που εδρεύουν στη Δαμασκό, μεταξύ των οποίων και κλάδος της Χαμάς, ανακοίνωσαν ότι η αιγυπτιακή πρωτοβουλία για μια διαρκή εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας "δεν συνιστά μια αξιόπιστη βάση" για την επίλυση της κρίσης.

    Πάντως ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Χαβιέρ Σολάνα χαιρέτισε τη γαλλο-αιγυπτιακή πρόταση για κατάπαυση του πυρός και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξει εκεχειρία στην περιοχή.

    Είδηση: 17499

    [07] Η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε κατά 0,5% το βασικό επιτόκιο

    Ειδήσεις

    Σε ποσοστό 0,5% μείωσε σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας το βασικό επιτόκιο, το οποίο διαμορφώθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, στο 1,5%, καθώς προσπαθεί να να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο εισόδου της βρετανικής οικονομίας σε βαθειά πτωτική στροφή διαρκείας.

    Οι μισοί αναλυτές ανέμεναν μείωση κατά 0,5% και οι άλλοι μισοί προέβλεπαν μείωση κατά 0,75%. Θεωρούν, ωστόσο, βέβαιο ότι θα υπάρξει νέα μείωση του βασικού επιτοκίου τον επόμενο μήνα και ότι ενδέχεται αυτό να υποχωρήσει κάτω από το 1%.

    Το βασικό επιτόκιο στη Βρετανία δεν είχε διαμορφωθεί κάτω από το 2% ούτε καν κατά τη διάρκεια του μεγάλου κραχ της δεκαετίας του '30. Σήμερα, διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από την ίδρυση της Τράπεζας της Αγγλίας πριν 300 χρόνια. Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει, από τον Οκτώβριο του 2008 μέχρι σήμερα, μειώσει το βασικό επιτόκιο κατά 3,5% συνολικά.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ

    Είδηση: 17495

    [08] Microsoft : Δοκιμαστική έκδοση των Windows 7 στο κοινό από 9/1/2009

    Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Microsoft, Στιβ Μπάλμερ, ανακοίνωσε στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Ηλεκτρονικών Καταναλωτικών Προϊόντων του Λας Βέγκας, ότι από αύριο θα είναι διαθέσιμη για το κοινό η δοκιμαστική έκδοση (beta) της νέας γενιάς του λειτουργικού της συστήματος, των Windows 7.

    Οι χρήστες θα μπορούν να "κατεβάσουν" στον υπολογιστή τους την έκδοση, αν και η εταιρία αναμένεται να βάλει όριο στον αριθμό των αντιγράφων που συνολικά θα γίνουν διαθέσιμα. Το νέο λειτουργικό σύστημα, στην τελική του μορφή, αναμένεται να διατίθεται προς πώληση στην αγορά σε περίπου ένα χρόνο.

    H έκδοση, εξάλλου, η οποία θα διαδεχτεί τα "Windows Vista", βρίσκεται ήδη από χθες στα χέρια των εταιριών ανάπτυξης λογισμικού. Φιλοδοξεί να ξεπεράσει τα όποια προβλήματα παρουσίασε η προηγούμενη έκδοση, π.χ. να κάνει ευκολότερη την εγκατάσταση περιφερειακών συσκευών και να περιοριστούν τα προειδοποιητικά μηνύματα λογισμικού. Τα νέα Windows αναμένεται επίσης να ξεκινούν (boot) ταχύτερα και να εξαντλούν βραδύτερα τις μπαταρίες των φορητών υπολογιστών.

    Τα Windows 7, αν και δοκιμαστική έκδοση προς το παρόν, ουσιαστικά είναι ολοκληρωμένα από πλευράς χαρακτηριστικών. Υπόσχονται να κάνουν ευκολότερη τη ζωή των χρηστών, ενώ διέπονται από μια νέα φιλοσοφία: αντί να είναι απλώς ένα λειτουργικό σύστημα συνδεδεμένο με ένα κομπιούτερ, γίνονται "μια πλατφόρμα διασύνδεσης και μια εμπειρία", όπως είπε ο Μπάλμερ.

    Οι ελάχιστες απαιτήσεις για να "τρέξουν" τα νέα Windows σε έναν υπολογιστή, είναι επεξεργαστής 1 Ghz, μνήμη RAM 1 GB, σκληρός δίσκος 16 GB και υποστήριξη γραφικών DX9.

    Ο Μπάλμερ, που διαδέχτηκε πέρυσι το καλοκαίρι τον Μπιλ Γκέιτς στο "τιμόνι" της μεγαλύτερης εταιρίας λογισμικού στον κόσμο, την οποία ίδρυσε ο τελευταίος, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η οικονομική κρίση δεν θα επηρεάσει αρνητικά το βηματισμό της τεχνολογικής εξέλιξης. Όπως είπε, συνεχώς πέφτουν τα διαχωριστικά φράγματα ανάμεσα στους υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα και το Διαδίκτυο, προσθέτοντας ότι το τελευταίο είναι το "νέφος" που συνδέει και τα τρία. Προέβλεψε ακόμα ότι ο υπολογιστής, το τηλέφωνο και η τηλεόραση θα γίνουν στενά διασυνδεμένες συσκευές που θα λειτουργούν ως το ενιαίο "ψηφιακό οικοσύστημα" ενός ατόμου.

    Ο Μπάλμερ ακόμα αποκάλυψε ότι η Microsoft συνάπτει συμφωνίες με διάφορες εταιρίες (Dell, Verizon κ.α.) με στόχο να μετατρέψει το πρόγραμμα Live Search στη βασική μηχανή αναζήτησης στους περισσότερους υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα (προς το παρόν πάντως έπεται σε αριθμό "οπαδών" τόσο της Google όσο και της Yahoo).

    Είδηση: 17500

    [09] Στις 21 πιο «έξυπνες» διαδικτυακά κοινότητες του κόσμου τα Τρίκαλα

    Στη λίστα των 21 πιο «έξυπνων» διαδικτυακών κοινοτήτων του κόσμου για το 2009, εντάσσονται τα Τρικάλα. Σε εκδήλωση του δικτύου ICF, στη Σεούλ της Νοτίου Κορέας, ανακοινώθηκαν οι πιο προηγμένες διαδικτυακά κοινότητες του κόσμου, με την πόλη των Τρικάλων να συμπεριλαμβανεται στον «έξυπνο» κατάλογο.

    Η διαδικασία επιλογής, ωστόσο, δεν έκλεισε ακόμη, καθώς στη Σεούλ πραγματοποιήθηκε η πρώτη φάση του πρωτότυπου διαγωνισμού και ως εκ τούτου τα αποτελέσματα, που κοινοποιήθηκαν, ήταν προημιτελικά. Από τη δεύτερη φάση θα αναδειχθεί το top 7 των «έξυπνων» διαδικτυακών κοινοτήτων του 2009.

    Η διαδικασία θα λάβει χώρα στις 21 τρέχοντος μηνός, κατά τη διάρκεια του ετήσιου Συνεδρίου «Pacific Telecommunications Council» στη Χονολουλού της Χαβάης.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ

    Είδηση: 17497

    [10] Το Ισραήλ χρησιμοποιεί βόμβες λευκού φωσφόρου στη Γάζα

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Το Ισραήλ χρησιμοποίησε βόμβες λευκού φωσφόρου από την έναρξη των πολεμικών του επιχειρήσεων εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Times, στο οποίο περιλαμβάνεται και η σχετική διάψευση ισραηλινού εκπροσώπου.

    Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι εμπειρογνώμονες αναγνώρισαν βόμβες λευκού φωσφόρου σε αποθέματα πυρομαχικών του ισραηλινού στρατού σε φωτογραφίες οι οποίες ελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας. Οι οβίδες φέρουν την εγγραφή M825A1, με την οποία αναγνωρίζονται οι βόμβες λευκού φωσφόρου αμερικανικής κατασκευής, σύμφωνα με την εφημερίδα.

    Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί τις βόμβες αυτές για να δημιουργήσει παραπέτασμα καπνού στο πεδίο της μάχης, διευκρινίζει η εφημερίδα, η οποία αναφέρει ότι έχει αποδείξεις ότι παλαιστίνιοι άμαχοι έχουν τραυματισθεί από τις βόμβες αυτές, που προκαλούν εξαιρετικά βαθιά εγκαύματα.

    Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αρνήθηκε με δήλωση στην εφημερίδα ότι υπήρξε προσφυγή στις βόμβες αυτές. Οι οβίδες M825A1 "είναι άδειες, δεν έχουν εκρηκτικά, ούτε λευκό φωσφόρο. Δεν υπάρχει τίποτε στο εσωτερικό. Τις εκτοξεύουμε για να μαρκάρουμε τον στόχο πριν εκτοξεύσουμε πραγματικές οβίδες...δεν προορίζονται για να σκοτώσουν ανθρώπους", είπε η εκπρόσωπος.

    "Χρησιμοποιούμε ό,τι χρησιμοποιούν και οι άλλοι στρατοί και δεν χρησιμοποιούμε κανένα όπλο που είναι απαγορευμένο από το διεθνές δίκαιο", επέμεινε η εκπρόσωπος.

    Ένας εμπειρογνώμονας της βρετανικής επιθεώρησης Jane's επιβεβαίωσε ωστόσο στη βρετανική εφημερίδα ότι οι M825A1 ήταν χωρίς αμφιβολία βόμβες λευκού φωσφόρου.

    Ο λευκός φωσφόρος είναι μια εξαιρετικά τοξική ουσία και η έκθεση σε αυτήν μπορεί να αποβεί μοιραία. Μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρά εγκαύματα και βλάβες στο ήπαρ, την καρδιά και τα νεφρά. Η χρήση του δεν είναι απαγορευμένη από καμία διεθνή συνθήκη. Ωστόσο το Πρωτόκολλο III της σύμβασης της Γενεύης του 1980 για τα συμβατικά όπλα απαγορεύει τη χρήση του εναντίον πληθυσμών ή στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται κοντά στον άμαχο πληθυσμό.

    Ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε ότι χρησιμοποίησε τέτοιες βόμβες εναντίον "στρατιωτικών στόχων" κατά τη διάρκεια της επίθεσης κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο το 2006.

    Είδηση: 17496

    [11] Επιβεβαιώνεται η συνεργασία της Αλιτάλια με την Αιρ Φρανς-Klm

    Ευρώπη

    Με δηλώσεις του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι,[έξι ημέρες πριν από την επανεμφάνιση στην αγορά της νέας, ιδιωτικής πλέον Αλιτάλια], έκανε γνωστό ότι η μόνη επίσημη πρόταση διεθνούς συνεργασίας έχει φθάσει από τη γαλλική εταιρία Αιρ Φρανς.

    "Από μέρους της Λουφτχάνσα, δεν κατατέθηκε ποτέ μία ολοκληρωμένη πρόταση", εξήγησε ο Μπερλουσκόνι και οι υπεύθυνοι του γερμανικού αερομεταφορέα επιβεβαίωσαν ότι όντως εξέφρασαν ένα γενικότερο ενδιαφέρον, αλλά, δεν υπήρξε ποτέ μία γραπτή τους πρόταση για την αγορά μέρους των μετοχών της Alitalia, Compagnia Aerea Italiana [Aλιτάλια, Ιταλική Αεροπορική Εταιρία].Κατά συνέπεια, την ερχόμενη Δευτέρα, πρόκειται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της νέας ιταλικής ιδιωτικής αεροπορικής εταιρίας, το οποίο και αναμένεται να εγκρίνει την συνεργασία με τον κολοσσό Αιρ Φρανς-Klm.

    O γαλλο-ολλανδικός όμιλος, σύμφωνα με όσα δημοσιεύει ο ιταλικός Τύπος, θα λάβει το 25% των μετοχών της Αλιτάλια, έναντι περίπου 300 εκ. ευρώ.Η όλη συμφωνία συνεπάγεται την ενίσχυση του αεροδρομίου της Ρώμης Φιουμιτσίνο και την "υποβάθμιση" του Μαλπένσα, στο Μιλάνο.

    Όμως, λίγες ώρες πριν από το "ντεμπούτο" της ιδιωτικής Αλιτάλια, δεν λείπουν οι "πολεμικές".Ενώ ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δηλώνει ότι "η κυβέρνηση έσωσε τον εθνικό αερομεταφορέα από τη χρεοκοπία", οι υπεύθυνοι του συνδικάτου Cgil απαντούν ότι "μπορεί να σώθηκε η Αλιτάλια, όμως, όχι και οι εργαζόμενοί της. Πολλοί μπήκαν στο ταμείο ανεργίας και οι υπόλοιποι αναγκάσθηκαν να δεχθούν μείωση των απολαβών ή αύξηση του ωραρίου εργασίας".

    Στο αεροδρόμιο της Ρώμης, βρίσκεται σε εξέλιξη διαμαρτυρία περίπου 500 υπαλλήλων που ασχολούνται με τον καθαρισμό των αεροσκαφών και την εκφόρτωση αποσκευών, οι οποίοι ακόμη δεν γνωρίζουν αν θα συμπεριληφθούν στο "δυναμικό" της νέας Αλιτάλια.

    Περισσότερες από 70 πτήσεις, ματαιώθηκαν σήμερα από το πρωί.Στο Μιλάνο, η «Λέγκα του Βορρά» χαρακτηρίζει ως "βλακώδη" τη συμφωνία με τον όμιλο Αιρ-Φρανς/Klm και ζητά να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας των υπαλλήλων του αεροδρομίου Μαλπένσα και των επιχειρήσεων που έχουν υπογράψει συμβάσεις με τον αερολιμένα.Επίσης, ο πρόεδρος της περιφέρειας του Μιλάνου, ο κεντροαριστερός Φιλίππο Πενάτι, συμμετέχει στη σημερινή πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης και διαμαρτυρίας που ονομάσθηκε "Malpensa day", με αίτηνμα προς την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι να στηρίξει το αεροδρόμιο, αποφασίζοντας -ενδεχομένως- μίας ουσιαστικότερης απελευθέρωσης πτήσεων και προορισμών που μπορεί να ευνοήσει όλες τις εταιρίες.

    Είδηση: 17501

    [12] Αισιοδοξία για τον νεαρό αστυνομικό

    Στην αξιοποίηση πληροφοριών εστιάζονται οι έρευνες της αστυνομίας και της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας για τον εντοπισμό των δραστών της δολοφονικής επίθεσης εναντίον αστυνομικών των ΜΑΤ στα Εξάρχεια, που οδήγησε στο σοβαρό τραυματισμό του αστυνομικού Διαμαντή Μαντζούνη. Σταθερή παραμένει η κατάσταση της υγείας του νεαρού αστυνομικού που νοσηλεύεται για τρίτο 24ωρο στην Εντατική Μονάδα του Ερυθρού Σταυρού και σύμφωνα με πληροφορίες, οι γιατροί εκφράζουν την -σχετική έστω- αισιοδοξία τους για την πορεία της υγείας του, μετά και την θετική ανταπόκρισή του στην σημερινή προσπάθεια αποσωλήνωσής του.

    Τον τραυματία αστυνομικό που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», καθώς και τον Ειδικό Φρουρό ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά κατά την επίθεση ενόπλων στα Ζωνιανά-Κρήτης και νοσηλεύεται στο «401 Γ.Σ.Ν. Αθηνών», επισκέφθηκε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Βασίλειο Τσιατούρα.

    Ο κ. αναπληρωτής Υπουργός, ενημερώθηκε από τους θεράποντες ιατρούς για την κατάσταση της υγείας των τραυματιών και συνομίλησε με συγγενείς τους, τους οποίους διαβεβαίωσε για την συμπαράσταση της Πολιτείας και ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση.

    «Θεώρησα χρέος μου η πρώτη ενέργεια μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου να είναι οι επισκέψεις στους άτυχους αστυνομικούς. Τον Αστυφύλακα Διαμαντή Μαντζούνη και τον Ειδικό Φρουρό Στάθη Λαζαρίδη, θύματα τυφλών χτυπημάτων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, να εκφράσω στους ίδιους και τις οικογένειές τους τη συμπαράστασή μου και να τους ευχηθώ ταχεία ανάρρωση. Ταυτοχρόνως, η σκέψη μου πηγαίνει στους γονείς του αδικοχαμένου Αλέξανδρου, στους οποίους επίσης εκφράζω τη βαθιά μου οδύνη και συμπαράσταση. Εργαζόμαστε και θα εργαστούμε συστηματικά και μεθοδικά προκειμένου οι δράστες της εγκληματικής ενέργειας εναντίον του Διαμαντή να αποκαλυφθούν και να οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη.», δήλωσε μετά την επίσκεψή του στους τραυματίες, ο κ. Μαρκογιαννάκης.

    Τη σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη «ριζική δημοκρατική αναδιοργάνωση της Αστυνομίας», ζητά με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, ο Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος μαζί με τον Ν. Χουντή, Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ, επισκεφθήκαμε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ τον Ερυθρό Σταυρό. «Ενημερωθήκαμε για την υγεία του Διαμαντή, ο οποίος είναι ένας εργαζόμενος, που την ώρα της εργασίας του δέχθηκε δολοφονική επίθεση. Εύχομαι στο τέλος όλα να πάνε καλά.», δήλωσε αμέσως μετά.

    Εν τω μεταξύ, την άκρη του νήματος για την δολοφονική επίθεση εναντίον των αστυνομικών των ΜΑΤ στα Εξάρχεια, αναζητεί η αστυνομία.

    Σήμερα και αύριο, δικάζονται 6 από τους 8 συλληφθέντες για παράνομη οπλοκατοχή, δύο εκ των οποίων κρατούνται, μεταξύ αυτών και η ιδιοκτήτρια καφετέριας όπου ευρέθη ένα πιστόλι.

    Δεν παραπέμπουν σε πυροβολισμούς οι κρότοι που άκουσε τροχονόμος στις 8:55 το πρωί, στη Μεσογείων και Κατεχάκη, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.

    Το περιστατικό που προκάλεσε πανικό στον τροχονόμο και είναι ενδεικτικό της ανασφάλειας που νιώθουν οι αστυνομικοί μετά τη δολοφονική επίθεση εναντίον των ΜΑΤ στα Εξάρχεια, συνέβη ως εξής. Ξαφνικά ο τροχονόμος, ο οποίος ρύθμιζε την κυκλοφορία στο παραπάνω σημείο, άκουσε απανωτούς κρότους και έτρεξε έντρομος να καλυφθεί, νομίζοντας πως είναι πυροβολισμοί, ενώ ταυτόχρονα ειδοποίησε την υπηρεσία του.

    Στο σημείο έφτασαν άνδρες της Ασφάλειας, στους οποίους ο τροχονόμος είπε ότι ένιωσε να περνάει κάτι δίπλα του, ενώ και αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι τους μύριζε μπαρούτι.

    Τελικά, μετά την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή, δεν διαπιστώθηκε το παραμικρό και οι κρότοι αποδίδονται προφανώς σε εξάτμηση αυτοκινήτου.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 17494

    [13] Διακοπή δρομολογίων του Τραμ

    Κοινωνία

    Την Δευτέρα 12 Ιανουαρίου, από τις 12:00 έως τις 16:00, δεν θα γίνεται κανένα δρομολόγιο του Τραμ, αφού θα πραγματοποιηθεί τετράωρη στάση εργασίας του Σωματείου Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής, λόγω της ετήσιας απολογιστικής συνέλευσης, όπως ανακοινώσε η ΤΡΑΜ.Για την καλύτερη ενημέρωση και εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, η ΤΡΑΜ Α.Ε. επισημαίνει ότι από τις 10:30 θα αρχίσει η σταδιακή απόσυρση των συρμών του Τραμ στο αμαξοστάσιο, ενώ στις 17:15 θα έχει επέλθει η πλήρης εξομάλυνση των δρομολογίων.

    Είδηση: 17492

    [14] Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την ΕΛΑΣ ζητά ο Αλ. Αλαβάνος

    Τη σύσταση Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη "ριζική δημοκρατική αναδιοργάνωση της Αστυνομίας", ζητά με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Δ. Σιούφα, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος, με αφορμή "τα γεγονότα, που ακολούθησαν το θανάσιμο έγκλημα σε βάρος του νεαρού μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου από αστυνομικό μέχρι και την δολοφονική επίθεση, που προκάλεσε το βαρύ τραυματισμό του νεαρού αστυνομικού Διαμαντή Μαντζούνη".

    Όπως σημειώνει ο κ. Αλαβάνος "η Βουλή οφείλει να οδηγήσει σε μια ριζική δημοκρατική αναδιοργάνωση της αστυνομίας, ώστε ο αστυνόμος πολίτης, με τη στήριξη της κοινωνίας να προστατεύει αποτελεσματικά τις ελευθερίες, τα δικαιώματα και τη ζωή του κάθε πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό, έχοντας υπόψη μας την πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα για Διακομματική Επιτροπή, εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ζητώ τη σύσταση Επιτροπής για Γενικότερου Ενδιαφέροντος Ζήτημα, και συγκεκριμένα τη Δημοκρατική Αναδιοργάνωση της Αστυνομίας, σύμφωνα με τα άρθρα 44 και 45 του Κανονισμού της Βουλής".

    Είδηση: 17491

    [15] Παπαρήγα: Να σταματήσει η ισραηλινή επίθεση

    Πολιτική

    "Να σταματήσει χωρίς όρους και δεσμεύσεις η ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας γιατί ο επιτιθέμενος δεν μπορεί να βάζει όρους", δήλωσε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή της στη Ραμάλα. Η κ. Παπαρήγα τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τη θέση για άμεση αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από όλα τα αραβικά εδάφη.

    Η γγ του ΚΚΕ είπε ότι είναι ακαδημαϊσμοί και υποκρισία τα όσα λέγονται σχετικά με τα αίτια της επίθεσης του Ισραήλ, ότι δηλαδή μπορεί να οφείλεται σε ψηφοθηρικούς λόγους ή σε προκλήσεις της Χαμάς και έκανε λόγο για έναν άγριο πόλεμο εναντίον όλων των Παλαιστινίων.

    Η κ. Παπαρήγα εξέφρασε την ανησυχία της σχετικά με τα σενάρια περί μεθόδευσης δημιουργίας δύο παλαιστινιακών κρατιδίων και πρόσθεσε ότι αυτό είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους. Κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση "να αφήσει τις υποκρισίες" σχετικά με τη θέση της στις τελευταίες εξελίξεις.

    Είδηση: 17489

    [16] Ελληνική γέφυρα ανθρωπιστικής βοήθειας

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Άλλο ένα πολύτιμο φορτίο για τον πολύπαθο παλαιστινιακό λαό, το δεύτερο που στέλνει η Ελλάδα, αναχώρησε σήμερα με αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας τύπου προς το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, προκειμένου να προωθηθεί στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας. Ο συνολικός όγκος της βοήθειας ανέρχεται σε 13 τόνους ιατροφαρμακευτικό υλικό, το οποίο συγκεντρώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων και μη κυβερνητικές οργανώσεις και θα διοχετευθεί σε όσους έχουν ανάγκη μέσω των υπηρεσιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην περιοχή. Επίσης σήμερα αναχωρεί από τον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης το ταξίδι του το δεύτερο πλοίο της Διεθνούς Ανθρωπιστικής Οργάνωσης "Free Gaza" που θα επιχειρήσει να προσεγγίσει τις πληγείσες περιοχές μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια.

    Σύντομα και τρίτη αποστολή

    Η Ελλάδα βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του δοκιμαζόμενου παλαιστινιακού λαού, αποστέλλοντας την πρώτη αποστολή υλικού ανήμερα την Πρωτοχρονιά και, όπως ανακοινώνει το Υπουργείο Εξωτερικών, θα συνεχίσει την ανθρωπιστική γέφυρα βοήθειας δια θαλάσσης την επόμενη εβδομάδα.

    Η Hellenic Aid, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών συγκεντρώνει για το σκοπό αυτό τρόφιμα και άλλα είδη από μη κυβερνητικές οργανώσεις, δήμους, νομαρχίες και την Εκκλησία της Ελλάδος. Η Hellenic Aid θα διαθέσει επιπλέον 400.000 ευρώ, για τρόφιμα που θα μεταφερθούν στην τρίτη αποστολή βοήθειας.

    Νέο ταξίδι του "Free Gaza"

    Το ελληνικής σημαίας πλοίο "Αρίων" θα αποπλεύσει σήμερα για τη Λάρνακα, όπου θα επιβιβαστεί το υπόλοιπο πλήρωμα και θα παραλάβει την ανθρωπιστική βοήθεια για το δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό.Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικά άρθρα: Νέα ελληνική αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

    Είδηση: 17485

    [17] Επαφές Παπανδρέου με αγρότες

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Για τη συμπαράσταση του ΠΑΣΟΚ στους αγρότες και τα προβλήματά τους διαβεβαίωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά την επίσκεψή του σε μονάδα επεξεργασίας ρυζιού στην Αναγέννηση Σερρών. Η νέα γενιά των αγροτών πρέπει να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για ένα άλλο αναπτυξιακό μοντέλο και στην περιφέρεια, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τόνισε ότι πρέπει το επάγγελμα να κατοχυρωθεί και να αναβαθμιστεί. Με επένδυση στη γνώση και στην παιδεία αλλά και σε καινούργιους συλλογικούς φορείς, έτσι. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το απόγευμα θα μιλήσει σε συγκέντρωση πολιτών και θα έχει σύσκεψη με στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

    Το μεσημέρι ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον νομάρχη Σερρών Στέφανο Φωτιάδη.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι ο νομός έχει κάθε δυνατότητα για παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, ανάπτυξης δραστηριοτήτων για την αξιοποίηση της γεωθερμίας και άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού, αγροτουρισμού και ιαματικού τουρισμού, τονίζοντας όμως ότι οι δυνατότητες του νομού παραμένουν ανεκμετάλλευτες.

    Από τη μεριά του ο νομάρχης Σερρών είπε ότι πρώτη προτεραιότητα της Νομαρχίας είναι η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ τόνισε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια στροφής στην διατροφική γεωργία.

    Στο σημείο αυτό ο κ. Παπανδρέου είπε ότι πρέπει όντως να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, ενώ ανέφερε ότι η στροφή στη διατροφική και ποιοτική γεωργία είχε εγκαταλειφτεί και από κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες είχαν προκρίνει την εντατική γεωργία.

    Είδηση: 17479

    [18] Ανθρώπινες ασπίδες

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Στις στρατιωτικές τακτικές και των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στη Γάζα, που θέτουν σε κίνδυνο τους αμάχους, αναφέρεται ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεθνής Αμνηστία. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τόσο οι Ισραηλινοί στρατιώτες, όσο και οι Παλαιστίνιοι μαχητές, θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές Παλαιστινίων αμάχων - μεταξύ άλλων χρησιμοποιώντας τους ως ανθρώπινες ασπίδες.

    "Οι πηγές μας στη Γάζα αναφέρουν ότι Ισραηλινοί στρατιώτες μπήκαν σε διάφορα παλαιστινιακά σπίτια και έλαβαν θέσεις, αναγκάζοντας τις οικογένειες να παραμείνουν στο ισόγειο ενώ οι ίδιοι χρησιμοποιούν το υπόλοιπο σπίτι ως στρατιωτική βάση και θέση ελεύθερων σκοπευτών", δήλωσε ο Μάλκολμ Σμαρτ, Διευθυντής του Προγράμματος Έρευνας και Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. "Αυτό ξεκάθαρα αυξάνει τον κίνδυνο για τις εν λόγω παλαιστινιακές οικογένειες και σημαίνει ότι χρησιμοποιούνται στην πράξη ως ανθρώπινες ασπίδες".

    Τόσο Ισραηλινοί στρατιώτες όσο και Παλαιστίνιοι ένοπλοι εξακολουθούν να πυροβολούν ο ένας τον άλλο από περιοχές κοντά σε σπίτια αμάχων, θέτοντας τους κατοίκους τους σε κίνδυνο.

    Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν βομβαρδίσει σπίτια αμάχων και άλλα κτίρια μη στρατιωτικού χαρακτήρα, με το επιχείρημα ότι είχαν χρησιμοποιηθεί ως κάλυψη από ενόπλους που πυροβόλησαν κατά ισραηλινών στόχων, παρ' όλο που οι Παλαιστίνιοι μαχητές συνήθως απομακρύνονται από την περιοχή μόλις πυροβολήσουν.

    "Ο ισραηλινός στρατός γνωρίζει καλά ότι οι Παλαιστίνιοι ένοπλοι συνήθως φεύγουν από την περιοχή αφού πυροβολήσουν και ότι οποιαδήποτε επίθεση αντιποίνων εναντίον αυτών των σπιτιών στις περισσότερες περιπτώσεις θα βλάψει αμάχους, και όχι ενόπλους. Οι μαχητές σε αμφότερες τις πλευρές δεν πρέπει να πραγματοποιούν επιθέσεις από περιοχές μη στρατιωτικού χαρακτήρα, όμως όταν όντως καλύπτονται πίσω από ένα σπίτι ή κτίριο μη στρατιωτικού χαρακτήρα για να πυροβολήσουν, αυτή η ενέργεια δεν καθιστά το κτίριο και τους άμαχους κατοίκους του θεμιτό στρατιωτικό στόχο. Οποιεσδήποτε τέτοιες επιθέσεις είναι έκνομες", δήλωσε ο Μάλκολμ Σμαρτ.

    "Η χρήση αυτών των τακτικών τη στιγμή που υπάρχουν ένοπλες αντιπαραθέσεις στους δρόμους μέσα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές κατοικίας υπογραμμίζει την παράλειψη και των δύο πλευρών να σεβαστούν το προστατευόμενο καθεστώς των αμάχων στις ένοπλες συγκρούσεις", τόνισε ο Μάλκολμ Σμαρτ. "Υπογραμμίζει επίσης την επείγουσα ανάγκη να πραγματοποιηθεί ανεξάρτητη έρευνα για τις καταγγελλόμενες καταπατήσεις, μεταξύ των οποίων πιθανά εγκλήματα πολέμου, από αμφότερες τις πλευρές, καθώς και να λογοδοτήσουν οι δράστες".

    Ιστορικό

    Μετά την επίθεση εναντίον σχολείου της UNRWA στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια, εκπρόσωποι της ισραηλινής κυβέρνησης είπαν ότι οι δυνάμεις τους κανονιοβόλησαν το σχολείο αφού Παλαιστίνιοι ένοπλοι πυροβόλησαν εναντίον τους από εκεί, όμως αυτό αμφισβητείται. Η επίθεση πυροβολικού, που φόνευσε περίπου 40 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων παιδιά, και τραυμάτισε περισσότερους από 50 άλλους, φαίνεται ξεκάθαρα ότι ήταν δυσανάλογη επίθεση.

    Στο παρελθόν, Ισραηλινοί στρατιώτες συχνά καταλάμβαναν σπίτια Παλαιστινίων, φυλακίζοντας στην πράξη τους ενοίκους τους, για να τα χρησιμοποιήσουν ως στρατιωτικές θέσεις παρατήρησης και πυρών. Σε άλλες περιπτώσεις, ανάγκασαν Παλαιστινίους αμάχους, με την απειλή όπλου, να μπουν πριν από εκείνους σε κτίρια από το οποία φοβούνταν ότι μπορεί να δέχονταν επίθεση.

    Η πρακτική των Ισραηλινών στρατιωτών να καταλαμβάνουν σπίτια Παλαιστινίων αμάχων και να κρατούν τους κατοίκους τους ως ανθρώπινες ασπίδες ενώ χρησιμοποιούν το σπίτι ως θέση πυρών υπήρξε πολύ συνήθης κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια, τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στη Δυτική Όχθη. Σε προηγούμενη εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας τον Μάρτιο του 2008, Ισραηλινοί στρατιώτες κατέλαβαν τουλάχιστον τρία σπίτια στο βορρά, ενώ τον Φεβρουάριο του 2008 στρατιώτες κατέλαβαν άλλο σπίτι στο χωριό Μπεΐτ Ουμάρ, κοντά στη Χεβρώνα, στη Δυτική Όχθη.

    Παλαιστινιακές οικογένειες που είναι παγιδευμένες στις τρέχουσες μάχες στη Λωρίδα της Γάζας αναφέρουν ότι σε μερικές περιπτώσεις Παλαιστίνιοι ένοπλοι συμφώνησαν να αποχωρήσουν από περιοχές κοντά σε σπίτια αμάχων χωρίς να πυροβολήσουν εναντίον ισραηλινών δυνάμεων όταν ντόπιοι κάτοικοι έφεραν αντίρρηση στην παρουσία τους. Σε άλλες περιπτώσεις αρνήθηκαν το αίτημα των κατοίκων και έφυγαν μόνο αφού πυροβόλησαν. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις, κάτοικοι λένε ότι φοβήθηκαν να ζητήσουν από τους ενόπλους να φύγουν.

    Η χρήση "ανθρώπινων ασπίδων" στις συγκρούσεις απαγορεύεται από το Άρθρο 51(7) των Συνθηκών της Γενεύης: "Δεν θα χρησιμοποιούνται η παρουσία ή οι μετακινήσεις του άμαχου πληθυσμού ή μεμονωμένων αμάχων για να καταστήσουν ορισμένα σημεία ή περιοχές απρόσβλητα από στρατιωτικές επιχειρήσεις, ιδίως σε απόπειρες να προφυλαχθούν στρατιωτικοί στόχοι από επίθεση ή να προφυλαχθούν, να ευνοηθούν ή να παρεμποδιστούν στρατιωτικές επιχειρήσεις".

    Είδηση: 17478


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 8 January 2009 - 17:55:00 UTC