Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ για τη Γάζα
  • [02] Πρώτη πτήση της ιδιωτικής Alitalia
  • [03] Συμβουλές για εκπτώσεις μόνο στις τιμές
  • [04] Νέα μέθοδος διάγνωσης ασθενειών σωτήρια για τους ασθενείς
  • [05] Οι άνθρωποι μικραίνουν ζώα, ψάρια φυτά !!!
  • [06] Ξαφνιάστηκε η Microsoft από τη ζήτηση
  • [07] Μακριά δάχτυλα για υψηλά κέρδη
  • [08] Επαφές υπουργού Μεταφορών Ε. Στυλιανίδη με ηγεσίες ΔΕΚΟ
  • [09] Συνελήφθη να τοποθετεί γκαζάκια
  • [10] Ζιμπάμπουε: Δύο χιλιάδες νεκροί από χολέρα
  • [11] Ρωσία: Πολύνεκρη έκρηξη σε δημόσιο κτήριο
  • [12] Εγνατία: Απευθείας Γρεβενά βΚήποι Έβρου
  • [13] Νέα απαγωγή με τραγικό τέλος
  • [14] Διαψεύσεις και αντιδράσεις για τον Αστακό
  • [15] Έντονα καιρικά φαινόμενα προβλέπει η ΕΜΥ
  • [16] Τα λεωφορεία της αθεΐας
  • [17] Ανοιχτοί στο διάλογο για την Παιδεία
  • [18] Ιράν: Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι αποκάλυψαν συνωμοσία από τις ΗΠΑ

    [01] Συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ για τη Γάζα

    Κοινωνία

    Η ΓΣΕΕ η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ μαζί με κοινωνικές οργανώσεις και κινήματα, διοργανώνουν συλλαλητήριο - διαμαρτυρία για τα συνεχιζόμενη σφαγή στην Παλαιστίνη, το Σάββατο 17 του μηνός και ώρα 14:00 στο Σύνταγμα, καταγγέλλοντας παράλληλα τον αποκλεισμό των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας ακόμα και από φαρμακευτικό και νοσοκομειακό υλικό, γεγονός που έχει δημιουργήσει απάνθρωπες και εξοντωτικές συνθήκες για τον άμαχο πληθυσμό και τα μικρά παιδιά.

    Είδηση: 17669

    [02] Πρώτη πτήση της ιδιωτικής Alitalia

    Ειδήσεις

    Την πρώτη της πτήση, πραγματοποίησε το πρωί της Τρίτης η νέα, ιδιωτική "Αlitalia". Ένα Airbus A320, απογειώθηκε από το αεροδρόμιο "Punta Raisi" του Παλέρμο και προσγειώθηκε στο "Leonardo da Vinci - Fiumicino" της Ρώμης. Παρά τις παρεμβάσεις τελευταίας στιγμής του ηγέτη της Λέγκα του Βορρά, Ουμπέρτο Μπόσσι, και της δημάρχου του Μιλάνου, Λετίτσια Μοράττι υπέρ της γερμανικής"Lufthansa", ως ξένος εταίρος επελέγη, τελικά, ο γαλλο-oλλανδικός όμιλος "Air France-KLM". Η λύση αυτή δεν πρόκειται να πλήξει το αεροδρόμιο του Μιλάνου "Μαλπένσα" διαβεβαίωσεκαι ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αντιθέτως, η αεροπορική κίνηση στην ιταλική συμπρωτεύουσα, θα αυξηθεί. Οι εργαζόμενοι, ωστόσο, στα δύο αεροδρόμια του Μιλάνου, "Μαλπένσα" και "Λινάτε",δεν κρύβουν την ανησυχία τους.

    Η ιδιωτική αεροπορική εταιρία, η οποία κληρονόμησε το όνομα και το σύμβολο της κρατικής "Alitalia" "παντρεύει" το ανθρώπινο και τεχνικό δυναμικό του πάλαι ποτέ ιταλικού δημόσιου αεροματεφορέα με εκείνο της ιδιωτικής εταιρίας "Air One". Οι εργαζόμενοι φτάνουν συνολικά τους 11.500. Το πρωί, πραγματοποίησαν αλλεπάλληλες συνελεύσεις, ζητώντας να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας τους και να αποφασισθεί η ολική απελευθέρωση πτήσεων και προορισμών.

    Στο αεροδρόμιο της Ρώμης οι έκτακτοι υπάλληλοι, που δεν συμπεριελήφθησαν στο προσωπικό της νέας εταιρίας, μετέφεραν έξω από την αίθουσα των αναχωρήσεων, ξύλινα φέρετρα, διότι όπως δήλωναν, "γίνεται η κηδεία της "Alitalia".

    Σύμφωνα με υπολογισμό του περιοδικού "L' Espresso", κάθε Ιταλός θα κληθεί να καταβάλλει έμμεσα -με τη φορολογία- τουλάχιστον 100 ευρώ, για να καλυφθεί το παθητικό τού πρώην εθνικού αερομεταφορέα.

    Είδηση: 17668

    [03] Συμβουλές για εκπτώσεις μόνο στις τιμές

    Ειδήσεις

    Δύο ημέρες απέμειναν πριν από την επίσημη έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων και η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούν τις αγορές τους, παρέχοντας χρήσιμες συμβουλές. Όπως τονίζουν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Βλάχος και ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, κ. Γιάννης Οικονόμου, "κάθε καταναλωτής οφείλει να γνωρίζει ποια είναι τα δικαιώματά του, αλλά και τι θα πρέπει να προσέχει, ώστε να επιλέγει σωστά, με βάση τις δικές του ανάγκες. Εκπτώσεις στις τιμές δεν σημαίνει και εκπτώσεις στην ποιότητα και κυρίως στην ασφάλεια και αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Οι πολίτες-καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν σωστή έρευνα αγοράς και βέβαια είναι απαραίτητος και ένας προγραμματισμός ανάλογα με τις δυνατότητες, τις ανάγκες και τις επιθυμίες του καθενός ή της καθεμιάς".

    Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τα εξής:

    1. Αγοράζουμε με βάση τον οικογενειακό μας προγραμματισμό και έχοντας επίγνωση των οικονομικών μας δυνατοτήτων

    2. Αποφεύγουμε την αλόγιστη χρήση πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων.

    3. Ελέγχουμε προσεκτικά την ποιότητα των αγαθών που αγοράζουμε. Σε περίπτωση ελαττώματος, έχουμε το δικαίωμα να ζητήσουμε αντικατάσταση ή επιστροφή του προϊόντος. Εξαιρούνται του δικαιώματος της αντικατάστασης ή επιστροφής, προϊόντα στα οποία η προσφορά οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ελαττωματικά, ή όταν έχει λάβει σχετική γνώση ο καταναλωτής (σήμανση, ενημέρωση κτλ).

    4. Συγκρίνουμε προσεκτικά τις τιμές και δεν παρασυρόμαστε από δήθεν υψηλά ποσοστά εκπτώσεων, ή από επιλεγμένα προϊόντα - «κράχτες».

    5. Ζητάμε πάντα απόδειξη για τη συναλλαγή που κάναμε.

    6. Ζητάμε η εγγύηση και οι οδηγίες χρήσης των αγαθών που αγοράζουμε να είναι στην ελληνική γλώσσα.

    Είδηση: 17667

    [04] Νέα μέθοδος διάγνωσης ασθενειών σωτήρια για τους ασθενείς

    Γερμανοί επιστήμονες έχουν ανακαλύψει μια καινούρια μέθοδο ταχείας διάγνωσης ασθενειών, η οποία μπορεί και να αποβεί σωτήρια για διάφορες κατηγορίες αρρώστων. Για την εφαρμογή της χρησιμοποιείται ένα ειδικό μηχάνημα, το οποίο έχει πολλές ομοιότητες με εκείνα των αλκοτέστ, καθώς τίθεται σε λειτουργία μ' ένα απλό φύσημα. Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), το μηχάνημα χρησιμοποιείται ήδη - σε πειραματικό επίπεδο - σε τρεις κλινικές της χώρας.

    «Όταν ο αστυνομικός», αναφέρεται στο δημοσίευμα, «θέλει να διαπιστώσει εάν οδηγός ενός αυτοκινήτου έχει πιει περισσότερο αλκοόλ από το επιτρεπόμενο, τον καλεί να φυσήξει σε ένα σωλήνα». Από τα χνώτα, όμως, μπορεί κάποιος να «δει» και ασθένειες. Με βάση αυτήν την αρχή, επιστήμονες του Ινστιτούτου Αναλυτικών Επιστημών του Ντόρτμουντ έχουν αναπτύξει μια συσκευή ανάλυσης, με την οποία ανιχνεύονται σε πρώιμο στάδιο ιώσεις και καρκίνοι του πνεύμονα.

    Εντοπίζονται μέχρι και 600 αέρια

    Η μέθοδος ονομάζεται σπειρομέτρηση της κινητικότητας των ιόντων και το μηχάνημα σπειρομέτρης. Το φύσημα σ' ένα στόμιο διαρκεί μερικά λεπτά της ώρας και έπειτα αρχίζει μια αναμονή γύρω στο δεκάλεπτο. Στο κομπιούτερ, που είναι συνδεδεμένο με το σπειρομέτρη, εμφανίζονται πολλές καμπύλες. Δείχνουν τα αέρια που έχουν εντοπιστεί στον εκπνεόμενο αέρα, που είναι γύρω στα 600. Μερικές καμπύλες είναι πολύ υψηλές, κι αυτό αποτελεί ένδειξη ότι το συγκεκριμένο αέριο υπάρχει σε μεγάλο βαθμό στους πνεύμονες.

    Ο φυσικός Γιέργκ Μπάουμπαχ εξήγησε στη «ΝΒ» τη γεωγραφία του υπολογιστή. «Αυτή η καμπύλη», είπε, «αποτελεί ένδειξη για μέντα. Μπορεί να προέρχεται από οδοντόπαστα. Κι αυτή η καμπύλη μας δείχνει λεμόνι, που σημαίνει ότι ίσως ο άνθρωπος να περπάτησε σε φρεσκοκομμένο γρασίδι. Το ασετόν αποτελεί ένδειξη για διαβήτη, αλλά μπορεί και να σημαίνει ότι ο άνθρωπος απλά πεινά».Τα προηγούμενα χρόνια ο Γερμανός επιστήμονας χρησιμοποιούσε το σπειρόμετρο, ώστε να ανιχνεύει βλαβερές ουσίες στο νερό και τον αέρα.

    Όμως, όταν πριν από περίπου επτά χρόνια, κάποιος γιατρός άκουσε μια ομιλία του σε ημερίδα, τον ρώτησε, εάν με το συγκεκριμένο μηχάνημα θα μπορούσε να γίνει ανάλυση του εκπνεόμενου αέρα ενός ασθενή. Ο Μπάουμπαχ πήγε το μηχάνημα στο νοσοκομείο και έβαζε τους ασθενείς να φυσούν στο στόμιο. Η εικόνα των καμπυλών ήταν διαφορετική όταν επρόκειτο για υγιείς ανθρώπους και ασθενείς. Έτσι, το ερώτημα που τέθηκε τότε ήταν πως εντοπίζεται μια ασθένεια.

    Βραβεία και χρηματοδότηση

    «Οι έρευνες βασίζονται σ' ένα και το αυτό σήμα», είπε ο Γερμανός φυσικός και πρόσθεσε: «Για την ώρα έχουμε στη διάθεσή μας 1.500 δοκιμαστικές εικόνες από ασθενείς διαφόρων πνευμονολογικών νοσοκομείων. Πάντα, προσπαθούμε να ταυτοποιήσουμε τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για μια συγκεκριμένη ασθένεια ή ένα συγκεκριμένο είδος καρκίνου. Το σπειρόμετρο καταγράφει συγκεντρώσεις αερίων σε επίπεδο νάνο ή πίκο. Είναι εξαιρετικά μικρό».

    Πάντως, το 2006 το Ινστιτούτο του Ντόρμουντ πήρε το βραβείο της Γερμανικής Πνευμονολογικής Εταιρίας για την εφεύρεση αυτή. Αυτό διότι, εκτιμήθηκε πως το συγκεκριμένο μηχάνημα μπορεί να διαγνώσει καρκίνο στον πνεύμονα σε πολύ πρώιμο στάδιο. Άλλωστε, όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο για τον ασθενή. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι πρέπει να σκεφτόμαστε πάντα τον καρκίνο. Υπάρχουν και τα βακτηρίδια. Όπως κάθε καρκινικό κύτταρο, έτσι και κάθε στέλεχος βακτηριδίου αφήνει τα ίχνη του. Μάλιστα, ο γιατρός μπορεί να δει εάν η φαρμακευτική αγωγή έχει αποτελέσματα.

    Σε ό,τι αφορά, πάντως στον καρκίνο, η επιτυχία της χημειοθεραπείας ή μιας εγχείρισης είναι πλέον κι αυτές μετρήσιμες χάρη στο σπειρόμετρο. Είναι χαρακτηριστικό πως το ομοσπονδιακό υπουργείο Έρευνας και Τεχνολογίας χρηματοδότησε την ερευνητική ομάδα του Ντόρμουντ μ' ένα εκατομμύριο ευρώ, ώστε να αναπτύξει κι άλλα σπειρόμετρα, τα οποία θα τοποθετηθούν στα ιατρεία όλων των οικογενειακών γιατρών. Μελλοντικά, ίσως αυτού του είδους η ανάλυση να επεκταθεί στο αίμα και στα ούρα. Ακόμη βέβαια είναι πολύ νωρίς.

    Είδηση: 17661

    [05] Οι άνθρωποι μικραίνουν ζώα, ψάρια φυτά !!!

    Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι έχουν τη δύναμη να επεμβαίνουν καθοριστικά στην εξέλιξη των άλλων ζωικών ειδών, αλλά και των φυτών ακόμα. Όσο πιο πολύ οι άνθρωποι κυνηγούν και συλλέγουν ένα είδος για να το φάνε, είτε για ερασιτεχνικούς είτε για εμπορικούς λόγους, τόσο η λεία τους (ζώο, ψάρι ή φυτό) διαχρονικά μικραίνει και μάλιστα με ταχύ ρυθμό, τριπλάσιο σε σχέση με το ρυθμό αλλαγών που φέρνει η ίδια η φύση, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και την ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science.

    Οι αλλαγές αυτές εκτιμάται ότι είναι 50% μεγαλύτερες από τις άλλες ανθρώπινες παρεμβάσεις, όπως η μόλυνση και η ανθρωπογενής εισαγωγή ξενικών ειδών στα οικοσυστήματα, ενώ σε συνδυασμό με αυτές, είναι συνολικά δραματικές και απειλούν την επιβίωση πολλών ειδών, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

    Η νέα έρευνα, που έγινε από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας -Σάντα Κρουζ, υπό τον εξελικτικό βιολόγο Κρις Ντάριμοντ και δημοσιεύθηκε στα "Πρακτικά" της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, μελέτησε δειγματοληπτικά την επίδραση της ανθρώπινης πίεσης σε 29 διαφορετικά είδη (από τον μπακαλιάρο μέχρι τα πρόβατα και το τζινσένγκ). Για πρώτη φορά διαπιστώθηκε ότι ο άνθρωπος έχει καθοριστική επίδραση στο ζωικό και το φυτικό βασίλειο γύρω του, επηρεάζοντας ο ίδιος την εξελικτική διαδικασία, καθώς "οδηγεί" τα άλλα είδη να γίνουν μικρότερα μέχρι και 20%, ενώ η ηλικία αναπαραγωγής τους μικραίνει μέχρι και 25%, δηλαδή γεννάνε πιο νωρίς.

    Όμως ο συνδυασμός αυτός (μικρότερος μέγεθος και πρόωρη αναπαραγωγή) κάνει τα άλλα είδη πιο ευάλωτα, καθώς σταδιακά γεννάνε λιγότερους απογόνους και πιο αδύναμους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μερικές φορές η όλη διαδικασία μπορεί να πάρει μόνο δύο δεκαετίες. "Είμαστε το σούπερ-αρπακτικό ζώο του πλανήτη", που κάνει άνω-κάτω τα οικοσυστήματα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντάριμοντ, επισημαίνοντας ότι οι λύκοι κυνηγάνε 20 άλλα ζώα, αλλά οι άνθρωποι πολλές χιλιάδες.

    Έτσι, για παράδειγμα, το μέσο μέγεθος του μπακαλιάρου του Ατλαντικού έγινε πλέον μικρότερο κατά 20% μέσα στην τελευταία 30ετία, ενώ τα θηλυκά του γεννάνε ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι παλιότερα (στα πέντε πλέον αντί στα έξι τους χρόνια).

    Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η τάση των ανθρώπων να πιάνουν και να τρώνε μεγάλου μεγέθους είδη, επηρεάζει την εξέλιξη των τελευταίων ταχύτερα σε σχέση με το κυνήγι από τα αρπακτικά ζώα, που συνήθως προτιμούν τη λεία που είναι μικρή και αδύναμη. Για το λόγο αυτό, ο Ντάριμοντ και άλλοι βιολόγοι συστήνουν τη λήψη μέτρων και νέες πολιτικές από κυβερνήσεις και οργανισμούς.

    Είδηση: 17662

    [06] Ξαφνιάστηκε η Microsoft από τη ζήτηση

    Μέχρι τις 24 Ιανουαρίου θα μπορούν ελεύθερα οι χρήστες από όλο τον κόσμο -και φυσικά από την Ελλάδα - να "κατεβάζουν" στον υπολογιστή τους τη δοκιμαστική έκδοση των νέων Windows 7, που θα διαδεχθούν τα Windows Vista.

    Είναι τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον των χρηστών που αρχικά το δίκτυο της Microsoft δεν άντεξε το βάρος της τεράστιας ζήτησης.

    Το ελεύθερο "κατέβασμα" της έκδοσης beta επρόκειτο να αρχίσει την Παρασκευή, κάτι που έγινε τελικά το Σάββατο, μέχρι η εταιρία να προσθέσει νέους υπολογιστές-εξυπηρετητές (servers), σύμφωνα με το Ρόιτερ και το BBC.

    Η εταιρία δεν έχει ακόμα γνωστοποιήσει πόσα αντίγραφα του νέου λειτουργικού προγράμματος "κατέβηκαν" ("download"), όμως ανακοίνωσε ότι κατήργησε το πλαφόν των 2,5 εκατ. αντιγράφων μέσα σε δύο εβδομάδες, που είχε θέσει ως αρχικό όριο, προκειμένου να διευκολύνει περισσότερους χρήστες να "κατεβάσουν" τα Windows 7 μέχρι τις 24 Ιανουαρίου.

    Η Microsoft μάλλον αιφνιδιάστηκε από το μεγάλο ενδιαφέρον των χρηστών. "Περιμέναμε για μια έκδοση beta να δείξουν ενδιαφέρον μόνο οι φανατικοί της τεχνολογίας και όσοι έχουν επιχειρηματικά συμφέροντα σχετικά με το λογισμικό. Δεν αναμέναμε τη ζήτηση που είδαμε", δήλωσε ο Λόρενς Πάινελ, στέλεχος της εταιρίας.

    Το νέο λειτουργικό ενσωματώνει τεχνολογία οθόνης αφής, επιτρέπει στους χρήστες να διαμορφώνουν το σύστημα ευκολότερα σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους, υπόσχεται πιο φιλικά χαρακτηριστικά κ.α.

    Η εταιρία πάντως ανέφερε ότι η δοκιμαστική έκδοση μπορεί να έχει προβλήματα, τα οποία ακόμα δεν έχουν επιλυθεί και για τα οποία δεν παρέχει τεχνική υποστήριξη. "Δεν είναι ιδανικό για κάθε χρήστη να εγκαταστήσει τα Windows 7 και να τα χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση", προειδοποίησε ο Πάινελ.

    Είδηση: 17665

    [07] Μακριά δάχτυλα για υψηλά κέρδη

    Ένα μακρύ μεσαίο δάχτυλο αποτελεί σημαντική ένδειξη για τις πιθανότητες επαγγελματικής επιτυχίας ενός χρηματιστή (και όχι μόνο), όπως ανακοίνωσαν Βρετανοί επιστήμονες του πανεπιστημίου Κέμπριτζ. Η εργασία έγινε από ομάδα με επικεφαλής τον φυσιολόγο ερευνητή στον τομέα της νευροεπιστήμης και της συμπεριφοράς Τζον Κόουτς (ο ίδιος υπήρξε πρώην χρηματιστής στη Γουόλ Στριτ) και δημοσιεύθηκε στα "Πρακτικά" της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι η αναλογία του μήκους του δείκτη σε σχέση με το μήκος του μεσαίου δακτύλου αποτελεί ένδειξη για την προγεννητική έκθεση ενός εμβρύου σε ανδρικές ορμόνες (ανδρογόνα-τεστοστερόνη). Οι ορμόνες αυτές επηρεάζουν τον υπό ανάπτυξη εγκέφαλο, δίνοντάς του αυξημένη επιθετικότητα, αυτοπεποίθηση, ταχύτερους χρόνους αντίδρασης, μεγαλύτερη προθυμία για ανάληψη ρίσκου στη ζωή και μεγαλύτερες ικανότητες να διακριθεί στα σπορ. Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα αυτών των ορμονών, τόσο μεγαλύτερο είναι το μεσαίο δάκτυλο σε σχέση με το δείκτη και άρα τόσο χαμηλότερη η σχέση (μαθηματική αναλογία) μεταξύ δείκτη/μεσαίου δακτύλου.

    Η έρευνα του Κόουτς επιβεβαίωσε ότι τα ανδρογόνα βελτιώνουν την συγκέντρωση και τα αντανακλαστικά που απαιτούνται στις υψηλού επιπέδου χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Πέρυσι ο Κόουτς, σε άλλη έρευνά του, είχε διαπιστώσει -παίρνοντας δείγματα σάλιου- ότι οι χρηματιστές, που παρουσίαζαν αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης το πρωί, έβγαζαν περισσότερα χρήματα από τους υπόλοιπους χρηματιστές.

    Αυτή τη φορά, η ομάδα του Κόουτς στο Κέμπριτζ μέτρησε το μήκος των δακτύλων 44 ανδρών χρηματιστών του Σίτι του Λονδίνου, που η δουλειά τους απαιτούσε ταχεία λήψη αποφάσεων. Στη συνέχεια συσχέτισε το μήκος των δακτύλων με τα κέρδη και τις απώλειες των χρηματιστών στη διάρκεια μιας περιόδου 20 μηνών. Το συμπέρασμα ήταν ότι όσο πιο χαμηλή είναι η αναλογία δείκτη-μεσαίου δακτύλου, τόσο υψηλότερη κερδοφορία εμφανίζει ένας χρηματιστής (και μάλιστα άσχετα με την εμπειρία του) και τόσο λαμπρότερες προοπτικές καριέρας.

    Η διαφορά που παρατηρείται, είναι εντυπωσιακή: οι χρηματιστές με μακρύ μεσαίο δάκτυλο -και άρα χαμηλό λόγο δείκτη/μεσαίου δακτύλου- βγάζουν κατά μέσο όρο σχεδόν εξαπλάσια χρήματα από όσους έχουν μικρό μεσαίο δάκτυλο και άρα υψηλό λόγο δείκτη/μεσαίου.

    Οι ερευνητές δήλωσαν ότι εφόσον η επιτυχία ενός στελέχους εξαρτάται από τα υψηλά επίπεδα προγεννητικών ανδρογόνων, τότε οι χρηματοοικονομικές αγορές πιθανώς επηρεάζονται από τα βιολογικά χαρακτηριστικά όσων "παίζουν"σε αυτές. Ο Τιμ Χάρφορντ, αναλυτής των Financial Times και συγγραφέας του βιβλίου "Η λογική της ζωής: Τα ορθολογικά Οικονομικά ενός ανορθολογικού κόσμου", χαρακτήρισε "γοητευτική" τη μελέτη του Κόουτς και είπε ότι επιτέλους είναι καιρός οι οικονομολόγοι να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν τις χρηματοοικονομικές αγορές με όρους φυσικής επιλογής και όχι με όρους ορθολογικών ανθρώπων που παίρνουν συνεχώς ορθολογικές αποφάσεις.

    Είδηση: 17654

    [08] Επαφές υπουργού Μεταφορών Ε. Στυλιανίδη με ηγεσίες ΔΕΚΟ

    Πολιτική

    Τους βασικούς άξονες της πολιτικής που προτίθεται να προωθήσει στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, ανέλυσε εν συντομία ο νέος υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης, στη διάρκεια των διαδοχικών συναντήσεων που είχε σήμερα με τις ηγεσίες ορισμένων εποπτευόμενων από το υπουργείο του Οργανισμών και Επιχειρήσεων του Δημοσίου.

    Συγκεκριμένα, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΤΕ, Παναγιώτη Βουρλούμη, καθώς και με τους Προέδρους, τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και τους Διευθύνοντες Συμβούλους του ΟΑΣΑ, της ΕΘΕΛ, των ΗΛΠΑΠ και των ΗΣΑΠ.

    Όπως τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, κεντρικός και στρατηγικός στόχος είναι να καταστεί η Ελλάδα διαμετακομιστικό κέντρο για τις περιοχές της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης, του Εύξεινου Πόντου και της Ανατολικής Μεσογείου, γεγονός που θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, του εμπορίου, του τουρισμού και των υπηρεσιών γενικότερα.

    Φιλοσοφία μας, πρόσθεσε ο υπουργός Μεταφορών, είναι να συνδυάσουμε τον εκσυγχρονισμό των μέσων και την προσαρμογή στα νέα ευρωπαϊκά δεδομένα, με τη συνεργασία και με το σεβασμό προς τον εργαζόμενο και τα δικαιώματά του.

    Νωρίτερα, ο κ. Στυλιανίδης συναντήθηκε με τους Γενικούς Διευθυντές και τους Διευθυντές των υπηρεσιών της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Μεταφορών και ενημερώθηκε για διοικητικά θέματα και νομοθετικές εκκρεμότητες. Επίσης, συναντήθηκε με τους υπαλλήλους της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου.

    Όπως ανακοινώθηκε, ο υπουργός θα συνεχίσει και θα ολοκληρώσει τις συναντήσεις του μέχρι τέλος της εβδομάδος με τις διοικήσεις όλων των εποπτευόμενων ΔΕΚΟ και υπηρεσιών, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα έχει επαφές με τις ομοσπονδίες και τις ενώσεις των επαγγελματιών και στη συνέχεια θα αρχίσει τις επισκέψεις σε όλες τις ΔΕΚΟ προκειμένου να ενημερωθεί επιτόπου και να συναντηθεί με τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους.

    Είδηση: 17666

    [09] Συνελήφθη να τοποθετεί γκαζάκια

    Κοινωνία

    Γνωστός στις διωκτικές αρχές για συμμετοχή του -μαζί με άλλα άτομα- σε σειρά εμπρηστικών επιθέσεων, που εκδηλώθηκαν το Φθινόπωρο του 2007 στη Θεσσαλονίκη, είναι ο 26χρονος, που συνελήφθη επ' αυτοφώρω τα ξημερώματα στην περιοχή του Ευόσμου Θεσσαλονίκης, την ώρα που τοποθετούσε γκαζάκια έξω από το κτήριο της Δημοτικής Αστυνομίας. Ο νεαρός ανακρίνεται στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Όπως έγινε γνωστό, στην επίθεση συμμετείχε ένα ακόμη άτομο που διέφυγε μετά την έκρηξη του εμπρηστικού μηχανισμού. Από την Ασφάλεια γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό του συνεργού.

    Ο 26χρονος κινείται στον αντιεξουσιαστικό χώρο και σε βάρος του -καθώς επίσης και ενός 29χρονου και μίας 28χρονης- είχε σχηματιστεί δικογραφία από τις διωκτικές αρχές, το Νοέμβριο του 2007, για συνολικά τρεις εμπρησμούς. Επρόκειτο για εμπρηστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν σε διάστημα λίγο ημερών και είχαν ως στόχο μία μάντρα αυτοκινήτων, δύο οχήματα της ΔΕΗ κι ένα υποκατάστημα τράπεζας. Μάλιστα, λίγο μετά την εκδήλωση της επίθεσης στη μάντρα αυτοκινήτων, το Νοέμβριο του 2007 στην περιοχή της Πυλαίας, είχε συλληφθεί και προφυλακισθεί ο 28χρονος φοιτητής Βαγγέλης Μποτζατζής.

    Είδηση: 17664

    [10] Ζιμπάμπουε: Δύο χιλιάδες νεκροί από χολέρα

    Ειδήσεις

    Από την επιδημία της χολέρας που πλήττει την Ζιμπάμπουε έχουν μέχρι σήμερα χάσει την ζωή τους περίπου 2 χιλιάδες άτομα και περίπου 40 χιλιάδες έχουν ασθενήσει, ανακοινώθηκε σήμερα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας(ΠΟΥ).

    Η επιδημία εντείνει την ανθρωπιστική κρίση στην χώρα όπου ο πρόεδρος Μουγκάμπε και η αντιπολίτευση βρίσκονται σε αδιέξοδο σχετικά με μία συμφωνία για το μοίρασμα της εξουσίας και ο 80χρονος πρόεδρος δεν συμμορφώνεται με τις εκκλήσεις της Δύσης για παραίτηση.

    Σε ανακοίνωση με ημερομηνία 11 Ιανουαρίου αναφέρεται ότι σε συνολικά 38.334 κρούσματα τα 1.937 ήταν θανατηφόρα. Σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα-12 θάνατοι και 300 κρούσματα-οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 25 και τα κρούσματα κατά 541.Σύμφωνα με τον ΠΟΥ έχει μολυνθεί το 89% από τις συνολικά 62 περιοχές της χώρας.

    Η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι η επιδημία μπορεί να επιδεινωθεί εξαιτίας της εποχής των βροχών που εντείνονται τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και τελειώνει στο τέλος Μαρτίου. Από τις πλημμύρες που μπορεί να πλήξουν τις χαμηλότερες περιοχές της αφρικανικής χώρας αυξάνεται ο κίνδυνος επέκτασης της ασθένειας που ήδη έχει προκαλέσει κρούσματα και στις γειτονικές χώρες με τουλάχιστον 13 νεκρούς και 1.419 κρούσματα να έχουν καταγραφεί στην Νότια Αφρική, ενώ κρούσματα έχουν αναφερθεί και στις Μποτσουάνα, Μοζαμβίκη και Ζάμπια.

    Είδηση: 17663

    [11] Ρωσία: Πολύνεκρη έκρηξη σε δημόσιο κτήριο

    Ειδήσεις

    Ο μέχρι στιγμής απολογισμός από την έκρηξη στην Ναζράν της Ινγκουσετίας είναι 8 νεκροί και 22 τραυματίες σύμφωνα με αξιωματούχους.

    Όπως ανέφεραν σήμερα αξιωματούχοι νεότερος απολογισμός από την έκρηξη που σημειώθηκε σε δημόσιο κτίριο στην πόλη Ναζράν της Ινγκουσετίας(νότια)είναι 8 οκτώ νεκροί και 22 τραυματίες.

    Αξιωματούχος από το γραφείο της εισαγγελίας της Ινγκουσετίας ανέφερε ότι η πιθανότερη αιτία της έκρηξης είναι διαρροή αερίου, αλλά αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί.

    Συνολικά ανασύρθηκαν από τα ερείπια τριάντα άτομα οκτώ από τα οποία νεκρά, είπε εκπρόσωπος του τοπικού υπουργείου για την αντιμετώπιση Εκτάκτων Καταστάσεων στην Ναζράν. Σε νοσοκομεία μεταφέρθηκαν τουλάχιστον 17 ενώ οι άλλοι που είχαν ελαφρότερα τραυματιστεί αφέθηκαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

    "Ήταν μία πολύ ισχυρή έκρηξη" δήλωσε ένα από τα μέλη των σωστικών συνεργείων.

    Είδηση: 17660

    [12] Εγνατία: Απευθείας Γρεβενά βΚήποι Έβρου

    Πολιτική

    Στην κυκλοφορία δόθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης τα δύο τελευταία τμήματα της Εγνατίας οδού στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, μετά τα εγκαίνια από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά. Πρόκειται για το τμήμα Άγιος Ανδρέας - Στρυμόνας μήκους 41 χλμ και για το τμήμα της γέφυρας του ποταμού Νέστου στα όρια με το νομό Ξάνθης. Όπως τόνισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ: "Με τα τμήματα που δίνονται σήμερα στην κυκλοφορία", "παραδίδουμε στην κυκλοφορία το μεγαλύτερο μέρος του κύριου άξονα της Εγνατίας και αν βοηθήσει ο καιρός μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα παραδώσουμε και τα τελευταία 50 χλμ δρόμου, με τα οποία ολοκληρώνεται όλος ο κύριος άξονας της Εγνατίας, από την Ηγουμενίτσα ως του Κήπους του Έβρου". Ο κ. Σουλφιάς υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα έργο τεράστιας στρατηγικής σημασίας και ανάπτυξης για τη χώρα και αναφέρθηκε συνοπτικά στην ιστορική διαδρομή του έργου. Η Εγνατία τόνισε, άρχισε να μελετάται το 1970 και το πρώτο της κομμάτι παραδόθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980. "Σε εμάς έλαχε", σημείωσε, "μετά το 2004 να κατασκευάσουμε το μεγαλύτερο και δυσκολότερο κομμάτι της Εγνατίας που περιλαμβάνει και τη διάβαση της Πίνδου, με πολύ μεγάλες τεχνικές δυσκολίες.

    "Σε εμάς έλαχε", σημείωσε ο κ. Σουφλιάς, "μετά το 2004 να κατασκευάσουμε το μεγαλύτερο και δυσκολότερο κομμάτι της Εγνατίας που περιλαμβάνει και τη διάβαση της Πίνδου, με πολύ μεγάλες τεχνικές δυσκολίες.Από τα 947 χλμ που είναι το άθροισμα του κύριου άξονα της Εγνατίας και των καθέτων αξόνων, έμενε σε εμάς να κατασκευάσουμε τα 509 χλμ δηλαδή το 54%".

    "Εγκαταστήσαμε το μεγαλύτερο εργοτάξιο της Ευρώπης. Έγινε μια τιτάνια προσπάθεια και νομίζω ότι πετύχαμε το στόχο μας", επισήμανε ο κ. Σουφλιάς. Ειδικότερα, για το τμήμα της μεσόγειας χάραξης ο κ. Σουφλιάς είπε πως αν και είχε προγραμματισθεί να κατασκευασθεί στην Δ' Προγραμματική Περίοδο, ωστόσο αποφασίστηκε μετά από εισήγηση της διοίκησης της εταιρείας να γίνει αναθεώρηση του Γ' ΚΠΣ προκειμένου να εντάξουν το έργο, "και έτσι σήμερα μετά από δυόμισι χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης το παραδίδουμε στην κυκλοφορία". Ο υπουργός εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίησή του για τους ρυθμούς υλοποίησής του έργου, προσθέτοντας πως "σε πέντε περίπου χρόνια κάνουμε περισσότερο έργο από αυτό που έγινε σε ολόκληρη την προηγούμενη εικοσαετία και αυτό ούτε κρύβεται, ούτε μηδενίζεται". "Φτιάχνουμε τις υποδομές που απαιτούνται για το μέλλον της πατρίδας μας. Η Ελλάδα προοδεύει, η Ελλάδα πηγαίνει μπροστά, η Ελλάδα αλλάζει πρόσωπο", κατέληξε ο κ. Σουφλιάς.

    Δήλωση υπουργού Μακεδονίας - Θράκης Σταύρου Καλαφάτη"Το ΥΠΕΧΩΔΕ ολοκληρώνει με γοργούς ρυθμούς την Εγνατία οδό, ανοίγοντας νέους δρόμους ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας για τη Μακεδονία και τη Θράκη, νέους δρόμους για την επιχειρηματικότητα, για τον πολιτισμό, για τον τουρισμό. Η Εγνατία οδός, συμπληρώνει και ενισχύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Βόρειας Ελλάδας, στην πορεία της προς το μέλλον. Συνολικά ως κυβέρνηση επιταχύνουμε τους ρυθμούς προώθησης του παραγόμενου έργου σε όλους τους τομείς. Και στο πλαίσιο αυτό, οι Βορειοελλαδίτες βλέπουν με ικανοποίηση το ΥΠΕΧΩΔΕ να προωθεί το έργο ευθύνης του, με απαράμιλλο σθένος, συνέπεια και αποτελεσματικότητα".

    Στην ΗπειροΤο μεσημέρι της Τρίτης δόθηκε στην κυκλοφορία από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, ένα ακόμη τμήμα της Εγνατίας οδού από Ιωάννινα προς Μέτσοβο. Πρόκειται για το μήκους 9 χιλιομέτρων τμήμα από τον ανισόπεδο κόμβο Αράχθου μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο Χρυσοβίτσας (Περιστερίου), ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια της Εγνατίας οδού που κατασκευάσαμε στην περιοχή των Ιωαννίνων και με το οποίο αντικαθίστανται 15 χλμ της παλαιάς εθνικής οδού Ιωαννίνων-Τρικάλων, στην οποία εδώ και πολλά χρόνια ταλαιπωρούνται οι οδηγοί που κινούνται στην περιοχή λόγω του μικρού πλάτους του οδοστρώματος και των πολλών στροφών της χάραξης.

    Είδηση: 17670

    [13] Νέα απαγωγή με τραγικό τέλος

    Κοινωνία

    Μια νέα περίεργη υπόθεση, απασχόλησε την αστυνομία μια μέρα μετά την απαγωγή Παναγόπουλου αλλά με τραγικό τέλος.

    Άγνωστοι, απήγαγαν από το σπίτι του, στο Ελληνικό, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται η γυναίκα του, έναν ελληνο-αιγύπτιο, 63 ετών, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στις φυλακές Αλικαρνασσού και ήταν έξω, με πενθήμερη άδεια. Σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών αποδίδει η αστυνομία την απαγωγή.Όμως το απόγευμα στις 4 βρέθηκε νεκρός, ο 63χρονος Ελληνοαιγύπτιος.

    Ο 63χρονος ο οποίος εξέτιε ποινή φυλάκισης δις ισόβια για ναρκωτικά στις φυλακές Αλικαρνασσού και είχε βγει με 10ήμερη άδεια βρέθηκε στην περιοχή του Διονύσου με τραύματα στο κεφάλι. Η αστυνομία εκτιμά ότι πρόκειται για δολοφονία με κίνητρο προσωπικές διαφορές, οι οποίες πιθανότατα σχετίζονται με παράνομες συναλλαγές.

    Είδηση: 17659

    [14] Διαψεύσεις και αντιδράσεις για τον Αστακό

    Έντονη πολιτική αντιπαράθεση εξακολουθούν να προκαλούν τα δημοσιεύματα ότι ελληνικά λιμάνια -και ειδικότερα το λιμάνι του Αστακού- χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά πολεμικού υλικού του Ισραήλ με προέλευση τις ΗΠΑ. "Η ελληνική πλευρά δεν επέτρεψε καμία τέτοια μεταφορά", τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος με αφορμή δηλώσεις του εκπροσώπου του αμερικανικού Πενταγώνου, που είδαν σήμερα τη δημοσιότητα, ότι η σχεδιαζόμενη αποστολή πολεμοφοδίων μέσω του Αστακού αναβλήθηκε λόγω των συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας. Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη διέψευσε χθες με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου, ωστόσο ΚΚΕ και ΣΥΝ επιμένουν και εξαγγέλλουν κινητοποιήσεις για τις επόμενες ημέρες στην περιοχή.

    Ανακοίνωση από το ΠεντάγωνοΟ εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντισμήναρχος Πάτρικ Ράιντερ, δήλωσε ότι η αμερικανική πλευρά εξέταζε ως πιθανή τοποθεσία το ελληνικό λιμάνι του Αστακού για τη μεταφορά των πυρομαχικών (325 κοντέινερ) από ένα μεγαλύτερο πλοίο που θα ερχόταν από τις ΗΠΑ. Το αίτημα όμως προς τους ναυλωτές αποσύρθηκε για λόγους ασφαλείας, επειδή ο τελικός προορισμός του φορτίου, η πόλη Ασντόντ, βρίσκεται κοντά στη Γάζα.

    "Η αποστολή (...) μέσω του ελληνικού λιμένος του Αστακού δεν θα γίνει. Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η αποστολή πολεμοφοδίων αναβλήθηκε και η EUCOM (η αμερικανική Διοίκηση στην Ευρώπη) εξετάζει τις κατάλληλες ενέργειες για την παράδοση των αντικειμένων στην αμερικανική αποθήκη στο Ισραήλ", τόνισε. "Δεν μπορώ να παράσχω πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα ή την πιθανή διαδρομή, για προφανείς λόγους ασφαλείας της επιχείρησης", πρόσθεσε.

    Κινητοποιήσεις διαμαρτυρίαςΟ εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Παπακωνσταντίνου κατηγόρησε την κ. Μπακογιάννη ότι δεν έδωσε τις πληροφορίες που είχαν ζητηθεί, σημείωσε ότι οι πληροφορίες ήρθαν από την αμερικανική κυβέρνηση καθώς και ότι όλες οι εξελίξεις στο ζήτημα αυτό έγιναν ερήμην της ελληνικής κυβέρνησης."Η ανακοίνωση του αμερικανικού πενταγώνου ότι "ακυρώνει" και "αναβάλει" τη μεταφορά πολεμοφοδίων στο Ισραήλ μέσω του Αστακού, εκθέτει την κυβέρνηση και την καθιστά υπόλογη στον ελληνικό λαό" σχολίασε το ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας πως η αναβολή δεν σημαίνει και ματαίωση. Το ΚΚΕ ζητά να φύγουν τα αμερικανικά πυρομαχικά από το λιμάνι και να ακυρωθούν οι συμφωνίες που το καθιστούν πολεμικό ορμητήριο και καλεί τους πολίτες σε κινητοποίηση αύριο Τετάρτη 14 του μηνός, στις 6 το απόγευμα, στον Αστακό.

    Στην περιοχή θα μεταβεί και η Αλέκα Παπαρήγα προκειμένου να συμμετάσχει στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, θα συναντηθεί με φορείς της Αιτωλοακαρνανίας.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ΣΥΝ, διοργανώνει συγκέντρωση την Πέμπτη 15 του μηνός στη 1 το μεσημέρι. Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, θα μεταβεί για αυτό το λόγο στην περιοχή.Ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με το Συντονιστικό των Παλαιστινιακών Οργανώσεων στην Ελλάδα κάλεσε την κυβέρνηση "να σταματήσει το βαθύ ύπνο και να πάρει πρωτοβουλίες και να σταματήσει κάθε σκέψη για παροχή διευκολύνσεων στη στρατιωτική αυτή επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού λαού από τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας.

    "Θα αναβληθεί και θα ματαιωθεί κάθε παροχή βοήθειας εξαιτίας του γεγονότος ότι ο ελληνικός λαός δεν θα το επιτρέψει. Ανεξαρτήτως του τι θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Και μια πρώτη απάντηση θα πάρουν όλοι την Πέμπτη στον Αστακό, όπου ο λαός της Αιτωλοακαρνανίας ετοιμάζει έναν αποκλεισμό που θα δώσει ένα μήνυμα και στις ΗΠΑ και στην ΕΕ, κυρίως όμως στην ελληνική κυβέρνηση. Καμία σπιθαμή ελληνικής γης, κανένα λιμάνι, κανένα αεροδρόμιο δεν θα είναι στη διάθεση των εγκληματιών", δήλωσε.

    Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή ζητώντας κατηγορηματική διάψευση των πληροφοριών για τη χρήση του λιμανιού, ανάληψη από την κυβέρνηση πρωτοβουλιών για να πειστεί το Ισραήλ να σταματήσει τη γενοκτονία των Παλαιστινίων, ακύρωση της στρατιωτικής συμφωνίας που υπάρχει από το 1993 ανάμεσα στο Ισραήλ και την χώρα μας και ανάληψη ενώπιον της ΕΕ πρωτοβουλία ακύρωσης της συμφωνίας του 2008 μεταξύ ΕΕ- Ισραήλ αλλά και πάγωμα κάθε συμφωνίας σε πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο.Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 17658

    [15] Έντονα καιρικά φαινόμενα προβλέπει η ΕΜΥ

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά, προβλέπει Έκτακτο Δελτίο Καιρού το οποίο εκδόθηκε από την ΕΜΥ. Η εξέλιξη έθεσε σε επιφυλακή τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που ζήτησε από αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες σε τεθούν κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας. Κύρια χαρακτηριστικά της επιδείνωσης του καιρού θα είναι οι ισχυρές βροχές, οι καταιγίδες και οι θυελλώδεις άνεμοι.

    Ειδικότερα:

    - Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες από απόψε το βράδυ θα επηρεάσουν το Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο και από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης, τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά και το Βόρειο Αιγαίο.

    -Οι νοτιοανατολικοί άνεμοι θα έχουν ένταση 8 με 9 μποφόρ και τοπικά σήμερα στο Ιόνιο 10 μποφόρ.

    -Ύφεση του καιρού αναμένεται από το απόγευμα της Τετάρτης και από τα Δυτικά.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, εφιστά την προσοχή των πολιτών και προτείνει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα.Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 17657

    [16] Τα λεωφορεία της αθεΐας

    Ειδήσεις

    Τα λεγόμενα "λεωφορεία της αθεΐας" τριγυρνούν πλέον στους δρόμους του Λονδίνου, από την προηγούμενη εβδομάδα, φέρνοντας στο πλάι τους διαφημιστικά μηνύματα με το σλόγκαν "Πιθανώς δεν υπάρχει Θεός. Σταματήστε να ανησυχείτε και απολαύστε τη ζωή σας". Η καμπάνια, ύψους 140.000 λιρών, που πέρα από τα λεωφορεία (200 στο Λονδίνο και 600 σε όλη τη Βρετανία), εμφανίζεται στο λονδρέζικο μετρό και σε αφίσες στους δρόμους, αποσκοπεί στο να πείσει τους άθεους να εκδηλωθούν και να βγουν από το καθεστώς ενοχής ή απάθειας που συχνά τους διακρίνει, και παράλληλα να επηρεάσει τους αναποφάσιστους περί της ύπαρξης Θεού.

    Η διαφημιστική εκστρατεία -που χρηματοδοτείται με εισφορές εθελοντών, η προθυμία των οποίων υπερκάλυψε κατά εννέα φορές το αναγκαίο ποσό σε λιγότερο από μια μέρα- στηρίζεται από τη Βρετανική Ανθρωπιστική Ένωση και προσωπικότητες όπως η συγγραφέας τηλεοπτικών κωμωδιών Αριάν Σερίν. Θέλουν, όπως είπαν, να αντισταθούν στη θρησκευτική προπαγάνδα, που απειλεί τους μη Χριστιανούς με την κόλαση και την αιώνια καταδίκη και να υλοποιήσουν πραγματικά το ιδεώδες της ελευθερίας του λόγου σε μια δημοκρατική κοινωνία.

    Όμως ο Νο 1 υποστηρικτής της καμπάνιας είναι ασφαλώς ο Ρίτσαρντ Ντόκινς, συγγραφέας του βιβλίου "Η Αυταπάτη του Θεού". Το μπεστ-σέλερ του διάσημου εξελικτικού βιολόγου της Οξφόρδης, που έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά, ανάμεσα σε πολλές άλλες γλώσσες του κόσμου, αποτελεί μια μαχητική κριτική της θρησκείας από τη σκοπιά της επιστήμης. Ο διασημότερος υπέρμαχος του νέο-δαρβινισμού σήμερα στον κόσμο είναι αποφασισμένος, στο πλαίσιο της κόντρας επιστήμης-θρησκείας, να "σηκώσει" το θέμα αθεϊας ψηλά στην ατζέντα του δημόσιου διαλόγου διεθνώς.

    Η βρετανική θεολογική "δεξαμενή σκέψης" Theos (Θεός), με μετριοπάθεια, αντέδρασε μάλλον θετικά, λέγοντας ότι η καμπάνια αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αρχίσουν να σκέφτονται οι άνθρωποι για το Θεό. "Τα πόστερ θα ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να σκεφτούν το πιο σημαντικό ερώτημα που θα συναντήσουμε ποτέ στη ζωή μας", όπως είπε, ελπίζοντας προφανώς ότι η αθεϊστική προπαγάνδα τελικά θα αναζωογονήσει τα θρησκευτικά αισθήματα των ανθρώπων.

    Η βρετανική πρωτοβουλία έχει ενθαρρύνει τους αθεϊστές στις ΗΠΑ που έχουν ήδη ξεκινήσει τη δική τους καμπάνια. Η αντίστοιχη Αμερικανική Ανθρωπιστική Ένωση το Νοέμβριο ξεκίνησε διαφήμιση σε 230 λεωφορεία στην Ουάσιγκτον με σλόγκαν "Γιατί να πιστεύετε στο Θεό; Απλώς να είστε καλοί για χάρη της καλοσύνης".

    "Πιθανώς υπάρχει Θεός"

    Όμως ένας διακεκριμένος σχολιαστής των θρησκευτικών ζητημάτων στη Βρετανία, ο Κλίφορντ Λόνγκλεϊ, υπέβαλε στην αρμόδια βρετανική αρχή για τη διαφημιστική δεοντολογία και τις αναγκαίες προδιαγραφές του περιεχομένου των διαφημιστικών μηνυμάτων, επίσημο γραπτό αίτημα κατά της αθεϊστικής καμπάνιας ζητώντας την απόσυρσή της. Το επιχείρημά του είναι ότι στην πραγματικότητα η επιστήμη υποστηρίζει πως "υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρχει Θεός" και όχι το αντίθετο, όπως υποστηρίζουν ο Ντόκινς και οι συνοδοιπόροι του.

    Κατά τον Λόνγκλεϊ, σύμφωνα με την επιστήμη, "πιθανώς υπάρχει Θεός". Όπως αναφέρει, σύμφωνα με έναν αυξανόμενο αριθμό επιστημόνων, οι νόμοι και οι σταθερές της φύσης είναι τόσο άψογα "ρυθμισμένες" και υπάρχουν τόσες "συμπτώσεις" που ευνοούν τη δυνατότητα ανάπτυξης της ζωής, ώστε το σύμπαν δεν μπορεί παρά να έχει δημιουργηθεί μέσω σκόπιμου σχεδιασμού από κάποια νοημοσύνη. Πρόκειται για τη λεγόμενη "Ανθρωπική Αρχή" στο χώρο της επιστήμης, που υποστηρίζει ότι το σύμπαν δεν δημιουργήθηκε τυχαία (όπως διατείνονται οι αθεϊστές επιστήμονες), αλλά υπάρχει τελικά σκοπίμως και μάλιστα για χάρη ειδικά του ανθρώπου.

    Επιστήμονες που, μεταξύ άλλων, κατά τον Λόνγκλεϊ, κινούνται σε αυτό το "ανθρωπικό" μήκος κύματος είναι οι Στέφεν Χόκινγκ, Ντένις Σκάνια, Ντέηβιντ Ντόιτς, Πολ Ντέηβις, Φρεντ Χόιλ κ.α. Ο Χόιλ είχε στο παρελθόν συνοψίσει ως εξής την άποψη αυτών των επιστημόνων: Μια ερμηνεία, με βάση την κοινή λογική, των διαθέσιμων στοιχείων δείχνει ότι ένας "επόπτης-επιτηρητής" έχει "παίξει" με τους νόμους της φυσικής, της χημείας και της βιολογίας και ότι δεν υπάρχουν τυφλές δυνάμεις άξιες λόγου στη φύση".

    Είδηση: 17653

    [17] Ανοιχτοί στο διάλογο για την Παιδεία

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Διάλογο χωρίς προειλημμένες αποφάσεις και δογματισμούς στα ανοιχτά ζητήματα της Παιδείας, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος, μετά τη συνεργασία που είχε με τον Πρωθυπουργό, την Τρίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος είπε ότι το υπουργείο θα είναι ανοιχτό σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και όλα τα πολιτικά κόμματα και διευκρίνισε ότι ο διάλογος θα είναι από μηδενική βάση. Σε ό,τι αφορά το άσυλο, ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στην όποια άποψη έχει να προσφέρει στην περιφρούρηση του ασύλου των ιδεών και των απόψεων, όχι όμως και στη βεβήλωσή του με πράξεις βίας και επεισόδια.

    Συζήτηση απο μηδενική βάσηΟ κ. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε ότι αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα στο θέμα της Παιδείας η εξέλιξη του λυκείου και ο τρόπος με τον οποίο οι μαθητές θα προχωρούν στο επόμενο βήμα που είναι το Πανεπιστήμιο.

    "Αυτά είναι ζητήματα που θα απασχολήσουν τον εθνικό διάλογο για την Παιδεία, έναν διάλογο που από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι τον προσεγγίζουμε χωρίς προειλημμένες αποφάσεις, χωρίς δογματισμούς, χωρίς εκ των πραγμάτων ετσιθελικές απόψεις. Είμαστε ανοιχτοί και θα είμαστε ανοιχτοί στα πλαίσια αυτού του διαλόγου, σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, σε όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους. Άρα, προσερχόμαστε σε έναν διάλογο ο οποίος εξαρχής θα είναι tabula rasa" είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.Αντιδράσεις της αντιπολίτευσηςΗ εκπρόσωπος Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε εύκολη την απάντηση του περί διαλόγου από μηδενική βάση, λέγοντας ότι οι δηλώσεις έγιναν προκειμένου να αγοράσει πολιτικό και εκλογικό χρόνο η κυβέρνηση της ΝΔ σ' αυτό το μείζον θέμα. "Το ερώτημα στο λαό δεν είναι εάν μετά από πέντε χρόνια ΝΔ και τρεις υπουργούς είμαστε στο " tabula rasa" αλλά στο "quo vadis" δηλαδή στο που θα πάμε", είπε.

    Επίσης ανακοίνωσε πως το ΠΑΣΟΚ θα συζητήσει τα θέματα της Παιδείας στο διαδίκτυο με τους εμπλεκόμενους φορείς, τους μαθητές και τους φοιτητές έως το τέλος του μήνα. Ο διάλογος αυτός, όπως δήλωσε, θα επικεντρωθεί αρχικά στο ζήτημα της τεχνικής εκπαίδευσης με αφορμή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

    Η πολιτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ, στο εν λόγω ζήτημα, στηρίζεται στην επιλογή για ένα ανοιχτό στην κοινωνία τεχνικό και επαγγελματικό σχολείο προτείνοντας έναν τύπο λυκείου με την ονομασία Τεχνολογικό Λύκειο.Λένε ψέματα η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, που επιχειρεί έναν αντίστοιχο διάλογο, ότι δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις. Είναι οι βασικές κατευθύνσεις της ΕΕ για την Παιδεία που και οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με συνέπεια υλοποιούν, η εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση και η προώθηση αντιδραστικών αλλαγών, ώστε όλη η εκπαίδευση να υπηρετεί τις σημερινές ανάγκες της κερδοφορίας της πλουτοκρατίας. Μετά τον αντιδραστικό νόμο - πλαίσιο για τα ΑΕΙ, που ψήφισε η κυβέρνηση, έχοντας τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, τώρα βάζει στο στόχαστρο και το λύκειο.Για το άσυλο το ΚΚΕ σημείωσε ότι μπαίνει στο στόχαστρο για αντιμετωπιστεί η αντίσταση του φοιτητικού κινήματος και να εξασφαλιστεί η ανεμπόδιστη δράση των επιχειρηματιών στις σχολές.

    Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος γνωστοποίησε πως την Τετάρτη το μεσημέρι θα συναντηθεί με Πρυτάνεις Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Προέδρους Ανώτατων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων της Αττικής για ανταλλαγή απόψεων και διάλογο, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

    Ο Υπουργός Παιδείας ζητά διάλογο χωρίς να καταθέσει τις προτάσεις της κυβέρνησης, σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 17649

    [18] Ιράν: Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι αποκάλυψαν συνωμοσία από τις ΗΠΑ

    Ειδήσεις

    Τέσσερις Ιρανούς που κατηγορούνται για συμμετοχή σε συνωμοσία, η οποία υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ για ανατροπή του ισλαμικού συστήματος διακυβέρνησης, συνέλαβαν οι ιρανικές αρχές, ανακοίνωσε σήμερα το ιρανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης. "Ένας από τους στόχους των ατόμων αυτών που διώκονται στο Ιράν ήταν να οργανώσουν ένα δίκτυο για την ανατροπή του ισλαμικού καθεστώτος, όλοι όσοι συμμετείχαν συνελήφθησαν", είπε ο Αλιρεζά Τζαμσίντι, εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε συνέντευξη Τύπου. Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι οι συλλήψεις έγιναν στην Τεχεράνη και οι δικαστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν σύντομα. "Οι πληροφορίες, λεπτομέρειες των οποίων, θα ανακοινωθούν είτε αύριο, είτε μεθαύριο αφορούν ένα δίκτυο, σκοπός του οποίου ήταν να ανατρέψει το ισλαμικό σύστημα, με την στήριξη της αμερικανικής Κυβέρνησης", πρόσθεσε.

    Ιρανοί αξιωματούχοι κατηγορούν συχνά τις χώρες της Δύσης ότι επιδιώκουν να υπονομεύσουν την Ισλαμική Δημοκρατία μέσω μιας "απαλής, βελούδινης επανάστασης".

    Η ανακοίνωση του ιρανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης έγινε μια εβδομάδα πριν από την ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας από τον Μπαράκ Ομπάμα.

    Είδηση: 17647


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 13 January 2009 - 18:02:32 UTC