Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ζοφερές προβλέψεις για την Ευρωπαϊκή οικονομία
  • [02] Μέτρα και κόντρα για τις εκτιμήσεις
  • [03] Παναγόπουλος: κοντά στην απελευθέρωση
  • [04] Διαφορετικές προσεγγίσεις στα σενάρια εκλογών
  • [05] Ανοικοδόμηση: η επόμενη μέρα στη Γάζα
  • [06] Ελληνική προστασία των πρόωρων βρεφών
  • [07] Νέες καταθέσεις για την Κ. Κούνεβα
  • [08] Μήνυμα προς την Τουρκία
  • [09] Συνάντηση Α. Σπηλιωτόπουλου με Μ. Γιαννάκου
  • [10] Στους δρόμους τα τρακτέρ
  • [11] Νέα διπλώματα οδήγησης
  • [12] Καραμανλής - Μπακογιάννη για Μ. Ανατολή και ΟΑΣΕ
  • [13] Καθαρότεροι οι ουρανοί της Ευρώπης
  • [14] Παπαθανασίου στις Βρυξέλλες για Eurogroup & Ecofin

    [01] Ζοφερές προβλέψεις για την Ευρωπαϊκή οικονομία

    Ειδήσεις

    Ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αύξηση των ελλειμμάτων αλλά και μείωση του πληθωρισμού, προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις έκτακτες εκτιμήσεις της, που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Ειδικότερα, η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι οριακά θετική το 2009, δηλαδή στο 0,2%, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ευρωζώνη θα είναι αρνητικός στο -1,9% και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο -1,8%. Σε ότι αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, προβλέπεται να αυξηθεί στο 3,7% το 2009 και στο 4,2% το 2010. Στη χώρα μας αναμένεται μια σταδιακή ανάκαμψη από το 2010.

    Σύμφωνα επίσης με τις προβλέψεις της Επιτροπής το ελληνικό δημόσιο χρέος από 94% το 2008 θα αυξηθεί στο 96,2% το 2009 και στο 98,4% το 2010.

    Σε ότι αφορά την ανεργία στην Ελλάδα η Επιτροπή προβλέπει αύξηση στο 9% το 2009 και στο 9,4% το 2010

    Η Επιτροπή προβλέπει τέλος ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα από 4,2% το 2008 θα μειωθεί στο 2,5% το 2009.Όσον αφορά τις υπόλοιπες χώρες η Επιτροπή προβλέπει ότι σε 11 από τα 16 κράτη μέλη της ευρωζώνης και σε 18 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ θα σημειωθούν αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης.

    Αναλυτικότερα η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη προβλέπεται ότι θα περιοριστεί στο 1% περίπου το 2008, τόσο στην EE όσο και στη ζώνη του ευρώ από σχεδόν 3% το 2007. Το 2009, το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται ότι θα σημειώσει ραγδαία πτώση, κατά 1,8% στην EE και κατά 1,9% στη ζώνη του ευρώ, για να ανακάμψει κατά 0,5% περίπου το 2010.

    Η ύφεση θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες του ποσοστού ανεργίας στη ζώνη του ευρώ μέχρι το τέλος του 2010.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή προβλέπεται απώλεια 3,5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στην ΕΕ με το ποσοστό ανεργίας ν' ανέρχεται στο 8,7% το 2009 (και στο 9,2% στη ζώνη του ευρώ), ενώ το ποσοστό θα αυξηθεί περαιτέρω το 2010, με τις προβλέψεις να εκτιμούν ότι θα σπάσει το όριο του 10% για πρώτη φορά από το 1998.

    Η επιδείνωση των προοπτικών της οικονομίας αναμένεται επίσης ότι θα έχει δυσμενείς συνέπειες στα δημόσια οικονομικά. Η Επιτροπή προβλέπει σημαντική αύξηση των ελλειμμάτων στη ζώνη του ευρώ από το 1,7% του ΑΕΠ το 2008, στο 4% το 2009 και 4,4% το 2010.Την ίδια περίοδο αναμένεται υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων με ταχείς ρυθμούς. Ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει από 3,7% το 2008 στην EE (3,3% στη ζώνη του ευρώ) στο 1,2% το 2009 (1,0% στη ζώνη του ευρώ) και ελάχιστα κάτω του 2% το 2010 στις δύο περιοχές.Απαισιόδοξος για την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη το 2009 και ελαφρώς αισιόδοξος για το 2010 εμφανίσθηκε ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια.

    Ο Ισπανός Επίτροπος παραδέχθηκε ότι μετά τις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής, τον περασμένο Νοέμβριο, σημειώθηκε περαιτέρω επιδείνωση τόσο στην παγκόσμια όσο και στην ευρωπαϊκή οικονομία και τόνισε ότι αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανεργία. Ανέφερε ότι στην Ευρώπη τουλάχιστον, αποφεύχθηκε η συστημική κρίση στον τραπεζικό τομέα, τονίζοντας ωστόσο ότι οι πιστωτικές ροές δεν έχουν ακόμη ομαλοποιηθεί.

    "Η κατάσταση παραμένει εύθραυστη" και αν δεν υπάρξει ομαλοποίηση τότε ενδέχεται να υπάρξουν νέες επιπλοκές σημείωσε ο Επίτροπος, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο η οικονομική επιδείνωση να αποδειχθεί στο μέλλον ακόμη σημαντικότερη από αυτή που σήμερα προέβλεψε η Επιτροπή.

    Παράλληλα όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σημειωθεί βελτίωση. Αυτό θα μπορούσε κατά τον Επίτροπο να συμβεί στην περίπτωση που οι επιπτώσεις από τα εθνικά προγράμματα ανάκαμψης, αλλά και από τη συνεχιζόμενη μείωση του πληθωρισμού, αποδειχθούν σαφώς σημαντικότερες από εκείνες που σήμερα εκτιμά η Επιτροπή.

    Ο κ. Αλμούνια εκτίμησε ότι το 2009 θα βρίσκονται σε φάση οικονομικής ύφεσης και δημοσιονομικού εκτροχιασμού η πλειονότητα των χωρών μελών τόσο του ευρώ όσο και της ΕΕ και ανέφερε ότι η παροχή βραχυπρόθεσμων κινήτρων για την τόνωση της ανάπτυξης στα κράτη μέλη είναι επιθυμητή από τις Βρυξέλλες υπό τον όρο ότι τα κίνητρα αυτά θα έχουν πρόσκαιρο χαρακτήρα και δεν θα διακυβεύσουν τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.

    Ερωτηθείς τέλος αν τίθεται θέμα αρωγής της ΕΕ προς τις χώρες που συναντούν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών τους ο Επίτροπος σημείωσε ότι ανάλογες ιδέες έχουν διατυπωθεί και στο παρελθόν και αποτελούν αντικείμενο συζητήσεων ακόμα και σήμερα

    Είδηση: 17895

    [02] Μέτρα και κόντρα για τις εκτιμήσεις

    Ειδήσεις

    Σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή, ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων με στοχευμένες πολιτικές είναι το τρίπτυχο που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκαλεί η οικονομική κρίση, δήλωσε από τις Βρυξέλες ο Γ Παπαθανασίου σχολιάζοντας την έκθεση της Κομισιόν. Ο Υπουργός Οικονομίας θα έχει κρίσιμες συναντήσεις με τον Επίτροπο Χοακίν Αλμούνια και τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ, στο περιθώριο των εργασιών των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin. Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκάλεσαν κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Για επιβεβαίωση της αποτυχίας της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ. "Οι εξελίξεις στην ΕΕ φανερώνουν ότι δεν υπάρχει πολιτική διαχείρισης που μπορεί να αναστείλει την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης", εκτίμησε το ΚΚΕ, ενώ ο ΛΑΟΣ, κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι οδήγησαν την χώρα σε χρεωκοπία.

    Παπαθανασίου: "Η κυβέρνηση έχει σχέδιο και πολιτική βούληση"Σχολιάζοντας τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την πορεία της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας ο Υπουργός Οικονομίας, τόνισε ότι το νέο επικαιροποιημένο 3ετες πρόγραμμα σταθερότητας, το οποίο θα υποβάλλει στο τέλος του μήνα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η κυβέρνηση θα περιλαμβάνει τις κατευθύνσεις πολιτικής που θα επιτρέψουν να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και θα αποτυπώνει ξεκάθαρα τις προτεραιότητες της οικονομικής μας πολιτικής.

    Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τη σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών με στοχευμένες πολιτικές.

    Η κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης-προσθέτει ο κ. Παπαθανασίου- θα εφαρμόσει μια οικονομική πολιτική που υπηρετεί μακροπρόσθεσμα το συμφέρον της χώρας και των πολιτών και τονίζει:" Η κυβέρνηση επιλέγει και σε αυτή τη δύσκολη διεθνή οικονομική συγκυρία να παρουσιάσει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό και όχι να ωραιοποιήσει ή να αποκρύψει καταστάσεις. Επιλέγει τον δρόμο της ευθύνης και όχι το δρόμο του λαϊκισμού και της δημαγωγίας. Και αυτό τον δρόμο θα τον ακολουθήσουμε με συνέπεια και ρεαλισμό". "Όπως οι οικονομίες των άλλων ευρωπαϊκών κρατών, έτσι και η ελληνική οικονομία, δεν μένει ανεπηρέαστη από την κρίση αυτή. Θα αντιμετωπίσει δυσκολίες λόγω των μαχροχρόνιων αδυναμιών της, που είναι κυρίως το υψηλό δημόσιο χρέος και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας", επισημαίνει ο κ. Παπαθανασίου και υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση έχει και σχέδιο αλλά και την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει αυτές τις δυσκολίες.

    Σχολιάζοντας την πρόβλεψη της Κομισιόν για ρυθμό ανάπτυξης 0,2% το 2009 ο Υπουργός σημειώνει ότι ακόμη και με αυτές τις προβλέψεις θα είμαστε μια από τις πέντε μόνο χώρες της ευρωζώνης με θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη και σημειώνει ότι το Υπουργείο Οικονομίας θα συνεργαστεί στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου αφενός να προσαρμόσει σταδιακά τα δημοσιονομικά της μεγέθη στα όσα ορίζει το σύμφωνο σταθερότητας και αφετέρου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις συνέπειες της κρίσης και της πραγματικής οικονομίας.

    "Ότι πετύχαμε μέχρι σήμερα, δεν είναι αρκετό για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που γνωρίζει η Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες. Όταν τα δεδομένα αλλάζουν, τότε είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμόζουμε τις πολιτικές μας με την απαραίτητη ευελιξία, αλλά και με πλήρη σεβασμό στις ανάγκες της κοινωνίας" επισήμανε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Παπαθανασίου θαθα έχει και κρίσιμες συναντήσεις με τον επίτροπο Χοακίν Αλμούνια και τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ. Ο κος Παπαθανασίου αναμένεται να ενημερώσει τον κ. Αλμούνια για την οικονομική πολιτική της χώρας μας, ενώ θα διαμηνύσει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας και η ενίσχυση του εισοδήματος των ευπαθών ομάδων.Η διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσμενείς προβλέψεις της ΕΕ θα βρεθεί στο επίκεντρο των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο, αντίστοιχα, στις Βρυξέλλες.

    Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ

    Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος επιτέθηκε και στο ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που διαπίστωσε την ύπαρξη της κρίσης όταν άλλοι κώφευαν.

    "Κάποιοι δυσκολεύονται να αντιληφθούν τη δυναμική και το εύρος της διεθνούς οικονομικής κρίσης, που είναι η χειρότερη που ζει ο κόσμος τα τελευταία 80 χρόνια.Μέχρι πρότινος κώφευαν και ξαφνικά προσπαθούν να κάνουν τους προφήτες εκ των υστέρων, με αυτές τις απιθανότητες που προσπαθεί να σερβίρει ως δήθεν λύσεις, χωρίς να λέει που θα βρει τα λεφτά", τόνισε και σημείωσε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει παρελθόν και κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του επέβαλε 80 φόρους.

    Ταυτόχρονα κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να ενημερώσει τους πολίτες που θα βρει τα λεφτά για τα μέτρα που ανακοίνωσε το ο Γιώργος Παπανδρέου στα Τρίκαλα.

    "Το θέμα της οικονομίας, όπως ξέρετε, απασχολεί ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ευρώπη είναι σε μια πάρα πολύ μεγάλη κρίση. Βρίσκεται αντιμέτωπη με ύφεση, μετά από πολλά χρόνια. Ο στόχος είναι η Κυβέρνηση να κρατήσει το τιμόνι σταθερά. Να βγάλει τους Έλληνες και τις Ελληνίδες από αυτήν την κρίση για να μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος, ο οποίος είναι ανάπτυξη, απασχόληση, παραγωγικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη", δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό.Έντονη κριτική από την αντιπολίτευσηΓια αποτυχία της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ,

    "Οι σημερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελούν επιβεβαίωση της πλήρους αποτυχίας της οικονομικής πολίτικης της κυβέρνησης Καραμανλή , αλλά και της αδυναμίας της να προβλέψει , να σχεδιάσει και να δράση αποτελεσματικά", υπογράμμισε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη.

    "Η χώρα μας έχει πλέον μετατραπεί στον αδύναμο κρίκο της ευρωζώνης .Οι αδυναμίες στην άσκηση οικονομικής πολίτικης πληρώνονται ακριβά μονό που τον λογαριασμό τον πληρώνει ο ελληνικός λαός" τόνισε επίσης.

    "Πριν από ένα μήνα ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός στη Βουλή που προέβλεπε ανάπτυξη 2,7% . Σήμερα Η Ε.Ε. προβλέπει ανάπτυξη 0,2% .Τι αξιοπιστία έχει η κυβέρνηση που πέφτει τόσο πολύ έξω. Οι πολίτες αναζητούν όχι νέο οικονομικό επιτελείο, αλλά νέα κυβέρνηση και διαφορετική οικονομική πολιτική", τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, και σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί και θα βρει τα χρήματα που έχει υποσχεθεί για την υλοποίηση των δεσμεύσεών του.

    "Τα χρήματα θα τα βρούμε στις δαπάνες, που η Νέα Δημοκρατία δεν μπόρεσε να συγκρατήσει. Θα τα βρούμε στη φοροδιαφυγή, που δεν θέλησε να κυνηγήσει. Θα τα βρούμε στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, την οποία εκποίησε σε ευτελιστικές τιμές. Θα τα βρούμε στην αναδιανομή και σε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Και θα τα βρούμε βέβαια στην ανάπτυξη, που θα επανέλθει μαζί με την εμπιστοσύνη των πολιτών. Για να μην θεωρούν στη Νέα Δημοκρατία ότι μιλάμε με γενικότητες, να θυμίσουμε ότι στον περσινό, προπέρσινο και, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φετινό προϋπολογισμό, κάθε χρόνο, η οικονομική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας καταλήγει στο να φέρει 4 δις λιγότερα στα κρατικά Ταμεία", τόνισε.

    "Η ομολογία της Κομισιόν, ότι η ΕΕ οδηγείται σε μια βαθιά και παρατεταμένη κρίση, αποδεικνύει πόσο μεγάλοι και επικίνδυνοι είναι οι μύθοι που καλλιεργούσαν χρόνια τώρα για την ΕΕ, την ΟΝΕ και το ευρώ τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου». Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και το ΛΑΟΣ οφείλουν να απολογηθούν στο λαό. Οι εξελίξεις στην ΕΕ φανερώνουν ότι δεν υπάρχει πολιτική διαχείρισης που μπορεί να αναστείλει την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης. Ούτε τα εκατοντάδες δισ. που διοχέτευσαν όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ στις τράπεζες και σε βιομηχανικούς ομίλους, ούτε οι κρατικοποιήσεις. Το μόνο αποτέλεσμα που είχαν, ήταν να μεγαλώσουν τη ληστεία των λαϊκών στρωμάτων", τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του .

    "Η Έκθεση της Κομισιόν επιβεβαιώνει την προδιαγεγραμμένη κατάρρευση του Προϋπολογισμού, την εκτίναξη των ελλειμμάτων, την μεγάλη αύξηση της ανεργίας, την ύφεση στην ελληνική οικονομία και το πλήρες ναυάγιο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και του νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου που εφαρμόζεται στη χώρα από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90", εκτίμησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μετά τις δηλώσεις Παπαθανασίου ο κ. Λαφαζάνης επισήμανε: "Είναι τραγωδία για τον τόπο ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συνεχίζει να βρίσκεται απολύτως εκτός τόπου και χρόνου. Η κυβέρνηση, πλέον, μοιάζει με τον καπετάνιο που έριξε το σκάφος της ελληνικής οικονομίας στα βράχια και αμέριμνος διατάζει «πρόσω ολοταχώς»".

    "Έπρεπε να συναντήσει ο κ. Παπαθανασίου τον κ. Αλμούνια για να αντιληφθεί η Κυβέρνηση το χάος στα Οικονομικά; ΠΑΣΟΚ και ΝΔ οδήγησαν την Ελλάδα στην χρεωκοπία και σήμερα πλειοδοτούν στον βωμό της ψηφοθηρίας ποιος θα δώσει τα περισσότερα λεφτά.Το ερώτημα είναι που θα βρουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα λεφτά;", δήλωσε o εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κυριάκος Βελόπουλος.ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 17900

    [03] Παναγόπουλος: κοντά στην απελευθέρωση

    Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την καταβολή των λύτρων και την απελευθέρωση του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της ημέρας και εκτός απροόπτου, αναμένεται ο εφοπλιστής να έχει επιστρέψει στο σπίτι του, μετά από μία ολόκληρη εβδομάδα στα χέρια των απαγωγέων του.

    Είδηση: 17896

    [04] Διαφορετικές προσεγγίσεις στα σενάρια εκλογών

    Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν στις κυριακάτικες εφημερίδες έδωσαν νέα τροφή στην εκλογολογία. Η Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, διέψευσε τα σενάρια για πρόωρες κάλπες, επισημαίνοντας ότι ούτε οι πολίτες το επιθυμούν. Κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ εξακολουθούν πάντως να διατυπώνουν δημοσίως διαφορετικές εκτιμήσεις για το χρόνο των βουλευτικών εκλογών και τη σύνδεσή τους με την προεδρική εκλογή.

    Απέναντι στην πρόταση Ρέππα -πρώτα κάλπες, μετά συναίνεση για τον πρόεδρο -τοποθετούνται κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

    Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης πήρε σαφείς αποστάσεις λέγοντας στα ΝΕΑ: "Είναι τόσο πιεστική και κρίσιμη η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σήμερα, όχι αύριο ή σε έναν μήνα, που πραγματικά θεωρώ "περιττή πολυτέλεια" την ενασχόληση με πολιτικολογικά σενάρια που αφορούν την εκλογή Προέδρου έπειτα από 14 μήνες"

    Μπορεί τη γραμμή Ρέππα να υιοθέτησε πρώτος ο Θεόδωρος Πάγκαλος, στη Χαριλάου Τρικούπη, όμως, επιχειρούν τώρα να αποσυνδέσουν τις κάλπες από την εκλογή του προέδρου, με την επίσημη θέση να παραμένει πάντως: εκλογές το συντομότερο δυνατόν.

    "Έχουμε πει ξεκάθαρα ότι θέλουμε άμεση προσφυγή στις κάλπες, με τη μόνη προϋπόθεση να μην είναι κάλπες παραγραφής.", επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η εκλογολογία ζημιώνει και την οικονομία, δείχνουν το ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία εκλογικού κλίματος και κλείνουν κάθε συζήτηση που παραπέμπει σε κάλπες.

    "Δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Η χώρα έχει εκλεγμένη κυβέρνηση. Πρέπει να λειτουργήσουμε συντονισμένα και με αλληλεγγύη για να παράγουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Οι πολίτες δεν θέλουν εκλογές, αλλά σταθερότητα και δράση", τόνισε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό.

    Δεν μιλάμε για εκλογές τόνισε και ο υπουργός Παιδείας, Άρης Σπηλιωτόπουλος

    Ο υπουργός Μεταφορών Ευριπίδης Στυλιανίδης εκτίμησε ότι δεν τίθεται ζήτημα πρόωρων εκλογών και πρόσθεσε ότι "μετά τον ανασχηματισμό, ξεκινούμε όλοι μαζί μια νέα προσπάθεια, αναβαπτισμένη". Όχι σε πρόωρες εκλογές λέει ο ΛΑΟΣ.

    "Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουν στο ΠΑ.ΣΟ.Κ και στην ΝΔ ότι η Ελλάδα το μόνο που χρειάζεται τώρα είναι να δοθούν λύσεις στα σημαντικά προβλήματα του τόπου.Οι εκλογές κατά το Σύνταγμα γίνονται κάθε τετραετία και όχι όποτε οι δημοσκοπήσεις βολεύουν. Στην Δημοκρατία υπάρχουν κανόνες και όροι που δεν προσπερνιούνται για την ψηφοθηρία", επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. Κυριάκος Βελόπουλος

    Είδηση: 17905

    [05] Ανοικοδόμηση: η επόμενη μέρα στη Γάζα

    Με τη Γάζα να σκέφτεται, εκτός απροόπτου, την επόμενη μέρα της ανοικοδόμησης, το πολιτικό και διπλωματικό παρασκήνιο συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν αναμένεται να επισκεφθεί την Λωρίδα της Γάζας την Τρίτη, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές.Την άποψη ότι η Χαμάς προκάλεσε την ισραηλινή επίθεση, εξέφρασε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, χρεώνοντας την ισλαμιστική οργάνωσε με το κόστος της μη παράτασης της κατάπαυσης του πυρός, πριν από ένα μήνα. Όπως δήλωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος μιλώντας στη σύνοδο κορυφής των αραβικών χωρών στο Κουβέιτ:

    "Όλοι γνωρίζετε τις προσπάθειες που κατέβαλε η Αίγυπτος για να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός και τις προειδοποιήσεις μας ότι μία άρνηση των οργανώσεων για την παράτασή της θα ισοδυναμούσε με ανοικτή πρόσκληση προς το Ισραήλ για επίθεση. Η Αίγυπτος θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την εθνική συμφιλίωση μεταξύ των Παλαιστινίων. Χωρίς αυτήν (την παλαιστινιακή εθνική ενότητα) δεν πρόκειται να υπάρξει σταθερότητα για τη Γάζα, ούτε ανοικοδόμηση, ούτε τερματισμός του εμπάργκο που της έχει επιβληθεί. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, αν όμως οι πλευρές δεν ανταποκριθούν στις προσπάθειές μας, τότε θα τους πούμε ότι ο Θεός βοηθά όσους βοηθούν τον εαυτό τους. Η αντίσταση στην κατοχή, είναι μεν νόμιμη, πρέπει όμως να λαμβάνει υπόψη τόσο τα κέρδη, όσο και τις ζημιές". Από την πλευρά του το Ισραήλ σκοπεύει να ελέγξει τη διαδικασία ανοικοδόμησης της Γάζας μετά την επίθεση των 22 ημερών στο παλαιστινιακό έδαφος και απαιτεί εγγυήσεις ότι δεν θα υπάρξουν προγράμματα που θα ωφελήσουν την ισλαμική Χαμάς, δήλωσαν στην Ιερουσαλήμ δυτικές διπλωματικές πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν ανωνυμία.

    Η προσπάθεια ανάκαμψης της Γάζας, θα χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο μέρος από τη διεθνή κοινότητα. Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει 1 δισ. δολάρια.Το Ισραήλ ζήτησε συνεργασία από τον ΟΗΕ στο πλαίσιο των ελέγχων που επιθυμεί να υλοποιήσει στην προαναφερόμενη κατεύθυνση, όμως αξιωματούχοι του ΟΗΕ αρνήθηκαν να σχολιάσουν την απαίτηση του Ισραήλ. Πάγια πολιτική του διεθνούς οργανισμού είναι να μη συνομιλεί απευθείας με τη Χαμάς παρά μόνον σε τεχνικό επίπεδο, προκειμένου να διευκολυνθεί η ανθρωπιστική του δραστηριότητα στη Γάζα.Όφελος από αυτή τη διαδικασία προσδοκούν και οι ΗΠΑ, με την επιθυμία τους, «εποπτικό» ρόλο στα προγράμματα ανοικοδόμησης να έχει η Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς, έτσι ώστε να επανέλθει στην περιοχή, απ' όπου εκδιώχθηκε από τη Χαμάς το 2006, και να μην καταλήξουν στα χέρια της ισλαμικής οργάνωσης οι πιστώσεις για την ανοικοδόμηση.

    "Οφείλαμε να πραγματοποιήσουμε αυτήν την επιχείρηση. Είμαι εντάξει με τη συνείδησή μου όσον αφορά το γεγονός ότι την κάναμε. Αποτέλεσμα των περιστάσεων", είναι οι θάνατοι αμάχων δήλωσε τη Δευτέρα η Ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι, η οποία είναι υποψήφια για την ισραηλινή πρωθυπουργία στις εκλογές της 10ης Φεβρουαρίου.

    Τουλάχιστον άλλα 10 πτώματα βρέθηκαν τη Δευτέρα στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνές τους κατά τη δεύτερη ημέρα της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

    Οι νεκροί έχουν φτάσει μέχρι στιγμής τους 1.310, έπειτα και από τον εντοπισμό την Κυριακή, 100 πτωμάτων στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο επικεφαλής των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Χαμάς Μουαουίγια Χασάνεϊν, προσθέτοντας ότι οι τραυματίες φτάνουν τους 5.500.

    Οι περισσότεροι από αυτούς που σκοτώθηκαν ήταν άμαχοι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, διευκρίνισε. Στους νεκρούς περιλαμβάνονται μόνον 49 μέλη της Χαμάς, δήλωσε παράλληλα ο Αμπού Ομπέιντα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Κάσαμ, που είναι η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς.

    Την πρόταση της Τουρκίας για την αποκλιμάκωση της έντασης και την εξεύρεση λύσης παρουσίασε τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο σύμβουλος του Τούρκου πρωθυπουργού επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, πρέσβης Αχμέτ Νταβούτογλου.

    Το τουρκικό χρονοδιάγραμμα, περιλαμβάνει σχέδιο για συμβιβασμό στην Παλαιστίνη, που θα έχει στόχο την ενδοπαλαιστινιακή ειρήνευση. Αυτό, θα σημάνει τη δημιουργία νέας προσωρινής διοίκησης στην Παλαιστίνη, με τη σύμπραξη και της Χαμάς. Επίσης περιλαμβάνει την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα και την ενεργοποίηση του διαδρόμου ανθρωπιστικής βοήθειας προς την περιοχή.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ, Ρόιτερ, Γερμανικό

    Σχετικά άρθρα:Γάζα: Αποσύρεται ο ισραηλινός στρατός

    Είδηση: 17901

    [06] Ελληνική προστασία των πρόωρων βρεφών

    Για πρώτη φορά στον κόσμο ανακαλύφθηκε μία μέθοδος διατροφικής προστασίας των πρόωρα γεννημένων βρεφών, που κινδυνεύουν από αναπτυξιακές διαταραχές, όπως ανακοίνωσαν ερευνητές από την Αδελαΐδα της Αυστραλίας.Συγκεκριμένα, εξαετής επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής τη δρα Μαρία Μακρίδη του Ινστιτούτου Ερευνών για την Υγεία των Γυναικών και των Παιδιών και τον συνεργάτη καθηγητή Μπομπ Γκίμπσον του πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι υψηλές δόσεις λιπαρών οξέων [που δίνονται στα πρόωρα μωρά μέσω του μητρικού θηλασμού ή του γάλατος σε σκόνη], μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στη διανοητική ανάπτυξη του βρέφους.

    Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης [JAMA], δείχνει ότι ένα βασικό λιπίδιο στον εγκέφαλο [το λιπαρό οξύ ωμέγα-3, γνωστό και ως DHA], δεν είναι επαρκώς ανεπτυγμένο στα μωρά που γεννιούνται πριν τις 33 εβδομάδες, οδηγώντας σε πιθανά προβλήματα νοητικής ανάπτυξης.Για να αντισταθμισθεί αυτή η έλλειψη, λοιπόν, οι ερευνητές έδωσαν στις θηλάζουσες μητέρες αυξημένες δόσεις DHA [άνω των 1.000 mg την ημέρα] μέσα σε κάψουλες λαδιού τόνου ή ως συμπλήρωμα στο παιδικό γάλα.

    Η μελέτη, που διεξήχθη σε πέντε αυστραλιανά νοσοκομεία, μεταξύ 657 πρόωρα γεννημένων βρεφών, διαπίστωσε ότι αυτά που ελάμβαναν πλούσια σε λιπαρά οξέα δίαιτα, είχαν σε ποσοστό 50% καλύτερη νοητική ανάπτυξη, ένα ευεργετικό αποτέλεσμα που ήταν ιδιαίτερα αισθητό στα πρόωρα γεννημένων κορίτσια, σε σχέση με αυτά που είχαν δίαιτα με λίγα λιπαρά οξέα.

    Οι ερευνητές αδυνατούν να ερμηνεύσουν γιατί τα πρόωρα αγόρια αντιδρούν λιγότερο, σε σχέση με τα πρόωρα κορίτσια, στην αυξημένη ποσότητα λιπαρών οξέων.Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι τα αγόρια έχουν υψηλότερο μεταβολικό ρυθμό από τα κορίτσια, γι' αυτό χρειάζονται υψηλότερες δόσεις DHA.

    Είδηση: 17891

    [07] Νέες καταθέσεις για την Κ. Κούνεβα

    Στην αστυνομία επέστρεψε η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ελένη Ράϊκου, για περαιτέρω διερεύνηση, τη δικογραφία, για την υπόθεση της Κωνσταντίνας Κούνεβα, της συνδικαλίστριας, που τον περασμένο Δεκέμβριο, δέχτηκε επίθεση με οξύ, από αγνώστους. Η κ. Ράϊκου, ζήτησε να ληφθούν κι άλλες καταθέσεις από αυτόπτες μάρτυρες, να γίνουν περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις και να καταθέσει η ίδια η παθούσα, εάν αυτό, είναι δυνατό. Η συνδικαλίστρια, νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό, σε σοβαρή κατάσταση. Από το περιβάλλον της, καταγγέλλεται ότι στοχοποιήθηκε, λόγω της συνδικαλιστικής δράσης.

    Η ΓΣΕΕ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της "για την απαράδεκτη- χρονοβόρα και ελλιπέστατη διαδικασία διερεύνησης της δολοφονικής επίθεσης κατά της συναδέλφοu- συνδικαλίστριας Κων/νας Κούνεβα". Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: "Παρά το γεγονός ότι έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας, η διερεύνηση της υπόθεσης και ο εντοπισμός των ενόχων είναι ακόμα ουσιαστικά στο σημείο μηδέν σε αντίθεση με ότι συμβαίνει με τις απεργίες και τους απεργούς όπου οι διαδικασίες ολοκληρώνονται σε χρόνο μηδέν! Η ΓΣΕΕ, το ΕΚΑ, η ΟΙΥΕ με καθημερινή και ουσιαστική παρέμβαση στέκεται στο πλευρό της συναδέλφισσας Κούνεβα και της οικογένειας της, δεδομένου πως το πρόβλημα και η υπόθεση αυτή είναι υπόθεση ολόκληρου του Σ. Κινήματος για αυτό δεν πρόκειται να ανεχθούμε την παραπομπή της σοβαρότατης αυτής υπόθεσης στις ελληνικές Καλένδες !

    Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά την απαίτησή μας για την άμεση και πλήρη διαλεύκανση από την Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη της δολοφονικής αυτής επίθεσης, τον εντοπισμό και την αυστηρή τιμωρία των ενόχων, την ενεργοποίηση και παρέμβαση του Υπουργείου Απασχόλησης και των επιθεωρήσεων εργασίας, ώστε να δοθεί τέλος στην εργοδοτική αυθαιρεσία στον κλάδο των καθαριστριών. Την άμεση συνάντηση της Υπ. Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας με τη ΓΣΕΕ, το ΕΚΑ, την ΟΙΥΕ και του σωματείου του κλάδου, για να αντιμετωπισθούν ριζικά και αποτελεσματικά τα τεράστια προβλήματα του κλάδου, σύμφωνα με τις ολοκληρωμένες προτάσεις του Συνδικαλιστικού Κινήματος".

    Την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου στις 6μμ στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου της Αθήνας, 56 σωματεία εργαζομένων από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, πραγματοποιούν συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, ενώ θα ακολουθήσει διαδήλωση προς το υπουργείο Απασχόλησης. Επίσης έχει ανοιχτεί λογαριασμός οικονομικής ενίσχυσης για την οικογένεια της Κωσταντίνας Κούνεβα στην τράπεζα Πειραιώς: DECHEVA ELENA TODOR KUNEVA KOSTADINA 5012-019021-277

    Είδηση: 17904

    [08] Μήνυμα προς την Τουρκία

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Το άσπρο - μαύρο, επιχειρεί να κάνει ο Τούρκος πρωθυπουργός μιλώντας για προκλήσεις, εκ μέρους της Ελλάδος, εις βάρος της χώρας του. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του στις Βρυξέλλες, για τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι, εάν εκλείψουν τα στοιχεία της πρόκλησης οι σχέσεις των δύο χωρών, θα είναι σε καλύτερο σημείο . Σχολιάζοντας τις δηλώσεις, ο Ευάγγελος Αντώναρος, κάλεσε την Άγκυρα, να σέβεται τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, και τις αποφάσεις των διεθνών οργανισμών, εάν επιθυμεί την ευρωπαϊκή προοπτική της. Εν τω μεταξύ, ένα περίεργο περιστατικό παρενόχλησης πολιτικού αεροσκάφους της AEGEAN πάνω από την Αλεξανδρούπολη από τουρκικά πολεμικά είχαμε το πρωί

    Μήνυμα προς την Τουρκία να πάψει να βρίσκει συνεχώς δικαιολογίες για όσα δεν πράττει προκειμένου να συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις απεύθυνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο Ευάγγελος Αντώναρος, με αφορμή τις δηλώσεις Ερντογάν, αντέτεινε στους υπαινιγμούς του Τούρκου πρωθυπουργού ότι η Αθήνα έχει ευθύνη για το επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων πως "η Ελλάδα φέρεται με άψογο τρόπο προς την Τουρκία και η Τουρκία πρέπει να κάνει το ίδιο".

    "Η Τουρκία πρέπει να βάλει τελεία σε συμπεριφορές που δεν έχουν καμία σχέση με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της, ούτε με τις συμμαχικές σχέσεις που θέλει να διατηρεί με εμάς", υπογράμμισε επίσης.

    Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η δική του κυβέρνηση συνεχίζει με καλές προθέσεις τις συνομιλίες και πως "αν εκλείψουν τα στοιχεία της πρόκλησης, οι σχέσεις θα είναι σε καλύτερο σημείο".

    Παρενόχληση από τουρκικά μαχητικά σε πολιτικό αεροσκάφοςΕν τω μεταξύ, ένα περίεργο περιστατικό παρενόχλησης πολιτικού αεροσκάφους της AEGEAN πάνω από την Αλεξανδρούπολη από τουρκικά πολεμικά είχαμε το πρωί .Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΥΠΑ στις 10.22 το πρωί το Air Bus 320 της AEGEAN πραγματοποιούσε την πτήση 142 Αθήνα Αλεξανδρούπολη με 82 επιβάτες και ενώ βρισκόταν 10 ναυτικά μίλια βόρεια της Λήμνου σε διαδικασία καθόδου από τα 16 χιλιάδες πόδια στα 13 χιλιάδες πόδια προκειμένου να προσγειωθεί, το προσέγγισαν από τη βόρεια πλευρά του 2 τούρκικα μαχητικά μαχητικά Φ-16 σε απόσταση 5 ναυτικών μιλιών συμφωνά με τις αρχικές πληροφορίες, 7,5 ναυτικών μιλίων σύμφωνα με μεταγενέστερες πληροφορίες .

    Η προσέγγιση είχε ως αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί ο συναγερμός ασφάλειας του αεροπλάνου για 2 δευτερόλεπτα, καθώς το όριο ασφάλειας για να θεωρηθεί ένα περιστατικό παρενόχληση είναι τα 10 ναυτικά μίλια τα όποια τα Τουρκιά μαχητικά παραβίασαν.

    Η ΥΠΑ εκτιμά ότι δεν υπήρχε δόλος από τη πλευρά των τούρκικων αεροσκαφών καθώς όταν διαπίστωσαν ότι πρόκειται για πολιτικό αεροσκάφος απομακρύνθηκαν εξ ου και η αστραπιαία και όχι μεγαλύτερης διάρκειας ενεργοποίηση του συναγερμού.

    Η ΥΠΑ επιβεβαιώνει το περιστατικό το όποιο έτσι και αλλιώς είναι καταγεγραμμένο στα ραντάρ, το χαρακτηρίζει όμως μη σοβαρό. Σύμφωνα με την AEGEAN δεν υπήρξε παρενόχληση του αεροσκάφους, και ούτε καν ενεργοποίηση του συναγερμού απλώς ο ελεγκτής ανέφερε στον κυβερνήτη να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικός καθως υπάρχει μεγάλη κίνηση στην περιοχή.

    Ο κ. Αντώναρος αναφερόμενος σε περιστατικό παρενόχλησης πολιτικού αεροσκάφους από τουρκικά μαχητικά, δήλωσε πως αξιολογούνται όλα τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου συμβάντος από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

    Είδηση: 17902

    [09] Συνάντηση Α. Σπηλιωτόπουλου με Μ. Γιαννάκου

    Πολιτική

    Την ερχόμενη Παρασκευή στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή θα δοθεί από τον πρωθυπουργό το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο Λύκειο και στο Εξεταστικό, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος μετά την 2,5 ωρών συνάντησή του με την πρώην υπουργό Μαριέτα Γιαννάκου, στη διάρκεια της οποίας αντάλλαξαν απόψεις για θέματα παιδείας.

    Είδηση: 17899

    [10] Στους δρόμους τα τρακτέρ

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Κινήσεις διαμαρτυρίας για τις χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων, πραγματοποιούν σήμερα Δευτέρα αγρότες στον κόμβο της Νίκαιας στη Θεσσαλία. H κινητοποίηση γίνεται από αγρότες προσκείμενους στο ΚΚΕ. Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιούν αγρότες στη Χρυσούπολη Καβάλας.

    Την Τρίτη αγροτικές ενώσεις που πρόσκεινται στη ΝΔ ,καθώς και εκπρόσωποι της οργάνωσης των νέων αγροτών που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, έχουν δώσει ραντεβού στα Τέμπη. Ανοιχτός στο διάλογο με τους αγρότες δηλώνει ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ μέσα στην εβδομάδα αναμένεται ανακοίνωση δέσμης μέτρων στήριξης των αγροτών. Στην αρμοδιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από το υπουργείο Ανάπτυξης περνούν πλέον οι αρμοδιότητες του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, όπως αποφάσισαν οι συναρμόδιοι υπουργοί, Σωτήρης Χατζηγάκης και Κωστής Χατζηδάκης, μετά από συνάντησή τους τη Δευτέρα.

    Στη χθεσινή τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού Σωτήρη Χατζηγάκη, παρέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος για τα θέματα των αγροτών. Παράλληλα κάλεσε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου να πει τι θα στοιχίσουν όλα αυτά, που "πρόχειρα και χωρίς μελέτη προσπάθησε να ανακοινώσει χθες. Όχι λόγια. Συγκεκριμένους αριθμούς".

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Αλαβάνο, είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Χατζηγάκης. Ο κ. Χατζηγάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν λέει "όχι" στις κινητοποιήσεις των αγροτών. Καλεί όμως τους αγρότες να μην φτάσουν σε ακραίες μορφές (πχ κλείσιμο δρόμων) γιατί θα χάσουν το δίκιο τους. Προανήγγειλε δε, ότι θα υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση για ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και κάλεσε τους αγρότες να αγωνιστούν μαζί για να αντιμετωπιστεί η σημερινή κρίση.

    Από την πλευρά του, ο κ. Αλαβάνος πρότεινε πέντε άξονες για την ανακούφιση των αγροτών. Συγκεκριμένα, ζήτησε έκτακτο πρόγραμμα στήριξης του αγροτικού εισοδήματος με κοινοτικούς πόρους, ελαστικοποίηση των κανόνων της ΚΑΠ και του ανταγωνισμού, αναβίωση του ειδικού ρόλου της ΑΤΕ, παρέμβαση στον τομέα των εισροών (κόστος παραγωγής) και χορήγηση εισοδηματικών ενισχύσεων.

    To KKE για τους αγρότες

    Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ "χαιρετίζει τις μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας που στρέφονται κατά της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οι διεκδικήσεις τους είναι δίκαιες. Η εξασφάλισή κατώτερων εγγυημένων τιμών και η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους, καθώς και τα άλλα αιτήματα συνδέονται με την πάλη ενάντια στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

    Το ΚΚΕ καλεί τη μικρομεσαία αγροτιά να συσπειρωθεί αποφασιστικά στο αγωνιστικό πλαίσιο και τη δράση της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) και των αγωνιστικών συλλόγων και ομοσπονδιών. Μόνο έτσι ο αγώνας της θα έχει συνέχεια και προοπτική.

    Ταυτόχρονα το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης να στηρίξουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και τα αιτήματα της αγωνιζόμενης αγροτιάς. Η πάλη κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ συμβάλλει στην πάλη κατά της αντιλαϊκής πολιτικής".

    Προτάσεις του ΣΥΝ Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ, τονίζει ότι στηρίζει "τις κινητοποιήσεις των αγροτών, που ειδικά αυτές τις ώρες δίνουν τη μάχη για την επιβίωση ολόκληρου του αγροτικού χώρου. Και είναι παρήγορο που σ' αυτόν τον αγώνα συμμετέχουν ενεργά Νέοι Αγρότες. Η λύση στα τραγικά αδιέξοδα των αγροτών δεν περνά μέσα από τα επικοινωνιακά τεχνάσματα της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης"."Απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο οικονομικής ενίσχυσης και κοινωνικής προστασίας των μικρομεσαίων αγροτών και των κατοίκων της υπαίθρου", αναφέρει η ανακοίνωση, που να διασφαλίζει : 1. Την άμεση ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος. Έκτακτη ενίσχυση των αγροτών που έχουν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο. Αποτελεσματική παρέμβαση στις τιμές διάθεσης των προϊόντων της φυτικής και ζωικής παραγωγής. Αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ στο 15% για όλα τα προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής. Να αυξηθεί κατά 50% το επιστρεφόμενο ποσό του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης. Καθιέρωση ως ελάχιστου ύψους σύνταξης ΟΓΑ τα 600 ευρώ το μήνα.

    Είδηση: 17898

    [11] Νέα διπλώματα οδήγησης

    Η παρουσίαση των νέων αδειών οδήγησης πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Μεταφορών & Επικοινωνιών από τους Υπουργούς Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο και Μεταφορών & Επικοινωνιών Ευριπίδη Στυλιανίδη, παρουσία του Νομάρχη Αθηνών Γιάννη Σγουρού. Για την έκδοση άδειας οδήγησης θα υποβάλλεται μαζί με τα υπόλοιπα απαραίτητα δικαιολογητικά για κάθε πράξη χορήγησης, επέκτασης, ανανέωσης κλπ παράβολο β¬ 30,00 και το νέο έντυπο Αίτησης Εκτύπωσης Άδειας Οδήγησης στις Υπηρεσίες Μεταφορών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας.

    Πρέπει να τονιστεί ότι δεν είναι υποχρεωτική η μετατροπή των παλαιών αδειών οδήγησης σε νέου τύπου, αφού οι ήδη υφιστάμενες άδειες οδήγησης ισχύουν μέχρι το 2033. Όσοι επιθυμούν αντικατάσταση ισχυουσών αδειών οδήγησης σε νέου τύπου αυτό θα γίνεται από 1-4-2009 εφόσον δεν συντρέχουν λόγοι ανανέωσης των, για την αποφυγή υπερβολικού φόρτου εργασίας στις Νομαρχιακές Υπηρεσίες Μεταφορών και προσαρμογής στο νέο περιβάλλον εκτύπωσης.

    Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Ευριπίδης Στυλιανίδης τόνισε: "Τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη από τις νέες άδειες οδήγησης μεταξύ άλλων είναι:

    · Οι νέες άδειες οδήγησης είναι πιο πρακτικές στη χρήση τους και σίγουρα πιο ασφαλείς αφού, πλέον, δεν είναι δυνατή η έκδοση πλαστών αδειών,

    · η εναρμόνιση της εθνικής με την κοινοτική νομοθεσία,

    · η διαδικασία έκδοσης των νέων αδειών οδήγησης είναι ταχύτερη, απλούστερη και αντιγραφειοκρατική. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο χρόνος έκδοσης περιορίζεται από 40 ημέρες σε κάποιες περιπτώσεις σε 7 ημέρες με προοπτική να μειωθεί περαιτέρω στις 5,

    · η διευκόλυνση στη μετακίνηση των πολιτών εντός της Ε.Ε. αφού η αναγραφή του ονόματος και με λατινικούς χαρακτήρες βοηθά στην επίλυση πρακτικών θεμάτων όπως η ενοικίαση αυτοκινήτου η ακόμη και στην επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους,

    · η προαιρετική αναγραφή της ομάδας αίματος είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την έγκαιρη αντιμετώπιση ατυχημάτων".

    Είδηση: 17897

    [12] Καραμανλής - Μπακογιάννη για Μ. Ανατολή και ΟΑΣΕ

    Πολιτική

    Συνεργασία με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και συζήτησαν για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή καθώς και για την ελληνική προεδρία στον ΟΑΣΕ η οποία ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη. Η κ. Μπακογιάννη σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Γάζα έκανε λόγο για εξαιρετικά εύθραυστη εκεχειρία, αλλά σημείωσε ότι δίνεται η δυνατότητα να ανοίξουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι. Αναφερόμενη στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσε ότι το μεσημέρι, θα βρίσκεται στον Πειραιά από όπου θα φύγει ένα πλοίο με σημαντικές ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Όπως τόνισε η κ. Μπακογιάννη: "Το βέβαιο είναι ότι όσα και να στείλουμε χρειάζονται περισσότερα. Άρα θα υπάρξει μια συντονισμένη κίνηση με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για να μπορέσουμε να αυξήσουμε τη βοήθεια αυτή και ταυτόχρονα αρχίζει η συζήτηση στην ΕΕ πλέον για τη δεύτερη φάση για την συμμετοχή της στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης διαρκείας στο μεγάλο πρόβλημα με στόχο τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα ζήσει με ασφάλεια δίπλα στο Ισραήλ".Επίσης η κ. Μπακογιάννη αναφερόμενη στην ελληνική προεδρία στον ΟΑΣΕ, μίλησε για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για να παραμείνουν οι εκπρόσωποι του Οργανισμού σε ολόκληρη τη περιοχή της Γεωργίας, της νότιας Οσετίας, θέμα που όπως ανέφερε θα συζητήσει με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών την Τετάρτη.Επιπλέον η υπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκε στην οικονομική ύφεση, λέγοντας ότι το θέμα απασχολεί ολόκληρη την Ευρώπη η οποία είναι σε μια πολύ μεγάλη κρίση και βρίσκεται μετά από πολλά χρόνια αντιμέτωπη με την ύφεση, ενώ για την Ελλάδα η κ. Μπακογιάννη σχολίασε ότι ο στόχος είναι να κρατήσει η κυβέρνηση το τιμόνι σταθερά και να βγάλει τους Έλληνες και τις Ελληνίδες από αυτήν την κρίση για να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης, της παραγωγικότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης.

    Δήλωση για το νέο Αμερικανό Πρόεδρο

    Είδηση: 17894

    [13] Καθαρότεροι οι ουρανοί της Ευρώπης

    Ευρώπη

    Ουδέν καλό αμιγές κακού. Η ομίχλη, το νέφος και η θολούρα έχουν μειωθεί πάνω από την Ευρώπη κατά την τελευταία 30ετία.Όμως, η θετική αυτή εξέλιξη έχει μία αρνητική όψη, καθώς αυξάνει την θερμοκρασία και συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη.Το συμπέρασμα αυτό, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, προκύπτει από μελέτη, με επικεφαλής τον Ρομπέρ Βοτάρ της γαλλικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, που μελέτησε στοιχεία από 342 μετεωρολογικούς σταθμούς στην Ευρώπη.

    Μεταξύ 1978-2006 η ποιότητα του αέρα στην ατμόσφαιρα βελτιώθηκε, αλλά, οι θερμοκρασίες σε τμήματα της Ευρώπης, ειδικά στο βορρά, το κέντρο και τα ανατολικά, αυξήθηκαν πάνω από το μέσο όρο.Η μελέτη αποδίδει τουλάχιστον το 20% αυτής της αύξησης της θερμοκρασίας [που στην ανατολική Ευρώπη φθάνει μέχρι και 50%] στο καθάρισμα της ατμόσφαιρας, καθώς όταν υπάρχει ομίχλη και νέφος, ένα μέρος από τις ακτίνες του ήλιου αντανακλάται πίσω στο διάστημα και η επιφάνεια της Γης ψυχραίνει.Αντιθέτως, η καθαρότερη ατμόσφαιρα σημαίνει μεγαλύτερη απορρόφηση των ηλιακών ακτινών.

    Κατά τα τελευταία 30 χρόνια, ο αριθμός των ημερών με περιορισμένη ορατότητα μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ, ένα φαινόμενο που συνδέεται με τα μειωμένα επίπεδα στην ατμόσφαιρα του διοξειδίου του θείου, το οποίο αποτελεί υποπροϊόν της καύσης του πετρελαίου και του άνθρακα και δημιουργεί την όξινη βροχή.Ειδικά στην ανατολική Ευρώπη, μετά την πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων, έκλεισαν πολλά παλαιά και ρυπογόνα εργοστάσια που έκαιγαν άνθρακα, γεγονός που οδήγησε σε αισθητή μείωση του διοξειδίου του άνθρακα και του νέφους στην ατμόσφαιρα.

    Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις του Διακυβερνητικού Πάνελλ για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 0,74 βαθμούς Κελσίου μεταξύ 1996-2005, ενώ ο ρυθμός αύξησης κατά την τελευταία 50ετία ήταν διπλάσιος του ρυθμού του προηγούμενου μισού αιώνα.Σύμφωνα με τη νέα γαλλική μελέτη, μία "κουβέρτα" νέφους πάνω από μία περιοχή μπορεί να μειώσει την τοπική θερμοκρασία κατά 2 περίπου βαθμούς.

    Είδηση: 17893

    [14] Παπαθανασίου στις Βρυξέλλες για Eurogroup & Ecofin

    Ειδήσεις

    Τις πρόσφατες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις υπό το φως των ενδιάμεσων προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και την κατάλληλη αντίδραση της οικονομικής πολιτικής, θα συζητήσουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομίας των χωρών της ζώνης του ευρώ στις Βρυξέλλες, κατά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Eurogroup.Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου, ενώ θα έχει σήμερα το απόγευμα συνάντηση με τον επίτροπο για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις κ.Χοακίν Αλμούνια, καθώς και με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Eurogroup και πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου κ.Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ.

    Στο Eurogroup θα γίνει συζήτηση για την εξέλιξη της ανταγωνιστικότητας στη ζώνη του ευρώ, καθώς επίσης, το συμβούλιο θα ενημερωθεί και για την πρόοδο όσον αφορά τις διαδικασίες εισαγωγής του ευρώ στη Σλοβακία, η οποία αποτελεί από την 1η Ιανουαρίου 2009 το 16ο μέλος της ζώνης του ευρώ.

    Αύριο Τρίτη θα συνεδριάσει το Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ στο οποίο η τσεχική προεδρία θα παρουσιάσει το πρόγραμμα εργασιών της.Κατά τη σύνοδο κορυφής του προηγούμενου Δεκεμβρίου οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης, συμφώνησαν ότι τα κράτη μέλη που το επιθυμούν θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα εφαρμογής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε ορισμένες υπηρεσίες εντάσεως εργασίας.

    Το συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ έλαβε εντολή να προσπαθήσει να εξασφαλίσει συμφωνία για το ζήτημα αυτό μέχρι το Μάρτιο του 2009 και το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί αύριο.

    Επίσης, το συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ θα συζητήσει για την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική του 2009, μετά και την ανακοίνωση των εκτάκτων προβλέψεων της ΚΟΜΙΣΙΟΝ για την εισαγωγή του ευρώ στη Σλοβακία, για το επενδυτικό πλαίσιο για την περιοχή των δυτικών Βαλκανίων, ενώ ενδέχεται να συζητηθεί το θέμα της ευθύνης των θεματοφυλάκων με αφορμή την υπόθεση MADOFF.

    Η ημερήσια διάταξη των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin, περιλαμβάνει τα εξής:A. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ EUROGROUP:1. Οικονομική κατάσταση και εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές: Θα γίνει συζήτηση για τις πρόσφατες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις, υπό το φως και των ενδιάμεσων προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και για την κατάλληλη αντίδραση της οικονομικής πολιτικής.2. Παρακολούθηση της εξέλιξης της ανταγωνιστικότητας στην ζώνη του ευρώ: Θα γίνει συζήτηση με βάση έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία συντάχθηκε στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας που υπήρξε στο Eurogroup της 7ης Ιουλίου 2008.3. Εισαγωγή του ευρώ στη Σλοβακία: Το Συμβούλιο θα ενημερωθεί για την πρόοδο όσον αφορά τη διαδικασία εισαγωγής του ευρώ στη Σλοβακία, η οποία αποτελεί από την 1η Ιανουαρίου 2009 το 16ο μέλος της Ζώνης του Ευρώ.

    Β. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ECOFIN:1. Παρουσίαση του προγράμματος εργασιών της Προεδρίας: [Η Τσεχική Προεδρία θα εστιάσει στις ακόλουθες προτεραιότητες:- Εύρεση αποτελεσματικών λύσεων για την αντιμετώπιση της οικονομικής επιβράδυνσης, προκειμένου οι ευρωπαϊκές οικονομίες να επανέλθουν όσο το δυνατόν συντομότερα σε πορεία ανάπτυξης,- Διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια χρηματοοικονομική αγορά,- Διασφάλιση αποτελεσματικού συντονισμού των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών, στο πλαίσιο που προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, καθώς και από τη Στρατηγική της Λισσαβώνας,- Άρση των εμποδίων στη λειτουργία, τον εκσυγχρονισμό και την προσαρμογή της Εσωτερικής Αγοράς στις νέες συνθήκες, κυρίως στους τομείς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και της φορολογίας.Το Συμβούλιο ECOFIN θα ασχοληθεί με την παρακολούθηση της εφαρμογής και την αξιολόγηση των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Οικονομικής Ανάκαμψης που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου 2008.Λαμβάνοντας υπ' όψιν τις έκτακτες οικονομικές συνθήκες, η Προεδρία δηλώνει ότι είναι έτοιμη να ανταποκριθεί με ευελιξία, προσαρμόζοντας το πρόγραμμα εργασιών της.2. Συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2008:Κατά τη Σύνοδο Κορυφής του προηγούμενου Δεκεμβρίου, οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων συμφώνησαν, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Οικονομικής Ανάκαμψης, ότι τα κράτη - μέλη που το επιθυμούν, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα εφαρμογής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε ορισμένες υπηρεσίες εντάσεως εργασίας.Το Συμβούλιο ECOFIN έλαβε εντολή να προσπαθήσει να εξασφαλίσει συμφωνία για το ζήτημα αυτό μέχρι το Μάρτιο του 2009.3. Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική για το 2009:Στόχος είναι:- Η εκτίμηση των οικονομικών εξελίξεων και προοπτικών, υπό το φως των προβλέψεων της Ε. Επιτροπής που θα δημοσιοποιηθούν στις 19 Ιανουαρίου.- Η αποτύπωση των θέσεων των κρατών - μελών, υπό το φως της ήδη συμφωνηθείσας στρατηγικής που θα πρέπει να ακολουθηθεί στις συζητήσεις σε διεθνές επίπεδο για τους πολυμερείς Οργανισμούς ελέγχου και εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και- Η ανταλλαγή απόψεων για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής υπό τις παρούσες συνθήκες.4. Εισαγωγή του ευρώ στη Σλοβακία:Από την 1η Ιανουαρίου 2009, η Σλοβακία είναι η 16η χώρα που υιοθέτησε το ευρώ ως εθνικό νόμισμα. Η μεταβατική περίοδος, κατά την διάρκεια της οποίας θα χρησιμοποιείται και το ευρώ και η κορώνα [το παλαιό νόμισμα της χώρας], έχει περιοριστεί σε μόλις 16 ημέρες.5. Επενδυτικό πλαίσιο για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων:Αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις σχετικά με την κοινή πρωτοβουλία της Ε. Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων [ΕΤΕπ], της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης [EBRD] και της Αναπτυξιακής Τράπεζας του Συμβουλίου της Ευρώπης [CEDB] για τη διαμόρφωση -μέχρι το 2010- ενός ενιαίου επενδυτικού πλαισίου για τα Δ. Βαλκάνια.Σκοπό της πρωτοβουλίας αυτής αποτελεί η κοινή προώθηση όλων των μορφών χρηματοδότησης για την υποστήριξη των επενδύσεων στην περιοχή, μέσω της σταδιακής εναρμόνισης και συντονισμού όλων των χρηματοδοτικών δράσεων, τόσο των κοινοτικών όσο και αυτών που αναλαμβάνονται από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αλλά και επιμέρους δωρητές.6. Άλλα θέματα:Μετά από πρωτοβουλία της Υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας κ. C. Lagarde, ενδεχομένως να συζητηθεί το θέμα της ευθύνης των θεματοφυλάκων, με αφορμή την υπόθεση Madoff.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ/ ΝΕΤ-105,8 / ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 17892


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 19 January 2009 - 17:54:59 UTC