Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλλαγή φρουράς στο Λευκό Οίκο
  • [02] Σε κλοιό ύφεσης
  • [03] Αντιπαράθεση για την Προανακριτική
  • [04] Ευρωβαρόμετρο: Πρώτοι σε απαισιοδοξία για την οικονομία
  • [05] ''Θησαυροί της Αρχαίας Κολχίδας στο Μπενάκη
  • [06] Απορρίφθηκε η αγωγή Παπαγεωργόπουλου για Αράπογλου
  • [07] Εξελίξεις στην τοπική αυτοδιοίκηση
  • [08] Στην Ρωσία για ΟΑΣΕ & Ελλάδα η Ντ. Μπακογιάννη
  • [09] Την Δευτέρα το πόρισμα
  • [10] Στόχος η επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης
  • [11] Εξιχνιάστηκε η απαγωγή Αϊβαζόγλου
  • [12] Συνεχίζεται η αποχώρηση

    [01] Αλλαγή φρουράς στο Λευκό Οίκο

    Αμερική-ΗΠΑ

    Ορκίστηκε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο 44ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι ο Μπαράκ Ομπάμα, τέως γερουσιαστής της πολιτείας του Ιλινόϊ, νικητής των προεδρικών εκλογών της 4ης Νοεμβρίου 2008 με αντίπαλο τον επίσης γερουσιαστή Τζον Μακέϊν των Ρεπουμπλικάνων. Ο Μπαράκ Ομπάμα ορκίστηκε, την Τρίτη στις 19.04 (ώρα Ελλάδας) στην Ουάσινγκτον, ως ο 44ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ ο πρώην γερουσιαστής Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε ως ο νέος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Σχεδόν 500.000 άνθρωποι (469.873 σύμφωνα με την εκπρόσωπο του μετρό, Άνγκελα Γκέιτς) χρησιμοποίησαν το μετρό στην Ουάσιγκτον για να παρευρεθούν στην τελετή ορκωμοσίας του Μπαράκ Ομπάμα. Από το συνωστισμό δημιουργήθηκαν μικροπροβλήματα και τραυματισμοί.

    Πριν την ορκωμοσία, ο νέος πλανητάρχης επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο και ήπιε με τον απερχόμενο πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον αποχαιρετιστήριο πρωινό καφέ.

    Χαρακτηριστική είναι πάντως η δήλωση του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν που εξέφρασε επιφυλάξεις λέγοντας ότι "είναι πεπεισμένος πως οι μεγαλύτερες απογοητεύσεις γεννιούνται από μεγάλες προσδοκίες".

    Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στη ΝΕΤ, από τη Μόσχα, ευχήθηκε στο νέο πρόεδρο των ΗΠΑ καλή επιτυχία σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την υφήλιο και τις ΗΠΑ, ενώ εκτίμησε ότι προσπάθησε να δώσει ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας με το λόγο του. Η πρακτική πολιτική θα κρίνει το λόγο του, όπως και σε όλους τους πολιτικούς. Επίσης ευχήθηκε να υπάρξει μια εποικοδομητική συνεργασία του κ. Ομπάμα με την Ε.Ε. Στόχος της Ελλάδας, τόνισε η κ. Μπακογιάννη, είναι να υπάρξει μια καλή συνεργασία, ενώ για τη Χίλαρυ Κλίντον, που αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών, η κ. Μπακογιάννη, ευχήθηκε καλή επιτυχία.

    Η ομιλία του νέου προέδρου

    Στην έναρξη της ομιλίας του ο κ. Ομπάμα είπε: "Σήμερα στέκομαι εδώ ταπεινός μπροστά στο καθήκον που ανέλαβα, ευγνώμων για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιβάλατε, πιστός στις θυσίες που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας. Ευχαριστώ τον πρόεδρο Μπους για τις υπηρεσίες του προς το έθνος μας, καθώς και για τη γενναιοδωρία και τη συνεργασία που επέδειξε κατά τη μεταβατική περίοδο της παράδοσης. Αυτήν την ημέρα συγκεντρωθήκαμε εδώ διότι επιλέξαμε την ελπίδα αντί του φόβου, τη βούληση να δράσουμε έναντι της διχόνοιας και της σύγκρουσης. Αυτήν την ημέρα, ερχόμαστε να διακηρύξουμε το τέλος των πονηρών απαιτήσεων και των ψευδο-υποσχέσεων, των διακρίσεων και των δογματισμών, που επί πολλά χρόνια λυμαίνονταν την πολιτική μας".

    Συνεχίζοντας ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, ανέφερε πως: "το ότι βρισκόμαστε εν μέσω μίας κρίσης είναι κατανοητό. Το έθνος μας βρίσκεται σε πόλεμο ενάντια σ' ένα εκτεταμένο δίκτυο βίας και μίσους. Η οικονομία μας έχει εξασθενήσει σημαντικά, μία συνέπεια της απληστίας και της ανευθυνότητας από την πλευρά κάποιων ολίγων, αλλά κι από τη συνολική αποτυχία μας να πάρουμε σκληρές αποφάσεις και να προετοιμάσουμε το έθνους για τους μέλλοντες καιρούς. Σπίτια χαθήκανε, δουλειές σταμάτησαν, επιχειρήσεις κατέρρευσαν. Το σύστημα υγείας μας έχει γίνει δαπανηρό, τα σχολεία μας αποτυγχάνουν μαζικά, κάθε μέρα μας παρέχει μία πλήρη απόδειξη για τον τρόπο που χρησιμοποιούμε την ενέργεια ενδυναμώνει τους εχθρούς μας κι απειλεί τον πλανήτη μας".

    Για την οικονομία, αφού τόνισε ότι όποιος διαχειρίζεται χρήματα Αμερικανών, θα ελέγχεται και θα λογοδοτεί, δήλωσε: "Είναι πραγματικές οι απειλές στην οικονομία μας, που αντιμετωπίζουμε, είναι δε σοβαρές αλλά και πολλές. Τοιουτοτρόπως, δεν μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε (αυτές τις απειλές) μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Αμερική, πάντως, γνώριζε τούτο: θα αντιμετωπιστούν αυτές οι απειλές", Ο τέως Δημοκρατικός Γερουσιαστής (του Ιλινόϊ), που "παραλαμβάνει" από Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο που είχε 8ετή θητεία, απέδωσε την οικονομική κρίση που ταλανίζει (και) την αμερικανική οικονομία, "τόσο στην ανευθυνότητα, όσο όμως και στην απληστία ορισμένων". "Η παρούσα κατάσταση της οικονομίας μας αποτελεί εν ταυτώ την πρόκληση για να αναλάβουμε ταχεία, τολμηρή δράση", υπογράμμισε επίσης.

    Eπίσης ο κ. Ομπάμα κάλεσε ευθέως τους Μουσουλμάνους σε ένα νέο τρόπο συμβίωσης με τις ΗΠΑ "που να κτίζει, κι όχι να καταστρέφει", προειδοποιώντας τους ότι η βούληση της παρούσας αμερικανικής κυβέρνησης "είναι ισχυρή, όσο ποτέ" και διασφαλίζοντας, έτσι, ότι "οι ΗΠΑ θα επιζήσουν, όχι οι τρομοκράτες".

    Η πρώτη επίσημη σύσκεψη

    Την Τετάρτη ο κ. Ομπάμα θα έχει σύσκεψη στο Λευκό Οίκο, με θέμα την απόσυρση στρατευμάτων από το Ιράκ.

    Στο Ιράκ βρίσκονται 142.000 Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ στο Αφγανιστάν περίπου 33.000. Το επιτελείο του κ. Ομπάμα έχει καταρτίσει ήδη 16μηνο χρονοδιάγραμμα απόσυρσης από το Ιράκ των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Στην τελετή ορκωμοσίας του κ. Ομπάμα, έδωσε το παρόν και ο τέως ανώτατος διοικητής των δυνάμεων των ΗΠΑ στην περιοχή του Ιράκ στρατηγός Ντέηβιντ Πετρέους.

    Είδηση: 17951

    [02] Σε κλοιό ύφεσης

    Ειδήσεις

    Νέα δεδομένα όσον αφορά τους κυβερνητικούς χειρισμούς για την αντιμετώπιση της κρίσης δημιουργούν οι δυσοίωνες εκτιμήσεις της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Μετά το Ecofin , ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου, επανέλαβε ότι οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης έχουν στόχο την δημοσιονομική προσαρμογή λαμβάνοντας όμως υπόψη τις ανάγκες των εισοδηματικά ασθενέστερων. Εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος ότι οι Κασσάνδρες -όπως είπε- θα διαψευσθούν και θα αντέξει η ελληνική οικονομία στο τσουνάμι της κρίσης. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε να διεξαχθεί στη Βουλή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία.

    Με το βλέμμα στραμμένο στις εκτιμήσεις της Κομισιόν, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας επεξεργάζονται τα εναλλακτικά σενάρια του επικαιροποιημένου προγράμματος σταθερότητας που θα αποσταλεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές καθώς η Κομισιόν προβλέπει υπέρβαση του ορίου ελλείμματος μέχρι και το 2010. Για την Ελλάδα, κρίσιμος μήνας είναι ο Μάρτιος ωστόσο όπως ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το θέμα θα εξεταστεί συνολικά.

    "Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που υπερέβη το όριο του 3%, δεν υπάρχει λόγος να εξαιρέσουμε την Ελλάδα. Θα ασχοληθούμε με την ελληνική περίπτωση με τον ίδιο τρόπο που θα ασχοληθούμε και με άλλες χώρες που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση", τόνισε.

    O αρμόδιος Επίτροπος Xοακίμ Αλμούνια άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο έκδοσης ευρώ-ομολόγων από τις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του χρέους του. Ωστόσο οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από τη Γερμανία.

    Πονοκέφαλος για το οικονομικό επιτελείο παραμένει το υψηλό κόστος δανεισμού καθώς το spread στο 5ετες ομόλογο σε σχέση με το γερμανικό έφτασε στις 330 μονάδες βάσης, δηλαδή το επιτόκιο που θα πληρώσει το Δημόσιο θα κυμαίνεται στο 5,5 με 5,6%.

    "Όσοι στοιχηματίζουν εις βάρος της Ελλάδας θα χάσουν και πάλι" ήταν το μήνυμα που έστειλε από τις Βρυξέλλες προς πάσα κατεύθυνση ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου με αφορμή σχόλια και εκτιμήσεις τα οποία προεξοφλούν αποτυχία της Ελλάδας στο δημοσιονομικό πεδίο.

    Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Ecofin ο κ. Παπαθανασίου είπε ότι η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να πετύχει όπως με την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη, τη μείωση της ανεργίας, των ελλειμμάτων και του χρέους.

    Σήμερα είπε ο υπουργός-οι ίδιες Κασσάνδρες κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους και προβλέπουν ότι η Ελλάδα είτε θα φύγει από τη ζώνη του ευρώ είτε θα προσφύγει στο ΔΝΤ.

    Κάνουν λάθος και πάλι στις προβλέψεις τους. Η Ελλάδα έχει τη βούληση, έχει το σχέδιο, έχει την αποφασιστικότητα, όχι μόνο να διασφαλίσει την αξιόπιστη πορεία της οικονομίας της, αλλά και να ενισχύσει την ανταγωνιστική της θέση.

    Ο υπουργός επανέλαβε και πάλι ότι ο ρυθμός της ελληνικής οικονομίας κατά το τρέχον έτος θα ξεπεράσει τις προβλέψεις της Κομισιόν.

    Το ενδεχόμενο της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, απέκλεισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος δεν έχει αναφερθεί στις έως τώρα συζητήσεις στην Κομισιόν.

    Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει αναθεώρηση των στοιχείων του προϋπολογισμού, καθώς όπως τόνισε αυτός καταρτίστηκε με βάση τα στοιχεία που υπήρχαν εκείνη την ώρα, ενώ αυτή τη στιγμή η οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη και οι νέες εξελίξεις οδηγούν σε προσαρμογές με την απαραίτητη ευελιξία Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να απαλύνουμε τις δυσάρεστες συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης, τόνισε ο Ευάγγελος Αντώναρος και σημείωσε ότι η κυβέρνηση με γρήγορους ρυθμούς πήρε μέτρα για τα πρώτα προβλήματα και την ανεργία, με απτά αποτελέσματα.Παράλληλα κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για λαϊκισμό. "Το ΠΑΣΟΚ μόνο λαϊκίζει, από το πρωί μέχρι το βράδυ, με ανεφάρμοστες συνταγές και εκθέσεις ιδεών χωρίς να λέει πού θα βρει τα χρήματα" τόνισε και πρόσθεσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ξανακάνει αυτό που έκανε κατά τη διάρκεια της παλιάς του διακυβέρνησης, δηλαδή ή θα επιβάλλει νέους φόρους ή θα διογκώσει το έλλειμμα και κατά τη γνωστή του συνταγή θα το σπρώξει κάτω από το χαλί για να μην φαίνεται ότι έχει φτάσει στο 7%.Αιχμές για την κυβερνητική οικονομική πολιτική άφησε η αντιπολίτευση.

    "Η αμηχανία της ελληνικής κυβέρνησης είναι έκδηλη απέναντι στα στοιχεία αυτά, που καταρρίπτουν κάθε τι που επιχειρούσε να πει στους Έλληνες πολίτες τα τελευταία χρόνια. Μας είχε πει, «βγήκαμε από την επιτήρηση», «έρχονται καλύτερες μέρες». Ανακαλύπτουμε σήμερα ότι η χώρα δεν βγήκε ποτέ στην πράξη από την επιτήρηση. Ήταν πάντα με ελλείμματα πάνω από το 3% και είχε βουλιάξει στο έλλειμμα πολύ πριν εμφανιστεί η διεθνής κρίση" σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.Ο υπεύθυνος Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί την ελληνική οικονομία στο χείλος της χρεοκοπίας και ότι είναι ανίκανη να βγάλει τη χώρα από την κρίση.Το ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ως κυβέρνηση έχει σχέδιο μη κατάρρευσης της οικονομίας σε πρώτη φάση αλλά και σχέδιο αναθέρμανσης και ανάπτυξης που δίνει έμφαση στις δημοσιές επενδύσεις και στην πράσινη ανάπτυξη που θα οδηγήσει στην δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας .Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ, κρατική βοήθεια για την στήριξη και ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, γεγονός που όπως είπε αναδεικνύει την παταγώδη αποτυχία του ταμείου εγγυοδοσίας.Ωστόσο, ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης μετά τη συνάντησή του με τη διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ, δήλωσε ότι τις τελευταίες ημέρες οι εγκρίσεις δανείων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης τα αιτήματα δανειοδότησης δεν ξεπερνούν τις 10.000 και δεν είναι 50.000 όπως έχει λεχθεί, ενώ τόνισε ότι τις τελευταίες μέρες οι εγκρίσεις δανείων αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.Από 396 αιτήσεις που είχαν εγκριθεί την προηγούμενη Τετάρτη σήμερα έχουν εγκριθεί 1.200.Το σύνολο των κονδυλίων που θα διατεθούν μέσω των προγραμμάτων αυτών ανέρχονται σε 100 εκ ευρώ.Ανακοίνωσε, επίσης, ότι έως το τέλος Φεβρουαρίου θα αρχίσουν να υλοποιούνται δύο προγράμματα χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας."Η κυβέρνηση συντονισμένα έχει ένα στόχο, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τη στήριξη των θέσεων εργασίας. Αυτός είναι ο στόχος μας και θα τον πετύχουμε. Και πιστεύω ότι και οι τράπεζες θα συνειδητοποιήσουν ότι και το δικό τους συμφέρον και η δική τους σταθερότητα εξαρτάται άμεσα από την επιτυχία του προγράμματος στήριξης των μικρομεσαίων", τόνισε για το ίδιο ζήτημα η Υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη .Ο τουρισμός βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, με τον ΠρωθυπουργόΟ κ. Μαρκόπουλος υπογράμμισε ότι στη δύσκολη οικονομική συγκυρία την οποία περνάει ο κόσμος και η Ευρώπη ,η χώρα μας έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα τον τουρισμό, τον οποίο πρέπει να ενθαρρύνουμε και να ενδυναμώσουμε για να αποτελέσει δυνατό όπλο της οικονομίας μας.Τη στήριξη των εισοδημάτων των χαμηλόμισθων, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, χαρακτηρίζοντας "λάθος" το δρόμο, που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ."Τα προβλήματα στην οικονομία είναι όντως μεγάλα και η κυβέρνηση χρειάζεται να αλλάξει το λάθος δρόμο, που ακολουθεί, χρειάζεται να στηρίξει τη ζήτηση να στηρίξει τα εισοδήματα και κυρίως τις δημόσιες επενδύσεις", τόνισε, ενώ κάλεσε την Κομισιόν να ζητήσει συγνώμη από τους λαούς της Ευρώπης γιατί κάθε μήνα βγάζει και νέες προοπτικές.."Η ΝΔ είναι μια Κυβέρνηση που πραγματικά δεν ξέρει τι της γίνεται. Ο Υπουργός Οικονομίας λέει ότι θα τηρήσει πιστά το Σύμφωνο σταθερότητας με την ΕΕ αλλά με ελαστικότητα. Παγκόσμια πρωτοτυπία στη νεοδημοκρατική εξωπραγματικότητα. Από την μία υπόσχονται παροχές και από την άλλη λένε ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Προφανώς θα καταφύγουμε πάλι σε δανεισμό. Εμείς ρωτάμε τον κ. Καραμανλή. Έτσι θα μειώσουμε το έλλειμμα και την διόγκωση του δημοσίου χρέους και θα αποφύγουμε την επιτήρηση;", τονίζει ο ΛΑΟΣ.

    Το θέμα της οικονομίας θα συζητηθεί προ ημερησίας διάταξης και στη Βουλή με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού.Ο κ. Καραμανλής στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής σημειώνει ότι οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία επιβάλλουν ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας ως προς την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση στον γενικότερο οικονομικό τομέα, τόσο για την αντιμετώπιση των τρεχόντων προβλημάτων όσο και για την μελλοντική θωράκισή του και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

    Είδηση: 17933

    [03] Αντιπαράθεση για την Προανακριτική

    Χωρίς ψηφοφορία και χωρίς τη συμμετοχή των βουλευτών της ΝΔ ολοκληρώθηκαν μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας οι διαδικασίες και η συζήτηση επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Προανακριτικής στην υπόθεση του Βατοπαιδίου. Οι εξελίξεις έδωσαν τροφή στην πολιτική αντιπαράθεση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι ο λόγος που κράτησε τη ΝΔ μακριά από τη Βουλή ήταν για να μην συνδράμει στην επιχειρούμενη από το ΠΑΣΟΚ ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν έντονα τη στάση της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για φυγομαχία και συγκάλυψη.

    «Δεν μπορεί να πάει για παραγραφή κάτι για το οποίο δεν έχουν προκύψει πολιτικές ευθύνες ή υπόνοιες πολιτικών ευθυνών», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος. Ο κ. Αντώναρος δήλωσε πως το ΠΑΣΟΚ επιλέγει να κωφεύει και σημείωσε ότι τους Έλληνες τους απασχολούν άλλα θέματα και όχι τα «μικροπολιτικά τερτίπια και παιχνίδια του ΠΑΣΟΚ».Για το θέαμα των άδειων εδράνων ρωτήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος. "Η χθεσινή εικόνα στη Βουλή, αν εξέθεσε κάποιους, εξέθεσε τον Γ. Παπανδρέου και την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Έδειξε ότι ο κ. Παπανδρέου και οι συν αυτώ εξακολουθούν να επιδιώκουν την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, την κατασυκοφάντηση των πολιτικών τους αντιπάλων και την προκατασκευή ενόχων. Η ΝΔ δεν πρόκειται να συμπράξει σε τέτοιες πρακτικές που ευτελίζουν το δημόσιο βίο της χώρας και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Η απάντηση δόθηκε και νομίζω ότι το θέμα έχει λήξει", είπε μετά το πέρας της συνεργασίας που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό.

    "Είναι προκλητικό η Κυβέρνηση, για να καλύψει την πολιτική δειλία της αποχώρησής της από τη Βουλή, να καταφεύγει σε ρητορείες περί ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής. Γιατί την πολιτική ζωή έχουμε χρέος όλοι μας να την απενοχοποιήσουμε από την ταύτισή της με την ανομία και την αυθαιρεσία της εξουσίας, που η Κυβέρνηση Καραμανλή εγκαθίδρυσε ως γενικευμένη κοινωνική αντίληψη" απάντησε ο βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης

    Είδηση: 17948

    [04] Ευρωβαρόμετρο: Πρώτοι σε απαισιοδοξία για την οικονομία

    Ειδήσεις

    Δεν ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον οι Έλληνες. Σύμφωνα με νέα έρευνα τού Ευρωβαρόμετρου, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι Έλληνες δηλώνουν απαισιόδοξοι και δυσαρεστημένοι τόσο για την εθνική, όσο και για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία, απογοητευμένοι από την κατάσταση της απασχόλησης και από εκείνη του περιβάλλοντος στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, όπως η εξόφληση των πάγιων λογαριασμών και διατυπώνουν δυσφορία για ζητήματα συντάξεων, λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και θεσμών. Τάσσονται κατά της παγκοσμιοποίησης, αλλά υπέρ των ευρωπαϊκών θεσμών και ιδιαίτερα του ευρώ, αποτιμώντας θετικά τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και την τελευταία διεύρυνση της Ένωσης. Ωστόσο, ένας στους δύο Έλληνες, δηλώνει σε γενικές γραμμές ικανοποιημένος από την καθημερινότητά του.

    Οι Έλληνες έρχονται πρώτοι μεταξύ των 27 στο βαθμό δυσαρέσκειας που αισθάνονται απέναντι στην εγχώρια οικονομία. Το ποσοστό είναι της τάξης του 90%, την ώρα που ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι στο 69%.

    Απογοήτευση υπάρχει και για την κατάσταση της απασχόλησης στην Ελλάδα (92%), η οποία βρίσκεται στη τρίτη θέση μετά την Πορτογαλία και την Ουγγαρία, ενώ την πρωτιά (76%) κατέχουν οι Έλληνες και ως προς τη δυσφορία τους για την κατάσταση του περιβάλλοντος στην χώρα, την οποία κρίνουν έως «κακή», με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους να καταγράφουν δυσφορία σε ποσοστό κατά μέσο όρο 51%.

    Έξι στους δέκα Έλληνες δυσκολεύονται να πληρώσουν τους πάγιους λογαριασμούς, ενώ ποσοστό 66% διαβλέπουν επιδείνωση της οικονομικής και εργασιακής κατάστασης στη χώρα. Έντονη είναι η δυσφορία της συντριπτικής πλειονότητας (93%) για το κόστος διαβίωσης (ΕΕ 78%) και της ενέργειας (ΕΕ 69%), για την παροχή συντάξεων (91%) με το μέσο όρο της ΕΕ να κυμαίνεται στο 58%, τις ανισότητες και τη φτώχεια με 89% (ΕΕ 67%), τα επιδόματα ανεργίας με 89% (ΕΕ 51%), τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης με 89% (ΕΕ55%) και της περίθαλψης με 78% (ΕΕ 43%).

    Γενικότερα, επτά στους δέκα Έλληνες θεωρούν ότι η χώρα μας οδεύει προς λάθος κατεύθυνση (ΕΕ 49%), με τα σημαντικότερα προβλήματα να εντοπίζονται στην οικονομία, την ακρίβεια και την ανεργία. Γενικευμένη (77%) εμφανίζεται και η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση (ΕΕ 61%), τη Βουλή (68% έναντι 58% της ΕΕ), τα πολιτικά κόμματα (86% έναντι 75% της ΕΕ).

    Είδηση: 17949

    [05] ''Θησαυροί της Αρχαίας Κολχίδας στο Μπενάκη

    Ειδήσεις

    Δεν ξέρουμε αν οι Αργοναύτες στο θρυλικό τους ταξίδι, με επικεφαλής τον Ιάσονα, έφτασαν στην Κολχίδα, ούτε αν υπάρχουν ψήγματα ιστορίας στο μύθο της Μήδειας. Οι αρχαιολόγοι, όμως, γνωρίζουν ότι η Κολχίδα (σημερινή δυτική Γεωργία) ήταν πολύχρυση, με αυστηρή κοινωνική δομή και υψηλό οικονομικό επίπεδο. Το απέδειξαν τα ευρήματα των ανασκαφών στους τάφους του Βάνι, αρχαίο θρησκευτικό κέντρο της Κολχίδας. Ο πολυαναμενόμενος χρυσός της Κολχίδας, "σταθμεύει" από σήμερα και έως τις 6 Απριλίου στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Κουμπάρη, στο πλαίσιο της έκθεσης "Από τη χώρα του χρυσόμαλλου δέρατος: θησαυροί της Αρχαίας Κολχίδας", έκθεση που περιοδεύει εδώ και καιρό ανά τον κόσμο.

    Ο σχεδιασμός της έκθεσης από τη Λορέττα Γαΐτη, με την αέρινη ράμπα στο κέντρο της αίθουσας, αναδεικνύει στο έπακρο τα εκθαμβωτικά αντικείμενα: χρυσά κοσμήματα κροτάφου, περιδέραια, βραχιόλια, όλα δουλεμένα με απαράμιλη τεχνική, εντοπισμένα σε τάφους επιφανών αρχόντων της Κολχίδας, στην περιοχή Βάνι, του 5ου αιώνα π.Χ.

    Η έκθεση φιλοξενεί 140 εκθέματα, τα οποία ανήκουν στο Εθνικό Μουσείο της Τιφλίδας.

    Στους τάφους που αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη των Γεωργιανών αρχαιολόγων, συνόδευαν τους ευγενείς της κολχικής αριστοκρατίας, οι υπηρέτες τους και άλογα, που είχαν θυσιαστεί προηγουμένως. Γι' αυτό και δίπλα στο χρυσό, είναι τοποθετημένα και αργυρά κοσμήματα με τα οποία έντυναν τους υπηρέτες πριν τους θάψουν μαζί με τους άρχοντές τους, κύλικες, λαβές από σκεύη, τα οποία συχνά προέρχονταν από αττικά εργαστήρια.

    Ιδιαίτερα εντυπωσιακά ευρήματα, είναι και τέσσερα ειδώλια από σίδερο και χαλκό, τα οποία βρέθηκαν θαμμένα σε μια βάση από πήλινα κεραμίδια, σ΄ένα είδος "σαρκοφάγου", τυλιγμένα με υφάσματα, δίνοντας την εντύπωση ότι πρόκειται για ταφή ανθρώπου.

    Κατά τους αρχαιολόγους, τα συγκεκριμένα ειδώλια σχετίζονται με χθόνιες λατρείες ή ιερείς που είχαν θυσιαστεί, σύμφωνα με τις θρησκευτικές τελετουργίες της Κολχίδας, ξένες προς τον αρχαίο ελληνικό κόσμο, με τον οποίο όμως, κρίνοντας από τις τεχνικές και την τυπολογία της χρυσοχοΐας, μαρτυρούν εμπορικές και οικονομικές επαφές με την Ελλάδα του 5ου και 4ου αιώνα, όπως εξήγησε σήμερα στην ξενάγηση η επιμελήτρια της έκθεσης στο Μουσείο Μπενάκη, Ειρήνη Παπαγεωργίου.

    Είδηση: 17953

    [06] Απορρίφθηκε η αγωγή Παπαγεωργόπουλου για Αράπογλου

    Πολιτική

    Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απέρριψε την αγωγή που είχε καταθέσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος εις βάρος της επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Χρύσας Αράπογλου, για συκοφαντική δυσφήμιση, σχετικά με όσα είχε πει σε συνεντεύξεις Τύπου για οικονομικά σκάνδαλα και κακοδιαχείριση στον δήμο.Το δικαστήριο απέρριψε την αγωγή «ως ουσία αβάσιμη» και επιδίκασε στον Β. Παπαγεωργόπουλο να καταβάλει τα δικαστικά έξοδα της κ. Αράπογλου, τα οποία όρισε στο ποσό των 21.000 ευρώ.

    Την απόφαση του δικαστηρίου παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου η κ. Αράπογλου η οποία τη χαρακτήρισε «νομική, ηθική και πολιτική δικαίωση» για την ίδια και την παράταξη της. Είπε ότι η απόφαση αποτελεί «ήττα» για τον κ. Παπαγεωργόπουλο, ο οποίος «αντιμετωπίζει μεγάλα ηθικά και πολιτικά διλήμματα». Κάλεσε τον δήμαρχο «να απομακρύνει άμεσα τα πρόσωπα που αναφέρονται στην απόφαση του Δικαστηρίου, με πρώτο τον γενικό γραμματέα του δήμου κ. Λεμούσια, να συγκροτήσει διαπαραταξιακή επιτροπή η οποία θα εξετάσει τα οικονομικά του δήμου, να βοηθήσει τους ελέγχους που βρίσκονται σε εξέλιξη, να ζητήσει συγγνώμη από τη Θεσσαλονίκη και να αποχωρήσει». «Οι πολιτικές διαφορές δεν λύνονται στα δικαστήρια», επισήμανε η κ. Αράπογλου και δήλωσε ότι η ίδια θα συνεχίσει να ασκεί αντιπολίτευση στο Δήμο με γνώμονα τα συμφέροντα της πόλης.

    Σε ό,τι αφορά τη διερεύνηση των υποθέσεων με την υπεξαίρεση κονδυλίων από την Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου και το έλλειμμα στην Παγία Προκαταβολή, τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση και καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση για «εσκεμμένη αδράνεια».

    Σε ερώτηση για τους τέσσερις δημοτικούς συμβούλους της παράταξης της [Ν. Τσαρούχας, Γ. Τανιμανίδης, Θ. Λειψιστινού, Μ. Ακριτίδου], που ψήφισαν την υποψηφιότητα του Νίκου Τσαρούχα για τη θέση του αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, κι όχι του Κώστα Τσιτουρίδη, που είχε προτείνει η ίδια, απάντησε ότι διέπραξαν «τεράστιο λάθος». Ήδη τους έχει αποκλείσει από τις προτάσεις για τη στελέχωση Επιτροπών του Δήμου, έχει ενημερώσει με επιστολή τα αρμόδια όργανα του ΠΑΣΟΚ και βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες στο εσωτερικό της δημοτικής παράταξης για το θέμα που δημιουργήθηκε.

    Είδηση: 17946

    [07] Εξελίξεις στην τοπική αυτοδιοίκηση

    Σε συμφωνία για τη συνέχιση της αποκομιδής των απορριμμάτων από ιδιώτες σε δήμους που δεν διαθέτουν υπηρεσία καθαριότητας έως το τέλος του 2009 κατέληξε η σημερινή συνάντηση του υφυπ. εσωτ. Θανάση Νάκου με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΚΕ και των ομοσπονδιών των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση.Νωρίτερα αντιπροσωπεία της ΚΕΔΚΕ πήρε τη διαβεβαίωση από τον υπουργό Τουριστικής ανάπτυξης ότι θα εξεταστεί εκ νέου το θέμα της μείωσης του τέλους παρεπιδημούνταν.Ανοιχτό μένει το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν νέα μέτρα για το τέλος παρεπιδημούνταν άφησε ο Υπουργός τουριστικής ανάπτυξης Κώστας Μαρκόπουλος μετά τη συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΚΕ.

    Ο κ. Νάκος, αμέσως μετά τη συνάντηση, αναφέρθηκε στο πρόβλημα που έχει προκύψει μεταξύ της ΚΕΔΚΕ και των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς πολλοί δήμοι της χώρας έχουν απευθυνθεί σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, για την καθαριότητα των δημόσιων χώρων τους.Ο υφυπ. εσωτ. τόνισε το ότι στη συνάντηση συμφωνήθηκαν τα εξής:1. ότι θα υπάρξει, μέχρι το τέλος της χρονιάς, η δυνατότητα να εκτελούνται οι υπηρεσίες καθαριότητας, με το καθεστώς που εκτελούνταν έως σήμερα και2. ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου, θα έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για το θέμα.

    Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης τόνισε την ανάγκη να υλοποιηθεί τάχιστα ο περιφερειακός σχεδιασμός για τους νέους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στην Αττική, σε διαφορετική περίπτωση το 2010 θα αντιμετωπίσουμε σκηνές χειρότερες από αυτές που έζησε προσφάτως με τα σκουπίδια η Νάπολη.Από τους 1034 δήμους της χώρας υπάρχουν αρκετοί που δεν διαθέτουν υπηρεσία καθαριότητας.

    «Νομίζω ότι η σημερινή συνάντηση έβαλε σε μια διαδικασία διαλόγου το ζήτημα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει έρθει με συγκεκριμένες προτάσεις. Εμάς, αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι ο δημόσιος χαρακτήρας και η καλύτερη υπηρεσία στους πολίτες, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος», είπε αμέσως μετά την συνάντηση ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος.

    «Ερχόμαστε στο διάλογο και είμαστε ευτυχείς που άνοιξε αυτός ο διάλογος, με σκοπό να υπερασπίσουμε το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών καθαριότητος των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση», δήλωσε με τη σειρά του ο πρόεδρος της ΠΟΠ-ΟΤΑ Παναγιώτης Βελέντζας.

    Είδηση: 17943

    [08] Στην Ρωσία για ΟΑΣΕ & Ελλάδα η Ντ. Μπακογιάννη

    Όλα τα σημαντικά ζητήματα της αρμοδιότητας του ΟΑΣΕ, αλλά και τις διμερείς σχέσεις, υπό το φως της πρόσφατης κρίσης του αερίου, προτίθεται να συζητήσει στη Μόσχα, η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, κατά την συνάντησή της με τον Ρώσο ομόλογό της, Σεργκέι Λαβρώφ.

    "H πολιτική συνεργασία της Ελλάδας με τη Ρωσία βρίσκεται σε εξαιρετικό επίπεδο. Οι δύο χώρες μας, με θεμέλιο τη βαθιά ιστορική φιλία μεταξύ των λαών μας, έχουν συμπίπτουσες απόψεις για πολλά μεγάλα θέματα, που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα σήμερα", δήλωσε η κα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, που επισημαίνει ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη της Ελληνίδας υπουργού στο εξωτερικό από τη στιγμή που η Ελλάδα ανέλαβε την προεδρία του ΟΑΣΕ.

    "Παράλληλα με τη συνεχώς διευρυνόμενη συνεργασία μας σε διμερές επίπεδο, Ελλάδα και Ρωσία συνεργάζονται στενά στο πλαίσιο του ΟΗΕ και όλων των διεθνών οργανισμών στους οποίους συμμετέχουμε από κοινού", σημείωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με τον "ομόλογό μου και φίλο κ. Λαβρώφ θα συζητήσουμε όλα τα θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του ΟΑΣΕ και όπως πάντα θα έχουμε μια πολύ γόνιμη και αποδοτική συνεργασία".

    Αναφερόμενη στη διμερή συνεργασία, η κα Μπακογιάννη είπε ότι "χωρίς αμφιβολία τα τελευταία χρόνια οι παραδοσιακά στενές πολιτικές μας σχέσεις απέκτησαν νέα ώθηση και δυναμική, η οποία αντανακλάται στις σταθερές ανταλλαγές επισκέψεων σε υψηλό και ανώτατο επίπεδο" και χαρακτήρισε "τομέα αιχμής" την ενέργεια, όπου "οι προοπτικές περαιτέρω εδραίωσης και εμβάθυνσης είναι όντως τεράστιες".

    Η Υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι σημαντικά βήματα στη διμερή οικονομική συνεργασία έγιναν και σε πολλούς άλλους τομείς, όπως οι κατασκευές, οι υψηλές τεχνολογίες και ο τουρισμός και επεσήμανε ότι "σκοπός μας είναι οι διμερείς οικονομικές σχέσεις να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο και το επίπεδό τους να ανταποκρίνεται στο υψηλο επίπεδο, στο οποίο βρίσκονται οι πολιτικές μας σχέσεις".

    "Σε σχέση με την επιτάχυνση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για τη νέα συμφωνία συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να συμβάλλει σθεναρά στην διαρκή προσέγγιση της Ρωσίας με τις ευρωπαϊκές δομές", υπογράμμισε επίσης η κα Μπακογιάννη.

    Η Ελλάδα προτίθεται να μπει στο νέο ενεργειακό χάρτη που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή, δήλωσε σήμερα η Ντόρα Μπακογιάννη, ενόψει της σημερινής επίσκεψής της στη Μόσχα υπό την ιδιότητα της Προεδρεύουσας του ΟΑΣΕ.

    Σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών, η πρόσφατη κρίση του αερίου "κατέδειξε πόσο ορθή είναι η πολιτική της Ελλάδας που δίνει έμφαση στην διαφοροποίηση των ενεργειακών οδών και στη μετεξέλιξη της Ελλάδας σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο στην περιοχή της", καθώς "στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον, εκείνη η χώρα, που παράγει ή διαμετακομίζει ενεργειακούς πόρους αποκτά ένα στρατηγικό γεωπολιτικό και οικονομικό πλεονέκτημα".

    "Στην κατεύθυνση αυτή η ελληνική κυβέρνηση έθεσε ως στρατηγικό της στόχο να τοποθετήσει την Ελλάδα δυναμικά στο νέο ενεργειακό χάρτη που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή", σημείωσε η κα Μπακογιάννη και πρόσθεσε ότι σκοπός της Ελλάδας είναι "να καταστεί αξιόπιστος, υπεύθυνος και προβλέψιμος εταίρος, ένας γερός κρίκος στην ενεργειακή αλυσίδα της Ευρώπης".

    Όπως επεσήμανε η Ντόρα Μπακογιάννη, "με τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, έργο ιδιαίτερης γεωπολιτικής και οικονομικής σημασίας για τη χώρα μας, όπως και με τον αγωγό φυσικού αερίου Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας, αλλά και βεβαίως με την προώθηση του αγωγού South Stream, προχωρούμε με σταθερά βήματα προς το στόχο μας. Να αποτελέσει, δηλαδή, η Ελλάδα ένα ασφαλές, διαμετακομιστικό ενεργειακό κέντρο με ευρύτερη εμβέλεια στην Ευρώπη".

    Απαντώντας εάν προτίθεται να συζητήσει στη Μόσχα την πρόταση του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μενβέντεφ για μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη, η υπουργός Εξωτερικών είπε ότι "για το θέμα του μέλλοντος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής Ασφάλειας είχαμε ενδιαφέρουσες συζητήσεις στην υπουργική Σύνοδο του Ελσίνκι το Δεκέμβριο και ελπίζω ότι θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί αυτός ο γόνιμος διάλογος και κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας" και υπογράμμισε ότι ο ΟΑΣΕ "είναι πράγματι κατάλληλο φόρουμ για αυτού του είδους τις συνομιλίες".

    Αναφερόμενη αναλυτικότερα στην ημερήσια διάταξη του ΟΑΣΕ και της ελληνικής προεδρίας η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε ότι "η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία του ΟΑΣΕ σε μια χρονική περίοδο που παρουσιάζει μεγάλες προκλήσεις για την ασφάλεια και τη σταθερότητα διεθνώς, αλλά και στην περιοχή δικαιοδοσίας του Οργανισμού ειδικότερα". "Μέσα σε αυτό το ρευστό περιβάλλον, ο ΟΑΣΕ, έχοντας αποδείξει ότι διαθέτει αξιοσημείωτη ευελιξία και προσαρμοστικότητα στη διαρκώς μεταβαλλόμενη γεωπολιτική πραγματικότητα, μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο για την ενίσχυση της ασφάλειας και της συνεργασίας", υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε: "Προς αυτή την κατεύθυνση πρώτη προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας είναι η επιδίωξη της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης μεταξύ των μελών του Οργανισμού για όλα τα ζητήματα ασφαλείας που απαιτούν λύσεις. Πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να συμβάλουμε σε αυτές ως ένας φερέγγυος και αξιόπιστος διαμεσολαβητής".

    Παράλληλα, η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του ΟΑΣΕ και η εμβάθυνση του διαλόγου για την θεσμική εξέλιξή του και την νομική του προσωπικότητα, αποτελούν επίσης σημαντικές προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, σύμφωνα με την Ελληνίδα ΥΠΕΞ, που συμπλήρωσε στην αναλυτική συνέντευξή της στο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ: "Ο συνεχής εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των μελών αποτελεί την πιο ασφαλή οδό για την ευόδωση των προσπαθειών μας και γι' αυτό σκοπεύουμε να τον προωθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Στοχεύουμε μια δραστήρια και αποδοτική προεδρία, προς όφελος του Οργανισμού και των μελών του, αλλά και της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή δράσης του".

    Σε ερώτηση του ρωσικού πρακτορείου για την παρουσία του ΟΑΣΕ στην περιοχή της σύγκρουσης Γεωργίας - Νοτίου Οσετίας, η κα Μπακογιάννη χαρακτήρισε τη συνέχισή της "ιδιαίτερα σημαντική", δηλώνοντας ότι γίνεται στενή διαβούλευση με όλες τις πλευρές, έτσι ώστε να βρεθεί αποδεκτή από όλους μορφή λειτουργίας.

    Ως προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ η κα Μπακογιάννη αναφέρθηκε επίσης στις δυνατότητες του Οργανισμού να μεσολαβήσει στις χρονίζουσες διενέξεις, όπως μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας και να συμβάλει στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας σε περιοχές όπως το Κόσοβο και το Αφγανιστάν.

    Είδηση: 17942

    [09] Την Δευτέρα το πόρισμα

    Πολιτική

    Ο τρόπος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του νέου υπουργού Παιδείας.Σύμφωνα με πληροφορίες, το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας προτείνει την αποσύνδεση του λυκείου από τις πανελλαδικές εξετάσεις.Εν τω μεταξύ, αρχίζουν να βγαίνουν στη δημοσιότητα πληροφορίες από το πόρισμα του Εθνικού συμβουλίου Παιδείας για την αλλαγή πρόσβασης στα Πανεπιστήμια.Κληθείς να σχολιάσει τα όσα βλέπουν το φώς της δημοσιότητας, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος -ο οποίος ενημερώθηκε από τον προκάτοχό του Ευριπίδη Στυλιανίδη- επανέλαβε ότι το υπουργείο είναι ανοιχτό στο διάλογο και θα ακούσει όλες τις απόψεις. Την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να επιδοθεί στο Υπουργείο Παιδείας το τελικό πόρισμα του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας για το εξεταστικό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό κείμενο θα απομακρύνεται από το προπαρασκευαστικό - μεταλυκειακό έτος, υπέρ του οποίου είχε τοποθετηθεί σε παρελθόντα χρόνο.Η πρόταση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, φαίνεται να διαμορφώνεται ως εξής:Β' ΛΥΚΕΙΟΥ:- επιλογή κατεύθυνσης [θεωρητική ή θετική] &- 4 ή 5 -εκτός αναλυτικών προγραμμάτων- μαθήματα, το απόγευμα εντός του Λυκείου.Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ:- μαθήματα το απόγευμα &- μετά το τέλος πανελλαδικές εξετάσεις.Όπως είπε ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, το ΥΠ.Ε.Π.Θ., θα συγκεντρώσει όλες τις προτάσεις.Από τη πλευρά του ο πρόεδρος της Ο.Λ.Μ.Ε. Κώστας Μανιάτης εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει τους βασικούς άξονες.

    Μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τη Μαριέττα Γιαννάκου ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος πραγματοποίησε συνάντηση στο γραφείο του με τον κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη.Ο τέως Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και νυν Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, ενημέρωσε σε όλη τους την έκταση το νέο υπουργό για τα τρέχοντα εκπαιδευτικά ζητήματα.

    Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, στο πλαίσιο της ενημέρωσής του, προτίθεται να συναντηθεί και με όσους διατέλεσαν Υπουργοί Παιδείας στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

    Με αφορμή τη δήλωση της πρώην Υπουργού Μαριέττας Γιαννάκου, για αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πριν τις εκλογές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος ερωτηθείς σχετικά παρέπεμψε στην τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού Άρη Σπηλιωτόπουλου, προσφάτως έξω από το Μέγαρο Μαξίμου μετά από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και τόνισε ότι δεν έχει τεθεί χρονικό όριο στο διάλογο για την Παιδεία.

    Αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης, που διήρκεσε μιάμιση ώρα, οι κ. Σπηλιωτόπουλος και Στυλιανίδης προέβησαν σε δηλώσεις.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Σπηλιωτόπουλος τόνισε ότι είχε ουσιαστική συνεργασία με τον κ. Στυλιανίδη. "Είναι σαφές", τόνισε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, "ότι ο κ. Στυλιανίδης έκανε σημαντικό έργο. Αυτό αποτελεί για μας παρακαταθήκη για να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα με ωριμότητα, με σύνεση, με ψυχραιμία και βεβαίως, πάνω από όλα στα ζητήματα που γνωρίζετε ότι μας απασχολούν, με διάλογο, ανοιχτό διάλογο, με διάθεση να ακούσουμε όλες τις απόψεις και φυσικά στο τέλος να έχουμε τη δυνατότητα αυτές τις απόψεις να τις αθροίσουμε σε μια κοινή συνισταμένη".

    Ο κ. Στυλιανίδης, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι μίλησαν για τα νέα κεφάλαια που άνοιξαν επί των δικών μου ημερών και θα συνεχιστούν από τον Άρη Σπηλιωτόπουλο και προσέθεσε: "Πιστεύω ότι οι προσπάθειες οι θετικές θα συνεχιστούν και ενδεχομένως θα ανοίξουν και νέα μεταρρυθμιστικά κεφάλαια, ανάλογα με τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και κυρίως της νέας γενιάς. Γιατί αυτή είναι ο οδηγός μας και το μέλημά μας".

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ / ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 17935

    [10] Στόχος η επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης

    Πολιτική

    Οι διαδικασίες για τη γρήγορη απονομή Δικαιοσύνης παραμένει το πρώτο μέλημα του υπουργείου Δικαιοσύνης υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Δένδιας είπε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες των προκατόχων του με πιο έντονο ρυθμό, ώστε, όπως είπε, "να μπορέσουμε να επιταχύνουμε την απονομή της δικαιοσύνης".

    Απαντώντας σε ερώτηση σύμφωνα με την οποία αναφέρουν πληροφορίες ότι ο συντονισμός εγκληματικών πράξεων, όπως οι απαγωγές γίνεται μέσα από τις φυλακές ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε "δεν μπορώ να σας απαντήσω με βάση ψιθύρους ή γενικές πληροφορίες που ακούγονται. Είμαι βέβαιος ότι οι ανακριτικές αρχές θα κάνουν τη δουλειά τους και στο τέλος θα μπορέσουν να βρουν άκρη και σε αυτή την υπόθεση, όπως έγινε και στο παρελθόν".

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 17934

    [11] Εξιχνιάστηκε η απαγωγή Αϊβαζόγλου

    Κοινωνία

    Εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης η υπόθεση απαγωγής του 59χρονου επιχειρηματία Γιώργου Αϊβαζόγλου, τον περασμένο Οκτώβριο. Στα χέρια της Ασφάλειας είναι δύο άνδρες αλβανικής καταγωγής, ηλικίας 23 και 25 ετών, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 35χρονου ομοεθνή τους, που αναζητείται από τις διωκτικές αρχές.

    Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Αστυνομία, ο 25χρονος και ο 35χρονος φέρονται να ήταν οι εμπνευστές και εκτελεστές της απαγωγής, ενώ ο 23χρονος κατηγορείται ότι είχε περιφερειακό ρόλο στην παραπάνω εγκληματική δράση.

    Έπειτα από τετραήμερη κράτηση -σε κρησφύγετο των απαγωγέων στην περιοχή των Συκεών της Θεσσαλονίκης- και την αποστολή τριών ηχογραφημένων μηνυμάτων των δραστών στο κινητό τηλέφωνο του γιου του απαχθέντος, με τα οποία ζητούσαν το ποσό των 400.000 ευρώ, ο επιχειρηματίας αφέθηκε τελικά ελεύθερος.

    Από την προανάκριση προέκυψε ότι το ποσό που δόθηκε τελικά για την απελευθέρωση του επιχειρηματία ήταν μικρότερο απ' αυτό που ζητούσαν οι δράστες.

    Είδηση: 17932

    [12] Συνεχίζεται η αποχώρηση

    Ηρεμία επικράτησε για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα στη Λωρίδα της Γάζας, όπου δεν σημειώθηκε κανένα επεισόδιο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. "Η νύχτα ήταν ήρεμη και δεν συνέβη απολύτως τίποτε", τόνισε η Αβιτάλ Λίμποβιτς. Σε ερώτηση αν ο ισραηλινός στρατός θα αποχωρήσει από τη Λωρίδα της Γάζας πριν την ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα σήμερα το απόγευμα στην Ουάσινγκτον, απάντησε πως "προς το παρόν κανείς (στο Ισραήλ) δεν μιλά για πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων". Στο μεταξύ, σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας, η Χαμάς διαθέτει ακόμα 1.200 πυραύλους. Στη διάρκεια των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού καταστράφηκε το 80% από τις σήραγγες που ενώνουν την Αίγυπτο με τη νότια Λωρίδα της Γάζας και χρησιμοποιούνται για τον εξοπλισμό της Χαμάς, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους. Όπως δήλωσαν Παλαιστίνιοι ένα πλοίο του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού άνοιξε πυρ εναντίον πόλης της Γάζας, αλλά ο ισραηλινός στρατός δεν έχει επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή.

    Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός μειώνει "προοδευτικά" τα στρατεύματα του στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας.

    "Μειώνουμε προοδευτικά των αριθμό των στρατιωτών μας, αλλά θα διατηρήσουμε τις εξωτερικές μονάδες σε κατάσταση συναγερμού εκτός της Γάζας για να μπορούμε να επέμβουμε σε κάθε περίπτωση", υπογράμμισε η ίδια πηγή.

    "Επίσης, πολεμικά αεροσκάφη συνεχίζουν να εκτελούν πτήσεις πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας", συμπλήρωσε ο ίδιος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 17931


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 20 January 2009 - 17:54:10 UTC