Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Eπέκταση του επιδόματος θέρμανσης
  • [02] Στο Βερολίνο ο Γιώργος Παπανδρέου
  • [03] Νέος Πατριάρχης Μόσχας ο Κύριλλος
  • [04] Έφυγε από την ζωή ο Αμερικανός συγγραφές Τζον Άπνταΐκ
  • [05] Eνδοφλέβια θρομβόλυση: Μοναδική θεραπεία για αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια
  • [06] Πάτρα: Ομιλία Σημίτη
  • [07] Έφυγε ο Πάνος Τζαβέλας
  • [08] Πρόγραμμα τόνωσης της απασχόλησης
  • [09] Θεσ/νίκη: Χωρίς τηλέφωνο 29 και 30/1 για λίγες ώρες
  • [10] Έντυσε με νότες τη Σκόνη του χρόνου
  • [11] Το βιβλίο Ματωμένα χώματα στους μαθητές της έκτης Δημοτικού

    [01] Eπέκταση του επιδόματος θέρμανσης

    Ειδήσεις

    Επεκτείνει η κυβέρνηση τους δικαιούχους για το επίδομα θέρμανσης . Με τροποποίηση που έκανε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή, ο υφυπουργός οικονομίας Νίκος Λέγκας το επίδομα θέρμανσης θα διατεθεί και στα άτομα με αναπηρία όπως επίσης και σε όσους βρίσκονται στο τελικό στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας που σύμφωνα με τον υπουργό οι δικαιούχοι είναι επιπλέον 200.000 άτομα.

    Είδηση: 18242

    [02] Στο Βερολίνο ο Γιώργος Παπανδρέου

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Διήμερη επίσκεψη στο Βερολίνο, πραγματοποιεί από την Τρίτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου. Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης σε συγκέντρωση αποδήμων Ελλήνων, ο κ. Παπανδρέου, προσέδωσε στις ευρωεκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος, ενώ για πρώτη φορά αναφέρθηκε δημοσίως και στο ενδεχόμενο των πρόωρων εθνικών εκλογών. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι για την Ελλάδα οι ευρωεκλογές έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος, διότι οι Έλληνες λένε για την κατάσταση στη χώρα μας "φτάνει πια, δεν πάει άλλο". Και ζήτησε από τους απόδημους Έλληνες να πάρουν μέρος στις ευρωεκλογές, ώστε να υπάρξει ισχυρή παρουσία της Ελλάδας και του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι εξαιτίας της μπαίνουμε ως Ελλάδα ανοχύρωτοι στην παγκόσμια οικονομική κρίση. Και πρόσθεσε ότι δυστυχώς για την Ελλάδα η δική της κρίση ξεκίνησε πολύ νωρίτερα. Τόσο η διεθνής οικονομική κρίση, όσο και η ελληνική οφείλονται στις νεοσυντηρητικές πολιτικές που ακολουθήθηκαν, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ειδικότερα, για την Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι υπάρχει τα τελευταία πέντε χρόνια αδιαφάνεια, συγκέντρωση πλούτου σε λίγους, η κυβέρνηση βοηθάει τους λίγους ισχυρούς και δικούς της και ήρθε στην εξουσία με μια αντίληψη που νομίσαμε ότι είχε ξεπεραστεί από τη δεκαετία του '60. Η αντίληψη αυτή λέει ότι "το κράτος είμαι εγώ". Δίνει προνόμια στους λίγους, ενώ εμείς θέλουμε δικαιώματα για όλους και αυτή είναι η διαφορά μας. Η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ξέρει για τις ενοχές της για αυτό και αποφάσισε να τις παραγράψει και να τις συγκαλύψει. Όλα αυτά, τόνισε, θα τελειώσουν με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και θα σταματήσει η λογική που λέει ότι το δίκιο έχει ο ισχυρός. Δική μας αρχή, πρόσθεσε, είναι η ισχύς του δικαίου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι στο πρόγραμμα του Κινήματος υπάρχουν τέσσερα βασικά σημεία. Πρώτο, άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, με ενίσχυσή τους μέσω μιας δίκαιης αναδιανομής. Δεύτερο, σωστή οργάνωση του κοινωνικού συστήματος. Τρίτο, διαφορετικό πρότυπο ανάπτυξης με βάση την πράσινη ανάπτυξη. Και τέταρτο, πάταξη της γραφειοκρατίας με εμπέδωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας.

    Ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος στους παριστάμενους απόδημους Έλληνες ανέφερε, επίσης, ότι γνωρίζει πως πονούν με όσα συμβαίνουν στη χώρα. Η πολιτική κατάσταση που υπάρχει δεν μας τιμά τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν είναι αυτή η Ελλάδα. Η χώρα μας μπορεί πολύ καλύτερα και αυτό θα κάνουμε εμείς ως κυβέρνηση. Στόχος του ΠΑΣΟΚ, είπε είναι να ξανασυνδέσει την Ελλάδα με τον Ελληνισμό της διασποράς, ο οποίος προσέφερε πάντα στην πατρίδα. Σήμερα, πρόσθεσε, με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε χρειαζόμαστε περισσότερο την βοήθεια των απόδημων Ελλήνων. Και υποσχέθηκε πως ως πρωθυπουργός θα δώσει πολύ μεγάλο βάρος στις σχέσεις της πατρίδας με τους απόδημους Έλληνες. Αναφορικά με το θέμα της ψήφου των αποδήμων ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι επιλογή του ΠΑΣΟΚ είναι να υπάρξουν ξεχωριστές περιφέρειες του Ελληνισμού της διασποράς, ώστε να εκπροσωπηθεί γνήσια στην ελληνική Βουλή.

    Αναφερόμενος και στα εθνικά μας θέματα, τόνισε ότι είναι απαράδεκτο η Τουρκία, η οποία θέλει να ακολουθήσει ευρωπαϊκή πορεία, να μη συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού και να απειλεί στο Αιγαίο. Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, δεν πρόκειται να δεχθεί τέτοιες απειλές. Και ανέφερε ότι στο παρελθόν έχει αποδείξει ότι μπορεί και να μη δέχεται απειλές από τη γειτονική χώρα και ταυτόχρονα να εργάζεται για την ειρηνική συνύπαρξη.

    Είδηση: 18243

    [03] Νέος Πατριάρχης Μόσχας ο Κύριλλος

    Ειδήσεις

    Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εξέλεξε την Τρίτη τον 62χρονο εκσυγχρονιστή Μητροπολίτη Σμόλενσκ και Καλίνινγκραντ, Κύριλλο, ως το νέο αρχηγό της, ο οποίος διαδέχεται τον αποθανόντα τον περασμένο μήνα Αλέξιο τον Β΄. Αξιωματούχος της εκκλησίας δήλωσε, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ότι το τοπικό Συμβούλιο που αποτελείται από 700 ιερωμένους και μοναχούς επέλεξε τον Κύριλλο αντί του αντιπάλου του, συντηρητικού εθνικιστή μητροπολίτη Κλιμέντιου, 59 χρόνων. Ο Κύριλλος έλαβε 508 ψήφους σε σύνολο 677 έγκυρων ψηφοδελτίων. Ο νέος Πατριάρχης Μόσχας, αναμένεται να ενθρονιστεί την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου στον καθεδρικό Ναό του Σωτήρος. Στην εκλογή νέου Ρώσου Πατριάρχη συμμετείχαν για πρώτη φορά εκπρόσωποι της Ρωσικής Εκκλησίας του Εξωτερικού, έπειτα από την επιστροφή της το 2007 στον κορμό της ρωσικής ορθοδοξίας.

    Κατά την Αρχιερατική Σύνοδο, που ολοκλήρωσε την Κυριακή τις εργασίες της και εισηγήθηκε το "τριπρόσωπο" στην ευρεία Σύνοδο την Τρίτη, η υποψηφιότητα του 62χρονου Κυρίλλου είχε συγκεντρώσει 97 ψήφους των παρισταμένων 198 μελών της, γεγονός που οδήγησε στην εκτίμηση ότι θα έπρεπε να θεωρείται βέβαιη και η εκλογή του στο ρωσικό πατριαρχικό θρόνο. Ο μοναδικός ανθυποψήφιος του Κυρίλλου, ο 59χρονος διευθυντής των διοικητικών υπηρεσιών του Πατριαρχείου και μητροπολίτης Καλούγκα και Μπορόφσκ Κλιμέντιος είχε συγκεντρώσει στην προκαταρκτική ψηφοφορία μεταξύ των αρχιερέων 32 ψήφους και στη σημερινή ψηφοφορία υποστηρίχθηκε από 169.

    Το "τριπρόσωπο", που προτάθηκε κατά τα καθιερωμένα στη σημερινή Σύνοδο, συμπλήρωνε έχοντας εξασφαλίσει 16 ψήφους αρχιερέων, ο 73χρονος πατριαρχικός Έξαρχος της Εκκλησίας της Λευκορωσίας μητροπολίτης Μινσκ και Σλούτσκ Φιλάρετος, ο οποίος όμως αποσύρθηκε λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, καλώντας τους υποστηρικτές του να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Κυρίλλου.

    Ο ρωσικός Τύπος ασχολήθηκε αναλυτικά με την εκκλησιαστική εκλογική διαδικασία, επισημαίνοντας τη συμμετοχή σε αυτήν πολλών επιχειρηματιών και κρατικών αξιωματούχων, γεγονός που αποδεικνύει την αναβαθμισμένη θέση της ρωσικής Εκκλησίας στην κοινωνία της χώρας.

    Πατριάρχης Κύριλλος

    Ο νέος Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, με κοσμικό επίθετο Γκουντιάεφ, γεννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου του 1946 στο τότε Λένινγκραντ σε οικογένεια ιερέα. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Ακαδημία του Λένινγκραντ, όπου εργάστηκε ως καθηγητής και κατόπιν προσωπικός γραμματέας του μητροπολίτη της πόλης Νικόδημου. Το 1971 ο Κύριλλος χειροτονήθηκε αρχιμανδρίτης και ορίστηκε εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών στη Γενεύη. Το 1972 συνόδευσε τον Πατριάρχη Ποιμένα στην περιοδεία του στις χώρες της Μέσης Ανατολής, καθώς και στη Βουλγαρία, την Γιουγκοσλαβία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία. Από το 1974 είναι πρύτανης της Θεολογικής Ακαδημίας του Λένινγκραντ και από το 1976 επίσκοπος Βίμποργκσκ, βοηθός επίσκοπος του Λένινγκραντ. Το 1977 έγινε αρχιεπίσκοπος και το 1984 ορίστηκε αρχιεπίσκοπος Σμολένσκ και Βιάζεμσκ (από το 1989 Σμολένσκ και Καλίνινγκραντ). Στις 14 Νοεμβρίου 1989 κατέλαβε το αξίωμα με επιρροή του προέδρου του Τμήματος εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας και κατέστη μόνιμο μέλος της Ιεράς Συνόδου της Ρωσίας. Είναι μητροπολίτης από το 1991 και στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, την επομένη της εκδημίας του Πατριάρχη Αλεξίου, εξελέγη τοποτηρητής του θρόνου με μυστική ψηφοφορία μεταξύ των μελών της μονίμου Ιεράς Συνόδου.

    Είδηση: 18239

    [04] Έφυγε από την ζωή ο Αμερικανός συγγραφές Τζον Άπνταΐκ

    Ειδήσεις

    Απεβίωσε την Τρίτη σε ηλικία 76 ετών, ο Αμερικανός συγγραφέας Τζον Άπνταΐκ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκδότη του ο Απντάϊκ έπασχε από τον καρκίνο των πνευμόνων. Ο δύο φορές βραβευμένος με Πούλιτζερ, Τζον Άπνταΐκ, γεννήθηκε στο Ρέντινγκ της Πενσυλβάνια τον Μάρτιο του 1932. Έχει γράψει μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιήματα, δοκίμια, θέατρο και βιβλία για παιδιά, καθώς κι έναν πελώριο όγκο κειμένων λογοτεχνικής κριτικής. Έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τις ιστορίες του με πρωταγωνιστή τον Χάρι "Λαγό" Άνγκστορμ.

    Είδηση: 18240

    [05] Eνδοφλέβια θρομβόλυση: Μοναδική θεραπεία για αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια

    Η ενδοφλέβια θρομβόλυση με την χορήγηση rt-PA (ενεργοποιητή του ιστικού πλασμινογόνου) είναι σήμερα η μοναδική θεραπεία του ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, εφόσον χορηγείται τις τρεις, και υπό ορισμένες προϋποθέσεις τις έξι, πρώτες ώρες από την εμφάνισή του. Σε ημερίδα με θέμα "Οι νευροψυχιατρικές διαταραχές μέσα από την καθημερινή νοσοκομειακή πρακτική" που θα πραγματοποιηθεί στις 31 Ιανουαρίου στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ο νευρολόγος-επιμελητής Α΄ της νευρολογικής κλινικής του νοσοκομείου "Γ. Παπαγεωργίου" Rudolf Jobst, σε ανακοίνωση που θα κάνει εξηγεί ότι: "Δυστυχώς το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο συχνά δεν τυγχάνει της πρέπουσας προσοχής εκ μέρους των ασθενών, των συγγενών τους αλλά και του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού". Ο όρος αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο υποδηλώνει την κάθε λογής αγγειακής αιτιολογίας εστιακή βλάβη του εγκεφάλου, που εγκαθίσταται αιφνίδια και διαρκεί περισσότερες από 24 ώρες ή είναι θανατηφόρα.

    Αυτό, όπως επισημαίνει ο κ Jobst, οφείλεται:

    Στο ότι τα κύρια συμπτώματα ενός ΑΕΕ συχνά είναι άγνωστα στο κοινό, αλλά και σε πολλούς ιατρούς.

    Στην απουσία πόνου στη πλειοψηφία των ΑΕΕ πράγμα που εμποδίζει τη αναγνώριση του επεισοδίου ως επείγοντος και παραπλανεί τους ασθενείς και το περιβάλλον τους.

    Στην άμεση εμφάνιση σωματικής αναπηρίας (παρέσεις, διαταραχές ομιλίας και επικοινωνίας) η οποία εμποδίζει τους ίδιους τους ασθενείς να ζητούν βοήθεια..

    Και τέλος, στην παραδοσιακή αντίληψη ότι δεν υπάρχει θεραπεία του ΑΕΕ, η οποία συχνά έχει ως αποτέλεσμα να μη δίνεται η πρέπουσα προτεραιότητα στους ασθενείς αυτούς ούτε από τα μέλη του ΕΚΑΒ ούτε από το προσωπικό των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών.

    Αναφερόμενος στην θεραπεία των ΑΕΕ, ο κ Jobst, επισημαίνει ότι οι σημερινές ενδείξεις για τη χορήγηση θρομβολυτικής θεραπείας βασίζονται στα αποτελέσματα έξι μεγάλων τυχαιοποιημένων για την ασφάλεια την και αποτελεσματικότητα της ενδοφλέβιας χορήγησης του rt-PA σε ασθενείς με οξύ ισχαιμικό ΑΕΕ εντός έξι ωρών μετά από την έναρξη των συμπτωμάτων. Συνοπτικά, τα αποτελέσματα αυτά τεκμηριώνουν ότι η ενδοφλέβια χορήγηση του rt-PA μέσα στις πρώτες τρεις ώρες μετά από την έναρξη των συμπτωμάτων του ισχαιμικού ΑΕΕ βελτιώνει σημαντικά τη πρόγνωση του ΑΕΕ, παρ' ό,τι αυξάνεται ταυτόχρονα το ρίσκο αιμορραγικών επιπλοκών κατά 6%. Το όφελος της θρομβόλυσης επεκτείνεται και μετά από το πέρας του τριώρου, αλλά μειώνεται με τη πάροδο του χρόνου.

    Η θρομβολυτική θεραπεία πρέπει να χορηγείται μόνο από εξειδικευμένους γιατρούς στη θεραπεία του ΑΕΕ και μόνον εντός τριώρου από την έναρξη συμπτωμάτων. Πριν την έναρξη της θρομβόλυσης, συνιστάται η εισαγωγή του ασθενή σε μονάδα αυξημένης φροντίδας. Η θρομβόλυση έχει σαφή αντένδειξη, όταν η έναρξη των συμπτωμάτων δεν μπορεί να προσδιοριστεί σαφώς, και όταν η κλινική εικόνα είναι βαριά, ή όταν παρατηρούνται εκτεταμένα πρώιμα σημεία ισχαιμίας στην αξονική τομογραφία του εγκεφάλου.

    Η Υπηρεσία Φαρμακο-επαγρύπνησης της Ε.Ε. έχει δώσει από το 2001 έγκριση για την θρομβολυτική θεραπεία του οξέος ισχαιμικού ΑΕΕ εντός τριώρου. Στην Ελλάδα και ο ΕΟΦ έχει δώσει αντίστοιχη έγκριση και έτσι, η θρομβολυτική θεραπεία έχει ξεπεράσει και στη χώρα μας το στάδιο μελετών και η χορήγηση του rt-PA αποτελεί μια ενδεδειγμένη θεραπεία του ισχαιμικού ΑΕΕ.

    Ο όρος αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο υποδηλώνει την κάθε λογής αγγειακής αιτιολογίας εστιακή βλάβη του εγκεφάλου, που εγκαθίσταται αιφνίδια και διαρκεί περισσότερες από 24 ώρες ή είναι θανατηφόρα.

    Επιδημιολογικά στοιχεία

    Τα ΑΕΕ, κρατούν τα σκήπτρα στα νευρολογικά νοσήματα και διεθνώς αποτελούν την πιο συχνή αιτία μόνιμης αναπηρίας και ταυτόχρονα την τρίτη αιτία θανάτου μετά τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο. Παγκοσμίως, η ετήσια επίπτωση των ΑΕΕ εκτιμάται ότι φθάνει τα 200 ανά 100.000 άτομα του γενικού πληθυσμού.

    Στην Ελλάδα, πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν ότι η ετήσια επίπτωσή τους κυμαίνεται περίπου στους 310/100.000, στις ηλικίες 45 - 85 ετών. Οι άνδρες προσβάλλονται πιο συχνά (362/100.000) από τις γυναίκες (271/100.000).

    Ένα μήνα μετά από το ΑΕΕ, το 26% των ασθενών έχει ήδη πεθάνει. Ένα χρόνο μετά το ΑΕΕ, η θνησιμότητα έχει φθάσει στο 37% και από τους επιζώντες, το ένα τρίτο περίπου είναι ανάπηροι και χρειάζονται συνεχή βοήθεια, υποστήριξη και επίβλεψη από άλλο πρόσωπο. Όπως εξηγεί ο κ. Jobst, αυτοί οι αριθμοί τεκμηριώνουν το ότι η επίπτωση των ΑΕΕ στην Ελλάδα δεν διαφέρει σημαντικά από την επίπτωσή τους στις αναπτυγμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, αλλά ότι η πρόγνωση των ΑΕΕ στην Ελλάδα είναι πιο βαριά. Οι περισσότεροι ασθενείς με βαριά αναπηρία, λόγω ενός ΑΕΕ, νοσηλεύονται κατ' οίκον και κάτω από τέτοιες συνθήκες, που οι δυνατότητες ιατρικής, νοσηλευτικής και φυσιοθεραπευτικής φροντίδας είναι περιορισμένες, προσθέτει ο κ. Jobst.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 18238

    [06] Πάτρα: Ομιλία Σημίτη

    Πολιτική

    Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό θέατρο "Απόλλων" της Πάτρας, μίλησε το βράδυ της Τρίτης ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του "Η κρίση". "Την ενίσχυση των υποδομών, την ενίσχυση της κατανάλωσης των εγχώριων προϊόντων και την στροφή στις στοχευμένες εισοδηματικές παροχές", πρότεινε ο κ. Σημίτης, μεταξύ άλλων, σχετικά με την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Όσον αφορά στις συνέπειες εκτίμησε ότι "θα υπάρξει περιορισμός της απασχόλησης και αύξηση της ανεργίας", ενώ πρόσθεσε ότι "η ύφεση πλήττει τα χαμηλά εισοδήματα, τους νέους, διευρύνει τη φτώχια και αυξάνει κατά πολύ την ανεργία στις μεγαλύτερες ηλικίες". Ο Κώστας Σημίτης συμπλήρωσε ότι "οι παραγωγικές δυνάμεις φοβούνται να δραστηριοποιηθούν, τα νοικοκυριά δεν καταναλώνουν, ενώ η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώνεται".

    Είδηση: 18241

    [07] Έφυγε ο Πάνος Τζαβέλας

    Ειδήσεις

    Ήταν ίσως η πιο χαρακτηριστική φωνή που τραγούδησε τα τραγούδια της εθνικής αντίστασης, κατά τη διάρκεια της μεταπολιτευτικής περιόδου. Ο Πάνος Τζαβέλας έφυγε από τη ζωή την Τρίτη 27 Ιανουαρίου, σε ηλικία 83 ετών. Γεννήθηκε το 1925 στην Κοζάνη και μαθητή του γυμνασίου τον βρίσκει ο παγκόσμιος πόλεμος, όπου και εντάσσεται στην ΕΠΟΝ. Τον επόμενο χρόνο βγαίνει στο βουνό με τον ΕΛΑΣ. Ξαναβγαίνει στο βουνό με το Δημοκρατικό στρατό, όπου τραυματίζεται, συλλαμβάνεται και ακρωτηριάζεται στο δεξί του πόδι.

    Δικάστηκε τρεις φορές σε θάνατο κατά τη διάρκεια της μετεμφυλιακής περιόδου, πήγε από το 1959 έως το 1965 στη Σοβιετική ¨Ένωση για θεραπεία από τη νόσο του Burgen, ενώ παράλληλα σπουδάζει και μουσική. Φυλακίζεται το 1968 στην Ελλάδα από το δικτατορικό καθεστώς για παράνομη δράση ενάντια στη χούντα. Αποφυλακίζεται το 1971 με "ανήκεστο βλάβη" και ξεκινά ως μουσικός να παίζει στις μπουάτ της Πλάκας. Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου, στις 14.00 στο Νεκροταφείο Σχιστού.

    Είδηση: 18237

    [08] Πρόγραμμα τόνωσης της απασχόλησης

    Ειδήσεις

    "Εθνικό στοίχημα", χαρακτήρισε το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας για την προγραμματική περίοδο 2007 -2013 η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του. Σύμφωνα με το υπουργείο Απασχόλησης από το πρόγραμμα αυτό θα ωφεληθούν 290.000 άνεργοι, 275.000 εργαζόμενοι, 54.000 άτομα ευπαθών ομάδων και σε ετήσια βάση 15.700 γυναίκες, ενώ η συνολική δημόσια δαπάνη του προγράμματος θα φθάσει τα τρία δισεκατομμύρια και 13 εκατομμύρια ευρώ.

    Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα διαχείρισης κοινοτικών και άλλων πόρων Κωνσταντίνου Τσουτσοκλίδη, το προηγούμενο επιχειρησιακό πρόγραμμα, είχε απορρόφηση της τάξης του 96%, ενώ ο διοικητής του ΟΑΕΔ Γ. Βερναδάκης τόνισε ότι εγκρίθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο του Οργανισμού για το 2009.

    Βασικοί στόχοι του Επιχειρησιακού Προγράμματος είναι η ανάπτυξη και η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής με έμφαση στους νέους, στις γυναίκες και τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

    Είδηση: 18236

    [09] Θεσ/νίκη: Χωρίς τηλέφωνο 29 και 30/1 για λίγες ώρες

    Κοινωνία

    Χωρίς τηλέφωνο θα μείνουν για λίγες ώρες την Πέμπτη και το Σάββατο κάτοικοι πέντε περιοχών του κέντρου της Θεσσαλονίκης, λόγω εργασιών μετεγκατάστασης υπόγειων καλωδίων του ΟΤΕ, που είναι απαραίτητες για την κατασκευή του σταθμού Αγίας Σοφίας του μετρό Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τηλεπικοινωνιακής Περιφέρειας Βορείου Ελλάδος ΟΤΕ, οι ολιγόωρες διακοπές σε τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις θα γίνουν στις εξής περιοχές: -Την περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Εγνατία - Πατριάρχου Ιωακείμ - Κεραμοπούλου - Στεφάνου Τάττη.

    -Την περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Εγνατία - Σωκράτους - Στρατηγού Μακρυγιάννη - Εξαδακτύλου

    -Την περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Εγνατία - Καμβουνίων - Μιχ. Ιωάννου - Παλαιών Πατρών Γερμανού

    -Την περιοχή επί της οδού Αγγελάκη (πλευρά ΔΕΘ)

    Είδηση: 18235

    [10] Έντυσε με νότες τη Σκόνη του χρόνου

    Ειδήσεις

    Πέντε χρόνια μετά τη μουσική που έγραψε για "το Λιβάδι που δακρύζει" η Ελένη Καραίνδρου επιστρέφει με τη μουσική επένδυση της νέας ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου "Η σκόνη του χρόνου". Το soundrack, που ήδη κυκλοφόρησε, περιλαμβάνει 19 θέματα και τη μουσική της Καραΐνδρου ερμηνεύει η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ. Στην παρουσίαση της νέας της δισκογραφικής δουλειάς, που έγινε σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας, έδωσαν το παρόν πολλοί άνθρωποι της τέχνης. Μιλώντας για τη δουλειά της, η συνθέτις υπογράμμισε ότι δύο στοιχεία της ενεργοποίησαν την έμπνευση: Η αναζήτηση του χαμένου χρόνου μέσα στη μορφή της νοσταλγικής ανάμνησης και η καταγραφή μιας μαρτυρικής κυνηγημένης ζωής μέσα στον αιώνα που πέρασε. "Πρόκειται για μια προσωπική κατάδυση, προκειμένου να παντρευτούν αρμονικά το σήμερα με το χθες, η νοσταλγία με την οδύνη και η χαρά της ζωής με την αναζήτηση", τόνισε.

    Ένα αρμονικό δέσιμο εναλλασσόμενων καταστάσεων και συναισθημάτων στο χωροχρόνο της Κεντρικής Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Αμερικής, κατά την τελευταία 50ετία, αποτελεί το νέο cd της Ελένης Καραΐνδρου "Η σκόνη του χρόνου", με τη μουσική της νέας ομώνυμης ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

    Στην παρουσίαση που έγινε σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας, παρεβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο σκηνογράφος Διονύσης Φωτόπουλος, η διευθύντρια της Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη, ο πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ, Πέτρος Μάρκαρης, και ο βουλευτής Γιώργος Λιάνης.

    Εκ μέρους της εταιρίας διανομής, ο Παρασκευάς Καρασούλος αναφέρθηκε στην 25ετή συνεργασία της Ε. Καραϊνδου με το Θ. Αγγελόπουλο και αναζητώντας απάντηση στο ερώτημα "τί μπορεί να ενώνει δύο δημιουργούς σε μια συνάντηση στον ποιητικό κόσμο";, τόνισε ότι "αυτή την περίοδο της μεγάλης κρίσης τη μόνη απάντηση μπορεί να δώσει ο πολιτισμός", για να λάβει το σχόλιο του Θ. Αγγελόπουλου: "Η τέχνη δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις, αλλά μπορεί να γλυκάνει τις αναμνήσεις¨"

    Κατά την παρουσίαση του νέου cd της Ελένης Καραϊνδρου, παρουσιάστηκαν επιλεγμένα κομμάτια από τους μόνιμους συνεργάτες της, μουσικούς.

    Είδηση: 18234

    [11] Το βιβλίο Ματωμένα χώματα στους μαθητές της έκτης Δημοτικού

    Στην αρχή της σχολικής χρονιάς, δίδεται στους μαθητές που φοιτούν στην έκτη τάξη των δημοτικών σχολείων, το βιβλίο "Ματωμένα Χώματα", της συγγραφέως Διδούς Σωτηρίου, το οποίο απεστάλη στις σχολικές βιβλιοθήκες όλων των δημοτικών σχολείων της χώρας σε αριθμό αντίστοιχο των μαθητών που φοιτούν στην έκτη τάξη. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας στόχος είναι οι μαθητές να μπορούν να το χρησιμοποιούν και να το μελετούν ως το τέλος της σχολικής χρονιάς και να επιστρέφεται, προς χρήση των μαθητών του επόμενου σχολικού έτους. Με τον τρόπο αυτό, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, δίδεται η δυνατότητα να επωφεληθούν του βιβλίου και οι μαθητές των επόμενων σχολικών γενεών.

    "Ουδέποτε εδόθη εντολή επιστροφής των βιβλίων στις αρμόδιες διευθύνσεις και τους διευθυντές των σχολικών μονάδων και ουδεμία περίπτωση επιστροφής των βιβλίων έχει αναφερθεί στον Οργανισμό Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων", υπογραμμίζει το υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με το βιβλίο "Ματωμένα Χώματα" της συγγραφέως Διδούς Σωτηρίου. Συνεπώς τα βιβλία υπάρχουν στις βιβλιοθήκες των δημοτικών σχολείων της χώρας και είναι στη διάθεση των μαθητών της έκτης τάξης".

    Είδηση: 18232


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 27 January 2009 - 21:54:20 UTC