Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμη συνέλευση στα Τέμπη
  • [02] Μετ' εμποδίων οι πτήσεις
  • [03] ΣΥΝ: Στις 13/2 το Διαρκές Συνέδριο
  • [04] Με το βλέμμα στο Νταβός
  • [05] Τρισάγιο για το Χριστόδουλο

    [01] Κρίσιμη συνέλευση στα Τέμπη

    Κοινωνία

    Για τις επόμενες κινήσεις τους, αποφασίζουν οι αγρότες στα μπλόκα, ενώ η Κυβέρνηση τους καλεί να ανοίξουν τους δρόμους κι επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί να διαθέσει ούτε ευρώ παραπάνω. Από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διαμηνύεται μάλιστα ότι αν δεν επιστρέψουν οι αγρότες στα χωράφια τους δεν μπορεί να γίνει η εκταμίευση των χρημάτων από το πακέτο των 500 εκατομμυρίων ευρώ. Αγρότες της Θεσσαλονίκης εξακολουθούν να κρατούν αποκλεισμένη την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών, στα Τέμπη, ενώ από τις 10.30 π.μ. συνεδριάζει το συντονιστικό, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Την ίδια ώρα οι αγρότες της Ηλείας αποφάσισαν σήμερα να κλείσουν την εθνική Πύργου Πατρών στη θέση Μαραθιά ενώ οι αγρότες της Πελοποννήσου αποχώρησαν από το μπλόκο του Ισθμού μετά τη δέσμευση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι στο πακέτο στήριξης, θα ενταχθούν τα εσπεριδοειδή, η κορινθιακή σταφίδα, και οι πατάτες Ηλείας και Αχαΐας. Παράλληλα, οι αγρότες από το Αγρίνιο έλαβαν τη δέσμευση του Υπουργού ότι το 50% των κοινοτικών επιδοτήσεων που τους αφαιρείται από φέτος θα επιστρέψει αποκλειστικά στους έλληνες καπνοπαραγωγούς, μέσω των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης. Στη Μακεδονία, περιφερειακά της Θεσσαλονίκη, οι αγρότες αποχώρησαν χθες το μεσημέρι από τα μπλόκα στην Χαλκηδόνα και στη θέση "Πράσινα Φανάρια" στο δρόμο Θεσσαλονίκης-Μηχανιώνας τα Πράσινα Φανάρια στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Νέας Μηχανιώνας. Αύριο πάντως ο ΕΛΓΑ θα χορηγήσει αποζημιώσεις ύψους 31.690.000 ευρώ σε περίπου 7.000 παραγωγούς 35 νομών της χωράς, για ζημιές που υπέστησαν μέχρι τον Οκτώβριο του 2008.

    Τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν στα Μάλγαρα, χωρίς ωστόσο, να δημιουργούν πρόβλημα την ώρα αυτή, στην κίνηση των οχημάτων. Αντίθετα στην Αλαμάνα και το Κάστρο επιμένουν και κρατούν κλειστό τον οδικό άξονα Αθήνας - Θεσσαλονίκης, όπως και στη Νίκαια της Λάρισας. Αποφάσεις αναμένεται να λάβουν σήμερα το πρωί και οι αγρότες της Καβάλας και του Στρυμόνα.

    Τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν στην είσοδο της πόλης του Κιλκίς και των Γιαννιτσών, χωρίς να προκαλούν προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων. Στο νομό της Χαλκιδικής, τα τρακτέρ παραμένουν χωρίς προβλήματα, στον κόμβο της Τρίγλιας, στη Γαλάτιστα και στην Ορμήλια.

    Τα τελωνεία των Ευζώνων και της Δοϊράνης στο νομό Κιλκίς λειτουργούν κανονικά, ενώ τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν στην περιοχή. Από χθες το απόγευμα, άνοιξε και το τελωνείο της Νίκης στη Φλώρινα, ενώ ανοιχτό στη διάρκεια της νύχτας ήταν και το μπλόκο στην Εγνατία Οδό, πριν από το τελωνείο των Κήπων στον Έβρο.

    Από την άλλη μεριά, κλειστές παραμένουν οι συνοριακές προσβάσεις στον Προμαχώνα Σερρών και στην Εξοχή της Δράμας. Στη Μακεδονία και στη Θράκη, οι αγρότες κρατούν κλειστή την Εγνατία Οδό στην Κουλούρα Ημαθίας, στη Χρυσούπολη Καβάλας, αλλά και στα Κερδύλια Σερρών.

    Ο Σωτήρης Χατζηγάκης κατά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε χθες με εκπροσώπους αγροτών και το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ, επεσήμανε ότι ο διάλογος έχει ολοκληρωθεί για το βαμβάκι, το στάρι, το καλαμπόκι, τις βρώσιμες ελιές και τα οπωροφόρα και ότι συνεχίζεται για άλλα προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής.

    Η ΠΑΣΕΓΕΣ ζήτησε από τον Υπουργό πάγωμα των αγροτικών χρεών για τρία χρόνια, αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ και αύξηση της επιστροφής του ειδικού φόρου στα καύσιμα.

    "Η Κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια για να στηρίξει τους αγρότες και εκείνοι από την πλευρά τους πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να κρατούν τους δρόμους κλειστούς'', δήλωσε μετά την Κυβερνητική Επιτροπή ο Κωστής Χατζηδάκης.

    Η Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε να σταματήσουν τα μπλόκα, γιατί δεν βοηθά καμία κοινωνική ομάδα η εξόντωση μιας άλλης.

    Οι πολίτες θέλουν από την Κυβέρνηση να ενώσει και να συνθέσει και όχι να προωθεί το διχασμό και τη ρήξη ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες, τόνισε το ΠΑΣΟΚ και επανέλαβε ότι δε συμφωνεί με τους αποκλεισμούς των δρόμων. Το δίκαιο των αιτημάτων των αγροτών επανέλαβε το ΚΚΕ, ενώ τις κινητοποιήσεις χαιρέτισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο περιβόητος διάλογος της Κυβέρνησης κατέληξε σε φιάσκο, σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 18246

    [02] Μετ' εμποδίων οι πτήσεις

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Μετ' εμποδίων εκτελούνται οι αεροπορικές πτήσεις από το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, αλλά και της αναστάτωσης που προκάλεσε η πρόθεση των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. Η 24ωρη απεργία που είχαν εξαγγείλει για σήμερα Τετάρτη κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, όπου προσέφυγε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, οπότε ανεστάλη. Η απόφαση ελήφθη με το αιτιολογικό ότι δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος για την κήρυξη της κινητοποίησης. Κατόπιν ανεστάλησαν και οι τέσσερις τρίωρες στάσεις εργασίας που κήρυξαν οι εργαζόμενοι. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας προσήλθαν το πρωί κανονικά στα πόστα τους, ωστόσο περί τις 30 πτήσεις ακυρώθηκαν λόγω του ότι η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, οπότε ορισμένοι αερομεταφορείς δεν είχαν το χρόνο να οργανώσουν εκ νέου το πρόγραμμά τους. Οι επιβάτες, πάντως είχαν ειδοποιηθεί από τις αεροπορικές εταιρίες για την αλλαγή. Άλλες δυο πτήσεις για Ρόδο και από μια για Σάμο και Κω ματαιώθηκαν λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Εν τω μεταξύ, η ΑΔΕΔΥ θα προχωρήσει κανονικά στη στάση εργασίας που έχει εξαγγείλει για το μεσημέρι.

    Είδηση: 18244

    [03] ΣΥΝ: Στις 13/2 το Διαρκές Συνέδριο

    Πολιτική

    Μετατίθεται κατά μία εβδομάδα η πραγματοποίηση του Διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΝ, σύμφωνα με απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Η Πολιτική Γραμματεία στη σημερινή συνεδρίασή της αποφάσισε τη διεξαγωγή του Διαρκούς Συνεδρίου στις 13 - 14 - 15 Φεβρουαρίου με θέματα την προγραμματική συμβολή του κόμματος στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, την εκλογική τακτική για τις επερχόμενες ευρωεκλογές και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Συζητήθηκε και η πορεία των αγροτικών κινητοποιήσεων και εκτιμήθηκε ότι ο αγώνας των αγροτών σε όλη τη χώρα έχει πάρει πρωτοφανείς διαστάσεις και βρίσκεται σήμερα σε κρίσιμο σημείο, εξαιτίας της στάσης της κυβέρνησης. Η Πολιτική Γραμματείαεπανέλαβε την αμέριστη συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα των αγροτών για αξιοπρεπή ζωή. Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 18249

    [04] Με το βλέμμα στο Νταβός

    Ειδήσεις

    Με ομιλία του Ρώσου πρωθυπουργού Βλάντιμιρ Πούτιν αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα οι εργασίες του 39ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός. Στο Φόρουμ αναμένεται να συμμετάσχουν περισσότεροι από 40 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων απ' όλο τον κόσμο - αριθμός διπλάσιος σε σχέση με το προηγούμενο έτος - ενώ κεντρικό θέμα θα αποτελέσει η αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης. Ένα 60% από τα 2.500 άτομα που θα συμμετάσχουν στο Φόρουμ θα προέρχεται από τον επιχειρηματικό κόσμο. Επίσης, στο 39ο Φόρουμ του Νταβός θα συμμετάσχουν η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και ο πρώην αντιπρόεδρος Αλ Γκορ. Την αμερικανική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η Βάλερι Τζάρετ, σύμβουλος του πρόεδρου Μπαράκ Ομπάμα.

    Οι εξελίξεις στο Νταβός αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον διεθνώς λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.

    Ο πρόεδρος και ιδρυτής του Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ, Κλάους Σβαμπ σε πρόσφατη συνέντευξη του δεν δίστασε, μάλιστα, να παρομοιάσει την παγκόσμια οικονομική κρίση με ό,τι μπορεί να συμβεί σε έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο:

    "Είδαμε 'Φεράρι' να τρέχουν με 200 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ οι άλλοι πήγαιναν με λογικές ταχύτητες. Και στο τέλος σημειώθηκε μια τεράστια καραμπόλα... Οι κυβερνήσεις λειτούργησαν σαν ασθενοφόρα και οι τραυματίες βρίσκονται πια στο νοσοκομείο. Το Νταβός παίζει, τώρα, το ρόλο της κλινικής αποκατάστασης", είπε χαρακτηριστικά.

    Είδηση: 18253

    [05] Τρισάγιο για το Χριστόδουλο

    Τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου με την συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο του θα τελέσει σήμερα Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι στο Α' νεκροταφείο ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος. Την Κυριακή με απόφαση της ΔΙΣ θα τελεστεί στην μητρόπολη Αθηνών από τον κ Ιερώνυμο το ετήσιο μνημόσυνο για τον μακαριστό Χριστόδουλο, οποίος πέθανε στις 28 Ιανουαρίου του 2008.

    Είδηση: 18250


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 28 January 2009 - 9:55:07 UTC