Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διεθνείς αγορές: Πτώση της τιμής του πετρελαίου
  • [02] Ο Θ. Αμπατζόγλου νέος διοικητής του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ
  • [03] Μουσείο Ραδιοφωνίας απο την ΕΡΤ
  • [04] Κόντρα με αφορμή συνάντηση Σπηλιωτόπουλου-Μητσοτάκη
  • [05] Πακιστάν: Νεκροί και τραυματίες από βομβιστική επίθεση
  • [06] Μάχη επιτοκίων και μέτρα στήριξης
  • [07] Σταθερή η κατάσταση των δύο ασθενών της ΜΕΘ του «Ιπποκράτειου»
  • [08] Πτώση 40% στις πωλήσεις αυτοκινήτων
  • [09] Αίτημα Παπανδρέου για εκλογές
  • [10] Απειλές από τη «Σέχτα»
  • [11] Ανοικτός ο Προμαχώνας-Ζητούμενο η μείωση τιμών στα προϊόντα
  • [12] Σύνθετος κόσμος μέσα απο τα μάτια του Σωτήρη Δανέζη
  • [13] E.E: «Εργαζόμενες πλήρους απασχόλησης» οι μητέρες-νοικοκυρές
  • [14] Αλλαγές στη φορολογία και μέτρα ενίσχυσης
  • [15] Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στον αστυνομικό
  • [16] Ενδιαφέρον της MIG για την Ολυμπιακή
  • [17] Αλλαγές στα δρομολόγια ΗΣΑΠ και ΟΣΕ το Σαββατοκύριακο
  • [18] Ενισχύσεις για την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία
  • [19] Αύξηση της δημοτικότητας της Χαμάς

    [01] Διεθνείς αγορές: Πτώση της τιμής του πετρελαίου

    Ειδήσεις

    Στα 40 δολάρια το βαρέλι κινείται την Πέμπτη το απόγευμα η τιμή του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς στοιχεία δείχνουν ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 26 ετών, ενισχύοντας την ανησυχία σχετικά με τη μείωση της ζήτησης πετρελαίου. Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού υποχωρούσε κατά 28 σεντς και βρισκόταν στα 40,04 δολάρια. Εξάλλου, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ παρουσίαζε ενίσχυση κατά 33 σεντς και βρισκόταν στα 44,48 δολάρια.

    Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου αυξήθηκαν κατά 35.000 αιτήσεις, στις 626.000 συνολικά -ο υψηλότερος αριθμός αιτήσεων από την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1982. "Ο αριθμός των ανέργων συνεχίζει να αυξάνεται και αυτό θα επιβαρύνει ξανά το σύνθετο σύνολο της ενέργειας".

    Είδηση: 18584

    [02] Ο Θ. Αμπατζόγλου νέος διοικητής του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ

    Πολιτική

    Στη θέση του προέδρου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ διορίσθηκε, μετά την ακρόασή του από την Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής ο μέχρι πρότινος υποδιοικητής του Οργανισμού Θ. Αμπατζόγλου.Υπέρ της υποψηφιότητας του κ.Αμπατζόγλου ψήφισαν οι βουλευτές - μέλη της Επιτροπής από την ΝΔ και τον ΛΑΟΣ, ενώ κατά τάχθηκαν από το ΠΑΣΟΚ. Λευκό ψήφισαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κ.Αμπατζόγλου ανέφερε ότι το ΙΚΑ είναι πλεονασματικό κατά 94 εκατομμύρια ευρώ, δεδομένου ότι το έλλειμμα που παρουσιάζει ο κλάδος ασθένειας 1,5 δισ. καλύπτεται από τον πλεονασματικό κλάδο της συνταξιοδότησης.

    Εστιάζοντας στις αιτίες του προβλήματος, ο νέος διοικητής αναφέρθηκε στην εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή οποία με βάση τα στοιχεία του 2007 υπολογίζεται σε 1,6 δισ ευρώ, δεδομένου ότι πάνω από το 9% των επιχειρήσεων απασχολεί ανασφάλιστους, ποσοστό που αν αναχθεί σε εργατικό δυναμικό φθάνει το 14%.

    Ο κ.Αμπατζόγλου δήλωσε πως γίνονται προσπάθειες για την άμβλυνση του προβλήματος ,οι οποίες δεν είναι επαρκείς, ενώ αναφέρθηκε στο έργο για την ολοκλήρωση του Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης ώστε να καταγραφεί το σύνολο των ασφαλισμένων και σε ηλεκτρονική βάση.

    Είδηση: 18583

    [03] Μουσείο Ραδιοφωνίας απο την ΕΡΤ

    Πολιτισμός -

    Ειδήσεις

    Έτοιμο σε ενάμισι χρόνο, "με το κλειδί στο χέρι", θα είναι σύμφωνα με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ Χρήστο Παναγόπουλο, το νέο Ραδιοτηλεοπτικό Μουσείο στα Λιόσια σε μια έκταση 30 στρεμμάτων. Ο κ. Παναγόπουλος παρέθεσε ακόμη και στατιστικά στοιχεία για την έκθεση «Εβδομήντα χρόνια ελληνική ραδιοφωνία» που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Ζάππειο προβλέποντας ότι μέχρι την ερχόμενη Κυριακή που θα τερματιστεί, ο αριθμός των επισκεπτών θα ξεπεράσει τα 120.000 άτομα.

    Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο γεγονός, ότι στην έκθεση ξεναγήθηκαν πάνω από 10.000 μαθητές, δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων, ΤΕΙ και ιδιωτικών σχολών και ηχογραφήθηκαν 2.000 ραδιοφωνικές εκπομπές από μαθητές και πολίτες.

    Ο γενικός διευθυντής της ΕΡΑ Αντώνης Ανδρικάκης ανέφερε ότι στη διάρκεια της έκθεσης υπήρξαν πολύ συγκινητικές στιγμές, που αποδεικνύουν ότι ο κόσμος αγαπάει το ραδιόφωνο όπως και εμείς", η δε Μαργαρίτα Μυτιληναίου, διεύθυντρια του Δεύτερου Προγράμματος τόνισε ότι "ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για τους ανθρώπους της ΕΡΤ για να βγουν από τους ραδιοθαλάμους της Αγίας Παρασκευής, να έρθουν σε επαφή με ανθρώπους όλων των ηλικιών που επισκέφθηκαν την έκθεση και να ζήσουν πολύ συγκινητικές στιγμές".

    Επιπλέον πραγματοποιήθηκε περιήγηση και στα Λιόσια, στο χώρο όπου θα διαμορφωθεί το μόνιμο ραδιοτηλεοπτικό μουσείο όπου τρία με τέσσερα παλιά / διατηρητέα κτίσματα θα ενσωματωθούν με τα νεότερα. Ο Πάνος Λουκάκος, εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΡΤ ΑΕ είπε ότι αυτή τη στιγμή εργάζεται μια μικτή ομάδα από υπαλλήλους της ΕΡΤ και εξωτερικούς συνεργάτες και μέσα στις επόμενες μέρες θα κατατεθεί το αρχιτεκτονικό σχέδιο στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού για τις σχετικές άδειες.

    Πηγές: ΑΠΕ, ΕΡΑ

    Είδηση: 18582

    [04] Κόντρα με αφορμή συνάντηση Σπηλιωτόπουλου-Μητσοτάκη

    Πολιτική

    Αφορμή για αντιπαράθεση εντός του Κοινοβουλίου υπήρξε η συνάντηση του Υπουργού Παιδείας, με τον επίτιμο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, στο γραφείο του στη Βουλή, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου για την πρόσβαση στα ΑΕΙ των απόφοιτων της τεχνικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για βαριά προσβολή προς τους θεσμούς, αναφερόμενος στην απουσία του Άρη Σπηλιωτόπουλου, από τη συζήτηση. Ο υφυπουργός Παιδείας Ανδρέας Λυκουρέντζος χαρακτήρισε άδικη την επίθεση.

    ΠΑΣΟΚ: Προσβολή στους θεσμούς η απουσία Υπουργού από τη Βουλή

    Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε εθιμοτυπική τη συνάντηση Σπηλιωτόπουλου-Μητσοτάκη καθώς ο διάλογος για την Παιδεία, όπως προέβλεψε, δεν θα γίνει ποτέ.

    Απαντώντας ο κ. Λυκουρέντζος είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να δημιουργεί ψευδείς εντυπώσεις αποφεύγοντας την ουσία των θεμάτων και πρόσθεσε ότι το συζητούμενο νομοσχέδιο δεν σχετίζεται με το διάλογο για την Παιδεία και υποστηρίζεται από το Υπουργείο Παιδείας, δια του Υφυπουργού.

    Σπηλιωτόπουλος: "Είναι πολύτιμη η εμπειρία όλων"

    Ο ίδιος ο κ. Σπηλιωτόπουλος αμέσως μετά, είπε πως ζήτησε ο ίδιος τη συνάντηση προκειμένου να κάνει χρήση της πολύτιμης και μακρόχρονης εμπειρίας του κ. Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά στο διάλογο για την Παιδεία που πρόκειται να αρχίσει, όπου χρειάζεται η συμβολή όλων.

    Είδηση: 18580

    [05] Πακιστάν: Νεκροί και τραυματίες από βομβιστική επίθεση

    Ειδήσεις

    Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 20 τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα στο κεντρικό Πακιστάν σε συγκέντρωση σιιτών μουσουλμάνων, ανέφεραν πληροφορίες μέσων ενημέρωσης.

    Η βόμβα εξερράγη την ώρα που μία πορεία σιιτών μουσουλμάνων πλησίαζε σε ένα τέμενος στην περιοχή Ντέρα Γάζι Χαν, μετέδωσε το ειδησεογραφικό κανάλι Geo.

    Ο τοπικός αστυνομικός διοικητής δήλωσε το κανάλι ότι στόχος της επίθεσης ήταν η πορεία, αλλά δεν ανέφερε απολογισμό θυμάτων.

    Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και η κατάσταση ορισμένων είναι κρίσιμη.

    Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί αφού στο σημείο που σημειώθηκε η έκρηξη υπήρχαν την στιγμή εκείνη 100 με 150 άτομα.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ

    Είδηση: 18581

    [06] Μάχη επιτοκίων και μέτρα στήριξης

    Ειδήσεις

    Στην μάχη των επιτοκίων ρίχτηκαν οι κεντρικές τράπεζες. Η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης φτάνοντάς το στο ιστορικό χαμηλό του 1%. Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωνε ότι το βασικό της επιτόκιο παραμένει αμετάβλητο, στο 2%, αφήνοντας όμως ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του κατά τη συνάντηση του διοικητικού της συμβουλίου τον επόμενο μήνα.

    Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης μετά την απόφαση για τα επιτόκια, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλόντ Τρισέ δήλωσε πως δεν αποκλείει μια μείωση των επιτοκίων στη συνάντηση του Μαρτίου. Όπως επισήμανε ο κ. Τρισέ "το 2% δεν είναι το χαμηλότερο επίπεδο" αλλά όπως είπε "τα μηδενικά επιτόκια δεν είναι κάτι που θεωρούμαι ότι είναι κατάλληλο".

    Το πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομίας, όπως αποτυπώνεται στις καθημερινές συναλλαγές είναι η εμφανής έλλειψη ρευστού. Με την ολοταχώς εντεινόμενη πτώση των επιτοκίων το χρήμα γίνεται φθηνότερο η κατανάλωση ευκολότερη και η ανάπτυξη ελπίζεται να υπερνικήσει την ύφεση.

    Τα νέα στον ευαίσθητο τραπεζικό τομέα όμως παραμένουν ανησυχητικά.

    Ο θεματοφύλακας της γερμανικής οικονομίας η Ντόιτσε Μπάνκ δηλώνει για πρώτη φορά στην ιστορία της θύμα της ύφεσης. Όπως ανακοίνωσε το τρίτο τρίμηνο του 2008 κατέγραψε ζημιές μετά φόρων 4.8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Πακέτο σωτηρίας του ιδιωτικού τραπεζικού συστήματος δίνει κ η Ρωσία. Το ύψος του στα 100 δισεκατομμύρια ρούβλια. Το Κρεμλίνο ως αντάλλαγμα θα λάβει μέρος των μετοχών.

    Την ίδια ώρα η εργατική αναταραχή μαίνεται παγκοσμίως. Η Μιτσουμπίσι αποσύρεται από το ράλυ Ντακάρ και στη Βρετανία οι απολύσεις αφορούν οκτακόσιους εργαζόμενους στην αμερικανική Φόρντ.

    Στην επικείμενη υιοθέτηση νέας σειράς μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας αναφέρθηκε, σε συνέντευξή του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Στα μέτρα που πρόκειται να ανακοινωθούν επίσημα μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου, αύριο Παρασκευή, σύμφωνα με τα όσα ανήγγειλε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, συμπεριλαμβάνονται και κίνητρα για την αγορά νέων αυτοκινήτων, ενώ αναμένεται να αποφασιστεί η προσωρινή διακοπή της καταβολής του τέλους κυκλοφορίας για τα επόμενα τρία χρόνια, σε ό,τι αφορά ΙΧ αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

    Οι μετοχές της "Φίατ", μετά την ανακοίνωση των προθέσεων της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, σημείωσαν άνοδο. Παράλληλα, όμως, η μεγαλύτερη βιομηχανία αυτοκινήτων της χώρας, έκανε γνωστό ότι οι 5.000 εργαζόμενοι της παραγωγικής μονάδας της αυτοκινητοβιομηχανίας, στο Μιραφιόρι, θα πρέπει να μπουν εκ περιτροπής σε ταμείο ανεργίας, για τουλάχιστο δύο εβδομάδες.

    Είδηση: 18579

    [07] Σταθερή η κατάσταση των δύο ασθενών της ΜΕΘ του «Ιπποκράτειου»

    Κοινωνία

    Σταθερή παραμένει η κατάσταση των δύο ασθενών, ηλικίας 55 και 74 ετών, οι οποίοι προσβλήθηκαν από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη οφειλόμενη στο ανθεκτικό στα αντιβιοτικά βακτηρίδιο, κλεψιέλα, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του "Ιπποκράτειου" νοσοκομείου.

    Η νοσηλεία τους συνεχίζεται σε ξεχωριστό χώρο, ενώ αύριο ενδέχεται να μεταφερθούν σε άλλο χώρο οι άλλοι τέσσερις ασθενείς, που νοσηλεύονται σε ειδικό θάλαμο της ΜΕΘ και οι οποίοι δεν έχουν προσβληθεί από κλεπσιέλα.

    Ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Ιωακείμ Σιγάλας, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τα δύο περιστατικά μόλυνσης από κλεψιέλα είναι μεμονωμένα και πρόσθεσε πως δεν έχουν καταγραφεί άλλα στα νοσοκομεία της αρμοδιότητάς του.

    Είδηση: 18578

    [08] Πτώση 40% στις πωλήσεις αυτοκινήτων

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Εμφανείς, είναι οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης και στην αγορά αυτοκινήτων στην Ελλάδα όπου οι πωλήσεις, τον Ιανουάριο του 2009, έχουν πέσει κατά 40% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι έμποροι προσπαθούν να πουλήσουν τα αυτοκίνητα ακόμη και με χρέωση πιστωτικών καρτών.

    Όλοι σχεδόν Έλληνες επιθυμούν κάποια στιγμή στη ζωή τους να αποκτήσουν ένα πολυτελές καινούριο αυτοκίνητο. Σήμερα όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να εκπληρώσουν την επιθυμία τους αλλάζουν τα σχέδιά τους επιλέγοντας τελικά ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

    Σύμφωνα μάλιστα με στελέχη της αγοράς αυτοκινήτου η αξία των πολυτελών μεταχειρισμένων οχημάτων μπορεί να μειωθεί έως και 80% σε μόλις 4 χρόνια ενώ οι καταναλωτές εξετάζουν αναλυτικά το ετήσιο κόστος χρήσης κάποιου μοντέλου.

    Η ελληνική αγορά καινούριων αυτοκινήτων πάντως το 2009 ξεκίνησε πολύ άσχημα καθώς τον Ιανουάριο ταξινομήθηκαν μόλις 20.247 νέα αυτοκίνητα έναντι 33.583 οχημάτων τον αντίστοιχο μήνα πέρσι. Η κρίση στην αγορά αυτοκινήτου έχει αγγίξει πάρα πολλές μεγάλες εισαγωγικές εταιρείες οι οποίες προβαίνουν ακόμη και σε περικοπές μισθών για να μειώσουν τις ζημιές ή πουλάνε αυτοκίνητα χρεώνοντας πολλές πιστωτικές κάρτες που εκδίδει ο πελάτης.

    Μάλιστα μία εξ αυτών δεν δίστασε να μοιράσει σε όλο το προσωπικό της σύμβαση εργασίας βάσει της οποίας οι εργαζόμενοι δέχονται να μειωθεί ο μισθός τους από την 1η Φεβρουαρίου του 2009 έως τις 31 Ιανουαρίου του 2010 ώστε ο εργοδότης τους να μπορέσει να περιορίσει τις απολύσεις προσωπικού.

    Πάντως όσοι επιθυμούν να αγοράσουν καινούριο ή μεταχειρισμένο αυτοκίνητο με ανταλλαγή του παλιού τους αυτοκινήτου καλό θα ήταν να έχουν υπόψη τους πως οι τιμές της ανταλλαγής είναι ιδιαίτερα χαμηλές.

    Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε πως ένας ιδιοκτήτης πολυτελούς τετρακίνητου οχήματος πενταετίας από 45.000 ευρώ που το είχε αγοράσει η τιμή ανταλλαγής που του δόθηκε ήταν μόλις 12.000 ευρώ!

    Ένας άλλος με σπορ κάμπριο αυτοκίνητο που το αγόρασε πριν 4 χρόνια 52.000 ευρώ η τιμή ανταλλαγής δεν ξεπέρασε τις 18.000 ευρώ!

    Είδηση: 18577

    [09] Αίτημα Παπανδρέου για εκλογές

    Πολιτική

    Σε συμφωνία για τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών τώρα, ή το αργότερο μέχρι τις Ευρωεκλογές και εν συνεχεία συναινετική εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2010, στο πρόσωπο του Κάρολου Παπούλια εφόσον το επιθυμεί, κάλεσε ο Γιώργος Παπανδρέου τον Πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα από το Ζάππειο Μέγαρο. Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για την πορεία της χώρας, λέγοντας ότι αυτή οφείλεται στις πολιτικές της κυβέρνησης, που έχουν σηματοδοτήσει την κρίση εδώ και πέντε χρόνια.

    "Aνοχύρωτη χώρα"Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι η χώρα είναι ανοχύρωτη στην επερχόμενη διεθνή κρίση και επισήμανε ότι τόσο για την αντιμετώπιση της εσωτερικής, όσο και της διεθνούς κρίσης, δεν υπάρχει σχέδιο.

    "Χρειάζεται νέα πορεία και νέα κυβέρνηση, που θα βγάλει τη χώρα και την κοινωνία από την κρίση, θα ξαναδώσει ελπίδα και σιγουριά και θα στηριχθεί στη συμμαχία των αδύναμων και δημιουργικών δυνάμεων", τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι αυτή τη νέα πορεία δεν μπορεί να την εγγυηθεί η σημερινή κυβέρνηση.

    Ως προϋποθέσεις για τη νέα πορεία ο Γ. Α. Παπανδρέου εξήγγειλε πέντε σημεία:

    - Συλλογικότητα και ενότητα και πρόταξη μίας συμμαχίας παραγωγικών στρωμάτων, που θα στηρίζουν και τους αδύναμους,απέναντι σε μια κυβέρνηση που διχάζει και διαιρεί την κοινωνία.

    - Πρόγραμμα - δέσμευση - σχέδιο και κράτος δικαίου απέναντι στην ανομία και την ατιμωρησία, με βασικούς άξονες την αξιοκρατία, τη διαφάνεια, την τιμωρία των ενόχων όσο ψηλά και αν βρίσκονται, την αξιολόγηση και τη λογοδοσία και τη στελέχωση της δημόσιας διοίκησης, με μοναδικό κριτήριο την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.

    - Άμεσα μέτρα εξόδου από την κρίση με στοχεύσεις ξαναζωντανέματος της αγοράς και στήριξη των αδυνάτων μέσω δίκαιης αναδιανομής του πλούτου.

    - Νέο αναπτυξιακό πρότυπο, "πράσινη ανάπτυξη", δηλαδή δημιουργία νέου πλούτου, μέσω της αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας.

    - Κυβέρνηση παρούσα στην ΕΕ και διεθνώς έναντι της πεντάχρονης απουσίας της κυβέρνησης της ΝΔ από τα παραπάνω και, όπως σημείωσε "μια κυβέρνηση που ξέρει και μπορεί να διαπραγματεύεται, διαθέτει σχέδιο το οποίο μπορεί να προωθήσει και να γίνει αποδεκτό από την ΕΕ και τις διεθνείς αγορές".

    Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι τον περασμένο Ιούνιο είχε ζητήσει τη διενέργεια εκλογών, θέτοντας ως προϋπόθεση τη διαλεύκανση των σκανδάλων και πρόσθεσε ότι προφανώς αυτή η προϋπόθεση δεν ισχύει, καθώς ήταν ξεκάθαρη η επιλογή Καραμανλή για παραγραφή.

    "Aυτήν την κρίση δεν μπορεί να την πληρώσουν άλλο τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Ηδη έχουν πληρώσει πολλά" σημείωσε με έμφαση και τόνισε πως το ερώτημα πλεόν είναι αν θα μείνουμε σε μια πορεία αυτοκαταστροφής ή θα προχωρήσουμε στην εκλογή μιας νέας κυβέρνησης που θα θέτει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο.Καταλήγοντας ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινώσει τους νέους εθνικούς στόχους που θα κινητοποιήσουν τις δημιουργικές δυνάμεις."Ζητώ να με κρίνουν επί ίσοις όροις"Σχολιάζοντας τα γκάλοπ ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τις εταιρείες δημοσκοπήσεων να τον κρίνουν επί ίσοις όροις και στο πλαίσιο αυτό το τόνισε ότι θα πρέπει να κριθεί ο κ. Καραμανλής για το τί υποσχέθηκε και τι έκανε και ο ίδιος για το τι δεσμεύεται και τι θα πράξει αύριο.

    Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι περιμένει από τον κ. Καραμανλή να αποδεχτεί την πρότασή του για πρόωρες εκλογές και συναινετική εκλογή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Σχετικά με το ενδεχόμενο να είναι ξανά υποψήφιοι με τα ψηφοδέλτια του κόμματος ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και άλλα κορυφαία στελέχη που έχουν απομακρυνθεί από το κόμμα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε με νόημα ότι το ΠΑΣΟΚ προχωρά μπροστά.

    Όσον αφορά στη σύνθεση της κυβέρνησής του ο κ. Παπανδρέου δεν θέλησε να αναφερθεί σε πρόσωπα, άφησε ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον κρατικό μηχανισμό να αξιοποιηθούν με αξιοκρατικά κριτήρια στελέχη όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ.

    Με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις και τα επεισόδια στο λιμάνι του Πειραιά κατά την παρουσία του εκεί, έκανε λόγο για κωμικοτραγικές καταστάσεις και υπογράμμισε ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός της χώρας δεν θα χρησιμοποιεί την ΕΛΑΣ ως εργαλείο επίλυσης προβλημάτων και θα είναι υπέρ του διάλογου και κατά της βίας.

    Επίσης σχολίασε την πρόταση της εταιρείας MIG για την Ολυμπιακή λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ανοικτό σε συζητήσεις με όλους, σημειώνοντας ωστόσο την πάγια θέση του κόμματος για ένα μικτό σχήμα κρατικών και ιδιωτικών κεφαλαίων με συμμαχία με άλλο μεγάλο αερομεταφορέα.

    Κριτική από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσηςΟ πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ένα πράγμα είπε: Ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα εφαρμόσει καλύτερα από τη ΝΔ την πολιτική της, σχολίασε ο Μάκης Μαΐλης από το ΚΚΕ.

    "Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε αυτό το οποίο υποστηρίζουμε εδώ και καιρό. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η εξουσία και μόνον" είπε ο εκπρόσωπος Τύπου ΤΟΥ ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος.

    Είδηση: 18575

    [10] Απειλές από τη «Σέχτα»

    Κοινωνία

    Με νέα χτυπήματα κατά αστυνομικών απειλούν τα μέλη της πρωτοεμφανιζόμενης οργάνωσης που αυτοαποκαλούνται «Σέχτα Επαναστατών», στην σύντομη και σε CD προκήρυξη με την οποία αναλαμβάνουν την ευθύνη της επίθεσης εναντίον του Αστυνομικού Τμήματος Κορυδαλλού, ενώ εμφανίζονται να διαφωνούν με την απόφαση του «Επαναστατικού Αγώνα» να χτυπήσει τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια, αν και ο τρόπος δράσης των δύο οργανώσεων εμφανίζει πολλά κοινά σημεία.

    Μεταξύ άλλων στην προκήρυξη που άφησαν στο νεκροταφείο όπου έχει ταφεί ο 15χρονος Αλέξης, ο συντάκτης αναφέρει προκλητικά : «Στόχος μας ήταν να τους εκτελέσουμε. Γνωρίζαμε ότι στη γωνία του τμήματος βρίσκονταν ο ειδικός φρουρός και συχνά άλλοι δυο-τρεις συνάδελφοι του» και αναφέρει :«Απο δώ και πέρα η ζωή κάθε μπάτσου κοστίζει όσο και μία σφαίρα, ενώ τα σώματα τους αποτελούν ιδανικό σημείο εξάσκησης σκοποβολής. Καμία θλίψη δεν αξίζει για τα φέρετρα που θα αρχίζουν να παρελαύνουν. Οι αστυνομικοί δεν έχουν ούτε όνομα, ούτε ηλικία, έχουν απλώς το βαθμό και τον υπηρεσιακό τους αριθμό. Γι΄αυτό, όπως και τα ντόνατς που τρώνε, έτσι κι αυτοί δεν είναι 'ωραίοι' χωρίς μια τρύπα στη μέση».

    Προαναγγέλλει, χτυπήματα και εναντίον άλλων, στοχοποιώντας δημοσιογράφους και επιχειρηματίες: «Σε αυτούς που ήδη αναρωτιούνται, γιατί επιλέξαμε κάποιους τυχαίους μπάτσους κι όχι ένα υψηλόβαθμο στέλεχος, έναν μεγαλοδημοσιογράφο, ένα κρατικό λειτουργό ή έστω ένα καπιταλιστή, τους απαντάμε ότι θα 'ρθει κι η σειρά τους».

    Μέσα από την προκήρυξη τα μέλη της οργάνωσης εμφανίζονται να διαφωνούν με την επιλογή του Επαναστατικού Αγώνα να επιτεθεί στα Εξάρχεια τονίζοντας: «Διαφωνούμε όμως στην επιλογή των τοποθεσιών που διάλεξαν για να αναμετρηθούν με τα γουρούνια. Βασική αρχή του αντάρτικου πόλης είναι πως δεν χτυπάμε απ΄τα εδάφη, που αναπτύσσονται οι πολύμορφες διαδικασίες του αγώνα, μετατρέποντας τα σε ευάλωτες ζώνες καταστολής. Αντίθετα, προσβάλλουμε το άβατο του εχθρού».«Δεν κάνουμε πολιτική, κάνουμε αντάρτικο».

    Παρά τις όποιες διαφωνίες τους, όμως, οι ομοιότητες στον επιχειρησιακό τομέα με του Επαναστατικού Αγώνα, κάνει τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που έχουν αναλάβει τις έρευνες και προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν την προκήρυξη, να εκτιμούν πως ο τρόπος της «επιχειρησιακής» δράσης της οργάνωσης είναι η ανάδειξη της Αστυνομίας και κάθε ενός αστυνομικού σε υπ΄ αριθμόν ένα στόχους.

    Τα όπλα που χρησιμοποιούνται και ο προσδιορισμός των Εξαρχείων ως χώρο δράσης του αντάρτικου πόλεων, οδηγούν την ΕΛ.ΑΣ. στο συμπέρασμα ότι υπάρχει «συγγένεια» μεταξύ των δύο οργανώσεων.

    Ακόμα, σύμφωνα με την Αστυνομία και η επιλογή του όρου «σέχτα», δεν είναι τυχαία και ενδεχομένως παραπέμπει στη «συγγενική» τους σχέση με τον Επαναστατικό Αγώνα, δεδομένου ότι η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως πρόκειται για μέλη του Ε.Α που αποκόπηκαν και γι' αυτό, αν και έχουν διαφοροποιημένη ιδεολογική στάση η πρακτική τους είναι όμοια.

    Αναφερόμενος στο χτύπημα, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, στο περιθώριο παρουσίασης λευκώματος «Αθήνα: Τεκμήρια Φωτογραφικού Αρχείου» δήλωσε το πρωί ότι υπάρχουν φαινόμενα τον τελευταίο καιρό τα οποία δεν μπορούν να οδηγήσουν σε γενικευμένα συμπεράσματα. Με αφορμή το περιστατικό, ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης που παραβρέθηκε στην ίδια εκδήλωση αναφέρθηκε στην προειδοποίηση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για την Ελλάδα ευχαριστώντας το νέο πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, επειδή όπως είπε το πρώτο πράγμα που έκανε για την Ελλάδα ήταν να βγάλει ταξιδιωτική οδηγία. Ο δήμαρχος πρόσθεσε ακόμη ότι η Αθήνα είναι ασφαλής πόλη και ασφαλέστερη από τη Νέα Υόρκη.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε:«Η βία και η απειλή βίας απ' όπου κι αν προέρχονται είναι απόλυτα καταδικαστέες, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι η έννομη τάξη πρέπει να φυλάσσεται με τα εφόδια που έχουν δοθεί».

    Την καταδίκη του ΣΥΝ για το τυφλό χτύπημα στο Α.Τ. Κορυδαλλού εξέφρασε ο Αλέκος Αλαβάνος και επανέφερε την πρότασή του για τη συσταση Διακομματικης Επιτροπης για την ΕΛ.ΑΣ.

    Είδηση: 18576

    [11] Ανοικτός ο Προμαχώνας-Ζητούμενο η μείωση τιμών στα προϊόντα

    Πολιτική

    "Δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα με τις Βρυξέλλες" σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα των 500 εκατ. ευρώ για τους αγρότες. Τη διαβεβαίωση που έδωσε χθες από το Βέλγιο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χατζηγάκης, επανέλαβαν σήμερα οι υφυπουργοί, Γεώργιος Κιλτίδης και Μιχάλης Παπαδόπουλος από τη Θεσσαλονίκη εκφράζοντας επιπλέον τη βούληση του Υπουργείου για κλείσιμο της "ψαλίδας" στις τιμές των αγροτικών προϊόντων, ώστε αυτές να μην απογειώνονται στη διαδρομή τους από το χωράφι μέχρι το ράφι. Εν τω μεταξύ, προς εκτόνωση φαίνεται να κινείται η κατάσταση στον Προμαχώνα μετά την ανταπόκριση του κ. Χατζηγάκη στο αίτημα των αγροτών για συνάντηση μαζί του, η οποία όπως ανακοινώθηκε θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή. Οι αγρότες παρά την χθεσινή απόφαση τους για συνέχιση επ' αόριστον των κινητοποιήσεων τους, άνοιξαν σε ένδειξη καλής θέλησης το μπλόκο στο τελωνείο.

    Συνάντηση Χατζηγάκη - Σερραίων αγροτών την ΠαρασκευήΤο ραντεβού των εκπροσώπων των "Αδέσμευτων Αγροτών" από το μπλόκο του Προμαχώνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρη Χατζηγάκη, αλλά και με υπηρεσιακό παράγοντα του ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Γιώργο Κασάπογλου, "ήταν επιθυμητό και από τις δύο πλευρές, προκειμένου να λήξουν οι κινητοποιήσεις".

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλαβάνος είχε απευθύνει με επιστολή του έκκληση προς τον κ. Χατζηγάκη να ανταποκριθεί στο αίτημα των Σερραίων αγροτών για συνάντηση.

    Ο τόπος και ο ακριβής χρόνος της συνάντησης δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.

    Αργά το μεσημέρι οι αγρότες άνοιξαν το μπλόκο στον Προμαχώνα, σε ένδειξη καλής θέλησης, επιτρέποντας τη διέλευση των φορτηγών και ΙΧ αυτοκινήτων, ενώ νωρίτερα, ορισμένοι είχαν αποχωρήσει, δηλώνοντας ότι η συγκεκριμένη μορφή δράσης τους έχει ολοκληρωθεί. Εξάλλου στην Κρήτη, το αδιαχώρητο δημιουργήθηκε σήμερα στις δύο Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες των Χανίων που επαναλειτούργησαν ύστερα από δέκα ημέρες κατάληψης από αγρότες. Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση έως τις 13 Φεβρουαρίου για τις υπηρεσίες των Χανίων όσον αφορά στα ληξιπρόθεσμα χρέη. Φρένο στα κέρδη των μεσαζόντωνΤην απόφασή τους να βάλουν φρένο στα κέρδη των μεσαζόντων από τις υψηλές τιμές στα αγροτικά προϊόντα, χωρίς όμως να επιτρέψουν "εκπτώσεις" σε ασφάλεια και ποιότητα, δήλωσαν οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, Γεώργιος Κιλτίδης και Μιχάλης Παπαδόπουλος από τη Θεσσαλονίκη , κάνοντας λόγο για "διπλό προσωπικό στοίχημα".

    Ο κ. Παπαδόπουλος ανακοίνωσε ότι την περασμένη εβδομάδα, οι δύο υφυπουργοί, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρη Χατζηγάκη και τους συναδέλφους τους υφυπουργούς, ξεκίνησαν διαδικασία έρευνας, για να καθορίσουν τους παράγοντες διαφοροποίησης των τιμών από το χωράφι στο ράφι. "Συντομότατα θα έχουμε τα αποτελέσματα", πρόσθεσε.

    Οι δύο υφυπουργοί έκαναν ακόμη λόγο για εντατικοποίηση των ελέγχων σε θέματα ανταγωνισμού, επισημαίνοντας ότι από τον Ιούνιο του 2007 έως σήμερα κατατέθηκαν 1.128 εκθέσεις ελέγχου και 149 μεταποιητές κλήθηκαν να πληρώσουν πρόστιμα.

    Παράλληλα διεμήνυσαν ότι "δεν υπάρχει περίπτωση να συγχωρεθεί καμία αμέλεια" σε επίπεδο ελέγχου της ασφάλειας και της ποιότητας των ελληνικών τροφίμων.

    Μάλιστα, ο κ. Κιλτίδης ανακοίνωσε ότι εντός των ημερών πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική διάταξη για την υπαγωγή του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Χαρακτήρισε δε, την αύξηση της αξιοπιστίας των ελληνικών προϊόντων στην ΕΕ ως πρόκληση και εθνική αποστολή και πρόσθεσε ότι "το έλλειμμα που κατατρύχει την Ελλάδα [σε επίπεδο προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων] είμαστε αποφασισμένοι να εκλείψει πάση θυσία".Για τις αγροτικές αποζημιώσεις επανέλαβαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την ΕΕ, προσθέτοντας ότι η παρούσα στήριξη της ελληνικής υπαίθρου δεν έχει όμοιά της από ύπαρξης ελληνικού κράτους.

    "Η ελληνική πολιτεία προχωρά στον καταμερισμό των ζημιών και έχουν δοθεί αναλυτικές εξηγήσεις", σημείωσε ο κ. Κιλτίδης και επανέλαβε ότι στη μοιρασιά των αποζημιώσεων, που θα γίνει οριζόντια, δεν υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ διάφορων περιοχών και όλοι αντιμετωπίζονται "ίσα και όμοια".

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕΣχετικά άρθρα: Διαβεβαίωση για αποζημιώσεις, μπλόκο στον Προμαχώνα

    Στις Βρυξέλλες για τις αποζημιώσεις. Έληξε η κατάληψη στα Χανιά.

    Είδηση: 18574

    [12] Σύνθετος κόσμος μέσα απο τα μάτια του Σωτήρη Δανέζη

    Ειδήσεις

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η έκθεση φωτογραφίας του Σωτήρη Δανέζη με τίτλο "Ένας σύνθετος κόσμος" που θα εγκαινιαστεί από το Δήμαρχο Αθηναίων στις 9 Φεβρουαρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το MEGA. Το Μουσείο θα φιλοξενήσει την έκθεση ως την 1η Μαρτίου για να υποδεχτεί φίλους της σύγχρονης φωτογραφίας και του ντοκιμαντέρ, ενεργούς πολίτες, σινεφίλ ανοίγοντας το διάλογο για θέματα επίκαιρου προβληματισμού.

    Στο Σωτήρη Δανέζη, βραβευμένο δημοσιογράφο και ντοκιμαντερίστα, είχε προγραμματιστεί αφιέρωμα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης του 2008 που περιλάμβανε 10 ντοκιμαντέρ της δημοφιλούς εκπομπής του "Εμπόλεμη Ζώνη" και το προκλητικό ντοκιμαντέρ "Δύο ονόματα για μια δικτατορία" με θέμα την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων από τη χούντα της Βιρμανίας (Μιανμάρ). Για τη φετινή έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί φωτογραφικό υλικό από αποστολές σε περισσότερες από εξήντα χώρες καθώς και βιντεοπροβολές επιλεγμένων ντοκιμαντέρ έρευνας του ανταποκριτή του Mega, ο οποίος αποτυπώνει αποκαλυπτικές εικόνες και συγκλονιστικές μαρτυρίες στα πιο «ευάλωτα» σημεία του πλανήτη. Οι αιτίες μιας διαμάχης, οι ένοπλες συγκρούσεις, τα θύματα του παραλογισμού και της βίας, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η πίστη σε ένα καλύτερο μέλλον, αποτελούν τους βασικούς άξονες της έκθεσης.

    Η έκθεση προτείνει μια εναλλακτική πρόταση ενημέρωσης, αναζήτησης και προβληματισμού καθώς οι επισκέπτες της θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να ενημερωθούν εκτενώς για την ιστορία κάθε φωτογραφίας μέσω επεξηγηματικής πλοήγησης και ηλεκτρονικών υπολογιστών.

    ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

    Νεοφύτου Δούκα 4 Βασ. Σοφίας & Ηροδότου 1106 74 ΑθήναΤηλ. 210 7228321-3Fax. 210 7239382www.cycladic.gr

    Είδηση: 18573

    [13] E.E: «Εργαζόμενες πλήρους απασχόλησης» οι μητέρες-νοικοκυρές

    "Εργαζόμενες πλήρους απασχόλησης" πρέπει να θεωρούνται οι μητέρες που μένουν σπίτι για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, κρίνει η τσεχική προεδρία της ΕΕ.

    Επικαλούμενη την "ελευθερία της οικογένειας" και το "συμφέρον του παιδιού", η Πράγα θεωρεί ότι πρέπει να ανατραπεί το παραδοσιακό στερεότυπο σύμφωνα με το οποίο η μητέρα που ασχολείται με τα παιδιά της "δεν κάνει τίποτα" και ότι ο μόνος που εργάζεται είναι ο "πατέρας-κουβαλητής".

    Ενόψει σημερινής συνάντησης των αρμόδιων υπουργών της ΕΕ, η τσεχική προεδρία εξέδωσε στις αρχές της εβδομάδας ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι "κρίνει απαραίτητη την ενίσχυση του γονεϊκού ρόλου και την αναγνώριση της μη-αμειβόμενης ανατροφής των παιδιών στο σπίτι, από τον ένα γονέα, ως δραστηριότητα κοινωνικά σημαντική".

    Το 2002 στη Βαρκελώνη, τα κράτη-μέλη της ΕΕ είχαν δεσμευτεί να εξαλείψουν τις ανισότητες πρόσβασης στην αγορά εργασίας μεταξύ ανδρών και γυναικών, δημιουργώντας μέχρι το 2010 χώρους φύλαξης για το 90% των παιδιών ηλικίας μεταξύ 3 και 6 ετών και για το 33% των παιδιών κάτω των 3 ετών, αλλά η τσέχικη προεδρία επικαλείται πρόσφατη έκθεση η οποία κατέδειξε ότι η πλειοψηφία των χωρών δεν θα καταφέρει να επιτύχει τους στόχους αυτούς.

    Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου ωστόσο αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό την πρόταση της Τσεχίας, φοβούμενα ότι μπορεί να "επαναφέρει τις παραδοσιακές διακρίσεις του ρόλου ανδρών και γυναικών" και υιοθέτησαν ψήφισμα με το οποίο τονίζουν την αναγκαιότητα τήρησης των δεσμεύσεων της Βαρκελώνης.

    Είδηση: 18572

    [14] Αλλαγές στη φορολογία και μέτρα ενίσχυσης

    Αλλαγές στη φορολογία μετά και το νέο επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης καθώς και τα μέτρα ενίσχυσης για όσους πλήττονται από την κρίση παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας. Ο κ. Παπαθανασίου ανακοίνωσε την επαναφορά του αφορολογήτου των 10.500 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες , την αύξηση των φόρων κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα ποτά , διορθώσεις στην εφαρμογή του ενιαίου τέλους ακινήτων αλλά και καθιέρωση νέων τεκμηρίων για τα εισοδήματα όμως του 2009. Επίσης όπως τόνισε χαρακτηριστικά θα υπάρξει δραστική περιστολή στις δημόσιες δαπάνες.

    Παρεμβάσεις στη φορολογική πολιτική με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου. Ειδικότερα, επαναφέρεται το αφορολόγητο των 10.500 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η κατάργηση του οποίου προβλέπονταν στον τελευταίο φορολογικό νόμο.

    Ο κ. Παπαθανασίου τόνισε ότι με τη ρύθμιση αυτή η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγο της οικονομικής κρίσης οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

    Παράλληλα, αυξάνεται η φορολογία στα τσιγάρα και στα ποτά.Ειδικότερα, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα τσιγάρα αυξάνεται από 75% σε 80%, ενώ αύξηση κατά 20% προβλέπεται στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά και στην μπύρα, με εξαίρεση το κρασί.

    Ο υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε επίσης αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του αφορολόγητου για το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ), προκειμένου, όπως είπε, να διορθωθούν αδικίες του υφιστάμενου προβλήματος.

    Ειδικότερα, θεσπίζεται αφορολόγητο όριο 200 χιλιάδες ευρώ (αντικειμενικής αξίας) για κάθε οικογένεια, το οποίο προσαυξάνεται κατά 30 χιλιάδες ευρώ για τις οικογένειες που έχουν από τρία παιδιά και πάνω. Για τους άγαμους το αφορολόγητο όριο θεσπίζεται στα 100 χιλιάδες ευρώ.

    Ο συντελεστής του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων παραμένει στο 1 τοις χιλίοις. Σημειώνεται ότι με το σημερινό καθεστώς ίσχυε αφορολόγητο όριο 300 χιλιάδες ευρώ, που αφορούσε όμως μόνο την κύρια κατοικία του φορολογούμενου και στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό εξαντλούνταν σε πολύ χαμηλότερα όρια καθώς η αξία της κύριας κατοικίας των φορολογούμενων δεν έφτανε τα 300 χιλιάδες ευρώ.

    Ο κ. Παπαθανασίου ανακοίνωσε ακόμη την μετάθεση για το 2010 (εισοδήματα 2009) της εφαρμογής των νέων τεκμηρίων διαβίωσης, τα οποία, όπως διευκρίνισε, θα είναι λίγα, απλά και δίκαια.

    Ο Υπουργός τόνισε ότι από την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι απώλειες των εσόδων θα ανέλθουν σε 400 εκατ. ευρώ, ενώ από την αύξηση των συντελεστών του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε τσιγάρα-ποτά, τα φορολογητέα έσοδα θα αυξηθούν κατά 350 εκατ. ευρώ.Στο πλαίσιο παρουσίασης του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης , οκ. Παπαθανασίου υπογράμμισε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή παραμένει πρώτη προτεραιότητα και αυτό θα επιδιωχθεί με την ενίσχυση των εσόδων και την δραστική περιστολή των δημοσίων δαπανών.

    Ο Υπουργός ανακοινώσε ότι θα γίνουν λιγότερες προσλήψεις στο δημόσιο σε σχέση με τις συνταξιοδοτήσεις , θα υπάρξει περικοπή 10% των πληρωμών όλων των κωδικών που αφορούν δαπάνες του δημοσίου με εξαίρεση μισθούς και περίθαλψη και θα καθιερωθεί πλαφόν στο ύψος των αποδοχών των γενικών γραμματέων Υπουργείων αλλά και των προέδρων οργανισμών του δημοσίου.

    Η εξοικονόμηση δαπανών αναμένεται να είναι σε αυτή την περίπτωση περίπου 500 εκατ. ευρώ.

    Επίσης, από την εξοικονόμηση των δαπανών του υπουργείου Υγείας αναμένεται επίσης ο περιορισμός των δαπανών κατά 500 εκατ ευρώ. Ο κ. Παπαθανασίου δήλωσε ακόμη θα μειωθούν κατά 10% οι συμβάσεις έργου το 2009 σε σχέση με το 2008, ενώ θα συνεχιστεί η προσπάθεια μείωσης των δαπανών των ΔΕΚΟ.

    Η εισοδηματική πολιτική θα καλύπτει τον πληθωρισμό, ενώ η καταβολή μισθών και επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων θα γίνεται από μία και μόνη υπηρεσία.

    Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε, είπε ο κ. Παπαθανασίου, είναι οι όποιες περικοπές δαπανών πρέπει α ξεκινούν από το κράτος.

    Δεν μπορούμε να ζητάμε από τους πολίτες περικοπές στο εισόδημά τους, εάν πρώτα το κράτος δεν ανταποκρίνεται στον περιορισμό των δαπανών, τόνισε και σημείωσε ότι οι προβλέψεις του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2008-2011 είναι ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες.

    Ο κ. Παπαθανασίου άσκησε και έντονη κριτική στο ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι την ίδια ώρα που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναγνωρίζει τα οικονομικά προβλήματα, αναφέρεται σε προσφυγή σε διεθνούς οργανισμούς και καταστροφολογεί, με ανακοινώσεις του προβαίνει σε παροχές ύψους 11 δισ. ευρώ.

    Επικριτικά ήταν τα σχόλια της αντιπολίτευσης.

    "Οι μικρομεσαίοι και οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ανεχτούν άλλο τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και τονίζει: "Είναι επιτακτικό σήμερα να συντονίσουν και να αναπτύξουν την πάλη τους, διεκδικώντας αφορολόγητο όριο τις 20.000 ευρώ και κυρίως κατάργηση της έμμεσης φορολογίας, του ΦΠΑ σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, δραστική μείωση των ασφαλιστικών τους εισφορών". "Η κυβέρνηση αφού αναγκάστηκε κάτω από τη γενική κατακραυγή να επαναφέρει το αφορολόγητο όριο σε επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις, έρχεται να επιτείνει με πρόσθετα μέτρα την κοινωνική επιδρομή με αυξήσεις κοροϊδία σε μισθούς και συντάξεις, περικοπή κοινωνικών δαπανών, αύξηση έμμεσων φόρων και ένα νέο κύμα εκποιήσεων του δημόσιου πλούτου. Η κυβέρνηση εξωθεί την οικονομία σε ύφεση και τα κοινωνικά προβλήματα σε έκρηξη", τονίζει ο Συνασπισμός."Η Κυβέρνηση ότι νομοθετούσε πέρσι το παίρνει σήμερα πίσω.Είναι μία Κυβέρνηση που διακατέχεται από «δημοσκοπικό σύνδρομο». Όσο βλέπει την πλάτη του ΠΑΣΟΚ τόσο θα πλειοδοτεί στην παροχολογία", σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕΔιαβάστε επίσης: Διυπουργική για την οικονομία

    Είδηση: 18570

    [15] Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στον αστυνομικό

    Κοινωνία

    Ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση και παράνομη οπλοχρησία, σε βάρος του αστυνομικού, που λίγο πριν από τις 12 χθες το μεσημέρι πυροβόλησε και τραυμάτισε ιδιωτικό φρουρό της κατοικίας του αμερικανού πρέσβη, στην πλατεία Μαβίλη, άσκησε η Εισαγγελέας Ελένη Ράϊκου, στην οποία οδηγήθηκε το πρωί.

    Η δικογραφία που σχηματίστηκε ανατέθηκε στην 16η τακτική ανακρίτρια με την εντολή για τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης στον κατηγορούμενο.

    Ο αστυνομικός ζήτησε και έλαβε από την Ανακρίτρια προθεσμία για να απολογηθεί αύριο.

    Πάντως, το ότι ο αρχιφύλακας ακόμα βρίσκεται σε κατάσταση σύγχυσης διαπιστώνεται και από το γεγονός ότι ρωτούσε την Ανακρίτρια για να μάθει πότε θα επιστρέψει στη δουλειά του.

    Όσον αφορά στην ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, τον αρχιφύλακα επισκέφτηκε στη ΓΑΔΑ ψυχίατρος ο οποίος διαπίστωσε ότι ο δράστης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

    Την ίδια ώρα ο ιδιωτικός φρουρός που τραυματίστηκε από τα πυρά του αστυνομικού στον λαιμό, εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά την επέμβαση για την αφαίρεση της βολίδας που έγινε χθες.

    Από την πλευρά του ο συνήγορος του αστυνομικού δήλωσε ότι η οικογένεια του ζητεί συγγνώμη από τον παθόντα αλλά και την οικογένεια του ενώ τόνισε ότι πριν από λίγες ήμερες είχε εξεταστεί από ψυχίατρο μετά την επιμονή των γονιών του.

    Σύμφωνα με τον συνήγορό του Γιώργο Παναγόπουλο τόνισε πως μέχρι στιγμής ο εντολέας του δεν έχει δώσει πειστική εξήγηση για την αιτία που χρησιμοποίησε το όπλο. "Μας είπε ότι με τις επιθέσεις που γίνονται τελευταία φοβήθηκε, όταν είδε τον άνθρωπο να έρχεται οπλισμένος"

    Όπως μάλιστα είπε ο κ. Παναγόπουλος, νομίζει, χωρίς να είναι απολύτως βέβαιος, ότι του είχαν χορηγηθεί και κάποια χάπια.

    Στο θέμα του ελέγχου της ψυχικής υγείας των αστυνομικών και αν οι ένστολοι που οπλοφορούν περνάνε από ψυχολογικές εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστώνεται η καταλληλότητά τους, αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ε. Αντώναρος ο οποίος τόνισε πως αυτό είναι θέμα που αφορά στη λειτουργία της Αστυνομίας

    Είδηση: 18571

    [16] Ενδιαφέρον της MIG για την Ολυμπιακή

    Το ενδιαφέρον της για την Ολυμπιακή εξέφρασε με ανακοίνωσή της η ΜΙG, εταιρεία συμφερόντων Ανδρέα Βγενόπουλου λίγο μετά τη δημόσια πρόσκληση της κυβέρνησης προς ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την αγορά της. Η Marfin Investment Group επισημαίνει μάλιστα ότι προτίθεται να παραχωρήσει οικειοθελώς στο Ελληνικό Δημόσιο τη δυνατότητα επανακρατικοποίησης, της σε χρονικό διάστημα μέχρι και τρεις μήνες μετά τη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών. "Θα εξετάσουμε με σοβαρότητα την πρόταση" σχολίασε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Στις Βρυξέλλες, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε τη μείωση των προστίμων που έχουν επιβληθεί στην εταιρία για τις επιχορηγήσεις την περίοδο 1998 έως 2002. Σύσσωμη η αντιπολίτευση εξαπέλυσε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα της Ολυμπιακή.

    Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για την οικονομία, η κυβέρνηση ενημερώθηκε για τον ενδιαφέρον του Ομίλου Εταιρειών ΜΙG για την απόκτηση του Εθνικού Αερομεταφορέα.

    Ειδικότερα σε σημερινή ανακοίνωση του Ομίλου επισημαίνεται ότι "η MIG αποφάσισε σήμερα να ανταποκριθεί στην έκκληση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων και είναι έτοιμη να προσέλθει σε απ΄ευθείας διαπραγματεύσεις ώστε η Ολυμπιακή να συνεχίσει να λειτουργεί στα πλαίσια της ελληνικής επιχειρηματικότητας".

    Στην ανακοίνωση, η MIG τονίζει επίσης ότι " εφόσον οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε συμφωνία προτιθέμεθα να παραχωρήσουμε οικειοθελώς στο Ελληνικό Δημόσιο τη δυνατότητα επανακρατικοποίησης της Ολυμπιακής σε χρονικό διάστημα μέχρι και 3 μήνες μετά τη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών".

    Επίσης, η MIG υπογραμμίζει την απόφασή της να αντιμετωπισθεί το θέμα πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες και επισημαίνει ότι μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων την τελική απόφαση για το αν θα προχωρήσει στην αγορά θα τη λάβει το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, σταθμίζοντας μεταξύ άλλων και την επίτευξη ή μη της επιθυμητής διακομματικής συναίνεσης, αλλά και την κοινωνική αποδοχή.

    Η κυβέρνηση μετά τον άγονο διαγωνισμό είχε απευθύνει πρόσκληση προς τους Έλληνες επενδυτές για την εξαγορά της Ολυμπιακής υιοθετώντας το μοντέλο της Allitalia.

    Για καινούργια φάση στην οποία εισέρχεται η διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΟΑ έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει την πρόταση με σοβαρότητα και προσοχή.

    Στη δήλωση του κ. Κ. Χατζηδάκη παρέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ε. Αντώναρος σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον της MIG για την Ολυμπιακή Αεροπορία, ενώ σε ερώτηση αν ισχύει η δήλωση του πρωθυπουργού ότι η Ολυμπιακή ή θα ιδιωτικοποιηθεί ή θα κλείσει, απάντησε πως ισχύει όλη η ανακοίνωση της Επιτροπής μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. "Όλα τα στοιχεία περιλαμβάνονται εκεί μέσα", πρόσθεσε.

    Σκληρή είναι η κριτική σύσσωμης της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της ΟλυμπιακήςΓια αποτυχία της κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ

    "Απέτυχε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και όσοι υπουργοί εμπλέκονται, με πρώτο τον κ. Χατζηδάκη", τόνισε ο υπεύθυνος Μεταφορών Νίκος Σηφουνάκης και επέκρινε τον κ. Χατζηδάκη ότι προέταξε την εκποίηση της εταιρείας, χωρίς κανόνες και χωρίς αποτίμηση της περιουσίας που εκποιούν.

    "Τα όσα λέει τώρα ο κ. Χατζηδάκης αποτελούν κόλαφο για τον ίδιο. Θυμήθηκε τώρα την Ιταλία και την Alitalia, ενώ μέχρι πριν λίγες μέρες καλούσε τους Ιταλούς να ακολουθήσουν το δικό του μοντέλο εκποίησης.Στα δύσκολα, κατόπιν εορτής, καλεί πατριώτες επιχειρηματίες να βοηθήσουν. Λησμονεί ότι η γειτονική χώρα είχε σταθερό σχέδιο και δεν διαπραγματεύθηκε με τις Βρυξέλλες ταπεινωτική εκποίηση. Λησμονεί ότι η Alitalia, δια του Ιταλικού κράτους, σύναψε συμμαχία με την Air France-KLM, και όχι με εμίρηδες, που μετατράπηκαν προσβλητικά για την κυβέρνηση σε κακομοίρηδες" επισήμανε ο κ. Σηφουνάκης.

    "Οι εξελίξεις τόσο στον τομέα των αερομεταφορών όσο και γενικότερα στην οικονομία αναδεικνύουν τις ευθύνες της κυβέρνησης και των κομμάτων που στήριξαν και υπηρέτησαν την απελευθέρωση και την ιδιωτικοποίηση των αερομεταφορών", αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    "Το ομολογημένο τώρα ναυάγιο της, έτσι κι αλλιώς απαράδεκτης ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής έρχεται να επιβεβαιώσει ότι για άλλη μία φορά η «Ολυμπιακή» χρησιμοποιήθηκε ως «πειραματόζωο» σε μια επιχείρηση που ως αντικειμενικό στόχο έχει τις μαζικές απολύσεις του προσωπικού της, την απόλυτη απαξίωση του εθνικού μας αερομεταφορέα και τελικά τη δραματική συρρίκνωση και κλείσιμό του", σχολίασε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης του Συνασπισμού.

    " Άγονος ο διαγωνισμός για την Ολυμπιακή, όπως άγονη και η ΝΔ με τις άγονες πολιτικές επιλογές της. Το μόνο γόνιμο σε αυτή την υπόθεση είναι η πρόταση της ΜΙG που δίνει πρόσφορο έδαφος ώστε να ελπίζουμε να βρεθεί μία λύση", επισήμανε ο ΛΑΟΣ.Υπέρ της ιδιωτικοποίησης αλλά όχι εν μέσω της διεθνούς οικονομικής ύφεσης τάχθηκαν οι πιλότοι της Ολυμπιακής και πρότειναν να αναλάβει για τα επόμενα 2χρόνια τη διοίκηση της ΟΑ ανεξάρτητος οίκος αερομεταφορών.Ανεδαφική χαρακτήρισε την πρόταση Βγενόπουλου, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος της ΟΣΠΑ Γιάννης Πέππας.

    Μείωση των προστίμων αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

    Βαθειά ανάσα για την Ολυμπιακή Αεροπορία αποτελεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με την οποία μειώνονται κατά 70% τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στην εταιρεία για τις επιχορηγήσεις από το 1998 έως το 2002.

    Ειδικότερα, ο γενικός εισαγγελέας προτείνει τη μείωση του ημερήσιου προστίμου που είχε εισηγηθεί η Επιτροπή από 53.611 ευρώ στα 15.768 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης στην εκτέλεση της απόφασης του Δικαστηρίου του 2005, από την ημερομηνία έκδοσης της αποφάσεως και έως ότου αυτή εκτελεστεί.

    Είδηση: 18569

    [17] Αλλαγές στα δρομολόγια ΗΣΑΠ και ΟΣΕ το Σαββατοκύριακο

    Κοινωνία

    Με λεωφορεία που θα εκτελούν δρομολόγια με στάσεις στους σταθμούς του ΗΣΑΠ που θα παραμείνουν κλειστοί λόγω έργων, θα εξυπηρετηθεί κατά τη διάρκεια και του ερχόμενου Σαββατοκύριακου το επιβατικό κοινό, ενώ τροποποιήσεις θα υπάρχουν την Κυριακή και στα δρομολόγια των τρένων του ΟΣΕ, λόγω εργασιών συντήρησης των γραμμών στη Βόρειο Ελλάδα.

    ΗΣΑΠΌπως αποφασίστηκε από τον ΟΑΣΑ, το κενό στα δρομολόγια του ΗΣΑΠ, λόγω των εργασιών στο δίκτυο και στο τμήμα Ταύρος-Ομόνοια το προσεχές Σαββατοκύριακο, θα καλυφθεί και πάλι από τις λεωφορειακές γραμμές «010» και «011».

    Η πρώτη θα εκτελεί δρομολόγια «Στ. ΗΣΑΠ Ομόνοια-Στ. ΗΣΑΠ Ταύρος» και 011 «Στ. ΗΣΑΠ Ομόνοια-Στ. ΗΣΑΠ Ταύρος Express».

    Η γραμμή «010» θα εξυπηρετεί τους σταθμούς: Ομόνοια, Μοναστηράκι, Θησείο, Πετράλωνα και Ταύρος, ενώ η «Express» θα εξυπηρετεί τους σταθμούς: Ομόνοια, Πετράλωνα και Ταύρος.

    Η αφετηρία και των δύο γραμμών παραμένει επί της οδού Αθηνάς, μεταξύ πλατείας Ομονοίας και της οδού Λυκούργου και το τέρμα τους στον Ταύρο, στο χώρο στάθμευσης οχημάτων του σταθμού. Η συχνότητα των δρομολογίων και οι ώρες λειτουργίας των δύο γραμμών θα είναι αντίστοιχη των συρμών του ΗΣΑΠ.

    ΟΣΕΑπό τον ΟΣΕ ανακοινώθηκε ότι λόγω απαραίτητων προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης για την Ηλεκτροκίνηση που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή, στο τμήμα του δικτύου ΣΙΝΔΟΣ - ΑΔΕΝΔΡΟ, αναστέλλεται η κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών 1594, 1595, 1596, 1597, 1598, 1599, 2590, 2591, 2592, 2593, 2594, 2595 του Προαστιακού Θεσσαλονίκης.

    Είδηση: 18567

    [18] Ενισχύσεις για την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία

    Ειδήσεις

    Τα 14 από τα 25 χρεωστούμενα εκατομμύρια ευρώ, θα δοθούν άμεσα, προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία των εργοστασίων της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, σύμφωνα με πολιτική δέσμευση έδωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των εργαζομένων και την ΓΣΕΕ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος. Επίσης ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια, ώστε να βρεθούν και τα υπόλοιπα 11 εκατομμύρια ευρώ για την πλήρη αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Είδηση: 18566

    [19] Αύξηση της δημοτικότητας της Χαμάς

    Με αυξημένη δημοτικότητα βγήκε η Χαμάς, από την επίθεση των Ισραηλινών στη Γάζα, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του Jerusalem Media and Communications Center. Με βάση το αποτέλεσμα της έρευνας αν γίνονταν σήμερα εκλογές στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, η Χαμάς θα εξασφάλιζε το 28,6% των ψήφων έναντι 27,9% για τη Φατάχ του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ενώ οι υπόλοιπες ψήφοι θα κατανέμονταν σε άλλες μικρότερες παλαιστινιακές οργανώσεις. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που δημοσκόπηση δίνει στη Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, προβάδισμα έναντι της Φατάχ, ακόμα και από το 2006, όταν οι τότε δημοσκοπήσεις διαψεύσθηκαν, αφού το ισλαμιστικό κίνημα κέρδισε με διαφορά τις εκλογές.

    Στη Λωρίδα της Γάζας (33,6%) η Φατάχ συγκεντρώνει περισσότερες ψήφους από τη Χαμάς, ενώ στη Δυτική Οχθη η Χαμάς προηγείται με 29% έναντι της Φατάχ που εξασφαλίζει το 24,5% των ψήφων.

    Μεγάλη διαφορά καταγράφεται στην προσωπικότητα στην οποία οι Παλαιστίνιοι έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη, αφού ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαΐλ Χανίγε συγκεντρώνει 21,1% της αποδοχής, ενώ ο Μαχμούντ Αμπάς έρχεται δεύτερος με 13,4%. Στην ίδια ερώτηση σε επίπεδο οργανώσεων, η Χαμάς έρχεται πρώτη μεταξύ των παλαιστινιακών οργανώσεων στις οποίες οι Παλαιστίνιοι "έχουν εμπιστοσύνη", με 27,7% θετικών γνωμών, ενώ η Φατάχ έρχεται δεύτερη με 26%.

    Στην ερώτηση για το ποιος είναι ο νικητής του πολέμου, το 46,7% των ερωτηθέντων, απάντησε ότι η Χαμάς είναι ο νικητής του πολέμου στη Γάζα, ενώ το 9,8% δίνει τη νίκη στο Ισραήλ και το 37,4% σε καμία πλευρά.

    Αν ο στόχος του Ισραήλ με την επίθεση στη Γάζα, ήταν η εκμηδένιση των δυνατοτήτων της Χαμάς, όπως έλεγε το ίδιο, τότε τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η αποτυχία ήταν πλήρης, αφού παρά τα στρατιωτικά πλήγματα, δημιουργήθηκε μια νέα γενιά υποστηρικτών της ισλαμιστικής οργάνωσης.

    Η Χαμάς με σημερινή της ανακοίνωση δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ μιας 12μηνης εκεχειρίας με την προϋπόθεση να ανοίξουν τα σημεία διέλευσης μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ, όπως και ο τερματικός σταθμός της Ράφας, μεταξύ του παλαιστινιακού εδάφους και της Αιγύπτου. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, είναι έμμεσες και γίνονται με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου.

    Πηγές: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Είδηση: 18565


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 5 February 2009 - 18:02:57 UTC