Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παγκόσμια Τράπεζα: Τα τροχαία στοιχίζουν 65 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο
  • [02] Από τις Νομαρχίες το Επίδομα Κοινωνικής Συνοχής στα άτομα με αναπηρία
  • [03] Πολωνία: Κατάσχεση 1134 κιλών κοκαΐνης αξίας 106 εκατομμυρίων ευρώ
  • [04] Κρίση παντού- Χ.Αλμούνια: Ανοικτό το ενδεχόμενο διάσωσης μιας χώρας
  • [05] Παραιτήθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Ισπανίας
  • [06] Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Υπουργείου-Φορτηγατζήδων
  • [07] Μειώνει την παραγωγή της η VW
  • [08] Συγκράτηση τιμών υποσχέθηκε ο ΣΕΛΠΕ
  • [09] Συνάντηση Καραμανλή-ΑΔΕΔΥ
  • [10] Έπαυσε τον διαπραγματευτή με την Αίγυπτο ο Ολμέρτ
  • [11] Αποκλεισμένο για τα φορτηγά το λιμάνι της Πάτρας
  • [12] Δέκα μέτρα για τα σωφρονιστικά ιδρύματα
  • [13] ΕΕ: Σχέδιο δράσης για τους ασθενέστερους
  • [14] Τα πήρε όλα και έφυγε το Slumdog Millionaire
  • [15] Επίσκεψη Μπακογιάννη στις ΗΠΑ
  • [16] Με βοήθεια εκ των έσω η απόδραση
  • [17] Προβολή της Ελλάδας στις ΗΠΑ

    [01] Παγκόσμια Τράπεζα: Τα τροχαία στοιχίζουν 65 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο

    Ειδήσεις

    Τα τροχαία δυστυχήματα στοιχίζουν 65 δισεκατομμύρια δολάρια (57 δισεκατομμύρια ευρώ) το χρόνο στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, δήλωσε σήμερα από τη Μαδρίτη η αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, Πάμελα Κοξ.

    "Το κόστος των καταστροφών είναι πολύ υψηλό για τις αναπτυσσόμενες χώρες" του πλανήτη, εκτίμησε η αξιωματούχος αυτή κατά την έναρξη των πρώτων Συναντήσεων της νότιας Αμερικής και της Καραϊβικής για την οδική ασφάλεια.

    Οι απώλειες ανθρωπίνων ζωών, και το κοινωνικό και οικονομικό κόστος αντιπροσωπεύουν "περίπου" το 1% του ΑΕΠ των χωρών με χαμηλά έσοδα και το 1,5% του ΑΕΠ των χωρών με μεσαία έσοδα στη νότια Αμερική και την Καραϊβική, διευκρίνισε.

    Οι δυο αυτές περιοχές καταγράφουν το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από τροχαία δυστυχήματα με 26,1 νεκρούς για κάθε 100.000 κατοίκους, αριθμός που μπορεί να ανέλθει σε 31 για κάθε 100.000 κατοίκους το 2020 , σύμφωνα με την κυρία Κοξ.

    "Πρέπει να συγκρίνουμε τα στοιχεία αυτά με τους 5 νεκρούς ανά 100.000 κατοίκους, η ακόμη λιγότερο, των πλέον ασφαλών χωρών του κόσμου, όπως η Νέα Ζηλανδία, η Σουηδία και η Γαλλία", υπογράμμισε.

    Η Πάμελα Κοξ, που συμμετέχει έως αύριο στις Συναντήσεις αυτές για την οδική ασφάλεια, συνέστησε την πραγματοποίηση κυβερνητικών εκστρατειών ενημέρωσης και την κατασκευή πιο ασφαλών αυτοκινητοδρόμων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Είδηση: 19292

    [02] Από τις Νομαρχίες το Επίδομα Κοινωνικής Συνοχής στα άτομα με αναπηρία

    Πολιτική

    Στις Νομαρχίες ανατίθεται εφεξής η υποχρέωση της καταβολής του Επιδόματος Κοινωνικής Συνοχής στα άτομα με αναπηρία, μετά την απόφαση για την εκχώρηση της συγκεκριμένης αρμοδιότητας που υπέγραψε ο Υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Λέγκας. Όπως έγινε γνωστό, στις 28 νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις που σύμφωνα με τα στοιχεία που προσκόμισαν, ολοκλήρωσαν τις απαραίτητες διαδικασίες ήδη μεταφέρθηκαν πιστώσεις ύψους 13.465.600 ευρώ προκειμένου να καταβάλλουν το επίδομα σε 78.162 δικαιούχους.

    Πρόκειται για τις Νομαρχίες: Αργολίδας, Άρτας, Πειραιώς, Αχαΐας, Βοιωτίας, Γρεβενών, Δράμας, Δωδεκανήσων, Ευρυτανίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λάρισας, Λασιθίου, Λέσβου, Ξάνθης, Πρέβεζας, Ρεθύμνης, Ροδόπης, Σάμου, Σερρών, Τρικάλων, Φωκίδας, Χαλκιδικής και Χίου.

    Στο μεταξύ, ο κ. Νίκος Λέγκας στο πλαίσιο του κύκλου των συναντήσεων που είχε με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία κ. Γιάννη Βαρδακαστάνη και τα μέλη του ΔΣ και εξέτασαν τον τρόπο καταβολής του Επιδόματος Κοινωνικής Συνοχής στα άτομα με αναπηρία.

    Το μέτρο αφορά στα άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και τα ανασφάλιστα και έμμεσα ασφαλισμένα άτομα με αναπηρία που λαμβάνουν τα προνοιακά επιδόματα.

    Το ύψος του Επιδόματος Κοινωνικής Συνοχής έχει καθοριστεί σε ποσά από 200 ως 100 ευρώ το κατώτερο, ανάλογα με τον Νομό που κατοικούν οι δικαιούχοι.

    Είδηση: 19290

    [03] Πολωνία: Κατάσχεση 1134 κιλών κοκαΐνης αξίας 106 εκατομμυρίων ευρώ

    Ειδήσεις

    Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας της Πολωνίας (ΑΒW), ανακοίνωσε σήμερα ότι κατασχέθηκαν ένας τόνος και 134 κιλά κοκαΐνης αξίας περίπου 106 εκατομμυρίων ευρώ και συνελήφθηκαν εννέα άτομα.

    Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και μέλη των κολομβιανών καρτέλ και εγκληματικών οργανώσεων στην Δυτική Ευρώπη.

    "Ένα δίκτυο εμπορίας κοκαΐνης από την Νότια Αμερική με προορισμό την Δυτική Ευρώπη, εξαρθρώθηκε", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΑΒW.

    Η κατάσχεση του ναρκωτικού και οι συλλήψεις κατάστησαν δυνατές μετά από συνεργασία μηνών μεταξύ της ABW, της αμερικανικής υπηρεσίας κατά της εμπορίας ναρκωτικών(DEA)και της κολομβιανής αστυνομίας, προστίθεται στην ανακοίνωση της ABW χωρίς να αναφέρονται λεπτομέρειες για την επιχείρηση.

    Είδηση: 19289

    [04] Κρίση παντού- Χ.Αλμούνια: Ανοικτό το ενδεχόμενο διάσωσης μιας χώρας

    Ειδήσεις

    Ανοικτό το ενδεχόμενο σχεδίου διάσωσης χώρας-μέλους της ΕΕ άφησε ο Ευρωπαίος επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια, αλλά το θεωρεί λιγότερο πιθανό για χώρα της ευρωζώνης.

    Μιλώντας σήμερα σε οικονομικό συνέδριο στη Μαδρίτη, ο Χοακίν Αλμούνια είπε ότι χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Λετονία, έχουν λάβει βοήθεια από την ΕΕ ενώ και άλλες χώρες ενδέχεται να χρειαστούν πρόγραμμα στήριξης.

    "Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να προσέλθει μια χώρα εκτός ευρωζώνης για αυτού του τύπου τη βοήθεια", είπε. "Δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο".

    Πρόσθεσε ότι οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση και ότι οι πιθανότητες να χρειαστούν βοήθεια από την ΕΕ είναι μικρότερες.

    "Εντός ευρωζώνης, η κατάσταση δεν είναι η ίδια, είτε με όρους δημοσίου χρέους είτε με όρους εξωτερικού χρέους είτε ως προς την ικανότητα αντίδρασης σε αυτή την ύφεση", τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις.

    Όπως σημειώνει το Ρόιτερ, τα σχόλια αυτά ήταν από τα πλέον έντονα στα οποία έχει, μέχρι στιγμής, προβεί Ευρωπαίος υπεύθυνος για χάραξη πολιτικής όσον αφορά τις πιθανότητες συλλογικής στήριξης δοκιμαζόμενων ευρωπαϊκών οικονομιών.

    Ενδεχόμενη κρατική συμμετοχή στο κεφάλαιο της Citigroup

    Οι αμερικανικές αρχές αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να εθνικοποιήσουν τμήμα του τραπεζικού ομίλου Citigroup, συμμετέχοντας στο 25 έως το 40% του κεφαλαίου του, αναφέρει σε χθεσινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Ουόλ Στριτ Τζέρναλ, αναφερόμενη σε πρόταση που κατέθεσε η διεύθυνση της τράπεζας στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ.

    «Είναι πιθανόν οι συνομιλίες να ναυαγήσουν, όμως η κυβέρνηση ενδέχεται να εξαγοράσει ποσοστό κοινών μετοχών της Citigroup που θα φθάνει το 40%. Η διεύθυνση της τράπεζας ελπίζει πως το ποσοστό αυτό θα είναι κοντά στο 25%», τονίζει η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές που «έχουν γνώση της κατάστασης».

    Οι πληροφορίες αυτές δημοσιεύονται τη στιγμή που καθ' όλη τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας πλήθαιναν οι φήμες για κρατικοποίηση της Citigroup και της Bank of America, που αμφότερες κατέφυγαν σε ανακεφαλαιοποίηση ύψους 45 δισ. δολαρίων έκαστη τους τελευταίους μήνες. Στη διάρκεια της εβδομάδος η μετοχή της Citigroup έχασε το 41% της αξίας της, ενώ αυτή της Bank of America το 35%.

    Ευρωπαίοι ηγέτες: Υπέρ εποπτείας των διεθνών αγορών και κατά των φορολογικών παραδείσων

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι υπουργοί Οικονομικών που συναντώνται σήμερα στο Βερολίνο με στόχο την εντατικοποίηση των προσπαθειών εξόδου από τη διεθνή οικονομική κρίση, συμφώνησαν στην αναγκαιότητα ρύθμισης και εποπτείας των διεθνών αγορών, συμπεριλαμβανομένων ιδιαίτερα των κερδοσκοπικών επενδύσεων, δήλωσαν σήμερα πηγές της γερμανικής κυβέρνησης.

    Στα συμπεράσματα της συνάντησης υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα δομικών μεταρρυθμίσεων και επικέντρωσης των προσπαθειών στις δημόσιες δαπάνες ώστε να αντιμετωπισθεί η παγκόσμια κρίση, ενώ υποστηρίζεται και η επιβολή κυρώσεων στους "οικονομικούς παραδείσους".

    "Υπογραμμίσαμε σήμερα για μία ακόμη φορά την πεποίθησή μας ότι όλες οι αγορές, όλα τα προϊόντα και οι μετέχοντες πρέπει να υπόκεινται στην κατάλληλη εποπτεία ή ρύθμιση, χωρίς εξαίρεση και ανεξάρτητα από την χώρα ή τον τόπο στον οποίο εδρεύουν", αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

    Ιταλία: Η κρίση πλήττει τις εμπορικές επιχειρήσεις - Ο Μπερλουσκόνι παραμένει αισιόδοξος

    Τα τελευταία στοιχεία του εμπορικού συλλόγου Movimprese, προκαλούν έντονη ανησυχία, στην Ιταλία, ως προς τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης εν εξελίξει. Στην Ιταλική πρωτεύουσα, το έτος που μας πέρασε, έκλεισαν οριστικά 24.641 εμπορικές επιχειρήσεις και οι "απώλειες", αφορούν όλους τους τομείς: από τα ξενοδοχεία μέχρι εκείνο των μεταφορών, από τον τριτογενή μέχρι τον τομέα της ένδυσης.

    Το στοιχείο, όμως, που προκάλεσε μεγαλύτερη εντύπωση, και σχολιάζεται σήμερα από τους ιταλούς αναλυτές, αφορά τις αυξανόμενες συνέπειες της οικονομικής ύφεσης: κάθε μέρα, στη Ρώμη, "κατεβάζουν ρολά" 68 εμπορικές επιχειρήσεις. Η νέες επιχειρήσεις που δημιουργούνται, αφήνουν ένα "κενό", σε σχέση με εκείνες που κλείνουν ή χρεοκοπούν, της τάξης του 30%. Σε ότι αφορά, δε, τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ, τα πρώτα στοιχεία του 2009, μιλούν για πτώση του συνολικού "τζίρου" που αγγίζει το 10%, και αναμένεται να επιδεινωθεί.

    Ενδεικτικό της όλης κατάστασης, η απόφαση τις αλυσίδας χονδρικής πώλησης τροφίμων "Μetro", να ξεκινήσουν οι διαδικασίες απόλυσης τετρακοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, "το μοντέλο ανάπτυξης της Ρώμης, που τα τελευταία έξι χρόνια είχε παρουσιάσει δείκτες απασχόλησης και κατανάλωσης σε διαρκή ανοδική τάση, δείχνει τώρα αδυναμία και δεν είναι πλέον σε θέση να αντιμετωπίσει τις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης".

    Η εφημερίδα Ιλ Μεσσατζέρο, αναφέρει σήμερα ότι αν δεν υπάρξει μια άμεση και ουσιαστική παρέμβαση του δήμου της ιταλικής πρωτεύουσας, μέχρι το καλοκαίρι, είναι "καταδικασμένες" να κλείσουν εκατοντάδες επιχειρήσεις, Διότι, τα ενοίκια των καταστημάτων, στο ιστορικό κέντρο της Αιώνιας Πόλης, κυμαίνονται από 5.000 έως και 30.000 ευρώ". Παρά ταύτα, ο ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, συνεχίζει να δείχνει αισιόδοξος. Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα "Bild", ο "Καβαλιέρε", τόνισε ότι "η Ιταλία, θα καταφέρει να βγει από την οικονομική κρίση, πιο εύκολα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χάρη στο ότι, οι ιταλοί, έχουν μια φυσική τάση προς την αποταμίευση".

    Ο Μπερλουσκόνι, στην ίδια, πάντα, συνέντευξη, θέλησε να παρομοιάσει τον εαυτό του με τον νέο αμερικανό πρόεδρο: "με τον Μπαράκ Ομπάμα, μας ενώνει ένα κοινό χαρακτηριστικό, εργαζόμαστε, και οι δύο, πολύ σκληρά, και καταφέρνουμε να πετυχαίνουμε χειροπιαστά αποτελέσματα".

    Μ.Ομπάμα: αποφασισμένος να περικόψει το έλλειμμα στο μισό έως το 2013

    Ο Μπαράκ Ομπάμα θα χρησιμοποιήσει τον πρώτο προϋπολογισμό της θητείας του, τον οποίο θα παρουσιάσει την ερχόμενη εβδομάδα, για να βάλει την αμερικανική οικονομία σε σωστή τροχιά, περικόπτοντας το ογκώδες έλλειμμα στο μισό μέχρι το 2013, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

    "Το έλλειμμα που κληρονόμησε αυτή η κυβέρνηση ήταν 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή 9,2% του ΑΕΠ. Μέχρι το 2013, οπότε λήγει η πρώτη θητεία του προέδρου, ο προϋπολογισμός θα περικόψει το έλλειμμα σε 533 δισ. δολάρια ή 3,0% του ΑΕΠ", δήλωσε η ίδια πηγή που θέλησε να τηρήσει ανωνυμία.

    "Το μεγαλύτερο τμήμα των χρημάτων που θα εξοικονομηθούν θα προέρχεται από την αποκλιμάκωση του πολέμου στο Ιράκ, από αύξηση της συμβολής όσων έχουν εισοδήματα άνω των 250.000 δολαρίων ετησίως, από την αποδοτικότερη λειτουργία της κυβέρνησης και από την κατάργηση προγραμμάτων που δεν αποδίδουν", πρόσθεσε.

    Vodafone: Περικοπή εκατοντάδες θέσεις εργασίας στη Βρετανία

    Εκατοντάδες θέσεις εργασίας θα περικόψει στη Βρετανία η εταιρία κινητής τηλεφωνίας Vodafone Plc -ίσως από αύριο- σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Sky News.

    Η Vodafone, στην οποία απασχολούνται 10.000 εργαζόμενοι, είχε νωρίτερα ανακοινώσει πως θα εξοικονομήσει ρευστότητα, μειώνοντας κατά 1 δισ. στερλίνες τις δαπάνες. Η εταιρία αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με συγκεκριμένη περικοπή θέσεων εργασίας.

    Η καθημερινή οικονομική εφημερίδα "Φαινάνσιαλ Τάιμς" που ανήκει στον όμιλο Πίρσον, λόγω οικονομικών δυσκολιών θα προτείνει στους εργαζόμενους να εργάζονται λιγότερες ημέρες, πέραν των μειώσεων του αριθμού των υπαλλήλων, που ήδη έχει αποφασίσει και αναγγείλει, έγινε σήμερα γνωστό από εκπροσώπους του ομίλου.

    "Θα προτείνουμε μια σειρά λύσεων για συνθήκες ελεύθερης εργασίας στους υπαλλήλους μας (των οποίων η μια εβδομάδα εργασίας έγινε προσωρινά κατά τους μήνες από Ιούνιο έως Αύγουστο εβδομάδα τριών ημερών) στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να ανταποκριθούμε στις εξελίξεις της αγοράς", ανέφερε εκπρόσωπος του ομίλου. Ο ίδιος επιβεβαίωσε και τις πληροφορίες που αφορούν τη μεγάλη βρετανική εφημερίδα "Γκάρντιαν", η οποία σήμερα στην ιστοσελίδα της αναφέρει ότι θα προτείνει και στους δικούς της συντάκτες αυτό το μέτρο της μειωμένης εβδομάδας , μεταξύ άλλων μέτρων, όπως και την πιθανότητα να παίρνουν επιπλέον άδειες με μείωση του μισθού τους.

    Είδηση: 19286

    [05] Παραιτήθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Ισπανίας

    Ευρώπη

    Την παραίτησή του, υπό το βάρος των συνεχών επικρίσεων που δεχόταν από την αντιπολίτευση ανακοίνωσε ο ισπανός υπουργός Δικαιοσύνης Μαριάνο Φερνάντεθ Μπερμέχο. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αποτέλεσε στόχο της αντιπολίτευσης επειδή πήγε για κυνήγι με ένα εξέχοντα δικαστή καθώς και γιατί για πρώτη φορά έκαναν απεργία οι δικαστές στην Ισπανία, την περασμένη εβδομάδα.

    Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος της αντιπολίτευσης Μαριάνο Ραχόι είχε κατ' επανάληψη ζητήσει από τον υπουργό να παραιτηθεί κατά την διάρκεια της εκστρατείας για τις τοπικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν την Κυριακή στην Χώρα των Βάσκων και τη Γαλικία.

    Η συντηρητική αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Μπερμέχο ότι πήγε για κυνήγι στην Ανδαλουσία με τον Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, που κάνει έρευνες για ένα σκάνδαλο διαφθοράς μεταξύ των συντηρητικών, ενώ τον κατηγορεί ότι βρίσκεται αντιμέτωπος με πρόστιμο 4.000 ευρώ επειδή δεν είχε άδεια για κυνήγι στην περιοχή της νότιας Ανδαλουσίας όπου είχε πάει.

    Είδηση: 19283

    [06] Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Υπουργείου-Φορτηγατζήδων

    Από την συνάντηση του υφυπουργού Οικονομίας Αντώνη Μπέζα με την Ομοσπονδία Φορτηγών διεθνών μεταφορών την Τρίτη, θα εξαρτηθεί η τύχη της απεργίας που έχει ξεκινήσει μερίδα του κλάδου απο την προηγούμενη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να είναι κλειστά λιμάνια και τελωνειακές διαβάσεις. Πάντως, το κλίμα είναι θετικό καθώς οι εκπρόσωποι των απεργών άκουσαν με ικανοποίηση τον γενικό γραμματεα του Υπουργείου Μεταφορών να δεσμεύεται για την προώθηση νομοσχεδίου που θα προβλέπει την αυστηροποίηση των ελέγχων ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της λαθρεπιβίβασης.

    Σε καλό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του γγ του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Δημήτρη Πλατή με το Προεδρείο της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος, ΟΦΑΕ Διεθνών Μεταφορών, που πραγματοποιούν απεργιακές κινητοποιήσεις.

    Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε σειρά προβλημάτων που έχουν σχέση με την εύρυθμη άσκηση των καθηκόντων των αυτοκινητιστών και η επίλυση των οποίων θα οδηγήσει στην αναστολή των κινητοποιήσεων.

    Όπως τονίστηκε το Υπουργείο είναι αποφασισμένο να δώσει λύσεις στα προβλήματα των ελλήνων αυτοκινητιστών, το επάγγελμα των οποίων πλήττεται από τους λεγόμενους "πειρατές", αλλοδαπούς κυρίως αυτοκινητιστές.

    Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να συνταχθεί σχέδιο νόμου,, προκειμένου να αλλάξει ο τρόπος ελέγχου των Μεικτών Κλιμακίων Ελέγχων, ενώ παράλληλα εστάλη επιστολή προς του Περιφερειάρχες, ιδίως των νομών που είναι όμοροι με γειτονικά κράτη, αλλά και των τριών λιμανιών από όπου διενεργούνται διεθνείς μεταφορές για εντατικοποίηση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών στις εισόδους και στις εξόδους της χώρας.

    Επίσης, ο κ. Πλατής ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εμπορικής Ναυτιλίας και Δικαιοσύνης, θα συνταχθεί τάχιστα τροπολογία, βάσει της οποίας δεν θα ισχύει η αυτόφωρη διαδικασία εναντίον των οδηγών φορτηγών, σε περίπτωση που βρεθεί ότι σε αυτά έχουν επιβιβασθεί λαθρομετανάστες.

    Οι αυτοκινητιστές, οι οποίοι αύριο θα συναντηθούν και με τον υφυπουργό Οικονομίας κ. Μπέζα, θα πραγματοποιήσουν αύριο Γενική Συνέλευση, προκειμένου να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ/ΝΕΤ Διαβάστε επίσης: Αποκλεισμένο για τα φορτηγά το λιμάνι της Πάτρας

    Είδηση: 19284

    [07] Μειώνει την παραγωγή της η VW

    Ειδήσεις

    Η διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία οδήγησε την VW στην απόφαση μείωσης της παραγωγής της, για πρώτη φορά τα τελευταία 25 χρόνια, προκαλώντας την αναστάτωση στους χιλιάδες εργαζόμενους της, αφού μεταξύ 60.000 και 92.000 υπολογίζονται οι υπάλληλοι που ενδέχεται να πληγούν από την αναστολή της παραγωγής του γερμανικού ομίλου.

    Η απόφαση της διοίκησης, εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της εταιρίας να αποφύγει υπερβάλλουσα παραγωγική ικανότητα σε μία συγκυρία απότομης πτώσης των πωλήσεων αυτοκινήτων παγκοσμίως μετά τις ανάλογες κινήσεις ανταγωνιστριών εταιρειών όπως η Daimler AG και η BMW AG που έχουν ήδη ανακοινώσει σχέδια μείωσης των εργατοωρών στις μονάδες παραγωγής τους.

    Η έναρξη μείωσης παραγωγής στη VW γίνεται σε μία ημέρα που το Βερολίνο επανέλαβε την έκκλησή του προς την Opel, τη θυγατρική της General Motors, να παρουσιάσει σχέδιο αναδιάρθρωσης της πριν εξετάσει η κυβέρνηση Μέρκελ κρατική βοήθεια για τη δοκιμαζόμενη εταιρία.

    Είδηση: 19282

    [08] Συγκράτηση τιμών υποσχέθηκε ο ΣΕΛΠΕ

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Τη διαβεβαίωση ότι το 2009 από τα μεγάλα πολυκαταστήματα και τις αλυσίδες των εμπορικών καταστημάτων δεν θα υπάρξουν αυξήσεις σε προϊόντα και παρεχόμενες υπηρεσίες έλαβε ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης κατά τη σημερινή συνάντηση του με το προεδρείο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας.

    Ο κ. Χατζηδάκης ζήτησε αυτοσυγκράτηση από το λιανεμπόριο φέτος που η οικονομία μας διανύει μια δύσκολη περίοδο και κάλεσε τον εμπορικό κόσμο να επιδείξει κοινωνική και εθνική ευθύνη και αλληλεγγύη για να ξεπεραστεί η κρίση ενώ ανακοινώσε ότι εντός της επόμενης εβδομάδας θα προκηρυχτούν 2 νέα προγράμματα από το ΚΠΣ για την ενίσχυση της γυναίκειας και νεανικής επιχειρηματικότητας με στόχο να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά ενώ σύντομα θα ολοκληρωθεί και το πρόγραμμα για την απόσυρση παλαιών ενεργοβόρων οικιακών συσκευών.

    Ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ κ. Θ. Βάρδας σημείωσε ότι δεν τίθεται θέμα επέκτασης του ωραρίου των καταστημάτων για το 2009 ''ίσως και για το 2010'' απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν το θέμα του ωραρίου συζητήθηκε με τον υπουργό. Παράλληλα ο κ. Θ. Βάρδας σχολίασε ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν συζητήθηκε με τον υπουργό.

    Ο ίδιος τόνισε ότι απαιτείται η συνεργασία όλων, σε αυτές τις δύσκολες περιόδους, όπως αυτή που διανύουμε και γι΄ αυτό δεν τίθεται θέμα αυξήσεων. Η αγορά αντιμετωπίζει προβλήματα με την πτώση του τζίρου, σχολίασε και αυτό την απασχολεί περισσότερο από την αύξηση των τιμών.

    Για την πρόταση του ΕΒΕΑ για τη μείωση των ωρών εργασίας επανέλαβε τη θέση του ΣΕΛΠΕ ότι δεν είναι εποχή για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις '''εργοδότες και εργαζόμενοι είμαστε στο ίδιο καράβι'' σημείωσε ενώ για την ανεργία στον κλάδο ανέφερε ότι ''ανεργία υπάρχει παντού. Απαιτείται κοινωνική ευαισθησία, την οποία ο κλάδος επιδεικνύει''.

    Άλλα θέματα της συνάντησης ήταν οι δράσεις του υπουργείου για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς, η δράση του ελεγκτικού μηχανισμού η ταχεία προώθηση προγραμμάτων μέσω του ΕΣΠΑ ώστε σε συνδυασμό με τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ να αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά ενώ έγινε συζήτηση και για την αύξηση της συμμετοχής του λιανεμπορίου στα προγράμματα του ΚΠΣ.

    Επίσης, επί τάπητος τέθηκε και το πρόγραμμα για την απόσυρση των ενεργοβόρων συσκευών των καταναλωτών απασχολεί το λιανεμπόριο προκειμένου να γνωρίζει τις λεπτομέρειες εκτέλεσής του καθώς και το ποσοστό συμμετοχής του δημοσίου σε αυτό. Ο υπουργός σημείωσε ότι η συμμετοχή του δημοσίου είναι θέμα που θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης ενώ σημειώθηκε ότι το πρόγραμμα σαφώς και θα αφορά περισσότερο τα μεσαία και κατώτερα κοινωνικά στρώματα.

    Είδηση: 19281

    [09] Συνάντηση Καραμανλή-ΑΔΕΔΥ

    Πολιτική

    Την προστασία της απασχόλησης και της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων ζήτησε το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ από τον Πρωθυπουργό, στη συνάντηση που είχαν το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, ο κύριος Καραμανλής επικαλούμενος την κρίση συνέστησε αυτοσυγκράτηση στα οικονομικά αιτήματα των υπαλλήλων, οι οποίοι την επόμενη Τρίτη θα συναντηθούν με τον Γιάννη Παπαθανασίου για να συζητήσουν και το θέμα των Ασφαλιστικών Ταμείων. Μεθαύριο Τετάρτη, η ΑΔΕΔΥ προχωράει σε 24ωρη απεργία με αίτημα να μην μεταφερθούν τα βάρη της κρίσης σε μισθωτούς, ανέργους και συνταξιούχους.

    Θέματα που αφορούν τη διοικητική μεταρρύθμιση, το ασφαλιστικό και το υπηρεσιακό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων αορίστου χρόνου τέθηκαν στη συνάντηση του προεδρείου της ΑΔΕΔΥ με τον πρωθυπουργό ,παρουσία των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών.

    Ο πρωθυπουργός ζήτησε αυτοσυγκράτηση λόγω των εκτάκτων συνθηκών στην οικονομία, ενώ ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος ζήτησε στοχευμένες πολιτικές προστασίας για το κοινωνικό σύνολο και ειδικότερα ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος ,της απασχόλησης και της αγοραστικής δύναμής .

    Η ΑΔΕΔΥ που έχει εξαγγείλει τη Τέταρτη 24ωρη απεργία σε όλο το δημόσιο τομέα , ζητά νέο μισθολόγιο, 1350 ευρώ βασικό μισθό, κρατική επιχορήγηση του ταμείου πρόνοιας , λύση στα προβλήματα του ταμείου περίθαλψης και επέκταση των ΒΑΕ

    "Αν δεν υπάρξει πολιτικό πρόγραμμα αντιμετώπισής τους, οι καταστάσεις αυτές θα πάρουν μόνιμα χαρακτηριστικά, γι αυτό και θεωρούμε ότι οποιαδήποτε συνεννόηση προϋποθέτει μια συγκεκριμένη πολιτική κοινωνικής συνοχής. Εάν αυτό δεν υπάρξει, είναι προφανές ότι το συνδικαλιστικό κίνημα έχει το δρόμο και την ελπίδα στους αγώνες του", ανέφερε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, υπογραμμίζοντας οι διαμαρτυρίες αυτής της μορφής θα πυκνώσουν, "ώστε να διαμορφωθεί μια βάση που θα απαντά σε αυτό, που σήμερα γίνεται, δηλαδή στο να μεταφέρονται όλα τα βάρη στους μισθωτούς, τους ανέργους και τους συνταξιούχους και να μένουν στο απυρόβλητο οι υπαίτιοι αυτής της κρίσης".

    Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Βρετάκος, ανέφερε ότι, μετά τη συνάντηση, δεν υπάρχει καμία αισιοδοξία για τους εργαζόμενους στο δημόσιο, καθώς ο "Πρωθυπουργός ζήτησε αυτοσυγκράτηση από το συνδικαλιστικό κίνημα, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, διεκδικούμε το δικαίωμα στην περίθαλψη, το δικαίωμα στη χορήγηση του εφάπαξ και στο εισόδημα».

    Από την πλευρά του, ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της οργάνωσης και στέλεχος του ΠΑΜΕ, καταδίκασε τη λογική της αυτοσυγκράτησης, υπογραμμίζοντας ότι "είναι λογικές που οδηγούν σε εξαθλίωση τους εργαζόμενους", οι οποίοι επανέρχονται με την 24ωρη απεργία της Τετάρτης, όπου "οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα δώσουν την απάντηση".

    Τα θέματα αυτά θα τεθούν επί τάπητος σε νέα συνάντηση που θα έχουν με τον υπουργό Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου την Τρίτη 3 Μαρτίου.

    Ο κ. Παπαθανασίου, ανέφερε ότι για τα θέματα των ασφαλιστικών ταμείων η κυβέρνηση μέχρι σήμερα έχει φροντίσει και κάνει ό,τι είναι δυνατόν, να εξαντλήσει τα περιθώρια που έχει για να βοηθήσει όσο γίνεται περισσότερο. "Οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν την επόμενη Τρίτη σε συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ, ώστε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση", τόνισε ο Υπουργός, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για την κοινωνική συνοχή, είπε "αυτή είναι η κοινή θέση όλων μας και πάγια τοποθέτηση της κυβέρνησης".

    Η ΑΔΕΔΥ θα έχει ενεργή συμμετοχή στο ειδικό επιχειρησιακό πρόγραμμα για τη διοικητική μεταρρύθμιση που για πρώτη φορά γίνεται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

    Ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, δήλωσε ότι σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο, θα προωθηθεί, εντός του ειδικού επιχειρησιακού προγράμματος, ενεργός συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ, ώστε η εφαρμογή του και σε επίπεδο δομών και σε επίπεδο διαδικασιών να αποδώσει και στο θέμα της αύξησης της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης και στον τομέα της μείωσης της γραφειοκρατίας και στον τομέα της ενίσχυσης της διαφάνειας.

    Ανέφερε επίσης, ότι συζητήθηκε το υπηρεσιακό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων αορίστου χρόνου και τόνισε την ανάγκη να μετέχουν οι αορίστου χρόνου στην ιεραρχία -προαναγγέλοντας ότι θα προωθηθεί άμεσα νομοσχέδιο- και ταυτόχρονα να μετέχουν στην ασφαλιστική κάλυψη, δηλαδή στην ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων των δημοσίων υπαλλήλων.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 19280

    [10] Έπαυσε τον διαπραγματευτή με την Αίγυπτο ο Ολμέρτ

    Των καθηκόντων του απήλλαξε σήμερα τον κύριο διαπραγματευτή στις συνομιλίες με την Αίγυπτο ο απερχόμενος Πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμερτ, μετά τις έντονες επικρίσεις του πρώην Στρατηγού για την στάση της κυβέρνησης στις συνομιλίες. Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από υψηλόβαθμους αξιωματούχους, "Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να παύσει τον Αμος Γκιλάντ από τα καθήκοντα του διαπραγματευτή με την Αίγυπτο, καθώς δεν τον εμπιστεύεται πλέον".

    Ο Γκιλάντ που είχε αναλάβει ευαίσθητο ρόλο καθώς διεξήγαγε διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για εκεχειρία με τη Χαμάς και για την απελευθέρωση του ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ έχασε την εμπιστοσύνη των ανωτέρων του, μετά τις επικριτικές δηλώσεις που έκανε, ενώ την θέση του για τις επαφές με την Αίγυπτο θα συνεχίσει υψηλόβαθμος αξιωματούχος του πρωθυπουργικού γραφείου.

    Μάλιστα, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, ο Ολμερτ ζήτησε να επιβληθούν διοικητικές κυρώσεις εναντίον του Γκιλάντ, γιατί προσέβαλε το θεσμό του επικεφαλής της κυβέρνησης και τις εξωτερικές σχέσεις του κράτους.

    Επίσης, μαζί με την παύση του Γκιλάντ, ο Ολμερτ ζήτησε από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας να ελέγξει αν οι δημοσιευμένες δηλώσεις του πρώην Στρατηγού ισοδυναμούν με ανυποταξία.

    Στη συνέντευξη, τα σχόλια του Γκιλάντ στη Μααρίβ είχαν επικεντρωθεί στην επιμονή του Ολμερτ ότι η Χαμάς συμφωνεί να απελευθερώσει τον Ισραηλινό στρατιώτη, πριν το Ισραήλ άρει τον αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας, όπως έχει ζητήσει η οργάνωση αυτή.

    Η Ε.Ε. κάλεσε τον Νετανιάχου για λύση

    Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα την επόμενη ισραηλινή κυβέρνηση να μην εγκαταλείψει τη λύση των δυο κρατών, η οποία αποτελεί στόχο της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

    "Πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε ένα δύσκολο ξεκίνημα, αλλά θα πρέπει να προχωρήσουμε με την ειρηνευτική διαδικασία γιατί ο δρόμος της λύσης των δυο κρατών στενεύει και δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε", δήλωσε ο Τσέχος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αλεξάντερ Βόντρα πριν από τη συνάντησή του με ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

    Ωστόσο, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέρ Σολάνα ο οποίος σχεδιάζει να ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή αυτήν την εβδομάδα πριν από τη διάσκεψη των χορηγών για τη Γάζα τόνισε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την εκλεγμένη από το λαό κυβέρνηση υποστηρίζοντας: "Πιστεύω ότι η περίοδος της συμβολής στη διαχείριση της κρίσης πέρασε και ότι πρέπει να προχωρήσουμε στη λύση το συντομότερο δυνατό".

    Η Κλίντον στη Δυτική Όχθη και το Ισραήλ

    Και ενώ οι διαπραγματεύσεις, με την μεσολάβηση της Αιγύπτου, μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς δείχνουν να βρίσκονται σε αδιέξοδο, η νέα Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, αποφάσισε να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Δυτική Οχθη και το Ισραήλ στις 3 και 4 Μαρτίου, ανακοίνωσε παλαιστίνιος αξιωματούχος.

    Η Χίλαρι Κλίντον θα επισκεφθεί το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη έπειτα από την διεθνή διάσκεψη των δωρητών για τη Γάζα στις 2 Μαρτίου στην Αίγυπτο, και μετά την επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ στην περιοχή Τζορτζ Μίτσελ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα.

    Είδηση: 19279

    [11] Αποκλεισμένο για τα φορτηγά το λιμάνι της Πάτρας

    Κοινωνία

    Αποκλεισμένο παραμένει και σήμερα το λιμάνι της Πάτρας από τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκίνητων Διεθνών Μεταφορών που συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους. Στο πλοίο "Λευκά Όρη" είναι εγκλωβισμένες 30 νταλίκες, ενώ μέχρι το μεσημέρι αναμένονται τρία ακόμη πλοία, που μεταφέρουν φορτηγά. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται στο λιμάνι κλιμάκια του πρώην ΣΔΟΕ και της Επιθεώρησης Εργασίας, προκειμένου να διενεργήσουν ελέγχους για αυτοκινητιστές που δραστηριοποιούνται παράνομα. Αποκλεισμένο για τα φορτηγά Δ.Χ. που κατευθύνονται ή έρχονται από την Ιταλία παραμένει και σήμερα το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Εξάλλου, ανοιχτά και για τα φορτηγά είναι από το πρωί τα σύνορα του Προμαχώνα, καθώς ελέγχους διεξάγουν μεικτά κλιμάκια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών, παρουσία εκπροσώπων των αυτοκινητιστών που βρίσκονται από την περασμένη εβδομάδα στον συνοριακό σταθμό.

    Εξάλλου με το γενικό γραμματέα του Υπουργείου Μεταφορών, Δημήτρη Πλατή, συναντώνται αυτή την ώρα, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας.

    Είδηση: 19277

    [12] Δέκα μέτρα για τα σωφρονιστικά ιδρύματα

    Σειρά μέτρων για την ασφάλεια κράτησης στα σωφρονιστικά ιδρύματα αποφάσισε η Kυβερνητική Eπιτροπή μετά από πολύωρη συνεδρίαση της υπό τον Πρωθυπουργό. Τα μέτρα αφορούν, μεταξύ άλλων, την χρήση των κινητών τηλεφώνων, την εκπαίδευση των σωφρονιστικών υπαλλήλων και την αποπεράτωση τριών νέων σωφρονιστικών καταστημάτων. Tην ίδια ώρα έντονες είναι οι αντιδράσεις των κόμματων της αντιπολίτευσης για το γεγονός. Το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην σκληρή κριτική του, ζητώντας την παραίτηση της Κυβέρνησης. Για κωμοτραγικές καταστάσεις μίλησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματος έκανε λόγο για πολιτικές ευθύνες.

    Στο επίκεντρο της Κυβερνητικής Επιτροπής βρέθηκε η απόδραση των δυο κακοποιών Παλαιοκώστα και Ριζάι, ενώ κατά τη συνεδρίαση αναμένεται να εξεταστούν μέτρα για την ασφάλεια των φυλακών.

    Η Κυβέρνηση αποφάσισε την λήψη δέκα δραστικών μέτρων που ουσιαστικά αλλάζει το τοπίο των φυλακών. Συγκεκριμένα αποφάσισε:

    1ον Ειδική νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση ανωνυμίας του κατόχου καρτοκινητών τηλεφώνων.

    2ον Τοποθέτηση ηλεκτρονικών μέσων εντοπισμού χρήσης κινητών τηλεφώνων στις φυλακές.

    3ον Αλλαγή στον τρόπο πρόσληψης, που ισχύει από το 2001, για το προσωπικό των κλάδων φύλαξης και εξωτερικής φρούρησης των καταστημάτων κράτησης.

    4ον Δημιουργία συνεχούς κύκλου εκπαίδευσης και ασκήσεων των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των εξωτερικών φρουρών.

    5ον Νομοθετική ρύθμιση για την πρόσληψη διευθυντών φυλακών με ειδικά προσόντα, εκτός του υπάρχοντος πλαισίου.

    6ον Ταχεία αποπεράτωση των τριών νέων φυλακών.

    7ον Πρόσληψη Συμβούλου Ασφαλείας, με διεθνή διαγωνισμό.

    8ον Στελέχωση του Σώματος Επιθεωρητών Καταστημάτων Κράτησης.

    9ον Νομοθετική ρύθμιση για την επέκταση του «πόθεν έσχες» των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

    10ον Αυστηροποίηση της πειθαρχικής διαδικασίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

    "Πεποίθηση της κυβέρνησης είναι από τα μέχρι τώρα υπάρχοντα στοιχεία ότι αυτή η εγκληματική ενέργεια δεν θα μπορούσε να γίνει, δεν θα μπορούσε να πετύχει, χωρίς την ύπαρξη συμμετοχής στελεχών του σωφρονιστικού συστήματος σε όλα τα επίπεδα από μέσα", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος, ο οποίος ανέφερε πως προφανώς τμήματα του συστήματος είναι τόσο διαβρωμένα ώστε αποδείχθηκε, στην πράξη, πως τα υπάρχοντα μέτρα ήταν αναποτελεσματικά, δεν ήταν επαρκή.

    Ο κ Αντώναρος επιβεβαίωσε ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχει η Κυβέρνηση, αποδεικνύεται πως η απόδραση δεν θα μπορούσε να πτυχή αν δεν υπήρχε συμμέτοχη στελεχών του σωφρονιστικού συστήματος μέσα από τη φυλακή, ωστόσο δεν αναφέρθηκε σε αυτά, καθώς είναι σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα.

    Στηρίζοντας τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης, τόνισε πως ανέλαβε τα καθήκοντα του άδω και λίγες μονό εβδομάδες, ενώ ρωτηθείς για το αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες επεσήμανε πως τόσο ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου όσο και ο Γενικός Επιθεωρητής του Σωφρονιστικού Συστήματος είναι πολικά πρόσωπα τα οποία και παραιτήθηκαν.

    Το θέμα, τόνισε, έχει δύο πλευρές , δύο διαστάσεις: Την ποινική που διερευνάται με τη διαδικασία του αυτόφωρου και τη διοικητική, γιατί κάποιοι παρέβησαν τον καθήκον τους.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. άφησε να εννοηθεί πως η υπόθεση θα ερευνηθεί και ως προς το σκέλος της τήρησης των κανόνων και των κανονισμών πτήσεων ελικοπτέρων ενώ για τα επικριτικά σχόλια μερίδας του διεθνούς Τύπου, υπογράμμισε πως δεν χρειάζονται υπερβολές καθώς η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χωρά την οποία επισκέπτονται κάθε χρόνο εκατομμύρια ξένοι πολίτες.

    Σφοδρές επικρίσεις από την αντιπολίτευση

    Την ίδια ώρα τα γεγονότα έχουν προκαλέσει πολιτική αναταραχή. Την παραίτηση της κυβέρνησης και όχι μόνο των εμπλεκόμενων Υπουργών ζήτησε το ΠΑΣΟΚ.

    Ο υπεύθυνος για θέματα δικαιοσύνης Ντίνος Ρόβλιας, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, τόνισε χαρακτηριστικά:

    "Το χθεσινό περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από άλλα που αποδεικνύουν ότι πραγματικά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κυβέρνηση στο τόπο επί της ουσίας. Δεν υπάρχει συντονισμός υπηρεσιών, δεν λειτουργεί η κρατική μηχανή. Μην απομονώνουμε το χθεσινό περιστατικό. Δεν έχει νόημα να ζητάμε παραιτήσεις υπουργών. Δεν έχει νόημα για το ΠΑΣΟΚ η αλλαγή προσώπων. Δεν ζητάμε την παραίτηση, γιατί απέδρασε ο Παλαιοκώστας. Ξαναζητάμε τις εκλογές και την αλλαγή της κυβέρνησης με αφορμή αυτό το περιστατικό. Έχουμε γίνει διεθνώς ρεζίλι."

    Ο κ. Ρόβλιας ζήτησε εκ νέου της σύστασης διακομματικής επιτροπής για θέματα ασφάλειας και τόνισε ότι στο συγκεκριμένο περιστατικό, υπάρχει ένα κομμάτι ευθυνών υπαλλήλων και υπηρεσιακών παραγόντων και ένα κομμάτι πολιτικών ευθυνών, για το οποίο η κυβέρνηση δεν λέει τίποτα.

    "Το ότι δεν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης αποδράσεων από αέρος παρότι ξανασυνέβη είναι θέμα πολιτικής ευθύνης.", τόνισε.

    "Η κατάσταση είναι κωμικοτραγική δεν μπορούμε να ζούμε μια κατάσταση που να δημιουργεί Ρομπέν των Δασών.", δήλωσε για το περιστατικό ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος και πρόσθεσε: "Το πολιτικό πρόσωπο της ΝΔ δεν μπορεί να πρωταγωνιστεί στην πολιτική ζωή. Επαναφέροντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση διακομματικής επιτροπής για την αστυνομία και για εκλογές - το τί θέλει η ΝΔ δεν παίζει πια κανένα ρόλο γιατί σέρνεται πίσω από τα γεγονότα και δεν τα δημιουργεί.

    Για πολιτικές ευθύνες μίλησε ο εκπρόσωπος του λΑΟΣ, Κυριάκος Βελόπουλος.

    "Η απόδραση Παλαιοκώστα, για δεύτερη φορά, ήταν ένα ακόμα «στριπτίζ» στη «δήθεν» ασφάλεια της χώρας, αλλά και στην κυβέρνηση η οποία συνεχώς συσκέπτεται δίχως να σκέπτεται. Πρόκειται για μία κυβέρνηση που ασχολείται με οτιδήποτε άλλο, εκτός από το να κυβερνά! Εν κατακλείδι: Δεν υπάρχει πολιτική ευθιξία; Δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη; Δεν υπάρχει ευθύνη Υπουργών Δημοσίας Τάξης, Δικαιοσύνης και Άμυνας;".

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης με θέμα την "κυβερνητική αδυναμία αποτροπής της δεύτερης απόδρασης των ίδιων κρατουμένων από τις φυλακές Κορυδαλλού" κατέθεσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη.

    Ο κ. Καρατζαφέρης ερωτά γιατί, μετά την πρώτη απόδραση προ τριετίας, "των ίδιων κρατουμένων, με τον ίδιο, θεαματικό τρόπο από την ίδια φυλακή δεν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα ώστε, τουλάχιστον, να αποτραπεί η δεύτερη" καθώς και τι σκοπεύει να πράξει "τόσο σε σχέση με το συγκεκριμένο επεισόδιο όσο και σε σχέση με τη γενικότερη ανάγκη αποτελεσματικότερης φρούρησης των ελληνικών φυλακών;"

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης κατέθεσε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ντίνος Ρόβλιας, στην οποία κάνει λόγο για βαρύτατες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι το αίσθημα ασφάλειας του Ελληνα πολίτη έχει καταρρεύσει.

    Είδηση: 19276

    [13] ΕΕ: Σχέδιο δράσης για τους ασθενέστερους

    Ειδήσεις

    Στο διπλασιασμό των πόρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για να μπορεί να υποστηρίξει με ταχύτητα και ευελιξία τα μέλη του, όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες, συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι υπουργοί Οικονομικών των έξι ισχυρότερων κρατών της ΕΕ, που πραγματοποίησαν χθες στο Βερολίνο προπαρασκευαστική συνάντηση ενόψει της Συνόδου Κορυφής της G20 στις 2 Απριλίου στο Λονδίνο. Παράλληλα συμφώνησαν στην εντατικοποίηση των προσπαθειών εξόδου από τη διεθνή οικονομική κρίση, στην αναγκαιότητα ρύθμισης και εποπτείας των διεθνών αγορών, συμπεριλαμβανομένων ιδιαίτερα των κερδοσκοπικών επενδύσεων, αλλά και στην επιβολή κυρώσεων στους "οικονομικούς παραδείσους".

    "Υπογραμμίσαμε σήμερα για μία ακόμη φορά την πεποίθησή μας ότι όλες οι αγορές, όλα τα προϊόντα και οι μετέχοντες πρέπει να υπόκεινται στην κατάλληλη εποπτεία ή ρύθμιση, χωρίς εξαίρεση και ανεξάρτητα από την χώρα ή τον τόπο στον οποίο εδρεύουν", υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

    Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τον τρόπο ενίσχυσης των πόρων του ΔΝΤ.

    Το ΔΝΤ έχει δηλώσει επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες ότι οι διαθέσιμοι πόροι του και οι δυνατότητες δανειοδότησης των χωρών που έχουν ανάγκη, κινδυνεύουν να εξανεμισθούν εάν η οικονομική κρίση διαρκέσει.

    Γιούνκερ: Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος χρεωκοπίας κράτους-μέλους της ευρωζώνης

    Πάντως οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετείχαν στη διάσκεψη επεδίωξαν μια ψυχραιμότερη προσέγγιση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν ορισμένες χώρες μέλη της ευρωζώνης όπως η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Ισπανία λόγω των υψηλών επιτοκίων με τα οποία υποχρεούνται να δανείζονται στις διεθνείς χρηματαγορές.

    Το θέμα αυτό δεν ήταν στην επίσημη ατζέντα αυτής της συνόδου και συζητήθηκε στο περιθώριο των εργασιών καθώς το ζήτημα της αρωγής προς τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα και κυρίως της μορφής που θα μπορούσε να πάρει αυτή η αρωγή, θα εξεταστεί την ερχόμενη Κυριακή, 1η Μαρτίου, στην έκτακτη σύνοδο κορυφής που συγκάλεσε η τσεχική Προεδρία.

    Στην τελική κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι ηγέτες της ΕΕ, ορισμένοι από αυτούς - όπως ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Γιαν-Πέτερ Μπάλκενέντε - αναφέρθηκαν γενικά στην αναγκαιότητα επίδειξης αλληλεγγύης μέσα στους κόλπους της ΕΕ, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο της κρίσης, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο που ρωτήθηκε συγκεκριμένα για τα προβλήματα και τους κινδύνους που ελλοχεύουν εντός της ευρωζώνης, απέφυγε μία καθαρή απάντηση αναφερόμενος στην ισχύ του ευρώ και στο γεγονός ότι χωρίς το ευρώ τα προβλήματα θα ήταν πολύ μεγαλύτερα.

    Πιο συγκεκριμένος υπήρξε ο πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ - που συμμετείχε στη διάσκεψη με την ιδιότητα του Προέδρου της "ευρωομάδας" - διαβεβαιώνοντας ότι "άμεσα" καμία χώρα της ευρωζώνης δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο χρεοκοπίας.

    Είδηση: 19275

    [14] Τα πήρε όλα και έφυγε το Slumdog Millionaire

    Ειδήσεις

    Με την καθιερωμένη συνοδεία των επωνύμων της μεγάλης οθόνης, εντυπωσιακών σόου, χιούμορ και λάμψης ολοκληρώθηκε η 81η απονομή των βραβείων της αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου στο Kodak Theater του Λος Άντζελες, και τα πολυπόθητα αγαλματάκια παρέλασαν από το κόκκινο χαλί στα χέρια των νικητών. Η αγωνία ήταν μεγάλη και οι εκπλήξεις πολλές, αλλά ευχάριστες.

    Mεγάλος νικητής της λαμπρής τελετής διακρίθηκε θριαμβευτικά το "Slumdog Millionaire" του Ντάνι Μπόιλ, το οποίο απέσπασε 8 όσκαρ -ανάμεσά στα οποία ήταν τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Διασκευασμένου Σεναρίου, Φωτογραφίας, Ήχου, Καλύτερου Soundtrack και Καλύτερου Τραγουδιού για το "Jai Ho"- αφήνοντας στο παρασκήνιο τo φαβορί "Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον" που έφυγε με 3 μόνο χρυσά και αυτά όχι στις πρώτες βασικές κατηγορίες (όσκαρ Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Μακιγιάζ και Οπτικών Εφέ).

    Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους νικητές της βραδιάς ήταν αναμφίβολα ο δικαιωμένος Βρετανός Ντάνι Μπόιλ, που κατάπληκτος παρέλαβε το βραβείο για την Καλύτερη Σκηνοθεσία, ευχαριστώντας όσους βοήθησαν στο να βγει το "Slumdog Milionnaire" στη μεγάλη οθόνη μετά από τις αλλεπάλληλες δυσκολίες που συνάντησε.

    Ξάφνιασμα αλλά και ευχάριστα συναισθήματα προκάλεσε και η βράβευση του Σον Πεν στην κατηγορία της Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας για την ερμηνεία του στο "Milk", με την οποία επικράτησε τελικά απέναντι στον αναμενόμενο νικητή για τον Ά ανδρικό ρόλο Μίκι Ρουρκ, ενώ η Αγγλίδα Κέιτ Γουίνσλετ, βραβευμένη ήδη φέτος με μια Χρυσή Σφαίρα και ένα BAFTA για τις υποκριτικές τις ικανότητες, κέρδισε για πρώτη φορά στην καριέρα της το όσκαρ Α' Γυναικείου ρόλου -αυτή τη φορά για την ερμηνεία της στα "Σφραγισμένα Χείλη", το οποίο παρέλαβε με έκπληξη και συγκίνηση.

    Στον Αυστραλό ηθοποιό Χιθ Λέτζερ, απονεμήθηκε μετά θάνατον, το όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου, για την ανατριχιαστική ερμηνεία του ως Τζόκερ στην ταινία "Μπάτμαν, ο Σκοτεινός Ιππότης". Το βραβείο παρέλαβαν ο πατέρας, η μητέρα και η αδελφή του αδικοχαμένου ηθοποιού μέσα σε μια γενικευμένη συγκινησιακή ατμόσφαιρα. Το αντίστοιχο όσκαρ Β' γυναικείου ρόλου δόθηκε στην ισπανίδα Πενέλοπε Κρουζ, την πρώτη ηθοποιό από την Ισπανία που βραβεύεται με τη φημισμένη αυτή διάκριση του κινηματογραφικού χώρου, για την εκρηκτική της ερμηνεία στην ταινία "Βίκι, Κριστίνα, Μπαρσελόνα". Εντύπωση έκανε και το Ιαπωνικό "Okuribito", αναφορά στον κόσμο των επικήδειων τελετουργιών, που επικράτησε του φαβορί "Βαλς με το Μπασίρ" στην κατηγορία της ξενόγλωσσης ταινίας, ενώ το όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων απονεμήθηκε με απόλυτη σιγουριά στην ταινία Wall-E των κινηματογραφικών στούντιο Disney-Pixar".

    Τέλος το τιμητικό Βραβείο Jean Hersholt απονεμήθηκε στον Τζέρι Λούις δια χειρός Έντι Μέρφι.

    Τα βραβεία Οσκαρ αναλυτικά:

    1. Καλύτερης ταινίας: Slumdog Millionaire.

    2. Α' Ανδρικού Ρόλου: Σον Πεν (Milk)

    3. Α΄Γυναικείου Ρόλου: Kέιτ Ουίνσλετ για το Σφραγισμένα Χείλη (The Reader).

    4. Β΄Ανδρικού Ρόλου: Χιθ Λέτζερ (Σκοτεινός Ιππότης)

    5. Β' Γυναικείου Ρόλου: Πενέλοπε Κρουζ (Vicky Cristina Barcelona)

    6. Σκηνοθεσίας: Ντάνι Μπόιλ (Slumdog Millionaire

    7. Ξένης Ταινίας: Departures (Ιαπωνία)

    8. Διασκευασμένου Σεναρίου: Σάιμον Μποφόι (Slumdog Millionaire)

    9. Πρωτότυπου Σεναρίου: Ντάστιν Λανς Μπλακ (Milk)

    10. Κινουμένων Σχεδίων: WALL-E

    11. Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης: Η Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον

    12. Φωτογραφίας: Slumdog Millionaire

    13. Ηχητικού Μοντάζ: Slumdog Millionaire

    14. Ηχου: Σκοτεινός Ιππότης

    15. Καλύτερης Μουσικής: Slumdog Millionaire, A.Ρ Ράχμαν

    16. Καλύτερου Τραγουδιού: "Jai Ho" από το Slumdog Millionaire, A.Ρ Ράχμαν και Γκουλζάρ

    17. Κοστουμιών: Η Δούκισσα

    18. Ντοκιμαντέρ: Man on Wire

    19. Ντοκιμαντέρ (μικρού μήκους): Smile Pinki

    20. Μοντάζ: Slumdog Millionaire

    21. Mακιγιάζ: Η Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον

    22. Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους: La Maison en Petits Cubes

    23. Ταινία Μικρού Μήκους: Spielzeugland (Toyland).

    24. Οπτικά Εφέ: Η Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον

    Είδηση: 19273

    [15] Επίσκεψη Μπακογιάννη στις ΗΠΑ

    Πολιτική

    Στις ΗΠΑ βρίσκεται η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία την Τετάρτη, θα συναντηθεί με την Αμερικανίδα ομόλογό της, Χίλαρι Κλίντον. Η Υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται ήδη στην Ουάσιγκτον όπου το απόγευμα θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων Brookings, με θέμα "Συλλογική Ασφάλεια στον 21ο αιώνα-Χτίζοντας νέες γέφυρες". Την Παρασκευή θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να πραγματοποιήσει ομιλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας του ΟΑΣΕ.

    Την Τρίτη 24 του μηνός η κ. Μπακογιάννη θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής του Κογκρέσου για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Επιτροπή Ελσίνκι) και με τον Πρόεδρο και τα μέλη των Επιτροπών Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Επίσης, θα συναντηθεί με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Στρατηγό κ. Τζέιμς Τζόουνς.

    Την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου και ώρα 11.30 (τοπική), η Υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με την Αμερικανίδα ομόλογό της, Χίλαρι Κλίντον. Θα συζητηθούν αφενός θέματα του ΟΑΣΕ και διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, όπως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο και οι σχέσεις Ευρώπης-Ηνωμένων Πολιτειών, και αφετέρου ζητήματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως η κατάσταση στα Βαλκάνια, οι σχέσεις με την Τουρκία και το Κυπριακό.

    Είδηση: 19269

    [16] Με βοήθεια εκ των έσω η απόδραση

    Κοινωνία

    Βοήθεια μέσα από τη φυλακή είχαν οι δραπέτες Βασίλης Παλαιοκώστας και Αλκέτ Ριζάϊ, για να οργανώσουν την διαφυγή τους με το ελικόπτερο, όπως προκύπτει από την έως τώρα έρευνα των αρχών. Γι αυτό ο Υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των σωφρονιστικών υπαλλήλων της Γ' πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού αλλά και των εξωτερικών φρουρών. Έρευνα στα σπίτια των τριών σωφρονιστικών υπαλλήλων που συνελήφθησαν και παραπέμπονται να δικαστούν στο αυτόφωρο τριμελές πλημμελειοδικείο Πειραιά, διέταξε ο εισαγγελέας των φυλακών Κορυδαλλού. Στο Αυτόφωρο θα οδηγηθούν επίσης, ένας εξωτερικός φρουρός και ο πιλότος του ελικοπτέρου.

    Όπως όλα δείχνουν Δούρειος ίππος των δύο κακοποιών, ήταν άτομα μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού, που τους βοήθησαν να επαναλάβουν την κινηματογραφική τους απόδραση.

    Αυτό δείχνει η πορεία των ερευνών από την πρώτη στιγμή. Συλλήψεις με την διαδικασία του αυτοφώρου, Κατ΄οίκον έρευνα όσων εμπλέκονται, με εισαγγελική εντολή. Άρση τραπεζικού απορρήτου

    Πολλά αναπάντητα ερωτήματα, λάθη που δεν δικαιολογούνται και περίεργες συμπτώσεις , είναι αυτά που οδηγούν τις αρχές στο συμπέρασμά τους για απόδραση υποβοηθούμενη εκ των έσω:

    -Γιατί οι δύο κακοποιοί -παρόλο που είχαν προηγούμενο-προαυλίζονταν μαζί και κρατούνταν στην ίδια πτέρυγα;

    -Πως βρέθηκε στα χέρια του Παλαιοκώστα αυτοσχέδιο κατσαβίδι με το οποίο απείλησε τον φρουρό;

    -Γιατί κανείς δεν ανησύχησε ακούγοντας ένα ελικόπτερο να ίπταται πάνω από τις φυλακές, για περίπου 5 λεπτά πριν προσεγγίσει, όπως λένε αυτόπτες μάρτυρες.

    -Πως δεν τους αντιλήφθηκε ο φρουρός να ρίχνουν σακούλα σκουπιδιών στην ταράτσα ως σημάδι στο ελικόπτερο για να ξέρει που θα προσεγγίσει;

    -Γιατί αφού εντόπισαν πριν λίγες ημέρες το ρολόι-κινητό του Ριτζάι δεν του πήραν και την κάρτα Sim, από την ανάγνωση της οποίας ενδεχομένως να έβγαζαν πληροφορίες για την απόδραση;

    Όπως τόνισε ο κ. Δένδιας μετά το τέλος της Κυβερνητικής Επιτροπής, αντίληψη της κυβέρνησης είναι ότι δε θα μπορούσε να επιτύχει ένα τέτοιο εγχείρημα αν δεν υπήρχε εκ των έσω συμμετοχή ατόμων. Κατόπιν εντολής του ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη και τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της σωφρονιστικής πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Εν τω μεταξύ, ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η αστυνομία για τον εντοπισμό των δυο κακοποιών.

    Οι αστυνομικοί έχουν στήσει μπλόκα και σταματούν κάθε ύποπτο αυτοκίνητο στην Αττική , τη Βοιωτία την Εύβοια και τη Φωκίδα.

    Ειδικά συνεργία της σήμανσης εξετάζουν το ελικόπτερο που στο ντεπόζιτο έχει τρύπα από βολή των φρουρών . Αναζητούν δακτυλικά αποτυπώματα και γεννητικό υλικό από τους δράστες.

    Ειδικό κλιμάκιο της σήμανσης έχει μεταβεί και στο αστυνομικό τμήμα Αμφισσας. Εξετάζει το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησε η συνεργός των δραπετών πριν μπει στο ελικόπτερο στην Ιτέα.

    Στην κατάθεση του ο πιλότος φέρεται ότι υποστήριξε: Όταν έφτασαν πάνω από τη Ζωφριά, η γυναίκα έβαλε ένα μαχαίρι και μια χειροβομβίδα και του είπε να πάει στον Κορυδαλλό ή θα πέσουν όλοι μαζί

    Στην απάντηση του πιλότου ότι δεν έχει σχετικό σχέδιο πτήσης, επικράτησε πανικός, και οι δυο επιβαίνοντες τον έβρισαν και του φώναζαν να κατευθυνθεί στον Κορυδαλλό αλλιώς θα πεθάνουν όλοι.

    Υπό την απειλή της χειροβομβίδας και του μαχαιριού ο πιλότος κατευθύνθηκε προς τις φυλακές. Πετώντας σε χαμηλό ύψος το ελικόπτερο δεν μπορούσε να γίνει αντιληπτό από τα ραντάρ της πολιτικής αεροπορίας.

    Το ελικόπτερο προσέγγισε τις φυλακές Κορυδαλλού, στην ταράτσα του κτηρίου των μαγειριών και άνοιξε η πλαϊνή πόρτα

    Οι δυο βαρυποινίτες , γαντζώθηκαν σε μία ανεμόσκαλα, έφτασαν έως την ταράτσα και μπήκαν στο ελικόπτερο που είχε σχεδόν προσγειωθεί.

    Το ελικόπτερο απομακρύνθηκε ενώ σωφρονιστικοί υπάλληλοι και δυνάμεις της αστυνομίας που ήταν έξω από τις φυλακές πυροβολούσαν για να αποτρέψουν την απόδραση.

    Ο σωφρονιστικός υπάλληλος που φρουρούσε τον Παλαιοκώστα και τον Ριζάϊ, φέρεται να είπε στους αστυνομικούς ότι οι δυο κακοποιοί προαυλίζονταν σε ειδικό χώρο και μόλις είδε το ελικόπτερο παρατήρησε ότι οι επιβαίνοντες κρατούσαν όπλα και χειροβομβίδες, αυτό τον έκανε να κρυφτεί και δεν μπόρεσε να σταματήσει τους δραπέτες.

    Το ελικόπτερο πέταξε πολύ χαμηλά προκειμένου να μην το εντοπίζουν τα ραντάρ και έφτασε κοντά στις Αφίδνες όπου προσγειώθηκε.

    Σύμφωνα με την κατάθεση του πιλότου του υπέδειξαν το σημείο που έπρεπε να προσγειώσει το ελικόπτερο. Μόλις κατεβήκαν, τον έδεσαν, του φόρεσαν κουκούλα και του είπαν αν θέλει να ζήσει, να μην τη βγάλει. Κατάλαβε ότι έφτασε κοντά τους κάποιο αυτοκίνητο. Τους άκουσε να απομακρύνονται. Προσπάθησε να λυθεί για να ζητήσει βοήθεια.

    Οι αστυνομικοί, εντόπισαν το ελικόπτερο στις πέντε παρά τέταρτο, κοντά στις Αφίδνες σ' ένα ξέφωτο 150 μέτρα από την εθνική οδό Αθηνών Λαμίας.

    Μέσα στο ελικόπτερο βρέθηκε δεμένος και φιμωμένος ο πιλότος , ενώ οι δυο βαρυποινίτες διέφυγαν μαζί με τους συνεργούς τους.

    Είδηση: 19288

    [17] Προβολή της Ελλάδας στις ΗΠΑ

    Ειδήσεις

    Για την προβολή της Ελλάδας στις ΗΠΑ με στόχο την αύξηση της τουριστικής κίνησης προς τη χώρα μας, συζήτησαν σε συνάντησή τους ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ. Όπως δήλωσε ο κ. Μαρκόπουλος θα πραγματοποιηθεί ειδική καμπάνια για την προσέλκυση αμερικανών τουριστών.

    Συζήτηση με αντικείμενο τις προοπτικές του τουρισμού μεταξύ Ελλάδας και Η.Π.Α., είχε σήμερα ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Κώστας Μαρκόπουλος ο οποίος συναντήθηκε με τον Αμερικανό Πρέσβη.

    Όπως τονίστηκε ο Υπουργός Τουρισμού, στο πλαίσιο της προβολής της Ελλάδος στις Η.Π.Α., θα πραγματοποιήσει επίσκεψη σε έξι Πολιτείες - στόχους για τον ελληνικό τουρισμό.

    "Όπως σε όλο στον κόσμο έτσι και στις Ηνωμένες Πολιτείες η ανασφάλεια των πολιτών οδηγεί πίσω χρονολογικά τις δεσμεύσεις και τις κρατήσεις των πολιτών σε σχέση με τις διακοπές. Για αυτό το λόγο και η προβολή μας θα έλεγα ότι «κουμπώνει», προσαρμόζεται σε αυτό το σκηνικό της παγκόσμιας ανασφάλειας, με στόχο να κερδίσουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε. Έχουμε δεσμευτεί ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα αγωνιζόμαστε για τον τουριστικό μας τομέα", τόνισε μετά τη συνάντηση.

    Είδηση: 19285


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 23 February 2009 - 18:18:24 UTC