Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παρατηρητήριο επίλυσης νησιωτικών προβλημάτων
  • [02] ΗΠΑ: Ομιλία Ντ. Μπακογιάννη στο ίδρυμα Brookings
  • [03] Συναίνεση και συνεργασία για την παιδεία
  • [04] Στη Σουαζιλάνδη θερίζει τις εγκύους το AIDS
  • [05] Αλβανία. Παραχωρούν στο Κόσοβο το λιμάνι Σενγκίν για χρήση
  • [06] Αμερικανική βοήθεια στους Παλαιστίνιους
  • [07] Στο σφυρί η συλλογή του Yves Saint Laurent
  • [08] Πως πετούν τα δικινητήρια ελικόπτερα

    [01] Παρατηρητήριο επίλυσης νησιωτικών προβλημάτων

    Πολιτική

    Την επίλυση των προβλημάτων των μικρών νησιών του Αιγαίου, επιχειρεί να αντιμετωπίσει το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, με την σύσταση οργάνου που θα καταγράφει τα προβλήματα της καθημερινότητας των νησιωτών. Πρόκειται για μία πρωτοποριακή προσπάθεια που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. που έχουν νησιά.

    Τις δημογραφικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις στα νησιά του ελληνικού αρχιπελάγους, θα παρακολουθεί και θα καταγράφει, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

    Τις αρμοδιότητες αναλαμβάνει το υπό σύσταση Ελληνικό Νησιωτικό Παρατηρητήριο που θα εισηγείται και την επίλυση των τοπικών προβλημάτων, κυρίως των μικρών νησιών.

    Το Παρατηρητήριο θα λειτουργήσει με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

    Παράλληλα, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Ανάστασης Παπαληγούρας είχε συνάντηση και με το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και ενημερώθηκε για θέματα που αφορούν την ελληνική ναυτιλία.

    Είδηση: 19303

    [02] ΗΠΑ: Ομιλία Ντ. Μπακογιάννη στο ίδρυμα Brookings

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Στο στρατηγικό ίδρυμα Brookings της Ουάσιγκτον μίλησε το βράδυ της Δευτέρας η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία χαρακτήρισε το 2009 ως χρονιά πρόκληση για όλους. Η κ. Μπακογιάννη στην ομιλία της ανέδειξε τη σημασία της ελληνικής προεδρίας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα ασχολείται και παίζει ρόλο σε σωρεία εστιών κρίσης, μεταξύ αυτών στο Κόσοβο, τη Βοσνία, αλλά και στη διένεξη Ρωσίας-Γεωργίας.

    Η κ. Μπακογιάννη, η οποία πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην αμερικανική πρωτεύουσα, τόνισε ότι στο σημερινό πολυπολικό κόσμο είναι αναγκαία η κοινή προσέγγιση των μεγάλων προβλημάτων, τονίζοντας ότι η ήπια ισχύς της Ευρώπης μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς τη στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ για την επίτευξη κοινών στόχων, και εκτίμησε ότι η ισχυρή Ευρώπη είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ.

    Η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών, τάχθηκε υπέρ της στενότερης ευρωατλαντικής συνεργασίας και επικαλέσθηκε σχετική τοποθέτηση του αντιπροέδρου Μπάιντεν ο οποίος στην πρόσφατη διάσκεψη ασφάλειας στο Μόναχο τόνισε ότι όταν η Αμερική και η Ευρώπη αντιμετωπίζουν τους κινδύνους που προκύπτουν, προσβλέπουν πρωτίστως στη μεταξύ τους συνεργασία.

    Αναφερόμενη στα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος ζητήματα, η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας κάλεσε τον Νίκολα Γκρούεφσκι να σταματήσει την εθνικιστική πολιτική που ακολουθεί ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη συμβιβαστικής λύσης στο θέμα του ονόματος. Ο κ. Γκρούεφσκι, τόνισε, στέλνει ανησυχητικά μηνύματα καθώς δείχνει να επιλέγει την οδό του εθνικισμού ξυπνώντας "φαντάσματα των Βαλκανίων", και κάλεσε τα Σκόπια να συναντήσουν την Αθήνα στο μέσο της διαδρομής και να συμφωνήσουν σε μια λύση που θα είναι προς όφελος και των δυο χωρών.

    Ανέφερε, δε, ότι στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές της ΠΓΔΜ, η διεθνής κοινότητα αναμένει από τους ιθύνοντες να αποφύγουν τη βία και τις παρατυπίες που παρατηρήθηκαν στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου.

    Αναφερόμενη στην Τουρκία, ζήτησε από τη γείτονα να σέβεται τις αρχές της καλής γειτονίας, του διεθνούς δικαίου και της θρησκευτικής ελευθερίας, και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει έμπρακτα πως στηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι η Αγκυρα θα πληροί τις προϋποθέσεις και, μεταξύ άλλων, θα σέβεται τις θρησκευτικές ελευθερίες των πολιτών της, ενώ κατέστησε σαφές ότι η προοπτική ένταξης στην ΕΕ συνδέεται με την επίτευξη λειτουργικής λύσης στην Κύπρο.

    Είδηση: 19304

    [03] Συναίνεση και συνεργασία για την παιδεία

    Πολιτική

    Έκκληση για συναίνεση και συνεργασία για ένα στρατηγικό, όπως είπε, σχέδιο μακράς πνοής στα θέματα της παιδείας, απηύθυνε ο αρμόδιος υπουργός Άρης Σπηλιωτόπουλος, κατά τη συζήτηση επερώτησης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    «Η παιδεία είναι εθνική προτεραιότητα για κάθε κυβέρνηση και κανείς δεν μπορεί, ούτε πρέπει, να προτάσσει μικροκομματική αντίληψη», τόνισε ο κ. Σπηλιωτόπουλος λέγοντας επίσης για την παιδεία, ότι «είναι πράγματι ο μεγάλος ασθενής».

    Απαντώντας στις έντονες επικρίσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που κατηγόρησαν την κυβέρνηση για «υπεχρηματοδότηση της παιδείας», κι έκαναν λόγο για «οικονομική ασφυξία των ΑΕΙ», ο κ. Σπηλιωτόπουλος επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Η χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα. Πράγματι η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε στο στόχο του 5%. Όμως, δεν μπορεί να το πραγματοποιήσει όχι γιατί δεν το θέλει, αλλά, γιατί στη παρούσα διεθνή οικονομική συγκυρία δεν είναι πραγματοποιήσιμος στόχος. Θέλουμε το 5% για τη παιδεία. Όμως, δεν μπορεί να γίνει τώρα, υπό αυτήν την χρηματοπιστωτική κρίση».

    Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε ότι θα ενημερώσει αναλυτικά την επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το θέμα της χρηματοδότησης των ΑΕΙ.

    Από την πλευρά της, η αρμόδια για θέματα παιδείας του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου υποστήριξε ότι εδώ και πέντε χρόνια όλα τα σημαντικά ζητήματα υποβαθμίζονται και ευτελίζονται, όπως η εσωτερική ασφάλεια της χώρας που απειλείται, η υγεία που βρίσκεται στο κόκκινο και η παιδεία που έχει εξαιρετικά προβλήματα. «Δεν θυμόμαστε από την μεταπολίτευση και μετά να κλείνουν ή να απειλούν με κλείσιμο τμήματα των ΑΕΙ», προσέθεσε η κ Διαμαντοπούλου.

    Επικριτικοί για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της παιδείας ήταν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΚΚΕ, Ιωάννης Ζιώγας, του ΣΥΡΙΖΑ Αναστάσιος Κουράκης και του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης.

    Είδηση: 19299

    [04] Στη Σουαζιλάνδη θερίζει τις εγκύους το AIDS

    Τουλάχιστον τέσσερις στις δέκα έγκυες που εξετάστηκαν πέρυσι στη Σουαζιλάνδη διαπιστώθηκε ότι είχαν προσβληθεί από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι τοπικές αρχές. Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μπένεντικτ Ξάμπα, "τα ποσοστά αυξήθηκαν ανησυχητικά, χωρίς να γνωρίζουμε το λόγο αφού χρησιμοποιήσαμε κάθε μέσο για να εμποδίσουμε τη διάδοση της επιδημίας". Οι οργανώσεις για την καταπολέμηση του AIDS κατηγορούν την κυβέρνηση για την ανεπαρκή πολιτική της όσον αφορά τη χορήγηση φαρμάκων σε μια χώρα όπου σχεδόν το 40% των κατοίκων έχει προσβληθεί από τον ιό.

    Το 2004 το ποσοστό των οροθετικών εγκύων έφτανε το 42,6% αλλά δύο χρόνια αργότερα είχε μειωθεί στο 39,2% για να αυξηθεί και πάλι, το 2008, στο 42,2%. Να σημειωθεί ότι το 1992 το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 3,9%. Σύμφωνα με τον υπουργό, το ποσοστό φαίνεται ότι έχει σταθεροποιηθεί στις έφηβες αλλά αυξάνεται συνεχώς στις γυναίκες ηλικίας 25-39 ετών.

    Ο βασιλιάς της Σουαζιλάνδης, Μσουάτι Γ΄, διάγει πολυτελή βίο παρά τη φτώχεια που μαστίζει τους υπηκόους του. Τον Αύγουστο του 2008, για πρώτη φορά, μια οργάνωση οροθετικών γυναικών διαμαρτυρήθηκε έντονα για τα γλέντια που οργάνωσαν σε ξένα καταστήματα οι οκτώ από τις 13 συζύγους του βασιλιά για να γιορτάσουν τα 40α γενέθλιά του.

    Είδηση: 19300

    [05] Αλβανία. Παραχωρούν στο Κόσοβο το λιμάνι Σενγκίν για χρήση

    Ειδήσεις

    Το ανεξάρτητο Κόσοβο θα μπορεί να χρησιμοποιεί το λιμάνι Σενγκίν στην Αδριατική, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από τον Αλβανό πρωθυπουργό, Σαλί Μπερίσα. Η πρόσβαση σε λιμάνι είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη νεαρή αυτή χώρα -που η πλειοψηφία των κατοίκων της είναι Αλβανοί - αφού έτσι θα καταφέρει να έχει καλύτερη πρόσβαση στις αγορές της υπόλοιπης Ευρώπης καθώς και στην αγορά της γειτονικής Αλβανίας.

    Μετά από συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Μεταφορών, Οικονομίας και Οικονομικών και Εμπορίου και Βιομηχανίας του Κοσόβου, Φατμίρ Λιμάι, Αχμέτ Σάλα και Λούτφι Ζάργκου, ο κ. Μπερίσα υπογράμμισε την ανάγκη να μελετηθεί προσεκτικά ο εκσυγχρονισμός των υποδομών του λιμανιού για να εξυπηρετήσει μεγαλύτερα πλοία. Στόχος είναι να διευκολυνθούν οι εμπορικές συναλλαγές του Κοσόβου με την δυτική Ευρώπη, χωρίς η Πρίστινα να εξαρτάται από το Μαυροβούνιο και άλλες χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

    Οι υπουργοί παρέδωσαν στον Σαλί Μπερίσα την απόφαση της κυβέρνησης Θάτσι να αρχίσουν οι συνομιλίες για το θέμα του λιμανιού του Σένγκιν.

    "Ο πρωθυπουργός Μπερίσα δήλωσε ότι η Αλβανία είναι εντελώς έτοιμη να διαθέσει στο Κόσοβο ένα λιμάνι για να καλύπτει τις ανάγκες του", δήλωσε ο κ. Μπερίσα στον υπουργό Μεταφορών του Κοσόβου, Φατμίρ Λιμάι, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου. Μπερίσα και Λιμάι συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να μελετηθεί η πιθανότητα διεύρυνσης του λιμανιού του Σενγκίν που βρίσκεται κοντά σε δρόμο που τώρα κατασκευάζεται και κοστίζει τουλάχιστον ένα δισ. ευρώ και ο οποίος θα μειώσει την απόσταση μεταξύ Κοσόβου και Αλβανίας. Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι άλλα κοινά σχέδια των δύο χωρών, περιλαμβάνουν σιδηροδρομική σύνδεση, μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, πολιτιστικά και επιμορφωτικά προγράμματα, τουρισμό στα βουνά των περιοχών των δύο χωρών και κοινό δίκτυο τελωνειακών ελέγχων για να αποφευχθεί η γραφειοκρατία στη διακίνηση πολιτών και αγαθών κ.α

    Είδηση: 19297

    [06] Αμερικανική βοήθεια στους Παλαιστίνιους

    Βοήθεια άνω των 900 εκατομμυρίων δολαρίων, σχεδιάζουν να χορηγήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για την ανοικοδόμηση της Γάζας μετά την ισραηλινή εισβολή και για την ενίσχυση της Παλαιστινιακής Αρχής, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.

    Τα χρήματα θα διοχετευθούν από την Ουάσινγκτον μέσω του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κι άλλων Οργανισμών και δεν θα διανεμηθούν από την οργάνωση Χαμάς που ελέγχει τη Γάζα, διευκρίνισε ο ίδιος αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

    Η σχετική ανακοίνωση αναμένεται από την επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Χίλαρι Κλίντον, στη διάσκεψη των δωρητών που θα γίνει στο Σάρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, την επόμενη εβδομάδα.

    Είδηση: 19298

    [07] Στο σφυρί η συλλογή του Yves Saint Laurent

    Ειδήσεις

    Την αποκάλεσαν "δημοπρασία του αιώνα" και δικαίως. Το βράδυ της Δευτέρας στο Παρίσι στην μεγαλύτερη στην ιστορία δημοπρασία ιδιωτικής συλλογής, βγαίνουν στο σφυρί 733 έργα, μεγάλης αξίας -πίνακες και αντικείμενα- που προέρχονται από την τεράστια συλλογή του Yves Saint Laurent και του συντρόφου του Pierre Berge, από τον οίκο Christie's.

    Ο γνωστός οίκος έχει προβλέψει θέσεις για πάνω από 1.000 επίδοξους αγοραστές, 100 τηλεφωνικές γραμμές και οκτώ εκτιμητές σε κάθε βάρδια. Τα κέρδη που υπολογίζεται ότι θα αποφέρουν υπερβαίνουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Τα έργα πριν δοθούν στους επίδοξους αγοραστές, θα εκτεθούν στο Μεγάλο Παλάτι (Grande Palais) του Παρισιού και τα μισά έσοδα από τα εισιτήρια θα διατεθούν υπέρ της έρευνας κατά του AIDS.

    Είδηση: 19294

    [08] Πως πετούν τα δικινητήρια ελικόπτερα

    Κοινωνία

    Περίπου 400 ώρες ναυλωμένων πτήσεων πραγματοποιούν κάθε χρόνο τα δικινητήρια ελικόπτερα σαν αυτό με το οποίο πραγματοποιήθηκε η κινηματογραφική απόδραση από το Κορυδαλλό. Τα ελικόπτερα αυτά μπορούν να προσεγγίσουν οπουδήποτε και οι έλεγχοι ασφαλείας αποδεικνύεται ότι δεν εφαρμόζονται στη πράξη. Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας διερευνά αν στην προκειμένη περίπτωση τηρήθηκαν οι κανονισμοί ασφαλείας από τον πιλότο κατά την επιβίβαση των επιβατών, αλλά και από την εταιρεία κατά την προετοιμασία της πτήσης.

    Μεγάλη απόσταση προκύπτει μεταξύ των κανονισμών που διέπουν την ασφάλεια των πτήσεων και αυτών που εφαρμόζονται στην καθημερινή πρακτική σε δημόσιες ναυλωμένες πτήσεις.

    Τέσσερις εταιρείες έχουν αδειοδοτηθεί από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για πτήσεις με δικινητήρια ελικόπτερα. Η Ολυμπιακή Αεροπλοΐα, η Intersalonica, η Interjet και η Airlift.

    Τα δικινητήρια ελικόπτερα μπορούν να πετάξουν ως τα περίπου 8.000 πόδια, αλλά, συνήθως δε ξεπερνούν τα 2.500 με 3.000 πόδια. Πραγματοποιούν πτήσεις VFR, δηλαδή, πετούν εξ όψεως και την ευθύνη για την πορεία του ελικοπτέρου έχει αποκλειστικά ο κυβερνήτης, αφού τα ραντάρ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας εντοπίζουν ότι πετάει από τα 7.000 πόδια και άνω. Η επικοινωνία κυβερνήτη-ελεγκτών γίνεται μέσω ασυρμάτου.

    Τα ελικόπτερα όπως διεθνώς, έτσι και στην Ελλάδα, επιτρέπεται να προσεγγίζουν σε οποιοδήποτε μέρος, αρκεί να υπάρχει η έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη στον οποίο ανήκει ο χώρος προσγείωσης-απογείωσης και εφ' όσον δεν προκαλούνται ζημίες σε ανθρώπους ή αντικείμενα.

    Η εταιρεία που πραγματοποιεί τη ναυλωμένη πτήση είναι υποχρεωμένη να καταθέσει στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας σχέδιο πτήσης, όπου εκτός από τα στοιχεία του ελικοπτέρου, περιλαμβάνεται η ακριβής διαδρομή που θα ακολουθηθεί και τα ονόματα των επιβαινόντων.

    Την ευθύνη για την ασφάλεια τέτοιων πτήσεων με ελικόπτερα φέρει αποκλειστικά η εταιρεία που τις πραγματοποιεί, όπως προβλέπεται και στην άδεια που της εκχωρεί η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

    Η ώρα πτήσης με δικινητήριο ελικόπτερο κοστίζει 1.500 β¬ την ώρα και το κάθε ελικόπτερο πετάει περίπου 400 ώρες το χρόνο, από τις οποίες το 80% πραγματοποιείται το Καλοκαίρι.

    Το εγκεκριμένο εγχειρίδιο για την ασφάλεια, των πτήσεων που διαθέτει κάθε αεροπορική εταιρεία ορίζει ρητά ότι σε περίπτωση πτήσεων που αναχωρούν από χώρους εκτός αεροδρομίων, το πλήρωμα είναι αυτό που έχει αρμοδιότητα να πραγματοποιήσει έλεγχο ταυτοπροσωπίας των επιβατών ή και έλεγχο των αποσκευών τους. Όμως, στην καθημερινή πρακτική αποδεικνύεται ότι αυτό σπανίως συμβαίνει.

    Αυτό που συνήθως κάνουν κάποιοι χειριστές είναι να φροντίζουν οι αποσκευές των επιβατών να τοποθετούνται στον χώρο αποσκευών των ελικοπτέρων.

    Είδηση: 19293


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 23 February 2009 - 22:04:16 UTC