Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-03-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τo σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την Πράσινη Ανάπτυξη
  • [02] Συναντήσεις χωρίς αποτέλεσμα
  • [03] Η Naftogaz εξόφλησε πλήρως τη Gazprom
  • [04] Ένωση Τραπεζών: Συστάσεις προς τους κατόχους καρτών
  • [05] ''Στα ίχνη... της νύχτας με την Ορχήστρα των Χρωμάτων
  • [06] Έρευνα για γονίδια ύποπτα για καρκίνο
  • [07] Πολύνεκρο δυστύχημα σε ορυχείο στο Πακιστάν
  • [08] Μουσική χημεία για 1 Γυναίκα, 5 Άντρες
  • [09] 1ο Φεστιβάλ για τη Γυναίκα
  • [10] Δένδιας: Να θεραπεύσουμε τις παθογένειες
  • [11] ΝΑΤΟ : Άτυπη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών
  • [12] Οδηγός για δικαιώματα παιδιών και ΜΜΕ
  • [13] Κλειστή παραμένει η Ακρόπολη
  • [14] Πακιστάν. 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν από κατάρρευση ανθρακωρυχείου
  • [15] Ολυμπιακή: Τελικές επαφές με MIG
  • [16] Νεκρός έπεσε αστυνομικός από πυρά ληστή
  • [17] Aυξομειώσεις στα τέλη διοδίων
  • [18] Ανάσα από εκποίηση ακινήτων του Δημοσίου
  • [19] Κανόνι 15 εκ. ευρώ από έμπορο αυτοκίνητων
  • [20] Διορθωτικές παρεμβάσεις, ενώ βαθαίνει η κρίση
  • [21] Με υπόμνημα κατέθεσαν Εφραίμ-Αρσένιος
  • [22] Η μεγάλη ερμηνεύτρια Νίκη Καμπά βραβεύεται από το Δήμο Θεσσαλονίκης

    [01] Τo σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την Πράσινη Ανάπτυξη

    Ως τη μόνη διέξοδο από την οικονομική κρίση χαρακτήρισε την "Πράσινη" Ανάπτυξη ο Γιώργος Παπανδρέου, υποστηρίζοντας πως η σημερινή κατάσταση αντανακλά το τέλος ενός ολόκληρου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης. Η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί τη συνολική λύση απέναντι στην οικονομική και περιβαλλοντική κρίση που υπάρχει σε διεθνές επίπεδο, αλλά και στη χώρα μας, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά την παρουσίαση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για την πράσινη ανάπτυξη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ ψηφίζουν αλλαγή πορείας και στον τομέα αυτό.

    Η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 20% της ενέργειας που καταναλώνει η χώρα, η ριζική αναδιάρθρωση σε όλους τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, η δημιουργία πράσινου ταμείου και ξεχωριστού υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά και η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος με κίνητρα υπέρ του περιβάλλοντος, περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την πράσινη ανάπτυξη, που παρουσίασε ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Η πράσινη ανάπτυξη έχει ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα και είναι και αποτελεί τη συνολική λύση απέναντι στην οικονομική και περιβαλλοντική κρίση που υπάρχει σε διεθνές επίπεδο, αλλά και στη χώρα μας, είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Από την πλευρά του ο κοινοτικός επίτροπος για το περιβάλλον Σταύρος Δήμας, αφού συνεχάρη τον κ. Παπανδρέου για τον διάλογο που ανοίγει για την πράσινη ανάπτυξη, τόνισε ότι πατριωτισμός και προστασία του περιβάλλοντος πάνε χέρι - χέρι, χαρακτηρίζοντας την πρόταση του κ. Παπανδρέου για τη δημιουργία πράσινου ταμείου ως ιδιαίτερα σημαντική.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 19722

    [02] Συναντήσεις χωρίς αποτέλεσμα

    Πλαίσιο έξι σημείων για την έξοδο από την κρίση παρουσίασε στους πολιτικούς αρχηγούς ο Πρωθυπουργός στις συναντήσεις που είχε μαζί τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Βασικά στοιχεία του πλαισίου η τήρηση όσων έχουν συναποφασίσει Ελλάδα και Ε.Ε, οι συντονισμένες δράσεις για την αντιμετώπιση του υψηλού δημόσιου χρέους, η σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων με περιορισμό της σπατάλης και μείωση των δημοσίων δαπανών και όχι με επιβολή νέων φόρων και οι ειδικές αναπτυξιακές δράσεις σε κρίσιμους τομείς, Στην κριτική του περί ανυπαρξίας κυβερνητικού σχεδίου και αναξιοπιστίας στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ επέμεινε ο Γιώργος Παπανδρέου. Αρνητικοί στη συναίνεση ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Θετικός ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Συναίνεση σ' ένα σχέδιο έξι βασικών αρχών, ζητά από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ο Πρωθυπουργός κατά τις συναντήσεις που έχει από το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο κ. Καραμανλής τόνισε στους πολίτικους αρχηγούς:

    Πρώτον, ότι η Ελλάδα είναι χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης και οι προσπάθειες για σταθερότητα στην οικονομία και για αντιμετώπιση των δυσκολιών λόγω της κρίσης, πρέπει να γίνονται με την τήρηση των κανόνων που ισχύουν στην ΕΕ.

    Δεύτερον, ότι το υψηλό δημόσιο χρέος είναι διαχρονικό και πρέπει να αντιμετωπιστεί με συντονισμένες δράσεις.

    Τρίτον, κύρια προτεραιότητα πρέπει να αποτελεί η σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων μέσω της αποτελεσματικής μείωσης των δημοσίων δαπανών και του περιορισμού της σπατάλης αλά όπως είπε όχι με νέα φορολογικά μέτρα.

    Τέταρτον, ότι το δημόσιο χρέος και η μείωση των ελλειμμάτων ορίζουν τις πραγματικές αντοχές της ελληνικής κοινωνίας σε σχέση με την ανάπτυξη και την κοινωνική πολιτική και πως αν ξεφύγουμε, η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη και ενδεχομένως επικίνδυνη.

    Πέμπτον, ότι σε ορισμένους, κρίσιμους τομείς της χώρας όπως πχ ο τουρισμός είναι απαραίτητες ειδικές αναπτυξιακές δράσεις και βέβαια πάντα με τήρηση των κανόνων της ΕΕ και,

    Έκτον πως όλοι, ειδικά σ' αυτές τις δύσκολες περιστάσεις, έχουν χρέος να μην ενθαρρύνουν τη διατύπωση υπερβολικών διεκδικήσεων αφού η κατάσταση δεν επιτρέπει πλειοδοσία παροχών.

    Ο κ. Αντώναρος δήλωσε πως ο Πρωθυπουργός κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε ένα γόνιμο διάλογο προκειμένου να σκεφτούν τί μπορούν να κάνουν από κοινού για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τη διεθνή οικονομική κρίση και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση δεν περιμένει να συμφωνήσουν όλοι σε όλα ή να εγκαταλείψει καθένας τις απόψεις του, αλλά να συμφωνήσουν όλοι μαζί για το καλό του τόπου στα αυτονόητα, στις γενικές παραδοχές προκειμένου να δοθούν οι λύσεις που απαιτούν οι καιροί.

    "Αν ξεφύγουμε η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη", σημείωσε ο Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος τόνισε, ταυτόχρονα, ότι η δύσκολη συγκυρία περιορίζει την εφαρμογή κοινωνικών μέτρων υπέρ των ασθενέστερων..

    "Κάθε ομάδα έχει προσδοκίες και δικαιώματα. Δεν επιτρέπεται όμως η πλειοδοσία παροχών" είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι "η κυβέρνηση και σχέδιο έχει και πρόγραμμα το οποίο έχει παρουσιάσει και το επεξεργάζεται κάνοντας τις αναγκαίες προσαρμογές για να περιοριστούν οι συνέπειες της κρίσης".

    Αρνητική η στάση του ΠΑΣΟΚ του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ

    Ο Γιώργος Παπανδρέου, που πρώτος πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου μετέφερε στον Πρωθυπουργό την ανησυχία του, για την ανασφάλεια της ελληνικής κοινωνίας, παρουσίασε στον κ. Καραμανλή το σχέδιο του κόμματός του για την έξοδο από την κρίση, αλλά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο και ουσιαστική πρόταση για αξιόπιστη διαπραγμάτευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    "Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση αυτή έχει σχέδιο μόνο μιας χρήσης, και αυτής προεκλογικής, ενώ χρειάζεται μια διαφορετική κατεύθυνση. Έχω αποδείξει, όχι μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά στην πολιτική μου ζωή, ότι είμαι άνθρωπος, και της συνεννόησης, και της διαμόρφωσης ευρύτερων συναινέσεων. Όμως, η κυβέρνηση, πέντε χρόνια απέρριπτε όλες τις δικές μας προτάσεις. Σήμερα, αισθάνομαι ότι απλώς ζητά μια λευκή επιταγή, για να συνεχίσει ατελέσφορες, αναξιόπιστες και αδιέξοδες πολιτικές, ενώ χρειάζεται πραγματικά μια νέα κατεύθυνση η χώρα. Και αυτό σημαίνει και μια νέα κυβέρνηση", δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Διχογνωμία επικρατεί στο αν ο κ. Παπανδρέου ζήτησε εκλογές από τον Πρωθυπουργό.

    Από το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι ο κ. Παπανδρέου έθεσε στο ζήτημα στον Πρωθυπουργό.

    Ο κ. Αντώναρος, από την πλευρά του δήλωσε ότι δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα και τόνισε ότι η δημόσια τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτυπώνει τα όσα είπε στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν σκέφτεται εκλογές και ότι η συζήτηση γύρω από την εκλογολογία δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του τόπου.

    Αρνητική στη συναίνεση που ζητεί ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε η Αλέκα Παπαρρήγα τονίζοντας ότι φιλολαϊκή διέξοδος από την καπιταλιστική κρίση δεν υπάρχει και ως εκ τούτου η μονή πλάτη που το ΚΚΕ θα βάλει θα είναι προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενιαίου μετώπου πάλης, και ανασύνταξης του κινήματος.

    Η Αλέκα Παπαρήγα έκανε λόγο για μια ειλικρινή συζήτηση στην οποία όπως είπε ο Πρωθυπουργός παρουσίασε τα πράγματα καθαρά και όπως τόνισε ο κ. Καραμανλής της έθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την έξοδο από την κρίση με τα οποία το ΚΚΕ δεν συμφωνεί.

    Η γραμματέας του ΚΚΕ έθεσε στον κ. Καραμανλή την οπτική του κόμματός της για την έξοδο της χώρας από την κρίση, καλώντας τον δημόσια να δηλώσει αν αποδέχεται, ή όχι, τα έξι μέτρα του ΟΟΣΑ, που μεταξύ άλλων προβλέπουν αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, νέο κύκλο ιδιωτικοποιήσεων και μισθούς κάτω από τις συλλογικές συμβάσεις.

    "Αν θέλει η κυβέρνηση στήριξη, να πει ότι δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα αυτά", πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα.

    Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο εκλογών προέβλεψε ότι αυτές θα γίνουν πρόωρα αν και όπως είπε η αίσθηση της είναι ότι ο κ. Καραμανλής δεν θα τις κηρύξει άμεσα

    Ταυτόχρονα χαρακτήρισε αποπροσανατολιστικό το αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες που θέτουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αυτό που τονίζουν είναι ότι μέσω της ψήφου θα λυθούν τα προβλήματα.

    Οι εκλογές, είπε, είναι μια μορφή πάλης, έτσι πρέπει να τις δει ο λαός, και να προσέλθει σε αυτές μετά από αγώνες και κινητοποιήσεις.

    Η γραμματέας του ΚΚΕ πάντως διευκρίνισε ότι κατά τη συνάντησή της με τον κ. Καραμανλή "ο Πρωθυπουργός δεν είπε αν θα κάνει, ούτε ότι δεν θα κάνει εκλογές".

    Την ανάγκη πολιτικής αλλαγής επεσήμανε ο Αλέκος Αλαβάνος, σε δηλώσεις του εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, τονίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του τόπου.|

    "Μια τέτοια κρίση θέλει όχι επιφανειακές συμφωνίες, αλλά βαθιά αλλαγή" δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό κατά την οποία κατατέθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ 25 σημεία δράσεων που αφορούν την οικονομία, την απασχόληση, τα δημοσιονομικά και την Ε.Ε.

    Ο κ. Αλαβάνος, απαντώντας σε ένα προς ένα τα σημεία, τα οποία έθεσε σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς ο κ. Καραμανλής, αντιπαράθεσε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε απαντώντας σε ερώτηση για τις εκλογές πως αυτές έχουν νόημα όταν καταφέρνουν να μεταδώσουν ένα μήνυμα στροφής και αλλαγής της πολιτικής.

    Θετικός στο αίτημα του Πρωθυπουργού εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, μετά τη συνάντηση του με τον Κ. Καραμανλή.

    Ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός του παρουσίασε συγκεκριμένο πλαίσιο θέσεων το οποίο αν το μελετήσει κάνεις δύσκολα μπορεί να κινηθεί έξω από αυτό και σημείωσε πως η λογική υπαγορεύει να βρούμε τρόπους από κοινού για να βγούμε από την κρίση

    Ο ίδιος κατέθεσε υπόμνημα με προτάσεις και ιδέες για την έξοδο από την κρίση, πέραν αυτών που είχε καταθέσει στη Βουλή.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, εμφανίστηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τονίζοντας πως "όταν έχουμε μια δεσπόζουσα οικονομική κρίση και μια υποβόσκουσα κοινωνική κρίση, δεν νομίζω ότι το πιο βατό για να βγούμε από την κρίση είναι να δημιουργήσουμε πολιτικό ζήτημα".

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης: Συναντήσεις Καραμανλή με πολιτικούς αρχηγούς

    Είδηση: 19696

    [03] Η Naftogaz εξόφλησε πλήρως τη Gazprom

    Τις οικονομικές οφειλές της έναντι της Ρωσικής εταιρείας Gazprom, για το φυσικό αέριο που εισήγαγε τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε ότι τακτοποίησε πλήρως η ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου Naftogaz, δίνοντας τέλος στα σενάρια περί ενδεχόμενης διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία λόγω χρεών.

    "Η πληρωμή της Gazprom ολοκληρώθηκε", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Naftogaz Βαλεντίν Ζεμλιάνσκι.

    Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανική εταιρεία είχε καταβάλλει αρχικά το ποσό των 310 εκατομμυρίων δολαρίων για τα φορτία φυσικού αερίου που παρέλαβε το Φεβρουάριο, και το χρέος που απέμενε ήταν άλλα 50 εκατ. δολάρια.

    Ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν είχε προειδοποιήσει νωρίτερα την Ουκρανία ότι θα διακόψει τις παροχές φυσικού αερίου, αν η Naftogaz δεν ρυθμίσει την εξόφληση του χρέους της για τον Φεβρουάριο.

    Είδηση: 19723

    [04] Ένωση Τραπεζών: Συστάσεις προς τους κατόχους καρτών

    Ειδήσεις

    Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) με αφορμή την επανεμφάνιση και κυκλοφορία παραπλανητικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων (e-mail) ως προς τη χρήση του κωδικού "PΙΝ" στα ΑΤΜ σε ανακοίνωση της διευκρινίζει προς τους κατόχους των καρτών :

    -Επιτυχείς συναλλαγές στα ΑΤΜ γίνονται όταν πληκτρολογείτε αποκλειστικά το σωστό PIN, το οποίο πρέπει να γνωρίζετε μόνο εσείς.

    - Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να κάνετε ανάστροφη πληκτρολόγηση του PIN σας, όπως προτείνεται με παραπλανητικά ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mail) που διακινούν διάφοροι κακόβουλοι στο Διαδίκτυο. Τα ΑΤΜ αναγνωρίζουν ως λάθος πληκτρολόγηση, όλους ανεξαιρέτως τους αριθμούς πλην του μοναδικού PIN , που σας δόθηκε από την τράπεζά σας ή επιλέξατε ο ίδιος. Συνεπώς είναι λάθος και η ανάστροφη πληκτρολόγηση του PIN σας. Παράδειγμα: Αν υποθέσουμε ότι έχετε PIN 1234, για επιτυχή συναλλαγή, πρέπει να πληκτρολογήσετε μόνο 1234 και ΟΧΙ το ανάστροφο 4321 που είναι λάθος. Σε τέτοια περίπτωση μόνη συνέπεια θα είναι να παρακρατηθεί η κάρτα σας αφού όλα τα ΑΤΜ, για λόγους πρόληψης και ασφάλειας των συναλλαγών, παρακρατούν την κάρτα, αν κατά τη διάρκεια μιας συναλλαγής πληκτρολογήσετε λάθος PIN τρεις συνεχόμενες φορές.

    Στην ανακοίνωση της η Ελληνική Ένωση Τραπεζών θεωρεί χρήσιμο να επαναλάβει τις πάγιες οδηγίες και συστάσεις της προς το καταναλωτικό κοινό για τη χρήση των ATM :

    - Χειριστείτε την κάρτα σας όπως και τα μετρητά. Ελέγχετε συχνά ότι η κάρτα βρίσκεται στο πορτοφόλι σας.

    - Αποστηθίστε τον Προσωπικό Αριθμό Αναγνώρισης (PIN) και σε κάθε περίπτωση μην τον σημειώνετε με οποιονδήποτε τρόπο σε μέσο που μπορεί να συνδυαστεί με την κάρτα.

    - Η κάρτα σε συνδυασμό με το PIN είναι μετρητά.

    - Προσέχετε κατά τη διάρκεια της συναλλαγής. Αν υπάρχει επόμενος πελάτης βεβαιωθείτε ότι βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας ώστε να μην μπορεί να αντιληφθεί τι πληκτρολογείτε. Αν προηγείται άλλος συναλλασσόμενος, φροντίστε να διατηρείτε λογική απόσταση απ' αυτόν. Χρησιμοποιείστε το σώμα σας με τρόπο ώστε να μην φαίνεται η συναλλαγή.

    - Μην ανακοινώνετε το PIN σε τρίτα πρόσωπα ακόμα και συγγενείς και ποτέ μην επιλέγετε PIN που μπορεί να προβλεφθεί (ημερομηνία γέννησης, αριθμός αυτοκινήτου κ.ο.κ.).

    - Αλλάζετε συχνά το PIN σας.

    - Μη γνωστοποιείτε το PIN σε πρόσωπα τα οποία με οποιονδήποτε τρόπο επιδιώκουν να σας αποσπάσουν αυτή την πληροφορία, ισχυριζόμενοι ότι είναι υπάλληλοι τραπεζών ή άλλων φορέων ή αρχών. Οι τράπεζες δεν έχουν αναθέσει σε υπαλλήλους τους ή τρίτους ποτέ τέτοια καθήκοντα.

    - Κάνετε οι ίδιοι τις συναλλαγές σας. Μην επιτρέπετε να σας βοηθήσουν τη στιγμή της συναλλαγής, δίνοντας κάρτα ή Κωδικό.

    - Όταν πληκτρολογείτε το PIN καλύπτετε πάντα το χέρι σας με το άλλο χέρι ή κάποιο έγγραφο ή αντικείμενο. Αποφεύγετε έτσι να δουν το PIN σας.

    - Αν η κάρτα σας παρακρατηθεί από το ΑΤΜ., βεβαιωθείτε γι' αυτό, και επικοινωνήστε άμεσα με την τράπεζα.

    - Αν χάσετε ή σας κλέψουν την κάρτα σας δηλώστε αμέσως την απώλεια ή την κλοπή στην Τράπεζα και μόνο στα τηλέφωνα που εμφανίζονται στις οθόνες των ΑΤΜ.

    - Στα ίδια τηλέφωνα αναφέρατε στη τράπεζά σας οτιδήποτε ασυνήθιστο παρατηρήσετε στο ΑΤΜ ή κατά τη διάρκεια της συναλλαγής σ' αυτό.

    Είδηση: 19718

    [05] ''Στα ίχνη... της νύχτας με την Ορχήστρα των Χρωμάτων

    Ειδήσεις

    Η Ορχήστρα των Χρωμάτων συνεχίζοντας για δέκατη χρονιά τη συνεργασία της με το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη παρουσιάζει έναν ακόμα κύκλο εκδηλώσεων Λογοτεχνίας και Μουσικής υπό τον τίτλο "Στα ίχνη... της νύχτας". Βαδίζοντας ...στα ίχνη της νύχτας και μέσα από πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις αναζητείται η οργανική σχέση των δύο τεχνών, η διπλή ευαισθησία μουσικού και λογοτέχνη, ο δημιουργικός διάλογος τους. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα στις 8:30 στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη στην Πλάκα, ξεκινώντας από τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009 με "Το Ξενοδοχείο Μπέρτραμ" της Αγκάθα Κρίστι, όπου καταλύει για λίγες μέρες η Μις Μαρπλ, με την ελπίδα να ξαναβρεί τα τυπικά αγγλικά κεκάκια. Η μουσική του Γρηγόρη Γρηγορίου, με τα μάτια της μις Μαρπλ, παρακολουθεί τις τυχαίες κινήσεις, τις φαινομενικά αθώες συναντήσεις ξετυλίγοντας αργά το μυστήριο του Μπέρτραμ.

    Φέτος οι ιστορίες έχουν σαν επίκεντρο το νυχτερινό μυστήριο, κυριολεκτικά και μεταφορικά μιλώντας. Κοινός τόπος των περισσότερων τα δωμάτια ξενοδοχείων από το Παρισινό Lutetia (Αssouline) και το εγγλέζικο Μπέρτραμ (Αγκ.Κρίστι) μέχρι το Πανδοχείο της Αλκυόνας στην αρχαία Κίνα,(Gulik) ή από την Πανσιόν της φράου Άννας στην Αλεξάνδρεια (Τσίρκας) και το Ξενοδοχείο της Βενετίας (Ντι Μωριέ) μέχρι το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο της Άνδρου, (Φ.Ταμβακάκης) που γίνεται καταφύγιο προσφύγων.

    Οι μουσικοί -σολίστ της Ορχήστρας των Χρωμάτων ερμηνεύουν ζωντανά την πρωτότυπη μουσική σύνθεση των Γρηγόρη Γρηγορίου, Σάββα Τσιλιγκιρίδη, Γιώργου Χατζημιχελάκη,Θοδωρή Οικονόμου, Μιχάλη Χριστοδουλίδη, Νέστορα Τέηλορ, Λορέντας Ράμου, ενώ ένας ηθοποιός, κάθε φορά, αναλαμβάνει την αφήγηση της ιστορίας . Συνεργαζόμενοι ηθοποιοί είναι οι: Γιάννης Φέρτης, Ρένος Χαραλαμπίδης, Θέμις Μπαζάκα, Μαρίνα Ψάλτη, Μηνάς Χατζησάββας, Γεράσιμος Γεννατάς, Αιμίλιος Χειλάκης, Πέμη Ζούνη, Δημοσθένης Παπαδόπουλος.

    Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν έως και τις 25 Μαΐου 2009.

    Την καλλιτεχνική επιμέλεια της σειράς έχει η Ιουλίτα Ηλιοπούλου.

    Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη: Πολυγνώτου 9-11 Πλάκα ,Ρωμαϊκή Αγορά, τηλ. 210 - 3315601

    Το πρόγραμμα αναλυτικά έχει ως εξής:

    9/3/09 Αγκάθα Κρίστι- Ξενοδοχείο Μπέρτραμ Πρωτότυπη μουσική Σύνθεση: Γρηγόρης Γρηγορίου Αφήγηση: Ρένος Χαραλαμπίδης

    16/3/09 Σουζάνα Ταμάρο -Λουιζίτο Πρωτότυπη μουσική Σύνθεση: Σάββας Τσιλιγκιρίδης Αφήγηση: Μαρίνα Ψάλτη

    23/3/09 Φαίδων Ταμβακάκης-Φλεβάρης στην Άνδρο Πρωτότυπη μουσική Σύνθεση: Γιώργος Χατζημιχελάκης Αφήγηση: Μηνάς Χατζησάββας

    30/3/09 Μιχάλης Γκανάς-Μητριά πατρίδα Πρωτότυπη μουσική Σύνθεση: Θοδωρής Οικονόμου (σε συνδυασμό με τραγούδια σε στίχους Μ. Γκανά) Αφήγηση: Αιμίλιος Χειλάκης

    6/4/09 Pierre Assouline -Ξενοδοχείο Lutetia Πιάνο & επιλογή μουσικής: Ντιάνα Βρανούση Επιμέλεια Ηχογρ. μουσικής: Γιώργος Μονεμβασίτης τραγούδι: Ειρήνη Καράγιαννη Αφήγηση: Γιάννης Φέρτης

    27/4/09 Στρατής Τσίρκας - Ακυβέρνητες Πολιτείες - Η Λέσχη Πρωτότυπη μουσική Σύνθεση: Μιχάλης Χριστοδουλίδης Αφήγηση: Δημοσθένης Παπαδόπουλος

    4/5/09 Robert Van Gulik- Το περιδέραιο της Πριγκίπισσας Πρωτότυπη μουσική Σύνθεση: Στάθης Γυφτάκης Αφήγηση: Γεράσιμος Γεννατάς

    11/5/09 Δάφνη Ντι Μωριέ - Μετά τα Μεσάνυχτα Πρωτότυπη μουσική Σύνθεση: Νέστωρ Τέηλορ Αφήγηση: Πέμη Ζούνη

    18/5/09 Pascal Quignard - Βίλα Αμάλια Πρωτότυπη μουσική Σύνθεση: Λορέντα Ράμου Αφήγηση: Θέμις Μπαζάκα

    Είδηση: 19720

    [06] Έρευνα για γονίδια ύποπτα για καρκίνο

    Ερευνητικό πρόγραμμα με κύριο στόχο τη μελέτη των μεταλλάξεων, αγνώστου κλινικής σημασίας, στα γονίδια ΒRCΑ1 και ΒRCΑ2, που έχουν εντοπισθεί αποκλειστικά στον κυπριακό πληθυσμό και τα οποία προδιαθέτουν σε ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού, βρίσκεται σε εξέλιξη από τον περασμένο Ιανουάριο στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, στη Λευκωσία.

    Τα σύνδρομα του οικογενή (κληρονομικού) καρκίνου, καθώς και την επιδημιολογία του καρκίνου του μαστού και τη λειτουργία των πρωτεϊνών ΒRCΑ, μελετά τα τελευταία χρόνια το Τμήμα Ηλεκτρονικού Μικροσκοπίου και Μοριακής Παθολογίας του Κυπριακού Ινστιτούτου, το οποίο μάλιστα έχει επικεντρώσει ένα σημαντικό μέρος των ερευνητικών του προγραμμάτων στα γονίδια ΒRCΑ1 και ΒRCΑ2.

    Ως σήμερα, όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου της Εuropa Donna Κύπρου, η ερευνήτρια του Ινστιτούτου, Δώρα Στυλιανού, έχουν εντοπισθεί μεταλλάξεις σε διάφορα γονίδια, που προδιαθέτουν τους φορείς στον καρκίνο του μαστού και «βάσει διεθνών επιστημονικών ερευνών, γνωρίζουμε ότι υπάρχει σημαντική διαφορά στη διανομή των παθογόνων μεταλλάξεων των ΒRCΑ1 και ΒRCΑ2, παγκοσμίως».

    Η δρ Στυλιανού επισήμανε ότι η μοναδικότητα του κυπριακού πληθυσμού στις μεταλλάξεις των γονιδίων ΒRCΑ1 και ΒRCΑ2 έχει αποδειχθεί επιστημονικά μέσα από τις ερευνητικές μελέτες του Ινστιτούτου Νευρολογίας και αναφέρθηκε στα αποτελέσματα γενετικών εξετάσεων σε περισσότερες από 100 οικογένειες στην Κύπρο, οι οποίες αποκαλύπτουν ότι υπάρχουν μεταλλάξεις στα γονίδια ΒRCΑ1 και ΒRCΑ2, που δεν έχουν εντοπισθεί σε άλλες εθνικότητες. «Στο παρόν στάδιο, δεν γνωρίζουμε εάν αυτές ακριβώς οι μεταλλάξεις προδιαθέτουν τους φορείς τους στον καρκίνο του μαστού», υπογράμμισε η ερευνήτρια.

    Τόνισε, επίσης, ότι αν αναλογιστεί κανείς πως μία στις εννέα γυναίκες, στο γενικό πληθυσμό, θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της, ενώ οι φορείς γνωστών μεταλλάξεων στο ΒRCΑ1 έχουν 65% πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού και 39% πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο των ωοθηκών, «είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι φορείς, εκ των προτέρων, ότι έχουν αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο. Κατ' επέκταση θα μπορούν να πάρουν την κατάλληλη συμβουλή ή οδηγία για να ενταχθούν σε διάφορα προγράμματα προκειμένου να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και ως εκ τούτου, πιο αποτελεσματική θεραπεία», ανέφερε η κ. Στυλιανού.

    Σύμφωνα με την ερευνήτρια, πέρα από τα αποτελέσματα επιστημονικού ενδιαφέροντος, που θα προκύψουν από την έρευνα, θα υπάρξουν και πολλαπλά οφέλη στη γενετική συμβουλευτική, καθώς οι γυναίκες, φορείς παθογόνων μεταλλάξεων, θα τυγχάνουν καταλληλότερης ενημέρωσης, ώστε να λαμβάνουν τα ανάλογα προληπτικά μέτρα, ενώ οι συγγενείς που δεν είναι φορείς θα καθησυχάζονται ότι δεν είναι υψηλού κινδύνου. Θα αναπτυχθούν, επίσης, πιο αποτελεσματικά μοντέλα αξιολόγησης του κινδύνου προσβολής από καρκίνο του μαστού.

    Είδηση: 19715

    [07] Πολύνεκρο δυστύχημα σε ορυχείο στο Πακιστάν

    Ειδήσεις

    Σε 14 νεκρούς και τουλάχιστον 11 τραυματίες εκ των οποίων οι περισσότεροι σε σοβαρή κατάσταση, ανέρχεται μέχρι στιγμής ο απολογισμός του δυστυχήματος που σημειώθηκε σε ανθρακωρυχείο στο Πακιστάν που κατέρρευσε από άγνωστη αιτία.

    Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά το πολύνεκρο δυστύχημα σημειώθηκε στα Ορυχεία, Μοχάμαντ Ασράφ στην επαρχία Μπαλουχιστάν, όπου τμήμα τους κατέρρευσε μετά από έκρηξη η οποία όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες είχε ως αιτία την υψηλή συγκέντρωση φυσικού αερίου, αν και οι έρευνες για τις ακριβείς συνθήκες βρίσκονται σε εξέλιξη.

    Επισημαίνεται, ότι αν και η εκμετάλλευση του ορυχείου γίνεται από την δημόσια επιχείρηση Εταιρία Ορυκτής Ανάπτυξης του Πακιστάν δεν πληρεί τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

    Πάντως η περιοχή που φιλοξενεί πολλά ορυχεία έχει απασχολήσει και στο παρελθόν την διεθνή κοινή γνώμη αφούτα περισσότερα εκ των οποίων δεν τηρούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας με αποτέλεσμα να έχουν συμβεί και στο παρελθόν παρόμοια θανατηφόρα δυστυχήματα.

    Είδηση: 19721

    [08] Μουσική χημεία για 1 Γυναίκα, 5 Άντρες

    Ειδήσεις

    Μουσική χημεία; Υπάρχει; Και βέβαια υπάρχει. Απόδειξη η μουσική παράσταση "1 Γυναίκα, 5 Άντρες", που πραγματοποιείται ανήμερα της γιορτής της Γυναίκας την Κυριακή 8 Μαρτίου στο ghost House (upstairs) στου Ψυρρή. Η Μόρφω Τσαϊρέλη συμπράτει και... "αντιδρά" με την "5μελή αντρική ορχήστρα φίλων της χημείας" σε μια πρωτότυπη μουσική παράσταση, ερμηνεύοντας άλλοτε μέσα σε ατμόσφαιρες καμπαρέ, τζαζ, ροκ και άλλοτε σε λάτιν και τάνγκο. Μαζί της, τραγουδά επίσης ο Γιάννης Ζερβός.

    Παίζουν επίσης οι: Θωμάς Κοντογεώργης - Πιάνο (καλλιτεχνική επιμέλεια) Μαρίνος Γαλατσινός - Κλαρινέτο, Σαξόφωνο, Φλάουτο Γιάννης Ζερβός - Κιθάρες - Τραγούδι Σωκράτης Γανιάρης - Ντραμς - Κρουστά Φώτης Μυλωνάς - Μπάσο

    Είδηση: 19719

    [09] 1ο Φεστιβάλ για τη Γυναίκα

    Ειδήσεις

    Με αφορμή την ημέρα της Γυναίκας ο εναλλακτικός πολυχώρος Purebliss διοργανώνει για πρώτη φορά μία διήμερη γιορτή με σύνθημα "Live your Soul not your Role". Η γυναίκα ακτιβίστρια, η γυναίκα συγγραφέας, η μητέρα που αναζητά φυσικούς τρόπους να γεννήσει και να μεγαλώσει το παιδί της μέσα από δράσεις για αποδράσεις εντός των τειχών. Για δύο μέρες λοιπόν 7 και 8 Μαρτίου γυναίκες που τόλμησαν να ζήσουν έξω από τα στερεότυπα θα μας καταθέσουν την εμπειρία τους.

    Το πρόγραμμα

    Σάββατο 07.03.09 15:30 Open Χορογραφία Flamego - Μαριέλα Καρετέρο 16:00-19:00 Έλα να φτιάξεις το δικό σου σύμβολο-charm παρέα με το White Box (εργαστήριο) 18:30-19:30 Φροντίζω το σώμα μου - Ελένη Φαλιάκου MD Χειρούργος Μαστού 19:30-20:30 Εικαστική δράση INDOORS παρουσίαση-προβολή από τους δημιουργούς του Μαριγώ Κάσση/Βάλλυ Νομίδου/Σπυριδούλα Πολίτη/Μαίρη Χρηστέα 21:00 Bliss Δείπνο Art de la Table - Μιλένα Παναγιότοβα 21:00 Live jazz , swing, bossa nova από τις Celebrate

    Κυριακή 08.03.09 12:00 Bliss Πρωινό Art de la Table - Μιλένα Παναγιότοβα 13:00-14:00 Ομορφιά από τη φύση - Κατερίνα Τσουχτίδη 14:00-15:00 Χορτοφαγική Ωμοφαγία - Φλώρα Παπαδοπούλου 15:30-16:30 Γιόγκα του Γέλιου Χαρούμενος Πλανήτης Βασιλική & Ελένη Σκρέκου 16:45-17:30 Η Εμπειρία μου με τη Γαία Αναστασία Βασιλείου 17:30-18:30 Κέντρο Έρευνας Ανθρωπίνων Συμπεριφορών - Μαίρη Μανιάτη 17:30-18:30 Φυσικός Τοκετός "Ευτοκία" - Ελευθερία Δημοπούλου 18:30-19:30 Σχολεία Στάινερ - Μιχάλης Τζιγκοτζίδης 19:30-21:30 Τεχνολογία γένους θηλυκού GGD - Δέσποινα Μπακιρτζή End Χορογραφία - Χριστίνα Μαρκοπούλου

    Παράλληλες Εκδηλώσεις

    Street Performance "Κοπέλες στην Εξοχή" Αθανασία Σουλίδου/Δανάη Ρούσσου Έκθεση Φωτογραφίας "Γυναίκες από μακριά" Νίκος Στεργίου/Εβίτα Παρασκευοπούλου Shopping αντικείμενα Τέχνης, κοσμήματα, ρούχα...by White Box Βιβλία με θέμα τη Γυναίκα ...by Bliss

    Είσοδος ελεύθερη

    Είδηση: 19717

    [10] Δένδιας: Να θεραπεύσουμε τις παθογένειες

    Νομοθέτημα για τη βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος φέρνει τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση στη Βουλή. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κ. Ρόβλια, σχετικά με την απόδραση των δύο κρατουμένων από τις φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να συνεισφέρει "για να πάρουμε όλα αυτά τα μέτρα, που και κατά τη δική σας κρίση θα βελτιώσουν αυτή την κατάσταση". Παραδέχθηκε ότι το σύστημα έχει παθογένειες, ζήτησε να μην καταλογίζονται ευθύνες στους προκατόχους του γιατί και εκείνοι είχαν διαβεβαιώσεις, όπως και ο ίδιος, ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει στον Κορυδαλλό. Πρόσθεσε δε ότι δεν αρνείται την πολιτική ευθύνη που έχει ο ίδιος, η οποία ένα ο ίδιος έκρινε πως υπήρχε σε μεγάλο βαθμό θα είχε παραιτηθεί.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ρόβλιας εξέφρασε την ειλικρινή διάθεση του ΠΑΣΟΚ να βοηθήσει για την βελτίωση της κατάστασης, αναρωτήθηκε ωστόσο εάν "αισθάνθηκε κανένας την ανάγκη από τους πρώην και τους νυν υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών να αναλάβει την ευθύνη και να υποβάλλει την παραίτηση του έστω για τα μάτια του κόσμου; Έχει χαθεί τελείως η ευθιξία από την κυβέρνηση Καραμανλή όταν η χώρα γίνεται διεθνώς ρεζίλι;"

    Ανταπαντώντας για την από αέρος απόδραση, ο κ. Δένδιας παρακάλεσε το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ να μην καταλογίσει ευθύνες στους προκατόχους του: "Είμαι βέβαιος ότι, όπως εγώ πήγα στον Κορυδαλλό και μου είπαν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, το ίδιο θα συνέβη και στους προκατόχους μου, διότι υπήρχε ρητή διαδικασία, δια της Θέμιδος, να τοποθετηθούν τέτοια εμπόδια που να αποτρέψουν την προσγείωση του ελικοπτέρου. Όπως εγώ πήρα τη διαβεβαίωση ότι αυτό έχει γίνει και μάλιστα μου επεδείχθησαν τα εμπόδια -βεβαίως, μου επεδείχθησαν δειγματοληπτικά, δεν μπορώ να σας πω ότι πήγα και γύρισα όλες τις φυλακές και έλεγξα ως πραγματογνώμων- μ' αυτόν τον τρόπο θα πρέπει να γίνεται και στους προκατόχους μου".

    Είδηση: 19714

    [11] ΝΑΤΟ : Άτυπη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών

    Ειδήσεις

    Οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ σε Αφγανιστάν και Κόσσοβο, η πλήρης αποκατάσταση των σχέσεων με τη Ρωσία, η αναδιάρθρωση της έδρας της Συμμαχίας και η διακήρυξη για τη συμμαχική ασφάλεια, είναι τα ζητήματα που τίθενται στη σημερινή άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου συμμετέχει και η Ντόρα Μπακογιάννη.

    ΗΠΑ-Η Κλίντον μιλά για μια νέα αρχή μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρυ Κλίντον δήλωσε σήμερα ότι είναι καιρός το ΝΑΤΟ να κάνει μια νέα αρχή με τη Ρωσία, όμως κάλεσε τη συμμαχία να αφήσει ανοικτή την πόρτα της ένταξης στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Ουκρανίας και της Γεωργίας - κάτι στο οποίο αντιτίθεται η Μόσχα.

    "Είναι καιρός να διερευνήσουμε μια νέα αρχή. Μπορούμε και πρέπει να βρούμε τρόπους για να εργαστούμε εποικοδομητικά με τη Ρωσία εκεί όπου μοιραζόμαστε τομείς κοινών συμφερόντων, περιλαμβανομένης της βοήθειας στο λαό του Αφγανιστάν", δήλωσε η Κλίντον κατά την ομιλία της στην πρώτη συνάντησή της με τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

    "Είναι καιρός να προχωρήσουμε, δεν πρέπει να παραμένουμε στην ίδια θέση με την αυταπάτη ότι τα πράγματα θα αλλάξουν μόνα τους", πρόσθεσε.

    "Η ώρα του ρεαλισμού έφτασε, καθώς και η ώρα της ελπίδας", κατέληξε η Κλίντον, η οποία θα μεταβεί αύριο στη Γενεύη για να συναντηθεί εκεί για πρώτη φορά με τον ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ αναμένεται ότι θα συμφωνήσουν να αποκαταστήσουν επίσημες σχέσεις σε υψηλό επίπεδο με τη Ρωσία, οι οποίες ανεστάλησαν πέρυσι μετά τη σύντομη εισβολή της Μόσχας στη Γεωργία

    Γ.Γ ΝΑΤΟ: Υπέρ της επανάληψης των σχέσεων ΝΑΤΟ και Ρωσίας

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ δήλωσε σήμερα ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία έχουν βελτιωθεί αρκετά ώστε να είναι σε θέση να προτείνει στις χώρες μέλη της Συμμαχίας την επίσημη επανάληψη του διαλόγου έπειτα από εξάμηνη διατάραξη των σχέσεων ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

    "Η αίσθησή μου ως προς αυτό είναι θετική και αυτό που μας μένει είναι να ελπίζουμε ότι οι υπουργοί θα συμφωνήσουν μαζί μου", δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας κατά την προσέλευσή του στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των 26 χωρών μελών με θέμα τις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

    Ανοίγοντας τη συνεδρίαση ο Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ δήλωσε επίσης ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ "δεν φοβούνται καθόλου να εκφράσουν τις διαφωνίες τους με τη Ρωσία", αλλά ένα πεδίο συνεργασίας ανοίγει εκατέρωθεν , κυρίως ως προς το Αφγανιστάν, κατά της τρομοκρατίας ή ακόμη κατά της διασποράς των όπλων μαζικής καταστροφής.

    ...και η Βρετανία

    Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αποκαταστήσει επισήμως τις σχέσεις με τη Ρωσία, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα πράγμα δεν θα είναι ποτέ όπως πριν, μετά τον πόλεμο της Γεωργίας.

    "Είναι σημαντικό να προχωρήσει το ΝΑΤΟ προς την αποκατάσταση του συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας.Η Ρωσία έχει ανάγκη τη Δύση όσο η Δύση έχει ανάγκη να ανανεώσει τη συνεργασία της με τη Ρωσία", είπε. "Θεωρώ σημαντική την αποκατάσταση του συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, διότι μας επιτρέπει να μιλάμε απευθείας στους Ρώσους σχετικά με τις ανησυχίες μας", πρόσθεσε.

    "Σε θέματα όπως το Αφγανιστάν, το ΝΑΤΟ και η Ρωσία έχουν τα κίνητρα για να συνεργασθούν", είπε ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, και πρόσθεσε: "Τα πράγματα δεν είναι ποτέ όπως πριν. Εχουμε επίγνωση της πρόσφατης ιστορίας. Διατηρούμε ισχυρή της δέσμευσή μας για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας".

    Η πρόθεση των υπουργών του ΝΑΤΟ να αποφασίσουν επισήμως την επανάληψη της λειτουργίας του συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας επιβεβαιώθηκε χθες από διπλωματικές πηγές και αμερικανό αξιωματούχο στο περιθώριο της πρώτης επίσκεψης της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας.

    Η σκληρή γραμμή

    Όμως σήμερα ακούστηκαν και οι φωνές των υποστηρικτών της σκληρής γραμμής προς τη Μόσχα.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Βιγκάουντας Ουσάσκας εξέφρασε τις επιφυλάξεις των χωρών της ανατολικής Ευρώπης, λέγοντας ότι η έναρξη επίσημου διαλόγου είναι "λίγο πρόωρη" και ζήτησε περισσότερη ελευθερία κινήσεων των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία.

    Για να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των χωρών της ανατολικής Ευρώπης, οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ έχουν την πρόθεση να επαναδιατυπώσουν τη σημασία των σχέσεών τους με τη Γεωργία και την Ουκρανία και να συναντήσουν το απόγευμα τους εκπροσώπους των δύο αυτών χωρών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

    Η Μόσχα χαιρετίζει την απόφαση του ΝΑΤΟ

    Η Ρωσία χαιρέτισε σήμερα την απόφαση του ΝΑΤΟ να αποκαταστήσει επίσημες σχέσεις μαζί της, σχέσεις που είχαν ανασταλεί τον Αύγουστο μετά την σύγκρουση στην Γεωργία, εκφράζοντας πάντως τη λύπη της επειδή η απόφαση ελήφθη "μονομερώς".

    "Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Σε τελική ανάλυση επικράτησε η λογική", δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Ιγκορ Λιάκιν Φρολόφ, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

    Μια τέτοια απόφαση "δεν θα πρέπει να λαμβάνεται με μονομερή τρόπο αλλά από κοινού από την Ρωσία", πρόσθεσε.

    "Η διακοπή του πολιτικού διαλόγου με την Ρωσία ήταν ένα λάθος και έρχεται σε αντίθεση με τις συμφωνίες για την διευθέτηση των διαφορών σε περίπτωση κρίσης , στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας", πρόσθεσε.

    Το ΝΑΤΟ αποφάσισε σήμερα να αποκαταστήσει τις επίσημες σχέσεις με την Ρωσία, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γιαπ ντε Χοοπ Σέφερ.

    Η προσεχής υπουργική σύνοδος του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας "θα γίνει πιθανώς μετά τη σύνοδο κορυφής", του ΝΑΤΟ που προβλέπεται για τις 3/4 Απριλίου, πρόσθεσε ο Σέφερ.

    Δηλώσεις της Ν. Μπακογιάννη

    Σε δηλώσεις της η κα Μπακογιάννη τόνισε ότι η σημερινή έκτακτη Σύνοδος των υπουργών ήταν ουσιαστικά σύνοδος προετοιμασίας της επετειακής Συνάντησης Κορυφής της Συμμαχίας, που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Απριλίου σε περιοχή, Γαλλία και Γερμανία (Στρασβούργο και Κελ), ιδιαίτερης πολιτικής και ιστορικής σημειολογίας.

    Σύμφωνα με την υπουργό, στις σημερινές συζητήσεις δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην προετοιμασία της Δήλωσης για τη Συμμαχική Ασφάλεια. Παρουσιάσθηκε σχέδιο της Δήλωσης από το Γενικό Γραμματέα και έγιναν οι πρώτες πολιτικές παρατηρήσεις και επισημάνσεις επί του κειμένου. Η τελική του μορφή, ύστερα από επεξεργασία σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων, αναμένεται να υιοθετηθεί στη Σύνοδο Κορυφής.

    Η κα Μπακογιάννη σημείωσε ότι η Ελλάδα θεωρεί πως σημείο εκκίνησης και θεμέλιο και των κειμένων αυτών, πρέπει να είναι, πέραν των κοινών συμφερόντων, οι θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Συμμαχίας, όπως είναι η αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών.

    «Δίνουμε, επίσης, ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη μιας ισότιμης σχέσης, μιας στενής και παραγωγικής συνεργασίας ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, που να είναι θεμελιωμένη στην αρχή του σεβασμού της θεσμικής αυτονομίας των δύο οργανισμών», είπε η υπουργός.

    Σε ότι αφορά τις σχέσεις ΝΑΤΟ - Ρωσίας, η κα Μπακογιάννη τόνισε ότι «πρέπει να είναι ειλικρινούς και ουσιαστικού διαλόγου», καθώς επίσης και «συνεργασίας για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων όπως, για παράδειγμα, η διεθνής τρομοκρατία, η διασπορά των πυρηνικών όπλων και των όπλων μαζικής καταστροφής και η κατάσταση στο Αφγανιστάν». Σύμφωνα με την ίδια, η πλήρης αξιοποίηση του θεσμικού πλαισίου του Συμβουλίου ΝΑΤΟ -Ρωσίας είναι αναγκαία και χρήσιμη. Παράλληλα, έγινε δεκτή, από τους υπουργούς εξωτερικών, η ενεργοποίηση μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, του Συμβουλίου σε υπουργικό επίπεδο.

    Επιπλέον, στη Σύνοδο έγινε ανασκόπηση και αξιολόγηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν και της συμβολής της Συμμαχίας στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για τη σταθεροποίηση, την ανοικοδόμηση και τον εκδημοκρατισμό της χώρας, ιδιαίτερα ενόψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών.

    «H Ελλάδα πιστεύει πως οι έως τώρα προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η λύση στο ζήτημα της σταθερότητας της χώρας αυτής και της ευρύτερης περιοχής, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι αποκλειστικά στρατιωτικού χαρακτήρα», είπε η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών, η οποία επισήμανε επίσης, πως το Αφγανιστάν χρειάζεται μία πολυεπίπεδη και σφαιρική προσέγγιση και ξεκάθαρες προτεραιότητες, επικεντρωμένες σε σειρά ζητημάτων, όπως είναι οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και η καταπολέμηση της διαφθοράς και της ναρκο-οικονομίας.

    «Στο πλαίσιο αυτό, σημαντική είναι η ανάπτυξη των σχέσεων της Συμμαχίας με το Ισλαμαμπάντ», ανέφερε η Ντ. Μπακογιάννη.

    Εξάλλου, έγινε αξιολόγηση και ανασκόπηση της παρουσίας της Συμμαχίας με τη νατοϊκής δύναμης KFOR, στο Κόσσοβο.

    Η υπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι η σημερινή συνάντηση, σε συνδυασμό με τη Συνάντηση Κορυφής Ηνωμένων Πολιτειών - Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προγραμματίζεται για αμέσως μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αναμένεται να προσδώσει νέα χαρακτηριστικά στη στρατηγική σχέση Ευρώπης - Ηνωμένων Πολιτειών. «Να προσδώσει νέα χαρακτηριστικά στη διατλαντική σχέση, που παραμένει θεμελιώδους σημασίας για το κοινό μας μέλλον, για τη διεθνή σταθερότητα και ειρήνη», τόνισε η Ντ. Μπακογιάννη.

    Είδηση: 19710

    [12] Οδηγός για δικαιώματα παιδιών και ΜΜΕ

    Ένα σημαντικό βοήθημα για τον χειρισμό θεμάτων που αφορούν σε παιδιά θα έχουν εφεξής στα χέρια τους οι δημοσιογράφοι. Πρόκειται για τον οδηγό σχετικά με τα ΜΜΕ και τα δικαιώματα των παιδιών που συντάχτηκε από τη UNICEF και τη διεθνή οργάνωση για τη δεοντολογία στα Μεσα Ενημέρωσης.

    Χρηστικές συμβουλές και χρήσιμες οδηγίες για τον τρόπο προσέγγισης των θεμάτων που αφορούν το παιδί περιέχονται στον δημοσιογραφικό οδηγό της UNICEF με τίτλο "ΜΜΕ και τα δικαιώματα των παιδιών".

    Το εγχειρίδιο απευθύνεται στους δημοσιογράφους και τους επαγγελματίες των ΜΜΕ με σκοπό να τους ενημερώσει για τα δικαιώματα των παιδιών.

    Για ένα να χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των δημοσιογράφων μίλησε ο Υπουργός Εσωτερικών.

    "Η επιταγή για πλήρη και ολοκληρωμένη προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού σε σύνδεσμο με την υποχρέωση της Πολιτείας να μεριμνά για την ποιότητα των ΜΜΕ, καθιστούν αναγκαία την πρόβλεψη αποτελεσματικών δράσεων. ...Μια από τις δράσεις αυτές αποτελεί το εγχειρίδιο «Παιδί και ΜΜΕ", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος.

    Ο στόχος του οδηγού της UNICEF είναι να βοηθήσει τους δημοσιογράφους να κατανοήσουν καλύτερα τα δικαιώματα των παιδιών αλλά και να ενθαρρύνει την συμμετοχή της ευαίσθητης αυτής κοινωνικής ομάδας στα ΜΜΕ.

    Μέσα από ιστορίες παιδιών εξηγούνται άρθρα της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Παιδιών και μέσα από ερωτήσεις («λίστες ελέγχου» όπως ονομάζονται) μπορούν οι επαγγελματίες των ΜΜΕ να βοηθηθούν ώστε να εκτιμήσουν το βαθμό στον οποίον οι ίδιοι και οι συνάδελφοί τους αναγνωρίζουν και προβάλλουν σωστά τα δικαιώματα των παιδιών.

    Επίσης παρουσιάζονται και αναλύονται θεματικές που αφορούν τα παιδιά και προτείνονται τρόποι ώστε τα δικαιώματα των παιδιών να «παράγουν» ειδήσεις για τα ΜΜΕ. Περιλαμβάνεται μια περίληψη της Σύμβασης και οι στόχοι της Χιλιετίας του ΟΗΕ για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των παιδιών.

    Κατά τον πρόεδρο του ελληνικού γραφείου της UNICEF, Λάμπρο Κανελλόπουλο, η έκδοση αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τον δημοσιογραφικό κόσμο, καθώς βοηθά τους δημοσιογράφους να κατανοήσουν τα δικαιώματα των παιδιών, τη σημασία της προστασίας τους και ενθαρρύνει την ανάδειξή τους από τα ΜΜΕ.

    Την ανάγκη ο οδηγός να είναι στην διάθεση του κάθε δημοσιογράφου επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος.

    Είδηση: 19708

    [13] Κλειστή παραμένει η Ακρόπολη

    Κλειστός παραμένει ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης λόγω της απεργίας των εργαζομένων που διεκδικούν την καταβολή δεδουλευμένων και την εξαίρεσή τους από το νόμο που προβλέπει ότι δεν μπορούν να επαναπροσληφθούν πέραν των δυο ετών. Το ζήτημα απασχόλησε και την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής όπου ο υπουργός Πολιτισμού, όπου ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως έχει γνώση του διαδικαστικού προβλήματος που υπάρχει και πως έχει δώσει εντολή στους νομικούς συμβούλους του υπουργείου, να βρουν μια λύση και πως αναμένει το πόρισμά τους.

    Σε αναζήτηση λύσης

    Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους και την ερχομένη εβδομάδα με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, αποφάσισαν οι συμβασιούχοι του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι προχώρησαν σε κατάληψη της Ακρόπολης.

    Τονίζουν ότι αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση επειδή παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τέσσερις μήνες.

    Το θέμα ήλθε προς συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

    "Ένα μικρό μέρος των συμβασιούχων, περίπου 350 άτομα, μόλις το 3% των εργαζομένων στο υπουργείο, υπηρετεί έχοντας κερδίσει προσωρινές δικαστικές αποφάσεις. Αυτοί πληρώνονταν κανονικά μέχρι τα τέλη του 2008, από το γνωστό ειδικό λογαριασμό, τον οποίον οι πάντες ζητήσατε να καταργηθεί. Σήμερα δεν υπάρχει και δεν μπορώ να τον επαναφέρω για το συγκεκριμένο πρόβλημα", ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: "Έτσι, διαθέτουμε το κονδύλι για να πληρώσουμε τη μισθοδοσία τους από τον τακτικό προϋπολογισμό, αλλά το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν εγκρίνει την καταβολή των δεδουλευμένων από 1/1/2009 και δεν αναγνωρίζει την ανάγκη εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων, που δεν έχουν τελεσιδικήσει".

    "Ας μην κρυφτούμε, όμως, πίσω από ένα ψέμα", συνέχισε ο Υπουργός, "βασικό ζητούμενο των εν λόγω συμβασιούχων, είναι η μονιμοποίησή τους στο υπουργείο, έστω κι αν δεν το λένε καθαρά. Εγώ εργάζομαι με τους συναρμόδιους υπουργούς και το ΑΣΕΠ, ώστε να βγει μια προκήρυξη που να μοριοδοτήσει κατάλληλα τα χρόνια υπηρεσίας τους".

    Και ο κ. Σαμαράς κατέληξε: "Ακριβώς επειδή είναι έμπειροι και χρήσιμοι, δεν μπορεί να καταδικάζουν αστόχαστα το πιο λαμπρό αριστούργημα, που έχει να επιδείξει η Ελλάδα, τον Παρθενώνα. Δεν γνωρίζουν ότι αυτό το σύμβολό μας, θα κάνει και πάλι ως αιχμάλωτο τον παγκόσμιο τηλεοπτικό γύρο - αυτοί οι έμπειροι που αγαπούν, υποτίθεται, το χώρο; Έτσι χάνουν το δίκιο τους. Δεν προσφέρουν στην υπόθεση με αυτόν τον τρόπο. Ελπίζω κανένα κόμμα να μην συμφωνεί με την κατάληψη της Ακρόπολης".

    Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Καρτάλης, είχε προτείνει να υπάρξει συνέχιση της μισθοδοσίας των συμβασιούχων υπαλλήλων, που έχουν δικαιωθεί δικαστικώς σε πρωτόδικο βαθμό, είτε με νομοθετική ρύθμιση, είτε με ενίσχυση του ταμείου αλληλοβοήθειας των υπαλλήλων του ΥΠΠΟ.

    Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης, είχε αντίστοιχα επισημάνει την ανάγκη να λυθεί άμεσα το πρόβλημα, στηλιτεύοντας, ωστόσο, την απόφαση των διαμαρτυρομένων συμβασιούχων να αποκλείσουν την Ακρόπολη.

    Για "βεβήλωση του ιερού βράχου" έκανε λόγο ο Κώστας Τζαβάρας (ΝΔ), ο οποίος επισήμανε ότι το δικαίωμα στην εργασία δεν συνεπάγεται υποχρέωση της Πολιτείας να μονιμοποιεί συμβασιούχους.

    "Ο πολιτισμός, κατά 80%, στηρίζεται σε συμβασιούχους και οφείλετε να δώσετε λύση, δεν πάει άλλο», υποστήριξε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η Άννα Φιλίνη, ενώ η Εύα Μελά από το ΚΚΕ τάχθηκε κατά των εποχικών συμβάσεων και κατήγγειλε πως "οι συμβασιούχοι δέχθηκαν απειλές από την εισαγγελική αρχή, ότι αν επιχειρήσουν εκ νέου την επόμενη Τετάρτη να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία στην Ακρόπολη, θα βρουν μπροστά τους τα ΜΑΤ".

    Είδηση: 19707

    [14] Πακιστάν. 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν από κατάρρευση ανθρακωρυχείου

    Ειδήσεις

    Τουλάχιστον 14 ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν και 11 τραυματίστηκαν όταν το ανθρακωρυχείο όπου εργάζονταν στην επαρχία του Μπαλουχιστάν στο νοτιοδυτικό Πακιστάν κατέρρευσε.

    Σύμφωνα με τον επιθεωρητή του υπουργείου για τα Ορυχεία, Μοχάμαντ Ασράφ, το ορυχείο που βρίσκεται στην επαρχία Σοράνζ κατέρρευσε λόγω έκρηξης η οποία προκλήθηκε από την υψηλή συγκέντρωση φυσικού αερίου.

    Πάντως, τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

    Η εκμετάλλευση του ορυχείου γίνεται από μία δημόσια επιχείρηση, την Εταιρία Ορυκτής Ανάπτυξης του Πακιστάν.

    Η περιοχή του Μπαλουχιστάν έχει έρθει πολλές φορές στο προσκήνιο, αφού φιλοξενεί αρκετά ορυχεία, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν τηρούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, με αποτέλεσμα να έχουν συμβεί και στο παρελθόν παρόμοια θανατηφόρα δυστυχήματα.

    Είδηση: 19716

    [15] Ολυμπιακή: Τελικές επαφές με MIG

    Ειδήσεις

    Νέα διάσταση στην πορεία των διαπραγματεύσεων για την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής, έχουν δώσει οι δύο προτάσεις που υποβλήθηκαν την Τετάρτη από την Aegean και την Chrysler Aviation. Τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η υποβολή των δυο προσφορών δημιουργούν μεν αισιοδοξία ότι μπορεί η αποκρατικοποίηση να γίνει με καλύτερους όρους ,παράλληλα, όμως, περιπλέκουν την κατάσταση. Για σήμερα, έχει προγραμματιστεί η τελική συνάντηση των συμβούλων του ελληνικού δημοσίου με τους εκπροσώπους της MIG και της Swiss Port, καθώς την Παρασκευή, εκπνέει η προθεσμία των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων του δημοσίου με τις δύο εταιρίες. Την άποψη ότι εάν η Ολυμπιακή πωληθεί στην Aegean θα δημιουργηθεί μονοπωλιακή κατάσταση εξέφρασε ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

    Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM ο ισχυρός άνδρας της MIG σημείωσε ότι στην περίπτωση που η Ολυμπιακή πωληθεί στην Aegean, θα δημιουργηθεί μονοπωλιακή κατάσταση για τις πτήσεις εσωτερικού επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν είναι κατ' ανάγκη κακό, αν προσφερθούν μειωμένες τιμές στον επιβάτη και δεν υπάρξει κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.

    Ο κ. Βγενόπουλος. τόνισε πως δεν θα είχε πρόβλημα να αποσυρθεί από το διαγωνισμό, σημειώνοντας ότι είναι στα χέρια της κυβέρνησης η τελική απόφαση.

    "Εάν η κυβέρνηση κρίνει ότι δεν θα υπάρξει εμπλοκή με τα του ανταγωνισμού, θα προχωρήσει με την Aegean. Εάν η κυβέρνηση θέλει να μην δημιουργηθεί μονοπώλιο στο χώρο των μεταφορών, η σύμβαση θα υπογραφεί αύριο" επισήμανε.

    Την ανάγκη διατήρησης του δημοσίου χαρακτήρα της Ολυμπιακής, τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα.

    Η γγ του ΚΚΕ τόνισε ότι δεν υπάρχει καλή και κακή πώληση και άφησε αιχμές με αφορμή την πρόταση της Aegean λέγοντας με νόημα ότι δεν γνωρίζει αν "τάισε κάτι καλό ο κ. Παπανδρέου τον κ. Βασιλάκη".

    Είδηση: 19704

    [16] Νεκρός έπεσε αστυνομικός από πυρά ληστή

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Νεκρός έπεσε ένας αστυνομικός από πυροβολισμό κατά τη διάρκεια ληστείας στην περιοχή της Νίκαιας. Ο αστυνομικός που βρισκόταν στην περιοχή εκτός υπηρεσίας και με πολιτική περιβολή, αντελήφθη το περιστατικό και παρενέβη με συνέπεια να χάσει τη ζωή του.

    Ο άτυχος άνδρας, πατέρας ενός παιδιού, που υπηρετούσε στο Τμήμα Παλαιού Φαλήρου, βρέθηκε έξω από υποκατάστημα της τράπεζας Κύπρου, στην πλατεία Δαβάκη της Νίκαιας, το οποίο μόλις είχε ληστέψει οπλοφόρος.

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο νεαρός αστυνομικός, αντιλαμβανόμενος το ληστή, άρχισε να τον καταδιώκει. Σε απόσταση 250 μέτρων έξω από τον προαύλιο χώρο ενός σχολείου υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες έπεσε νεκρός από τα πυρά του οπλοφόρου. Αν και έφερε μέσα σε τσαντάκι, που κρατούσε, το υπηρεσιακό του περίστροφο, δεν το χρησιμοποίησε, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο.

    Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛΑΣ, δεν υπήρχαν αυτόπτες μάρτυρες στο περιστατικό.

    Εκτιμάται ότι ο δράστης τράπηκε σε φυγή με μοτοσικλέτα, που είχε σταθμεύσει έξω από την τράπεζα.

    Είδηση: 19703

    [17] Aυξομειώσεις στα τέλη διοδίων

    Ειδήσεις

    Από τα μεσάνυχτα της Πέμπτη αναπροσαρμόζονται με αυξομειώσεις τα τέλη διοδίων στους σταθμούς κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Ράχες Μαλλιακού-Κλειδί Ημαθίας. Συγκεκριμένα, στο σταθμό διοδίων Πελασγίας, το αντίτιμο διέλευσης: για δίκυκλα και τρίκυκλα αυξάνεται σε 1,40 ευρώ για ελαφρά οχήματα το αντίτιμο παραμένει στο 1,90 ευρώ, για φορτηγά, λεωφορεία και άλλα οχήματα με λιγότερους από 4 άξονες, αυξάνεται σε 4,80 ευρώ, και για πάνω από 4 άξονες, αυξάνεται σε 6,80 ευρώ. Στα Τέμπη, το αντίτιμο διέλευσης μειώνεται μετά και τις αντιδράσεις από φορείς και κατοίκους της Λάρισας.

    Στα Τέμπη, το αντίτιμο διέλευσης μειώνεται για δίκυκλα σε 0,70 ευρώ, για ελαφρά οχήματα σε 1 ευρώ, για μικρά φορτηγά σε 2,50 ευρώ και για μεγάλα σε 3,60 ευρώ.

    Οι συγκεκριμένες τιμές θα ισχύουν μέχρι την μεταφορά του Σταθμού στον Πυργετό, η όποια τοποθετείται περί τα τέλη Απριλίου.

    Είδηση: 19702

    [18] Ανάσα από εκποίηση ακινήτων του Δημοσίου

    Ειδήσεις

    Η αναζήτηση εσόδων και η μείωση των δαπανών είναι οι προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ΝΕΤ είναι πιθανόν η κυβέρνηση να προχωρήσει στην πώληση ακινήτων του Δημοσίου, προσδοκώντας να συγκεντρώσει, μόνο φέτος, 200 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια ώρα, στοιχεία του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών δείχνουν ραγδαία πτώση της καταναλωτικής ζήτησης, ενώ στην πλειονότητά τους οι πολίτες εμφανίζονται εξαιρετικά ανασφαλείς για το μέλλον.

    Στα χέρια του Υπουργού Οικονομίας βρίσκεται η λίστα της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου με τα 33 ακίνητα που μπορούν να αξιοποιηθούν με τη μέθοδο της πώλησης σε ιδιώτες και της μίσθωσης τους.

    Το Δημόσιο θα εισπράξει συνολικά 800 εκατομμύρια ευρώ. Για εφέτος ο πήχης μπαίνει στα 200 εκατομμύρια ευρώ και από το 2010 έχουν σχεδιαστεί να διατεθούν πακέτα της τάξεως των 100-150 εκατομμυρίων ευρώ.

    Κωστας Γκρατζιος Διευθύνων Σύμβουλος Κτηματικής Εταιρίας Δημοσίου

    Η λίστα που παρουσιάζει η ΝΕΤ περιλαμβάνει κτίρια:

    του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας

    των υπουργείων Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης

    Μεταφορών

    της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας

    της Γενικής Γραμματείας Τύπου

    της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων

    τα κτίρια του Υπουργείου Εξωτερικών

    4 Αστυνομικές Διευθύνσεις

    15 Εφορίες

    Σε αυτή την κρίσιμη οικονομική συγκυρία, περιθώρια για καθυστέρηση στην υλοποίηση του sale and lease back δεν υπάρχουν καθώς το Δημόσιο θα έχει μόνο οφέλη καθώς:

    θα εισπράξει αμέσως 200 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα μπορεί να τα αξιοποιήσει

    θα πληρώνει μόνο ενοίκιο για αυτά τα κτίρια

    θα απαλλαχθεί από όλα τα λειτουργικά κόστη και

    θα επιτύχει τον εξορθολογισμό του κόστους στέγασης των υπηρεσιών.

    Στον προγραμματισμό της ΚΕΔ που έχει αποσταλεί στο Υπουργείο Οικονομίας περιλαμβάνονται επίσης:

    15 εγκεκριμένα έργα ύψους 1 δις. ευρώ που θα υλοποιηθούν με συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα και

    50 έργα ύψους 700 εκ ευρώ που θα υλοποιηθούν μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων

    Παράλληλα με αυτή τη μέθοδο, το Υπουργείο Οικονομίας στοχεύει να εξοικονομήσει σημαντικά ποσά και από την αλλαγή στον τρόπο προμηθειών των Υπουργείων και των Φορέων του δημοσίου οι οποίες θα γίνονται με leasing.

    ΙΟΒΕ: Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος

    Ένα χρόνο συνεχούς μείωσης έκλεισε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη χώρα μας, παράλληλα με αυτόν στην Ευρωζώνης.

    Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ, ο δείκτης έπεσε στις 47,2 μονάδες το Φεβρουάριο από τις 55,4 μονάδες τον Ιανουάριο. Στη βιομηχανία έπεσε στις 62,8 στο λιανικό εμπόριο στις 62,9.

    Από τα στοιχεία του ΙΟΒΕ προκύπτει ότι το 78% των νοικοκυριών είναι λιγότερο ή περισσότερο απαισιόδοξο για την οικονομική κατάσταση τους επόμενους 12 μήνες. Η μεγαλύτερη απαισιοδοξία καταγράφεται στις προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας, οι οποίες διαμορφώνονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τον Φεβρουάριο, υποδηλώνοντας έτσι τον έντονο φόβο των καταναλωτών για τις συνέπειες της κρίσης σε θέσεις εργασίας.

    Εξαίρεση αποτελούν οι υπηρεσίες και ο τουρισμός, όπου υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία.

    Είδηση: 19699

    [19] Κανόνι 15 εκ. ευρώ από έμπορο αυτοκίνητων

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση "εξαφάνισης" γνωστού έμπορου αυτοκινήτων στα βόρεια προάστια, ο οποίος άφησε πίσω του χρέη τα οποία υπολογίζονται στα πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ. Το πρόβλημα εντοπίζεται στις εκατοντάδες επιταγές που έχει μοιράσει ο συγκεκριμένος έμπορος, σε συναδέλφους του αλλά και σε πολλούς ιδιώτες πελάτες του, οι οποίοι είχαν αφήσει στο κατάστημά του τα πολυτελή οχήματά τους για να τα πουλήσει.

    Εξαπάτησε του πελάτες του και εξαφανίστηκε

    Κανόνι πολλών εκατομμυρίων ευρώ έρχεται να πλήξει την ήδη ταλαιπωρημένη ελληνική αγορά αυτοκινήτου, που σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ), παρουσίασε μείωση στην κυκλοφορία αυτοκινήτων (καινούργιων ή μεταχειρισμένων εξωτερικού) στο διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2009, έναντι του αντίστοιχου διμήνου του 2008, της τάξης του 37,4%.

    Πολύ γνωστός έμπορος ο οποίος δραστηριοποιείται στα βόρεια προάστια από το 1987 "εξαφανίστηκε" χρωστώντας σε τράπεζες, ιδιώτες αλλά και συναδέλφους του περισσότερα από 15 εκατομμύρια ευρώ.

    Το κατάστημα που βρίσκεται στον παράδρομο της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας στο ύψος της Κηφισιάς επισκέπτονται συνεχώς υπάλληλοι τραπεζών μαζί με δικαστικούς επιμελητές οι οποίοι φορτώνουν κάποια από τα πολυτελή αυτοκίνητα που βρίσκονται στο χώρο της έκθεσης. Ωστόσο μαζί με αυτούς έξω από το κατάστημα βρίσκονται και δεκάδες ιδιώτες οι οποίοι αναζητούν τα αυτοκίνητα που είχαν αφήσει εκεί για να πουληθούν.

    Μάλιστα, ιδιοκτήτης Ferrari ανακάλυψε πως ο έμπορος είχε πουλήσει το πολυτελές αυτοκίνητό του έναντι 245.000 ευρώ ενώ ο ίδιος έχει ακόμη στην κατοχή του τη γνήσια άδεια κυκλοφορίας.

    Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα έγκειται στο γεγονός πως ο γνωστός έμπορος είχε μοιράσει εκατοντάδες επιταγές σε συναδέλφους του οι οποίοι θα πρέπει να καλύψουν τα ποσά που αναγράφονται με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για τις επιχειρήσεις τους.

    Παράλληλα ο συγκεκριμένος έμπορος την προηγούμενη εβδομάδα κάλεσε όλους σχεδόν τους φίλους του παρακαλώντας τους να τον βοηθήσουν οικονομικά αποσπώντας τελικά από τον καθένα ποσά μεγαλύτερα των 30.000 ευρώ για λίγες εβδομάδες.

    Την Παρασκευή και το Σάββατο ο έμπορος αγόρασε ρολόγια και κοσμήματα αξίας 500.000 ευρώ τα οποία πλήρωσε με επιταγές.

    Πολλοί ιδιοκτήτες υπερπολυτελών αυτοκινήτων επειδή είχαν στην κατοχή τους πολλά αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και δεν ήθελαν να τα δηλώνουν στην εφορία είχαν εμπιστευθεί το φίλο τους με το κατάστημα εμπορίας αυτοκινήτων και δεν είχαν μεταβιβάσει τα εν λόγω οχήματα στο όνομά τους με αποτέλεσμα σήμερα να τα αναζητούν σε κάποιες τράπεζες -αν δεν έχουν ήδη πουληθεί σε άλλους ιδιώτες- ενώ έμπορος δεν αποκλείεται να έχει αναχωρήσει σύμφωνα με πληροφορίες για την Βραζιλία ή την Αυστραλία.

    Είδηση: 19698

    [20] Διορθωτικές παρεμβάσεις, ενώ βαθαίνει η κρίση

    Ειδήσεις

    Σε συντονισμένες μειώσεις επιτοκίων κατά 0,5% προχώρησαν σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας με στόχο την τόνωση της οικονομίας. Έτσι, το βασικό επιτόκιο του ευρώ διαμορφώνεται στο 1,5%, ενώ το επιτόκιο της τράπεζας της Αγγλίας στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,5%, ενισχύοντας και την προσφορά χρήματος. Παρ' όλα ταύτα, όλο και πιο βαθιά σε κρίση εισέρχονται πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης. Εν τω μεταξύ, επιβεβαιώθηκε η κατά 1,5% συρρίκνωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης στο δ' τρίμηνο του 2008. Πάντως, τα μάτια στην Κίνα είχαν στραμμένα τα διεθνή χρηματιστήρια, που σημείωσαν άνοδο, με την ελπίδα ότι η χώρα θα πετύχει τον απαραίτητο για την οικονομία ρυθμό ανάπτυξης του 8%, την ώρα που στο επίκεντρο της ετήσιας ομιλίας του κινέζου πρωθυπουργού Γουέν Τζια Μπάο, στο Εθνικό Κογκρέσσο του Λαού, ήταν η διεθνής οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στην Κίνα.

    Στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,5% μείωσε σήμερα το βασικό τραπεζικό επιτόκιο η Τράπεζα της Αγγλίας, από 1% προηγουμένως. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά επιχειρήσεις και νοικοκυριά που έχουν δανειστεί με κυμαινόμενο επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας ή έχουν δανειστεί με επιτόκιο που συνδέεται με το Γιούριμπορ.

    Παράλληλα, διοχέτευσε στην οικονομία ποσό ύψους 75 δισ. στερλινών, μέσω προγράμματος αγοράς παγίων, η εφαρμογή του οποίου ενδέχεται να διαρκέσει έως και τρεις μήνες. Η σημερινή μείωση του βασικού τραπεζικού επιτοκίου στη Βρετανία ήταν η πέμπτη κατά σειρά, από τον Οκτώβριο του 2008. Η διοχέτευση του ποσού των 75 δισ. στερλινών σηματοδοτεί προσφυγή της Τράπεζας της Αγγλίας σε «μη συμβατικές μεθόδους», οι οποίες είναι ενταγμένες στο πλαίσιο εφαρμογής ποσοτικής πολιτικής, αφού η κεντρική βρετανική τράπεζα άλλαξε το κανονιστικό πλαίσιο της αγοράς χρήματος και θα προβεί σε τύπωση νέου χρήματος, ώστε έτσι να βελτιώσει τις συνθήκες της πιστωτικής αγοράς. Η σημερινή κίνηση της Τράπεζας της Αγγλίας χαιρετίστηκε από αναλυτές στο Σίτι, αν και αναμενόταν διοχέτευση στην οικονομία μεγαλύτερου ποσού, ύψους έως και 100 δισ. στερλινών.

    Πτωτικά η ισοτιμία του ευρώ Πτωτικά κινήθηκε το ευρώ έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κυμαίνεται στα 1,2501 δολάρια από το επίπεδο των 1,2561 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Στην διάρκεια της ημέρας το ευρώ υποχώρησε μέχρι το επίπεδο των 1,2487 δολαρίων. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,2555 δολάρια. Πιέσεις στο ευρώ προκαλεί το ενδεχόμενο και μίας νέας μείωσης του ευρωεπιτοκίου.

    Τρισέ: είναι ενδεχόμενη η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης μετά την απόφαση για τα επιτόκια, ο πρόεδρος της ΕΚΤ [Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας] Ζαν Κλόντ Τρισέ, επισήμανε πως πλέον το βασικό επιτόκιο για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης έχει μειωθεί κατά 2,75% σε σχέση με τον Οκτώβριο, δηλώνοντας παράλληλα, πως δεν μπορεί να αποκλείσει επιπλέον κινήσεις.

    Σε ερώτηση σχετικά με το αν τα επιτόκια έχουν "χτυπήσει πάτο", ο κ. Τρισέ σημείωσε πως "δεν αποφασίζουμε ex ante [εκ των προτέρων] πως αυτό είναι το χαμηλότερο σημείο που θα μπορούσαμε να φτάσουμε. Περαιτέρω αποφάσεις θα εξαρτηθούν από γεγονότα, στοιχεία και κρίση στη βάση των συζητήσεων του Διοικητικού Συμβουλίου".

    Σχετικά με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, ο κ. Τρισέ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως θα παραμείνει κάτω από το όριο στόχο του 2%, τόσο κατά το τρέχον, όσο και κατά το επόμενο έτος. Όπως είπε, "τα ποσοστά του πληθωρισμού έχουν μειωθεί σημαντικά και τώρα αναμένεται να παραμείνουν αρκετά κάτω από το 2%, το 2009 και το 2010".

    Επίσης, ο Ζαν Κλόντ Τρισέ ανέφερε ότι οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ αναμένουν πιο έντονη συστολή της οικονομίας της ευρωζώνης το έτος αυτό, σε σχέση με προβλέψεις για συντομότερα και μόνο διστακτική ανάκαμψη το 2010. Η οικονομία ίσως παρουσιάσει ανάπτυξη το 2010, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για διακύμανση του ΑΕΠ, από πτώση 0,7% ως και άνοδο 0,7%. Η πρόβλεψη αυτή είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με την εκτίμηση του Δεκεμβρίου, που έκανε λόγο για ανάπτυξη 0,5% ως 1,5%.

    Επιπλέον, ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε ότι πρόσφατα οικονομικά στοιχεία έχουν προσθέσει "επιπλέον ενδείξεις στην αξιολόγηση ότι η ζήτηση τόσο σε παγκόσμια κλίμακα, όσο και σε ζώνη του ευρώ, πιθανότατα θα είναι αδύναμη το 2009, ενώ κατά τη διάρκεια του 2010 αναμένεται ότι θα ανακάμψει σταδιακά".

    Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εκτιμούσε ότι εφέτος θα απολεσθούν 3,5 εκ. θέσεις απασχόλησης στο σύνολο της Ε.Ε., με την ανεργία να αυξάνεται στο 10% του ενεργού πληθυσμού το 2010.

    Οικονομική ανάπτυξη της Κίνας Επίκεντρο στην ετήσια ομιλία του πρωθυπουργού Γουέν Τζια Μπάο, που απηύθυνε στο Εθνικό Κογκρέσσο του Λαού, η διεθνής οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στην Κίνα. "Οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης επιβράδυναν την οικονομική ανάπτυξη, που είναι το πρόβλημα, το οποίο επηρεάζει τα πάντα. Ορισμένες βιομηχανίες πάσχουν από πλεόνασμα παραγωγής. Κάποιες επιχειρήσεις έχουν δυσκολίες με τη διοίκησή τους. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ανεργίας", είπε χαρακτηριστικά σε μία αποστροφή του λόγου του.

    Πιο συγκεκριμένα, υποσχέθηκε σημαντική αύξηση των δημοσίων δαπανών με στόχο οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 8%. Στόχος της κινεζικής κυβέρνησης, η δημιουργία εννέα εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας. Οι επενδύσεις σε υποδομές θα διπλασιαστούν, ενώ κατά 15% θα αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες της χώρας.

    Η ελπιδοφόρος ομιλία του έδωσε ώθηση στα διεθνή χρηματιστήρια, που όμως περίμεναν ακόμα περισσότερα, αφού ο Τζιαμπάο δεν ανακοίνωσε ενίσχυση του ήδη γιγαντιαίου πακέτου στήριξης της οικονομίας, ύψους 585 δισ. δολ., όπως ήλπιζαν οι επενδυτές. Πάντως, οι ελπίδες για ανάκαμψη της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, οδήγησαν σε άνοδο τις παγκόσμιες χρηματαγορές.

    Η ύφεση στην Ευρώπη Κι ενώ η ομιλία του κινέζου πρωθυπουργού ήγειρε ελπίδες, η ύφεση βαθαίνει σε Αμερική και Ευρώπη.

    Σύμφωνα με την JP Morgan, οι ευρωπαϊκές τράπεζες πιθανόν να χρειαστούν έως 40 δισ. ευρώ επιπρόσθετων κεφαλαίων μέχρι το 2010, εξ αιτίας των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη, τα οποία θα προστεθούν στα 270 δισ. ευρώ των διαγραφών σε «τοξικό» ενεργητικό, που μέχρι στιγμής οι τράπεζες έχουν ανακοινώσει.

    Επιβεβαίωση της συρρίκνωσης του ΑΕΠ της ευρωζώνης Η κατάρρευση των εξαγωγών και η πτώση της ζήτησης των νοικοκυριών και η μείωση των επενδύσεων προκάλεσαν τη μεγαλύτερη στην ιστορία συρρίκνωση της οικονομίας της ευρωζώνης στο τέταρτο τρίμηνο του 2008, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, λίγο πριν την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την πολιτική των επιτοκίων που θα υλοποιήσει.

    Τα οριστικά στοιχεία της Eurostat επιβεβαίωσαν την προηγούμενη εκτίμηση της για συρρίκνωση 1,5% της οικονομίας της ευρωζώνης το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου του 2008, σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο πέρυσι. Στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2008, το Α.Ε.Π. της ευρωζώνη είχε συρρικνωθεί κατά 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 1,3%, σε ποσοστό μεγαλύτερο από την προκαταρκτική εκτίμηση που έκανε λόγο για συρρίκνωση 1,2%.

    Ειδικότερα σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Εurostat για τους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ε.Ε. το 2008 που δημοσιοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα σημείωσε αύξηση του ΑΕΠ της, το 2008, κατά 2,6% και η Κύπρος κατά 3%.

    Επίσης, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2008, κι ενώ σχεδόν όλες οι χώρες της Ε.Ε. -σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο- εμφάνισαν από πλευράς ανάπτυξης αρνητικό πρόσημο, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις χωρών της Ε.Ε., όπου το πρόσημο -έστω κι οριακά- παρέμεινε θετικό, με την οικονομική μεγέθυνση στο 0,3% και 0,6% αντιστοίχως.

    Συρρίκνωση της οικονομίας της ευρωζώνης Ο κλοιός της ύφεσης σφίγγει γύρω από τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, με τη γαλλική κυβέρνηση να προβλέπει για φέτος συρρίκνωση της οικονομίας κατά 1,5 %.

    "Υπάρχει ένας σοβαρότερος βαθμός αβεβαιότητας σε όλες αυτές τις προβλέψεις, επειδή είμαστε σε μια τόσο ασυνήθιστη, απρόβλεπτη κατάσταση, που δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν. Δεν είχαμε μια διεθνή οικονομική κρίση τόσο σκληρή, τόσο βαθιά και τόσο παγκόσμια εδώ και δεκαετίες...", είπε η υπουργός οικονομίας, Κριστίν Λαγκάρντ.

    Το Παρίσι θεωρεί ότι "πρέπει να αποκλεισθεί" κάθε ενδεχόμενο παροχής βοήθειας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προς οποιαδήποτε οικονομικά αδύνατη χώρα της ευρωζώνης, καθώς η Ευρώπη έχει χρέος να βρει λύσεις "τελείως μόνη", δήλωσε σήμερα ο γάλλος υφυπουργός αρμόδιος για την Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μπρινό Λε Μερ.

    Στα μέσα Ιανουαρίου, πληροφορίες έφεραν τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Μπράιαν Κόουεν, να κάνει αναφορά στην πιθανότητα προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τότε, ο ιρλανδός πρωθυπουργός τις είχε διαψεύσει. Επίσης, το ΔΝΤ είχε ανακοινώσει ότι δεν ζητήθηκε η βοήθειά του.

    Αύξηση στο 8,2% η ανεργία στη Γαλλία Μεγαλύτερη της αναμενόμενης ήταν η αύξηση της ανεργίας στη Γαλλία, το τέταρτο τρίμηνο του 2008, καθώς βαθαίνει η οικονομική κρίση. Η γαλλική οικονομία ενδέχεται να απολέσει φέτος 350.000 θέσεις εργασίας, καθώς η δεύτερη οικονομία της ευρωζώνης αντιμετωπίζει τη χειρότερη ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο αριθμός των ανέργων που αναζητούν πλήρη και μόνιμη απασχόληση, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2008, αυξήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο κατά 90.200, σημειώνοντας αύξηση 4,3%, τη μεγαλύτερη σε μηνιαία βάση στην ιστορία. Σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2007, ο αριθμός των ανέργων που αναζητούν πλήρη και μόνιμη απασχόληση αυξήθηκε κατά 15,4%.

    Άνεργος ένας στους πέντε κάτω των 25 ετών Το ποσοστό της ανεργίας στη Γαλλία, ειδικά μεταξύ των νέων, αυξήθηκε σημαντικά μετά την υποχώρηση της οικονομίας κατά 1,2% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2008, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Ειδικότερα, ένας στους πέντε πολίτες ηλικίας κάτω των 25 ετών δεν έχει δουλειά, με το ποσοστό της ανεργίας να έχει αυξηθεί κατά 2,1%, στο 20,4%, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία INSEE. Σε ό,τι αφορά το σύνολο του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της Γαλλίας, η ανεργία αυξήθηκε κατά 0,6%, στο 7,8%.

    2.000 απολύσεις εργαζομένων στην Βοσνία - Ερζεγοβίνη Περισσότεροι από 2.200 εργαζόμενοι από τις αρχές του έτους έχασαν τη δουλειά τους στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, σύμφωνα με στοιχεία από την Υπηρεσία Απασχόλησης της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

    Στην "αντεπίθεση" οι κεντρικές τράπεζες χώρες της αν. Ευρώπης «Απλουστευμένες» και «παραπλανητικές» χαρακτηρίζουν εκθέσεις για την κατάσταση των τραπεζών στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, οι κεντρικές τράπεζες της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Τσεχίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας. Σε κοινή ανακοίνωσή τους, επισημαίνεται πως οι προειδοποιήσεις που δημοσιεύθηκαν στον παγκόσμιο Τύπο για τους κινδύνους που κρύβει ο χρηματοοικονομικός τομέας στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, «θέτουν σε κίνδυνο τη φήμη του χρηματοπιστωτικού συστήματος συνολικά». Τον περασμένο μήνα, οι οικονομίες της ανατολικής Ευρώπης βρέθηκαν στο «στόχαστρο» διεθνών οίκων που προέβλεπαν επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, με συνέπεια οι θυγατρικές μεγάλων δυτικών τραπεζών να πληγούν, διότι η περιοχή -σύμφωνα με τους διεθνείς οίκους- εμπεριέχει υψηλό ρίσκο και είναι εξαιρετικά εξαρτημένη από τις ξένες πιστώσεις.

    Η ύφεση στην Αμερική Εν τω μεταξύ, στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Μπαράκ Ομπάμα προχώρησε σε αναθεώρηση των κυβερνητικών εξόδων, με επίκεντρο κυρίως τα δαπανηρά αμυντικά συμβόλαια.

    "Ανακοινώνω ότι μέρος της μείωσης του ελλείμματος συμπεριλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στον τρόπο που κλείνει δουλειές η κυβέρνηση, οι οποίες οι φορολογούμενοι θα κερδίσουν έως και 40 εκ. δολάρια κάθε χρόνο", δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

    Ο αμερικανός Πρόεδρος απορρίπτει ως ψευδή την επιλογή, μεταξύ της ασφαλείας του έθνους και τη δαπάνη των δισεκατομμυρίων των φορολογούμενων.

    Είδηση: 19706

    [21] Με υπόμνημα κατέθεσαν Εφραίμ-Αρσένιος

    Για άλλη μια φορά Εφραίμ και Αρσένιος απέφυγαν να προσέλθουν ενώπιον των δικαστικών αρχών προτιμώντας να απαντήσουν μέσω υπομνήματος για τα όσα τους καταλογίζονται. Ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος καθώς και άλλοι επτά μοναχοί, μέλη του ηγουμενοσυμβουλίου είχαν κληθεί να εξεταστούν σήμερα ως ύποπτοι τέλεσης αξιοποίνων πράξεων και συγκεκριμένα τεσσάρων κακουργημάτων, σχετικά με την υπόθεση Βατοπαιδίου.

    Τα εννέα μέλη της Γεροντείας της Μονής, κλήθηκαν σε εξηγήσεις, ως ύποπτοι για την διάπραξη των αδικημάτων της ηθικής αυτουργίας σε απιστία, απάτη, ψευδείς βεβαιώσεις και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    Άπαντες κατέθεσαν στους Εισαγγελείς Εφετών που διερευνούν την υπόθεση, υπομνήματα, στα οποία αρνούνται ότι διέπραξαν παράνομες πράξεις, υποστηρίζοντας μάλιστα πως η Μονή ποτέ δεν ζήτησε με δική της πρωτοβουλία την ανταλλαγή των ακινήτων, αλλά αυτό έγινε από το κράτος. Οι μοναχοί ανέφεραν πως δεν προκάλεσαν απόφαση κρατικού λειτουργού ή παράνομη πράξη. Επισήμαναν, επίσης, ότι ως φυσικά πρόσωπα είναι ακτήμονες και δεν διατηρούν προσωπικούς λογαριασμούς.

    Υπόμνημα κατέθεσε σήμερα, διά του συνηγόρου της και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που κλήθηκε σε εξηγήσεις, ως ύποπτη για τη διάπραξη του αδικήματος της συνέργειας σε απιστία.

    Στο υπόμνημά της, η μάρτυρας αναφέρει ότι εφάρμοσε προφορικές εντολές της ηγεσίας του υπουργείου και υπουργικές αποφάσεις, που εκδόθηκαν με νόμιμους τίτλους, αν και η ίδια, από το 2003 είχε εγγράφως διατυπώσει τη θέση της περί ανυπαρξίας δικαιωμάτων της Μονής Βατοπαιδίου επί της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων.

    Ο κύκλος των καταθέσεων προσώπων που κλήθηκαν ως ύποπτοι από τους Εισαγγελείς Εφετών Σπυροπούλου και Στραγάλη ολοκληρώνεται την Παρασκευή. Ως τελευταίος μάρτυρας θα καταθέσει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Είδηση: 19697

    [22] Η μεγάλη ερμηνεύτρια Νίκη Καμπά βραβεύεται από το Δήμο Θεσσαλονίκης

    Ειδήσεις

    Την έχουν χαρακτηρίσει ως "την Ελληνίδα Εντίθ Πιαφ" και "την καλύτερη μεταπολεμική τραγουδίστρια της Ευρώπης".

    Πρόκειται για τη Νίκη Καμπά, ερμηνεύτρια που μεσουράνησε κατά τη δεκαετία του '60 στο ελαφρό τραγούδι, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.

    Αν και γεννημένη στη Μυτιλήνη και μεγαλωμένη στην Αθήνα, η Νίκη Καμπά θεωρεί ως δεύτερη πατρίδα της τη Θεσσαλονίκη. Και όχι άδικα, καθώς στην πόλη αυτή αναδείχτηκε επαγγελματικά, μέσα από τις τρεις συνεχείς συμμετοχές της στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού.

    Την πρώτη χρονιά της συμμετοχής της, το 1963, η Νίκη Καμπά απέσπασε μάλιστα δύο βραβεία: το πρώτο με το τραγούδι του Κώστα Κλάββα "Πέταξε ένα πουλί" και το τρίτο με το "Άκου" του Τάκη Παναγόπουλου.

    Οι βραβεύσεις δε σταμάτησαν εκεί. Ένα χρόνο μετά κερδίζει το δεύτερο βραβείο με το τραγούδι του Μίμη Πλέσσα "Τώρα". Η τρίτη συνεχής συμμετοχή της έμελλε να είναι και η τελευταία, καθώς αποφασίζει να μην ξαναπάρει μέρος. "Μου έκλεισαν το μικρόφωνο την ώρα που τραγουδούσα και δεν μου έδωσαν την ευκαιρία να ξαναπώ το τραγούδι μου. Τότε είπα ότι δεν θα ξανασχοληθώ με το Φεστιβάλ Τραγουδιού", εξηγεί η κ. Καμπά στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.

    Το μεγάλο ταλέντο της είχε ήδη αρχίσει να διαφαίνεται. Την εποχή εκείνη γνώρισε το Μάνο Χατζιδάκι, ο οποίος της πρότεινε να συμμετάσχει στη μουσική παράσταση "Μαγική πόλη". "Όταν με πρωτοάκουσε, μου είπε ότι η ευαισθησία και η δραματικότητα της φωνής μου είναι μοναδική", θυμάται.

    Την ίδια περίοδο άρχισε να διαγράφει την πορεία της στο εξωτερικό. Το 1964 συμμετείχε στο Φεστιβάλ Βαλκανιάδας του Βελιγραδίου, όπου ανακηρύχθηκε η πιο δημοφιλής τραγουδίστρια. Ακολούθησαν συμμετοχές της σε φεστιβάλ στην Πολωνία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γερμανία, χώρες από τις οποίες επέστρεφε έχοντας ως "σουβενίρ" στις αποσκευές της βραβεία, επαίνους και πολλά χειροκροτήματα.

    "Θυμάμαι ότι έπαιρνα τα βραβεία και έκλαιγα, γιατί δεν είχα με ποιον να μοιραστώ τη χαρά μου. Τότε βλέπετε ταξίδευα μόνη μου, χωρίς επιτελεία, συνθέτες, στιχουργούς και δημοσιογράφους", θυμάται, και συμπληρώνει: "Δεν είχα μάνατζερ, μέχρι σήμερα δεν ξέρω πώς με καλούσαν στα φεστιβάλ του εξωτερικού".

    Αρκετές φορές της έγινε η πρόταση να κάνει διεθνή καριέρα, ωστόσο εκείνη προτιμούσε να μην απουσιάζει από την Ελλάδα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, προκειμένου να μην παραμελήσει τα παιδιά της.

    Αντίθετα με το πλούσιο πρόγραμμα των συναυλιών της, οι δισκογραφικές δουλειές που έκανε ήταν πολύ λίγες. "Εάν για κάτι μετανιώνω ήταν ότι δεν ζήτησα από συνθέτες τους οποίους γνώριζα και εκτιμούσα, όπως ο Μάνος Λοΐζος, να μου γράψουν τραγούδια. Δεν το έκανα εσκεμμένα, όμως, αλλά από συστολή", παρατηρεί.

    Το 1981 η Νίκη Καμπά αποφασίζει να σταματήσει το τραγούδι, απογοητευμένη από τον ανταγωνισμό και τις "τρικλοποδιές" που βίωσε από συναδέλφους της. Η ίδια εξηγεί: "Υπήρξαν φορές που μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού στάθηκαν εμπόδιο στην πορεία μου. Και αναρωτιέμαι γιατί. Δεν πείραξα ποτέ κανέναν, δεν ενόχλησα ποτέ κανέναν".

    Πέρασαν 17 χρόνια μέχρι να πειστεί να ανεβεί ξανά στη σκηνή και αυτό σε επιλεγμένες εκδηλώσεις, όπως το αφιέρωμα στους Έλληνες καλλιτέχνες των δεκαετιών '60 και '70, που έγινε το 1998 στη Χαλκίδα. "Δεν είδα ποτέ το τραγούδι ως επάγγελμα, δεν τραγούδησα ποτέ για να βγάλω λεφτά, αλλά για να κάνω αυτό που αγαπώ", διευκρινίζει. Και πάλι, όμως, ένα πρόβλημα στις φωνητικές της χορδές πριν από ενάμιση χρόνο την αναγκάζει να εγκαταλείψει οριστικά τη μεγάλη της αγάπη, το τραγούδι.

    Σήμερα απογοητευμένη από τη σύγχρονη δισκογραφία νοσταλγεί τα χρόνια που η ίδια πρωτοτραγούδησε. "Δεν δέχτηκα ποτέ να τραγουδήσω πλέιμπακ. Τότε δεν υπήρχε περίπτωση να τραγουδήσεις, εάν δεν είχες καλή φωνή. Σήμερα πηγαίνει το κοινό να ακούσει τους καλλιτέχνες και αυτοί το κοροϊδεύουν τραγουδώντας πλέιμπακ", λέει χαρακτηριστικά.

    Η Νίκη Καμπά θα βραβευτεί από το δήμο Θεσσαλονίκης για την προσφορά της στο ελληνικό τραγούδι την ερχόμενη Κυριακή, στις 8.30 μ.μ., στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η ίδια τονίζει ότι με τη βράβευσή της αυτή κλείνει πλέον ο κύκλος της στο τραγούδι.

    Τα τελευταία χρόνια η Νίκη Καμπά εξασκεί ένα άλλο μεγάλο της ταλέντο, τη ζωγραφική, ως διέξοδο για την αποχή της από το τραγούδι. "Μ' αρέσει να αποτυπώνω παλιές γειτονιές και παραδοσιακά κτίσματα που χάνονται", εξηγεί.

    Είδηση: 19695


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 5 March 2009 - 17:59:27 UTC