Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-03-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύνοδος υπουργών Άμυνας χωρών ΝΑ Ευρώπης -Μεϊμαράκης
  • [02] Νέα ένταση Βόρειας βΝότιας Κορέας
  • [03] Διεθνείς αγορές πετρελαίου: Στα 45 δολάρια η τιμή του αργού
  • [04] Δεκαπέντε χρόνια χωρίς τη Μελίνα
  • [05] Αισιοδοξία για καλύτερη υγεία
  • [06] e- λυσάρι μαθηματικών κατά παραγγελία
  • [07] Κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε βάρος της Γουάινχαουζ
  • [08] Κύπρος: Συνέντευξη Προέδρου Χριστόφια
  • [09] Υπόθεση Βατοπαιδίου: Ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις
  • [10] Στρατιές ανέργων λόγω ύφεσης
  • [11] Αναβολή για την προσφυγή Τραπεζών κατά ΟΤΟΕ
  • [12] Άγρια δολοφονία 18χρονης στην Κωνσταντινούπολη
  • [13] Υπόθεση Εργκένεκον: Σύλληψη δημοσιογράφου της Τζουμχουριέτ
  • [14] Τρία τιγράκια τρομοκρατούν ρωσικό χωριό
  • [15] Στεγαστικό επίδομα σε ανέργους-συνταξιούχους
  • [16] Συναντήσεις Κ. Καραμανλή με Κ. Μητσοτάκη και Ν. Διαμαντούρο
  • [17] Στον απόηχο των συναντήσεων
  • [18] Εν αναμονή των εξελίξεων για την Ολυμπιακή
  • [19] Δωρεάν μετακίνηση για τις γυναίκες
  • [20] Κόντρα Μπακογιάννη- ΛΑΟΣ στη Βουλή
  • [21] Μπισκότα Ομπάμα στην Ινδονησία

    [01] Σύνοδος υπουργών Άμυνας χωρών ΝΑ Ευρώπης -Μεϊμαράκης

    Η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, μέσω της Ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης, καθώς και η συνεισφορά των χωρών της ΝΑ Ευρώπης στις επιχειρήσεις υποστήριξης της ειρήνης και διαχείρισης των κρίσεων, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διήμερη σύνοδο των υπουργών Άμυνας των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας. "Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι ο μόνος δρόμος για να κινηθούμε προς τα μπροστά είναι η πλήρης ένταξη όλων των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ", επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, στην παρέμβασή του, κατά τη διάρκεια της πρώτης ενότητας, που αφορούσε την ειρήνη και τη σταθερότητα μέσω της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης.

    Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας επιπλέον, τόνισε ότι "επιθυμούμε και προσβλέπουμε στην πλήρη ενσωμάτωση όλων των χωρών της περιοχής, χωρίς καμία εξαίρεση στις ευρωατλαντικές δομές", επισημαίνοντας, όμως, ότι "δυστυχώς, σε κάποιες περιπτώσεις οι προσπάθειές μας δεν βρίσκουν ανταπόκριση", αναφερόμενος στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

    Ειδικότερα για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ο υπουργός επανέλαβε ότι "η Ελλάδα επιθυμεί την επίλυση του ζητήματος στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα ισχύει έναντι όλων. Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας παραμένει σταθερά και εποικοδομητικά προσηλωμένη στις υπό τον ΟΗΕ διαπραγματεύσεις, προκειμένου να μπορέσει η συγκεκριμένη χώρα να ακολουθήσει ευρωατλαντική πορεία".

    Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της δεύτερης ενότητας, που αφορούσε τις "επιχειρήσεις υποστήριξης της ειρήνης και διαχείρισης κρίσεων: Συνεισφορά των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης", ο κ. Μεϊμαράκης επισήμανε την ανάγκη διακρατικής συνεργασίας για να αντιμετωπιστούν η διεθνής τρομοκρατία, ο εθνικιστικός εξτρεμισμός, το οργανωμένο έγκλημα, η λαθρομετανάστευση, η διασπορά των όπλων μαζικής καταστροφής, η πειρατεία, η μόλυνση του περιβάλλοντος και οι εκτεταμένες φυσικές καταστροφές.

    Είδηση: 19778

    [02] Νέα ένταση Βόρειας βΝότιας Κορέας

    Ειδήσεις

    Μεγάλη ένταση επικρατεί στην κορεατική χερσόνησο, μετά την ανακοίνωση της Πιονγιάνγκ ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των νοτιοκορεάτικων αεροσκαφών, που πετούν κοντά στο εναέριο χώρο της. Ήδη δύο νοτιοκορεάτικες αεροπορικές εταιρείες άλλαξαν σχέδιο πτήσης, προκειμένου να μην περνούν πάνω από το έδαφος της Βόρειας Κορέας, ενώ σε ανάλογη κίνηση προχώρησε πριν από λίγο και Singapore airlines. Η Πιονγιάνγκ υποστήριξε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ασφάλεια των πτήσεων, αφού από στιγμή σε στιγμή θα προχωρήσει σε δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς.

    Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στη Βόρεια και στη Νότια Κορέα μετά την απειλή της Πιονγκιάγκ, ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των νοτιοκορεατικών πολιτικών πτήσεων πάνω από τον εναέριο χώρο της. Στρατιωτικές απειλές κατά της τακτική λειτουργίας επιβατικών πτήσεων, που ακολουθούν τους διεθνείς κανόνες της αεροπορίας, παραβιάζουν τον διεθνή κανόνα δικαίου και είναι φυσικά απάνθρωπες ενέργειες τις οποίες τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει.

    Η Σεούλ κάλεσε την Πιονγιάνκ να ανακαλέσει και προχώρησε στην προσωρινή τροποποίηση της πορείας των αεροσκαφών της, ανεβάζοντας κατά 2.500 δολάρια το κόστος ανά πτήση. Η απόφαση αυτή ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη ότι η ασφάλεια των επιβατών είναι το πλέον κρίσιμο στοιχείο. Αυξάνεται η ώρα της πτήσης κατά τριάντα λεπτά και περιμένουμε να αυξηθεί το κόστος κατά τέσσερα εκατομμύρια γουόν ανά πτήση.

    Οι απειλές της Βόρειας Κορέας εκτοξεύθηκαν λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή κοινής στρατιωτικής άσκησης μεταξύ των αμερικανικών και νοτιοκορεατικών δυνάμεων και μετά τη γνωστοποίηση, ότι η Πιονγιάνγκ προετοιμάζεται να στείλει στο διάστημα ένα τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο. Περιφερειακές δυνάμεις ωστόσο υποπτεύονται ότι προτίθεται να εκτοξεύσει πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς, ικανού να φθάσει στην Αλάσκα.

    "Η κυβέρνησή μας επιμένει στην άμεση απόσυρση των στρατιωτικών απειλών της Βορείου Κορέας κατά των επιβατικών μας αεροσκαφών", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ενοποίησης Νοτίου Κορέας. Άμεση ήταν και η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών, που κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις για τον πυρηνικό της αφοπλισμό, αντί να προχωρά σε δηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο την αεροπορία.

    Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε αυτήν την ενέργεια, ως αντίποινα για τα κοινά γυμνάσια Νότιας Κορέας-Ηνωμένων πολιτειών που ξεκινούν τη Δευτέρα.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ

    Είδηση: 19774

    [03] Διεθνείς αγορές πετρελαίου: Στα 45 δολάρια η τιμή του αργού

    Ειδήσεις

    Στα 45 δολάρια το βαρέλι ανήλθε η τιμή του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ είχε υποχωρήσει 4% στη προηγούμενη συνεδρίαση, ενισχυμένη από το αδύναμο δολάριο και την πρόθεση του ΟΠΕΚ να μειώσει εκ νέου την παραγωγή του.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού ενισχύθηκε το απόγευμα κατά 1,40 δολάρια και βρισκόταν στα 45,01 δολάρια το βαρέλι, ενώ λίγο νωρίτερα είχε "πιάσει" τα 45,21 δολάρια.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ ενισχυόταν 1,06 δολάρια, και ήταν στα 44,70 δολάρια το βαρέλι.

    Τα στοιχεία στις ΗΠΑ έδειξαν ότι 651.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν το Φεβρουάριο, ανεβάζοντας το δείκτη της ανεργίας στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 25 χρόνια, αλλά αυτή η εξέλιξη ήταν κοντά στις προβλέψεις των οικονομολόγων, οι οποίοι ανέμεναν μείωση των θέσεων εργασίας κατά 648.000 θέσεις εκτός του γεωργικού τομέα. Η αδυναμία του αμερικανικού νομίσματος μπορεί να ενισχύσει τη ζήτηση των επενδυτών για πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα. Όπως σημειώνει ο Άντισον Άρμστρονγκ της Tradition Energy στο Κονέκτικατ "τα νούμερα, αν και άσχημα, είναι κοντά με τις προβλέψεις, συνεπώς με το δολάριο να δέχεται πίεση, φαίνεται πως η τιμή του αργού ίσως να συνεχίσει να ενισχύεται".

    Είδηση: 19776

    [04] Δεκαπέντε χρόνια χωρίς τη Μελίνα

    Ειδήσεις

    Δεκαπέντε χρόνια πέρασαν από τη μέρα που η Μελίνα Μερκούρη έχασε την πιο δύσκολη μάχη της ζωής της. Με πρωτοβουλία του ιδρύματος, που φέρει το όνομά της, τελέστηκε μνημόσυνο στο πρώτο νεκροταφείο στο οποίο παρέστησαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και κορυφαία στελέχη του κινήματος.

    Πριν από 15 χρόνια το άγγελμα του θανάτου της έκανε το γύρο του κόσμου. Από το νοσοκομείο Μεμόριαλ της Νέας Υόρκης διαπλέοντας το Ατλαντικό διέσχισε την Ευρώπη και έφτασε στην αγαπημένη της πατρίδα. Η Μελίνα Μερκούρη δεν είναι πια κοντά μας, όπως η ίδια θα ήθελε.

    Η Μελίνα λατρεύτηκε με το μικρό της όνομα. Δεν ήταν ηθοποιός, δεν ήταν πολιτικός. Δεν ήτα μόνο αυτά. Ήταν και παρέμεινε η Ελληνίδα σύμβολο, η μόνη που κηδεύτηκε με τιμές αρχηγού κράτους.

    Κορυφαία στιγμή στην καριέρα της ήταν το 1960 η ταινία "Ποτέ την Κυριακή", στην οποία τραγούδησε ίσως το γνωστότερο ελληνικό τραγούδι στο εξωτερικό: "Τα παιδιά του Πειραιά".

    Η Μελίνα Μερκούρη αγάπησε την Ελλάδα όσο τίποτα άλλο. Ακόμα και όταν οι συνταγματάρχες της Χούντας της... αφαίρεσαν την ελληνική υπηκοότητα απάντησε: "Γεννήθηκα Ελληνίδα και θα πεθάνω Ελληνίδα".

    Είδηση: 19758

    [05] Αισιοδοξία για καλύτερη υγεία

    Οι αισιόδοξοι ζουν περισσότερα χρόνια και έχουν καλύτερη υγεία, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Πίτσμπεργκ μελέτησαν τα ποσοστά θανάτων και χρόνιων παθήσεων των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη της Πρωτοβουλίας της Γυναικείας Υγείας, η οποία παρακολούθησε την υγεία περισσοτέρων από 100.000 γυναικών, ηλικίας 50 και άνω, από το 1994.

    Οι γυναίκες οι οποίες ήταν αισιόδοξες- εκείνες οι οποίες περιμένουν μόνο καλά πράγματα να συμβούν στη ζωή τους- είχαν 14% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με τις απαισιόδοξες και 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή πάθηση οκτώ χρόνια μετά την λήξη της μελέτης. Οι αισιόδοξες επίσης είχαν μικρότερες πιθανότητες να έχουν υπέρταση, διαβήτη ή να καπνίζουν.

    Είδηση: 19768

    [06] e- λυσάρι μαθηματικών κατά παραγγελία

    Την έντονη αποδοκιμασία καθηγητών και το ζωηρό μαθητών έχει προκαλέσει ένας νέος γαλλικός διαδικτυακός τόπος, που προσφέρει μια πραγματικά ασυνήθιστη υπηρεσία: αναλαμβάνει να λύσει τα σχολικά μαθηματικά προβλήματα που οι μαθητές δεν μπορούν ή βαριούνται να λύσουν. Ο λόγος για τον ιστότοπο www.faismesdevoirs.com, όπου σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, τα παιδιά μπορούν με 5 ευρώ να αγοράσουν τις απαντήσεις σε απλά μαθηματικά προβλήματα, ενώ με 80 ευρώ μπορούν να αποκτήσουν μια πλήρη παρουσίαση μαθηματικής εργασίας, για το τέλος του έτους, με τις συνοδευτικες διαφάνειες και τη σχετική ομιλία ενώπιον του καθηγητή και των συμμαθητών.

    Το site που ξεκίνησε από χθες να λειτουργεί, δημιουργήθηκε από τον Στεφάν Μπουκρίς, ο οποίος, όπως είπε, απλώς διαπίστωσε ότι "υπήρχε ένα κενό στην αγορά". Ήταν τέτοιο το ενδιαφέρον των μαθητών, που το site αναγκάστηκε να διακόψει σχεδόν αμέσως προσωρινά τη λειτουργία του και ανακοίνωσε ότι θα ξαναλειτουργήσει από τη Δευτέρα με όλες τις μαθηματικές ερωτήσεις στο μεταξύ λυμένες!

    Οι καθηγητές στη Γαλλία αντέδρασαν έντονα, χαρακτηρίζοντας «σοκαριστικό» και «ανόητο» το φαινόμενο, "αντίθετο με το σκοπό της εκπαίδευσης, που είναι οι μαθητές να μαθαίνουν μόνοι τους πώς να κάνουν τα μαθήματά τους" και όχι "να μετατρέπονται σε καταναλωτές, που μπορούν με το κατάλληλο αντίτιμο να αποκτούν τα αποτελέσματα που θέλουν".

    Ο δημιουργός του site το υπερασπίστηκε λέγοντας ότι οι μαθητές μπορούν να επωφεληθούν, αν αγοράζουν λυμένα προβλήματα, γιατί οι λύσεις συνοδεύονται από εξηγήσεις για τον τρόπο επίλυσης. "Δεν τους δίνουμε μόνο το ψάρι, τους διδάσκουμε πώς να ψαρεύουν", αντέτεινε ο Μπουκρίς, που παραδέχτηκε ότι ορισμένοι μαθητές θα χρησιμοποιήσουν το σύστημα για να "κλέψουν". "Αλλά τελικά, αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να μάθουν το μάθημά τους, γιατί εμείς δεν θα είμαστε εκεί τη μέρα του διαγωνίσματος", πρόσθεσε.

    Είδηση: 19770

    [07] Κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε βάρος της Γουάινχαουζ

    Κατηγορίες απαγγέλθηκαν στη γνωστή Βρετανίδα τραγουδίστρια της σόουλ Έιμι Γουάινχαουζ για την επίθεσή της σε γυναίκα στη διάρκεια φιλανθρωπικού χορού στο Λονδίνο τον περασμένο Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική αστυνομία. Η 25χρονη ντίβα, η ιδιωτική ζωή της οποίας και τα προβλήματά της με τα ναρκωτικά γίνονται συχνά πρωτοσέλιδο στις βρετανικές ταμπλόιντ, θα πρέπει να παρουσιαστεί ενώπιον της δικαιοσύνης στις 17 Μαρτίου.

    "Η Έιμι Γουάινχαουζ, η οποία αφέθηκε ελεύθερη υπό όρους, θα παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου του Ουέστμινστερ στις 17 Μαρτίου βάσει κατηγορητηρίου για βιοπραγία έπειτα από περιστατικό που σημειώθηκε στο Μπέρκλεϊ Σκουέρ στις 26 Σεπτεμβρίου του 2008", δήλωσε εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιαρντ.

    Εκπρόσωπος της τραγουδίστριας, η οποία έχει μόλις επιστρέψει στο Λονδίνο έπειτα από διακοπές δύο μηνών στην Καραϊβική, επιβεβαίωσε ότι η Γουάινχαουζ παρουσιάστηκε χθες, Πέμπτη, σε αστυνομικό τμήμα του Λονδίνου.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 19772

    [08] Κύπρος: Συνέντευξη Προέδρου Χριστόφια

    Ειδήσεις

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας διατύπωσε την εκτίμηση ότι επιτεύχθηκε ο στόχος να τερματισθούν η στασιμότητα και τα αδιέξοδα στο κυπριακό, που εξυπηρετούν την πολιτική της διχοτόμησης. Ο κ. Χριστόφιας μιλώντας σε συνέντευξη τύπου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου διακυβέρνησης, δήλωσε ότι επαναβεβαιώθηκε η βάση λύσης του Κυπριακού, που είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

    Ο Κύπριος πρόεδρος διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, ανεξαρτήτως δυσκολιών που συναντά στις απευθείας διαπραγματεύσεις, είναι αποφασισμένη να συνεχίσει μέχρι τέλους, στηριγμένη πάντοτε στις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά και την απαραίτητη ευελιξία να φθάσει σε λύση, η οποία να οδηγεί σε αποχώρηση των στρατευμάτων και στον τερματισμό του εποικισμού. Κάλεσε την Τουρκία να μετακινηθεί από τις αδιάλλακτες θέσεις της, προκειμένου να υπάρξει διευθέτηση, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας έχουν συσφιχθεί ακόμη περισσότερο και είναι άριστες.

    Όσον αφορά στις απευθείας διαπραγματεύσεις ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες στο κεφάλαιο του περιουσιακού, καθώς, όπως υπενθύμισε, έχουν συνειδητά δημιουργηθεί τετελεσμένα από τον Ραούφ Ντενκτάς και την Τουρκία.

    Η τύχη του Κυπριακού λαού, τόνισε, κρέμεται από αυτές τις συνομιλίες και όσο περνά ο καιρός, τα τετελεσμένα επί του εδάφους βαθαίνουν.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων υποστήριξε ότι στη διάρκεια των απευθείας διαπραγματεύσεων, σε σύγκριση με ό,τι έχει παραχωρηθεί από τους προκατόχους του, δεν έχει προβεί σε οποιεσδήποτε παραχωρήσεις, "που να είναι μεμπτές και να οδηγούν σε συμπεράσματα ότι ξεπουλούμε την Κύπρο".

    Εάν, είπε, υπάρχουν κακά, δεν είναι από εμένα που δημιουργήθηκαν και διαβεβαίωσε πως, εάν υπάρξει λύση στο Κυπριακό αυτή θα είναι στη βάση, που έχει συμφωνηθεί.

    Σε παρατήρηση ότι η εκ περιτροπής προεδρία και η παραμονή 50 χιλιάδων εποίκων δεν συμπεριλαμβάνονται στο προεκλογικό του πρόγραμμα, ο πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι και τα δύο έγιναν αποδεκτά από τους προκατόχους τους, μη εξαιρουμένου και του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου. Είπε μάλιστα πως, όταν συζητείτο το σχέδιο Ανάν, ο αριθμός των εποίκων, που θα παρέμενε στην Κύπρο μετά τη λύση, ήταν μεγαλύτερος.

    Στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, η ελληνοκυπριακή πλευρά ζήτησε επέκταση της προεδρίας της από τον ένα χρόνο στους 40 μήνες και για την τουρκοκυπριακή πλευρά στους 20 μήνες, πρόσθεσε.

    Είδηση: 19773

    [09] Υπόθεση Βατοπαιδίου: Ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις

    Ολοκληρώθηκε σήμερα ο κύκλος των καταθέσεων στους Εισαγγελείς Εφετών, προσώπων που κλήθηκαν ως ύποπτοι για τη διάπραξη αδικημάτων, σχετικά με την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, με τις εξηγήσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκιαδά. Ο ίδιος με υπόμνημα που προσκόμισε μέσω του συνηγόρου του, αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση και αποδίδει την ευθύνη στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου που είχε την αρμοδιότητα για όλες τις διαδικασίες ανταλλαγής των ακινήτων.

    Όπως αναφέρει στο υπόμνημά του, ο ίδιος τοποθετήθηκε ως γενικός γραμματέας το Σεπτέμβριο του 2005, όταν είχαν ήδη ρυθμιστεί το θέμα της κυριότητας της λίμνης Βιστωνίδας και όταν ήδη είχε υπογραφεί υπουργική απόφαση και είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία της πρώτης φάσης των ανταλλαγών.

    Σημειώνει πως η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο και τον κανονισμό λειτουργίας της, ήταν η μόνη αρμόδια για την εκτίμηση της αξίας των προς ανταλλαγή ακινήτων και για τη διαδικασία ολοκλήρωσης των ανταλλαγών και πως ο ίδιος γραμματέας το μόνο που έκανε ήταν να υπογράψει τα διαβιβαστικά έγγραφα για την αποστολή προς την ΚΕΔ των καταστάσεων με τα προς ανταλλαγή ακίνητα.

    Καταλήγει πως "σε καμιά περίπτωση δεν παρέσχε συνδρομή σε όσους φέρονται ότι τέλεσαν το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, ή οποιοδήποτε άλλο αδίκημα".

    Είδηση: 19764

    [10] Στρατιές ανέργων λόγω ύφεσης

    Ειδήσεις

    Στρατιές ανέργων γεννά η κλιμακούμενη οικονομική κρίση. Στις Ηνωμένες Πολιτείες η ανεργία χτύπησε τα υψηλότερα επίπεδα της 25ετίας. Στην Ευρώπη, η Γερμανία, η Ισπανία, η Βρετανία και το Βέλγιο αναμένουν νέα θύελλα κινητοποιήσεων από εργαζόμενους σε θυγατρικές της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Τζένεραλ Μότορς, η βιωσιμότητα της οποίας βρίσκεται στον αέρα.

    Δεν τελεσφόρησαν οι συνομιλίες για το σχέδιο διάσωσης της Opel, της θυγατρικής της δοκιμαζόμενης αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας General Motors, που έληξαν σήμερα,.

    Αιτία όπως τόνισε καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ στον επικεφαλής των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της GM Καρλ-Πέτερ Φόρστερ ότι δεν είναι επαρκή τα μέτρα τα οποία πρότεινε την περασμένη Δευτέρα η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία στη γερμανική κυβέρνηση σχετικά με τη διάσωση της Opel, αλλά και μια σειρά θεμάτων που πρέπει να αποσαφηνιστούν.

    Μετά τις σημερινές συνομιλίες, ο Φόρστερ είπε ότι η GM θα προσπαθήσει να αποσαφηνίσει τα θέματα, αλλά απέφυγε να προσδιορίσει χρονικό όριο.

    Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Καρλ-Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ, ο οποίος την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στις ΗΠΑ για συνομιλίες σχετικά με τη GM, είπε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει κάθε επιλογή σχετικά με ένα θέμα το οποίο χαρακτήρισε ιδιαίτερα περίπλοκο.

    Παράλληλα, σημερινό δημοσίευμα στη γερμανική εφημερίδα Bild-Zeitung υποστηρίζει ότι οι κατοχυρώσεις ευρεσιτεχνίας της Opel δεν είναι πλέον στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της General Motors και πως η GM τις έχει παραχωρήσει ως εγγυήσεις στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σε αντάλλαγμα της δημόσιας αρωγής που έχει δεχθεί. Η ανεργία είναι πλέον η μεγάλη μάστιγα του 21ου αιώνα καθώς η χρηματοπιστωτική κρίση που γεννήθηκε στα χρυσοποίκιλτα γραφεία των Golden Boys εγκατέλειψε την ούτως ή άλλως πλούσια Wall Street και άπλωσε τα πλοκάμια της στα εργοστάσια και τις υπηρεσίες του πλανήτη, όπου εκατομμύρια πολίτες δίνουν την μάχη της επιβίωσης. Τα στοιχεία είναι απολύτως απογοητευτικά.

    Το Φεβρουάριο χάθηκαν 651.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, ανεβάζοντας εφεξής το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα σε 8,1%, που είναι το ανώτατο επίπεδο που έχει φτάσει ποτέ από το Δεκέμβριο του 1983, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

    Από τότε που άρχισε η ύφεση, το Δεκέμβριο του 2007, οι απώλειες θέσεων εργασίας έφτασαν τα 4,4 εκατομμύρια, με περισσότερες από τις μισές θέσεις να έχουν χαθεί τους τέσσερις τελευταίους μήνες. Στην Κίνα που συνεχίζει να καταγράφει υψηλά ποσοστά ανάπτυξης πάνω από 20 εκατομμύρια εσωτερικοί μετανάστες είναι άνεργοι καθώς οι εξαγωγές μειώνονται και τα εργοστάσια παραγωγής φτηνών κινέζικων κλείνουν.

    Ελάχιστες ώρες από την ανακοίνωση για εκτίναξη της ανεργίας στο 8% στη Γαλλία, έπονται και εικόνες εξαθλίωσης.

    Η τσέπη των γάλλων καταναλωτών αντέχει μόνο ληγμένα προϊόντα που πωλούνται στη μισή τιμή.

    Είδηση: 19763

    [11] Αναβολή για την προσφυγή Τραπεζών κατά ΟΤΟΕ

    Κοινωνία

    Για το Φεβρουάριο του 2010 μετατέθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συζήτηση, ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, των προσφυγών που έχουν καταθέσει η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, η Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών και εννέα μεμονωμένες τράπεζες με τις οποίες ζητούν την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων των τραπεζοϋπαλλήλων. Παρόντες στο δικαστήριο ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, από το ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Πρωτόπαπας και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μανώλης, ο Γιάννης Παναγόπουλος πρόεδρος της ΓΣΕΕ και ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Σταύρος Κουκος. Πολιτικοί και συνδικαλιστές τόνισαν ότι ο θεσμός των κλαδικών συμβάσεων είναι κορυφαία εργασιακή διαδικασία και δεν μπορεί να αμφισβητείται.

    Οι αγωγές στρέφονται κατά της ΟΤΟΕ και του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας ζητώντας να ακυρωθεί η διαιτητική απόφαση του 2008 που καθόριζε τους όρους αμοιβής και εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων.

    Επίσης, υποστηρίζουν με τις προσφυγές τους, ότι δεν έχουν αρμοδιότητα να διαπραγματεύονται συλλογικές συμβάσεις, καθώς δεν αποτελούν εργοδοτικές οργανώσεις.

    Η συζήτηση αναβλήθηκε προκειμένου να συνεκδικαστεί με κύρια παρέμβαση που άσκησε η ΓΣΕΕ υπέρ της ΟΤΟΕ.

    Στα δικαστήρια βρέθηκαν προς συμπαράσταση των τραπεζοϋπαλλήλων πολιτικοί και συνδικαλιστές.

    Είδηση: 19761

    [12] Άγρια δολοφονία 18χρονης στην Κωνσταντινούπολη

    Ειδήσεις

    Άγριο έγκλημα με θύμα μια 18χρονη συγκλονίζει την Κωνσταντινούπολη. Η νεαρή Μουνεββέρ Καραμπουλούτ, που έφερε πολλαπλές μαχαιριές σε διάφορα σημεία του σώματός της, ενώ το κεφάλι της ήταν αποκομμένο, βρέθηκε μέσα σε βαλίτσα, πεταμένη σε κάδο σκουπιδιών, στην συνοικία Ετειλέρ.

    Οι υποψίες της αστυνομίας επικεντρώνονται στο σύντροφο του θύματος και γόνο γνωστής οικογένειας επιχειρηματιών αλκοολούχων ποτών, καθώς μάρτυρες καταθέτουν ότι τον είδαν μαζί με φίλο του, αργά το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, να κατεβαίνουν από Ι.Χ. αυτοκίνητο και να ρίχνουν μία βαλίτσα και μία θήκη κιθάρας μέσα στον κάδο των σκουπιδιών, όπου εντοπίσθηκε το μακάβριο εύρημα.

    Σε έρευνα των αστυνομικών στο σπίτι του υπόπτου, στο Μπαχτσέσεχιρ, βρέθηκαν ίχνη αίματος στο πάτωμα και σε άλλα σημεία καθώς επίσης και ένα πριόνι, με το οποίο φέρεται ο δράστης να τεμάχισε το σώμα της άτυχης κοπέλας. Ο νεαρός, που είχε ζήσει χρόνια στη Γαλλία, αναζητείται από τις διωκτικές αρχές, ενώ έχουν ενημερωθεί και τα τουρκικά αεροδρόμια, για ενδεχόμενη απόπειρα διαφυγής του από τη χώρα.

    Είδηση: 19762

    [13] Υπόθεση Εργκένεκον: Σύλληψη δημοσιογράφου της Τζουμχουριέτ

    Ειδήσεις

    Συνελήφθη γνωστός Τούρκος αντιπολιτευόμενος δημοσιογράφος, για συμμετοχή του στο λεγόμενο δίκτυο Εργκένεκον, μετέδωσε την Παρασκευή το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Ο Μουσταφά Μπαλμπάι, 48 ετών, επικεφαλής του γραφείου Άγκυρας της εφημερίδας Cumhuriyet, συνελήφθη στην τουρκική πρωτεύουσα και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, το δικαστήριο που έχει αναλάβει την υπόθεση Εργκένεκον αποφάσισε την κράτησή του, ύστερα από έξι ώρες ανακρίσεων. Ο δημοσιογράφος κατηγορείται για "απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης", επιβεβαίωσε και ο τηλεοπτικός σταθμός CNN Turk.

    Εκτός από τον δημοσιογράφο της αντιπολιτευόμενης τουρκικής -κεμαλικής εφημερίδας Cumhuriyet, συνελήφθη και μια μπλόγκερ.

    Ο Μουσταφά Μπαλμπάι, είναι ο επικεφαλής του γραφείου Άγκυρας της εφημερίδας και η Νεριμάν Αϊντίν έχει δική της ηλεκτρονική εφημερίδα.

    Οι δυο τους, όπως και άλλοι 84 στρατιωτικοί, πολιτικοί και δημοσιογράφοι, θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή στο παρακρατικό δίκτυο Εργκένεκον που αποσκοπεί στην ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν. Είχαν συλληφθεί για πρώτη φορά την 1η Ιουλίου του περασμένου χρόνου, όμως τότε είχαν αφεθεί ελεύθεροι. Τώρα, μετά από έρευνα που έγινε σε υπολογιστές άλλων υπόπτων -που κρατούνται για την υπόθεση Εργκένεκον- αποφασίστηκε η κράτησή τους.

    Ειδικά, η Νεριμάν Αϊντίν, κατηγορείται πως οργάνωνε μυστικές συναντήσεις σπουδαστών της Ακαδημίας Πολέμου, για να συντονιστεί ο υπονομευτικό ρόλος τους. Η Τουρκία συγκλονίζεται από την υπόθεση Εργκενεκόν... Είναι όμως αρκετοί κι εκείνοι που πιστεύουν πως η υπόθεση αξιοποιείται από την κυβέρνηση Ερντογάν για να πιεστεί η αντιπολίτευση ενόψει της αναμέτρησης για την εκλογή τοπικών αρχόντων στις 9 Μαρτίου.

    Είδηση: 19760

    [14] Τρία τιγράκια τρομοκρατούν ρωσικό χωριό

    Ειδήσεις

    Οι ρωσικές αρχές έχουν εξαπολύσει κυνηγητό για τη σύλληψη τριών νεαρών σιβηρικών τίγρεων, οι οποίες τρομοκρατούν εδώ και μερικές μέρες τους κατοίκους ενός μικρού χωριού στη ρωσική Άπω Ανατολή, μετέδωσε την Παρασκευή το ρωσικό πρακτορείο Ρία Νόβοστι, επικαλούμενο οικολογικές πηγές.

    Φέτος το χειμώνα, οι σιβηρικές τίγρεις έφτασαν μέχρι τα χωριά της ρωσικής Άπω Ανατολής, εξαιτίας των ισχυρών χιονοπτώσεων και της έλλειψης τροφής, εξηγούν οι οικολόγοι, ενώ απειλούνται και από τη λαθροθηρία, παρά το γεγονός ότι το κυνήγι τους έχει απαγορευθεί ήδη από το 1947.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο μιας τοπικής οικολογικής οργάνωσης "τρία μικρά τιγράκια, πιθανότατα ορφανά, περιπλανώνται τη νύχτα στις αυλές των σπιτιών σε αναζήτηση τροφής. Πριν από μερικές μέρες, το ένα μπήκε σε ένα κοτέτσι και επιτέθηκε σε έναν άνθρωπο". Προκειμένου να αποφευχθεί η τραγική σύγκρουση μεταξύ ανθρώπων και των νεαρών ζώων, διατάχθηκε επιχείρηση για τη σύλληψη των τίγρεων, τα οποία στη συνέχεια θα αφεθούν ελεύθερα σε εθνικό δρυμό της περιοχής.

    Η σιβηρική τίγρης (ή τίγρης Amur) αποτελεί είδος υπό εξαφάνιση, καθώς μόνο 500 ζώα από αυτό το σπάνιο είδος βρίσκονται ελεύθερα στη φύση. Τα 450 από αυτά βρίσκονται στην Ανατολική Ρωσία και τα υπόλοιπα στη βορειοανατολική Κίνα.

    Είδηση: 19759

    [15] Στεγαστικό επίδομα σε ανέργους-συνταξιούχους

    Ειδήσεις

    Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για το έκτακτο στεγαστικό επίδομα ύψους 500 ευρώ ενώ με απόφαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων θα διερευνηθεί η δυνατότητα αξιοποίησης ακινήτων με τη μέθοδο της πώλησης σε ιδιώτες και μίσθωσης τους. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων στο 1,5% αναμένεται να αποφέρει σημαντικά οφέλη σε όσους έχουν δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου συνδεδεμένο με αυτό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει η καταβολή του έκτακτου επιδόματος στεγαστικού δανείου ύψους 500 ευρώ.

    Η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνει σε δύο δόσεις. Δικαιούχοι είναι οι άνεργοι που έχουν λάβει επίδομα από τον ΟΑΕΔ το τελευταίο τρίμηνο, καθώς και οι συνταξιούχοι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ.

    Η καταβολή θα πραγματοποιηθεί μέσω της Αγροτικής Τράπεζας

    Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά η αξιοποίηση μέσω της πώλησης σε ιδιώτες και μίσθωσης 33 ακινήτων με στόχο την είσπραξη συνολικά 800 εκατ. ευρώ. ενώ για φέτος υπολογίζονται στα 200 εκατ. ευρώ.

    Η λίστα περιλαμβάνει τα κτίρια των Υπουργείων: *Εμπορικής Ναυτιλίας *Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης *Μεταφορών *της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας *της Γ.Γ Τύπου *της Γενικής Γραμματείας πληροφορικών Συστημάτων *τα κτίρια του Υπουργείου Εξωτερικών *4 αστυνομικές διευθύνσεις *15 εφορίες

    Την ίδια ώρα, η κρίση έχει αναγκάσει τους δανειολήπτες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη καθώς μπορεί τα επιτόκια του ευρώ να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, στο 1,5%, ωστόσο τα επιτόκια στη χώρα μας παραμένουν υψηλά.

    Το μέσο επιτόκιο νέων στεγαστικών δανείων από 5,45% το Σεπτέμβριο υποχώρησε στο 4,92% το Δεκέμβριο, μειωμένο κατά 0,53%, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε μειώσει το επιτόκιο κατά 1,75% στο 2,5% από 4,25%

    Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα για όσους θέλουν να πάρουν δάνειο αυτή την περίοδο είναι ότι οι τράπεζες έχουν αυξήσει σημαντικά το περιθώριο κέρδους τους διατηρώντας τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα.

    Στις αρχές του 2008 το spread για νέα στεγαστικά δάνεια κυμαίνονταν στο 1,5% και φέτος στο 3%. Για τα επιχειρηματικά δάνεια από 0 έως 3% πέρυσι έχει ανέβει στο 5%.

    Σήμα για να ξεκινήσει νέα πτώση των επιτοκίων, με αφορμή την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει το βασικό επιτόκιο κατά 0,5%, έδωσαν η Εθνική και η Αττικα Μπανκ οι οποίες ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε αναπροσαρμογή των επιτοκίων τους ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες τράπεζες).

    Με βασικό στόχο την προστασία των δανειοληπτών, οι αρμόδιες αρχές, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, αναμένεται να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος ερωτηθείς πως θα πειστούν οι τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια, δήλωσε πως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί παρακολουθούν τη δραστηριότητα των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και οι έλεγχοι θα είναι ακόμη πιο αυστηροί και συχνοί. Σημείωσε, επίσης ,ότι πριν μερικές ημέρες ορίστηκαν και οι επίτροποι του ελληνικού δημοσίου στις τράπεζες.

    Είδηση: 19756

    [16] Συναντήσεις Κ. Καραμανλή με Κ. Μητσοτάκη και Ν. Διαμαντούρο

    Πολιτική

    Διαδοχικές συναντήσεις με τον Ευρωπαίο διαμεσολαβητή για τα δικαιώματα των πολιτών κ.Ν. Διαμαντούρο και τον Επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, είχε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Ο κ. Μητσοτάκης μετά την συνάντηση δεν έκανε δηλώσεις. Ο κ. Διαμαντούρος σε δηλώσεις του είπε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις δράσεις του Ευρωπαίου διαμεσολαβητή για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, στο πλαίσιο των τακτικών επαφών του με την κυβέρνηση.

    Είδηση: 19757

    [17] Στον απόηχο των συναντήσεων

    Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσαν για δεύτερη ημέρα οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς. Στο επίκεντρο το ζήτημα της συναίνεσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και των πρόωρων εκλογών. Στον απόηχο των συναντήσεων κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι η κυβέρνηση κατέθεσε την πρότασή της με σοβαρότητα και ζήτησε συναίνεση από τα υπόλοιπα κόμματα τα οποία την αρνήθηκαν. Οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να επιδείξουν υπευθυνότητα απέναντι στους πολίτες υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και επανέλαβε την πρότασή του για οικουμενική κυβέρνηση. Αποστάσεις από το εγχείρημα πολιτικής συναίνεσης πήρε ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος εκτίμησε εμμέσως ότι η οικονομική κρίση θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.

    Η κυβέρνηση έχει σχέδιο και το εφαρμόζει ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από τη διεθνή οικονομική κρίση και να προετοιμαστεί η χώρα για το διάστημα που θα έρθει αφού ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος της κρίσης.

    Αυτό επεσήμανε, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ενώ σχολιάζοντας τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, επισήμανε πως ο κ. Καραμανλής σ' αυτές τις συναντήσεις παρουσίασε πολύ λεπτομερειακά και με πειστικό τρόπο τα έξι σημεία στα οποία πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει συνεννόηση.

    Διευκρίνισε πως δεν πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει συμφωνία σε όλα, ή τα κόμματα να εγκαταλείψουν θέσεις τους αλλά τόνισε πως "δεν μπορεί η απάντηση σε όποια πρωτοβουλία - και αναφέρομαι ειδικά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης - να είναι όχι σε όλα".

    Ταυτόχρονα κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για πόλωση του πολιτικού κλίματος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης δεν ανεβαίνουν σε καμία περίπτωση από την κυβέρνηση αλλά από εκείνους που προφανώς πιστεύουν ότι η απάντηση στα επιχειρήματα της κυβέρνησης μπορεί να είναι η τεχνητή πόλωση, η τεχνητή όξυνση.

    "Εμείς σ' αυτή τη στάση δεν θα τους ακολουθήσουμε αλλά αυτό βεβαίως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι μπορούμε, ότι μας επιτρέπεται να αφήνουμε αναπάντητους ισχυρισμούς που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, που διαστρέφουν τα πραγματικά στοιχεία και μόνο στόχο έχουν από πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να δημιουργήσουν κάποια δήθεν μικροκομματικά οφέλη για το ΠΑΣΟΚ", συμπλήρωσε.

    Η κυβέρνηση κατέθεσε το πρόγραμμά και το σχέδιο της με σοβαρότητα , ρεαλισμό και σύνεση και ζήτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις συναίνεση όπως το ζητά η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος και πρόσθεσε πως οι πολίτες λένε "συνεργαστείτε όλοι έτσι ώστε να περιορίσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις επιπτώσεις από την κρίση.

    Ωστόσο συναίνεση δεν υπήρξε, δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος, τονίζοντας ότι η στάση της αντιπολίτευσης κρίθηκε και θα κριθεί από τον ελληνικό λαό, αλλά έδειξε ότι προτάσσει το κομματικό από το εθνικό και κοινωνικό συμφέρον.

    Ως κυβέρνηση θα κριθούμε από την κατάθεση της πρότασής μας, δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα όσα δεν την αποδεχτούν, επίσης θα κριθούν και θα αξιολογηθούν.

    Αναφερόμενος, στο θέμα της συναίνεσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση χωρίς περιεχόμενο, ως λευκή επιταγή, όπως την αντιλαμβάνεται ο πρωθυπουργός και αντιπαρέταξε τον τρόπο με τον οποίο επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ τη συναίνεση γύρω από το πρόγραμμά του, φέρνοντας ως παράδειγμα τη χθεσινή εκδήλωση κοινωνικής διαβούλευσης για την «πράσινη ανάπτυξη».

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τον χρόνο των εκλογών, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι "μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή, λόγω των αδιεξόδων της ΝΔ και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα" και υποστήριξε πως ούτε χθες, ούτε σήμερα ο πρωθυπουργός είπε "κάτι πιο σαφές, απ΄ το ότι δεν σκέπτεται εκλογές".

    Άκρως επικίνδυνη χαρακτήρισε την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στη χώρα μας ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, ενώ επανέλαβε το "ναι" στη συναίνεση, που ζήτησε από τα κόμματα ο Πρωθυπουργός και την πρόταση του κόμματός του για οικουμενική κυβέρνηση, θυμίζοντας το επιτυχημένο πείραμα της κυβέρνησης Ζολώτα την περίοδο '89-΄90.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ διατύπωσε εκ νέου την εκτίμησή του πως ο κ. Καραμανλής δεν θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές και ζήτησε από όλα τα κόμματα να ξεκαθαρίσουν όσο πιο γρήγορα τη θέση τους στο θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας.

    Επανερχόμενος στο θέμα της οικονομικής κρίσης, τόνισε πως "δεν υπάρχει αναίμακτη έξοδος από την κρίση", και ανακοίνωσε τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε τη δημιουργία κρατικών εσόδων, "χωρίς όμως αυτά να επιφέρουν κοινωνικούς τριγμούς", τη γρήγορη κίνηση των κεφαλαίων, πρότεινε να "παγώσουν" τα κριτήρια, όπως το πόθεν έσχες και τα τεκμήρια για τα επόμενα πέντε χρόνια. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να υπάρξει στοχευμένη φορολογία, αφού όπως εκτίμησε "στο μέλλον, η ζωή όλων μας θα χειροτερέψει και η ζωή των μη προνομιούχων θα χειροτερέψει βάναυσα".

    Δήλωση με πολλούς αποδέκτες για το θέμα της συναίνεσης και των εκλογών έκανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

    Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, προσερχόμενος στη σημερινή συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομίας,Γιάννη Παπαθανασίου, η συναίνεση δεν είναι κομματικό πόκερ και δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι υπεκφυγής και απραξίας.

    "Συναίνεση σημαίνει συνευθύνη για τη διαμόρφωση και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διαρθρωτικών αλλαγών που θα μας βγάλουν από την κρίση", τόνισε και εκτίμησε ότι οι εκλογές θα καθοριστούν από τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.

    Είδηση: 19755

    [18] Εν αναμονή των εξελίξεων για την Ολυμπιακή

    Ειδήσεις

    Μέχρι το τέλος της ημέρας αναμένονται οι κυβερνητικές αποφάσεις σχετικά με την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής. Το θέμα απασχολεί τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής, που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την ώρα, καθώς ολοκληρώθηκε το προκαθορισμένο διάστημα των αποκλειστικών συνομιλιών του Δημοσίου με τη ΜΙG και τη Swiss Port. Είναι θέμα πολιτικής απόφασης, εάν τελικά θα κλείσει η συμφωνία με τη ΜΙG ή θα επιλεγεί η λύση της συνέχισης των διαπραγματεύσεων με την Aegean Αirlines ή την Chrysler Aviation, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την Ολυμπιακή την τελευταία στιγμή. Η Aegean επανήλθε σήμερα με συμπληρωματική πρόταση - απάντηση στα περί μονοπωλίου, με την οποία μεταξύ άλλων δεσμεύεται για "πάγωμα" στις τιμές των ναύλων εσωτερικού έως το 2010.

    Μονομαχία δύο ισχυρών επιχειρηματικών σχημάτων

    Την τελευταία συνάντηση τους είχαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης, οι τεχνικοί σύμβουλοι του ομίλου της Marfin και του ελληνικού Δημοσίου. Η πλευρά Βγενόπουλου διαμηνύει ότι εάν δεν μπουν οι υπογραφές σήμερα θα αποχωρήσει, επισημαίνοντας ότι ενδεχόμενη απόκτηση της Ολυμπιακής από την Aegean θα δημιουργούσε μονοπωλιακές καταστάσεις.

    Η Aegean με τη σειρά της θεωρεί ότι μπορεί να θέσει σε λειτουργία τη Νέα Ολυμπιακή άμεσα και συνδυάζοντας τα θετικά των δύο εταιρειών να δημιουργήσει έναν "εθνικό πρωταθλητή", ενώ θα διατηρήσει την ονομασία.

    Επίσης ανέλαβε δέσμευση για μη αύξηση των ναύλων εσωτερικού έως το τέλος του 2010, σε περίπτωση που έχουν αίσιο τέλος οι διαπραγματεύσεις με το ελληνικό δημόσιο για την εξαγορά της Ολυμπιακής.

    Δεσμεύεται επιπλέον για παραχώρηση σημαντικού μεριδίου χωρητικότητας στο εσωτερικό -σε σχέση με το άθροισμα των μεριδίων ΟΑ και Aegean-, προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάπτυξη νέων ελληνικών εταιρειών που ήδη έχουν εισέλθει στον χώρο.

    Σε ότι αφορά το κομμάτι της επίγειας εξυπηρέτησης για την οποία η Aegean δεν υπέβαλλε προσφορά, επισημαίνει ότι σε περίπτωση που δημιουργηθεί σχετική ανάγκη, η Aegean μπορεί σε χρονικό διάστημα λίγων ημερών και σε συνεργασία με την Goldair, με την οποία βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις, να υποβάλει αξιόπιστη πρόταση.

    Οι σύλλογοι των χειριστών πάντως προειδοποιούν ότι εάν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τον όμιλο Βασιλάκη θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ε. Αντώναρος ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της Ολυμπιακής απέφυγε να προβεί σε σχόλιο σημειώνοντας πως το συγκεκριμένο θέμα το χειρίζεται ο επιφορτισμένος από την κυβέρνηση υπουργός.

    Σχετικά με τις νέες προσφορές, πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρουν ότι πάγια θέση της κυβέρνησης είναι να υπάρχουν δύο μεγάλες αεροπορικές εταιρίες στη χώρα.

    Είδηση: 19754

    [19] Δωρεάν μετακίνηση για τις γυναίκες

    Την Κυριακή 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, οι γυναίκες θα μετακινούνται δωρεάν με τα μαζικά μέσα μεταφοράς. Τη σχετική απόφαση πήρε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος τόνισε ότι τη μέρα αυτή όλες οι γυναίκες θα έχουν δωρεάν μετακινήσεις, τόσο με τα μέσα μεταφοράς Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όσο και με τον ΟΣΕ και τα ΚΤΕΛ σε όλη την Ελλάδα.

    Σε δήλωσή του ο κ. Στυλιανίδης επισημαίνει ότι "η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μία ελάχιστη, συμβολική χειρονομία αναγνώρισης του ρόλου και της συμβολής της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία. Η παγκόσμια αυτή ημέρα, ημέρα χωρίς εισιτήριο στα συγκοινωνιακά μέσα για όλες τις γυναίκες, πρέπει να μας υπενθυμίζει ότι η τιμή και ο σεβασμός προς τις γυναίκες, πρέπει να αποδίδονται όλο το χρόνο, μέσα από τις ενέργειες και τις πράξεις μας".

    Είδηση: 19752

    [20] Κόντρα Μπακογιάννη- ΛΑΟΣ στη Βουλή

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Η πρόσφατη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ειδικότερα οι αναφορές για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα αποτέλεσαν σημείο τριβής μεταξύ της Υπουργού Εξωτερικών και του Άδωνη Γεωργιάδη μετά από επίκαιρη ερώτηση του ΛΑΟΣ στη Βουλή. Η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο για υπηρεσιακό κείμενο και πρόσθεσε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι δραστήρια αναφερόμενη στο γεγονός ότι από τις πρώτες συναντήσεις που είχε η νέα επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χίλαρι Κλίντον ήταν με την Ελληνίδα Υπουργό Εξωτερικών.

    Παράλληλα, η Υπουργός Εξωτερικών που χαρακτήρισε θετική την συνάντηση της με την αμερικανίδα ομόλογό της Χίλαρυ Κλίντον, επέκρινε το ΛΑΟΣ για χαμηλού επιπέδου κοινοβουλευτικό έλεγχο.

    Απαντώντας στην επίκαιρή ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη, για την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα μας η Ντ Μπακογιάννη τόνισε πως η εξωτερική πολιτική της χώρας ασκείται προς όφελος της χώρας και του λαού με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και πατριωτισμό.

    Η έκθεση του Στέιτ Ντηπάρμεντ, όπως και άλλες εκθέσεις όπως αυτή της ανεξάρτητης εμπειρογνώμονος του ΟΗΕ κυρίας Μακ Ντούγκαλ, δεν αλλάζουν την πραγματικότητα ότι η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, που σέβεται απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα και εργάζεται διαρκώς για την προστασία και τον εμπλουτισμό της.

    «Δεν έχουμε ανασφάλειες και φοβικά σύνδρομα. Οι εκθέσεις αυτές έχουν συνταχθεί πολύ προγενέστερα από τη δημοσιοποίηση τους και αντίστοιχες γίνονται για όλα τα κράτη της ΕΕ. Καταγράφεται η ανάγνωση, οι εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα των συντακτών τους και περιέχει αναφορές που καμιά φορά δεν είναι δίκαιες και ακριβείς. Συμπεριλαμβάνει όμως και πληθώρα θετικών σχολίων όπως ο σεβασμός της συνταγματικής επιταγής, και η λειτουργία δεκάδων οργανώσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υπογράμμισε η κ Μπακογιάννη που πρόσθεσε:

    «Δεν υποβαθμίζουμε και δεν υπερεκτιμάμε τίποτα, όλα τα αξιολογούμε. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο, τελεία και παύλα. Οι επιδόσεις μας δεν εξαρτώνται από τα εύσημα ή τις επικρίσεις άλλων. Είναι λυπηρό να χρησιμοποιείται ένα τέτοιο γεγονός για πρόσκαιρες εντυπώσεις».

    Εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο Άδωνης Γεωργιάδης επέκρινε τη Ντόρα Μπακογιάννη ότι υποβαθμίζει την έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, που δημοσιοποιήθηκε την ημέρα της επίσκεψης της και η οποία- όπως είπε- καταλογίζει στη χωρά μας ότι δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα

    «Δεν σας απασχολεί ότι το αμερικανικό ΥΠΕΞ αποφάσισε να το δημοσιοποιήσει ενώ ήσασταν εκεί; Αυτό χαρακτηρίζεται άδειασμα. Βεβαίως δεν περιμένουμε να μας πουν οι Αμερικανοί τι είμαστε. Αλλά αυτό αποτελεί ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας», πρόσθεσε ο κ.Γεωργιάδης.

    Ακόμη, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ χαρακτήρισε άδικη την κριτική που ασκείται στην έκθεση για τη χώρα μας και κατηγόρησε την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών ότι δεν έπραξε τα δέοντα για να την αποτρέψει.

    «Ο πατριωτισμός δεν είναι προνόμιο κανενός εδώ πέρα. Δεν αμφισβήτησα τον πατριωτισμό κανενός αλλά απαιτώ να σεβαστείτε και να αναγνωρίσετε ότι η αυτή η κυβέρνηση υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ελληνικού λαού», του ανταπάντησε η κ Μπακογιάννη.

    Είδηση: 19750

    [21] Μπισκότα Ομπάμα στην Ινδονησία

    Ειδήσεις

    Αγαπητός στα παιδιά της Ινδονησίας, όπου έζησε σε νεαρή ηλικία και ως... μπισκότο έγινε στην Ιάβα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, η μορφή του οποίου βρίσκεται πάνω στο πολύχρωμο πακέτο της συγκεκριμένης λιχουδιάς εγείροντας τις έντονες αντιδράσεις καταναλωτικών ενώσεων που κάνουν λόγο για δυσφήμιση. Όπως έγινε γνωστό τα μπισκότα "Ομπάμα" έκαναν πρόσφατα την εμφάνισή τους στους δρόμους της πόλης Μπαντούγκ, τα οποία πωλούνται σε πολύ χαμηλή τιμή και στοχεύουν κυρίως στην προσέλκυση παιδιών.

    Στο πακέτο απεικονίζεται ο αμερικανός πρόεδρος, με το ένα χέρι να κάνει το σήμα της ειρήνης και με το άλλο παίζει με μία υδρόγειο, σαν να ήταν μπάλα του μπάσκετ.

    Έντονη ήταν η αντίδραση της μεγαλύτερης ένωσης καταναλωτών της Ινδονησίας που διαμαρτυρήθηκε για την κυκλοφορία των μπισκότων και ζήτησε από τις αρχές τη διεξαγωγή έρευνας. "Ποιος ο λόγος να χρησιμοποιήσουν την εικόνα του Ομπάμα για να πουλήσουν τα μπισκότα; Είναι δυσφημιστικό", δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης που ανησυχεί και για την ποιότητα των μπισκότων, καθώς στο πακέτο δεν αναγράφονται ούτε τα συστατικά τους, ούτε η διεύθυνση του παρασκευαστή.

    Πάντως, ο Ομπάμα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ινδονησία όπου έζησε ως παιδί στα τέλη της δεκαετίας του '60. Ακόμη και οι υποψήφιοι στις τοπικές και βουλευτικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν στη χώρα στις 9 Απριλίου, δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τη φωτογραφία του στις προεκλογικές τους αφίσες.

    Είδηση: 19749


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 6 March 2009 - 18:02:45 UTC