Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-03-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κινητικότητα στον χώρο της παιδείας
  • [02] Βελτιώνεται η σχέση των Ελληνίδων με το Διαδίκτυο
  • [03] Τα προβλήματα στο γάμο κάνουν κακό στην υγεία ιδίως των γυναικών!
  • [04] Γιγάντια υπαίθρια σκακιέρα στήθηκε στην Θεσσαλονίκη
  • [05] Φυλακισμένος 7χρονος από τους γονείς του
  • [06] Μεγάλος αδελφός & μαύρες λίστες εργαζομένων

    [01] Κινητικότητα στον χώρο της παιδείας

    Κοινωνία

    Έντονη κινητικότητα στο χώρο της Παιδείας, εν όψει και του διαλόγου για τις αλλαγές στο Λύκειο και το σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Την προσεχή Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής, ενώ στο Καρπενήσι ξεκίνησε η διήμερη σύνοδος των πρυτάνεων, στην οποία θα παρευρεθεί αύριο και ο υπουργός Παιδείας.

    Επίσης, έως και την Κυριακή πραγματοποιείται το συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Διδασκόντων στα Πανεπιστήμια, το οποίο θα αναδείξει και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του συνδικαλιστικού τους οργάνου. Πρόσκληση στον πρόεδρο του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθηγητή Γιώργο Μπαμπινιώτη, θα απευθύνει εν τω μεταξύ η ΟΛΜΕ με την οποία θα του ζητά να επισκεφθεί τα γραφεία της Ομοσπονδίας προκειμένου να τον ενημερώσει για τις θέσεις της στις αλλαγές του Λυκείου και του εξεταστικού συστήματος.

    NET 105,8

    Είδηση: 19782

    [02] Βελτιώνεται η σχέση των Ελληνίδων με το Διαδίκτυο

    Σημαντική αύξηση στη χρήση του διαδικτύου από τις Ελληνίδες σημειώθηκε το 2008, αν και ο ανδρικός πληθυσμός εξακολουθεί να διατηρεί το προβάδισμα στη χώρα μας. Εν όψει της «Παγκόσμίας Ημέρας της Γυναίκας», στις 8 Μαρτίου 2009, το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας αναδεικνύει τη σχέση των Ελληνίδων με τις νέες τεχνολογίες και το Διαδίκτυο.

    Όπως τονίζεται στην έρευνα για ακόμη μία χρονιά οι άνδρες που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το διαδίκτυο, παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά από τα αντίστοιχα των γυναικών στη χώρα μας.

    Συγκεκριμένα, αναφορικά με το διαδίκτυο, το ποσοστό των γυναικών που το χρησιμοποιεί εκτιμάται στο 32% έναντι 46% στους άνδρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τελευταία τέσσερα χρόνια [2005-2008], τα ποσοστά των ανδρών και γυναικών που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο έχουν -σχεδόν- διπλασιαστεί. Ιδιαίτερη σημαντική άνοδος, περίπου 12 ποσοστιαίων μονάδων για τους άνδρες και περίπου 10 ποσοστιαίων μονάδων για τις γυναίκες αντίστοιχα, καταγράφεται για το έτος 2008.

    Όσον αφορά στη χρήση του Διαδικτύου από τις Ελληνίδες, σε επίπεδο αστικής ζώνης, φαίνεται ότι οι γυναίκες που διαμένουν στα μητροπολιτικά κέντρα της χώρας χρησιμοποιούν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τις νέες τεχνολογίες [46% στην Αθήνα και 41% στη Θεσσαλονίκη], από ό,τι οι γυναίκες κάτοικοι αστικών και αγροτικών περιοχών [27% και 23% αντίστοιχα].

    Η απόσταση μεταξύ ανδρών και γυναικών, ως προς τη χρήση του Διαδικτύου, με την πάροδο των χρόνων, μειώνεται σημαντικά στις νεαρότερες ηλικίες. Ειδικά στην ηλικιακή ομάδα 16-25 ετών, η διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών μειώνεται από τις 10 ποσοστιαίες μονάδες το 2005, περίπου στις 2 ποσοστιαίες μονάδες το 2008. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η σύγκλιση των δύο φύλων, εντός της συγκεκριμένης ηλιακής ομάδας, διαπιστώνεται όχι μόνο στα μητροπολιτικά κέντρα, αλλά και στις αστικές και αγροτικές περιοχές.

    Η τάση αυτή δημιουργεί αισιόδοξα μηνύματα, ως προς την ισότιμη χρήση των νέων τεχνολογιών, από τα δύο φύλα στο άμεσο μέλλον. Αντιθέτως, στις μεγαλύτερες ηλικίες, η απόσταση μεταξύ των δύο φύλων είναι μεγαλύτερη και φαίνεται να ενισχύεται τα τελευταία έτη. Ιδιαίτερη προσοχή αξίζει να δοθεί στις γυναίκες ηλικίας 36-55, που παρατηρείται αρκετά πιο χαμηλή χρήση του Διαδικτύου σε σχέση με τους άνδρες.

    Σε ό,τι αφορά τη συχνότητα χρήσης του Διαδικτύου, το 58% των γυναικών χρηστών χρησιμοποιούν καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά το Διαδίκτυο, σημειώνοντας την τετραετία 2005-2008 αύξηση της τάξεως των περίπου 12 ποσοστιαίων μονάδων.

    Το σπίτι και η εργασία συνεχίζουν να είναι οι κύριοι τόποι πρόσβασης στο Διαδίκτυο, τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες, ενώ οι χώροι εκπαίδευσης εξακολουθούν να αποτελούν σημεία πρόσβασης όπου οι γυναίκες εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά από τους άνδρες.

    Σε σύγκριση με το γυναικείο πληθυσμό των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκύπτει ότι 45% των Ελληνίδων χρησιμοποιούν Η/Υ όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. των 27, είναι 63%. Το ποσοστό των ελληνίδων χρηστών του Διαδικτύου εξακολουθεί και το 2008 να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το μέσο όρο της Ε.Ε. των 27, καθώς η τριμηνιαία χρήση του διαδικτύου από το γυναικείο πληθυσμό στην Ελλάδα, εκτιμάται στο 32%, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. των 27, είναι 59%.

    Ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής [CAGR] της χρήσης του Διαδικτύου για την τετραετία 2005-2008 από τις ελληνίδες, εκτιμάται στο 29,4% και είναι ο πιο υψηλός που σημειώνεται μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. των 27, ενώ για το μέσο όρο της, υπολογίζεται στο 11,7%. Ο υψηλός μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης για τις Ελληνίδες, αναδεικνύει την τάση σύγκλισης με το γυναικείο πληθυσμό των ευρωπαϊκών χωρών, όπου ήδη εμφανίζουν πολύ υψηλή διείσδυση στη χρήση του Διαδικτύου, κι ως εκ τούτου, παρουσιάζουν χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης.

    Είδηση: 19783

    [03] Τα προβλήματα στο γάμο κάνουν κακό στην υγεία ιδίως των γυναικών!

    Παντρεμένες προσοχή! Αν ο γάμος σας δεν πάει καλά, είναι πολύ πιο πιθανό, σε σχέση με τους άνδρες, η υγεία σας να αντιμετωπίσει προβλήματα. Μία νέα επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που βιώνουν προβλήματα στη συζυγική ή άλλη σχέση χρόνιας συμβίωσης, είναι πιθανότερο να παχύνουν, να αυξηθεί η πίεσή τους και η χοληστερίνη τους, καθώς και να εμφανίσουν όλα τα συμπτώματα του λεγόμενου «μεταβολικού συνδρόμου», γνωστού κι ως «συνδρόμου Χ» ή «συνδρόμου ινσουλινο-αντίστασης», στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν σε έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή διαβήτη.

    Ενώ η υγεία των γυναικών εμφανίζεται να επηρεάζεται αρνητικά από ένα προβληματικό γάμο, δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο με τους άνδρες, που δεν αναπτύσσουν το ίδιο στρες, ούτε τα ίδια προβλήματα υγείας.

    Η έρευνα έγινε από το πανεπιστήμιο της Γιούτα στις ΗΠΑ, υπό την ψυχολόγο δρα Νάνσι Χένρι και παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχοσωματικής Εταιρίας, σύμφωνα με τον Independent και την ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science. Κατά την έρευνα μελετήθηκε 300 ζευγάρια ηλικίας 40 έως 70 ετών, που ήταν παντρεμένα για τουλάχιστον 20 χρόνια.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, η διαφορά αντίδρασης ανάμεσα στα δύο φύλα, που προκαλείται από την ψυχική ένταση σε ένα «δύσκολο» γάμο, οφείλεται κυρίως στο ότι η κατάθλιψη σε μία γυναίκα οδηγεί πιο εύκολα σε μεταβολικές και ορμονικές διαταραχές σε σχέση με ένα άνδρα.

    Σύμφωνα με την έρευνα, οι διαφωνίες, τα τσακώματα και η υφέρπουσα έχθρα μεταξύ δύο συζύγων, μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και τους δύο. Όμως, οι γυναίκες, λόγω της πιθανότερης μεταβολικής και ορμονικής διαταραχής που μπορεί να εμφανίσουν, κινδυνεύουν περισσότερο από την καρδιά τους.

    Ο καθηγητής ψυχολογίας του πανεπιστημίου της Γιούτα Τιμ Σμιθ, δήλωσε ότι είναι ακόμα πρόωρο να υποστηρίξει κανείς ότι σε περίπτωση προβλημάτων στο γάμο, η καλύτερη λύση -ειδικά για μία γυναίκα- θα ήταν το διαζύγιο, γιατί άλλες επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι το διαζύγιο αυξάνει το ρίσκο καρδιακών προβλημάτων στους χωρισμένους. Οπότε, τελικά, καλά θα έκανε το ζευγάρι -μάλλον- να προσπαθήσει ξανά από την αρχή να ανανεώσει την επικοινωνία του.

    Είδηση: 19785

    [04] Γιγάντια υπαίθρια σκακιέρα στήθηκε στην Θεσσαλονίκη

    Μία γιγάντια υπαίθρια σκακιέρα στήθηκε στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του δήμου. Η σκακιέρα, διαστάσεων περίπου 4x4 μέτρα, θα διατίθεται ελεύθερα στους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης, ενώ θα πραγματοποιούνται και σκακιστικά γεγονότα.

    Την έναρξη λειτουργίας της πρώτης υπαίθριας αυτής σκακιέρας κήρυξε ο ίδιος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    Μάλιστα, όπως δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Βασίλης Γάκης, σύντομα θα στηθούν και άλλες σκακιέρες σε φυλασσόμενα πάρκα της πόλης, όπως επίσης και τρίλιζες. «Σκοπός μας είναι να βιώνουν τα παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι, τα παιχνίδια μέσα στον ίδιο το χώρο. Εκτός από μεγάλα πιόνια για το σκάκι, οι τρίλιζες θα έχουν τεράστια πούλια, που θα δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να χαίρονται και να ευχαριστιούνται το παιχνίδι σε ένα ωραίο, φυσικό, περιβάλλον», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Γάκης.

    Είδηση: 19784

    [05] Φυλακισμένος 7χρονος από τους γονείς του

    Ένα ζευγάρι στη Γαλλία κρατούσε τον επτάχρονο γιό του φυλακισμένο σε ένα σκοτεινό δωμάτιο του σπιτιού για χρόνια. Το δωμάτιο ήταν διαμορφωμένο σαν κελί, με το σύρτη και το διακόπτη για το φως από την εξωτερική μεριά, ενώ το μόνο αντικείμενο στο εσωτερικό ήταν ένα βρώμικο στρώμα. Οι αρχές συνέλαβαν τους γονείς για κακοποίηση ανηλίκου.

    Ένα στρώμα διαποτισμένο με ούρα ήταν το μοναδικό έπιπλο στο δωμάτιο όπου πέρασε όλη του τη ζωή το επτάχρονο αγόρι.

    Δεν υπήρχε ούτε καν ένα παιχνίδι για συντροφιά μέσα στο σκοτάδι.

    Ο σύρτης δεν ήταν από μέσα, αλλά, στο εξωτερικό μέρος της πόρτας, σαν κελί. Ο ηλεκτρικός διακόπτης ήταν απ' έξω, κι όχι μέσα στο δωμάτιο, ώστε το παιδί να μην μπορεί να ανάψει το φως. Το παράθυρο ήταν κλειστό με ένα συρμάτινο καλώδιο, που το παιδί δεν μπορούσε να βγάλει".

    Οι αρχές βρήκαν το αγόρι σε μία σπάνια και σοβαρή κατάσταση στέρησης. Πολύ αδύναμο, αλλά, φανερά έξυπνο, παρ' ότι δεν πήγε ποτέ σχολείο.

    Τα κενά στην ανάπτυξη του παιδιού και το γεγονός ότι δεν γράφτηκε σε κανένα σχολείο, οδήγησαν τις τοπικές κοινωνικές υπηρεσίες, μία παιδίατρο και τις τοπικές αρχές να καταγγείλουν το γεγονός στη δικαιοσύνη τον Αύγουστο του 2008.

    Οι αρχές αποφάσισαν να ερευνήσουν το σπίτι, όταν ο 42χρονος οικοδόμος και η 35χρονη σύζυγός του, αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που αφορούσαν το μικρότερο παιδί τους.

    Στους γονείς, που ρίχνουν το φταίξιμο στον δύσκολο χαρακτήρα του μικρού, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κακοποίηση και παραμέληση ανηλίκου.

    Είδηση: 19781

    [06] Μεγάλος αδελφός & μαύρες λίστες εργαζομένων

    Θύματα κατασκοπείας έπεσαν χιλιάδες ενδιαφερόμενοι να βρουν δουλειά σε Βρετανικές κατασκευαστικές εταιρίες. Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η εφημερίδα "Guardian", 40 από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Αγγλίας ανέθεσαν σε ιδιωτικό ντέντεκτιβ να συγκεντρώνει στοιχεία για τη συμπεριφορά και την προσωπικότητα του υποψήφιου υπαλλήλου, ώστε να αποφασίσουν εάν θα τον προσλάβουν ή όχι. Η συνδικαλιστική δράση και οι πολιτικές πεποιθήσεις αποτελούσαν "κόκκινο πανί" για τους εργοδότες. Οι κατηγορούμενες εταιρίες αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα, αλλά, οι βρετανικές αρχές επιβεβαιώνουν τις αποκαλύψεις.

    Στροφή στις "μαύρες λίστες" φέρεται να έχουν κάνει τουλάχιστον 40 κατασκευαστικές εταιρείες στη Βρετανία, πληρώνοντας ιδιωτικούς ντετέκτιβ προκειμένου να συλλέξουν πληροφορίες για άτομα που είχαν κάνει αίτηση πρόσληψης.

    Ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα πληροφοριών, μίλησε για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων, καθώς το φακέλωμά τους περιλάμβανε τη συνδικαλιστική τους δράση, τη εργασιακή συμπεριφορά τους, ακόμη και τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.

    Οι εταιρείες περνούσαν από κόσκινο κάθε πληροφορία που τους είχε δοθεί και αποφάσιζε εάν θα τους προσελάμβανε. Μάλιστα, σε πολλές από τις περιπτώσεις τα στοιχεία ήταν αναληθή!

    Το 1999 η κυβέρνηση των Εργατικών είχε υποσχεθεί να ψηφίσει νόμο εναντίον των τραπεζών καταχώρησης προσωπικών δεδομένων, κάτι που τελικά δεν έκανε, δίνοντας ουσιαστικά το ελεύθερο στις εταιρείες να πράξουν όπως αυτές επιθυμούν.

    LEX NOKIA Με την αιτιολογία ότι στόχος είναι να αποφευχθεί η βιομηχανική κατασκοπία, η Βουλή της Φινλανδίας ενέκρινε ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο. Σύμφωνα με αυτό, οι εργοδότες θα έχουν το δικαίωμα πρόσβασης στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία των υπαλλήλων τους, ελέγχοντας το μέγεθος των αρχείων, τον αποδέκτη, την ώρα και την ημέρα που τα έστειλαν, όμως, όχι και το περιεχόμενό τους. Ο νόμος ονομάστηκε "LEX NOKIA", καθώς την αρχική ιδέα λέγεται πως είχε η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας NOKIA. Μάλιστα, σύμφωνα με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Φινλανδίας, φέρεται να απείλησε ότι θα μεταφέρει τα εργοστάσιά της σε άλλη χώρα, αν δεν ψηφιστεί ο εν λόγω νόμος. Βεβαίως, η ίδια η εταιρεία αρνείται τους ισχυρισμούς. Τον νόμο ψήφισε ομόφωνα η κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού της σκανδιναβικής αυτής χώρας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Επιπλέον, ο νόμος αυτός, συντόμως θα επεκταθεί η εφαρμογή του, σε σχολεία και βιβλιοθήκες.

    Είδηση: 19780


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 6 March 2009 - 22:02:15 UTC