Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-03-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χατζηγάκης: Μέχρι το καλοκαίρι αποζημιώσεις και ενισχύσεις
  • [02] Πολιτική απόφαση του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ
  • [03] Έτοιμος για διάλογο με μετριοπαθείς Ταλιμπάν ο Ομπάμα
  • [04] O λόγος στις Βρυξέλλες για τη συμφωνία με τη MIG
  • [05] Σύλληψη 52χρονου για εμπορία ναρκωτικών και κατοχή όπλων
  • [06] Παρέμβαση του Προέδρου Παπούλια για την οικονομική κρίση
  • [07] Εσωκομματικές στο ΣΥΝ για τις ευρωεκλογές
  • [08] Αναγνώριση γενοκτονίας Αρμενίων από Ομπάμα βλέπει ο Μπαμπατζάν
  • [09] Γ.Παπανδρέου: Ναι στη συναίνεση, Όχι στη λευκή επιταγή
  • [10] Τρεις εμπρησμοί στην Αθήνα
  • [11] Β.Ιρλανία: Επίθεση με δύο νεκρούς σε βρετανική βάση

    [01] Χατζηγάκης: Μέχρι το καλοκαίρι αποζημιώσεις και ενισχύσεις

    Ειδήσεις

    Το ποσό του ενός δισ. ευρώ δεσμεύτηκε ότι θα δοθεί για άμεσες ενισχύσεις προς τον αγροτικό κόσμο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης, από την Καλαμπάκα όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους και παράγοντες των αγροτών της Θεσσαλίας στο πλαίσιο του Εθνικού Διαλόγου Στρατηγικής για την γεωργία. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε επίσης για τη γρήγορη εκταμίευση του μεγάλου προγράμματος "Αλέξανδρος Μπαλντατζής", το οποίο θα δώσει στην ελληνική περιφέρεια 6,5 δισ. ευρώ. "Η αγροτική οικονομία θα αποτελέσει την ατμομηχανή εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την παγκόσμια κρίση", εκτίμησε ο κ. Χατζηγάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τους αγρότες της Θεσσαλίας.

    Χατζηγάκης: Συμβόλαιο τιμής με τους αγρότες ο διάλογος

    "Ανοίξαμε αυτόν τον διάλογο ο οποίος θα είναι και πραγματικός και ουσιαστικός. Πρόκειται για ένα συμβόλαιο τιμής με τους αγρότες το οποίο και τηρούμε. Η κυβέρνησή και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διακατέχεται από ένα βαθύ αίσθημα δημοκρατικής συμμετοχής. Εμείς δεν θέλουμε οι εφαρμογές πολιτικών ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα να συντελούνται και να γίνονται αποκλειστικά και μόνο από το Υπουργείο. Θέλουμε ενόψει όλων των δύσκολων περιστάσεων οι συζητήσεις και οι αποφάσεις να βγαίνουν από τους ίδιους τους αγρότες. Για αυτό λοιπόν σήμερα κάνουμε πράξη τη συμμετοχική δημοκρατία" είπε ο Υπουργός.

    Ειδικότερα, ο κ. Χατζηγάκης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε ότι στο ένα δις. ευρώ περιλαμβάνονται τα 500 εκ. ευρώ που έχουν ήδη εξαγγελθεί, ενώ μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες θα γίνει η πρώτη εκταμίευση για τις αποζημιώσεις των 500 εκ. ευρώ.

    "Οφείλω να πω ότι είμαστε πάντα σε συνεννόηση και σε συνομιλίες με την Ε.Ε. και όπως επανειλημμένως έχω τονίσει είναι ποσά σύννομα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και επομένως νομίζω ότι το κλίμα στην ύπαιθρο και στους Έλληνες αγρότες θα πρέπει να είναι αισιόδοξο" δήλωσε.

    Αναφορά έκανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και για το πρόγραμμα "Αλέξανδρος Μπαλτατζής" το οποίο έχει περί τα 6,5 δις. ευρώ.

    "Αντιλαμβάνεστε ότι σε αυτή τη δύσκολη περίοδο ο ρόλος της ελληνικής αγροτικής οικονομίας είναι σημαντικός και σπουδαίος. Έξω όμως, από αυτό με όχημα πάντα τη γραμμή και εντολή του Πρωθυπουργού για συναίνεση και συμφιλίωση σε βασικά ζητήματα που αφορούν την οικονομία και την κοινωνία θα προχωρήσουμε για να υλοποιήσουμε αυτούς τους στόχους. Και θα πρέπει να σας πω ότι αυτή την κρίση η Ελλάδα την αντιμετωπίζει με ψυχραιμία, με σύνεση και με σωφροσύνη και πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα" τόνισε.

    Τοποθετήσεις και προτάσεις από τους αγρότες

    Από την πλευρά των αγροτών, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, τοποθετήθηκαν καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις.

    Ειδικότερα ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Λάρισας, Μιχάλης Τζιώτζιος, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κτηνοτροφικός κλάδος, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα κινδυνεύει με αφανισμό. Ο κ. Χατζηγάκης τον διαβεβαίωσε ότι με την ίδια υπευθυνότητα που αντιμετωπίστηκαν τα άλλα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν και αυτά της κτηνοτροφίας, προκειμένου εκτός από ποιοτική να γίνει και ανταγωνιστική.

    Ερωτήματα προς την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, Θανάσης Κοκκινούλης λέγοντας χαρακτηριστικά "το θέμα είναι ποιος θα πάρει αυτές τις επιδοτήσεις", αναφέρθηκε στο υψηλό κόστος παραγωγής και στην άμεση λύση με το εργοστάσιο Ζάχαρης στη Λάρισα.

    Η Ένωση Νέων Αγροτών Θεσσαλίας κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις με στόχο να προστατευθεί το εισόδημα των αγροτών, γιατί, οι επιπτώσεις -όπως εξηγούν- θα είναι μακροχρόνιες και οδυνηρές. Η Ένωση προτείνει μεταξύ άλλων: - Να εφαρμοσθεί το μητρώο αγροτών και να καταξιωθεί το αγροτικό επάγγελμα. -Να βελτιωθούν ή να δημιουργηθούν υποδομές, ανά νομαρχία και περιφέρεια, εγγειοβελτιωτικά, αρδευτικά με κλειστούς αγωγούς υπό πίεση για μείωση των απωλειών νερού. -Να δημιουργηθεί παρατηρητήριο τιμών παραγωγού σε πολλά σημεία της Ελλάδας και δημοπρατήρια προϊόντων σε κάθε περιοχή για όλα τα αγροτικά προϊόντα.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 19825

    [02] Πολιτική απόφαση του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ

    Πολιτική

    Τη συνολική αντεπίθεση, με στόχο την ισχυροποίηση του κόμματος σε όλα τα επίπεδα, αλλά και την εκλογική του ετοιμότητα προτάσσει η πολιτική απόφαση του 18ου συνεδρίου του ΚΚΕ, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στον Κυριακάτικο Ριζοσπάστη. Σε αυτήν εκτιμάται ότι η μείωση του κύρους, τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό με τη διεύρυνση της αντίληψης μέσα στο λαό ότι δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ τους δείχνει ότι σήμερα πλέον δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες να ενσωματώνουν λαϊκές μάζες με την ευκολία που το έκαναν πριν.

    "Tο σημαντικότερο στοιχείο των εξελίξεων είναι η οικονομική κρίση που εκδηλώνεται ευρύτερα στον καπιταλιστικό κόσμο. Επιβεβαιώνει θέσεις και αλήθειες που χρόνια το Kόμμα προβάλλει, φέρνει στην επιφάνεια πιο διακριτά από χτες τον άλλο δρόμο πάλης και ανάπτυξης, το ζήτημα της κοινωνικοποίησης των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, της εργατικής εξουσίας, του κεντρικού σχεδιασμού και του εργατικού ελέγχου. Mέσα σε τέτοιες συνθήκες, το θέμα προς τα πού θα στραφούν οι εξελίξεις, αν θα δυναμώσουν οι θετικές διεργασίες, κρίνεται από το πώς διαμορφώνεται ο συσχετισμός δύναμης" σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    Ιδιαίτερη και εκτενής είναι η αναφορά στις ευρωεκλογές, αλλά στην πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, καθώς το ΚΚΕ εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την τετραετία.

    "H μάχη των ευρωεκλογών, αν μάλιστα προηγηθεί των εθνικών εκλογών, πρέπει να αποτελέσει το εργατικό, αγροτικό και λαϊκό εφαλτήριο, των νέων και των γυναικών που ανήκουν στα εργατικά, λαϊκά στρώματα για ένα αποφασιστικό πλήγμα - ρήγμα στο συνολικό ποσοστό της NΔ και του ΠAΣOK, με μεγάλες απώλειες σε ψήφους και των δύο μαζί. Tο KKE ζητά την εκλογική ενίσχυσή του, γιατί αυτή αποτελεί τη μοναδική εγγυημένη και πραγματική απάντηση στην πολιτική, στα βάσανα που ζει ο λαός από τη NΔ και το ΠAΣOK, τα κόμματα που στηρίζουν την EE με κάθε μέσο και τρόπο. Kανένα άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να προσφέρει πραγματική αντίσταση στις συνέπειες των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, κανένα άλλο κόμμα δεν μπορεί να προσφέρει στήριγμα για το λαό στην αντεπίθεση που πρέπει να κάνει.

    H μάχη των εθνικών εκλογών είναι επίσης μπροστά μας, αφού, με τα σημερινά δεδομένα, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα εξαντλήσει την 4ετία η κυβέρνηση της NΔ. Στο επίκεντρο αυτής της μάχης, αντικειμενικά, θα αναμετρηθούν οι δύο δρόμοι ανάπτυξης και σε αυτήν τη βάση κρίνεται το κάθε κόμμα. Bασικό αντικείμενο αυτής της μάχης θα είναι το ζήτημα της οικονομικής κρίσης και η σχέση του κάθε κόμματος με τις εγγενείς αιτίες της στο καπιταλιστικό σύστημα, αλλά και η στάση του κάθε κόμματος απέναντι στον προσανατολισμό του κινήματος.

    Είδηση: 19830

    [03] Έτοιμος για διάλογο με μετριοπαθείς Ταλιμπάν ο Ομπάμα

    Αμερική-ΗΠΑ

    Οι ΗΠΑ δεν κερδίζουν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και αφησε να εννοηθεί ότι η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να αρχίσει συνομιλίες με ορισμένους Ταλιμπάν, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα Κυριακή στην εφημερίδα New York Times. Τονίζοντας την επιτυχία της αμερικανικής στρατηγικής στο Ιράκ, που συνίσταται στην απομάκρυνση σουνιτών ανταρτών από την Αλ Κάιντα και την προσέγγισή τους προς το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι "είναι δυνατόν να υπάρξουν τέτοιες ευκαιρίες τόσο στο Αφγανιστάν, όσο και στην περιοχή του Πακιστάν".Η στρατηγική αυτή στο Ιράκ είναι έργο του στρατηγού Ντέιβιντ Πετρέους, τότε διοικητή των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ. "Εάν μιλούσατε με τον στρατηγό Πετρέους, νομίζω θα σας έλεγε ότι μέρος της επιτυχίας στο Ιράκ οφείλεται στο ότι τείναμε το χέρι προς ανθρώπους που θεωρούσαμε εξτρεμιστές ισλαμιστές, αλλά οι οποίοι ήταν διατεθειμένοι να εργασθούν μαζί μας, διότι απέρριπταν πλήρως τις τακτικές της Αλ Κάιντα στο Ιράκ", εξηγεί ο Μπαράκ Ομπάμα στη συνέντευξή του, την οποία παραχώρησε ενώ ταξίδευε με το προεδρικό αεροσκάφος Air Force 1, και δημοσιεύεται στο site των New York Times.

    Ωστόσο προειδοποίησε ότι η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι "περισσότερο περίπλοκη" από ό,τι στο Ιράκ και ότι η ειρήνευση στη χώρα αποτελεί "κάτι περισσότερο από πρόκληση".

    Ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι χαιρέτισε τις δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα δηλώνοντας ότι "αποτελεί πολύ καλή είδηση" το γεγονός ότι ο αμερικανός πρόεδρος "υποστηρίζει την ιδέα διεξαγωγής συνομιλιών με ταλιμπάν που θεωρεί μετριοπαθείς".

    Στην ερώτηση των NYT εάν οι ΗΠΑ κερδίζουν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, ο Μπαράκ Ομπάμα απάντησε: "Οχι".

    "Έχουμε δει τις συνθήκες να επιδεινώνονται τα τελευταία χρόνια. Οι Ταλιμπάν είναι περισσότερο αποφασιστικοί από πριν. Νομίζω ότι στα νότια τμήματα της χώρας, έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά ανεπανάληπτο τρόπο. Η αφγανική Κυβέρνηση δεν έχει ακόμη κερδίσει την εμπιστοσύνη του πληθυσμού", είπε.

    Λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε εντολή για την επανεξέταση της αμερικανικής πολιτικής απέναντι στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Το αποτέλεσμα της αναθεώρησης αυτής θα του επιδοθεί πριν από την αναχώρησή του από τις ΗΠΑ για σειρά συναντήσεων στην Ευρώπη στις 31 Μαρτίου.

    Το Φεβρουάριο ανακοίνωσε την αποστολή επιπλέον 17.000 Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν. Μέρος των δυνάμεων αυτών θα χρησιμοποιηθεί για την ασφάλεια των προεδρικών εκλογών του Αυγούστου.

    "Πρέπει να αναθεωρήσουμε την πολιτική μας", ώστε να στερήσουμε από την Αλ Κάιντα και τους εξτρεμιστές που μπορούν να μας βλάψουν, τα καταφύγια που τους επιτρέπουν να πραγματοποιούν σήμερα επιθέσεις, είπε αναφερόμενος στις ορεινές περιοχές των φυλών που βρίσκονται στην αφγανο-πακιστανική μεθόριο.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε, τέλος, ότι η νέα πολιτική για το Αφγανιστάν πρέπει να συνοδεύεται από μια "πιο έξυπνη πολιτική" απέναντι στο Πακιστάν.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 19823

    [04] O λόγος στις Βρυξέλλες για τη συμφωνία με τη MIG

    Ειδήσεις

    Στους κόλπους του ομίλου της Marfin περνά πολύ σύντομα η Ολυμπιακή, μετά και το "πράσινο φως" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναμένεται να δοθεί επισήμως την Τρίτη από τις Βρυξέλλες. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία που επετεύχθη αφορά το πτητικό έργο και την τεχνική βάση, ενώ για την επίγεια εξυπηρέτηση έχει δοθεί παράταση των διαπραγματεύσεων για μία εβδομάδα. Για εθνική επιτυχία μίλησε ο υπουργός Μεταφορών Ευριπίδης Στυλιανίδης, ενώ αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Χρήστου Παπουτσή στη ΝΕΤ ότι το ΠΑΣΟΚ εάν εκλεγεί κυβέρνηση θα επαναδιαπραγματευθεί τους όρους για τη διασφάλιση,όπως είπε, του δημοσίου συμφέροντος. Απαντώντας ο υπουργός Τουρισμού Κώστας Μαρκόπουλος είπε ότι τέτοιες θέσεις βλάπτουν την προοπτική επενδύσεων.Τη διαφωνία τους με την αποκρατικοποίηση εξέφρασαν ΚΚΕ και ΣΥΝ.

    Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

    Η τελική απόφαση θα ληφθεί εντός της εβδομάδας, μετά την έγκριση της Κομισιόν, από τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων.

    Το ΠΑΣΟΚ, δια στόματος του αρμόδιου πολιτικού εκπροσώπου Νίκου Σηφουνάκη, έθεσε ως προϋποθέσεις για τη σύναψη της συμφωνίας την εξυπηρέτηση όλης της χώρας από την Ολυμπιακή μέσα σε πλαίσια υγιούς ανταγωνισμού, την προστασία της εταιρείας από μελλοντικές αλλαγές ή μετατροπές του εταιρικού σχήματος που μπορούσαν να οδηγήσουν στο οριστικό κλείσιμο της και την εξασφάλιση των πιστώσεων για τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία τους.

    Ο κ. Σηφουνάκης υπενθύμισε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για δημιουργία μικτού σχήματος με κρατικά και ιδιωτικά κεφάλαια και με σύναψη στρατηγικής συμμαχίας με διεθνή αερομεταφορέα. "Το κράτος σήμερα έχει στη διάθεσή του 300 εκατομμύρια ευρώ από δικαστική δικαίωση των Ο.Α. που μπορούν να είναι τα αναγκαία ίδια κεφάλαια συμμετοχής και που είναι περίπου διπλάσια του τιμήματος που θα πωληθούν οι ΟΑ" είπε.

    Την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής εξέφρασαν ΚΚΕ και ΣΥΝ, αποδίδοντας ευθύνες σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

    "Με τη συμφωνία κυβέρνησης - MIG για την Ολυμπιακή ολοκληρώνεται ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού και όχι μόνο των εργαζομένων στην επιχείρηση", σχολίασε το ΚΚΕ.

    "Η απόφαση της κυβέρνησης της Ν.Δ. με πλήρη συναίνεση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για ρευστοποίηση-ιδιωτικοποίηση της ΟΑ αποτελεί παραλογισμό και έγκλημα σε συνθήκες παγκόσμιας νεοφιλελεύθερης οικονομικής κρίσης", ανέφερε ο ΣΥΝ.

    Για καταρχήν θετική εξέλιξη έκαναν λόγο οι εργαζόμενοι, που ζήτησαν ωστόσο ενημέρωση για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

    Έσοδα "ανάσα" στα κρατικά ταμεία

    Η αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής, μεσούσης της διεθνούς οικονομικής κρίσης, δίνει ανάσα στην ελληνική οικονομία.

    Με το που θα πέσουν οι τελευταίες υπογραφές 177,2 εκ. ευρώ θα μπουν στα κρατικά ταμεία, ενώ κάθε χρόνο η MIG θα δίνει 150 εκ ευρώ που θα προέρχονται από το "σπατόσημο", το φόρο μισθωτών υπηρεσιών και από τις εισφορές προς το ΙΚΑ

    Παράλληλα θα σταματήσει και η οικονομική "αιμορραγία" από τα χρέη της Ο.Α. όπως και οι "καμπάνες" που έπεφταν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    Ένα εκατομμύριο ευρώ την ημέρα πλήρωναν οι Έλληνες φορολογούμενοι λόγω της τεράστιας "μαύρης τρύπας" του εθνικού μας αερομεταφορέα, ενώ με 15.000 ευρώ την ημέρα ήταν η ποινή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την περίοδο 1998 - 2002.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι σημαντικό το γεγονός ότι αποκρατικοποιήθηκαν άμεσα και τα τρία μέρη της Ολυμπιακής καθώς αυτό θα είναι και προς όφελος των εργαζομένων.

    Συνεχείς είναι οι συσκέψεις και στη MIG για το επιχειρησιακό πλάνο της εταιρείας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον για συμμετοχή στη νέα Ολυμπιακή έχει ήδη εκδηλωθεί από εφοπλιστές, τα ονόματα των οποίων όμως θα ανακοινωθούν μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής.

    Νέα σελίδα για μια εταιρεία με μισό αιώνα ιστορία

    Ήταν Πριγκίπισσα των Αιθέρων, αλλά κατέληξε τα τελευταία χρόνια φτωχή, απαξιωμένη και παραπαίουσα.

    Η ιστορία της Ολυμπιακής Αεροπορίας ξεκίνησε ως όνειρο του ιδρυτή της Αριστοτέλη Ωνάση.

    Άνοιξε τα φτερά της για πρώτη φορά στις 6 Απριλίου του 1957, με σήμα της τους ολυμπιακούς κύκλους.

    Η Ολυμπιακή αναπτύχτηκε ραγδαία. Το 1960 ενέταξε στο στόλο της το πρώτο τζετ, ξεκίνησε συνεργασία με τη Βritish και όλο το διεθνές τζετ-σετ προτιμούσε να ταξιδεύει με τα αεροπλάνα της.

    Η συνέχεια ήταν πιο εντυπωσιακή. Τα αεροσκάφη της έφθαναν σε Νέα Υόρκη, Γιοχάνεσμπουργκ και Καναδά.

    Η εταιρεία του Αριστοτέλη Ωνάση ακολούθησε λαμπρή πορεία και το 1971 ιδρύθηκε η θυγατρική Ολυμπιακή Αεροπλοΐα με προορισμούς τα μικρά και μεγάλα ελληνικά νησιά.

    Η ομογένεια της Αυστραλίας ένιωσε εθνικά υπερήφανη όταν το 1972 υποδέθηκε το πρώτο αεροπλάνο της Ολυμπιακής στη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ και η εταιρεία έγινε πραγματικά παγκόσμιας εμβέλειας.

    Η πορεία της όμως άρχισε να κλυδωνίζεται, όταν το 1973 βρήκε τραγικό θάνατο σε αεροπορικό δυστύχημα, ο Αλέξανδρος Ωνάσης, οπότε ο πατέρας του Αριστοτέλης αποφάσισε να την πουλήσει στο ελληνικό Δημόσιο.

    Το 1986 μεγάλες απεργίες των υπαλλήλων της εκτόξευσαν το έλλειμμα της εταιρείας στα ύψη, ενώ η επιβατική κίνηση μειώθηκε.

    Η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης το 1993 να ξανακάνει κερδοφόρα την Ολυμπιακή, απέτυχε παρά την παραγραφή των χρεών. Ακολούθησαν κι άλλες προσπάθειες εξυγίανσης της εταιρείας, αλλά όλες έπεσαν στο κενό και το 2003, που τα ελλείμματα είχαν ξεπεράσει κάθε λογική, προωθήθηκε σχέδιο αναδιάρθρωσης με τη δημιουργία των Ολυμπιακών Αερογραμμών.

    Ο κατήφορος της εταιρείας συνεχιζόταν και το 2004 μετά από καταγγελίες άλλων εταιρειών, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανάγκασε το ελληνικό κράτος να ζητήσει από την Ολυμπιακή την επιστροφή εκατομμυρίων ευρώ, να κηρύξει πτώχευση και να πουληθούν τα περιουσιακά της στοιχεία.

    Οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να βρουν λύσεις με πώληση της εταιρείας, αλλά οι προσπάθειες δεν τελεσφόρησαν, με τη συμβολή και διαφόρων συγκυριών, μέχρι που φέτος η ελληνική κυβέρνηση απευθύνθηκε σε Έλληνες επιχειρηματίες.

    Ανταποκρίθηκε άμεσα η ΜΙG, έγιναν αποκλειστικές διαπραγματεύσεις τριών εβδομάδων και την τελευταία στιγμή εξεδήλωσαν ενδιαφέρον ακόμα δυο εταιρείες: η Aegean Airlines και η Crysler Aviation.

    Είδηση: 19831

    [05] Σύλληψη 52χρονου για εμπορία ναρκωτικών και κατοχή όπλων

    Κοινωνία

    Ένας 52χρονος, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του 4ου ειδικού ανακριτή Θεσσαλονίκης, για εμπορία περίπου 500 γραμμαρίων ναρκωτικών, συνελήφθη αργά χθες το βράδυ, στο Αγιονέρι Κιλκίς. Ακολούθησε έρευνα στο σπίτι του 52χρονου, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 130 σφαίρες διαφόρων διαμετρημάτων, ένα περίστροφο, ένα πιστόλι αερίου και 3.500 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης. Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί τον μετέφεραν στα Νέα Φλογητά Χαλκιδικής, όπου ο 52χρονος διαθέτει δεύτερη οικία.

    Εκεί βρήκαν και κατάσχεσαν ένα δίκαννο όπλο με κομμένη κάνη και κοντάκιο, ένα στιλέτο με μήκος λάμας 13 εκατοστά, 57 φυσίγγια κυνηγετικού όπλου, 1 ζυγαριά ακριβείας, ένα μαγνητικό φάρο περιπολικού, 5 γερμανικές πινακίδες κυκλοφορίας και δύο κινητά τηλέφωνα. Σε βάρος του συλληφθέντος σχηματίστηκε δικογραφία και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Κιλκίς.

    Είδηση: 19827

    [06] Παρέμβαση του Προέδρου Παπούλια για την οικονομική κρίση

    Πολιτική

    Την κοινωνική διάσταση της Ορθοδοξίας, εξήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που σήμερα Κυριακή της Ορθοδοξίας, παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Κάρολος Παπούλιας, κατά την προσφώνησή του, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, επισήμανε ότι εξαιτίας της δοκιμάζεται σχεδόν κάθε νοικοκυριό στην πατρίδα μας και κάλεσε την Εκκλησία, να συμβάλλει "στην προσπάθεια όλων μας για να κάνουμε πραγματικότητα μια πιο δίκαιη και ανθρώπινη κοινωνία", ενώ απέδωσε την οικονομική κρίση στην ανθρώπινη απληστία και στην αδυναμία των κρατών να την ελέγξουν. Απαντώντας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόνισε ότι είναι αναγκαία η συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας στις ημέρες μας που βαθαίνει η παγκόσμια κρίση για να εργαστούμε από κοινού για την αναστήλωση του τόπου και του λαού μας.

    Στο μεταξύ με όλες τις τιμές, γιορτάστηκε και φέτος η Κυριακή της Ορθοδοξίας, με θεία λειτουργία που τελέστηκε το πρωί, στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη, προεξάρχοντος, του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας, εκφώνησε ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης, Μελέτιος. Στη δοξολογία, παρέστη ο πρώτος πολίτης της χώρας, Κάρολος Παπούλιας, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας και ο υπουργός Μεταφορών Ευριπίδης Στυλιανίδης.

    Είδηση: 19826

    [07] Εσωκομματικές στο ΣΥΝ για τις ευρωεκλογές

    Πολιτική

    Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα στις 8 το βράδυ η διαδικασία των πανελλαδικών εσωκομματικών προκριματικών εκλογών που θα καθορίσουν τη σειρά κατάταξης των υποψηφίων του Συνασπισμού στια ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Περίπου 12.000 μέλη καλούνται να επιλέξουν μεταξύ 12 υποψηφίων με τους Νίκο Χουντή, γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και τον Δημήτρη Παπαδημούλη, νυν ευρωβουλευτή του κόμματος, να διεκδικούν την πρώτη θέση.

    Προκριματική ψηφοφορία

    Η διεξαγωγή των πανελλαδικών εσωκομματικών προκριματικών εκλογών, που θα καθορίσουν τη σειρά κατάταξης των υποψηφίων είναι μοναδική στα πολιτικά δρώμενα της χώρας κάτι που επεσήμανε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας.

    Ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα περήφανος για το γεγονός ότι ο ΣΥΝ είναι ένα κόμμα των μελών του και πως η κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου δεν είναι ένα προεδρικό ρουσφέτι. Παράλληλα χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές ως ευκαιρία να καταγραφεί και στην κάλπη η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών και να υποστεί ο δικομματισμός μια πολύ σημαντική ήττα.

    Προσερχόμενος στην κάλπη ο Νίκος Χουντής τόνισε πως σε συνθήκες γενικευμένης κρίσης όπου επιχειρείται εκτός των άλλων η υπονόμευση της συμμετοχής και περιορισμός της Δημοκρατίας η επιλογή των υποψηφίων ευρωβουλευτών από την κομματική βάση αποτελεί πολύτιμη συμβολή στην πολιτική ζωή του τόπου.

    Από την πλευρά του ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε πως χιλιάδες μέλη του Συνασπισμού αξιολογούν στην κάλπη συναγωνιστικές υποψηφιότητες για ένα δυνατό ευρωψηφοδέλτιο. Ψηφίζουμε, είπε, μαζικά και συνείδηση και από την Τρίτη θα είμαστε όλοι μαζί στον κοινό αγώνα.

    Η εν λόγω διαδικασία αποτελεί, επί της ουσίας, άλλη μια αναμέτρηση των δύο βασικών εσωκομματικών τάσεων-του "Αριστερού Ρεύματος" και της "Ανανεωτικής Πτέρυγας"- αφού οι Νίκος Χουντής και Δημήτρης Παπαδημούλης, είναι οι εκλεκτοί των δύο αυτών τάσεων.

    Δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές αυτές έχουν μόνο τα μέλη - και όχι οι φίλοι - του ΣΥΝ.

    Οι, περίπου, 500 κάλπες ανά την Ελλάδα θα κλείσουν στις 8 το βράδυ της Δευτέρας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναμένεται να ψηφίσουν περί τις 12 χιλιάδες μέλη τα οποία καλούνται να επιλέξουν μεταξύ 12 υποψηφίων. Οι θέσεις κατάταξης που θα λάβουν οι υποψήφιοι του ΣΥΝ στην ευρωλίστα θα είναι η 1η, 3η, 5η κοκ αφού οι ενδιάμεσες προορίζονται για τους "συμμάχους" τους του ΣΥΡΙΖΑ.

    Στο ΣΥΝ δηλώνουν αισιόδοξοι κάνοντας λόγο ακόμη και για 4 ευρωβουλευτές αν και πρέπει να σημειωθεί πως για την εκλογή 3 ευρωβουλευτών απαιτείται διψήφιο ποσοστό - πάνω από 10,5%.

    Είδηση: 19824

    [08] Αναγνώριση γενοκτονίας Αρμενίων από Ομπάμα βλέπει ο Μπαμπατζάν

    Ειδήσεις

    Τον "κίνδυνο" αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι διακρίνει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αλί Μπαμπατζάν, ενδεχόμενο το οποίο θα μπορούσε, κατά τη γνώμη του, να παρεμποδίσει τις προσπάθειες συμφιλίωσης ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία. "Βλέπω τον κίνδυνο ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ να χαρακτηρίσει γενοκτονία τις σφαγές Αρμενίων κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας", δήλωσε σήμερα Κυριακή ο Αλί Μπαμπατζάν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV και υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας "ο Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύθηκε πέντε φορές προς τους αρμενικής καταγωγής υποστηρικτές του να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τις σφαγές Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου".

    Ωστόσο, τόνισε ο Αλί Μπαμπατζάν, "η νέα αμερικανική κυβέρνηση κατανοεί περισσότερο σήμερα τις ευαισθησίες της Τουρκίας" ως προς το θέμα του αρμενικού ζητήματος, που παρεμποδίζουν την Τουρκία και τη γειτονική της Αρμενία να αποκαταστήσουν διπλωματικές σχέσεις.

    Η Ουάσινγκτον έχει καταδικάσει τις σφαγές των Αρμενίων, χωρίς ποτέ να τις χαρακτηρίσει γενοκτονία, για να μην δημιουργήσει εντάσεις με την Τουρκία, μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας και εκ των σημαντικών συμμάχων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από την Ουάσινγκτον να μην αναμειχθεί στη διαφορά αυτήν με την Αρμενία. "Δεν θα ήταν λογικό για μια τρίτη χώρα να λάβει θέση ως προς το θέμα αυτό. Ένα αρνητικό βήμα εκ μέρους των ΗΠΑ θα βλάψει τη διαδικασία" εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και το Ερεβάν που ξεκίνησε το 2008, είπε ο Αλί Μπαμπατζάν.

    Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωσε κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αγκυρα την προσεχή επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Τουρκία, πιθανόν κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 19822

    [09] Γ.Παπανδρέου: Ναι στη συναίνεση, Όχι στη λευκή επιταγή

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    "Εγώ λέω "ναι" στη συναίνεση, αλλά συναίνεση με σχέδιο και στόχους για το λαό. Συναίνεση χωρίς σχέδιο και χωρίς στόχους -όπως ζητά ο κ. Καραμανλής- είναι απλώς λευκή επιταγή να συνεχίζει την αδιέξοδη, άδικη και αναξιόπιστη πολιτική. Είναι λευκή επιταγή για αδράνεια και μεγαλύτερη κρίση. Για να συνεχίσουν να κυβερνούν οι λίγοι, οι ισχυροί και οι ευνοούμενοι, να επιβιώνει ο παρασιτισμός, να συνεχίζεται η λεηλασία του δημόσιου πλούτου, η αναξιοκρατία, η αδιαφάνεια, η συγκάλυψη, η διαφθορά και η ανισότητα. Τέτοια λευκή επιταγή εμείς δεν δίνουμε", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας σήμερα Κυριακή στο Κλειστό Γυμναστήριο Ιωαννίνων.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθυνόμενος στην κυβέρνηση την κάλεσε "να κάνει τόπο για να περάσει η Ελλάδα", προσθέτοντας: "ας δώσουμε το λόγο στον ελληνικό λαό για να αποφασίσει: ΠΑΣΟΚ ή Νέα Δημοκρατία, έξοδο από την κρίση ή χρεοκοπία, αξιοπρεπή διαβίωση ή φτώχεια, ασφάλεια ή ανασφάλεια, προστασία του δημοσίου πλούτου ή ξεπούλημα και λεηλασία του, φόβος και υποταγή στα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα ή ισχυρή και περήφανη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας".

    Σε ό,τι αφορά στις ευρωεκλογές, ο Γ. Α. Παπανδρέου κάλεσε σε αλλαγή τους συσχετισμούς δυνάμεων υπέρ των σοσιαλιστών σε όλη την Ευρώπη, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Ποιός μας είπε ότι πρέπει να αποδεχθούμε μια συντηρητική Ευρώπη μόνο της αγοράς και του ενιαίου νομίσματος και δεν μπορούμε να έχουμε μια Ευρώπη της δημοκρατίας, της οικονομικής και πολιτικής ένωσης και ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου που επενδύει στην γνώση και την καινοτομία, στον άνθρωπο και το περιβάλλον;".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι μπροστά στην κρίση των τελευταίων πέντε ετών από τη διακυβέρνηση της ΝΔ η χώρα και η ελληνική οικογένεια μπαίνει εξουθενωμένη στη διεθνή κρίση, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις γυναίκες - με αφορή τη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα - τις οποίες ευχαρίστησε για την παρουσία τους, ενώ εντελώς ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Κωνσταντίνα Κούνεβα λέγοντας ότι τιμά τον αγώνα της και προσθέτοντας ότι το μήνυμά της είναι ότι "η γυναίκα πρώτη απολύεται και τελευταία προσλαμβάνεται".

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι χωρίς αναπτυξιακό στόχο δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση και παρουσίασε στη συνέχεια τις πέντε βασικές προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες εστιάζουν στην "πράσινη ανάπτυξη", την "ελληνική φωνή παντού με αξιώσεις που παρεμβαίνει σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εξελίξεις και υπερασπίζεται αποτελεσματικά τα εθνικά μας δίκαια". Στην ανάπτυξη της παιδείας, στη δημιουργία σύγχρονου κοινωνικού κράτους και στην δημοκρατική αναδόμηση του κράτους.

    Αναφερόμενος ειδικά στα προβλήματα της Ηπείρου, ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση για εγκατάλειψη τόσο της περιοχής όσο και γενικότερα της ελληνικής περιφέρειας, έθεσε ερωτήματα στον πρωθυπουργό πού πήγαν τα χρήματα που είχαν προβλεφθεί για την περιφέρεια και τόνισε ότι το παρόν και το μέλλον της Ηπείρου είναι "ανεξίτηλα χαραγμένο από τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ: Εγνατία, λιμάνι Ηγουμενίτσας, υποθαλάσσια σήραγγα Ακτίου, Γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Πανεπιστημιούπολη στην Δουρούτη".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Ήπειρος μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις, να γίνει πυλώνας συνεργασίας Ελλάδας - Αλβανίας μεταξύ άλλων, και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αναθεώρηση του ΕΣΠΑ και στην ανακατανομή των πόρων υπέρ των περιφερειακών προγραμμάτων.

    Τόνισε ότι είναι η ώρα να αλλάξει πορεία η χώρα ενώ απαντώντας στο ρητορικό ερώτημα "πού θα βρει το ΠΑΣΟΚ τα λεφτά;" είπε: από την δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, το μεγάλωμα της πίτας με την πράσινη ανάπτυξη, την περικοπή των σπαταλών του κράτους, την χρηστή διαχείριση του υπάρχοντος πλούτου, τους πόρους από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι υπάρχουν επιλογές για την Ελλάδα μεταξύ του δρόμου της αδράνειας και του δρόμου που προτείνει το ΠΑΣΟΚ με την ένωση των Ελλήνων γύρω από μια αναπτυξιακή κοινωνική περιβαλλοντική συμφωνία, ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα αλλαγής και ένα σύμφωνο εμπιστοσύνης για μια νέα πορεία της χώρας.

    Και κατέληξε λέγοντας ότι "ο λαός με την ψήφο του θα διαλέξει ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς κόσμους και θα διαλέξει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα".

    Είδηση: 19821

    [10] Τρεις εμπρησμοί στην Αθήνα

    Κοινωνία

    Τρεις σοβαρές εμπρηστικές ενέργειες εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα μετά τα μεσάνυκτα, στην Αθήνα. Η σοβαρότερη πυρκαγιά ξέσπασε στις 12.10 στο κατάστημα "Sprider Store", στη διασταύρωση των οδών Ηλιουπόλεως-Εθνικής Αντιστάσεως, στη Δάφνη, το οποίο υπέστη εκτεταμένες ζημιές. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, από την Πυροσβεστική υπηρεσία και την Αστυνομία, άγνωστοι δράστες, πιθανότατα έσπασαν τη τζαμαρία και έριξαν εύφλεκτο υγρό στο ισόγειο του 2όροφου καταστήματος και στη συνέχεια έβαλαν φωτιά, η οποία γρήγορα έλαβε μεγάλες διαστάσεις. Στο έργο της κατάσβεσης πήρανμ μέρος ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Yπηρεσίας.

    Ταυτόχρονα με τη φωτιά στη Δάφνη, εκδηλώθηκε παρόμοια εμπρηστική ενέργεια στα γραφεία του ΟΑΕΔ Καλλιθέας, στη διασταύρωση των οδών Δημοσθένους και Ματζαγριωτάκη.

    Η φωτιά αυτή σβήστηκε έγκαιρα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Λίγο αργότερα, άγνωστοι έβαλαν φωτιά στα Γραφεία Επιθεώρησης Εργασίας των Αγίων Αναργύρων, η οποία όμως σβήστηκε αμέσως, πριν να φθάσουν στο σημείο τα πυροσβεστικά οχήματα.

    Είδηση: 19820

    [11] Β.Ιρλανία: Επίθεση με δύο νεκρούς σε βρετανική βάση

    Ευρώπη

    Η χθεσινή αιματηρή επίθεση εναντίον στρατοπέδου του βρετανικού στρατού, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο στρατιωτών, δε θα "εκτροχιάσει" την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία έχει την υποστήριξη του πληθυσμού, δήλωσε σήμερα Κυριακή ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν. "Κανείς δολοφόνος δεν μπορεί να προκαλέσει τον εκτροχιασμό μιας ειρηνευτικής διαδικασίας που έχει την υποστήριξη των ανθρώπων στη Βόρεια Ιρλανδίας. Θα ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας ώστε η ειρηνευτική διαδικασία να διατηρηθεί. Η πρώτη μας προτεραιότητα υπήρξε πάντοτε η ασφάλεια των κατοίκων της Βόρειας Ιρλανδίας και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εγγυηθούμε ότι η χώρα είναι ασφαλής", δήλωσε ο Γκόρντον Μπράουν στην πρώτη του επίσημη αντίδραση για τη χθεσινή επίθεση.

    Το βράδυ του Σαββάτου άνδρες με βαρύ οπλισμό επετέθησαν εναντίον του στρατηγείου μονάδας του μηχανικού στο Μασερίν, την κομητείας του Άντριμ, σε απόσταση 25 χιλιομέτρων βορειο-δυτικά του Μπέλφαστ.

    Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε τον θάνατο δύο στρατιωτών. Η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας διευκρίνισε ότι τέσσερις ακόμη άνθρωποι τραυματίσθηκαν κατά την επίθεση, ένας από τους οποίους βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Την επίθεση καταδίκασε ο επικεφαλής του κόμματος του Σιν Φέιν Τζέρι Άνταμς. "Η επίθεση που συνέβη χθες βράδυ αποτελεί επίθεση ενάντια στην ειρηνευτική διαδικασία. Είναι αδικαιολόγητη και αντιπαραγωγική", δήλωσε ο κ. Άνταμς σε ανακοίνωση του.

    "Το Σιν Φέιν πρέπει να είναι συνεπές. Επομένως θα υποστηρίξει την αστυνομία στην προσπάθεια της να συλλάβει όσους εμπλέκονται στην υπόθεση. Η πρόθεση τους είναι να ξαναφέρουν τους Βρετανούς στρατιώτες στους δρόμους. Θέλουν να σταματήσουν την πρόσφατη πρόοδο της Ιρλανδίας και να προκαλέσουν ξανά συγκρούσεις", τόνισε ο Τζέρι Άνταμς.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - BBC

    Είδηση: 19819


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 9 March 2009 - 18:56:11 UTC