Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-03-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τεστ σταθερότητας από την Κομισιόν

    [01] Τεστ σταθερότητας από την Κομισιόν

    Ειδήσεις

    Τον αλγόριθμο των ημερομηνιών και των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένει η ελληνική Κυβέρνηση προκειμένου να θέσει σε εφαρμογή το Πρόγραμμα Σταθερότητας το οποίο κρίνεται και επί της αρχής την ερχόμενη Τρίτη στη συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν οι χώρες με έλλειμμα πάνω από 3%, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, προκειμένου να συζητηθεί το ενδεχόμενο έναρξης της διαδικασίας επιτήρησης από την Κομισιόν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Συμβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει μια ήπια στάση, λόγω της κρίσης, που σημαίνει ότι τα κράτη με υπερβολικό έλλειμμα, θα κληθούν μεν να το μειώσουν κάτω από το 3%, αλλά πιθανότατα, με περίοδο χάριτος ενός έτους, δηλαδή, έως το τέλος του 2011. Φόβους για νέα επιτήρηση εκφράζει η αντιπολίτευση.

    Γραμμή άμυνας του Υπουργού Οικονομίας για την τήρηση του προγράμματος σταθερότητας αποτελεί η δραστική περικοπή των κρατικών δαπανών. Στα συρτάρια του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης υπάρχουν εισηγήσεις για επιπλέον μέτρα που θα αυξήσουν τα δημόσια έσοδα χωρίς όμως να πλήττονται οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

    -εκμετάλλευση 33 ακινήτων του Δημοσίου με τη μέθοδο πώλησης σε ιδιώτες και μίσθωσης τους (έσοδα 800 εκατ. ευρώ) -επιβολή εφάπαξ φόρου στα υψηλά εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ (τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ) -απόδοση καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου στους αυθαίρετους κατόχους τους (περίπου 700 εκατ. ευρώ) -νομιμοποίηση των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων (τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ)

    Για τις εισηγήσεις του Ecofin της ερχόμενης Τρίτης ημερομηνίες κλειδιά είναι η 19η Μαρτίου, οπότε θα ενημερωθεί η Σύνοδος Κορυφής και η 24η Μαρτίου, όταν η Κομισιόν θα ανακοινώσει τις συστάσεις προς την Ελλάδα, για να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις στο Ecofin του Απριλίου.

    Στις Βρυξέλλες δοκιμάζονται στις αρχές της εβδομάδας οι προβλέψεις της κυβέρνησης για την πορεία της οικονομίας, την ώρα που οι διεθνείς οργανισμοί στέλνουν ολοένα και πιο απαισιόδοξα μηνύματα για ανάπτυξη και απασχόληση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Έλλειμμα και ρυθμός ανάπτυξης αποτελούν τα βασικά "σημεία τριβής", με τη Κομισιόν να ζητά από την Ελλάδα:

    -μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% (με το χρονοδιάγραμμα να αποτελεί το κεντρικό σημείο της πολιτικής διαπραγμάτευσης) -βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων οικονομικών και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού -συνέχιση μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό και στο σύστημα υγείας.

    Το υψηλό δημόσιο χρέος της χώρας είναι ένα ακόμα ζήτημα που απασχολεί τόσο την ελληνική Κυβέρνηση όσο και κοινοτικούς, ειδικά αυτή την περίοδο που τα spreads των 10ετών ομολόγων είναι ιδιαίτερα υψηλά, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο το κόστος δανεισμού του Δημοσίου.

    Από τις αρχές του χρόνου, το Δημόσιο έχει δανειστεί 26 δισ. ευρώ ενώ τον Απρίλιο ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει στην έκδοση εντόκων γραμματίων και στην επανέκδοση 3ετων, 5ετών και 10ετών ομολόγων.

    Απόδοση 10ετων ομολόγων:

    -ΜΑΛΤΑ : 7,5% -ΕΛΛΑΔΑ : 6,13% -ΣΛΟΒΑΚΙΑ : 5,3% τη στιγμή που στη ΓΕΡΜΑΝΙΑ : 3,75%

    Στο μεταξύ σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση για την οικονομική κρίση. Ο Πρωθυπουργός απηύθυνε χθες Παρασκευή από τη Βουλή κάλεσμα σε όλα τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην καλπάζουσα παγκόσμια οικονομική κρίση και μίλησε εκ νέου για εθνική υπόθεση.

    Για κυβέρνηση χωρίς σχέδιο, μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι ενδιαφέρεται για τη σωτηρία της κυβέρνησης και των συμφερόντων που εκπροσωπεί. Ο δικομματικός καυγάς γίνεται για να κρύψουν τη μεγάλη χρεοκοπία του ευρωμονόδρομου, ανέφερε το ΚΚΕ.

    Επί της ουσίας υπάρχει συναίνεση μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της κρίσης, σημείωσε ο ΣΥΝ. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να επιδείξουν υπευθυνότητα, επανέλαβε ο ΛΑΟΣ.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8΄

    Είδηση: 19816


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 7 March 2009 - 21:59:00 UTC