Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-03-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καλπάζει η ανεργία στην Ευρώπη
  • [02] Αιματηρή βεντέτα στην Κρήτη
  • [03] Πρίνος: Επένδυση 200 εκατομμυρίων δολαρίων
  • [04] Συνέντευξη Γ. Παπαθανασίου
  • [05] Θέσεις ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία

    [01] Καλπάζει η ανεργία στην Ευρώπη

    Ειδήσεις

    Με τον εφιάλτη της ανεργίας βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη. Στη Βρετανία το ποσοστό των ανέργων έχει εκτιναχθεί και χιλιάδες είναι αυτοί που κατακλύζουν τα κέντρα ευρέσεως εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι δέκα άνεργοι διεκδικούν μια και μοναδική θέση. Στη Μαδρίτη περίπου 50.000 Ισπανοί βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για μαζικές απολύσεις. Στη Ρωσία ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ απηύθυνε αυστηρές προειδοποιήσεις προς τους επιχειρηματίες, υπογραμμίζοντας ότι έχουν ηθικό χρέος να μην προχωρήσουν σε απολύσεις τη στιγμή που οι άνεργοι ξεπερνούν ήδη τα έξι εκατομμύρια.

    Στους δρόμους 50.000 Ισπανοί

    Η πρόβλεψη για ανεργία της τάξης του 16% το 2009 στην Ισπανία, κινητοποίησε για πρώτη φορά μαζικά τους κατοίκους της Βαρκελώνης που βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τις μαζικές απολύσεις και την ανεργία.

    Πρόκειται για την πρώτη διαδήλωση κατά της κυβέρνησης του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση.

    Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στη Μαδρίτη και χιλιάδες αστυνομικοί ζητώντας καλύτερους μισθούς.

    Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται γιατί, όπως υποστηρίζουν, πληρώνονται λιγότερο από άλλους συναδέλφους τους, το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, όμως δηλώνει ότι δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσει το αίτημά τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της περιορισμένης χρηματοδότησης.

    Ρωσία: Κόβουν από τις διακοπές

    Στη Ρωσία, η ανεργία έφθασε τα 6.1 εκατομμύρια- ποσοστό άνω του 8% του εργαζόμενου πληθυσμού.

    Σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία Τουρισμού, λόγω της οικονομικής κρίσης, οι πολίτες θα κάνουν δραστικές περικοπές από τις διακοπές τους, μειώνοντας τον συνολικό αριθμό τους κατά 20-25%.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Είδηση: 20129

    [02] Αιματηρή βεντέτα στην Κρήτη

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή του Κισσάμου, στα Χανιά της Κρήτης, μετά το αιματηρό περιστατικό στα Περιβολάκια που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός 25χρονου και τον σοβαρό τραυματισμό της μητέρας του και του γαμπρού του. Η αστυνομία συνέλαβε οκτώ άτομα, εκ των οποίων τα δύο εξακολουθούν να κρατούνται για να παραπεμφθούν στον εισαγγελέα, ωστόσο εκφράζονται φόβοι για αντίποινα, καθώς μεταξύ των δύο οικογενειών, που εμπλέκονται, υπάρχει αιματηρή βεντέτα από τη δεκαετία του '90.

    Διαφορές με ιστορία δεκαετιών

    Στο νόμο του αίματος υπακούουν εδώ και δεκαετίες οι δύο οικογένειες του Κισσάμου.

    Οι κτηματικές και οικονομικές διαφορές, που γεννήθηκαν στο παρελθόν, φαίνεται πως όπλισαν εχθές για ακόμη μία φορά το χέρι των νεαρών μελών των οικογενειών με αποτέλεσμα ο 25χρονος γιος της μίας να βρει τραγικό θάνατο από πυροβόλο όπλο.

    Η σπίθα για τη νέα βεντέτα "άναψε" όταν η γυναίκα της μίας οικογένειας έκαιγε χόρτα στο χωριό Περβολάκια και δέχτηκε χτύπημα από πέτρα.

    Ο γιος της έσπευσε στο σημείο και δέχτηκε τη θανάσιμη βολίδα. Έχασε τη ζωή του κατά τη μεταφορά του από το Κέντρο Υγείας Κισσάμου προς το Νοσοκομείο των Χανίων.

    Ο θάνατος του νεαρού δεν ικανοποίησε το μίσος των μελών της άλλης οικογένειας και ένας εκ των γιων της τραυμάτισε σοβαρά με μαχαίρι την, ήδη χτυπημένη από την πέτρα, μητέρα του θύματος και το γαμπρό του στο Κέντρο Υγείας του Κισσάμου.

    Κατά το περιστατικό στο χωριό τραυματίστηκαν ελαφρά δύο ακόμη άτομα από την αντίπαλη οικογένεια του θύματος ενώ η αστυνομία αναζητά δύο ακόμη μέλη της που φέρεται να ενεπλάκησαν στο τραγικό επεισόδιο.

    Είδηση: 20133

    [03] Πρίνος: Επένδυση 200 εκατομμυρίων δολαρίων

    Ειδήσεις

    Σε μια περίοδο, όπου τα ενεργειακά αποθέματα του πλανήτη μειώνονται διαρκώς, αποκτά τεράστια σημασία για τη χώρα μας η νέα γεώτρηση πετρελαίου, στον κόλπο της Καβάλας. Η χρησιμοποίηση του μεγαλύτερου γεωτρύπανου, εδώ και τρεις δεκαετίες, θα βοηθήσει στην ημερήσια αύξηση της παραγωγής αργού πετρελαίου από 1.300 βαρέλια το 2008 στα 10.000 βαρέλια το 2010. Το συνολικό ύψος της επένδυσης φθάνει τα 200 εκατομμύρια δολάρια

    Οι νέες γεωτρήσεις στον Πρίνο ξεκίνησαν, με το τελευταίας τεχνολογίας γεωτρύπανο Energy Exerter που είναι το μεγαλύτερο και ισχυρότερο που έχει χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα από την δεκαετία του 80.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης είδε από κοντά το υπερσύγχρονο γεωτρύπανο και πάτησε το κουμπί για να ξεκινήσει η νέα γεώτρηση.

    Η πρώτη γεώτρηση με συνολικό μήκος 3.200 μέτρα, θα αφορά την αύξηση της παραγωγής από το κοίτασμα του βόρειου Πρίνου.

    Η παραγωγή αργού πετρελαίου μέχρι το τέλος του 2008 ήταν 1.300 βαρέλια ημερησίως. Το 2009 εκτιμάται ότι θα είναι 5.000 βαρέλια και το 2010 10.000 βαρέλια ημερησίως.

    Το έργο υλοποιούν η ΚΑΒΑΛΑ OIL και η Ενεργειακή Αιγαίου στον κόλπο της Καβάλας και ειδικότερα, στα κοιτάσματα «Εψιλον» και «Βόρειου Πρίνου».

    Η πρώτη γεώτρηση στο κοίτασμα του Βόρειου Πρίνου θα είναι συνολικού μήκους 3.200 μ. και θα ολοκληρωθεί σε εξήντα ημέρες. Αμέσως μετά, θ' ακολουθήσει η δεύτερη στο κοίτασμα «Εψιλον».

    Η επένδυση που υλοποιείται εξ ολοκλήρου από ιδιωτικά κεφάλαια θα εξασφαλίσει χρήματα στο ελληνικό δημόσιο, καθώς 40% των εσόδων της θα μπουν στα κρατικά ταμεία

    Είδηση: 20132

    [04] Συνέντευξη Γ. Παπαθανασίου

    Ειδήσεις

    Ελεγχόμενη χαρακτηρίζει την οικονομική κατάσταση σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου, ο οποίος υπεραμύνεται των αλλαγών στην οικονομική πολιτική και τονίζει πως η εκλογολογία βλάπτει την οικονομία. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέων φόρων σημειώνει ότι την αύξηση του ΦΠΑ την έχει ήδη διαψεύσει κατηγορηματικά υπογραμμίζοντας ότι "και μόνο η συζήτηση για το θέμα αυτό είναι βλαπτική για την οικονομία, δημιουργεί πληθωριστική ψυχολογία και βοηθά κερδοσκοπικά παιχνίδια". Για την εισοδηματική πολιτική των δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Παπαθανασίου αναφέρει ότι θα ανακοινωθεί «ως το τέλος Μαρτίου» και ότι «η κυβέρνηση θα χειριστεί και αυτό το ζήτημα με την ανάλογη ευαισθησία» συνεκτιμώντας ωστόσο «και το γεγονός ότι οι μισθωτοί του Δημοσίου έχουν την ασφάλεια της μονιμότητας, κάτι που δεν ισχύει για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα και φυσικά για τους ανέργους".

    Είδηση: 20131

    [05] Θέσεις ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Τις θέσεις του κόμματος του για την Παιδεία, παρουσίασε από τη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την 1η Πανελλαδική Σύσκεψη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, επεσήμανε ότι η χώρα έχει ανάγκη από «ειλικρινείς λύσεις» και εξήγησε ότι η παράταξη δεν μπορεί να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, που συγκάλεσε ο υπουργός Παιδείας. «Δεν μπορούμε να κάτσουμε σε ένα τραπέζι διαλόγου και μάλιστα κάτω από την επίφαση της μηδενικής βάσης, γιατί δεν βρισκόμαστε στο μηδέν, βρισκόμαστε πολύ πιο κάτω από το μηδέν" ανέφερε υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν ανοιχτές πληγές.

    "Ανοιχτές πληγές"

    "Δεν μπορεί να ζητάς διάλογο σε μηδενική βάση εάν δεν προσπαθείς να κλείσεις αυτές τις πληγές», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην υποχρηματοδότηση της παιδείας, στο άρθρο 16, στα ΚΕΣ, στην βάση του «10» και στην σχολική διαρροή.

    Το εισηγητικό κείμενο που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Πανελλαδική Σύσκεψη για την παιδεία, εκφράζει την αντίθεσή του στην εμπορευματοποίηση της παιδείας, με βάση τους νόμους της αγοράς, καλύπτει εργασιακά και εκπαιδευτικά ζητήματα όπως ελεύθερη πρόσβαση σε ΑΕΙ - ΤΕΙ, ανοιχτό, δημοκρατικό και ανεξίθρησκο πανεπιστήμιο, που θα αναδεικνύει την έμφυλη διάσταση και την διαπολιτισμικότητα της εκπαίδευσης.

    Επιπλέον, υπερασπίζεται την 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση (με δύο επιπλέον χρόνια υποχρεωτική προσχολική αγωγή), εκπαιδευτική διαδικασία εξ ολοκλήρου στο σχολείο, μακριά από την φροντιστηριακή λογική.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, καθώς και οι θεματικές επιτροπές Παιδείας Αθήνας και Θεσσαλονίκης, προκειμένου να συζητήσουν το πλαίσιο των προτάσεων του κόμματος για την παιδεία, η τελική μορφή του οποίου θα διαμορφωθεί στη συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στις 11 και 12 Απριλίου.

    Είδηση: 20130


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 15 March 2009 - 21:56:58 UTC