Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-05-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πληροφορίες για τη διαδικασία των ευρωεκλογών
  • [02] Πόσο ισχυρό είναι το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο;
  • [03] Α. Τσίπρας «Δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος, γιατί δεν υπάρχει χαλαρή κοινωνία»

    [01] Πληροφορίες για τη διαδικασία των ευρωεκλογών

    Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τη διαδικασία των ευρωεκλογών με τρεις τρόπους: μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 1500, μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr και μέσω της διαδικτυακής πύλης "Ερμής" που λειτουργεί με πολλαπλά κριτήρια επιλογής. Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου και του υφυπουργού Εσωτερικών Θανάση Νάκου, καθώς και των υπευθύνων της εταιρείας Singular Logic, στο Ζάππειο Μέγαρο.

    Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πως το υπουργείο βρίσκεται σε ετοιμότητα και πρόσθεσε ότι ο ίδιος έχει την πεποίθηση πως οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν με τρόπο που συμφωνεί με το επίπεδο του πολιτικού μας πολιτισμού, ενώ δήλωσε αισιόδοξος και για το ποσοστό αποχής, το οποίο έκρινε πως δεν θα είναι αυτό που θρυλείται, όπως είπε.

    Φέτος, θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά ένα νέο πιλοτικό σύστημα εναλλακτικής συλλογής και αναμετάδοσης των αποτελεσμάτων στη Β' Εκλογική Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, σε 502 εκλογικά τμήματα. Το νέο αυτό σύστημα, το οποίο φέρει τα αρχικά SRT, θα λειτουργεί μέσω ενός τύπου κινητού τηλέφωνου με ειδικό πρόγραμμα από το οποίο οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, με ειδικούς κωδικούς, θα μεταδίδουν τα αποτελέσματα προς το υπουργείο Εσωτερικών. Όμως, τα αποτελέσματα θα μεταδίδονται κατ' αυτόν τον τρόπο, εκ παραλλήλου με το παραδοσιακό πρόγραμμα, δηλαδή, με αυτό που γίνεται μέσω τηλεγραφημάτων.

    Για τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου, είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους 9.866.913, συν 36.758 Έλληνες που θα ψηφίσουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι κομματικοί συνδυασμοί είναι 27 με 513 υποψήφιους και τα εκλογικά τμήματα είναι 20.435 συν 97 του εξωτερικού.

    Τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονται φέτος ανά 15 λεπτά έναντι 30 λεπτών που συνέβαινε σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

    Από τη στιγμή που θα κλείσουν οι κάλπες στις 7 μ.μ. και εντός του επομένου τρίωρου, δηλαδή, ως τις 10 μ.μ., θα έχει βγει το 15% των αποτελεσμάτων, ισχυρή βάση -όπως επισημαίνεται από τους υπεύθυνους της Singular Logic- για την ένδειξη του συνολικού αποτελέσματος.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕΔιαβαστε επισης: 28/05/2009 21:45 - Λεπτό προς λεπτό η τηλεμαχία 28/05/2009 09:03 - Η τηλεμαχία των αρχηγών 27/05/2009 21:30 - Καραμανλής εφ όλης της ύλης 27/05/2009 15:53 - Όλα έτοιμα για τις ευρωεκλογές 27/05/2009 14:52 - Παπαρήγα: Δημοψήφισμα οι ευρωεκλογές

    Παλαιοτερα αρθρα: 27/05/2009 00:27 - Πώς και πού θα ψηφίσουν οι Έλληνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό 22/05/2009 17:58 - Άνοιξε η "Ευρωβουλή πολιτών" 10/05/2009 01:04 - Πού ψηφίζουν ειδικές κατηγορίες 10/05/2009 00:54 - Χρήσιμοι σύνδεσμοι

    SEO by Artio

    Είδηση: 22926

    [02] Πόσο ισχυρό είναι το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο;

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μία συγκριτική έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε προσφάτως και εξετάζει-παρουσιάζει ποιο είναι το κοινωνικό μοντέλο-κοινωνικό προφίλ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε, την έρευνα διεξήγαγε το γερμανικό ινστιτούτο κοινωνικών ερευνών «Berlinpolis», που εδρεύει στο Βερολίνο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «ΝΒ», το βερολινέζικο ινστιτούτο αξιολόγησε στοιχεία που συνέλεξε, τόσο από τη στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε., τη Eurostat, όσο και από το διεθνή Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης [ΟΟΣΑ]. Επισημαίνεται δε πως, στην κλίμακα ταξινόμησης της έρευνας, που έγινε από το «Berlinpolis», η Σουηδία βρέθηκε στην 1η θέση, η Κύπρος στην 8η, η Γερμανία στη 19η και η Ελλάδα στην 27η και τελευταία θέση.

    Εξάλλου, όπως ανέφεραν οι ειδικοί του γερμανικού ινστιτούτου, το κοινωνικό προφίλ μίας χώρας καθορίζεται από την κατανομή των εισοδημάτων, την κοινωνική προστασία, τις ευκαιρίες για την ένταξη στην αγορά εργασίας, τις ευκαιρίες στη μόρφωση και την εκπαίδευση, την ισότητα των δύο φύλων και τη σχέση των γενεών. Αυτούς τους συγκεκριμένους δείκτες εξέτασαν και τα στελέχη του ιδρύματος «Berlinpolis».

    Ελλάδα: «Πρόβλημα η χαμηλή απασχόληση» Η ένταξη των πολιτών στην αγορά εργασίας -αναφέρεται στο δημοσίευμα- είναι θεμελιώδους σημασίας για την επιτυχή άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Με ένα συνολικό ποσοστό ανεργίας 8,3% και με 22,9% στους νέους έως το 24ο έτος της ηλικίας τους, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της σχετικής κλίμακας. Ανάλογη είναι η εικόνα και για το ποσοστό των απασχολουμένων. Μόλις το 61,4% στην Ελλάδα, ενώ στη Δανία -πρώτη στη συγκεκριμένη κατάταξη- οι απασχολούμενοι αποτελούν 77,1% του πληθυσμού.

    Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του «Berlinpolis», Ντάνιελ Ντέτλινγκ, υποστηρίζει ότι οι συνισταμένες αυτές είναι καθοριστικής σημασίας και επιδρούν αρνητικά στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας. «Εάν οι ρυθμοί ανάπτυξης μίας χώρας είναι χαμηλοί, τότε και οι επενδύσεις για την παιδεία και για τα μέτρα ένταξης στην αγορά εργασίας θα είναι χαμηλές».

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γερμανικού ινστιτούτου «Berlinpolis», «η Ελλάδα έχει υψηλό δημόσιο χρέος, επειδή έχει χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και χαμηλό ποσοστό απασχόλησης. Το ζητούμενο λοιπόν είναι η ένταξη στην αγορά εργασίας ενός μεγαλύτερου αριθμού ατόμων από ό,τι σήμερα. Εάν η Ελλάδα κάνει σε αυτόν τον τομέα προόδους, τότε θα βελτιώσει συνολικά και τη θέση της».

    Ένας από τους ανασταλτικούς παράγοντες, ισχυρίζεται ο κ. Ντέτλινγκ, είναι και τα ελληνικά συνδικάτα. Όπως είπε, «δεν αποτελούν θετική, δημιουργική δύναμη, αλλά, ανασταλτική, η οποία εμποδίζει μεταρρυθμίσεις, που για παράδειγμα, αφορούν στην προστασία των εργαζομένων σε περίπτωση απόλυσης. Όμως, οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν και με τη βοήθεια των συνδικάτων».

    Τα ελλείμματα προκαλούν ρωγμές στη δημοκρατία Όμως, μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να γίνουν μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι η Ισπανία, η Ιταλία και η Γερμανία, η οποία κατέχει στην έρευνα, παρά τα όσα λέγονται για το κοινωνικό της μοντέλο, μόλις τη 19η θέση. Στην κορυφή της κλίμακας ως συνήθως, βρίσκονται οι σκανδιναβικές χώρες [Σουηδία, Δανία και Φινλανδία].

    Τα κράτη του ευρωπαϊκού Βορρά φαίνεται να εκπροσωπούν το πρότυπο ενός επιτυχούς κοινωνικού μοντέλου, παρ' ότι οι φόροι σε αυτές τις χώρες είναι οι πιο υψηλοί στην Ε.Ε., ενώ εξ ίσου υψηλός είναι κι ο αριθμός των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Όμως, όπως υποστηρίζει ο Ντάνιελ Ντέτλινγκ, το "δημόσιο" στις σκανδιναβικές χώρες δεν υπάρχει για να εξυπηρετεί, π.χ., τα ρουσφέτια των κομμάτων. Εκεί, ο δημόσιος τομέας θέτει στόχους και λειτουργεί αποτελεσματικά.

    Μία επιτυχής κοινωνική πολιτική -συμπεραίνει η έρευνα- είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνον για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης στο διεθνή στίβο, αλλά και για τη διασφάλιση της εσωτερικής κοινωνικής γαλήνης και της πολιτικής τάξης.

    Μέχρι σήμερα, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ινστιτούτου, «η διαφορά μεταξύ Αμερικής - Ασίας από τη μία και της Ευρώπης από την άλλη, είναι το υψηλό, κοινωνικό επίπεδο ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής της ευρωπαϊκής ηπείρου».

    Όμως, σύμφωνα με τον κ. Ντέτλινγκ «αν η Ευρώπη δεν καταφέρει να τα διασφαλίσει αυτά μακροπρόθεσμα, τότε το ευρωπαϊκό μοντέλο θα χάνει όλο και περισσότερο τη νομιμοποίησή του, στην κοινή αντίληψη των Ευρωπαίων πολιτών και συνεπώς και η ευρωπαϊκή δημοκρατία. Επακόλουθα αυτής της εξέλιξης θα ήταν κοινωνικές αναταραχές, λαϊκιστικά κινήματα και πιθανώς δικτατορικά συστήματα».

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕΔιαβαστε επισης: 26/05/2009 19:13 - Διάχυτη δυσαρέσκεια και αδιαφορία 25/05/2009 18:48 - Συμφωνία Φ. Πετραλιά - κοινωνικών εταίρων 23/05/2009 16:20 - Γερμανία: Επανεξελέγη στην Προεδρία ο Χορστ Κέλερ 22/05/2009 12:47 - Τη Δευτέρα η Προγραμματική Συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους 15/05/2009 14:24 - Οι νομοθετικές εξουσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

    Παλαιοτερα αρθρα: 25/05/2009 20:21 - Τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρώπη 18/05/2009 13:49 - Οι γυναίκες και η ισότητα στο Ε.Κ. 15/05/2009 17:13 - Η πολυγλωσσία του Ε.Κ. 15/05/2009 16:19 - Ο εκλογικός νόμος των ευρωεκλογών 14/05/2009 18:04 - Το καθεστώς των βουλευτών του Ε.Κ.

    Επομενο >>

    SEO by Artio

    Είδηση: 22927

    [03] Α. Τσίπρας «Δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος, γιατί δεν υπάρχει χαλαρή κοινωνία»

    Πολιτική

    Για ανούσια αντιπαράθεση μεταξύ των παραδοσιακών κομμάτων της εξουσίας, την ώρα που βαθαίνει η κρίση, η ανεργία καλπάζει και χάνονται κοινωνικές κατακτήσεις, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συγκέντρωση του κόμματός του στην πλατεία Ταχυδρομείου στα Γιάννενα.

    Στα Ιωάννινα όπου βρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος απευθύνθηκε στους κατοίκους της πόλης με ανοιχτή ομιλία του στον πεζόδρομο του Ταχυδρομείου, αναφέρθηκε στα κόμματα και στην στάση του δικομματισμού για τα θέματα της Ευρώπης, στην οικολογική διάσταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αλλά και στην φυγή στη Γερμανία και δεύτερου στελέχους της Siemens, εξ αφορμής της τρέχουσας ειδησεογραφίας.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ στην ομιλία του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη "χαλαρή ψήφο", στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος, γιατί δεν υπάρχει χαλαρή κοινωνία.

    Για την στάση των κομμάτων του δικομματισμού στα θέματα της Ευρώπης «Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν μαζί τη συνθήκη της Λισσαβόνας, που αναθέτει τη διακυβέρνηση της Ευρώπης στα οικονομικά λόμπι. Ψήφισαν τα ίδια 9 στις 10 φορές στο Ευρωκοινοβούλιο. Είναι αμετακίνητοι υπέρ του Συμφώνου Σταθερότητας. Δέχονται αδιαμαρτύρητα τις πιέσεις του συντηρητικού κ. Μπαρόζο και του σοσιαλιστή κ. Αλμούνια, που ζητούν μειώσεις μισθών. Αποφεύγουν να τοποθετηθούν πάνω στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά, την ίδια στιγμή κάνουν ότι διεκδικούν ή λένε ότι θα διεκδικήσουν αλλαγή πολιτικής στο διεθνές πεδίο. Πιστέψτε με, όμως, την συζήτηση για τα πραγματικά ζητήματα δεν θα την αποφύγουν. Θα τοποθετηθούν επί της ουσίας, θέλουν δε θέλουν».

    Για το ΠΑΣΟΚ «Αν το ΠΑΣΟΚ έχει μετακινηθεί από τις παραπάνω θέσεις, ας το πει ανοιχτά. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει με τι έχει να κάνει. Κι εμείς θα το καλωσορίσουμε ανοιχτά, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Είμαστε δίπλα στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ που αγωνιά για τις εξελίξεις στη χώρα και για τη μετάλλαξη ενός πολιτικού χώρου που τον εξέφρασε. Που την δεκαετία του '80 γέννησε μεγάλες ελπίδες και δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες, για να τις σβήσει μετά με τα νεοφιλελεύθερα κατορθώματα της διακυβέρνησης Σημίτη».

    Για την οικολογική διάσταση του ΣΥΡΙΖΑ «Όλο το προηγούμενο χειμώνα "μας την έπεφταν" γιατί θέλαμε να σώσουμε τον Ελαιώνα από τα εμπορικά κέντρα και τους χαλάσαμε τα σχέδια. Δεινοπαθήσαμε με τον «κορμοράνο» του Βοτανικού και όλα τα απαξιωτικά που μας καταλόγιζαν, θέλοντας να χλευάσουν την επιμονή μας σε ζητήματα οικολογίας και περιβάλλοντος. Τώρα, σα να μην έγινε ποτέ αυτή η σύγκρουση, αλλά και σα να ήταν κάποιο άλλο κόμμα που πάλεψε για το λιθάνθρακα, για τη μονή Τοπλού στην Κρήτη, για τη μη εκτροπή του Αχελώου, για τις ανοιχτές παραλίες, τα γήπεδα γκολφ, μας λέτε «Δεν είσαστε τόσο πολύ οικολόγοι». Σε κάθε περίπτωση τους οικολόγους, δεν τους θεωρούμε αντιπάλους, επισήμανε ο κ. Τσίπρας. Μακάρι να αποφασίσουν τη κοινή δράση και τη συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ παρά να δώσουν, όπως διατείνονται, λευκές επιταγές στα δυο κόμματα εξουσίας. Στη πρώτη περίπτωση τα οφέλη για το περιβάλλον θα είναι σημαντικά, στη δεύτερη, οφέλη θα υπάρξουν μόνο για τους ίδιους και για το δικομματισμό».

    Για τη φυγή στη Γερμανία και δεύτερου στελέχους της Siemens «Φαίνεται ότι το αλισβερίσι των κομμάτων του 2% των μαύρων ταμείων της Siemens, είχε δύο στάδια. Κλείσιμο της βουλής για τα πολιτικά πρόσωπα και στραβά μάτια, μαζί με διακοπές στο Μόναχο για τα μη πολιτικά πρόσωπα. Μας δουλεύουν και μας ζητούν και τη ψήφο μας. Δε θα τους γίνει η χάρη».

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-105,8 / ΑΠΕ-ΜΠΕΔιαβαστε επισης: 29/05/2009 16:32 - Γ. Καρατζαφέρης: "Μπορούμε να συνυπάρξουμε με τη Ν.Δ." 26/05/2009 19:56 - Κ. Καραμανλής: "Καταστροφική η λογική του πρόσκαιρου κέρδους" 25/05/2009 20:21 - Κ. Καραμανλής: Μήνυμα συστράτευσης 22/05/2009 11:02 - Παπαρήγα: Όχι στην αποχή 20/05/2009 21:02 - Τσίπρας: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο

    Νεοτερα αρθρα: 29/05/2009 22:33 - Αλ.Παπαρήγα: "Μόνο το ΚΚΕ αντιπαλεύει την Ε.Ε."

    Παλαιοτερα αρθρα: 29/05/2009 12:35 - Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση Siemens 28/05/2009 10:57 - Στην "τάξη του μέλλοντος" ο Κ.Καραμανλής 27/05/2009 15:18 - Aλαβάνος: Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για τους μετανάστες 27/05/2009 14:50 - Στήριξη των ελληνικών θέσεων από τον Ρουμάνο Πρόεδρο 27/05/2009 11:37 - Επίσκεψη Μπασέσκου στην Αθήνα

    Επομενο >>

    SEO by Artio

    Είδηση: 22928


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 29 May 2009 - 21:03:42 UTC